Page 1

19 juli 2018 • 3e jaargang - 12

Thuis in de truck Mark en Jeske van Dam vormen truckersechtpaar

p9

Bronzen eerbetoon aan Volksfeest

p7

De hoogtijdagen

Mooie herinneringen aan vakantiesouvenirs

p25 p19

van het vinyl in Winterswijk

p20 www.devijftigpluskrant.nl


eerst nog even dit Dat waren nog eens echte zomers Dit nummer staat voor een groot deel in het teken van de vakantietijd. De laatste schooldag, vakantiesouvenirs, Volksfeest, boeken kaften. Tja, de zomer. Was vroeger de vrije woensdagmiddag al een zee van tijd, de zomer was een oceaan van mogelijkheden en nieuwe ervaringen. Andere werelden, andere mensen, feesten en festivals, een ander dagen nachtritme, de overgang naar een andere klas, een nieuwe school, je eerste baan. Een totale vervreemding waarin je je dan onderdompelde. Zomers die in het teken stonden van de maanlanding, Bomans & Wolkers, Fischer & Spassky. Een andere wereld, dat was voor mij als kind Eemnes al, een boerendorp in het Eemland, met die eindeloze Meentweg waar wij logeerden bij neef en nichtjes. Het weidse uitzicht over de polders, het wakker worden met het geloei van koeien en het geruis van populieren; helpen met hooien, koeien verkampen en leren hengelen in de wetering en molensloot. De mensen praatten er ook vreemd: ‘straks’ heette er ‘voortemee’ en ‘hij durfde’ was ‘hij dorst’. Ja, zelfs de Verrekijker en het NTS-journaal klonken er iets anders, al kon ik er niet precies de vinger opleggen hoe dan. Andersom was Winterswijk voor onze logés juist een

openbaring: een winkelparadijs, met de markt, Put, Bus, De Hema en Ruepert als ware schatkamers. En de huizen waren hier ook veel hoger. De zomer betekende ook mijn eerste werkervaring, op de schildersafdeling bij carrosseriefabriek Hoekstra naast ons. Vrachtwagens schuren, gronden en in de menie zetten, meepraten met de grote jongens tijdens de schaft, waar de karnemelk tegen het giftige lakspuiten rijkelijk vloeide. Je eerste verdiende tientjes besteden aan de Tienertoer en dan maar zoveel mogelijk kilometers maken, vanuit Groningen nog even door naar Roodeschool, uitstappen op een leeg perron en snel met dezelfde trein weer terug. Je had waarlijk iets om over te vertellen thuis. De resterende weken werden besteed aan helpen bij Winkie, het Strandbad (je voeten verbranden op de trap naar het ijsjesloket) en meewerken aan de Eucalypta-attractie tijdens de braderie. Met Sjef van Oekel en Martin Brozius als spreekstalmeesters bij het ringsteken. Een ander jaar kwam ik op het lumineuze idee om er dertig theesoorten te gaan schenken, omdat dit toen erg hip leek en nog iets met India. Half Arnhem afgezocht en met een pot heet water op het plein bij school C gestaan. Het was geen doorslaand succes. Het woord bier bleek toch iets meer aantrekkingskracht op de bezoe-

kers uit te oefenen dan Darjeeling en Assam, die ik thuis nog maandenlang in de theedoos tegenkwam.

Die echte zomers lijken voorbij. Want hoe geestverruimend en vervreemdend is nog de vakantietijd, als we het hele jaar door al tripjes maken? En als we op de camping gewoon in hetzelfde tempo doorrazen, overnachten in een tent met evenveel luxe en comfort als thuis, ons suf blijven appen en posten, werkmails bijhouden, nergens meer in de rij staan voor tolpoort, toilet, bankkantoor of telefooncel? En hoe bijzonder is voor jongeren dat vakantiebaantje nog als ze het hele schooljaar al vakken vullen en borden wassen? Wat stelt een braderie of restantenmarkt nog voor als het al doorlopend sale is? Gelukkig is er altijd één ding dat maar eens per jaar terugkomt en een knallende afsluiting van die lange zomer blijft. Het begint met het afhalen der vaandels en het eindigt met roeien.

Jan Ruesink

jan@devijftigpluskrant.nl

Niet beek, maar ondergrondse wel vult Strandbad

Winterswijk baadt in bronwater Het is een grote misvatting onder Winterswijkers dat het water van het Strandbad uit de naastgelegen beek wordt gehaald. Het water komt namelijk uit een ondergrondse bron, een wel. Onder het strandbad loopt een eeuwenoude beekbedding.

Door Wim Ruesink Het Strandbad kreeg dit seizoen meerdere malen de vraag of er wel genoeg water was in de zeer droge periode die dit voorjaar/zomer heerste. Helma van Beek van het Strandbad vertelt: “Het bad wordt ieder jaar helemaal schoongemaakt. In het najaar verlagen we de waterstand al. Het water wordt door een pomp in de Boven-Slinge achter het Strandbad afgevoerd. Doorgaans wordt in januari/februari, bij voorkeur bij licht vriezend weer, de bodem van het bad helemaal schoongemaakt. Er wordt als het ware een laagje zand afgeschraapt met een graafmachine. Om dit te kunnen doen, wordt een week voor de grote schoonmaak het bad zo ver als mogelijk leeggepompt. Het laatste beetje water moet er middels bron-

bemaling uitgepompt worden.” “Zo’n schoonmaak moet in een kort tijdsbestek gebeuren, omdat je zo kort mogelijk de bronbemaling op het bad wilt houden. Je onttrekt hiermee namelijk ook water aan de omgeving. Op het moment dat de bronbemaling uitgaat, kan het bad weer vollopen. Het is een grote misvatting onder Winterswijkers dat het water uit de beek in het bad loopt. Er zit namelijk een wel onder het Strandbad; een eeuwenoude beekbedding/waterstroom loopt onder het bad door. Dit water komt uit Duitsland en stroomt via het Rijk van Nijmegen richting Winterswijk en wordt door een

3

pakket zand, grind en aardlagen in het bad gestuwd, waardoor het direct natuurlijk gefilterd wordt. Als het bad helemaal leeg is, zie je ook daadwerkelijk het water uit de grond spuiten. Er zitten alleen al in het gebied onder de hoge duiktoren zo’n zeven welpunten.” “Zodra de pomp is uitgezet, loopt er dus schoon water vanuit de wel het bad in. Het is als de wet van de communicerende vaten. In het begin gaat dit heel hard, maar later, als de druk van de bovenzijde hoger wordt, gaat het langzamer. Met de enorme droogte vanaf het vroege voorjaar en zomer doet de wel haar best, maar gaat er ook veel water ‘verloren’ in de droge omgeving, op weg naar Winterswijk. Het hoeft dus niet per se in Winterswijk te regenen om de wel te voeden, maar nu was het zowel bij onze oosterburen als bij ons relatief droog over een lange periode. Het duurt dan langer voordat het bad gevuld is.”

Colofon De 50+ Krant is een uitgave van Te Loo Media, tweemaandelijkse huis-aan-huisuitgave op vrijdag. Oplage 14.300 in Winterswijk en buurtschappen en pickup-punten in Winterswijk Uitgever: Te Loo Media. Directeur/eigenaar Franz te Loo Algemene voorwaarden KvK 66118581 Verkoop advertenties voor 50+ krant en website: Franz te Loo 06-57549610 aanlevering advertentiemateriaal e-mail: mediacommunicatieprteloo@gmail.com Redactie: Jan Ruesink (eindredactie). Redactiemedewerkers/tekstschrijvers: Wim Ruesink, Betty Wassink, Bernhard Harfsterkamp, Daniëlle Carrière Bart Kraan, Yvet Koskamp, Diana Abbink, Bart Iking, Erik Meinen, Loek Heinne, André Vis en Hans Tenbergen. Aanlevering kopij, tips, persberichten: redactie@devijftigpluskrant.nl Webredactie: Jan Ruesink, Peter van der Wel Vormgeving krant: Sandra Kingma Grafische Vormgeving Advertenties: Evert Braakhekke Kathy Wolterink-Mulder Foto’s Advertorials: Sonny Krosenbrink Overige foto’s: pr en redactie Verspreiding/bezorgklachten: Meco Distributie B.V. 0543-531218 Brian Thangathurai Auteursrecht Overname van artikelen (of delen ervan) uit deze uitgave is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming van de uitgever. Dat geldt ook voor vermenigvuldigen, kopiëren, publiceren op internet of opslaan in een databank Aansprakelijkheid De 50+ Krant wordt met grote zorgvuldigheid en naar beste weten samengesteld. Uitgever Te LooMedia en auteurs streven naar juistheid en volledigheid van informatie en beeld. Fouten blijven mogelijk. Uitgever en auteurs aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van handelingen, gebaseerd op onze informatie.


e .NL t in d

bs we

bek

hop

ARortimen X FIX e a s s

be

kijk

h het

ijk

het

hel

FI X

ea

sso

rtim

%

el

De laatste schooldag; sluitstuk van een jaar levenswijsheid

XA

R .N ent L in de

we

bsh

op

De laatste schooldag van het jaar heeft iets magisch. In je jeugd moet elk jaar met vijf worden vermenigvuldigd als het gaat om levenslessen. Het kind leert zoveel dat het met sprongen naar zijn puberteit dendert. En daar eenmaal aangekomen denkt het met weemoed terug aan die lagere schooltijd, die laatste schooldag in juni of juli, de dag waarop nog één keer de kroontjespen in inkt werd gedoopt alvorens om half vier klassikaal werd geroepen: VAKANTIE!!

Laat je huis veilig achter Beveilig je huis op een eenvoudige en slimme manier. Bekijk en bedien de camera’s op je smartphone of tablet met de gratis app (Android en iOS). Geniet zorgeloos van een veilige omgeving. 2.

1.

3.

Door André Vis

Vakantie in de sixties; de wereld was een paradijs

Hulp nodig bij het installeren? Wij bieden installatie service op locatie (geen voorrijkosten in Winterswijk): - Het koppelen van de camera’s - App installatie - Gemiddelde duur: half uur.

per half uur

17.

50

Installatie is exclusief bevestiging aan de muur en het trekken van kabels. 1. Bullet camera, voor binnen en buiten, wifi, infrarood, bewegingsdetectie, 99,-. 2. Dome camera, voor binnen en buiten, wifi, infrarood, bewegingsdetectie, 99,-. 3. Binnen camera, ideaal voor huis, kantoor of winkel, wifi, infrarood, bewegingsdetectie, 69,-.

Kingston SD kaart Ideaal voor je smartphone of camera. 16 GB 8,64 GB 24,32 GB 14,128 GB 46,-

vanaf

8.-

%

Camera tas

Camera statief

GP Batterijlader Geschikt voor het opladen van 4x AA-batterijen. Vol in 7 uur. Sneloplader inclusief batterijen.

vanaf

29.Folder 12. Aanbiedingen zijn geldig t/m 15-08-2018.

Schoudertas voor je camera en accessoires.

Lichtgewicht statief. In hoogte verstelbaar tot 130 cm. Geschikt voor het maken van stabiele foto’s en filmpjes.

18.Vakantie schakelaar

Wanneer het donker wordt schakelt deze automatisch aan op willekeurige tijden. Werkt als inbraak preventie.

38.Diverse cameratassen vanaf 15,-

JBL bluetooth speaker Draagbare bluetooth speaker. JBL GO 29,-

FIXXAR WINTERSWIJK Spoorstraat 7 | 7101 GP Winterswijk | tel. O543 - 53 05 84 | winterswijk@fixxar.nl | www.fixxar.nl

Vakantie!!!

Die juli-ochtend in 1968; Kohnstammschool, derde klas, hardhouten bank-

HOBBELINK & BUITINK NOTARISSEN: MAATWERK VOOR ELKE SITUATIE

vanaf

8.-

%

JBL GO 2 34,-

De meester had jouw wereld in zijn hand. Hij kon om twee uur zeggen: ‘Weet je wat jongens en meisjes, ruim je boeken maar op. Jullie hebben vakantie’. Hij kon ook doorgaan tot half vier, totdat de zoemer klonk en we naar buiten renden als kinderen de wereld tegemoet tredend, de onschuld in ons hart en hoofd; de tafel van acht vergetend. Nooit meer het fraaie lied zingend: ‘In die grote stad Zaltbommel, bommel, heerste eens een watersnood. En zo menig arme drommel, drommel, die niet zwemmen kon, ging dood’. Geen topografieles waarin we monotoon opdreunden: Groningen, Zoutkamp, Appingedam, Delfzijl, Hoogezand, Sappemeer, Winschoten, Veendam, Wildervank, Oude Pekela, Nieuwe Pekela, Stadskanaal. Geen dictee met onmiddellijk (dubbel l!!!), anderhalve maand lang geen meester De Vries die tijdens het dictee zijn eigen naam opnoemde waarop iedereen in de fout ging omdat we de Vries opschreven in plaats van De Vries (‘Let er op; jongens en meisjes, met voornaam is het een kleine d en zonder voornaam een grote d’).

JBL Clip 59,-

29.-

Notarissen Mediators Estate planners Echtscheidingsbemiddelaars

Beatrixpark 10 • 7101 BN Winterswijk Postbus 402 • 7100 AK Winterswijk Tel. 0543 548 888 info@hobbelinkenbuitink.nl www.hobbelinkenbuitink.nl

mensie zou je denken. De kinderen creëerden onbewust hun eigen mei 1968, toen Franse studenten in de straten van Parijs de vermolmde autoriteiten bespotten. De kinderen deden het twee maanden later op hun manier. Geweldloos. We zaten met dertig in een klas, we hadden de handjes boven tafel, we spraken met twee woorden (‘ja meester’), we zwoegden in stilte en zongen gezamenlijk. Individueel lesgeven bestond niet. Klassikaal. De meester verordonneerde en wij gehoorzaamden. Van juf Ank had nog niemand gehoord. In dit systeem waarin we niet ongelukkig waren maar wel in een keurslijf zaten, was vrijheid een illusie. Maar na die laatste schooldag telde dat niet meer.

jes waarin de kinderen twee aan twee zaten, inktpotje rechtsvoor, kroontjespen met vlekkendoekje binnen handbereik. Die ochtend waren de zesdeklassers langs gekomen. Ze namen afscheid. Ze gingen naar de grote school zoals we dat noemden. Ze hadden snoep bij zich en trakteerden. We dachten dat de wereld een paradijs was. Snoep en de wetenschap dat we zes weken – zes lange weken – vrij waren, konden spelen zoals we nog nooit hadden gespeeld. De meesten gingen naar het Strandbad, een welhaast sacrale plek. Het Strandbad en ik, het is nooit wat tussen ons geworden. Bij het schoolzwemmen keek ik rillend van de kou naar die zwarte plas die voor mij lag; slechts in een zwembroekje gehuld zodat de ribben op mijn magere witte romp als reliëfkoorden zichtbaar waren. De donkere plas leek mij eindeloos: er was geen twijfel, ik zou die dag verdrinken. Dat gebeurde niet, maar zwemmen, nee nooit. Ik zou het niet leren. Ik wist het helemaal zeker toen ik bij het klassikaal omkleden in die ruime kleedkamer per abuis een onderbroek aantrok van een ander met een heel wat dikkere kont. Toen mijn moeder ’s avonds de onderbroek in de was deed, ontlokte deze misser haar de kreet: ‘Hoe kun je nou zo’n onderbroek aan doen?’

“De meester verordonneerde en wij gehoorzaamden. Van juf Ank had nog niemand gehoord”

Dan telde dat we die uiterste oostpunt aan de Duitse grens twee weken zouden verlaten voor een vakantie op Texel. Twee keer per jaar overschreden wij, kinderen uit de Elzenstraat, de grens van de Achterhoek met de rest van het land: één keer met het schoolreisje en één keer als we naar Texel gingen. Met de trein naar Den Helder en op de boot naar Texel. Dan keek je over de zee uit en leek zelfs die zwarte plas van het Strandbad klein en nietig.

“De donkere plas leek mij eindeloos: er was geen twijfel, ik zou die dag verdrinken”

Het Strandbad was voor de waterratten, ik streelde in de vakantie dag na dag de bal. Binnenkant, buitenkant voet. Op het veldje bij de flats, en als de oudere jongens er bij waren, mocht ik naar het grote voetbalveld bij de speeltuin ingeklemd tussen de Beuzenes, de Kastanjelaan, de Van Hengelstraat en het Hilbelinkspad. De ongekende vrijheid van de vakantie had in die jaren zestig een extra di-

5

Geleidelijk ontwikkelde Winterswijk zijn eigen toeristische attracties waardoor de laatste schooldag het startsein was voor een breder palet aan vertier. De braderie begin jaren zeventig. Als je het Weurden naderde, rook je de geur van gebrande noten en terwijl de avondzon zich uitspreidde over de kraampjes vroeg je je af hoe Joop Zoetemelk die middag zich in ’s hemelsnaam had kunnen laten vernachelen in een vlakke etappe: ruim drie minuten verloren op Merckx en Ocana.

Met elke laatste schooldag in een jaar sluit een kind een deel van zijn leven af. Pas als het ouder wordt, realiseert het zich de betekenis van dat jaar en als een herkauwende koe laat het een daad uit het verleden herleven. Het lerende kind voelt vlekkeloos aan welke kennis het dat jaar heeft opgedaan, welke levenservaring en het selecteert feilloos de goede van de slechte momenten. De goede prevaleren omdat iedere volwassene weet dat het zonder onderwijs nergens was geweest.

