Page 1

29 september 2017 • 2e jaargang - 7

P7

P31

Dit apparaatje uit Winterswijk gaat de zorg veranderen

Nannie Kuiper met Komrij en Reiss één van Grote Drie P28/29

Wat vliegt er boven Winterswijk . . en wat stroomt eronderdoor?

Broers Tenbergen: geld niet eerder uitgeven dan dat je het hebt

www.devijftigpluskrant.nl

P39


Spaar bij Jumbo voor De Graafschap voetbalplaatjes!

Vanaf r e b m e t p e 13 s

D’RAN

Titel Jumbo Tekst Jumbo

Hollak Zelhem

Op 13 september start Jumbo in de Achterhoek met boeken en voetbalplaatjes van De Graafschap. De actie loopt t/m 7 november 2017. De boeken zijn vanaf 13 september gratis te verkrijgen bij Jumbo. Bij elke € 10,- (exclusief wettelijke uitsluitingen) krijgt de klant een zakje plaatjes. Bij een reeks producten zijn extra voetbalplaatjes te verdienen, waardoor het sparen nog sneller gaat.

De voetbalplaatjesactie is geldig bij de Jumbo’s in Aalten, Dinxperlo, Doetinchem, ’s-Heerenberg, Tolkamer, Ulft, Winterswijk en Zelhem.

2


EERST NOG EVEN DIT

Winterswijk wordt vindingrijk

H

et zijn twee opmerkelijke verhalen in deze 50+Krant. Het jonge Winterswijkse bedrijf Loratec ontwikkelt allerlei elektronische snufjes waar de zorg, maar ook huisdiereigenaren en patatkramen straks heel blij van kunnen worden. Een paar kilometer verderop, in Kotten, is oud-agrariër Henk Beskers begonnen met zijn groente- en fruitpers, waar gezonde sapjes uit komen en die voedselverspilling kan tegengaan. Het zijn twee totaal verschillende producten en ontwikkeld door zowel jonge als oudere Winterswijkers. De laatste jaren toont Winterswijk meer van die staaltjes van vindingrijkheid. Grijsen park & straatdesign heeft stoeptegels die oplichten door trillingen, Opiliones bouwt eigen 3D-printers, Bihca heeft een onderdeeltje voor de raceauto van Max Verstappen gemaakt en precisiebedrijf Prange bereikt zelfs grote hoogtes door zijn deelname in een ruimtevaartprogramma. Het zijn maar een paar voorbeelden - ongetwijfeld vergeet ik er nog een aantal en wat me opvalt is dat maar zo weinig plaatsgenoten hier weet van hebben. Waar dat aan ligt dat die mooie bedenksels niet van de daken worden geschreeuwd? Soms zit je zo dicht op je

werk dat je niet eens beseft dat het heel bijzonder is. Maar wij Winterswijkers kruipen ook niet zo makkelijk uit onze schulp: we zijn bescheiden (‘laat ons maar gewoon ons werk doen’) en ook een beetje achterdochtig. Want o wee als de concurrentie er lucht van krijgt en als ze ons maar niet als opscheppers zien. Het is me als journalist vaak overkomen dat ik dit soort positief nieuws wel wilde brengen, maar een dichte deur trof, omdat ‘we geen ongewenste aandacht willen’ of ‘omdat onze klanten hier niet zitten en we dus geen belang hebben bij publiciteit’.

naar de verre Achterhoek te lokken. Bovendien gaat het er tegenwoordig steeds meer om dat je gehoord en gezien wordt. In het internettijdperk gaat het niet om ons-kent-ons, maar om googlekent-ons. Kijk maar eens hoe meubelfabrikant Arco zijn order voor tafels in het Apple-hoofdkantoor uitgevent heeft: iedereen kent nu Arco als een gerenommeerd bedrijf dat ertoe doet. En dan is er nog een allesoverheersende reden om vernieuwing met elkaar te delen. De wereld is zo complex en dynamisch geworden, dat je als bedrijf wel andere specialisten nodig hebt. Gelukkig hebben jonge bedrijfjes als Loratec dat in de smiezen. Door de zaak open te gooien, ontwikkelen ze nu samen met bedrijven uit Winterswijk en omgeving (ook over de grens) mooie dingen. Lekker dichtbij en - mooi meegenomen ook nog ‘degelijk en betrouwbaar’.

Natuurlijk, innovaties moet je nooit te vroeg naar buiten brengen en ‘degelijk en betrouwbaar’ zijn de sterke kanten van ons lokale bedrijfsleven, die je niet te grabbel moet gooien. Maar die geslotenheid is niet langer vol te houden. Want bedrijven hebben talent nodig en dat talent wordt zeker in de Achterhoek steeds schaarser. Een bedrijf als Nedap in Groenlo heeft dat goed begrepen: zij komen op universiteiten en hogescholen vertellen welke slimme systemen ze allemaal bedenken en dat je die bij Nedap als een soort eigen ondernemer mag ontwikkelen. Daardoor hebben ze totaal geen moeite om hooggeschoold talent

De nieuwe collectie is binnen, heel veel mooie modellen met, en zonder voorvorming of beugel in prachtige blauwtinten. (ook prothesemodellen)

Eva Ondermode Meddosestraat 25 - Winterswijk 06 – 488 244 39 Jan Ruesink jan@devijftigpluskrant.nl

Volgend jaar tentoonstelling in Jaar van Verzet

Vereniging Het Museum krijgt 150 werken Max van Dam De Vereniging Het Museum heeft een schenking van maar liefst 150 werken van de kunstenaar Max van Dam gekregen. De schilderijen, schetsen en tekeningen waren eigendom van prof. dr. Jaap Hemelrijk. De aanwinsten zullen komend jaar te zien zijn in een tentoonstelling over de Winterswijkse kunstenaar in het landelijke Jaar van Verzet. Voorzitter Hans van Lith van de Vereniging Het Museum zegt ‘heel blij’ te zijn met de schenking. “We zijn de heer Hemelrijk zeer dankbaar, want er zitten zeer uiteenlopende werken van Van Dam bij. We hebben nu de grootste collectie van zijn werken ter wereld”. De kunstwerken zijn inmiddels in depot in Winterswijk en geïnventariseerd en gecatalogiseerd. De expositie die de vereniging aan Max van Dam zal wijden, zal te zien zijn in zowel het nieuwe Wereld van Wenters in de Meddosestraat als in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink. De schenker, Jaap Hemelrijk (1925), was hoogleraar in de archeologie en directeur van het Allard Pierson Museum. Hij was degene die Van Dam inspireerde zijn talenten te ontwikkelen en hij haalde diens vader over om Max te laten studeren in Amsterdam. Max van Dam werd in 1910 geboren in Winterswijk en werd in 1943 op 33-jarige leeftijd ter dood gebracht in concentratiekamp Sobibor. Van Dam groeide op in een socialistisch milieu; zijn vader was directeur van coöperatiewinkel De Dageraad en gemeenteraadslid voor de SDAP. Max behaalde zijn Acte van Bekwaamheid in Amsterdam en studeerde vervolgens aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij had met name interesse in figuurschilderen en legde zich ook later met name toe op het schilderen van portretten. In 1938 verwierf hij de zilveren medaille van de Prix de Rome. Hij tekende en schilderde in Winterswijk, Bergen, Amsterdam, Hengelo, Blaricum en tijdens reizen naar Italië en de Pyreneeën. In 1942 werd hij gevangen genomen bij een vluchtpoging vlak bij de Zwitserse grens. Via kamp Drancy, waar hij doorging met schilderen en nog een aantal gravures heeft gemaakt, kwam hij terecht in vernietigingskamp Sobibor. Daar heeft hij portretten moeten maken van SS'ers Gustav Wagner en Karl Frenzel: na de voltooiing van dit laatste portret werd hij om het leven gebracht.

bl a u w

het najaar kleurt

di: 13.30 - 17.30 wo-do: 9.30 - 17.30 vr: 9.30 - 20.00 za: 9.30 - 17.00 op afspraak ook aan huis

Colofon De 50+ Krant is een uitgave van Te Loo Media, tweemaandelijkse huis-aan-huisuitgave op vrijdag. Oplage 14.300 in Winterswijk en buurtschappen en pickup-punten in Winterswijk Uitgever: Te Loo Media. Directeur/eigenaar Franz te Loo Algemene voorwaarden KvK 66118581 Verkoop advertenties voor 50+ krant en website: Franz te Loo 06-57549610 aanlevering advertentiemateriaal e-mail: mediacommunicatieprteloo@gmail.com Redactie: Jan Ruesink (eindredactie). Redactiemedewerkers/tekstschrijvers: Wim Ruesink, Loek Heinne, Betty Wassink, Bernhard Harfsterkamp, Yvet Koskamp, Diana Abbink, Bart Iking, Lieke Ruesink. Aanlevering kopij, tips, persberichten: redactie@devijftigpluskrant.nl Webredactie: Jan Ruesink, Peter van der Wel Vormgeving krant, advertenties: Evert Braakhekke, Advertenties: Kathy Wolterink-Mulder Foto’s: Advertorials: Sonny Krosenbrink Overige foto’s:

pr en redactie Verspreiding/bezorgklachten: Meco distributie V.O.F. sandd@mecodistributie.nl 0543-531218 - Rudy Wever Auteursrecht Overname van artikelen (of delen ervan) uit deze uitgave is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming van de uitgever. Dat geldt ook voor vermenigvuldigen, kopiëren, publiceren op internet of opslaan in een databank.

zelfportret van Max van Dam 3

Aansprakelijkheid De 50+ Krant wordt met grote zorgvuldigheid en naar beste weten samengesteld. Uitgever Te Loo Media en auteurs streven naar juistheid en volledigheid van informatie en beeld. Fouten blijven mogelijk. Uitgever en auteurs aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van handelingen, gebaseerd op onze informatie.


CP GrafiMedia gaat samenwerking aan CP GrafiMedia is inmiddels een begrip in Winterswijk voor al uw particulier en zakelijk druken printwerk, reclame/promotie drukwerk, relatiegeschenken, promotextiel etc. Dit bedrijf heeft de flexibiliteit voor grote en kleine projecten, waarbij kwaliteit vanzelfsprekend is. De kracht van CP GrafiMedia is het totaal concept! Zij zetten uw ideeën om in communicatie uitingen voor uw dagelijkse bedrijfsvoering of beurzen en evenementen.

CP Grafimedia is een samenwerking met Tanja Bouwhuis aangegaan. Zij dragen de zorg over het drukken van de kalenders. Alle kalenders worden hier stuksgewijs geprint en klaargemaakt. Niet alleen de kalenders, maar ook alle andere drukwerk wordt gedaan door CP Grafimedia. De posters, maar ook de banner die gemaakt is voor de mannenkalender. Een mooie samenwerking, die zorgt dat er prachtige kalenders gemaakt worden voor het goede doel. En zowaar een regionaal doel.

Samenwerking Fotografe Tanja Bouwhuis is december vorig jaar gestart met het initiatief om een mannenkalender te maken voor het goede doel. Met daarin twaalf mannen, die elk een connectie hebben met de Achterhoek. Twaalf mannen die zich in een half jaar hebben klaar gestoomd tot volwaardig kalendermodellen. Iedere pagina (maand) een andere man met elk twee totaal verschillende foto’s. Nu: september 2017 is de kalender klaar. Na een pre-sale ook klaar om echt verkocht te worden. De volledige opbrengst van deze mannenkalender zal ten goede komen aan de VASA (Vereniging Aangepast Sporten Achterhoek) De VASA zet zich in voor mensen met een beperking, zodat ook zij kunnen gaan sporten.

CP Grafimedia Misterstraat 87 Winterswijk Tel. 0543 745 135 info@cpwinterswijk.nl www.cpgrafimediawinterswijk.nl

Wassink Autogroep breidt verder uit Met terugwerkende kracht, per 1 januari 2017, zal Wassink Autogroep de Van Hunnik vestigingen in Arnhem, Dodewaard, Oss, Wamel en Zevenaar overnemen. Door de overname zal ook het schadeherstelbedrijf van Van Hunnik aan de activiteiten worden toegevoegd. Alle medewerkers zullen per de genoemde datum bij Wassink Autogroep in dienst treden. Daarnaast is overeengekomen dat per 1 juli 2017 Wassink Autogroep het Citroën dealerschap van Motorhuis in Nijmegen inclusief medewerkers overneemt. Reden voor de overname is de landelijke herverdeling/vergroting van de rayons voor Peugeot en Citroën. Een mooie gelegenheid voor Wassink Autogroep om de krachten met Peugeot en Citroën dealer Van Hunnik Autogroep te bundelen middels deze overname. Wassink Autogroep telt na de overname 13 vestigingen en is dealer van de merken Citroën, Ford, Kia en Peugeot.

Daarnaast biedt Wassink Autogroep diverse diensten aan voor zakelijke en particuliere klanten, zoals schadeherstel, verzekeringen, financieringen, autoverhuur en leasing onder de naam Wassink Autolease. Met ruim 320 werknemers is Wassink Autogroep in korte tijd uitgegroeid tot een speler van formaat binnen automotive Nederland.

Bedrevenheid Wassink Autogroep komt voort uit jarenlange bedrevenheid én vaardigheid in automobiliteit waarbij de mens centraal staat. Wij koppelen ons geloof in een betrokken en persoonlijke relatie met de klant aan onze kennis, kunde en ontwikkeling. Wij zetten in op topkwaliteit én topservice. Wij zijn een groot, innovatief, kwalitatief en professioneel autobedrijf met de beleving van een dorpsgarage. 4

Wassink Autogroep Technopark 8 Winterswijk Tel. 088 927 7465 www.wassinkautogroep.nl


Gebreide borstprotheses stuk comfortabeler dan siliconen

Breiboezems nu ook in Winterswijk

Lappendekens breien voor Roemenië, babymutsjes voor Gambia of een mooie trui voor het kleinkind. Deze breiwerkzaamheden kennen we allemaal wel, maar nu wordt er in Winterswijk ook gebreid voor Stichting Breiboezem. In Den Angang van de PGW komt de groep, handwerkontmoeting genaamd, tweewekelijks bij elkaar. Ook breit men thuis aan de breiboezems.

Alle info op www.breiboezem.nl

“Breiboezems, wat is dat nu weer?”, zult u denken. We vragen het aan Erna Vaags die nauw betrokken is bij de plaatselijke afdeling van Stichting Breiboezem. Erna: “Deze stichting is er voor vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en een borstamputatie hebben ondergaan. De stichting wil deze vrouwen gratis voorzien van gebreide katoenen borstprothese(s). Ze zijn een goed alternatief voor de siliconen protheses die vaak zwaar zijn en nekklachten kunnen veroorzaken. Ze zijn comfortabel, licht, ademend en voelen als echt aan en hebben een lichtgewicht vulling. Het initiatief is

dubbelzijdig geopereerd en tot slot in welk jaar. Dames krijgen als ze enkelzijdig geopereerd zijn twee boezems, want als je er één draagt, moet je de andere kunnen wassen. Deze zijn te wassen in een waszakje in de wasmachine. Ze zijn gemaakt van 100% katoen.

af te halen in mijn winkel. Kosten zijn er niet aan verbonden. Men mag doneren op de rekening van de Stichting. De ma-

1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker teriaalkosten voor een enkelzijdige set zijn 5,00 euro. De Stichting leeft van donaties van bedrijven en particulieren. Al het werk wordt verricht door vrijwilligers.”

Donaties Erna Vaags: “Vrouwen die de boezem aanvragen, ontvangen in de regel binnen twee weken hun gebreide boezems. Zijn

Breiboezems niet op voorraad vanuit Amerika en Australië naar ons land overgewaaid. Een nieuwe breister moet eerst een proefboezem maken, er zijn namelijk eisen aan verbonden qua strakheid van de breisels etc. Men breit in een avond een boezem”, aldus een bevlogen Erna die enthousiast is over dit wel heel bijzondere project.

Aanmelden Vrouwen die de breiboezem willen ontvangen, kunnen zich aanmelden via breiboezem@gmail.com onder vermelding van naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, bh-maat en enkel- of 5


Ebbers Mechanisatie nu dealer van Hapert aanhangwagens Bij Ebbers Mechanisatie gaat het niet alleen om de prijs, maar vooral om de service. “Wij verkopen niet alleen maar een machine. Als je bij ons een machine koopt, krijg je daar de garantie en de service bij. We werken oplossingsgericht. Daarmee onderscheiden we ons van de ‘internetjongens’”, vertelt Marco Ebbers. “Bent u op zoek naar een nieuwe of gebruikte machine, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Als totaalleverancier van Mechanisatie leveren wij o.a. Massey Ferguson, Fendt, Fella, Krone, Kuhn en Bogballe. Wij hebben een uitgebreide werkplaats voor reparaties en geven vervangende machines mee. In onze winkel vindt u een uitgebreid assortiment van de meest uiteenlopende artikelen zoals handgereedschap, werkkleding, elektrisch gereedschap en hang- en sluitwerk. Wij helpen u graag met uw keuze.”

scheiden zich door betrouwbaarheid en lange levensduur. In onze werkplaats kunnen wij al het nodige onderhoud uitvoeren. Niet alleen voor Hapert aanhangers, maar voor andere merken kunt u ook bij ons terecht.” “Wij hebben een aantal aanhangers in de verhuur. Naast de aanhangwagens verkopen en repareren wij ook paardentrailers. Wij beschikken ook over een voorraad gebruikte aanhangers en paardentrailers.”

Ebbers Mechanisatie Walienseweg 44 7105 CD Winterswijk – Huppel Tel. 0543 - 562 355 info@ebbersmechanisatie.nl www.ebbersmechanisatie.nl

Officieel dealer Sinds een jaar is Ebbers Mechanisatie officieel dealer van Hapert aanhangwagens. “Wij verkopen het complete assortiment van Hapert”, verduidelijkt Marco Ebbers. “Hapert aanhangers onder-

U de klus wij het materieel. Elke wens is voor ons weer een uitdaging en daar helpen wij u graag mee.

&

info@koopman-verhuur.nl www.koopman-verhuur.nl

Wij zijn aangesloten bij de Vakgarage-formule, met als enige doel onze klanten nóg beter van dienst te kunnen zijn.

Koopman Verhuur

Vakgarage Koopman

Professioneel gereedschap Eigen technische dienst Gekeurd gereedschap Opbouw constructies Sterk in maatwerk Eigen transport Snelle levering

Lid van de BOVAG APK keuringsinstantie Exacte prijsopgave vooraf Gecertificeerd volgens Vakplan Airco- en Automaatonderhoud deskundig Bij meerwerk altijd overleg met de klant Uitsluitend gebruik van kwaliteitsonderdelen

info@vakgaragekoopman.nl www.vakgaragekoopman.nl

UW KUNSTGEBIT VERDIENT EEN ERKEND SPECIALIST

• Gebitsprotheses • Implantaten • Klikgebit • Reparaties • Advies en informatie • Behandeling aan huis TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK KIND Tuunterstraat 35 7101 EE Winterswijk Tel: 0543 519 901 www.tandprotheticuskind.nl

6


Gouden Griffel-winnares al zestig jaar weg uit dorp, maar lijntje is er nog steeds

Hoofdstuk Winterswijk nooit afgesloten voor Nannie Kuiper Ze mag gerust tot de grote drie schrijvers van nationale faam genoemd worden die Winterswijk heeft voortgebracht, kinderboekenschrijfster Nannie Kuiper. Als winnares van De Gouden Griffel past ze in het rijtje van Gerrit Komrij, schrijver en dichter des vaderlands en Johanna Reiss, schrijfster van o.a. de bestseller De Schuilplaats. Nannie (78) schreef ontelbaar veel kinderboeken, kinderliedjes, gedichten en poëzie in haar veertig jaar actieve schrijversbestaan. Ze deed vertaalwerk, gaf oudervoorlichting en ging met tassen vol eigen werk naar scholen, bibliotheken en studiedagen voor peuterleidsters en pabo’s. Nannie kreeg naast De Gouden Griffel voor haar boek De Eend Op De Pot (1982) nog diverse andere onderscheidingen.

door Wim Ruesink

Door Wim Ruesink “Ik ben net voor de Tweede Wereldoorlog (21-4-1939) geboren aan de Haitsma Mulierweg tegenover het oude feestgebouw”, vertelt Nannie. “Omdat de Duitse soldaten er gelegerd werden, moesten wij ons huis verlaten. We kregen een huis toegewezen in de Wilhelminastraat die in de oorlogsjaren Tricotstraat als naam kreeg van de Duitse bezetters. Maar ook in de Wilhelminastraat werd er steeds een Duitser bij ons ondergebracht, omdat tegenover ons belangrijke Duit-

sers zaten. Mondje dicht heb ik dus al vroeg moeten leren.”

ders en onze hond gingen we vaak op pad om van de schitterende natuur rondom Winterswijk te genieten. Ook ging ik altijd dauwtrappen en genoot van al die Winterswijkse tradities. Ik ging naar school M, vlak bij huis. Na de middelbare school ben ik naar het westen gegaan om er mijn opleidingen te volgen. Ik heb in verschillende steden gewoond en woon nu 30 jaar in Amsterdam. Samen met mijn huidige partner hebben we al die tijd aan de Leidsegracht gewoond, maar we zitten nu in een ouderenappartement.”

