Page 1

Korsord • Trädgård • Recept • Vinster • Läsaridéer • Husnytt

NR 2, 2019 STOCKHOLM NORRA

VINN K! NYA DÄC

SVERIGES MEST LÄSTA VILLATIDNING – 1,7 MILJONER LÄSARE

från Goodyear värde ca

7 000 :-

Edward Blom: Vi renoverar med

tummen mitt i handen!

Vårkänslor!

Växthus med mys & Vårens altanfynd!

RNAR! A V N E V EXTJU

SÅ BRYTER SIG TJUVEN IN I PÅSK!

! s p i t a t s ä b s n e Påsk

PYNTET K S Å P A Y BLOM • N A L À R O V PÅSKMAT L A K S H N G A G G Ä E A LY XIG R ALLT • V Å L S M O S N DESSERTE

EXPERTERNA OM:

Smarta solpaneler • Grannbråk • Spireabollar Dränering • Brunnsvatten

Slå ut väggen

– SLÄPP IN LJUSET!


Pool

3,5x6,5 m från 103 300:-* Ord. pris 123 975:-

Läs mer på folkpool.se

*

Lev livet lite mindre vardag Folkpool Täby Leverantörsvägen 2A Arninge

Folkpool Järfälla/ Barkarby Saldovägen 2

Folkpool Nacka/Värmdö Mörtnäs Hagväg 1 Värmdö Köpcentrum

Folkpool Kungens Kurva Geometrivägen 3

Folkpool Järna Ullängsvägen 1

Folkpool Uppsala Kungsgatan 109

Folkpool Upplands Väsby Stockholmsvägen 35 InfraCity Västra


VÄLKOMMEN

”Någon måste ju oroa sig!” Jag lider av förfallsskräcken. Den yttrar sig i fantasier om att huset ska mögla, brinna upp eller att spruckna rör i tysthet ska mata ut tusentals liter vatten över golvet när man vänder ryggen till. Jag oroar mig för mycket och kan för lite. Det är en olycklig kombination för en som mot alla odds fått uppdraget som husansvarig, men min man har en om möjligt ännu sämre kombo: Han kan ännu mindre och oroar sig inte ett dugg!

INNEHÅLL

förlåter vi honom direkt. Han skulle bara veta hur dyr hantverkare vi har! tänker jag triumferande.

L

H VI N N D OC ÄC A

!

TÄ V

6 Notiser 8 Notiser 12 Smått & gott 14 Hemma hos Edward Blom 17 Påskplock 20 Praktiska tips för växthuset 26 Läsarsida 34 Fint för altanen 38 Tjuven tipsar om stöldskydd 50 Expertkollen. Frågor och svar 54 Björns sida. Glasa in altanen 58 Så dränerar du grunden 70 Aprilkrysset

K!

8

OM NU BARA själva takplå-

ten kommer på så blir allt bra. Just nu oroar jag mig mest för att elden ska sprida sig där ute medan jag sitter här och skriver. Eftersom jag har husansvaret och min man som är ute och skottar träfnas inte oroar sig ett dugg! Någon måste ju oroa sig! Hur skulle det gå annars!?

Tävla och vinn personbilsdäck från Goodyear. Värde 6000-8000 kr!

Glad påsk, alla kära läsare!

50 Förstör jag spirean om jag klipper den till en boll? Läs vad våra experter svarar på sidan 50.

Marit Danielsson, chefredaktör

Korsord • Trädgård • Recept • Vinster • Läsaridéer • Husnytt

POSTA OSS Vi i Villa, redaktionen, 113 90 Stockholm MEJLA OSS redaktionen@viivilla.se eller fornamn.efternamn@viivilla.se

VI I VILLA har 1 657 000 läsare (Källa: Orvesto konsument helår 2017).

NR 2, 2019 STOCKHOLM VÄSTERNORRLAND SÖDERMANLAND ÖSTERGÖTLAND VÄSTERBOTTEN VÄSTMANLAND KRISTIANSTAD NORRBOTTEN KRONOBERG SKARABORG GÄVLEBORG JÖNKÖPING VÄRMLAND GÖTEBORG JÄMTLAND ÄLVSBORG BLEKINGE GOTLAND DALARNA HALLAND UPPSALA KALMAR ÖREBRO MALMÖ NORRA SÖDRA

VINN K! NYA DÄC

SVERIGES MEST LÄSTA VILLATIDNING – 1,7 MILJONER LÄSARE

från Goodyear värde ca

7 000 :-

Edward Blom: Vi renoverar med

tummen mitt i handen!

ANSVARIG UTGIVARE Helena La Corte.

BESÖK OSS på Viivilla.se eller Facebook.com/Viivilla

VILL DU ANNONSERA? Ring 08-731 29 00 och be att få prata med en ­säljare, eller besök Viivilla.com.

FÖLJ OSS på Instagram: @viivilla_sverige

TRYCK Prinovis Ahrensburg GmbH, ISO 14001-certifierad.

Vårkänslor!

Chefredaktör Marit Danielsson Redaktionschef Sofia Hänström Redaktör Caroline Geijer Art director Birgitta Berndtsdotter Campaign manager Harald Nylund

Växthus med mys & Vårens altanfynd!

! N VARNAR EXTJUVE

SÅ BRYTER SIG TJUVEN IN I PÅSK!

s!

Påskens bästa tip

ET PÅSKPYNT BLOM • NYA MAT ALVOR À LA NSK PÅSK LYXIGA ÄGGH ALLT • VEGA N SOM SLÅR DESSERTE

EXPERTERNA OM:

Smarta solpaneler • Grannbråk • Spireabollar Dränering • Brunnsvatten

Slå ut väggen

– SLÄPP IN LJUSET!

PÅ OMSLAGET EDWARD BLOM FOTO ANGELICA SÖDERBERG

NÅ, ORO MÅSTE leda till handling. Taket på gästhuset har läckt länge, vi tog in offerter från tre hantverkare, tänkte noga och slog till på den dyraste. (Frågor på det?) Eftersom taket var byggt med en miljard gamla takspån, murkna brädor och okänd materia förutsågs mycket rivningsskräp. – Ska vi boka container eller tar ni hand om det själva och eldar upp det? frågar hantverkaren. Han uppger pris för container. Att elda själva, sa han, skulle ta 1–2 dagar. – Container, säger jag blixtsnabbt. – Elda själva, säger min man lika snabbt. Jag gav mig. Det skulle jag inte ha gjort. Mängden spån, plankor och fnas skulle ha kunnat fylla Globen. Så nu har jag inte sett röken av min käraste på flera helger, eller: det är just det jag har sett, röken. För även om jag har gjort mina insatser och burit spikbrädor så har han eldat i evigheter. – Blir det plåttak eller tegel? frågar vår granne som tittar förbi när vi dricker kaffe ute vid elden (jag pausar mitt tv-seriemaraton ibland och går ut till min man och simulerar medkänsla). – Plåttak, svarar vi belåtet varpå grannen gapskrattar och säger ”jäkla snåljåpar”, sedan vinkar han glatt och lämnar oss, men eftersom han är snäll precis alla andra dagar

vi ivilla

April 2019 www.viivilla.se

3


Omskolning pågår!

Planteringskruka i terrakotta, finns i storlek från Ø 4 – 31 cm, från 5:50/st

Plantjord från Rölunda, godkänd för KRAV-märkt odling, 50 liter, 59:jmf.pris 1:18/l

De stora bygg- och trädgårdsmarknaderna med Drive-in. Besök oss på hornbach.se och i varuhuset!

Trädgårdsredskap från for_q, FSC-märkta trähandtag, 89:-/st


vi ivilla

AKTUELLT

i s kan r k s å p bli r påskkris Nä

FOTO: GUSTAV JOHANSSON

I påsktid älskar vi att dekorera våra hem med ris, fjädrar och ägg. Men se upp! Allemansrätten ger dig rätt att plocka blommor, bär och svamp, men för att få plocka ris och kvistar som inte ligger på marken måste du fråga markägaren om lov. Bryter du mot detta riskerar du att dömas för skadegörelse.

Källa: Elfa Förvaringsrapporten 2019

DAGS ATT FÖRNYA UTEMÖBLERNA?

Fira sommartidens ankomst i skön utefåtölj. Här nyhet från Kila möbler, fåtöljen Midway med fotpall i konstrotting, 4695 kr för fåtölj, pall 1595 kr.

6 viivilla April 2019

Fickkniv för trädgården

Trendiga – och lite grabbiga – märket Gentlemen’s Hardware har tagit fram ett multiverktyg för trädgårdens alla utmaningar. Här finns såväl sekatör som ölöppnare. Våren är räddad! Finns att köpa hos bland annat Adlibris, 299 kr.

UTMANA TRADITIONEN MED VEGANSK PÅSKMAT HUR ERSÄTTER MAN ägg på ett veganskt påskbord? Gustav Johansson, som driver populära veganbloggen Jävligt gott! tipsar: ”Du kan göra riktigt smarriga ägghalvor på fast, naturell tofu som du skär i bitar. Vill du ha den lite mjällare kan du koka dem lätt i 1–2 minuter. Du kan också byta tofun mot avokadohalvor. Klicka på majonnäs gjord på kikärtsspad som du kryddar med lite gurkmeja och svartsalt. Det senare går att köpa på asiatiska matbutiker och har en liten touch av svavel, vilket gör att det smakar äggula. Toppa med tångrom, som är gjord på alger, en kvist dill, salt, peppar och lite färsk citronjuice.” Mer detaljer och fler recept finns på Javligtgott.se.

AV FREDRIK EMDÉN FOTO ISTOCKPHOTO

Drygt hälften av alla nordbor anser att de äger mer kläder och saker än vad det finns plats för i hemmet.

Från den 1 april gäller en ny standard för stickproppar och uttag för anslutning av taklampor: den jordade DCL. Du måste inte agera nu, men om du inte har jordat hemma kan du få det svårt när du köper nya lampor. Äldre varianter som redan finns på marknaden får sälja slut, men nybyggda hus måste ha det nya uttaget. Ökad säkerhet och underlättad handel ligger bakom detta EU-direktiv. FOTO: ELSÄKERHETSVERKET

54%

NY STANDARD FÖR KONTAKTER TILL TAKLAMPOR


Andra fönstertillverkare kan ha det vi erbjuder.

PASSA PÅ!

Ytterdörr på köpet! * Värde ca 13 000 kr

48

månader räntefritt

Men inte som standard i ett och samma fönster. Vi tycker inte att du ska behöva välja mellan lågt u-värde och kondensfria fönster. Eller mellan inbrottsklassning och design. Det är självklarheter som varje modernt fönster borde vara utrustat med som standard. Våra fönster tillverkas i vår egen fabrik i Falkenberg, på samma plats där allt startade 1932. Din lokala projektledare leder hela fönsterbytet. Från måttagning och offert till installation och slutlig genomgång.

Boka ett kostnadsfritt hembesök 020-78 00 00 | www.morups.se * Kampanjen gäller vid köp av minst 7 st fönster. Gäller t o m 26/4 2019. Räntekampanjen gäller order gjord under april 2019.

Fönsterbyte. Som det borde vara.


AKTUELLT

Blå, blå känslor av sommar

Vinn däck från Goodyear!

! p i r g Dyr

AV FREDRIK EMDÉN FOTO ISTOCKPHOTO

0 kronor.

0 000–8 0 Värde: 6

Fjolårets mest sökta objekt på auktionssajten Tradera var de kända Muminmuggarna. Och ”Fazermuggen” med Mumin på, som tillverkades för Fazer Café i 400 exemplar – såldes på Tradera för hela 84 900 kronor!

N T

Mindre utsläpp vid inomhuseldning Planerar du att installera en ny panna, kamin eller vedspis som eldas med pellets eller ved? Tänk då på att det från den 1 oktober införs

! ID T R

H ÄR

ÄR MIN NE SR

LN

GÖTEBORG: Vår trädgård, 5–7 april

nya regler med högre krav på kolmonoxidutsläpp och verkningsgrad, med syfte att minska utsläppen. För mer info, besök Boverket.se.

E EG

MÄSSOR FÖR TRÄDGÅRDEN I APRIL

MM A

Vinn valfria personbilsdäck från Goodyear med tekniken SoundComfort som minskar bullernivån i bilen. Tävla så här: Gå in på Viivilla.se/tavlingar och svara på tävlingsfrågan!

Nätta möbler, mjuka textilier, naturliga material som rotting, linne, bomull, jute och sjögräs. Allt i krispigt vitt och härligt sommarblått. Det kännetecknar nya, tillfälliga Ikea-kollektionen Tänkvärd. Finns i begränsad upplaga från april.

SO

vi ivilla

VISBY: Gotland hem & trädgård, 13 april

FOTO: MAGNUS ADOLFSSON

SMEDJEBACKEN: Hem & trädgårdsmässa, 13–14 april

8 viivilla April 2019

UMEÅ: Nolia trädgård, 26–28 april VÄNERSBORG: Trestads trädgårdsmässa, 26–28 april ÄNGELHOLM: Trädgård och uterum, 27–28 april

DEN EVIGA FRÅGAN: Hur ställer vi egentligen klockan när vi går från vintertid till sommartid? Jo: Vid sommartid ställer vi fram utemöblerna och grillen igen, då ska även klockan ställas fram en timme.


Blueairs luftrenare bäst i test!

Blueair Classic 405 luftrenare är för andra året i rad Bäst i test enligt Testfakta. Många av oss tillbringar 90% av vår tid inomhus och studier visar att inomhusluften är upp till fem gånger mer förorenad än utomhusluften. Med Blueairs testvinnande luftrenare och världsledande, HEPASilent™teknologi blir du av med föroreningar som till exempel damm, pollen, avgaser, kvalster, mögelsporer, bakterier och virus. Den är dessutom rekommenderad av Asthma Allergy Nordic*. Läs mer och hitta närmaste återförsäljare på www.blueair.com *Rekommendationen gäller Classic 405/480i driftläge 2, max rumsyta 40 m2.


SKIFFER OFFERDAL GRÅ OREGELBUNDEN Fantastiskt vacker skiffer med lyster. Finns i två tjocklekar 2-4 cm samt 3-4 cm (körbar för personbil).

Nyhe t!

GRANITKERAMIK Granitkeramikplattor med glaserad yta (lätt att hålla ren) och med snygga mönster. Plattorna är måttexakta, åldersbeständiga, nöttåliga och frostsäkra. Från 60x60 till 240x120 cm. Från:

499:-/m

2

Från:

FUNKIS Fantastisk som den är eller i kombination med andra mindre plattor. 60x60x6 cm. Grå och grafit. Körbar för personbil. Från:

VILLABLOCK En mycket billig tumlad mursten för lägre murar. Passar även som kantsten. 30x15x15 cm. Grå och grafit. Från:

25:-/st

579:-/m2

BESTÄLL KATALOG!

269:-/m2

DAGS ATT TVÄTTA STENARNA! Tercol stentvätt tar bort alger, mögel, fett, sot, smuts och annan påväxt.

159:-/liter

Ordertelefon: 0380-802 00 Webbshop: www.flisbyab.se Stenbutiker i Flisby, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Malmö och Norrköping

www.byran.se

Flisby har alltid rätt sten för din trädgård.


Köp originalet

Köp originalet

Vi säljer ut 3000 DAB+ RADIO till oslagbart pris Fraktfri leverans

- med Dab+ och FMradio + kassettspelare + skivspelare + CD + USB + Bluetooth

DU SPARAR KR. 980.-

PASSA PÅ!

DE FÖRSTA 200 SOM BESTÄLLER FÅR ETT GRATIS HEADSET. Order som beställs och betalas på hemsidan www.villanyttab.se skickas fraktfritt till dig

NU kan du spela dina gamla kassetter och plattor och återuppleva gamla minnen!

Fr a kt fr i ve le

Art. 40165

STANDARDMODELL

2.299.-

s

Vårt oslagbara pris

n ra

Ordinarie pris kr. 3.995.-

Jämför priserna på marknaden! Betala inte mer än du behöver.

BEST I TEST*

VILL DU HA RADION LEVERERAD HEM? ✘ Kryssa i det när du beställer.

Få på köpet! • • • • • • • •

DAB+ och FM radio Skivspelare för 33/45/78 CD-spelare och kassettspelare USB Bluetooth Fjärrkontroll Koppling hörlurar Svensk bruksanvisning Retro radiobord

kr.

749.-

Art. no. 40167

LYXMODELLEN* Standardmodellen har varit en succé i många år. Nytt för i år är Lyxmodellen som är uppgraderad till ljusare trä, polerad till högglans och stor display. Här får du också ljudåtergivning i särklass! Art. 40165 L kr. 2.995.-

• 2 x 5 W stereohögtalare med mycket god ljudåtergivning • Extra uttag för externa högtalare på baksidan av radion • Låda i äkta trä • Mått: 51 x 35 x 25 cm • Strömförsörjning: 230 V • Levereras i presentförpackning

Denna radio säljs av konkurrent utan DAB + radio och fjärrkontroll til Kr.2.150,- !

Villanytt har n sålt flera tuse vi h oc io ad retror jda nö t ke yc m r ha kunder.

Hörlurar

kr.

kr.

1.795.-

995.-

Art. no. 40199

Förstärkare

kr.

695.-

Art. no. 40193

Extra skivnål

119.-

kr.

Art. no. 40196

SPARA PENGAR – få varan skickad

till dig fraktfritt

Order som beställs och betalas på hemsidan

www.villanyttab.se skickas fraktfritt till dig

«

Telefon 08-51 72 95 40

Enkel beställning

www.villanyttab.se

Skivrengöring

195.-

kr.

Art. no. 40192


vi ivilla

AKTUELLT

&

SMÅTT GOTT

AV TINA VERNON FOTO ISTOCK

LAGOM PÅSK-PYSSLIGT

FOTO: MONIKA GRABKOWSKA/UNSPLASH

Ett väldigt fint påskpynt fixar du genom att lägga några vackert målade ägg på ett fat med torkat gräs, alternativt på så kal­ lad spring-fill eller träull. Fatet kan även dekoreras med små björkriskvistar och andra växter. Resultatet blir ett färgglatt fågelbo på bordet!

Fin-tacos till fredagsmyset Lyxa till tacosen lite extra med en äkta mexikansk salsa, en så kallad pico de gallo.

70 %

… av svenskarna uppger att de vill bli bättre på att handla mat på ett klimatsmart sätt.

PICO DE GALLO MED MAJS 4 portioner • 2 majskolvar, kokta eller grillade • 2 tomater • 1 gurka • 1 rödlök • 2 salladslökar, gärna röda • Hot pepper sauce på flaska, typ Tabasco • 3 msk färkspressad limesaft • 1 tsk spiskummin • Flingsalt

EN SVENSK KLASSIKER ATT SAMLA PÅ

Porslinsserien Swedish Grace från Rörstrand växer så det knakar! Ett av de senaste tillskotten är det fina tårtfatet – en perfekt present till en trogen samlare eller dig själv. Pris: 799 kr.

Gör så här: Skär av majskornen från majskolvarna med en vass kniv. Hacka tomaterna, gurkan och rödlöken. Ansa och skiva salladslöken. Blanda majs, tomat, gurka, lök, hot pepper sauce, limesaft och spiskummin. Smaka av med salt.

Källa: Ica

PÅSKÖL

DET GRÖNA KÖKET

Sätt färg på köket – och dig själv! Förklädet Chambray i ekologisk bomull hittar du på Åhléns för 199 kr.

Vad: S:t Eriks Easter Session IPA. Passar: En fruktig IPA med inslag av tallbar och grapefrukt som passar lika bra till lammet som äggen. Artikelnummer: 11477. Pris: 19:80 kr för 33 cl.

Fler läckra texmex-­ recept hittar du i Lena Söderströms bok Ham­ burgare och texmex (Semic).


Fri

fra

kt

EXKLUSIVA VINER DIREKT HEM TILL DIG eeeee

eeee

eeee

Silvermedalj

Guldmedalj

Guldmedalj

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

Berliner Wein Trophy

Berliner Wein Trophy

Berliner Wein Trophy

Silvermedalj

Silvermedalj

eeeee

Mundus Vini

Mundus Vini

r 8 flaskoket a p v i pro

»Mycket bra vin« Munskänkarna

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

7 4 9 kr Art.nr.:

Monte Vecchio Chianti Riserva 2015 Chianti Riserva DOCG Italien (Alk. 13%)

Sverige Tyskland y Hamburg

Hemleverans le

Urmeneta Sauvignon Blanc 2017 Valle Central Chile (Alk. 12%)

LAGLIGT & BEKVÄMT Hos oss beställer du när du vill, allt annat tar vi hand om. Vi levererar från Tyskland direkt hem till din dörr och vi tar dessutom hand om betalning av alkoholskatten. The Wine Company tillhör Hawesko-gruppen som är ledande på premiumviner i Europa. Enligt lag har du rätt att beställa vin från andra EU-länder.

TRYGG E-HANDEL

Esquador Rioja Tinto 2017 Rioja DOCa Spanien (Alk. 13,5%)

Jag beställer Skicka denna kupong

Il Montelino Nero d'Avola 2018 Terre Siciliane IGT Italien (Alk. 13%)

Hundertmorgen Riesling 2017 Trocken, Rheinhessen Tyskland (Alk. 12%)

Leon d'Oro Rosato Frizzante Veneto IGT Italien (Alk. 11%)

8 599 37

Cosima Sangiovese Primitivo 2018 Puglia IGP Italien (Alk. 13%)

Narbo Martius Merlot 2018 Côteaux de Narbonne IGP Frankrike (Alk. 14%)

provpaket Charmerande urval med 8 flaskor. Fri Frakt.

EFTERNAMN

FÖRNAMN

GATA/HUSNUMMER

POSTNUMMER, STAD

TELEFONNUMMER (gärna MOBILNUMMER för avisering av leveransen)

PERSONNUMMER* (ååmmdd-xxxx)

KAMPANJ NR. (måste anges vid telefon, fax eller mailorder)

E-POST (Ja tack, skicka mig vinerbjudanden via e-post. Du kan närsomhelst avregistrera dig.)

1076318

ART.NR.

599 378

Vi levererar endast till personer som fyllt 20 år. Vid leverans genomförs en identitets- och adresskontroll. Du kan kostnadsfritt lämna tillbaka varan inom 12 veckor utan att ange skäl. Vi gör en kreditupplysning vid din första beställning hos oss, eller om det gått lång tid sedan din förra. När du gör din beställning kommer vi att behandla de personuppgifter du tillhandahåller bl.a. för att fullgöra våra skyldigheter i avtalet med dig och för att kunna kontakta dig med marknadsföring. Du kan närsomhelst begära att vi slutar skicka marknadsföring till dig. För mer information om vår personuppgiftspolicy kan du besöka the-wine-company.se/policy. Du kan även kontakta oss via nedanstående kontaktuppgifter. Vidare produktinformation finner du på respektive produktsida på www.the-wine-company.se eller via telefon.

Eller beställ enkelt här: www.the-wine-company.se/villa2 E-post: service@the-wine-company.se • Telefon: 0049 4122 50 44 66 The Wine Company Hawesko GmbH • 20247 Hamburg • Germany

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.


vi ivilla

PÅ OMSLAGET EDWARD BLOM & GUNILLA KINN BLOM:

”Vi är inte händiga för fem öre”

Edward och Gunilla blev kära i huset vid första ögonkastet. Nu är det deras.

Han har tummen mitt i handen men fingrarna är gröna. När ­Edward Blom och hustrun Gunilla fått tre barn på tre år insåg de att de behövde ett hus. Och de hittade ett, med plats för allt. AV CAROLINE GEIJER FOTO ANGELICA SÖDERBERG

D

en gula villan tornar upp sig på en liten höjd, en bit från vägen. 211 kvm plus stor källare och kallvind. För stort ska det vara om gastronomen, kulturhistorikern och kändisen Edward Blom och hans hustru Gunilla ska trivas. – Stor boyta var något vi eftersträvade när vi letade hus. Vi är utrymmeskrävande människor, inte typerna som skulle bädda undan en säng för att den skulle bli soffa dagtid, säger Edward. Hustrun Gunilla öppnar ytterdörren, i famnen har hon lille Zacharias, yngst av tre. För tre barn på tre år har det blivit, Melchior 2015, Wilhelmina 2017 och så Zacharias 2018. – Det är helt galet egentligen, vi är ju så gamla, säger Edward. – De är dessutom tämligen livliga, säger Gunilla och skrattar. Med tre barn kändes flytt till hus nödvändigt. Edward var sugen på villalivet redan som ensamstående, han som älskar att odla. Men när han 2010 träffade Gunilla bodde hon i New York. Hon längtade efter innerstadslivet i Stockholm, så det fick det bli. Men de började leta hus redan när Melchior var bebis, Gunilla älskade att ”Hemnetknarka”, Edward avskydde att gå på visningar. – Det var vedervärdigt. Jag var tvungen att varje söndag sätta mig in i ett parallellt liv, vilket splittrade själen – som att dejta 30 personer samtidigt! EFTER TRE ÅRS letande hittade de det vackra, nationalromantiska trähuset i Stuvsta utanför Stockholm. – Vi blev helt förälskade, men första gången det ropades ut var det flera miljoner för dyrt! Ett halvår senare hade priset sänkts, och de vågade slå till. Ett klockrent hus i rätt läge och prisklass. – Det är inget snobbigt hus, men ändå väldigt representativt. Rejält, högt i tak, med många rum och kakelugnar. Det byggdes 1923

Om Edward & Gunilla

Namn: Edward Blom, 48, och Gunilla Kinn, 47. Bor: I Stuvsta utanför Stockholm. Familj: Barnen Melchior, 4, Wilhelmina, 2, och Zacharias, 9 månader. Gör: Edward är gastronom och kulturhistoriker, Gunilla journalist. Aktuella med: Edward gör podden Edward Bloms smörgåsbord, gästar Gry med vänner i Mix Megapol.

BLOMSKA FAVORITER PÅ PÅSKBORDET Kokta ägg • Lammstek • Fårfiol • Tords sillröra – se recept nedan • Äggost – traditionsenligt till sillen • Rieslingviner • Påskdessert: Halva Kinderägg med mousse eller glass samt hemgjord ägglikör ovanpå. EDWARDS 3 GODASTE RÖROR PÅ ÄGGHALVOR • Roslagstullsröra som består av bland annat riven västerbottenost, finhackad najadlax, kvarg och crème fraiche. • Löjrom, crème fraiche och rödlök. • Skagenröra. RECEPT: TORDS SILLRÖRA ”Detta recept har jag fått av Tord, min kusin Helenas käraste. Snabblagat modernt och väldigt gott. • 1 burk senapssill (ca 240 g), hackad • lite av senapssillsåsen • 2–3 hårdkokta ägg, hackade (i äggskärare) • 1 liten rödlök, finhackad • 2–2,5 dl crème fraiche Gör så här: Rör ihop alla ingredienser i en bunke och smaka av med lite av senapssåsen. Låt helst vila i en dag i kylskåp. Källa: Allting gott och alldeles för mycket

för en postmästare som bodde här till 1969. Han höll både gåsmiddagar och kräftskivor – något vi ämnar återuppta! Huset var i bra skick. Paret har dock tvingats ta hand om en del praktikaliteter. – Vi var tvungna att sätta upp staket och plantera häck för att skydda mot insyn och förhindra att barnen rusar ut på vägen – ett jäkla arbete, absurt jobbigt, som tog flera dagar. Nej, jag ser ingen glädje i att hålla efter ventilationen och att slipa golv. PARET BLOM ÄR ”inte händiga för fem öre” – och hus kostar pengar. Just nu bygger de toalett i källaren åt barnflickan, det kostar, liksom den snickaruppbyggda kokbokshyllan. – Jag ser villapengar som pengar, en krona är en krona både här och på Grand Hôtel. Hittills har alla små renoveringar kostat 200 smörgåsbord inklusive dryckespaket! Roligare är det att återställa huset till sin

”ATT GÅ PÅ HUSVISNINGAR VAR SOM ATT DEJTA 30 PERSONER SAMTIDIGT!” historiska kontext. De har målat över en spräcklig 90-talsmosaik i köket och satt upp tre vackra William Morris-tapeter. De kallar inredningsstilen eklektisk, eller edwardiansk. – Jag gillar ingenting som är yngre än 40-tal. 1850–1920 är min absoluta favoritepok. Jag älskar jugend! Gunilla gillar både gammalt och nytt, hon äger en hel del modern fotokonst som ska sättas upp. Inget hem utan tavlor. Fast riktigt dit har familjen Blom inte kommit än, att få ihop småbarnsliv med hemmafix är inte helt lätt, de flesta väggar gapar tomma. Böckerna, däremot, är färdigorganiserade. Att Edward är arkivarie märks. De har fått hyllorna Billy och Mio från Blocket att se platsbyggda ut, ordningen är minutiös. Biblioteket är parets mest färdiga rum, förgyllt med konsthantverk


Edward och Gunilla blev kära i huset vid första ögonkastet. Nu är det deras.

