Page 1


Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com

Виж! Варна и Виж! Бургас са част от мрежата на Виж! С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали.

Редактор: Радостина Петрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Мариана Стоянова Пламена Александрова Никол Младенова Цветелина Неделчева Корица Георги Анастасов Коректор: Цветелина Тенева

5000 бр. Предпечат: Йордан Станков Печат: Хеликс прес ЕООД Партньори: БНТ 2 Радио Варна moreto.net natamno.com

1


юли 2015

37

38

Съдържание СЮЖЕТИ АКЦЕНТ 4 Международен музикален фестивал Варненско лято 5 Международен джаз фестивал Варненско лято 5 Опера в Летния театър 6 Карантината 7 Машина на времето 8 Лятно кино в квартала 10 Остава - акустичен концерт със струнен квартет Сапаев 12 Белослава 12 Интимен екстериор

В ДВИЖЕНИЕ 26 Спорт и забавления

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ 36 Напиши нещо

ОТ ВИТРИНИТЕ 27 Магазини

РАБОТИЛНИЦА 37 Дзев

В ДЕТАЙЛ 28 Виж Варна

МУЗЕЙ 38 Подводен музей

ГРАДСКИ ХОРА 30 Мария от Аморфа

ARTIST CORNER 39 Varna Monsterz

СВЕТА 31 Ибра

КАРТА 40 Виж! Карта на Варна

СЦЕНАТА 16 Културна програма

КОЙ ГОВОРИ 32 Кирил Златков

БАР-ПЛОТ 20 Заведения

СЕДЕМ 34 Лексикон 2


Виж! Варна стана на една година. Какво научихме и какво разбрахме за тази една година? Разбрахме, че когато вярваш в това, което правиш, нещата се получават. Разбрахме също, че потупването по рамото не е достатъчно, за да вървим напред. Разбрахме, че без добри партньори и верни приятели, подобно издание трудно ще го бъде. Разбрахме, че тези, които ни харесват, обикновено не го изразяват, докато тези, които ни критикуват, го правят на висок глас. Разбрахме, че не всяка добра идея непременно трябва да се реализира, понякога е по-добре да я оставим да отлежи. Разбрахме, че във Варна има много интересни неща, макар и да е по-лесно да мърмориш под нос, че „в този град нищо не се случва”. Че тук е важно какво правиш, за кого го правиш и как го правиш! Ние правим Виж! Варна за хората, които го четат, правим го с много желание и ентусиазъм. Отново посрещаме първото юлско утро с надежда за по-интригуваща и изпълнена с енергия втора година за Виж! Варна.

Н. Тодоров Издател

3


Международeн музикален фестивал Варненско лято Юли за Международния музикален фестивал Варненско лято стартира с Процесът Мерилин Монро - последната творба на композитора Роланд Баумгартнер, която ще бъде представена на нашата публика на 1-ви във Фестивален и конгресен център. Това е камерна опера, танц и пантомима в едно, като в края присъстващите ще се произнесат за или против г-ца Монро.

WWW.VIJVARNA.COM

Международният музикален фестивал Варненско лято или галено – ММФ, се провежда всяка година през юни и юли. Многожанров - с оперни и симфонични концерти, с камерна и хорова музика, както и с лятна академия - днес той е представителен форум на световната класическа музика с традиционно участие на варненски музикални институти. Този месец сред гостите му са оркестър Московски виртуози, Кристина Бранко, световно

признатите JP3 и трио Имаж. Ще бъде представен и проект На границата с класиката концерт на Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов и Христо Йоцов. Програма на фестивала можете да намерите понататък във Виж! Сцената. Билетите са от 2 до 40 лева и са в продажба на касите на ФКЦ (за сцени Фестивален комплекс и Градска галерия) или oнлайн на fccvarna.bg.

4


Международeн джаз фестивал Варненско лято Международният джаз фестивал Варненско лято отдавна се е утвърдил като сцена за авангарден джаз. През 2015 фестивалът ще се проведе от 31-ви юли до 2-ри август в двора на Археологическия музей. Тридневната програма включва 6 концерта, представяйки Eve Cornelious от САЩ, Tribal Dialects Quartet от Австрия, Peter Baron Quintet от Полша, Iva Bittovа` от Чехия, канадския Shuffle Demons Quartet и Mike Del Ferro от Холандия.

Основан през 1992 фестивалът се провежда по инициатива на саксофониста Анатолий Вапиров всяка година в края на юли и началото на август. Основен организатор е Община Варна в партньорство с Варненско джазово общество. Гостували са Алберт Мангелсдорф, Доменик Пифарели, Мел Уелдрън, Луис Склавис, Карин Крог, Джон Сърман и много други видни имена.

Свирили са почти всички български джазови изпълнители, най-изтъкнатите сред които са Бели, зелени, червени, Акустична версия, Борисов Биг Бенд, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Теодосий Спасов, Стоян Янкулов.

Опера в летния театър Харесваме онази приятна атмосфера и онзи леко италиански дух, които изпълват града, когато дойде време за опера на открито. Публиката бърза да заеме своите места - по-напред до сцената или по-високо, в едно от най-добрите места за среща с прекрасни творци, декори и игра - Летен театър. За шеста поредна година Държавна опера, съвместно с Община Варна, организира Опера в Летния театър. Увертюри, арии и речитатив ще звучат от началото на

юли до края на август. Този месец представленията са седем: първа е Царицата на чардаша, която дебютира на 3-ти; на 9-ти - Макбет с гостдиригент Стефано Сегедони от Италия и солистката на Румънската национална опера Сорина Мунтеану; на 17-ти - Дон Карлос, изпълнен от силен ансамбъл, начело с най-добрия вердиев бас Карло Коломбара, звездния български тенор Калуди Калудов, Димитринка Райчева, солистката на Болшой театър Ирина Долженко, Гео Чобанов и други.

5


карантината От тази година младите и все още неизвестни творци от цял свят имат още една сцена за изява - кинофестивал за късометражно кино Карантината. Организиран от арт сдружение Дедал, форумът ще се проведе от 2-ри до 5-ти юли на плажа на рибарско селище Карантината в Аспарухово. В програмата са 68 филма от 30 държави, селектирани сред 3262 постъпили късометражни филми от 111 страни. Всички те са създадени през последните 2 години и са на автори до 35 годишна възраст. Третират проблеми от екология и опазване на автентични култури, през истории за екстремни места, хора и събития до социално значими теми за човешките отношения и заселването на други планети.

WWW.VIJVARNA.COM

Изборът на Карантината за домакин е в подкрепа на опазването на рибарската общност като част от културноисторическото наследство на Варна. Откриването е на 2-ри юли от 20.30 часа с индонезийския документален Кatchamata – филм за племето Баджао - „морските цигани“, които живеят на кокилени къщи над водата и борбата на общността да запази автентичния подводен риболов, вместо да го замени с модерните разрушителни техники за улов. Проблемите са аналогични на тези, с които се сблъскват и българските рибари – да опазят поминъка си сред бетонната пустиня на модерните хотели. Присъстват и 2 филма от България: игралният 1, 2, 3 докато ме откриеш и документалният Никола Михов на режисьора Мариян Стефанов, която закрива програмата на 5 юли.

Освен вечерните прожекции на плажа, има и дневна програма, която ще бъде излъчена от 3-и до 5-ти юли от 16 часа в ателие Дедал на бул. Съборни 24. Осигурен е и безплатен транспорт до сцената на фестивала, сборният пункт е пред сградата на Стоматологията всеки фестивален ден от 19 до 20 часа. Връщането от рибарско селище е от 23 до 24 часа всяка вечер. Входът на всички прожекции от основната и паралелната програма е свободен.