Tradities “Na de oorlog zijn we weer naar de Haitsma Mulierweg teruggegaan. Ik heb er een heerlijke jeugd gehad. Ook al miste ik broertjes en zusjes, want ik ben enig kind gebleven. Maar er waren altijd kinderen in de buurt om mee te spelen. Ook mijn ooms, tantes, neefjes en nichtjes woonden in het dorp. Met mijn ou-

Kinderliedjes op lp Nieuwtjes

“De Gouden Griffel die ik in 1982 won voor De Eend Op De Pot, zorgde ervoor dat ik van het schrijven financieel kon bestaan.” De rode draad in veel van Nannies ontelbare boeken is toch wel dat ze inging op de belevingswereld van jonge kinderen: “Ik schreef over bang zijn, drukke kinderen, verdriet, ruzie; kortom dingen die kinderen bezighouden. Maar ik schreef ook Sinterklaas- en kerstboeken, om maar eens wat te noemen. Op een gegeven moment wilde ik ook eens wat voor volwassenen doen en ben liedjes gaan schrijven voor grammofoonplaatmaatschappijen. Ik werd door de Avro gevraagd om voor een speciale gelegenheid kinderliedjes te schrijven. De liedjes zijn op een langspeelplaat verschenen en zo ben ik ook kinderliedjes en kindergedichten gaan schrijven. “Ik ben met Dolf Verroen (bekend schrijver, criticus, vertaler - red.) een maand naar Suriname geweest om ons diep in de binnenlanden te verdiepen in verhalen, gedichten, legendes en de cultuur aldaar. Het resulteerde in het boek Ons Surinaamse ik. Sinds een paar jaar werk ik niet meer, maar ik ben tot mijn 75e nog actief geweest.”

“Ik ben al 60 jaar weg uit Winterswijk, maar ik voel mij nog steeds een echte Winterswijkse. Toen mijn moeder nog leefde, kwam ik vaak in Winterswijk. Ze zat in De Berkhof en ik heb daar ook een

keer een opening van een boekenkastproject mogen doen. Sinds mijn moeder is gestorven kom ik er nauwelijks meer. Ik heb een paar valpartijen meegemaakt waaraan ik schade aan rug en enkel heb overgehouden en ben nu minder mobiel.

“Ik genoot van al die Winterswijkse tradities” Ik heb er nog een paar neven wonen en ik bel nog wel eens met Tera ter Haar, mijn oude vriendin van de Groenloseweg die nu in Arnhem woont. Dat zelfde geldt voor de gesprekken die ik heb met mijn nichtje Ine Nijenhuis uit Enschede. Altijd vraag ik haar dan of er nog nieuws uit Winterswijk is. Dan praten we nog over de nieuwtjes uit het dorp. Winterswijk is het wel voor mij!“

Nannie Wiggers “Ik heet Kuiper, maar eigenlijk ook niet. Mijn vader, Johan Wiggers, was verkoopleider op de Tricotfabriek. Wiggers is ook mijn meisjesnaam en ben getrouwd geweest met een zoon van modewinkel Kuiper. Die naam heb ik na mijn scheiding aangehouden. Ik had al gepubliceerd onder de naam Nannie Kuiper en had in het vak al een zekere bekendheid. Die naamsbekendheid kon ik niet missen.”

Uitreiking Gouden Griffel in het Utrechtse Vredenburg door burgemeester Vos van Utrecht 7


Kleurrijke herfstcollectie

SKYLINE MODE

laat vrouwen stralen

Met persoonlijke service en prettige winkelbeleving bedient damesmodezaak Skyline Mode aan de Misterstraat sinds de opening op 5 oktober vorig jaar een groeiende klantenkring van vrouwen van alle leeftijden. “De goede pasvorm en draagcomfort van onze collectie is belangrijk voor onze klanten”, zegt eigenaar Debby Vos. “We nemen bij een kopje koffie alle tijd om hen te helpen de juiste keuze te maken. Want vrouwen moeten hier blij de deur uit gaan.” De nieuwe herfstcollectie met nieuwe modellen vesten, broeken en blouses in vriendelijke herfstmodekleuren vult de winkel en wordt wekelijks aangevuld met nieuwe items. Skyline Mode heeft een gunstig geprijsde eigen kledinglijn die vrouwen - ook met een maatje meer en tot op hoge leeftijd - doet stralen. “Daar doen we het voor. Ik verkoop ook graag kleur, want daar worden vrouwen mooier van.” Op 5 oktober presenteert Skyline Mode de nieuwe seizoenskleuren van de herfst- en wintercollectie van maat 38 tot maat 50 - tijdens twee modeshows. 's Ochtends in het Atrium van De Pelkwijk en om 14.00 uur in recreatiezaal De Schutse in de Sleeswijk. Openingstijden: ma. 13.00 tot 17.30 uur • di. t/m vr. 10.00 tot 17.30 uur • zat. 10.00 tot 17.00 uur.

Misterstraat 51 • 7101 ES Winterswijk • tel. 0543 22 31 99

8


50+ Krant-uitgever Franz te Loo als dj aan de slag bij Leuk.fm

Franz te Loo:”Ik word vaak aangesproken met de vraag: wanneer ga je weer radio doen?”

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. 50+ Krant-uitgever Franz te Loo heeft er een ‘leuk’ klusje bij: elke zondagochtend draait hij nu als dj bij regionale omroep Leuk.fm.

H

et eerste nummer dat Franz voor Leuk.fm draaide was Overal van André Hazes-imitator Lesley Williams. Nederlands- en Duitstalige muziek en jarenzestig-evergreens, het genre waarop Leuk.fm zich richt, is volgens Franz te Loo springlevend. “In de Achterhoek is deze muziek al jaren heel populair en dat heeft de laatste jaren zelfs nog een impuls gekregen. Kijk maar eens naar al die Oktoberfesten en Piratenfestijnen, die zijn ongekend populair, ook bij jongeren en zeker in grensgemeenten en natuurlijk over de grens. Een zangeres als Helene Fischer is in Duitsland razend populair en treedt op voor uitverkochte stadions. Het is vrolijke en melodieuze muziek. En origineel, niet van die bewerkte computermuziek of geprogrammeerde housebeats”. Franz, in het verleden actief in meerdere dansorkesten

en als radiomaker, heeft zich de laatste jaren helemaal gericht op het opbouwen van zijn Te Loo Media, uitgever van de 50+ Krant en organisator van beurzen en evenementen, waaronder komend voorjaar een optreden van ooit ‘zijn’ orkest Die Slingetaler. Maar toen Franz de kans kreeg om ook weer als dj aan de slag te gaan, zei hij onmiddellijk ja: “Want op straat word ik nog steeds aangesproken door mensen die zeggen: wanneer ga je weer radio doen? Dat is mijn motivatie: mensen blij maken met een ochtend vrolijke muziek”. Voor de duidelijkheid voegt hij eraan toe dat zijn muziekkeuze op de zondagochtend zich niet zal beperken tot typische Schlager- of volksmuziek. “Ook bands als De Dijk en andere Nederlandstalige popgroepen die echt kwaliteitsmuziek maken, laat ik aan bod komen”.

Leuk.fm is het Nederlands-/Duitstalige zusje van omroep Gelre.fm, dat een bredere programmering heeft met meer algemene popmuziek van nu en de laatste decennia. Ook brengt de zender sport en regionaal nieuws, met doordeweeks elk uur een nieuwsbulletin op zowel Gelre.fm als Leuk.fm. Gelre.fm zelf brengt volgens stationmanager Jorg Ebbers typische arbeidsvitaminen-muziek, waarop veel huisvrouwen en werkenden in onder meer de bouw afstemmen. Franz te Loo is elke zondagochtend van 8.00 tot 11.00 uur te horen op Leuk.fm De zender is op 106.9 te beluisteren en digitaal op DAB+. Voor de kanalen waarop de zender via glasvezel te ontvangen is: zie www.leuk.fm.

De 50+ Krant viert een feestje en gaat daarom 350 vrijkaarten weggeven voor een leuke avond met orkest Die Slingetaler in het Wooldse gebouw Juliana op zaterdag 20 januari 2018. De inmiddels zeer populaire Slingetaler zijn door 50+ Krant-uitgever Franz te Loo gecontracteerd voor deze avond om de liefhebbers van deze muziek en lezers van onze krant een leuke avond te bieden. Die Slingetaler komen uit Kotten en maken Alpenländische Volksmusik. Daarnaast worden ook Engelstalige “Golden Oldies”, Nederlandstalige en dialectnummers niet geschuwd. Het gezelschap bestaat uit zes muzikanten en twee zangeressen. De band treedt o.a. op in traditionele outfit met Lederhose en de zangeressen in een originele Dirndl. Die Slingetaler hebben al diverse grote optredens achter de rug, waaronder 2009 en 2011 in het voorprogramma van Die Jungen Original Oberkrainer uit Slovenië, uitverkochte optredens tijdens Ein Abend der Volksmusik in Kotten en diverse gastoptredens in de regio en Duitsland. In onze novemberuitgave van vrijdag 24 november wordt bekendgemaakt op welke datum en waar u de gratis kaarten kunt afhalen. Reservering vooraf voor deze vrijkaarten is niet mogelijk. We geven maximaal twee vrijkaartjes per persoon. Dus bent u liefhebber van een geweldige avond met Die Slingetaler en wilt u er gratis naar toe, wees er snel bij zodra de datum in november bekend wordt. Franz te Loo wenst u alvast een heerlijke avond. 9


APK?

20% KORTING KORTING OP VLOEREN & BEHANG

AUTO MEERDINK Uw APK-afspraak altijd binnen handbereik met de Auto Meerdink App Actie geldt van 2 t/m 14 oktober 2017

Snelliusstraat 21 • 7102 ED Winterswijk • 0543 531172 • info@automeerdink.nl

Vraag naar de voorwaarden

10


Winterswijk toen en nu D

e B.H. Heldtstraat, het is tegenwoordig een doorsneestraat, met voornamelijk appartementen voor ouderen en eenpersoonshuishoudens. Maar in de jaren vijftig en zestig had de straat, al dan niet terecht, een beruchte reputatie. Je mocht er als kind niet doorfietsen, je durfde niet eens. Er zou vooral tuig wonen en je was je leven er niet zeker. Schromelijk overdreven natuurlijk, want hoewel er vast wel wat raddraaiers woonden, was het ook een volksbuurt waar mensen om elkaar gaven. De bewoners zaten ’s avonds altijd gezellig met een stoeltje voor het huis, accordeon erbij en ongetwijfeld een biertje. Op de website van Oud Winterswijk reageert bijvoorbeeld Willem Tiemens: “Er waren een paar schreeuwers die het leuk vonden om anderen bang te maken. Mijn oma heeft er vanaf het begin gewoond en er woonden toen ambtenaren etc. Een volksbuurt met mensen die iets om elkaar gaven.” En Wil Visser zegt: “Dat was de fijnste straat die ik mij kan herinneren. Wij woonden zelf op de Kobstederstraat en speelden als kind heel graag in de Heldtstraat. Het was er altijd gezellig en alles kon daar, een echte volksbuurt. De mensen die er niet woonden maakten er de slechte buurt van.” Maar toch. Astrid Schreurs zegt: “Ik mocht er ook niet doorfietsen. Deed het toch een keertje. Dat heb ik geweten. Deed het nadien dus niet weer.” De Heldtstraat werd aangelegd en bebouwd tussen 1914 en 1918. De arbeiderswoningen waren voor die tijd erg modern, met een gangetje achter de voordeur zodat je niet direct de huiskamer inkwam en aparte slaapkamers, geen bedsteden. Aanvankelijk woonden er veel mensen die bij het spoor werkten, maar ook kleine winkeliers en neringdoenden. De oude woningen zijn in 1973 afgebroken, de eerste nieuwe huizen werden eind 1975 opgeleverd. De straat is vernoemd naar Bernardus Hermanus Heldt, vakbondsman en politicus. De geboren Amsterdammer (1841-1914) was voorman van het Algemeen Nederlandsch Werklieden-Verbond en in 1885 de eerste arbeider in de Tweede Kamer, als lid van de Liberale Unie. Heldt werd bekend als pleitbezorger van een staatspensioen en kiesrechtuitbreiding. Hij maakte deel uit van de parlementaire enquête naar de toestand in fabrieken en werkplaatsen. In 1902 werd Heldt benoemd tot agent van de Rijksverzekeringsbank in Winterswijk. Hier was hij in 1908 medeoprichter van de ambachtsschool, waarvan hij tot zijn dood bestuurslid was. Hij was ook een van de oprichters van de Vereeniging tot verbetering van de Volkshuisvesting te Winterswijk en tot zijn dood voorzitter hiervan. Bronnen: www.oudwinterswijk.nl, socialhistory.org/parlement.com en het boek Groeten uit Winterswijk. Foto links: de B. H. Heldstraat, circa 1935, rechts in 2017

't Pluumke '67 start met badminton voor 50-plussers

Budgetcoach Geld Op Orde: hoe eerder, hoe beter De vakantie is voorbij, alles gaat eigenlijk weer zo zijn gangetje. Maar geldt dit ook voor uw geldzaken of huishoudadministratie? Des te eerder u mijn hulp inschakelt, des te groter is de kans dat u de situatie beheersbaar houdt en niet in de schulden komt. Een onverwachte verandering in uw inkomen, bijvoorbeeld door ziekte, werkeloosheid, overlijden of echtscheiding, kan tot schulden leiden. Als er een spaarbuffer is opgebouwd, kunnen onverwachte schommelingen in uitgaven of inkomsten beter worden opgevangen. Maar hoe pakt u dit aan? Als er financiële problemen ontstaan en u er zelf niet meer uitkomt, is een Budgetcoach een goede keus. Het voelt vreemd om kosten te maken om uw financiële zaken op orde te krijgen, maar over het algemeen verdient u de kosten van een Budgetcoach weer terug. TIP: Steeds meer werkgevers kiezen ervoor een Budgetcoach in te zetten voor hun werknemers. Werkgevers doen dit dan als preventieve maatregel en realiseren hiermee een flinke kostenbesparing op het gebied van verzuim, verwerking van loonbeslagen of verminderde arbeidsproductiviteit. Vraag vroegtijdig een gesprek aan met uw werkgever zodat u uw financiële zorgen kunt bespreken. Het is heel goed mogelijk dat uw werkgever de kosten voor financiële coaching geheel of gedeeltelijk wil betalen. Vindt u het lastig om zelf een gesprek aan te gaan met uw werkgever, omdat het toch wel erg privé is, wellicht kan ik hierin dan iets voor u betekenen.

Jolanda Mentink Budgetcoach T 06 12 87 41 10 E geldoporde@kpnmail.nl I www.geldoporde.nu

Badminton is een sport is voor jong en oud. Badmintonclub ’t Pluumke ’67 in Winterswijk begint in oktober met een nieuwe groep badminton voor vijftigplussers. De vereniging heeft actieve leden tussen de 8 en 73 jaar. Daartussen zitten leden die al meer dan veertig jaar badmintonnen. Twee van die krasse knarren, samen goed voor meer dan 75 jaar ervaring in deze sport, willen op basis van gemoedelijkheid en gezelligheid op de hun kenmerkende wijze een nieuwe groep vijftigplussers enthousiast maken voor deze sport.

Nieuwsgierig? Schroom niet en neem vrijblijvend contact met mij op. De gesprekken vinden bij u thuis aan de “keukentafel” plaats. Ik ben een gediplomeerd Budgetcoach en sta ingeschreven in het landelijk SHV3 KIWA register. Voor informatie: www.geldoporde.nu.

Wie toe is aan een nieuwe uitdaging kan zich aanmelden voor tien lessen bij

Preventief - Maatwerk - Service - Kwaliteit 11

’t Pluumke ’67 via www.probeerbadminton.nu in Sporthal De Vlier op woensdagen tussen 16.30 en 18.30 uur. Men kan dan tegen gereduceerd tarief kennismaken met badminton. Leenrackets zijn aanwezig. Zorg wel voor kleding en schoenen die geschikt zijn voor de zaalsport. De groep vijftigplussers start op woensdag 4 oktober.


Compleet vernieuwde afdeling Cosy Villa bij

Citywonen Eugelink te Kortschot Citywonen Eugelink te Kortschot heeft de afdeling Cosy Villa compleet vernieuwd. Dit betekent dat de bestaande collectie plaats heeft gemaakt voor de nieuwe collectie banken, fauteuils, eettafels, stoelen en decoratie.

Uniek en betaalbaar

p o g n i t r Ko s e k i b E o de m

De Cosy Villa collectie bestaat uit unieke en betaalbare landelijke meubelen. Cosy Villa is een uniek concept, maar toch zeer betaalbaar. Mede dankzij onze jarenlange ervaring en top ontwerpers staan wij garant voor kwaliteit en zitcomfort. Met Cosy Villa kies je voor meubelen van goede kwaliteit met een landelijke, romantische en klassieke uitstraling voor een goede prijs.

Warm en sfeervol wonen!

Wij hebben diverse E-bike modellen* met

De Cosy Villa collectie bestaat uit een zeer uitgebreid assortiment banken, fauteuils en eetkamerstoelen met een landelijk karakter. U herkent de collectie aan het authentieke ontwerp. Het gebruik van natuurlijke materialen gecombineerd met zachte stoffen in basic kleuren vormt een goede basis voor een eigentijds én landelijk interieur. Alle meubelen worden stuk voor stuk met veel liefde door vakmensen met de hand in elkaar gezet. Voor de ontwikkeling van de meubelen zijn de ontwerpers van Cosy Villa continue op zoek naar de nieuwste trends. Kom langs bij Citywonen Eugelink te Kortschot voor de complete collectie Cosy Villa.

10% - 15% korting Op = OP

GH]HÀHWVHQ]LMQJHEUXLNWYRRUSURHIULWWHQ

Vredenseweg 9-1 Winterswijk

Citywonen Eugelink te Kortschot

Tel 0543 512392

Europalaan 117 Winterswijk Tel. 0543 515 854 www.citywonen.com

www.lensinktweewielers.nl

Optimaal comfort en veiligheid in uw badkamer Kom langs in onze showroom en laat u inspireren!

Ook als u ouder bent wilt u graag zelfstandig blijven wonen. Bij het vernieuwen van uw badkamer is dit een belangrijk aandachtspunt. Onze badkamerontwerpen sluiten vandaag al aan bij uw wensen van morgen. En dat gaat heel goed samen met design en een mooie uitstraling!

Kom langs in onze showroom in Winterswijk, dan laten wij alle mogelijkheden zien voor úw ideale badkamer.

Europalaan 111, Winterswijk - www.baderiehtw.nl Europalaan 111, Winterswijk - www.baderiewinterswijk.nl 12


Veertig wensen gaan op 6 oktober in vervulling

Winterswijk loopt warm voor wensen ouderendag Een rondvlucht boven het dorp, een bezoek aan een zus in NoordHolland en uitleg over de pc. Zomaar enkele van de veertig wensen die tijdens Nationale Ouderendag op vrijdag 6 oktober in Winterswijk in vervulling worden gebracht. “We zijn aangenaam verrast over het

De wensen van ouderen variëren van

bij het comité. Het comité van de Win-

aantal ingestuurde wensen en de diver-

uitstapjes als een rondvlucht boven

terswijkse Ouderendag bestaat uit di-

siteit daarvan. We doen voor de eerste

ons dorp, een avondje schouwburg,

verse

keer mee met dit initiatief op de Natio-

bezoek aan zus in Noord-Holland en

(WMO-loket) Marga Klompé en de Win-

nale Ouderendag. We hadden voorzich-

een groepje dat nog een keer een trein-

terswijkse uitdaging. De dag wordt mo-

tig ingezet op zo’n tien mogelijk twintig

ritje wil maken. Maar ook een vrouw

gelijk gemaakt door o.a. financiële

wensen; Winterswijkers zijn best wat te-

van midden 80 die met haar 90-jarige

bijdragen van het Nationaal Ouderen-

rughoudend met dit soort dingen, van-

man een keer uitleg wil hebben over

fonds, vele instanties die materieel, en-

daar. Maar veertig, dat is echt heel mooi

gebruik van een pc. Een groep bewo-

treekaarten of arrangementen beschik-

in het eerste jaar”, aldus een vertegen-

ners die bij hun wooncomplex een

baar stellen en natuurlijk al die vrijwilli-

woordiger van het comité.

brievenbus wenst; het zijn zo maar

gers die zich die dag inzetten om alle

een aantal wensen die binnenkwamen

wensen te helpen vervullen.

ouderenbonden,

De

Post

Gezond en wel Yvet Koskamp

Auw.. vinger tussen de deur! Een metafoor die ik nog wel eens gebruik binnen de praktijk. Deze heb ik, inmiddels tien jaar geleden, op de opleiding geleerd. Mijn taak als fysiotherapeut begint bij het volledig in beeld brengen van een klacht. Ja! Bij ons mag je echt even zeuren. Waar zit de pijn? “In je vinger.” Wat veroorzaakt de pijn? “De deur.” Een blessure waarvan je als het goed is snel en probleemloos herstelt. Maar na twee weken ervaar je nog steeds pijnklachten. “Wat dan?” Dan begint bij ons het traject van analyseren, behandelen en coachen! Binnen de biomechanische factoren kijken we naar het geheel. Niet alleen naar het aangedane weefsel. Het heeft ook in dit voorbeeld niet veel zin om je vinger te behandelen als de deur nog steeds gesloten is. Auw! Dus bij een pijnklacht in je vinger kijken we ook naar de nek, schouder, elleboog en de pols. Nu is echter de deur opengezet. Je vinger heeft de tijd gehad om te herstellen. Met andere woorden is er na enige tijd geen reden meer om aan te nemen dat die vinger nog pijn doet. Toch? Maar zo ervaren wij dit niet altijd. Op psychosociaal niveau kunnen deze factoren ons herstel zowel positief als negatief beïnvloeden. Want, ja, die vinger tussen de deur krijgen op die toch al zo ‘ongelukkige zware’ rotdag doet gewoonweg meer pijn. Stressfactoren hebben immers een impact op ons hele lichaam; in het ontstaan van klachten maar natuurlijk ook in het tempo en de mate waarin iets herstelt. Zo maar een metafoor voor bijvoorbeeld een onbegrepen peesklacht die onder invloed is van deze factoren.

