Page 1

Nybro Vikings IF

Säsongen 07/08 ing inför hockeyallsvensk n s ä l an n och

ån Tidning fr

n

iki V o r b Ny

ld l y f gs

io t a m r o av inf

.


2

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

“Nybro Vikings gör nu en nysatsning” Alla elitklubbar i sportvärlden vill bli bättre. Vi sätter mål för verksamheten som vi arbetar för att genomföra. Det gäller att sätta klara – men realistiska mål, annars blir lätt målen ouppnårbara och förlorar därmed sin effekt.

Vår förening har följande mål som vi jobbar mot: • Nybro Vikings ska inom tre år någon säsong har blivit bland de sju bästa i Allsvenskan och därmed kvalat uppåt till elitserien. • Nybro Vikings ska bygga upp ett eget kapital i föreningen. • Vi ska inte bara vara Nybros utan också regionens hockeylag. • Vi ska ha regionens bästa ungdomsverksamhet • J-lagen ska gå upp minst en serie i kombination med ett utvecklat Hockeygymnasium. • Nybro Vikings arbetar för att bli 1 000 medlemmar.

Vad gör vi då för att klara våra målsättningar?

Vi har i sommar anställt klubbchefen Håkan Ericsson som kommer att arbeta mycket med marknadsfrågor. Lasse Johansson har fått delade uppgifter, dels marknad - men också som sportchef. Vi har fått en nygammal tränare i Lenny Eriksson som tillsammans med Anders Rörhed ska leda laget. Vi har nog seriens bästa tränarduo och vi känner Lenny sedan han tidigare - då han tog upp Nybro i Allsvenskan. Vi har breddat våra arbetsgruppper - bl. a en genom en grupp som arbetar med juniorverksamheten. Vi har många ideella krafter som jobbar i vår förening, inte minst med ungdomshockeyn. En besvärlig fråga för merparten av de allsvenska klubbarna är ekonomin. Nybro Vikings är inget undantag. Vi har med viss möda klarat ekonomisk balans de senaste åren. Vi har dock gått en resa från 2,4 miljoner kronor i underskott till balans under ett antal år. Ett problem i svensk hockey är att de ekonomiska skillnaderna är för stora mellan Elitserien och HockeyAllsvenskan. Det gäller

Tack!

Tack alla ägare i Kalmar län för ett fantastiskt år! Utan er hade vi inte klarat det! Därför delar vi ut kronor i återbäring till våra

sakförsäkringskunder. För det är ju du som kund

4

tv-rättigheter och övrig reklam. Det innebär att elitklubbarna har 40 gånger högre inkomster än vad de allsvenska klubbarna har på centrala samarbetsavtal. Vi jobbar nu i vårt gemensamma bolag i Allsvenskan för att öka våra gemensamma inkomster och få till stånd en annan fördelning av inkomsterna på elitnivå. Vårt mål är att bygga upp varumärket Hockeyallsvenskan och att alla i vår region ska upptäcka att Nybro Vikings spelar hockey på elitnivå. Det kommer i år att bli minst 70 tv-sända matcher från Hockeyallsvenskan och förhoppningsvis några där Nybro är inblandat. Vår ambition är att bli ett bättre hockeylag, att fler kommer till våra hemmamatcher och att vi kan få fler samarbetsavtal med våra sponsorer där man ser ett stort mervärde att synas tillsammans med oss. Allt detta hör ihop. Vi gör nu i Nybro Vikings lite av en nysatsning där vi förstärker vår organisation i klubben totalt. Vi har för stor omsättning spelare i A-truppen men de nya spelarna ser mycket intressanta ut och vi tror att laget som helhet är bättre än förra året. Välkommen till en spännande hockeysäsong i Victoriahallen och Nybro!

Stig Davidson Ordförande

6-7

Innehåll Vikingsbilagan 2007/2008 Ordföranden har ordet Målvakterna i Vikings Amerikanarna har hittat hem Ny ishall i Nybro Ågren i sin nya hemmiljö Jarno ny kapten

2 4 6-7 8-9 10 11

10

A Case of Passion

Tränarna ska ge trygghet 12-13 Spelartruppen 07/08 14-15 Lagbilden 07/08 16-17 Tjejerna i killmiljö 18 Vikingsredaktörn har ordet 21 Nye klubbchefen 22

8-9 Brynässamarbetet23 Trion som minns 60-talet 24-25 Egna talanger kliver fram 26 Lagbilder u-hockeyn 27, 29 Allsvensk guide 30-31

18

23

som äger oss. Varsågod!

Nybro Vikings IF Post- & besöksadress: Villagatan 25 B 382 31 Nybro

Varsågod!

Kanslitelefon: 0481-140 71 Fax: 0481-140 72

www.lfkalmar.se Tel 020-66 11 00

E-post: info@nybrovikings.com Web: www.nybrovikings.com

Producerad av: Martin Arnér, Infotopia HB i Nybro

martin@infotopia.se

Skribent: Oskar Fransson

oskar.fransson@nybrovikings.com

Annonsförsäljning: Jan-Åke Karlsson, Nybro Vikings IF Tryck: Östra Småland AB, 45 000 exemplar Ansvarig utgivare: Stig Davidson Omslagsfoto på Andreas Elofsson och Fredrik Näslund framför “Glas i Centrum”: Martin Arnér

Copyright © Nybro Vikings IF/Infotopia 2007

Smurfit Kappa Sverige AB Nybro Telefon 0481 - 465 00 www.smurfitkappa.se

3


4

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

5

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Nybro Vikings hade en tydlig målsättning efter fjolårssäsongen. De lyckades. Resultatet ser du ovan. Att behålla de båda målvakterna Antti Jokela och Henrik Tojkander blev tidigt en prioriterad fråga på dagordningen för nytillträdde sportchefen Lasse Johansson. FOTO: MARTIN ARNÉR, INFOTOPIA HB

Nybros styrka börjar bakifrån Ifjol hade de två burväktarna ett tufft uppdrag bakom ett försvar som inte fungerade. I år ska de få visa exakt hur bra de är. Eller en av dem i alla fall. För hur bra de båda än är så finns det bara plats för en av dem ute på isen åt gången. – Det är inga problem. Man gör sitt

bästa hela tiden. Det är nog bara bra, säger Jokela, och får medhåll från Tojkander: – Man får kämpa på varje träning och varje match för att slåss om en plats i laget. Det är inga problem. Fast man vill ju alltid stå. Och det är där kärnan ligger. För även om de båda målvakterna mycket diplomatiskt säger att konkurrensen bara är bra så är det inte roligt att sitta på bänken. Något Tojkander fick göra mycket under slutet av förra säsongen.

Bättre självförtroende

– Ja, förra säsongen var värdelös. Först gick det dåligt, och sedan gick det lite bättre. Sedan efter nyår fick jag inte spela någonting.

För Jokela började säsongen istället på riktigt efter jul: – Det hjälper mycket när försvaret spelar bra. Man får mycket bättre självförtroende om man litar på att spelarna sköter sig.

Eget ansvar

– Fast det behöver inte vara ett vinnande lag man spelar i. Det handlar mycket om trygghet. Det viktigaste är som sagt att man kan lita på varandra. Kommer det ett två mot två-läge så får man inte tänka att det är ett två mot noll för att backarna är så dåliga, säger Tojkander. Som många andra lag i Allsvenskan saknar Nybro Vikings en riktig målvaktstränare. Något som gör det lite svårare för målvakterna att utvecklas.

– Det hade varit bra med någon som står på våra sida, säger Jokela. – Någon som kan ändra lite småfel och sådant. Om man går för långt in eller för långt ut. Nu får man träna på allt sådan själv. Vi har ju lite målvaktsövningar under träningarna, men det handlar mycket om eget ansvar, berättar Tojkander. – Man måste tänka lite mer själv, om hur man gör och vad man kan göra bättre, instämmer Jokela.

Tugga 100 tuggummin

Det finns många historier om att målvakter är lite knasiga minst sagt. Märkliga ritualer och riter som måste genomgås innan match. Något sådant håller dock inte Vikings målvaktsduo på med.

– Nej, det är inget speciellt. Jag värmer alltid upp på samma sätt, men inget konstigt, berättar Jokela. – Jag har en del grejer, skrattar Tojkander, och fortsätter: – Mest för att få in hjärnan på att det är match. Tar på mig vänster skridsko först exempevis. Lite fokuseringsövningar helt enkelt. Det är inte så att jag måste tugga 100 tuggummin innan jag ut på isen direkt. Det handlar mer om att få in fokus. Låt oss hoppas att övningarna fungerar. Nybro Vikings behöver definitivt målvakter med rätt fokus. Fokus på att göra motståndarna mållösa. OSKAR FRANSSON 

Vi hjälper dig till EN BRA AFFÄR

0481-130 89

Copyright 2007, Studio Boris

Nybros styrka börjar bakifrån. Det sägs att målvakten är ett lags viktigaste beståndsdel. I så fall är Nybro Vikings redan på god väg mot högre höjder. Man har nämligen två målvakter av ypperlig klass. Henrik Tojkanders och Antti Jokelas målvaktsspel ska göra motståndarna mållösa.


6

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

7

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Amerikanarna har hittat hem

Pelletsvärme

när fackmannen själv får välja Att pellets sparar pengar och värnar miljön, det vet alla. METRO THERM erbjuder dessutom tr ygghet i många år framåt med utvalda produkter.

Ifjol hämtade Nybro Vikings sin spetskompetens från grannlandet i öst. Denna säsong har delar av den kompetensen spridit ut sig. Två kommer bland annat från andra sidan Atlanten. – Vi ska ha kul, spela hockey och vinna matcher, säger Weston Tardy, en av Nybro Vikings två nya amerikaner.

• Marknadens mest beprövade brännare från IWABO. • Focus pannor med hög verkningsgrad. • METRO THERM ackumulator tankar. Tillsammans bildar de ett samspelt lag för bekväm och tr ygg värme med god ekonomi. Besök oss på www.metrotherm.se eller kontakta din VVS-återförsäljare.

Mike Erickson och Weston Tardy. Lägg namnen på minnet. De ska nämligen utgöra grunden i Nybro Vikings nya fruktade förstafemma. Senaste säsongen spelade de båda i Augusta Lynx i Nordamerikanska proffsligan ECHL. Att ta steget över Atlanten var dock inget svårt beslut. – Senaste säsongen så snackade jag och Weston om att sticka till Europa, och då främst Sverige därför att svensk hockey har ett bra rykte, säger Erickson. – En god vän till oss berättade om en klubb i Sverige som sökte en back och en forward, och frågade om vi var intresserade. Det gick ganska fort efter det, berättar Tardy, som är riktigt glad över att vara just i Sverige. – Jag älskar det! Jag har en vän från Uppsala så jag har varit här och hälsat på två gånger innan. Det är likt Minnesota som jag kommer ifrån. Människorna är så vänliga här och alla är så avslappnade. – Vi trivs riktigt bra. En lugn och fin stad att bo i, fyller Erickson i.

Fakta

Åldermannen i laget pryder sin tröja med C

IWABO pelletsbrännare

FOCUS pannor

PELLETS förråd

METRO THERM har i många år varit fackmannens val för varmvattenberedare och fjärr värmecentraler. Fackmannen vet att METRO THERM står för kvalitet och säker drift. När METRO THERM går in för pelletsvärme, är det gedigna produkter med väl dokumenterad funktion. METRO THERM finns hos ledande VVS-återförsäljare.

METRO THERM AB Franskavägen 24 • 393 54 Kalmar Tel. 0480-42 07 30 • Fax 0480-42 07 31 info@metrotherm.se • www.metrotherm.se

Tipsade av Brynässtjärna

Vännen som tipsade de båda amerikanerna om Nybro var ingen mindre än Brynäs Nicolas Angell, som är från samma stad som Weston Tardy, och som spelat för samma collegelag som Mike Erickson. Nicholas Angell gjorde själv en ganska speciell resa när han kom till Sverige för ett par år sedan. Först hamnade han i Arboga, för att sedan via Norge och Bofors, hamna i Elitserien. En resa som Nybros nytillskott är sugna på att upprepa. – Varje spelares mål är att spela så högt upp som möjligt. Förhoppningsvis kan vi hjälpa Nybro att ”flytta upp lite ur källaren”, säger Erickson.

PRESENTERAR

KROGSHOWEN

Spelat i ECHL

De båda 24-åringarna har båda spelat både college- och proffshockey i Nordamerika, men det är med olika förutsättningar de anländer till Europa. Weston Tardy är en liten, spelande back, medan Mike Erickson är en stor, tung ytterforward. Ändå verkar båda ha acklimatiserat sig förvånansvärt bra till de stora rinkarna i Sverige. – Det tog definitivt ett par veckor att vänja sig vid det. Jag har lite erfarenhet av att spela på stora isar, men man börjar lära sig det, berättar Erickson. – För mig är det perfekt. Jag är en liten kille och får betydligt mer utrymme här. Jag spelade faktiskt en del på stor is i college, då vårt lag hade olympiska mått på rinken. Förra året i ECHL var det dock liten rink som gällde, berättar Tardy, som ser stora skillnader mellan de båda ligorna. – Nivån är egentligen ganska lik. Toppspelare där är nog toppspelare här och vice versa. Den stora skill-

Två av Nybro Vikings kanske mest intressanta nyförvärv, backen Weston Tardy och forwarden Mike Erickson, har båda Skandinaviska rötter. Men det är inte för att släktforska som de lämnat andra sidan Atlanten för att flytta in i ett hus i Nybro. De är här för att “spela upp Nybro från källaren”, som de uttrycker det.  FOTO: MARTIN ARNÉR, INFOTOPIA HB

naden ligger istället i spelet. Det är mycket tuffare där borta, med mer tacklingar och sådant. Däremot är spelarna bättre tekniskt här i Allsvenskan. Att vi borde spela mer fysiskt här tycker dock Tardy definitivt inte. – Ni vann både OS-guld och VMguld, så ni bör definitivt fortsätta med det ni gör. Det är därför vi kom hit, skrattar Tardy.

Släktingar i Sverige

Det finns ytterligare en anledning till att de båda amerikanerna dök upp här i Skandinavien. Weston Tardys familj härstammar från Norge, och Mike Ericksons svenskklingande efternamn pekar givetvis mot vårt land. – Jag har släkt någonstans i Sverige. Min farmor håller på att forska i det

där, så det är mycket spännande. Hon har sagt att hon kanske till och med gör sin första flygresa någonsin för att komma hit och hälsa på. Hon är riktigt glad att jag tog den här möjligheten, berättar Erickson. I övrigt håller de båda importerna som bäst på att anpassa sig till livet i Sverige. Bland annat genom studera svenska och se på fotboll.