Die laatste schooldag markeert in dat opzicht telkenmale een stap in het leven van de mens. Dat is geen jeugdsentiment, dat is levenswijsheid. De vakantie laat zien dat geen mens leeft om te werken; de school leert ons dat we moeten werken om te kunnen leven, werk dat bijdraagt tot heil van onszelf maar ook tot dat van de samenleving in het algemeen. Want hoezeer ontwikkelde in de vierhoek Beuzenes-Van HengelstraatHilbelinkspad-Kastanjelaan, op dat voetbalveld met die witte houten doelpalen, niet het sociale gevoel van teamkameraden die een voor een weten dat de solo slechts bestaat bij de gratie van je medespelers?

“Met elke laatste schooldag sluit een kind een deel van zijn leven af”

Met liefde denken we terug aan de laatste schooldag. Met evenveel liefde denken we terug aan de vakantie in ons eigen dorp en met een halfslachtig gevoel van liefde en afkeer denken we terug aan de dag dat we weer naar school gingen, de dag dat we de boeken kaftten, de potloden slepen. In onze neusvleugels heeft zich de altijd wat muffe geur van schoollokalen uit de jaren zestig vastgezet. Het verleden kent zijn Winterswijkse ornamenten. De laatste schooldag in de sixties en seventies is er een van.


Jan te Kulve eert Volksfeest

met bronzen iconen

OPRUIMING

Al woont hij al vele jaren in Eibergen, maar kunstenaar Jan te Kulve (63) is nog steeds verknocht aan zijn geboorteplaats Winterswijk. Jan komt nog er regelmatig terug en ziet, net als alle andere (oud)-Winterswijkers, elk jaar weer uit naar het Volksfeest. De liefde voor het jaarlijkse feest en zijn passie voor kunst heeft hij op een prachtige manier samengesmolten in een aantal Volksfeestbeelden. Persoonlijke iconen in brons gegoten. “Niet als een opdracht of zo, maar gewoon omdat ik persoonlijkheden uit mijn Volksfeestperceptie wilde weergeven Het zijn mensen die voor mij onlosmakelijk zijn verboden met dit prachtig gebeuren.”

E

3 RONDE!

In 1987 maakte Jan het standbeeld van Knelis en Willem, de twee hoofdfiguren uit de verhalen van meester Meinen. Het beeld heeft een prominente plek in Winterswijk gekregen, op de Markt, en het mag tot zijn bekendse werken gerekend worden. “Het is net als bij Joop Doderer die iedereen louter als Swiebertje kende en waar hij maar niet van los kwam. Met name in Winterswijk word ik vaak met Knelis en Willem geassocieerd. Niet erg hoor, maar ik doe natuurlijk veel meer. Plaquettes, bronzen beeldjes, ik maak grafwerken en urnen, maar ook figuratieve en non-figuratieve kunstwerken.” Het werk van Jan is in het hele land terug te vinden, maar ook in Duitsland

De Volksfeestbeelden, met Eendracht-tambour-maître Johan Klompenhouwer (links) en Volksfeestbestuurslid Gé Oonk (rechts). Foto Jan te Kulve

SANTONI - MICHAEL KORS - TOD’S - ATTILIO GIUSTI - PHILIPPE MODEL - MARC CAIN - PREMIATA - HOGAN - UGG - LILIAN MISTERSTRAAT 29 WINTERSWIJK T. 0543 512285 WWW.OXENER-WINTERSWIJK.NL

Het beeld van Knelis en Willem op de Markt. Foto Jan Ruesink

heeft hij kunstwerken mogen leveren. Het Knelis-en-Willemimago zorgde er wel voor dat hij een mooie Duitse opdracht binnensleepte. “Een CDU’er (van de Duitse politieke partij) die regelmatig de Winterswijkse markt bezocht, was gecharmeerd van het Knelis-en-Willembeeldje. Hij vond dat de man die dat gemaakt had ook in zijn woonplaats Haltern aan de Stausee voor een beeldje moest zorgen. Hij nam met de gemeente Winterswijk contact op en zo kwamen ze bij mij. Het ging om een beeld van Lohminnke, een bosmannetje uit een oude Duitse sagen.“ Geïnteresseerd in het werk van Jan? Kijk dan op www.tekulve.nl

CP Grafimedia verkoopt werkkleding van Zweeds merk Projob maal deze kleding dragen, is er geen zichtbaar onderscheid tussen hen. Het bevordert het teamgevoel.'' Projob-kleding is leverbaar in tien kleuren, hoewel niet alle kledingstukken in alle kleuren verkrijgbaar zijn. Klanten van CP Grafimedia kunnen onder meer broeken, poloshirts, sweatshirts, jassen, t-shirts, riemen en mutsen van Projob kopen, zowel voor mannen als voor vrouwen. Omdat Projob-kleding kan worden geleverd in tien kleuren, kan CP Grafimedia diverse bedrijfstakken bedienen. Sommige kledingstukken, zoals de polo's en de tshirts, kunnen ook uitstekend buiten het werk om worden gedragen. ''Daarom leveren we deze kleding niet alleen aan bedrijven maar ook aan particulieren'', aldus Hoytink. CP Grafimedia Groep heeft tot dusver veel positieve reacties op 'haar' Projob-kleding gekregen. ''Mensen zijn vooral verbaasd over de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Ondanks de uitstekende kwaliteit is Projob-kleding heel gunstig geprijsd.''

CP Grafimedia Groep aan de Misterstraat verkoopt sinds kort werkkleding van het Zweedse merk Projob, dat bekend staat om de goede kwaliteit. ''Deze kleding is eigenlijk voor de Zweedse markt'', vertelt Hans Hoytink, met Peter ten Hagen eigenaar van het bedrijf dat is gespecialiseerd in promotiedrukwerk, buitenreclame, zakelijk drukwerk, printmedia en textiel. ''Het is kwalitatief goede kleding, steviger en beter dan Nederlandse werkkleding. Zo zijn broeken drie keer gestikt in plaats van twee keer en is op kritieke plekken, zoals zitvlak en knieën, versteviging aangebracht.” Hoytink is blij met de toevoeging van Projob-kleding aan het aanbod van CP Grafimedia Groep. ''Wij zijn de enige in Winterswijk en omstreken die deze kleding verkoopt. Als je hetzelfde levert als de collega's onderscheid je je niet. Wij willen iets eigens.'' Bedrijven die Projob-werkkleding aanschaffen, bereiken volgens Hoytink een hoge mate van uniformiteit. ''Als werknemers alle-

WAUW! WAT EEN TEGELS VOOR DE MOOISTE TEGELS EN DE BESTE PRIJS

ER DE GRENS HOEFT U NIET OV VERGELIJK KOM AAN KIJK EN

- Tegels rechstreeks af fabriek. - Top tegels voor de laagste prijs.

PARALLELWEG 2 7102 DE WINTERSWIJK

- Duitse prijzen en goedkoper. - Leggen door vakkundige tegelzetters. - De koffie staat klaar. info@wenterstegelsenvloeren.nl www.wenterstegelsenvloeren.nl

Misterweg 202-1 7102 EP Winterswijk T 0543 216180

OPENINGSTIJDEN Ma t/m do 13.00 - 17.30 uur Vr 13.00 - 21.00 uur

Zat 9.00 - 16.00 uur En op afspraak


Door Wim Ruesink

Truckerscabine als tweede huiskamer COLORS PVC VLOEREN INCLUSIEF LEGGEN & EGALISEREN AL VANAF

€ 49,95 PER M2 Vraag naar de voorwaarden in de winkel

• Nieuwe stille Bosch middenmotor • Hydraulische Magura remmen • 300Wh Accu (meerprijs 400Wh + € 150.-) • Schwalbe Marathon banden • Topkwaliteit € 1849.- (300Wh) * € 1999.- (400Wh) *

! S J I R P T N U T S

* Excl. Rec. bijdrage accu €12.10 * 400Wh alleen mogelijk bij damesframe

Het is al geen alledaags verschijnsel, een vrouw achter het stuur van een vrachtwagen. Nog bijzonderder is het als man en vrouw er samen op uitgaan in de truck voor hun werk. Mark (46) en Jeske (40) ten Dam uit Winterswijk vormen een vrachtwagenchauffeursechtpaar, een zeldzaamheid in ons land. In hun prachtige DAF-truck toeren ze door binnen- en buitenland. Mark: “Ik werk al zo’n negen jaar als zelfstandige en reed vaak in een vrachtwagen voor anderen. In 2015 kocht mijn eerste vrachtwagen en ben ik een onderneming begonnen als charter (eigen rijder).” Jeske leek het ook een mooie uitdaging om een vrachtwagen te kunnen rijden en behaalde in 2016 haar vrachtwagenrijbewijs. Mark: “In 2017 kochten wij onze huidige truck. We rijden daarmee voor opdrachtgevers en koppelen dan de oplegger van hen erachter, charterver-

voer dus. We vervoeren vaak los gestorte goederen zoals zand, grind, graan of houtvezel. Maar ook huif- en koeltransport verzorgen wij. We rijden zo’n 120.000 km per jaar. Doordat Jeske ook rijdt, kunnen we elkaar aflossen en langer doorrijden, dat maakt ons sterk in het werk. In de truck zit een digitale tachograaf. Deze registreert o.a. elektronisch de rij- en rusttijden middels een persoonlijke bestuurderspas. We mogen met zijn tweeën 21 van de 30 uur werken en dat tikt aan.

Moeilijkste knooppunten

Ravenhorsterweg 8 - 7101 MJ Winterswijk - 0543512725 www.leontekempel.nl - info@leontekempel.nl

”De rotonde op het Keizer Karelplein in Nijmegen en de ring bij Antwerpen, dat zijn de twee moeilijkste knooppunten voor mij”, zegt Jeske. “Rustig blijven is dan het devies. Verkeersdeelnemers houden hier over het algemeen wel rekening met een vrachtwagen. In België is dat echter een stuk minder, ze rijden je aan alle kanten voorbij.”

Jeske en Mark van Dam: “We zetten de vrachtwagen echt niet zo langs een snelweg.” Dat was de openingssong op onze bruiloft. Collega’s reageren doorgaans positief en vinden het leuk dat we als stel samenwerken. Als ik achter het stuur zit en ik word ingehaald door collega-vrachtwagenchauffeurs dan zwaaien ze weleens naar mij. Ze vinden het toch bijzonder, een vrouw achter het stuur.“

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog je administratie. Dat gebeurt vaak in het weekend thuis.”

27 MC

Jeske: ”Het is prachtig om achter het stuur te zitten. De navigatie geeft alles door; of er files zijn, wegopbrekingen etc. En Mark gebruikt het bakkie, de 27 MC, er ook bij. Je hoort dan de allerlaatste gebeurtenissen op de weg en de 27 MC wordt ook wel gebruikt bij het laden. Je staat dan in verbinding met de shovelrijder bij het laden. Het achteruitrijden met zo’n hele combinatie is nog wel even een dingetje geweest in het begin, maar dat lukt nu aardig goed. Ik geniet vooral van een rit naar Scandinavië en dan met name Zweden. Wat mooi daar zeg. Maar wel rekening houden met de grillen van de natuur daar. Koud, sneeuw en plotselinge duisternis in de winter, echt duister. Auto’s hebben daar dan ook verstralers om toch wat te kunnen zien. Je moet best veel kennis hebben opgedaan voor je achter het stuur kunt kruipen. De verschillende regelgevingen in Europa , bijvoorbeeld de snelheden, maar ook de verschillende voorschriften over hoeveel je totaalgewicht mag zijn. In Nederland is dat 50 ton, in België 44 ton en en Duisland 40 ton. Ook gaan we voor elke rit eerst een kleine ronde doen, checken dan alles zoals oliepeil, bandendruk, verlichting etc.

Voeding

“Vrachtwagenchauffeurs zijn geen ranzige, smoezelige types met overgewicht”, zegt Mark: ”Dit denkbeeld leeft nog bij velen. Is echt niet meer zo. Wij nemen vaak eten van huis mee, Jeske kookt dan vooruit. We zien ook dat collega’s echt op hun voeding letten. Ook zorgen dat we genoeg beweging krijgen. Jeske gaat wandelen of een halfuurtje hardlopen, kan mooi tijdens het laden bijvoorbeeld als we niet met zijn tweeën nodig zijn. Vrachtwagenchauffeurs zijn ook geen types die onverzorgd eruit zien, je kunt je op veel plaatsen douchen tegenwoordig.” “Veilig overnachten is een must voor ons. We zetten de vrachtwagen echt niet zo langs een snelweg. Als Jeske rijdt zoek ik ondertussen vaak een plek op om uit te rusten. In Duitsland betaal

Bijzonder

De cabine is intussen een tweede huiskamer geworden. Jeske: “ Ja, dat kun je best wel zeggen, ik heb wat kussentjes er in gelegd, verder hebben we een koelkastje, magnetron, verwarming en airco; echt alles wat je thuis ook hebt. Ik heb van Mark een naambordje gekregen dat voor tegen het raam ligt. Wildflower staat er op.

9

je voor een beveiligde plek bij een Raststätte ongeveer 14 euro. Daarvan mag je dan 10 euro gebruiken voor een maaltijd. Een veilige plek is echt essentieel, je moet gerust kunnen slapen om de volgende dag weer fit achter het stuur te kunnen zitten. Als we thuis in Winterswijk zijn, hebben we onze vrachtwagen altijd bij een van de opdrachtgevers veilig achter een hek staan.” Mark en Jeske willen in de toekomst wel nog meer verdere ritten samen maken. Mark: “Nu is Jeske een paar dagen mee zodat we flinke afstanden qua uren kunnen afleggen. Maar we hebben ook een gezin met kinderen dat de aandacht verdient.”

3 procent

Volgens FNV Transport&Logistiek ligt het aandeel vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs op zo’n 3 procent. Er vallen 70.000 werknemers onder de cao beroepsgoederenvervoer, en dan kom je uit op zo’n 2100 vrouwen die achter het stuur van een vrachtwagen zitten .


Buiten met Bernhard

Siergrassen

ruim assortiment vanaf

€ 5,95

Gardena sproeiset incl. aansluitingen etc.

van €9,99 Nu

Hoeninkstegge 5 Winterswijk Meddo Tel. 0543-569302

€ 7,50

Fatsia japonica

Nazomerbloeiers rondom Winterswijk

Streekeigen Verborgen parel

Heester met prachtig decoratief blad

Nu € 19,95

We doen het niet vaak maar op deze zondagmiddag besluiten we om even naar de Algemene Begraafplaats te gaan, net als de Notaristuin een verborgen parel in Winterswijk. We brengen niet alleen een bezoek aan onze dierbare overledenen, maar de bloeiende bomen en struiken en de warme voorjaarszon nodigen uit voor een wandeling over het goed onderhouden terrein. Even staan we stil bij het bord met het gedicht van H.P. Priester “Het Karkhof in mien dörpken”.

door Bernhard Harfsterkamp

Jan & Erna Bent Wanneer begint de nazomer? Als je naar de plantengroei kijkt is dat ergens in augustus. Na de voorjaarsplanten, die in maart, april en mei bloeien verschijnen de zomerplanten. Die kunnen vanaf mei tot aan het begin van de herfst bloemen hebben. Er is echter een groep planten, die nog wat langer wacht. Midden in de zomer zie je daarvan hoogstens nog bladeren. Het gaat om soorten als herfstleeuwentand, struikheide, echte guldenroede en de mooiste van allemaal, de blauwe knoop. De herfstleeuwentand is de algemeenste van de genoemde soorten. Die

bloeit veel in wegbermen en op niet al te intensief onderhouden gazonnen en graslanden. Het is familie van de paardenbloem en behoort tot de familie van de composieten, oftewel de samengesteldbloemigen. Dat betekent dat elk bloemhoofdje niet één bloem is, maar bestaat uit tientallen kleine bloemen. Elke bloem vormt één zaadje. Dat is goed te zien aan de pluizenbol van de paardenbloem. Veel composieten hebben gele bloemen, waardoor de oppervlakkige waarnemer “alweer een paardenbloem” zal zeggen. Bij nauwkeuriger kijken zie je de verschillen, zeker als je naar de bladeren kijkt.

Zeldzaam

De echte guldenroede is eveneens een composiet. Het is een zeldzame plant van bossen, bosranden, houtwallen en beschaduwde bermen. In Nederland ttttttttttttttttt is de soort zo zeldzaam, dat die op de rode lijst staat. Op die lijst staan soorten die in hun voortbestaan worden bedreigd en daarom extra aandacht behoeven. Ik ken de echte guldenroede van een aantal wegbermen in Winterswijk. Die wil je natuurlijk niet wegmaaien. Er zijn meer guldenroedes die in het buitengebied voorkomen zoals de Canadese en de late. Dat zijn verwilderde tuinplanten, die soms zo succesvol zijn dat er nauwelijks ruimte meer is voor een andere soort. Deze guldenroedes met hun gele

pluimen bloeien eveneens in de nazomer en worden meer dan een meter hoog. De enige inheemse, de echte, is sierlijker en wordt minder hoog. Deze grote bijzonderheid van het Nationale Landschap is het waard om te koesteren.