Yvet Koskamp, fysio- en manueel therapeut bij Fysiotherapie Beatrixpark

Seniorenraad vergadert

Een rondvlucht boven Winterswijk is een van de wensen die volgende week vrijdag in vervulling zullen gaan 13

De Seniorenraad Winterswijk vergadert eenmaal in de twee maanden en wel op de laatste maandagmorgen van de maand. De laatste bijeenkomst van dit jaar is gepland op maandag 27 november a.s. in Boogie Woogie. De bijeenkomsten beginnen om 09.30 uur en duren gemiddeld 2 1/2 uur. De bijeenkomsten zijn openbaar. Wie zich een beeld wil vormen van wat de Seniorenraad zoal voor de Winterswijkse senioren doet, kan de bijeenkomsten bezoeken. Men kan dan ook onderwerpen aansnijden die senioren in Winterswijk aangaan.


Schakel nu gratis over naar een automaat GRATIS AUTOMAAT T.W.V. ¢ 1.500*

De Fiat 500x In onze drukke levens zijn we de hele dag aan het schakelen. Tussen werk en privé. Van een belangrijke presentatie en het verzorgen van de avondmaaltijd tot een energieke work-out. Dan is het fijn om in ieder geval even ontspannen te kunnen rijden. Kies daarom voor de Fiat 500X die de functionaliteit heeft van een stadsauto, maar ook het comfort en avontuurlijke karakter van een SUV. En schakel nu gratis over naar een automaat t.w.v. € 1.500. Kom naar de showroom en vraag naar de voorwaarden.

fiat.nl

*De actie is geldig bij aankoop van een nieuw, ongeregistreerd model en op alle versies die een Dualogic- of DCT-transmissie als optie bieden. De actie loopt t/m 31 oktober 2017 of zolang de voorraad strekt. De gebruikelijke meerkosten voor een automaat en daarmee het klantvoordeel ]HYPLLY[ WLY ]LYZPL >PQaPNPUNLU LU KY\RMV\[LU ]VVYILOV\KLU 2PQR ]VVY KL HJ[PL]VVY^HHYKLU VW ÄH[US +L ]LYIY\PRZJPQMLYZaPQUNLIHZLLYKVWKLVɉJPwSL,\YVWLZL[LZ[TL[OVKL/L[KHHK^LYRLSPQRL]LYIY\PROHUN[TLKL af van de omstandigheden en uw rijgedrag.

Gem. brandstofverbruik: 4,0 – 6,7 l/100 km (1 op 14,9 – 25). CO2: 106 – 157 g/km.

Een (buurt) feestje vier je bij Wok Wamelink 999 Samen genieten...

ALL-IN CUISINE Inclusief wijnen en bieren p.p. al vanaf (midweek)

26.

50

En dat alles inclusief drank* voor een scherpe prijs. Dus u weet waar u aan toe bent. Want Wok Wamelink blijft uniek in de regio. Reserveer snel via www.wamelink.nl

WOKWAM-005-2017

Een locatie bepaalt veelal de sfeer. Dus waar kun je dan beter feesten dan bij Wok Wamelink. Of het nu om een buurt-, bedrijfs- of verjaardagsfeest gaat alles is mogelijk. En loopt het feestje wat uit dan krijgt u, als groep, korting op extra tijd.

*

Wooldseweg 71, 7101 HV Winterswijk info@wamelink.nl *Zie de voorwaarden op onze website

14


Winterswijk vanuit de lucht

Foto: Frank Bosvelt

Het is een prachtige foto om een nieuwe serie over Winterswijk vanuit de lucht mee te beginnen: de wijk Het Kreil en een deel van de stationsomgeving. Op deze foto, geschoten op 12 augustus richting het oosten, is ook goed te zien hoe groen Winterswijk zelfs in de kern is. Onderaan rechts ligt het spoor naar Arn-

hem en een stukje van het museum Transit Oost, dat naar verwachting volgend jaar de deuren zal openen. Rechtsonder loopt ook het nieuwe fietspad vanaf de Wooldseweg door het ‘spoorbosje’, vroeger een gebied met draaischijven, loodsen en een watertoren op het NS-emplacement, maar nu een parkje waar veel vleermuizen huizen.

Centraal op de foto de wijk Het Kreil met zijn kenmerkende arbeiderswoningen en straatnamen uit de textiel (ketting, spoel,wever, schering en inslag). Daarachter, iets links van het midden, zijn de nieuwe witte huizen met donkere daken in park de Huininkmaat te zien. En weer daarachter steekt nog net de hoogbouw van zorgcentrum de Pelkwijk boven de

bomen uit. Prominent aan de horizon, links van het midden torent de hoge silo van de steengroeve boven het groen uit en iets meer naar rechts de windmolens over de grens ten noorden van Oeding. In de komende edities meer foto’s van Winterswijk vanuit de lucht.

Leven zonder feesten is als een lange reis zonder station

Twaalf nieuwe schutterskoningen

Winterswijk vierde vanaf 23 juni, met de zomervakantie als tussenstop, twaalf volksfeesten. Buurtvereniging ‘t Vosseveld en buurtschap Meddo beten het spits af; Miste en Kotten sloten drie weken geleden de rij. Schutterskoningen en -koninginnen 2017

Volksfeesten dragen in Winterswijk als vanouds bij aan het gemeenschapsgevoel. Naast muziek, de optocht, volks- en kinderspelen is het vogel- en koningsschieten daarbij een traditioneel en nog steeds populair onderdeel van de feestelijkheden. Altijd spannend wie de laatste stukjes van de houten vogel van de stang schiet en zich een jaar lang schutterskoning of -koningin mag noemen. Uitzondering is ’t Vosseveld, waar niet op een vogel, maar op een houten vos wordt geschoten en de winnaar van het vosschieten de titel Vossejager krijgt. Coen Damkot was als Vossejager de eerste nieuwe schutterskoning van 2017. In datzelfde weekend was Henk Goossens in Meddo de gelukkige, een week later gevolgd door Gonnie Lievers in Huppel-Henxel, die de eerste schutterskoningin was dit jaar. Uiteindelijk was de verhouding mannen-vrouwen bij alle ‘gekroonden’ 50:50.

Buurtschap - school / Schutterskoning(in) ‘t Vosseveld Coen Damkot Meddo - Basisschool ‘t Kempken Henk Goossens Huppel, Henxel en aangr.dorpbuurt - OBS ‘t Waliën Gonnie Lievers Chr. Oranjever. Henxel e.o. - Emmaschool Lia Eeltink

Keizerschieten Tijdens het Volksfeest in Winterswijk gingen alle schutterskoningen en –koninginnen met elkaar de strijd aan om de prestigieuze titel ‘Keizer Oehoe VII’, die werd gewonnen door schutterskoning 2016 van Kotten, Erik Stortelers. De winnaar van het vogelschieten tijdens Volksfeest Winterswijk wordt sinds vorig jaar ook gelauwerd met de titel Koning.

Koning van Winterswijk 2017 William Wiggers 15

Corle Narda Maas

Ratum Herbert te Selle

Brinkheurne Dennis Raterink

Dorpbuurt De Vrijheid Miranda Hengeveld

Winterswijk William Wiggers

Kotten - OBS Kotten Freek Stronks

OBS Woold Ursula te Brake

Miste - OBS Miste/Corle Judith Salemink


Ruime keuze bij Woninginrichting-aanhuis.nl

Kwaliteit hoog in het vaandel bij Hobbelink & Buitink Notarissen

Woninginrichting-Aanhuis.nl is uw specialist voor het inrichten van iedere woning. Wij zijn een landelijke organisatie. Woninginrichting-aanhuis.nl is dé specialist, met een compleet assortiment om je gehele woning van boven naar beneden compleet in te richten.

Het notariskantoor voor de Achterhoek is Hobbelink & Buitink Notarissen in Winterswijk. Wij zijn meer dan een traditioneel notariskantoor. Als één van de grootste notariskantoren in de Achterhoek hebben wij ons op diverse werkterreinen gespecialiseerd, zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van de andere werkzaamheden. Hierdoor hebben wij ons onder andere kunnen ontwikkelen tot hét kantoor voor de Achterhoek als het gaat om mediation en echtscheidingsbemiddeling.

Bij Woninginrichting-aan-huis op het Weurden 4 vindt u alles voor de aankleding van uw woning. Raambekleding, duettes, jaloezieën, gordijnen, Inbetweens, PVC vloeren, tapijt, vinyl, voor elk wat wils. We hebben een ruime keuze aan stalen in de winkel die u vrijblijvend mee naar huis mag nemen om de kleur te bepalen bij uw interieur. Behang is weer helemaal terug van weg geweest. Bij ons vindt u een grote keuze aan behang. Ook kunnen wij vouwgordijnen en inbetweens van dezelfde stof voor u laten maken bij ons atelier. We hebben iedere maand acties die u kunt vinden op onze site www.woninginrichtingaanhuis.nl.

Naast de werkzaamheden die u van oudsher van een notaris verwacht, zoals het opstellen van een testament, samenlevingscontract, hypotheekakte of de oprichting van een BV, kunt u bij ons ook terecht voor onder andere estate-planning, bewindvoering en agrarisch recht. En zoals genoemd mediation / conflictbemiddeling en echtscheidingsbemiddeling .

Met onze eigen vakbekwame stoffeerders, monteurs en parketteurs, schilders en behangers kunnen wij absoluut kwaliteit leveren en dat tegen zeer scherpe prijzen. Je kunt ook voor vele extra’s bij ons terecht.

Hoogste eisen U staat als klant bij ons centraal. Ons doel is om uw wensen te vertalen in realistische oplossingen. Kwaliteit staat daarbij hoog in ons vaandel. Dat komt niet alleen tot uiting in een akte. Wat minstens zo belangrijk is, is de zorg voor onze klanten. Wij nemen de tijd die nodig is en bieden een compleet product, dat is afgestemd op de persoonlijke situatie. Met andere woorden: maatwerk. Kwaliteit heeft bij ons een eerlijke prijs.

Élke vestiging van Woninginrichting-aanhuis.nl is CBW-erkend. Winkels die CBW-erkend zijn, hanteren algemene voorwaarden die jou als consument extra goed beschermen. Ze zijn in samenwerking met de Consumentenbond opgesteld. Hierin zijn alle regels opgenomen die van belang zijn als je iets koopt, bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie. Kom kijken bij:

Ons kantoor is als één van de eerste notariskantoren in Nederland gecertificeerd. Dit betekent dat de kwaliteit van onze dienstverlening aan de hoogste eisen voldoet.

Hobbelink & Buitink Beatrixpark 10 Winterswijk Tel: 0543-548888 info@hobbelinkenbuitink.nl www.hobbelinkenbuitink.nl

De Jong Woninginrichting-aan huis Weurden 4 Tel. 0543 519290 www.woninginrichting-aanhuis.nl

www.scootmobielcentrumachterhoek.nl

Bent u op zoek naar een scootmobiel voor gebruik binnenshuis of wilt u ook in de gelegenheid zijn om uw dagelijkse boodschappen weer zelf te kunnen doen? Voor alle scootmobiel wensen hebben wij oplossingen. Ook als u een scootmobiel wilt huren, bieden wij tal van oplossingen.

Herkent u één of meerdere onderstaande problemen? -

Stralingsonderzoek Advies en Balans

Slaapstoornissen Moe en uitgeput opstaan Onbehaaglijk gevoel Algehele verlaagde weerstand Concentratie stoornissen Onverklaarbare kwalen en ziektebeelden

Ratumseweg 26 7106 CH Winterswijk-Ratum

van 4450,- voor

3600.00

RIJLESSEN Wij bieden als enige dealer uit de regio ook de mogelijkheid om lessen te nemen met de scootmobiel. Deze lessen verzorgen wij samen met een ergotherapeut uit Winterswijk. Daarna krijgt u les over verkeersinzicht van een erkende rij-instructeur.

Dan kan het zijn dat u gevoelig bent voor straling. Ik kan u advies geven en oplossingen aandragen voor betere woon-, werk- en leefomstandigheden.

Bertie Houwers

AANBIEDING

Is uw scootmobiel kapot? Wij repareren uw scootmobiel snel en vakkundig zodat u weer snel mobiel bent. Ook als uw scootmobiel niet bij ons gekocht is.

Wilt u meer informatie of wilt u een prijsopgave? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.

T: 31 (0) 543 562381 M: +31 (0) 630518423 www.nieuwbewust.com info@nieuwbewust.com

Scootmobiel Pride XL140 22 km/u De Pride XL 140S heeft een sportief design en beschikt over goede rij-eigenschappen. De scootmobiel hoort dan ook thuis in het top-segment .

Excel-G-lite-pro rolstoel van 499.00 voor

329.00

U bent van harte welkom in onze

showroom Koningsweg 36b 7102 DN Winterswijk

Praktijkruimte: Beatrixpark 28a - Winterswijk Het onderzoek en de metingen van elektrosmog, hoogfrequente straling en draadloze verbindingen zijn geheel vrijblijvend.

Openingstijden showroom: maandag en vrijdag 10.00-12.00 uur en 14.00-18.00 uur Afspraak na openingstijden is mogelijk. Ook in de avonduren. Tel. 06-5353 4440 16


Met de natuurkalender in de hand op pad Door Bernhard Harfsterkamp Verkade-albums, de serie waarin ook vier delen over de jaargetijden verschenen, stelde er al één samen voor zijn Wandelboekje. Aardig om eens te bekijken, maar niet goed meer bruikbaar omdat er in 100 jaar veel is veranderd vooral ten aanzien van bloeitijden van planten. Actueler is de natuurkalender die Steven van den Brand elk jaar samenstelt voor de Achterhoekse Almanak. Het is de moeite waard die elk jaar opnieuw door te lezen. Uiteraard zijn er vaste onderdelen, maar Van den Brand zorgt elk jaar voor nieuwe verhalen voor de verschillende maanden. Daarnaast staan er weersvoorspellingen voor het hele jaar bij!

O

mdat dit artikel enkele weken eerder wordt geschreven dan het de lezer onder ogen komt, is het soms lastig om een onderwerp te kiezen voor deze natuurkalenderrubriek. Als ik nu bijvoorbeeld over vliegenzwammen en andere fraaie paddenstoelen schrijf, zul je net zien dat de tweede helft van september warm en droog is. Daardoor is er dan nauwelijks een paddenstoel te zien. Dat zou u als lezer die op mijn aanraden zwammen in het Rommelgebergte gaat bewonderen teleurstellen. Plant en dier doen nou eenmaal niet altijd wat wij willen.

Voor september lezen we dat het van 22 tot 26 september “vrij warm nazomerweer met maxima rond 20 graden celsius of hoger” zal zijn. Daarna zal het aanhoudend zacht zijn, “al nemen de buienkansen toe”. Voor september verwacht Van den Brand volop wegtrekkende zomergasten, de vogels die alleen vanaf de lente tot aan het begin van de herfst in ons land verblijven. “Veel parken, bosjes en struiken herbergen in de vroege ochtend doortrekkende grasmussen, roodstaartjes, bladzangers als fitis en tjiftjaf, vinken en lijsters.” En als het toch al wat kouder wordt kunnen eind september de eerste kramsvogels, koperwieken en kolganzen, afkomstig uit het hoge noorden worden verwacht.

De natuurkalender in mijn hoofd is ontstaan doordat ik al jaren in de Winterswijkse natuur rondloop. Ik lette goed op wanneer planten beginnen te bloeien, vogels weer zingen of terugkeren uit Afrika of wanneer bepaalde vlinders voor het eerst vliegen. Toch zijn er mooie hulpmiddelen voor wie de seizoenen in de natuur minder intensief volgt. Er is bijvoorbeeld de website www.natureto-

Eind september bloeit zeker nog de klimop. Die krijgt altijd pas deze maand bloemen, die niet erg opvallen, want ze zijn geelgroen. Ze produceren veel nectar, waarvoor vele insecten dankbaar

day.com , waarop iedereen zijn waarnemingen kan doorgeven, maar ook de natuur in Nederland kan volgen. Bovendien wordt aangegeven wat er in een maand verwacht kan worden. Voor de witte paardenkastanje wordt bijvoorbeeld aangegeven dat in september de kastanjes rijp zijn en dat de boom al volledig in herfstkleuren kan komen.

zijn, want het aantal bloeiende planten neemt in de nazomer snel af. Bijna iedereen heeft wel een kleine of grote klimop in de buurt. Bekijk die eens nauwkeuriger en u zult zien dat die bloempjes helemaal niet lelijk zijn. Geniet vooral ook even van het gegons van de vele insecten, want dat zullen we daarna tot in maart nauwelijks meer horen.

Klimop

De nieuwe Achterhoekse Almanak met de natuurkalender voor 2018 verschijnt in de tweede helft van oktober

Achterhoekse Almanak Natuurkalenders bestaan al lang. Jac. P. Thijsse, bij menigeen nog bekend van de 17


29(5.$03 0(''2 +287 %28:0$7(5,$/(1 GGCNGGJ2L=?=DK%K9FAL9AJ%LMAF@GML%:=KLJ9LAF?

*(/'(5(6&+:(* $/:,17(56:,-.0(''2

+287+$/3$5$//(/:(* '(:,17(56:,-.

7(/  29(5.$030(''21/

18


Seniorenraad Winterswijk bezorgd over operatie Post.nl

Helft brievenbussen volgend jaar weg WINTERSWIJK - We sturen steeds minder brieven en ansichtkaarten. De chauffeurs van PostNL komen daardoor steeds vaker lege of amper gevulde brievenbussen tegen. Die gaan nu verdwijnen of worden verplaatst naar drukkere plekken. Die operatie is al in meerdere provincies in gang gezet en Winterswijk is komend jaar aan de beurt. De Seniorenraad Winterswijk maakt zich zorgen en wordt bij het overleg betrokken.

Winterswijk telt momenteel nog ruim 45 brievenbussen, waarvan 26 in het dorp en circa 20 in het buitengebied. Dat zullen er volgend jaar grofweg de helft minder worden, want landelijk gaat PostNL zo’n 10.000 van de 19.000 oranje bussen weghalen. Er is simpelweg minder post en het bedrijf wil meer investeren in pakketpunten en bezorging, want pakketjes sturen en ontvangen we wel steeds meer. In het noorden en zuiden van het land is die operatie al in volle gang. Gelderland en dus ook Winterswijk is ‘ergens volgend jaar’ aan de beurt, zo meldt een woordvoerster van het postbedrijf tegenover de 50+ Krant.

Zorgcentra Welke brievenbussen gaan verdwijnen en wanneer is nog niet bekend. Maar vooral de minst gevulde bussen zullen eraan moeten geloven. Die worden weggehaald of verplaatst naar drukkere plekken, zoals het begin van een woonwijk, winkelcentra of bus- en treinstations, plekken waar veel mensen langskomen dus. “Ons uitgangspunt blijft dat brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven, ook voor mensen die minder mobiel zijn”, aldus PostNL. Zorgcentra en ziekenhuizen behouden daarom hun oranje bus. Het verwijderen en verplaatsen gebeurt in overleg met landelijke en plaatselijke belangenorganisaties voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn. Buurtbewoners krijgen straks twee weken van te voren per brief te horen of hun brievenbus wordt verplaatst of verwijderd.

heeft daarop positief gereageerd "We stellen het verzoek op prijs. We behandelen het Brievenbussen Reductie Project per regio en starten in oktober/november met de regio Gelderland. We nodigen de Stichting graag uit wanneer we beginnen met het adviesproces voor de regio Gelderland."

Helaas, oude bussen zijn niet te koop Verzamelaars van nostalgische objecten als telefooncellen, melkbussen en bakelieten telefoontoestellen hebben inmiddels belangstelling getoond voor de brievenbussen die nu massaal worden verwijderd. Maar helaas, Post.nl verkoopt ze niet. “De oude, rode brievenbussen zijn niet meer verkrijgbaar of te koop. Deze brievenbussen worden verzameld en gerecycled”, zo meldt het bedrijf op zijn website.

Winterswijk De Seniorenraad Winterswijk erkent dat brievenbussen minder worden gebruikt en dus minder nodig zijn, “maar het baart ons tevens zorgen”, zo heeft de raad onlangs in een brief aan de directie van Post.nl laten weten. Daarom heeft de Seniorenraad aangeboden aan te schuiven bij het overleg over de operatie in Winterswijk. Post.nl 19


MASTER IN VOERTUIG RECONDITIONING EN OPPERVLAKTE COATING

Schadeherstel Uitdeuken zonder spuiten Verzekerings taxatie + reparatie

3 JAAR GARANTIE

Ruitreparatie

nieuw!

de Lakkenwinkel

4 JAAR GARANTIE

euwe pand alles te koop ni s on in r be to ok 1 f na Va jes op kleur etc. omtrent lakken, spuitbus

5 TOT 7 JAAR

SCHADE?! JIJ BEPAALT(.NL) WAT ER BIJ AUTOSCHADE GEBEURT!

UW VOERTUIG WEER ALS NIEUW!!

www.kolste.nl Koningsweg 46 7102 DV Winterswijk

WIJ REPAREREN VAN TOT

Tel. 0543-532220 info@kolste.nl

TOT

CRASH!

