Page 1

Taket måste bytas – ska vi välja plåt eller tegel?

NR 1, 2019 KRISTIANSTAD

SVERIGES MEST LÄSTA VILLATIDNING – 1,7 MILJONER LÄSARE

Vinn!

Anders Bagge: Om livet med drömkåk, vovvar, ny fru & adhd

Pyssel från Panduro för 4 500 :-

n Vilkues! cirk

Vi köpte ny LUFTVÄRMEPUMP

”Vi fryser ändå!”

? a p ö k r e l l Sälja e

Experten reder ut

Mäklarnas hemligheter Bästa budgivningstricket • Här finns dolda fyndchanserna • Vanliga säljartabben

Snickar-Björns bästa:

Skinande fönster! SMART FÖRVARING Sno proffsens snabba metod

I KÖKET!

KREATIVA KARIN PYSSLAR!


20% på komplett pool Läs mer på folkpool.se

Läs mer på folkpool.se

*

Lev livet lite mindre vardag Folkpool Skurup Östra Olstorpsgatan 17

Folkpool Helsingborg Florettgatan 16

Folkpool Kristianstad Nässelvägen 6

Folkpool Kalmar Torsåsgatan 1F

Folkpool Växjö Sandsbrovägen 51

Folkpool Jönköping Bangårdsgatan 3


vi ivilla

VÄLKOMMEN

”Är fönsterputs trolleri?” DET HÄR MED fönstertvätt är en

I det här numret hittar du ...

märkvärdig sak. När mamma skulle tvätta fönster var hon alltid stingslig och orolig, som om det hela verkligen kunde gå fel. Hon drog med sig hink och en uppsjö vita trasor. Ibland såg hon en osynlig fläck, svor och gjorde om hela fönstret, allt mer irriterad. Det hela kunde pågå i dagar. Jag förstod inte då, förstår heller inte nu: Varför denna oerhörda petighet vid just fönstertvätt?

14 Anders Bagge, hustrun Johanna och hundarna har det livat i sitt stora hus.

EFTER ATT EN fönsterputsare

NÄR MIN SYSTER hälsar på mig har hon ibland med sig en sprejflaska och en gummiraka. Hon utgår ifrån att jag inte kan tvätta fönster rätt. Det gör hon rätt i. Sist gick hon runt i köket med flaska och raka, liksom viktig och lurig, och spanade. Så sa hon: ”Man kan inte tvätta fönstret när solen ligger på, men det får heller inte vara för kallt.” Jag nickar allvarligt och låtsas förstå.

26 ner över fönstret. Sedan gnuggar jag lite där det blev en droppe kvar. Det blir sällan bra men oftast bättre än innan … På sidan 6 får du tips från ett fönsterputsarproffs – där lär jag mig att jag alltid har haft fel raka. Jag har faktiskt gjort fel på alla vis. Vem är förvånad?

Varsågod! Stjärnmäklarnas bästa tips för dig som ska sälja eller köpa.

Vi i Villa Följ med s hälsov li t it på d sa till ti ira onsre och insp aj! m 5 18-2 Spanien illa.se/ v ii v å p ig Anmäl d ien resaspan

Nu är det säsong för pyssel! Vinn material för 4 500 kr från Panduro!

ÄR DET TROLLDOM?

Hokuspokus? Finns hemlig information att köpa någonstans? Jag brukar torka av rutan, blöta på igen med vatten och medel och sedan drar jag rakan uppifrån och

22 På Viivilla.se just nu: • 5 vanliga misstag när du planerarköket. • Allt du vill veta om vägghyllor. • Inredningstrenderna för 2019. • Lägg heltäckningsmatta som ett proffs! • 5 tips för att hitta bästa badkaret. • 5 tips – skapa bästa hemmakontoret.

Marit Danielsson, chefredaktör

Taket måste bytas – ska vi välja plåt eller tegel?

POSTA OSS Vi i Villa, redaktionen, 113 90 Stockholm

VI I VILLA har 1 657 000 läsare (Källa: Orvesto konsument helår 2017).

MEJLA OSS redaktionen@viivilla.se eller fornamn.efternamn@viivilla.se

ANSVARIG UTGIVARE Helena La Corte.

BESÖK OSS på Viivilla.se eller Facebook.com/Viivilla

VILL DU ANNONSERA? Ring 08-731 29 00 och be att få prata med en ­säljare, eller besök Viivilla.com.

FÖLJ OSS på Instagram: @viivilla_sverige

TRYCK Prinovis Ahrensburg GmbH, ISO 14001-certifierad.

NR 1, 2019

SVERIGES MEST LÄSTA VILLATIDNING – 1,7 MILJONER LÄSARE

Vinn!

Anders Bagge: Om livet med drömkåk, vovvar, ny fru & adhd

Chefredaktör Marit Danielsson Redaktionschef Sofia Hänström Redaktör Caroline Geijer Art director Birgitta Berndtsdotter Campaign manager Harald Nylund

Pyssel från Panduro för 4 500:-

Vilken cirkus!

Vi köpte ny LUFTVÄRMEPUMP

”Vi fryser ändå!”

a? Sälja eller köp

Experten reder ut

Mäklarnas hemligheter Bästa budgivningstricket • Här finns dolda fyndchanserna • Vanliga säljartabben

Snickar-Björns bästa:

Skinande fönster! SMART FÖRVARING Sno proffsens snabba metod

I KÖKET!

KREATIVA KARIN PYSSLAR!

PÅ OMSLAGET ANDERS BAGGE FOTO ANGELICA SÖDERBERG

dykt upp vid en flyttstädning trettio år senare var mamma chockad. Hon beskrev livligt, med armarna farande i luften, hur han hade sprejat rutan och sedan blixtsnabbt dragit över fönstret med en gummiraka. Hon trodde inte sina ögon, det tog ingen tid alls och det blev ju riktigt bra!? Och när en hemtjänstkvinna sedermera torkade fönsterglaset med tidningspapper, med trycksvärta och allt … då rasade mammas världsbild, för det blev mot alla odds också riktigt bra!

Februari 2019 www.viivilla.se

3


infab.nu

Koll på radonhalten?

Nu kan du få upp till 25 000 kronor i bidrag när du sanerar ditt hus. 250 000 villor i Sverige har för höga halter av radon. Radon är en osynlig och luktfri gas som i värsta fall kan orsaka lungcancer. Mät och sök radonbidrag För höga halter av radon kan finnas i alla slags hus. Om ditt hus har mer än 200 bq/m3 kan du söka bidrag. Bidraget täcker 50 procent av saneringskostnaden upp till 25 000 kronor. Med en radonsanering får du ett friskare och mer hälsosamt hem. Läs mer om radon och det nya radonbidraget på boverket.se

Mät och sök Radonbidrag


vi ivilla

AKTUELLT

Härliga vårsol – men oj så fönstren ser ut!

– expertens 3 bästa tips

1. Prova med diskmedel

2. Använd det du har

3. Dela upp arbetet

Fönsterputsmedel är bara onödigt och dyrt. Det bästa är några droppar diskmedel i varmt vatten. Doppa sedan en svamp i vattnet och torka fönstren. Ta därefter en skrapa och skrapa bort vattnet uppifrån från sida till sida. Skrapan ska ha raka kanter, inte rundade.

Samla upp vattnet i kanterna med en trasa. Specialtrasor behövs absolut inte, en gammal handduk, t-shirt eller påslakan fungerar utmärkt. Undvik hushållspapper eftersom det luddar. Om det är kallt ute, häll i lite rödsprit i vattnet.

Har du öppningsbara fönster – torka dem invändigt, utvändigt och mellan glasen på våren. Till jul – bättra på lite snabbt invändigt och utvändigt.

VILL DU VINNA BOKEN? Gå in på Viivilla.se/ tavlingar. Värde: 359 kr.

VINN BIBELN FÖR ALLA HUSÄGARE!

Vi lottar ut tre exemplar av oumbärliga boken Husets ABC – En handbok för husägare, skriven av Per Hemgren och Henrik Wannfors. I deras praktiska gör det själv-bibel får du steg för steg-anvisningar (med illustrationer!) för den normalt händige: från planering och material till konstruktioner, installationer och måleri. Boken är uppdaterad med de senaste bestämmelserna kring attefallshus och andra bygglovsregler.

6 viivilla Februari 2019

Tips från Evelyn Kjellberg, städexpert.

På våren är det viktigt att småfåglarna får kraft att ta hand om sina ungar. Fågelmataren Roamwild PestOff gör att de får ha maten i fred. När ett större djur landar på pinnen flyttas luckan nedåt och blockerar tillgången. Den öppnas sedan så fort djuret flyttar sig. Granngården, 349 kr.

”Hemma är inte där du bor, utan där de förstår dig.” Christian Morgenstern

Fler pelargoner!

Nu är fin tid att ta sticklingar av pelargonerna och få än fler! Här är ett enkelt sätt: Skär av ett skott av pelargonen så att det har tre eller fyra blad kvar. Skär en snittyta under det nedersta bladet och bryt sedan bort det bladet – det är där rötterna kommer att växa ut. Sätt ner i ett glas med vatten – och när rötterna har vuxit ut planterar du sticklingen i en kruka.

PRUNKANDE INSPIRATION

Charlotte Andersson bor i Sundsvall och bloggar om hur trädgården ger livslust, kreativitet, energi, vila och friskvård. Du hittar henne på bloggen Gardenflow.se och på Instagram @charlottegardenflow.