Någon hemlighet lär det dock inte vara när amerikanerna är på isen. Weston Tardys aviga, irrationella spelstil och Mike Ericksons rejäla,

målfarliga inbrytningar lär inte gå någon åskådare förbi. Räkna med USA i vinter. OSKAR FRANSSON 

VÄLKOMNA TILL KRISTALLEN I NYBRO ARTISTEN BJUDER PÅ EN FARTFYLLD SHOW CALMAR HAMNKROG DUKAR UPP SITT JULBORD SHOWKVÄLLAR: 30 NOV, 1 DEC, 7 DEC. 8 DEC. INSLÄPP KL 18:30 SHOWSTART KL 19:30

Flyttat in i hus i Nybro

– Det är ganska svårt i början. Ni uttalar ord lite annorlunda mot vad vi gör i engelskan, förklarar Tardy, som också får lära sig en del från spelarna i laget. Bland annat Fredrik Näslund som tillbringar mycket tid i amerikanernas lilla hus på Berggatan. – Fast jag lär dem bara hemliga ord, skrattar Näslund.

ÖNSKAS GRUPPRESA TILL SHOWEN? DACKE BUSS HAR JULPRISER, 0481-548 00. BILJETTER PÅ BOHMANS BOKHANDEL 0481-100 30, BILJETTPRIS 480SEK

På terassen på baksidan av det mysiga huset på Berggatan har Mike Erickson och Weston Tardy redan haft många tillfällen att plocka fram grillen tillsammans med sina nya lagkompisar. FOTO: MARTIN ARNÉR, INFOTOPIA HB


8

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

9

Sveriges ledande centrum för brasvärme - nu i både Nybro och Kalmar!

Så här kan den komma att se ut, Nybros nya hockeyarena. Åtminstone om man ska tro kommunalrådet Markus Lund (s) som tagit upp frågan på den politiska agendan. “Det skulle bli ett lyft för både Nybro kommun, dess invånare och Nybro Vikings”. Idéskissen

ovan samt nertill visar en arena som är byggd för knappt 4 000 åskådare. 

RITNING: OG OHLSSON BYGGNADS AB

Kommunalrådets plan: Ny ishall i Nybro En helt ny ishall med plats för knappt 4 000 åskådare varav merparten är sittplatser. Invigning sker lagom till seriestart 2010. Det är den plan som kommunstyrelsens ordförande tillika kommunalrådet Markus Lund har. – Det skulle bli ett lyft för både kommunen och hockeyn. Nybro Vikings är ett viktigt och starkt varumärke för oss, säger Markus Lund (s).

Victoriahallen var Sveriges fjärde första ishall. Den invigdes 1968 och den senaste omfattande renoveringen gjordes 1984. Åldern har tagit ut sin rätt på Victoriahallen. – Att hålla på och putsa på lapptäcket Victoriahallen känns inte rätt. Det är bättre att göra något ordentligt. Jag tror stenhårt på det här, säger Markus Lund engagerat när han rullar upp ritningarna för den tilltänkta nya ishallen. Det är byggföretaget OG Ohlsson som tagit fram ritningarna. Den nya hallen är i förslaget geografiskt placerad i kvarteret Wellen, i anslutning till den i år invigda nya OG-hallen som innehållet ett antal

olika inomhushallar. – Det finns stor potential för det området. Man kan göra mer utöver en ishall. Dessutom skulle parkeringsproblemen för Nybro Vikings publik vara ur världen.

Nya intäktsmöjligheter

Den framtagna skissen är på en ny arena som tar 2 380 sittplatser, 1 500 ståplatser plus 280 särskilda sponsorplatser fördelade på tre VIP-läktare i direkt anslutning till VIP-bar och restaurang. – Det skulle innebära helt andra intäktsmöjligheter för Nybro Vikings som förening, påpekar Markus Lund, väl insatt i klubbens strama ekonomi de senaste åren. – Men de (föreningen) visar ju att de vill göra något för att ta sig ur den sitsen. De har ju bland annat anställt en klubbchef. Ishallen är i två etage och innehåller även plats för nytt kansli och klubblokal för hockeyn. Det är den politiska majoriteten, med kommunstyrelsens ordförande Markus Lund (s), i spetsen som ligger bakom idéskissen. – Det är väl viktigt att påpeka att det är just en idéskiss. Vi ska tillsätta styrgrupp och referensgrupp som får utreda om, hur och vart man ska bygga nytt. Även om jag inte gillar tan-

ken att renovera Victoriahallen, bör man ju ändå beakta det alternativet. Vad skulle ett sådant här projekt kosta? – Jag tippar på cirka 40-60 miljoner kronor att jämföra med 55 miljoner som renoveringen av Paradisskolan kostat, 75 miljoner för den tilltänkta nya Hanemålaskolan och med båda etapperna av äldreboendet på Strandvägen är nog det projektet uppe i 70-75 miljoner.

mot Arena Oskarshamn. För att inte göra ett förhastat bygge, vilket det skulle kunna innebära om man byggde mellan två säsonger, vill Lund bygga en helt ny hall. – Jag tror dessutom att det kan påverka prisbilden, då vi får längre tid på oss att bygga. Nybro kommun har inlett diskussioner med Sveafastigheter, som ligger bakom den nya fotbollsarenan i Kalmar.

Tung investering

Gäller att satsa

– Helt klart är det ju en tung investering, men jag ser ju vinster i det. Hockeyn är ett så pass starkt varumärke för kommunen och dessutom vänder det sig ju till Nybroborna också. Hockey är en publiksport som ska underhålla och roa våra invånare. Vi får heller inte glömma bort att en sådan här hall har en avskrivningsperiod på över 30 år, så det rör sig inte om jättemycket pengar per år. Politiker och tjänstemän i Nybro kommun har redan varit och kollat på de nya ishallsbyggena i Oskarshamn och Karlskrona. – Karlskrona har gjort en lysande satsning. Däremot kan jag väl säga som så attt jag vill definitivt ha ut mer av pengarna än vad Oskarshamn fått genom sin ishall, säger Markus Lund med tydligt tveksamhet riktad

– De är intresserade av ett liknande upplägg hos oss. De äger i så fall arenan, och vi hyr den. Dessutom får man då bilda ett externt arenabolag med externa finansiärer som komplement. Vår utredning får visa vilket upplägg som är mest lämpligt. Är det kommunens uppgift att tillgodose Nybro Vikings med en ny fräsch ishall? – Sedan jag tillträdde har vi ökat investeringstakten från 20-30 miljoner per år till 120 miljoner. Det går inte bara att sitta stilla och tro att kommunens attraktionsvärde höjs av sig själv. Det gäller att vara “inne i att”, avslutar Markus Lund hoppfullt.

MARTIN ARNÉR

martin@infotopia.se

Så tycker de andra partierna kring behovet av ny ishall

SAMMANSTÄLLNING: MARTIN ARNÉR FOTNOT: Vikingsbilagan har sökt Miljöpartiets John Green utan resultat.

1. Hur tycker du och ditt parti man ska lösa ishallssituationen i Nybro kommun?

2. Vad betyder Nybro Vikings 3. Hur följer du själv hockeyn för Nybro kommun? i Nybro?

Mariann Karlsson Vänsterpartiet

Jag vill inte ta ställning till nybygge eller ombyggnation Det betyder mycket och det har ju gått bra innan utredningen är klar. Det blir det som blir bäst för för dem tidigare. De ger en bild av Nybro skattebetalarna. Men det är nödvändigt att något måste utåt precis som glasbruken. göras. Kanske kan investeringen lösas externt eftersom kommunen haft så mycket andra investeringar under senare tid.

Karin Helmersson Centerpartiet

Vi har skrivit en motion om att frågan om ny ishall eller Nybro Vikings är ett viktigt varumärke med Jag brukar gå på en del matcher. ombyggnation av den befintliga skall utredas. Hockeyn är positiv laddning.Det är många ute i landet viktig för kommunen och vi är intresserade av en lösning som förknippar Nybro med just hockey. – men utredningen får visa om det är ett nybygge eller ombyggnation som blir aktuellt.

Sivert Hugosson Kristdemokraterna

Något måste göras. Om det blir nybygge har vi motionerat om en samlokalisering av idrottsanläggningarna vid Åkrahäll så det är vårt förstaval. Där finns bra utrymmen och det skulle lösa trafiksituationen bra också. Vi tycker att det är viktigt att tillgodose bandyn genom en konstfrusen isbana också.

Svårt att värdera. Varumärket känns lite Vi har intresserade i vårt parti, men jag vanskligt eftersom det är beroende hur följer inte mer än genom tidningarna. det går. Men de har en klar betydelse för vår kommun.

Anders Karlsson Folkpartiet

Vi har inte råd med mer än en ishall. Den vi har är väldigt gammal och håller inte måttet. Kan tänka oss en lösning med sponsorer utifrån. Är inte låst till om man ska bygga nytt eller renovera. Utredningen får visa vilket alternativ som är bäst för oss.

Ett av de bästa varumärkerna för kommunen i form av goodwill. En kommun vill vara attraktiv för invånarna och genom hockeyn höjs vårt attraktionsvärde.

Jag är fullständigt ointresserad av sport. Men jag vet att många av mina partikamrater är väldigt intresserade och det är ju ett intresse som många andra politiker i andra parti också har.

Man kan säga att jag följer hockeyn på avstånd numera. Som förälder finns det inte alltid tid över. Men som tonåring var det några säsonger då jag gick på varje match.

Jan Enarsson Moderaterna

Nuvarande hallen är gammal och dålig. Det är ohållbart i De ger bra reklam och sätter Nybro på Inte alls – mer än genom tidningarna. längden. Kapitalkostnaden som styr om vi ska bygga nytt kartan. Det måste även jag som inte är eller renovera. Har förstått att det är dåligt med sittplat- intresserad, medge. ser.

Nils Duverborn SPI

Det finns väsentligare projekt för kommunen än att bygga en ny ishall. Kommunen gjorde bort sig rejält vid upphandlingen av nytt kylaggregat till Victoriahallen vilket vi invänt oss mot.

Hockeyn betyder mycket, de är ett ansikte Idag följer jag inte alls, men jag var med utåt för kommunen. Men det är ju sam- och spolade is redan på 40-talet. tidigt en prioriteringsfråga om man ska bygga ny hall.

FOTO: MARTIN ARNÉR, INFOTOPIA HB

Öppettider: Mån-tor: 10.00–18.00, fredag: 10.00–17.00, lördag (Kalmar): 10.00–13.00

Eldabutiken i Nybro Jutarnas väg 22 382 45 Nybro Telefon 0481-162 06

Eldabutiken i Kalmar Dragonvägen 4 392 39 Kalmar Telefon 0480-42 08 90


10

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

11

113.400:-

157.500:-

Dahléngatan 1, 392 39 Kalmar. Telefon 0480-224 60. Fax 0480-197 31. E-post: info@alwex.se www.alwex.se

Det är den 33-årige finländaren Jarno Honkonen som fått förtroendet att pryda sin Nybro Vikings-tröja med det så statusfyllda C:et. Jarno Honkonen, som gör sin andra säsong i Nybrotröjan, tar därmed över Jonny Ågrens roll. FOTO: MARTIN ARNÉR, INFOTOPIA HB

Jarno ny lagkapten

“En drömtillvaro”. Jonny Ågren har än så länge ingen hemlängtan från den franska alpbyn Morzine. 

Nöjda och belåtna vänner är guld värt.

Ågrens nya vardag Det är en minst sagt speciell säsong som väntar Nybro Vikings i år. För första gången på tio år finns det ingen Jonny Ågren på Victoriahallens is. Han befinner sig istället vid en alptopp nere i Frankrike och njuter av det goda livet. – Jag trivs kanon. Kunde inte ha det mycket bättre faktiskt, säger Jonny Ågren lyriskt.

d u h a r 1 5 n ä s t a n f ä r d i g a k y c k l i n g r ä t t e r a t t v ä l j a p å i f r y s d i s k e n . p l u s v å r t f ä r s k a s o r t i m e n t.

Hitta hundratals middagstips på vår hemsida www.guldfageln.se

Vikingabilagan_122x178.indd 1

07-08-22 10.05.55

FOTO: FREDRIK JENSEN

Det var många som satte andan i halsen när nyheten kom ut i våras. Publikfavoriten, lagkaptenen och trotjänaren Jonny Ågren lämnar Nybro, laget i sitt hjärta, för franska Morzine. Drömmen om ett utlandsäventyr och en chans att prova på proffslivet lockade för mycket när möjligheten väl uppenbarade sig. Och det är inget han ångrar idag. – Visst saknar man vänner och sådant, men för någon som har jobbat hela livet och spelat hockey samtidigt så är det en drömtillvaro att ha det så här, berättar Ågren, som ändå tycker att det finns många likheter mellan Morzine och sitt

gamla lag Nybro Vikings. – Egentligen är det precis som att spela i Nybro, med den stora skillnaden att här gör man det på heltid. Man tränar på morgonen, går runt på stan och tar en fika, sedan tränar man lite till på kvällen, berättar Ågren. Den franska ligan har inte speciellt gott rykte här uppe i Sverige. Något som Nybro Vikings nyförvärv från Angers, Michael Irani, tidigare försökt ändra på. Och han får medhåll från Jonny Ågren. – Som det varit hittills har jag inte märkt någon skillnad alls. Vårt lag och även de lag vi mött har hållit bra klass, berättar Jonny, som understryker att det finns mycket duktiga spelare i laget.

Landslagsspelare

– Vi har sex spelare som tillhör det franska landslaget, två kanadensare och en finne. Alla håller hög klass. Jag är positivt överraskad över hockeyn som spelas här, säger Ågren, som inte heller är ensam svensk i laget. – Nej, vi har två svenska målvakter också. Själva orten Morzine är en liten by

i Alperna med ca 3 000 permanent boende. Det är dock på vintern byn lever upp, då Morzine är en av Europas största skidturistmål. – Morzine ligger liksom insprängt bland bergen. Det är jättefint här, myser Ågren, som dock inte hunnit åka några skidor. – Nej, vi har inte någon snö här än. Just nu är det 25 grader varmt och kanonväder.

Skrev nytt kontrakt med Nybro

Trots den drömlika tillvaron nere i Alperna har Jonny inte glömt bort sitt ursprung. Nybro Vikings håller han koll på så gott han kan. – Jag försöker följa med lite faktiskt. Har precis fått internet och snackat lite med spelarna, och de säger att det ser riktigt bra ut. Låt oss hoppas att det ser lika bra ut när Jonny kommer tillbaka till Nybro (Jonny har ett 2-årskontrakt kvar med Nybro). Men han hävdar bestämt att han inte har någon hemlängtan än. Och när man ser bilden får man tro honom.