Tinbergenstraat 44 T +31 543 - 535322 info@autoschadewinterswijk.nl

www.autoschadewinterswijk.nl

=HOIVWDQGLJEOLMYHQ EDQNLHUHQ

PHWGHDGYLVHXUDDQ KXLV

6DPHQEDQNLHUHQ :DQQHHUX WLMGHOLMN QLHWQDDUNDQWRRUNXQWNRPHQHQXZEDQN]DNHQQLHWRQOLQHRIWHOHIRQLVFKNXQW UHJHOHQGDQNRPHQZLMQDDUXWRH:LMKHOSHQXELMXZGDJHOLMNVHEDQN]DNHQ]RDOVKHWKHWRSVWHOOHQ YDQHHQYROPDFKWHQPHWRQOLQHEDQNLHUHQ

%HO  YRRUKHWPDNHQYDQHHQDIVSUDDN (HQDDQGHHOLQHONDDU

20


Hallo! Geeftt u Geef ons ook een 10? Wij doen mee in de strijd om de titel “Supermarkt v van an het jaar 2017-2018” Feq\n`eb\c`j\\emXe[\^\j\c\Zk\\i[\ n`eb\cjmffi[\jlg\idXibkmXe_\kaXXi m\ib`\q`e^%LjeXgkmXjk[Xkn`aXcjk\Xd ^iXX^[\n`ejkgXbb\e%

ft u ons ook een 10? Geeft

;XXimffi`jlnd\e`e^mXe^iffkY\cXe^ ?\\]klfg$f]XXed\ib`e^\efdki\ek \m\ekl\c\m\iY\k\iglek\e6;Xe_fi\en`a [Xk^iXX^%9\ekll`k\ijkk\mi\[\efm\ifeq\ n`eb\c6;Xeqfl[\en`a_\k\i^nXXi[\i\e Xcjl[`kcXXkd\ib\ed\k\\edff`Z`a]\i% >\\]klfejffb\\e('6

Ibo IJmker, Ôc`XXcdXeX^\i AldYfN`ek\ijn`ab

Kijk voor meer informatie op www.supermarktv .supermarktvanhetjaar anhetjaar.nl anhetjaar .nl Winterswijk Europalaan 105

21


• Ballonvaarten voor particulieren • Ballonvaren met uw klanten • Exclusieve Bedrijfs- en personeelsarrangementen • Heteluchtballon in eigen huisstijl • Importeur Cameron Balloons • Organisator Twente Ballooning

Voor ballonvaartreserveringen in de Achterhoek kunt u eveneens terecht bij:

Airport Winterswijk - Corle Gerrit en Dini Kruisselbrink-Berkhof

Bessinkgoorweg 6/8 7119 AE Winterswijk-Corle Tel. 0543-512172 Opstijgen vanaf eigen locatie in de Achterhoek ook mogelijk. Informeert u naar de afmetingen van het terrein. Weijinksweg 26 • 7558 PL Hengelo Tel.: 074-2761100 • E-mail: info@rienjurg.nl • www.rienjurg.nl

22


Thema-avond op 11 oktober

De koekoek heeft het moeilijk Voor veel mensen is de luide roep van de koekoek, die in de loop van april voor het eerst te horen is, het geluid van de lente. Na enkele maanden is deze boeiende zomergast echter alweer vertrokken, want ongeveer eind juli gaan de volwassen koekoeken weer richting Afrika. Hun door ‘pleegouders’ grootgebrachte jongen volgen tot laat in de herfst.

I

VN en KNNV verzorgen op 11 oktober een interessante thema-avond over de koekoek, die volgens Sovon Vogelonderzoek vrijwel is verdwenen in grote delen van het cultuurlandschap. Ook is er een forse afname in bossen en in mindere mate in natuurterreinen. De oorzaken van de teruggang zijn nog onduidelijk. Om meer kennis te vergaren en extra aandacht te vestigen op de koekoek, is 2017 door Sovon en Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot Jaar van de Koekoek.

Teruggang Hoewel de koekoeken er zeer waarschijnlijk al wel eerder waren, werden ze voor Winterswijk voor het eerst gemeld door meester Meinen in 1917 en 1918. De laatste decennia is een sterke achteruitgang van het aantal broedparen te zien. Volgens de telgegevens van de Vogelwerkgroep lag het aantal broedparen in Winterswijk van 1974 tot 1994 redelijk constant tussen 270 en 350. In de WCLperiode (1995 tot 1998) is Winterswijk korte tijd volledig gekarteerd en werd een sterke achteruitgang geconstateerd. Was het aantal toen nog 148, tussen 1999 en 2013 daalde het verder tot minder dan 100 broedparen. De koekoek broedt nooit zelf, want het

vrouwtje legt eieren in nesten van verschillende zangvogels en laat het broeden over aan deze ‘waardvogels’. Zodra de jonge koekoek uit het ei komt, gooit hij de eieren of jongen van zijn pleegouders uit het nest en eist het aangeboden voedsel op.

Kevin Collins is afkomstig uit Enschede, geïnteresseerd in vele facetten van de natuur en geeft vanuit die passie regelmatig lezingen in de regio. De lezing wordt ondersteund met mooie video- en geluidsfragmenten en is voor iedereen toegankelijk.

Lezing Kevin Collins

Locatie: Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61, 7101 NB Winterswijk. Aanvang: 20.00 uur. Entree (inclusief een consumptie): 3 euro voor IVN- of KNNVleden en 5 euro voor niet-leden.

Tijdens de thema-avond op woensdag 11 oktober, die wordt georganiseerd door de samenwerkende afdelingen Oost-Achterhoek van de natuurorganisaties IVN en KNNV, gaat IVN-gids Kevin Collins in op de koekoek, de waardvogels, het migratiegedrag en hij vertelt over de recente onderzoeksresultaten.

Meer informatie: www.ivn.nl/afdeling/oost-achterhoek en www.knnv.nl/oost-achterhoek

Streekeigen Diana Abbink

“Weemoed”

Elk voorjaar hebben mijn man en ik een discussie. Halen we wel of niet de ruitjes uit het stalraam zodat de zwaluwen naar binnen kunnen? Ik weet bij voorbaat dat ik die discussie verlies: zwaluwen mag je niet wegjagen, die brengen geluk. Een oud boerengeloof, maar wel zo diep genesteld dat we er nog steeds naar handelen. Het Aaltense duo Dinie en Wim zong er jaren geleden al over : “waor zwaluwen nusselt, daor krepeert nog gin koo”.

Waarom dan toch discussie? Omdat ze er ieder jaar weer een enorme rotzooi van maken op de deel, en alle bekenden lopen over die deel bij ons naar binnen. In het begin gaat het nog, dan bouwen ze hun nest, leggen eitjes en dan is er betrekkelijke rust. Dapper maken we plankjes onder de nesten om de uitwerpselen op te vangen. Maar halverwege de zomer is er geen houden meer aan. De jonge zwaluwen krijgen vliegles en scheren blijmoedig rond. Netjes op het plankje poepen kun je natuurlijk vergeten zodat op een gegeven moment alles onder de witte derrie zit. Tussentijds schoonmaken zit er niet in, want dan verstoor je de vogels die onmiddellijk na het eerste broedsel alweer druk zijn met hun tweede leg, en meteen daarna vaak ook nog met een derde. Ook de jonge vogels uit het eerste nest blijven regelmatig even binnen zeilen om te buurten. Het is een gekwetter van jewelste, vooral ‘s morgens vroeg. Als het ‘darper feest’ is geweest wordt het rustig. De laatste jonge vogels zitten wat onwennig, plokkerig op een waterleidingbuis. Zijn ze op tijd sterk genoeg voor de grote trek naar het zuiden? De oudere vogels groepen al bij elkaar in de ligboxenstal. Op een laatste mooie avond scheren ze bij wijze van afscheid laag over onze hoofden rond om de boerderij en dan, op een nevelige herfstmorgen, zijn ze zomaar verdwenen. Ondanks mijn ergernis over onze zwaar vervuilde entree ga ik die charmante, elegante herrieschoppers missen. Een beetje weemoedig weet ik: met hun vertrek is de zomer definitief voorbij. Diana Abbink is melkveehouder, freelancer bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en bestuurslid bij Dialectkring Achterhook en Liemers, en Staring Stichting.

23


De Gasthuisstraat,

een straat met een rijke winkelhistorie Dit is de eerste aflevering van een hopelijk langdurige serie in deze krant. Elke keer staat één straat of weg in de gemeente Winterswijk centraal. Die beschrijf ik zoals ik die tijdens mijn leven heb ervaren. Dat betekent dat de nadruk ligt op de veranderingen in de laatste 50 jaar. Dat betekent niet dat er niet af en toe een uitstapje in een verder verleden wordt gedaan. Markante gebouwen of plekken in een straat kunnen niet altijd genegeerd worden. door Bernhard Harfsterkamp Van Winterswijk wordt gezegd dat het een groot winkelcentrum heeft. Te groot voor een plaats met zo’n 29.000 inwoners. Doordat er veel mensen van buitenaf, waaronder veel Duitsers, komen winkelen, kunnen de meeste winkeliers het hoofd boven water houden. Dat winkelcentrum was in de jaren 60 van de vorige eeuw nog veel groter. De Gasthuisstraat bijvoorbeeld was toen nog een bloeiende winkelstraat. Ik werd vaak door mijn moeder op pad gestuurd om er boodschappen te doen. Voor de Wilhelminastraatbewoner was het dichtbij. Vlees kochten we bij slager Simmelink, schuin tegenover Boer Balink (tegenwoordig een woning) of bij slager Lamers, recht tegenover de Jeugdkerkstraat (tegenwoordig een rijschool). Mijn ouders verdeelden hun boodschappen over alle winkels in de buurt. Ze gunden iedereen wat. De grotere hoeveelheden vlees werden op zaterdag bij Lamers ge-

kocht. Dat leerde me al vroeg om geduldig te zijn, want het was er altijd druk. Het geduld werd beloond met een plakje worst. De straat had zelfs lang nog een derde slager op de hoek met de Tuunterstraat.

met de Jeugdkerkstraat is afgebroken. Al jaren staat er een groot bord die mensen aanmoedigt een mooi plan voor deze plek te bedenken. Een tijdlang was er zelfs een derde groentezaak, die van Gerrit Meinen, die ook marktkoopman was.

Groenten

Naaimachines

Groenten kochten we ook in de Gasthuisstraat. Meestal bij Wim Legters en zijn vrouw (nadat zoon Bert de zaak overnam en verhuisde naar de Willinkstraat was er jarenlang een streekproduktenwinkel gevestigd. Tegenwoordig kun je er keukens kopen). Ik herinner me nog goed een belangrijke innovatie: de aardappelschraapmachine. Voortaan hoefden de verse aardappelen, die je nog niet in van die plastic zakken kocht, niet meer geschild te worden. Soms werd de groente gekocht bij Wim Prins, de vader van Koos, die nu succesvol groenteboer op vele markten is. Het pand op de hoek

Een belangrijke plek voor mijn moeder was Buunk, op de hoek van de Leliestraat. Zij maakte graag kleren voor haar kinderen en andere familieleden. Later heeft ze veel kleertjes gemaakt voor tientallen baby’s. Bij Buunk kocht ze haar steeds geavanceerdere naaimachines. Voor het onderhoud van de kwetsbare machines kon ze altijd bij de naaimachinehandelaar terecht. In die tijd kon er nog geleefd worden van de verkoop van die machines en alles wat er bij hoorde. Hetzelfde gold voor Bruggers, die sportartikelen en fietsen combineerde. Ik kocht er mijn eerste nieuwe voetbal-

schoenen met de befaamde drie strepen. Daarvoor deed ik het met tweedehands exemplaren, die verzekeringsman Rauwers aan de Morgenzonweg in zijn schuurtje had staan.

Waarom Gasthuisstraat?

De Gasthuisstraat richting Haitsma Mulierweg. In het tweede pand links zat vroeger Het Gulden Loon.

24

Op de hoek van de Gasthuisstraat met de Jonenstraat heeft het eerste ziekenhuis van Winterswijk gestaan. Vanaf 1882 werden in het zogenaamde Gasthuis arme oude mannen en vrouwen en zieke mensen ondergebracht. Vanaf 1905 was er een ziekenhuisje in een gebouw in de tuin, naast het voormalige gasthuis, dat in de volksmond “oude mannen- en vrouwenhuis” werd genoemd. Het was een initiatief van de Diaconie van de Nederlands Hervormde Gemeente. In 1926 stopt de ziekenzorg hier, omdat in dat jaar het Algemeen ziekenhuis en het Elisabethziekenhuis zijn geopend.


Door renovatie hebben de huizen links bij de kruising Tuunterstraat een fraaier aanzien gekregen.

Markante plek: Boer Balink

Wist u dat in de Gasthuisstraat…

Mooi dat een huisartsenpraktijk en een apotheker dichtbij zijn, maar ik had liever gezien dat Boer Balink er nog was. Ik bedoel dan het café, de slijter en de zaal, waar veel feesten zijn gevierd. Ook was het de plek waar vele Winterswijkers zijn geweest om af te rijden, waarna je al dan niet een rijbewijs kreeg. Ik mocht dat genoegen twee keer meemaken, want tijdens mijn eerste rijexamen sneed ik een bocht af in de Vosseveldseweg. Dat mocht niet van de examinator, die meende mij te moeten corrigeren door aan het stuur te trekken. Nadat ik de tweede keer wel het rijbewijs haalde heb ik honderden malen bochten afgesneden als dat zo uitkwam.

• een muziekkoepel heeft gestaan; • het kruispunt met de Tuunterstraat al vele malen is gereconstrueerd en dat het nog steeds als onoverzichtelijk en onveilig wordt ervaren; • tientallen jaren een Russisch kanon op de hoek met de Misterstraat heeft gestaan bij garage Westerdiep; • de gemeente in de jaren tachtig de Jeugdkerkstraat richting Tuunterstraat wilde doortrekken en dat daarvoor vele huizen gesloopt zouden moeten worden. De zogenaamde Tuunterinval zou een belangrijke weg moeten worden waarover bezoekende automobilisten richting parkeerplaatsen bij het centrum zouden rijden; • twee gemeentelijke monumenten staan; • vele Winterswijkers hebben leren typen bij het Gulden Loon; • juffrouw Willemien, misschien wel Winterswijks bekendste kleuterjuf, bijna haar hele leven heeft gewoond; • op de plek waar decennialang zaden voor vogels (waarin ook wel hennep zat) bij Ten Pas gekocht konden worden, je nu terecht kunt voor geestverruimende middelen; • enkele jaren zelfs een Chinees-Indisch restaurant is geweest.

Boer Balink was net als die andere verdwenen markante uitspanning de Eendracht een populaire plek om te vertoeven met het Volksfeest. Boer Balink was in het verre verleden werkelijk een boer. Aan het einde van de Middeleeuwen lag de boerderij die op deze plek lag nog buiten de kleine dorpskern, die zich rond de Jacobskerk, Markt, Wheme en Lappenbrink bevond. Tussen die kern en de boerderij lagen nog weilanden en bouwlanden. Daartoe behoorde ook een hoge es, zoals de bouwlanden die op de al iets hoger gelegen dekzandruggen zijn aangelegd, werden genoemd. Door een ingenieus bemestingsysteem met heideplaggen en dierlijke mest uit de poststal werd zo’n es elk jaar iets hoger. Wie goed oplet bij het lopen van de huisartsenpraktijk via de Wilhelminastraat en de Jan Stienstraweg naar het oude postkantoor, ziet dat er nog steeds sprake is van een hoogteverschil. Op de plek waar nu het monument van Tante Riek staat bevind je je bovenop de Balinkes. Eeuwenlang moet daarop rogge zijn verbouwd. De landbouwgronden van Boer Balink zijn tot in de 20ste eeuw open geweest. Ook aan de andere kant van de Gasthuisstraat lagen de hoge bouwlanden met daartussen vak vochtige graslanden voor de koe. In de jaren dertig lag tussen Markt en Misterstraat en de Gasthuisstraat nog een groene oase. De boeren van Balink waren geen keuterboeren. Ze behoorden tot de belangrijkste boeren van Winterswijk. Volgens sommige historici was Balink zelfs een scholtenboer. Namens de heer van Bredevoort of het klooster in Vreden en Barlo zorgden de scholten ervoor dat alle boeren hun pacht betaalden. Vaak ging dat in natura. Daarvoor werd een deel van de oogst afgestaan.

Het pand waar ooit slagerij Simmelink gehuisvest was. 25


Koopman Verhuur vindt maatwerk belangrijk Koopman Verhuur BV verhuurt aan het bedrijfsleven en particulieren gereedschappen en materieel voor alle voorkomende werkzaamheden op het gebied van (verticaal) transport, hoogwerken, bouw- en grondwerkzaamheden, reiniging, installaties, buitenwerk en nog veel meer. ‘Dienstverlening is onze corebusiness.’

Nieuw Nieuw in de verhuurvloot is de maniacces Kniktelescoop hoogwerker 4x4 16 meter. Deze is voor ongelijk terrein ideaal voor bomen snoeien of op ruwterrein mee te werken. Ooknieuw is de aanhangwagen knikgiekhoogwerker van 12 meter met mover. Deze hoogwerker kunt u zelf mee nemen achter uw auto, hij weegt maar 1195 kg. Door de mover kunt u de hoogwerker makkelijk op de gewenste plek zetten. Ideaal om te gebruiken voor het opverven van uw huis. Wil u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Maatwerk Belangrijk voor ons is maatwerk en het geven van goede adviezen. Wij willen de klant het juiste materieel meegeven of afleveren. Bijvoorbeeld voor het uithakken van een betonvloer werkt een 9-kilobreekhamer bijvoorbeeld beter dan een 3,3-kilobreekhamer, die prima is om muurtegels mee weg te tikken maar waarmee je weer geen meters kunt maken. Ook leggen we altijd goed uit hoe je met de apparatuur moet omgaan. We willen de klant het gevoel geven dat hij er niet alleen voor staat.’ Koopman Verhuur verhuurt professioneel, officieel gekeurd gereedschap en materieel. Desgewenst verzorgt het bedrijf het transport naar de klant, alsmede de op- en afbouw van materieel.

Koopman Verhuur Rondweg Zuid 27 Winterswijk Tel. 0543-531926 info@koopman-verhuur.nl www.koopman-verhuur.nl

...ook voor al uw bouwtekeningen! tel: 0543-533187 info@copyservicewinterswijk.nl

La Maldita

Zeker verzekerd!

• 100% Garnacha • heerlijk bij allerlei hapjes • volle, pittige, kruidige smaak • onderscheidende jonge Rioja met hoge scores bij Penin en Wine Advocate • uit de Bodega van topproducent Rafael Vivanco

normale prijs € 7,35 in de maand oktober voor €

6,20

Speciaalzaak Slijterij-Wijnhandel Wooldstraat 43 7101 NN Winterswijk tel. 0543-513206 www.goossens-wijnen.nl

bloemenhandel

KIJK OP WWW.OVM.NL

ten Pas

Vredenseweg 21 • Winterswijk • Tel. 0543-512509 www.bloemenhandeltenpas.nl Openingstijden winkel:

maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 14.00 uur • zaterdag van 8.00 tot 15.00 uur

Winterswijk Beatrixpark 26, 7101 BN Winterswijk Postbus 10, 7270 AA Borculo T (0543) 516 149 F (0545) 481 900

Borculo Needseweg 7, 7271 AB Borculo Postbus 10, 7270 AA Borculo T (0545) 483 483 F (0545) 481 900

26


Dagenlang bezig met sperziebonen Door Bernhard Harfsterkamp Een herinnering aan de zomers van weleer: de hele familie Harfsterkamp was buiten, als het weer tenminste goed was, bezig met de geoogste groenten uit de moestuin. In de vroege zomer waren het tuinbonen die gedopt moesten worden. In augustus was het de overvloedige sperziebonenoogst die verwerkt werd. Afhalen noemden we dat. De puntjes moesten er afgesneden of –geknipt worden en het draadje aan de bovenkant van de peul werd verwijderd. Daar kon je als kind heel druk mee zijn, want het ging om tientallen kilo’s, die we eerst zelf hadden geplukt. Een eigen moestuin hadden we nog niet. Mevrouw Roerdinkholder aan de Vosseveldseweg in Kotten had zo’n grote moestuin, dat ze ook voor ons groenten kon telen. Bij de groenteverwerking hielp zelfs mijn vader, want hij had een specialiteit. Hij kon de geoogste prei heel fijn snijden. Alle groenten gingen in de diepvries. Er is ook een tijd geweest dat de sperziebonen geweckt werden. Herinnert u zich nog die glazen potten met dat deksel met dat oranje elastiek? Eerst hadden we voor dat wecken een grote ketel die op het gasfornuis werd gezet. Later was er een elektrische die gebruiksvriendelijker was. Sperziebonen zijn niet rijpe peulen, die even gekookt toch een heerlijke groente zijn. Ze komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en bereikten

diënt voor vele gerechten in herfst en winter. In soep, stamppot, salade, eenpansgerechten, er zijn vele mogelijkheden. Een sperziebonenbuffet met 20 tot 30 verschillende smakelijke gerechten

zou ik, voor wie het wil betalen, zonder meer bereiden. Onderdeel daarvan zal zeker onderstaande sperziebonenschotel zijn.