AV FELICIA WELANDER FOTO ISTOCKPHOTO

Fönsterputsa lätt och rätt

Mat för de minsta


Andra fönstertillverkare kan ha det vi erbjuder.

KAMPANJ

Ytterdörr på köpet! *

36

månader räntefritt

Men inte som standard i ett och samma fönster. Vi tycker inte att du ska behöva välja mellan lågt u-värde och kondensfria fönster. Eller mellan inbrottsklassning och design. Det är självklarheter som varje modernt fönster borde vara utrustat med som standard. Våra fönster tillverkas i vår egen fabrik i Falkenberg, på samma plats där allt startade 1932. Din lokala projektledare leder hela fönsterbytet. Från måttagning och offert till installation och slutlig genomgång.

Boka ett kostnadsfritt hembesök 020-78 00 00 | www.morups.se * Kampanjen pågår till den 29/3 2019. Gäller vid köp av minst 7 st fönster.

Fönsterbyte. Som det borde vara.


vi ivilla

AKTUELLT

&

SMÅTT GOTT

ÄT SOM EN STJÄRNKOCK!

SÅ TRONAR TULPANERNA LÄNGRE Slokar tulpanerna alldeles för fort? Här är tipsen: • Skär av 2 cm av stjälken och ställ bunten i kallt vatten. Låt pappret sitta kvar runt tulpanerna i minst 30 minuter innan du arrangerar dem i vasen. • Fyll på vatten varje dag, tulpaner är törstiga. Snitta dem med jämna mellanrum och med en riktigt vass kniv – annars täpps de små rören som förser blommorna med vatten igen. • Ställ tulpanerna en bra bit från fruktskålen och spisen, då frukt precis som värme får blommorna att vissna fortare. Placera dem gärna svalt nattetid.

NYTT LIV ÅT MATRESTERNA

Med den smarta konstruktionen Regrow, formgiven av Madeleine Nelson, kan du ge nytt liv till dina gamla grönsaker. En ensam purjolöksstump kan sättas i ställningen över ett glas vatten, och vips! – så kommer rötterna och sedan själva purjolöken att börja växa igen. Regrow finns på Designtorget. se, 299 kr.

8 viivilla Februari 2019

VINTIPSET! Namn: Grand Veneur Organic Réserve. Smak: Aromer av färska bär och örter som gör sig bra till mustiga grytor, char­ kuterier och vällagrade ostar. Ursprung: Côtes du Rhône, Frankrike. Artikelnummer: 72034. Pris: 109 kr.

AV TINA VERNON FOTO ISTOCK

Åhléns samarbete med Michelin-kocken Niklas Ekstedt har resulte­ rat i en prisvärd serveringsserie i lergods som ger rustik känsla och samtidigt stil på bordet. Serveringsredskap i ek och en örtkruka i metall ingår i kollektionen. Mugg, 49 kr, skål, 49 kr, och assiett, 79 kr.

Bjud på chèvre chaud Lär dig att slänga ihop en proffsig chèvre chaud till nästa middagsbjudning! Servera ovanpå en krispig sallad med en god vinägrett. CHÈVRE CHAUD 2 dl färskt ströbröd (surdegs)/panko 1 dl parmesanost, riven 250 g getost, skuren i 2 cm puckar 2 ägg Olja för fritering

Voilà – recet på alltifrån klassiska pommes frites till friterat godis. Boken finns i butik från den 1 mars.

1. Blanda ströbröd och riven ost i en skål. Skär bort ytterkanten på get­ osten och skiva upp i 8 st “puckar”. 2. Doppa ostpuckarna i uppvispat ägg och sedan i ströbröd- och parmesan­ blandningen. Doppa puckarna en andra gång i ägg och bröd- och ost­ mixen. Osten ska vara 100 % täckt av paneringen. Ställ i kylskåp i ca 1 timme. 3. Värm oljan till 175 °. Fritera i ca två minuter, tills utsidan är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.


L E DA N D E I VÄ R L D E N

Massagebad

F Ö R S T 2 0

Å R

I I

N O R D E N S V E R I G E

www.hotspring.se Tel. 08 - 704 00 77 www.hotspring.se Ulvsundavägen 25 167 32 Bromma / Stockholm

ÅRETS GÅVA TILL FAMILJEN

Massagebad Sveriges största utställning av spabad från världens ledande tillverkare www.hotspring.se STOCKHOLM / BROMMA

SPARA UPPTILL

84.000:-

Y

klart, 36

ALL NEW 2018

LIMELIGHT SPAS Vi tar förbehåll om eventuella prisändringar och feltryck

.

tnad 5 dagar om året till en minimal daglig kos

tillverka

re.

LIT

R

O

UA

Q

t , hä rligt o ch

h innovation från världens ledande

L

valitet oc Design, k Var m

www.hotspring.se

IT

100

Vi säljer ut 2018-modellerna

GÖTEBORG / BÄCKEBOL Transportgatan 4 Tel. 031 – 387 54 54

Tel. 08 - 704Drottningholmsvägen 00 77 197 Tel. 08 – 704 00 77 www.hotspring.se Ulvsundavägen 25 E M I U M Q UA PR L 167 32 Bromma / Stockholm %

Y CONT

HotSpring, det FRÄMSTA av utespa När bara DET BÄSTA är gott nog

by BMW Design Works

Limelight

ARCTIC

HotSpot Relay – 6 personer 213 x 213 cm, ord. 134.200:-

89.000:-

HotSpot Alaska – 5 personer 208 x 208 cm, ord. 122.800:-

69.000:-

N Y H E T! Ny exklusiv modellserie från HotSpring

Det yppersta av hygien med klorfri Silverjon AG+, CD Ozon, nytt dubbelt filtersystem samt XFC-fullisolering som ger upp till 80% lägre elförbrukning än konkurrenterna. Unik ljusdesign och ljusterapi. Konstruerad av BMW Design Works!

Arctic – 6 personer 203 x 203 cm, ord. 144.000:-

Intropris 99.000:-

Thule – 7 personer 221 x 196 cm, ord. 92.800:-

Intro 59.000:-

Igloo – 5 personer 160 x 206 cm, ord. 82.600:-

Intro 49.000:-


Tips ur Förvaringsrapporten från Elfa: Gör dina tillfälliga lösningar permanenta och få ro i sovrummet Före

Efter

Var sak på sin plats!

Just nu

-25%

Var sak på sin plats?

Sittplats.

.. Antligen reda!

Använder du en stol där hemma som tillfällig klädförvaring efter en lång arbetsdag? Det är du inte ensam om. Så ser det nämligen ut i många svenska hem. Elfa har låtit sammanställa en rapport* som visar att en av våra vanligaste förvaringsutmaningar är just löst liggande kläder som hamnar lite överallt, förutom i garderoben eller tvättkorgen. Men det finns knep att ta till för att få kontroll på de här tillfälliga lösningarna. Hos Bygghemma hittar du alla Elfa-prylar du behöver, just nu till extra bra pris dessutom. Lycka till med ordningen! *) FÖRVARINGSRAPPORTEN, UTFÖRD AV YOUGOV 2018

RÅDGIVNING Ring 020-25 00 25 alla dagar 8-22.

SE OCH KÄNN Besök oss i Stockholm, Göteborg och Malmö. INGET VANLIGT BYGGVARUHUS

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. VI RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING. © 2019 BYGGHEMMA SVERIGE AB, MALMÖ/OSKARSHAMN.


Köp originalet

Köp originalet

Vi säljer ut 3000 DAB+ RADIO till oslagbart pris

DU SPARAR KR. 980.-

VAR SNABB!

- med Dab+ och FMradio + kassettspelare + skivspelare + CD + USB + Bluetooth

PASSA DE FÖRSTA 200 SOMPÅ! BESTÄLLER FÅR ETT GRATIS HEADSET. DE FÖRSTA 200 SOM BESTÄLLER FRAKTFRITT SPARA KR. 185.FÅR ETT GRATIS HEADSET. GRATIS HÖRLURAR KR. 795.Beställ via vår hemsida BESTÄLLA VIA VÅR HEMSIDA www.villanyttab.se WWW.VILLANYTTAB.SE

Art. 40165

STANDARDMODELL Ordinarie pris kr. 3.995.-

Vårt oslagbara pris

2.299.Jämför priserna på marknaden! Betala inte mer än du behöver.

NU kan du spela dina gamla kassetter och plattor och återuppleva gamla minnen!

VILL DU HA RADION LEVERERAD TILL DÖRREN? Kryssa i det när du beställer.

Få på köpet! • • • • • • • •

DAB+ och FM radio Skivspelare för 33/45/78 CD-spelare och kassettspelare USB Bluetooth Fjärrkontroll Koppling hörlurar Svensk bruksanvisning

Önskar du billig radiokopia, kan du beställa det här.

• 2 x 5 W stereohögtalare med mycket god ljudåtergivning • Extra uttag för externa högtalare på baksidan av radion • Låda i äkta trä • Mått: 51 x 35 x 25 cm • Strömförsörjning: 230 V • Levereras i presentförpackning Hörlurar

kr.

Villanytt har n sålt flera tuse vi h oc io ad or retr da öj har mycket n kunder.

LYXMODELLEN Standardmodellen har varit en succé i många år. Nytt för i år är Lyxmodellen som är uppgraderad till ljusare trä, polerad till högglans och stor display. Här får du också ljudåtergivning i särklass!

1.795.-

kr.

995.-

Art. no. 40199

Art. 40165 L kr. 2.995.-

Extra skivnål

kr.

119.-

Art. no. 40196

Förstärkare

kr.