6


Машина на времето Франкофонски център и младежка група Аморфа ни канят в Машина на времето графити и стрийт арт изложба, която представя Димитър Механджийски и Васко Лалов от Pyrotechnix Crew. Тези пloveдивски артисти, всеки с над 10 годишен графити-стаж, участват в редица проекти и фестивали из цялата страна. В портфолиото си имат множество красиви фасади, сред които тези на Драматичен театър – Пловдив; фасада,

посветена на Илия Бешков в Плевен; много училища и детска градина „Светлина” в село Царимир. Изложбата се открива в Градската художествена галерия ”Борис Георгиев” на 3-ти юли от 18 часа. Носете си спрейовете и новите дрехи!

7


Лятно кино в квартала Голяма част от варненци помнят прожекциите на кино под открито небе през август миналата година. Тогава Лятно Кино в Квартала обиколи част от варненските квартали и от експеримент се превърна в споделено преживяване за над 5000 души там, където обикновено социалният живот е ограничен между супермаркета и панелните блокове.

Първата прожекция е на филма Ридик в кв. Вл. Варненчик на 21ви от 21 часа. Пълната програма на фестивала, осъществен с финансовата подкрепа на фонд „Култура”, може да намерите на лятнокиновквартала.com

Тази година Лятно Кино се завръща като фестивал за кино, музика и визуални изкуства с продължителност над 40 дни. В 30 прожекции на 15 локации ще бъдат излъчени български, европейски и американски заглавия. След като приключи гласуването за филмите, които да бъдат показани, се оказа, че варненци предпочитат предимно съвременно българско кино. Освен филми, фестивалът включва и концерти на живо, изпълнени от специална фестивална група, подготвяща програма от филмова музика. На някои от прожекциите ще гостуват и част от екипите на българските филми – актьори, сценаристи, режисьори.

WWW.VIJVARNA.COM

8


21.07 - кв. Вл. Варненчик - Парка Ридик /Екшън, Фантастика САЩ/ 2013 г 22.07 - кв.Младост - Амфитеатъра Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела /Комедия, Криминален България / 2012 г 23.07- кв. Възраждане - двора на ОУ Н. Вапцаров Живи легенди /Комедия, Приключенски, Драма България/ 2014 г 24.07 - Ботевата градинка Светът е голям и спасение дебне отвсякъде /Драма България, Германия, Словения, Унгария / 2008 г 25.07 - кв. Левски - Игрището ул. Студентска Помпей /Драма, Екшън, Приключенски САЩ, Германия / 2014 г 26.07 - Цветния квартал - двора на ОУ А. Кънчев Тримата мускетари /Екшън, Приключенски, Романтичен САЩ, Германия / 2011 г 29.07- кв. Аспарухово - Парка Диви истории /Комедия, Трилър, Драма Аржентина, Испания / 2014 г 30.07 - кв. Галата - поляна до Детската градина Кецове /Приключенски България / 2010 г 31.07- кв. Бриз - стълбите на Паметника Урок /Драма България / 2014 г Пълната програма виж на www.лятнокиновквартала.com

9


Остава – акустичен концерт със струнен квартет Сапаев Серията от акустични-Оставаконцерти продължава. На 25-ти в Летния театър ще чуем много от песните на групата, но с поразлично звучене. Интересният аранжимент и оркестрациите на парчетата са дело на Мартин Стоянов, а форматът с гост музиканти обновява и обогатява познатите песни. „Отдавна искахме да чуем как ще звучи музиката ни под съпровода на струнни инструменти. Затова решихме да направим този експеримент

преди няколко месеца, а през лятото да го пренесем и на по-големи и открити сцени” – споделят музикантите, които ще се радват да опитаме вкуса на Шоколад в ритъма на Пинг понг и да бъдем част от стотиците Красиви хора. Цената на билетите за предварителна продажба е 15 лева, на място в Летен театър– 20 лева. Началото е на 25-ти в 21 часа.

10


11


белослава През юли тук ще звучи обаятелният и нежен глас на слънчевата Белослава. Участието и` на 24-ти в лятната програма на Menthol е част от лятната акустична разходка на изпълнителката. Пътуването със Summer Acoustic Sessions започва в Пловдив на 1-ви, а на 17-ти на остров Света Анастасия тя ще пее за приятелите ни от Бургас.

Интимен екстериор

Ще чуем както нова музика, така и позната, но изпълнена в съвсем нов аранжимент, благодарение на останалите музиканти – Живко Петров, Димитър Семов, Росен Захариев, Димитър Карамфилов и Елена Кокорска. Заповядайте на 24-ти юли от 21 часа.

„Картината не бива да се харесва на всички, защото няма да се цени от никого.“ твърди Долорес Дилова. Арт галерия Le Papillon представя нейния „Интимен екстериор“ с моретата, пейзажите и магическия реализъм на Каварна. Долорес е родена в Плевен, дъщеря е на художника Дило Дилов – един от ярките представители на импресионизма в българското изкуство. Още на седемгодишна възраст тя печели награда от конкурс за детски рисунки в Италия, председателстван от Хенри Мур. Днес вече в света на нейните картини няма правила и норми, а по-скоро съновидения с лъчезарност, искреност, живот на един дъх. Изложбата тече до 24-ти юли на ул. Драгоман 12. 12 Входът е свободен.


ПРЕЗ ЮЛИ

на АВТОКИНО Автокино се завръща с безплатни прожекции в Аспарухов парк от 15-ти до 17-ти юли от 21 часа. Предлага три интригуващи заглавия: на 15-ти - VarnaPrima Europaea, наймащабният презентационен филм, сниман за града ни. На 16-ти следва Отвъд страха - биографичен филм за китайския защитник на човешките права Гоа Джишън. Последен на 17-ти е българският документален Полетът на Фениксите. Автокиното се прожектира на външен екран, звукът се приема на радиочестота в автомобилите, а там в уединение можете да се насладите на вечерта.

Танго маратон Танго маратон Варненско лято ще покани на танц поклонниците на латиноамериканската култура. Това ще се случи между 24-ти и 27-ми юли в три следобедни и три нощни милонги на плажа, в парка и в елегантна бална зала, под съпровода на известни международни диджеи като Vivi Lа Falce от Аржентина и Евгени Морозов от Русия. Домакин е хотел Вентура в Аспарухово със своя просторен дъбов дансинг. За повече информация намерете събитието във фейсбук, където има и форма за предварителна регистрация при желание за участие.

на басейн От 9-ти до 12-ти юли басейн Приморски става домакин на ежегодното Държавно отборно първенство по синхронно плуване. В четири възрастови групи ще се състезават синхронистките на клубове Черно море, Торпедо, Акваспорт, Албатрос и гостуващи клубове. Цели четири дни, освен да викате за нашите, ще можете да наблюдавате един от най-красивите водни спортове. Програмата по дни вижте на сайта на Българска федерация плувни спортове bulswimming.org. Входът е свободен, носете само слънцезащита! 14


в ЗАДНИЯ ДВОР

Бразобразие

на кино

След паметна свирня за отбелязването на Международния ден на джаза на 30-ти април тази година, голяма част от варненските клубни музиканти се събират отново, този път за 3-часов танцувален, джаз, фънк, соул проект под името Cats in the Backyard. Мястото е вътрешния двор на Градска художествена галерия, а майсторите на домашното пиво – Averi Brewing - предоставят възможност за безплатна дегустация на много вкусна бира! Петък, 10-ти юли, от 21 часа. Вход - 7 лева.

Фестивалът за духова музика Brazzobrazzie кани лежерно да отделим уикенда от 16-ти до 18ти юли и да послушаме малко брас на плажа. Той включва отворени класове по тромпет и тромбон, конкурс "Млад талант" и основна програма с 6 концерта - по 2 във всяка от своите вечери. Домакин е Menthol, билетите са по 10 лева на ден или 24 лева за трите вечери. Погледнете и fb/BrazzObrazzie!