OSKAR FRANSSON

Nybro Vikings har haft många lagkaptener de senaste säsongerna. Men få har varit mer rutinerade än årets kapten. Äldst i laget, och med bara en säsong i Vikingströjan, är det finske Jarno Honkonen som fått det ärofyllda uppdraget. – Jag ska visa vägen ute på isen, säger Honkonen själv om sitt ledarskap.

Ny säsong. Ny kapten. Så har det sett ut i Nybro Vikings de senaste åren. Denna säsong är inget undantag. Efter Jonny Ågrens utflykt till franska Morzine måste en ny tröja bära det mytomspunna C:et. Och valet föll på en rutinerad herre.

Första gången

Med sina 14 mål och 21 assist var Jarno Honkonen ett av utropstecknen från ifjol. Denna säsong är det tänkt att hans roll ska bli ännu mer framträdande. – Det är första gången som jag blir utnämnd till lagkapten. En

stor ära, säger Honkonen själv om utnämningen, som dock inte tror att det innebär någon större skillnad i hans agerande. – Jag snackar inte så mycket utan brukar istället alltid göra mitt bästa ute på isen. Jag får väl fortsätta att kämpa och visa vägen där ute, berättar Honkonen, som också tror att det var därför han blev utnämnd. – En bra kapten ska visa vägen ute på isen och göra sitt jobb i varje match. Dessutom ska man nog vara en lugn person och inte så hetsig mot domaren till exempel. Jag har ju varit med länge och orkar inte hålla på med så mycket sådant ute på isen längre, skrattar Honkonen.

God stämning

Liksom många andra i laget är också Jarno Honkonen imponerad över den goda stämning som råder i truppen. Något som krävs för att man ska kunna överraska positivt. – Det ser jättespännande ut. Vi har bra killar i laget och bra harmoni, säger Honkonen förvän-

tansfullt, och är inte sen med att hylla den nykomponerade tränarduon: – Jag gillar Lenny som person och tränare, och Anders visade sitt kunnande efter förra säsongen. Det ser riktigt bra ut och vi siktar definitivt på en sjundeplats. De senaste säsongerna har kaptenen i Nybro Vikings lämnat laget efter säsongen. Är detta det sista vi ser av dig i Nybrotröjan nu? – Haha, det kan jag inte säga nu. Jag har ett 1+1-årskontrakt, men man vet aldrig vad som händer. Det har man lärt sig vid min ålder, att bara ta en säsong i taget och inte försöka tänka så mycket framåt, skrattar den rutinerade finnen. – Men jag hoppas att det inte blir så, avslutar Honkonen. 

OSKAR FRANSSON

Fotnot: Assisterande kaptener blir Andreas Holfelt samt Andreas Dahlberg.

Några röster om Jarno Honkonen som kapten:

”Jag lyssnade mycket på Anders och de runt laget och fick klart för mig hur han klev fram för klubben i ett tufft läge ifjol . Det är ett riktigt bra kvitto. Att han har erfarenhet och rutin utöver det är inte fel. Dessutom är det en lugn och sansad person. Och en bra hockeyspelare. Sammantaget var Jarno ett rätt så naturligt val.” Lenny Eriksson, tränare

”Han kommer leda laget genom sitt sätt att vara på isen, på träningar och på matcher. Jag tror det är viktigare än att kunna snacka en massa i omklädningsrummet.” Henric Gustavsson

”Det var det bästa valet man kunde göra. Han har allt, både hockeymässigt och som människa. Som hockeyspelare är han både finlirare och kämpe, som ger och tar smällar för laget. Jag har känt Jarno i fyra år och blev väldigt glad.” Andreas Elofsson


12

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Tränarduon som ska skapa trygghet

DESIGN & TRADITION Välkommen till vår shop! Öppet alla dagar Shopen | Herkulesgatan | Telefon 0481-428 81 Nybro Crystal AB | Box 30 | 382 21 Nybro E-post info@nybro-glasbruk.se

Det har stormat ordentligt i Nybro Vikings de senaste åren. Sedan debutsäsongen i Allsvenskan för fem år sedan har man använt inte mindre än sju olika huvudtränare. Det längsta någon suttit på posten är ett år och ett par månader. Inte konstigt att det varit svårt för Nybro Vikings att lyckas på isen. Mannen som ska skapa trygghet igen är ingen okänd chansning. Lenny Eriksson är tillbaka. – Känslan av att stå i Victoriahallen när det är ett par tusen på läktaren och riktigt jäkla tryck och rock n’ roll, det vill man uppleva igen, säger nygamle Nybrotränaren Lenny Eriksson. Och med dessa ord sätter han ribban direkt. Det är inget snack om vad som lockade Lenny Eriksson tillbaka till Nybro, och inte heller något snack om vad han har för mål. Att lyfta hockeyn i Nybro. Igen. Det är mer än fem år sedan nu. En natt i april som inte riktigt var som alla andra nätter. Nybro Vikings tog klivet tillbaks till hockeyns finrum och brandbilar kom farande med blåljus i kortegen mot Victoriahallen. Någonstans i vimlet fanns Lenny Eriksson. – Hela det året när vi gick upp var optimalt, men det är resan till det målet som man kommer ihåg. Det finns få arenor i Sverige, ja, hela världen som kan mäta sig med det trycket som det blir i en fullsatt Victoriahallen. Det vill man verkligen få uppleva igen, berättar Eriksson.

Var på väg uppåt

Man märker tydligt att han menar varje ord. Det är därför han är här igen, efter ett år i Tingsryd och tre i Nyköping. Redo att skapa harmoni och stabilitet i ett lag som gradvis halkat neråt sedan avskedet 2003. – När jag lämnade var vi på väg uppåt. Då etablerade vi oss med bravur och var nära play off. Sedan har det kommit ett par resultatmässigt och ekonomiskt tuffa år. Men det är det som är

utmaningen, att lyfta klubben på dessa plan igen. Det gör det kul att gå till jobbet, säger Eriksson, som är glad över att vara tillbaka i Nybro: - Det känns bra. Rent praktiskt och socialt är det inga problem alls. Bara att flytta in i en ny lägenhet. Det är egentligen bara spelarmaterialet som är nytt. Ett material som Lenny själv i högsta grad varit inblandad i att plocka fram.

Tyngd på rätt personligheter

– Vi har ju inte haft pengar till att köpa in de penningmässigt mer attraktiva spelarna, utan har jobbat efter en riktigt stram budget. Något som kräver ordentlig planering kring vilka spelare och typer man behöver i ett lag. – Vi har lagt större vikt kring att få hit rätt personer. Bra människor helt enkelt, med många bra skallar. Då vet vi att vi har en styrka redan innan vi sett hur det ser ut på isen. Sedan är det givetvis en fördel om de kan spela hockey också såklart, berättar Eriksson, och förklarar hur de i våras satt och skissade upp hur femmorna skulle se ut . – Materialet, kedjorna och spelarna känns faktiskt skrämmande likt det vi tänkte. Framför allt rör det sig om riktigt hungriga spelare. Ett par amerikaner till exempel som definitivt inte är här för att lyfta någon lön, utan som kommit till Sverige för att utvecklas som spelare. En riktigt positiv bild i omklädningsrummet över huvud taget.

Jobbat mentalt

Just de mentala bitarna är oerhört viktigt om en liten klubb ska kunna överraska positivt i en tuff serie. Något Lenny Eriksson jobbat mycket med sedan han kom till Nybro. – Man måste få ut så mycket som möjligt på varje spenderad krona. Det handlar om att få varje spelare att köpa detta. Vad kan få oss att täcka det där extra skottet? Vad får oss att komma ner på varje träning och bjuda på positiv energi, även under gråa novemberkvällar efter en lång bortamatch kvällen innan? Det går inte att säga att man ska

Omsättningen på både tränare och spelare har varit föreningen gjort inför säsongen gjordes då nygamle

vara lite bättre än ifjol. Man måste ha konkreta mål. Något Lenny Eriksson varit noga med att få med spelarna på. – Styrelsen har ju sitt mål med föreningen. Vi i laget har ett annat. Ett lite högre kortsiktigt mål som ska få oss att höja intensiteten i varje match. Det är ju så enkelt som att om man gör vad man alltid gjort så

Lennys hockey med egna ord I grunden har man en hockeyfilosofi som man inte viker från. Jag vill ha fart, fläkt och aggressivitet. Det hade vi förra gången jag var i Nybro, det ä grunden. Varför vi håller på med det här är ju för att ha jäkligt kul, både på isen och på läktaren. Man vill se ett lag som kämpar och sliter för varandra, och ett lag som vinner matcher. Fart, aggressivitet och initiativ. Ordet balans är dock mycket viktigt. Fart och energi var det i Nybro ifjol också, men det går inte att vinna på bara anfall. Vi har staplat upp tre begrepp som vi rangordnar från ett till tre: Först ut är attityd. Har du inte rätt attityd kan du sluta redan där. Har du rätt attityd kan du spela ett bra försvarsspel, vilket är nummer två på listan. Fungerar de två ovanstående punkterna brukar nummer tre också falla på plats, nämligen anfallsspelet. Man måste förstå det från grunden. Ju bättre försvarsspel du spelar, desto mer får du spela anfall. Ju bättre du blir på att få tag i pucken, desto oftare kan du anfalla. Sedan vill vi naturligtvis, utöver detta, bjuda och bidra med positiv energi varje dag. Det ska vara kul att gå till jobbet. Återigen viktigt med balans mellan seriös, stenhård satsning och att ha ett stort leende.

för stor i Nybro Vikings de senaste säsongerna. För att skapa trygghet i laget igen har Nybro Vikings lyckats rekrytera en mästare just på området trygghet och harmoni. Den klokaste värvningen tränaren Lenny Eriksson skrev på för föreninge igen. Tillsammans med den rutinerade assistende tränaren Anders Rörhed ska de sträva mot sina nya mil. FOTO: MARTIN ARNÉR, INFOTOPIA HB

får man inte mer än vad man alltid haft. Alla spelare måste kliva uppåt en nivå. Ska man vinna något måste man offra något. Större skillnad är det inte på lag sju ner till botten. Du kan vinna ganska mycket beroende på vad du har mellan öronen. De senaste tre åren har Lenny Eriksson varit tränare i Nyköping. Ett lag som nått stora framgångar un-

der Erikssons styre. Bland annat har man nått kvalserien och play off. Något Lenny hoppas på att få upprepa i Nybro. Men det finns många skillnader mellan klubbarna.

Hockeykulturen en skillnad

– Nyköping är en lite större ort med extremt bra geografiskt läge. Dessutom har de en av Allsvenskans fin-

aste arenor, berättar Eriksson och påpekar att Victoriahallen kanske inte riktigt håller samma klass. – Men vi har ändå försökt fräscha till lite så gott vi kunnat. Gjort i ordning gymmet bland annat, säger Eriksson. Nybro har dock ett trumfkort som inte finns i Nyköping. Hockeykulturen.

– Det finns en helt annan kultur och historia här nere. Det är något vi får luta oss mot. Det, och hårt jobbande människor. En kultur och historia som Lenny Eriksson nu hoppas ska kunna lyfta Nybro Vikings mot nya höjder igen.

OSKAR FRANSSONLennys hyllning: “Rörhed är allsvenskans stabilaste assisterande” Lenny Eriksson blir inte ensam om att försöka lyfta upp Nybro Vikings sportsliga del. Vid sin sida har han fjolårets succétränare Anders Rörhed. Tillsammans ska duon skapa stabilitet i gruppen. – Det känns riktigt spännande att jobba med Lenny igen, säger Rörhed. Anders Rörhed är en stor del av Nybro Vikings organisation. Han har jobbat i föreningen sedan 1992, och det är få personer med större koll på hur hockeyn i Nybro fungerar. När Lenny Eriksson var i Nybro förra gången var Anders Rörhed juniortränare. Den här gången ska de jobba i samma lag.

– Vi hade en bra dialog och jag lärde mig mycket från Lenny. Det ska bli kul att jobba ihop. Ett samarbete som även Lenny Eriksson ser fram emot.

Fjärde tränarpartnern för Rörhed

– Även om vi inte suttit i knäet på varandra så har vi hållit dialogen flytande. Vi känner ju varandra sedan tidigare och pratade samma språk redan då. Jobbet i Nybro blev extra intressant eftersom jag fick chansen att jobba med Anders, berättar Eriksson, som också pekar på Anders Rörheds insikt i klubben som en stor tillgång. – Sammantaget är han en av Allsvenskans stabilaste assisterande tränare, hyllar Eriksson. Denna säsong är Anders Rörheds

tredje i rad som assisterande tränare. Tidigare har han fått jobba med Mikael Tisell och ifjol med Hans Baumann samt Benny Bäcklund. – Jag lärde mig mycket från Tisell. Då hade jag varit ifrån A-lagsishockeyn under många år. Han var oerhört noggrann i allt. Hasse kom och gick in med liv och lust. Sedan när det inte fungerade socialt hade han kanske inte energin att ge till allt och alla. En helt annan personlighet än Tisell. Något som till slut innebar att Hans Baumann fick lämna Nybro under pågående säsong, och ställde Anders Rörhed i positionen som huvudtränare. – Det var något vi skulle fixa tillsammans, ledare och spelare. Hade inte alla trott att vi skulle klara det

hade jag aldrig tackat ja. Skillnader mellan huvudtränare och assisterande är dock inte speciellt stor. I alla fall inte i fallet Lenny/ Anders.

Ingen puckflyttare

– Det beror mycket på vilken roll man tar själv. Vi är ändå två med en åsikt, sedan blir det så att den ene hörs mer eller mindre. Ska man vara med ska man göra mer än att flytta puckar, säger Anders Rörhed, som således blir en viktig kraft i uppdraget att få ordning på Nybro Vikings. Igen. OSKAR FRANSSON

13


14 4

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

15 5

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Det här är Nybro Vikings a-trupp säsongen 07/08

1. Antti Jokela

Målvakt Född: 1981-05-07 Längd: 179 cm Vikt: 77 kg Antal säsonger i Nybro: Andra Moderklubb: Lukko Rauma Övriga klubbar: UJK, Porin Ässät, Brynäs, Timrå, Leksand.

70. Kalle Ekelund

Back Född: 1990-07-25 Längd: 189 cm Vikt: 83 kg Antal säsonger i Nybro: Första i A Moderklubb: Nybro IF.

26. Andreas Elofsson Center Född: 1984-03-25 Längd: 178 cm Vikt: 89 kg Antal säsonger i Nybro: Tredje Moderklubb: KBA 67 Övriga klubbar: Skövde IK.

