Ти си Варна / брой 43 / юли 2019

Page 1

БРОЙ 43

ЮЛИ 2019СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 42

05 КЪДЕ

07 АКЦЕНТИ

10 АКЦЕНТИ

23 НАСРЕЩА

27 НА ПЪТ

30 MADE IN VARNA

32 ДЕЦАТА НА ГРАДА

34 УЛИЦАТА

38 МЕСТА

АТЕЛИЕ „ВЪПРОСИ“

НАСИМО

РИЦАРИТЕ НА БЯЛАТА ДАМА

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

ФЕСТИВАЛНО ЛЯТО

УЛИЦА "27 ЮЛИ"

ДА ПОСЛУШАМЕ КИНО

JUST DO ONE

РЕСТОРАНТ „НАПОЛЕОН“

1


БЕЛЕЖКИ

През юли повече от всеки друг път животът се случва на улицата. Уличното изкуство се ражда навън и отдавна вече никой не го определя като обикновен визуален вандализъм. Стрийт артистите променят градската среда и освен че и добавят цвят, те използват изкуството си като средство за комуникация и нерядко като начин за отправяне на социални послания. Процесът на общуване с изкуството се пренася на улицата и не се ограничава до галериите. В световен план уличните художници излизат от анонимност и се превръщат в поп звезди. Локално все повече разпознаваеми рисунки украсяват сивите ни фасади и това ни радва. Артистите променят градската среда с изкуство. Ние, останалите, можем да я променим с неща като фас в кошчето, спиране на пешеходна пътека и дори с революционна усмивка към непознат. Лятото е в детайлите и свършва бързо. Планът за юли е да се гмурнем в живота, който ври и кипи на улицата, да гледаме, слушаме, вкусваме (и да хващаме тен) бавно.

Пламена Александрова Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Виктория Владимирова Никол Патрашкова Цветелина Неделчева Дора Солакова Полина Милчева Теа Димитрова Корица: Ти си Варна Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД За реклама в списанието: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249

2

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.com


АЛЕКСАНДЪР КАПРИЧЕВ БЕЗБРЕЖНОСТ, АКВАРЕЛ 5 – 19 ЮЛИ 2019 Г.

Изложбата е съпътстваща на II Международно триенале на акварела 2019, в което Александър Капричев има почетно участие. БЕЗБРЕЖНОСТ, показва неизлагани досега акварели, създадени в периода 1999- 2005 години в Англия. За пореден път изкуството на АЛЕКСАНДЪР КАПРИЧЕВ предлага уникално преживяване. Откриване, петък 5 юли 2019 г, 19:30 ч Галерия Тереза Зиковска Варна, Ул. “Воден” №25


КЪДЕ ХАРИ ПОТЪР КОСПЛЕЙ ПАРТИ НА ОТКРИТО

Обичате ли поредицата за вълшебника Хари Потър? А искате ли да се превъплътите в любимия си герой? Няма значение на каква възраст сте. Просто идете и се забавлявайте. Заведете и децата си. Вземете островърхите шапки, мантиите, вълшебните пръчки и каквото още се сетите за едно импровизирано косплей парти в чест на рождения ден на писателката Джоан Роулинг и нейния герой. Денят е 31 юли, а мястото е пред Аквариума, от 17:00 часа. Още информация за събитието - на фейсбук страницата Хари Потър косплей във Варна.

IN THE WOODS

Горите около Варна ще се превърнат в място за електронна музика на открито на 20 и 21 юли. Диджеи от ъндърграунд сцената на България ще се съберат, за да пускат в продължение на 18 часа на едно алтернативно горско парти, наречено In the woods Open air. Точната локация ще бъде обявена с GPS координати на фейсбук страницата на събитието, което ще се проведе близо до Аксаково.

4

АТЕЛИЕ „ВЪПРОСИ“

ДВУБОЙ

Интердисциплинарно ателие за съвременни изкуства „Въпроси“ е предназначено за младежи от 14 до 21 години. Проектът стартира през 2016 година като извънкласна дейност по програмата „Твоят час“. Целта му е да създаде творчески екип, в който всеки млад човек може да изрази себе си в избрана от него форма на комуникация: сценични или визуални изкуства, литература, музика, инсталация. На 14 юли в Хале3 се сформира група, която ще има занятия веднъж седмично, а два месеца покъсно, на 14 септември, ще представи работата си пред публика. Повече информация и записвания на 0886401186 или на фейсбук страницата на Хале3.

Юлската премиера на Драматичния театър ще бъде на откритата сцена на Римски терми и ще се играе на две дати - 2 и 18 юли от 21:00 часа. Пиесата е „Двубой” на Вазов под режисурата на Стоян Радев Ге.К., който за пореден път демонстрира любовта си към българската драматургия и разработва режисьорски комедийната творба с класически сюжет на съперничество на двама мъже за една жена. Представлението ще поднесе на зрителите деликатен сарказъм и умело представена народопсихология.


КАРАНТИНАТА 5

LIFE IS A STUDY

Петото издание на международния фестивал за късометражно кино, създадено от млади автори, ще се проведе на обичайното място в рибарското селище на Аспаруховския плаж между 2 и 6 юли. „Карантината” има за цел опазването на културното наследство и местен фолклор, като в същото време популяризира съвременното изкуство и подпомага дейността на млади кинематографисти. Прожекциите са с начален час 21:00 и е добре да си носите нещо за сядане.

От 3 до 13 юли Nasimo ще гостува с шестата си поредна изложба в Contemporary Space. Заедно с нея идва и новата му книга, озаглавена “25 Years of Nasimo: Sketchbook”. И двата проекта представят работата на един от пионерите в стрийт арт и графити културата, художник ът-с тенописец Станислав Трифонов Nasimo. Официалното откриване на изложбата “Life is a study” ще бъде на 3 юли от 20:00 часа.

STAND-UP В ХАЛЕ 3

Вечер в стила на стендъп комедията организира Хале 3 на 11 юли от 21:30 часа. Сцената ще бъде отворена за всички, микрофонът ще е ваш и всеки, желаещ да участва, ще има 6 минути да плени публиката с остроумие и шеги. Победителят ще спечели специална награда на публиката и титлата „победител на Open mic”. Входът е свободен за участници и публика.

РЕТРО МУЗЕЙ

През юли забележителната колекция на Ретро музей Варна достига цели 70 автомобила. Създаден през 2015 година, днес музеят се отличава с уникална колекция от над един милион чисто нови артефакти от социалистическите години: автомобили, мотоциклети, велосипеди, играчки, фотоапарати, часовници, цигари, лозунги, табели и много други. Варненци и гости на града могат да го посетят в Гранд Мол Варна, ет. 1 от 10:00 до 22:00 ч. всеки ден, като цената на билета е 5 лв за студенти, пенсионери и ученици, 10 лв за възрастни и вход свободен за деца до 6 години 5


КОНЦЕРТ

ГОНГ КОНЦЕРТ Ако сте любители на медитативните техники или просто сте настроени за поалтернативно изживяване, мястото, подходящо за вас, е Римски терми, а датата – 17 юли. Концертът е организиран от Първа гонг формация „SeAcret Sounds”, която включва петима ученици на италианския гонг мастър Масимо Пиаца. Мястото на концерта е избрано неслучайно, защото се счита за обединяващо различни етноси и култури през вековете. Самият гонг е древно средство, използвано за лечение и медитация. Смята се, че гамата от звуци, които той създава, възстановяват нормалните честоти на вибрация на ума, тялото и душата и лекуват стрес, болка и депресия.

6


СПЕКТАКЪЛ

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО На 15 юли от 21:00 часа на романтичната сцена на Летен театър ще гледаме една от абсолютните класики на световното балетно изкуство. Имперският руски балет ще представи емблематичното „Лебедово езеро”. Трупата на Имперски руски балет е създадена през 1994 г. по инициатива на Мая Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония. Името на колектива е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в това число в създаването на театрите„Большой” и„Мариинский”, където се ражда и израства славата на руския балет. wБалетът гостува на варненска сцена за пореден път, но спектаклите му винаги са празник за публиката на най-красивото танцово изкуство. Имперски руски балет олицетворява единството и целостта на руската балетна школа, традиците и приемствеността, които се предават от поколение на поколение.