695.-

Art. no. 40193

DAB+/Bluetooth/USB klockradio

kr.

195.-

Art. no. 40203

SPARA PENGAR – få varan skickad till dig fraktfritt Order som beställs och betalas på hemsidan

www.villanyttab.se

skickas fraktfritt till dig Vid postförskott tillkommer PostNords porto kr. 185.+ avgift för postförskott kr. 74,-

«

Telefon 08-51 72 95 40

Enkel beställning

www.villanyttab.se

Skivrengöring

kr.

195.-

Art. no. 40192


vi ivilla

ANNONSSAMARBETE

500kr

SVENSKA SUCCEPRODUKTEN

Gilltig till: 27/2-14/3 Ange kod: Villa01 Gäller endast: Ozoneair Clean 120

Få tid och pengar över till det du tycker om

RABATT

OM OZON Ozon (O3) bildas naturligt i atmosfären där ozonlagret skyddar oss från solens skadliga UV-strålar. Gasen bildas genom en fotokemisk process som uppstår när syremolekyler (O2) träffas av ultraviolett ljus. Ozon bildas även på jorden, då främst vid åskväder, där det lämnar efter sig den fräscha friska doften av sommarregn. Ozon har länge använts inom saneringsbranschen, bland annat för att rena vatten och för att desinficera luft och tvätt på sjukhus och vårdinrättningar. Det är en reaktiv gas som effektivt bryter ner kolväten och tar därmed död på skadliga ämnen så som mögel, bakterier och andra mikroorganismer som finns i luften och byggmaterial. Vid sanering av bostäder är det viktigt att tänka på att djur, växter och människor inte befinner sig i utrymmet som renas och att du väntar minst två timmar innan du går in i det behandlade utrymmet.

Naturligt fräscht DÄRFÖR RÄCKER DET INTE ATT VÄDRA

Den svenska succéprodukten från Ozoneair har skakat om marknaden rejält. Ett jobb som saneringsföretagen tar 10 000 - tals kronor för kan du nu enkelt göra själv, med bara ett knapptryck. Att skrubba och skura för att försöka bli av med efterhängsna lukter, eller att betala tusenlappar till en saneringsfirma är något vi alla helst slipper. Med Ozoneair blir du av med både organiska och kemiska lukter för bara några kronor per behandling. Ozonet renar inte bara lukter utan dödar även mögel, bakterier

och virus, både luften och det som sitter djupt i material och inredning. Allt du behöver göra för att få ett rent, fräscht och luktfritt hem är att ställa in kvadratmeterytan på utrymmet som ska renas, trycka på start och lämna rummet. När behandlingen är klar stänger maskinen av sig själv och du kan komma hem till ett rent och fräscht hem utan att behöva lyfta ett finger. Återkommer lukten upprepar du bara behandlingen.

Välj rätt produkt för dig Ozoneair 30

Ozoneair 60

Ozoneair 120

Mindre rum, bil, båt, husvagn.

Medelstora rum, mindre stugor och hus.

Hela våningsplan, lägenheter och hus.

Kapacitet: 5 - 30 kvm Behandlingstid*: 4h Driftstid: 4000 h Påfyllnadsbar: Nej Vikt: 3,6 kg

Kapacitet: 10 - 60 kvm Behandlingstid*: 2h Driftstid: 4000 h Påfyllnadsbar: Ja Vikt: 5,7 kg

Kapacitet: 15 - 120 kvm Behandlingstid*: 2h Driftstid: 4000 h Påfyllnadsbar: Ja Vikt: 7,6 kg

Pris: 3 990 kr

Pris: 5 990 kr

Pris: 7 990 kr

*Genomsnittstiden för 30 kvm

Våren är på intåg och efter en lång vinter är det skönt att öppna fönsterna och släppa in den friska vårluften. Men att enbart vädra för att bli av med unknen lukt fungerar inte!

D

agarna börjar bli längre, fåglarnas kvitter kommer tillbaka och vårblommorna börjar kika fram under snön. Snart är det dags att göra iordning sommarstugan för säsongen och att storstäda huset inför vårens alla helgdagar och festligheter. Visst är det skönt att kunna öppna upp fönster och dörrar för att släppa in den friska luften och vårsolen efter en lång vinter. Men att vädra i tron om att den unkna, instängda lukten ska försvinna för gott är dessvärre helt fel. Visst blir du av med lukten för stunden men det som sitter djupt i väggar och inredning kommer inte försvinna när du vädrar. Beror lukten på mögel kan luften rent av vara farlig att andas in. Miljövänligt och helt naturligt Har sommarstugan stått ouppvärmd och igenbommad under en längre period är det inte konstigt att den börjar lukta

både instängt och unket. Dessa lukter har en benägenhet att sätta sig i allt från inredning till byggmaterial och de är svåra att bli av med. För att bli av med även djupt sittande lukter krävs helt andra metoder än vädring och traditionell städning. Lösningen är Ozoneair Clean! Att rengöra och sanera med ozon är inget nytt, det har använts av saneringsfirmor i årtionden och av moder jord sedan tidernas begynnelse. - Ozon är naturens egna reningsmetod. Vid åskväder omvandlas syret (O2) i luften till ozon (O3) och rensar naturen från skadliga bakterier och mikroorganismer, det är därför det luktar så friskt och fräscht efter ett sommarregn, berättar Johan Lundberg, grundare av Luleå-företaget Ozoneair. Lukten kan vara skadlig Förutom att ge dig en fräschare lukt i sommarstugan kan Ozoneair dessutom bidra till

en hälsosammare inomhusmiljö. I fall beror nämligen den dåliga lukten på mögel eller mikroorganismer som kan ge upphov till både allergier och andra andningsbesvär. Genom att använda Ozoneair Clean kan du komma åt lukten djupt inne i materialen och bli av med mögelsporer och andra skadliga ämnen i luften. Resultatet blir en fräschare sommarstuga under hela säsongen och en minskad risk för allergiska besvär orsakade av mögel och bakterier. En av de som testat Ozoneair Clean för att förbättra luften i sin sommarstuga är Lars Karlsson som på bara några timmar fräschade upp sin sommarstuga efter flera år av unken lukt. – Ozoneair är utan tvekan det bästa jag någonsin har köpt. Att den kostade så lite gjorde mig förvånad, säger han.

BEHÖVER DU BLI KVIT T MÖGEL ELLER DÅLIG LUKT?

Beställ i dag på 0771-366 366 eller på www.ozoneair.se


vi ivilla

ANNONSSAMARBETE

500kr

SVENSKA SUCCEPRODUKTEN

Gilltig till: 27/2-14/3 Ange kod: Villa01 Gäller endast: Ozoneair Clean 120

Få tid och pengar över till det du tycker om

RABATT

OM OZON Ozon (O3) bildas naturligt i atmosfären där ozonlagret skyddar oss från solens skadliga UV-strålar. Gasen bildas genom en fotokemisk process som uppstår när syremolekyler (O2) träffas av ultraviolett ljus. Ozon bildas även på jorden, då främst vid åskväder, där det lämnar efter sig den fräscha friska doften av sommarregn. Ozon har länge använts inom saneringsbranschen, bland annat för att rena vatten och för att desinficera luft och tvätt på sjukhus och vårdinrättningar. Det är en reaktiv gas som effektivt bryter ner kolväten och tar därmed död på skadliga ämnen så som mögel, bakterier och andra mikroorganismer som finns i luften och byggmaterial. Vid sanering av bostäder är det viktigt att tänka på att djur, växter och människor inte befinner sig i utrymmet som renas och att du väntar minst två timmar innan du går in i det behandlade utrymmet.

Naturligt fräscht DÄRFÖR RÄCKER DET INTE ATT VÄDRA

Den svenska succéprodukten från Ozoneair har skakat om marknaden rejält. Ett jobb som saneringsföretagen tar 10 000 - tals kronor för kan du nu enkelt göra själv, med bara ett knapptryck. Att skrubba och skura för att försöka bli av med efterhängsna lukter, eller att betala tusenlappar till en saneringsfirma är något vi alla helst slipper. Med Ozoneair blir du av med både organiska och kemiska lukter för bara några kronor per behandling. Ozonet renar inte bara lukter utan dödar även mögel, bakterier

och virus, både luften och det som sitter djupt i material och inredning. Allt du behöver göra för att få ett rent, fräscht och luktfritt hem är att ställa in kvadratmeterytan på utrymmet som ska renas, trycka på start och lämna rummet. När behandlingen är klar stänger maskinen av sig själv och du kan komma hem till ett rent och fräscht hem utan att behöva lyfta ett finger. Återkommer lukten upprepar du bara behandlingen.

Välj rätt produkt för dig Ozoneair 30

Ozoneair 60

Ozoneair 120

Mindre rum, bil, båt, husvagn.

Medelstora rum, mindre stugor och hus.

Hela våningsplan, lägenheter och hus.

Kapacitet: 5 - 30 kvm Behandlingstid*: 4h Driftstid: 4000 h Påfyllnadsbar: Nej Vikt: 3,6 kg

Kapacitet: 10 - 60 kvm Behandlingstid*: 2h Driftstid: 4000 h Påfyllnadsbar: Ja Vikt: 5,7 kg

Kapacitet: 15 - 120 kvm Behandlingstid*: 2h Driftstid: 4000 h Påfyllnadsbar: Ja Vikt: 7,6 kg

Pris: 3 990 kr

Pris: 5 990 kr

Pris: 7 990 kr

*Genomsnittstiden för 30 kvm

Våren är på intåg och efter en lång vinter är det skönt att öppna fönsterna och släppa in den friska vårluften. Men att enbart vädra för att bli av med unknen lukt fungerar inte!