Първият ирански спагети уестърн Момиче се прибира само в нощта е на фокуса на кино лекторията Особен поглед. Филмът и режисьорката му Ана Лили Амипур дебютират на фестивала в Сънданс през 2014, където предизвикват радост сред публика и критика. След награда от фестивала в Дювил критиците започват да определят Амипур като „Тарантино в пола“ с хладен женски поглед „в стилистика на Джим Джармуш“. Българската премиера на филма е на 3 юли от 16 часа в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека. Входът е свободен.

15


Галерии Градска художествена галерия Борис Георгиев Варна, ул. Любен Каравелов 1 от 2.07 до 21.07 III етаж Проект - ГХГ от 3.07 до 12.07 Зала 5 Изложба на студенти от Технически университет от 3.07 до 12.07 Зала 5 Машина на времето Графити изложба на Димитър Механджийски и Васко Лалов от Pyrotechnix Crew, представена от Франкофонски център Варна и Младежка група Аморфа от 14.07 до 30.07 Зала 5 Саша Панчич – графика от 24.07 до 31.07 Зала 15, III етаж Александър Капричев живопис Blue Gallery Адрес: ул. Шипка 10 до 5.07 Изложба живопис на Венцеслав Антонов Le Papillon Gallery Варна, ул.Драгоман 12 до 24.07 Интимен екстериор Изложба живопис на Долорес Дилова

WWW.VIJVARNA.COM

Театър Театър Българан 1.07 от 21:00 часа Сцена Летен театър Много шум за нищо С участието на: Иван Радоев, Ненчо Илчев и др. 2.07 от 19:30 часа Основна сцена Духът на любовта От Нийл Саймън С участието на: Христо Гърбов, Албена Павлова и др. 6.07 от 21:00 часа Сцена Летен театър АРТ От Ясмина Реза С участието на: Владимир Карамазов, Захари Бахаров и Юлиян Вергов 7.06 от 21:00 часа Сцена Летен театър Спанак с картофи С участието на: Владимир Карамазов, Захари Бахаров и Юлиян Вергов

21.07от 19:30 часа ФКЦ, Зала 1 Любовна афера С участието на: Ернестина Шинова и Димитър Баненкин 22.07 от 21:00 часа Сцена Летен театър Село, село, пусто село Със специалното участие на Ансамбъл Габрово 27.07, 28.07 и 29.07 от 19:30 часа Основна сцена Госпожа стихийно бедствие С участието на Стоянка Мутафова, Адриана Андреева и др.

куклен театър Държавен куклен театър 01.07 от 18:30 часа Сцена до Природо-научен музей в Морската градина Лакома Мецана

04.07 от 11:00 часа Сцена Куклен театър Кой в гората знае правилата 04.07 от 18:30 часа 10.07 от 19:30 часа Сцена до Природо-научен ФКЦ, Зала 1 музей в Морската градина Вражалец Приказна принцеса С участието на: Димитър Рачков, Любо Нейков, Асен Блатечки 08.07 от 18:30 часа и др. Сцена до Природо-научен музей в Морската градина Жабокът цар 15.07 от 21:00 часа Сцена Летен театър 11.07 от 18:30 часа Концерт Трио Тенорите Лятна сцена на кукления театър Музика за ценители - класика, Под гъбката руски романси, естрада 20.07 от 19:30 часа ФКЦ, Зала 1 Годеж С участието на: Александър Кадиев, Димитрина Гинева и др.

11.07 от18:30 часа Сцена до Природо-научен музей в Морската градина Алегро виваче, или когато куклите танцуват

16


15.07 от18:30 часа Сцена до Природо-научен музей в Морската градина Зеленчуци който не яде 18.07 от 18:30 часа Лятна сцена на кукления театър Зеленчуци който не яде 18.07 от 18:30 часа Сцена до Природо-научен музей в Морската градина Под гъбката 22.07 от 18:30 часа Сцена до Природо-научен музей в Морската градина Кучето, което не знаеше да лае 25.07 от 18:30 часа Лятна сцена на куклен театър Кучето, което не знаеше да лае 25.07 от 18:30 часа Сцена до Природо-научен музей в Морската градина Пепеляшка 29.07 от 18:30 Сцена до Природо-научен музей в Морската градина Кривото патенце

Международен музикален фестивал "Варненско лято" 1.07 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Процесът Мерилин Монро Камерна опера от Роланд Баумгартнер 2.07 от 19:00 часа ФКЦ,Зала 1 Спящата красавица Драматично-балетен спектакъл 3.07 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Оркестър Морски виртуози

4.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Клавирно трио Имаж С участието на: Гергана Гергова, Томас Кауфман и Павлин Нешев 6.07от 19:00 часа Градска художествена галерия Клавирен рецитал на Филип Иванов В програмата: Л. Ван Бетовен, Фр. Шопен, Кл. Дебюси 7.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Лауреати от международния конкурс „Панчо Владигеров” Международна лятна академия 8.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Концерт на Валентин Радутиу – виолончело и Евгени Божанов-пиано 9.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Концерт на Йосиф Иванов– цигулка и Филип Иванов – пиано 11.07 от 19:00часа Градска художествена галерия Концерт на участниците в курса по цигулка на Минчо Минчев Международна лятна академия Вход свободен 12.07 от 11:00 часа Градска художествена галерия Ансамбъл Симфониета Варна 12.07 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Балкански младежки оркестър В програмата: В. А. Моцарт, Ф. Лист и други

13.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Концерт на Румяна Атанасова - пиано 14.07от 19:00 часа Градска художествена галерия Концерт на Грациела Вълчева - мецосопран и Вилиана Вълчева - пиано 15.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Концерт на духов квинтет Нюанси 16.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Концерт на клавирно дуо Карееви 17.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Концерт на Лора Маринова виолончело и Красимир Тасков - пиано 18.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Концерт на Юлиан Горус - пиано В програмата: В. А. Моцарт, Л. ван Бетовен, Кл. Дебюси и др. 19.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Концерт на фестивален оркестър Варненско лято 20.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Концерт на ансамбъл Les Ambassadeurs 21.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Коцерт на ансамбъл Льо тандр амур – Испания

17


22.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Концерт на ансамбъл Маркиз – Унгария Тайния език на ветрилата – музика от Барока

17.07 от 21:00 часа Дон Карлос Опера от Джузепе Верди С участието на: Карло Коломбара, Калуди Калудов, Димитринка Райчева и др.

24.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Госпел проект

21.07 от 21:00 часа ММФ Варненско лято Адриана Лекуврьор премиера Опера от Франческо Чилеа С участието на: Цветелина Василева, Иван Момиров, Даниела Дякова и др.

25.07 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Йълдъз Ибрахимова – вокал Теодосий Спасов – кавал Христо Йоцов – ударни Варненски камерен оркестър световна премиера 26.07 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Концерт на фадо звездата Кристина Бранко Португалия 27.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Between Тhe Worlds премиера

опера Oпера в Летния театър

балет I Mеждународен балетен форум – Варна 2015 In memoriam Мая Плисецкая (1925-2015) 27.07 от 21:00 часа Carmen Dance Опера-балет по музика на Жорж Бизе Постановка: Сергей Бобров – з. а. на Русия С участието на: оперни солисти Вяра Железова, Валерий Георгиев, Деян Вачков, Илина Михайлова

3.07 от 21:00 часа Царицата на чардаша премиера Оперета от Имре Калман Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна С участието на: Олга Михайлова-Динова, Борис Луков, Веселин Вачев, Лиляна Кондова и др.