Om Edward & Gunilla

Namn: Edward Blom, 48, och Gunilla Kinn, 47. Bor: I Stuvsta utanför Stockholm. Familj: Barnen Melchior, 4, Wilhelmina, 2, och Zacharias, 9 månader. Gör: Edward är gastronom och kulturhistoriker, Gunilla journalist. Aktuella med: Edward gör podden Edward Bloms smörgåsbord, gästar Gry med vänner i Mix Megapol.

BLOMSKA FAVORITER PÅ PÅSKBORDET Kokta ägg • Lammstek • Fårfiol • Tords sillröra – se recept nedan • Äggost – traditionsenligt till sillen • Rieslingviner • Påskdessert: Halva Kinderägg med mousse eller glass samt hemgjord ägglikör ovanpå. EDWARDS 3 GODASTE RÖROR PÅ ÄGGHALVOR • Roslagstullsröra som består av bland annat riven västerbottenost, finhackad najadlax, kvarg och crème fraiche. • Löjrom, crème fraiche och rödlök. • Skagenröra. RECEPT: TORDS SILLRÖRA ”Detta recept har jag fått av Tord, min kusin Helenas käraste. Snabblagat modernt och väldigt gott. • 1 burk senapssill (ca 240 g), hackad • lite av senapssillsåsen • 2–3 hårdkokta ägg, hackade (i äggskärare) • 1 liten rödlök, finhackad • 2–2,5 dl crème fraiche Gör så här: Rör ihop alla ingredienser i en bunke och smaka av med lite av senapssåsen. Låt helst vila i en dag i kylskåp. Källa: Allting gott och alldeles för mycket

för en postmästare som bodde här till 1969. Han höll både gåsmiddagar och kräftskivor – något vi ämnar återuppta! Huset var i bra skick. Paret har dock tvingats ta hand om en del praktikaliteter. – Vi var tvungna att sätta upp staket och plantera häck för att skydda mot insyn och förhindra att barnen rusar ut på vägen – ett jäkla arbete, absurt jobbigt, som tog flera dagar. Nej, jag ser ingen glädje i att hålla efter ventilationen och att slipa golv. PARET BLOM ÄR ”inte händiga för fem öre” – och hus kostar pengar. Just nu bygger de toalett i källaren åt barnflickan, det kostar, liksom den snickaruppbyggda kokbokshyllan. – Jag ser villapengar som pengar, en krona är en krona både här och på Grand Hôtel. Hittills har alla små renoveringar kostat 200 smörgåsbord inklusive dryckespaket! Roligare är det att återställa huset till sin

”ATT GÅ PÅ HUSVISNINGAR VAR SOM ATT DEJTA 30 PERSONER SAMTIDIGT!” historiska kontext. De har målat över en spräcklig 90-talsmosaik i köket och satt upp tre vackra William Morris-tapeter. De kallar inredningsstilen eklektisk, eller edwardiansk. – Jag gillar ingenting som är yngre än 40-tal. 1850–1920 är min absoluta favoritepok. Jag älskar jugend! Gunilla gillar både gammalt och nytt, hon äger en hel del modern fotokonst som ska sättas upp. Inget hem utan tavlor. Fast riktigt dit har familjen Blom inte kommit än, att få ihop småbarnsliv med hemmafix är inte helt lätt, de flesta väggar gapar tomma. Böckerna, däremot, är färdigorganiserade. Att Edward är arkivarie märks. De har fått hyllorna Billy och Mio från Blocket att se platsbyggda ut, ordningen är minutiös. Biblioteket är parets mest färdiga rum, förgyllt med konsthantverk

April 2019 www.viivilla.se

15


vi ivilla

PÅ OMSLAGET

En vacker gammal trattgrammofon som paret köpte efter att den använts som rekvisita i en av deras kokböcker.

Ja, den fungerar!

Kakelugn för sköna, lugna braskvällar.

hade kostat i månaden. Hon är värd vartenda öre, säger Edward. Vi går ut i rosenträdgården, femton olika rossorter som i vår ska gödslas för att inte drabbas av roströtthet. En örtagård har han redan hunnit anlägga, han har satt potatis, sått rädisor, kryddor och planterat jordärtskockor. En odling i pallkrage och en på friland. Och så fort de flyttade in planterade från resor. På övre våningen finns sovrum, de två äppelträd. barnkammare, badrum, det rymliga kontoret Snart stundar deras första påsk i huset. med gammaldags telefon och en uppblåsbar Edward är katolik och firar påsken stort, den version av Edward Munchs Skriet. föregås traditionsenligt av fasta. Under 40 Och ja, Skriet, det är ibland även gestaltat dagar väljer man bort sådant som annars live i det Blomska hemmet, de där gångerna brukar intas för mycket av: mat, när det blir lite väl mycket av delikatesser och alkohol. allt. Edward är den i relationen ”VÅR AU PAIR – Sedan blir påskbordet extra som kan få lite tokryck ibland. KOSTAR OSS härligt! Historiskt i Sverige var man utsvulten, alla förråd var – JAG KAN BLI ganska LIKA MYCKET ju tömda – och sedan började hispig när jag är stressad, SOM EN BIL äntligen hönsen att värpa! springer runt och skriker HADE KOSTAT Många äter ett julbord light till hysteriskt. påsken, alltså ungefär samma I MÅNADEN.” Gunilla nickar, i köket kan rätter, men för mig handlar det det också bli lite småjobbigt. främst om olika äggrätter och lamm. – När Edward lagar mat är han en stor Till det dricks det riesling-viner och så konstnär, som skapar såväl mästerverk som följer de den tyska traditionen att låta barnen oreda, det kan bli en del konflikter om det leta godisägg. En annan viktig tradition är enorma stök som då uppstår … kompislunchen på påskdagen som varar långt Vi går in i den övre trapphallen som bjuder in på småtimmarna. på både öppen spis och balkong. I källaren – Vi älskar att ha gäster och har både finns tvättstuga, garage, förråd samt hemmamatsal och salong. Även trädgården är till byggd biosalong. Där bor nu deras tyska au för vänner! Och vi ser mycket fram emot vår pair Lisa. första ”riktiga” vår i huset. – Vår au pair kostar ungefär som en bil

16 viivilla April 2019

FOTO LAGERHAUS

Inget hem utan böcker. Edward är arkivarie och ordningen är minutiös.

EDWARDS BUDORD FÖR VILLAÄGARE

• Älska din granne men sätt upp staket. • Skaffa en kompostkvarn, en bra grill och en gräsklippare. • Köp stora kannor att servera sangria ur. • Plantera träd tidigt så att du hinner

njuta av dem. Ett äppelträd är ju som finast efter 75 år. Har du ett gammalt hus – se till att få tillbaka ventilationen genom att undersöka vad folk täppt till genom åren. Gamla hus ska ha visst självdrag. Bo gärna ett år i huset innan ni vidtar större åtgärder. ”Vi ville till exempel ta bort vår grusplan men har insett att den behövs för att besökande bilar ska kunna vända.”

• •


Älska påsken!

Dekorationspåskägg, H&M home, 99 kr för 6 st.

Dukat för påskfest.

FOTO LAGERHAUS

Påskkrans med ägg, Newport, 349 kr.

Tallrik, Indiska, 99 kr.

Fjädrar, Åhléns, 25 kr/15-pack.

Godisägg för alla!

Ingen påsk utan påsklilja. Går att hitta i de flesta större affärer som Coop, Ica och Plantagen.

Snapsglas, Kosta boda, 244 kr/st.


Exklusivt erbjudande till dig som läser Vi i Villa!

6 nr av

TILL DIG! Multisax ...

149:-

+ frakt 49:-

+ Sekatör + Multisax + Trädgårdshandskar

... praktisk sekatör

... och slitstarka trädgårdshandskar!

Sekatör

Singlestep sekatör från Fiskars för klippning av färska kvistar och grenar. Stadiga handtag som ger bra grepp. Beläggningen på det klippande skäret minskar friktion. Mått: Höjd 7,5, bredd 2,0 och längd 21,0. Färg: Svart/orange. Värde 149 kr

Multisax

Praktisk multisax av hög kvalité från Karlstad Redskap som klipper allt från blommor till ståltråd. Mått: 10.5 mm. Färg: Svart med blommor. Värde 129 kr

Svarskort

POSTA INOM 5 DAGAR ELLER SVARA ENKELT VIA www.alltomtradgard.se/viivilla2019

JA TACK! Jag vill prenumerera på Allt om Trädgård och får 6 nr

Du sparar

+ handskar + sekatör + sax för endast 149:- (+ frakt 49:-). Totalt värde 681:-. Välj storlek på handske:

7

90800051

Trädgårdshandskar

från Tegera med en vattenavvisande innerhand för allround-arbeten. Handsken är smidig, slitstark och ger ett bra grepp och fingertoppskänsla. Material: Nitril 30% och nylon 70%. Välj mellan storlek 7 och 8. Värde 49 kr

8

532:-

90800064

Jag väljer en extra tidning istället för premierna. Jag får då 7 nr för endast 149:och betalar inget porto. 90800077

Frankeras ej. Allt om Trädgård betalar portot.

Efter dina beställda nummer fortsätter din prenumeration tillsvidare på Allt om Trädgård portofritt direkt hem i brevlådan. Du betalar då 59 kr/nummer (med reservation för moms- och prisändringar) med inbetalningskort som medföljer varannan tidning. Om du vid något tillfälle vill avsluta din prenumeration kontaktar du bara kundservice. Allt om Trädgård utkommer med 16 utgåvor per år.

Förnamn: Efternamn: VAR GOD TEXTA MED STORA BOKSTÄVER!

Adress:

Postnr: Ort:

07

c/o Bonnier Magazines & Brands

SVARSPOST 207 323 22 110 77 STOCKHOLM

Erbjudandet gäller tom 2019-06-30 och endast nya prenumeranter i Sverige. Dina premier skickas hem till dig ca 3-5 veckor efter registrerad betalning. Inbetalningskort medföljer din första tidning.

E-postadress:

Mobilnr:

Även som digital utgåva

(Vi tillämpar sms-avisering, du får din avi direkt i mobilen)

AOT 90800051

Behandling av personuppgifter Vi använder dina personuppgifter med stöd av vårt avtal med dig för att tillhandahålla den produkt eller tjänst du har beställt. Med stöd av en intresseavvägning behandlar vi även dina uppgifter för att ge dig en smidig, konsekvent och personligt anpassad upplevelse baserat på dina intressen. Vi skickar kommunikation till dig genom e-post, telefon, eller på andra sätt för att ge dig relevant information om bl.a. din prenumeration eller dina frågor. Du kan alltid frånsäga dig all direktmarknadsföring genom att kontakta oss.Dina uppgifter lagras endast så länge det är nödvändigt att tillhandahålla produkterna och tjänsterna, uppfylla transaktionerna som du har begärt eller godkänt, eller för andra nödvändiga syften, som att efterleva våra juridiska skyldigheter, lösa tvister och verkställa våra avtal. Dina personuppgifter gallras eller anonymiseras när de inte längre är relevanta för de ändamål som de har samlats in för. Med stöd av vårt berättigade intresse sparar vi även uppgifterna för marknadsföringssyften under en begränsad tid efter det att det ursprungliga ändamålet har upphört. Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida Bonniermag.se/dataskyddspolicy


NYHET

VISSTE DU …

... Hörselnedsättningen är ett stor hälsoproblem, särskilt bland äldre. En ny studie visar att försämrad hörsel i samband med att man är singel är kopplat till ökad dödlighet hos äldre. Kilde: Folkehelseinstituttet.no

Hör du dåligt? Nästan helt osynlig hörapparat

Har du märkt att du missar viktiga delar av samtal eller att du hör fel? Säger din familj att du alltid har TV:n på för högt. Du vet förmodligen att du har nedsatt hörsel, men du tycker kanske det är pinsamt. Kanske du till och med blir arg när familj och vänner säger att de tycker du skall kontrollera din hörsel. Det är för att många associerar hörselnedsättning med att bli äldre och med gamla människor. Forskning visar att det är 42% av alla människor över 50 år och 71% av alla människor över 70 år som kämpar med hörselnedsättning. Många inser inte direkt att de har nedsatt hörsel. Om du någonsin upplever svårigheter med att höra enskilda ord i ett samtal, eller att du tycker störande omgivning är problematiskt, kan kanske denna revolutionerande och prisvärda hörapparat hjälpa dig. Varför är hörapparater så nödvändiga? Att höra skrattet hos en av sina nära och kära är ovärderligt. Hörselnedsättning sker ofta gradvis, och de flesta människor förlorar gradvis de ljud som ger färg till deras liv. Hur fungerar Starmaster®? Starmaster® är en av de minsta och mest kraftfulla hörapparaterna på marknaden som ger enkel tillgång till ljud, oavsett varifrån det kommer. Starmaster® har en bekväm och diskret design och ger en naturlig rehabilitering för personer med måttlig eller svår hörselnedsättning. Starmaster® väger lite, varar lång tid och har delar som omfattas av iSolate nanoteknologi, vilket gör den fukt- och vaxresistent. Bättre och tydligare hörsel Starmaster® erbjuder ett antal fördelar för en person med hörselnedsättning. Först och främst kommer du att höra mycket bättre. Hörapparater ger dig

Art.nr. 9000

INTRODUKTIONSPRIS INTRODUKTIONSPR

kr. 598:Modell Symphony

inte normal hörsel igen, men förbättrar den avsevärt. Det blir lättare att höra vad andra säger. Du kan höra ljud som du inte har hört på länge t ex fågelsång, dörrklockor, vind eller rinnande vatten.

de

Art.nr 9001

INTRODUKTIONSPRIS

kr. 698:-

Gör sociala sammanhang och din livskvalitet bättre Denna revolutionerande enhet kommer inte bara att bespara dig pengar - den har också en intressant fördel: Starmaster® kommer att öka ditt välbefinnande genom att hjälpa dig att leva bättre med dem som finns runt dig.

Modell Helix Köp 2 st. SPARA 200:-

Prestera bättre och säkrare på jobbet Hörselnedsättning påverkar inte bara en persons sociala liv utan också arbetslivet. Att höra fel vid instruktioner eller annan arbetsrelaterade kommunikation blir mer vanligt förekommande, om hörselnedsättning fortfarande inte behandlas. Men med Starmaster® är det 90-100% mindre sannolikt att en person kommer att förlora inkomst enligt Better Hearing Institute. Dessutom är arbetslösheten dubbel hos personer med obehandlade hörselproblem jämfört med personer med normal eller behandlad hörsel. Slutsats: Är det värt det? Det finns skönhet i ljuden omkring oss om vi bara tar oss tid att lyssna. Från ett barnbarns viskade ord till förmågan att höra din chef på jobbet - ljud ger oss bättre livskvalitet. Du kan arbeta längre, vara produktiv och njuta av den musik som ingår i livet. Hörselnedsättning är orsaken till mycket frustration Hörselnedsättning kan inte bara vara frustrerande utan också leda till sociala hämningar när man inte kan delta i sociala sammanhang.

VAD GÖR DESSA HÖRAPPARATER SÅ REVOLUTIONERANDE? Under de senaste åren har du kanske märkt att din hörsel inte är så bra som tidigare. Du tappar innebörden i konversationer, behöver högre volym på TV: n och radion och har svårt att kommunicera i sociala sammanhang. Dessa hörapparater är nästan osynliga, eller om du väljer en större enhet som är förvirrande likt ett headset till en mobiltelefon. Valet är ditt. Därför tar Starmaster® marknaden storm. De är inte bara billiga, utan de är också exakt vad marknaden behöver. De är kompakta, diskreta och förstärker ljud så att du kan höra vad som händer klart och tydligt runt dig. De har avancerade funktioner och teknik och ger dig ett nytt vardagsliv. Oavsett om du har en liten eller stor hörselnedsättning, kommer du inom några dagar att märka att världen har förändrats till det bästa. Öronplugg

Var kan jag få min Starmaster®? Gå bara till den officiella hemsidan www.villanyttab.se. Välj mellan den nästan osynliga hörapparaten eller det väl synliga som alla upplever är headsetet till mobiltelefonen.

Volymkontroll

Starmaster® Beställ idag på vår hemsida www.villanyttab.se och vi levererar fraktfritt. Spara kr. 185.- i frakt

Villanytt har SPARA PENGAR – få varan skickad till dig fraktfritt n sålt flera tuse Order som beställs och betalas på hemsidan och Hörapparater www.villanyttab.se skickas fraktfritt till dig vi har mycket Vid postförskott tillkommer PostNords porto kr. 185.+ avgift för postförskott kr. 74,nöjda kunder.

Mikrofon

Telefon 08-51 72 95 40

Lätt att beställa

www.villanyttab.se


vi ivilla

GRÖNT

VÄXTHUS FÖR GRÖNT SKÖNT MYS Med ett växthus startar sommaren tidigt och pågår länge! Gröna sköna rum för pyssel, plantering och vila. Inred för umgänge med ljuskrona och soffbord, och ge plats för växter och omplanteringar med praktiska arbetsbänkar som erbjuder rejäla arbetsytor. Här är idéerna som får både dig och växterna att trivas!

FOTO LISA BJÖRNER/SWEDEN GREEN HOUSE

FOTO GARDEN & GREENHOUSE

AV TINA VERNON

VINTAGE I VÄXTHUSET. Växthus där odlingen får ta stor plats blir ofta trivsamma, rustika rum där trädgårdsarbetet får styra inredningen. Här gör sig naturmaterial som trä bra, och vintagemöbler passar fint. Utnyttja utrymmet högt som lågt, och med hyllplanen högt upp kan fler växter nås av ljuset.


FOTO SWEDEN GREEN HOUSE

FOTO LISA BJÖRNER/SWEDEN GREEN HOUSE

FOTO GARDEN & GREENHOUSE

SKAPA STÄMNING. Glöm inte ljuset när du inreder för umgänge. En takkrona med levande ljus blir en fin stämningshöjare. Testa även att klä kronan med växtlighet efter säsong, som björkris framåt våren, ängsblom vid midsommar och granris till jul. Med en kamin kan rummet användas de flesta av årets månader.

INSPIRERAS AV KÖKET. Inred växthuset med material som går ihop med jord och fukt. En Blocketfyndad köksbänk fyller de flesta behov för sådd och plantering. Lådorna och skåpen ger perfekt förvaring för stora och små redskap, medan bänkskivan är lätt att rengöra. Fint och hemtrevligt blir det också!

ODLINGSLÅDOR MED DJUP. Oavsett om du odlar i lådor, krukor eller direkt i jorden är det skönt att slippa vattna alltför ofta. De här djupa lådorna rymmer mycket jord, vilket gör att fukten behålls längre. Växter med djupare rotsystem kan också trivas här, och arbetsställningen vid rensning blir bekvämare.


vi ivilla

GRÖNT

FOTO HELENA KAASIK/SWEDEN GREEN HOUSE

FOTO BROSTE COPENHAGEN

ODLA FLYTTBART. Det kan vara praktiskt att odla i flyttbara kärl, som på vintern kan tömmas och vikas ihop. Lövkorgar i textil, säckar av jute, vävplast och geotextil fungerar bra för alltifrån potatisodling till blommande växter. Underlaget bör vara oömt, då vätan kan missfärga. På väggen syns här en knopplist med plats för stora och små redskap. Gör din egen med hjälp av en träplanka med knoppar och krokar.

PLATS FÖR AVKOPPLING. För många är växthuset ett rum för avkoppling, en plats där sommaren börjar tidigare och håller ut längre. Om du planerar växthus – glöm inte att tänka till kring golvet. Jordgolv, marksten, betong eller grus ger olika känsla och möjligheter. Vill du använda växthuset som middagssal uppskattas ett hårdare golv av gäster med klack ... Alla golv har sina fördelar, utgå från vad ditt växthus ska användas till. 22 viivilla April 2019

GENERÖSA ARBETSBÄNKAR OCH YTOR. Stora ytor för arbete och växter är A och O i växthuset. För odlingskära tar vårsådderna stor plats, och än större plats krävs när småplantorna ska skolas om.


EN SVENSKTILLVERKAD SPABADSDRÖM.

JUST NU STOR LANSERINGS- & VÅRKAMPANJ.

i skene, västergötland, designar och bygger vi spabad för svenska förhållanden. I Sverige kan det skilja över 50°C mellan vinter och sommar. Men det är inte kylan som är den värsta utmaningen – utan den råa fukten och vinden. Med utgångspunkt i detta konstruerar vi därför våra spabad med följande fördelar; marknadens tjockaste skal, sittdjup som är djupare än konkurrenternas, en unik reningsprocess som gör vattnet renare än dricksvatten, driftsäkert styrsystem, och välisolerade lock som minimerar värmeförlust. Ett spabad från Viskan Spa, ger dig inte bara en badupplevelse utöver det vanliga, utan även enkelt och tryggt ägande – året om. Välkommen till Sveriges enda tillverkare av spabad.

Följ oss på facebook.com/viskanspa och instagram @viskanspa | www.viskanspa.se ALINGSÅS Högbergs Markis BJÄRNUM WM Pool BOLLNÄS Bolletunnan BORÅS Alltibad ENKÖPING Spaporten ESKILSTUNA Färgbolaget i Torshälla FALUN Spa och Poolbutiken GISLAVED Gislaveds energi & VVS GÄVLE Spa och poolbutiken GÖTEBORG Poolproffset HALLSBERG Badspecialisten HELSINGBORG Ecopool JÖNKÖPING Badhuset KALMAR Spabadcenter KARLSKOGA PM-hem KARLSKRONA Elon KARLSTAD Poolkompaniet KUNGSBACKA Spakillarna LAHOLM Nordic Therm Spa LINKÖPING Elon Coldman MJÖLBY Aqvis Swimmingpool MÖLNLYCKE Mölnlycke Trä NÄTTRABY Elon Luddwes OSKARSHAMN Colorama SKELLEFTEÅ Pool & Spas SKÖVDE A-möbler STENKULLEN Sköldbergs VVS STOCKHOLM Nordic Pool | Spa och Bad interiör STORA HÖGA Spabadsbutiken STRÖMSTAD Strömstad Värme och Sanitet SUNDSVALL Miami Pool TRANÅS Elon Coldman TROLLHÄTTAN Spabadsbutiken UDDEVALLA Spabadsbutiken UMEÅ Elon Vita huset UPPSALA Ekeby bruk Bad & Kök VALBO Spa och Poolbutiken VARBERG Spabutiken i Varberg VEBERÖD Veberöds Kakelkompani Bad och Spa VELLINGE Spabadsbutiken VETLANDA HemX VISBY Colorama VÄSTERVIK SpabadCenter YSTAD Elon Knut Pers ÖRNSKÖLDSVIK Norrspa | Viskan Spa säljs även av Miamipools återförsäljare, se mer på www.miamipool.se


vi ivilla

ANNONSSAMARBETE

Så här tycker kunderna: ”Fungerade fantastiskt bra. Den gamla unkna lukten i lillstugan borta och det doftar fräscht. En produkt som håller vad den lovar.” Jan, Rättvik

Välj rätt produkt för dig!

AV VICTORIA LAGERCRANTZ FOTO OZONAIR

SUCCÉPRODUKTEN STÄDAR DÄR DU INTE KAN Ozoneair gör succé både i Sverige och utomlands bland villaägare. Med Ozoneair kan du sanera ditt hem och få bort dålig lukt och mögel – genom att trycka på en knapp.

K

ommer den svenska succéprodukten Ozoneair – som i dag har sålts i över 30 000 exemplar – att bli lika självklar i våra hem som dammsugaren? Ja, kanske. Så här säger i alla fall kunden Mikael Swedberg, som testat produkten hemma: – Garaget och förrådet luktade unket och jordkällaren dominerades av en stickande lukt av mögel. Tack vare Ozoneair doftade det fräscht igen efter bara några timmar. KRÄVER INGA FÖRKUNSKAPER ALLS Ozoneair är en unik maskin, som du kan använda i ditt hem utan några som helst förkunskaper. Tack vare gasen ozon – som är 3000 gånger mer effektiv än klorin – tar den bort dåliga lukter, och även källan till lukterna.

 – Maskinen omvandlar syret i luften till ozon, så kallat aktivt syre, som attackerar och neutraliserar de luktframkallande molekylerna. Det kan handla om mögelsporer, rökeller djurlukt, unkna odörer från avlopp eller

krypgrunden, berättar Johan Lundberg, Ozoneairs grundare. EN BEPRÖVAD TEKNIK

 Men vad är då hemligheten med ozon? Jo, kemiskt sett är ozon-molekylen aggressiv – och därför oerhört effektiv. Ozon används bland annat för blekning av textilvaror och pappersmassa samt desinfektion av tvätt inom vården. På många håll i världen renar man dricksvattnet med ozon, det tar bort mögelsporer, bakterier och andra mikroorganismer. Möbler och rum som rökskadats vid brand kan saneras och bli luktfria med hjälp av ozon. Johan Lundberg:

 – Det helt nya med Ozoneair är att du som privatperson kan sanera ditt hem på egen hand för en bråkdel av vad det skulle ha kostat att anlita en firma. 

– Du placerar maskinen i det rum eller utrymme du vill sanera. Sedan trycker du på knappen. Maskinen är helautomatisk: den räknar själv ut den optimala rengöringstiden för bästa resultat. Medan den jobbar kan du ägna dig åt annat.

”Doften försvann på bara några timmar” Mikael Swedberg har genom åren undvikit att använda jordkällaren på familjens lantställe, på grund av den stickande lukten. Men så bestämde han sig för att testa luftrenaren Ozoneair. – Jag köpte maskinen på vinst och förlust och ställde den i jordkällaren för att se vad som skulle hända. Efter bara några timmar var den unkna lukten borta, vilket var väldigt förvånande, berättar Mikael. – Nu har det gått en dryg månad och den dåliga lukten har ännu inte kommit tillbaka. DOFTEN AV INSTÄNGT ÄR HELT BORTA Efter det lyckade testet bestämde sig Michael för att prova maskinen i andra delar av stugan. Liksom de flesta fritidshusägare har familjen haft ovälkomna besök av möss och försökt bli kvitt den instängda doften med traditionell rengöring. – Det enda jag behövde göra var att flytta den mellan rummen och trycka på start-knappen. Inom ett dygn blev det en märkbar skillnad i hela stugan – som om det vore nystädat.

Ozoneair Go 30

Ozoneair Plus 60

Ozoneair Pro 120

Enstaka rum, bilar, båtar, husvagnar.

Medelstora rum, mindre, lägenheter stugor och hus

Hela hus, våningsplan och lägenheter

Kapacitet: 5 - 30 m2 Behandlingstid: * 4h Driftstid: 4 000h Påfyllningsbar: Nej Vikt: 3,6 kg

Kapacitet: 10 - 60 m2 Behandlingstid: * 2h Driftstid: 4 000h Påfyllningsbar: Ja Vikt: 5,7 kg

Kapacitet: 15 - 120 m2 Behandlingstid: * 2h Driftstid: 4 000h Påfyllningsbar: Ja Vikt: 3,6 kg

Pris: 3 990 kr

Pris: 5 990 kr

Pris: 7 990 kr

*Genomsnittstid för 30 m2

Här kan Ozoneair hjälpa dig

• Källaren – ventilationen

är ofta dålig och det finns stor risk att det bildas mögel och fukt.