Wat hebben we nodig voor een bijgerecht voor vier personen? • Ongeveer 300 – 400 gram sperziebonen, schoongemaakt en geblancheerd • Een grote ui, fijngesneden • Een rode paprika, fijngesneden • Twee tomaten, in kleine stukjes gesneden • Een prei, in dunne ringen gesneden • Bonenkruid • Zout en paprikapoeder • Boter en olijfolie

dankzij de ontdekkingsreizen van Columbus en zijn nazaten Europa. Ze werden niet meteen populair. Een gewone groente in de Achterhoek zijn de sperziebonen pas in de laatste 100 tot 150 jaar geworden. Sindsdien bestaat er geen moestuin zonder meer. Als je de sperziebonen langer laat doorgroeien kon je alleen nog de groter geworden bonen gebruiken. Die werden gedroogd om later in het jaar te gebruiken in soepen en stoofpotten. Eventueel kun je ze in zout bewaren, wat echter vooral met de verwante snijboon werd gedaan.

Hoe bereiden we het? • Fruit de uien in een beetje olie en boter, totdat ze goudbruin zijn • Voeg dan de paprika toe en stoof even mee • Doe er dan één in stukjes gesneden tomaat door, bestrooi met zout, paprikapoeder en bonenkruid en laat het even rustig stoven • Doe dan de sperziebonen erdoor en laat tien minuten op laag vuur stoven • Voeg dan de tweede tomaat en de prei toen en laat nog een minuut of tien stoven.

Vers zijn sperziebonen het aller-lekkerst. De jonge boontjes hebben werkelijk iets van een asperge. Vandaar de naam sperzieboon, een vervorming van aspergeboon. Maar gewekt of uit de diepvries zijn ze nog altijd een smakelijk ingre-

Verbouwen of veranderen? Tijd voor BPG Overkamp Meddo Iedereen die aan bouwen, verbouwen of renoveren denkt, komt al snel bij BPG Overkamp Meddo terecht. Professionele bouwers en zelfbouwers weten deze bouwmaterialenhandel uitstekend te vinden. Nieuwbouw of verbouw? De tuin veranderen? Dan wilt u hoogwaardige materialen, meer duurzaamheid en minder onderhoud. Dat vindt u allenmaal bij BPG Overkamp, zowel in De Houthal aan de Parallelweg als bij de Bouwmaterialenhandel in Meddo De grote kracht van BPG Overkamp zit hem onder andere in het feit dat er heel veel producten uit voorraad - en dus snel - leverbaar zijn. De service, die Overkamp Meddo toch al bood, werd vijf jaar geleden nog vergroot door aansluiting bij de landelijke inkooporganisatie Bouwpartnergroep BPG. Hierdoor kan zeer veel uit de omvangrijke centrale voorraad worden geleverd. Aan de Parallelweg in Winterswijk, tegenover de Lidl - waar voorheen Hout- en Bouwmaterialenhandel Meerdink was ge-

vestigd - ligt een zeer groot assortiment hout- en plaatmateriaal. Dit wordt gecombineerd met het afhalen van bouwmaterialen.

Drive-in In Meddo is de drive-in enorm handig en tijdbesparend. Hier kan de klant binnen op één plek de meeste materialen laden. Verder vindt u hier grote hoeveelheden tegels, dakpannen, zand, grind en meer. Bestellen en laten afleveren kan ook. Wij bezorgen ook aan huis. Kijk voor meer informatie op onze website www.overkampmeddo.nl.

BPG Overkamp Meddo Geldereschweg 108 Tel. 0543 – 569561

27


Dit vliegt over Winterswijk heen... door Wim Ruesink

Je hoort vaak dat het Winterswijkse luchtruim een belangrijke corridor in luchtvaartverkeer is, maar is dat nu wel zo? We vroegen het enkele deskundigen die alles van het Winterswijkse luchtruim afweten. Oud-Winterswijker Bernard Wessels (37), Boeing 777 piloot bij Emirates en de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op Schiphol vertellen exclusief tegenover De 50+ Krant wat er zoal te zien is in het luchtruim boven Winterswijk. “Er is een onderscheid tussen het lagere en het hogere luchtruim”, legt een woordvoerder van de LVNL uit. “In het hogere luchtruim – boven de 7,5 km –zien we vooral overvliegers (vliegtuigen die niet vertrekken vanuit of gaan landen in Nederland. Dat kunnen intercontinentale vluchten zijn, maar ook Europese vluchten, bijvoorbeeld van Duitsland naar Engeland, van oost naar west en andersom. Ten noorden van Winterswijk ligt zo’n route waar in het hogere luchtruim gevlogen wordt, een zogenaamde luchtverkeersweg. Dit vliegverkeer wordt begeleid door Eurocontrol. Onder de 7,5 km begeleidt LVNL vliegtuigen die van en naar burgerluchthavens in Nederland vliegen. Samen met de piloten zorgen wij ervoor dat er veilig gevlogen kan worden. Ten noorden van Winterswijk ligt een route waar dalend verkeer vliegt dat vanuit Duitsland richting Markermeer gaat en dan naar Schiphol om te landen. Andersom klimt een vliegtuig vanaf Schiphol ,via Arnhem naar Duitse grens. Dat gebeurt ten zuiden van Winterswijk . Ten hoogte van Winterswijk zit men in een daling of klim in het

Vliegtuig met bestemming Schiphol zet de daling boven Winterswijk in luchtruim. Ten noorden van Enschede en ten zuiden van Nijmegen is militair luchtruim. Daardoor ontstaat er als het ware een corridor van en naar Schiphol. De intensiteit van het aantal vluchten is het grootst gedurende de dag. ‘s Nachts vliegen er vooral intercontinentale vluchten in het hogere luchtruim over.” Piloot Bernard Wessels: ”In een luchtruim wordt gebruikt gemaakt van airways, ‘luchtwegen’ die men moet gebruiken om een route van A naar B te mogen vliegen. Boven de Achterhoek lopen verschillende airways, alhoewel ze niet precies boven Winterswijk lopen. Echter als je op de grond staat en een vliegtuig passeert op 12 km hoogte zal het snel lijken of hij recht over je heen vliegt. Vliegtuigen op grote hoogte

Afbeelding gemaakt via Flightradar24. De radar is wereldwijd en bijna alle vliegtuigen over Nederland, Europa en de wereld zijn live te volgen.

laten vaak een condensatiespoor na. Dit is goed te zien op een heldere blauwe dag. Een condensatiespoor ontstaat als de warme uitlaatgassen condenseren in de koude omliggende lucht.” “In de luchtvaart gelden regels om de vliegveiligheid te garanderen. Zo moet elk vliegtuig een onderlinge horizontale en verticale separatie aanhouden. Dit wordt geregeld door de luchtverkeersleiding. Het waypoint bij Henxel, Winterswijk heet SONEB. Als je dan via de Achterhoek het Nederlandse luchtruim binnenkomt, moet je overschakelen van de Duitse naar de Nederlandse luchtverkeersleiding. Doe je dat niet, dan zou het maar zo kunnen dat je tegenwoordig wordt opgewacht door een F16”. Conclusie van de redactie van De 50+Krant: niet alles wat u aan vliegtuigen vanaf de Winterswijkse bodem ziet, vliegt ook daadwerkelijk boven Winterswijk, maar vaak gaat die vlieger ook wel op.

Winterswijk ontsnapte in 1963 aan ramp Donderdag 26 juli 1963 ging het bijna mis boven het Winterswijkse luchtruim. Een Boeing 707 van Pan American World Airways en een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht kwamen bijna met elkaar in botsing. De gezagvoerder van de Boeing 707 kon nog net optrekken en het andere vliegtuig op 90 meter na ontwijken . In de Boeing 707 was het één grote chaos, door de uitwijkmanoeuvre vielen er veel gewonden. Tientallen werden na de landing op Schiphol direct naar het ziekenhuis gebracht. Onder de passagiers was meervoudig Wimbledon tenniskampioen Rod Laver Een jaar later deed de Luchtvaartraad uitspraak: beide gezagvoerders werden schuldig bevonden, doch er vond geen tuchtspraak plaats. Het luchtruim is ten heden dage, ruim een halve eeuw verder, compleet veranderd. De intensiteit is enorm toegenomen, maar gelukkig ook de regelgeving betreffende veiligheid. Wilt u het uitgebreide verhaal over deze bijna vliegramp nog eens teruglezen, kijk dan op google via: bijna vliegramp Winterswijk.

Boeing van Boeijink uit Ratum? De voorvaderen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer William Edward Boeing zouden uit Ratum komen en van de Boeijinks afstammen, een opmerking die men nog al eens hoort in Winterswijk. Het lijkt er op dat dit uit de lucht gegrepen is, daar de ouders van deze Boeing uit Sauerland kwamen. Maar als we met zijn allen zeggen dat Boeing uit het achterland van Ratum komt, zeggen we niks verkeerds. 28


Bart lucht zijn hart Bart Iking

Uitslovers

...en dit gaat eronderdoor Bij Ratum gaat het gas nog steeds de grens over De gaskraan gaat verder dicht, dat is een onoverkomelijk feit; de gaswinning in het noorden van het land zal de komende jaren teruglopen. We kennen inmiddels allemaal de gevolgen van de gaswinning, aardschokken. Maar heeft de verminderde gaswinning nu ook gevolgen voor het gasexportstation bij de Winterswijkse buurtschap Ratum? We vragen het aan de Nederlandse Gasunie. “Bij Ratum ligt sinds 1972 een gasexportstation van de Nederlandse Gasunie dat

zorgt voor de export van ons aardgas. Ratum is een van de zes plekken in ons land waar zo’n gasstation ligt. Het gas dat via Ratum de grens overgaat kan zowel gas zijn dat rechtstreeks uit het Groningse veld komt, als gas dat uit andere bronnen komt. Het is gemengd met stikstof om uiteindelijk de juiste kwaliteit te hebben voor de eindverbruikers, bij Ratum is dit voor Duitsland. Onder een druk van 60 Bar gaat er tussen de honderdduizend en 3 miljoen kuub per uur de grens over. Het gasstation is via came-

ra’s bewaakt en er is doorgaans geen personele bezetting”, aldus Wim van Grunderbeek van de Nederlandse Gasunie.

Toekomst “We weten allemaal dat de gaswinning verder gaat afnemen, maar hoeveel en in welk tijdsbestek is nog onduidelijk. Wat dit voor Ratum betekent is nog niet goed te zeggen. Verwachting is dat het tot 2020 nog op het huidige niveau ligt.”

Applaudisseren bij landing gebeurt nauwelijks nog U heeft het vast wel eens meegemaakt, klappen als het vliegtuig veilig geland is. Het gebeurt echter hedentendage nauwelijks meer. Natuurlijk zijn er uitzonderingen; zeker als een vriendengroep of een grote familie besluit “we gaan applaudisseren”, dan blijft de rest vaak niet achter. We vragen het aan Bernard Wessels, Boeing 737 piloot: “De traditie van applaudisseren na een geslaagde landing bestaat nog, maar in een kleine mate. Het komt vooral voor wanneer de passagiers niet gewend zijn om te vliegen of wanneer er tijdens een vlucht veel turbulentie en/of slecht weer is en de passagiers toch wat angstig worden. Het applaudisseren komt voort uit een ontlading van emoties.Normaal gesproken applaudisseren ze niet meer.” 29

Het zal zo’n jaar of tien geleden zijn dat ik geheel onverwachts werd geconfronteerd met de e-bike. Op een mooie zomerdag reed ik, gehuld in traditionele lycra wielerkleding – die rare strakke broek met zeemleren kruis werkt altijd op de lachspieren van de dames - op mijn zilverkleurige racefiets van Hollandse makelij door het Nationale Landschap Winterswijk. Behalve genieten van de omgeving probeer ik al jaren de strijd aan te gaan met de gevolgen van het lichamelijk verval: de irritante zwembanden, het zwellende buikje en groeiende onderkin(nen). Het waaide die dag, dus kop in de wind, blik op oneindig, harkend, zwoegend en stoempend met het snot voor de ogen. Zo sterk is de eenzame fietser. En toen gebeurde het. Achter mij hoorde ik stemmen naderbij komen. Uit respect week ik uit naar rechts om ruimte te maken voor de snellere weggebruikers. Ik werd echter niet door jongelui in de kracht van hun leven voorbijgereden, maar door een stel senioren. Aanvankelijk snapte ik er niets van: zo’n hoge snelheid op doodgewone, ouderwets degelijke fietsen (‘citybikes’ voor de jongeren). Ik had natuurlijk weleens gehoord van e-bikes, maar meende dat het niet zo’n vaart zou lopen. De invloed van de elektrische aandrijving was veel groter dan ik me had voorgesteld. Enerzijds was ik stomverbaasd, anderzijds teleurgesteld omdat dit weinig met echt trappen te maken heeft. Bij thuiskomst begreep mijn betere helft onmiddellijk – ze zag de verwarring in mijn ogen - dat er iets gebeurd moest zijn. Toen ik haar over het voorval vertelde begon ze te glimlachen met die oh zo bekende ‘ach-mijn-menneke-toch’ blik in haar ogen. Zij wist het natuurlijk al lang. Een beetje ondersteuning vind ik prima, maar met zo’n fiets zou ik geen pondje meer verliezen. Ik nam mij heilig voor nooit zo’n ding aan te schaffen, in het zweet des aanschijns zou ik tot de laatste snik vertrouwen op mijn eigen krachten. Jarenlang probeerden vrienden mij te overtuigen van het voordeel van de ebike. Halsstarrig, bijna verbeten weigerde ik elke proefrit. Ik was een echte kerel, geen watje. Sinds kort maak ik ritjes op een nieuw zwart, fraai gestroomlijnd stalen ros met sierlijke rode accenten. Ik ben gezwicht, de (commerciële) druk was te groot geworden: de e-bike is een feit. Nu is het mijn beurt om die raar uitgedoste uitslovers het nakijken te geven. Bart Iking was ruim 40 jaar docent Engels en geniet nu met volle teugen van zijn pensioen. Hij is nog steeds actief: lezen, fotograferen, tuinieren, sporten, koken en schrijven. In deze column schrijft hij over allerlei zaken op basis van (persoonlijke) ervaringen en/of observaties in het dagelijkse leven.


Tuingeluk weekend op 7 en 8 oktober Het ontwerpen en realiseren van een tuin is vooral een kwestie van het verzamelen van zoveel mogelijk juiste informatie en materialen. Natuurlijk gaat het daarbij om de basiszaken zoals de ligging van het perceel, de grondsoort, de oppervlakte, de bezonning, de omgeving, de tuinafscheiding bij buren enz. Maar het is ook heel belangrijk dat we alles van de tuingebruikers te weten komen? Welke elementen vinden ze leuk of moeten beslist een plekje krijgen? Met andere woorden een inventarisatie van aandachtspunten welke de tuineigenaar graag in zijn tuin wil.

Tevens leggen wij u graag uit wat goed is en hoe u uw vijver winterklaar kunt maken. Op deze dagen testen wij uw vijverwater geheel gratis (neem hiervoor wat vijverwater mee in een (jam)potje).

Maar ook zeer belangrijk is om te weten hoeveel tijd ze aan tuinzorg willen besteden en wat moet de tuin hen daarvoor teruggeven? Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober geven wij u over allerhande tuinzaken tips en informatie. Wij laten deze dagen zien welke materialen goed toepasbaar, nieuw en trendy zijn.

Hoveniers & Groencentrum Wenninkhof

Ook zal ons Groencentrum weer compleet in z’n volle najaar pracht staan. Diverse nieuwe soorten heesters en andere tuinplanten, en ook soorten die nu ‘schitteren’ kunt u in ons Groencentrum vinden. U bent van harte welkom van 11.00 tot 16.00 uur. De koffie/thee staat klaar!

Hoeninkstegge 5 Winterswijk - Meddo Tel. 0543-569302 www.wenninkhof.nl

Aquagym Bent u al wat ouder en wilt u graag uw gezondheid op peil houden? Actief zijn in het water is dan de perfecte manier om te bewegen. Door de opwaartse kracht van het water wordt het lichaam als het ware gewichtsloos. Hierdoor zijn verschillende manieren van bewegen mogelijk en kunnen meer spiergroepen aangesproken worden dan bewegen "op het droge". Aquagym wordt gegeven in groepsverband. U kunt in een ontspannen sfeer werken aan uw lenigheid, uithoudingsvermogen en kracht. Ook als u niet kunt zwemmen bent u van harte welkom, de les wordt namelijk gegeven in een bad waar u kunt staan. Aquagym, daarbij gaat het niet om prestaties en wedstrijden. Het leren kennen van de eigen mogelijkheden, het behendiger worden en de afwisseling tussen in- en ontspanning betekent langer fit blijven. Niet alleen het lichamelijke aspect is belangrijk, maar ook het sociale aspect. Na afloop van de les staat er in ons gezellige horecagedeelte een gratis kopje koffie of thee voor u klaar. U kunt aquagymen op: Dinsdag 09.45 - 10.15 uur Donderdag 09.45 - 10.15 uur

Marieke Sleeking Diëtist

JAN MENGERS TIMMERWERKEN

Ingeschreven in het kwaliteitsregister Paramedici onder nummer 49900731289

‘ Ik sta voor kwaliteit. Van begin tot eind. En daarbij luister ik goed naar u als klant en kijk naar de beste oplossingen. Ongeacht welke klus’

Begeleiding (met en zonder verwijzing) bij o.a. ondervoeding, diabetes mellitus, overgewicht (incl. koolhydraatbeperking) en hart- & vaataandoeningen

- timmerwerk - renovatie - restauratie - keukenmontage

www.etenmetverstand.nl Wilt u meer informatie of een afspraak?

Informatie? janmengers.nl

Bel 06-54393200 of mail info@etenmetverstand.nl

Bloemstraat 17 7103 XG Winterswijk 06 43988960

Beatrixpark 18 - Winterswijk

30


Techniek Loratec slaat alarm als kraan of douche niet gebruikt wordt

Slimme hulp aan ouderen door jong

Winterswijks bedrijf

Moeder is gevallen. Het lukt haar niet om de telefoon te bereiken en daardoor duurt het lang voordat ze gevonden wordt. Dit scenario zou er heel anders kunnen uitzien als het ligt aan het jonge Winterswijkse bedrijf Loratec. Op dit moment werkt Loratec aan een ambitieus project genaamd Smart Nurturing, waarbij sensoren automatisch alarm slaan als er iets mis lijkt te zijn in huis. Van levensbelang voor de zorgbehoevende en ontlastend voor de mantelzorger, gelooft Inou Heideman (23) van Loratec. door Lieke Ruesink met geïnteresseerde partijen hoopt Loratec het uiteindelijke product goed af te kunnen stemmen op de behoeftes in de zorgsector.

Innovatieprijs Met dit soort ontwikkelingen ontpopt Loratec zich tot een veelbelovende start-up in de smart industry, een sector waar de Achterhoek nadrukkelijk op mikt. Ook werd Loratec onlangs nog genomineerd voor de innovatieprijs van adviesbureau Accenture. Eind oktober mondt dat uit in een finale waar de Groene en Blauwe Tulp van het jaar gekozen worden. “De Accenture Innovation Award is een heel prestigieuze prijs”, weet Heideman, “waar veel bijzondere innovaties naar meedingen. We zijn dus al blij dat we bij de kanshebbers zitten”.

“Kwaliteit leven mantelzorger en patiënt verbeteren”

L

oratec dankt haar naam aan de nieuwe technologie die het bedrijf gebruikt, namelijk LoRaWAN (long range wide area network). Dit is een netwerk waarmee kleine berichten kunnen worden verstuurd (ter grootte van een sms-bericht) tussen een zender en een ontvanger. Het resultaat is vergelijkbaar met wifi en 4G, maar verder zijn er meer verschillen dan gelijkenissen. Heideman: “Wifi is niet geschikt voor ons, omdat alleen over korte afstanden werkt en heel storingsgevoelig is. Je kent dat wel van in huis. Bij mij thuis hebben we al zes signaalversterkers nodig om genoeg dekking te hebben”.

Signaal Met LoRa kunnen berichten over afstanden van tien tot vijftien kilometer verstuurd worden, en – wat minstens zo belangrijk is – met amper stroomverbruik en zonder dat je voor elke sensor een internetverbinding en dus duur abonnement moet hebben. Loratec gebruikt dit om allerlei slimme oplossingen te creëren. Een voorbeeld hiervan is het op afstand in de gaten houden van activiteit in huizen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het plaatsen van sensoren op waterleidingen. Daar kan zo’n sensor meten of een bewoner bijvoorbeeld vaak genoeg drinkt op een dag, of dat er wel gedoucht wordt. Die informatie wordt dan weer doorgegeven aan een mantelzorger of

verpleger. Wanneer er bijvoorbeeld te lang geen gebruik is gemaakt van een douche, kan dit een signaal zijn dat er iets mis is. De mantelzorger kan dan gealarmeerd worden door een melding via een mobiele app.

met technisch onderzoek en het contact leggen met zorgverleners in zowel Nederland als Duitsland. Dat gebeurt in een grensoverschrijdend Euregio-project dat gesteund wordt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Door het project verder te ontwikkelen

Meer weten? Contact opnemen met Loratec kan via e-mail: info@loratec.nl, Facebook of Twitter. Verder is er meer informatie te vinden op hun website www.loratec.nl. “Mensen of bedrijven kunnen ons altijd benaderen voor vragen, toegesneden producten of bij interesse in deelname aan een van onze proefprojecten”, nodigt Heideman uit.