39. Henrik Tojkander Målvakt Född: 1982-01-30 Längd: 180 cm Vikt: 90 kg Antal säsonger i Nybro: Andra Moderklubb: Viggbyholms IK Övriga klubbar: Viggbyholms IK, Vallentuna, AIK, Borås, Bofors.

6. Andreas Dahlberg

Forward Född: 1982-06-24 Längd: 191 cm Vikt: 95 kg Antal säsonger i Nybro: Första Moderklubb: Boo IF Övriga klubbar: Hammarby IF, Skövde IK, Arboga, Oskarshamn.

27. Fredrik Strid

Forward Född: 1986-03-18 Längd: 178 cm Vikt: 83 kg Antal säsonger i Nybro: Första Moderklubb: Brynäs IF Övriga klubbar: Skövde IK.

2. Fredrik Sandgren Back Född: 1983-05-09 Längd: 180 cm Vikt: 85 kg Antal säsonger i Nybro: Första Moderklubb: Tegs SK Övriga klubbar: VIK Hockey, Comet, Olofström, Arboga.

10. Jarno Honkonen Forward Född: 1974-06-30 Längd: 180 cm Vikt: 76 kg Antal säsonger i Nybro: Andra Moderklubb: Sapko Övriga klubbar: Hermes, Ilves, Gislaved, Jukurit, Skövde.

38. Henric Gustavsson Center Född: 1983-05-08 Längd: 174 cm Vikt: 84 kg Antal säsonger i Nybro: Sjätte i A Moderklubb: Nybro IF Övriga klubbar: HV71.

5. Marcus Rosenqvist Back Född: 1985-05-25 Längd: 180 cm Vikt: 85 kg Antal säsonger i Nybro: Första Moderklubb: Limhamn Övriga klubbar: MoDo, Malmö, Pantern.

11. David Algulin

Forward Född: 1988-02-12 Längd: 183 cm Vikt: 83 kg Antal säsonger i Nybro: Första i A Moderklubb: Nybro IF Övriga klubbar: Tingsryd, Rögle.

40. Marcus Olsson

Forwawrd Född: 1986-09-25 Längd: 188 cm Vikt: 92 kg Antal säsonger i Nybro: Andra Moderklubb: Trelleborg Övriga klubbar: Limhamn, Malmö.

8. Branislav Kvetan

Back Född: 1977-10-17 Längd: 186 cm Vikt: 100 kg Antal säsonger i Nybro: Första Moderklubb: Trencin, Slovakien.

Övriga klubbar: Nitra, Birmingham (USA, ECHL), Louisiana (USA, ECHL), Tulsa Oilers (USA, ECHL), Znozmo (Tjeckien), Roanoke (USA, ECHL), Stjernen (Norge).

16. Alexander Kovalonok Forward Född: 1986-06-09 Längd: 180 cm Vikt: 87 kg Antal säsonger i Nybro: Andra Moderklubb: Kalmar HC Övriga klubbar: Alvesta, Oskarshamn, Boro/Vetlanda, Kalmar.

Lenny Eriksson

Tränare Född: 1954-04-26 Längd: 178 cm Vikt: 85 kg Säsonger i Nybro: Fjärde Moderklubb: Hedesunda IF Övriga klubbar: Brynäs, Örebro, Storhamar, Tierp, Östervåla, Arboga, Nybro, Tingsryd, Nyköping, Nybro

9. Andreas Holfelt

18. Pierre Elgström

19. Weston Tardy

33. Michael Irani

44. Per Braxenholm

21. Bobby Williams

22. Erik Belin

23. Samu Isosalo

24. Fredrik Näslund

25. Mike Erickson

Back Född: 1979-04-29 Längd: 184 cm Vikt: 93 kg Antal säsonger i Nybro: Åttonde Moderklubb: Hällefors IK Övriga klubbar: Södertälje SK.

Forward Född: 1985-10-19 Längd: 180 cm Vikt: 87 kg Antal säsonger i Nybro: Andra Moderklubb: Hammarby Övriga klubbar: Huddinge, Leksand, Swift Current Broncos.

Anders Rörhed

Assisterande tränare Född: 1966-04-01 Längd: 179 cm Vikt: 94 kg Antal säsonger i Nybro: 13:e Moderklubb: Hemse BK Övriga klubbar: Roma IF, Visby AIK, Follingbo Flyers, Kalmar HC

Back Född: 1988-05-18 Längd: 190 cm Vikt: 107 kg Antal säsonger i Nybro: Första i A Moderklubb: Nybro IF.

Forward Född: 1987-01-05 Längd: 180 cm Vikt: 87 kg Antal säsonger i Nybro: Första Moderklubb: Avesta BK Övriga klubbar: Brynäs.

Johan Fredriksson Materialförvaltare Född: 1972-08-16 Längd: 180 cm Vikt: 85 kg Antal säsonger i Nybro: 21:a Moderklubb: Nybro.

Back Född: 1983-07-28 Längd: 180 cm Vikt: 85 kg Antal säsonger i Nybro: Första Moderklubb: Duluth East Greyhounds Övriga klubbar: Des Moines Buccaneers, Colorado College, Augusta Lynz.

Center Född: 1981-10-06 Längd: 191 cm Vikt: 100 kg Antal säsonger i Nybro: Andra Moderklubb: Lukko Rauma Övriga klubbar: North Bay Centennials (OHL), Lukko Rauma, Tuto.

Per-Erik Åberg Materialförvaltare Född: 1958-08-21 Längd: 176 cm Vikt: Tvåsiffrigt

Back Född: 1982-10-06 Längd: 185 cm Vikt: 92 kg Antal säsonger i Nybro: Första Moderklubb: HV71 Övriga klubbar: Gislaved, AIK, Angers (Frankrike).

Forward Född: 1986-02-11 Längd: 194 cm Vikt: 102 kg Antal säsonger i Nybro: Första Moderklubb: IK Göta Övriga klubbar: Västerås IK, Peterbrough Petes, Nyköping.

Mikael Andersson

Materialförvaltare Född: 1965-03-26 Längd: 175 cm Vikt: 76 kg Antal säsonger i Nybro: Första i A Moderklubb: Haninge.

Back Född: 1983-10-31 Längd: 190 cm Vikt: 103 kg Antal säsonger i Nybro: Tredje Moderklubb: Karlskrona IK Övriga klubbar: Mörrum, Halmstad Hammers.

Forward Född: 1983-04-12 Längd: 188 cm Vikt: 90 kg Antal säsonger i Nybro: Första Moderklubb: Eden Prairie Övriga klubbar: Eden Prairie High-

school, University of Minnesota, Western Michigan University, Augusta Lynx.

Inge Adolfsson

Lagledare Född: 1950-11-29 Antal säsonger i Nybro: 30:e Moderklubb: Nybro IF


Bakre raden från vänster: Pierre Elgström, Kalle Ekelund, Per Braxenholm, Michael Irani, Branislav Kvetan, Mike Erickson, Marcus Olsson, Fredrik Näslund. Tredje raden från vänster: Per-Erik Åberg, Samu Isosalo, Fredrik Sandgren, Marcus Rosenqvist, Alexander Kovalonok, Weston Tardy, Johan Fredriksson. Andra raden från vänster: Antti Jokela, Mikael Andersson, David Algulin, Fredrik Strid, Erik Belin, Bobby Williams, Inge Adolfsson, Henrik Tojkander. Främre raden från vänster: Henric Gustavsson, Anders Rörhed, Andreas Dahlberg, Jarno Honkonen, Andreas Holfelt, Lenny Eriksson, Andreas Elofsson.

September 16 Söndag 19 Onsdag 21 Fredag 26 Onsdag 30 Söndag

Bofors IK (b) kl. 16.00 Almtuna IS (h) kl. 19.00 Björklöven (b) kl. 19.00 Rögle BK (h) kl. 19.00 Malmö (b) kl. 16.00

Oktober 3 7 10 12 16 19 24 26 31

Onsdag Söndag Onsdag Fredag Tisdag Fredag Onsdag Fredag Onsdag

Hammarby IF (h) kl. 19.00 Huddinge IK (b) kl. 16.00 Västerås IK (h) kl. 19.00 Växjö Lakers (b) kl. 19.00 Nyköpings HK (h) kl. 19.00 Borås HC (b) kl. 19.00 IF Sundsvall (h) kl. 19.00 IK Oskarshamn (h) kl. 19.00 AIK (b) kl. 19.00

November 2 12 14 18 21 23 28 30

Fredag Måndag Onsdag Söndag Onsdag Fredag Onsdag Fredag

Leksands IF (h) kl. 19.00 Bofors IK (h) kl. 19.00 Almtuna IS (b) kl. 19.00 IF Björklöven (h) kl. 16.00 Rögle BK (b) kl. 19.00 Malmö (h) kl. 19.00 Hammarby IF (b) kl. 19.00 Huddinge IK (h) kl. 19.00

December 5 7 9 12 14 17 28 30

Onsdag Fredag Söndag Onsdag Fredag Måndag Fredag Söndag

Västerås IK (b) kl. 19.00 Växjö Lakers (h) kl. 19.00 Nyköpings HK (b) kl. 16.00 Borås HC (h) kl. 19.00 IF Sundsvall (b) kl. 19.00 IK Oskarshamn (b) kl. 19.00 AIK (h) kl. 19.00 Leksands IF (b) kl. 16.00

Januari 9 11 18 20 23 25 30

Onsdag Fredag Fredag Söndag Onsdag Fredag Onsdag

Februari Bofors IK (b) kl. 19.00 Almtuna IS (h) kl. 19.00 IF Björklöven (b) kl. 19.00 Rögle BK (h) kl. 16.00 Malmö (b) kl. 19.00 Hammarby IF (h) kl. 19.00 Huddinge IK (b) kl. 19.00

1 13 15 20 22 27

Fredag Onsdag Fredag Onsdag Fredag Onsdag

Västerås IK (h) kl. 19.00 Växjö Lakers (b) kl. 19.00 Nyköpings HK (h) kl. 19.00 Borås HC (b) kl. 19.00 IF Sundsvall (h) kl. 19.00 IK Oskarshamn (h) kl. 19.00

Mars 2 5

Söndag AIK (b) kl. 16.00 Onsdag Leksands IF (h) kl. 19.00


18

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Tjejerna som inte räds killarna

Den ledande rådgivaren för ägarledda företag

Linnea Leskovec och Lisa Johansson är Nybro Vikings representanter på landslagslägerna

I skuggan av Nybro Vikings kommande säsong i Allsvenskan befinner sig två stora hockeytalanger. Den ene har spelat landslagshockey under läger i Finland, Ryssland och Tjeckien, medan den andre har varit på landslagsläger med U18 och tillhör de bästa i sin åldersgrupp. Varför de står i skuggan? För att de är tjejer. – Fast samtidigt är nog damishockeyn bland det enklaste att satsa på om man verkligen vill spela i landslaget, påpekar Lisa Johansson ödmjukt.

Dotter till Nybroprofil

Lisa är dotter till gamle Nybrospelare Lasse Johansson, till vardags hårt arbetandes på Nybro Vikings kansli. Hennes beslut att börja spela ishockey är därmed inte svårt att komma underfund med. Linnea Leskovec blev istället inspirerad av sin ishockeyspelande bror. – Jag ville göra allt som han gjorde, så jag lipade tills mamma köpte ett par skridskor åt mig. Därefter har jag bara fortsatt, berättar Leskovec, som dock inte ångrar alla timmar i veckan som hon lägger ner på ishockey. – Nej då, det är bara kul. Och dessutom kan man ju äta vad man vill när man tränar så mycket, skrattar Leskovec, som räknar upp att hon tränar tre gånger med killarna i Nybro, två gånger med tjejerna i Växjö, och dessutom med hockeygymnasiet två gånger i veckan. Till vardags har de unga talangerna fullt upp med skolan. Ishockeyn spelar de både med juniorlagen i Nybro samt damlaget Växjö Ladies, vars dräkter i början inte var helt lätta att bära.

– Det kändes skit först, men nu har man väl vant sig, skrattar Linnea, men påpekar samtidigt att det finns gränser för hur mycket Växjö-kläder hon har på sig när hon tränar i Victoriahallen:

Killarna starkare

– Jag brukar träna med Växjös damasker och blåa byxor, men en gång hade jag bara den gula hjälmen med mig och då fick jag faktiskt låna en annan. Där går gränsen! Den yngre lagkamraten Lisa Johansson har dock inga problem med att bära Växjödräkt. – Nej, gul hjälm ska det vara. Men det är inget snack om att man hejar på Nybro Vikings när det gäller killarna. Att träna med killarna är inte heller något problem enligt tjejerna. – Det är bra faktiskt. Killarna är ju starkare och har en helt annan teknik än vad tjejerna har, så man lär sig mycket, förklarar Leskovec, och påpekar att det inte är så stor skillnad i snacket mellan killarnas och tjejernas omklädningsrum.

Grövre snack bland killarna

– Man pratar hockey och kompisar helt enkelt, förklarar Linnea. – Fast det är lite grövre snack i killarnas tycker jag, påpekar Lisa. Under match däremot kan snacket vara mindre roligt. Det är som tidigare nämnt en mansdominerad idrott, och många har svårt med att se tjejer ta plats på isen. – Det är tråkigt att få höra könsord skrikna åt en, det händer minst en gång per match. Finns många som är omogna, berättar Leskovec. – Vissa killar går ut för att tackla tjejer betydligt hårdare också, instämmer Johansson. Men det får bara tjejerna att jobba ännu hårdare. För Lisa och Linnea räds som sagt inte grabbarna. OSKAR FRANSSON 

Två tjejer som inte viker ner sig i första taget. Nybrotjejerna Linnea Leskovec och Lisa Johansson dubblerar spel i Växjö Lakers damlag med spel i Nybro Vikings junior- och ungdomslag.  FOTO: MARTIN ARNÉR, INFOTOPIA HB

Ett ögonblick…

Andreas Elofsson, 23, som blev pappa för första gången under försäsongen. Hur går det att kombinera hockeyspelare och småbarnspappa?

– Den kombinationen är den bästa. Man är alltid i total harmoni när man kommer ner till hallen och ska spela hockey. Man kommer hem och kopplar bort allting, sen när man kommer dit har man ett leende på läpparna.

Inga problem med nattsömnen?

Familjelycka. Den 9 augusti fick Andreas Elofsson och Elin Gustavsson en son vid namn Liam.

– Nej, det är ett annat gott betyg till Liam; han sover väldigt bra. Han sover nästan bättre än vad jag själv

gör. Man har verkligen kommit ner till hallen utvilad och i bra harmoni.

Ytterligare tre spelare i Nybro Vikings (Holfelt, Irani, Kvetan) är på väg att skaffa barn. Några tips?