• Krypgrunder – här är

det svårt att få bort lukt som kan sprida sig och sätta sig i väggar och inredning.

• I ditt hem – lukt hänger

ofta kvar i möbler, textilier och inredning.

• Vinden och förrå-

det – här luktar det ofta instängt som ett resultat av 
fukt 
 och dålig ventilation.

• Badrummet, tvättstugan – avlopp, fukt och dålig ventilation kan 
orsaka 
 lukter.

• Fritidshuset, husvagnen, husbilen, båten – står ofta tomma 
längre 
 perioder och på våren luktar det instängt.

”Har under flera år dragits med en besvärande doft från källaren. Den spred sig även upp i resten av huset. Körde Ozonair i samtliga rum och problemet är nu ur världen.” Jan Axel ”Fantastisk produkt, vi trodde att det var ”kört” vad gällde lukten i stugan, men det visade sig vara gammalt byggmaterial som fällde ut lukten. Nu kör vi maskinen en gång i kvartalet och det håller lukten borta.” Peter Löfgren ”Har använt maskinen två gånger. I ett förråd och ett badrum. Den är effektiv och tar bort all doft, avlopp, mugg sommarstugedoft. Liten enkel men effektiv. Rekommenderar den varmt.” Claes ”Frugan, med en hunds luktsinne, var ganska skeptiskt till denna maskin, men efter samtal med Ozoneair så garanterade de oss att om vi inte var nöjda efter 14-dagar så var det bara att returnera. Hade 3 små rum som vi körde ca 20 timmar totalt i ett par omgångar, och sedan släpptes frugan in med sin näsa för att kolla, wow det funkar ju var kommentaren från henne. så vi behåller denna lilla maskin. Kan verkligen rekommenderas.” Alf G.

BEHÖVER DU BLI KVITT MÖGEL ELLER DÅLIG LUKT?

Ring oss i dag på 0771-366 366 eller gör din beställning på www.ozoneair.se


vi ivilla

ANNONSSAMARBETE

Så här tycker kunderna: ”Fungerade fantastiskt bra. Den gamla unkna lukten i lillstugan borta och det doftar fräscht. En produkt som håller vad den lovar.” Jan, Rättvik

Välj rätt produkt för dig!

AV VICTORIA LAGERCRANTZ FOTO OZONAIR

SUCCÉPRODUKTEN STÄDAR DÄR DU INTE KAN Ozoneair gör succé både i Sverige och utomlands bland villaägare. Med Ozoneair kan du sanera ditt hem och få bort dålig lukt och mögel – genom att trycka på en knapp.

K

ommer den svenska succéprodukten Ozoneair – som i dag har sålts i över 30 000 exemplar – att bli lika självklar i våra hem som dammsugaren? Ja, kanske. Så här säger i alla fall kunden Mikael Swedberg, som testat produkten hemma: – Garaget och förrådet luktade unket och jordkällaren dominerades av en stickande lukt av mögel. Tack vare Ozoneair doftade det fräscht igen efter bara några timmar. KRÄVER INGA FÖRKUNSKAPER ALLS Ozoneair är en unik maskin, som du kan använda i ditt hem utan några som helst förkunskaper. Tack vare gasen ozon – som är 3000 gånger mer effektiv än klorin – tar den bort dåliga lukter, och även källan till lukterna.

 – Maskinen omvandlar syret i luften till ozon, så kallat aktivt syre, som attackerar och neutraliserar de luktframkallande molekylerna. Det kan handla om mögelsporer, rökeller djurlukt, unkna odörer från avlopp eller

krypgrunden, berättar Johan Lundberg, Ozoneairs grundare. EN BEPRÖVAD TEKNIK

 Men vad är då hemligheten med ozon? Jo, kemiskt sett är ozon-molekylen aggressiv – och därför oerhört effektiv. Ozon används bland annat för blekning av textilvaror och pappersmassa samt desinfektion av tvätt inom vården. På många håll i världen renar man dricksvattnet med ozon, det tar bort mögelsporer, bakterier och andra mikroorganismer. Möbler och rum som rökskadats vid brand kan saneras och bli luktfria med hjälp av ozon. Johan Lundberg:

 – Det helt nya med Ozoneair är att du som privatperson kan sanera ditt hem på egen hand för en bråkdel av vad det skulle ha kostat att anlita en firma. 

– Du placerar maskinen i det rum eller utrymme du vill sanera. Sedan trycker du på knappen. Maskinen är helautomatisk: den räknar själv ut den optimala rengöringstiden för bästa resultat. Medan den jobbar kan du ägna dig åt annat.

”Doften försvann på bara några timmar” Mikael Swedberg har genom åren undvikit att använda jordkällaren på familjens lantställe, på grund av den stickande lukten. Men så bestämde han sig för att testa luftrenaren Ozoneair. – Jag köpte maskinen på vinst och förlust och ställde den i jordkällaren för att se vad som skulle hända. Efter bara några timmar var den unkna lukten borta, vilket var väldigt förvånande, berättar Mikael. – Nu har det gått en dryg månad och den dåliga lukten har ännu inte kommit tillbaka. DOFTEN AV INSTÄNGT ÄR HELT BORTA Efter det lyckade testet bestämde sig Michael för att prova maskinen i andra delar av stugan. Liksom de flesta fritidshusägare har familjen haft ovälkomna besök av möss och försökt bli kvitt den instängda doften med traditionell rengöring. – Det enda jag behövde göra var att flytta den mellan rummen och trycka på start-knappen. Inom ett dygn blev det en märkbar skillnad i hela stugan – som om det vore nystädat.

Ozoneair Go 30

Ozoneair Plus 60

Ozoneair Pro 120

Enstaka rum, bilar, båtar, husvagnar.

Medelstora rum, mindre, lägenheter stugor och hus

Hela hus, våningsplan och lägenheter

Kapacitet: 5 - 30 m2 Behandlingstid: * 4h Driftstid: 4 000h Påfyllningsbar: Nej Vikt: 3,6 kg

Kapacitet: 10 - 60 m2 Behandlingstid: * 2h Driftstid: 4 000h Påfyllningsbar: Ja Vikt: 5,7 kg

Kapacitet: 15 - 120 m2 Behandlingstid: * 2h Driftstid: 4 000h Påfyllningsbar: Ja Vikt: 3,6 kg

Pris: 3 990 kr

Pris: 5 990 kr

Pris: 7 990 kr

*Genomsnittstid för 30 m2

Här kan Ozoneair hjälpa dig

• Källaren – ventilationen

är ofta dålig och det finns stor risk att det bildas mögel och fukt.

• Krypgrunder – här är

det svårt att få bort lukt som kan sprida sig och sätta sig i väggar och inredning.

• I ditt hem – lukt hänger

ofta kvar i möbler, textilier och inredning.

• Vinden och förrå-

det – här luktar det ofta instängt som ett resultat av 
fukt 
 och dålig ventilation.

• Badrummet, tvättstugan – avlopp, fukt och dålig ventilation kan 
orsaka 
 lukter.

• Fritidshuset, husvagnen, husbilen, båten – står ofta tomma 
längre 
 perioder och på våren luktar det instängt.

”Har under flera år dragits med en besvärande doft från källaren. Den spred sig även upp i resten av huset. Körde Ozonair i samtliga rum och problemet är nu ur världen.” Jan Axel ”Fantastisk produkt, vi trodde att det var ”kört” vad gällde lukten i stugan, men det visade sig vara gammalt byggmaterial som fällde ut lukten. Nu kör vi maskinen en gång i kvartalet och det håller lukten borta.” Peter Löfgren ”Har använt maskinen två gånger. I ett förråd och ett badrum. Den är effektiv och tar bort all doft, avlopp, mugg sommarstugedoft. Liten enkel men effektiv. Rekommenderar den varmt.” Claes ”Frugan, med en hunds luktsinne, var ganska skeptiskt till denna maskin, men efter samtal med Ozoneair så garanterade de oss att om vi inte var nöjda efter 14-dagar så var det bara att returnera. Hade 3 små rum som vi körde ca 20 timmar totalt i ett par omgångar, och sedan släpptes frugan in med sin näsa för att kolla, wow det funkar ju var kommentaren från henne. så vi behåller denna lilla maskin. Kan verkligen rekommenderas.” Alf G.

BEHÖVER DU BLI KVITT MÖGEL ELLER DÅLIG LUKT?

Ring oss i dag på 0771-366 366 eller gör din beställning på www.ozoneair.se


vi ivilla LÄ

GÖR DET SJÄLV

S A R N AS

bästa

idéer

Tips, uppfinningar & bilder från hela landet!

VÄRDE:

1 100 kr

Månadens vinst!

Den här månaden vann Ingela Johanson ett städkit med multiren­ göringssprej, tvättmedel, diskmedel och tvål med refill från @home – och hela 99 procent av ingre­ dienserna är av naturligt ursprung.

EFFEKTIV GÅNGKRATTA Min hemmagjorda gångkratta består av en bit överbliven limträbalk som jag har spikat massor av 5-tumsspik i – och sedan satt på ett skaft. Gången blir jättefin! Mikael Nyberg

MÅNADENS VINNANDE IDÉ:

Loppiskarafferna blev fina lampor! “Jag såg en fin lampa på NK som var väldigt dyr – och tänkte att en sådan kan jag fixa själv. Efter lite letande på loppis hittade jag några karaffer som jag lät en glasmästare ta bort bottnarna på. Sedan åkte jag till en lampbutik där de hjälpte mig att plocka ut det jag behövde för att göra karafferna till lampor. Sambon fick sedan äran att montera ihop det hela! Jag är väldigt nöjd, både med lamporna och sambon.“

FLER SMARTA IDÉER!

Namn: Ingela Johansson. Ålder: 35 år. Bor: I Munka-Ljungby. Familj: Sambon Andreas och döttrarna Hedda och Tove. Gör: Renoverar en gammal skola och jobbar som SFI-lärare. 

EFTER

FÖRE SNYGGT TRÄBADKAR Vi köpte ett begagnat badkar utan sidor och så byggde min man egna av drivved. Lina Bengtsson

Vill du också vinna?

Har du ett tips eller uppfinning du vill dela med dig av? Mejla din idé med tillhörande bild till lasare@viivilla.se eller lägg upp en bild på Instagram med taggen #viivillatipset. Du har då chans att vinna en fin överraskning till hemmet!

26 viivilla April 2019

SMART VÄDRINGSSTÄLL Jag har gjort ett vädringsställ på vår veranda med hjälp av 25 mm rundstång och tillbockade fönsterhakar som jag skruvade i stången. Stången vilar i skruvöglor i taket. Bara att haka upp och vädra mattor, täcken med mera där! Agne Birgersson


Skeberg V37-G

s sa Vis r finn r elle lage d mo n på idan s e äv hem se

Granberg V52-G

Ett hantverk från Dalarna

Brenäs PV35-G

Rönnäs PV14-G

www.leksandsdorren.se bli inspirerad - se priser - beställ katalog - hitta återförsäljare

Rexbo V63-G

Leksandsdörren AB Siljansnäsvägen 12 793 92 LEKSAND info@leksandsdorren.se

GLASRÄCKEN ENKELT & TRYGGT EFTER DINA MÅTT

Räckesbutiken säljer måttanpassade glasräcken och ledstänger på nätet. Altan, balkong, pool, trappa, ute eller inne - vi tillverkar räcket efter dina önskemål! Det är enkelt att beställa, och du ser priset direkt när du fyllt i dina mått i designverktyget. Allt ingår, även frakten.

WWW.RACKESBUTIKEN.SE 0431 - 37 10 60 info@rackesbutiken.se

Har du några frågor är det bara att kontakta oss via hemsidan.

Natalia, Kundservice

BETYG 9,2 / 10

April 2019 www.viivilla.se

27


UTERUM & VÄXTHUS! Kunskap, känsla, kvalité sedan 1993.

10% rabatt på murväxthus

Gäller 1 April - 27 April 2019

5% rabatt på standard Victoria Uterum

STORMGARANTI

5 År

Ladda ner eller beställ vår katalog på www.classicum.se Telefon: 040-40 51 90 Öppettider: www.classicum.se

Besök oss och bli inspirerad i våra vackra utställningsträdgårdar! SVEDALA: Visningsträdgård, butik & huvudkontor Adress: Källgården, Aggarpsvägen

SOLNA : Visningsträdgård Adress: Brunnsvikens trdg. Ulriksdalsvägen 2


UTERUM & VÄXTHUS! Kunskap, känsla, kvalité sedan 1993.

10% rabatt på murväxthus

Gäller 1 April - 27 April 2019

5% rabatt på standard Victoria Uterum

STORMGARANTI

5 År

Ladda ner eller beställ vår katalog på www.classicum.se Telefon: 040-40 51 90 Öppettider: www.classicum.se

Besök oss och bli inspirerad i våra vackra utställningsträdgårdar! SVEDALA: Visningsträdgård, butik & huvudkontor Adress: Källgården, Aggarpsvägen

SOLNA : Visningsträdgård Adress: Brunnsvikens trdg. Ulriksdalsvägen 2


SPONSRAT SAMARBETE

Allt för ditt altanprojekt!

Skydda din terrass med terrasslasyr, 3L, grå, 279 kr.

Sätt upp ett vindskydd för blåsfria vårkvällar, 28x45 mm Staketribba Grön.

För extra smutsiga partier kan du behöva rengöringsmedel. Ta bort alger och mossa med altantvätt.

VÅRFIXA ALTANEN! Vi gillar kvalitetsprodukter till ett bra pris. Här är prylarna från Byggmax som lägger grunden för en härlig altansommar.

I Byggmaxbutikerna hittar du den här symbolen vid Vi i Villas favoriter!

Insynsfri tt med s kärmvä ggen Ha nna.

Dags att olja in trallen! Träolja 4,6L färglös, 139 kr (gäller 22/3–7/4).

Prisuppgifterna kan komma att ändras. Se aktuellt pris på Byggmax.se.

Rengör din altan med en liten och smidig högtryckstvätt, Kärcher K2 Full Control.


FOTO: DA N I E L A H LG R E N /S O U T H S I D E AG E N C Y

Elitfönster Original Alu

NYHET! Elitfönster På Plats. Fönster och dörrar för alla bekväma. Upptäck vårt nya erbjudande Elitfönster På Plats. När du köper några av våra mest populära fönster kan du nu sitta lugnt och bekvämt kvar i fåtöljen och låta oss göra hela jobbet. Vi kommer ut och mäter och rekommenderar, levererar och monterar och på köpet får du garanti på både fönster och arbetet. Att byta fönster kan inte bli bekvämare. Läs mer på elitfönsterpåplats.se


vi ivilla

ANNONSSAMARBETE

Leif är nöjd med sin investering. På två månader producerade hans solcellstak el för 5000 kronor.

Ett tak som tjänar pengar. 38 solceller gör jobbet när sol blir el.

Testa d i t t ta k p å Otovo.se!

Leif producerar mer el än han gör av med AV HARALD NYLUND FOTO OTOVO

Förra sommaren valde Leif att installera en solcellsanläggning på sitt tak på gården strax utanför Norrtälje. – Jag producerar en bra bit mer än vad jag själv kan förbruka, säger Leif.

D

et är sensommar 2018. Leif står och blickar ut över sina grödor på gården strax utanför Norrtälje. Han har sin hund i famnen. Solen värmer i nacken och Leif vänder sig om. Han tittar upp mot sitt tak och där sitter en solcellsanläggning. 38 paneler jobbar flitigt med att omsätta sol till el. Leif hade varit nyfiken på solceller i många år tills han till slut hittade Otovo genom Facebook. Familjen beslöt sig för att lägga om till förnybar energi med solceller och förra sommaren beskriver Leif som en drömsommar. Solen var så kraftig att familjen producerade mer el än de kunde göra av med. På bara 2

månader producerades el till ett värde av 5000 kronor. DÄRFÖR VALDE LEIF OTOVO Otovo hjälper dig att hitta den bästa och billigaste lokala installatören av solceller i ditt område. Detta gör att du själv inte behöver spendera tid med att ringa runt och söka installatörer på egen hand. Leif valde Otovo på grund av den personliga kontakten och bemötandet som han fick. SPARA PENGAR – Det är viktigt att informera folk om att elpriset i Sverige stiger och stiger för varje år som går, säger Leif. Istället för att betala

höga elkostnader till elbolag tycker Leif att man ska investera i en solcellsanläggning och spara pengar med egenproducerad el. 2 månader från första kontakten med Otovo var solcellsanläggningen igång hos Leif. Otovos projektledare sköter hela installationen, från pappersarbete till kontakten med installatörer. TRYGGT MED SOLCELLSANLÄGGNING Du kan gå in på otovo.se och testa ditt tak. Du skriver in din adress och anger vilken del av taket som har bäst söderläge. Sedan är du igång. Hela Otovo-teamet, med Dr Andreas Bentzen i spetsen, utvärderar ständigt

Facebook: @otovoSE • E-post sol@otovo.se • Telefon +46841033110

solpaneler för att hela tiden använda rätt teknik. Snart är det vår och snart börjar solen skina. Kan du se dig själv stå och titta upp mot taket om några månader precis som Leif gjorde? Låt 2019 bli året då du investerar i en solcellsanläggning och producerar el. Genom Otovo får du försäkringar och garantier som gör att du kan känna dig trygg med din nya solcellsanläggning.


INREDNING

Nu är det

Dyna, Ellos Home, 999 kr.

ALTANDAGS!

Korg, Granit, 399 kr.

kr.

ROMANTISKT Hälsa våren med pastellfärger, blommigt och rotting.

Ampel, Granit, 149 kr.

e, 24 5

vi ivilla

Tidigarelägg utesäsongen med hjälp av plädar, eldkorgar och ljusslingor. Här får du tips för hur du höjer mysfaktorn på din plats i solen – inred med ljusa naturmaterial eller i en granitgrå färgskala.

ka, Bric

AV SOFIA HÄNSTRÖM FOTO ISTOCKPHOTO

.s in ed w a dj Na

STRAMT & STILRENT Hitta lugnet med grått, grönt och metall.

Eldkorg, Clas Ohlson, 249 kr. Sålåda, Granit, 299 kr. Ljusslinga, Lagerhaus, 599 kr.

Hängstol, Confidentliving.se, 839 kr.

Serveringstång, Wmf/ Royaldesign.se, 199 kr.

Grillspett, 4-pack, Bercato/Cervera, 139 kr.

Pläd i fuskpäls, Åhléns, 799 kr.

Kruka, Åhléns, 399 kr.

Pläd, H&M Home, 199 kr.

Vimpel, H&M Home, 99 kr.

Ampel, Granit, 149 kr.

Kolarpanna, Bauhaus, 279 kr.

34 viivilla April 2019

kr.

Rottingbord, Ellos Home, 1 299 kr.

gnonline. esi se, /D 10 ir k

9

Grillva nte, K lippa n Yl lef ab

Dyna, Åhléns, 99 kr.

Sk är mv äg g,

Ljuslykta, Rusta, 149 kr. Ba uh au s, 1

09 5k r.

Mobil blomvagn, Wexthuset.com, 1 790 kr.

Loungestol, Jysk, 1 699 kr.

Kamadogrill, Kamadosumo.se, 9 995 kr.


Dyna, Ellos Home, 999 kr.

e, 24 5

kr.

Korg, Granit, 399 kr.

ka, Bric

.s in ed w a dj Na

STRAMT & STILRENT Hitta lugnet med grått, grönt och metall.

Sålåda, Granit, 299 kr. Ljusslinga, Lagerhaus, 599 kr.

Serveringstång, Wmf/ Royaldesign.se, 199 kr.

Pläd i fuskpäls, Åhléns, 799 kr. Ampel, Granit, 149 kr.

Kolarpanna, Bauhaus, 279 kr.

Mobil blomvagn, Wexthuset.com, 1 790 kr.

Loungestol, Jysk, 1 699 kr.

Kamadogrill, Kamadosumo.se, 9 995 kr.

April 2019 www.viivilla.se

35


Lättmonterade attefallshus ATTEFALL LOFT TORP 2 4 från 7

TIMMERHUS

MODULHUS

GARAGE

1.700 kr

F LY T B R Y G G O R

Sorselestugan har producerat timrade stugor

som tål både väder och vind. Vi står för

och friggebodar av högsta kvalitet i över 35 år.

Lappländsk kvalitet och levererar alltid till

Hos oss hittar du ett flertal modeller av

dig utan mellanhänder! Dessutom lämnar

förrådsbodar och timmerstugor, modulhus

vi 5 års garanti på alla våra produkter.

Lekande Lätt sorselestugan.se • 0952-122 22

Våtrumsvägg Forbo TermaLife

fr.

159:-/m2 (199:-/m2)

Forbo TermaLife Origami Cloud Metal

Forbo TermaLife Lotus Cloud Metal

Forbo TermaLife Bloom Cloud

RÅDGIVNING Ring 020-25 00 25. Öppet alla dagar 8-22. SE OCH KÄNN Besök oss i Malmö Göteborg och Stockholm.

INGET VANLIGT BYGGVARUHUS

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. VI RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING. © 2019 BYGGHEMMA SVERIGE AB, MALMÖ/OSKARSHAMN.

36 viivilla April 2019


STÖRST I SVERIGE PÅ THERMOPLAST POOLER!

THERMOPLAST (PP) POOL

2.7X6 POOLPAKET - KAMPANJPRIS: 75 900 KR 2.7X6 POOLPAKET MED POOLTAK: 109 900 KR

“HEL BALJA” MED LIVSTIDS GARANTI* EGEN FABRIK Våra konkurrenter importerar, medan vi har egen tillverkning i Sverige. Som första fabrik i Skandinavien tillverkar vi i Malmö sedan 2010. Thermoplast pooler. Thermoplast poolen levereras precis som glasfiberpoolen som hel balja vilket innebär snabbare installation till lägre kostnader. Till skillnad från Thermopoolen kräver Thermoplast poolen oftast inte någon betongplatta. Fördelen med Thermoplast är att det är ett homogent 8mm´s material och kan därför inte få osmos(böldpest) som kan drabba glasfiberpooler, den tål högre temperatur än en liner pool och den beräknade livslängden är minst 45 år. Installationen är enkel och börjar man gräva på måndagen så har man en badklar pool redan på fredagen, man slipper även en massa installatörer springandes på tomten i flera veckor! Vi är stolta över att sportbilstillverkaren Christian von Koenigsegg som gillar nya lösningar och spännande material valde just denna pool, då den möjliggjorde hans vision om att ha en året runt pool utan synlig poolkant. Detta är möjligt tack vare den goda isolationen samt att poolen inte behöver En tillagd poolkant för att fungera eller se vacker ut.

Leverans till HELA Sverige * Poolteam lämnar livstids garanti mot osmos / bölpest

E-mail: info@poolteam.se Butik/Showroom:

Tel: 020 - 10 31 00 Nornegatan 10b (Svågertorp), Malmö


vi ivilla

HUSLIV

SÄKERHET

Insidertipsen som stoppar tjuven! Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista tjuven. AV MARIT DANIELSSON FOTO: EVA LINDBLAD När på dygnet slår tjuvarna till?

De så kallade duktiga tjuvarna jobbar på dagen. De följer de boendes rutiner, mitt på dagen kan det vara helt tomt i ett villaområde, alla är på jobbet. Tvärtemot vad många tror drar sig många tjuvar för att gå in på natten; det är osäkert och de vet inte vad man stöter på. Tjuvar vill inte jobba med oförutsägbara scenarion. När sker flest villainbrott?

Under semestrar och högtider kulminerar det. Då är många bortresta och huset står tomt, medan andra i området, som är hemma, kanske har besök och nya, okända människor rör sig i området. Då uppstår tillfälle för tjuvarna att närma sig utan att väcka misstankar.

”LÅS IN ER PÅ TOA OCH RING POLISEN!” Vilka hus är särskilt i riskzonen?

Hus som är insynsskyddade, som ligger undangömt, kanske längst ner i ett hörn mot skogen där ingen ser. Sedan kan det vara avgörande vad man ser för prylar utanför. Självklart

38

viivilla April 2019

säger en lyxbil på uppfarten att det kan finnas värdefulla saker inomhus. Och om inget signalerar att det finns larm eller annan säkerhet ökar risken. Vad letar tjuvarna efter?

Cash och guld. Pass kan säljas till kriminell verksamhet, id-kort kan användas för id-kapning. Värdesaker, tekniska prylar som datorer och Ipads. Så undvik att lämna saker framme som syns genom fönstren, som datorer. Även om många inbrott är planerade finns en stor faktor där tillfället gör tjuven. Hur jobbar tjuvarna för att veta att ett hus står tomt?

Lampor utomhus som tänds av rörelser, är det bra?

Rörelsesensor är ett måste. Tjuvar som jobbar på kvällen vill jobba i mörkret, det är ett stort störningsmoment om det plötsligt blir ljust, pulsen höjs, situationen kan upplevas som skrämmande för inbrottstjuven. Om man är hemma och hör att det är inbrott på gång, vad bör man göra?

Lås in er på toa och ring polisen direkt. Spela absolut inte hjälte, gå aldrig i närkamp, man vet aldrig vilka som är på väg in. Skrik så att tjuvarna vet att det finns folk där.

Vissa lägger till exempel sand på soptunnan – om sanden ligger kvar vet de att ingen är där. De kan lägga en sop för dörren, ligger den kvar vet de att ingen har varit i huset. Var uppmärksam på sådant.

Är det klokt att sova med tillhyggen bredvid sig?

Hjälper det om man installerar timer, så att lampor inomhus slås på och av?

Vad är det smartaste att göra för att undvika besök?

Ibland, men en vanlig miss är att man ställer in på samma tid. Det märker tjuvarna, det är för genomskinligt att lampor går på exakt klockan nio varje kväll.

med värdefulla grejer ute eller inne. Tjuvar går sällan in genom ytterdörren, de tar fönster- eller altanvägen, så använd fönsterlås så att det inte bara är att krossa rutan och öppna. Funkar grannsamverkan?

Ja! Grannsamverkan är underskattat. Vissa har Facebookgrupper där man berättar när man ska ha hantverkare, så vet man när något sker som inte ska ske. Hjälp varandra att hålla koll, det har stor betydelse.

! v u j t Fd

Det skulle jag inte råda till. Ha hellre en brandsläckare i rummet som man kan spruta mot en inkräktare – det är ofarligt men avskräckande.

Ju mer som jobbar mot tjuven, desto bättre. Över­ vakningssystem, larm på taket som tjuter rejält över området, larmklistermärken som visar att larm finns, lampor som tänds av sensorer – och skylta inte

ANDERS ADALI levde under många år ett dubbelliv som vanlig familjefar och grov brottsling. 2007 dömdes han till sju års fängelse för ett rån. Det blev vändpunkten, och i dag arbetar Anders som säkerhetskonsult och föreläsare, och han har gett ut två böcker om livet som kriminell.


VI GÖR DITT GAMLA TAK SOM NYTT IGEN Förläng takets livslängd med upp till 20 år

1 1

2

Ångtvättning av takpannorna

Anti-algbehandling

KAMPANJ 15%

3

4

Första lagret färg appliceras

Andra lagret färg appliceras

Prisexempel

25 000 kr 1-plansvilla 150m2 takyta Ord. pris 29 000 kr efter rot

och omdömen se: För fler referenser m.se

m/taktea

www.facebook.co

Vi jobbar i hela Stockholms län Ring oss på 08-658 50 50

Kontakta oss för en kostnadsfri besiktning av ditt tak!


Allt inom ­vattenrening!

Vi erbjuder gratis vattentest – Kontakta oss idag! AR VI SERV

ALLA ­ VATTEN! FILTER

Vi säljer, installerar och servar ­vattenfilter, pumpar och tryckkärl.