Versleuteld Hoewel de berichten buiten internet om verzonden worden, kan ook Loratec uiteindelijk niet zonder. Berichten worden van zender naar ontvanger vrij van internet verstuurd, maar voor het verwerken ervan is wel internet nodig. Zorgen maken over privacy of hackers is echter niet nodig volgens Heideman. Berichten worden namelijk versleuteld verzonden en zijn daarom altijd beveiligd. Bovendien worden vergaarde data nooit gekoppeld aan persoonlijke gegevens zoals een naam of geboortedatum. Heideman benadrukt dat het gebruik van op LoRa aangesloten apparaten geen vervanger zal zijn van hulpverleners, maar juist een nuttige aanvulling: “Mijn toekomstideaal is dat dit een manier zal worden om zorgdragers te ontlasten door zorgmomenten beter af te stemmen. De kwaliteit van leven van zowel de mantelzorger als de patiënt kan hierdoor vooruitgaan”.

Zelfs de prullenbak geeft straks het sein ‘vol’ Tegenwoordig kunnen we ons bijna geen leven meer voorstellen zonder internet of mobiele telefoon. Zal over een aantal jaar LoRa ook niet meer weg te denken zijn uit het straatbeeld? Heideman denkt van wel en is zeker niet de enige. Analysebedrijf Gartner verwacht dat er in 2020 wereldwijd meer dan twintig miljard apparaten zoals Smart TV’s en beveiligingscamera’s gebruik zullen maken van het ‘Internet of Things’. Nu zijn dat er naar schatting nog ‘maar’ acht miljard. Bovendien kunnen we het beter het ‘Internet of Everything’ noemen volgens Heideman, het betreft immers ook personen zoals de hulpbehoevenden waar Loratec zich met dit project op richt. Loratec ziet veel kansen in deze groeimarkt. Naast het plaatsen van sensoren in leidingen, houdt het bedrijf zich met uiteenlopende projecten bezig. Zo ontwikkelen ze sensoren die je huisdier op afstand kunnen lokaliseren en meten ze het stroomverbruik van individuele cateraars op festivals zoals Into The Great Wide Open op Vlieland. Dat laatste is eerlijker dan iedereen op een gemiddeld verbruik aanslaan en het bevordert ook stroombesparing. Verder kijkt Loratec met de gemeente Winterswijk en enkele andere Winterswijkse partijen naar de mogelijkheden om op afstand te monitoren wanneer prullenbakken volraken. De beheerder hoeft dan niet onnodig langs lege prullenbakken te rijden en krijgt tijdig te horen wanneer een afvalbak juist vol raakt. Je kunt het zo gek niet bedenken of Loratec heeft er een ‘smart solution’ voor, zoals dat in deze sector zo mooi aangeduid wordt.

Wanneer het product beschikbaar zal zijn op de markt, weet Heideman nog niet. Momenteel is het bedrijf druk bezig 31


tttttttttttt

Rootinck Antiek Tony & Ria Wij kopen ook kleine spullen zoals sieraden. Hoeft geen antiek te zijn, wel mooi en gaaf. Wij ruimen ook inboedels op.

- 30 jaar in Winterswijk Weurden 17b 7101 NG Winterswijk Tel 0543-534610

info@rootinckantiek.nl www.rootinckantiek.nl

32


Tom Knook, telg uit bekend meubelgeslacht

Al 30 jaar leven als God in Frankrijk

Zijn Frans is vloeiend, uit niets valt af te leiden dat het Tom Knook betreft van de gelijknamige Winterswijkse meubeldynastie. Maar het gezicht van Tom verraadt onmiskenbaar de Knooks afkomst.

I

n 1986 vertrok de nu 58-jarige Tom naar Frankrijk om te gaan werken. Het waren aanvankelijk geen makkelijke jaren, maar hij voelt zich er inmiddels zo thuis dat een terugkeer naar Winterswijk er niet inzit. Aanvankelijk werkte Tom aan de ontwikkeling van Franse kerncentrales namens de Franse elektriciteitsmaatschappij EDF (Électricité de France, een staatsbedrijf ). Tegenwoordig verricht Tom voor EDF inspecties bij bedrijven die componenten fabriceren voor waterkrachtcentrales. Tom is hiervoor veel op pad in geheel Europa en China. Tom is getrouwd met een Française en ze hebben drie geadopteerde kinderen uit Madagaskar. Ze wonen in St

Didier de la Tour in het Franse departement Isère. Het dorpje van zo’n 1400 inwoners ligt in de buurt van Grenoble. In huize Knook wordt louter Frans gesproken en daar is zijn roepnaam Thomas. Toms vrouw heeft een bloemenzaak, met natuurlijk voornamelijk bloemen uit Holland. Jaarlijks keert Tom voor een paar dagen terug naar Winterswijk voor familiebezoek, vaak probeert hij het zo te plannen dat hij ook het Volksfeest meepikt. Het volksfeest zit ook bij hem nog in de genen en wil hij liever niet missen. Ook een bezoek je aan de honk-softbal vereniging Hickory staat als het even uitkomt op het programma, hier spraken we Tom dan ook

woonplaats ook getracht een honkbalvereniging van de grond te krijgen. “Het is me uiteindelijk niet gelukt, rugby is hier de sport”. Toms ouders, Piet en Bets Knook maakten deel uit van het familiebedrijf Knook meubelen, een begrip in Winterswijk. Het bedrijf begon in 1920 met meubels maken in Lijsterbesstraat, waarna het in 1930 een winkel aan de Vredenseweg opende. In 1976 stopte men met productie van meubels, de winkel bleef tot 1993 onder de naam Knook bestaan. In het pand zit nu De Jager Wonen.

Tom, komend uit een honkbalfamilie, heeft in zijn

Het is niet moeilijk om te slagen bij Zonwering Industrie Winterswijk In de sfeervolle showroom van Zonwering Industrie Winterswijk kan men prima rondwandelen en een eerste indruk opdoen. Deskundige, ervaren medewerkers staan klaar om belangstellenden advies te geven. Voor zonwering buiten is tegenwoordig heel veel mogelijk. Bijvoorbeeld: - Knikarmschermen /Terrasschermen voor boven terrassen, - De Markies, de mooiste, - Screens, de ideale vorm van zonwering, - Rolluiken, beschermt tegen warmte, kou en inbraak. Ook hierbij staan de moderne ontwikkelingen niet stil. Het is nu mogelijk om met de smartphone het rolluik, het zonnescherm of de screen op afstand te regelen. Wanneer men er voor kiest om de zonwering aan de binnenzijde van de woning te plaatsen om de kamer te verfraaien en het in-

vallende licht te regelen, is het niet moeilijk om bij Zonwering Industrie Winterswijk te slagen. Men kan daarbij denken aan rolgordijnen, multishades, plissé & duette, houten jaloezieën, verticale lamellen, shutters en folierolgordijnen. Wim de Roos: “Verder zijn mensen bij ons aan het goede adres voor garagedeuren. Men kan een afspraak maken, waarna wij eventueel thuis komen kijken om mee te denken naar de beste oplossing. Bij ons werken mensen die verstand van zaken hebben. Misschien is men iets duurder uit dan bij een bouwmarkt, maar onze service en garantie betaalt dat meestal dubbel en dwars terug. En men is bij ons ook welkom voor zowel grote als kleine reparaties, zoals een nieuw doek of het installeren van een motor.” De showroom/winkel is geopend op donderdag en vrijdag van 8.30 – 17.00 uur. En op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.

33

Zonwering Industrie Winterswijk Europalaan 107 Tel. 0543 - 523000 www.zonweringindustrie.nl


Theo Nijenhuis Licht&Geluid Theo Nijenhuis heeft twee bedrijven: Theo Nijenhuis Licht&Geluid en Theo Nijenhuis Servicetechniek. Het eerstgenoemde bedrijf levert licht en geluid op locatie. Bijvoorbeeld bij buitenactiviteiten, zoals onder andere paardenwedstrijden. Theo Nijenhuis: “De omroepinstallatie is een 100 Volt systeem. Ik heb daar verschillende sets van.” Ook kan Theo Nijenhuis de tijdwaarneming hiervoor leveren. Ook kan hij licht en geluid leveren voor grotere feesten, wanneer iemand bijvoorbeeld op locatie gaat trouwen. “Maar wel voor kleine prijzen”, licht Theo toe. “Ik lever ook kleine licht- en geluidsinstallaties voor feestjes bij mensen thuis, buurtfeestjes bijvoorbeeld. Ik heb het beschikbaar, dus ik kan het desnoods nog dezelfde dag leveren. De apparatuur is plug&play, dus voor iedereen makkelijk aan te sluiten.”

Voor grotere evenementen heeft Theo Nijenhuis ook licht- en krachtinstallaties.

Volksfeest Bij het andere bedrijf, Theo Nijenhuis Servicetechniek, wordt hij ingehuurd door plaatselijke installateurs. Theo Nijenhuis is van huis uit elektromonteur en heeft bijvoorbeeld alles rondom het Winterswijkse Volksfeest voorzien van elektrische aansluitingen. “Het hele stroom-gebeuren rondom de tent, zoals de totale voorzieningen voor de bars, koelwagens en de toiletwagens. Ook op het kermisterrein en bij de Tricot, waar de corsowagens staan opgesteld”, aldus Theo. Wilt u gebruik maken van de (vak)kennis en/of de installaties van Theo Nijenhuis? Neem dan contact met hem op.

HarmKookt

Theo Nijenhuis Wooldseweg 30 Winterswijk Tel. 06-83218219 Facebook: Theo Nijenhuis Licht & geluid

Maaltijdservice & Catering

Wordt het koken u (soms) te veel ? Laat uw maaltijden dan bezorgen door HarmKookt. De smakelijke, gezonde (koel)verse maaltijden kunt u geheel zelf samenstellen. Bereiden is eenvoudig: even in de magnetron. Kijk voor meer informatie op www.harmkookt.nl of bel ons: 06-36 26 57 81.

Laan van Hilbelink 6-2 Winterswijk tel: 06-36 26 57 81 www.harmkookt.nl

34


Het is tijd voor Wenters Sports Club “Het familiesportcentrum” dat zich bezighoudt met aandacht voor de klant. De persoonlijke benadering en flexibiliteit blijft je verrassen bij Wenters. Het gevoel dat je een nummertje bent binnen ons sportcentrum zal je nooit krijgen. Het onbeperkt sporten in combinatie met onze keus aan bouwstenen (groepslessen, Bootcamp, zonnebank, koffie, etc,) zorgt voor een verfrissende kijk op het zelf samenstellen van je behoefte. Die flexibiliteit uit zich in meerdere verbazingwekkende feiten:

Ons sportcentrum is gekeurd door een stichting Landelijke Erkennings Regeling Fitness LERF (brancheorganisatie Fit!vak i.s.m. het NOC*NSF)

- Contract overname van sportabonnement t/m 6 maanden. - Het aan en uit zetten van bepaalde keuzes (bouwstenen) kan elke 4 weken. - Altijd de actie “bring a friend”, zorg dat je vriend(in) lid word en je krijgt 4 weken gratis. - Onbeperkt sporten tegen scherpe prijs. - Kwalitatief en kwantitatief in onze begeleiding.

Wist u dat wij inpandig Fysiotherapie en Cesar oefentherapie hebben? Voor al u vragen en beperkingen.

Het Keurmerk Fitness stelt vast of een sport-, beweging-, fitnessof wellnesscentrum voldoet aan kwaliteitseisen die aan professionele bedrijven in deze branche gesteld mogen worden. Hier zijn wij erg blij mee.

Als je fit bent denk je beter! Dat is de eigentijdse vertaling van de uitspraak Mens sana in corpore sano, oftewel: een gezonde geest in een gezond lichaam. Sporten doe je voor je plezier en om fit te zijn. Ontspan

35

je door je in te spannen, verleg je grenzen of leef jezelf gewoon lekker uit voor of na een dag hard studeren of werken. Dus hup, het is tijd voor Wenters…


Bijna alle ideeën mogelijk bij Copy Service Winterswijk U kunt bij ons natuurlijk terecht voor uw scriptie, handleiding of fotoafdrukken. Maar wij kunnen ook uw uitnodigingskaarten voor u maken. Dus gaat u trouwen, verwacht u een baby of geeft u een jubileum- of verjaardagsfeest? Wij kunnen uw kaarten maken! Bijna alle ideeën zijn mogelijk. Wij maken voor u een voorbeeldkaart en als het helemaal goed is maken we de kaarten. Snel en voordelig! Vooral voor bedrijven, maar ook voor particulieren kunnen wij groot formaat afdrukken maken. Dit zijn meestal bouwtekeningen. Deze kunnen in zwart/wit en in kleur geprint worden. Op dit grote formaat kunnen wij ook scans maken. Deze worden dan als PDF voor u opgeslagen. Maar op groot formaat printen wij ook uw foto’s op fotopapier, canvas, stickermateriaal en PVC banner, ideaal voor buitengebruik. Dit alles met fotokwaliteit en snel geleverd.

Jubileum Wij bestaan dit jaar 25 jaar. Daarom hebben we het hele jaar door verschillende aanbiedingen. Kijk op onze website voor de huidige aanbieding. U vindt ons op het vertrouwde adres: Weurden 54 in Winterswijk. Voor meer info zie onze website: www.copyservicewinterswijk.nl

ij ons b k o o u n f a n a v or verkrijgbaar vo slechts 14,95 Winterswijk

TOT INDE PUNTJES

de mannenkalender,, die moet je hebben!

OOK VOOR DE ACTIEVE 50 PLUSSER

www.haarstudiogerald.nl

Wooldseweg 8 7101 HW Winterswijk T. 0543 - 53 35 22 E. info@haarstudiogerald.nl

LAAT U VERLEIDEN...

Ontdek

ENERGETIX

CHOCOLADE BANKET STREEKPRODUCTEN

Exclusief design, gewaarborgde kwaliteit, waardevolle materialen met een meerwaarde van magneten!

TRADITIONELE HANDGEMAAKTE KWALITEIT

Gratis verzending, 14 dagen gratis retourneren

Advies? Of heeft u een wens/voorstel? BEKO Magneetsieraden 06-51697550 Berdith Korenblek www.beko.energetix.tv GROENLO bekoenergetix@gmail.com

WEURDEN 13 WINTERSWIJK T. 0543 533 301

WWW.SMAAKLOKAALSIMONE.NL

Starckeroode Koffie & Service Starckeroode Koffie & Service is een nieuw bedrijf, waarvan de oorsprong terug gaat naar 1127. In de nabijheid van de markt in Winterswijk liggen de restanten van de burcht van het zogenaamde Hof van Starckeroode, een leefgemeenschap die ongeveer in het jaar 1127 is ontstaan. Na verloop van tijd is de naam Starckeroode omgevormd in de huidige naam Winterswijk, zodat de naam Starckeroode in de vergetelheid is geraakt. In 2013 wordt de naam Starckeroode als nieuw merk in de markt gezet. Starckeroode Koffie & Service biedt een compleet pakket aan voor elke koffieliefhebber. Voor zowel de zakelijke als de particuliere markt. Naast de verkoop van professionele (koffie)apparatuur en aanverwante accessoires, verzorgt Starckeroode tevens het onderhoud van de apparatuur. Daarnaast heeft Starckeroode, dat steunt op personeel met jarenlange kennis en ervaring in de koffiebranche, een eigen kof-

fielabel met verschillende melanges. Daarnaast maken ook verschillende theesoorten en -smaken onderdeel uit van het assortiment. Starckeroode heeft een heldere en simpele missie: het aanbieden van een compleet pakket, waarbij de klant wordt ontzorgd. Starckeroode heeft inmiddels een aantal gevestigde namen in de koffiebranche aan zich weten te binden, zoals Nivona, Bravilor, Schaerer, Vibiemme, CAS Vending en Chocomel. Om de traditionele sfeer van koffie en thee te proeven bent u van harte uitgenodigd in de sfeervolle showroom, die is ingericht als een warme woonkamer, aan de Buys Ballotstraat 7b. Openingstijden: vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast op afspraak. Tel. 0543-516616.

www.starckeroode.com 36


Nieuw initiatief uit Kotten tegen voedselverspilling

Eigen sapje of smoothie maken met Achterhoekse SapPers

Henk Beskers: “Zonde dat er zoveel goed fruit wordt weggegooid”

door Jan Ruesink

Eten uit eigen boomgaard of groentetuintje is heerlijk, maar wat doe je met alle groente en fruit die jezelf niet op kunt? Weggooien hoeft niet meer, want het kan voortaan tot sap, smoothie of shake verwerkt worden in de Achterhoekse SapPers van de familie Beskers uit Kotten. Die rijdt nu de Achterhoek door om overal appels, peren, asperges, wortels en wat al niet meer om te toveren tot een duurzaam, houdbaar en gezond drankje. Drie jaar geleden keek Henk Beskers zijn ogen uit toen de Stichting Boerengoed een persdag hield in Kotten. Op die ‘persbijeenkomst’ kwamen geen journalisten, maar des te meer appels en peren af. “Er werd 5000 kilo fruit in één dag verwerkt en de pers was al drie weken van tevoren volgeboekt”. Mede omdat de oud-agrariër zelf ook een boomgaard met zo’n vijftig appelbomen had, ging hij nadenken over de aanschaf van een pers, om zo de eigen oogst en die van mensen uit de omgeving te kunnen verwerken tot sap. “Want je kunt maar zoveel appels zelf op en de appelmoes en appeltaart komen je ook een keer de neus uit”. Het was Beskers al opgevallen dat zo’n fruitpers aan tweekanten in een behoefte zou voorzien: enerzijds zijn er steeds meer (hobby-)fruittelers, anderzijds groeit de behoefte aan duurzaam en gezond voedsel. “In zo’n pers kun je allerlei groenten en fruit verwerken tot sap,

smoothie of shake, of het nu gaat om appels, peren, aardbeien, rabarber of asperges. Je kunt ook mixdrankjes maken zoals appel-perensap of appel-bietjessap”. Na veel studie en vergelijken kwam de familie Beskers (Henk, zijn broer Wim en zoon Harmen) uit op een spiraal-filterpers. “Een enorme investering, maar deze pers maakt gebruik van stikstof waardoor het fruit zuurstofarm vermalen wordt. Zo behoudt het fruit zijn kleur en gaan er geen essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en polyfenolen, stofjes die ontstekingsremmend werken, verloren. De vezels blijven behouden omdat we natuurtroebel sap maken en er wordt ook geen suiker of andere stoffen aan toegevoegd”. Na het vermalen en filteren wordt het sap gepasteuriseerd en vacuüm afgevuld in een bag-in-box, een plastic zak in een doos met een tuitje. Daardoor blijft het sap volgens Beskers in gesloten verpak-

king wel twee jaar houdbaar. Gemiddeld levert 100 kg fruit 75 liter sap op. De resterende pulp kan worden gebruikt als meststof of veevoer. Achterhoekse SapPers, zoals het bedrijf van de familie Beskers heet, houdt regelmatig persdagen waar mensen hun oogst kunnen aanbieden. Bij wie minstens 3500 kilo heeft kan dat op eigen locatie en voor wie maar bijvoorbeeld 100 of 200 kilo wil laten verwerken, worden persdagen georganiseerd waar meerdere aanbieders achter elkaar terecht kunnen. De pers kan 700 tot 1000 kg per uur verwerken. Het persen en afvullen kost, afhankelijk van de hoeveelheid, gemiddeld een euro per liter. “Wij verpakken het sap in dozen van 3 of 5 liter. Een doos van 5 liter wordt vaak weer verkocht voor 8 tot wel 13 euro. Dat is dus zeker lonend. Denk ook aan sportclubs die het in de kantine kunnen verkopen of een actie houden waarbij iedereen fruit uit eigen tuin of van de 37

familie inbrengt”. De dozen worden voorzien van een etiket, maar voor de telers die de sapjes willen doorverkopen is er ook ruimte voor een etiket met hun eigen merknaam. Zelf heeft Beskers nog geen plannen om een eigen merk appelsap op de markt te brengen. “We zijn druk genoeg met dit project en we doen het ook vooral om milieu en gezondheid te bevorderen. Het is zonde dat er zoveel goed fruit of groente, met een iets afwijkende vorm of een klein vlekje, wordt weggegooid. Terwijl dat juist tot een gezond sapje kan worden verwerkt waar meer vitaminen inzitten dan in veel sappen in de supermarkt”. Op zaterdag 7 oktober is er een Appelpersdag bij Beskers (camping de Appelweide). Voor andere locaties dit najaar en voor meer informatie en aanmelding of aankoop sap: zie www.achterhoeksesappers.nl.


Prinsen bestratingen: meer dan alleen straatwerk Prinsen Bestratingen is goed in straatwerk. Laat u het werk verrichten door Prinsen Bestratingen, dan weet u dat de bestrating jarenlang op zijn plek blijft. Zij werken niet alleen op de oppervlakte, maar houden rekening met de ondergrond en het juiste zand. Een goed begin is het halve werk. Dat vormt de basis voor al het straatwerk. Maar Prinsen Bestratingen doet niet alleen straatwerk. Zij doen meer! Zoals compleet grondwerk voor het straatwerk, spitten van de tuin, ontruimen van de tuin, afvoeren van het groen en oude straatwerk/puin, uitgraven van fundering, schuttingen plaatsen, aanleg riool/hemelwaterafvoer en diverse andere werkzaamheden. En als u in de tuin wat getimmerd/gemetseld of stroom aangelegd wilt hebben, dan kunnen zij dat ook voor u regelen. Bel gerust voor de mogelijkheden of advies.

al met de juiste ondergrond. Prinsen komt graag bij u langs voor advies of een vrijblijvende offerte.