Kleurenblind

Dat geldt ook voor de blauwe knoop. De soort heeft wel iets van een composiet, omdat er ook meer bloempjes in één hoofdje staan. De vorm van de bloemen is echter duidelijk anders. De kleur is eerder paars of lila dan blauw, maar de naamgevers van planten waren wel vaker enigszins kleurenblind. Dertig jaar geleden was de blauwe knoop nog een vrij algemene plant in de Winterswijkse bermen. De soort groeide vooral op plekken in het heide- en veenontginningslandschap, waar de bodem niet al te voedselrijk was. Ik heb toen al die bermen afgefietst en de groeiplaatsen ingetekend. Als ik dat nu nog eens zou doen, hoef ik veel minder stipjes op een kaart te zetten.

Als we ons rondje verder maken over de paden langs de graven bekijken we de namen op de stenen. Interessant zijn die met de naam van de boerderij waar de overledene bij leven gewoond heeft, zo weet je uit welke buurtschap en van welke familie hij of zij kwam. We constateren dat we eigenlijk best veel mensen kennen en af en toe komt bij een bekende naam een mooi verhaal of anekdote naar boven. Zo ontdekken we bij toeval het graf van vroegere buren van mijn vader. Op de dag dat mijn ouders trouwden, in maart ruim zestig jaar geleden, was de vorst nog niet uit de grond en er viel af en toe nog sneeuw uit van die maartse buien. Mijn vader woonde op een boerderijtje in Kotten dat aan een zandweg lag die door de weersomstandigheden op dat moment vrijwel onbegaanbaar was. De trouwauto kon niet tot bij het huis rijden en bleef een eind verderop op de verharde weg staan. De bewuste buurman zag een praktische oplossing en nam de bruidegom op zijn rug om hem naar de trouwauto te dragen zodat zijn schoenen en zijn trouwpak schoon bleven. Naoberhulp in de waarste zin van het woord.

Even brengen dit soort herinneringen mensen van weleer weer tot leven, mensen die ieder voor zich een klein schakeltje vormen in een De omstandigheden zijn te voedselrijk oneindige keten, bewaard en gekoesterd in dit geworden voor de blauwe knoop, in prachtige park. ieder geval in de wegbermen. Enkele natuurterreinen kunnen in augustus Diana Abbink is melkveehouder, freelancer bij nog wel helemaal lila kleuren door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en de blauwe knoop. Dat geldt voor bestuurslid bij de Dialectkring Achterhoek en de schrale heidegraslanden van de Liemers en Staring Stichting. Willink Weust achter de Steengroeve en enkele terreintjes van het Geldersch landschap, die onderdeel zijn van het landgoed de Haar in ’t Woold. Of voor graslandjes aan de Beijersdiek in Meddo, die door Staatsbosbeheer worden beheerd. De groeiplaatsen in de bermen zijn te herkennen aan roodwitte linten, die er tegenwoordig geplaatst worden, zodat daar de berm in Di a na A bbink de nazomer nog niet wordt gemaaid.


Elektrische fiets RIH met motor in het midden te koop bij Lensink Tweewielers

Lensink Tweewielers aan de Vredenseweg 9-1 heeft sinds kort een elektrische fiets met een middenmotor van Rijwiel Industrie Holland (RIH) in het assortiment: de X-Omega die in drie uitvoeringen verkrijgbaar is.

Met de X-Omega heeft Lensink Tweewielers een elektrische fiets van uitstekende kwaliteit aan haar assortiment toegevoegd, aldus Tamara Lensink, met echtgenoot Remco eigenaar van het bedrijf. ''RIH richt zich op kwaliteit en service, wat onder meer blijkt uit drie jaar fabrieksgarantie. Ze zijn niet op elke straathoek te vinden, doen weinig aan PR. Ze komen ook niet ieder jaar met een nieuw model. Als een model het goed doet, produceren ze dat soms drie jaar. Pas als er sprake is van echte verbetering en nieuwe ontwikkelingen, komen ze met een nieuw model.'' Lensink Tweewielers verkocht al elektrische fietsen van RIH, maar dat ging om exemplaren met een voormotor. ''Die zijn een succes, intussen zijn we al toe aan de derde versie'', vertelt Tamara Lensink volgens wie de RIH-fietsen met een middenmotor echter een behoorlijke verbetering zijn. ''Een voormotor zorgt ervoor dat de fietsers vooruit worden getrokken, dat maakt de fiets

voor mensen op leeftijd lastig te controleren. Fietsen met een middenmotor hebben de aandrijving op de pedalen, dat zorgt ervoor dat je niet vooruit wordt getrokken. Bovendien bevindt de vering zich nu in het balhoofd, dat maakt de voorkant van de fiets lichter. In vergelijking met fietsen met een middenmotor van andere merken is deze heel stil. En hij schakelt traploos dankzij de Nuvinci-naaf.'' De X-Omega kan worden geleverd in een herenmodel, een damesmodel met sportieve instap en een damesmodel met lage instap. ''Het herenmodel wordt weinig verkocht vanwege de stang die het afstappen lastig maakt. Veel heren kiezen voor het damesmodel met sportieve instap, dat een lage stang heeft.'' Lensink Tweewielers geeft belangstellenden de gelegenheid tot het maken van een proefrit. Dat kan zonder afspraak.

AVIA Wikkerink: tankstation met grote shop, autowasserette en gasvulstation

Alle brandstoffen voor motorvoertuigen, een heel grote tankshop met een uitgebreid assortiment, een autowasserette en een vulstation voor gasflessen, AVIA Wikkerink in Winterswijk biedt het allemaal. “Het is een heel breed servicepakket”, zegt Patrick Oude Nijhuis, die samen met zijn zwagers Jan en Wilco Wikkerink leiding geeft in het bedrijf aan de Koningsweg 30.

De openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag van 7.00 tot 20.00 uur, vrijdag van 7.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 7.00 tot 19.00 uur, maar tanken is 24 uur per dag en zeven dag per week mogelijk, dankzij een buitenpaal die betaalpassen van alle banken accepteert. “Men kan bij ons terecht voor alle brandstoffen, inclusief LPG, en we bieden – net als bij ons tweede tankstation bij de Motomarkt aan de Kottenseweg – heel scherpe brandstofprijzen.” Wie regelmatig bij AVIA Wikkerink tankt, kan met een speciale spaarpas sparen voor korting op een aankoop of een autowasbeurt. Voor die wasbeurt kan men terecht in de autowasserette tussen het AVIA-tankstation en de showroom van Auto Wikkerink.nl BV, het adres voor occasions en waar u tevens terecht kunt voor re-

paratie en APK-keuring van auto s van alle merken. Naast de autowasserette vinden klanten het vulstation voor gasflessen, niet alleen een uitkomst voor de vele kampeerders die Winterswijk en omgeving aandoen, maar ook voor wie in de zomermaanden thuis wil barbecueën. De tankshop completeert het totaalpakket dat AVIA Wikkerink biedt. In de winkel is de klant welkom voor vergeten boodschappen zoals koffie, frisdrank, snoep en chips. Verder worden in de tankshop kranten en tijdschriften, cadeauartikelen en boeketten bloemen verkocht. En alles wat je je maar kunt bedenken op het gebied van auto-accessoires. Kijk ook eens op www.wikkerink-winterswijk.nl.

Onbeperkte mogelijkheden bij Bijzonder Gemaakt Binnen uw bedrijf is er een jubilaris en u wil hem graag laten zien hoe zeer u hem/haar waardeert; u wilt uw trouwe klanten bedanken voor een jarenlange fijne samenwerking. Een dierbare is overleden en u wilt de nabestaanden iets persoonlijks geven, een aandenken, een “lichtje in de duisternis”.

Kent u dat? U heeft een uitnodiging voor een feest, maar wat neemt u mee? Er is een kindje geboren en u wil een blijvende herinnering geven; een bevriend stel gaat trouwen en u wilt hen verrassen met een persoonlijk geschenk.

Dit zijn slechts wat voorbeelden, ik kan nog veel meer gelegenheden bedenken, die vragen om een persoonlijk geschenk. Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Gerlanda Bijlholt en ik ben de graveur van Bijzonder Gemaakt. Maar, liever noem ik mezelf een vertaler van persoonlijke verhalen naar een uniek geschenk. In mijn winkel annex atelier Bijzonder Gemaakt vindt u een groot assortiment bijzondere cadeaus. En wat nu zo leuk is, deze artikelen kunnen voorzien worden van een persoonlijke noot.

In samenspraak met u graveer ik elke tekst, afbeelding of een combinatie van tekst en afbeelding op elk gewenst materiaal. Geen standaardontwerpen, maar maatwerk voor elk moment! Van een wijnglas met naam, champagneglazen met de namen en de trouwdatum, een houten snijplank met bedrijfslogo, een geboorteklok, een naambord van kunststof of leisteen, een spiegel met daarop een afbeelding van een boerderij of een vrachtwagen, een bokaal voor een sportieve prestatie….. de mogelijkheden zijn onbeperkt. Nieuwsgierig geworden? Kom een kijkje nemen, ik informeer u graag over de mogelijkheden. Bijzonder Gemaakt aan de Misterstraat 91 is geopend van woensdag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Tel. 06-50614731. Of kijk op www.bijzondergemaakt.nl.

Open Tuindagen in september worden georganiseerd aan de Hoeninkstegge 5 in Winterswijk Meddo. Een warm en droog voorjaar hebben we achter ons maar wij kijken graag uit naar het najaar! Net als andere jaren maken we er weer twee complete dagen van, met dit jaar een ruime diversiteit van deelnemers c.q. hobbyisten. Zaterdag 22 september van 10 tot 16 uur en zondag 23 september van 11 tot 16 uur.

Vakantie tuinonderhoud Op zaterdag en zondag 22 & 23 september organiseert Wenninkhof samen met Ten Dolle Tuinmachines en BPG Overkamp Bouwmaterialen weer haar jaarlijkse Open Tuindagen. Deze worden normaal in het derde weekend van maart gehouden. Deze zijn dit jaar echter afgelast wegens koud weer. De dagen

De vakantieperiode komt eraan… maar wat te doen met het gazon, het watergeven van de bloembakken, het groeiende onkruid in de borders of het knippen van de haag? Tijdens de zomerperiode werken onze mannen en vrouwen in beperkte bezetting door om diverse tuinklussen op te pakken. Wilt u tijdens uw vakantieperiode uw tuin bij terugkomst verzorgd weerzien, geef u dan nu op voor het vakantie tuinonderhoud.

Opgeven kan telefonisch 0543-569302 of info@wenninkhof.nl

Taxussnoeisel inzameling voor chemokuren

Iedereen die vers taxussnoeisel heeft, wordt opgeroepen om dit groenafval donderdag, vrijdag of zaterdag te snoeien en deponeren bij Hoveniers & Groencentrum Wenninkhof. Naast de sierlijke uitstraling heeft taxussnoeisel ook een geneeskrachtige werking, het bevat een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen waarmee men tijdens chemotherapie kanker bestrijdt. Het gaat specifiek om de jonge scheuten van de Taxus baccata welke dit jaar gegroeid zijn. Verder moet het snoeisel schoon en zuiver van bladeren, takjes, onkruid, e.d. Op onze locatie aan de Hoeninkstegge 5 in Winterswijk Meddo staan speciale zakken waar het snoeisel in kan. De inzameling start vanaf eind juni en loopt tot circa eind augustus.


Eb en Thera Kamperman komen al ruim dertig jaar in Winterswijk

CP GrafiMedia Winterswijk U kunt bij ons terecht voor o.a.: •Printshop •Drukwerk •Briefpapier •Visitekaartjes •Enveloppen •Grafische Vormgeving •Buitenreclame •Vlaggen •Fotobehang •Spandoeken •Verpakkingen •Porselein •Glaswerk •Stickers •Etiketten •Posters •Sportkleding •Promowear •Werkkleding •Relatiegeschenken •Autobelettering •Beurswanden

Door Daniëlle Carrière

‘Geen vakantiegangers, maar halve Winterswijkers’ “Dit is de ratelaar”, zegt Eb Kamperman (86). Hij schudt aan het gele bloempje dat hij zojuist geplukt heeft en het ‘geratel’ van de zaden is te horen. “Daar dankt het z’n naam aan”, lacht hij. Samen met zijn vrouw Thera komt Eb al sinds 1985 in Winterswijk op vakantie. Eerst als tweede uitje naast een jaarlijkse vakantie naar het buitenland. De laatste jaren zit het Varsseveldse echtpaar bijna de helft van het jaar in hun caravan op de Roerdinkhof in het Woold. Even ervoor vertelt Eb aan de koffietafel over hoe hij en zijn vrouw aan het vakantieadres in Winterswijk zijn gekomen. “Ik was vroeger leraar aan een basisschool in Doetinchem. Daar zat Dini Schieven in de klas. In 1984 sprak ik Dini op een reünie, waar zij en haar klasgenoten als veertigjarigen kwamen. Dini vertelde dat ze was getrouwd met Jan Huetink en dat ze op Scholtenboerderij Het Roerdink net een minicamping hadden geopend. Het ging om vijf staanplaatsen in de hof bij de boerderij. “Een jaar na de opening, in 1985, gingen we op de uitnodiging in en stonden we voor het eerst op de camping”, weet Eb zich nog goed te herinneren.

CP Grafimedia Winterswijk Misterstraat 87 7101 ET Winterswijk 0543-745135 info@cpwinterswijk.nl

www.cpwinterswijk.nl

De minicamping groeide uit van 5 naar 25 staanplaatsen die al lang niet meer alleen in de hof liggen. Er werd een naastgelegen stuk weiland bij aangetrokken. Er is nu ook een hotel en een groepsaccommodatie en men kan het hele jaar door, zeven dagen per week terecht in het Boerderijrestaurant in de gerestaureerde schoppe.

Schadeherstel Uitdeuken zonder spuiten Verzekerings taxatie + reparatie Ruitreparatie Gratisreuzeand b twee zweam va n nkoop ten,

NIEUpeW r

Hechte vriendschap

“Hoewel het al lang niet meer alleen om de hof gaat, is de bedrijfsnaam

altijd Roerdinkhof gebleven”, zegt Eb Kamperman. “De rijke historie van het Scholtengoed en de omgeving fascineert me. Bovendien hebben we door de jaren heen een hechte vriendschap met familie Huetink en enkele andere vaste gasten opgebouwd. Waar ik kan, doe ik klusjes.” “Tot een aantal jaren geleden kwamen we hier ieder jaar, maar we gingen ook naar het buitenland op vakantie. Omdat ik tot twee keer toe in het buitenland in het ziekenhuis belandde, smeekten mijn kinderen me om dichter bij huis te blijven. Dus nu vertoeven we bijna de helft van het jaar in Winterswijk. We wonen dichtbij, dus rijden zo even naar huis om de post te halen en de planten water te geven.”

plekjes”, verklapt hij. “Zo heb je hier een klein stukje verderop, vlak bij het bevrijdingsmonument, een mini natuurgebiedje. Een vennetje met de prachtigste flora en fauna. Wilde orchideeën, vogels, kikkers, libellen... Van dat plekje weten zelfs de meeste Winterswijkers het bestaan niet.”

Serene rust

Na de koffie bezoekt het echtpaar het betreffende plekje op Scholtengoed Meerdink. “En dan zitten we hier op het bankje en genieten van die serene rust die er heerst”, wijst Thera, die als jonge vrouw al aan de rolstoel gebonden werd vanwege een dubbele hernia en bijkomende complicaties. Het stel geniet zichtbaar, kijkt op waar de vogelgeluiden vandaan komen en turen in het gras wat er allemaal aan bloemen en planten te zien is. Op de achtergrond kwaken een stel kikkers.

Mini natuurgebiedje

Aan de koffietafel zitten ook Wim en Alet Sierksma uit Ermelo. Zij komen voor het eerst in Winterswijk en zijn benieuwd waar de mooie plekjes zijn die ze kunnen gaan bezoeken. “Wij komen hier voor de natuur”, zegt Eb. “Dus ik raad de plekken aan zoals het Wooldse veen, de Borkense baan en het Zwillbrock vlak over de grens in Duitsland.” “En zelfs hier heel dichtbij zijn al mooie

Vos laat los

Eb plukt een gras en pulkt aan de uitloper. “Dit is de vossenstaart”, zegt hij terwijl er stukjes van de uitloper afbrokkelen en op de grond vallen. “Er is nog een gras die er op lijkt, maar dit is duidelijk de vossenstaart, want vos laat los.” Eb was basisschoolleraar,

Eb en Thera Kamperman: “Gefascineerd door de rijke historie van de omgeving.”

maar biologieleraar had net zo goed bij hem gepast. De halm ligt alweer op de grond en Eb heeft inmiddels een gevlekt groen blaadje in zijn hand. “De wilde orchidee die hier groeit is de gevlekte orchis”, vertelt hij. “Dat is te zien aan dit gevlekte blad. Als je een stuk land schraal laat worden, komen de wilde orchideeën vanzelf. Mooi hè!?” Eb en Thera genieten van het leven op en om Roerdinkhof, maar toeren met de rolstoelbus ook regelmatig door de Winterswijkse omgeving. Genietend van het uitzicht om hen heen en ook steeds weer op zoek naar mooie tnatuurgebiedjes.

Halve Winterswijkers

Maar zijn Eb en Thera na dertig jaar eigenlijk nog wel vakantiegangers of voelen ze zich inmiddels Winterswijkers. “Ik ben Varssevelder”, zegt Eb stellig. Maar vakantieganger wil de 80plusser zich ook niet noemen. “We zijn halve Winterswijkers”, zegt hij na lang nadenken. “Veel Wooldsen kennen ons en maken een praatje als we ze tegen komen.”

bij a roduc ct. idmer p du Louis Wn één zonpro ieder a an rv a f a a w sch v product n a a ij B on idmer zen GRATIS e Louis W tevens ouchecrème D 6,75! t.w.v. € 100 ml

Autohop autoverhuur bij ASW!

l n l. e k in w n e k k a L de kken, Alles te koop omtrent la spuitbusjes op kleur etc.