29.07 от 21:00 часа ММФ Варненско лято Ромео и Жулиета премиера Балет по музика на Сергей Прокофиев Копродукция на Сибирски държавен балет и Балет при Държавна опера Варна

9.07 от 21:00 часа ММФ Варненско лято Макбет - премиера Опера от Джузепе Верди С участието на: Сорина Мунтеану, Пламен Димитров, Валерий Георгиев и др.

31.07 от 21:00 часа Любовен еликсир - премиера Опера от Гаетано Доницети Режисьор: Нина Найденова С участието на: Марк Фаулър (Австралия), Яница Нешева, Гео Чобанов, Свилен Николов и др.

WWW.VIJVARNA.COM

ФЕСТИВАЛЕН И конгресен център До 9.07 от 17:30 часа и 19:30 часа ФКЦ, Зала 6 Мандарини Филм на Естония и Грузия 2013 година, 87 минути Режисьор: Лембит Улфсак, Елмо Нюганен, Георги Накашидзе, Миса Месхи и др. До 9.07 от 18:00 часа и 20:15 часа Облаците на Силс Мария Премиерен филм на Франция 2014 година, 123 минути Режисьор: Оливие Асаяс В ролите: Джулиет Бинош, Кристен Стюарт, Клои Грейс Морец, Ларс Айдингер и др. Цена на билетите: 6 лeвa, за учащи и песнионери: 4 лeвa.

beehive Варна, ул. Генерал Колев 54, ет. 6 24.07 от 19:00 часа Как да превърнем хобито си с бизнес? Лектор: Димо Атанасов 29.07 от 18:30 часа Умения за водене на успешни преговори Лектор на събитието: Десислава Иванова, "Обучение и развитие на човешките ресурси" Вход: безплатен Всички събития на Beehive Co-working Space можете да следите на beehive.bg, както и на фейсбук-страницата fb/beehive.varna/events, където можете да потвърдите присъствието си. 18


Пиано бар Калифорния Варна, бул. Приморски 59, раб. време: 22:00-5:00

Indian Bar Варна, ул. Петър Парчевич 22, раб. време: 8:00-00:00 тел: 0887 478 925 indian-bar.eu

Club Incognito Варна, бул. Сливница 2-6, ФКЦ раб. време: 20:00-6:00 чт-сб Бар Musica е` Варна, ФКЦ, раб. време: 22:00-4:00 Бар ONYX Варна, бул. Сливница 33, раб. време: 8:00-2:00 Бар Щайгата Варна, ул. Ст. Стамболов 4, раб. време: 9:00-3:00 тел: 0876 292 613 The Garden Bar Варна, ул. Отец Паисий 22, раб. време: 7:00-5:00

Клубове и барове

The Black Sheep Pub Варна, ул. Л. Каравелов 26, раб. време: 10:00-00:00 Sundogs Варна, ул. Михаил Колони 1, раб. време: 9:00-00:00 The College Варна, ул. Княз Николаевич 2, раб. време: 8:00-00:00 Dorado Cafe Bar Варна, ул. Тодор Икономов 15, раб. време: 8:00-00:00 STUDIO21 music Caf е` Варна, ул.Ген.Киселов 21, раб. време: 8:00-1:00 Бар Pavali Варна, ж.к. Чайка бл.183 раб. време: 8.00 - 24.00 Арт кафе клуб Base Варна, ул. Ал. Батенберг 41, раб. време: 9:00-4:00

Бар SALOON Варна, ул. Хан Аспарух 21 Клуб Лавандула Варна, ул. Цар Иван Шишман 15 Bar Bolla Варна, ул. Ал. Малинов 1 и бул. Княз Борис I-ви 47, раб. време: 18:00-4:00 пн-че 18:00-6:00 пт-сб 18:00-2:00 нд Vanilla bar Варна, бул. Княз Борис I 68, раб. време: 9:00-24:00 Кафе-бар Стерео Варна, ул. Г. С. Раковски 48, раб. време: 10:00-23:00 Пиано бар Роял Класик Варна, ул. Шипка 18, раб. време: 19:00-4:00 Кафе-бар Cher Ami Варна, кв. Чайка, бл. 188, раб. време: 08:00-00:00

Джокерс Kлуб Варна, бул. Сливница 33, раб. време: 20:00-4:00

LZ CREW BAR - Морска Гара Варна Насладете се на уникалната панорама и морски бриз в компанията на приятели и добри напитки :) Работно време: от 8:30 до 00:00 часа


21


Ресторанти Бистро Европа Варна, бул. Сливница 1, раб. време: 7:30-21:30

Ресторант При Монахините Варна, бул. Приморски 47, раб. време: 11:00-00:00

Happy Bar & Grill Варна, бул. Сливница 22, раб. време: 9:00-00:00

Ресторант Хоризонт Варна, Приморски парк, раб. време: 10:00-01:00

Варна, бул. Цар Освободител 25, раб. време: денонощно тел: 0888 181 062

Италиански ресторант La Pastaria Варна, ул. Драгоман 45, раб. време: 11:00-23:00 пн-сб

Варна, ул. Ян Палах 10, раб. време: 11:30-23:30 вт-сб, 11:30-23:00 нд-пн Рибарница Немо, Севастопол Варна, бул. Княз Борис I-ви 62, раб. време: 9:00-21:30 Ресторант Немо, Гранд мол Варна, Гранд мол, раб. време: 9:00-21:30 тел: 052 600 063 Рибен ресторант Немо Fish Garden Варна, Братя Шкорпил 3, Рибен ресторант Немо, Club Marine Варна, ул. Цариброд 25, раб. време: 11:00-2:30

La Pastaria, Пикадили-парк Варна, Пикадили Парк, раб. време: 9:00-00:00 пн-сб Стария чинар Варна, ул. Македония 154, раб. време: 8:00-00:00 тел: 052 650 350 Варна, ул. Преслав 11, раб. време: 8:00-00:00 тел: 052 949 400

Шабленски фар Ресторантът се намира на брега на морето до Шабленския фар. Разполага с 30 места, богато черноморско рибно меню, рибна и мидена чорба, салати и скара. Мястото предлага възможност за нощувки в 4 двойни стаи и едно студио, а 14 гости могат да се насладят на градината. раб. време: 8:00-23:00 тел: 0888 306 941

BM Сити Варна, ФКЦ, раб. време: 10:00-00:00 Red Rock Варна, Аспарухов плаж, раб. време: 10:00-00:00

Здравословно приготвена храна в ресторант Със здравословно приготвената храна целим да дадем на клиентите си удоволствието от правилно приготвени блюда, съгласно изискванията на разделното хранене. Използваме машини и съоръжения, произведени в Германия - су-виид уреди, фурни за бавно готвене и конвектомати. Приготвяме и блюда по традиционни рецепти, като използваме възможно най-много продукти от нашия регион.

Варна, бул. Генерал Колев 74-А • раб. време: 10:00-23:00 • тел: 052 600 686 поръчай на lakom.bg

/Ресторант Тилилей • tililei.com


Варна, Крайбрежна алея раб. време: 11:00-01:00 ч. тел. 0899 128 996

3.07 Brazilian Night с Калин Вельов и Amazonia Dance Project 4.07 Los Inmigrantes 10.07 Blue Moon - Мирослава кацарова и песните на Били Холидей 11.07 P.I.F. live tribute to Depeche Mode 16.07 -18.07 Brazzobrazzie festival 24.07 Белослава 25.07 La Migra 31.07 Brasil Acoustic


Ресторанти Ресторанти Годзила Варна, бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: денонощно Варна, бул. Мария Луиза 37, раб. време: 9:00-23 :00 Вегетарианско-рибен ресторант Jasmine Tea House Варна, ул. Петко Каравелов 26, раб. време: 11:00-23:00 тел: 0884 022 122 В една тиха уличка в центъра на Варна е скрит единственият в града вегетариански ресторант. Почти никой, който го посещава за пръв път, не подозира, че отваряйки вратата, пред него ще се разкрие цял нов свят домашен уют, спокойна музика, здравословни авторски рецепти за вегани, вегетарианци и почитатели на рибните ястия. Това е първото място в града, което предложи уникалните полезни десертиторти с изцяло вегански продукти, без бяло брашно и бяла захар. Почитателите на автентичните чайове, както и на подбраните вина, ще могат да се насладят на любимата напитка.

