Page 1

P A

T C E

T I H

RC

E R U

O F T

R O

P

O I L

Y

K C I V

LEE

W

KI G IN

2 1 0 2


Design is the accumulation of everyday experience.


CONTENTS

Shopping mall design:

Inspiring from nature:

Goldfish study, small scale structure

Slow living

P. 1

P. 5 Old Community, New Life:

Master planning:

Pok Fu Lam Village, Zhong Lian Bei Competition

Dunhuang

P. 9 Residential design: Tetris

P. 17

P. 13

Study tour sketches

P. 21


GOLDFISH

INSPIRING FROM NATURE Many people like to keep goldfish because of their beautiful tails and the special characteristics on their heads. Also, their elegant swimming posture can relax people’s mind. This design is inspired by the fins and tails as well as scales of goldfish. Moreover, inspiration for landscape is got from the swimming posture of goldfish.

p.

1


The site is located at Wan Chai. It has a small size and is surrounded by three streets. 01

Pedestrian force People are concentrated at the East of the site. This is because many small stores are located at Cross Street.

02

04

03

01

Vehicular force Most vehicles come from Spring Garden Lane.

02

Building form

03

Building form is inspired by the fins and tails of goldfish. We can obviously see the fin rays, which support the fins and tails of goldfish. The movements of fins and tails of goldfish is affected by the water waves.

Scales of goldfish reflect light which produce a shiny effect Building materials when they swim as the scales move and reflect light in different angles.

Landscape

Collage of goldfish

To create a landscape that can be viewed by the surrounding buildings and to provide a relax feeling for people viewing from the top, a simulation of swimming goldfish can be adopted.

04


Building materials

Building form

Parallel

Tilted 30 degrees

Tilted 60 degrees

Circle

Arch

The major material used is stainless mirrored steel.

environment and surrounding buildings

The material is used strategically with the shapes and angles to reflect light. There is continually changing as every movement is caught on the mirrored steel. This provide a new visions for people in this old district. In addition, this design can be an intermediate between the environment and the people indoor and outdoor.

Abstract drawings of goldfish tail (Simplification) + Sketch models

Landscape

Horizontal mirrored steel

p.

3

Vertical mirrored steel

Top view

Red: Goldfishes Blue & green: water waves


Considering the vehicular force and pedestrian force, this design is a screen to separate the road and the open spaces for people. The screens like blinds. The reflective materials of stainless mirrored steel can turn the surrounding buildings, traffic, people and environment into flickers of images, like a kaleidoscope. Visitors can participate in the design as the surfaces change continuously according to surrounding movements and time.

SOUTH ELEVATION

This design allows people to experience the old district, Wan Chai, in a new angle. Also, it can be an intermediate between people and the environments as images of the environment reflect in different directions. EAST ELEVATION

WEST ELEVATION


SLOW LIVING SHOPPING MALL In Hong Kong, fast pace is the lifestyle of everyone. This kind of lifestyle not only appears on the speed of walking but also eating and learning. We can experience this lifestyle everywhere in Hong Kong, even in a discrete and homey area like Happy valley. To slow down the pace of people, slow living is promoted in this shopping mall. A fundamental concern in slow living is time. At its heart, slow living is a conscious attempt to change the current temporal order to one which offers more time, time to attend to everyday life. The pace of the visitors is slowed down by giving surprise in turns of views and leading the visitors to appreciate nature and lives.

ACTIVITIES


Site section Social activities are trapped indoor.

Shop types around the site: 20% Real estate

29% Catering

16% Care service

7% Bank

6% Travelling

10% Boutique

12% Others

Activities encourage interaction between pets owners and pets are promoted in the shopping mall.

Searing area in back lanes

Design intention: One of the intentions of this shopping mall is to express leisure in Traditional Chinese Garden, so some strategies in creating a Traditional Chinese Garden are adopted. When people have that kind of leisure, they will experience slow living simultaneously.

Using solid and void intelligently can help enhance the curiosity of visitors. Also, this can give surprises to visitors along the journey.

ELEVATION 2

Visitors will go from a small space to a larger space. This contrast allows visitors to experience a space to be larger than its original size. The small spaces attract people to go further and the most attractive point is put at the end of the journey. Long straight one direction routes are avoided. In addition, continous in and out spaces are formed.

ELEVATION 1


01

Horizontal circulation Vertical circulation Node

03

02

On special feature in this shopping mall is the allowance of pets in most retail and services area. It is a relaxing activity when people go for a walk with their pets, this kind of activities can slow down their lives. In order to encourage slow living in Happy valley, activities with pets and a splendid shopping are promoted.

Open Semi-open Semi-close Close

Services Shops Catering Circulation

Model:

02 01


Split levels are used to create routes with up and down patterns. Pocket space for planting and resting is provided on each level. To create surprise when going from one point to another, plants become the medium to attract visitors’ curiosity as they block some views on the fore. On the other hand, visitors view the plants in different directions and angles can get different kinds of surprise.