Stockholm 08-60 80 600 Örebro 019-10 60 00

www.bravavattenrening.se

C O LO U R S OF N AT U R E Vår badrumsmöbel GRIPEN tillverkas av hållbara material och är byggda enligt småländsk hantverkstradition. Kombinationen gav oss utmärkelsen Årets badrum förra året.

VÄLJ DIN EGEN FAVORITFÄRG!

I år har vi lanserat en vidareutvecklad modell som fått namnet Gripen Classic. Möbelserien levereras som standard i grått. Men nu kan du välja att få din möbel i valfri kulör. Vilken är din standard?

M A D E b y N AT U R E

Beställ vår katalog på 0481-50 000 eller duobad.com

Stockholm Norr viivilla April 2019


www.ctc.se

Bli en vinnare med CTC!

När du väljer CTC, får du inte bara en av Sveriges bästa värmepumpar - utan även 50 trisslotter eller mat till hela familjen på köpet. Ny teknik, ny design och otroligt låg ljudnivå gör CTC EcoAir 600M-serien till några av Sveriges bästa luft/vattenvärmepumpar! Bergvärmepumpen CTC GSi har dessutom lanserats i en större modell, perfekt för den stora villan eller flerbostadshuset. Läs mer och kontakta oss på www.ctc.se

Läs mer på ctc.se * CTC GSi 12 – Energieffektivitetsklass, värmesystem och varmvatten inkl. styrning (skala A+++ till G). ** CTC EcoAir 614M-622M – Energieffektivitetsklass, värmesystem inkl. styrning (skala A+++ till G). BRO SÅ VVS & ENERGI AB 08-582 473 03 BROMMA FIRE CONTROL 070-593 30 07 HALLSTAVIK HALLSTAVIKS VVS AB 0175-216 64 LIDINGÖ CREA NORD AB 08-765 15 20 MÄRSTA COMFORT KARBY VVS AB 08-592 596 60 NORRTÄLJE NM RÖRSERVICE AB 0176-22 47 00 SOLLENTUNA ALLMÄNNA RÖRJOUREN I SOLLENTUNA 08-558 035 53 / BOGI VÄRME AB 08-81 04 90 / THERMOVENT 070-514 92 03 STOCKHOLM ENERGIVÄRME I STOCKHOLM AB 08-664 81 00 / ATIREM AB 08-37 58 60 / SOFIA ALLVÄRME AB 08-26 00 72 /DYGNET RUNT SERVICE 08-31 65 80 / BK FASTIGHETSSERVICE 08-556 966 30 / LUFTMILJÖBUTIKEN I STOCKHOLM AB 08-612 87 70 TÄBY OLJEELDNINGSFIRMA H. ANDERSSON 070-932 36 60 UPPLANDS VÄSBY SVEN-OLOVS EL & VVS AB 08-590 328 22 / PLUSGRADER 08-777 71 59 VALLENTUNA RÖRMEKANO AB 08-511 791 48 / TECHNORTH ENERGILÖSNINGAR AB 08-664 09 00 VÄDDÖ AH:S RÖRSERVICE AB 070-557 74 41 VÄRMDÖ COMFORTPRODUKTER J. LINDSTRÖM 08-570 217 30 ÅKERSBERGA RINALDO & ERIKSSON VVS AB 08-540 207 95


vi ivilla

TRÄDGÅRD Så skapar du arrangemanget! 1. Bottna ett glaskärl med mossa, löv och gräs. 2. Sätt ner plantorna med löken kvar. 3. Dekorera med prydnadsvaktelägg och fina fjädrar. Tänk på! Löken innehåller tillräckligt med näring och vätska, så vattna bara om arrangemanget står i full sol.

Minna Mercke Schmidt skapar blomsterkonst. MINNA MERCKE SCHMIDT är blomsterinspiratör, fotograf och författare med fäbless för fina växtarrangemang i vardagslivet.. Mer av Minna hittar ni på www.blomsterverkstad.com eller på instagramkontot @minnamerckeschmidt

MINNAS TRÄDGÅRD

Påskpärla i glas Välkomna påsken med ett enkelt men effektfullt arrangemang av pärlhyacint och minipåskliljan ’Tête à tête’. Stockholm Norr viivilla April 2019


Bli vår referenskund och få upp till

15% rabatt

Det bästa för ditt tak

på HELA takrenoveringen

STARKA SKÄL TILL ATT VÄLJA TIO-TAK:

Kontakta oss redan idag för en

KOSTNADSFRI OFFERT Ring 072393 12 20 / 072 393 10 95 Eller mejla till info@tiotak.se Vi hjälper dig med finansieringen

50 års teknisk och 25 års kosmetisk garanti på vår plåt Fast pris - direkt på offerten Dubbla luftspalter - för ett torrt och friskt tak Skarvfria hängrännor - måttanpassade på plats KINGI - en unik farmarskruv Ekologiskt mögelbehandlat virke

Se videon på vår hemsida www.tiotak.se så förstår du varför så många väljer oss


GE DITT HUS ETT NYTT FRÄSCHT UTSEENDE!

TAK | DRÄNERING

NYA SPRÖJS TILL GAMLA FÖNSTER

STENSÄTTNING OCH MYCKET MER... Vi kompenserar det sänkta ROT-avdraget

UPP TILL 50% Ange “ViiVilla2019”

Passar allt från gamla kittade fönster till nya 3-glas Gratis uppmätning och offert! Vi monterar över hela Sverige!

AB FINA FÖNSTER & SPRÖJS I VÄSTERFÄRNEBO 0224-68 05 68 • 070-775 69 98 info@finasprojs.se • www.finasprojs.se

0707-45 46 88

info@primatak.se • www.primatak.se • www.primamark.se

UPPTÄCK FORSBERGS! Störst i Sverige!

2019

på husbilar och husvagnar!

I Stockholm!

års modeller i hallen.

Välkomna!

Öppet: mån-tor 10-17 fredag 10-15 söndag 11-15

SOLLENTUNA Infra City

Bergskällavägen 22 • 08-756 67 60

forsbergsfritidscenter.se

Stockholm Norr viivilla April 2019


Eldabutiken har vårkänslor

Välkomna in

och prata om avkoppling, eldstäder och trygghet med oss.

JUST n U UPP Til l

A+

NORDPEIS MONACO C

6 000 kr

Just nu fr. 44 200 :-*

Delbetala från 1 973 :-/ mån** Ord. Pris från 47 200 :-

rabatt!*

A+

A+

låter du vem som helst installera din nya eldstad? Det gör inte vi.

NORDPEIS PRAHA

Just nu fr. 36 700 :-*

Delbetala 1 647 :-/ mån** Ord. Pris 39 200 :-

NORDPEIS LISBOA

Just nu 24 400 :-*

Delbetala 1 112 :-/ mån** Ord. Pris 26 400 :-

Som första och enda organisation i branschen har våra installatörer en yrkescertifiering. Certifieringen är framtagen av branschens ledande aktörer och är under statlig kontroll.

* Gäller 1 mars - 12 april 2019. Vid samtidig köp av Premodul skorstenspaket. ** För mer information om avbetalningslösningar kontakta din Eldabutik. Eldabutiken norrtälje Storstensvägen 6 | tel 0176-142 00 Eldabutiken Järfälla Nettovägen 1 | tel 08-714 85 00 Eldabutiken Globen Slakthusgatan 20 | tel 08-714 85 00 Eldabutiken Uppsala Stångjärnsgatan 15 | tel 018-13 10 20 Eldabutiken Värmdö Gustavsbergsvägen 24B | tel 08-570 22 946 Aktuella öppettider hittar du på vår webb:

www.eldabutiken.se


Uppfyll semesterdrömmen hos oss! Vi säljer husbilar och husvagnar från Europas ledande tillverkare: HYMER, Carado & Eriba. Varmt välkommen!

Kontakta oss på 018-44 44 240

ÖPPET Mån-tors 10-18

redan idag!

Fre 10-17 Lör 11-14 hansencaravan.se

Husbesiktning Badrumsbesiktning Entreprenadbesiktning www.mbprojekt.se

Fönster & dörrar

HYMER CENTER by Hansen Caravan Vallentunav. 401, Upplands Väsby

monterat & klart

1-årsjubileum! Doowin fyller 1 år. Det firar vi med 50% på fönster*

en välkomm

us!

h på öppet

50% PÅ FÖNS TER*

5-7 april

Doowin Täby Nytorpsvägen 16, 183 53 Täby 08-41 00 40 98, info.taby@doowin.se Mån-Fre 12-18 Lör-Sön 11-14

Stockholm Norr viivilla April 2019

* Gäller vid köp av minst 4 stycken fönster eller fönsterdörrar, monterat och klart, exkl. tillval och tillbehör. Erbjudandet gäller 1/4-28/4 2019.


䜀攀 渀漀 洀猀 渀椀 琀 琀 氀 椀 最 琀   瀀爀 椀 猀 㨀

吀刀䄀倀倀刀䔀一伀嘀䔀刀䤀 一䜀 一쐀刀  䐀䔀一  쐀刀  匀伀䴀  䈀쐀匀吀

㄀ ㈀⸀    琀 椀 氀 氀   ㄀ 㜀 ⸀  㨀 ⴀ   攀 昀 琀 攀 爀   刀伀吀

䴀愀 猀 猀 椀 瘀   攀 欀 䠀 最   欀 瘀 愀 氀 椀 琀 攀 琀   漀 挀 栀  戀爀 愀   猀 攀 爀 瘀 椀 挀 攀 琀 椀 氀 氀   爀  琀 琀   瀀爀 椀 猀 ㄀ ㈀   爀 猀   攀 爀 昀 愀 爀 攀 渀栀攀 琀   漀 挀 栀   瘀 攀 爀 㔀     爀 攀 渀漀 瘀 攀 爀 愀 搀攀   琀 爀 愀 瀀瀀漀 爀 䠀 爀 搀瘀 愀 砀 漀 氀 樀 愀 搀攀   猀 琀 攀 最   洀攀 搀 栀愀 氀 欀 猀 欀 礀 搀搀  昀  爀   搀椀 渀  猀  欀 攀 爀 栀攀 琀 刀椀 渀最   猀    戀攀 爀  琀 琀 愀 爀   瘀 椀   洀攀 爀 ℀ 吀攀氀 攀昀 漀渀㨀 㠀  ⴀ   㐀   ㈀   ㌀㌀

Dröm dig bort i vårt utbud av Attefallshus

BYGGTANKAR? RING VÅR EXPERT PÅ 040- 643 26 27.

info@polhus.se | 040-643 26 27 | polhus.se April 2019 www.viivilla.se Stockholm Norr


vi ivilla

HUSLIV INSPIRATION

Blomster uppåt väggarna Klassiska tapeter är alltid vackert. Här är några favoriter som förvandlar ditt rum till en dröm. AV REDAKTIONEN

KÄNN LUGNET Waldemar, ur kollektionen Anno, 749 kr/rulle, Boråstapeter.

MODELEGENDENS FAVORIT Royal Fernery, en tapet med grönskande motiv hämtat från modeskaparen Yves Saint Laurents hus Jardin Majorelle i Marrakech, design Martyn Lawrence Bullard, 2 500 kr/rulle, Cole & Co.

ENGELSKT ”CLASSY” Indian, ett tidigt motiv av William Morris från 1868–70, 1 095 kr/rulle, Morris & Co.

SOM I EN SAGA Giardino Secreto scene 1, ur kollektionen Mandora Wallpaper, 2 800 kr, Designers Guild.

SKIR OCH STILREN Murgröna ur kollektionen Arboretum, 870 kr/rulle, Sandberg.

ÄLSKADE ALLMOGE Tessin, nonwoven-tapet med 1700-talsmotiv hämtat från Åkerö slott, ur kollektionen Anno, 749 kr / rulle, Boråstapeter.


MÅNGA MODELLER I BUTIK

FRI INSTALLATION VID KÖP AV HUSQVARNA ROBOTGRÄSKLIPPARE MED INSTALLATIONSKIT

ERBJUDANDE! Första 20 kunderna får med en skruvdragare från Dewalt DCD791 med laddare och 2 batterier till ett värde av ca 3.995:-

DETTA GÄLLER FRÅN UPPSALA I NORR TILL SÖDERTÄLJE I SÖDER Bromma Skog & Trädgård

Missionsvägen 77 167 67 ULVSUNDA

08-564 80 585 info@skogochtradgard.se www.skogochträdgård.se

VARMA NYHETER

FÖR KYLIGA KVÄLLAR Med fläktkonvektor PF Smartkan kan du du starta redan innan MedFricos Fricos värmestrålare sittavärmen kvar länge på du anländer genom ett enkelt val i appen. PF Smart värmer dessutom upp snabbt och effektivt. favoritplatsen under kyliga sommarkvällar. Fricos många nyheter och breda sortiment erbjuder lättplacerade och användarvänliga värmelösningar.

Infralu

Infraglas

Lång livslängd Svagt sken Finns i flera olika färger

Styr smart med app eller fjärrkontroll

Besök vår hemsida, www.frico.se,

Infratower

Lätta att placera

för produktinformation och kontaktuppgifter till våra återförsäljare.

April 2019 www.viivilla.se Stockholm Norr


Rigma AB håller alltid tider, har rätt material och rätt utrustning från första besök tills projektet är slut. Dess­ utom lämnar vi garantier upp till 10 år på utförda jobb enligt konsumenttjänstlagen. Rigma AB är ett byggföretag som utför all sorters bygg­ arbeten och renoveringar. Vi är specialister inom: • TAKRENOVERING • FASADRENOVERING • DRÄNERING KONTAKTA OSS www.rigma.se • info@rigma.se • Tel 073–366 02 14

Stockholm Norr viivilla April 2019

god Vi har a re f i om erense r råde t!

MED HÖG KVALITET

VI BYGGER EFFEKTIVT OCH PRISVÄRT


Köp din luftvärmepump hos oss !

JUST NU - GRATIS

HEMBESÖK! Vår värmepumpsexpert Andreas gör ett gratis hembesök så du får rätt pump för dina behov! Erbjudandet gäller så långt lagret räcker och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Vi reserverar oss för ev tryckfel och slutförsäljning.

Besök vår kampanjsida: hembesoket.se Du kan även kontakta Andreas direkt, tel: 072-521 83 15 eller epost: andreas.skoglund@elon.se

Luftvärmepumpar med inbyggd AC från:

12995 EXKL. INSTALLATION

AC

INGÅR ALLA PUMPAR HAR INBYGGD LUFTKONDITIONERING!

Hör av dig till mig! /Andreas

FÖRETAGARE?

Självklart kan du handla till företaget. Prata med oss i butiken så lägger vi upp ett konto direkt. Enkelt och smidigt!       SVEAVÄGEN Sveavägen 122 08-23 48 00 Vard: 09.30–18.00 Lör: 10.00-15.00 Sön: Stängt

Betala som du vill, när du vill.

Erbjudandet gäller endast i dessa butiker: SICKLA KÖPKVARTER Simbagatan 21 042-27 12 90 Vard: 10.00–20.00 Lör: 10.00–18.00 Sön: 11.00–17.00

     www.elonbutikerna.se

KOM KÖPCENTRUM/ROTEBRO Bollstanäsvägen 1 08-754 42 80 Vard: 10.00–19.00 Lör: 10.00–17.00 Sön: 11.00–17.00

BARKARBY HANDELSPLATS Herrestavägen 23 08-612 41 61 Vard: 10.00–19.00 Lör: 10.00-17.00 Sön: 11.00-17.00


TRÄDVÅRD OCH TRÄDFÄLLNING Host an American University Student The Swedish Program på Handelshögskolan i Stockholm söker familjer som vill öppna sina hem för 20-åriga studenter under 3,5 månader.

VÅRT LÖFTE

• Transparent och tydlig offert med fast pris för varje träd • Rent och snyggt på tomten efter utfört arbete • Du skall vara nöjd innan vi fakturerar

✓ Öva engelska ✓ Lär känna en ung vuxen från en annan kultur ✓ Få en ny familjemedlem!

Christian Åberg och Gunnar Björklund Ring eller e-posta oss gärna 070 543 20 17 info@storholmentrad.com • www.storholmentrad.com

Läs mer och ansök på

swedishprogram.org/family

Använd toaletten till det den är till för. Släng bomullstussar, tops och annat skräp i papperskorgen.

Se vilka konstiga saker som kommit till avloppsreningsverket på www.kappala.se/skrap

Stockholm Norr viivilla April 2019


STÖRST I NORDEN PÅ TAKRENOVERINGAR NYTT TÄTT TAK FÖRSTA DAGEN!

LOKALA TAKEXPERTER

RING TAKLINJEN

vesivek.se

Fast pris, inga förskotteller delbetalningar

och boka en kostnadsfri besiktning

0200 - 217 200

10 års montagegaranti, upp till 30 års matrialgaranti

Vi håller tidsplanen med leveranser från eget lager


vi ivilla

SMÅTT & GOTT

Frånn av vinnaSreverige Hela akar! b Recept ur Salt som socker (Bonnier Fakta).

Hög morotstårta ca 12 rejäla bitar
 Ugn: 175 grader varmluft Tid: 1 1⁄2 timme DU BEHÖVER: BOTTNAR • 3 medelstora morötter
 • 4 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
 • 3 1⁄2 dl ljust muscovadosocker • 1⁄2 tsk salt
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 1⁄2 msk malen kanel
 • 1 tsk malen ingefära
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 1⁄2 dl rapsolja
 • 2 stora ägg • 1 dl hackade valnötter
 • 1 dl hackade pekannötter
 • 2 dl kokosflingor
 • 1 1⁄2 dl krossad ananas
 • rapsolja och kokosflingor till formarna PICKLAD FÄNKÅL • 2 dl färskpressad citrus (apelsin och citron) • 1 1⁄2 msk strösocker • 1 hel fänkål FÄRSKOSTGLASYR • 2 dl naturell färskost • 2 dl smetana
 • 3 dl florsocker
 • saft från 1⁄2 citron • rivet skal från 1 citron GARNERING picklad fänkål,
fänkålsdill,
färska eller torkade blommor MUMSIGT

GÖR SÅ HÄR: • Smörj och bröa tre springformar, cirka 18 centimeter i diameter, med olja och kokos.
 • Skala och riv morötterna.
 • Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.
 • Vispa olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt morötter, hackade nötter, kokosflingor och krossad ananas.
 • Fördela smeten i formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen i 35–45 minuter, tills kakan känns studsig när du trycker lätt på den. Låt svalna helt.
 • Koka upp citrussaften tillsammans med strösockret, låt svalna i kylskåp.
 • Hyvla fänkålen lövtunt med mandolin eller skär tunna skivor med kniv. Spara dillen till garnering.
 • Lägg fänkålen i den sötade citrussaften och låt stå i kylskåp tills det är dags att montera tårtan.
 • Vispa ihop färskost och smetana, tillsätt florsockret och saft och skal av citron. Vispa med elvisp till en fast glasyr.
 • Placera en botten på ett tårtfat. Bred på ett lager glasyr och placera ut lite fänkål. Upprepa med resterande bottnar och se till att ha så mycket glasyr kvar att du kan toppa tårtan med den. • Dekorera med en ring av fänkål, dill och blommor.

Majestätiskt morotsmums Godaste vårfikat är en morotskaka i tårtform! Botten har smak av kanel och ingefära, krämen är syrlig – och så fänkål som en uppkäftig typ på slutet! RECEPT UR SALT SOM SOCKER AV LINN UTBULT FOTO: FRIDA WISMAR Stockholm Norr viivilla April 2019


Lång livslängd och driftsäkerhet med

poolutrustning från Pahlén Välj svensktillverkade kvalitetsprodukter från Pahlén. Vi har mer än 50 års erfarenhet och hjälper dig gärna att uppfylla dina pooldrömmar. Du är alltid välkommen att besöka vårt showroom varje vardag 8.00-16.00.

Välkommen på

ÖPPET HUS 16.00-19.00 torsdag den 11/4, 25/4, 9/5 och 23/5.

Kom och inspireras i vårt exklusiva showroom för Pahlén poolutrustning Under april och maj har vi öppet hus varannan torsdag kl. 16.00-19.00. Här kan du som går i poolbyggnadstankar samla inspiration och kunskap inför ditt drömprojekt. Vi kommer att ha våra experter på plats för konsultation och varje kväll hålls en föreläsning i poolkunskap. Läs mer på www.pahlen.se/oppethus

Produkter från Pahlén Pool System, för bekymmersfritt poolägande. Läs mer på www.pahlen.se

Besöksadress: Vallentunavägen 401, Upplands Väsby


Har du påväxt & mossa på ditt tak? Påväxt i form av lav, alger och mossa på tak ser inte bara trist ut, Påväxt i form av lav, alger och mossa på tak ser inte bara utan kan i förlängningen leda till stor skada.

40 -50 50 Tel d0@1ro8dfargarnae.se kun vardarna.s tak

trist ut, utan kan i förlängningen leda till stor skada.

Vi utför takvårdsbehandlingar där man tar bort mossa, behandlar taket och ser till att Vi får utför takvårdsbehandlingar därBehandlingen man tar bort behandlar Ni ett välmående, rent och snyggt tak. görmossa, att påväxten dör och taketnyoch ser borta till att Ni får håller påväxt i flera år. ett välmående, rent och snyggt tak. Behandlingen gör att dör och håller ny påväxt borta produkter i flera år. För oss är det viktigt att påväxten vi i den största möjliga mån väljer arbetsmetoder, För leverantörer oss är det som viktigt attvivi i denlitestörsta månhar väljer och liksom tänker extra påmöjliga miljön. Därför vi valtarbetsatt arbete metoder, produkter och leverantörer liksomtak, vi tänker liteliknande. extra med Jape och deras produkter i Fri – serien närsom vi behandlar fasader och

på miljön.

Produkterna är testade och godkända av SP – Sveriges Provnings och Forskningsinstitut. Deras produkter följer EU:serfarenhet lagstiftning REACH och finns även registrerade Vi har lång och gedigen av takbehandlingar och kanoch även sökbara i BASTA samt Sunda Hus. fasadtvätt, fasadbehandlingar, erbjuda andra– registret behandlingar så som

mögelbehandlingar med mera. Takvårdarna ägs och drivs av Rödfär-

Vi har lång och gedigen erfarenhet av takbehandlingar och kan även erbjuda andra garna Mellansverige AB. behandlingar så som fasadtvätt, fasadbehandlingar, mögelbehandlingar med mera. Takvårdarna ägs och drivs av Rödfärgarna Mellansverige AB. Förläng livslängden på ditt tak - Ring oss för att boka ett kostnadsfritt kundbesök!

”Vi lyfter bort dina grundbekymmer” Ju fler i området som beställer, desto mer rabatt!

Vi lyfter, stabiiserar och återställer sjunkna hus/industrigolv

•• •

Det här kan Golvlyftarna hjälpa dig med Lyfta ditt sjunkna hus till rätt höjd z Stabilisera ditt hus så det inte sjunker mer z Vi lyfter med millimeterprecision

ROT-AVD RAG BERÄTT IGAT!

Metoden som Golvlyftarna använder och varför du skall anlita oss Metoden vi använder oss av innebär att vi bara borrar 12 mm hål där materialet injekteras. Materialet är vattenavvisande och expanderar 30 ggr, full härdning efter mindre än 1 timme. Vi lyfter allt från 40 ton per kvadrat upp till 500 ton per kvadratmeter. Vi erbjuder en tjänst med minimala störningar under arbetets gång utan stök och högljudda maskiner. Metoden är dessutom kostnadseffektivt i förhållande till andra alternativ.

betets gång!”

störningar under ar

1

UPPGE KAMPANJKOD: VI I VILLA

2

Kontakta oss idag! Kontakta oss idag! • Vi arbetar över hela landet

3 1. 12 mm hål borras 2. Materialet injekteras 3. Materialet expanderar

Stockholm Norr viivilla April 2019

Vi har lyft och stabiliserat hus i över 25 år. Golvlyftarna i Sverige AB ~ Senapsvägen 14 ~ 305 96 Eldsberga Tfn. 072–729 13 14, 072–729 12 14, 072–729 13 15 kontakt@golvlyftarna.se ~ www.golvlyftarna.se


DAGS ATT BOKA TID FÖR

FÖNSTERBYTE! Utnyttja ROT-avdraget.

FRITIDSHUS MED KÄNSLA Svenska kvalitetsfönster och dörrar från Traryd.

ng! i r e roffs t p on m r r r ö Vöinsäter- och d

på f Beställ

!

katalog

FRITIDSHUS FJÄLLSTUGOR VILLOR

yter - Vi b

även

örrar d r e inn

Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök och offert!

08-540 205 05, Sågvägen 3, Åkersberga www.takochfonsterakuten.se

www.hudikhus.se

ällning tst u 150 m2

April 2019 www.viivilla.se Stockholm Norr


dokument rörande rikets säkerhet. SP33EBox finns röd, vit eller svart! Från: 6.495:-. Ord. pris från: 8.140:Avbetalning 12 månader: 583:-/mån

Omgående leverans!

Tjuvsäkert skåp istället för bankfack. Nu till kampanjpris! H*B*D = 750*550*400 m.m. Uppge kod: “Säker familj 2019”

NYTT FRÅN HONEYWELL Brandskydd, stöldskydd, vattenskydd med inbyggt larm!

* Elektroniskt kodlås och nödöppningsnyckel. * Stöldskydd med inbyggt larm och bulthål i botten. * Rörelselarm som larmar om skåpet flyttas eller skakas/tappas. * Brandskydd 2h (120P), enligt UL-test. * Skyddar även datamedia, fotografier, CD:s och USB minnen * Vattenskyddat i 8 timmar. * Monteringsskruv och verktyg medföljer! Modell SS2605. * 7 års garanti. H*B*D utv. * Livstids garanti efter brand. 450*370*513 mm. H*B*D inv. 323*250*315 mm. Vikt 50 kg Pris: 4.995:-

S ! R 7 Å ANTI R GA

Modell SS2609. H*B*D utv. 705 x 460 x 520 mm H*B*D inv. 579 x 346 x 346 mm Vikt 108 kg Pris: 9.995:-

Pris från 4.995:- inkl. frakt till valfri gatuadress i Sverige!

Scandinavian Safe AB - Tel. 08-6898560 - www.scandinaviansafe.se

WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

� WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

Vi erbjuder industrivillagrindar,staket staket och samt garageportar för Vi erbjuder industriochoch villagrindar, ochstängsel stängsel samt garageportar både industri ochvilla. villa.Allt Allt tillverkas tillverkas enligt behov – allt är skräddarsytt. för både industri och enligtdina dina behov – allt är skräddarsytt. Det finns över sextio olika utföranden att välja bland. Produkterna vi säljer är Fabriken som tillverkar dessa grindar och portar ligger i Polen och använder varmförzinkade och pulverlackerade med tio års rostgaranti. Grindarna kan sig av den senaste och teknologin. De(tvåbladsgrindar.) säljer sina produkter över hela tillverkas som tekniken skjulgrindar eller slanggrindar ▶av Europa. Deras som huvudmål ärdessa kvalitet och och service. Fabriken tillverkar grindar portar ligger i Polen och använder sig

4.

den senaste tekniken och teknologin. De säljer sina produkter över hela Europa. ▶ Vi säljer även barrväxter, Deras huvudmål är kvalitet och service.

Uppge ”Vi i Villa” när du handlar i vår butik för att få 5% rabatt på barrväxter och 10% rabatt på gödsel

som Thuja Smaragd, idegran, gran, enbär och andra barrväxter. Vi har många års erfarenhet och samarbetar med särskilt utvalda leverantörer, för att kunna Vi säljer även barrväxter, garantera utmärkt kvalitet som Thuja Smaragd, idegran, gran, enbär och på våraandra växter. barrväxter. Vi har många års

erfarenhet och samarbetar med särskilt utvalda leverantörer, för att kunna garantera utmärkt kvalitet på våra växter.