7


БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

НОЩ ПОД ЗВЕЗДИТЕ В разгара на лятото Карин дом кани градските деца и родители на приключение сред природата. За целта градината на дома ще се превърне в истински палатков лагер и ще посрещне всички желаещи да послушат щурци и да погледат звезди. Къмпингуването с деца е организирано събитие, което ще включва творчески работилници, разнообразни игри за цялото семейство, батут, детска площадка и огнище, около което ще се разказват истории. За да подарите това лятно преживяване на семейството си, е нужно да се регистрирате предварително и да имате собствена палатка. По време на събитието Карин дом ще предложи щанд за вечеря и закуска. „Нощ под звездите” започва на 6 юли в 14:00 часа и приключва на 7-ми в 12:00. Инициативата е благотворителна и събраните средства ще подпомогнат Център за семейно медиирана интервенция към Карин дом.

8


ФЕСТИВАЛ

FUNCITY + Вече ежегодният младежки фестивал Funcity+ събира на варненска територия младежки активности във всички области и дава възможност на млади хора до 29 годишна възраст да се включат със свои инициативи и изяви в богата фестивална програма. Тази година Funcity+ започва с направление „Танци”. В периода 15 – 21 юли градът ще бъде сцена на съвременен танц, аржентинско танго, бачата, кизомба, брейк, хип-хоп, класически балет, K-pop. Освен танцовите шоу програми на сцената, разположена на входа на Морската градина, фестивалът ще включва състезания, открити танцови работилници и редица други забавления за всички възрасти на територията на цялата Морска градина. Funcity+ се организира от сдружение „Варна – Европейска младежка столица” с подкрепата на Община Варна.

9


МУЗИКА

ДА ПОСЛУШАМЕ КИНО Филмовата музика и сцената на Летен театър винаги са обещаваща комбинация. Този юли ще „послушаме кино” в изпълнение на Хилда Казасян. След големия успех на спектакъла в Зала 1 на НДК, певицата ще представи селекцията от филмови мелодии на варненска сцена. Програмата включва най-популярната българска музика с нови, направени специално за този концерт аранжименти на музикантите Христо Йоцов и Живко Петров. На сцената заедно с Хилда Казасян ще бъдат Христо Йоцов на барабаните, Живко Петров на пианото, Димитър Карамфилов – контрабас и Михаил Йосифов – тромпет. Специални гости на концерта ще са Теодосий Спасов и Васил Петров. Датата на спектакъла е 11 юли, а началният час е 21:00.

10


ФЕСТИВАЛ

МУЗИКАТА НА „ВАРНЕНСКО ЛЯТО” Юлските събития под шапката на Международния музикален фестивал „Варненско лято” включват няколко основни акцента. Ансамбъл „Софийски солисти”, който обединява виртуозите на цигулката Минчо Минчев и Николай Минчев, ще свири на 2 юли в аулата на Икономически уиверситет. Първото издание за Варна ще включва произведения на Големинов, Бах, Майкъл Типет и Гия Канчели. На 4 юли в Градска художествена галерия „Квартет за края на времето” на Месиен ще изпълнят Милена Моллова (пиано), Борислав Йоцов (кларинет), Марио Хосен (цигулка) и Атила Пастор (виолончело). На 6 юли отново в Галерията в рамките на цикъла „Камерна музика” ще слушаме Шуберт и Брамс в „Легенди за класиката”. Софийската филхармония гостува във Варна на 13 юли в зала 1 на ФКЦ. Диригент е Найден Йорданов, а солист на цигулката – Юлиан Рахлин. Оркестърът ще свири произведения на Шостакович и Панчо Владигеров.

11


ИЗЛОЖБА

АНДРИАН БЕКЯРОВ В LE PAPILLON Арт галерия Le Papillon представя от 3 юли до 7 август изложбата акварел на художника Андриан Бекяров със заглавие „Път”. Изложбата е част от съпътстващата програма на второто издание на Международно триенале на акварела – Варна 2019. Творбите на Андриян Бекяров, известен не само с детайлния си реализъм, изпълнен както в маслена, така и в акварелна техника, но и с фантастичните и историческите си сюжети, са реализъм, разказващ отвъд видимото. Петнадесетте акварела от експозицията, обединени от темата за пътя, показват не само безспорния талант на художника, прецизността, търпението, пълната му отдаденост към детайла и любовта му към изкуството, но и отвеждат зрителя по пътеките на случайно срещнатата красота на естествената природа. Официалното откриване на изложбата е на 3 юли от 18:00 часа.

12


АФИШ

ГАЛЕРИИ

Духовно-просветителски център „Св.Архангел Михаил“

Варна, ул. 27-ми юли № 9 до 31.07 Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански

Галерия Графит

Варна, бул. Княз Борис I № 65 до 31.07 Изложба живопис на Петя Николова-Бачийски

Градска художествена галерия „Борис Георгиев" Варна, ул. Любен Каравелов 1 от 01.07 до 31.07 II Международно триенале на акварела

Градска художествена галерия - Филиал Изложбена зала Ателие Георги Велчев

Варна, ул. Радко Димитриев 8 до 06.07 Дамянов и Дамянов Изложба с живописни произведения и рисунки в жанровете на абстрактната и фигуралната композиция

Галерия 8

Варна, ул. Шкорпил 8А до 18.07 Изложба на акварели на Милко Божков

Галерия Ларго

Варна, ул.Хан Крум 8 от 04.07 до 23.07 Приказки от цял свят изложба – акварел на Иван Додов Изложбата е част от фестивалната програма на II Международно триенале „Духът на акварела"

Галерия Ларго

Варна, ул.Хан Крум 8 от 04.07 до 23.07 Приказки от цял свят изложба – акварел на Иван Додов Изложбата е част от фестивалната програма на II Международно триенале „Духът на акварела"

Военноморски музей

Варна, бул. Приморски 2 до 31.07 Морски карикатури Изложба с творби от фонда на Дома на хумора и сатирата в Габрово

ТЕАТЪР

XVII ТЕАТЪР РИМСКИ ТЕРМИ – ВАРНА 2019 2 – 25 ЮЛИ 2019 ОБЩИНА ВАРНА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВАРНА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА

02.06 и 18.06 от 21:00 часа Двубой от Иван Вазов

Постановка: Стоян Радев Ге. К. В ролите: Станислав Кондов, Ненчо Костов, Цветина Петрова, Полина Недкова, Гергана Арнаудова, Валери Вълчев, Ивайло Иванов, Константин Соколов и др.

03.06 и 14.06 от 21:00 часа Mузиката на Италия

Мултимедиен концерт със специалното участие на Стефан Рядков Сценарий и режисура: Сребрина Соколова С участието на: Благовеста Статева, Вяра Железова, Валерий Георгиев, Илко Захариев и др. Клавирен съпровод: Жанета Бенун

05.06 и 22.06 от 21:00 часа Изборът на Марта

Комедиен трилър по„Без резерви“ от Жорди Галсеран Постановка: Георги Михалков В ролите: Яна Маринова, Симеон Лютаков, Валентин Митев, Николай Кенаров, Розалия Абгарян

08.06 от 21:00 часа Дидона и Еней Опера от Хенри Пърсел

Текст: Наум Тейт Режисьор: Цвета Христофору Хореография: Мария Захариу Карапита Втори режисьор: Сребрина Соколова В ролите: Даниела Димова, Мариос Андреу, Свилен Николов, Тасула Ворка, Мария Павлова, Стилияна Стоянова, Вяра Железова и др. Пиано: Жанета Бенун Оркестър на Държавна опера Варна

09.06 от 21:00 часа Застреляй идиотите!

Комедия от Емил Йотовски Режисьор: Рада Абрашева Сценография и костюми: Анна Боянова В ролите: Елен Колева, Русалина Майналовска, Ивайло Калоянчев, Веселин Цанев

11.06 и 24.06 от 21:00 часа Сцена Филиал Монтажът на моя филм

Комедия по романа„Наръчник на оптимиста“ от Матю Куик Постановка: Десислава Шпатова В ролите: Станислав Кондов, Цветина Петрова, Веселина Михалкова, Стоян Радев, Полина Недкова, Ненчо Костов, Симеон Лютаков

12.06 от 21:00 часа Кой е Големанов?