SCHADE?! JIJ BEPAALT(.NL) WAT ER BIJ AUTOSCHADE GEBEURT! Tinbergenstraat 46 T +31 543 - 535322 info@autoschadewinterswijk.nl

www.autoschadewinterswijk.nl

Doeltreffende zonbescherming voor elk huidtype!

• • • • • • •

Met geavanceerde UVA en UVB lters Licht geparfumeerd of zonder parfum Optimale huidtolerantie Verzorgend Hydraterend Waterbestendig Dermatologisch getest

+ DA+Mooi Winterswijk Ratumsestraat 29, 0543 532833 Voor meer informatie bel (0183) 646600, info.nl@louis-widmer.com, www.louis-widmer.nl Louis Widmer is partner van het Huidfonds. (www.huidfonds.nl)

Nieuw All Day 50+ Waterbestendig, dringt diep in de huid en laat geen vette lm op de huid achter.

Wim en Alet Sierksma wandelend over de Roerdinkweg / Scholtengoed Roerdink 15

Eigenaar Gerhard Huetink vertelt aan de koffietafel in het boerderijrestaurant.


Achterhoek gooit eindelijk de schroom van zich af Door Wim Ruesink De Achterhoekse vlag die de meeste stemmen kreeg. Het verbeeldt de lichtgroene weides en de groene bossen. Daartussen kronkelen de wegen met hun donkergroene bomen. Het ontwerp is van Paul Heutinck uit Winterswijk.

Uitgerekend in het jaar dat de Achterhoek 350 jaar bestaat recht het haar rug, en hoe. Eeuwenlang weggedrukt als schlemiel van het land, maar ook zelf te bescheiden en onbewust van haar eigen schatten. Daar komt dit jaar duidelijk verandering in. We zijn nog maar halverwege 2018, maar kunnen nu al stellen dat dit het Jaar van de Achterhoek wordt.

Massale vreugde in de Vijverberg na de promotie van De Graafschap.

(Doetinchem) en Otwin van Dijk (Oude IJselstreek) die het nodige teweegbrengen met hun vooruitstrevende ideeën en gezamenlijke aanpak voor probleempunten. Ook Aaltens nieuwe burgermeester Anton Stapelkamp toonde lef door o.a. te wijzen op de noodzaak van een betere regionale samenwerking vanuit Aalten.

De Special Olympics, nog zo’n mooi voorbeeld van Achterhoekse verbondenheid. Maar liefst acht Achterhoekse gemeenten lieten zien welk een prachtig evenement je kunt neerzetten middels eendrachtige samenwerking. En dan de promotie van De

Waar vroeger de Achterhoekse gemeenten elkaar nog wel eens de vliegen probeerden af te vangen, is nu samenwerking het devies. Kijk maar naar de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk, die zijn samengegaan in Santiz. Nieuwe burgemeesters, Achterhoekse Maar ook de initiatieven vlag, Special Olympics, standbeeld voor een Achterhoekse Normaal, nieuwe N18, promotie van parlement en een Achter- De Graafschap en de Enschedese hoek Board baarden oppromotie-actie smeedden Achterhoek zien, en tonen de huidige tot een ongekend hecht collectief lef aan. Die lef is er zeker ook bij de nieuwe burgermeesters die de Ach- Graafschap, de gehele Achterhoek terhoek kent. “De Drie Musketiers“ vierde feest. Een geweldige uitbraak kopte de wakkerste krant van het land van eensgezinde euforie volgde. De dit voorjaar. Doelend op Joris Benge- degradatie van grote broer FC Twente voord (Winterswijk), Mark Boumans maakte dat de supporters van de

Café Restaurant en zaal Spiekerman Landelijk gelegen in de kern van het mooie dorpje Meddo. Het is de plek voor een lekker kopje kof e met gebak in onze tuin tijdens uw ets- of wandeltocht in de mooie omgeving van Winterswijk. In ons sfeervolle café ontvangen wij u graag voor een lekker borrelhapje, lunch of diner. U bent van harte welkom bij Café Restaurant Spiekerman. Goorweg 5 | 7104 BB Winterswijk Tel: 0543-216001 | www.spiekerman.nl 17

superboeren hun eergevoel een nog grotere boost gaf. De Achterhoek kreeg vervolgens de actie van Enschede Promotie over zich heen. Ook hier toonden de Achterhoekers gezamenlijk spierkracht. Een beter teambuildingopdracht om tot een hecht collectief te komen is nauwelijks denkbaar, we kregen het zo in de schoot geworpen. Nadat Enschede jaren geleden al de hoon van Deventer over zich heen kreeg (men probeerde toen winkeliers uit Deventer over te halen zich in Enschede te vestigen) haalde men nu ook bakzeil. Maar er is nog veel meer: • Het standbeeld voor Normaal in Hummelo blijkt een waar bedevaartsoord te zijn waar Lourdes jaloers op mag zijn. • Wat te denken van museum More in Gorssel waar dit jaar bezoekersrecords worden verbroken en de vestiging in Ruurlo waar het werk van Carel Willink centraal staat, dat massa’s kunstliefhebbers trekt. • De nieuwe N18 die er voor zorgt dat we een betere verbinding in de Achterhoek hebben; na decennia wachten is die er dan eindelijk. • Theater Amphion in Doetinchem is

theater van het jaar geworden. • Miss World Nederland die uit Kotten bij Winterswijk komt. • De Slag Om Grolle versloeg bij de laatste editie niet alleen de vijand, maar ook haar eigen bezoekersrecords. Zelfs het NOS journaal besteedde er ruimschoots aandacht aan. • De Zwarte Cross is het grootste betaalde muziekfestival van het land en de grootse motorcross ter wereld. • Johanna Reiss (Annie de Leeuw) was aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam en had een prominente rol bij het bevrijdingsdefilé in Wageningen op 5 mei. De Amerikaanse Johanna met Achterhoekse roots werd benoem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en zag dat haar boek De Schuilplaats (haar onderduikersverhaaluit de Tweede Wereldoorlog) een herdruk beleefde.

Dit alles zorgde voor veel landelijke aandacht. Niet zo gek dus dat net nu een initiatief geboren is om een Achterhoekse vlag te ontwerpen. Die vlag is er inmiddels. Ook weer een voorbeeld van verbondenheid en laten zien waar je voor staat.


bloemenhandel

ten Pas

Vredenseweg 21 • Winterswijk • Tel. 0543-512509 www.bloemenhandeltenpas.nl Openingstijden winkel:

maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 14.00 uur • zaterdag van 8.00 tot 15.00 uur

Zonnebescherming? Kies voor Zwitserse kwaliteit! Het assortiment zonnebeschermingsproducten van Louis Widmer is dermatologisch getest en biedt bescherming voor elk huidtype. De producten overstijgen zelfs de aanbevelingen van de EU inzake de bescherming tegen UVA-stralen. Bij de ontwikkeling is de nadruk gelegd op kwaliteit, huidtolerantie en een betrouwbare bescherming tegen UV-stralen. De Louis Widmer zonnebeschermingsproducten bevatten evenwichtige filters en verzorgende bestanddelen. Zij onderscheiden zich door hun aangename en ultramoderne uitvoering. De zonnelijn van Louis Widmer in een overzicht: Doeltreffende zonnebescherming voor elk huidtype! Licht geparfumeerd of ongeparfumeerd.

Zeer hoge bescherming: Gevoelige huid voor kinderen: • NIEUW: All Day 50+ Kids Sun Protection Fluid 50+ • Extra Sun Fluid 50+ Kids Skin Protection Cream 25 Hoge bescherming: Na het zonnebaden: • Extra Sun Protection 50 Bruinen zonder zon • Sun Protection Face 30 After Sun • Sun Gel 30 • Clear Sun Spray 30 • All Day 30 Bij DA+Mooi Winterswijk is het gehele assortiment van het merk Louis Widmer aanwezig. Van een parfumvrije shampoo of dagcrème tot aan een eczeem of voetencrème. Bij aankoop van twee Louis Widmer producten, waarvan één zonproduct, ontvangt u een gratis reuze zwemband. Tevens ontvangt u bij aanschaf van ieder zonproduct een douchecrème 100ml t.w.v. 6,75 euro gratis. We adviseren u graag in de winkel!

Eva Ondermode: goed in maatwerk Lingerie, een goede bh, dat is maatwerk. De ene B80 is de andere niet. Daarom kijken wij, indien gewenst, met de klant mee of het goed zit of dat het toch een maatje meer of minder moet zijn. Waar de één een beugel-bh met voorvorming wil, gaat de ander voor een bh zonder beugel en/of zonder voorvorming. En dat hebben wij allemaal, wij zijn er voor alle vrouwen van 13 tot 93, zeggen wij weleens gekscherend. Ook protheselingerie hebben wij ‘gewoon’ in de winkel. Daarnaast kunnen vrouwen bij ons terecht voor de Breiboezem, de gebreide prothese. Deze wordt via ons, namens de Stichting Breiboezem, gratis ter beschikking gesteld aan vrouwen die geconfronteerd zijn met borstkanker. Licht, niet warm of zwetend, gebreid van een bepaald katoen. Zelfs geschikt om mee te gaan zwemmen, weten

we inmiddels uit ervaringen van klanten die al tot volle tevredenheid een Breiboezem dragen. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn dan kunt u in de winkel komen of bellen voor informatie/ aanvraag van de Breiboezem. Leuk om te weten, ze worden gebreid door een breigroep in Winterswijk! Maar Eva is er niet alleen voor vrouwen. Ook Adam kan uitstekend terecht in de winkel voor bijvoorbeeld het katoenen Beeren ondergoed. Daarnaast is er het merk RJ Bodywear, goed aansluitende t-shirts en boxershorts in 2 lengtes. Het is gemaakt van 100% polyamide, een goed ademend materiaal dat ook zeer geschikt is om in te sporten. Interesse? Voor informatie zijn we bereikbaar op 06 - 488 244 39.


Winterswijk heeft rijk verleden met platenzaken

De hoogtijdagen van het vinyl

Door Erik Meinen

Vinyl is helemaal terug. Niet alleen de vijftigplusser grijpt uit nostalgische overwegingen terug op de zwarte schijf, ook twintigers willen hun favoriete muziek niet uitsluitend digitaal tot zich nemen, maar kunnen voelen, ruiken en beetpakken. NPO Radio 4 en Radio Oost hadden al een Week van het Vinyl en bij de boekhandel ligt sinds vorig jaar het tijdschrift Vinyl Magazine in de rekken. Hoogste tijd om eens terug te blikken op de grammofoonplatenhandel in Winterswijk door de jaren heen. Thomas Edison doet zijn uitvinding van de fonograaf in 1878. Het vastleggen en weergeven van geluid geschiedt aanvankelijk via cylinders. Zo'n tien jaar later verbetert Emile Berliner het concept voor de grammofoon en de daarbij behorende platte grammofoonplaat. Toch zal het nog tot de jaren twintig van de vorige eeuw duren alvorens in Winterswijk de handel in grammofoons en grammofoonplaten op gang komt. Echte platenwinkels zijn er nog niet, de geluidswaar wordt via muziekwinkels aan de man gebracht.

Jonckbloedt

In september 1925 opent Johan Jonckbloedt een muziekwinkel naast Hotel Boer Balink in de Gasthuisstraat. Jonckbloedt heeft de conservatoria in Aken en Keulen doorlopen en geeft als leraar muziekles voor piano, orgel en viool. Hij is organist van de rooms-kathokieke kerk en dirigeert het zangkoor van de St. Jacobusparochie. In zijn winkel zijn naast muziekinstrumenten ook de eerste grammofoons uitgestald, de zogenaamde pathefoon, een platenspeler in een houten kast met een koperen hoorn en een slingeropwindmechanisme. De winkel is uiteraard voorzien van de nieuwste platen, uit schellak of bakeliet vervaardigde schijven die met 78 toeren per minuut ronddraaien. Plaatselijke concurrentie ondervindt Jonckbloedt van de muziekwinkel van Roelf Schepel in de Spoorstraat, waar ook grammofoons en

platen te koop zijn. De goedkoopste grammofoons kosten negen gulden, met de mogelijkheid van een huur-koop overeenkomst. Heel wat arbeiders moeten daar in die dagen een week voor werken. De liefhebberij is in de begindagen dan ook uitsluitend weggelegd voor welgestelden. Heel lang heeft Jonckbloedt's muziekwinkel niet bestaan. Zijn gezondheid – hij is hartpatient – laat hem in de steek.

Radiozaak

Na de oorlog komt de platenverkoop in handen van de zogenaamde radiozaken. Daar is de grammofoonplaat, naast radio's (televisie is er nog niet),

20

De etalage van Radio Woordes in de Misterstraat kort na de oorlog (collectie: P.A.L.)

kleine huishoudelijke apparatuur en platenspelers, een niet onbelangrijk nevenartikel. Met name de platen van The Ramblers en The Kilima Hawaiians zijn kaskrakers.

Onbetwiste markleider is de firma Woordes. Gerrit Jan Woordes opent al in 1935 in de Wooldstraat, in een nieuw pand naast drukkerij Van Amstel, een zaak in radiotoestellen en elektrische artikelen. In 1947 verplaatst het bedrijf zich naar Misterstraat 22. Later worden de aanliggende panden in gebruik genomen, die in 1978 tot één grote winkel verbouwd worden. Beide zoons, Henk en Gerrit Jan (Gé) Woordes, komen in de zaak.

In 1948 verschijnen de eerste langspeelplaat (lp) en de 45 toeren microgroef (single), die vooral bedoeld is om de 78-toerenplaat te vervangen. De strijd tussen de beide systemen resulteert in het broederlijk samengaan van beide snelheden: 33 toeren voor de lp en 45 toeren voor de single. Maa nog steeds blijft de grammofoonplaat een echt luxe-artikel. In openluchttheater De Huininkmaat maakt het grote publiek op een concertavond in juni 1953 kennis met het fenomeen langspeelplaat. De Nieuwe Winterswijkse Courant schrijft: “Het ten gehore brengen van de muziek van langspeelplaten geschiedt met versterking, niet zo maar een versterking, zoals men die dikwijls hoort op reclame-auto's e.d., hees en lawaaierig, doch voor dit concert langdurig beproefd en zuiver uitgebalanceerd voor de te spelen stukken, zodat de muziek in perfectie wordt weergegeven.” In de tweede helft van de jaren vijftig komt met de opkomst van de popmuziek de overgang naar lp en single in een stroomversnelling. De laatste 78toerenplaat verschijnt in 1959.

Begin jaren 60 wordt bij Woordes voor een single fl 3,95 neergeteld, een lp kost al gauw 15 tot 20 gulden. Radio Woordes heeft ook lokale artiesten als de Twee Vagebonden en the White Waves in het assortiment. Singles van het Bredevoortse duo Dini en Wim vinden eveneens gretig aftrek.

Het wordt steeds lastiger een keuze te maken uit de enorme hoeveelheid nieuwe releases. Midden jaren zestig krijgt Woordes de beschikking over een handig hulpmiddel, de hitparade. Met name de Veronica Top 40 gaat steeds meer het inkoopbeleid bepalen. In de jaren zestig verschijnt ook een nieuwe muziekdrager: de muziek-cassette. Door de gebrekkige apparatuur wordt er eerst slechts voorzichtig gebruik van gemaakt, maar midden jaren zeventig komt het thuiskopiëren van platen op blanco cassettebandjes massaal op gang. Het salonmeubel waar vroeger de grammofoon in opgeborgen zat, maakt plaats voor de hifitoren waarin radio, versterker, platenspeler en cassettedeck zijn samengebracht. Voor deze hifi-apparatuur is men bij Woordes ook aan het goede adres. Radio Woordes heeft in de jaren zestig concurrentie te duchten van twee andere radiozaken die zich, zij het tijdelijk, op de platenmarkt storten. Radio Obbink breidt in september 1966 haar winkel uit met een platenbar. Zoonlief Jos is actief bij beatclub High & Dry dat op de zondagavond in het Jeugdgebouw aan de Jeugdkerkstraat discdances organiseert. Jos Obbink zorgt er via de zaak van zijn vader voor dat High & Dry steeds over de allernieuwste singles beschikt, een pré ten opzichte van andere beatclubs. Ook bij Radio ten Pas, op de hoek Ratumsestraat-Markt gaat het ‘zwarte goud’ over de toonbank. Bij Woordes gaat de verkoop zo voorspoedig dat men een aantal jaren een dependance voor platen heeft bij boutique De Peerdestal aan de Satinkplas.