Prinsen Bestratingen Morskers Driehuisweg 16 Winterswijk-Meddo Tel. 0543 - 533 613 info@prinsenbestratingen.nl www.prinsenbestratingen.nl

Gaat u de tuin verbouwen? Laat het bestratingsbedrijf uit Winterswijk-Meddo dan een vrijblijvende offerte uitbrengen. U zult versteld staan van de mogelijkheden en scherpe prijzen. Goed werk en kwaliteit afleveren staat bij Prinsen op de eerste plaats. Als u kiest voor mooie tegels of stenen is het ook belangrijk dat ze op de juiste manier worden gelegd. En dat begint

JOUW CADEAU Exclusieve The Ritual of Ayurveda set met wardrobe sachet & dry oil bij aankoop vanaf 45,00 aan Rituals producten*

BIJ BESTEDING * VANAF €50

10,-

bij een * Deze cadeaubon is alleen geldig 10% minimale besteding van €50,-. De g blijft MOOI Meegenomen Card Kortin 2017. geldig. Geldig t/m 19 november Niet inwisselbaar tegen contant geld. e Niet geldig in combinatie met ander kortingsacties en cadeaubonnen. iment in Actie geldig op het gehele assort de mooi Parfumerie.

* De Rituals promotie is geldig tot en met 8 oktober 2017, zolang de voorraad strekt. Eén cadeau per persoon. Niet samen met andere actie’s.

DA+Mooi Winterswijk Ratumsestraat 29 Winterswijk tel. 532833 DA + Mooi Winterswijk

Ten Dolle tuinmachines voor aanschaf en verhuur Ten Dolle tuinmachines is een bedrijf dat zich bezig houdt met de verkoop van nieuwe en gebruikte tuinmachines en beregenings apparatuur. Nieuw in ons programma zijn de EGO accu machines. Dit merk levert trimmers, bosmaaiers, kettingzagen, bladblazers, heggenscharen en grasmaaiers in duw versie en met aangedreven wielen. Deze zijn leverbaar met diverse soorten accu’s en laders. Ook behoren Wiper Robot maaiers in ons assortiment voor alle tuinen groot en klein. Verder leveren wij loopmaaiers, zitmaaiers, zeroturn maaiers, kettingzagen, bosmaaiers, houtklovers, bladblazers, houthakselaars, heggenscharen en onkruidborstels. Tevens verzorgen wij de reparaties aan alle merken tuinmachines. Wij hebben een eigen haal en breng service.

Verhuur Voor verhuur van diverse tuinmachines kunt u ook bij ons terecht. Bijvoorbeeld een houthakselaar, houtklover, grondboor, bladblazer, bladzuiger, tuinfrees en zitmaaier met verticuteermachine. Tevens verzorgen wij de reparaties aan alle merken tuinmachines. Een eigen haal en breng service is er ook voor de winterbeurt. Voor het beregenen van uw tuin verzorgen wij de gehele installatie, van bron tot pomp en het leggen van een ringleiding of een compleet computer gestuurd systeem. Voor meer informatie kunt u contact met ons nemen.

Ten Dolle Tuinmachines Winterswijk – Meddo Tel: 06-53318869 www.tendolletuinmachines.nl

38


No nonsense broers Tenbergen trots op Winterswijk

Ondernemen zonder poeha

Laurens, Hans en Jan Tenbergen (v.l.n.r.) begonnen al vroeg met een eigen bedrijf. De broers zijn inmiddels de vijftig gepasseerd en kijken met plezier even terug op hun jeugd en de ontwikkeling die ze doormaakten. door Betty Wassink

H

ans (58) begon met werken in de keuken van het Elisabeth Ziekenhuis en verzorgde daarna een aantal jaren de administratie van de operatiekamers. Op zijn 26e koos hij voor een eigen bedrijf met het Pelkhuisje aan de Kloetenseweg. Broer Laurens (54) volgde zijn passie voor tuinen en ging naar de Tuinbouwschool. Na de vakopleiding werkte hij bij Bulten in Aalten, waarna hij zijn eigen hoveniersbedrijf begon. Helaas dwongen rugklachten hem na drie jaar tot een andere keuze. “Ik zag het niet zitten om op kantoor te zitten en personeel het werk buiten te laten doen.” In zijn vrije tijd stond hij achter de bar in het Pelkhuisje. Terwijl Laurens zoekende was, breidde Hans in 1986 uit met een cafetaria aan de Vredenseweg, dat een jaar door Laurens is gerund. Broer Jan heeft zich altijd afgevraagd, hoelang Laurens als echt buitenmens dat vol zou houden. “Hij was de enige bij ons thuis, die als tiener altijd al bezig was in zijn eigen kas en tuintje in de grote achtertuin.”

Bouwvakker Jan Ook Jan (59) begon voor zichzelf. Na de technische school werkte hij vanaf 1975 als allround bouwvakker bij bouwbedrijf WAM. “Ik was als vijfjarig jochie al niet weg te slaan bij een oom van ons, die bij ons thuis aan het verbouwen was. Ik zei tóen al, dat ik dat later ook wilde.” Na diverse avondstudies en verschillende werkgevers werd Jan in 1987 eigen baas. In 2006 kwam zijn zoon Thijs als medevennoot in het bedrijf, dat nu vijf perso-

Wooldstraat La Promenade en later ook een pool- en snookercentrum. Tevens stortte hij zich op de partycatering. “Met acht medewerkers waren we landelijk actief en verzorgden zelfs partijen in de Meerpaal in Dronten voor 4000 personen.” Rond zijn veertigste vroeg hij zich af, waar hij naar toe wilde in de toekomst en besloot met enkele onderdelen te stoppen. Sinds 2000 is Restaurant La Promenade gevestigd aan de Markt, waar in 2010 ook De Compagnie werd geopend en nu werk is voor ongeveer dertig mensen, totaal zo’n twaalf voltijdsbanen.

neelsleden heeft. “De geschiedenis herhaalde zich, want ook Thijs vond het als klein kereltje al leuk om me te helpen bij een verbouwing thuis.”

Familiespektakel Hans en Laurens ruilden van werkplek en na dertien jaar verhuisde Laurens het Pelkhuisje naar de voorkant van het pand en stootte het achterliggende feestzaaltje Jansen&Johnsen later af. Hij was een aantal jaren actief bij de ondernemersvereniging ABHCity, waar hij onder andere aan de wieg stond van de schaatsbaan op de Markt. “Die periode was heel leerzaam. Organiseren vind ik leuk en ik heb veel mensen en verenigingen leren kennen en ervaren wat je met z’n allen kan bereiken. Daar wilde ik iets mee doen voor Winterswijk zelf.” Zijn wens om een heel groot visitekaartje voor Winterswijk af te geven, werd samen met honderden mensen gerealiseerd tijdens drie succesvolle edities van ‘zijn’ Familiespektakel. “Zie wat een rijkdom er is aan verenigingen. Daar mag Winterswijk heel trots op zijn.” De negen parttimers waarmee hij Cafetaria Het Pelkhuisje runt zijn allemaal studenten. “Ze verdienen wat bij en kunnen ook hun hobby of sport blijven doen.” Nieuwe mensen zoekt hij gericht in zijn grote sociale netwerk, dat hij ook via Facebook actief onderhoudt.

Jeugdherinneringen De Tenbergen-broers groeiden met hun oudere zus Joke op aan de Leliestraat, waar ze met veel leeftijdsgenoten altijd buiten waren. Hun gedrevenheid hebben ze van hun moeder, die tot op hoge leeftijd altijd met iedereen begaan was. Net als hun vader, die bij Honderslo Electro Motoren werkte en regelmatig aan het klussen was voor zijn zonen. Leuke anekdotes illustreren, hoe vader Tenbergen zijn zonen heeft gevormd met zijn no-nonsense instelling, dat je geld niet eerder kan uitgeven, dan dat je het hebt. Zo was Hans als tiener eens platzak en vroeg zijn moeder om extra zakgeld voor het weekend. “Ze gaf me toen het slechte advies om het pa te vragen. ‘Ja jongen, dan zit je weekend er al op’ was zijn enige reactie." Jan weigerde als puber eens een opdracht van zijn vader om het onkruid te wieden. “Ik had een grote mond, maar bij het avondeten stond er op mijn plek

Groei De horeca-onderneming groeide door. Met zijn vrouw Margriet als stille kracht op de achtergrond begon Hans aan de 39

aan tafel geen bord. Wie de tuin niet wilde onderhouden, hoefde er ook niet van te eten, volgens mijn vader. Ik kreeg die avond pas eten, nadat ik het onkruid had gewied.”

Toekomst Jan draagt Bouwbedrijf Tenbergen geleidelijk over en gaat verder met zijn passie voor fotograferen, die hij tien jaar geleden weer heeft opgepakt. “Dat is echt een fantastische hobby.” “Ondernemen is leuk, maar alles is betrekkelijk”, zo relativeert Hans. “We eindigen allemaal tussen zes plankjes en met een beetje mazzel, kom je later nog op Oud-Winterswijk.” Het online geschiedenisboek Oud-Winterswijk is zijn grote hobby, waar hij meer dan twintig jaar geleden mee begon en dat nu ruim 8600 volgers heeft. “We hebben allemaal wat met Winterswijk.” Laurens is vooral bezig met het nu: “We zien wel wat er komt. Vroeger heb ik wel eens gedacht om Winterswijk nog eens te verlaten, maar nu niet meer hoor. Ik ben er heel trots op.” Net als in het echte sociale leven in Winterswijk zijn de broers Tenbergen heel actief op internet en social media. Een selectie: www.facebook.com/oudwinterswijk www.facebook.com/hans.tenbergen.1 www.facebook.com/laurenstenbergen www.facebook.com/Pelkhuisje www.bouwbedrijf-tenbergen.nl www.jantenbergen.nl


BIJ WINKELHORST ZATERDAG 7 EN ZONDAG 8 OKTOBER OPEN VAN 10.00 - 17.00 UUR

FANTASTISCHE AANBIEDINGEN OP ALLE MODELLEN. OOK UIT VOORRAAD. DUS SNEL RIJDEN! OP=OP . fiat.nl

AUTOBEDRIJF WINKELHORST WINTERSWIJK, VREEHORSTWEG 1, TEL. 054 – 353 05 50 www.auto-winkelhorst.nl +L]LYIY\PRZJPQMLYZaPQUNLIHZLLYKVWKLVɉJPwSL,\YVWLZL[LZ[TL[OVKL/L[KHHK^LYRLSPQRL]LYIY\PROHUN[TLKLHM]HUKLVTZ[HUKPNOLKLULU\^YPQNLKYHN2PQR]VVYKLHJ[PL]VVY^HHYKLUVWÄH[US

.LTIYHUKZ[VM]LYIY\PR!¶SRTVW ¶*6!¶NRT

40


Colors@Home Gigantisch Wonen, de interieurspecialist voor bijvoorbeeld de gordijnen of de vloer, dan nemen wij jou graag het werk uit handen door de maatwerkproducten bij je komen monteren en/of leggen. Benieuwd geworden naar de assortimenten van Colors@Home Gigantisch Wonen en/of interesse in een interieuradvies bij jou thuis? Kom dan langs in de winkel of neem contact met ons op.

Colors@Home Gigantisch Wonen is een eigentijdse woonwinkel, met oog voor detail en passie voor het interieur. Je eigen huis inrichten kan ongelooflijk moeilijk zijn, want er is heel veel keuze. Colors@Home Gigantisch Wonen helpt mensen daarom niet alleen in de winkel, maar we geven ook graag een interieuradvies bij de mensen thuis. De woonwinkel heeft alles om het interieur opnieuw tot leven te brengen. Met gordijnen, vloeren, raamdecoratie en horren kunnen zij een hele kamer omtoveren. Met de nieuwste collecties van bekende merken zijn vele woonstijlen te realiseren, van modern tot klassiek en alle tussenliggende varianten. Hierbij wordt rekening gehouden met ieders budget. Niet iedereen heeft evenveel te besteden en daar zijn de assortimenten op afgestemd. Zowel de kleine als de grote portemonnee kan bij Colors@Home Gigantisch Wonen iets vinden.

Colors@Home Gigantisch Wonen Weurden 16 Winterswijk Tel. 0543-532900 www.gigantischwonen.net

Service Service is belangrijk bij Colors@Home Gigantisch Wonen. Zodra je een keuze hebt gemaakt

GRATIS prothese check

maak snel een afspraak Draagt u een prothese? Dan nodigen wij u hierbij uit voor een korte en vrijblijvende prothese check.

Email: info@prinsenbestratingen.nl Internet: www.prinsenbestratingen.nl

U gaat toch ook onbezorgd de vakantie tegemoet? Een reparatie of aanpassing wordt grotendeels vergoed vanuit uw basisverzekering en is klaar terwijl u wacht!

Voor al uw:

• • • • •

Klinische Prothese Techniek

wij maken kunst van uw gebit! Steenhouwerspad 8 Winterswijk T 0543 842541 WWW.KPTLING.NL

Landstraat 32 Aalten T 0543 750333

Bestratingen Sierbestratingen Opritten / terrassen Grondwerk Leveren van alle materialen

INFO@KPTLING.NL

OVM Onderlinge Verzekeringen koopt pand Enning Makelaars OVM Onderlinge Verzekeringen (OVM) in Winterswijk heeft het voormalige pand van Enning Makelaars in de Torenstraat aangekocht. De verzekeraar zal binnen 4 tot 6 maanden van het Beatrixpark naar de nieuwe locatie in het centrum verhuizen. De komende periode wordt het pand opgeknapt en geschikt gemaakt voor de nieuwe activiteiten. Het centraal gelegen pand in de Torenstraat beschikt over twee verdiepingen en is te groot voor alleen OVM. Een deel zal dan ook worden verhuurd. Het gaat om de volledige eerste verdieping waar twee royale appartementen met een eigen opgang, berging en loggia worden gecreëerd. Op de begane grond is naast het kantoor van OVM genoeg ruimte voor een andere huurder. OVM Onderlinge Verzekeringen beschikt over twee kantoren. Vanuit Borculo en Winterswijk wordt de regio Achterhoek /

Twente bediend. Met de aanstaande verhuizing naar de Torenstraat beschikt OVM in Winterswijk over een locatie waar je makkelijk even binnen loopt. “Het is goed voor de naamsbekendheid en we zien het als een stuk service naar onze klanten. De locatie is beter bereikbaar”, vertellen Noud Smit en Ine van Ruth-Middelwijk. Zij vormen de directie van OVM. Het huidige kantoor aan het Beatrixpark staat te koop, maar kan ook worden gehuurd. OVM Onderlinge Verzekeringen heeft een lange historie van meer dan 140 jaar. De organisatie telt zo’n 25 medewerkers en ruim 7.000 relaties (agrariërs, particulieren, MKB’ers en ZZP’ers). Je kunt er terecht voor alle financiële producten zoals schadeverzekeringen, levensverzekeringen en hypotheken. In 2014 fuseerden Onderlinge Winterswijk en Onderlinge Geesteren Gelselaar tot OVM Onderlinge Verzekeringen. De coöperatieve grondgedachte bleef daarbij overeind. Dat betekent dat de or41

ganisatie geen winstoogmerk heeft en dat leden delen in de winst.

www.ovm.nl


Gratis controle van uw kunstgebit bij KPT Ling Klinische Prothese Techniek met vestigingen in Winterswijk en Aalten, komt ook dit jaar weer met de gratis gebitsprothese-check. Het is van belang dat ook mensen met een kunstgebit deze regelmatig laten controleren. U kunt terecht voor de traditionele prothese, maar ook voor de prothese op implantaten, het zogenaamde “klikgebit”.

Afspraak Alvorens met de behandeling te beginnen worden alle klanten gescreend door onze samenwerkende tandarts van Mondzorg Centrum Wiranto uit Almelo. De mensen die hun kunstgebit willen laten controleren dienen i.v.m. het drukke programma van beide vestigingen wel een afspraak te maken. Dat kan via de website www.kptling.nl of telefonisch.

Een gebitsprothese is aan slijtage onderhevig en ook de kaken slinken, waardoor er veel problemen kunnen ontstaan. Vaak hebben mensen klachten als pijnlijk tandvlees, geïrriteerde mondhoeken, hoofdpijn, oorpijn, slecht kauwen en slechte spraak. Soms bent u al gebaat bij een simpele aanpassing. Eens in de vijf jaar komt u in aanmerking voor een geheel nieuw kunstgebit die dit jaar nog voor 75% vergoed wordt vanuit het basispakket van uw verzekering. Bij KPT Ling is er de mogelijkheid hun klanten op locatie/aan huis te behandelen, iets dat de mensen erg prettig vinden. Tevens biedt KPT Ling de service om advies te geven over hun ziektekostenverzekering. Als het nodig is kunnen klanten voor 1 januari 2018 beslissen om een ander verzekeringspakket te nemen. Wellicht zijn sommige mensen te duur verzekerd.

KPT Ling Steenhouwerspad 8 Winterswijk Tel. 0543-842541

Landstraat 32 Aalten 0543-750333 www.kptling.nl

Wij hebben u graag als klant ! *

VUL of RUIL bij ons uw

* O^kdhhigb^np^`ZlÜ^ll^g * Bijvullen ook mogelijk

Carwash

GASFLES

Zakelijk op rekening tanken / wassen is ook mogelijk , vraag naar de voorwaarden.

Wikkerink Winterswijk bv AVIA SELF SERVICE STATION - OLIE EN GASHANDEL

Koningsweg 30 - 7102 DV Winterswijk - 0543-518025

42


Hilgelose zand blijft dicht bij huis

Goede kwaliteit vulzand, zo omschrijven ze bij de firma Hoftijzer hun gewonnen product uit de recreatieplas bij Meddo. Het zand vindt zijn weg in de woning- en wegenbouw in een straal van zo’n 20 km rond de gewonnen plek. Het depot met de voorraad gewonnen zand ligt aan de Morskers Driehuisweg.

We mogen per 1 oktober weer beginnen in het Hilgelo, maar of dat gelijk weer gebeurt is even de vraag. We hebben drie zandzuigers en moeten alles goed inplannen. We kunnen nog even vooruit want de vergunning laat nog zo’n 1,5 à 2 hectare aan wateruitbreiding toe. Alles wordt met gps uitgelijnd en gewonnen en door de provincie gecontroleerd. Het is een in Nederland vrije unieke overeenkomst met een recreatieschap, Leisurelands in dit geval; vrijwel altijd is namelijk de opdrachtgever ook de eigenaar. Hier bij ‘t Hilgelo dus niet en zijn er afspraken met Leisurelands”, aldus Hoftijzer.

Al zo’n 20 jaar is de Aaltense ondernemer Hoftijzer bezig met zandwinning uit ‘t Hilgelo. Dit gebeurt altijd tussen 1 oktober en 1 mei. “Wat we er per seizoen uithalen is erg verschillend, alles heeft met vraag te maken. Het kan variëren tussen de 50.000 en 100.000 kuub per seizoen. We hebben nu nog een grote voorraad bij ons depot.

Warmtepompdrogers bij Meerdink Witgoed Snelle service en korte lijnen. Dat zijn kernwaarden die witgoedmonteur André Meerdink van Witgoed Service Wenters hanteert. Meerdink heeft een jarenlange ervaring als service- en installatiemonteur bij een witgoed speciaalzaak en richtte twee jaar geleden zijn eigen bedrijf op. Inmiddels is het bedrijf door mond-tot-mond reclame en adverteren zo gegroeid dat er een tweede bedrijfsbus bij is gekomen.

die op lage temperatuur gedroogd moet worden en katoen gewoon bij elkaar. De warmtepompdroger werkt met een warmtepomp. In de compressor wordt een koudemiddel samengeperst. Bij dit proces komt warmte vrij. Met deze warmte wordt de lucht verhit die naar de trommel gaat en wordt de was gedroogd. De vochtige lucht die uit de trommel komt, wordt langs het koudemiddel geleid, zodat het vocht condenseert. Het vocht wordt opgevangen in een condensbak of afgevoerd via de waterafvoer. De droge lucht gaat weer naar de compressor en dan begint de cyclus opnieuw. Neem voor meer informatie contact op.

Ook verkoop Naast reparaties en onderhoud van witgoed, verkoopt Witgoed Service Wenters ook al het groot huishoudelijk apparatuur, zoals wasmachines en vaatwassers. Een voorbeeld daarvan is de warmtepompdroger. Een warmtepompdroger is een condensdroger, maar dan zuiniger. Hij verbruikt ongeveer de helft van de energie die een condens- of afvoerdroger verbruikt. Een warmtepompdroger is langzamer dan een afvoer- of condensdroger, omdat de was op lage temperatuur gedroogd wordt. Er is gemiddeld twee uur nodig voor een volle was katoen. Een warmtepompdroger droogt altijd op een lage temperatuur, dus daarin kan gevoeligere was

Witgoed Service Winterswijk - André Meerdink Hietkampweg 8 - Winterswijk Woold - Tel. 06-54254156 info@witgoedservicewenters.nl - www.witgoedservicewenters.nl

Winkelhorst ledermode 20 Jaar in Winterswijk Trots zijn wij dat wij vanaf 1 september 20 jaar gevestigd zijn in het mooie Winterswijk. In deze 20 jaar hebben wij onze winkel mogen uitbouwen tot een winkel van formaat. Het resultaat mag er ook zijn. Vorig jaar hebben wij een grondige verbouwing ondergaan, met name de entree is drastisch veranderd. Heden is het een winkel die klaar is voor nu en natuurlijk voor de toekomst. Het gehele Winkelhorst Team in Winterswijk staat klaar voor u, om u te voorzien van uw behoefte, dus kom maar eens kijken. U vindt bij ons een zeer ruim assortiment jassen (leer en stof) voor dames en heren, koffers, werktassen, laptoptassen, rugzakken, grote merken, en verder tal van lederwaren zoals portemonnees, riemen e.d. Voor de kinderen zijn er ook kindertrolleys en rugzakken.