– Jag har inga råd, det är så personligt allting. Alla barn är unika, och vi är också annorlunda. Det är bara för dem att längta tills de får barn så vi kan prata om det. Det är helt fantastiskt att vara pappa.OSKAR FRANSSON

Följ HockeyAllsvenskan på TV4 Sport. Över 70 direktsända matcher!

Hårda män som slåss om vackra pokaler. Så har i princip definitionen av ishockey varit ända sedan Lord Stanley en gång i tiden drog igång den massmediala cirkus som NHL är idag. Och mitt i allt detta befinner sig två Nybrotjejer. Fast beslutna om att inte vika ner sig i en mansdominerad idrott. Linnea Leskovec och Lisa Johansson räds inte grabbarna. – När man värmer upp så ser man att vissa killar snackar om en. Men det får man bara strunta i, säger Leskovec.

BDO Nordic

19


Den genomsnittlige Nybrospelaren har en vikt på runt 90 kg. Det är fyra kilo mer än föregående säsong, och faktiskt

tyngst inom elithockeyn i Sverige. Sedan de hårdare bedömningsnivåerna gällande utvisningar förra säsongen har det varit sämre att väga mycket. Men det innebär inte att det är dåligt.

Med fart kan de lyckas

En Elitseriespelare väger exempelvis många kilo mer i genomsnitt än den genomsnittlige spelaren i Allsvenskan. Lyckas man bara har fart under skridskorna kan det istället vändas till en fördel. Kan Lenny bara få ordning på det kan det bli en riktigt rolig säsong.

 

OSKAR FRANSSON

oskar.fransson@nybrovikings.com

Maskinteknik

Det sportsliga då? Det är väl lätt att bli tjatig i dessa införsäsongenkrönikor då man trots allt försöker sprida en positiv bild över det som komma skall.

Väger fyra kilo mer

Din samarbetspartner inom:

Industriell IT

Kan någon – kan Lenny

Samma visa varje år, och samma resultat varje år. Varför skulle årets säsong vara annorlunda? Är det något Nybro Vikings saknat de senaste åren så är det stabilitet. Något som är själva essensen i Lenny Eriksson, Vikings nygamle härförare. Är det någon som kan få ihop det med de begränsade medel som föreningen har så är det han. En nyckel till det är att hålla Nybrospelarnas kilon i rörelse. För det är många kilon.

Projekteknik

Då står vi här igen. En ny säsong väntar och trots flera säsonger av sportsliga och ekonomiska motgångar spelar Nybro Vikings fortfarande i Allsvenskan. En serie som blir bättre och bättre för varje år, trots ansträngd ekonomi hos många av de mindre klubbarna. Något Nybro Vikings beslutat sig för att göra något åt den här säsongen. Anställandet av en klubbchef är ett steg i precis rätt riktning. Att agera istället för att reagera när pengarna tar slut runt jul och den stora pengahåven måste plockas fram innan isen tinat bort i Victoriahallen. Att den nye klubbchefen verkar vara en driftig jäkel med mycket idéer gör inte saken sämre.

Tillsammans når vi framgång

www.ip-consult.se

FÅ INSPIRATION I VÅR 220 KVM STORA UTSTÄLLNING I KALMAR Se och känn på :

Gör som Nybro Vikingsbeställ din föreningsresa företagsresa skolresa av Dacke Buss Ring för offert, tel. 0471- 502 80

Fönster Dörrar Badrum Skjutdörrsgarderober Bastu Trappor + allt annat som ingår i en stor bygghandel

Unna dig något roligt!

shoppingresor weekendresor teaterresor koncertresor rundresor Ring för program, tel. 0478-122 23

www.dackebuss.se

KALMAR HUSÄNGSV. 1 TEL: 075-24 13 66, 075-24 13 65

Öppettider Vardagar 07.00-8.00 Lördagar 09.00-3.00

R O X X

Tyngst i Sverige – men kan man använda kilona på rätt sätt?

JL Bilar

21

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Underhållsteknik

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Industriell Elteknik

20


22

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Uppdrag: Stabilisera och etablera Nybro Vikings Mycket har varit upp och ner i Nybro Vikings de senaste åren. Ett lag som siktat upp och gått framåt varje säsong har bytts bort mot en förlorarkultur som brottats med både sportsliga och ekonomiska problem. Och för varje säsong har spiralen tagit ytterligare ett steg mot avgrunden som heter division ett. Alla är överrens om en sak. Trenden måste vändas. Här är en av personerna som ska göra det:

Håkan Ericsson: Klubbchefen som ska ordna upp ekonomin

“Hockey i Nybro är kultur” I takt med att de sportsliga framgångarna uteblivit har det även stått fullkomligt klart att organisationen i Nybro Vikings inte räckt till. Publiken har stannat hemma och den berömda håven har fått räckas ut efter säsongen för att få ihop ekonomin. Mannen som ska ändra på detta heter Håkan Ericsson. – När lilla Nybro med regionens hjälp ligger på övre halvan i Allsvensk ishockey, då har vi gjort ett bra jobb tillsammans, säger Ericsson.

Förra säsongen gjorde Brynässpelarna Richard Gynge och Linus Morin succé i Nybro som lån från Gävleklubben. Fredrik Strid och Erik Belin, båda fostrade i Brynäs, hoppas på samma fina utvecklingskurva i Nybro. FOTO: MARTIN ARNÉR/INFOTOPIA HB

Brynästalanger som vill tillbaka

I våras tog styrelsen i Nybro Vikings ett viktigt beslut. Organisationen behövde breddas och valet föll på att anställa en person med det övergripande ansvaret för den administrativa delen av föreningen. En klubbchef. Några månader senare var Håkan Ericsson, bördig från Oskarshamnsområdet men senaste tiden verksam inom det norska fotbollsförbundet, anställd. Och han har inte legat på latsidan sedan dess. – Nu, den första tiden, har det mest handlat om sponsring och marknadsföring, berättar Ericsson, som förklarar att mycket fokus ligger på ekonomin. – Ekonomin är en otroligt viktig del av en förening idag. Så är det inte bara i Nybro Vikings utan överallt.

Förra året blev något oväntat Elitserieklubben Brynäs en av räddningarna för Nybro Vikings i kampen om ett nytt kontrakt. Med lånen Linus Morin och Richard Gynge fick man den extra lilla spetsen som behövdes för att vara på rätt sida av strecket. Också i år har Brynäs varit inblandade i lagbygget. Både Fredrik Strid och Erik Belin har förflutet i Gävleklubben. – Ett stort personligt mål är att ta sig tillbaka dit, säger Erik Belin målinriktat.

Bättre på att vårda sina sponsorer

Och här har den nye klubbchefen en tydlig strategi för att lyckas. – Vi måste ta bättre hand om våra sponsorer. Det går inte att bara ge sig ut och träffa dem när vi behöver pengar, berättar Ericsson och kan inte nog understryka hur vikigt det är med relationerna mellan klubb och sponsor. – Vi måste ge något tillbaka helt enkelt, förklarar Ericsson. Samtidigt som man vårdar de nuvarande sponsorerna så pågår det alltid en jakt för att hitta nya. Ett ämne som det debatterats flitigt kring i Nybrobygden är frånvaron av huvudsponsorer. – I princip alla lag har huvudsponsorer. Det är självklart något vi i Nybro Vikings också måste ha. En elitförening bör ha tre-fyra stycken, och det är något vi jobbar efter, berättar Ericsson, som dock är medveten om problemen med att vara verksam på en liten ort.

Vill inte kräva för mycket av Nybroföretagen

– Vi kan inte kräva för mycket av näringslivet i Nybro, utan vi måste göra en storsatsning i Kalmar. Vi är ju Kalmarbornas ishockeylag också, även om de kanske inte vet om det än, skrattar Ericsson. I rollen som klubbchef har Håkan Ericsson ett övergripande ansvar över det som händer inom föreningens administrativa del. Det rör sig om allt ifrån att stärka upp organisationen till att marknadsföra Nybro Vikings runt om i landet. – Framför allt så handlar det om att ge tränarna ett så bra stöd som möjligt för att kunna lyckas. Det gäller både ekonomiskt för att kunna få ett bra lag, men också sådana ”enkla” saker som att ha mycket publik som ger ett bra stöd i hallen, berättar Ericsson, och påpekar också att marknadsföring spelar en stor roll här. – Jag har varit ute och talat på golfklubbar och liknande, inte bara i Nybro. Föreningen måste synas, och människor runt om i regionen måste veta att vi finns. Det är då man kan växa.

Beroende av sportslig framgång

Den absolut enklaste vägen till att få ihop en bättre ekonomi är dock på isen. Sköter grabbarna i laget sitt blir rollen som klubbchef också betydligt mycket enklare. – Får vi bara stabilitet på isen så ställer näringslivet och publiken upp och då får vi mer pengar. Det låter enkelt, men det är mycket som ska stämma. Och fram till dess är det bara ännu hårdare arbete som gäller. Men det är inget som skrämmer den pigge 62-åringen. – Jag är både glad och tacksam över förmånen att få leda och stabilisera ett hockeylag i Allsvenskan. Men det är ett tufft jobb. Det är många man måste övertyga om att det verkligen blir bra. Men samtidigt väldigt stimulerande. En utmaning för oss allihop. En utmaning minst sagt. I konkurrensen med Leksand, Malmö, Rögle, Björklöven med flera ska lilla Nybro in och röra om. Mycket måste falla på plats innan man är där uppe på allvar. Och det börOSKAR FRANSSON jar med klubbchefen.

Mannen med ett tydligt uppdrag framför sig. Håkan Ericsson är klubbchefen som ska hjälpa till att hitta de pengar som tidigare saknats i Nybro Vikings. Men han vill skapa intäkterna på rätt sätt. På ett proffsigare sätt, än tidigare. Samtidigt hoppas han kunna knyta till sig någon huvudsponsor. FOTO: MARTIN ARNÉR, INFOTOPIA HB

Klubbchefens tre punkter för att lyckas: • Knyta till sig huvudsponsorer • Stärka organisationen • En storsatsning i Kalmar FOTNOT: Både marknadschefen Lars Johansson och säljaren Jan-Åke Karlsson har kvar sina tidigare funktioner i föreningen.

Vill du som företa gare diskutera hockey och affärer? Ta en kontakt med klubbchefen Håkan Ericsson på Nybro Vikings kansli. Telefon 0481-101 08 eller e-post hakan.ericsson@n ybrovikings.com

När skadefyllda Nybro Vikings förra hösten fick chansen att låna det unga löftet Richard Gynge från Brynäs inleddes något som Nybro Vikings har haft nytta av också denna säsong. Kontakter med Elitserieklubben knöts, och inte bara fick man tillgång till spelare som inte riktigt tog en plats, Nybro Vikings fick dessutom tillgång till Gävleklubbens kontakt- och scoutingnätverk. Något som gjorde att de unga Gästriklänningarna Fredrik Strid och Erik Belin fick ikläda sig Nybrotröjan. – Jag visste inte om det då, men hörde i efterhand att Nybro hade varit i kontakt med Brynäs, och att Michael Sundlöv gett mig goda referenser, förklarar Strid. – Jag hade hjälp från Brynäs. Pratade med min agent som sa att Nybro var intresserade, och fick många råd från Leif Boork. Det kändes helt rätt det här, berättar Belin.

Framträdande roller i Brynäs

Båda spelarna har vandrat hela vägen genom Brynäs ungdomsakademi, där de haft framträdande roller i J20-laget. Erik Belin har bland annat varit lagkapten. – Man spelade väl lite junioraktigt innan, men som kapten fick man växa. Man är väl inte lika hetsig på domaren längre bland annat, säger Belin.

Förra säsongen svarade två andra Brynästalanger för en rad högklassiga insatser i Nybrotröjan, vilket gjorde att de snabbt blev publikfavoriter i Victoriahallen. – Jag har pratat med både Gynge och Morin, och båda har sagt att det var riktigt bra här nere. Speciellt lagmoralen var något extra, berättar Belin. – Det märker man fort, inflikar Strid. Det finns ingen risk att supportrarna har för höga förväntningar på er, att ni ska dominera lika mycket som de gjorde? – Det är klart att det kan finnas supportar med sådana tankar, att de är från Brynäs och ska vara lika bra. Men det är bara att in och köra helt enkelt, säger Strid. Säsongen som kommer blir Erik Belins första på seniornivå. För Strid blir det första säsongen i Allsvenskan efter det lyckade fjolåret i Skövde. – Ser man spelare för spelare så har vi hög potential. Får vi ihop allt kan vi skrälla, säger Strid. – Det har varit lite upp och ner på försäsongen. Men det känns bra. Bara vi gnuggar på vårt spel så kommer vi bli bättre och bättre, instämmer Belin. Och kommer framgångarna är det mycket möjligt att vägen kan leda tillbaka till Brynäs igen tack vara de goda kontakterna klubbarna emellan. – Inte är det något negativt i alla fall. Inte om man fått bra referenser, avslutar Strid.

Tillfälligheter bakom samarbetet

Det skiljer nästan 60 mil mellan Nybro i Småland och Gävle i Gästrikland. Men visst kan vänskap uppstå på oväntat håll. Nybro Vikings och Brynäs fann varandra under förra säsongen, även om det var mycket tillfälligheter inblandade. – Vi var på jakt efter spelare helt enkelt och Brynäs visade sig ha möjlighet att låna ut några, berättar Lasse Johansson, sport- och

marknadsanvarig i Nybro Vikings. Med sina tolv SM-guld och 50 säsonger i högsta serien är det minst sagt en meriterad kontakt Nybro Vikings knutit till sig. Brynäs IF är en institution inom svensk ishockey. – Vi hade ju en del skador under förra säsongen så vi behövde hitta spelare. Vi hade lite krokar ute, bland annat HV71, Djurgården och Linköping, men så blev det möjlighet att få hit några spelare från Brynäs. Då kom ju både Gynge och Morin hit, berättar Lasse Johansson.