Elka/Elpee

Eind jaren zeventig domineert winkelketen Elka het straatbeeld. Iedere week opent Winterswijker Lambertus Kip wel ergens in de regio een nieuwe vestiging: een supermarkt, een slijterij, een sigarenwinkel....of een platenzaak: in de Wooldstraat, in het pand naast boekhandel Kramer waar voorheen manufacturenzaak J.H. Meijnen was gevestigd. Ook in de supermarktvestiging in Aalten komt vinyl in de schappen te liggen. Met het inkoopbeleid heeft Kip weinig bemoeienis. Door toedoen van de verkopers kan de ar-

Filiaalhouder Eef Baanders achter de platenbar van Music All In (foto: Alco Vaartjes) geleid door H.W. Kassenberg en zijn dochter Ineke. Later wordt Eef Baanders uit Warnsveld filiaalhouder. Mede door toedoen van tv-programma's als Avro's TopPop beleeft de vinylsingle hoogtijdagen. Leerlingen van de RSG Hamaland hebben in de schoolpauze de Wooldstraat steevast in hun route opgenomen, voor het puddingbroodje bij bakker Venekamp én voor het nieuwste gedrukte exemplaar van de Veronica Top 40 bij Music All In.

geloze consument zodoende hippe new wave-platen van groepen als The Slits en The Popgroup in de bakken aantreffen, platen waarvoor je anders naar de grote stad moest. Het gerucht doet de ronde dat nogal wat platen de winkel onafgerekend verlaten. Zelfs hartje zomer zijn vinyljunks in een lange regenjas gekleed als ze de deur van de winkel achter zich dichttrekken. Hoe het ook zij, binnen afzienbare tijd is de zaak op de fles. De platenketen Elpee heeft in de jaren zeventig in Nederland de prijs van de lp omlaag gekregen, van zo'n 21 gulden naar fl 14,90. De Arnhemse eigenaar Co van Kessel begint met een winkel in de Steenstraat en heeft op het hoogtepunt zo'n 25 filialen door het hele land. Ook Winterswijk heeft eind zeventig, heel kort, op de hoek Misterweg-Steenhouwerspad, een Elpee, maar nog voordat de meeste vinylliefhebbers daar erg in hebben, is de winkel alweer verdwenen.

Compact disc

In 1979 demonstreert Philips op de Firato de compact disc (cd), een schijf met optische aftasting en een diameter van slechts 12 mm. Een geluiddrager van superieure kwaliteit, aldus de fabrikant. Maar het zal nog tot 1983 duren voordat de cd ook bij het koopgrage publiek geïntroduceerd wordt. Eind jaren tachtig heeft de cd het vinyl vrijwel volledig doen verdwijnen. Er duiken in Winterswijk winkels op die zich speciaal op de cd-markt richten. In de Misterstraat verschijnt Kenta, dat na enkele jaren wordt overgenomen door de Free Record Shop. Even verderop in dezelfde straat huist de Music Store en in de Wooldstraat komen we de Music Shop tegen. Als tien jaar later door online-muziekdiensten de downloaddrift toeslaat, is het snel gedaan met de cd. In januari 2000 moet Music All In door de algehele malaise in de cd-branche haar deuren sluiten. Als Radio Woordes enkele jaren later verhuist naar de Ratumsestraat is het ook daar met de verkoop van geluidsdragers gedaan. De Free Record Shop maakt de metamorfose naar een Home Entertainment Shop, met cd's, dvd's en videogames, maar gaat in 2013 failliet.

Music All In

In november 1979 opent de familie Kassenberg op de hoek WooldstraatSpoorstraat platenspeciaalzaak Music All In. Vijf jaar eerder zijn de Kassenbergs in Zutphen al begonnen met een eerste platenwinkel. De zaak wordt

Tweedehands

Het aanbod aan vinyl bij mijnTafel in de Spoorstraat (foto: Sonny Krosenbrink)

Voor tweedehands vinyl is de liefhebber vooral aangewezen op rommelmarkten en braderieën. Toch is 21

Winterswijk ooit een tweedehands platenzaak rijk geweest. In 1984 vestigt poppendokter Lex van Kalken zich in de Meddosestraat. De geboren Maastrichtenaar repareert oude poppen en noemt zijn praktijk aanvankelijk “De Vader van Pinocchio”. De NOS interviewt hem - gekleed in een witte doktersjas - voor het bekende tv-programma Van Gewest Tot Gewest. Voor een wat beter belegde boterham start van Kalken in juli 1986 in de naastgelegen ruimte een tweedehands platenwinkel, de Free Fool Record Shop. Hij brengt vanuit de Rotterdamse haven via containers aangevoerde Amerikaanse lp's (zogenaamde cut-outs) naar Winterswijk en platenfreaks weten de weg naar zijn shop al snel te vinden. Pakweg een jaar later wordt de handel overgenomen door Niels Doornheim en Peter Baars. Naast platen worden er dan ook boeken verkocht. De winkel is gespecialiseerd is esoterisch en paranormaal leesvoer. Een jaar later is ook deze zaak weer opgedoekt. Vandaag de dag zijn in Winterswijk de adresjes voor gebruikte platen beperkt. Het aanbod bij de kringloopwinkel van Stichting Aktief is de afgelopen jaren verschraald. Alleen mijnTafel in de Spoorstraat heeft een collectie tweedehands vinyl die voor de serieuze muziekliefhebber interessant is. Twee professionele handelaren bieden hun waar te koop aan en ook particulieren hebben regelmatig interessante platen in de aanbieding. Erik Meinen is medewerker van het Poparchief Achterhoek en Liemers (PAL). In 2009 was hij eindredacteur van het boek “Popmuziek in Winterswijk – Een greep uit vijftig jaar pophistorie”. Voor de Winterswijkse 50+ Krant duikt hij in de geschiedenis van de plaatselijke (pop)muziek- en jeugdcultuur.


Terrassen in het buitengebied

Het is weer zomer! Hopelijk mogen we nog lang genieten van alles wat daar bij komt kijken, zoals heerlijk ontspannen op een zonnig terras. Waar anders dan in het prachtige Winterswijkse landschap is dit de ideale locatie? Spring op de fiets, kom wandelend of rijdt met de auto richting de Golfbaan de Voortwisch in Winterswijk-Henxel.

ZomerFIT!

Voor veel mensen (niet alleen de 50-plussers) blijft het belangrijk om dagelijks voldoende en gevarieerd te bewegen. Dan is het een goed moment om eens in onze nieuwe praktijk, op Beatrixpark 26, langs te komen.

Op Golfbaan de Voortwisch zit u middenin de levendige natuur. Het clubhuis van de golfbaan is gehuisvest in een oude Scholtenboerderij waar u vanaf het terras uitkijkt over het prachtige coulissenlandschap. Wellicht spot u een bijzondere diersoort, terwijl u geniet van een heerlijke lunch. Golfbaan de Voortwisch biedt naast de golffaciliteiten een gastvrije horeca. Er is voor iedereen volop keus. Naast de heerlijke gerechten op onze lunchkaart bieden wij u voor € 11,50 per persoon een culinaire daghap. Drink hierbij een heerlijk seizoensbiertje of glas wijn uit ons uitgebreide wijnassortiment. Sinds kort kunt u ook genieten van de verschillende smaken Prosecco. Na-

tuurlijk kunt u ook gaan voor koffie, thee of een glaasje fris, zeker als u nog moet rijden of voor als u een bezoek brengt met uw (klein)kinderen. Voor de lekkere trek kunt u borrelen met verschillende snacks. Speciaal voor jonge kinderen zijn er verfrissende ijsjes. Minder jonge ijsliefhebbes kunnen genieten van een smaakvolle sorbet. Wilt u met een groep komen? Ook voor feesten en partijen bent u bij ons aan het juiste adres. Bezoek ons aan de Vredenseweg 150, 7113 AE in WinterswijkHenxel. Kom in contact via 0543 – 563 812 of info@golfbaandevoortwisch.nl en bezoek voor meer informatie onze website op www.golfclubwinterswijk.nl.

Een grote groep, niet alleen oud-fysiotherapiepatiënten, heeft ontdekt hoe leuk en gezond het is om wekelijks te sporten in onze praktijk. Zij vinden het mooi meegenomen dat ze ‘fit blijven’ en ‘bewegen onder deskundige begeleiding’.

Lezers van de 50+ krant kunnen zich gratis aanmelden voor een intake tot 1 september!

Dus wat kunt u bij ons verwachten: – een persoonlijk trainingsprogramma – een sfeervolle oefenzaal, waar deelnemers onbeperkt gebruik van kunnen maken – onder begeleiding van een fysiotherapeut – trainen in een zorgzame omgeving – geen vast abonnement – gratis koffie, thee en water

Tijdens deze intake wordt het belastbaarheidsniveau beoordeeld aan de hand van vragen, een conditietest en een aantal metingen. De trainingswensen en doelstellingen worden met u doorgenomen, waarna een introductie volgt in de oefenzaal en u een persoonlijk trainingsvoorstel wordt gedaan. Wilt u meer weten over ons FIT programma! Neem contact op met één van onze collega’s bij Fysiotherapie Beatrixpark 0543-514787 of app naar 06-14578990 info@fysiotherapiebeatrixpark.nl

Ebbers Mechanisatie nu dealer van Hapert aanhangwagens

Bij Ebbers Mechanisatie gaat het niet alleen om de prijs, maar vooral om de service. “Wij verkopen niet alleen maar een machine. Als je bij ons een machine koopt, krijg je daar de garantie en de service bij. We werken oplossingsgericht. Daarmee onderscheiden we ons van de ‘internetjongens’”, vertelt Marco Ebbers.

“Bent u op zoek naar een nieuwe of gebruikte machine, bij ons bent u aan het juiste adres. Als totaalleverancier van Mechanisatie leveren wij o.a. Massey Ferguson, Fendt, Fella, Krone, Kuhn en Bogballe. Wij hebben een uitgebreide werkplaats voor reparaties en geven vervangende machines mee. In onze winkel vindt u een uitgebreid assortiment van de meest uiteenlopende artikelen zoals handgereedschap, werkkleding, elektrisch gereedschap en hang- en sluitwerk. Wij helpen u graag met uw keuze.”

Officieel dealer Sinds een jaar is Ebbers Mechanisatie officieel dealer van Hapert aanhangwagens. “Wij verkopen het complete assortiment van Ha-

pert”, verduidelijkt Marco Ebbers. “Hapert aanhangers onderscheiden zich door betrouwbaarheid en lange levensduur. In onze werkplaats kunnen wij al het nodige onderhoud uitvoeren. Niet alleen voor Hapert aanhangers, maar voor andere merken kunt u ook bij ons terecht.” “Wij hebben een aantal aanhangers in de verhuur. Naast de aanhangwagens verkopen en repareren wij ook paardentrailers. Wij beschikken ook over een voorraad gebruikte aanhangers en paardentrailers.” Ebbers Mechanisatie, Walienseweg 44, 7105 CD Winterswijk – Huppel, Tel. 0543 - 562 355 info@ebbersmechanisatie.nl www.ebbersmechanisatie.nl

Hoi helpt kopers kopen

Sinds 2010 is plaatselijke gecertificeerde makelaar Gerard Grobben werkzaam voor het NVM kantoor HOI (Huizen Op Internet) in Winterswijk. HOI is anders, dat uit zich met name door de persoonlijke aandacht die Gerard zijn klanten geeft. Er is regelmatig contact:

“goede en heldere communicatie is heel belangrijk. De klant weet precies wat er speelt.“ Gerard helpt kopers kopen. Ook het niet hebben van een kantoor is anders. Er zijn dan ook geen kantooruren. Afspraken, bezichtigingen en telefoontjes kunnen ook plaatsvinden in de avonduren of in het weekend. De afwezigheid van een kantoor scheelt veel overheadkosten, hetgeen vertaald wordt in een lager bedrag dat verkopers Gerard betalen. Ook die vergoeding is anders: bij het in de verkoop nemen van een huis zijn er namelijk bij HOI diverse mogelijkheden van dienstverlening. Gerard Grobben kan alle werkzaamheden verrichten, net zoals elk ander makelaarskantoor, of de klant kan ervoor kiezen zelf

één en ander over te nemen. Eigenlijk kiezen alle klanten ervoor om Gerard het werk te laten doen. De prijs hiervoor is van te voren samen bepaald: de klant weet precies waar hij aan toe is. Er is dus geen sprake van een procentuele courtage! Gerard vindt het ook leuk om mee te gaan als aankopende makelaar. Ook hier helpt hij kopers kopen. Door zijn gedegen juridische en bouwkundige kennis kan hij onaangename verrassingen voorkomen en professioneel onderhandelen. Dat Gerard lol heeft in zijn werk blijkt. Hij kan alles vertellen over zijn geliefde Winterswijk en de woningmarkt. Voor informatie: grobben@hoi-makelaars.nl of 06-14460855

De bodem van Wijngaard Hesselink bevat ook ‘Winterswijks Goud’ De kalksteengroeves liggen hemelsbreed op ruim twee kilometer afstand van Wijngaard Hesselink. Enkele jaren geleden, toen een sloot uitgediept werd, bleek de ondergrond van de wijngaard ook behoorlijk wat kalk te bezitten. En pyriet. Vroeger gingen veel Winterswijkers op zondag met de hele familie dit ‘goud’ zoeken in de Steengroeve.

Kalksteen, zeker niet verkeerd voor de wijn. Ook de schelpafdrukken zijn goed te zien op de kalk.

Ook het feit dat er bij droogte, zelfs wanneer de beken in de buurt helemaal droogvallen, gewoon water blijft staan in de ‘wijngaardgracht’ wijst er op dat er een waterdichte onderlaag zit: kalk. Het houdt het vocht hierboven vast. De bovengrond is zandgrond met een uitstekende doorlatendheid van water, zodat het regenwater

snel weer weg kan via de drainage naar de sloot. Behalve kalk zit er ook oer, klei en leem. In de sloot /‘wijngaardgracht’ zitten inmiddels ook vissen, onder andere karpers en voorntjes. De bodem is dus vrij uniek hier ten oosten van Winterswijk. De mozaïekvloer van Nederland wordt het ook wel genoemd. Paleontologen van over de hele wereld kwamen al naar de Steengroeve om de aardlagen te bestuderen en fossielen te zoeken. Gerhard Ensing, eigenaar van Wijngaard Hesselink, is bezig met een aanvraag voor een Beschermde Oorsprong Benaming voor de wijn. Vergelijkbaar met de AOC in Frankrijk.


tige h c a r p t s! n he a a r v r e t t e i e n s Ge mer o z s n o op p a h c s d lan

Vredenseweg 150, 7113 AE, Winterswijk-Henxel info@golfclubwinterswijk.nl 0543 – 563 812 / 562 525 www.golfclubwinterswijk.nl

Geen vakantie zonder groeten uit Winterswijk Ze werden trots op de schoorsteen gezet, aan de wand gehangen of in plakboeken gelijmd. Kaarten, asbakken, suikerzakjes en lepeltjes zijn decennialang geliefd geweest bij de toerist. Ook bij de vakantiegangers die Winterswijk aandeden.

Door Wim Ruesink Vakantie vieren het is iets dat met name in de naoorlogse jaren een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Op kleinere schaal gebeurde dit al in de vooroorlogse jaren, ook in Winterswijk. Zo stamt de voormalige Kottense camping Wiltershaar uit 1926. Ook camping De Italiaanse Meren vond zijn oorsprong in de vooroorlogse jaren. Plaatselijke attracties in die jaren waren o.a. het hertenkamp in Ratum, roeien bij Den Helder, speeltuin t Lappenschaar, de Italiaanse Meertjes en het Strandbad. Maar ook in vroegere jaren had de natuur al een enorme aantrekkingskracht bij de in Winterswijk verblijvende vakantiegangers.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het vakantiegebeuren goed op gang in Winterswijk, waarbij veel Duitse gas-

ten uit het Ruhrgebied een huisje of caravan hadden op de camping en er vaak elk weekend naartoe reden. Weg uit de Kolenpot, op zoek naar rust, groen en ruimte. Maar ook veel Nederlandse vakantiegangers verbleven graag in Winterswijk, zeker om de zojuist geroemde natuurschoon. En al die vakantiegangers wilden natuurlijk allemaal souvenirs uit Winterswijk meenemen. Want een vakantiereis was toen nog iets bijzonders, iets wat je hooguit eens per jaar deed. En de bewijzen daarvan wilde je natuurlijk trots kunnen tonen aan familie en buren.

Nu heeft Winterswijk vroeger, maar ook heden ten dage niet echt uitgesproken plaatselijke vakantiesouvenirs in haar collectie. Men ging naar winkels als Bus en Ruepert voor een mooi aandenken. Souvenirs waren in vroegere jaren o.a. theelepeltjes met het wapen van Winterswijk, een plaatje met Winterswijk erop voor op de wandelstok, reliëfbeeldjes, tegeltjes en asbakken van campings of gebouwen in Winterswijk. Mooi meegenomen waren natuurlijk de gratis suikerzakjes, die men kreeg bij de koffie op een ter-

ras of uitspanning. Maar bovenal natuurlijk de toen nog populaire vakantiekaart. Uit mijn jeugd kan ik mij herinneren dat een neef die kwam logeren altijd met een stukje pyriet naar huis wilde gaan, zijn ultieme vakantieherinnering aan Winterswijk.

Winterswijk-souvenirs nu: vingerhoedjes en magneetjes

Bij de plaatselijke VVV zijn tegenwoordig mooie T-shirts en tassen met Winterswijk-uitingen erop te koop. Voor echte vakantiesouvenirs verwijst men daar de toeristen naar winkels in het centrum als De Kleine Klomp en The Read Shop. Koelkastmagneetjes, Mondriaan-prullaria, mokken, en nog veel meer artikelen met Winterswijk afbeeldingen erop. Bij De Kleine Klomp laat men weten dat de vingerhoedjes bij de Nederlandse toeristen erg geliefd zijn en de borrelglaasjes gretig aftrek vinden bij gasten uit Groot-Brittannië. Buiten de traditionele souvenirs om is er nu ook veel belangstelling voor streekproducten die bij veel plaatselijke winkeliers, campings boerderijwinkels en restaurants te verkrijgen zijn.