D

agarna börjar bli längre, fåglarnas kvitter kommer tillbaka och vårblommorna börjar kika fram under snön. Snart är det dags att göra iordning sommarstugan för säsongen och att storstäda huset inför vårens alla helgdagar och festligheter. Visst är det skönt att kunna öppna upp fönster och dörrar för att släppa in den friska luften och vårsolen efter en lång vinter. Men att vädra i tron om att den unkna, instängda lukten ska försvinna för gott är dessvärre helt fel. Visst blir du av med lukten för stunden men det som sitter djupt i väggar och inredning kommer inte försvinna när du vädrar. Beror lukten på mögel kan luften rent av vara farlig att andas in. Miljövänligt och helt naturligt Har sommarstugan stått ouppvärmd och igenbommad under en längre period är det inte konstigt att den börjar lukta

både instängt och unket. Dessa lukter har en benägenhet att sätta sig i allt från inredning till byggmaterial och de är svåra att bli av med. För att bli av med även djupt sittande lukter krävs helt andra metoder än vädring och traditionell städning. Lösningen är Ozoneair Clean! Att rengöra och sanera med ozon är inget nytt, det har använts av saneringsfirmor i årtionden och av moder jord sedan tidernas begynnelse. - Ozon är naturens egna reningsmetod. Vid åskväder omvandlas syret (O2) i luften till ozon (O3) och rensar naturen från skadliga bakterier och mikroorganismer, det är därför det luktar så friskt och fräscht efter ett sommarregn, berättar Johan Lundberg, grundare av Luleå-företaget Ozoneair. Lukten kan vara skadlig Förutom att ge dig en fräschare lukt i sommarstugan kan Ozoneair dessutom bidra till

en hälsosammare inomhusmiljö. I fall beror nämligen den dåliga lukten på mögel eller mikroorganismer som kan ge upphov till både allergier och andra andningsbesvär. Genom att använda Ozoneair Clean kan du komma åt lukten djupt inne i materialen och bli av med mögelsporer och andra skadliga ämnen i luften. Resultatet blir en fräschare sommarstuga under hela säsongen och en minskad risk för allergiska besvär orsakade av mögel och bakterier. En av de som testat Ozoneair Clean för att förbättra luften i sin sommarstuga är Lars Karlsson som på bara några timmar fräschade upp sin sommarstuga efter flera år av unken lukt. – Ozoneair är utan tvekan det bästa jag någonsin har köpt. Att den kostade så lite gjorde mig förvånad, säger han.

BEHÖVER DU BLI KVIT T MÖGEL ELLER DÅLIG LUKT?

Beställ i dag på 0771-366 366 eller på www.ozoneair.se


vi ivilla

PÅ OMSLAGET ANDERS BAGGE & JOHANNA LIND BAGGE:

”Hundarna sover alltid i vår säng!” Trots musikframgångar och god ekonomi har Anders Bagge inte alltid mått så bra. Men med hustrun Johanna och de fyra hundarna i huset råder ett mer stabilt ... kaos! Häng med hem till deras enorma villa vid vattnet. AV CAROLINE GEIJER FOTO ANGELICA SÖDERBERG

Om Anders

Namn: Anders Bagge. Ålder: 51 år. Bor: På Färingsö utanför Stockholm. Familj: Hustrun Johanna, 47 år och hudterapeut, bonussonen Daniel, 18 år, hundarna Iris, Sonja, Selma och Ebba samt katten Smilla. Gör: Är musikproducent och tv-profil. Aktuell med: Memoarboken Mitt liv och mina hundar (Forum, 2018), tv-programmet Bagges hemlösa hundar (Sjuan) samt sällskapsspelet Vilket hundkaos! (Alga).

D

e kallar dem för sina ”svansbarn”. Just nu bor fyra stycken under musikproducenten Anders Bagges och hustrun Johannas tak. När vi kommer till villan vid Mälaren utanför Stockholm står Anders och fixar köttbullelunch. I fjärran – huset är enormt – hörs stök och skall. – Alltså, jag låste in hundarna borta i kontorsdelen när ni skulle komma, det blir ett sådant otroligt kaos annars – ni ska få se! Anders Bagge är mest känd för svenska folket som jurymedlem i tv-programmet Idol – ett jobb han haft i tio år och fortfarande älskar. Då, när han fick frågan om att medverka, var livet inget vidare. Han hade nått enorma framgångar som låtskrivare till Madonna, J.Lo, Britney Spears, Céline Dion med flera – men inuti fungerade han inte. Tankar flög i huvudet, han var håglös, hade fått sin första panikångestattack och självmedicinerade rikligt med alkohol. – Ja, man kan säga att Idol räddade mitt liv. Jag var oerhört nervös i början, satt i sändning med händerna i en ishink för att hindra panikångesten att bryta ut. Det han inte visste då, som han vet nu, är att han har adhd. – Egentligen var det tydligt. Hela mitt liv har tjugofem tankar exploderat i huvudet samtidigt. Jag har aldrig kunnat läsa en bok, inte ens min egen. Jag är kreativ – en styrka i mitt yrke – men har svårt att få struktur på mitt liv. Men där har Johanna kommit in och trollat! säger han och ler brett. De träffades för fyra år sedan, och i somras gifte de sig med buller och bång, hundarna var deras brudnäbbar. Han ropar på sin fru: – Nu du, älskling, ska du äta – du har inte ätit på två dagar! Johanna protesterar. – Det har jag visst! Anders är mer för det här med stora luncher, säger hon och skrattar. Huset är 1  100 kvm stort och inrett i lantligt lyxig stil. Paret har renoverat hela det enorma huset från 1917, något vi fick följa i reality-serien


Hela familjen i soffan! Men Johanna joggar fem kilometer med hundarna varje morgon.

Anders flygel är hans stolthet.

Det lantlyxiga huset sett från sjösidan.

Iris och Sonja är av rasen olde English bulldogge – och har faktiskt ett eget Instakonto! Kolla in @irisibagge.

Cirkus Bagge i höstas. Från topp till tå, i alla fall invändigt. Anders berättar: – Jag gillar att Johanna liksom har skapat sektioner i huset, förut var allt lite hur som haver, vänner och folk här jämt. Nu har vi en privat avdelning – fränt, va? Hundarna? De har rastgården. Annars är de där vi är. VID DET HÄR LAGET har de blivit utsläppta. Sonja, ettåringen, vill leka. Iris, hela tre år ­klokare, håller sig värdigt nära Johanna. De två jack russel-terrierna Ebba och Selma far kring benen på oss. Även vi människor springer plötsligt också omkring, intervjun är avbruten. Plötsligt ger Anders upp ett vrål från kontoret. – Nej fan, Johanna, kom ska du få se vad Sonja har gjort! Nu är gränsen nådd … Han håller upp en dyr soffdyna, noggrant sönderbiten längs ena kanten. Han vet varför. – En hund vill vara med – den vill inte vara din hund, utan din vän. När jag låste in dem blev Sonja sur. Det här är hennes hämnd! Johanna kallar sin man för ”hundviskare”, han har ett sjätte sinne kring hundar. I hans bok Mitt liv och mina hundar kan vi läsa den otroliga historien om bulldoggen Esther. Vid ett olyckligt tillfälle kom hon i vägen för en helikopter och fick hela underkäken avsliten.

”DET BLIR LÄTT LITE KAOS KRING MIG.” Veterinärerna dömde ut henne – men aldrig i livet, sa Anders. 450 000 kr (ingen djurförsäkring den gången) och ett år senare var Esther helt återställd. Anders hade sondmatat och vårdat henne som ett barn. – Den hunden … Jag saknar henne otroligt mycket! Djurtokig. Men också yrkesman med absolut gehör som började tjäna stora pengar på sin musik redan som 20-åring. När Anders

Februari 2019 www.viivilla.se

15


vi ivilla

PÅ OMSLAGET I sjöstugan kan de njuta av havet från sängen.

Anders har skrivit många världshits – därför har han sällan behövt oroa sig för pengar.

”Horny moonsweet” ... Humor saknas inte! Hundarna har självklart en egen rastgård.