Let op: de wintercollectie van alle jassen zijn nu up to date. Dus…, kom nu naar onze winkel voor de mooiste en uitgebreidste collectie jassen in allerlei uitvoeringen en materialen. Merken die wij hanteren voor de lederwaren zijn o.a. Samsonite, Eastpak, Soquesto , Rino & Pelle, Dakine, Herschel, Cowboysbag, Legend, Bear Design, Bag2Bag, Burkely, Aunts & Uncles, Plevier en Camel Active. Tot ziens in onze winkel.

Winkelhorst Ledermode en lederwaren Misterstraat 33 Winterswijk www.winkelhorstledermode.nl

43


Autobedrijf Winkelhorst verkoopt auto’s vanuit het hart Tachtig jaar autodealer, veertig jaar Mazda dealer en twintig jaar samen aan het roer op deze plek. De zwagers Gerben Driessen en Jochem Winkelhorst gaan iedere dag met heel veel plezier aan het werk en garage Winkelhorst is dan inmiddels ook uitgegroeid tot een begrip in de regio Oost Achterhoek. “Verkopen moet je doen vanuit het hart, anders kun je er beter mee stoppen.”

Fiat Sinds kort is Winkelhorst, dat in de werkplaats naast onderhoud en reparatie ook schadeherstel werkzaamheden uitvoert, ook dealer van Fiat. “Dat is een mooie aanvulling op onze Mazda lijn. Wij hebben altijd de nieuwste modellen in huis, met een ruime voorraad demo auto’s voor een testrit. Een auto is nu eenmaal niet als een boek dat je koopt via internet. Het is dus wel prettig wanneer je ‘m kunt testen.”

De grote, trouwe klantenkring die inmiddels is opgebouwd, heeft volgens de heren te maken met hun no-nonsense mentaliteit en persoonlijke benadering. “Iedereen wordt hier gewoon met je en jij aangesproken. De klanten lopen zo de werkplaats binnen. Wij zijn van het type: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” “We vervullen een regio functie, onze klantenkring zit van Winterswijk tot Arnhem. Het is een trouwe groep, die via mond-tot-mond reclame ook hun familie en kennissen naar ons toestuurt. Onlangs zei een klant: ‘toen ik op de autobaan bij Arnhem reed, zag ik op bijna alle Mazda’s Winkelhorst staan.’ Dat is toch een mooi compliment. We wonnen al een aantal prijzen voor de meest klantvriendelijke dealer. Daar zijn we best trots op.”

Autobedrijf Winkelhorst Vreehorstweg 1 Tel 0543-530550 www.mazda-winkelhorst.nl

Winkelhorst ledermode ...daar mag je méér verwachten! Deze dames staan voor u klaar om u te voorzien van een mooie en betaalbare winterjas,

graag tot ziens in onze winkel !

www.winkelhorstledermode.nl

Ook adverteren in deze krant?

Bewonder de mooie collectie Koga fietsen

Bel Te Loo Media 06-57549610

...in onze ruim opgezette showroom. showroom. Van sportief tot e-bike! Van Europark 11 Winterswijk T. 0543 - 513 292

ZZZSURÀOHZLQWHUVZLMNQO

Tolkamp keukens: uw keuken gereed van A-Z Een keuken is veel meer dan een tekening. Voordat de keuken uitgedacht, besteld en gemonteerd is, moet er veel georganiseerd worden. Wat gebeurt er met de huidige keuken, met de vloer, de verlichting, het plafond of de installatiepunten? In dit proces loopt van alles door elkaar en langs elkaar. Om dit soepel te laten verlopen heeft u een team van vakmensen nodig die samen maar één doel hebben: voor u de mooiste keuken te maken! Tolkamp noemt dit: “van slopen tot koken”. Alles in één hand. En dan letterlijk vanaf het sloopwerk tot en met de oplevering van een werkende keuken. Uw voordeel? 1) Een strakke planning, waar alles in de planning op elkaar aansluit. Geen gestress, Tolkamp neemt de planning van u over. 2) Vooraf vaste prijzen, zodat u ook qua prijs weet waar u aan toe bent op het moment dat wij starten.

Misterstraat 33a - 7101 ES Winterswijk - T: 0543 530 580

3) Eén aanspreekpunt om het eenvoudig en duidelijk te houden. Hierdoor mag u tijdens de werkzaamheden al heerlijk achterover leunen en kunt u alvast genieten van uw nieuwe Tolkamp keuken! Maak een afspraak met één van onze adviseurs en bezoek onze inspirerende showroom.

Tolkamp Keukens Europalaan 111 Tel. 0543 – 515200 www.tolkamp-keukens.nl

44


De passie van oud-fysiotherapeut Rob van de Walle

“Modelvliegen houdt je scherp”

door Jan Ruesink

Rob van de Walle: “Voor deze hobby moet je veel geduld hebben”

Vliegen met een model-helikopter lijkt totaal niet op wat Winterswijker Rob van de Walle deed in zijn werkzame leven als fysiotherapeut. Eh, toch wel dus. “Want je werkt met je handen en je bent heel geconcentreerd bezig. En dat is fysiek en geestelijk net zo inspannend. Na acht minuten besturen ben je echt kapot, hoor”. “Kom maar mee naar mijn mancave”, zegt Rob van de Walle (68) als we bij hem thuis aanbellen. “Twee trappen hoog, dat houdt je mooi fit”. Robs hobbyzolder heeft wel wat van een hangar: er staan meerdere modelhelikopters opgesteld en de werktafel ligt vol schroevendraaiers, tangetjes, soldeerboutjes, bouwtekeningen en losse onderdeeltjes. De rest vande zolder biedt plek aan een handvol gitaren, audio-apparatuur, fitnesstoestellen en een sterrenkijker. “Maar die staat er meer voor de show, zo’n ding van een paar tientjes uit de Lidl. Je ziet er weinig door”. Rob kijkt evengoed vaak naar de lucht, maar dan met een afstandsbediening in handen en turend naar de acties van een van zijn heli’s. Want de drie jaar geleden gepensioneerde fysiotherapeut is helemaal verslingerd aan het vliegen met model-heli’s. Als kind had hij wel met treintjes en lijnbestuurde vliegtuigjes gespeeld, maar twee jaar geleden kwam zijn hobby uit de spreekwoordelijke lucht vallen. “Een kennis van me vroeg of dat misschien iets voor mij was en toen ben ik er eens voorzichtig aan begonnen. Het is een hobby waar je veel geduld voor moet hebben, maar je leert steeds wat bij en ontdekt dan weer nieuwe mogelijkheden. Het vergt zowel lichamelijk als geestelijk veel van je. Je reflexen moeten goed zijn en je aandacht mag geen seconde verslappen. Dus het houdt je scherp en dat is op mijn leeftijd belangrijk”.

De hobby heeft volgens hem ook veel raakvlakken met zijn oude werk als fysiotherapeut. “Bij het bouwen van je model heb je fijne motoriek nodig en bij het vliegen moet je oog-hand-coördinatie goed zijn. Je houding is ook belangrijk, wil je geen last van je rug of schouders krijgen. Je moet ook constant bij de les blijven, corrigeren, rekening houden met de wind. Na een rondje van acht minuten ben je echt wel kapot, hoor. Maar ik raad het modelvliegen graag aan. Het geeft je echt een adrenalinestoot.”

de zweefvliegtuigjes, radiografisch bestuurde motorvliegtuigen en de heli-fanaten, de laatste groep bij de WLC een stuk of zes. Sinds kort is er ook een nieuwe tak bij, van de dronevliegers. “Daar zijn allerlei indoor-wedstrijden in, met ingewikkelde capriolen en snelheden van boven de 100 km per uur”, weet Rob.

Brevetten Net als in de luchtvaart kennen ook de modelvliegers meerdere soorten brevetten. De basis is het veiligheidsbrevet, onderverdeeld naar zweef- en motormodellen. Daarbij leer je hoe je veilig handelt, hoe met je zender omgaat en hoe je basisacties als opstijgen en landen moet uitvoeren. Dan volgen nog allerlei brevetten voor vaardigheden met de verschillende modellen, zoals bij de heli het hooveren (stationair draaien in de lucht),

WLC Rob sloot zich twee jaar geleden aan bij de Winterswijkse Luchtvaart Club (WLC), dat zijn clubhuis en vliegveld heeft aan de Vredenseweg, naast atletiekvereniging Archeus. Daar is Rob, zeker ’s zomers, bijna dagelijks te vinden en ziet zijn vrouw Joke dat-ie weer eens gevlogen is. “De WLC is een heel gemengd gezelschap. Nee, niet alleen maar oudere mannen. Er is ook jonge aanwas en er zijn zelfs drie vrouwen lid.” Rob heeft gemerkt dat er drie soort modelhobbyisten zijn: de technici, de modelbouwers en de vliegers. “Een aantal leden is erg technisch aangelegd en kan ook programmeren, anderen houden er meer van een model helemaal zelf te ontwerpen en te bouwen en leden zoals ik vinden hun uitdaging in de besturing en het uitvoeren van verschillende acties”. En dan zijn er nog de ‘onderklasses’ van 45

loopings en achtjes maken en het ‘nose in’ vliegen, waarbij het toestel op je afkomt en je precies andersom moet besturen. “Kwestie van heel veel oefenen, eerst als ‘slave’ met een ‘master’ die ook aan de knoppen kan draaien, later zelfstandig. In die vaardigheden zijn we heel strikt in bij de WLC. We wijzen elkaar ook op eventuele onvolkomenheden. Net als in de luchtvaart werk je met checklisten voor mankementen. Als een instructeur bijvoorbeeld ziet dat de collective pitch (instrument waarmee de rotorbladen in verschillende standen kunnen worden gezet, red.) iets verkeerd staat afgesteld, als er een klein bobbeltje op een rotorblad zit of de servomotor ietsje scheef zit, dan geeft dat resonantie en dat heeft invloed op het vliegen. Dan is het onverbiddelijk ‘no fly’.”


ons aan het juiste adres!

Auto Service Veldboom:

M e k l a Te n t Ve r h u u r

alle service voor uw bedrijfsauto.

Vredenseweg 37

- Winterswijk

05 43 - 518910 - mekla @ freeler.nl

Voor de basis van een heerlijke bruiloft! Geeft u een feest en wilt u een tent huren? Wij verhuren allerlei tenten, van partytenten tot grote feesttenten. Voor elke gelegenheid is er een tent. Wij verhuren ook allerlei tenten en het meubilair voor jouw mooiste dag. Neem gerust telefonisch contact met ons op of vraag via de email naar de mogelijkheden.

Auto Service Veldboom is hét adres voor uw (bedrijfs)auto! U kunt bij ons terecht voor onderhoud aan alle merken auto’s en bedrijfsauto’s, schadetaxatie en reparatie, airco controle en afvullen, leaseauto onderhoud, storingsdiagnose van alle merken auto’s en bedrijfsauto’s, zomer- en winterbanden montage en opslag, vervangend vervoer is mogelijk en voor de in- en verkoop van auto’s. We zijn gespecialiseerd in Mitsubishi sinds 1975.

Aluminium tent • Feesttent • Meubilair • Pagodetent • Partytent

Auto Service Veldboom NARCISSTRAAT 2 WINTERSWIJK T. 0543 516000 WWW.AUTOSERVICEVELDBOOM.NL

Vredenseweg 37 • 7101 LK Winterswijk • 06-13957642

HOBBELINK & BUITINK NOTARISSEN: MAATWERK VOOR ELKE SITUATIE

Theo Nijenhuis Licht & Geluid

Notarissen Mediators Estate planners Echtscheidingsbemiddelaars

• Feesten • Bruiloften Op locatie

• Sportevenementen Tijdwaarneming geluid - omroep Voor nadere informatie: Tel. 06-83218219

Beatrixpark 10 • 7101 BN Winterswijk Postbus 402 • 7100 AK Winterswijk Tel. 0543 548 888 info@hobbelinkenbuitink.nl www.hobbelinkenbuitink.nl

Praktijk voor:

• • • • • Bloembollen keuze uit vele soorten 3 halen 2 betalen!

Hoeninkstegge 5 Winterswijk Meddo Tel. 0543-569302

fysiotherapie bekkenfysiotherapie manueel therapie sportfysiotherapie kinderfysiotherapie

Bladhanden in 2 maten Vanaf € 4,95

Gasthuisstraat 64 7101 DW Winterswijk Tel. 0543 520 070 Email: gasthuus@planet.nl

Jan & Erna Bent 46


Met WentersPlus de winter door 50-plusvereniging WentersPlus organiseert voor haar leden deze winter weer een gevarieerd programma met muziek, zang, bingo, spelmiddagen en informatiemiddagen. Het programma is zeer afwisselend zodat een ieder aan zijn trekken komt. De activiteiten worden elke dinsdagmiddag gehouden in het Grand Café van de (oude) VredenseHof, Vredenseweg 81-2 te Winterswijk. Aanvang 14.30 uur, zaal open om 14.00 uur. Einde 17.00 uur. Onderstaand de agenda voor de maand oktober en november. 3 okt 10 okt 17 okt 24 okt 31 okt

Bingo Ervaar het Openbaar Vervoer (informatiebijeenkomst) Duo Tonnie Weikamp, Trees Bomers, accordeon, trompet en zang. Koortje Do’t us nao oet Zieuwent Dialectverhalen met dia’s door Dinie Deunk.

7 nov 14 nov 21 nov 28 nov

Bingo Spelmiddag Duo Vrijaf, Winterswijk De Ahof-Aalten, harmonicagroep met zang.

Aanmelden als lid van Wenters Plus kan voor € 20,00 p.p per jaar. Voor informatie over Wenters Plus kunt u bellen met het secretariaat: G. Siebelink 0543-530 889, e-mail: secretariaat@wentersplus.com Nieuwe leden kunnen zich aanmelden bij Jeanet Adolfs 06-522 463 76, e-mail: ledenbeheer@wentersplus.com. Halve dagtocht naar Terwolde: informatie en opgave bij Jeanet Adolfs.

Bewegen met plezier voor senioren bij STOA deren van gezondheid en vitaliteit. Voor mensen die in een isolement dreigen te raken is er eens per maand op zondag een gezellig samenkomen ‘Alleengaanden’. Daarnaast biedt STOA de mogelijkheid om deel te nemen aan volksdansen en handvaardigheid en in de zomermaanden aan midgetgolf.

Een ieder kan vrijblijvend naar een van de lessen komen kijken. Bel voor informatie en aanmelding naar J. Beijers 0543-517887. Op de website www.stoawinterswijk.nl staat alle informatie over tijden, locaties en tarieven.

Roze 50+ ook actief in Winterswijk Ongeveer acht procent van de bevolking ouder dan 50 jaar is lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of interseksueel. Dat betekent dat Nederland zo’n half miljoen roze vijftigplussers telt. Een groot deel van deze LHBTI-senioren heeft geleerd hun seksuele voorkeur of genderidentiteit te verbergen. Hoewel roze senioren in veel opzichten hetzelfde zijn als heteroseksuelen, staan ze vaak anders in het leven. Velen hebben een ander, soms moeilijker levenspad bewandeld. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat roze vijftigplussers vaker arbeidsongeschikt zijn en vaker denken aan zelfmoord of een poging daartoe; een op de tien kreeg het afgelopen jaar negatieve reactie op zijn/haar oriëntatie en maar liefst drie op de tien is naar niemand open over zijn of haar gevoelens. Door de veranderingen in de zorg (senioren blijven langer thuis) groeit de eenzaamheid bij deze groep. Thuiszorg wordt nog belangrijker en als zorgverleners homoseksualiteit niet her- of erkennen en de roze senioren zelf hierover hun mond houden, dan blijft deze groep onzichtbaar.

Loek Heinne

Verslaafd aan de smartphone? Ze heeft gelijk en ik smijt mijn telefoon met een boogje op het aanrecht. Na de reactie van mijn dochter “papa, je zit de hele tijd op je telefoon”, heb ik meteen genoeg van dat rotding. Ik ben thuis en zij en mijn vrouw verdienen de aandacht. Ook al was ik aan het werk, ik besef dat ik inderdaad best wel vaak op de telefoon kijk.

Bij voldoende deelname organiseert Wenters Plus op woensdag 15 november een halve dagtocht naar Kriebelz in Terwolde. Kosten afhankelijk van het aantal deelnemers ca. € 58,00. Vertrek rond 12.30 uur en bij Kriebelz aangekomen koffie/thee met iets lekkers. Een workshop ‘Creatief met chocola’ wordt verzorgd door atelier Lucia. Na afloop krijgen deelnemers de zelf versierde bonbons mee in cadeauverpakking. Na het bonbons maken wordt een glaasje gedronken en dan heerlijk eten, de beroemde dekselse pannetjes.

Senioren vinden bij STOA Winterswijk (Stichting Ouderen Actief) tal van mogelijkheden om in actie te komen. Iedereen op zijn eigen manier en in eigen tempo. Van actief sporten zoals sport en bewegen tot rustig een balletje gooien met koersbal. Voor mensen die minder goed ter been zijn, is er ‘Bewegen op de mat’. Tai-chi is specifiek gericht op het bevor-

Levenstekens

Roze 50+ is een samenwerkingsverband van ANBO (de belangenorganisatie voor senioren) en COC Nederland, (de belangenbehartiger voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen). Roze 50+ maakt zich sterk voor de positie van roze senioren in zorg en welzijn. Inmiddels is er een landelijk netwerk van zo’n tachtig vrijwilligers.

Doetinchem, ontmoetingsmiddag voor roze ouderen vanaf 15.00 u in ’t Brewinc. De volgende bijeenkomst is op 7 oktober. Enschede, OokZoSoos, elke 4e zondagmiddag van de maand vanaf 15.00 u (www.coctwenteachterhoek.nl) Arnhem, Herensalon, elke 4e zondagmiddag van de maand vanaf 15.00 u (www.cocmiddengelderland.nl)

Winterswijk

Arnhem, Groep 7152, activiteiten voor vrouwen, elke 1e zondag van de maand vanaf 17u30 (idem)

In Winterswijk heeft Roze 50+ contacten gelegd met verschillende zorginstellingen (Zorgcombinatie Marga Klompé, Stichting Careaz, de Lichtenvoorde) en overlegd met de gemeente (de wethouder, de Post/sociaal team, de WMO-raad en de Seniorenraad). Daarnaastzijn er activiteiten waar roze senioren elkaar in een veilige en gezellige omgeving kunnen ontmoeten. Er is een website opgezet (www.roze50plus.nl), waar men alles wat te maken heeft met deze doelgroep kan terugvinden.

Deventer, Zondagmiddagsalon, elke 4e zondag van de maand vanaf 16.00 u (www.cocdeventer.nl) Nijmegen, Herensalon,, 1e en 3e zondag van de maand vanaf 15.00 u (www.cocnijmegen.nl) Nijmegen, Damessalon, elke 2e zondag van de maand vanaf 13.00 u (idem) In Winterswijk zijn de volgende personen beschikbaar voor het geven van nadere informatie: Lou Ritzen, ambassadeur Roze 50+ 06 38925903, Martje Haan (ANBO) 0543 512070 en Minus Jentink 0543 512218.

Roze senioren uit de Achterhoek kunnen bij het COC Twente-Achterhoek terecht voor nadere informatie (www.coctwenteachterhoek.nl) en ontmoetingsmogelijkeden. Daarvoor kunnen ze kiezen uit: 47

Het wordt een gewoonte, een automatisme. Het sluipt er in en je moet oppassen dat het geen verslaving wordt. Volgens nationaal onderzoek kijken we gemiddeld vijf keer per uur op onze telefoon. Driekwart van de Nederlanders checkt elke 3 tot 6 minuten zijn smartphone. Onvoorstelbaar. Dat valt het bij mij dus toch nog wel mee. Ook de Breakfree app, die ik heb geïnstalleerd om mijn smartphone gebruik te checken, geeft mij gelukkig positieve respons. Maar sommige mensen zijn volgens mij echt verslaafd en waarschijnlijk hebben ze dat zelf niet eens in de gaten. Ik kan me soms wel ergeren aan mensen en hun gebruik van de mobiele telefoon. Bijvoorbeeld als je met iemand in gesprek bent. Dan pakt de ander ineens zijn telefoon omdat hij een appje binnenkrijgt. De focus van het gesprek is weg. Asociaal? Best wel. En dat terwijl het berichtje helemaal niet belangrijk was. Of ’s morgens, als ik op de fiets naar mijn werk zit, kom ik ook altijd een jonge vrouw tegen die al fietsend echt negen van de tien keer volop met haar telefoon bezig is, terwijl haar dochtertje verveeld achterop zit. Een aantal jaren geleden was het vooral de jeugd die volgens ons de hele tijd ‘op de telefoon zat’, maar tegenwoordig doet de vijftigplusser al niet meer onder voor die jeugd. Komt wellicht ook door de groepen die aangemaakt zijn in WhatsApp. Als je een dag niet hebt gekeken, kunnen er zomaar 100 ongelezen berichten staan. En wat een onzin af en toe. Pfff. Nu leg ik de telefoon bewust af en toe gewoon even weg of laat ik ‘m binnen liggen als we lekker buiten zitten. Wel relaxed hoor. Toch zou ik mijn telefoon voor geen goud willen missen. Mijn agenda is inmiddels mijn tweede geheugen en de smartphone biedt onder andere door het internet ook heel veel voordelen. Maar het gebruik is inmiddels wel verminderd.


48

50pluskrant nr 7  
50pluskrant nr 7  
Advertisement