"Boer-gondisch" eten tijdens het Volksfeest bij Bon Appetit Bon Appetit gaat ook dit jaar tijdens het Volksfeest weer drie dagen lang in boeren-stijl. U kunt dan genieten van een "Boergondisch" menu . Heel veel gezelligheid en al het goede van het boerenleven, dat staat u te wachten op het grote terras van Bon Appetit op vrijdag en zaterdag van ‘s morgens negen tot ‘s avonds negen. Het speciaal voor het volksfeest opgerichte grote terras wordt deze feestelijke dagen omgetoverd tot een gezellig boerendorp. Heerlijk genieten van uw drankje en maaltijd tussen de strobalen, melkbussen en klompen. Dit alles terwijl de kinderen hun zich vermaken met enkele activiteiten in het boerenthema.

25

Uw gerechten worden uitgeserveerd door lieftallige boerendochters en een boerenzoon. En uiteraard mag de klompendans niet ontbreken. Het staat u vrij om een dansje te wagen. Ook zondag vanaf 12.00 uur gaat het feestje nog even door, want dan is het natuurlijk koopzondag in Winterswijk! Kortom drie dagen genieten van het boerenleven bij Bon Appetit! Lunch Restaurant Bon Appetit Misterstraat 50 7101 EX Winterswijk Telefoon: 0543-520957 Email: info@bonappetitwinterswijk.nl


GRATIS prothese check

Wenters Tegels & Vloeren biedt veel mogelijkheden Een scala aan mogelijkheden op het gebied van tegels en vloeren. Dat biedt Wenters Tegels & Vloeren in haar 700 vierkante meter grote showroom aan de Misterweg. En dat tegen zeer aantrekkelijke prijzen, aldus eigenaar Henri Betting. ''Omdat we direct inkopen bij onze buitenlandse leveranciers, kunnen we heel goedkoop leveren'', aldus Betting. ''Dat en onze service en kwaliteit spreekt de mensen enorm aan. We zitten ook dicht op de markt en weten daardoor wat er speelt.''

maak snel een afspraak Draagt u een prothese? Dan nodigen wij u hierbij uit voor een korte en vrijblijvende prothese check. U gaat toch ook onbezorgd de vakantie tegemoet? Een reparatie of aanpassing wordt grotendeels vergoed vanuit uw basisverzekering en is klaar terwijl u wacht!

Bij Wenters Tegels & Vloeren kunnen klanten terecht voor het allernieuwste op het gebied van tegels. ''We hebben van de kleinste mozaïek tot de grootste XXL-tegels, met een grootte van 1.20 bij 3.60 in ons assortiment'', aldus Betting, die aangeeft dat hij

Hema Winterswijk beste franchisevestiging van Nederland

Klinische Prothese Techniek

wij maken kunst van uw gebit! Steenhouwerspad 8 Winterswijk T 0543 842541 WWW.KPTLING.NL

Landstraat 32 Aalten T 0543 750333

me de beste vakmensen op het gebied van tegelzetten werkt. ''Ook hier is het belangrijk om mee te gaan met de trends. Het plaatsen van sommige tegelvloeren is een waar kunstwerk.'' Betting ontvangt graag mensen in zijn showroom om met hen vrijblijvend hun wensen op het gebied van tegels en vloeren te bespreken. ,,Dan kunnen ze kenbaar maken wat ze willen voor wat betreft kleur en materiaal, zoals de houtlook en de betonlook. Ik laat hen dan de mogelijkheden zien en geef advies. Soms komen mensen voor het ene materiaal maar gaan ze met iets anders naar huis'', aldus Betting die zijn advies ook baseert op eigen waarneming. ''Ik vind het prettig om de situatie bij mensen thuis te bekijken, dan weet ik wat mooi en mogelijk is. En op basis van de situatie en mijn opmetingen, maak ik de offerte.''

Hij glimlacht van oor tot oor als hij vertelt over het succes van de Winterswijkse Hema, die onlangs werd uitgeroepen tot beste franchisevestiging van de winkelketen in Nederland. ''Daar zijn we echt supertrots op'', vertelt bedrijfsleider Matthijs Scheuten. ''Maar we moeten niet naast onze schoenen

gaan lopen. Het wordt moeilijk genoeg om dit niveau vast te houden.'' Voor de prijs van beste Nederlandse Hema-franchisevestiging kwamen twaalf van in totaal 270 winkels in aanmerking. Die twaalf werden genomineerd op basis van vier opdrachten die ze moesten maken op het gebied van onder meer omzet, presentatie en klanttevredenheid. De Winterswijkse Hema-vestiging was een van die twaalf en mocht zodoende naar het eindfeest op zaterdag 26 mei bij De Efteling. ''We vonden het al heel mooi dat we naar dat feest mochten'', aldus Scheuten. ''Dat betekent toch dat je bij de besten van Nederland behoort.'' De werknemers van de Hema werden 's ochtends met een bus opgehaald, waar ze voor het feest gebruik mochten maken van de attracties en iets mochten eten en drinken. Tijdens het feest werden de prijzen, ook voor de beste buitenlandse Hema-vesti-

ging en de beste eigen vestiging, uitgereikt. Daarbij kwam de Winterswijkse Hema als beste franchisevestiging uit de bus. Dit op basis van een beoordeling van het managementteam van de Hema die alle deelnemende vestigingen had bezocht en beoordeeld op hoe de winkel eruit zag, hoe het magazijn was ingericht en op klantbeleving. Bovendien werden diverse vragen gesteld. Dat 'Winterswijk' uiteindelijk won, kwam voor Scheuten als een verrassing. ''Ik had gedacht dat de vestiging in Wijchen zou winnen, want dat is een prima winkel die ook fanatiek aan de opdrachten had gewerkt. Wijchen kwam uiteindelijk niet eens in de top drie, want Zwijndrecht werd tweede en Huissen derde.'' Na de melding dat Winterswijk de beste Hema-franchisevestiging was, gingen de werknemers volledig uit hun bol en werden de nodige drankjes op het succes genuttigd. ''We hebben die eerste plaats duftig gevierd'', glimlacht Scheuten.

INFO@KPTLING.NL

Jan Mengers werkt succesvol samen met zoon Clan Hij was vanaf de oprichting van zijn eigen bedrijf in keukenmontage, timmerwerk, restauratie en renovatie in 2011 gewend om alle werkzaamheden in zijn eentje op te knappen. Maar Jan Mengers werkt sinds een aantal maanden samen met zoon Clan, die op 1 augustus 2015 onder de naam Clan Vakwerk (keukenmontage, timmerwerk en tegelwerk) voor zichzelf was begonnen na eerst bij Lageschaar Verbouw, Badkamer & Keukenmontage actief te zijn geweest.

Waliënseweg 44 7105 CD Winterswijk-Huppel Tel: 0543-562355

www.ebbersmechanisatie.nl

Vader en zoon zijn gaan samenwerken op initiatief van Clan. ''Hij gaf aan bepaalde klussen alleen niet aan te kunnen. Toen heeft hij gevraagd om samen te gaan werken. Dan hoefde hij geen personeel in dienst te nemen, wat te duur voor hem was'', aldus Mengers. ''Nu doen we alles samen. Clan maakt negentig procent van de offertes, maar we gaan met zijn tweeën naar een klus.''

Zoals de verbouwing van het pand Kloetenseweg 45, waar Laurens Tenbergen zijn nieuwe cafetaria Het Pelkhuisje gaat realiseren, op tweehonderd meter van de huidige snackbar. ''Dat is een klus van in totaal tien weken'', vertelt Mengers. ''De sloop en het tegelwerk hebben we uitbesteed, omdat dat werk ons te veel tijd kost. De rest van het werk, zoals het aanbrengen van nieuwe dakbedekking en isolatie, doen we zelf.'' Mengers is zeer te spreken over de samenwerking met Clan. ''Het gaat geweldig, we hoeven niets te overleggen, alles gaat vanzelf wat eerst wel een vreemde gewaarwording was.'' Desondanks hebben vader en zoon besloten om niet als een bedrijf verder te gaan. ''We doen alles samen, maar er is nog steeds sprake van twee bedrijven'', aldus Mengers. ''Dit om trammelant te voorkomen. Mocht het fout gaan, kunnen we zonder problemen uit elkaar en kunnen we beiden ons eigen ding doen.''

Verzamelen doosjes en flesjes Tosca, 4711, Boldoot en Zwitsal passie van Tony Rootinck Weurden iets doorloopt, kan ze niet missen: de drie kasten met flesjes en doosjes van de parfummerken Tosca, 4711 en Boldoot Eau de Cologne en van Zwitsal Babypoeder. Maar ze zijn niet voor de verkoop. Integendeel, het verzamelen van deze items is een passie van eigenaar Tony Rootinck, die alleen maar meer van deze voorwerpen wil hebben, getuige ook de oproep in het Nederlands en Duits aan klanten om hem te helpen zijn verzameling uit te breiden. ''Als mensen iets hebben, mogen ze dat wel langs brengen in de winkel'', aldus Tony die al van jongs af aan parfumflesjes, vooral van de merken Tosca en 4711, heeft verzameld. ''Als kind kreeg hij al flesjes van familieleden, sindsdien is hij ermee doorgegaan'', vertelt Ria.

al Onder On Onde Ond alle a all omst o omstandighed omstandighede omstandigheden omstand omstandi omstandig omstandigh omsta omstandighe om oms omstan een ee p perf perfec perfect pe per perfe ga g gaz gazo gazon HUSQVARNA AUTOMOWER Wij hebben al meer dan 15 JAAR ervaring met robot maaien.

In de vroegere discotheek aan het Weurden, waar de leeuwen op het dak staan, is al meer dan dertig jaar Rootinck Antiek gevestigd. Wie na het betreden van Rootinck Antiek aan het

De meeste items van zijn collectie heeft hij van klanten, vrienden, kennissen en familie geschonken gekregen. ''Niet alledaagse spullen wil ik wel kopen'', aldus Tony wiens oudste item uit de

jaren twintig stamt. Zijn nieuwste is de Remix Cologne, Anniversary Edition, die 4711 Eau de Cologne vorig jaar uitbracht naar aanleiding van het 225-jarig bestaan. Omdat Tony en Ria en zijn partner benieuwd zijn naar het verhaal achter de parfumflesjes en -doosjes die hij krijgt, geven ze de mensen die ze brengen, de gelegenheid in een schrift te noteren wat ze weten van de binnengebrachte spullen. Tony: ''We vinden het leuk als de mensen een mooi verhaal schrijven bij wat ze brengen, dat maakt de verzameling menselijk.” Het gastenboek bevat al notities van mensen uit alle delen van de wereld, zoals Nieuw-Zeeland. ''Die Nieuw-Zeelander is een tatoeëerder die op bezoek was in Winterswijk, de volgende keer dat hij langs komt, zou hij iets meebrengen'', vertelt Ria. Voor meer informatie: www.rootinckantiek.nl (doorklikken naar Tony's verzameling).


Met Nordic walking gebruik je je hele lichaam Door Jan Ruesink

Het sociale contact als stok achter de deur

Praktijk voor:

• • • • •

fysiotherapie bekkenfysiotherapie manueel therapie sportfysiotherapie kinderfysiotherapie

Het is allang geen hype meer, maar de echte liefhebbers vinden het dĂŠ ideale manier van bewegen: nordic walking, oftewel sportief wandelen met twee stokken, poles geheten. De zestig leden van de Winterswijkse vereniging kunnen het iedereen aanraden: lekker in de buitenlucht, door een mooie omgeving, goed voor de houding, de conditie en de stabiliteit en - niet onbelangrijk - er is alle tijd voor sociale contacten onderweg en na afloop bij de koffie.

Gasthuisstraat 64 7101 DW Winterswijk Tel. 0543 520 070 Email: gasthuus@planet.nl

¾ªºª´šĹİĸÂŞÂłIJİĸ °´²ÂąÂŚÂłÂŹÂ¸Âƒ¾¡´Žšªª¡³º”

³º¡Ž¯°¹ŒŒ¡ ´´¡ÄşÄąÄąÂƒÄˇÄľÄ°

Het is al bijna tropisch warm als de eerste lopers zich achter een beker cappuccino nestelen op het terras van McDonald’s. “Warm? Ja, maar we hebben veel in de schaduw gewandeld en hebben altijd water bij ons. En we lopen echt altijd, het hele jaar door, weer of geen weer. Een zomer- of winterstop kennen we nietâ€?, vertellen de deelnemers. “Nou ja, behalve dan met Volksfeest of kerst natuurlijk.â€? De Wandelende Takken, zoals het groepje zichzelf noemt, heeft er net een fikse wandeling op zitten en wacht geduldig tot de andere groepjes – de laatste met de veelzeggende naam Heanig An – zich bij hen voegen voor de nazit. De leden van de Nordic Walking Vereniging Winterswijk (NWVW) lopen in verschillende groepjes: op woensdag, vrijdag en zaterdag en in verschillende tempo’s en afstanden, afhankelijk van conditie en bijvoorbeeld blessures of gezondheidssituatie. Drie keer in de week lopen kan, maar ĂŠĂŠn keer is gebruikelijk en als je niet kunt of geen zin hebt hoef je je niet af te meldenâ€?, zegt secretaris Marietje Oltvoort.

l'Arjolle blanc

³º¡Ž¯°¹ŒŒ¡ ´´¡ÄşÄąÄľÂƒÄ´ÄľÄľ

sauvignon blanc-viognier Heerlijk frisdroog en vol van smaak met de geur van bloemen en fruit.

beste rode wijn 2018 beste witte huiswijn 2018

Âź  ÂŚÂź 

š  ĸ š ƒ…İĸĸŠĚIJġġĜĜİ ƒ  ƒ

Wisselen tussen de groepen is ook geen probleem. “Het zijn vaak hechte groepjes, maar wel open. Je wordt als nieuwkomer goed opgenomen�, weet Albert Sonderen, de man die de routes uitstippelt. “Meestal doe ik dat in de winter, dan fiets ik door de buurtschappen en zoek ik de mooie paadjes uit. Ik zorg er dan voor dat het, inclusief een pauze onderweg, tot op de minuut exact anderhalf uur lopen is, afhankelijk van je tempo. Je kunt hier rond Winterswijk zoveel mooie routes bedenken, en dat maal vier seizoenen waarin het landschap steeds verandert. Je snapt niet dat niet meer mensen dit doen.� Maar ook stappen de deelnemers regelmatig de auto in om elders te gaan lopen. De vereniging bestaat sinds 2006 en heeft de laatste jaren een redelijk stabiel aantal leden van rond de zestig. Ook de gemiddelde leeftijd schommelt rond dat getal, maar er zijn ook veertigers en tachtigers in de groepen. Er zitten stellen bij, vriend(inn)en en buren, maar de meesten melden zich toch als eenling aan, van wie de meeste vrouw. Aanwas

â‚Ź 6,95

l'Arjolle rouge merlot-cabernet Primair rood fruit, heel open, expressief, sappig, toegankelijk, elegant, iets zwoelheid.

â‚Ź 6,95

Speciaalzaak Slijterij-Wijnhandel Wooldstraat 43 7101 NN Winterswijk tel. 0543-513206 www.goossens-wijnen.nl

Een goede houding en materiaal zijn belangrijk. De pole is op juiste lengte als de onderarm horizontaal staat en de pole op de grond staat en de hand in de strap zit. van nieuwe leden is welkom, aldus voorzitter Jeanet Graaskamp, want dan wordt de basis weer breder en de vereniging gezonder. “Doe het gewoon, kom eens langsâ€?, roept deelnemer Jo Wiggers (bekend van handwerkcafĂŠ Brouwershuusken). “Ik doe daarnaast nog aan hardlopen en dat is ook heel mooi, maar als ik moest kiezen wordt het toch nordic walking. Dat is het gewoon. Je hebt alles: het is gezond, afwisselend en supergezellig.â€? Dat laatste beamen de andere leden ook. Onderweg is er alle tijd voor een goed gesprek en aan de koffietafel ontmoet je weer anderen. Er is geen opkomstplicht, maar meestal haken de leden alleen af als ze echt niet kunnen. Want dat sociale contact is de echte stok achter de deur.

INTRODUCTIECURSUS weer in september

Nordic walking vereist een goede techniek, wil je geen klachten krijgen aan het bewegingsapparaat, rug of schouders. Daarom houdt de Nordic Walking Vereniging Winterswijk regelmatig introductielessen en een basiscursus. In de introductieles van 75 minuten wordt alle aspecten besproken, zoals de poles, techniek en houding, kleding en schoenen. De kosten zijn â‚Ź10 inclusief de huur van de poles en ĂŠĂŠn consumptie. Iedereen kan mee doen, zowel jong als oud. De basiscursus bestaat uit vijf lessen van ruim een uur. De deelnemers lenen de poles van de vereniging, de instructeurs geven les in techniek en loophouding en intussen bouwt men de nodige conditie op om straks met de groepen mee te lopen. Kosten: â‚Ź 50 voor zes lessen (incl. de introductieles). Naderhand kan men eventueel poles uit de voorraad van de vereniging kopen.

Tijden en groepen

Er wordt drie keer per week gelopen: op woensdag, vrijdag en zaterdag, steeds om half tien ’s ochtends met vertrek en aankomst op de parkeerplaats achter McDonald’s bij station Winterswijk-West. Er wordt in verschillende groepen gelopen, afhankelijk van snelheid; bij de snelste groep tot 6 km per uur. E wordt anderhalf tot twee uur gelopen.