Мюзикъл от Георги Костов Текст: Иво Сиромахов Диригент: Страцимир Павлов Режисьор: Светозар Донев В ролите: Пламен Георгиев, Благовеста Статева, Валерия Пейчева, Велин Михайлов, Людмил Петров, Вяра Железова, Закар Гостанян, Велин Михайлов, Милена Захариева, Сребрина Соколова, Анатоли Романов, Лев Караван Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

13.06 от 21:00 часа Непоправимо

Комедия от Щефан Фьогел Режисьор: Владлен Александров Сценография и костюми: Иван Карев В ролите: Емил Марков, Албена Павлова, Таня Йоргова и Августин Демерджиев

15.06 от 21:00 часа Йоан, синът на Асен

Драматическа историческа хроника от Иван Митев Режисьор: Александър Илинденов Сценография и костюми: Лидия Къркеланова В ролите: Милен Иванов, Иван Митев, Виктор Терзийски, Детелин Кандев, Силвия Шекилова и др.

19.06 от 21:00 часа Брак по принуда

Комедия по фарсове на Молиер Режисьор: Пламен Марков В ролите: Николай Божков, Адриан Филипов, Николай Кенаров, Цветина Петрова, Веселина Михалкова, Стефан Додуров, Валери Вълчев, Гергана Арнаудова, Милена Кънева, Пламен Димитров

21.06 от 21:00 часа Моцарт Гала

Диригент: Стефан Бояджиев Режисьор: Сребрина Соколова Солисти: Илина Михайлова, Мария Павлова, Вяра Железова, Деян Вачков, Свилен Николов, Георги Султанов, Петър Петров В програмата:„Малка нощна музика“, арии, дуети и терцети из оперите„Сватбата на Фигаро“,„Дон Жуан“,„Така правят всички“,„Отвличане от сарая“ и др.

23.06 от 21:00 часа Белкантовите гласове

Концерт на Андриана Йорданов, Валерий Георгиев и Пламен Димитров На пианото Жанета Бенун В програмата: най-прочутите арии, дуети и терцети от „Риголето“,„Трубадур“,„Аида“, „Бал с маски“ на Верди, „Норма“ на Белини;„Турандот“ на Пучини;„Кармен“ на Бизе,„Вилхем Тел“ и„Севилският бръснар“ на Росини др.

25.06 от 21:00 часа Магията на киното - Епизод 3

Мултимедиен концерт с участието на вокална формация „Маджика“ Вокални и инструментални аранжименти: Руслан Павлов В програмата: хитове от филмовата класика, сред които „Маската на Зоро“,„Дъщерята на Мистрал“,„Спящата красавица“,„Аладин“, Робин Худ – кралят на крадците“, „Снежният човек“,„Пепеляшка“ и др

13


АФИШ

МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО „

СИМФОНИЧНА И КАМЕРНА МУЗИКА 02.07 от 19:00 часа Аула на Икономически университет Ансамбъл „Софийски солисти”

Диригент: Пламен Джуров Солисти: Минчо Минчев и Николай Минчев В програмата: Михаил Големинов – Четири пиеси Й. С. Бах – Концерт за две цигулки Майкъл Типет – Фантазия – концертанте Гия Канчели – Маленькая Данелиада

04.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Оливие Месиен – "Квартет за края на времето"

С участието на: Милена Моллова, Борислав Йоцов, Марио Хосен, Атила Пастор

06.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия "Легенди на класиката" Бруно Канино пиано Такаши Шимицу цигулка Владимир Менделсон виола Антон Никулеску виолончело Леон Бош контрабас Шуберт – Квинтет „Пъстървата“ Брамс – Клавирен квинтет №1

08.07 от 19:00 часа Аула на Икономически университет Страдивари секстет „Преосмислена традиция“ Шьонберг –„Нощ на просветление“, оп.4 Брамс – Струнен секстет №2, оп.36 13.07 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Софийска филхармония Диригент: Найден Тодоров Солист: Юлиан Рахлин Милко Коларов – „Токата”, премиера Сергей Прокофиев – Концерт за цигулка и оркестър №2, oп.63 Панчо Владигеров – Еврейска поема, оп.48

МЕЖДУНАРОДНА ЛЯТНА АКАДЕМИЯ: МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ, КОНКУРС от 03.07 до 07.03 от 09:00 часа

НУИ „Добри Христов” Майсторски клас по тромпет на Мирослав Петков

14

от 06.07 до 12.07 от 09:00 часа НУИ „Добри Христов” Майсторски клас по цигулка на проф. Минчо Минчев

от 06.07 до 12.07 от 09:00 часа

НУИ „Добри Христов” Майсторски клас по цигулка и виола на Димитър Буров

12.07 от 10:00 часа

Градска художествена галерия Конкурс „Фонд Цигулките на проф. Минчев“

от 20.07 до 26.07 от 11:00 часа

НУИ „Добри Христов” Майсторски клас по оперно пеене на Емил Иванов

07.07 от 19:00 часа

Градска художествена галерия Концерт на майсторския клас по тромпет на Мирослав Петков

09.07 от 19:00 часа

Градска художествена галерия Мирослав Петков тромпет

10.07 от 19:00 часа

Градска художествена галерия Гергана Гергова цигулка Албан Герхард виолончело Творби от Й. С. Бах, Р. Глиер, Е. Шулхоф, М. Равел

11.07 от 19:00 часа

Градска художествена галерия Носители на първи награди от международния конкурс за пианисти и цигулари „П.Владигеров” Шумен 2019

12.07 от 19:00 часа

Градска художествена галерия Концерт на майсторския клас по цигулка и на победителите в конкурса "Фонд Цигулките на проф. Минчо Минчев"

26.07 от 19:00 часа

Градска художествена галерия Концерт на майсторския клас по оперно пеене на Емил Иванов

МУЗИКАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО”

07.06 от 11:00 часа Градска художествена галерия 120 години Панчо Владигеров Ансамбъл „Симфониета” Диригент: Милко Коларов Солист: Михаил Стоянов пиано Творби от Панчо Владигеров Класично и романтично – оркестрация Ал. Владигеров (1992); Прелюд, Есенна елегия и Хумореска, оп.15; Импровизация и токата; Миниатюри „Шумен”, оп.29, оркестрация Ал. Владигеров (1992); Дивертименто за камерен оркестър 14.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия Подиум на младия изпълнител Концерт на майсторския клас на проф. Людмил Ангелов в НБУ – София

14.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия „Син на музите” Песенен рецитал на Арсений Арсов тенор Клавирен съпровод: Руслан Павлов С участието на Марина Винокурова цигулка Водещ: Ивайло Христов Песни от Шуберт, Менделсон, Шуман и Брамс 19.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия 120 години Владигеров Струнен квартет „Добри Христов” Димитър Буров и приятели П. Владигеров – Струнен квартет Дж. Енеску – Струнен октет 20.07 от 19:00 часа Градска художествена галерия 120 години Панчо Владигеров Веско Стамболов пиано Интегрално изпълнение на късните клавирни опуси на П. Владигеров

ОПЕРА, БАЛЕТ И МЮЗИКЪЛ НА ОТКРИТО

02.07 от 21:00 часа Летен театър Държавна опера – Варна Княз Игор Опера от Александър Бородин Диригент: Борислав Иванов Режисьор и сценограф: Кузман Попов 10.07 от 21:00 часа Летен театър Държавна опера – Варна Любовта никога не умира Мюзикъл от Андрю Лойд Уебър Текст на песните: Глен Слейтър Допълнителен текст на песните: Чарлз Харт Базирано на „Фантомът на Манхатън“ от Фредерик Форсайт Режисьор: Светозар Донев Диригент: Страцимир Павлов 18.07 от 21:00 часа Летен театър Държавна опера – Варна Тоска Опера от Джакомо Пучини Диригент: Михаел Балке Режисьор: Кузман Попов В главните роли: Александрина Пендачанска, Камен Чанев, Пламен Димитров


КУКЛЕН ТЕАТЪР

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕТАЪР ВАРНА, УЛ. ДРАГОМАН 4

Спектакли за деца 06.07 от 18:30 часа Зайко на море

13.07 от 18:30 часа Червената шапчица

20.07 от 18:30 часа Трите феи

27.07 от 18:30 часа Градинката на Пухчо

Спектакли за възрастни 11.07, 12.07 и 24.07 от 21:00 часа Три диоптъра щастие

15. 07 от 21:00 часа

НА ПЪТ на Академия „Питър Пан”

18.07 от 21:00 часа

Пиано бар под звездите Нелко Коларов и Михаела Евтимова

25.07 от 21:00 часа Професия лъжец

31.07 от 21:00 часа Мълчаливи предания

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА

ТЕАТЪР Летен театър

03.07 от 21:00 часа Актрисата

от Питър Куилтър Постановка: Стефан Данаилов Режисура: Росица Обрешкова Драматург: Мирела Иванова музика: Иван Лечев В ролите: Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Ненчо Илчев, Павел Иванов, Кирил Ефремов, Иван Панев