Варна, Grand Mall, ул. Андрей Сахаров 2 ет. 2, раб. време: 9:00-24:00 Las Palmas - Рибен ресторант Варна, Цар Освободител 99, раб. време: 8:00-00:00 Ресторант Mr. Baba Варна, Южен плаж, Вълнолом раб. време: 8:00-00:00

Китайски ресторант Щастлив век Варна, ул. 8-ми Ноември 11, раб. време: 11:00-23:00 Бистро Happy House Варна, ул. Ген. Георги Попов 30, раб. време: 9:00-00:00 Турски ресторант Истанбул Варна, бул.Сливница 12 Ratutui Food&Bar Варна, ул. Цар Иван Шишман 7, раб. време: 10:00-22:00 Бистро Драгоман Варна, ул. Драгоман 43, раб. време: 10:00-23:30

Ресторант Бодега Варна, бул. Сливница 9, раб. време: 9:00-00:00

Ресторант Di Wine Варна, ул. Братя Шкорпил 2, раб. време: 10:00-00:00

Ресторант Мемо Варна, Търговски център Вива - Мама и аз раб. време: 8:00-23:00

Ресторант Buongiorno Варна, пл. Славейков, раб. време: 7:30-19:00 пн-сб

Ресторант Парми Варна, ул. Р. Попович 8, раб. време: 9:00-23:00

Бирарии

Ресторант Варна Варна, хотел Одесос, раб. време: 12:00-00:00

Бирария Алба Варна, бул. Мария Луиза 34, раб. време: 11:00-02:00

Ресторант Буната Варна, ул. Брегалница 1, раб. време: 11:00-23:00

Варна, ул. Княз Ал. Батенберг 6, раб. време: 8:00-02:00 Бирария Викинг Варна, ул. Иван Аксаков 7, раб. време: 10:00–00:00

24


Пицарии

Кафенета

Пицария Pizzarela Варна, ул. Студентска 14, раб. време: 8:00-23:00

MyCafe Варна, бул. Сливница 16, раб. време: 8:00-21:00

Варна, бул. Цар Освободител 76 Г, раб. време: 8:00-00:00

Кифличка Варна, бул. Княз Борис I-ви 88, раб. време: 8:00-20:00

Пицария Акварел Варна, ул. Ген. Г. Попов 24, раб. време: 10:00-23:00 Пицария Гранд Италия Варна, ул. Михаил Колони 20, раб. време: 10:00-00:00 Пицария Пицикатo Варна, ул. Братя Миладинови 55, раб. време: 10:00-00:00

Кафе Оле Варна, бул. Сливница 18 Кафе Оле Варна, бул. Сливница 18 Оле Чаталджа Варна, пазар Чаталджа, обект 101/102

Сладкарници

Кафе-сладкарница Дилайт Варна, бул. Съборни 48, раб. време: 8:00-22:00 тел: 0888 407 771

Кафе-сладкарница Endorfino Варна, ул. Сливница № 39,

Оле Корнер Варна, ул. Г. С. Раковски 39

Сладкарница Крамер Варна, ул. Марин Дринов 66, раб. време: 8:00-23:00

Оле Еделвайс Варна, бул. Сливница 69

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 9:00-21:00

Fratelli Варна, ж.к. Чайка бл. 34, раб. време: 8:00-23:00

Оле Гладстон Варна, ул. Гладстон 8

Бързо хранене

Red Hot Pizza Варна, ул. Студентска 6, раб. време: 8:00-23:00

Кафе Модера Варна, Пикадили Парк, раб. време: 8:00-00:00

Пицария La Bocca Варна, ул. Марин Дринов 66, раб. време: 11:00-23:00

Тропс къща Варна, бул. Княз Борис I-ви 48, раб. време: 8:00-21:00

РЕЦЕПТА ВИЖ! ТОРТА

Продукти: Блатове: 2 пакета какаови бисквити, 100 гр. стафиди, 150 гр. сушен сливи, 1 мека круша, 100 гр. лешници, 100 гр. сурови бадеми, 100 гр. орехи, 50 гр. кокосови стърготини и 150 гр. краве масло. Крем: 300 мл. готварска сметана, 250 гр. кулинарен шоколад или 250 гр. течен шоколад и 50 бр. череши

Как да приготвим: Блатове: Смесете сухите съставки и ги разбийте добре в кухненски робот. Целете едропясъчна структура. Добавете крушата и разтопеното краве масло. Разбъркайте всичко докато се получи твърда, лепкава смес. Ако има нужда от допълнително овлажняване, може да използвате медена вода или плодов сок. Разделете на две и разточете блатове с диаметър около 18 см. Пръстенът за торта е препоръчителен, но идеална форма на блатовете не е задължителна. Крем: Разтопете кулинарния шоколад на водна баня в неметален съд. Важно е водата да не завира. Разбийте сметаната с около 100 гр. от шоколада до кремообразна консистенция и умерена сладост (добавете малко пудра захар ако е необходимо). Сглобяване: Сложете пръстена върху поднос и прехвърлете първия блат в него. Намажете обилно с крема и подредете почистените череши върху него. Сложете втория блат, притиснете и залейте с останалата част от разтопения шоколад. Оставете тортата за 24 часа в хладилник, украсете я според настроението си и… празнувайте! 25


Клуб Адреналин Бънджи скокове-Бейс джъмпинг тел: 0896 856 343 facebook.com/adrenalinego adrenalin.bg Вело клуб Устрем Велотуризъм и велопоходи ustrem-bg.com Варна картинг раб. време: 10:00-00:00 тел: 052 717 077 varnakarting.com Скейт клуб Варна Скейтборд, състезания, обучения и тренировки skateclubvarna.com

Танцово студио Impulse Варна, бул. Сливница 100, тел: 0887 360 949 impulsedance.eu Танцово студио Impulse South Варна, бул. Христо Ботев 1, ет. 5, тел: 0892 213 037 impulsedance.eu Street Dance School The Center Варна, ул. Шипка 4, тел: 0878 861 166 Спортен клуб Чудните скали Катерене, алпинизъм, ски, сноуборд, каяци chudniteskali.net

Единение - психотерапия и духовно развитие Варна, ул. Дръзки 10, ет. 2, тел: 0885 942 466 psihologia.bg Yo-Ho-Hostel Варна, ул. Русе 23, раб. време: без прекъсване yohohostel.com Club Power Jump Атрактивни изкуства и екстремни спортове powerjump.info

Tattoo & Body piecrcing

Спортен клуб Jet Кикбокс и карате ул. Хан Аспарух 7, тел: 0888 291 547

На Тъмно Варна, ул. Стефан Стамболов 2, раб. време: 11:00-19:00 тел: 0877 885 245 natamno.com

Плувен басейн Делфини Варна, Възраждане, бул. Република раб. време: 7:00-21:00 тел: 052 460 087

Аквариум Варна, Приморски парк, раб. време: 9:00-19:00 тел: 052 632 066

Развлечения Делфинариум Варна, Приморски парк, представления: 10:30; 12:00; 15:30; 17:00 часа тел: 052 302 199 dolphinarium.festa.bg Зоопарк Варна, Приморски парк, раб. време: 8:00-20:00 тел: 052 820 612 varna-zoo.com Ледена пързалка Младост Варна, кв. Младост, бл.129, раб. време: 10:00-22:00 тел: 052 460 086

Плувен комплекс Приморски Варна, Южен плаж, тел: 052 639 368 Екшън парк Варна, бул. В. Варненчик 86, тел: 0894 622 222 Клуб-Библиотека "Виделина" Варна, ул. Цар Симеон I 27, ет.2 раб.време: 15:00-19:00 пн.-сб.