– Jag ville ha ett praktiskt hem där var aktivitet har sin plats, köket här tillhör till exempel den sociala delen. Det skulle vara lätt att städa, vi har ju hundarna, säger Johanna. Hon har ett favorittips: – Vi har skaffat två diskmaskiner! Det inne­ bär att det aldrig behöver stå disk framme.

köpte huset på Färingsö levde han gott i välbärgade Djursholm utanför Stockholm. Det nya ”sommarstället” var då ganska förfallet, en galen ingenjör hade haft det ANDERS ÄR egentligen ganska händig, säger men aldrig gjort något klart. Det var dåtidens han, men i renoveringsprocessen har han hundar som bestämde att han skulle flytta ut valt att anlita ”sin” pensionär Pekka. Pekka permanent. fixar allt. Just nu håller han på att reda upp – Ja, de älskade att vara här! Det är häst­ en mögelskada i studion. Bara studion är på hagar och trollskogar precis runt knuten. 400 kvm, håller världsklass rent tekniskt och – Ett hus är en sak, det kan du alltid fixa, på varenda vägg hänger plaketter musikbran­ men omgivningen kan du inte göra något åt. schen tilldelat ”Anders Bagge, Sweden”. I Men här finns allt! Vi vill helst studiovåningen finns också ett inte åka någonstans alls. På ”STUDION gaming-rum som vilken ton­ somrarna flyttar vi bara ner till åring som helst skulle dö för, en huset på bryggan, sjöstugan ÄR MIN EGEN riktig flygsimulator för att bota kallar vi den. Det är vårt som­ MAN-CAVE!” Anders flygrädsla, relaxrum, marställe, fyller Johanna i. gästrum, barer. – Studion är ju min man-cave, här kommer I STORA HUSET ville de inte ha vitt och inte Johanna in, säger han och skrattar. fräscht, utan valde trä och varma färger Vi avslutar dagen med att gå ner till i materialen. Skiffer och breda ekgolv. sjöstugan. Den består av en himmelssäng Köksbordet är husets hjärta, med utsikt över med sjöutsikt, ett kökspentry, två duschar, sjön. En halvtrappa ner finns salongen, i mar­ en bastu. Vid stranden har även Johanna sin mor och med en lyxflygel av märket Yamaha. egen spasalong för privatkunder. På vägen Bara Benny Andersson och Robert Wells har upp till huset plockar Anders ett äpple från ett likadana i Sverige, “men jag har faktiskt två”, träd, så rött och perfekt att han blir alldeles säger Anders och blinkar. På övervåningen tårögd. Han ger det till Johanna. ligger privatdelen med sovrum, badrum och – Johanna, hundarna och så trädgården. bibliotek. Och utanför en enorm altan med Där har du min grej, säger han ler. pool, möblerad som färdig för ett större party.

16 viivilla Februari 2019

5

HUNDTIPS FRÅN BAGGE 1. Försök vara lugn kring din hund. Hundar känner in allt i sin omgivning. 2. Tänk på ditt tonfall. Du kan inte säga “fy” och “bra” med samma röst. Då blir hunden förvirrad. 3. Umgås och bonda med dem – din hund vill vara med! Visa att den är din kompis, inte din hund. 4. Ha alltid lite godis eller en köttbulle i fickan. Det är mysigt – och kan behövas för att avleda. Om din hund går i gång på en annan hund, exempelvis. 5. Låt dem sova i sängen! Iris och Sonja sover bokstavligen PÅ Johanna och Ebba och Selma ... Jag brukar kalla dem för mina armhålevärmare!


Köp bergvärmepump nu! 50-tums Smart-TV ingår. Funderar du på att köpa värmepump? Då har du chansen att göra en extra bra affär just nu: Köp en berg-, jord- eller sjövärmepump från Thermia före den 31 mars så får du en Samsung 50-tums 4K Ultra HD Smart-TV på köpet. — Läs mer om erbjudandet och hitta din närmaste återförsäljare på thermia.se/TV.

Foto: Bildbyrån

SP O N S O R AV SVENSKA LÄNGDLANDSLAGET

Erbjudandet gäller 1 februari–31 mars 2019 hos de återförsäljare som deltar i kampanjen. Kan inte kombineras med andra rabatter och erbjudanden.


vi ivilla

ANNONSSAMARBETE

Sorselestugan storsatsar – släpper ny garage- och modulhusserie Har du fullt i trädgårdsförrådet, på vinden och i källaren eller behöver du ett garage eller drömmer du kanske om en bastu? Här har du lösningen.

AV HARALD NYLUND FOTO SORSELESTUGAN.SE

M

15%

ed över 35 års erfarenhet av timmerstugor och fritidshus har Sorselestugan nu valt att satsa på en ny serie garage och modulhus. Du kan bygga ett hus som en komplementbyggnad på tomten och det är mycket enkelt. Skapa mer plats och förvaringsmöjligheter på ett smidigt och förmånligt sätt. NORRLÄNDSKT VIRKE Modulhusen kommer i färdiga byggsatser som är enkla att montera ihop. Allt virke kommer från de fina lappländska skogarna. Virket i de bärande konstruktionerna är givetvis CE-märkt och klassat enligt C24 för att säkerställa en hög hållfasthet och kvalitet. GARAGE I OLIKA STORLEKAR I modulhus med garage kan du, förutom att unna bilen ett nytt hem, få mer plats över när det är lika fullt uppe på vinden som det är i trädgårdsförrådet. Det finns attefallsgarage, enkelgarage

rabatt på du garage om före beställer 1 april 2019

och dubbelgarage i olika storlekar och byggsatserna är anpassade och utformade för att du ska hitta den modell som bäst fyller ditt behov. Samtliga garage levereras med garageportar från marknadsledande Hörmann. TÅL SVENSKT VÄDER Takstolarna är anpassade

Hemsida: sorselestugan.se • Facebook: @sorselestugan Telefon: +46 952 122 22 • E-mail: info@sorselestugan.se

efter snözon 3,5, men vill du att garaget ska stå pall för en högre snözonklass går det givetvis att ordna. Beroende på var du huserar i landet någonstans, och hur kallt det blir vintertid, kan du välja att isolera garaget och utrusta det med slagport eller takskjutport.

Lekande lätt!

Just nu får du 15 procent i rabatt på garage om du beställer före 1 april 2019. För varje köp ingår en Nöjd-kundgaranti och du får dessutom 5 års garanti. Med den smidiga betallösningen Ecster kan du avbetala i upp till 10 år. Modeller: • Attefallsgarage • Enkelgarage • Dubbelgarage


BOKA TRYGGT

Rejseklubben

.nu

Bilsemester med R

ser med g ej

®

Rejseklubben

Hotel und Golf Schloss

de læ

Rum med balkong

1 barn 0-4 år gratis. 2 barn 5-12 år ½ priset. tt. 2 barn 13-18 år 30 % raba Max. 2 barn per rum.

REDAN NU Vi har änd ringsgara nti för endast 99 :Se mer på happyday s.nu

Krugsdorf i Nordt ysklan

Bo som en kung och njut Ditt specialpris från av natur idyllen i Me ck-Rejseklubben lenbu rg, nä ra .nu gränsen till Polen. Pris

2.049:-

de læ

jser med g Re

jser med g Re

de læ

.nu

Rejseklubben

tillägg

i vissa perioder 3 nätter inkl. frukostbu ffé, 3 x 3-rätters middag, fri greenfee m.m. .nu Ankomst söndag till on sdag t.o.m. 18/12 201 9. Hotel de l’ange HHH i Frankrike ®

2 nätter från 1.449:4 nätter från 2.749:-

®

Vinvägen i Alsace

Bischofsmütze – toppen av berget Filzmoos va rumärke ku liss åt din tur na r en fantastisk (2. 45 8 m.ö.h) - skapa et i Salzburap dsk t vack ra alplan somma rsemester i de hotel l med kt ssis kla ett familjeägt, gerland. Du bo r på h sw immingpool. wellnessavdelning oc

de læ

Sommaridyll i Österrike

Rejseklubben

Utforska de berömda vinerna Ditt special pris och njut av .nu livet i den charmiga fransk byn Gueb viller på en gourmets emester. 5 nätter inkl. frukostbu ffé, 4 x 4-rätters midda g och 1 x 5-rätters gourm etmiddag. Ankomst söndag 3/3 -20/10 2019. Bellavista Palace Ho tel HHHHH i Italien jser med g Re

®

de læ

jser med g Re

.nu

krone HHHH i Filzmoos 8 dagar på Hotel Alpen

®

Rejseklubben

3.749:-

®

Inkl. 2 vinprovninger Bra barnrabatt!

• 7 övernattningar Ditt specialpris • 7 x frukostbuffé med • 7 x 4-rätters middag :ffé sbu sallad Pristillägg 29/6-30/8: 550 till tré en på att rab % • 50 iljett) en (vid köp av en vuxenb Swarovski Kristallwelt 1/9 2019. Ankomst lördag 25/5-2

Utanför högsäson g 5 nät ter 3.299:-

5-stjärnigt i Toscana Det

elega nte hotel let ha r Ditt specialpris från sin egen själ och atm osfär samt en hä rlig, avsla ppnad italiensk stämning. Pristillä

5.149:-

3.999:-

gg

Inkl. vinprovning 5 nätter från 3.949:-

i vissa perioder 7 nät ter inkl. frukostbuf fé, 7 x 4-rätters midda g, välkomstdrink, 1 fl. röd vin per rum, 60 % greenfeerabatt, rum m. balkong/terra ss. Valfri ankomst 1/4-25/10 2019. Best Western Hotel Prisma HHH i Neumünster

Schleswig-Holsteins mittpunkt 3 nätter inkl. frukostbuffé, 2 x 3-rätters middag, välkomstdrink och rabatt i Designer Outlet Neumünster, Schuback Parfümerie och på 3 golfbanor. Upplev också alla stora nordtyska sevärdheter.

Ditt specialpris

1.549:-

2 nätter 1.249:-

Ronnums Herrgård HHHH i Vargön vid Vänern

Weekend på Ronnums Herrgård Ditt specialpris

WeinBergHotel Nalbach HHH i Rein, Sydtyskland

Vinhus i Moseldalen

Vinbyn Reil har i mer än tusen år legat som en liten pärla utmed världens kanske mest pittoreska flodväg och här slingrar sig Moselfloden fram förbi borgruiner, medeltidsidyller och vinterrasser i ett oerhört idylliskt landskap. Ditt specialpris

• 5 nätter inkl. frukostbuffé • 5 x 4-rätters middag • En vinprovning och en likörsmakning • En båttur på Mosel • Choklad på rummet Ankomst söndag 31/3-20/10 2019.