ФКЦ, зала 1

18.07 от 19:30 часа Да удариш джакпота

комедия по Дьорд Шпиро Режисьор: Владлен Александров С участието на: Николай Урумов и Росица Александрова

Тайните на Киетуд

Концерт и международна среща по случай 155 г. от раждането на учителя Петър Дънов

ФКЦ, зала 1

16.07 от 20:00 часа Концерт на Кичка Бодурова

Летен театър

19.07 от 21:00 часа Историята на един летен любовник

Фалшив герой мащабна суперпродукция базирана на найпопулярните и обични песни на Тодор Колев, поднесени с нови арaнжименти и изпълнени от Симфоничния оркестър на Държавна опера – Русе Диригент: Димитър Косев Балет на Държавна опера – Русе Хореограф: Зорница Петрова С участието на: Михаил Йосифов, Стоян Янкулов-Стунджи, Борис Таслев, Ангел Заберски, Велислав Стоянов, Димитър Льолев, Александър Логозаров и Трио „Тринити“ (бек-вокали: Миглена Русева,Божана Спасова, Славина Калканджиева). Солисти: Ненчо Балабанов, Поли Генова и Димо от ПИФ, със специалното участие на Хилда Казасян

Летен театър

21.07 от 21.00 часа "Моят път...."

С участието на Симфоничен оркестър и балет на Държавна опера - Варна и своя бенд

БАЛЕТ Летен театър

15.07 от 21:00 часа Лебедово езеро Имперски руски балет

ФРАНКОФОНСКИ ЦЕНТЪР

Варна, ул. Преслав 69, вход през ул. Асен Златаров

10.07 от 18:00 часа зала „Морски сговор“ на Военноморския музей Варна Морето свързва отдалечените места Представяне в исторически план на интересни моменти от партньорството, интересите и политиката в сферите на военноморското дело и морското стопанство между България и Франция Вход свободен

Градски бар от ново поколение Хубава музика, отлично кафе, удобен паркинг. Раб.време 08:00ч.-02:00ч Варна, бул.”Осми Приморски полк”115 (голямата сграда над пазар Чаталджа) За резервации и информация: 0893 660 122

Всеки понеделник от 19:00 часа Ела Изгрей Ден на Таланта

Всяка сряда от 18:00 часа На питие с приятели градинско музикално Afterwork соаре 01.07 от 19:00 часа LIVE concert SIBUSILE XABA 05.07 от 21:00 часа TEE KAY in the mix 06.07 от 21:00 часа JIJO Plexible 12.07 от 21:00 часа LIVE concert, CAFÉ da MANHA band 20.07 от 21:00 часа BORG Dj knight 26.07 от 21:00 часа LIVE concert POLINA&VALERY 27.07 от 21:00 часа DJ RASH in the house

КОНЦЕРТИ ФКЦ, зала 1

08.07 от 19:00 часа

15


ЗАВЕДЕНИЯ

Рес торанти GODZILA

гр. Варна, бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: денонощно 2 гр. Варна, бул. Мария Луиза 37а, раб. време: 9:00-23:00 3 гр. Варна, Grand Mall, ул. Андрей Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg GODZILARestaurants godzilarestaurants 1

Коктейл бар PUNTA CANA

Кафе-с ладкарница Endor fino

5

12 гр. Варна, ул. Петър Парчевич 22

Рес торанти Ла Пас тария

10 Ла Пастария Драгоман

ул. Драгоман 45 тел.: 0896 77 99 35 работно време: всеки ден от 11:00 ч. до 23:00 ч. кв. Бриз, к-кс Паркмарт (бивш к-кс Пикадили Парк), бул.Княз Борис I,

4 Варна, Алея Първа раб. време: 8:00-04:00 тел. за резервации: 0886 555 033 Коктейл-бар PUNTA CANA puntacanalovessummer 35 35 Варна, ул. Железни врата 42 раб. време: 8:00-22:00 puntacanaallseasons puntacanaallseasons 16

раб. пон.-пет. 16:00-00:00 съб. - нед. 09:00 - 00:00 тел.: 0887 478 925

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 7:30-23:00 ENDORFINOCAFE ENDORFINO7978

11 Ла Пастария Бриз

4

Indian Bar Спортен бар

Приморски парк

За резервации: 0897 93 87 33 За доставки: 08765 72 782; 08764 72 782 Работно време: всеки ден от 08:00 ч. до 23:00 ч. Разнос: всеки ден от 12:00 ч. до 22:00 ч. www.lapastaria.net RestaurantsLaPastaria @lapastaria

Рес торанти Фратели

кв.Чайка, бл.34, партер раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел. за резервации: 0877 33 19 18 8 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 9 гр. Варна, Фратели бул. Сливница, ул.Константин Величков 55 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0876 61 51 51 7


ЗАВЕДЕНИЯ

Бирария Черната Овца The Black Sheep Beerhouse

42 ВАРНА

бул.Княз Борис I 62 Раб.време 9:00 - 01:00 всеки ден Тел. : 0878 623 426 www.theblacksheep.bg

Vege-Joy

25 гр. Варна,

ул. „д-р Людвик Заменхоф“ 10 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0876 327 223 vegejoy / www.vege-joy.com

Бира бар Ключето

38 гр. Варна, ул. Русе 27 А

раб. време: 10:00 - 23:00 тел.: 0877 / 55 55 35 Бира Бар Ключето

Бира магазин и бирария

Бирария и Пивоварна Златна Варна The Black Sheep BrewHouse

27 Le Chef Севастопол - гр. Варна,

43 ВАРНА

ул.Цар Симеон I 27 Раб.време: от 9:00-02:00 - всеки ден Тел. : 0877 600 900 www.theblacksheep.bg

Ресторант " Немо-Морска гара"

41 ВАРНА

Морска гара Пасажерски термина Раб.време 11:00-24:00 Тел. : 0888 033 150 www.nemo.bg

бул. Княз борис I-ви 46 Раб. Време 9:00-22:00 28 Le Chef Grand Mall - гр. Варна, ул. Акад. Андрей Сахаров 2 Раб. Време 10:00-22:00 Телефон за доставка 0700 900 90 www.lechef.bg

34 гр. Варна,

ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887 478 925

39 гр. Варна,

ул. Юрий Венелин 4 раб. време: 11:00 до 23:00 неделя - почивен ден За резервации 0877569163 @restorant59 17


So Fresh Healthy food & juices

15 So Fresh Sevastopol

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, Понеделник - неделя: 08:00 - 20:00 16 So Fresh Grand Mall ул. Аднрей Сахаров 2 - Гранд Мол Варна - ет. 2 - до детския кът, Работно време: Понеделник - неделя: 10:00 - 21:00 17 So Fresh ParkMart Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) Работно време: Понеделник - неделя :08:00 - 20:00 18 So Fresh Trakata ул. „2-ра“, Траката, Търговски център "Кубчето" , Работно време: Понеделник - неделя: 08:00 - 20:00 sofreshbg, www.sofresh.bg

Бис тро Revolution

26 гр. Варна, ул. 27 юли 13

раб. време: пн- пт 08:00-21:00 събота: 10:00-20:00 тел: 0879808809 Revolution Food & Bar

Кафеварка

40 Русе ул. Петко Д. Петков 5

Русе ул. Раковска 9А Русе ул. Плиска 52 Варна ул. Воден 19

Pampero Bar & Dinner

Restaurant Le Napoléon French / Bulgarian / Russian specialities

Кафе-бар "Muffin" 46 гр. Варна, ул. Драгоман 4

6

18

гр. Варна, Muffin bar & coffee, бул. Чаталджа № 14 раб.време: 07:00-00:00 Тел.: 0892 30 23 04

45 гр. Варна, пл.Независимост ул.Преслав 42 работно време от 08:00 - 24:00 тел.0884707870 Bar Pampero Varna bar.pampero доставки : Foodpanda & Takeaway

Куклен Театър Вторник до събота : 11:30 am to 23:00 pm Неделя: 11:30 am to 5:00 pm Понеделник : Почивен ден 052 697 150 @LeNapoleonVarna contact@lenapoleon.eu www.LeNapoleon.eu