Vårt och sortiment Vårt sortiment kompletteras av fontäner,▶statyer utemöbler komfontäner, tillverkade av konststen. Stenen påminner ipletteras mycket om av marmor vad gäller fysiska och estetiska egenskaper och motståndskraft statyer och utemöbler mot väder. tillverkade av konststen.

För grindar, grindar, stake För stakett och och porta r ring portar ringpå: på Tel. 070-960 65 66 Tel. 072-252 24 44 Tel. 072-252 24 44

Ny h e t

GABIONER

▶ Vår nyhet med

egentillverkade handgjorda Gabioner passar för både inne och utomhusbruk.

VÄLKOMNA TILL VÅRAN HEMSIDA WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

Facebook “f ” Logo

WITOLD@BARRVAXTSPECIALISTEN.SE 070-960-65-66 072-252-24-44 il VÄLKOMNA TILL VÅRAN HEMSIDA WWW.BARRVAXTSPECIALISTEN.SE

Följ oss:

SWORAB HB

GLÖMSTAV. 522B, 141-32 HUDDINGE, STOCKHOLM

För alla ärenden Tel: 070-96 065 66 Stockholm Norr viivilla April 2019

I witold@barrvaxtspecialisten.se I SWORAB HB Glömstavägen 522 B, 141 32 Huddinge, Stockholm

Så vet du att allt ordnar sig Att planera för sin egen bortgång kan kännas både

CMYK / .eps

Facebook “f


15 års gar anti! V

i är specia lister på villatak och levere rar högkvalita tiva jobb t il l et konkurren skraftigt p t ris. R

ing 020 - 2 2 01 01

Beställ nytt tak innan 31 april så får du en gasolgrill på köpet!


Svensktillverkat utan skadliga ämnen! • Barnsäkrat enligt EU-standard!

Mellanglas­ persienner

Lamellgardiner

Markiser

Frihängande persienner

Plisségardiner

Vi tillverkar MÅTTANPASSADE PERSIENNER till konkurrenskraftiga priser! Persienn Producenterna AB | Gårdsväg 4 C, 128 31 Skarpnäck Tel: 08-773 40 66 | info@persiennproducenterna.se Kontakta någon av våra återförsäljare för vidare information, pris, montering!

Med snart 50 år i branschen garanterar vi ett professionellt bemötande,​bra service och goda resultat

Vi kommer snart kunna erbjuda trädgårdsdesign!

a Trädgårdsanläggning & Skötsel Markarbeten & Grundisolering a Snö & Halkbekämpning

HAGSLÄTTS MARKSERVICE www.hagslattsmark.se​ kj@hagslattsmark.se • 0708-211247 MEDLEMMAR I TRÄDGÅRDSANLÄGGARNA I SVERIGE - STAF Stockholm Norr viivilla April 2019


Glasräcken

Oändligt många kombinationsmöjligheter

Problemfria TAK! Över 40 år i branschen!

Ett nytt tak ger trygghet och är en mycket god investering. Din husförsäkring täcker nämligen inte läckande tak, så det gäller att göra en översyn innan det gått för långt. Ett nylagt tak är dessutom snyggt och ger hela huset nytt liv. Vänd dig med förtroende till CC Plåt & Tak AB om du vill ha ett tätt och problemfritt tak. Mer än 40 år i branschen med samma organisationsnummer är den verkliga garantin för att du som kund hos oss ska bli nöjd. Vår kompetens täcker alla typer av takläggning, vare sig det gäller tegel, papp eller plåt.

Ring! 08-36 00 10

0723-411 319 (Per-Erik), 070-401 31 36 (Tommy) Eller mejla: info@ccplat.se

CC

Plåt & Tak AB Etablerat 1972

www.ccplat.se CC Plåt & Tak AB • Skydraget 40 • 163 55 Spånga • Org nr: 556164-2967

Stockholm Norr viivilla April 2019


INTERVJU

vi ivilla

HUSLIV

’ : Jennie Wallden

”MIN KINESISKA KÖKSKNIV ÄR BRUTAL” När vi ber kocken Jennie Walldén ge sina bästa tips för asiatisk matlagning siktar hon mot Nordostasien. Så varså­ god, här är tipsen som tar ditt hemmakök ut i vida världen! AV MARIT DANIELSSON

V

FOTO PRESSBILD

5 asiatiska

Om Jennie

kr/ 4p ar.

En lätt gjutjärnspanna passar för asiatisk matlagning, Ronneby Bruk, 579 kr.

Pin na rf rå nI ke a, 20

Prisvärda kinesiska kockknivar hittar du på Pking.se.

Ölet Asahi, nr 1556, 15:90 kr.

favoriter

Ostronsåsen Mae Krua, cirka 29 kr/600 ml i mataffären.

ad lagar du en var- lite som en wok. Den är av dagskväll när det gjutjärn men väldigt tunn, måste gå snabbt? så den är lätt att jobba – Då gör jag en jätte­ med till skillnad från andra snabb kyckling med gjutjärnspannor. Gedigen, ­cashew. Eller biff med inga kemikalier i pro­ broccoli och lök, det tar duktion och prisvärd högst en kvart. Riset tar i dessutom. och för sig lite längre tid.  – Sedan gillar jag ju jaVilket ris väljer du? pans­ka knivar, men nu har – Beror på maträtten, jag hittat en kinesisk köksmen i detta fall rund­ kniv, den ser helt brutal ut, kornigt japanskt ris, det som en slaktarkniv, men som vi här i Sverige kallar man kan hacka allt med ­sushiris. Det används abso­- den. Den är också prisvärd. lut inte bara till sushi, det Ingredienser som ofta är det man äter till det får vara med? mesta i nordöstra Asien.  – Lök i alla former är Berätta oumbärligt. om ditt kök Och kål äls­ ”LÖK I ALLA hemma, vad kar jag, jag FORMER ÄR är viktigt för använder OUMBÄRLIGT.” till exempel dig? – Ordning och reda. vitkål finhackad i fried rice, Och jag har massor av den får steka mjuk med skåp, för jag har så många finhackade morötter, lök ingredienser hemma. och andra grönsaker man Skåp och lådor är fulla av vill ha i. Sedan kör man i kryddor. Jag har en stor riset och någon smak­ plastlåda för kryddor till sättare, soya, ostronsås, indisk mat, en för kore­ kanske räkpasta – sälta är ansk och så vidare. Och viktigt. Och så stekt ägg i. så har jag en bricka där Enkelt och så gott! de flytande smaksättarna Om vi blir sugna på står. De behöver inte stå din biff med broccoli i kylen om man ser till att och lök, vad passar i ha åtgång på dem. dryckesväg? Tipsa om några bra, – Förutom vatten en ljus prisvärda prylar för det lager som japanska Asahi. asiatiska köket!  Om man vill ha vin skulle – Jag har en ny stek­ jag säga Noble Wine 667, pannefavorit från Ronneby det passar bra till mycket Bruk, den har höga kanter, asiatiskt!

Namn: Jennie Walldén. Ålder: 42 år. Bor: I villa på landet, bara 10 minuter utanför Malmö. Familj: Man och två barn. Gör: Tv-kock och kokboksförfattare, driver restaurang Namu i Malmö. Aktuell: Med kokboken Mycket smak på nolltid och med recept på Köket.se.


LJUSARE TIDER FÖR BADRUMSDRÖMMARE NYHET!

Badkar Nordhem Kungshamn

fr.

Handdukstork Nordhem Kaknäs 3 190:- (4 090:-)

11 890:(14 990:-)

RÅDGIVNING Ring 020-25 00 25. Öppet alla dagar 8-22. SE OCH KÄNN Besök oss i Malmö Göteborg och Stockholm.

INGET VANLIGT BYGGVARUHUS

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. VI RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING. © 2019 BYGGHEMMA SVERIGE AB, MALMÖ/OSKARSHAMN.

500+ OLIKA VARIANTER PÅ EGET LAGER I VARBERG FÖR OMGÅENDE LEVERANS

Hos oss är varje kund speciell, med hjälp av vår kunniga personal hittar vi alltid ett passande alternativ oavsett om det gäller nybyggnad, tillbyggnad eller renovering. Vi tillhandahåller fönster, dörrar och skjut- & vikpartier med hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser.

Order, offert- och kundsupport med personlig service

0771 690 690, info@villafonster.se 40 viivilla April 2019


Tester och råd du har nytta av! 3 nr för

45:-

Prova 3 nr av Råd & Rön utan bindningstid! MISSA INTE! Beställ och få tillgång till hemsidans alla aktuella tester såsom robotgräsklippare, drönare, sommardäck och diskmaskiner.

Fyll i det portofria svarskortet eller beställ via: www.radron.se/viivilla2

Testa Råd & Rön – 3 nr av tidningen + tillgång till vår webb med alla tester! Gäller nya prenumeranter t o m 17 maj 2019. och endast inom Sverige.

Alltid på konsumentens sida.

Prova 3 nr för endast 45:-

Ja tack! Jag vill prova Råd & Rön och får 3 nr för bara 45 kr. Jag

får dessutom tillgång till alla tester på www.radron.se. Efter mina provnummer upphör prenumerationen. (Ord lösnrpris är 165 kr).

FRANKERAS EJ. MOTTAGAREN BETALAR PORTOT.

Du kan även beställa direkt via: www.radron.se/viivilla2

Namn: Adress: Postnr:

Ort:

Telefon: E-postadress:

Spara

120:-

Råd & Rön, Box 38001, 100 64 Stockholm, tel: 08-674 43 10. Prenumerationsfrågor Kundtjänst Tel 08-799 62 23. Priset gäller nya prenumeranter t o m 17 maj 2019 och endast inom Sverige. Vid beställning kommer vi behandla de personuppgifter du tillhandahåller för att fullgöra våra avtalade skyldigheter samt erbjuda dig fortsatt prenumeration. Läs gärna vår personuppgiftspolicy på www.radron.se/personuppgiftspolicy.

c/o Pressdata AB

SVARSPOST

20484529 831 18 Östersund

ROR696


ballingslov.se

Rabatt på alla kök!

20.000 kr

Rabatt på alla kök!

20.000 kr

Våra nya kataloger!

Rabatt på kök, badrum och vitvaror! I år firar Ballingslöv 90 år av svensktillverkade kvalitetskök. Det firar vi med en stor jubileumskampanj. Just nu får du 20.000 kr rabatt på kökssnickerier samt 20% rabatt på vitvaror, badrum och förvaring*. *Gäller vid köp av kökssnickerier för minst 90.000 kr inkl moms samt på vitvaror i vår vitvarukatalog. Badrum: Vid köp av minst kommod samt tvättställ. Förvaring: Vid köp av minst två skjutdörrar. Kampanjen pågår t o m 5/5 och kan ej kombineras med andra ev. erbjudanden.


ballingslov.se

Rabatt på alla kök!

20.000 kr

Rabatt på alla kök!

20.000 kr

Våra nya kataloger!

Rabatt på kök, badrum och vitvaror! I år firar Ballingslöv 90 år av svensktillverkade kvalitetskök. Det firar vi med en stor jubileumskampanj. Just nu får du 20.000 kr rabatt på kökssnickerier samt 20% rabatt på vitvaror, badrum och förvaring*. *Gäller vid köp av kökssnickerier för minst 90.000 kr inkl moms samt på vitvaror i vår vitvarukatalog. Badrum: Vid köp av minst kommod samt tvättställ. Förvaring: Vid köp av minst två skjutdörrar. Kampanjen pågår t o m 5/5 och kan ej kombineras med andra ev. erbjudanden.


ballingslov.se

Rabatt på alla kök!

20.000 kr

Våra tjänster Hembesök

Montering

Nedmontering gamla köket

Offert inom 72 h

Boka ditt köksmöte

online

ballingslov.se

Din återförsäljare Hos alla återförsäljare av Ballingslöv finns köksexperter tillhands för att hjälpa dig på vägen mot ditt nya kök. De ordnar inte bara så att du får svensktillverkade kvalitetsprodukter till ditt hem utan för att göra köksbytet så smidigt som möjligt erbjuder våra återförsäljare flera tjänster som gör alltihop enkelt, tryggt och kul! Du hittar våra återförsäljare på ballingslov.se. Där kan du även smidigt och snabbt boka tid för ett köksmöte.

Ett möte med en köksarkitekt är en bra början på ett ännu bättre slut!

Slutbesiktning Finansiering


ballingslov.se

Rabatt på alla kök!

20.000 kr

Våra tjänster Hembesök

Montering

Nedmontering gamla köket

Offert inom 72 h

Boka ditt köksmöte

online

ballingslov.se

Din återförsäljare Hos alla återförsäljare av Ballingslöv finns köksexperter tillhands för att hjälpa dig på vägen mot ditt nya kök. De ordnar inte bara så att du får svensktillverkade kvalitetsprodukter till ditt hem utan för att göra köksbytet så smidigt som möjligt erbjuder våra återförsäljare flera tjänster som gör alltihop enkelt, tryggt och kul! Du hittar våra återförsäljare på ballingslov.se. Där kan du även smidigt och snabbt boka tid för ett köksmöte.

Ett möte med en köksarkitekt är en bra början på ett ännu bättre slut!

Slutbesiktning Finansiering


ballingslov.se

Rabatt på vitvaror*!

20% rabatt

Rätt köksteknik helt enkelt

Med rätt maskiner i köket blir din matlagning enklare. Konstigare än så är det inte. Avancerade funktioner gör det snabbare, renare, miljövänligare och roligare att laga god mat till dem du tycker om. Därför skall det inte heller vara krångligt att välja utrustning till köket. Hos Ballingslöv hittar du vitvaror som vi vet skapar vardagsglädje genom att ge dig mer tid över, och ett bättre resultat, vid både köp och matlagning.

*Gäller vid köp av kök för minst 90.000 kr inkl moms samt på vitvaror i vår vitvarukatalog. Kampanjen pågår t o m 5/5 och kan ej kombineras med andra ev. erbjudanden.


ballingslov.se

Rabatt på vitvaror*!

20% rabatt

Rätt köksteknik helt enkelt

Med rätt maskiner i köket blir din matlagning enklare. Konstigare än så är det inte. Avancerade funktioner gör det snabbare, renare, miljövänligare och roligare att laga god mat till dem du tycker om. Därför skall det inte heller vara krångligt att välja utrustning till köket. Hos Ballingslöv hittar du vitvaror som vi vet skapar vardagsglädje genom att ge dig mer tid över, och ett bättre resultat, vid både köp och matlagning.

*Gäller vid köp av kök för minst 90.000 kr inkl moms samt på vitvaror i vår vitvarukatalog. Kampanjen pågår t o m 5/5 och kan ej kombineras med andra ev. erbjudanden.


ballingslov.se

Kampanj även på bad och förvaring!

Rabatt på badrum och förvaring! Rätt badrum- och förvaringslösning handlar mer om att planera smart än att ha gott om plats. Ballingslöv erbjuder flexibla lösningar för husets alla rum, och vi har goda råd för vardagens alla utmaningar. Under kampanjen erbjuder vi 20% på badrum och förvaring*. Hela vårt sortiment finner du på ballingslov.se. Här hittar du även våra återförsäljare.

Rabatt på alla kök! Boka ditt köksmöte

online ballingslov.se

20.000 kr

*Badrum: Vid köp av minst kommod samt tvättställ. Förvaring: Vid köp av minst två skjutdörrar. Kampanjen pågår t o m 5/5 och kan ej kombineras med andra ev. erbjudanden.


ballingslov.se

Kampanj även på bad och förvaring!

Rabatt på badrum och förvaring! Rätt badrum- och förvaringslösning handlar mer om att planera smart än att ha gott om plats. Ballingslöv erbjuder flexibla lösningar för husets alla rum, och vi har goda råd för vardagens alla utmaningar. Under kampanjen erbjuder vi 20% på badrum och förvaring*. Hela vårt sortiment finner du på ballingslov.se. Här hittar du även våra återförsäljare.

Rabatt på alla kök! Boka ditt köksmöte

online ballingslov.se

20.000 kr

*Badrum: Vid köp av minst kommod samt tvättställ. Förvaring: Vid köp av minst två skjutdörrar. Kampanjen pågår t o m 5/5 och kan ej kombineras med andra ev. erbjudanden.


vi ivilla

FRÅGOR & SVAR

Expert kollen

AV FELICIA WELANDER FOTO ISTOCKPHOTO

Har du funderingar om livet i villa? Mejla dina frågor till expert@viivilla.se. Vi letar upp den expert som kan svara bäst på just din fråga! Kan problemet fångas på bild, bifoga gärna ett foto.

ÄR IMPREGNERAT TRÄ GIFTIGT FÖR BARN?

Kan jag få rotavdrag för installation av braskamin?

JA!

Jag ska bygga en sandlåda till barnbarnen. Skulle ni avråda från impregnerat virke av hälsoskäl? Farfar

Eva

Du kan få rot-avdrag för installation i din ägda bostad, men material och resekostnader ingår inte. Källa: Energiradgivningen.se

Svar: Hej och nej, det anses inte finnas någon risk med att bygga en sandlåda med dagens tryckimpregnerade virke. Arsenik och krom som tidigare användes vid impregneringen är borttaget sedan länge – det har i stället ersatts helt av kopparsalter. Den mängd kop­ par som lämnar virket under dess livslängd är så liten att det inte påverkar oss, men stora mängder kan givetvis göra det. Därför ska gammalt impregnerat virke slängas som deponi på återvinningsstationen. Om sand­ lådan bara behöver hålla i ungefär fem år kan du förstås bygga med vanligt virke i stället, om du skulle vilja. Lycka till! Björn Christiernsson, Vi i Villas snickare


SOLPANELER I NORRLÄGE – FUNKAR DET?

Vi funderar på att köpa solpaneler, men vårt tak sluttar åt norr. Fungerar? Bobbo Svar: När det gäller solpaneler är väderstreck viktigt. Solpaneler som riktas åt syd är bäst, men även sydväst och sydost fungerar bra. Många placerar även solcellsanläggningar på öst- och västvända tak, men där får du räkna med att utbytet är ungefär 20 procent lägre än en anläggning åt syd. Solpaneler på nordliga tak bör undvikas, där får du cirka 40–50 procent lägre elproduktion. Takets lutning, i allmänhet, är inte lika viktigt som väderstreck. Erik Wallnér, energiingenjör

FÖRSTÖR JAG SPIREAN OM JAG KLIPPER DEN TILL EN BOLL?

Jag har en spirea som är lite för stor. Jag gillar runda inslag i trädgården, kan jag klippa ner spirean till en boll, eller förstör jag den då? Bolltokig Svar: Det finns många olika sorters spireor och de flesta klarar mycket hård beskärning. Det går bra att formklippa, men då får de sällan blommor eftersom dessa klipps bort. Det går också bra att klippa ner hela busken till cirka 5–10 cm – detta görs på vårvintern och stimulerar växten att skjuta fler skott och bli en ny, tät spirea. Lycka till! Kristina Nauckhoff, trädgårdsmästare

VI MISSTÄNKER ATT VÅRT BRUNNSVATTEN BLIVIT DÅLIGT Vi har en egen brunn i fritidshuset och tycker nu att dricksvattnet börjat smaka lite unket, det har också en kloraktig doft, vilket vattnet i stan inte har. Vi är oroliga över att det innehåller något farligt ämne. Vem kan hjälpa oss att testa vattnet? Elin F Svar: Om du är orolig för ditt vatten kan du skicka in det på provning, till exempel genom att kontakta miljöförvaltningen i kommunen eller annan liknande aktör. Det skickas sedan vidare till ett oberoende testlaboratorium. Gällande klor finns det inte naturligt i brunnsvatten, doften kommer troligen från något annat. Testa gärna vattnet vart tredje år ungefär, framför allt i sommarstugor och andra fritidshus där det står still i långa perioder. Du kan läsa mer om brunnsvatten på Livsmedelsverket.se. Michael Runsten, vattenreningskonsult

HJÄLP, KAN GRANNEN TVINGA OSS ATT TA NER VÅR VACKRA LÖNN? Vi har en stor gammal lönn på tomten, 20 meter hög. Vår granne vill prompt att vi ska ta ner den, vilket vi sagt nej till. Hon vill då att vi ska kapa toppen, då lönnen är en “olägenhet” för henne. Jag har svårt att se att det är det, då lönnen bara skuggar hennes terrass en timme på kvällen. Vem avgör? Grannen eller jag? Kattie Svar: Huvudregeln är att den som äger en fastighet själv bestämmer vilka åtgärder hen vill vidta med sina träd, buskar och dylikt. Precis som du antyder kan du som fastighetsägare tvingas vidta åtgärder om dina växter stör dina grannar. Att ditt träd skuggar grannens tomt är inte ett skäl som rättsligen ger grannen rätt att begära att du kapar eller hugger ner trädet. Annorlunda skulle det vara om trädet var ruttet och riskerade att orsaka skada på din grannes tomt. Vad som avgör om det är en ”olägenhet” eller inte finns inget exakt svar på mer än lagtext, praxis och allmän domstol. Enligt 3 kap. 2 § jordabalken får en granne inte ta saken i egna händer och exempelvis hugga av en gren som tränger in på dennes tomt innan grannen gett dig möjlighet att själv åtgärda problemet. Du måste alltså inte kapa av toppen så länge trädet inte är ruttet och det vid ett lättare oväder finns en risk för att grannens tomt tar skada. Med vänlig hälsning, Vega Schortz, jurist

VÅRA EXPERTER I DET HÄR NUMRET:

Kristina Nauckhoff trädgårdsmästare

Erik Wallnér Solcellskollen.se

Björn Christiernsson Vi i Villas snickare

Vega Schortz jurist på Lawline

Michael Runsten JMS vattenrening

April 2019 www.viivilla.se

51


LÄGE ATT TRAPPA UPP NU 25% RABATT! Se fler platsbesparande trappor på www.bygghemma.se/varumarken/byggera

Spartrappa Byggera Kalea 28 687:(38 250:-)

Lofttrappa Byggera Flexibel 40 2 512:(3 350:-)

Spartrappa Byggera Tornberget 5 775:(7 700:-)

Lofttrappa Byggera Tradi Eco Vriden 21 225:- (28 300:-)

RÅDGIVNING Ring 020-25 00 25. Öppet alla dagar 8-22. SE OCH KÄNN Besök oss i Malmö Göteborg och Stockholm.

INGET VANLIGT BYGGVARUHUS

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. VI RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING. © 2019 BYGGHEMMA SVERIGE AB, MALMÖ/OSKARSHAMN.

52 viivilla April 2019


vi ivilla

HÄNDIGT

BYGG & FIXA

MED BJÖRN CHRISTIERNSSON En glasdörr kan installeras i alla typer av hus. Här större skjutdörrar.

Har du en fråga till Björn? Ställ den på Viivilla.se/experter.

FOTO: ISTOCKPHOTO

Släpp in ljuset med en glasdörr Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

J

ag älskar glasade altandörrar. Man får ljus, utsikt och en passage mellan inne och ute. Rummet känns större, ljusare och mer inbjudande, och kan du installera en pardörr får du helt enkelt mer av det härliga. Det krävs inte en hel, ledig väggyta – det går utmärkt att byta ut ett fönster mot en glasdörr. När man beställer en ny dörr bör utseendet och isoleringsförmågan (U-värdet) följa övriga fönster och dörrar i huset. Studera de olika typerna av glas du kan välja. Ljudreducerande glas är ypperligt om dörren hamnar i sovrummet. Solskyddsglas kan vara bra om den nya dörren hamnar i ett litet rum som inte får bli för varmt i solsken. Önskar man även undvika att möbler och inventarier bleks av solen bör en

laminerad ruta beställas. En glasdörr går att installera i alla typer av hus och väggar – det som skiljer sig åt är mängden arbete som krävs. Mest jobb brukar det krävas på hus med tegelfasad och minst när en dörr monteras på en gavel på ett trähus, då avväxling för att fördela vikten sällan krävs, eftersom takstolarna oftast vilar på husets långsidor. Rådgör alltid med en fackman innan du sätter sågen i väggen, såvida du inte är helt säker på rådande förhållanden.

luftspalt sitter. I stället ska dörren monteras cirka fem centimeter in i väggen för att undvika onödig avkylning. Var även noga när du fäster plåtblecken och den utvändiga smygen – läckagerisken är störst där.

SNABBFAKTA • En glasdörr kan kosta 6 000– 20 000 kr. • En glasyta som är placerad i syd till sydväst anses ge mer solvärme och ger därmed mer värme till huset än man förlorar.

VIKTIGT OM GLAS! Alla glasytor som sitter lägre än 60 cm ovan golv invändigt eller på balkong, altan eller mark utvändigt omfattas av Boverkets byggregler om personskydd. Lagen gäller fallolyckor (högre än 2 m) och skärskador. Skärskador förhindras av att glaset är härdat och fallolyckor genom att glaset är laminerat. Ett laminerat glas skyddar även mot skärskador. Ansvarig för eventuella olyckor är alltid byggherren.

UNDVIK AVKYLNING En dörr bör, likt ett fönster, inte monteras i liv med fasaden. Då hamnar nämligen halva karmen i väggens kalla del, det vill säga där panelen och panelens FOTO: WILLAB GARDEN

54 viivilla April 2019


Mässerbjudande fram till 30 april! Låta en av våra designers skapa just ert personliga växthus.

Tänk på att ert växthus går att använda året runt med en härlig eldstad som värmer!

Vår mycket populära BAT-stol!

2 995kr

Rosendal smideshus, Ø 257cm

8 740kr

Vår vackra rosenbåge i massivt stål..

1 970kr Trädbänk sittplats runt ett träd...

3 970kr

Läcker fontän ca 140 cm komplett inkl pump och belysning.

4 940kr

Smidesgunga

4 790kr Bossons Living Room AB · www.bossons.se · order@bossons.se


UPPLEV DEN ELEKTRISKA FRAMTIDEN! VETTA

SCOGO C+

Klassisk design – elektriskt hjärta. Att köra är lätt och roligt! Lätt litiumbatteri, ladda hemma eller på jobbet. Räckvidd upp till 65 km. Moped klass 1 / 2.

Attityden avgör. Kör stabilt och elegant med ny design. Lätt löstagbart batteri som du smidigt kan ladda på jobbet eller hemma. Räckvidd upp till 65 km. Klass 1 / EU Moped.

VETTA

SCOGO C+

fr.

18 800 kr

VETTA IS PART OF SKAND

(614 kr i mån)

fr.

SCOGO IS PART OF SKAND

goMOTO 3.3

(614 kr i mån)

LEIJONA 1300

Sköt vardagssysslor smidigt! Avancerad teknik garanterar trygg körning. Kräver inte körkort. Topphastighet 20 km/h, räckvidd upp till 100 km.

Skjutsa din kompis med stil! Stor elmoped för rentav två vuxna. Även med vinterutrustning. Kräver inte körkort*. Topphastighet 45 km/h, räckvidd upp till 70 km.

goMOTO 3.3

LEIJONA 1300

49 900 kr

19 900 kr

fr.

* Om du har fyllt 15 år innan 30 september 2009 krävs inget körkort för moped klass 2.

18 000 kr

fr.

(1858 kr i mån)

LEIJONA 1400

En körnjutning i toppklass! Fina köregenskaper och klar LEDljusteknologi. Kräver inte körkort. Topphastighet 20 km/h, räckvidd upp till 55 km.

LEIJONA 1400 fr.

29 900 kr (1125 kr i mån)

(760 kr i mån)

GÖR SÅ HÄR:

BESÖK VÅR WEBBPLATS SKANDSKOTER.SE ELLER RING OSS PÅ TELEFON 08 5250 3949.

VÄLJ VILKET ELEKTRISKT FORDON DU VILL HA. VI LEVERERAR DIREKT HEM TILL DIN DÖRR. VÅREN 2019 KOMMER ATT BLI BÄST HITTILLS.

KÖR. UPPLEV. NJUT. DU SITTER SJÄLV PÅ MÖJLIGHETERNA.