Lidmaatschap

Lidmaatschap van de Nordic Walking Vereniging Winterswijk kost 37,50 euro per jaar. Inlichtingen en aanmelden: Marietje Oltvoort, 0575553979 of secetaris@nwvw.nl. Meer informatie op www.nwvw.nl

Goed voor spieren, hart en longen

Door het gebruik van de stokken wordt bij nordic walking 90% van alle spieren gebruikt, het meest nog de strek- en buigspieren van de onderarmen en schouder-, borst- en grote rugspieren. Maar ook nek- en buikspieren doen mee, de belasting van hart en longen neemt toe en de doorbloeding verbetert sterk. Het uithoudingsvermogen wordt beter en het is goed voor onder meer bloeddruk en botdichtheid. En verder: • De hartslag ligt tijdens nordic walking 10 tot 15% hoger dan bij sportief wandelen • Per uur worden 400 kcal. verbrand, tegen 280 kcal. bij sportief wandelen. • KnieÍn, heupen, enkels en wervelkolom worden 30% minder belast t.o.v. joggen. • Spanningen en pijn in nek, schouders en bovenrug worden verminderd. • Bij klachten aan wervelkolom, gewrichten van heup, knie en enkels bieden de poles een grotere stabiliteit waardoor overbelasting niet of minder snel optreedt. • Bij het behandelen van bekkeninstabiliteit, whiplash, fibromyalgie en chronische rugklachten is gebleken dat nordic walking uitkomst biedt. • Voor hartpatiÍnten, mensen met hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, diabetes, astmatische en reumatische klachten verbetert nordic walking zowel conditie als mentale gezondheid. Vooraf arts of fysiotherapeut raadplegen is wel aan te raden. • Nordic walking kan ook helpen bij revalidatie en herstel na een blessure. De NWVW heeft daarvoor geschikte groepen. (Bron: NWVW)


Koken met Bernhard

ZOMERABONNEMENT Schoolverlater? Voetbal zomerstop? Volleybal zomerstop? En toch fit blijven?

Sport de maanden juni, juli en augustus voor een speciale zonnige prijs Jeugd t/m 17 jaar: € 54,95* * voor 3 maanden, exclusief bouwsteen

Volwassenen: vanaf € 24,99* * 1 maand 37,50 • 2 maand 59,00 • 3 maand 74,95, incl. 1 bouwsteen naar keuze

Haitsma Mulierweg 22-24, Winterswijk, TEL 0543 51 38 78, www.wenters tness.nl

Gekleurde wortels Het is nog niet zo lang geleden, dat je alleen oranje wortels kon kopen. In Zweden had ik al vaker paarse en gele wortels gezien. Die wilde ik een keer gebruiken voor een diner. Eten moet niet alleen smaken, maar mag er ook leuk uit zien. Bij de enige groenteboer die Winterswijk nog rijk was, heb ik er toen naar gevraagd. Hij kon ze wel krijgen, maar dan moest ik meteen een kist vol bestellen. Dat vond ik iets te veel van het goede. Tegenwoordig kun je ze in kleine hoeveelheden in bijna elke supermarkt krijgen.

door Bernhard Harfsterkamp

De gekleurde wortels vond ik toen in een groentezaak in de Heurne. Tijdens het diner keek de zoon van een van de gasten vol argwaan naar die vreemd gekleurde penen. Die wilde hij niet eten. Ik probeerde uit te leggen, dat ook die oranje wortels ooit geel en paars zijn geweest en dat pas na vele jaren kweken de oranje kleur gemeengoed werd. Dat maakte geen indruk.

Daarna heeft het nog lang geduurd voordat de wortel echt werd gekweekt. Dit is pas tussen 800 en 1000 na Christus gebeurd, toen de Arabische volken tot in Europa oprukten en onder andere een deel van Spanje veroverden. De eerste duidelijke beschrijving is van de Arabier Ibn alAwam, die tijdens zijn verblijf in Andalusië in de eerste helft van de twaalfde eeuw twee soorten beschrijft: een sappige en smakelijke soort, die rood of paars-rood was, en een stevigere, minder smakelijke soort, die geel of groen was. Hij schrijft dat de wortel werd gegeten met een dressing van olie en azijn, of gemengd met andere groenten en granen.Over de smaak hoeven we ons, of ze nu oranje, paars of geel zijn, geen zorgen meer te maken. Maar het is niet onaardig om je gasten eens te verrassen met een bijgerecht bestaande uit wortelen in drie kleuren.

De wortels op zijn bord bleven onaangeroerd. Het waren de Nederlanders die de bleekgele en paarse wortels in de zeventiende eeuw definitief hun oranje kleur hebben gegeven. De wortel bestond al veel langer als voedsel. De peen komt al voor op een groentelijst van de koninklijke tuinen van Babylon uit de achtste eeuw voor Christus, maar in het rijtje van de aromatische kruiden. Bladeren en zaden geven immers een aangename wortelgeur af.

Wat hebben we nodig voor vier personen? • • • • •

400 gram wortels van verschillende kleuren; Olijfolie; Vloeibare honing; Bosje peterselie; Roomboter.

Hoe bereiden we het? • • • • • • • •

Maak de wortels schoon; Kook ze even totdat ze beetgaar zijn; Verwarm de oven voor op 150 graden; Doe de wortelen in een ovenschaal, waarin eerst een beetje olijfolie is gegoten; Giet de honing over de wortelen; Dek schaal af met aluminiumfolie; Bak ongeveer 25 minuten in de oven. Haal dan de folie er af en zet de gril aan, zodat de honing iets karameliseert; Haal na enkele minuten de schaal uit de oven. Doe er klontjes roomboter overheen en bestrooi met fijngesneden peterselie. Laat even staan en schudt dan door elkaar.

Levenstekens De roze krokodil

Slenterend door de straten van het Duitse plaatsje Hattingen, waar we met de fietsclub een lang weekend verblijven, komen we een man met een roze plastic krokodil tegen. Een van de fietsvrienden spreekt hem aan en vraagt waarom hij met zo’n opvallend dier van ruim twee meter lang over straat loopt. “Die dient als decoratie in de kerktuin, die ik onderhoud”, antwoordt hij in het Duits. Ze kletsen nog even verder en de ‘klik’ tussen de beide mannen is duidelijk aanwezig. Andy, de man met de roze krokodil, wordt gevraagd of hij ons een rondleiding zou willen geven door de stad. Dat wil hij wel, maar dan moet hij eerst even de krokodil wegbrengen. “Nur zehn Minuten.” Terwijl wij wachten op een terras, wordt de verwachting binnen de groep dat de man inderdaad terugkomt en ons rond gaat leiden, stevig in twijfel getrokken. Maar na tien minuten komt Andy inderdaad op het afgesproken terras. Met blote voeten in zijn sandalen, alleen de geitenwollen sokken ontbreken nog. Het uur daaropvolgend worden we aan de hand van Andy rondgeleid door Hattingen. Andy vertelt vol passie over het verleden van de stad en laat ons de mooiste plekjes zien. Hij blijkt een uitstekende gids. Na afloop nodigen wij hem uit om een biertje mee te drinken op een terras. “Eins? Ja, das geht.” Op de vraag wat hij voor de rondleiding wil hebben, antwoordt hij: “Nichts.” Hij doet het voor ons en wil er ab-so-luut niets voor hebben. Hij doet het omdat hij ons aardig vindt en omdat hij zijn stad wil promoten. We drinken samen nog een paar biertjes. De gemoedelijkheid van de mensen in Hattingen valt ons op. Vanuit het café worden drankjes gebracht naar twee oudere mensen die voor hun huis de toeristen bekijken en overal wordt eten gedeeld. “Hier doen we nog alles voor elkaar”, legt Andy uit. Hij is daarin dus geen uitzondering. Zijn werk is het onderhouden van de tuin van de grote kerk in het centrum. Hij verdient er niet veel mee. Maar hij is tevreden. Een paar dagen later sla ik thuis de krant open en lees een verhaal over de Chileense criminelen, die steeds vaker naar Europa komen om in te breken en daarbij zeer gewelddadig te werk 5gaan. Ze hebben geen normen en waarden meer. Bah. Was de hele wereld maar zoals Andy.

L oe k He i nne 31


GUV Uitvaartzorg “

Waarom GUV?”

GUV garandeert:

GUV werkt zonder winstoogmerk. Daarom hebben we tijd en aandacht voor nabestaanden en de overledene. En hanteert GUV zeer lage tarieven.

• persoonlijke begeleiding • betrokken professionals • de laagste tarieven

Dela of Monuta verzekerd? GUV kan u ALTIJD helpen en ZONDER MEERKOSTEN. Dat garanderen wij u! Bel rechtstreeks GUV en wij regelen alles voor u. Dag en nacht bereikbaar: 0900

- 700 7000 (lokaal tarief) |

www.guv.nl

”Ik betaal heffing over mijn geld op de bank. En ik raak misschien ook mijn toeslagen kwijt” Ook als u al wat ouder bent heeft GUV een oplossing. U kunt zo, fiscaal aantrekkelijk, geld wegzetten voor uw uitvaart. Een zorg minder voor u en uw nabestaanden. Over deze koopsomverzekering tot maximaal 7.033 euro drempelbedrag in 2018) betaalt u geen vermogensrendementsheffing. En het kan u ook nog eens veel geld schelen in toeslagen. Vraag ernaar bij uw financieel adviseur!

Koopsomverzekering, hoe werkt dat? Nee, dat hoeft niet altijd! De Koopsom Uitvaartverzekering van GUV kan daarbij helpen.

aan de Europalaan gevestigde bedrijf, dat eten, verlichting,wonen en slapen, verkoopt banken op maat van het Duitse merk Edition. ''Banken zijn te diep of niet diep genoeg, zijn te hoog of te laag'', aldus directeur Ronnie te Kortschot van City Wonen. ''Vooral de diepte is een probleem. Want als een bank te diep is, kun je er niet op zitten.''

Mensen die maar geen geschikte bank kunnen vinden omdat alles wat ze bekijken, te hoog dan wel te breed of te diep is, kunnen terecht bij City Wonen Eugelink-Te Kortschot. Want het

OPEL GRANDLAND X

OPEL CROSSLAND X

Rijklaar vanaf

Rijklaar vanaf

€ 31.549 € 399

/mnd

Zonder winstoogmerk Omdat GUV eigendom is van een stichting, werkt GUV anders dan anderen. Dat merken onze verzekerden maar zeker ook de nabestaanden die we ten dienste staan. GUV werkt zonder winstoogmerk. Persoonlijk, betrokken en dichtbij en gegarandeerd de laagste tarieven.

Private Lease vanaf € 329

€ 20.549 € 299

voor het aan de Koningsweg 219 gevestigde bedrijf geen vreemde, want hij werkt er al elf jaar.

/mnd

Of u nu kiest voor de Opel Crossland X of de Grandland X, beide modellen hebben de X-factor. Mooi design, gemakkelijke instap, hoge zitpositie en veel ruimte. De aanschafprijs is aantrekkelijk. En gaat u voor Private Lease, dan profiteert u tijdelijk van een scherp actietarief. Wij begroeten u graag voor een proefrit. Crossland X en Grandland X: één en al actie!

AUTO KEMPERS

Aalten, De Driehoek 1, (0543) 47 24 43, www.autokempers.nl

De elementen waaruit de bank op maat bestaat, worden uiteraard in de fabriek gemaakt. De klanten kunnen in de winkel uit het aanbod van die elementen hun eigen bank samenstellen, daarbij uiteraard geholpen door een werknemer van City Wonen. Daarbij wordt vanzelfsprekend goed rekening gehouden met de afmetingen van de woonkamer. ''Mensen hebben vaak een plattegrond bij zich of nemen de maten van de aan te schaffen bank

mee'', aldus Te Kortschot voor wiens bedrijf op het gebied van de bank op maat niets te gek is. ''We kunnen alles. Als mensen een lange bank willen, geen probleem. We hebben het wel eens meegemaakt dat iemand een bank van vier meter wilde. Ze kunnen hier terecht voor een bank en een hoekbank, het kan allemaal.'' Mensen die een bank op maat willen, kunnen kiezen uit diverse aanleuningen, verschillende poten, diverse maten rughoogte, drie verschillende maten zithoogte en twee dieptes. Klanten kunnen ook bij City Wonen Eugelink Te Kortschot terecht voor tafels en kasten op maat. ''Wij kunnen een beroep doen op een ouderwetse meubelmaker. Die maakt geen standaardproducten, maar maakt op bestelling meubels op maat. Hij is een echte vakman die uitstekend werk aflevert.''

Brian Thangathurai neemt verkoop bij Meco voor zijn rekening

Sportief, krachtig en nu extra voordelig

Gemiddeld brandstofverbruik: liter/100 km 5,5-3,6; km/liter 18,2-27,8; CO2 gr/km 127-93. Genoemde prijzen zijn consumentenadviesprijzen. Private Lease prijs is gebaseerd op 60 mnd/10.000 km per jaar via Opel Leasing. Actieprijzen t/m 31 augustus 2018. Kijk voor de actie- en verkoopvoorwaarden op opel.nl.

Als men nu een verzekering sluit bij GUV krijgt men van GUV Uitvaartverzorging een korting van 250 euro als men door hen de uitvaart laat verzorgen.

Banken op maat verkrijgbaar bij City Wonen Eugelink Te Kortschot

ÉÉN EN AL ACTIE

Private Lease vanaf € 449

Een koopsomverzekering is een verzekering waarbij u alle premie in één keer betaalt. U bent dan ook in een keer klaar en ontvangt een polis met het verzekerde bedrag. Dat bedrag blijft staan tot na het overlijden en is dus altijd beschikbaar voor de nabestaanden.

Extra korting van 250 euro bij GUV Uitvaartverzorging

Meco Distributie heeft sinds kort een nieuwe man voor de verkoop: Brian Thangathurai. Hij is de opvolger van Rudy Wever die heeft gekozen voor een andere uitdaging. Thangathurai is

''In het begin bezorgde ik folders, daarna heb ik folders en post gesorteerd, toen ben ik chauffeur geworden. Iedere chauffeur heeft een bus met zijn eigen naam, ik heb er ook nog steeds een'', vertelt Thangathurai, die naar aanleiding van een interne vacature werd benaderd met de vraag of hij het werk van Wever wilde overnemen. ''Ik zit nu in een tussenjaar voor wat betreft mijn HBO-studie Recht. Ik ben op gesprek geweest en het leek me wel een uitdaging. De verkoop is wel inte-

ressant. Het is niet hetzelfde als mijn studie, maar nu leer ik de andere kant van het beroepsveld kennen.'' In zijn nieuwe functie dient Thangathurai nieuwe klanten te werven voor het bedrijf dat is gespecialiseerd in stadspost, mediaverspreiding, koeriersdiensten en dagbladdistributie en het contact met de huidige klanten te onderhouden. ''Ik moet proberen het bedrijf zo goed mogelijk op de markt weg te zetten door alle positieve kanten te benoemen. Dat lukt heel aardig. Want tijdens mijn opleiding heb ik geoefend met het houden van een betoog, het ligt wel me om klanten te woord te staan. En Meco Distributie (dat ook deze krant bezorgt, red.) levert goedkoop post en pakketten, waardoor we heel goed kunnen concurreren met collega's. Particulieren zijn bij ons stukken goedkoper af, bedrijven besparen soms de helft. Komt ook omdat er 72 uur zit tussen het aanbieden en bezorgen van de post.''


De Gulle Smid

prachtig terras speeltuin roeibootjes pure streekproducten heerlijke Hesselink Koffie betaalbaar

Mr A. Th. Ten Houtenlaan 4 7102 EH Winterswijk 0543 450 286 info@degullesmid.nl

26

Manuele therapie Ouderenfysiotherapie Sportfysiotherapie Oedeemtherapie Dry needling

WWW.FYSIOTHERAPIEBEATRIXPARK.NL

kom genieten...

Kennismaken met Harm Kookt bij Winterswijkse Uitdaging, Pottenbakker en Slesewick Veel mensen zijn nog huiverig om in zee te gaan met een maaltijdenservice. Dat is de ervaring van Harm Wassink van Harm Kookt aan de Laan van Hilbelink. ''Mensen durven de stap niet te zetten, ze ervaren een drempel waar het gaat om een maaltijdenservice'', vertelt Harm. Hij gist naar de reden. ''Misschien dat het ermee te maken heeft dat de mensen hun maaltijden bij mij moeten bestellen. Bij de slager kun je je maaltijden zo kopen, maar met mij moeten de mensen contact opnemen. Dan kunnen ze wel hun maaltijden zelf samenstellen. Of ze grote of kleine maaltijden willen, mogen ze helemaal zelf weten. Ik kan ook rekening houden met een dieet.''

En hij vermoedt dat het ook te maken heeft met het feit dat veel ouderen zo lang mogelijk alles zelf willen blijven doen. ''Tot de uitputting toe. Ik kreeg onlangs een telefoontje van een dokterspraktijk dat het met een van de patiënten niet langer ging, er moest voor wat betreft de maaltijdvoorziening iets worden geregeld. Ik bezorg nu bij die man de warme maaltijd. Veel ouderen denken dat ze het nog af kunnen met brood en een kop soep. Maar een warme maaltijd is heel belangrijk, die houdt je op de been.'' Voor wat betreft de kwaliteit hoeven mensen die niet meer zelf zo graag koken, de maaltijden van Harm Kookt niet links te laten liggen. ''Die drempel is onnodig. Mijn maaltijden zijn goed en verantwoord, met weinig zout. Als mensen meer zout in hun eten willen, kunnen ze dat zelf toevoegen.'' Mensen die kennis willen maken met de maaltijden van Harm Kookt, kunnen iedere dinsdag van de maand terecht bij de Winterswijkse Uitdaging. Terwijl Harm een keer per week kookt in de Pottenbakker en Slesewick op de Sleeswijk voor bewoners en niet-bewoners. Voor meer informatie: Harm Wassink (tel.: 06-36265781).