3.749:-

per person i dubbelrum

2 nätter inkl. frukostbuffé, eftermiddagskaffe, 2 x 2-rätters middag och fri Wi-Fi. Tillbringa en avkopplande weekend med middagar i den välrenommerade restaurangen och kanske ett dopp i utomhusjacuzzin som är uppvärmd året runt.

1.749:-

Extranatt 600:-

Sund & Skov Middelfart, Fyn

Havsnära semesteranläggning

3 nätter inkl. frukostbuffé, 1 x 3-rätters middag, fri Wi-Fi, el, vatten och värme, sänglinne, handdukar samt slutstädning. Här bor du nära strand och hav med tillgång till inomhus och utomhus swimmingpool.

LLA

Använd reskoden VI I VI

Beställ på

d

Gastronomi och golf

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84

Pris per person i dubbelrum, om inget annat är angivet. Barnrabatt vid 2 vuxna. Expeditionsavgift 99:-. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt. Några hotell kräver en mindre turistskatt. Avbeställningsskydd kan köpas till. Vardagar kl. 9-17. Weeekend & helgdagar kl. 10.-14.

1.699:-

pr. pers. i semesterbostad 2 nätter 1.299:-

Vinn sommarsemestern och en koffert full! Delta i tävlingen på happydays.nu


JUST NU UPP TILL 50% OCH MÅTTANPASSNING UTAN EXTRA KOSTNAD.

HALVA PRISET

50%

Prisexempel

2 345:RUNT FÖNSTER

på fön st er och m assa an d ra p rod u kte r!

Diamanter: 720 mm. 2-glas. Ord. pris 5499:-

HALVA PRISET

Erbjud an det gälle till den 28/3 20 r 19.

Hos oss hittar du ett av Sveriges största utbud av underhållsfria altandörrar, skjutpartier och måttanpassade PVC-fönster för hela huset. Dessutom är våra produkter blyfria och 100% återvinningsbara – extra hållbart på alla sätt.

Prisexempel

1 910:FAST FÖNSTER 780 x 1980 mm. 2-glas, inklusive säkerhetsglas. Ord. pris 3820:-

FÖNSTERSHOPPA PÅ NÄTET – LEVERANS INOM 3 VECKOR HALVA PRISET Prisexempel

2 990:FÖNSTERDÖRR

VÄLJ

DESIGNA

BESTÄLL

LEVERANS

780 x 1980 mm. 2-glas, inklusive säkerhetsglas. Ord. pris 5980:0346-93 210 mentafonster.se

Lättmonterade garage

GARAGE 15% rabatt Om du b eställer före 1 Ap ril 2019

JUST NU!

Dubbelgarage 81 M1 från 139.230 kr

20

Sorselestugans garage är ett mycket välbyggt och så

garage. Alla våra produkter är tillverkade av oss i

långt det är möjligt prefabricerat. Ett av marknad­ens

Sorsele, med stolthet och hantverk från Lappland av

mest förberedda byggsats har vi förberett så långt det

rätta virket. Så har det varit i över 35 år. Lekande lätt

är möjligt för att du som kund ska få ett lätt monterat

med Sorselestugan.

viivilla Februari 2019

Lekande Lätt sorselestugan.se • 0952-122 22


FOTO: DA N I E L A H LG R E N /S O U T H S I D E AG E N C Y

Elitfönster Original Alu

NYHET! Elitfönster På Plats. Fönster och dörrar för alla bekväma. Upptäck vårt nya erbjudande Elitfönster På Plats. När du köper några av våra mest populära fönster kan du nu sitta lugnt och bekvämt kvar i fåtöljen och låta oss göra hela jobbet. Vi kommer ut och mäter och rekommenderar, levererar och monterar och på köpet får du garanti på både fönster och arbetet. Att byta fönster kan inte bli bekvämare. Läs mer på elitfönsterpåplats.se


vi ivilla

HUSLIV

Pyssel är kul syssel! Nu är det högsäsong för mysigt innepyssel. Här några kul vinterfavoriter för barnen! AV @KREATIVAKARIN

SNÖGUBBE. Gör mjuka och goa snögubbar av tubsockor. Fyll strumpan med ris, makaroner eller vadd och dekorera med filttyg som du fäster med lim.

FÅGELMATARE. Gör sötaste fågelmataren av ett mjölkpaket och lite färg! Perfekt att hänga i ett träd under vintern så kan ni kika när småfåglarna tar för sig av fröna.

GODISBUKETT. Vem skulle inte bli glad för en sådan här härlig godisblomma? Fyll krukan med en bit oasis (finns i blomsteraffärer) och fäst godsaker på grillpinnar och stick ner!

v

inn!

ENGELSK KONFEKT. Pyssla ihop evighetskarameller till lekhörnan eller bara som fin prydnad! Engelsk konfekt är en klassisk och snygg godisbit som de flesta känner igen – här gjorda på pärlplattor ihopfästa med strykjärn (använd bakplåtspapper mellan strykjärnet och plasten).

PYSSEL FÖR 4 500:-

Vi tävlar ut tre fina presentkort från Panduro! De är värda 3 000 kr, 1 000 kr & 500 kr. Vill du vara med? Gå in på Viivilla. se/tavlingar och läs hur du gör.

Kreativa Karin är pysselproffs, designer och författare. Fler tips hittar du på @kreativakarin på Instagram.


VI GÖR DITT GAMLA TAK SOM NYTT IGEN Förläng takets livslängd med upp till 20 år

1 1

2

Ångtvättning av takpannorna

Anti-algbehandling

KAMPANJ 15%

3

4

Första lagret färg appliceras

Andra lagret färg appliceras

Prisexempel

25 000 kr 1-plansvilla 150m2 takyta Ord. pris 29 000 kr efter rot

och omdömen se: För fler referenser m.se

m/taktea www.facebook.co

Vi jobbar i hela Skåne Ring oss på 040-22 37 78

Kontakta oss för en kostnadsfri besiktning av ditt tak!


Har du en underkänd avloppsanläggning? MiniReningsverket BioKube

är en trygg lösning på problemet.

s t e r Å t s e F C M l 9–16 k 3 / 2 Lördag /3 kl 11–16 3 Söndag STOR TILLFÄLLIG

FYNDAVDELNING 10% på tillbehörsavdelningen 2019 -nyheter i butiken 25% på olja Gäller ej rea

BioKube Venus är marknadens bästa verk med 20 års garanti.

HANDLA DIREKT I VÅR WEBBSHOP

VI HAR ALLT FÖR DIG OCH DIN HOJ MC • ATV • PERSONLIG UTRUSTNING • TILLBEHÖR • VERKSTAD www.claessonsmotor.se • Tel 0456-230 30 • Industrigatan 11, Bromölla Följ oss på Facebook • OBS! Ord. öppettider månd-fred 10-18, lörd 10-14

MiniReningsverket tel 0708-742920

Dölj din avfallsbehållare med en

PRAKTISK & ELEGANT AVSKÄRMNING! En stabil avskärmare/vindskydd för soptunnor i mycket hög kvalitet och tillverkad helt i metall. Sidor och bakstycke är behandlade med rostskydd, därefter en pulverlack och till sist ett lager klarlack så produkten får en hög finish och är lätt att spola eller torka av. Bottenramen är galvaniserad. Produkten är framtagen så att den är så gott som underhållsfri och håller i väldigt många år framöver och uppfyller sin funktion och har en design som passar i dom flesta miljöer. Levereras komplett inkl. cementplattor. Lätt att montera ihop på mindre än ca 10–15 min. Det enda man behöver göra om produkten ska stå på mjukt underlag är att plana till ytan några cm så att produkten står vågrätt.

Finns i 4 st olika storlekar som standard och i 2 st valfria nyanser. För önskemål om andra storlekar eller färgnyanser kontakta oss för offert. Modell:

Inv. mått (lxdxh):

Pris:

AVA 700

720x720x1120 mm

8.500:- inkl. moms (6.800:- exkl. moms)

AVA 800

820x820x1120 mm

8.900:- inkl. moms (7.120:- exkl. moms)

AVA 1200

1220x820x1120 mm

10.800:- inkl. moms (8.640:- exkl. moms)

AVA 1600

1640x820x1120 mm

11.300:- inkl moms (9.040 exkl. moms)

Frakt tillkommer. Leveranstid ca 6–8 veckor efter beställning.

EUROFLEX-TRADING AB FÄRG RAL 7024 Mörkgrå

Kristianstad viivilla Februari 2019

FÄRG RAL 7038 Ljusgrå

Grönkällegatan 4, 578 33 Aneby Tel: 070-69 66 599 • www.euroflextrading.se


EXTRA LÖRDAGSÖP PET

16 MARS 10 -15 E VENT BADRU M

För privatpersoner och företag


vi ivilla L

GÖR DET SJÄLV VÄRDE:

R ÄS A N AS

bästa

idéer

Tips, uppfinningar & bilder från hela landet!

800 kr

Månadens vinst!

FLER SMARTA IDÉER!

Den här månaden vann Stefan Hedblom ett snyggt sopset från Andrée Jardin. Nästa gång kan du vinna – var med och tävla!

MÅNADENS VINNANDE IDÉ:

Odlingslådor med inbyggd belysning ”Jag ville ha lättskötta odlingar intill stengången fram till entrén med plats för tulpaner och påskliljor – och senare sommarblommor. Någon form av extra belysning fram till entrén var också ett önskemål. Lösningen blev hemmagjorda odlingslådor med inbyggd belysning! Bredd och längd utgår från den stenläggning som omger dem. Till det jämnt fördelade ljuspunkter, totalt nio stycken i de tre lådorna. Dessutom borrades hål för fyra symmetriskt placerade marschall-hållare. Belysningen är lågvolts-LED decklight för verandor. Dessa sänktes in i lådornas sidor, det går utmärkt att dra snöspaden förbi utan att lamporna tar skada.”