03 SECTION A-A


敦煌山莊二期總體規劃

Master Planning on Phase 2 The Silk Road Dunhuang Hotel

基地資料 60

(一)項目名稱為敦煌山莊二期旅遊小區 (三)項目性質:旅遊及文化發展項目

17

00

m

(四)土地面積:約六十九點五公頃

.5 69 25 0m

「一心一軸」

「主次幹道」

文 區

p.

9

住宅

時尚

商業區

宅 術住

民宿 風情

大漠

「功能分區」

0m

(二)位置:敦煌市南郊著名風景區鳴沙山下

h

ta ec

re


敦煌概況

生活習俗 曬腰腿 浴佛節

地理與氣候

《甘肅省“十二五”旅游業發展規劃》 現代服務業的龍頭產業 “十二五”期間,甘肅省旅遊經濟增長速度要高於全國平 均水平。 國民經濟的戰略性支柱產業 旅遊總收入達到600億元,年均增長20%;旅遊總收入佔 地區生產總值的8%。旅遊就業容量進一步增加,“十二 五”時期每年新增直接就業人數2萬人以上。

農業為主 旅遊業為次

傳統旅遊資源豐富 敦煌市現存各類文物景點共有241處 *國家級重點文物保護單位---3處 *省級文物保護單位---9處 *市級文物保護單位---35處 *4A級景點---3處 *3A級景點---2處。

另類旅遊資源開發 生態旅遊資源

*獨特的大漠戈壁和綠洲田園

旅遊競爭力上升 **07-08年間數字下跌主因是金融海潚及藏獨事件 敦煌市旅客人數

敦煌市旅遊收入

1.6

億元

社會經濟

敦煌市旅遊資源

百萬

乾燥少雨 晝夜溫差大 日照時間長

基地與市中心及景點鳴沙山的示意圖

甘肅省旅遊發展

1.4 1.2 1 0.8 0.6 0.4 0.2 0 2005

2006

2007

2008

2009

9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 2005

2006

2007

2008

2009

特色觀光旅游資源

*優質林果、日光溫室和高效節水示範園區

民俗宗教旅游資源 嗚沙山

歷史文化

*民族博物館、歷史博覽園、雷音寺、西雲關 北京、天津、 上海等 香港、台灣、 日本、韓國

始於西漢的「絲綢之路」,經敦煌到中亞、西亞 ,並聯結地中海各國,促進中西貿易及文化交流 。

客源市場分佈 敦煌山莊一期

敦煌山莊第二期實景圖 敦煌山莊第二期剖面圖


SOHO ZONE MASTER PLANNING Exhibition passageway

建構要素Built

Commercial space

components

SOHO Type 1

SOHO Type 2 Sub-center (Communal area)

SOHO Centre

本區位置圖

Design Concept SOHO zone is a zone providing suitable living and working environments at the same time. It is a modern and vital community. To build a community like this, the hierarchy of space is firstly be considered. Experience of space is from open to pirvate.

SOHO區總體規劃

Sub-center (Communal area)

Location of SOHO zone

容積

t 率Plo

: 0.2

ratio

積 地面

Site

556

a

98 rea:

MASTER LAYOUT PLAN FOR SOHO ZONE

m2

空間等級Space

建築密度Density

Hierarchy

Distribution

中心/ 商業地帶 --- 30% SOHO --- 60%

種類一: 30% 種類二: 30%

Center/ Commercial space

中心: 10% 商業地帶: 20%

SOHO 社區公共空間

Sub-center/ Communal area

中心/ 商業地帶

Center/ Commercial space

社區公共空間 ----- 10% Sub-center/ Communal area

小路 Lane 街道 Street 道路 Road

高密度 High 中密度 Medium 低密度 Low

N


SOHO Centre op

DN

p

r oo

op

fe

Sh

ca

C

e

f Ca

UP

G/F

l ra nt a Ce laz p

g in at rea Se t a ou

e nc

ti- se ul M rpo pu om ro

e ac

sp

op

Sh

a

rm

rfo

Pe

op

Sh

Sh

S

Ex

DN

let

i To

p ho

n tio bi hi rea a

O k

ar

Sh

op

UP

d ut

p ar

o Sh

op

Sh

op

Sh

1/F

2/F

Commercial area SOHO

Type 2

Type 1

G/F

1/F

G/F

1/F


為沉寂的城中村點睛 讓躍動的火龍帶動全村 基地平面圖 香港現存約八萬五千間住用寮屋,分佈於茶果嶺、薄 扶林、荃灣芙蓉山及上水石湖新村等地。目前在未有特定發展 計劃或明顯危險的情況下,政府不會大規模清拆寮屋。所以對