Франкофонски център Варна / Алианс франсез Варна и Представителство на Френски институт България във Варна/ ул. „Преслав 69” (вход от ул. „Асен Златаров”), ПК 690, Варна 9000 раб.време: 10:00-18:00 пн-пт 10:00-14:00 сб

26


Mагазини

На Тъмно Варна, ул. Стефан Стамболов 2, раб. време: 10:30-19:00 пн-сб 11:00-18:00 нд тел: 0876 440 596 natamno.com

Биомагазин и пекарна Хатори Варна, ул. Драгоман 9, раб. време: 10:00-19.00 тел: 052 636 131 facebook.com/TheHatoriPlace Бутик за здраве и пекарна Мармалад Варна, ул. Царевец 38, раб. време: 10:00-19:00 Хлебарница Пармаксъзов Варна, ул. Мусала 7, раб. време: 8:00-19:00 One White Shop ул. Драган Цанков 7, раб. време: 10:00-19:00

Kose` Winehouse, Wine Art Shop Варна, ул. Драгоман 30, тел: 0898 683 743 winesfrombulgaria.com Contrabanda Варна, ул. Баба Рада 18, contrabanda.bg Mimoko Варна, ул. Опълченска 23, FB/MimokoBulgaria Shakespeare & Friends Bookshop Нови и прочетени книги Варна, ул. Драгоман 17, тел: 052 640 568, 0877 664 007 shakespearefriends.com Книжарница Стено Варна, ул. Иван Аксаков 21, раб. време: 9:00-19:00 пн-пт тел: 052 643 146 0895 193 044 stenobooks.com FB/stenobookstore Книжарница Параграф 22 Варна, бул. Княз Борис 82, тел: 0899 944 973 Книжарница Ciela ФКЦ Варна, бул. Сливница 2, ciela.bg Клуб-Библиотека Виделина Варна, ул. Цар Симеон I 27, ет.2 раб.време: 15:00-19:00 пн-сб

BohoChic House, Creative mAR(T)ket Варна, бул. Сливница 11, FB/BohoChic.house Мънисто Варна, бул. Княз Борис 27, munisto.com 3XS Варна, ул. Св. Климент 10, FB/3XS-Varna Vintage House Варна, бул. Цар Освободител 57 тел: 0888 599 479 Парти Център Вега Варна, ул. Княз Батенберг 15, тел: 052 601 933, 052 614 654 party-vega.com Арт център Творисимо Варна, ул. Михаил Колони 3, раб. време: 10:00-19:00 пн-пт 11:00-18:00 сб-нд тел: 098 836 2889 FB/Арт-център-Творисимо


1

7

WWW.VIJVARNA.COM

2

8

3

9

28


4

10

5

11

6

12

29


1. 1 Ти си... Аморфна – по същност и призвание към момента. 2. 2 Разкажи ни какво ново при теб! Отново съм на вълна дали да напусна страната трайно. Междувременно продължавам с активната дейност на неформална младежка група Аморфа като съм в средата на мащабен уличен арт проект Варна-Париж. 3. 3 Най-добрият приятел на човека е... Кучето. Наистина - учи те как да си приятел.

4 Какъв е твоят талант? 4. Да свързвам хора по специфични признаци, да изграждам мостове между тях, да създавам възможности, които ги провокират да проявят у себе си това, което още не виждат, че е там им е сила.

5. 5 Има ли аромат Варна? Има усещане за допир – тежест и влажност на въздуха, която постоянно те потапя. А това натрупване е от векове и тежестта е безпрекословна. Не можеш да летиш тук, трябва да плуваш, съпротивлението е голямо. Варна има плътност. И мирише на море. Морето се разпростира и вътре в теб, затова понякога не го възприемаш като отделна същност и аромат. 6. 6 Имаш ли твое прекрасно място в града ни? Живея в стара къща в центъра на Варна от няколко години. Несравнимо е усещането, което носят сгради, проектирани с мисъл за бъдещето и човека.

7. 7 Какво още искаш да направиш за Варна? Повече от това, което хората в нея искат да направя за нея срещам невероятна съпротива прекалено често от хора, които умишлено държат статуквото и не искат да се променят. Остава или да се съобразя с това, или да не се съобразя.

8 Питай и ти нещо! 8. Кога най-после ще видим Виж! Варна на английски език? Питам, защото това е част от отношението на града към възможността му да бъде наистина мултикултурен и да посреща и задържа хора. 9 Благодарим! Още на 9. amorpha.org

30


СВЕТА

1. Ти си... Казвам се Ибрахим Авад Мохамед, но всички ми казват просто Ибра. Гражданин на света – това е моето призвание! 2. Отдавна ли пътешестваш? Напуснах Египет през 1977 с полет до Италия. Когато се озовах там имах само 5 долара в джоба, но намерих приятели в Рим, които ми помогнаха. От тогава съм обиколил почти целият свят. За няколко години живях в САЩ, но после реших, че ще пътувам из Европа, Азия и Африка. 3. В България си за 3-ти път, кои места са ти любими? Варна със сигурност е едно от тях. Имам много познати и хората постоянно ме спират по улицата. Харесвам Велико Търново и Пловдив също. 4. Защо избираш да посетиш всеки път Варна? Този град ми напомня много на мястото, където се родих – древна Александрия, на брега на Средиземно море. Красиво е...

5. Лесно ли се пътува у нас? Да, лесно се справям с автобусите, но системата на влаковете е бавна. Няма табели за улиците във Варна, но се справям някак. Бил съм в страни, където е много по-зле ! 6. Как се чувстваш сред българи? Приятелски настроени са и обикновено ме заговарят, а после искат да се снимат с мен– така намирам много интересни хора. 7. Бъдещите ти планове? Ти знаеш толкова, колкото и аз. Наслаждавам се на всеки миг от живота... 7. Пожелай нещо на аудиторията! Не се тревожете за нищо и бъдете винаги усмихнати! Благодарности към Йо-ХоХостел за интересните хора, които ни представя.

31


Кирил Златков е сред найизтънчените творци, крачил по улиците на Варна в детството си. Типографията и изображенията в книги, за чието оформление е отговорен, карат някои дами в тази редакция да искат да оближат страниците. Автор на шрифтове и естет, той е и защитник на българската кирилица. Как открихте, че линиите ви харесват? Открили са го първобитните хора, и оттогава е все така – линията е едно от най-чистите средства да се остави следа. В линията има пулс и посока. Много линии могат да изградят усещане за материя. Но линията е преди всичко абстракция, в природата линия не съществува. Линията носи и печалба в определени заведения, което също е една чиста абстракция за мен. Кой Ви помогна най-много да култивирате вкуса си? Пианисти, саксофонисти, тромпетисти, китаристи, басисти, барабанисти, писатели и режисьори. Това е много дълъг списък, в който има и много художници, но най-голямо влияние върху вкуса ми има музиката.

Какво за Вас е най-важно на света? Общуването и способността да се вярва... Чийзкейкът също не е за подценяване. Коя е любимата Ви книжка с картинки? Не е една. От детските може би Пипи Дългото чорапче и Братята с лъвски сърца. Кой би бил задължителен за изучаване в основното училище? Майстора, Бешков, Любен Зидаров. Как се чувствате, когато се движите из варненските улици? Все по-зле, но пазя надежда, че един ден удобното и красивото пак ще се завърнат по тези земи.