Podotherapie Achterhoek: allround met straks twee specialisaties krijgen over schoeisel. Vaak dragen zij te kleine schoenen. Ouderen krimpen vaak. Maar hun voeten worden langer. Desondanks houden ze vast aan hun eigen maat schoenen.''

Er zijn vrijwel geen problemen met voeten waarvoor Suzanne Vrieze en Lucie Schuurman van Podotherapie Achterhoek aan de Burgemeester Bosmastraat geen oplossing weten. En ook mensen die vanwege problemen met de voeten last hebben van onder meer rug, knie, spieren en pezen kunnen bij hen terecht. ''We zijn heel allround, zijn algemeen opgeleid'', aldus Suzanne Vrieze. ''Mensen kunnen bij ons terecht voor steunzolen en andere hulpmiddelen zoals teenstukjes en nagelbeugels voor ingegroeide teennagels. En ouderen kunnen bij ons advies

Is Podotherapie Achterhoek dus heel allround waar het gaat om voeten, de praktijk krijgt straks wel twee specialisaties. Want Lucy Schuurman volgt een opleiding sportpodologie, terwijl Suzanne Vrieze bijna gediplomeerd diabetespodotherapeute is. ''Diabetes veroorzaakt veel complicaties aan voeten, dan is het fijn om extra kennis te hebben om problemen te kunnen verhelpen die worden veroorzaakt door diabetesvoeten'', vertelt Vrieze. Haar oollega gaat, als ze haar opleiding tot sportpodoloog heeft afgerond, vooral hardlopers behandelen. ''Maar ook andere sporters kunnen bij haar terecht.'' Vrieze en Schuurman, die ook nog locaties in Dinxperlo en Terborg hebben, hoeven over gebrek aan klandizie niet te klagen. Sterker nog, ze krijgen zoveel klanten erbij dat ze hebben besloten een collega aan te trekken. Dat is de net afgestudeerde Ellis Emsbroek. ''Zij heeft in het kader van haar studie al heel veel stage bij ons gelopen. Ze begint in september.'' Podotherapie Achterhoek is vrij toegankelijk. Dat houdt in dat patiënten geen verwijzing van een huisarts of specialist nodig hebben.

Starckeroode Koffie & Service heeft alles wat met koffie te maken heeft Het heeft alles wat met koffie te maken heeft. Want Starckeroode Koffie & Service aan de Buys Ballotstraat verkoopt zowel koffie als koffiemachines. En het bedrijf van eigenaar Roy Stammers repareert en onderhoudt koffiemachines. ''Wij bieden een totaalconcept'', vertelt Stammers. ''We hebben ook maar een telefoonnummer dat de mensen kunnen bellen voor het bestellen van producten en koffiemachines en bij storingen.'' Starckeroode verkoopt zowel kleine als grote koffiemachines. ''We leveren voor een klein deel aan particulieren, die dan espressomachines aanschaffen'', aldus Stammers. ,,Die zijn ook populair bij klein bedrijven en bedrijven met showrooms, zoals garages. Die kunnen dan snel

de klanten een kop koffie aanbieden.'' De grotere koffiemachines worden doorgaans verkocht aan middelgrote en grote bedrijven. ''Die machines maken koffie, cappucino en chocolademelk. Die werken snel vanwege het grote aantal mensen dat ze moeten bedienen.'' Starckeroode Koffie & Service verkoopt zo'n vijftien soorten koffie, zoals instant, freshbrew en snelfilter. ''Dat in diverse prijsklassen zodat we voor iedereen wat hebben'', aldus Stammers die zijn klanten de gelegenheid geeft om bij hen thuis kennis te maken met de diverse soorten koffie uit zijn assortiment. ''We hebben een barista die koffie zet en schenkt bij mensen thuis en hen uitleg over de koffie geeft.'' Zijn bedrijf verhuurt koffieapparaten aan clubs die een evenement houden. ''Dan leveren we er ook de koffie, bekers en suiker bij'', aldus Stammers, die koffieapparatuur aan onder meer diverse volksfeestverenigingen verhuurt. ''Want bij volksfeesten is koffie ook belangrijk.'' Starckeroode Koffie & Service beschikt ook over een koffietruck. ''Die zetten we in bij festivals, open dagen, bedrijfsopeningen en trouwerijen.''

Gezond en wel Naar de fysiotherapeut. Help! U heeft een afspraak gemaakt bij een van onze fysiotherapeuten. Of wellicht bent u dit van plan. Maar wat mag u eigenlijk verwachten van zo’n eerste afspraak? Met de verhuizing van onze praktijk naar Beatrixpark 26 staan wij ineens weer stil bij die eerste indruk. Maandag 11 juni was de eerste dag op onze nieuwe locatie. Inmiddels zijn wij al weer goed gesetteld, maar voor veel mensen is die (eerste) afspraak bij je huisarts, fysiotherapeut of medisch specialist erg spannend. We horen ook nog wel eens dat door de spanning de klachten dan zelfs tijdelijk afwezig zijn en is er een grote groep die de afspraak vooral uitstelt of helemaal niet gaat. Natuurlijk kunnen wij zeggen dat dit uitstellen of deze angst niet nodig is. Maar misschien dat een beetje meer inzicht in het proces helpt. Tijdens de eerste afspraak wordt een intake uitgevoerd. Deze intake bestaat uit een aantal onderdelen; een vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek, de bespreking van de behandelmogelijkheden en het verloop van de therapie. Tot slot maakt u een vervolgafspraak. U mag altijd uw voorkeur uitspreken door welke therapeut u behandelt wilt worden. Ook zal er nooit een behandeling uitgevoerd worden waar u zelf niet achter staat! Naast de fysiotherapie is er ook manuele therapie. Manuele therapie is geschikt voor pijnklachten, die samengaan met het slechter kunnen bewegen van één of meerdere gewrichten. De manueel therapeut is vooral gespecialiseerd in klachten aan de wervelkolom (wat mijzelf betreft voornamelijk nek- en hoofdpijnklachten) Met speciale trainingsadviezen leren wij u hoe u de gewrichten door middel van spieren kunt beheersen. Gaat het echter om oefenen van kracht, coördinatie en conditie en problemen die te maken hebben met spieren, pezen, kapsels en banden, dan zal in de regel het advies fysiotherapie zijn. Hopelijk heeft u geen last van fysio-vrees. Wij geven u goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Yvet Koskamp, fysio- en manueel therapeut bij Fysiotherapie Beatrixpark


HOREN & ZIEN HOGE KWALITEIT, PERSOONLIJKE BENADERING EN EEN VERGAANDE SERVICE Voor de beste oplossing voor uw ogen en oren laten wij u graag zien dat er meer kan dan u voor mogelijk had gehouden. Daarvoor werken wij uitsluitend met de beste mensen, apparatuur, merken en producten. Want behalve een resultaat waar u tevreden mee bent, willen we natuurlijk ook nog dat het er geweldig uitziet. www.horen-zien.nl

Wij geven u persoonlijke aandacht.

Naast al uw bouwtekeningen kunt u vanaf nu ook uw maquette laten printen met onze nieuwe

aag r g u n j i z j i W n dienst va

3D printer! En sinds kort nu ook slippers

Anne et Valentin - Augusto Valentini - Blackfin - Caroline Abram - Lindberg Johann von Goisern - Prodesign - Tom Davies

Ook voor Beter Horen bent u bij ons aan het juiste adres! Samen met u zoeken we naar een oplossing waarmee u ĂŠcht geholpen bent. Dat is onze kracht. Daar hebben we niet alleen de mensen maar ook de middelen voor in huis!

met uw eigen opdruk! tel. 0543-533187 - info@copyservicewinterswijk.nl

Misterstraat 14 7101 EW Winterswijk Telefoon: 0543 519 777 info.horen-zien.nl www.horen-zien.nl

Bestratingen


Met Wenters Plus de herfst in

Vragen over zorg?

Na een maandje vakantie zonder activiteiten begint Wenters Plus op dinsdag 4 september met het programma voor de tweede helft van dit jaar. Het bestuur heeft weer een afwisselend programma samengesteld. De ontspanningsmiddagen worden gehouden in het Partycentrum Nijenhuis. Houtladingstraat 6, 7102 BP Winterswijk. De aanvang is 14.30 uur. De zaal is open om 14.00 uur. Alle activiteiten zijn alleen toegankelijk voor leden van Wenters Plus. Lid worden kan voor 20,00 euro per jaar. Wie nu lid wordt, betaalt tot het einde van dit jaar 10,00 euro en heeft gratis toegang tot al deze activiteiten.

Informatie bij Gerard Siebelink, telefoon 0543 530 889.

Stel ze aan Marga Klompé! Hoe werkt de eigen bijrage van het CAK?

Personenalarmering, hoe werkt dat?

DATUM

Hoe kom ik aan een huur woning?

4-9-2018 11-9-2018 18-9-2018 25-9-2018 2-10-2018 9-10-2018 16-10-2018 16-10-2018 23-10-2018 30-10-2018

AcTIVITEIT Bingo. Kaarten kosten 2,00 euro per stuk Gewoon Hollands, een gezelligheidskoor dat smartlappen zingt Spelmiddag met ummikub, kaarten, sjoelen en een praattafel Digitale dorpswandeling door Winterswijk met dia´s en filmbeelden Bingo. Kaarten kosten 2,00 euro per stuk Sotte Sussen. Gezellige humoristische revue Spelmiddag met Rummikub, kaarten, sjoelen en een praattafel Op deze middag ook herfststukjes maken/bloemschikken charlotte Glorie, kleinkunst van grote klasse/conferencier Schaapsherder Hans Abbink vertelt over zijn schaapskudde

Ook dit jaar weer Nationale Ouderendag in Winterswijk familie te bezoeken door afnemende mobiliteit en een kleiner wordend sociaal netwerk. Op Nationale Ouderendag staat daarom de wens van een oudere centraal.

Op vrijdag 5 oktober is het Nationale Ouderendag. In heel Nederland worden die dag ouderen blij gemaakt door hun wensen in vervulling te laten gaan. Ook in Winterswijk. De Winterswijkse Uitdaging krijgt bij de organisatie dit jaar hulp van diverse ouderenbonden. Nieuw dit jaar is dat ook jongerenorganisaties meehelpen.

Waar sta ik op de wachtlijst?

De situatie thuis verslechtert. Kan ik hogere urgentie krijgen of een hogere indicatie?

Wie kan mij helpen bij het aanvragen van een zorgindicatie?

Harrie Garritsen van initiatiefnemer de Winterswijkse Uitdaging: “Winterswijk doet dit jaar voor de tweede keer mee. De reacties vorig jaar waren zo positief,

dat we gelijk hebben gezegd dat we de Ouderendag vaker gaan organiseren.” Voor veel ouderen is het niet vanzelfsprekend om een dagje uit te gaan of

Van familiebezoek tot rondrit met bus Om wat voor wensen het gaat? Harrie: “Vorig jaar ging een vrijwilliger met een aan een rolstoel gebonden oudere een dagje naar het Spoorwegmuseum in Utrecht; twee anderen bezochten met een oudere een familielid elders in het land en met een oudere dame gingen we naar de zandsculpturen in Garderen; twee ouderen gingen een avondje naar theater De Storm en zo’n 25 bewoners van De Sleeswijk kregen een busrit in en om Winterswijk met een tussenstop bij Reuselink en Gastgalerij Ankomm’n. Tot slot hebben twee oudere heren een rondvlucht boven Winterswijk gemaakt.”

Voorwaarden

Heeft u vragen over wonen? Of over wonen met zorg of over services? Neem dan contact op met het team Service & Bemiddeling van Marga Klompé. Onze medewerkers helpen u graag! Zij zijn bereikbaar via T (0544) 47 41 14 (op werkdagen van 8.30 - 17.30 uur) en via serviceloket@szmk.nl.

Trudy Verstegen

Christine Simmelink

Anuschka Damen

Donderdag van 10.30 - 11.30 uur

Maandag van 9.30 - 10.30 uur

Op afspraak via serviceloket@szmk.nl

Locatie Pronsweide Morgenzonweg 29

Locatie De Pelkwijk Laan van Hilbelink 95

Locatie De Berkhof Gradus Kobusstraat 18 Locatie Vredense Hof Vredenseweg 81E

Voor meer specifieke vragen rondom wonen, zorg en services kunt u terecht bij Anuschka Damen, Trudy Verstegen en Christine Simmelink, de adviseurs wonen, zorg en services in Winterswijk. Zij hebben wekelijks spreekuur op locatie.

WIJNGAARD HESSELINK Verschillende wijnen, wit, rosé, rood en dessertwijn, winnaars van diverse medailles bij wijnkeuringen in Wenen, Berlijn en Nederland, waaronder de Strowijn en Solaris Barrique, bekroond met een gouden medaille. OPEN DAGEN 22 en 23 SEPTEMBER 2018

Rondleidingen, wijnproeverijen en feestjes STICHTING

ZORGCOMBINATIE

WWW.SZMK.NL

Er zijn nauwelijks voorwaarden verbonden aan de wens die een oudere mag indienen. In principe zijn de kosten voor het organisatiecomité en het Nationaal Ouderenfonds. Zij regelen vaak entreekaartjes voor attracties. Uiteindelijk beoordeelt de organisatie alle ingezonden wensen. Harrie: “We nemen contact op met de oudere om de wens af te stemmen en om te vertellen hoe het dan verder gaat. We zijn erg benieuwd en hopen op veel aanmeldingen.”

Terras van 1 april t/m 1 november dagelijks geopend, wijnproeven kan altijd! (15 Hesselink wijnen) Verkoop van onze Achterhoekse wijn het hele jaar door. Mei t/m september iedere donderdag 15.00 uur rondleiding en proeverij individuelen (€11,50 p.p.) www.wijngaardhesselink.nl Tel:0641370287 Vredenseweg 168 7113 AE Winterswijk

Te zijner tijd worden de wenskaarten onder de doelgroep verspreid. Wil men nu alvast inlichtingen kan men zich melden bij de Winterswijkse Uitdaging. Tel. nr. 0543 200026, E-mailadres: info@winterswijkseuitdaging.nl 39

Bart lucht zijn hart

Zo heeft Bacchus het niet bedoeld De mens heeft altijd behoefte (gehad) aan de sores en ellende van het dagelijks bestaan te ontsnappen. Van bijna alles in de natuur worden geestverruimende brouwsels gedistilleerd om in licht benevelde toestand het leven wat dragelijker te maken. De Fransen maken wijn, Belgen brouwen speciaal(abdij)bieren, Russen verzuipen zich massaal in (zelfgestookte) wodka, Schotten doen het met whisky en wij hebben jenever, ook wel neut, pikketanissie of hassebassie genoemd. De Romeinen en Grieken kenden zelfs goden (Bacchus en Dionysos) voor feest en drank. Matig gebruik versoepelt geest en spieren, maakt tongen los, stimuleert creativiteit en verbroedert; alcohol zorgt vaak voor een beetje leven in de brouwerij. Zonder een glas zouden weinig mannen een dansje wagen met hun partner; bij de eerste klanken moeten de meesten plotseling een plasje plegen. Toen wetenschappelijk onderzoek aantoonde dat overmatig gebruik van het hemelse vocht schadelijk is voor de zowel de fysieke als geestelijke gezondheid (‘drank maakt meer kapot dan je lief is’) sprongen enkele brouwers van het schavuitenwater daar handig op in en bestormden de markt met maltbier. Buckler, de eerste, werd door Youp van ’t Hek genadeloos afgemaakt, maar de opmars was niet meer te stuiten. Tegenwoordig is het volledig geaccepteerd. In tegenstelling tot de ouderen (het verstand komt met de jaren) lijkt onder jongeren het besef om te matigen nog niet te zijn doorgedrongen: comazuipen is hot. En om helemaal los te gaan combineert menig hardleerse, puberende branieschopper de alcohol met een of ander drogerend pilletje. Zo kan Bacchus het nooit bedoeld hebben. Als ik met mijn leerlingen hierover sprak begrepen ze niet waar ik mij druk over maakte. Drank, een pilletje, doe niet zo moeilijk, was hun reactie. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat elk glas alcohol het leven met maar liefst een half uur verkort. Even was dit nieuws het gesprek van de dag, menigeen probeerde uit te rekenen hoeveel jaar hij/zij inmiddels al weggedronken had. Hoofdrekenen bleek voor velen ineens een moeilijke discipline, het geheugen haperde. Gelukkig maar: een wereld zonder drank, een globale drooglegging, je moet er toch niet aan denken. Alleen doorgewinterde droogstoppels, fatsoensrakkers, zieken en exalcoholisten doen het zonder. Een enkele keer per week nuttig ik met veel plezier een glas wijn of whisky, zonder enige gêne drink ik dan een paar halve uurtjes van mijn bestaan naar de verdoemenis. En tijdens de vakantie zullen mijn geliefde en ik ons laven aan heerlijke, droge witte wijn. Proost.

B a rt Iki ng


De 50+krant  
De 50+krant  
Advertisement