2år

SKAND GARANTI

Monteras i Finland, levereras till din ytterdörr i hela Sverige. Landsomfattande servicenät. Post: Tegeluddsvägen 76, 2 tr, 115 28 Stockholm

TEL: 08 5250 3949 SKANDSKOTER.SE


ga

rm Sto

5

0 år

ti 1 ran

års Jubileum!

www.grohus.se

Variant 426-M 13-70m2 n ara

rmg

Sto

0 år ti 1

28 995:-

0770-335 335

Grohus.se

Besök vår visning!

Norra Vägen 4, 52361 Gällstad Variant 249 7,6-25m2

13 995:-

6 995:-

4 995:-

Tor 300 6-42m2

GLASRÄCKEN MED LYSANDE UTSIKTER

Loke 300 12-42m2

Just nu

-15%

Glasräcke Novoroom Komplett

fr.

2 043:(2 403:-)

RÅDGIVNING Ring 020-25 00 25. Öppet alla dagar 8-22. SE OCH KÄNN Besök oss i Malmö Göteborg och Stockholm.

INGET VANLIGT BYGGVARUHUS

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. VI RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING. © 2019 BYGGHEMMA SVERIGE AB, MALMÖ/OSKARSHAMN.

April 2019 www.viivilla.se

57


vi ivilla

HUSLIV HÄNDIGT

Så dränerar du grunden Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera! Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till. AV ANDERS CARLÉN

D

e flesta hus med källare byggda på 1900-talet eller tidigare saknar en fungerande dränering, alltså ett skydd mot fuktinträngning som löper utmed husgrunden. Från att ha varit en ouppvärmd del av huset där man tidigare förvarade plastjulgranen och potatisen blir det i dag allt vanligare att vi både inreder och värmer upp våra källarutrymmen, vilket i sin tur leder till bekymmer. – En uppvärmd källare är som en sockerbit i kaffet – kapillärkraften suger i sig fukten vilket leder till skador i form av lukt från mögelpåväxt och en dålig miljö att vistas i, berättar anläggningsexperten Niklas Engberg. Det finns ett flertal olika metoder för att dränera och fuktsäkra sin fastighet från markvatten och dagvatten. I dag blir det allt vanligare att man också isolerar källarväggarna i samband med att man gräver upp och dränerar om sitt hus för att ha en så torr miljö som möjligt runt sin källare. – En tätsittande platonmatta mot källarväggen med en bra utförd dränering är ett fullgott skydd mot fukt, men jag tycker att det är vettigt att isolera, eftersom du aldrig vet vad du vill använda din källare till i framtiden, säger Niklas Engberg. – Kort beskrivet går en

58 viivilla April 2019

dränering ut på att motverka markfukten i jorden samt att leda bort den till en lägre punkt än själva grundsulan som källaren är byggd på. PUMPA BORT MARKVATTNET För att lösa det sistnämnda problemet krävs ofta hjälp i form av en vattenpump – som installeras samtidigt som dräneringen görs och som hjälper till att pumpa bort markvattnet till en lämplig utsläppspunkt. – Dränering är mycket sällan en försäkringsfråga, utan något du gör på egen hand. För en normalstor villa ska du räkna med att det handlar om två veckors tid i arbete, och då blir tomten grovt återställd efter avslutat jobb. Det bästa är att vänta i ytterligare år för slutarbete, så att den återställda marken får chans att sätta sig, säger Niklas Engberg. Priserna kan skilja sig över landet, men ett rimligt snitt för en normalstor villa med en två meter djup källare är mellan 3 500 och 4 500 kronor per meter. I det ingår arbete, material, isolering, grävning, anpassning av grundsulan och transporter. Arbetsdelen är rotberättigad. – Alla hus är unika och kräver ofta skräddarsydda lösningar. Som med alla typer av jobb rekommenderar jag att man tar in offerter från minst tre olika aktörer, men låt inte bara priset få avgöra.


Steg för steg GÖR SÅ HÄR

1

2

#1 RENSA OCH GRÄV Buskar och träd plockas ner och därefter friläggs hela källargrunden till 15 centimeter under grundsulan – som källarväggarna vilar på – och fall för dräneringsledningar skapas. Ett fall skapas i schaktbotten för dräneringsledningarna på cirka en halv centimeter per meter. #2 NYA DRÄNERINGSRÖR OCH BLÄSTRING Dräneringsrör placeras 15 centimeter under grundsulan och leds bort till en uppsamlingsbrunn, vidare ut till dagvattensystemet i gatan. Vid behov monteras en pump som hjälper till att pumpa bort markvattnet. Ofta finns det ett lager av tjära och asfalt på väggen som tas bort för att underlätta fuktvandring utåt.

4

3

5

#3 FALL PÅ KLACKEN Skarven mellan bottenplattan och väggen, det så kal­lade hålkärlet, är en svag punkt. På den del som sticker ut från husets bottenplatta gjuter man på ett fall, för att undvika inträngande vatten. Därefter monteras ett kantbalksskydd på bottenplattan, över hålkärlet och cirka 20 cm upp på husväggen för att minimera inträngning av vatten i fastigheten. Resterande del lämnas fri för att kunna släppa ifrån sig fukt. #4 DRÄNERINGSRÖREN TÄCKS IN Dräneringsröret läggs ut och täcks med makadam i storleken 11/16, cirka 30 cm ovanför rören. Sedan täcks dräneringsbädden med en markduk (fiberduk).

6

#5 FUKTSKYDDET MONTERAS Ett eller två lager med en dränerande typ av isolerskiva monteras, som täcks med en diffusionsöppen skyddsduk. Längst upp förankras en list i husväggen med skruv och listen tätas för att skydda mot vatten och insekter som kan vilja tränga sig in i isoleringen. Fuktskyddet ska inte vara synligt. #6 SCHAKTET ÅTERFYLLS Vid återfyllning med befintliga massor får storleken på materialet inte vara större än en knytnäve eller vara spetsigt. Om du planerar att lägga plattor ovan­­på krävs det packningsbara massor hela vägen upp, annars kan man delvis återfylla med gammalt material.

7 En dränering av husets grund görs i flera steg där det är viktigt att allt utförs korrekt. Om du planerar att dränera: Fråga entreprenören innan arbetet påbörjas och be dem gå igenom alla delar av det kommande jobbet.

8

#7 REGNVATTNET LEDS BORT Dagvattenrör läggs ner för att leda takavvattningen bort från huset, vilket alltid görs i samband med omdränering. Rören placeras på minimum 60 cm djup med ett fall om en halv cm per meter. Rören kopplas till en brunn och vidare ut till dagvattenledningen i gatan eller till en stenkista. #8 FRÅNFALL SKAPAS Ett frånfall skapas från huset så att regnvatten leds bort, för att undvika onödig belastning.

April 2019 www.viivilla.se

59


Vårt speciella tack till dig som trogen läsare av VI 8 dagars 4-stjärnig studieresa Kroatien

I VILLA!

& Montenegro

och de 4 mest berömda världsarv-platserna vid Adriatiska havet

Pris för VI I VILLAS läsare

SEK 9990,– SEK - 8000,–

2

Normalpris

Prisfördel

2

1990,–

SEK1

Från endast

p. pers.

En av skandinavernas mest omtyckta studieresor3 – inklusive utflyktsprogram & inträde !

Dubrovnik (världsarv)

Split (världsarv)

Inklusive

Inklusive

Inklusive

Inkluderat i priset: 2

Flyg tur och retur med renommerat 4360,– SEK 2 flygbolag4 till Dubrovnik, inkl. hotelltransfer 7 övernattningar i dubbelrum 2830,– SEK 2 på utvalda 4-stjärniga hotell (nationell kategori) 7× riklig frukostbuffé Rundresa i vår moderna buss med luftkonditionering samt fackutbildad svensk- eller engelsktalande guide Fascinerande studieresa med 2800,– SEK 2 Kroatien, Montenegro & de 4 mest berömda UNESCO-världsarven vid Adriatiska havet ! Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram inklusive inträden (enligt program) 24 timmars läkarjour 9990,– SEK 2 – 8000,– SEK 2

Förmånspris per person från endast 1990,– SEK 1 Flygplats Säsongstillägg per pers

Flygplats Avgångsdagar:

Inklusive

• Dubrovnik (UNESCO-världsarv): promenad genom den pittoreska gamla stan med palats, kyrkor, praktfulla hus och en stor fästningsmur. • Adriatiska havet: en av världens vackraste kuster. • Ston: 5,5 km lång fästningsmur – världens näst längsta mur. • Neum: pittoresk hamnstad. • Split: promenad med praktfulla palats, kolonner och historiska torg som påminner om Romerska riket. Det unika Diocletianus palats (inträde ingår) är en av världens mest välbevarade romerska byggnader (UNESCO-världsarv). • Trogir (UNESCO-världsarv): magisk stadskärna på en liten ö. • Pocitelj: en av Balkans mest intressanta byar med borgmur, moskéer och karavanserajer • Omiš: hamnstad och före detta sjörövarstad. • Herceg Novi: en av Montenegros mest populära semesterorter med idylliska badställena. • Hantverkskonst i traditionell mattknytningsverkstad. • Medugorje: en av världens mest berömda kristna vallfartsorter. • Trebinje: fascinerande promenad med Arslanagicbron, den historiska stadskärnan och den imponerande Osman pašina-moskén. • Panoramafärd med färja från Kamenari till Lepetane.

4-stjärniga hotell

Inklusive

Inklusive Trogir

Bosnien Hercego vina

Kroatien Split

Omiš

• Porto Montenegro: de D Međugorje alm ku at Pocitelj välbärgades fina yachthamn ste isk n a Neum Montene gro • Sveti Stefan: pittoresk liten ö vid Ston Trebinje den adriatiska kusten (fotopaus). Dubrovnik Adriatiska • Hantverkstradition Herceg Novi Kotor havet Budva i smyckes- och skinnateljé. • Budva: promenad genom en av de äldsta stadskärnorna vid den adriatiska kusten. • Kotor (UNESCO-världsarv): en av Medelhavets vackraste vikar.

VI I VILLA Prisfördel per person:

- 8000,– SEK

2

Extratjänster till förmånspris: Matpaket: Paketet innehåller komfortabel halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter: endast 1500,– SEK per person Enkelrumstillägg: 2590,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Oktober 2019 (2. – 12.10.)#

Oktober 2019 (16. – 31.10.)

November 2019 (2. – 14.11.)

November 2019 (16. – 30.11.)

December 2019 (4. – 7.12.)

Februari 2020 (5. – 14.2.)#

Februari 2020 (15. – 29.2.)#

Mars 2020 (4. – 14.3.)

Mars 2020 (18. – 28.3.)

2400,– SEK

2000,– SEK

1300,– SEK

700,– SEK

0,– SEK

0,– SEK

700,– SEK

1300,– SEK

2000,– SEK

Vårt förmånspris för dig som läsare av VI I VILLA från endast Flygtillägg per pers.

Medugorje

Kotor (världsarv)

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram:

(Prisexempel vid bokning av tjänsterna separat hos andra tjänsteleverantörer)

Totalt per person Prisfördel per person

Trogir (världsarv)

Göteborg

1990,–

SEK1

Köpenhamm

per person

istället för

9990,SEK –

2

Stockholm

0,– SEK

500,– SEK

650,– SEK

tor | fre

fre | lör

mån | ons

För att besöka Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina behöver svenska, finska, norska och danska medborgare ett pass vars giltighetstid överstiger vistelsetiden med Din fordelskode ! 66735 minst 3 månader. För vistelser i max 3 månader behövs inget visum. Medborgare i andra länder ber vi att kontakta ambassaderna för Kroatien, Montenegro och BosnienHercegovina för att informera sig om vilka inresebestämmelser som gäller. Ring kostnadsfritt nu för att säkra ditt önskedatum: # holiday tilläggskostnad p. p.: 490,– SEK. 1 Plus turistskatt i Kroatien, Bosnien-Hercegovina & Montenegro, maximalt 1,50 EUR (15 SEK) per person/natt (gäller december 2018). Det annonserade priset på 1990,– SEK gäller endast vid avresa 04.12.2019 och 07.02.2020 från Göteborg. Vid andra avresedatum gäller säsongstillägg som anges i tabellen. Resan gäller endast för adressaten och myndiga medföljande personer. För ytterligare information om TSS:s gällande resevillkor och övriga villkor, se webbsidan www.tss-travel.se eller ring arrangörens hotline. Information: Vid emottagande av skriftlig bekräftelse förfaller 20 % av resepriset till betalning. Betalning av återstående belopp: senast 35 dagar innan avresa. OBS! Måndag till fredag kl. 9.00 – 18.00, lördag kl. 9.00 – 15.00 Minimiantalet deltagare är 15 personer per resedatum. Annullering senast 20 dagar innan avresa ifall minimiantalet resenärer inte nås. Maximal gruppstorlek: 40 personer. Researrangör: TSS Travel Service Scandinavia AS, filial Sverige; Ej lämpligt för personer med begränsad rörlighet. Bilderna i reklamprospektet är exempelbilder. Med reservation för tryckfel och fel. Flygplatser tar ut flygplatstillägg för resenärer. Beloppet beror på flygbolagens transportkostnader, och dessa kostnader beror i sin tur på pris- och avgiftsutformning av flygplatsoperatörerna. Vänligen observera Krejaren 2, Östermalmstorg 1, 114 42 Stockholm att reseförloppet kan ändras av organisatoriska skäl eller på grund av vädret. 2 Prisexemplet baseras på pris för en resa som äger rum från 04.12.2019 – 11.12.2019 och beräknades den 07.02.2019 på allmänt tillgänglig information på följande hemsidor: Flyg tur och retur Göteborg 04.12.2019 – 11.12.2019 på www.expedia.se (billigaste avbokningsbara tillgängliga flyget inkl. bagage), transfer flygplats – hotellet – flygplats på www.holidaytransfers.com, utflyktsprogram på www.viator.com. 7 övernattningar inkl. frukost på www.booking.com (2 nätter på Grand Hotel Park, 2 nätter på hotellet Jona, 1 natt på hotellet Marconi, 1 natt på hotellet Palmon Bay Hotel & Spa & 1 natt på hotellet Moskva). De nämnda hotellen är exempel. Resan innehåller inte nödvändigtvis dessa hotell. 3 TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har genomförts med resenärer som reste med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS år 2017. Kommentarerna kommer från kunder som har rest med vår företagskoncern. 4 t.ex. Aegean Airlines (Sky Trax World Airline Award 2014 – 2017 för bästa europeiska regionalflygbolag) eller Croatia Airlines (medlem i Star Alliance – världens största flygbolagsallians) De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302. Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. TSS Travel Service Scandinavia AS kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt. Dessutom har TSS Travel Service Scandinavia AS, enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd. TSS Travel Service Scandinavia i Sverige har ställt statlig resegaranti hos Kammarkollegiet. Arrangören förbehåller sig rätten att göra ändringar av uppgifter i broschyren. Sådana ändringar ingår i avtalet med resenären om resenären har fått information om ändringen innan avtalet ingåtts.

0200 122 045


Retrotips! Du hittar många fler artiklar på vår hemsida! 0512-299 50

Här finns Retro Line-originalen!

SKIVSPELARNA SOM HAR ALLT! 2.690kr

Nyhet!

(Inkommer i lager 15/4)

3.990kr SUBWOOFER

Spelare+Bord: 3.490kr! Retro Line Vintage Skivspelare/CD/Kassett/Radio/USB/Bluetooth Succéspelaren, en retroprodukt som har alla funktioner du kan behöva! Avkodning från vinyl, CD och kassett till MP3. Equalizer och kraftig förstärkare. Dessutom utrustad med ingång så du kan koppla in din telefon och utgång så man kan koppla till ytterligare förstärkare och högtalare. Skivspelaren spelar 33/45/78 varv. Stift och tonarm från Audio-Technica för kristallklart vinylljud. AM/FM-radio. MP3. CD-spelare. Kassettbandspelare. Läser CD, CD-R och CD-RW-skivor. Fjärrkontroll. Line-out så du exempelvis kan koppla till externa aktiva högtalare med förstärkning. AUX-in. Högtalareffekt: 40W (2 inbyggda högtalare). Mått 51x22x35cm. Vikt 7,75kg. Nr 71594..............................................................................2.690kr

Köp till matchande bord!

Jättesnyggt träbord som passar perfekt till både 71594 och 71706. Mått 66x35x53cm. Nr 71687.............................................990kr

Spelare+Bord: 4.790kr! Retro Line Vintage Skivspelare DeLuxe DAB NY Helt ny uppgraderad modell av vår succespelare ”Retro Line Vintage Skivspelare/Kassett/CD/USB” (71594). Kraftig bas genom en Subwoofer, dubbelt så kraftig förstärkardel, Audio-Technicastift och tonarm för kristallklart ljud, samt DAB-radio. Större fjärrkontroll med fler funktioner, samt möjlighet till spårseparering vid inspelning. Avkodning från vinyl, CD och kassett till MP3 på USB-sticka. Ingång så du kan koppla in din telefon och utgång så man kan koppla till ytterligare förstärkare och högtalare. Bluetooth för trådlös uppspelning från mobil/surfplatta. Skivspelaren spelar 33/45/78 varv. AM/FM-radio (med preset 20 FM och 20 DAB-staioner). MP3. CD-spelaren läser CD, CD-R, CD-RW-skivor och MP3. Repeatfunktion. Inspelning till USB från CD, Vinyl, Kassett, Bluetooth och Radio. Kassettbandspelare. Line-out (RCA). RCA-kabel medföljer. AUXin. Hörlursuttag 3,5mm. Bluetooth. Equalizer. Högtalare 4xfullrange, tweeter, subwoofer och passiv subwoofer. Högtalareffekt 2x50W. Klocka. Mått 51x22x35cm. Vikt 7,75kg. Svensk bruksanvisning. Nr 71706...................................................................................3.990kr Med reservation för ev tryckfel.

Ange koden ”VIIVILLA” när du beställer någon av ovanstående stereoapparater och du får ett par stereolurar, värde 199kr utan kostnad! (Gäller t o m 30/4 2019)

Kolla in alla retroartiklar vi har på vår hemsida! • Följ oss på Facebook - facebook.com/ginzaretro

BESTÄLL VÅR STORA KATALOG - Vi skickar den GRATIS!

Du kan även ringa och beställa!

Ginza AB • Fåglum • 465 81 Nossebro • kundservice@ginza.se

0512-299 50

Över 300.000 CD, DVD, SPEL, BÖCKER, ELEKTRONIK, RETRO-PRYLAR m m i sortimentet!


Annons

Kirsten Sörensen fick svårigheter med sina leder ef�er många års arbete som sjuksköterska.

” Hon har upplevt en tid då man tog hand om patienter, men inte särskilt mycket om sig själv.

SJUKSKÖTERSKAN FICK HJÄLP TILL SINA HÖFTER

Äntligen slut med ledsvårigheter

D

å fanns det inte så många regler kring vad vi fick göra och inte göra, berättar den 71-åriga Kirsten. - Jag har gjort många tunga lyft som idag lyckligtvis görs med olika hjälpmedel som t.ex. en lyftanordning. Det som sker ganska naturligt för många av oss när vi kommer upp i åldern, skedde också för den hårtarbetande sjuksköterskan. Kirstens leder började krångla.

Svårigheter med lederna

- Det startade gradvis för ungefär 8 år sedan.

- Det kändes riktigt obehagligt i mina leder. Jag kände det speciellt vid höften och bäckenet. När jag sökte hjälp fick jag veta att det var naturligt och åldersbetingad och jag skickades hem med oförrättat ärende.

Vändpunkten

Genom sitt arbete var Kirsten van vid att vara lösningsorienterad och hon började leta efter något som kunde hjälpa. Kirsten hade flera gångar sett en annons om Movizin och den hjälp till lederna som växterna i produkten kan ge. Hon valde att prova de po-

Hjälp till alla leder i kroppen

Movizin innehåller en skräddarsydd trippel av aktiva växtextrakt: Ingefära, nypon och boswellia som alla bidrar till dina leders rörlighet, styrka och funktion. Växtämnena tas upp i din kropp och verkar precis där de behövs.

pulära naturtabletterna. Det blev en vändpunkt för henne.

»De är bara toppen«

– Det var exakt vad jag behövde, berättar hon. – Innan Movizin hade jag det så jobbigt med höfterna. Jag sov oroligt och dåligt. Nu har jag inte alls svårt med det längre. – De är bara toppen helt enkelt. Och de är samtidigt milda och skonsamma. Jag tänker fortsätta ta dem. Värför skulle jag sluta, säger hon.

På jobbet som 71-åring

Att Kirsten fick hjälp till sina

Kirsten Sörensen hade svårigheter med sina leder. Hon fick beskedet: ”Det är naturligt. Ömma och stela leder kommer med åldern och sånt gör man inte något åt”. Kirsten tog saken i egna händer: Movizin Complex med ingefära som är bra för lederna och motverkar obehag.

höfter gav henne mod och energi till att bibehålla en hög aktivitetsnivå trots hon för länge sedan har uppnått pensionsåldern. Hon fortsätter göra vad hon gör bäst: Att hjälpa andra. Nuförtiden arbetar energiska Kirsten 20 timmar i veckan hos en ögonläkare. Kirsten tvekar inte heller med att dela med sig av sina goda erfarenheter gällande ingredienserna i Movizin: - Till alla med ledsvårigheter kan jag bara säga: Prova! Sätt igång! Växterna i Movizin har hjälpt mig SÅ mycket.

PROVA FÖR HALVA PRISET Just nu från:

149:- kr 180 tabletter

Ingen bindningstid eller förskottsbetalning!

RING:

0223 50 03 50 Mån-fre 8:00-16:00

Bosatt i Finland? Ring: 0800 152 525

ONLINE:

www.wellvita.se Kanalstråket 1 433 76 Jonsered

Det är viktigt med en allsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil


Exklusiva räcken till villa & fritidshus Från

1.895:-

Begär offert på vår hemsida!

/m

Entrétak Komplett glastak med stag i polerat rostfritt stål (AISI 316). Innehåller glas 1.400 x 1.000 mm, 2 st stag, 4 st väggfästen glas. Härdad lamell 12,76 mm. Pris fr 3.995:-.

Från

3.995:-

Vajerräcke Vårt rostfria vajerräcke i toppmonterad standardmodell med runda rostfria stolpar och överliggare i borstad satinfinish. Räcket är enkelt att montera med justerbara vajerterminaler och infästningar. Vajer standard Ø 4 mm. Pris fr 1.895:-/m.

NYHET!

20%

rabatt vid köp över 12 m

Entréräcke Marifix entrèräcke finns både toppmonterat och vertikalmonterat med runda stolpar och handledare. Rostfria vajrar. Räcket är enkelt att montera med de justerbara beslagen. Pris fr 7.900:-/sida.

Glasräcke Robust klassiskt glasräcke med runda rostfria stolpar. Överliggare i rostfritt stål som standard, kan bytas ut till aluminium, ek, ask eller cumaro, eller tas bort helt. Små eleganta klämfästen håller glaset på plats. 20 % rabatt på räcke vid köp över 12 m.

NYHET! Ledstänger

Glas och klämfästen

Cit i Lä®

Ledstänger för utom- och inomhusmiljö. Välj mellan ek, ask, cumaru eller rostfritt stål. Vi lackar även i specialfärger. Olika varianter på handledshållare.

Glas i valfri storlek till dina befintliga trästolpar. Vi har många varianter på glas, kulör och mått, se www.marifix.se

Vårt nya höj- och sänkbara altanräcke är ett bra alternativ till kustnära lägen. Aluminiumfärg som standard. Finns i flera färger. Pris fr 4.750:-/m.

Marifix formger och tillverkar räcken av hög kvalitet Vi erbjuder ett brett sortiment för både utom- och inomhusmiljö. För offert och mer information ring 0430 – 541 789 eller gå in på www.marifix.se Du kan även besöka vår utställning på Industrigatan 33 i Laholm, öppet vardagar 8 – 17. Marifi x System AB · Industrigatan 33, Laholm · Tel 0430 - 541 789 · www.marifi x.se


Västkusten, Brastad

Fantastiskt spa på Västkusten

Vann Spa, Hotell & Konferens • • • • •

1.536:-

1599:3 dagar från

Hotel Niels Juel • • • • •

SPARA UPP TILL

933:-

1309:3 dagar från

Skånes nordvästra kust

3 nätter! Halmstad & Tylösand

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny 1 x välkomstdrink före maten Gratis internet och parkering

Boka i tid! Vackert nära Salzburg

Wellnesssemester vid Östersjön

Hotell Hovs Hallar

SPARA

• • • • •

UPP TILL

651:-

1399:3 dagar från

2 x övernattn. m. frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny 2 x kaffe Gratis parkering Gratis internet

Strandnära i Rødby Strandhotellet Rødbyhavn

699:-

3 dagar från

2.141:-

Östersjökusten, Hohwacht

Wellness vid havet

Semester i Skåne Bykrogen

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 1 x 10-rätters avsmakningsmeny (dag 2) 1 x kaffe och kaka Gratis internet och parkering

Hotel Hohe Wacht

2 x övernattn. m. frukostbuffé 2 x kvällens varmrätt 1 x välkomstkaffe Tillgång till pool Gratis internet och parkering

• • • • •

2 x övernattn. m. frukostbuffé 1 x 3-rättersmeny/buffé (dag 2) 1 flaska vin pr rum Fri entré till wellness och fitness Gratis internet och parkering

441:-

1199:-

Östersjökusten, Lübeck

Upplev hansestaden Golden Tulip Lübecker Hof • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 3-rättersmeny 1 x välkomstdrink Tillgång till bastu

Vi erbjuder både WEEKEND, MINISEMESTER & SPA-VISTELSER, Besök Risskov Bilsemesters hemsida och ta del av våra erbjudanden!

www.risskov.se

4 dagar från

040 611 61 30

Mån-fre: 9-17 och lör-sön: 10-15

Ange kod: villa Spara mot hotellens ord.priser • Förbehåll för slutsålda datum och tryckfel • Researrangör: Risskov Autoferien AG • Ev. miljötillägg betalas på hotellet • Priserna är i SEK per person i dubbelrum • Expeditionsavgift från 79 :-

Mer än 200.000 nöjda gäster, + 700 hotell i Europa

960:-

2049:-

1209:-

Upplev vacker natur

3 dagar från

1049:Österlen, Österslöv

900:-

SPARA UPP TILL

3 dagar från

• • • • •

176:-

SPARA UPP TILL

SPARA UPP TILL

Västkusten, Simlångsdalen

• • • • •

SPARA UPP TILL

899:-

3 dagar från

Stort paket i populära Lübeck

SPARA UPP TILL

268:3 dagar från

SPARA UPP TILL

Tallhöjdens värdshus

Nyhet! 10-rätters skånsk tapas meny

Charmigt hotell i Rødbyhavn

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny Gratis parkering Gratis internet

Minisemester i Køge

2 x övernattn. m. frukostbuffé 1 x 2-rättersmeny 2 x Spa entré Gratis internet och parkering Badrock och tofflor på rummet

Västkusten, Båstad

Boka bästsäljare i underbara Båstad!