Lenny från Gävletrakten

– Efter säsongen när vi hade klarat oss kvar behövde vi en ny tränare. Det var knappast någon nackdel att det blev Lenny Eriksson med sitt goda kontaktnät och sina rötter där uppe, förklarar Johansson om den nygamle Nybrotränaren som är född och uppvuxen utanför Gävle. För att vårda kontakten begav sig sedermera Lenny Eriksson, Anders Rörhed och Lasse Johansson upp till Gävle för att träffa sina motparter. Leif Boork var själv nere i Nybro för ett par veckor sedan. Kontakten med Elitserieklubben kan även framöver bana väg för intressanta lösningar. – Så länge man har en god relation och är öppna och ärliga mot varandra finns det många möjligheter, säger Johansson, som också påpekar vikten i att få ta del av Brynäs scouting- och kontaktnät. – Man kan ju få en ”tredje åsikt” om en spelare, och om den visar sig stämma är det ovärderligt, berättar Johansson. Ingen vet vad som händer i framtiden, men eftersom Brynäs har Elitseriens bredaste trupp just nu är det inte omöjligt att det skulle kunna trilla in någon ny spelare under säsongen. I alla fall om skadeeländet som härjat i Nybro de senaste säsongerna fortsätter. – Man vet aldrig vad som händer så det är skönt att vet att det finns alternativ, avslutar Johansson.OSKAR FRANSSON

23


24

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

25

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

dersson

Magnus An

18 år. . Studerande Forward. kt. Egen produ mmad i Uppmärksa Mycket T V-pucken. lovande.

on

Ulf Johanss

22 år. Elektriker. Back. kt. Egen produ lare med Storväxt spe el. goda uppsp

sson

Björn Johan

19 år. Elektriker. Forward. kt. Egen produ ts En av lande Bror till Ulf. e juniorer. mest lovand slaget. Med i J-land

“Storväxt? Det är jag ju inte!” Det tog inte många minuter innan snackat var i fulligång efter att Vikingsbilagan plockat fram ett sönderbläddrat samlaralbum från 60-talet. Trion Magnus Andersson, Ulf “Bula” Johansson samt Björn “Böna” Johansson tillhörde den största framgång. Hittills. 

klassiska årgång som svarat för Nybrohockeyns FOTO: MARTIN ARNÉR, INFOTOPIA HB

“Grunden lades på 60-talet” Nybro Vikings IF är år 2007, trots mycket problem med ekonomi och uteblivna sportsliga framgångar, fortfarande ett av de 28 bästa hockeylagen i landet. Man har överlevt fast det stundtals sett mycket mörkt ut, exempelvis stålbadet man gick igenom i mitten av 90-talet då konkurs hotade. Hur kommer detta sig? Hockeykultur pratas det mycket om i regionen. Om denna hockeykultur finns så är det mycket möjligt att den skapades på 60-talet. Egentligen inleddes allt med Evald Carlsson, Nybro IF:s mytomspunne ordförande, fick den fixa idén att bygga en ishall. Detta i en tid då hockey spelades på uterinkar och där snöskottning var lika vanligt som att köra

ismaskin är idag. Sagt och gjort, 1963 såg Victoriahallen dagens ljus som ishall nummer fyra i hela Sverige. – Vi hade en stor fördel eftersom vi fick ishall tidigt. Det hade vi med oss längre, berättar Nybrolegendaren Björn ”Böna” Johansson samtidigt som han ivrigt läser igenom det sönderbläddrade samlaralbumet tillsammans med sina dåvarande lagkamrater från 1969 då Nybro IF spelade i högstaserien.

Från fyran till högstaserien

Efter ishallens ankomst fick hockeyn ett enormt uppsving i Nybroregionen. Spelare flockades för att få spela ishockey i lilla Nybro, och några av norrlands bästa spelare flyttade söderut. Snart började en extrem vandring uppåt i seriesystemet, och någon som var med hela vägen vad Ulf ”Bula” Johansson: – 1959 spelade vi korphockey i

fyran. Tio år senare spelade vi i högsta serien. Det är tur att det inte fanns några högre serier, skrattar ”Bula”. Vägen till högsta serien gick som sagt fort. Och det mesta var ishallens förtjänst: – På mitten av 60-talet var det bara jag och brorsan som var från Nybro. De andra var norrlänningar. Det fanns inte fler egna produkter då än nu, berättar ”Böna”. – Det var inte mer än en fyra-fem egna produkter som mest under 60talet. Det var lättare att värva då eftersom det räckte med att ordna ett arbete så var det klart, säger “Bula” .

Torstenssons uppgörelse

Bröderna minns också tillbaka på det massmediala intresse som skapades. – Folket i Nybro hade aldrig läst hockeysidorna tidigare. Det spelades ju knappt hockey här innan dess.

Två år blev det i högsta serien. Första säsongen slutade man sexa, och klarade sig mot alla odds kvar i Sveriges elitskikt. Av 21 spelade matcher vann man sex och förlorade 13. Andra året gick det dock tyngre. Laget hamnade i kvalserien ihop med den eviga trätobrodern från Tingsryd. – Jag minns matchen mot Västerås borta. Des Moroney och Sverker Torstensson hade en uppgörelse vilket innebar att vi bara hade tre backar. Då fick jag gå ner och spela back, berättar ”Böna” om den lyckade omskolningen.

Ramlade ur

Tyvärr hjälpte inte det utan laget ramlade ur högsta serien, med en enorm spelarflykt som följd. Hockeyn i Nybros stund på högsta nivån var över. Men samtliga är överrens om att där är därför hockeyn har stor plats i Nybrobornas hjärtan numer.

OSKAR FRANSSON

Söker du: - Lokaler; kontor, utbildning, butik m.m? - Garage- eller parkeringsplatser? - Förråd? Kontakta oss – vi berättar gärna mer!

– Det är därför den finns idag. De som var barn då är föräldrar nu, förklarar ”Böna”. – Där lades grunden helt klart, håller ”Bula” med. Och även om det är länge sedan glansdagarna i slutet av 60-talet, håller de fortfarande bra koll på hockeyn. – Framförallt när serien drar igång, berättar ”Bula”. – Det vore verkligen kul om de fick en bra start i år. Jag tror det bli väldigt viktigt, säger Magnus Andersson vars bror Steffan Andersson även han var stor profil i Nybro IF. Nybro Vikings står inför en ny säsong i Allsvenskan, Sverige näst högsta serie. Kanske är det dessa herrar vi ska tacka för det. De lade grunden. 

Dagon Kalmar förvaltar 64 500 m² lokaler i centrala Kalmar.

Postgatan 2, Kalmar: Lediga kontorslokaler i höst!

Dagon Kalmar Verkstadsgatan 17 Tel: 0480-42 44 80 Web: www.dagon.se

Samlarserien Ishockey 69/70.

Alvar, Lennart, Ann, Björn


26

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Titta! Tre nya Nybrosöner som är redo för a-laget

Nybro Vikings framtid – ungdomsspelarna U10

”Det känns speciellt att dra på sig a-lagströjan” Nybro Vikings har fått mycket kritik för att inte ha några spelare från närområdet i laget. En stämpel som så sakteliga börjar tvättas bort. Mött Nybros nya unga stjärnskott som ska ge klubbkänsla till laget. – Det är ett stort steg från J20 till A-lag så det gäller att vara förberedd, säger Pierre Elgström, en av de nya Nybroprodukterna i A-laget. Det är dags att glömma snacket om att Nybro Vikings inte satsar på sina egna. I år är det inte mindre än tre nya Nybrokillar som får chansen att spela i A-laget. Pierre Elgström, David Algulin och Kalle Ekelund är samtliga från regionen och är med och fightas om en plats i Nybro Vikings trupp. Men det har varit olika vägar dit. – Jag valde att gå till Tingsryds hockeygymnasium. Jag spelade ett år i Nybros J-lag och det kändes som att jag behövde utvecklas ytterligare genom att gå till en klubb på högre nivå, berättar David Algulin, som därefter stannade två år i Tingsryd innan flyttlasset bar av ännu längre söderut.

Spel i Rögle

– Jag hoppades på ett A-lagskontrakt med Tingsryd efter sista säsongen där, men även om det hade blivit det så hade det nog medfört mycket spel i J20-laget. Därför besöt jag mig för lämna för Rögle. Ett beslut han inte ångrar. – Det var ett kanonår i Ängelholm. Laget och allt fungerade perfekt. Till skillnad från David Algulin har Pierre Elgström och Kalle Ekelund valt att stanna hemma och spela i

Förvaltar

Nybro Vikings juniorlag. – Jag funderade på att söka något, men trivdes bra här. Det är ett stort steg att flytta eftersom man inte är så gammal då. Men det har jag absolut inte ångrat, säger Pierre Elgström, den ende i trion med ett riktigt A-lagskontrakt vid intervjuns tidpunkt. Det unga stjärnskottet Kalle Ekelund, född 1990, har kommit från ingenstans och imponerat stort på Nybropubliken med sitt mogna backspel. För hans del har utvecklingen också gått genom Nybros egna juniorled, med juniorlag som just nu har en anonym tillvaro i division två. – Det är riktigt stor skillnad. Det hade nog varit bra att spela i en högre juniorserie med bättre tempo. Då hade det varit lättare att anpassa sig, berättar Ekelund, och får medhåll av Algulin, som samtidigt delar ut en liten känga till juniorhockeyn i Nybro.

Bakre raden från vänster: Emil Sjögren, Elias Landström, Alfred Åhman, Oliver Grusland, Herman Ståhl, Simon Hammarstrand, Adam Gunnarsson, Victor Hemeth. Andra raden från vänster: Torbjörn Nilsson, Isak Andersson, Christoffer Karlsén, Herman Blomberg, Felix Axelsson, Erik Lind, Kevin Knutsson, Robert Axelsson. Främre raden från vänster: Peter Andersson, Simon Andersson, Hugo Arvidsson, Jonathan Åkesson, Philip Allanson, Ted Hallgren, Rick Allanson.

U11

Tror på god tillväxt

Hur man ska lösa den problematiken är inte helt lätt. Eftersom Nybros juniorlag håller till i division två, in-

Förädlar

Förnyar

Vi hyr ut bostäder och lokaler i Kalmar och Nybro! Incita AB Norravägen 37 Telefon 0480 51600, www.incita.se info@incita.se

Efterlyser satsning

– Det är en helt annan attityd i exempelvis Tingsryd. Om man bara varit i Nybro och åker iväg så märker är det en helt annan fight om platserna. Det finns många ute i landet som vill uppåt och ta sig till Allsvenskan och Elitserien. Det vet man kanske inte om ifall man bara spelat i Nybro hela tiden. – Det har kanske varit lite slappt med sommarträningen och sånt. Vi visste inte ens om det skulle bli ett J20 lag här i år. Det hade nog varit lite högre nivå om alla satsat framåt, medger Ekelund.

27

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Triss i egna produkter. Henric Gustavsson har nu fått sällskap av ytterligare ett gäng Nybrofostrade spelare. Pierre Elgström, född 1988, David Algulin, do, samt Kalle Ekelund, född 1990, har samtliga fått känna på hetluften i form av a-lagsspel på försäsongen. FOTO: MARTIN ARNÉR, INFOTOPIA HB

Bakre raden från vänster: Göran Fredriksson, Hugo Wirstedt, Axel Fredriksson, Linus Obermayer, Victor Linden, Oscar Hagman, Mattias Carlsson. Andra raden från vänster: Magnus Joelsson, Axel Adolfsson, Wilmer Isacsson, Oskar Halléhn, David Johansson, Rasmus Johnsson, Gustav Arvidsson, Peo Halléhn. Främre raden från vänster: Sebastian Joelsson, Rasmus Karlsson, Mirza Husic, Magnus Johnsson, Melker Josefsson, Philip Litoft, Alfred Carlsson.

U12 nebär det att många av de bättre spelarna lämnar, vilket i sin tur leder till att laget inte blir bättre. – Det är en ond cirkel. Man måste jobba noggrant underifrån, ändra från U13 upp till U16 så att det blir en jämnare nivå på spelarna. Många i de åldrarna tycker att hockeyn inte är lika viktigt i livet längre. Man får acceptera att de bättre lämnar, men ändå ha tillräckligt med bredd för att kunna klättra ett steg i taget, berättar Algulin, som dock tror att det kan komma en hel del fler Nybroprodukter till A-lager framöver.

– Det finns många där ute som kanske kan komma tillbaks som jag har gjort. Det är inte så att de bara kliver in och tar en plats, men det finns många med potential.

Inte lätt att ta plats i A-laget

För det krävs ändå en hel del för att ta plats i Nybro Vikings A-lag numer. Laget är bland de 28 bästa i Sverige och det krävs mycket talang och en bra attityd, och man ska inte få en gratisplats bara för att man är från bygden. Men för spelare med det rätta psyket ligger en A-lagströja från

Nybro Vikings i potten. Något både Algulin och Ekelund fått testa på att bära för första gången under försäsongen.

”Kändes stort”

– Det var riktigt kul att få på den och vara med och köra. Man har ju alltid varit med och kollat så det kändes stort, säger Ekelund stolt. – Det kändes riktigt bra. När man spelar i Tingsryd och Rögle så är det inte alls samma känsla. Så visst är det speciellt, instämmer Algulin.Lokal rätt igenom!

OSKAR FRANSSON Bakre raden från vänster: Ludvig Landström, Hampus Petersson, Simon Johansson, Jesper Karlsson, Adam Johansson, John Karlsson, Adam Karlsson. Tredje raden från vänster: Adam Linde, Jakob Gustavsson, Philip Litoft, Anton Gustavsson, Fredric Erixon, Ida Karlsson, Jesper Olsson. Andra raden från vänster: J C Gustavsson, Lucas Nemeth, Carl Rörhed, Max Nilsson, Rasmus Allansson, Fabian Axelsson, William Petersson, Mats Linde. Främre raden från vänster: Ludvig Bergman, Mattias Erixon, Melker Josefsson, Niklas Axelsson, Sofia Joelsson, Johan Litoft, Axel Sigfridsson.

U13

Bakre raden från vänster: Oskar Kindberg, Simon Andersson, Oskar Carlsson, Fredrik Rosén, William Hammenstrand, Henrik Carlsson, Egil Edberg, Max Ek-Lagerberg. Andra raden från vänster: Per Anarp, Andreas Rosén, Martin Furbring, Erik Petersson, Rasmus Slättman, Thomas Warsén. Främre raden från vänster: Albin Lundin, Michael Kindberg, Oskar Sundberg, Kevin Warsén, Andreas Anarp, Thom Furbring, Albin Karlsson.


Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

U14

Värme från solen! Prisbelönta produkter! O

OM

PAT I B

E

L

ExoAir Polaris och ExoSol EU21 har fått guldmedalj på internationella mässor för innovativ teknik och har tilldelats Svenska Solenergiföreningens pris för ”Årets anläggning”.

C

som gör te f ä h tt a b a r Unikt sskap ditt medlem lt lönsamt! mångdubbe

MP

L

E

BLI MEDLEM

Nybro Vikings framtid – ungdomsspelarna

K

Nybro Vikings behöver dig!

Glas på rätt sätt

29

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

ATIB

ExoSol

Kunskap. Innovation.

Bakre raden från vänster: Casper Axelsson, Ludwig Johansson, Erik Jonsson, John Gustavsson, Joel Jalonen, Albin Adolfsson. Andra raden från vänster: Victor Bohman, Jacob Söderqvist, Paul Adolfsson, Johan Svensson, Joakim Andersson. Främre raden från vänster: Pontus Karlsson, Björn Bohman, Simon Erixon, Gustav Höglund, Jerker Jonsson, Simon Renevall.