ед Аквариума пр а, ин ад гр а ск ор М а, Варн 28.08 - 01.09

Кино Музика

чи Срещи с блогъри, автори и готва

ии

ац Кулинарни демонстр

Игри и състезания

www.streetfoodfest.bg


3

9 13 16 21 23 28 39

14 44

3 31 10 2

30

11

10 38

22

45

26

12

5

36

19 37

4

25

46

2

40

27 47

1

8

7 20 36 20

29

41


8

6 24 35

33

7

5

34

8 11 17

15 18

1

9

42

32

6 12 13

1. Драматичен театър 2. Куклен театър 3. Регионален исторически музей 4. Градска галерия 5. Дворец на културата и спорта 6. ФКЦ 7. Римски терми 8. Музей на историята на Варна 9. Летен театър 10. Туристически информационен център 11. Юнашки салон 12. Морско казино 13. Аквариум

21


МАГАЗИНИ

ШантавоЕ

Vinyl Home Varna

Н а Тъм н о

29 Варна, ул. Стефан Стамболов 2, 31 Варна, ул. Братя Шкорпил

29 (на 20 метра от театър Българан) раб. време: 10:00 - 19:00 пн-пт ; 09:30 - 13:00 сб Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg ShantavoE

раб. време: понеделник - събота: 10:30 -20:00 часа неделя - 11:00-18:00 часа тел: 0876 440 596 www.natamno.com

47 ВАРНА

бул. "Княз Борис I" 28 Тел. : 088 474 9556 Vinyl Home Varna

Sunny Dance studio

Родопа милк

МАГАЗИН ЗА ВИНО И КАФЕ Rock And Wine Café Shop

21 гр. Варна,

44 ВАРНА

ул. Професор Николай Державин 29 Тел. : 0885 979 149 rock and wine cafe shop https://rock-and-wine-cafeshop.business.site

Варна, Ул.”Стефан Стамболов” 2 22

ул. Никола Михайловски 17 Тел. 0898 938 371 22 гр. Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688 23 гр. Варна, ул. Сан Стефано 16 Тел. 0878 597 878 Магазин Родопа милк

Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 33 Варна, ул. Братя Бъкстон 19

раб. време: 17:30 - 21:30 Тел: 0884626033 e-mail: sunnydance@abv.bg www.sunnysalsa.com Sunny Salsa, Sunny Dance studio

Работно време: Понеделник – Неделя: 11.00 – 18.00 ч. За повече информация: 0877 885 232


НАСРЕЩА

Насимо от

Виктория Владимирова

Станислав Трифонов - Насимо се ражда през 1979 година в град Търговище и още от найранна възраст дава заявка за живот, изпълнен с артистичност и красота. Изучава изкуства във Велико Търново, а по-късно се включва във формирането на един от първите графити екипи на Балканите. Неговият безспорен талант и дълбока душевност непременно ще ви влюбят в творчеството му, а емоцията, която ще ви предаде, ще остане с вас за дълго. Днес на неговите творби се радват както жителите на България, така и тези на Канада, Англия, Германия, Австрия, Италия, Белгия, Индия, Китай. 23


НАСРЕЩА

Здравей! Представи се с няколко думи. Като повечето хора, и аз съм търсач, но най-вече на себе си. Обичам изкуството и общуването с натуралните и неподправени хора. Обичам да прекарвам времето си в дейности, които ми помагат да се самоусъвършенствам като човек и професионалист, и не обичам да си губя времето с неща, които водят до обратното. На колко години започна да се занимаваш с изкуство, кой те вдъхнови? Явно имам карма с рисуването, защото от малък естествено ми е идвало да хващам моливите и боите. Първите си рисунки съм надраскал още когато съм бил на три. Майка ми все още ги пази всичките. Покъсно ме е записала на уроци по рисуване, а в тийнейджърските години се появиха и графитите покрай компанията, с която карахме скейтборд. И така, лека полека, рисуването се превърна в начин на живот. Имаш ли любим графити артист? Някой, чийто стил и послания те докосват, вдъхновяват и вълнуват? Да, много. Главно Shepard Fairey, James Jean, Sainer, Sebas Velasco, Axel Void, Insane и много други. 24

Имаш ли си любима стена (от твоите)? Може да се каже, че всяка стена ми е любима докато работя по нея, понеже се опитвам да се потопя на макс в процеса. Работата е там, че след завършването ѝ аз я пускам да живее собствения си живот и дори се опитвам да забравя за нея, тъй като до този момент съм бил обсебен, а това ми пречи да се съсредоточа в другите неща. Кой е най-ценният урок, който си получил от съдбата? Че мога да бъда единствено контрольор на себе си, собствения си живот, чувства и емоции. Опитвал съм се да нося отговорност и за чуждите и доста съм страдал. Целият град е притаил дъх в очакване на предстоящата ти изложба в галерия Contemporary Space от 3-ти юли. Можеш ли да повдигнеш леко завесата на събитието и да ни разкажеш за концепцията? След завършването на проекта ми с Urban Creatures „There Is Light” в подземният буферен паркинг на Интер Експо Център в София ми дойде идеята за изложбата „Life is a Study’’. Бях провокиран от трудностите и уроците, през които се наложи да премина. Докато рисувах картините, видях колко още имам да


наваксвам в сферата на фигуративното рисуване. Така и взех решението да запретна ръкави и надградя работата си. Върнах се в университета в Търново и един месец плътно по цял ден влизах от ателие в ателие, от модел на друг модел, под ръководството на проф. Иван Узунов, но не ми беше достатъчно. След като се върнах в София, започнах да си организирам модели. В моето ателие и заедно с колеги рисувахме и прекарвахме голяма част от времето си, изучавайки структурата на човешкото тяло. Записах се и на курсове по живопис при двама американски учители в Белгия. Така, изучавайки тази материя на академичната рисунка, натрупах много материал, който пречупих през призмата на дивото стрийт арт изкуство, което вече бях овладял до някаква степен. На изложбата ценителите ще могат да се насладят на резултата от този експеримент, който аз лично наричам „Fine Graff Art” - балансирана симбиоза между класическото рисуване и живописта и съвременното графити изкуство. По време на изложбата ще бъде представена и книга, която разказва пътя и развитието ти като артист. Разкажи ми за нея. Книгата е следствие от работата ми по последната изложба, както и ретроспекция на есенцията от моята работа, а именно скицата. Скицата за мен е основата и душата на една творба, там е закодирана чистата идея и мисъл на автора. Има включени и автобиографични текстове, разясняващи същината на моя житейски път и как той се е отразявал в моето творчество. Има и няколко много готини разгъващи се страници, които проследяват процеса по създаването на няколко от по-емблематичните ми творби - от раждането на идеята под формата на скица на хвърчащи листове до завършен монументален стенопис върху сграда. Какво би искал да постигнеш в развитието си през следващите десет години? Да постигна чистота и яснота в намеренията си и отношенията си с другите хора. Смятам да отделя време да развия недоразвитото и в професионален аспект. Все пак животът е училище, както се казва и последната ми изложба, на която искам да използвам възможността да поканя всички яки хора от Варна. Пожелай си нещо. Свобода, мир и любов! 25


КОЙ СИ ТИ

МЛАДЕЖКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВАРНА - FUNCITY+ Ти си един от активните млади хора в града. Срещам се точно с теб, защото вярвам, че трябва да се отнасяме с особено внимание към хора като теб и да ги подкрепяме в начинанията им. За мен е интересно как се определяш ти? Кой си ти? Един оптимистичен млад човек, който се бори да направи града си по-добро и привлекателно място. Кой е източникът на неизчерпаемата ти енергия? Много пъти са ми задавали този въпрос. Мисля, че това са желанието, любовта и стремежа, към целите и мечтите ми.

Пътувайки към срещата си с Пламен Сашев си мисля, какъв ли човек е? Знам, че той е от младите хора в града, които участват активно в повечето младежки инициативи. Занимава се с танци от двадесет годишен и е един от малкото в България, които танцуват в стил кръмп. Освен това е основател и генерален мениджър на Connection Crew - танцова компания, в която се развиват активно деца и младежи. Чувала съм името му и във връзка, с нашумелия в танцовите среди, през последните години, DANCE CAMP. Срещата ми с Пламен ще се състои след минути, но не в лъскав офис, а на улицата, пред хотел Черно море. Там той, всяка вечер, участва в улично шоу заедно със своите хора от Connection Crew. Поводът да се видим е желанието ми да направя интервю с него по повод на още едно от неговите предизвикателства- Младежкият Фестивал на Варна-FUNCITY+. Пламен е във Фестивала от създаването му, а от две години заема длъжността Директор.

