Vi i Villa 2001

Page 58

ation ddå n)

vi ivilla

Trädgård Nu vill vi sätta spaden i jorden! Blomstermorot, nyttigheter och guldvatten blir poppis i år!

Trendspaning trädgård 2020!

FOTO ISTOCK

”Kärlek till gult – och fjärilar!”

FOTO IMPECTA

AV MARIT DANIELSSON

Eva Robild, trädgårdsjournalist och författare

FOTO PERNILLA BERGENDAHL

Ljuset kommer, och äntligen tickar trädgårdsplanerna i gång. Här bjuder vi på proffsens inspirerande spaningar för året!

DET VILDA VÄLKOMNAS i trädgårdarna allt mer. Efter boomen av insektshotell börjar vi nu se alla insekter som en del av ekosystemet och vi planterar växter som ger nektar till bin och fjärilar, mat till deras larver och vi skapar ”skräpiga” platser för deras puppor och ägg. Målet är balans mellan skadeoch nyttodjur och acceptans för ett och annat hål i bladen på våra växter. Perenner får också en renässans. Nu vill vi inte enbart ha egna grönsaker på bordet, utan också hemmaodlade, obesprutade buketter. Att designa rabatter som är vackra och hållbara på sikt blir trendigt. Dessutom finns en gryende kärlek till gula blommor, dessa jordens solstrålar!

Den fantastiska blomstermoroten ligger helt rätt i tiden! Linda Schilén, trädgårdsmästare

”Frossa i sommarblommor” I ÅR LÅTER VI sommarblommorna ta plats, alltså de blommor som bara lever en säsong. Grönsaksodlare som tidigare rynkat på näsan åt sommarblommor bereder nu plats för dem i köksträdgården eftersom vi har förstått att blommor är nödvändiga för pollinatörer och en riklig skörd. Man vill också gärna odla sin egen brudbukett, gå-bort-bukett eller fredagsbukett, och här är också sommarblommorna och ängsblommorna trendiga. Tre favoriter är blomstermorot (Daucus carota), fjärilsblomster (Schizanthus pinnatus) och rosenskära!