Design.

U15

Vakuumrörsolfångaren EU21 med solceller producerar egen el till cirkulationspumpen och reglerar själv flödet för optimal verkningsgrad.

ExoAir

www.emmabodaglas.se

Medlemsavgift vuxen: 200:Familjemedlemsskap: 400:Lös ditt medlemskap till PG: 68 64 37 – 5.

O

C

Telefon 0471-188 00

PAT I B

E

MP

L

E

361 31 Emmaboda

OM

L

K

Emmaboda Glas AB

Världsledande värmepumpar för nordiskt klimat. ExoAir Polaris ger värme ner till -25 °C vinterkyla!

ATIB

Läs mer om våra övriga ledande produkter på www.euronom.se

- ett av världens mest flexibla uppvärmningssystem. Bakre raden från vänster: Markus Lundin, Sebastian Håkansson, Robin Lembke, Johannes Begnert, Dennis Ask-Persson, Simon Magnusson, Kim Egenvall. Andra raden från vänster: Peter Egenvall, Pontus Karlsson, Pontus Lundberg, Casper Axelsson, Robin Holm, Joakim Kjellström. Främre raden från vänster: Robin Wengdahl, Fredrik Pettersson, Alexander Franzén, Christopher Ramqvist, Adam Kjellström, Kristoffer Karlsson, Erik Jonsson.

Tel 0480-221 20

info@euronom.se

www.euronom.se

U16 i V m n t äl as ill ko ki di m nu n m th lok en yr a ar la e!

28

Välkommen till Tranans köpcentrum vid rondellen i Nybro. Nu utför vi en om- och tillbyggnation för att din shoppingupplevelse ska bli ännu bättre! Bakre raden från vänster: Jakob Bylow, Jesper Jonsson, Anthon Andersson, Rasmus Gliving, Martin Karlsson, Philip Venturi. Andra raden från vänster: Malte Jacobsen, David Eriksson, Linus Andersson, Agneta Andersson, Robert Sjöbäck, Jim Andersson, Christopher Ramqvist. Främre raden från vänster: Robin Aldén, Benny Carlzon, Johan Torudd, Jesper Carlzon, Ivar Slättman, Linus Karlsson.

Juniorlagen (J18 och J20)

Släpp sargen... ...och kom in till oss. Ramirent täcker det mesta när det gäller bygg- och installationsverksamhet. Berätta om dina behov, så kommer vi med råd och förslag. Vi har ett kundanpassat, modernt sortiment för uthyrning: ■ bygg- och anläggningsmaskiner ■ liftar, kranar, hissar och ställningar ■ containers, bodar och vagnar ■ el- och värmeprodukter etc Bakre raden från vänster: Kalle Ekelund, Daniel Nilsson, Jakob Bylow, Tobias Sandell, Patrik Fransson, Joacim Erlandsson, Filip Petersson, Mikael Franzén, Pontus Gill, Philip Venturi. Tredje raden från vänster: Calle Carlson, Simon Juhlin, Staffan Lundblad, Erik Råberg, Simon Tillmo, Martin Johansson, Rasmus Gliving, Staffan Mattsson. Andra raden från vänster: Peter Szabo, Per Johansson, Victor Carlson, Hampus Svensson, Kerny Johansson, Ted Svensson, Joacim Olsson, Albin Justegård, Pontus Mattsson. Främre raden från vänster: Rasmus Aro, Alexander Persson, Lars Justegård, Linus Karlsson, Robin Aldén, Tomas Venturi, Andreas Kjellström, Kristian Andersson. Liggande: Joacim Sjöblom.

KALMAR Tjuvbackevägen 7 Tel. 0480-44 55 40

www.ramirent.se


30

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Hela denna tidning är en annons utgiven av Nybro Vikings IF

Läget bland lagen i hockeyallsvenskan AIK

Tränare: Daniel Broberg och Anders Gozzi. Senaste placering: 9 Till elitseriekval, tre platser: Malmö, Leksand, öppet om tredje platsen. Till kvalseriens play off, fyra platser: Björklöven, Västerås, AIK, Rögle. Egen placering: Bland de 7 främsta. Nya spelare: Johan Larsson-Tysell (mv) AIK J20, Fredrik Carlsson (b) AIK J20, Daniel Ström (b) Växjö, Erik Ryman (b) Alleghe, Italien, Jonas Westerling (f) Malmö, Patrik Bergström (f) Hammarby, Rasmus Ericsson (f) Oskarshamn, Kristian Gahn (f) Örebro, Johan Adolfsson (f) Örebro, Viktor Hansson (f) AIK J20. Spelarförluster: Jonas Gustavsson (mv) Färjestad, Martin Filander (b) Almtuna, Jim Lundwall (b) Huddinge, Jonathan Sjölund (b) Malmö, Mats Christéen (b) tar paus från ishockeyn, Joakim Millqvist (f) Nyköping, Stefan Gråhns (f) Södertälje, Richard Gustafsson (f) klubb ej klar, Mikael Andersson (f) Sollentuna. Premiärmotståndare: Leksand (b) måndag den 17 september.

Almtuna

Tränare: Robert Nordmark och Mikael Höglund. Senaste placering: 8 Till elitseriekval, tre platser: Malmö, Västerås, Björklöven eller Leksand. Till kvalseriens play off, fyra platser: Björklöven eller Leksand, AIK, Sundsvall, Almtuna Egen placering: Bättre än ifjol. Nya spelare: Anders Lindbäck (mv) lån från Brynäs J20, David Rautio (mv) Luleå, Petter Ullman (b) Leksand, Martin Filander (b) AIK, Alexander Ribbenstrand (b) och Christoffer From-Björk (b) båda Djurgården, Samuel Beckstrand (b) Rögle, Julius Robert Kimby Larsson (b) Väsby, Robert - från Nybro till Almtuna. Kimby (f) Nybro, Rickard Forslund (b) Järfälla, Andreas Carlsson (f) Borlänge, Jonathan Persson (f) Hammarby, Joakim Gellerstedt (f) Bofors, Sebastian Eriksson (f) Brynäs J20, Rickard Forslund (b) Järfälla, Victor RolllinKarlsson (f) och Rickard Rollin-Carlsson (f) båda Almtuna J20. Spelarförluster: Gusten Törnqvist (mv) Luleå, Kjell Bennemark (mv) slutat, Mikael Svensk (b) Örebro, Johan Agu (b) Uppsala Hockey, Niklas Andersson (b), Växjö, Jimmy Danielsson (b) Totempo Hvik, Danmark, Tobias Gabrielsson (b) klubb ej klar, Per Fernhall (f) Borås, Petter Sandberg (f), IFK Kumla, JohanWictorsson (f) Uppsala Hockey, Marcus Jonasén (f) Modo, Victor Helander (f) Arlanda Wings, Erik Möller (f) Montpellier, Frankrike, Johan Söderström (f) Uppsala Hockey, Marcus Eriksson (f) Vita Hästen. Premiärmotståndare: Sundsvall (h) fredag den 14 september.

Björklöven

Tränare: Joakim Fagervall och Eje Nyman. Senaste placering: 5, kvalserien: 4 Till elitseriekval, tre platser: Malmö, Leksand, sedan öppet om tredjeplatsen. Till kvalseriens play off, fyra platser: Det står mellan AIK, Björklöven, Växjö, Västerås, Rögle och Sundsvall. Egen placering: Bland de 7 främsta. Nya spelare: Johan Svedberg (b) Timrå, Karl-Johan Lundström (b) Björklöven J20, Erik Lindberg (b) Bofors, Urban Omark (f) Herlev, Danmark, Mattias Wennerberg (f) Timrå, Christopher Thörn (f) Djurgården,

Mattias Hellström (f) och Magnus Gästrin (f) båda Modo, Erik Englund (b), Anton Edlund (b), Markus Lundberg (f), Christian Öberg (f) samtliga Björklöven J20. Spelarförluster: Alexander Hellström (b) St. Louis Blues, USA, Daniel Rahimi (b) Manitoba Moose, Kanada, Erik Andersson (b) och Erik Forsell (f) båda Skellefteå, Mats Lavander (f) Luleå, Brad DeFauw (f) Nordsjaelland, Danmark, Alexander Sundström (f) Brynäs, Björn Lavander (f) Piteå, Alexander Eriksson (f) Brampton Battalions, Kanada. Premiärmotståndare: Borås (h) fredag den 14 september.

Bofors

Tränare: Niklas Czarnecki och Sam Hallam. Senaste placering: 11 Till elitseriekval, tre platser: Malmö, Leksand, sedan öppet om tredjeplatsen. Till kvalseriens play off, fyra platser: Svårtippat. Vidöppet mellan flera lag. Egen placering: Bland de 7 bästa. Nya spelare: Fredrik Eriksson (mv) Västerås, Johan Magnusson (b) Skövde, Emil Johansson (b) Örebro, David Bräck (b) Lincoln Stars, USA, Peter Messa, (b) Nordsjaelland, Danmark, Andreas Sundin (f) Jukurit, Finland. Alexander Hult (f) Gdansk, Polen, André Hult (f) Mora, Johan Nilsson (f) Modo, Joakim Eriksson (f) Bofors J120. Spelarförluster: Fredrik Alcén (mv), Team Kiruna, Per Sveder (b) klubb ej klar, Mattias Karlsson (b) Ottawa Senators, Kanada, Erik Lindberg (b) Björköven, Sebastian Lauritzen (f) Linköping, Mikko Ninikoski (f) Nordsjaelland, Danmark, Martin Johansson (f) Färjestad, Marcus Herou (f) Vita Hästen, Jonas Karlsson (f) Örebro, Joakim Gellerstedt (f) Almtuna. Premiärmotståndare: Nybro (h) söndag den 16 september

Borås

Tränare: Gunnar Persson och Johan Benker. Senaste placering: Allettan västra: 1, kval till allsvenskan: 2 Till elitseriekval, tre platser: Malmö, Västerås, Rögle. Till kvalseriens play off, fyra platser: Står mellan: Leksand, Västerås, Björklöven, Borås, Almtuna, Nyköping, AIK. Egen placering: 5-10 Nya spelare: Gustaf Wesslau (mv) Malmö, Robin Rahm (mv) Frölunda lån, Elias Fälth (b) Nybro, Mats Hansson (b) KalPa, Finland, Per Fernhall (f) Almtuna, Parik Ahlstrand (f) Rögle, Jens Karlsson (f) Iserlohn Roosters, Tyskland, Joakim Andersson (f) Frölunda, lån Spelarförluster: Per Åkerström (mv) Mariestads Bois, Martin Spångberg (mv) Kungälvs IK, Niklas Söderström (b) Sannarps HC, Christoffer Rosenberg (b) Botkyrka, Fabian Brunnström (f) Färjestad, Erik Svenningsson (f) slutar, Gustav Gräsberg (f) Örebro, Linus Lindgren (f) Ulricehamn IF, Jari-Pekka Pajula (f) Lillehammer, Norge, Robin Murray (f) Örebro Premiärmotståndare: Björklöven (b) fredag den 14 september.

Hammarby

Tränare: Krister Falk och Håkan Ferm. Senaste placering: 14 Till elitseriekval, tre platser: Malmö, Leksand, Rögle Till kvalseriens play off, fyra platser: AIK, Västerås, Nyköping, Växjö. Egen placering: Bättre än ifjol. Nya spelare: Joakim Nettelbladt (b) Nybro, Vilhelm Söderlind (b) Comet, Norge, Petter Lindberg (b) Luleå J20, Robin Andersson (f) Malmö J20, Johan Andersson (f) Södertälje J20, Dmitrij Naumov (f) Vallentuna BK, Henrik

Pettersson (f) Huddinge. Spelarförluster: Kristoffer Bäckström (b) Örebro, Tobias Liberg (b) Sannarps HC, Anders Strandberg (b) Lillehammer, Norge, Patrik Bergström (f) AIK, Jonathan Persson (f) Almtuna, Mikael Österberg (f) Asplövens HC, Jens Persson (f) LN91. Premiärmotståndare: Västerås (h) söndag den 16 september.

Huddinge

Tränare: Tomas Berg och Gustav Ström. Senaste placering: 16, kval till allsvenskan: 1 Till elitseriekval, tre platser: Malmö, Leksand, Västerås. Till kvalseriens play off, fyra platser: Rögle, Björklöven och Huddinge. Fjärdeplatsen oviss. Egen placering: 6-12 Nya spelare: Tom Olsson (mv) Haninge Hockey, Pontus Sjögren (mv) Södertälje lån, Jim Lundwall (b) AIK, Billie Blomberg (b), Dave Lindarv (b), Fredrik Börjesson (f), Alexander Olsson (f) och Tommy Enroth (f) samtliga Huddinge J20, Daniel Karlunden (f) Nyköping, Thomas Mårtensson (f) Haninge Hockey, Marcus Forsberg (f) Knoxville, USA, Peter Danielsson (f) Nyköping , Roger Jönsson (f) Grenoble. Spelarförluster: Björn Fors (mv) Väsby Hockey, David Berglund (b) klubb ej klar, Viktor Tokaji (b) Alba Volan, Ungern, Anders Adler (b) slutar, Erik Rosén (b) Väsby Hockey, Calle Åslund (b) klubb ej klar, Greg Mauldin (f) Binghamton Senators, Kanada, Linus Klasen (f) Södertälje, Dick Axelsson (f) Djurgården, Fredrik Öijeberg (f) och Pierre Stening (f) båda Trångsund, Henrik Pettersson (f) Hammarby, Andras Benk (f) Alba Volan, Ungern, Johan Älgekrans (f) Storhamar, Norge, Premiärmotståndare: Oskarshamn (h) söndag den 16 september

Leksand

Tränare: Tomas Kempe och Tomas Jonsson. Senaste placering: 3, kvalserien: 5 Till elitseriekval, tre platser: Leksand, Malmö Västerås. Till kvalseriens play off, fyra platser: Björklöven och Rögle, sedan är det jämt. Egen placering: 1 Nya spelare: Mike Ayers (mv) Sönderjyske, Danmark, Ed Belfour (mv) Florida Panthers, USA, Daniel Nielsen (b) Herning, Danmark, Libor Prochazka (b) Skellefteå, Nicolas Besch (f) Rouen, Frankrike, Robert Petrovicky (f) ZSC Lions, Italien, Juha Lind (f) Salzburg, Österrike, Mike Rådde (b), Victor Enmalm (f), Patrik Svensson (f), Johan Skinnars (f), Magnus Kullerback (f), Henrik Lantz (f) och Markus Persson (f) samtliga Leksand J20. Spelarförluster: Peter Hirsch (mv), Ålborg, Danmark, Joni Puurula (mv), SaiPa, Mike Siklenka (b) Lukko Rauma, Finland, Illka Vaarasuo (b) Jukurit, Finland, Petter Ullman (b) Almtuna, Niclas Andersén (b) Brynäs, Patrik Wallenberg (f) Nottingham Panthers, England, Niklas Bröms (f) Nyköping, Matias Ritola (f) Detroit Red Wings, USA, Linus Persson (f) Rögle, Pasi Saarela (f) Ässät, Martin Baartek (f) Moskitos Essen, Tyskland. Premiärmotståndare: AIK (h) måndag den 17 september.