26

Знам, че си един от малкото в България, които танцуват кръмп. Чувала съм, че в този вид танци сте разделени на семейства. Би ли ни разказал повече? Доста интересна и дълга тема. Когато един танцьор танцува и по-специално е стила кръмп, той носи собствения си характер. Той получава определено име, което хората му дават наблюдавайки го как танцува. Моето име е Thug, или иначе казано разбойник, човек, който е малко по луд от останалите. Нося това име понеже цялостният ми характер, докато танцувам, е малко по-агресивен. Чрез тези имена, танцьорът става част от едно семейство, което е пръснато по целия свят. Моят “Fam” , както го наричаме ние се казва Badd Machine ( Лоша Машина) , а аз нося името Thug Badd Machine. Това много спомага да се чувстваш част от един по-голям свят, и когато отидеш на събитие в стила ни, и ти кажат името, знаят от къде идваш. Моето име ми беше дадено през 2017 година, от Jordan a.k.a. Badd Machine по време на гостуването му на Кемпа ни през 2017 та година. Основател си на Connection Crew. Kakво ще ни разкажеш за компанията? Държа да отбележа, че не бях сам. Около 10 човека създадохме това, но част от тях се оттеглиха с времето тъй като избраха други занимания. Също така компания ми звучи малко прекалено. Ние по-скоро сме отбор, койте се стреми да върви заедно в една посока, и с общи усилия да променя танцовата среда в страната и в света. Името ни казва всичко. Обичаме


да се свързваме с хората и да работим заедно за поголеми резултати. Connection Crew, е организация, която иска да издигне танците в България на световно ниво. Директор си и на FUNCITY+. Разкажи ни за Фестивала Ръководител съм на фестивала втора година. Това е едно наистина огромно предизвикателство за мен, и се надявам да се справя добре със задачите свързани с него. Самият фестивал беше създаден през 2011 година, ако не ме лъже паметта. Тогава се наричаше Fun City и аз имах шанс да работя като доброволец с тогавашния екип. В последствие към името на събитието се добави "+". С времето екипът също се смени и тогава бях поканен да работя първо като координатор, след това като главен координатор и после да заема длъжността- Директор. Поканата дойде от Биляна Раева, на която съм много благодарен. Истината е, че още преди години си мечтаех да ръководя този фестивал някой ден. Тези, които познават фестивала, знаят, че той е насочен изцяло към младите и активни хора, както в града, така и в страната, а от скоро и извън нея. Каза, че Фестивалът е с нова концепция тази година. Какво е новото и различното? Фестивалът е разделен на четири направления, които ще се реализират в месеците юли, август и септември. По този начин се запазва същината му, но се дава повече фокус на всяко направление. Тази концепция представлява солидна работа изискваща наличието на добър екип. Представи ни ключовите хора, на които разчиташ за различните направления. Екипът се състои от изцяло млади хора. За танцовата част, която предстои след по-малко от 3 седмци, отговаря млада дама на име Деница Радушева. Тя е танцьор. Много пламенна и динамична девойка, която с дейността си, заслужи мястото си във времето . За Спортната част отговаря Иван Евтимов, който вече 4-та година е координатор на това перо. Той е основател на най-големия Джага клуб в града ни. Oт 15 до 21 юли предстои направление танци. Разкажи ни повече за него. Танцовата част, както всяка година, ще бъде много богата, ще има над 30 безплатни работилници на открито. В тях може да участва всеки, който иска да танцува. По традиция ще се проведат и най-големите хип-хоп танцови битки в страната- Bring thath beat back all stylle battle. Те са частот международния танцов лагер- Bring that beat back. Вече традиоционно ще се реализират и едни от най-силните брейк битки, организирани от Soul award и Станислав Минев. Ще има и танцови представления и изпълнения.

За трета поредна година във Варна ще се проведе DANCE CAMP. Какво представлява той? Кой може да участва? DANCE CAMP ще се проведе под формата на един по-голям международен лагер. Той ще бъде част от програмата, като съпътстващо събитие, което ще подпомогне за това името на фестивала да се разпространи и извън пределите на нашата страна. Участниците в лагера се регистрират на сайта на танцовия лагер, като може да участва, всеки който има желание и стремеж да се развива в танците или просто иска да се докосне до тях. Как подбрахте водещите на танцовите работилници? Една част от тях със заявки, които пускаме всяка година, а друга с лични покани към различните клубове от града, които припознаваме, като разпознаваеми и активни. Кой може да участва в танцовите работилници и при какви условия? Абсолютно всеки, който желае може да участва в танцовите работилници, които го привличат, като просто отиде на уреченото място и час и се включи в заниманието. Ако аз съм инвеститор, който иска да направи вложение във фестивала как би ми го презентирал? Каква е неговата стойност? Инвестиция в младите и бъдещето на град Варна. Какво символизира "+" в името на Фестивала? За мен "+" символизира, разширение, растеж и добавена стойност, която разпростира границите на фестивала и извън страната ни. Какво е FUN във FUNCITY+? Fun във Funcity+ e това че градът е цветен и дава възможност на младите хора, които обичат дадена дейност, да се докоснат до нея. Тук е мястото Да спомена Община Варна, благодарение, на която се реализира Фестивала.. Ако трябва да довършиш изречението, За мен FUNCITY+ е, с една дума коя ще е тя? Мечта С какво искаш да завършим това интервю Какво е посланието ти към читателите? Посланието ми е много просто. Грижете се за здравето и духа си и бъдете активни и будни търсещи развитие хора. Действайте, четете повече, спортувайте повече, подкрепяйте се повече и гледайте по-малко телевизия. Вярвам, че ще забележите как света около вас става все по-добър, красив и богат. 27


НА ПЪТ

ФЕСТИВАЛНО ЛЯТО от

Никол ай Тодоров

Лятото е вече в разгара си и макар че повечето от нас обичат да планират почивка или пътувания напред във времето, едно от най-емоциалните преживявания си остават летните фестивали. Те не са малко и тук ще се постарая да ви предложа някои от акцентите на следващите два месеца, които не са за изпускане. А решението да метнем раницата с минимум багаж и да се отправим към уикенд преживяване се взема лесно. Ще започнем с един от най-емблематичните фестивали на Европа, превърнал се в над 15-годишна традиция – EXIT в съседна Сърбия. Нови Сад и Петроварадинската крепост ще ни предложат уникално музикално преживяване, защото за 4 дни, от 4 до 7 юли, там можемда чуем някои от най-горещите и най-известни изпълнители от света на музиката. И макар че местата за нощуване са отдавна изчерпани, билети все още има и може да се пробвате с нещо по-нестандартно като кемпер или палатка в близък къмпинг. Музикалните формати са част от задължителната програма за всеки себеуважаващ се меломан, така че ще продължа със следващото предложение, което идва от северната ни съседка – Румъния. Идеите за там са повече от една, но ще акцентирам на ELECTRIC CASTLE и UNTOLD. И двата фестивала 28

се провеждат в района на град Клуж. Първият събира на едно място от 17 до 21 юли имена като Bring me the Horizon, Limp Bizkit, Thirty Seconds to Mars и др., а вторият, от 1 до 4 август, ще ни предложи удоволствието да чуем отново Robbie Williams на живо. Въпреки че събитието е в топ 10 на европейските електронни фестивали, явно разширява диапазона си в музикално отношение. От 12 до 14 юли в Дойран, Северна Македония ще се проведе D Festival. Един изключително приятен и не толкова масово посещаван като по-горе изброените фестивал на брега на Дойранското езеро, който може да направи лятото ви много по-различно. Цените в района са прилични, македонците се славят като гостоприемни, а организаторите на фестивала са се постарали да уплътнят времето на всеки гост. Изненади не са изключени, като например тайния концерт на Manu Chao през миналото лято в местната църква. Освен това многото възможности за спорт, разходки и туризъм в района превръщат това предложение в един от личните ми фаворити. Ако все пак предпочитате да посетите голям европейски фестивал, решението е Sziget Festival в Будапеща. И тук като в Нови Сад река Дунав е естествен декор на атмосферата. Сцените са над 20 и са разположени на остров в реката.