Разкажете ни малко за българската кирилица и руската такава. Има ли шанс да се завърне българската кирилица по красивите страници на художествените книги или детски читанки? Днес българската кирилица преживява дълго чакан ренесанс. През последните няколко години се оформя едно мащабно и звучно плесване по собственото чело. Имаме нещо наше, красиво и почти съвършено, което страда, че не го използваме. Писмеността е жива материя. В България обаче писмеността е организъм, в който има два вида ДНК. Това е и една от подценяваните причини за очевдино обърканата ни национална идентичност и самочувствие. В наши дни е ясно видима възможността да се освободим от използването на руска кирилица. Критичната32


маса вече се е оформила. Съвсем скоро предстои качественият скок, който няма как да бъде осъществен без участието на официалната власт. Представителността у нас е всичко. Много е смело да се твърди, че слънцето е изгряло, без да сме получили официално потвърждение за това от медиите или институциите, в които иначе не вярваме. По отношение на популяризирането и разясняването на проблемите на българската форма на кирилицата, голяма част от медиите показват интелигентност и усет за действителността, за разлика от институциите. Това е нормално. Българската кирилица днес търси с нервно нетърпение да бъде забелязана и призната в собствената си държава, по света тя няма проблем с уважението. Почти всички сериозни шрифтове

предназначени за текстов набор, създадени през последните години имат в състава си алтернативни букви, позволяващи писане на българска кирилица. У нас все още се търси интелигентен политик, може и да не е интелигентен, а просто хитър, които само може да спечели от усилията да се стандартизира задължителната употреба на българска кирилица в държавните институции. Може би все пак е близо моментът, в който най-после българската кирилица ще направи своя половин век отлаган дебют на страниците на българските буквари. Засега едно от малкото места в интернет за среща с нашата форма на кирилицата е Cyrillic.bg Там можете да прочетете и видите повече за разликите между руска и българска кирилица.

Върху какво се трудите в момента? Пет книги, една от които детска; освежаване (дай Боже промяна) на идентичността на известна варненска фирма; освежаване на комуникацията на известен столичен театър; по малките часове малко по малко завършвам две шрифтови семейства. Призив към варненските творци/ученици/ приложници? Да намират повече време за четене на книги. Всички печелят от това.

33


СЕДЕМ

ник издава.

Какво обичаш да четеш? Напоследък книги - предимно съвременна европейска литература. Също така и книги за пътешествия. Интервю с кого би направил при неограничени възможности и време? Ману Чао, Кустурица и Марадона! 3 неща (с една дума), които би променил в този град. Считам, че досега съм променил повече от 3 и продължавам в същия дух! Никога не бих променил името на града, историята му и едно тайно място, което все още малко хора знаят! Защо тази снимка? Звезда! Нужна е всекиму... Интересна случка покрай реализацията на някой брой? Преди всеки брой дискутираме за какво да пишем и за какво не – за мен това е найентусиазиращата част. Особено „творческите” спорове какво да влезе или не в броя. Какъв искаше да станеш като пораснеш? Първо Капитан на кораб, след 3-ти клас вече започнах да си мисля за бизнес и предприемачество, макар че тогава такива думи нямаше. Но и в двата случая мисля, че съм изпълнил мечтите си. В какво си добър? Да виждам нещата 1 крачка напред. Пожелание за рождения ден? Бум-бум! Да изядем 1 кутия локум!

.............

цвета

никол,

обича библиотеки.

която се смее смело.

Издай една тайна около правенето на списание! Добрите материали се раждат в късните часове на деня, на плажа, на път, когато времето до предаване на броя за печат е отчайващо малко. Какво обичаш да четеш? Мен книгите ме намират и четат. Обожавам книги, писани от жени автори. А още попрекрасно е да четеш мъже, пишещи за жени. Интервю с кого би направила при неограничени възможности и време? Пътешествениците - онези луди глави, заглушили страховете си, метнали са се на колело и прекосяват света. 3 неща, които би променила в този град. Искам хора, живеещи с усещането, че са граждани на света. Защо тази снимка? Обичам многоточието... Това би ме изразило - често нарушавам пунктуационните правила с него. Интересна случка покрай реализацията на някой брой? Помня, когато раздавахме първия брой на списанието и разпаланено обяснявахме за темите. Тогава един господин на средна възраст, държейки изданието, леко се отдалечи от мен, огледа ме от горе до долу и смутено ме попита: „Извинете, Вие ли сте лицето на културата във Варна?”.

Какво обичаш да четеш? Все още съм на вълна образователни книги и лично усъвършенстване. Бих желала да напълня библиотеката си с интресни книги от български автори. Интервю с кого би направил при неограничени възможности и време? Може би с някой известен готвач или с не толкова известен кулинар, но при всички положения трябва да е много вдъхновяващ. Искам да разбера какво толкова намират хората в стоенето зад печката пък току виж съм научила и някоя манджа. В какво си добър? Обичам да съм център на внимание и мисля, че съм най-добра в комичните разкази и разсмиването на „зрителите“ около мен, но все пак съм родена във Враца, а това е като отличителен белег на врачани. Защо те представя микрофон? 1. Всички ме определят като много шумна 2. Защото обичам да се изявявам на сцена 3. Обичам да пея, макар че не мога. Но пък сценичното ми присъствие е добро. Ако търсите певица без опит за вашето лятно заведение, свържете се с изданието. Контактите са в колофона. 34


ПЛАмена

Мариана

радостина,

човекът с хубавите въпроси.

Отговорник музика и забава.

която редактира.

Издай една тайна около правенето на списание! Много ми харесва да срещам хора, които при други – ежедневни - обстоятелства едва ли бих срещнала. И да ги разпитвам. Какво обичаш да четеш? Съвременна проза, смислени списания, неща, които успяват да ми задържат вниманието и за които да си кажа „искам това да го бях написала аз“. Интервю с кого би направил при неограничени възможности и време? С Боно. С Иво Димов. 3 неща, които би променил в този град. Бих забранила с нарочен закон плюенето на семки по детски площадки – болна тема ми е. Плюс ходенето по анцуг и цапането на плажа. Друго няма да пипам. Защо компоти? Много, ама много обичам компоти. Понеже в градски условия не мога да си ги правя, а не мога да се пречупя и да купувам от магазин (бабите ми ще се обърнат в гроба), понякога се случва да получавам пратки с буркани от приятели. В какво си добра? В правенето на мляко с ориз. В събирането и разпространяването на информация, което някои хора неоснователно наричат клюкарстване. Аз го наричам подпомагане на инфопотока. Сещам се и за любимата ми фраза на Емил от Льонеберя „Много ми идва отръки да чеша прасета.“.

Какво обичаш да четеш? Поезия. Интервю с кого би направил при неограничени възможности и време? Камен Донев. Бих си говорила с него за народопсихология, музика и Тодор Колев. 3 неща, които би променила в този град. Бих променила велоалеите, нервните шофьори и замърсяването на плажа. Бих оставила гледката на града от високо, моренцето и усмихнатите хора. Защо тази обложка на грамофонна плоча? Това са основните ми движещи сили – слънце и музика. Какав искаше да станеш? Добър човек. В какво си добър? В самоиронизирането, чревоугодничеството и в това да съм щастлив човек. Пожелание за рождения ден? Големи да пораснем! :)

Какво обичаш да четеш? Книжки с картинки. Интервю с кого би направил при неограничени възможности и време? Ако имам възможност да пътувам във времето бих желала да се върна в ключови исторически моменти и да разговарям или просто послушам Левски, Ботев, Тервел и още няколко от тази величина. Защо тази снимка? Планина и киргизка графична школа. Интересна случка? Преди да го предадем за печат мога да рецитирам цели пасажи от списанието. В какво си добра? Да участвам в нелепо смешни случки. Какво ще си/ни пожелаеш за рождения ден? Искреност, чистота на езика. Въздействие.