Namn: Stefan Hedblom. Ålder: 54 år. Bor: I Årsunda, Gästrikland. Familj: Singel. Gör: Är byggnadsingenjör. Gillar att snickra och fixa i trädgården, bygga om gamla bilar och fotografera.

ENKEL ANSLAGSTAVLA Köp en perforerad plåt, finns med olika hålstorlek. Skär till en lika stor tretexskiva, klä den med svart tyg. Skruva upp plåten med skivan bakom. Nu har du en anslagstavla för både nålar och magneter. Enkelt! Lasse Halvarsson

LÅT LÅDORNA GLIDA! Gamla lådor har en tendens att trilskas och gnissla. Köp ett silikonstift och stryk på kanterna under lådorna – sedan glider de hur lätt som helst. Britt Louise Holmström

Vill du också vinna?

Har du ett tips eller uppfinning du vill dela med dig av? Mejla din idé med tillhörande bild till lasare@viivilla.se eller lägg upp en bild på Instagram med taggen #viivillatipset. Du har då chans att vinna en fin överraskning till hemmet!

Kristianstad viivilla Februari 2019

INFÄLLBAR KLÄDTORK En smart infällbar torkställning för den trånga tvättstugan, snickrad av min man efter bilder på internet. Ann Viking


AUKTORISERADE INSTALLATÖRER

God kreditvärdighet

SVERIGES TV-INSPEKTIONSFÖRETAG

VÅRA TJÄNSTER - ERA FÖRTJÄNSTER


Mossa, lav eller smutsigt tak/fasad? Vi fixar det! Från 1500:-

Inga projekt är för små eller för stora Skydda era fastigheter genom att hålla smutsen Ska ni måla om huset är det viktigt att ni tvättar Skriv in länken i din webläsare så ser ni hur vi borta som annars ger en grogrund för mossa, det innan med alg/moss/mögel medel för att för- arbetar med tak arbetet, vilket ger mindre stänk hindra rester av sporer som ligger under färgen och nedsmutsning av omgivningen: röd-vit lav, samt röta och mögel. ni målar på. Vi utför äv klottersanering samt klotterskydd http://www.youtube.com/ Prisexempel: som vi applicerar på utsatta återkommande stälwatch?v=9LjdBTtB-S8 Vi utför Högtryckstvätta villatak från 3500:- inkl moms len vilket skyddar fastigheten från smuts och även takläggluftföroreningar, klotterskyddet är diffusionsöp- Prisexempel: pet vilket gör att det applicerade stället andas Lågtrycksspruta villatak, långtidsverkande skydd Vi utför även ning och snickerioch ej stänger inne fukt osv. Godkänt enl BRO Grön-Fri Proffs mot mossa och lav målningsarbeten från 1500:- inkl moms 94, 2002 samt ISO 14001. arbeten! inne/ute, tapetsering, målning av ytter tak. Priserna gäller vid berättigande av rotavdrag

Måleri bygg & Design AB • 0706-61 00 62 www.maleribyggodesign.se www.maleriodesign.com Vi arbetar i hela Skåne/Blekinge

- När kvalitén får avgöra KANON

ERBJUDANDE

1.000:i rabatt för varje

5000:-

du handlar för *

NYHET!

Utnyttja rotavdraget vid köp av montage

Nu visar vi även industriportar Vi har Sveriges största portutställning! Alltid det senaste på marknaden!

Sveriges bästa PORTMÄSSA Höör 1-2 mars kl. 10-16

www.ett2tre.com *Går ej att kombinera med andra erbjudanden. Gäller t. om 31mars 2019.

Kristianstad viivilla Februari 2019

Vi bjuder på korv, kaffe och kaka!

rm

a

c nn

en

ter

Portvägen, HÖÖR • Tel 0413-245 45 Olsgårdsgatan 13, Malmö • Tel 040-622 72 52 Tel. 0708-77 49 42 • info@ett2tre.com


Vi älskar värmepumpar. Så att du kan älska annat. Våra värmepumpar är utvecklade för att klara det nordiska klimatet. Vi tillverkar dem i vår fabrik i Småland. Och vi låter bara certifierade specialister installera dem. Människor som kan värme och värmepumpar utan och innan. Så fortsätt att lägga din tid på det du helst vill. Välkommen till oss. www.ivt.se

EVERÖD IVT Center/Everöds Elbyrå AB 044-23 83 50 HÖGANÄS IVT Center/Behrens Alternativ Energi 042-23 85 82 HÖÖR IVT Center i Höör 0413-225 80 LAHOLM IVT Center/Sydpumpen AB 0430-282 60 SVEDALA IVT Center/Skånska Energilösningar 070-944 61 41 Återförsäljare: DEGEBERGA Eltjänster i Degeberga-Vittskövle AB 044-35 05 15 GLIMÅKRA Glimåkra Värme & Sanitetstjänst AB 044-422 49 OSBY VVS service AB 070-552 66 55 SIMRISHAMN Energipartner Österlen AB 0414-109 10, SetEl AB 0414-510 87 YSTAD Österlenkyla AB 070-874 44 998


DIN OPTIKER

Monterat och klart inkl plåtarbete och lister

WWW.AOPTIK.SE

AOPTIK FIRAR r! e 30 BUTIKER t t ä orts

nf é c c Su

59.900:efter rotav d

rag

Prisexempel Villa, 10 fönster och 1 fönsterdörr. Underhållsfria energifönster 3-glas. Exkl spröjs

Vi bjuder på en valfri ytterdörr

av våra kampanjdörrar (värde 7000:-) Exkl montage. Gäller vid köp över 59.900:-

0470-70 17 40

MÄRKESBÅGAR i butik! Efva Attlings nyheter upp! nu as ck pa r ga 5000 bå

EUROPAS BÄSTA PROGRESSIVA GLAS Prisbelönt Silmo d'Or -Intuitiv

BRA

50%

*

*Göller vid köp av kompletta glasögon.

1000 kr rabatt

BÄTTRE

BÄST

Intuitiv

TM

Kanonpris på Kanonpris på GOLVSLIPNING GOLVSLIPNING Ekparkett Ekparkett från från 144:-/kvm 144:-/kvm

fr

3500:-*

fr

4500:-*

5500:-*

1

fr

292/mån i 12mån

375/mån i 12mån

ETT ENKLARE GLAS

SENASTE TEKNIKEN

6500:-

458/mån i 12mån

Hässleholm Frykholmsgatan 11 • 0451-101 00 Kristianstad Östra Storgatan 32 • 044-12 88 88 Åstorp Torggatan 17 • 042-500 59

Värdecheck

710:GRATIS E RABATT* ÖGONUNDERSÖKNING* L PÅ GLAS/BÅGE Utförd av Socialstyrelsen leg. optiker Vår affärsidé = hög kvalité till lågt pris Ring för tidsbokning

Svensk kedja

L E R

- inkl allt vid ROT-avdrag!

0708-16 0208 08 0706-95 0706-95 02 02 08 070-6390208

Göteborg 031-53 31 30 Göteborg 031-53 31 30 Halmstad 035-12 78 10 Halmstad 035-12 78 10 Helsingborg 042-13 60 70 78 10 Halmstad 035-12 Helsingborg 042-13 60 70 Karlskrona 0455-199 00 Kristianstad 044-210670 Karlskrona 0455-199 00 Kristianstad 044-21 06 70 Kristianstad 044-21 06 70 Malmö 040-611 20 70 Malmö 040-611 20 70

Gäller progressiva Gäller enkelslipade Gäller dubbelslipade

Skattar i Sverige

*Gratis ögonundersökning gäller glasögon, ej linser recept och intyg. 710kr rabatt gäller vid köp av kompletta glasögon. Erbjudanden går ej kombinera med varandra.

Kristianstad viivilla Februari 2019

Inkl allt - inkl alltvid vidROT-avdrag! ROT-avdrag!

EUROPAS BÄSTA PROGRESSIVA GLAS

*Kostnad tillkommer för övrig märkesbåge, högbrytande glas och behandling. *1 Pris gäller med kupong, finns i butik.

HELT UTAN KÖPKRAV

Ekparkett från 144:-/kvm - inga resekostnader! - inga resekostnader!

www.sydgolv.se www.sydgolv.se


VÄGG: LADY MINERALS REVIVE 8252 GREEN HARMONY Foto: Margaret M. de Lange

lady minerals revive FÖRVANDLAR OJÄMNA UNDERLAG NYHET! LADY Minerals Revive är en naturlig mineralisk väggförnyare som förvandlar ojämna underlag till vackra, betonglika väggar.

VÄGG: LADY MINERALS REVIVE 1462 GRÅ SKIFFER

Mönstrad glasfiberväv och andra ojämna underlag förnyas enkelt med LADY Minerals Revive. Resultatet är vackra, mineraliska väggar med ett unikt färguttryck. Se färgkarta, film om hur du påför samt tips och inspiration jotun.se/ladyminerals VÄGG: LADY MINERALS REVIVE 20047 BLUSHING PEACH

FÖRE LADY MINERALS REVIVE 1462 GRÅ SKIFFER

EFTER

LADY MINERALS REVIVE 8252 GREEN HARMONY

LADY MINERALS REVIVE 20047 BLUSHING PEACH

God smak förtjänar det bästa Av trycktekniska orsaker kan de angivna kulörerna avvika från originalkulören.