Истинско фестивално градче ще бъде изградено от 7 до 13 август, а за пълна информация и за да не пропуснем нещо важно, най-добре посетете сайта на събитието. Все пак за по- любопитните само споменавам Twenty One Pilots, Ed Sheeran, Foo Fighters и още над 200 изпълнители от цял свят. За истинско удължаване на лятото са се погрижили организаторите на STREET MODE FEST в Солун. 11-тото издание на това популярно вече събитие ще се проведе от 27 до 29 септември на пристанището в гръцкия град. Някои от вече потвърдените групи са Ska P, Dubioza Collective, Pussy Riot, а форматът там предлага много повече от музика – улична храна, дневни представления, други алтернативни занимания. И за да не оставате с впечатление, че фестивалният живот у нас е по-малко атрактивен, веднага се прехвърляме към уикендите през следващите месеци в България. В началото на месец юли в София отново ще се проведе A to Jazz Festival, една от емблемите на музикална София, който разнася духа на джаза из града и го превръща в столица на импровизационната музика за три дни. Създаден през 2011г. от млад и вдъхновен от музиката екип, фестивалът традиционно отбелязва началото на лятото, представяйки най-доброто от световната джаз музика под открито небе. Отново за феновете на джаза са се погрижили и в Банско. Там през втория уикенд на август ще протече Международният джаз фестивал. Огромната популярност, която той спечели сред специалисти и почитатели по целия свят, го превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите.

Сред гостите тази година се отличават имената на Gadjo Dilo от Гърция, Масео Паркър от САЩ и др. В северната част на страната, край връх Околчица в Стара Планина от 7 години се провежда Vola Open Air. Самоопределящият се като „зелен електронен фестивал” ще събере на едно място десетки диджеи от Европа, САЩ и България. След като феновете на рок музиката за поредна година се насладиха на любими свои групи на Hills of Rock в края на юни в Пловдив, идва ред на варненския Mega Rock Festival. Срещата на Южния плаж е определена за 16, 17 и 18 август, като хедлайнерите тази година са Rage, W.A.S.P и Sonata Arctica. И за да завършим с нещо цветно и вкусно, ще насочим поглед към Бургас. Там от 7 до 11 август ще се проведат два фестивала на едно място – Spice Music Festival и Street Food & Art Festival „Кино и Храна”. Първият ще ни предложи 12 от топ изпълнителите на 90-те като East 17, 2 Unlimited, Snap!, La Bouche, Dr Alban и др., а кулинарната зона ще събере накуп най-добрите майстори на улична храна, професионални готвачи, любители кулинари, блогъри и автори на тематични книги. Освен това - лятно кино, театър и още концерти. Всичко на пристанище Бургас, на метри от морето. Звучи като рецепта за запомнящо се лято. Не се колебайте, а ако все още не сте си избрали подходяща компания, със сигурност можете да я намерите и на самия фестивал.

29


MADE IN VARNA

JUST DO ONE от

Теа Димитрова

JD1-Just Do One e необикновен проект на група хора от Варна, които имат желание за вършене на спонтанни добри дела. Главен организатор е Катя Купенова, която междувременно работи като преводач на свободна пратика заедно с различни доброволци и съмишленици. Те силно вярват в мотото „Ако до всяко добро същество застане поне още едно, тогава предвиждам такъв живот, че само си викам „Дано!”. И не просто вярват, а действат, за да стане градът с една идея по-усмихнат. Бихте ли се представили? С какво се занимавате? Казвам се Катя Купенова, работя като преводач на свободна практика. 30

Какво ви вдъхнови, за да започнете поредица от такива добри инициативи? Заглавната снимка на страницата ни е със следната мисъл: „Ако имаш силата да направиш някого щастлив, направи го. Светът се нуждае от подобни дела.“ Вдъхновени бяхме и от една сцена във филма „Всемогъщият Евън“, в която единият герой споделя: „Ако искаш да промениш света, а не знаеш откъде да започнеш, просто прави добро всеки ден.“ Колкото и идеалистично да звучи, ние сме хора, които вярваме, че вършенето на спонтанни добрини в ежедневието ни придава смисъл и те кара да живееш истински.


Какви събития сте организирали досега и на кого сте помагали? Основната ни дейност е ръчно писане на малки насърчителни послания върху малки бележки, които оставяме на различни места във Варна, по улици, градинки и паркове. Имали сме акция „Благодаря“, в която сме изработвали и подарявали картички на хора от обслужването – любим сервитьор, фризьор, касиер в супермаркет. Подарявали сме коледни подаръчета на случайни хора по улиците. Изработвали сме подаръчета за 8-ми март за жените от един от старческите домове във Варна. Организираме благотворителни концерти и базари с ръчноизработени артикули, средствата от които даряваме да деца, нуждаещите се от лечение. Подарявали сме книги на случайни минувачи от наш своеобразен щанд. Подарявали сме сладолед в горещ ден или билети за кино на случаен млад човек. Какво бихте желали да покажете на хората и смятате ли, че доброто може да бъде заразно? Искаме да покажем, че вършенето на добро може да бъде стил на живот и всички ние имаме нужда както да получаваме, така и да

даряваме добро. Спонтанната добрина внася цвят в деня на един човек и действа вдъхновяващо. Точно това прави доброто заразно. Вече имаме обратна връзка от много хора, които също започнаха да пишат кратки послания и сами да си ги разпространяват. Имаме база от доброволци, които с радост чакат да се включат в някаква акция за вършене на добро. Искаме да създадем вълна от спонтанни добрини в нашия град. Какви са следващите идеи, които смятате да реализирате в най-близко време? През месец септември ще се опитаме да проведем пореден благотворителен концерт, в който даваме поле за изява на талантливи деца и младежи, които пеят добре или свирят на музикален инструмент. Получихме добра идея за нова инициатива – „Размяна на дрехи с послание“ – базар, в който хората даряват запазени дрехи и си избират евентуално такива за себе си, но ние ще прикрепим към тях лични послания и това ще превърне дрехите в нещо повече от текстил. Ще подкрепим и кампанията „Знай – чети - израствай“ на варненския читателски клуб „Орбита“ с доброволен труд за изработване на една специална изложба, имаща за цел да популяризира ползата от четенето на книги. 31


ДЕЦАТА НА ГРАДА

РИЦАРИТЕ НА БЯЛАТА ДАМА от

Н и ко л П ат ра ш ко в а

Срещаме се с братя Мързакови на шахматния Колко медала и купи имате и от какви турнир Купа ЧОУ „ФЕНИКС” с организатор ШК турнири? „Варна”, където Михаил спечели сребърен Михаил: 60 медала и 10 купи. медал в категория до 12 г., а Румен раздели с Румен: 40 медала и 8 купи. още четири деца второ – пето място с равен брой точки, за да ни разкажат за победите си, Коя е най-престижната ви награда? които за крехката им възраст са наистина много. Михаил: Миналата година спечелих Новогодишния турнир на ШК „Каиса“ в хотел Здравейте! Представете ни се. „Персей”, първо място в турнира „Надеждите на Ние сме Румен Мързаков на 7 години света” в моята възрастова група, няколко пъти и Михаил Мързаков на 10 години. печеля Купа „Варна“ и още много други. Румен: Миналата година станах трети Кога започнахте да се интересувате от на Държавното индивидуално ученическо шах? Кой ви научи как се играе? първенство, станах първи в Турнира за Михаил: Когато бях първи клас, много исках национална купа на Благоевград, а тази да тренирам футбол, но поради заболяване година станах вицешампион на България в нямаше как. От всички предложени категория „Класически шахмат“ до 8 години. извънкласни занимания най- много харесах шаха.Така се прибрах вкъщи с една бележка Какви искате да станете като пораснете и заявих, че искам да играя шах. Не познавах и ще продължите ли да се занимавате с фигурите и играта, но треньорът ми Георги шах? Георгиев ме научи на всичко. Когато брат ми Михаил: Аз искам да стана световен порасна малко, гледаше от мен, учеше се и така шампион, треньор по шах и да имам собствен реши и той да се запише в шахматния клуб, в клуб. който членувам аз - Шахматен клуб „Варна”. Румен: Аз искам да стана гросмайстор. 32