Malmö

Tränare: Bobo Simensen och Torgny Bendelin. Senaste placering: Elitserien: 12, kvalserien: 3, Till elitseriekval, tre platser: Malmö, Leksand, Björklöven. Till kvalseriens play off, fyra platser: Västerås, Rögle, Växjö, AIK. Egen placering: Bland de 3 främsta. Nya spelare: Jani Hurme (mv) TPS, Åbo, Fin-

land, Emil Lundgren (mv) den Haag Wolves, Holland, Jonathan Sjölund (b) AIK, Andreas Byström (b) Rögle, James Jernberg (b) Villard, Frankrike, (try-out till den 8/9), Robin Weihager (b), Robin Alvarez (f) och Kim Johansson (f) samtliga Malmö J20, Calle Sten (f) Södertälje, Jens Svensson (f) HV71, Ville Nieminen (f) St.Louis Blues, USA, Mikko Eloranta (f) RapperswilJens Svensson Jona. Schweiz, Tomas tillbaka i Malmö. Wallgren (f) Luleå, Martin Samuelsson (f) Linköping, Patrik Lundh (f) Djurgården J20, Magnus Nilsson (f) Timrå. Spelarförluster: Markus Korhonen (mv) Brynäs, Gustav Wesslau (mv) Borås, Levente Szuper (mv) Milano, Italien, Johan Norgren (b) slutar, Jyri Marttinen (b) Timrå, Edvin Frylén (b) Djurgården, Vladimir Sicak (b) HC Ceske Budejovice, Tjeckien, Pavel Trnka (b) Vitkovice, Tjeckien, Patrik Hersley (b) Los Angeles Kings, Lubomir Sekeras (b) HC Trinec, Tjeckien, Carl Söderberg (f) St. Louis Blues, USA, Jonas Westerling (f) AIK, Radek Duda (f) klubb ej klar, Mikael Johansson (f) Frölunda, Fedor Fedorov (f) Dynamo Moskva, Markus Matthiasson (f)) Acroni Jesenice, Slovenien, Nicklas Jadeland (f) Oskarshamn, Linus Fagermo (f) Herning, Danmark, Juha Riihijärvi (f) Rödovre, Danmark, Jussi Tarvainen (f) Luleå, Andreas Thuresson (f) Nashville, USA, Tomas Sinisalo (f) TPS Åbo, Finland. Premiärmotståndare: Växjö (h) söndag den 16 september

Nybro

Tränare: Lenny Eriksson och Anders Rörhed. Senaste placering: 13 Till elitseriekval, tre platser: Malmö, Björklöven, Leksand eller Västerås. Till kvalseriens play off, fyra platser: Leksand eller Västerås, sedan är det öppet. Egen placering: Slåss om den 7:e platsen. Nya spelare: Pierre Elgström (b) Nybro J20, Fredrik Sandgren (b) Västerås, Michael Irani (b) Angers, Frankrike, Marcus Rosenqvist (b) Pantern (try-out), Branislav Kvetan (b) Stjernen, Norge, Weston Tardy (b) och Mike Erickson (f) båda Augusta Lynx, USA, Erik Belin (f) Brynäs J20, David Algulin (f) Rögle J20 (try-out), Fredrik Näslund (f) Nyköping, Andreas Dahlberg (f) Oskarshamn, Fredrik Strid (f) Skövde IK. Spelarförluster: Erik Lewerström (b) Sparta, Sarpsborg, Norge, Jonas Gabrielsen (b) Trondheim, Norge, Elias Fälth (b) Borås, Joakim Nettelbladt (b) Hammarby, Robin Jacobsson (b) Kiruna IF, Jussi Savolainen (b) Furuset, Norge, Robert Kimby (f) Almtuna, Mikael Mattsson (f), klubb ej klar, Juha Silvander (f) Olofström, Christian Magnusson (f) Växjö, Jonny Ågren (f) Morzine, Frankrike, lån, Erik Hjalmarsson (f) Stjernen, Norge. Premiärmotståndare: Bofors (b) söndag den 16 september.

Nyköping

Tränare: Alexander Beliavskij och Fredrik Söderström. Senaste placering: 7 Till elitseriekval, tre platser: Leksand, Malmö, Västerås. Till kvalseriens play off, fyra platser: Björklöven, Rögle, Nyköping, Växjö, Oskarshamn eller AIK. Egen placering: Bland de 7 främsta. Nya spelare: Gustav Engman (b) Victoria Salmon Kings, Kanada, Marcus Lilja (b) Sundsvall, Mattias Gudmundsson (b) Mariestad Bois, Jussie Heikkinen (b) Innsbruck, Österrike, Robin Persson (b) Västerås, Joakim Millqvist (f) AIK, Fredrik Håkansson (f) Oskarshamn, Jimmie Kraft (f) Utah Grizzlies, USA, Niklas Olaussson (f) Linköping, Niklas Bröms

31

(f) Leksand, Markus Andersson (f) Örebro. Spelarförluster: Andreas Jungbeck (b) Oskarshamn, Sebastian Sjösten (b) Tingsryd, Ronny Björlin (b) Vita Hästen, Daniel Karlunden (f) Huddinge, Antti Koponen (f) klubb ej klar, Peter Danielsson (f) Huddinge, Christopher Lindholm (f) Skövde IK, Fredrik Näslund (f) Nybro, Kim Cannerheim (f) klubb ej klar. Premiärmotståndare: Rögle (b) fredag den 14 september.

Oskarshamn

Tränare: Charles Franzén och Michael Larsson. Senaste placering: 10 Till elitseriekval, tre platser: Malmö och Leksand, sedan öppet Till kvalseriens play off, fyra platser: Helt öppet. Egen placering: Play off. Nya spelare: Tobias Gottfridsson (mv) Oskarshamn J20, Jonas Fransson (mv) Linköping lån, Andreas Jungbeck (b) Nyköping, Axel Nordholm (b) Olofström, Ola Svanberg (b) HV71, Per Svensson (b) Oskarshamn J-lag, Robin Gartner (b) och Chris Nybeck (f) båda HV71 J20, Alexander Bergström (f) Olofström, Nicklas Jadeland (f) Malmö, Eetu Qvist (f) KalPa, Finland, Daniel Åhsberg (f) Rögle, Pierre Gustavsson (f) Oskarshamn J20, Martin Laumann Ylven (f) Linköping, lån. Spelarförluster: Ari Luostarinen (mv) klubb ej klar, Fredrik Lovén (b) Nacka HK, Fredrik Ljudén (b) Tingsryd, Magnus Eriksson (b) Nordsjaelland, Danmark, Andreas Schultz (b) VästervikIK, Linus Bladström (f) Tingsryd, Rasmus Eriksson (f) AIK, Fredrik Håkansson (f) Nyköping, Robin Ekström (f) Västervik IK, Andreas Dahlberg (f) Nybro, Pär Edblom (f) Mariestads Bois, Richard Hallgren (f) Totempo Hvik, Danmark. Premiärmotståndare: Huddinge (b) söndag den 16 september.

Rögle

Tränare: Peter Johansson och Michael Johansson. Senaste placering: 2, kvalserien: 6 Till elitseriekval, tre platser: Malmö och Leksand, sedan är det öppet. Till kvalseriens play off, fyra platser: Västerås, Rögle, Björklöven, Oskarshamn, Växjö och Borås. Egen placering: Till kvalserien. Nya spelare: Sebastian Jonsson (mv), Johan Hansson (b), Sebastian Ström (b) och Niklas Persson (b) samtliga Rögle J20, Niklas Öhman (b) Modo J20, Richard Demén-Willaume (b) Arizona Sundogs, USA, Daniel Sondell (b) Skellefteå, Tommy Enström (f) Sundsvall, Christofer Löfberg (f) Djurgården, Peter Lorentzen (f) Comet, Norge, Andrée Persson (f) Södertälje, Rich Hansen (f) Amarillo Gorillas, USA, Niclas Levein (f) Skåre BK, Linus Persson (f) Leksand, David Laudius (f) Rögle J20. Spelarförluster: Andreas Andersson (mv) HV71, Peter Jönsson (b) slutar, Johannes Reichel (b) Klagenfurt, Österrike, Samuel Beckstrand (b) Almtuna, Andreas Byström (b) Malmö, Niklas Persson (b) och Sebastian Bergström (f) båda Helsingborg HC, Pär Ahlbrandt (f) Södertälje, Mattias Carlsson (f) och Patrik Zackrisson (f) båda Linköping, Fredrik Vestberg (f) paus från hockeyn, Patrik Ahlstrand (f) Borås, Tomas Wallgren (f) Malmö, Daniel Åhsberg (f) Oskarshamn Brendan Yarema, Ljubljana, Slovenien. Premiärmotståndare: Nyköping (h) fredag den 14 september.

Sundsvall

Tränare: Peter Gradin och Magnus Billman. Senaste placering: 12 Till elitseriekval, tre platser: Malmö, Björklöven och Leksand.

Övre: Förra Nybrospelaren Jonas Nilsson är tillbaka i allsvenskan med intressanta nykomlingen Borås. Nere till vänster: Växjö har värvat spetskompetens i form av backen Per Helmersson från Skellefteå. Nere till höger: IK Oskarshamns finska nyvärvärv Eetu Qvist med flera säsongers rutin från SM-liiga. ARKIVFOTO: MARTIN ARNÉR/INFOTOPIA HB Till kvalseriens play off, fyra platser: Västerås och Rögle, sedan öppet. Egen placering: Mittenlag. Nya spelare: Fabian Eriksson (mv) Kovlands IF, Stefan Andersson (b) Härnösand, Niklas Johansson (f) Piteå, Mikael Brancalion (f) Hudiksvalls FC, Jesper Larsson (f) Sundsvall J20, Henrik Österholm (f) Timrå J20. Spelarförluster: Marcus Lilja (b) Nyköping, Anton Svedberg (b) Kovlands IF, Daniel Johansson (f) Asplöven, Tommy Enström (f) Rögle, Anton Wigge (f) Kovland, Johan Dahlberg (f) Hudiksvalls HC. Premiärmotståndare: Almtuna (b) fredag den 14 september.

Västerås

Tränare: Johan Tornberg och Lars Ivarsson. Senaste placering: 4 Till elitseriekval, tre platser: Malmö, Leksand, Västerås eller Rögle Till kvalseriens play off, fyra platser: Västerås, Rögle, Björklöven, AIK, eller Växjö. Egen placering: 3-7 Nya spelare: Jens Holmström (mv) Västerås J20, Stefan Hellkvist (f) Olten, Schweiz, Anton Hedman (f) Guelph Storm, Kanada, Kim Sunna (f) Brynäs J20. Spelarförluster: Fredrik Eriksson (mv) Bofors, Robin Persson (b) Nyköping, Fredrik Sandgren (b) Nybro, Albin Lorebntzon (b) Comet, Norge, Henric Björkman (b) och Jimmie Lindström (f) båda slutar, Niklas Lihagen (f) Örebro. Premiärmotståndare: Hammarby (b) söndag den 16 september.

Växjö

Tränare: Jan Karlsson. Senaste placering: 6 Till elitseriekval, tre platser: Malmö, Västerås, Leksand. Till kvalseriens play off, fyra platser: Växjö, Björklöven, Rögle, Nyköping. Egen placering: Bättre än ifjol. Nya spelare: Victor Fasth (mv) Tingsryd, Per Helmersson (b) Skellefteå, Niklas Andersson (b) Brynäs, Marcus Nyberg (b) Luleå, Emil Rantatalo-Thomas Växjö J20, Peter Ström (f) Sönderjyske, Danmark, Steffen Thoresen (f) Storhamar, Norge, Patrik Carlsson (f) Frölunda, Christian Magnusson (f) Nybro, Kevin Marsh (f) Herning, Danmark, Erik Lindhagen (f) Linköping J20, Christian MagSebastian Lauritzen (f) nusson lämnade Linköping, lån. Nybro efter två Spelarförluster: Peter säsonger. Andersson (mv) klubb ej klar, Jonas Eriksson (b) Mariestad Bois, Daniel Ström (b) AIK, Markku Paukkunen (b), Jonas Eriksson (b), Paul Cabana (f) Hull Stringrays, England, Ville Hirvonen (f), klubb ej klar, Jarno Pikkarainen (f) Örebro, Johan Andersson (f) Frölunda, Steve Saviano (f) Tappara, Finland, Torsten Yngvesson (f) Stavanger, Norge, Sebastian Magnusson (f) Gislaved, Christian Jacobsson (f) slutat. Premiärmotståndare: Malmö (b) söndag den 16 september.

GUIDE: Jan Nicklasson

Glöm krångliga manualer, konstiga sladdar och telefonköer Vi på relacom@home hjälper dig med alla dina bredbandsproblem. Och vi gör det hemma hos dig. Vi ordnar allt från att koppla upp rätt, fixa trådlöst eller skydda ditt bredband. Kom ihåg relacom@home och glöm dina problem. Vi gör det mesta av ditt bredband. Prisexempel: Kom igång bredband: 850 kr. Arbeta trådlöst: 1 495 kr inkl router.

Fjolårets största profil, Rögles Kenny Jönsson, får nog se sig besegrad om den titeln i år då Leksand värvat världsmålvakten Ed Belfour.  ARKIVFOTO: MAGNUS JOHNSSON

Välkommen att kontakta oss på tel: 0771 – 250 300 eller e-post: kundservice@se.relacom.com

www.relacomhome.se 122x178_relacom.indd 1

2007-08-17 13:18:23


Välkommen till invigningen av

Nybros nya Västra infart

onsdagen den 26 september klockan nio vid trafikplatsen Nybro Västra på R 25 Nybro kommun, Banverket och Vägverket har samarbetat för att öka trafiksäkerheten i Nybros västra stadsdelar. Nu kan trafikanter på ett säkert sätt korsa Kust till kustbanan och inte minst trafikmiljön för eleverna på Madesjöskolan har avsevärt förbättrats. Samtidigt har staden gjorts tillgängligare för bilburna resenärer och lastbilsburna godstransporter.

0708  
Advertisement