Йордан, който работи нощни дизайнерски смени. Издай една тайна около правенето на списание! Няма време. Какво обичаш да четеш? “Виж! Варна” (бел. ред. Не, не го чете.) Интервю с кого би направил при неограничени възможности и време? С Джордж Лукас.

Защо тази снимка? Защото животът е игра. Какъв искаше да станеш като порастеш? Художник аниматор. Накъде това лято? Към хоризонта. Какво ще си/ни пожелаеш за рождения ден? По-голям екип :)


36


Тъкането на шарени черги сигурно е кодирано дълбоко в ДНК-то ни, щом две очарователни дами с дълъг стаж в компютърния бранш – Галя Николова и Милена Кючукова спонтанно решават да направят остър завой и преди четири години създават тъкачница Дзев Студио. Както повечето смели начинания и тяхното започва като на шега. Галя си представя точно определен килим и се жалва, че няма къде да намери такъв, а Милена и` предлага да го изтъкат сами. Без никаква представа в какво точно се впускат, те решават да си купят стан и по обява попадат на подходящ именно във Варна. Нещата продължават да се случват почти съдбовно, когато успяват да се включат в последния курс по тъкачество на Веселин Фесчиев и Дарина Апостолова – хората, от които научават занаята. Процесът е труден, а ученето – интензивно. Техниките на тъкане се оказват доста на брой, а в този занаят почти нищо не е лесно. И сега срещат трудности с насноваването на кросното, което се прави само на две места в страната – това са нишките, които служат за

основа на чергата. Петстотин памучни нишки, дълги сто метра, трябва да вървят успоредно, без да се преплитат. Вълна в естествени цветове си набавят от малък цех във Вълчи дол. Боядисването на преждата се прави ръчно и цветовете никога не се повтарят, защото варират според цвета на косъма на овцата. Всичко това, плюс видимият усет за съчетаване на шарки, превръща чергите на Дзев в уникати. Времето за изработване на средноголяма черга е около 3 седмици. То зависи и от техниката на тъкане. Основните техники са няколко. Найпростата - тази, с която се правят райетата – се нарича лито и се тъче със совалка. В по-сложните техники се ползват, освен совалка, и кълбета, с които се постига ефекта на бродерия върху чергата. Най-трудно се прави зигзагообразната шарка с така наречената килимена техника. Тя е и най-бавна, защото моделът се рисува предварително, изчисляват се бримки, а на час се тъче по сантиметър, понякога с 30-40 кълбета. Тъкачките

споделят, че процесът е увличащ, защото през цялото време чакаш да видиш готовия резултат, излязъл изпод ръцете ти. Според Галя и Милена има видимо завръщане към натуралните продукти и естествените материи и все повече млади хора купуват и поръчват тъкани килимчета. Освен черга, тук могат да ви изтъкат пано за стена, а в студиото се продават разнообразни ръчно изработени неща като чанти от тъкан текстил и кожа, тефтери с текстилна подвързия, парцалени килимчета, плетени фигурки (амигуруми), овчарски торбички, фигурки от напластена вълна. А най-хубавото е, че двете тъкачки на свой ред предават занаята нататък и всеки, който усети порив да създава нещо красиво с ръцете си, може да се запише на курс по тъкане в студио Дзев. Адресът е Княз Александър Батенберг 8.


МУЗЕЙ

Подводен музей В началото на този летен сезон българските водолази призоваха за развитието на подводния туризъм в наши води и заявиха твърда опозиция срещу ваденето на потънали кораби за скрап, без оглед на историческата им стойност. Според мнозина тези кораби представляват потопено богатство: слабата соленост на Черно море отлично запазва неизследвани артефакти и е необходимо да се забрани тяхното унищожаване. Това за нас е чудесен повод да огласим тази теза, а и да представим една водолазна инициатива, наречена „Подводен музей”. Посещението на музея е безплатно, но, уви, не всеки може да го разгледа. Входът му е на 700 метра от яхтеното пристанище на курорта „Св. Св. Константин и Елена” и на 22 метра под морското равнище. Има един-единствен експонат. Той обаче е достатъчно атрактивен и привлича водолази от цял свят. Това е самолет ТУ 154, обслужвал българското правителство в продължение на 20 години. През май 2011 по идея на водолазното сдружение „Блек Сии Дайв Одесос“ е извършено потапянето му, отнело три часа... и четири години координация.

Операцията по спускането под вода вкарва Варна в емисиите на CNN и Euronews. Днес подписи, имена на водолазни центрове, надписи на кирилица, латиница и йероглифи са нашарили машината. През 2008 „пенсионираният“ ТУ 154 с инициали LZ-BTJ, (двете последни са всъщност буквите Т и Ж от едно известно в миналото име), е предоставен безвъзмездно, за да бъде потопен в акватория на Варненския залив. Целта е да се създаде изкуствен риф, туристическа атракция и място за тренинг на водолази. С дължина 48 метра, височина 11 метра, и размах на крилете от 38 метра това е най-големият потопен самолет в света. Закрепен е с четири постоянни котви, а на повърхността има сини буйове, обозначаващи носа и опашката. Освен това има и интересна история: произведен е през 1971 в Русия с ясна правителствена цел. После е превърнат в търговски, а последният му полет е през септември 1991 по маршрут София - Варна. Поставил е рекорд за модела си със 7-часов непрекъснат полет - с час повече от максимално допустимото. Случило се при спешното прибиране на

правителствена делегация от Куба веднага след убийството на Индира Ганди. Сред именитите пасажери, пътували на борда, са Фидел Кастро, Ричард Никсън и Михаил Горбачов. Как можете да видите този варненски музей? Няколко от водолазните центрове във Варна предлагат посещение на изкуствения риф, като спускането до него е свободно и безплатно. Гмуркат се цели семейства с деца, баби и дядовци. Има единствено долната възрастова граница –12 години, горна граница няма. Заплащат се морския транспорт и нужната екипировка, осигурени от дайвинг сдруженията. При необходимост водолазните центрове осигуряват инструктор или гид. Някои от курсовете за водолази, които се провеждат в Северна България, също приключват с разходка около самолета. Поканата за летен музей стои отворена – дали тази или следваща година. От сдружение „Блек Сии Дайв” са решени да създадат по-гляма колекция, включително и подводна алея с бюстове на известни личности. Набелязани са дейци на подводното и наземното дело като Ленин и Георги Димитров.


FB/varnamonsterz


Варна Др ас ов

Драматичен театър

ул .Ц ар

Ас ен

Градска галерия

ул .П ро ф .М ар ин

Дворец на културата и спорта

Др ин ов

Регионален исторически музей

Пъ рв и

ул .И ва н

Куклен театър

Община Варна ФКЦ Римски терми Морска гара Скейт парк Сцена Раковина

бу л. Регионален Сл ив Исторически Музей ни ца

н ма аго Др ул.

Летен Театър

ни ор ъб .С л у б

Икономически университет

ин Бд ул. пка ул. Ши

Сладкарница Дилайт Shakespeare & Friends

ул .П ре сл ав

Куклен Театър во но ей Ш ул.

Ресторант Жасмин Драматичен Театър Магазин На Тъмно “Стоян Бъчваров”

ул. В оде н

Хатори

Ресторант Тилилей

ул. Иван Вазов

Vintage 33

ул. Михаил Колони

Първи з Борис бул. Кня

ул. Охрид

в сла Пре ул.

х Аспару т ул. Хан ен им л К ти ве С . ул

40

Римски Терми


Виж! Варна брой 13  
Виж! Варна брой 13  

Безплатен гайд за култура и градски начин на живот

Advertisement