Кое е най-трудното в шаха? С кого бихте искали да изиграете една Михаил: Най-трудна ми е Скандинавската партия шах? защита. Михаил: С международния майстор Румен: Най-трудно е да играеш срещу Валентин Панбукчиян. силен противник. Румен: Със Симеон Тодев. А кое е най-забавното? Случвало ли ви се е да играете един Михаил: Най-забавно е, когато матираш. срещу друг? Румен: Най-забавно е да победиш, Михаил: Да, на няколко смесени турнира когато си бил в загубена позиция. компютърът ни избра за съперници на случаен принцип. Вкъщи понякога също играем заедно. Какво ви носи шахът? Румен: Най-хубаво е да победиш батко си. Михаил: Кураж, че мога да се справя в трудни ситуации. Освен играта на шах, какво обичате да Румен: Щастие, когато печеля награди. правите през свободното си време? Румен: Аз обичам да ходя на плаж. Коя ви е любимата шахматна фигура? Михаил: Аз обичам да чета книги, основно Михаил: Моята е офицерът, защото ми за шаха, намирам ги за много интересни и помага да излизам от трудните ситуации. полезни. Румен: Дамата, защото е най-силната фигура. 33


УЛИЦАТА

27 ЮЛИ от

Д о ра С о л а ко в а

На 27 юли 1878 година Варна е официално освободена от Османската власт и с решение на Берлинския конгрес влиза в състава на Българското княжество. Тази дата е важна за града ни и се отбелязва всяка година в разгара на лятото. Събитието дава име на една от улиците в центъра на града. Избрахме улица „27 юли“ за една от дванадесетте, с които ви срещаме през тази година. Защо точно тази улица се казва така? Датата неслучайно съвпада с рождения ден на съпругата на Александъ𠬬II – Екатерина Долгорукая. След решението от Берлинския договор османските власти оттеглят и от Варна своята администрация и войски, а в града се очаква идването на Освободителната армия 34

начело с генерал Столипин. Това се случва точно на 27 юли. Освободителите са посрещнати в най-българската за това време сграда. А тя се намира точно на същата улица – училището и храмът, в който се служи на български език. Трябва да сте се досетили, че говорим за днешния духовно-просветен център „ Архангел Михаил“ - по това време килийно училище и малка черква. Чаканите гости са посрещнати там с хляб и сол на поднос, който се пази в Музея на Възраждането, заедно с мемориална кърпа с изображение на карта на Княжеството. Така улицата получава името си, запазено до днес. Нека да разгледаме как изглежда тази улица днес, отправяйки поглед и в миналото.


Започва от известната на всички Шишкова градинка и стига до булевард „Мария Луиза“. За шофьорите е ясно – това е синя зона. Може би пешеходците са усетили колко прохладна е „27 юли“ в горещите летни дни. Това е така, защото от двете страни на платното сянка ни пазят липи. Да, това е първото, което ще усетите там, особено сега – аромата на липов цвят. Изоставяме мащабния ремонт на Шишковата градинка зад гърба си и тръгваме по леко стръмната улица. Тук, в началото, липите са най-близо една до друга и пазят приятна прохлада. Първите кооперации са в типичния стил на тази част на града. Отдясно има няколко магазинчета за дрехи, бельо и бански костюми. Тук е един от офисите на куриерската фирма Еконт, както и небезизвестната аптека Попова. В нея освен обикновените илачи и медицинска козметика можете да откриете и мехлеми и кремове, направени в самата аптека – една от първите частни аптеки в града ни. На много майки е известна като мястото, откъдето ги пращат да купят приготвен на място бебешки крем. Да изоставим за малко съвременния търговски лик на улицата и да преминем на левия тротоар, където ни чака историята. Да, именно тук през 1860 година отваря врати първото българско училище, както и черква с богослужение на български език. Точно на това училище е наследник добре познатото „Свети свети Кирил и Методий“, което през годините сменя местонахождението си неведнъж. Там, където днес се намира православният център „Архангел Михаил“, някога е било килийно, а в последствие и класно училище. Тук децата били обучавани по иновативния за времето си взаимоучителен метод, описан подробно от Петър Берон в „Рибния буквар“. Храмът е бил действащ до 1959 година, когато е преустроен в Музей на Възраждането. В музея години наред е изложена експозиция, показваща ценни експонати от старото училище, както и платна и предмети, напомнящи за просветителските години от края на робството. След множество дела през 2003 година Патриаршията успява да издейства отварянето на храм и просветен център, а музеят се измества на улица „Славянска“ и седем години по-късно на „Заменхов“, където е до днес. 35


УЛИЦАТА

Православният център „Архангел Михаил“ днес предлага различни школи по иконопис, църковнославянски език и вероучение. Тук се провеждат християнски беседи за младежи, има множество лекции и семинари на богословска тематика, както и тематични изложби. В „Арханагел Михаил” се издават вестник „Алтернатива“ и списание „Среща“. Извършват се и богослужения и църковните тайнства, както и благотворителни дейности. Дворът е приветлив, зелен и сенчест. Като голяма част от тази историческа за града ни улица. Продължаваме напред и стигаме до главната пешеходна артерия, която пресича „27 юли“. Тук сенките на липите изчезват, за да отстъпят място на огрения от слънцето път. На единия ъгъл можете да похапнете българска кухня, а на другия да се насладите на красивата бижутерия на Хугасян. Пресичаме „Княз Борис“ и минаваме покрай още един храм - „Свети Николай Чудотворец“. Един от големите православни енорийски храмове в града докосва с гърба си улицата, по която вървим. 36

Продължаваме, за да видим книжарница отляво, а отдясно подминаваме игрална зала. Магазини в тази част на улицата почти няма. От дясната страна има един бутик, а малко по-нагоре, почти едно срещу друго, са две ателиета за ръчноизработени подаръци и бижута. От години вече е затворена една емблематична пекарна, която днес е само спомен за вкусни банички сред предходните поколения. Все още действа кафенето „Калифорния”, което може би е сменило няколко имена и е настанено на разклона с улица „Иван Вазов“. Най-новият детайл по „27 юли“ е магазинът „Зелен“, в който любителите на здравословното хранене могат да се насладят на био и органични хранителни стоки. Магазинът се намира точно в края на улицата, където тя се среща с булевард „Мария Луиза“. Тук нашата разходка ще завърши. Улица „27 юли“ не е голяма, но носи много в себе си – история, дъх на липи, тишина и спокойствие, както и очарованието на Гръцката махала. Носи и духá на свободна Варна.


37


МЕСТА

РЕСТОРАНТ „НАПОЛЕОН“ от

Полина Милчева

Когато говорим за френска кухня във Варна, мястото несъмнено е ресторант „Наполеон“. Локацията му се отличава с липса на коли и оживени улици в централната част на града, в спокойния амфитеатър на Куклен театър Варна. Освен нетипичната тераса на сянка под върбите, ресторантът предлага също толкова нетипичен интериор в стил Наполеон III, който ни пренася в друга географска ширина и епоха и придава театрален привкус на традиционната френска кухня с изцяло прясно приготвени ястия. Менюто включва класическите охлюви, лучена супа, Говеждо по бургундски, телешко филе, гъши дроб, Пилешко по нормандски, тарт Татен, Ил флотант, Креп Сюзет, крем Брюле. 38

Всичко това наред с български и руски специалитети като шопска салата и пелмени. Екипът е на разположение за организиране на рождени дни, бизнес срещи, фирмени партита и други лични и служебни събития според нуждите и желанията на своите клиенти. Френско очарование и неповторима обстановка в центъра на Варна, съчетани с качествено обслужване, приготвена на място храна и интернационална среда са отличителните черти на ресторант „Наполеон“. Заслужава си да опитате.


39


РЕЦЕПТАТА

СТУДЕНО ПРИГОТВЕНА ВЕГАН ТОРТА ГАРАШ В този брой даваме думата на Татяна Ковачева, за да сподели с нас една от интригуващите си рецепти, която тя самата определя с думите „от лесно по-лесно“. Ние от екипа сме опитвали нейните веган храни и останахме очаровани, затова се обърнахме към нея за рубриката „Рецепта“ през юли. Всяка неделя Татяна представя веганските си ястия на Фермерския пазар пред ФКЦ, а през останалите дни от седмицата работи над създаването на устойчиво еко райско кътче насред прекрасна Дъбрава, на 50 км южно от Варна.

Начин на приготвяне: Смесвате няколко вида тахани със сушени плодове, рожков и какао. Натъпквате добре в тортен ринг и поливате с домашен шоколад, приготвен с какаово и кокосово масло, рожков, какао и мед. Грамажите са според очакванията. Охладете готовата смес. Не се работи с точни мерки, всеки път се получава някаква вариация. Опитайте да създадете вашата.

40
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.