,是港島最老的原居民村之一。直到20世紀50年代起,內地難 民湧進香港,當中不少落腳薄扶林村,在山邊空地搭建寮屋, 開墾農田。現時有人口約2,800人。 薄扶林村是典型”城中村”例子。在香港這國際經濟 商業中心, 被高聳入雲摩天大廈、奢侈樓房包圍。社會上有不 少聲音認為寮屋區居住環境惡劣,建議清拆再另行安置居民。 但這個社區生存了200多年,已經有它的社區文化、獨特生活 特質、活力和可持續發展的潛質,見證時代變遷。

薪火躍動

香港南區薄扶林村,佔地約2公頃,有超過200年的歷史

薄扶林

寮屋應採取恆常性管理政策及基本設施的問題。

蒙太奇 2

村民的生活保留了不少客家傳統風俗, 當中最重要的習

俗就是每年中秋晚上舉行的舞火龍目的為僻邪消災等節慶

來維繫村民感情。獨特的地區風俗流傳至今,已成為香港難得

社區問題

一見的文化寶藏。在薄扶林村中,鄰里關係非常融洽。

“舞火龍”目的是祈求合境平安,風調雨順。 原住民 半原住民 新移民 主要大街

多為弱勢貧困人士居住,生活基 礎設施不完善及衛生環境欠佳。

龍歸滄海 原住民早在滿清嘉慶年間(1819年)

P.13

火龍會隨著兩位村民手持的「

在薄扶林村居住。房子的排列較整齊;後

香球」疾走和舞動。村民將火龍舞進村中

陸續有半原住民搬至。貧困的內地移民後

的里巷,並到每一個社壇

來亦在此山邊搭建寮屋,房子隨機排列。

最後,村民把火龍舞到海邊,把火龍沉在 水中為止。

面前拜祭。 社區內房子排列過於擠迫而欠 缺公共空間


概念源自人體針灸,基地閒置的 空地成為“施針”的“穴道”,

時至今日,因為搬遷在外的村民越來越

空置土地

空置土地

觀賞舞火龍路線

多,為了維繫村民的感情,加強凝聚力

社區中心

量,故此舞火龍的風俗維持至今。可見

加入公共空間的功能及互相連接

空置土地

這個傳統習俗,實在有十分重要的聯誼

,為規劃散亂的寮屋區提供休憩 及溝通的地方,從而帶動全村活

休憩處

力。

作用和社會意義。以火龍的鱗片拼湊出 連接各個公共空間的橋樑,既是村民的

基地脈絡圖

設計演變及組成

休憩空間,又是穿梭全村的捷徑。


局部透視圖及剖面圖 Perspectives and sections

剖面圖 1

剖面圖 2

2 2 1

p.

15


模型Model


TETRIS

RESIDENTIAL DESIGN Tetris is a puzzle video game. It is named from the Greek numerical prefix "tetra-. All of the game's pieces, known as Tetrominoes, contain four segments.

SITE PLAN

p.

17


Air-conditioner Natural ventilation

TOWER 1 TYPICAL FLOOR PLAN 1

TOWER 1 TYPICAL FLOOR PLAN 2

SITE

Vehicular

SITE

Pedestrian

Sun Path

Winter Wind

Greenery

Summer Wind

Summer Solstice (21/6)

9:00 a.m.

9:00 a.m.

9:00 a.m. 12:00 noon

12:00 noon

12:00 noon 3:00 p.m.

3:00 p.m. Spring Equinox (21/3) Autumn Equinox (21/9)

Winter Solstice (22/12) 3:00 p.m.

ELEVATION FROM KING’S ROAD

TOWER 2 TYPICAL FLOOR PLAN 1

TOWER 2 TYPICAL FLOOR PLAN 2


PART ELEVATION

INTERIOR PERSPECTIVE SECTIONAL PLAN b-b

SECTION a-a


Sky Garden GLASS ZONE

WOOD ZONE

WATER ZONE

ROCK ZONE N

GLASS Tumbled glass is used for the floor. It’s 100% recycled and it’s colorful, nearly any design incorporating glass is stunning. The most important thing is it won’t cut. Some glass feature is used like glass chair and lamp.

WOOD Wood paving is used this zone. In the middle of this zone is a tree surrounded by a wood bench which people can sit on the bench. 15/F & 16/F SKYGARDEN PLAN 1:200

WATER Only this zone has water feature. The flow of water can motivate people to go to the rock zone. The skygarden on 16/F can also see the water feature which motivate people to go down to the skygarden on 15/F.

SECTION A-A 1:200

SKYGARDEN DETAIL 1 (FLOOR)

ROCK As the light is not enough for growing plants in this zone, so I use a rock garden for this zone. Comparing with the water zone, rock zone is quiet so it need the motivation from the water. This zone is inspired from Japanese rock garden.

SKYGARDEN DETAIL 2 (WATER FEATURE)


VICKY I K G N WI om.hk 3 c . E 4 o E 1 o L h 0 : a 6127 02@y NAME : 0 . 2 O e e N l i gk CT CONTA DDRESS: win LA E-MAI

portfolio  

It is an architectural portfolio.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you