• • • • •

Boka stort paket nära Köpenhamn

Spa-lyx på Väskusten

SPARA UPP TILL

Själland, Rødby

Själland, Køge

Salzburgerland, Puch bei Hallein

Semester i Österrike Gasthof zum Kirchenwirt • • • • •

3 x övernattn. m. frukostbuffé 3 x 3-rättersmeny 1 x välkomstdrink + frukt på rummet 1 dags cykellån Tillgång till wellness


Västkusten, Brastad

Fantastiskt spa på Västkusten

Vann Spa, Hotell & Konferens • • • • •

1.536:-

1599:3 dagar från

Hotel Niels Juel • • • • •

SPARA UPP TILL

933:-

1309:3 dagar från

Skånes nordvästra kust

3 nätter! Halmstad & Tylösand

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny 1 x välkomstdrink före maten Gratis internet och parkering

Boka i tid! Vackert nära Salzburg

Wellnesssemester vid Östersjön

Hotell Hovs Hallar

SPARA

• • • • •

UPP TILL

651:-

1399:3 dagar från

2 x övernattn. m. frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny 2 x kaffe Gratis parkering Gratis internet

Strandnära i Rødby Strandhotellet Rødbyhavn

699:-

3 dagar från

2.141:-

Östersjökusten, Hohwacht

Wellness vid havet

Semester i Skåne Bykrogen

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 1 x 10-rätters avsmakningsmeny (dag 2) 1 x kaffe och kaka Gratis internet och parkering

Hotel Hohe Wacht

2 x övernattn. m. frukostbuffé 2 x kvällens varmrätt 1 x välkomstkaffe Tillgång till pool Gratis internet och parkering

• • • • •

2 x övernattn. m. frukostbuffé 1 x 3-rättersmeny/buffé (dag 2) 1 flaska vin pr rum Fri entré till wellness och fitness Gratis internet och parkering

441:-

1199:-

Östersjökusten, Lübeck

Upplev hansestaden Golden Tulip Lübecker Hof • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 3-rättersmeny 1 x välkomstdrink Tillgång till bastu

Vi erbjuder både WEEKEND, MINISEMESTER & SPA-VISTELSER, Besök Risskov Bilsemesters hemsida och ta del av våra erbjudanden!

www.risskov.se

4 dagar från

040 611 61 30

Mån-fre: 9-17 och lör-sön: 10-15

Ange kod: villa Spara mot hotellens ord.priser • Förbehåll för slutsålda datum och tryckfel • Researrangör: Risskov Autoferien AG • Ev. miljötillägg betalas på hotellet • Priserna är i SEK per person i dubbelrum • Expeditionsavgift från 79 :-

Mer än 200.000 nöjda gäster, + 700 hotell i Europa

960:-

2049:-

1209:-

Upplev vacker natur

3 dagar från

1049:Österlen, Österslöv

900:-

SPARA UPP TILL

3 dagar från

• • • • •

176:-

SPARA UPP TILL

SPARA UPP TILL

Västkusten, Simlångsdalen

• • • • •

SPARA UPP TILL

899:-

3 dagar från

Stort paket i populära Lübeck

SPARA UPP TILL

268:3 dagar från

SPARA UPP TILL

Tallhöjdens värdshus

Nyhet! 10-rätters skånsk tapas meny

Charmigt hotell i Rødbyhavn

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny Gratis parkering Gratis internet

Minisemester i Køge

2 x övernattn. m. frukostbuffé 1 x 2-rättersmeny 2 x Spa entré Gratis internet och parkering Badrock och tofflor på rummet

Västkusten, Båstad

Boka bästsäljare i underbara Båstad!

• • • • •

Boka stort paket nära Köpenhamn

Spa-lyx på Väskusten

SPARA UPP TILL

Själland, Rødby

Själland, Køge

Salzburgerland, Puch bei Hallein

Semester i Österrike Gasthof zum Kirchenwirt • • • • •

3 x övernattn. m. frukostbuffé 3 x 3-rättersmeny 1 x välkomstdrink + frukt på rummet 1 dags cykellån Tillgång till wellness


Boka

Kos

t t i r f s d a tn

takbesök!

Sveriges mesta takvårdare!

Länge leve taket! Vi jobbar i hela landet!

Telefon: 020-11 33 30

Med LA:s Takvårdsplan

skickar du takbytet till framtiden!

www.takvård.se Namnlöst-2 1

2019-03-06 23:22


A K A B L L I T R ÄFölj med oss till Spanien! N É C C U S Kom i form vi ivilla

LIVSSTIL

med Vi i Villa

g är -tränin Aqua j! o k s super

4 Inspireras 4 Träna 4 Dansa Kom igång med träningen, dansa, få trädgårds- och matinspiration, yoga, sjung och ha kul.

Vi bor på lyxiga Pueblo Camino Real – en 4+-stjärnig resort där precis allt ingår!

DET HÄR INGÅR

Flyg, transfer, all inclusive (all mat, dryck, kaffe mm), alla tränings-, dans- och yogapass, föreläsningar, workshops, underhållning med mera enligt program.

Inspirera nde trädgård skunska p.

R

oligare än så här kan man inte ha det. Förra resan blev en succé, och de som var med gav avet ekt vid h resan högsta betyg. Yoga dir a! sl n ä k n – vilke Nu har du en ny chans att följa med. Vi åker till lyxiga 4+-hotellet Pueblo Camino Real som ligger vid bästa stranden i Torremolinos på spanska solkusten. Det här får du! Vi laddar med massor av rolig träning, dans, yoga och • Rolig och effektiv träning. trädgårds- och hemma-inspiration och kommer hem star• Inspirerande föreläsningar kare, gladare och startklara för ett härligare sommarliv. och workshops om trädgård Trädgårdsmästaren och TV4-profilen Linda Schilén ger och sommarliv ute. oss genvägarna till en vackrare trädgård och ett skönare • Skojiga danspass. uteliv. Vi får dansa loss och sjunga med superstjärnan • Yoga för rygg och Tess Merkel från Alcazar. Bli matsmart och inspireras avslappning. av Biggest loser VIP-kända stjärnkocken Alexandra • Aqua-träning – poolskoj. Zazzi. Gokväll-kända tränaren Sofia Åhman får oss att • Löpning och stavgång. hitta träningslusten, och vi hittar yogalugnet med Challe • Allsångskväll. Lundholm. • God mat och vin. Vi erbjuder ett fullspäckat program med träning, dans, yoga, aqua fun, föreläsningar, ny inspiration för trädgård, • Hälsoinspiration. god mat och vin, underhållning och mycket mer. • Gemensamma middagar. Vi kommer i form, har kul, träffar nya vänner, vågar • Nya vänner. testa nytt och njuter av livet – och alla kan vara med, både • Kul kvällsunderhållning. du som är nybörjare och mer van.

Boka i dag!

18–25 maj

Marit Danielsson, chefredaktör

Vi följer med!

All inclusive - Allt ingår i priset!

15 450 kr Läs mer och boka på Viivilla.se/resaspanien.

Vid frågor mejla info@featurefamiljen.se

Alexandra Zazzi, Linda Schilén, Sofia Åhman, Tess Merkel, stjärnkock och trädgårdsmästare tränare, känd dansare och tv-profil. och författare. från SVT:s sångerska. Känd Go’kväll. från Alcazar.

resor

I samarbete med

life

Good

Travel.se by FeatureFamiljen

Challe Lundholm, yogalärare och resans värd.


régénère

ArtroCARE+ ®

purifie tonifie millénaire jour

& nuit

ArtroCARE+

®

TOP BIO-NATURE

io-naturel 100% b

patienterna samma första lindringar efter 5 minuter! Den mycket subtila, hemliga och verkningsfulla doseringen gör ArtroCare+® till en kraftig antioxidant mot degenerering av cellerna i din kropp. Vid regelbunden användning kommer du plötsligt att kunna konstatera att dina ledsmärtor försvinner helt och följande sjukdomar upphör omedelbart: Slitet benbrosk, benavkalkning, inflammationer, benskörhet, demineralisering, artros och ledsmärtor. Med den senaste generationens ROLL-ON blir ArtroCare+®enklare att använda och ger bättre resultat. Den manuella behandlingen förbättrar genomträngningen av överhudsbarriären. På så sätt får du ögonblickligen läkande verkningar i din kropp och tack vare kombinationen av de 10 naturprodukterna sker detta redan efter några få minuter. Du behöver inte längre gå till läkaren med dina ledproblem.

LÄKNING AV MER ÄN 22 LED- OCH

Visste du att Japan har det största antalet rörliga MUSKELDIAGNOSER OCH BRISTER! hundraåringar i världen? Alla nya undersökningar ® visar klart samma resultat: Det är 6 gånger mer Alla hälsoresultat som uppnåtts med ArtroCare+ är ovanligt för japaner att drabbas av artros jämfört kliniskt bevisade av en oberoende organisation. Med med resten av världens befolkning. Därför är förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar 3 gånger lägre och problem med övervikt efter 50 är ytterst ovanligt i detta land! Under ledning av professor Lawrence Price har Institut Mondial des Thérapies Naturelles undersökt detta helt unika medicinska fenomen för att förstå de bakomliggande hemligheterna. Professorn och hans medicinska forskningsteam upptäckte att japanernas leder åldras mycket bättre och sundare eftersom de använder ett 4 000 år gammalt medel som hela Japans befolkning känner till: ArtroCare+®!

ALLA LÄKARE TALAR OM DEN!! Det var huvudämnet på den senaste internationella konferensen i Fédération Mondiale de la Santé. Alla läkare på plats samlades till den officiella presentationen av ArtroCare+®, detta tidigare mystiska medel som idag är erkänt av de mest framstående forskarna. Tack vare de ”hälsofrämjande egenskaperna” subventioneras den idag av japanska försäkringskassan till 100 %. Sedan april 2018 kan ArtroCare+® köpas i USA. Nu har den nått resten av världsmarknaden. Och vi ger dig möjlighet att upptäcka och dra nytta av detta medel gratis i 30 dagar.

VAD ÄR DE GARANTERADE RESULTATEN? Sedan lanseringen på den amerikanska marknaden strömmar det in nya berättelser från nöjda kunder varje dag. Fru Collins har de senaste 14 åren plågats av smärtor i ben, knän och fötter. Efter 2 dagars behandling med ArtroCare+® märker hon inte längre av sina smärtor och kan nu passa sina barnbarn. Herr Rogers led av svår fibromyalgi och hade mist allt hopp om förbättring. Sedan han började ta ArtroCare+® vaknar han frisk och utvilad varje morgon och har återfått en otrolig energi! Och dessa är bara två konkreta exempel i en lång rad. De terapeutiska fördelarna med ArtroCare+® är många och bestående. Detta gamla japanska medel har visat sig verkningsfullt mot hundratusentals ledproblem.

BEHANDLINGEN ARTROCARE+® HAR DUBBEL TERAPEUTISK EFFEKT! Först rensar ArtroCare+® ut giftämnena ur dina leder. Den rensar ut och tar bort giftämnena och de metaboliska avfallsämnena. Därefter skickar de ut 10 stärkande medicinalväxter med aktiva ämnen som renar blodet och strålar genom hela din kropp och riktar in verkan precis på det som behöver läka. Du blir omedelbart mer avslappnad, dina spänningar försvinner och detta sker redan när du använder ArtroCare+® för första gången. Enligt den kliniska RS 30 DAAGTA studien som Institut Mondial IS GR des Thérapies Naturelles har T E K A P V PRO genomfört, märkte 98 % av

denna sedvanliga garanti marknadsförs ArtroCare+® i Skandinavien i början av 2019. Utöver denna marknadsföring och för att snabbt sprida kunskaperna om detta mirakelmedel erbjuder Institut Mondial des Thérapies Naturelles de första 500 personerna som beställer medlet en GRATIS behandling med ArtroCare+® som introduktionserbjudande!

ARTROCARE+®, ETT 4 000 ÅR GAMMALT NEDÄRVT MEDEL, SOM ALLA ANVÄNDER! Den ursprungliga formeln till ArtroCare+® är över 4 000 år gammal! Det är en osedvanlig behandlingsform som utgör koppling mellan det gamla Japan och det moderna Japan. ArtroCare+® väljs konsekvent av kejsaren som gåva till regeringens medlemmar och förnäma gäster. Många amerikanska och europeiska kändisar använder den som behandling eftersom den ger bättre resultat än den moderna aggressiva medicinen.

HÄR FÅR DU MICHELS OMSKAKANDE BERÄTTELSE ”Efter en mycket allvarlig olycka hade jag starka smärtor och stora skador. Förfärliga smärtor i hela vänstra sidan plågade mig. Min läkare sa att jag aldrig skulle kunna använda mina ben eller min vänstra arm igen!”

KAMFER Kamfer är kardiovaskulärt stimulerande och samtidigt en av de mest effektiva antivirala naturmedel vi känner till. De effektiva infektionshämmande egenskaperna täcker ett brett spektrum. Kamfer bekämpar inte bara bakterier och virus, utan verkar också mot svamp.

BIVAX

1

6

2

7 ArtroCARE+

KRYDDNEJLIKA Antiseptisk, antiinflammatorisk, lokalbedövande antioxidant kryddnejlikan värdesätts högt i Japan. Som ett generellt stärkande medel används den också för att bekämpa virussjukdomar som influensa om vintern.

3

®

AGARS 30TOPDBIO-NATURE TIS

8

GRA ET K PROVPA

Som namnet antyder vissnar aldrig evighetsblomman, inte ens om den plockas. Den har många aktiva egenskaper, t.ex. hjälper den till med att få blodansamlingar, röda utslag och åderbråck att försvinna.

De första resultaten kan märkas efter

24 timmar

Jag blev inlagd i 3 månader på rehabilitering!

”Vid en ålder på 75 år lider vi inte längre av ledsmärtor!” Jade & Stan

1. PRIS SANTÉ

MONDIALE

LED • Avgiftning av synovialvätskan • Smärtstillande • Smörjning av lederna • Karaktär: 5/5 +++++

1. PRIS Santé EUROPE

1. PRIS

CIRKULATION • Åderbråck Kärlinflammation • Tunga ben • Karaktär: 4/5 ++++

innovation INTERNATIONAL

1. PRIS SANTÉ & VIE

INTERNATIONALE PRIX OR

1. PRIS awaRdS

InteRnatIonal 2019 ***

• Osteoporos • Avkalkning • Artros • Inflammation • Ledsmärtor • Blodcirkulation • Giktsjukdomar • Broskkollagen • Benmassa

® A roCare+ hade jag ”Utan Art alid! Mina inv rit va rt ke sä lt he peuter era iot fys h oc are läk inte!” de ran tfa for t de r förstå

«”I samband med en företagsresa råkade jag ut för en mycket allvarlig bilolycka.. Min läkare sa att jag aldrig skulle kunna gå normalt igen. I 3 månader var jag sängliggande, övermedicinerad och utmattad av mediciner. Mitt tillstånd förvärrades på grund av en nosokomial infektion som jag fick på sjukhuset. Min fru sjönk ner i en depression. En fruktansvärd plåga utöver min fysiska och mentala svaghet som gjorde att jag inte längre kunde stå ut! Jag drabbades av en våldsam depression och jag gick upp 12 kg på 2 månader. Genom ett lyckokast upptäckte jag ArtroCare+® tack vare Peter. Peter är en vän som jag cyklar tillsammans med på helgerna. Han är praktiserande lärare och osteopat. Det var han som insisterade på att jag skulle prova ArtroCare+® minst en gång. Resultaten överskred alla mina förväntningar. Redan från första behandlingen märkte jag av effekten. Jag kunde plötsligt sova igen. Varje morgon vaknar jag helt avslappnad med en känsla av obeskrivligt välmående. Jag fortsatte den dagliga behandlingen med ArtroCare+® och efter 6 månader var jag samma man som jag var före den hemska olyckan. Jag går igen utan att halta och jag kan röra mig helt utan smärtor. Jag utövar sport igen på hög nivå. Jag rekommenderar alla som lider av ledsmärtor att testa denna mirakulösa naturprodukt och jag är övertygad om att ArtroCare+® är lösningen som de väntat på med iver och hopp. Tusen tack till Institut Mondial des Thérapies Naturelles. Jag har fått tillbaka mitt liv. Tack vare ArtroCare+® är jag som pånyttfödd, en fantastisk och underbar pånyttfödelse...!” Michel D.

EFTER

Propolis har varit känt sedan urminnes tider för sina goda egenskaper för behandling och förebyggande av luftvägssjukdomar. Eftersom den stimulerar immunförsvaret effektivt verkar den mycket aktivt som antibiotika och sårläkande.

”Min fru tog med sig medlet ArtroCare+® hem efter en resa till Japan. Vi ville lindra våra ryggsmärtor och slippa den kroniska tröttheten som sänkte vår livskvalitet. Resultaten kom blixtsnabbt (24 timmar). Det var verkligen ett effektivt medel!”

10

Dess rikedom på metylsalicylat hämmar inflammatoriska reaktioner. Den har också en kärlvidgande verkan som förbättrar blodcirkulationen avsevärt. Den stimulerar också levern.

RS 30 DAAGTA IS

■ Reumatism

Giftämnena begränsar rörelsen i lederna. Genom att suga upp dessa giftämnen verkar ArtroCare+® mot smärtan och aktiverar broskets återbildning.

FÖRE

Ring 040 674 1849 eller besök

ETERISK GAULTHERIAOLJA

GR ET PROVPAK

EFTER

www.artrocare-se.com &

Fyll i kupongen nedan och skicka den redan idag eller ring 040 674 1849 eller besök www.artrocare-se.com

❑ JA,

jag vill gärna få min behandling med ett BIOLOGISKT NATURMEDEL som använts i 4 000 år i Japan, artroCare+® med den nya generationens ROLL-ON. Medlets biologiskt regenererande verkningar ger mig med garanti en lindrande och läkande effekt, som är kliniskt och medicinskt bevisad: • Snabb smärtbehandling • Omedelbar verkan (på 5 minuter) • Lindring av de mest otillgängliga områdena • Jag återfår på detta sätt min fulla rörelsefrihet! Med behandlingsmetoden artroCare+® har mina leder och ben återfått sina terapeutiska funktioner. Med dessa garantier önskar jag att omedelbart ta emot ett GRatIS PRoV I 30 daGaR + porto 69 kr.. Därefter får jag hemskickat en Artrocare för 299 kr. plus porto 49 kr. varje månad så länge jag vill och har nytta av Artrocare. Jag kan när som helst säga upp min prenumeration per telefon eller skriftligen.

INGA FLER ONÖDIGA SMÄRTOR! PROVA ARTROCARE+® GRATIS I HELA 30 DAGAR! l’I Japan har den läkande verkan av ArtroCare+® varit erkänd i 4 000 år! Forskarna är eniga om kvaliteten på medlets 100 % naturliga sammansättning av 10 naturprodukter med extra kraftiga beståndsdelar. Det bidrar särskilt till ett fantastiskt välbefinnande lokalt där smärtan uppstår och deras synergiska kombination gör detta medel till en av de mest kraftfulla naturmedicinerna i världen. Med en imponerande, välbalanserad formel har den använts i Japan sedan urminnes tider. ArtroCare+® med den senaste generationens ROLL-ON kombinerar alla verkningar av en tung behandling som annars hade förorenat din kropp i en enkel produkt. Appliceringsmetoden på huden respekterar kroppens kemiska balans och överhudsbarriär samtidigt som den dag efter dag tränger djupare in i din kropp. Det är värt att notera att i Japan återbetalas ArtroCare+® av sjukförsäkringen. Idag är det du som ska få njuta av produkten GRATIS. Du har hela 30 dagar för att testa Artrocare+!

5

■ Artros

&

ETERISK OLIBANUMOLJA

PROPOLISEXTRAKT

Användning av behandlingsmetoden ArtroCare® med dess ROLL-ON gör det möjligt att kompensera för bristen på kisel. Det är förbluffande

FÖRE

MAGNESIUM Magnesium har goda förebyggande verkningar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom reglerar magnesium blodsockret och hjälper därmed till att förbygga typ 2-diabetes.

9

4

ARNIKA Arnika går in och behandlar inflammatoriska sjukdomar av traumatiskt eller infektiöst ursprung. Tack vare den goda smärtstillande verkan ordineras den generellt till fysiska skador och sportmedicin på hög nivå.

DJÄVULSKLO Djävulsklon är känd för att lindra smärtor i leder (artros), muskler och senor. Den är också ett aptitstimulerande medel och den hjälper mat-smältningen.

Olibanumolja stimulerar kroppens naturliga försvar och stärker immunförsvaret. Den hjälper till att bekämpa utvecklingen av svampar och bakterier och har en antiinflammatorisk effekt.

EVIGHETSBLOMMA

Här ser du det oundgängliga ArtroCare+®, det vitala och garanterade medlet för att återfå dina ben - din vävnad - ditt brosk - dina kärl, och vars gynnsamma verkningar för din hälsa är vetenskapligt bevisade!

TOKYO

Na tur va lig m no odern in

Här kan du se vad det är som gör ArtroCare+® så fantastisk!

Ett 100 % naturligt medel som använts i över 4 000 år. Det är rikt på A-vitamin och har antiinflammatoriska egenskaper som dövar smärtor och hjälper läkningen.

Min bil dagen före den fruktansvärda olyckan (som kostade mig 21 dagar i koma)!

RIS FÖRSTAP

tio n

Här är den oundgängliga och vitala boostern för ben, leder, vävnad, brosk och kärl. Resultaten och de läkande verkningarna är vetenskapligt dokumenterade och godkända av läkare!

16534

Proshopper

Förnamn: ................................................................................................................................................................................................................................................................ Efternamn: .............................................................................................................................................................................................................................................................. Adress:..................................................................................................................................................................................................................................................................... Postnr.: .............................................................Ort: ................................................................................................................................................................................................ E-postadress:

&

TOP BIO-NATURE

Me

Upptäck hur 80 % av japanerna behandlar sina ledproblem med ”DET MEST VERKNINGSFULLA MEDLET I VÄRLDEN” - 100 % naturligt som använts i över 4 000 år! L. PRICE • Forskningsprofessor

t symposiu insk m dic

.......................................................................................................................................................................................................................................................

Tel.: ..........................................................................................................................................................................................................................................................................

SVARSPOST 20589510 208 00 Malmö


régénère

ArtroCARE+ ®

purifie tonifie millénaire jour

& nuit

ArtroCARE+

®

TOP BIO-NATURE

io-naturel 100% b

patienterna samma första lindringar efter 5 minuter! Den mycket subtila, hemliga och verkningsfulla doseringen gör ArtroCare+® till en kraftig antioxidant mot degenerering av cellerna i din kropp. Vid regelbunden användning kommer du plötsligt att kunna konstatera att dina ledsmärtor försvinner helt och följande sjukdomar upphör omedelbart: Slitet benbrosk, benavkalkning, inflammationer, benskörhet, demineralisering, artros och ledsmärtor. Med den senaste generationens ROLL-ON blir ArtroCare+®enklare att använda och ger bättre resultat. Den manuella behandlingen förbättrar genomträngningen av överhudsbarriären. På så sätt får du ögonblickligen läkande verkningar i din kropp och tack vare kombinationen av de 10 naturprodukterna sker detta redan efter några få minuter. Du behöver inte längre gå till läkaren med dina ledproblem.

LÄKNING AV MER ÄN 22 LED- OCH

Visste du att Japan har det största antalet rörliga MUSKELDIAGNOSER OCH BRISTER! hundraåringar i världen? Alla nya undersökningar ® visar klart samma resultat: Det är 6 gånger mer Alla hälsoresultat som uppnåtts med ArtroCare+ är ovanligt för japaner att drabbas av artros jämfört kliniskt bevisade av en oberoende organisation. Med med resten av världens befolkning. Därför är förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar 3 gånger lägre och problem med övervikt efter 50 är ytterst ovanligt i detta land! Under ledning av professor Lawrence Price har Institut Mondial des Thérapies Naturelles undersökt detta helt unika medicinska fenomen för att förstå de bakomliggande hemligheterna. Professorn och hans medicinska forskningsteam upptäckte att japanernas leder åldras mycket bättre och sundare eftersom de använder ett 4 000 år gammalt medel som hela Japans befolkning känner till: ArtroCare+®!

ALLA LÄKARE TALAR OM DEN!! Det var huvudämnet på den senaste internationella konferensen i Fédération Mondiale de la Santé. Alla läkare på plats samlades till den officiella presentationen av ArtroCare+®, detta tidigare mystiska medel som idag är erkänt av de mest framstående forskarna. Tack vare de ”hälsofrämjande egenskaperna” subventioneras den idag av japanska försäkringskassan till 100 %. Sedan april 2018 kan ArtroCare+® köpas i USA. Nu har den nått resten av världsmarknaden. Och vi ger dig möjlighet att upptäcka och dra nytta av detta medel gratis i 30 dagar.

VAD ÄR DE GARANTERADE RESULTATEN? Sedan lanseringen på den amerikanska marknaden strömmar det in nya berättelser från nöjda kunder varje dag. Fru Collins har de senaste 14 åren plågats av smärtor i ben, knän och fötter. Efter 2 dagars behandling med ArtroCare+® märker hon inte längre av sina smärtor och kan nu passa sina barnbarn. Herr Rogers led av svår fibromyalgi och hade mist allt hopp om förbättring. Sedan han började ta ArtroCare+® vaknar han frisk och utvilad varje morgon och har återfått en otrolig energi! Och dessa är bara två konkreta exempel i en lång rad. De terapeutiska fördelarna med ArtroCare+® är många och bestående. Detta gamla japanska medel har visat sig verkningsfullt mot hundratusentals ledproblem.

BEHANDLINGEN ARTROCARE+® HAR DUBBEL TERAPEUTISK EFFEKT! Först rensar ArtroCare+® ut giftämnena ur dina leder. Den rensar ut och tar bort giftämnena och de metaboliska avfallsämnena. Därefter skickar de ut 10 stärkande medicinalväxter med aktiva ämnen som renar blodet och strålar genom hela din kropp och riktar in verkan precis på det som behöver läka. Du blir omedelbart mer avslappnad, dina spänningar försvinner och detta sker redan när du använder ArtroCare+® för första gången. Enligt den kliniska RS 30 DAAGTA studien som Institut Mondial IS GR des Thérapies Naturelles har T E K A P V PRO genomfört, märkte 98 % av

denna sedvanliga garanti marknadsförs ArtroCare+® i Skandinavien i början av 2019. Utöver denna marknadsföring och för att snabbt sprida kunskaperna om detta mirakelmedel erbjuder Institut Mondial des Thérapies Naturelles de första 500 personerna som beställer medlet en GRATIS behandling med ArtroCare+® som introduktionserbjudande!

ARTROCARE+®, ETT 4 000 ÅR GAMMALT NEDÄRVT MEDEL, SOM ALLA ANVÄNDER! Den ursprungliga formeln till ArtroCare+® är över 4 000 år gammal! Det är en osedvanlig behandlingsform som utgör koppling mellan det gamla Japan och det moderna Japan. ArtroCare+® väljs konsekvent av kejsaren som gåva till regeringens medlemmar och förnäma gäster. Många amerikanska och europeiska kändisar använder den som behandling eftersom den ger bättre resultat än den moderna aggressiva medicinen.

HÄR FÅR DU MICHELS OMSKAKANDE BERÄTTELSE ”Efter en mycket allvarlig olycka hade jag starka smärtor och stora skador. Förfärliga smärtor i hela vänstra sidan plågade mig. Min läkare sa att jag aldrig skulle kunna använda mina ben eller min vänstra arm igen!”

KAMFER Kamfer är kardiovaskulärt stimulerande och samtidigt en av de mest effektiva antivirala naturmedel vi känner till. De effektiva infektionshämmande egenskaperna täcker ett brett spektrum. Kamfer bekämpar inte bara bakterier och virus, utan verkar också mot svamp.

BIVAX

1

6

2

7 ArtroCARE+

KRYDDNEJLIKA Antiseptisk, antiinflammatorisk, lokalbedövande antioxidant kryddnejlikan värdesätts högt i Japan. Som ett generellt stärkande medel används den också för att bekämpa virussjukdomar som influensa om vintern.

3

®

AGARS 30TOPDBIO-NATURE TIS

8

GRA ET K PROVPA

Som namnet antyder vissnar aldrig evighetsblomman, inte ens om den plockas. Den har många aktiva egenskaper, t.ex. hjälper den till med att få blodansamlingar, röda utslag och åderbråck att försvinna.

De första resultaten kan märkas efter

24 timmar

Jag blev inlagd i 3 månader på rehabilitering!

”Vid en ålder på 75 år lider vi inte längre av ledsmärtor!” Jade & Stan

1. PRIS SANTÉ

MONDIALE

LED • Avgiftning av synovialvätskan • Smärtstillande • Smörjning av lederna • Karaktär: 5/5 +++++

1. PRIS Santé EUROPE

1. PRIS

CIRKULATION • Åderbråck Kärlinflammation • Tunga ben • Karaktär: 4/5 ++++

innovation INTERNATIONAL

1. PRIS SANTÉ & VIE

INTERNATIONALE PRIX OR

1. PRIS awaRdS

InteRnatIonal 2019 ***

• Osteoporos • Avkalkning • Artros • Inflammation • Ledsmärtor • Blodcirkulation • Giktsjukdomar • Broskkollagen • Benmassa

® A roCare+ hade jag ”Utan Art alid! Mina inv rit va rt ke sä lt he peuter era iot fys h oc are läk inte!” de ran tfa for t de r förstå

«”I samband med en företagsresa råkade jag ut för en mycket allvarlig bilolycka.. Min läkare sa att jag aldrig skulle kunna gå normalt igen. I 3 månader var jag sängliggande, övermedicinerad och utmattad av mediciner. Mitt tillstånd förvärrades på grund av en nosokomial infektion som jag fick på sjukhuset. Min fru sjönk ner i en depression. En fruktansvärd plåga utöver min fysiska och mentala svaghet som gjorde att jag inte längre kunde stå ut! Jag drabbades av en våldsam depression och jag gick upp 12 kg på 2 månader. Genom ett lyckokast upptäckte jag ArtroCare+® tack vare Peter. Peter är en vän som jag cyklar tillsammans med på helgerna. Han är praktiserande lärare och osteopat. Det var han som insisterade på att jag skulle prova ArtroCare+® minst en gång. Resultaten överskred alla mina förväntningar. Redan från första behandlingen märkte jag av effekten. Jag kunde plötsligt sova igen. Varje morgon vaknar jag helt avslappnad med en känsla av obeskrivligt välmående. Jag fortsatte den dagliga behandlingen med ArtroCare+® och efter 6 månader var jag samma man som jag var före den hemska olyckan. Jag går igen utan att halta och jag kan röra mig helt utan smärtor. Jag utövar sport igen på hög nivå. Jag rekommenderar alla som lider av ledsmärtor att testa denna mirakulösa naturprodukt och jag är övertygad om att ArtroCare+® är lösningen som de väntat på med iver och hopp. Tusen tack till Institut Mondial des Thérapies Naturelles. Jag har fått tillbaka mitt liv. Tack vare ArtroCare+® är jag som pånyttfödd, en fantastisk och underbar pånyttfödelse...!” Michel D.

EFTER

Propolis har varit känt sedan urminnes tider för sina goda egenskaper för behandling och förebyggande av luftvägssjukdomar. Eftersom den stimulerar immunförsvaret effektivt verkar den mycket aktivt som antibiotika och sårläkande.

”Min fru tog med sig medlet ArtroCare+® hem efter en resa till Japan. Vi ville lindra våra ryggsmärtor och slippa den kroniska tröttheten som sänkte vår livskvalitet. Resultaten kom blixtsnabbt (24 timmar). Det var verkligen ett effektivt medel!”

10

Dess rikedom på metylsalicylat hämmar inflammatoriska reaktioner. Den har också en kärlvidgande verkan som förbättrar blodcirkulationen avsevärt. Den stimulerar också levern.

RS 30 DAAGTA IS

■ Reumatism

Giftämnena begränsar rörelsen i lederna. Genom att suga upp dessa giftämnen verkar ArtroCare+® mot smärtan och aktiverar broskets återbildning.

FÖRE

Ring 040 674 1849 eller besök

ETERISK GAULTHERIAOLJA

GR ET PROVPAK

EFTER

www.artrocare-se.com &

Fyll i kupongen nedan och skicka den redan idag eller ring 040 674 1849 eller besök www.artrocare-se.com

❑ JA,

jag vill gärna få min behandling med ett BIOLOGISKT NATURMEDEL som använts i 4 000 år i Japan, artroCare+® med den nya generationens ROLL-ON. Medlets biologiskt regenererande verkningar ger mig med garanti en lindrande och läkande effekt, som är kliniskt och medicinskt bevisad: • Snabb smärtbehandling • Omedelbar verkan (på 5 minuter) • Lindring av de mest otillgängliga områdena • Jag återfår på detta sätt min fulla rörelsefrihet! Med behandlingsmetoden artroCare+® har mina leder och ben återfått sina terapeutiska funktioner. Med dessa garantier önskar jag att omedelbart ta emot ett GRatIS PRoV I 30 daGaR + porto 69 kr.. Därefter får jag hemskickat en Artrocare för 299 kr. plus porto 49 kr. varje månad så länge jag vill och har nytta av Artrocare. Jag kan när som helst säga upp min prenumeration per telefon eller skriftligen.

INGA FLER ONÖDIGA SMÄRTOR! PROVA ARTROCARE+® GRATIS I HELA 30 DAGAR! l’I Japan har den läkande verkan av ArtroCare+® varit erkänd i 4 000 år! Forskarna är eniga om kvaliteten på medlets 100 % naturliga sammansättning av 10 naturprodukter med extra kraftiga beståndsdelar. Det bidrar särskilt till ett fantastiskt välbefinnande lokalt där smärtan uppstår och deras synergiska kombination gör detta medel till en av de mest kraftfulla naturmedicinerna i världen. Med en imponerande, välbalanserad formel har den använts i Japan sedan urminnes tider. ArtroCare+® med den senaste generationens ROLL-ON kombinerar alla verkningar av en tung behandling som annars hade förorenat din kropp i en enkel produkt. Appliceringsmetoden på huden respekterar kroppens kemiska balans och överhudsbarriär samtidigt som den dag efter dag tränger djupare in i din kropp. Det är värt att notera att i Japan återbetalas ArtroCare+® av sjukförsäkringen. Idag är det du som ska få njuta av produkten GRATIS. Du har hela 30 dagar för att testa Artrocare+!

5

■ Artros

&

ETERISK OLIBANUMOLJA

PROPOLISEXTRAKT

Användning av behandlingsmetoden ArtroCare® med dess ROLL-ON gör det möjligt att kompensera för bristen på kisel. Det är förbluffande

FÖRE

MAGNESIUM Magnesium har goda förebyggande verkningar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom reglerar magnesium blodsockret och hjälper därmed till att förbygga typ 2-diabetes.

9

4

ARNIKA Arnika går in och behandlar inflammatoriska sjukdomar av traumatiskt eller infektiöst ursprung. Tack vare den goda smärtstillande verkan ordineras den generellt till fysiska skador och sportmedicin på hög nivå.

DJÄVULSKLO Djävulsklon är känd för att lindra smärtor i leder (artros), muskler och senor. Den är också ett aptitstimulerande medel och den hjälper mat-smältningen.

Olibanumolja stimulerar kroppens naturliga försvar och stärker immunförsvaret. Den hjälper till att bekämpa utvecklingen av svampar och bakterier och har en antiinflammatorisk effekt.

EVIGHETSBLOMMA

Här ser du det oundgängliga ArtroCare+®, det vitala och garanterade medlet för att återfå dina ben - din vävnad - ditt brosk - dina kärl, och vars gynnsamma verkningar för din hälsa är vetenskapligt bevisade!

TOKYO

Na tur va lig m no odern in

Här kan du se vad det är som gör ArtroCare+® så fantastisk!

Ett 100 % naturligt medel som använts i över 4 000 år. Det är rikt på A-vitamin och har antiinflammatoriska egenskaper som dövar smärtor och hjälper läkningen.

Min bil dagen före den fruktansvärda olyckan (som kostade mig 21 dagar i koma)!

RIS FÖRSTAP

tio n

Här är den oundgängliga och vitala boostern för ben, leder, vävnad, brosk och kärl. Resultaten och de läkande verkningarna är vetenskapligt dokumenterade och godkända av läkare!

16534

Proshopper

Förnamn: ................................................................................................................................................................................................................................................................ Efternamn: .............................................................................................................................................................................................................................................................. Adress:..................................................................................................................................................................................................................................................................... Postnr.: .............................................................Ort: ................................................................................................................................................................................................ E-postadress:

&

TOP BIO-NATURE

Me

Upptäck hur 80 % av japanerna behandlar sina ledproblem med ”DET MEST VERKNINGSFULLA MEDLET I VÄRLDEN” - 100 % naturligt som använts i över 4 000 år! L. PRICE • Forskningsprofessor

t symposiu insk m dic

.......................................................................................................................................................................................................................................................

Tel.: ..........................................................................................................................................................................................................................................................................

SVARSPOST 20589510 208 00 Malmö


vi ivilla

HJÄRNGYMNASTIK

Aprilkrysset VINN EN SODASTREAM! Tävla med din korsordslösning – en vinnare har chansen att kamma hem en Sodastream-maskin samt den nya smaksättningen Fruit drops. Värde: 1 299 kr. Gå in på Viivilla.se/tavlingar/korsord för att tävla. Sista tävlingsdag: 19 april 2019. till sånt är bergis har man alkoholen fri särskild slev råmmor

postplats

led under jorden

övermåttsmått

spott-

de för- minne av hindrar något som insyn smärtat

avslöjas i skandalreportage

ljuda

maka- djur lösa riddar-

kampen

kan man på priset alla utom vi

wadköpings värdshusvärd

gubbera

äts sushi dyrkan och styrhandtag mitt i sorlet

minustecken

clapton hala din om du så vill

har plåtmagar ses ibland med etikett

conrum med nery gott om sosrum läge nobelförfattare italiensk flod

märka puhvän

iowa kort

del av en pelare

tunn

träd

ekman

svart är olaglig

tidig tid

spelmanssläkt får man stek och eka

wägner kan man på munnen

har rörliga löv

kräver ofta kod

toppform ägirs maka

bön om besked har tofsar i skogen ton

är vissa viner persien förr gör nog skada

ryggställning la lindblom

Konstruktör: Marie Petersson Engnell Foto: Bigstock ©Keesing Sverige AB

förenar oss med danskarna

MÅNADENS SUDOKU

1 9 8

5 4 3

8 4

3 7 1 9 4 5 2 6 4 2 1 8 9 1 9 5 7 4

SVARA PÅ WEBBEN: tankesport.se/viivilla

Lösningen hittar du på Viivilla.se/tavlingar/sudoku.

6344_KOR_ad 116x62.indd 1

70 viivilla April 2019

2018-12-11 09:00


Tillfälligt håravfall

ANNONS

”Äntligen kunde jag lägga löshåret på hyllan för gott”

–ett vanligt problem!

Annette är lycklig;

Fylligt och långt hårsvall igen! A

nnette är en pigg och glad 47-åring som brinner för musik i alla dess former. Hon är mån om sitt yttre men har aldrig varit riktigt nöjd med sin hårtillväxt. Under lång till använde hon extensions och löshår för att få håret att se bättre ut, fram tills för något år sedan. Då började hårstråna brytas av samtidigt som hon tappade massor av hår. EFTERLÄNGTAD HJÄLP TILL HÅRET –Jag var länge på jakt efter ett ”mirakelmedel” som skulle kunna ge mig både fylligare och glansigare hår, berättar Annette. Hon sökte igenom både salongernas hyllor och skönhetsbutikernas sortiment efter något som kunde motverka hennes problem men hon hittade inget som hjälpte. REKOMMENDERADES HAIR VOLUME Efterhand kändes det viktigare och viktigare att hitta en lösning och till slut hamnade hon hos sin lokala hälsobutik. Hon blev där rekommenderad kosttillskottet Hair Volume, med äppelextrakt. Annette råddes att

använda kosttillskottet i minst tre månader innan hon utvärderade. ÄNTLIGEN TJOCKT OCH FINT HÅR! –Det första jag märkte var en positiv inverkan på huden som kändes mjukare och fick ny lyster, vilket jag upplevde som en extra bonus, ler Annette. Det var Annettes man som kommenterade hennes hår först. Han kunde helt tydligt se nya hårstrån som växte ut i hårfästet. LÖSHÅRET LAGT PÅ HYLLAN Annette har fortsatt att ta Hair Volume under många månader och tycker att håret har mer glans och liv än någonsin. –Därmed är löshåret helt lagt på hyllan nu, det behövs verkligen inte med det yviga och härlig hårsvallet jag har nu, skrattar Annette nöjt. Du kan köpa Hair Volume i hälsobutiker, på apotek och via newnordic.se. Om du har frågor ring New Nordics kundtjänst: 040-239520

Nu har DU chans att vinna tre månaders förbrukning av Hair Volume tabletter eller tuggisar. Det enda du behöver göra är följande: • Följ oss på Instagram @newnordicsweden • Gilla gärna det senaste inlägget med Hair Volume • Skriv en kommentar varför just du vill vinna 10 vinnare utses den 8 april och meddelas personligen.

Har du inte Instagram skicka ett vykort till New Nordic AB, S. Förstadsg. 3, 211 43 Malmö med din motivering och din adress, så deltar även du i tävlingen.

ENKEL PROBLEMLÖSNING Håret kan tillfälligt få sämre kvalitet eller tunnas ut av håravfall beroende på till exempel stressiga perioder, hormonella förändringar eller andra tillfälliga obalanser. Hair Volume är en tablett, speciellt designad för håret och den enda på marknaden med innehåll av växtfaktor från äpple med procyanidin B2. Tabletten innehåller även biotin, hirs, åkerfräken, koppar och zink. Biotin och zink bidrar till att bibehålla normalt hår. Koppar bidrar till hårets normala pigmentering.


ANNONSTORGET VI I VILLA

GOLVVÄRMEBUTIKEN.SE SVERIGES KUNNIGASTE GOLVVÄRMELEVERANTÖR ELEKTRISK GOLVVÄRME

VATTENBUREN GOLVVÄRME

RADIATORER

BYGG

BADRUM

Golvvärme i hela Sverige - Från offert till hemleverans

Här på Golvvärmebutiken hittar du allt som behövs för att du som hemmafixare enkelt och smidigt ska kunna installera golvvärme på egen hand i ditt hus eller i din lägenhet. Vi har levererat pålitlig golvvärme till kunder över hela Sverige under flera år och utlovar alltid hög service och hjälpsamhet, högkvaitativa produkter och snabba, säkra leveranser.

Dags att skaffa pooltak

regleras med touchknappar och har en vit dioddisplay. Styr värmen med golvgivare eller den inbyggda rumsgivaren, eller båda två i kombination. Termostaten Laxvik kan anpassas efter befintlig golvgivare och är därför ett bra val vid utbyte av termostat!

www.svenskapooltak.se 031-7606650

GAMMAL TRAPPA BLIR SOM NY! Perfekt för gör-det-självaren

Nu kan du på ett enkelt och billigt sätt förnya din gamla trappa, balkong och terrass med DuraTrapp® naturstensbeläggning. Beläggningen tätar och ger en robust, hållbar och halksäker yta.

DuraCoat AB

www.duracoat.se

Tenngatan 5 • 234 35 Lomma • 040-54 54 04

Rent vatten. Trygghet för familjen.

Beställ vattenanalys för din villa i dag! • 4 års reningsgaranti och fri support. • Rätt filter till rätt pris.

Energisparläge Inbyggd rumsgivare Golvgivare medföljer

Laxvik

Golvvärmetermostat Produktinformation Laxvik är kompatibel med alla fabrikat av elektrisk golvvärme! Termostaten är lättanvänd och

699:-

Golvvärmetermostat LAXVIK..... 890:-

Köp golvvärme av oss! Problemfritt Snabb leverans Bästa möjliga support 30 dagars returrätt

Årets e-handlare 2018 www.golvvarmebutiken.se T. 035 - 22 77 33

RADON Dricker du radioaktivt vatten?

Radonett är Europas mest sålda och effektiva radonRadonett avskiljare med högsta reningsgrad i samtliga ger dig och dina barn tester av SSI och råd & rön. ett sunt och friskt

RADONETT vatten! • garanterad reningsgrad av radon 97–99,9 % • tar bort svavelväte (luktar som ruttet ägg) • höjer pH-värdet till ca 7,5 på naturlig väg utan kemikalier 50.000 brunnar i Sverige har hälsofarligt vatten. Ring 0248-102 78 så hjälper vi dig Radonett, Box 64, 795 21 Rättvik

www.radonett.com

info@radonett.com

Sveriges mest 20 år/20% sålda pool !

• Snabba leveranser.

Sveriges bästa erbjudanden ! på Poolpaket och tillbehör 0224-79 90 23 www.renton.se

72 viivilla April 2019

0585 31661 www. jf-fritid.se


ANNONSTORGET VI I VILLA Nyttsmart smartflflexibelt vägg•• Nytt exibelt väggstativ stativ gör gör det det möjligt möjligt att att ansluta ansluta centraldammsugare allaalla centraldammsugarsystem

Lanserar nya stegseffektreglering effektreglering •• 5 stegs intelligenta Trådlös kommunikation • Trådlös kommunikation • med centralenheten centraldammsugare • Allaway app ger en mängd

modellernaansluts ansluts •• I-I- modellerna

Europe filtersystem står för naturlig vattenrening utan giftiga kemikalier.

till tillhustekniken-smart hustekniken-smarthome home

nyttig information direkt till din mobil eller surfplatta

Köpställen: K-rauta butikerna är välsorterade Näthandlare: www.dammsugaren.se, www.k-rauta.se, www.bygghemma.se, www.buildor.se

info@allaway.se

Över 40 år i branschen!

www.allaway.se

Vi har vattenfilter för alla vattenproblem: Våra kompletta järn & manganfilter finns för både hydrofor & hydropress. Vårt luftnings-system i syrafast rostfritt fäller ut metallerna så att de enkelt avskiljs i filterutrustningen! Vi har även: Avsaltning, Avhärdning, Ph-höjning, Nitrit – Nitrat – & Humusfilter som inte ger pH-sänkning, vilket är helt unikt!

Vår Patenterade Radonavskiljare Låt inte livet vänta – vi levererar din trapphiss inom 1–2 veckor!

Vår patenterade Radonout® tar bort ca 98-99,9% radon, ingen risk för tryckluftsmällar i kranarna. Enkel installation: Vatten IN, vatten UT & anslut stickkontakten. Monteras efter Er befintliga trycktank. Ingen dyr trycktank behöver monteras efter Radonout®. EL: endast ett jordat vägguttag behövs. Installationskostnaden bör vara den lägsta på marknaden. Vi erbjuder förmånliga ackrediterade analyserbjudanden. Bra vatten eller pengarna åter!

Vi har Tillfört Tillgänglighet i hela Sverige sedan 1976.

Telefon: 0155 - 20 55 00

EuRoPE VattEnREning ab

info@globustt.se

www.globustt.se

Centralgatan 16, 365 42 Hovmantorp Tel: 0478-100 17 www.europevattenrening.se info@europevattenrening.se

Kundreferenser med

99,9% i reningsgrad Se hemsida

Patentnr: SE0801122-3

VÄRMESYSTEM MED VED & PELLETS RB-VENTUM

Vedpanna 30-100 kW, 92% verkningsgrad. Certifierad enligt kommande utsläppsklass 5.

Fr. 29 900:-

ACKUMULATORTANKAR För alla applikationer med 100 mm isolering som standard.

RBECO&GRANDLUX

Helautomatiska pelletspannor 23-100 kW, 93% verkningsgrad Minimalt underhåll och maximal kontroll med wifi anslutning som standard.

Fr. 45 000:-

VED-&PELLETSPANNORAVGJUTJÄRN Dubbla livslängden. Flera storlekar 30-50 kW, Vedlängd 50-90 cm

RBPELLETSBRÄNNARE

3 storlekar 20, 70 & 150 kW. Ny styrning, läskö och mycket lång livslängd. Kan installeras i de flesta pannor. Fr. 15 500:- inkl. skruv

PRIS EX.

15 900:-

Tel: 033-15 04 70 | www.lindquistheating.se

EN RIKTIG GRÖN NYHET!

Välutrustade elmopeder från LV Scooter. Snygg design med unik LED-signatur i fronten samt utrustade med starka motorer från Bosch garanterar dig en trygg och miljövänlig upplevelse. Pris från 24 995.-

Besök www.lvscooter.se för närmaste återförsäljare. Importör Dealy Sweden AB. April 2019 www.viivilla.se

73


se t s j ä l v

a

t io

Du

pri

uk

n.viivilla.se

LÄGG ETT BUD

NFELSBRYTARE MED MOBILAPP

er ttVAR MED I år VI ste skadeorsaken i svenska bostäder och varje n vattenskada med stora kostnader! 

I VILLAS AUKTION! Vinner du inte budgivningen får du ett unikt erbjudande från annonsören. Alla kan se sig som vinnare. Auktionerna startar 31/3 och avslutas den 3/4. Dessa och fler produkter hittar du på auktion.viivilla.se

HET

HEMMA & BORTALÄGE

FLÖDESLÄCKAGE

Vattenfelsbrytare

VindsavfuktareEn smartare vattenfelsbrytare MER ETT LARM OCH DÄREFTER STÄNGS VATTENTILLFÖRSELN 

med mobilapp. Larm till mobilen via wifi. Kontinuerlig ÖVS övervakning, hemma- och bortaläge. UppÖVRERING täcker smyg-, dropp- och flödesläckage. E HOS ETT FLERTAL FÖRSÄKRINGSBOLAG Vid detekterat läckage kommer ett larm och därefter stängs vattentillförseln. Inga vattendetektorer behövs. Reducerad försäk ringspremie hos ett flertal försäkringsbolag.

Vindsavfuktare TrygghetsVakten Vind Start förevisad på bl.a. Tv4 och sitter idag i ca 13 000 fastigheter, är en unik miljövänlig avfuktare för vind baserad på kontrollerad ventilation som skyddar vinden från fukt, lukt, mögel och röta. 

Värde: 8.900:-

Bonus Air 12

Nya luft-/vattenvärmepumpen Bonus Air 12 från Invest Living är en vidareutveckling av den populära Bonus Air 10. Bonus Air 12 är en mer kompakt och tystare värmepump, men trots det kraftfullare än Bonus Air 10. En annan nyhet är färgdisplayen med touchstyrning. Alla komponenter är noggrant utvalda och testade både i laboratoriemiljö och i strängt nordiskt klimat.

Värde: 47.950:-

Stående bastutunna

Lättplacerad stående bastutunna tillverkad i hållbar värmebehandlad finsk furu som vid uppvärmning avger en svag tjärdoft. Plats för 4–5 personer. Värms snabbt upp. Väggmaterialet är spåntat, måttsågat och urfrästa spår för botten och takkonstruktion. Förmonterat bänkmaterial för snabb och enkel montering. Fönsterbågar med färgat glas. Dörrkarm och dörr i värmebehandlat material med fönster i färgat säkerhetsglas.

Värde: 45.420:-

TopSpa XS

Ett stiligt helisolerat utomhusbad med insidan gjord i slitstarkt plastmaterial. Finns i färgerna Grey Marble och Black Marble. Utrustning för termostatstyrd elvärme, filtrering och bubbel installeras i den isolerade lådan som också används som en del av trappan för att lätt ta sig i och ur.

Värde: 41.230:-

Värde: 9.995:-

Birkin M-125 Premium

Denna pool är tillverkad i ett kraftigare material än sina föregångare och har ett riktigt elegant ytterhölje i strutsskinnsimitation.

Värde: 12.995:-

Liggande bastu

Liggande rymlig bastutunna gjord av finsk värmebehandlad furu. Avger en svag tjärdoft då bastun värms upp, vilket ytterligare ger en välbehaglig känsla vid bastubadandet. Plats för 6 personer. Värms snabbt upp.

Värde: 52.890:-

TopSpa Doppio Silver White Topputrustat massagebad utvecklat av proffs med tanke på enkelhet, bekvämlighet, säkerhet och njutning. Förutom det 2 liggsätena finns 3 sittsäten.

Värde: 99.640:-


L E DA N D E I VÄ R L D E N

Massagebad

F Ö R S T 2 0

Å R

I I

N O R D E N S V E R I G E

www.hotspring.se Tel. 08 - 704 00 77 www.hotspring.se Ulvsundavägen 25 167 32 Bromma / Stockholm

BADA UTE TILL PÅSK!

Massagebad Fram till påsk: 40% på alla

toppmodeller i våra butiker! www.hotspring.se STOCKHOLM / BROMMA

SPARA UPPTILL

84.000:-

Y

ALL NEW

klart, 36 5

LIMELIGHT SPAS Vi tar förbehåll om eventuella prisändringar och feltryck

stnad. dagar om året till en minimal daglig ko

tillverka re.

LIT

R

O

UA

Q

t , hä rligt o ch

h innovation från världens ledande

L

valitet oc Design, k Var m

www.hotspring.se

IT

100

Vi säljer ut 2018-modellerna

GÖTEBORG / BÄCKEBOL Transportgatan 4 Tel. 031 – 387 54 54

Tel. 08 - 704Drottningholmsvägen 00 77 197 Tel. 08 – 704 00 77 www.hotspring.se Ulvsundavägen 25 E M I U M Q UA PR L 167 32 Bromma / Stockholm %

Y CONT

HotSpring, det FRÄMSTA av utespa När bara DET BÄSTA är gott nog

by BMW Design Works

Limelight

ARCTIC

HotSpot Relay – 6 personer 213 x 213 cm, ord. 134.200:-

89.000:-

HotSpot Alaska – 5 personer 208 x 208 cm, ord. 122.800:-

69.000:-

N Y H E T! Ny exklusiv modellserie från HotSpring

Det yppersta av hygien med klorfri Silverjon AG+, CD Ozon, nytt dubbelt filtersystem samt XFC-fullisolering som ger upp till 80% lägre elförbrukning än konkurrenterna. Unik ljusdesign och ljusterapi. Konstruerad av BMW Design Works!

Arctic – 6 personer 203 x 203 cm, ord. 144.000:-

Intropris 99.000:ViiVilla_203x273mm.indd 2

Thule – 7 personer 221 x 196 cm, ord. 92.800:-

Intro 59.000:-

Igloo – 5 personer 160 x 206 cm, ord. 82.600:-

Intro 49.000:04.03.2019 14:45


LÅT INTE BYTET KOMMA

SOM EN KALLDUSCH Byt ut din värmepump i tid, innan du måste improvisera. Med en värmepump från NIBE får du perfekt inomhusklimat året runt, både när värmen stiger och kylan biter. En smart lösning – istället för nödlösningar – helt enkelt.

BESÖK NIBE.SE/UTBYTE FÖR ATT HITTA DIN NYA VÄRMEPUMP

BROMMA JGS Rör & Värme AB AB 08-409 200 30 | Rörmannen i Bromma AB 08-36 28 61 DANDERYD/TÄBY Bergvärme i Stockholm AB 08-756 18 03 EKERÖ Wikmans VVS AB 08-560 449 00 HUDDINGE/HÄGERSTEN/SOLLENTUNA Vi Värmer Sverige AB 08-708 75 00 NORRTÄLJE Wahlgren Rör AB 072-711 51 37 / 076-851 68 01 SIGTUNA Comfort Karby VVS AB 08-592 596 60 SOLLENTUNA US Rörteknik AB 08-120 448 00 | Bogi Värme AB 08-81 04 90 TÄBY Rörpartner VVS-service AB 08-732 60 40 | TBB Rör & VVS Service AB 08-55 10 77 78 UPPLANDS-VÄSBY Plusgrader AB 08-611 02 03 VALLENTUNA Rörfirmans Energiservice i Norreort AB 08-510 25 310 | Vallentuna Värme VVS AB 073-595 92 96 VAXHOLM Vaxholms Värmeservice AB 08-54 13 32 00 ÖSTERÅKER Technorth Energilösningar AB 08-66 40 900

Profile for Vi i Villa

Vi i Villa 1902  

Äntligen vår! Det firar vi med härliga altantips och växthusmys! I nummer två möter vi även Edward Blom som pratar husliv och renovering. De...

Vi i Villa 1902  

Äntligen vår! Det firar vi med härliga altantips och växthusmys! I nummer två möter vi även Edward Blom som pratar husliv och renovering. De...

Profile for viivilla