ÅTERFÖRSÄLJARE: Borgholm Jonssons Trä & Bygg 0485-12715 Borrby För skönare hem Österlen 0411-521193 Broaryd A Theorins Målerifirma 070-5441088 Bromölla Colorama Jims Färg & Måleri 0456-28469 Eksjö Colorama Hessels 0381-611654 Eslöv Cozy Style Linösfärg 0413-68990 Gamleby Järnia Leifs Vertyg, 0493-51474 Gislaved Colorama Calles Färghall 0371-10069 Habo Bohman & Son 036-41055 Helsingborg Colorama Berga 042-204370, Färghuset i Helsingborg AB 042-126060, Färg & Tapet AB, 042-198490 Hultsfred StenStures Måleri 0495-10021 Huskvarna Colorama Färghörnan 036-132630 Hässleholm Stoby Måleri 0451-388500 Höganäs Nya Tapet- & Färglagret 042-349009, Colorama Höganäs Färg & Miljö AB 042-341020 Höör Colorama Höör 0413-24595 Jönköping Österängens Färgcenter AB 036-712440, Jönköping Happy Homes Målarnas Färg 036-710501 Kalmar Colorama Kalmar Färghus 0480-85180, Måla Färgbutik 0480-490577 Karlshamn Colorama Färghuset Österport 0454-301860 Karlskrona Bengts Färg AB 0455-308020 Klippan Colorama Klippan 0435-14262 Kristdala Kristdala Bygg & Måleri, 0491-70132 Kristianstad Wallgårds Färg & Tapet AB 044-210087, Colorama HBM Golvexpo AB 044-109330 Ljungby Colorama Sigvards Färghall 0372-62028, Happy Homes Ljungby 0372-13011 Lund Colorama Lund 046-190950 Mullsjö Colorama Camillas Färg & Interiör 0392-10660 Mönsterås Karlbergs Måleri 0499-10420 Nybro NM Färgbutik 0481-47570 Osby Colorama Osby AB 0479-13120 Oskarshamn Colorama Färghuset 0491-10200 Ronneby Colorama Ronneby Färg AB 0457-13500, Gamla Jernboden 0457-472990 Simrishamn Järn & Fritid i Simrishamn 0414-10515 Sjöbo Colorama Sjöbo 0416-10177 Staffanstorp Colorama Staffanstorp 046-239890 Sävsjö Colorama Måleributiken i Sävsjö AB 0382-10755 Sölvesborg Mias Färg & Miljö 0456-13010, Colorama Jims Färg & Måleri 0456-12425 Tingsryd Colorama Färg & VVSButiken 0477-31265 Tranås Colorama Tranås 0140-385400 Vaggeryd Happy Homes Vaggeryd 0393-12730 Veberöd Colorama Veberö 046-81952 Vetlanda Happy Homes Vetlanda 0383-56100 Värnamo Jehréns Färg AB 0370-695600 Växjö Colorama Ekströms Färghus Växjö 0470-707470, Happy Homes Växjö Färg & Tapetaffär 0470-739800 Ängelholm Colorama Ängelholm 0431-445590 Örkelljunga Colorama Örkelljunga 0435-52250


Vi utför byggnadsarbeten såsom: • Ny- och tillbyggnationer • Plåt- och smidesarbeten • Puts-, murnings-, kakeloch klinkerarbeten • Mark- och stenläggningsarbeten • Renoveringar

30-års

erfarenhet!

n

Välkom

tt!

m små

so r, stort e v a a ör a att h

070 935 61 50,Väjlesjöv 68, Fjälkinge

Fön s

ter f

rån

FÖNSTERBYTE SKA VARA ENKELT! Vi tycker din tid är värdefull och hjälper dig så du slipper mäta fönstergluggar, transportera tunga och otympliga fönster och åka runt och leta passande fönster på byggvaruhus. Boka ett kostnadsfritt hembesök! 0760-84 82 84

www.pprenovering.com

䘀渀猀 琀 攀爀

伀愀 瘀 猀 攀琀 琀   漀洀  搀攀琀   最  氀 氀 攀爀   瀀爀 椀 瘀 愀 琀 愀   栀攀洀Ⰰ   栀礀 爀 攀猀 ⴀ   攀氀 氀 攀爀   椀 渀搀甀猀 琀 爀 椀 昀 愀 猀 琀 椀 最 栀攀琀 攀爀 猀    栀椀 琀 琀 愀 爀   搀甀  最 愀 爀 愀 渀琀 攀爀 愀 琀   昀 渀猀 琀 爀 攀琀   栀漀猀   漀猀 猀 ⸀   䐀攀猀 椀 最 渀  漀挀 栀  甀琀 昀 爀 愀 渀搀攀  瘀 愀 爀 椀 攀爀 愀 爀   漀挀 栀  昀 爀 甀琀 漀洀  猀 琀 愀 渀搀愀 爀 搀氀 猀 渀椀 渀最 愀 爀   欀 愀 渀  瘀 椀   攀爀 戀樀 甀搀愀   猀 瀀攀挀 椀 愀 氀 氀 猀 渀椀 渀最 愀 爀   搀椀 爀 攀欀 琀   昀 爀  渀  昀 愀 戀爀 椀 欀 ⸀ 䬀漀瀀瀀氀 愀 搀攀  昀 渀猀 琀 攀爀   琀 椀 氀 氀   最 愀 洀氀 愀   栀甀猀    爀   攀渀  猀 瀀攀挀 椀 愀 氀 椀 琀 攀琀   漀挀 栀  搀攀猀 猀 愀   攀爀 戀樀 甀搀攀爀   瘀 椀   猀 漀洀  ㄀⬀㄀  攀氀 氀 攀爀   ㈀⬀㄀⸀

䐀爀 爀 愀爀

嘀椀   栀愀 爀   匀瘀 攀爀 椀 最 攀猀   戀爀 攀搀愀 猀 琀 攀  漀挀 栀  洀攀猀 琀   昀 氀 攀砀 椀 戀氀 愀   甀琀 戀甀搀  愀 瘀   礀 琀 琀 攀爀 搀爀 爀 愀 爀   猀 愀 洀琀   椀 渀渀攀爀 搀爀 爀 愀 爀 ⸀   䄀氀 氀 琀   昀 爀  渀  攀琀 琀   最 攀渀甀椀 渀琀   欀 氀 愀 猀 猀 椀 猀 欀 琀   甀琀 猀 攀攀渀搀攀  琀 椀 氀 氀   洀漀搀攀爀 渀琀   猀 琀 甀欀 ⸀

Kristianstad viivilla Februari 2019


• Vi utför det mesta inom bygg och renovering såväl som trädgårdsarbete, markarbete, trädäck/altan-bygge och sten anläggning. • Hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser! • Vi utför all trädgårdsskötsel enligt önskemål. Boka oss per timme, per projekt eller varför inte teckna en månadsprenumeration utan bindningstid för från 640* kr per månad. • Samma sak gäller bygg och renovering. Allt från mindre ombyggnationer till större nybyggnationer. • Allt vi gör är med 100% nöjd kund garanti och vi arbetar med fasta priser samt är fullt ansvarsförsäkrade. Naturligtvis har vi F-skattsedel, kollektivavtal och ger gärna referenser på begäran. • Vi erbjuder professionella tjänster inom trädgårdsarbete/trädgårdsskötsel samt bygg- och renoveringsarbete till såväl privatpersoner som bostadsrättsföreningar och företag. • Konkurrenskraftiga priser och hög kvalitet, med fokus på kundnöjdhet. Våra vanligaste tjänster inom UTOMHUSARBETE: • Byggarbeten - allt från större nybyggnationer med helhetsentreprenad till mindre enklare snickeri • Tvätta taket och fasaden • Måla fasaden • Takarbeten • Måleriarbeten • Platt- & stenläggning • Trädäck • Vår- och Höststädning • Altan • Trappor • Gräv arbeten • Uppbyggnad av gräsytor • Dränering • Staketbyggnad • Trädfällning • Gräsklippning • Skötselavtal

• Buskbeskärning • Traditionell trädgårdsskötsel, såsom gräsklippning, trimning m.m • Bortplockning av skräp • Sandupptagning och sopning • Hackning/blåsning av löv • Sopning av gångar • Gödsling • Häckklippning Våra vanligaste tjänster inom INOMHUSARBETE: • Renoveringar • Målning • Snickeriarbeten • Golvläggning • Detaljinredning • Ombyggnationer • Tapetsering • Byte av fönster & dörrar

* = Alla priser är inkl moms och efter avdraget rut/rotavdrag. För fullständiga villkor hänvisar vi till vår hemsida.

Vem är vi?

Vi är ett väletablerat företag inom entreprenad och trädgårdsservice, med mycket breda kunskaper och lång erfarenhet inom branschen. Vi verkar inom hela Skåne samt angränsande län och bistår med allt som Ni kan tänkas behöva hjälp med till huset och tomten. Vi är en del av Lindens Verksamheter. Se mer om alla våra övriga verksamheter på

www.lindensverksamheter.se

Gratis hembesök för offert och rådgivning!

OBS! våra De flesta av ttigar till tjänster berä drag. ROT/RUT av direkt vi r gö et Avdrag a. ur kt på er fa

TRÄDGÅRDSKAMPANJ - Boka en vårstädning För endast 995 kr* Varför ska du välja oss? • Vi är seriösa • Vi är punktliga • Vi är erfarna • Vi erbjuder alltid FASTA PRISER • Vi är i tid • Vi försöker alltid göra det där lilla extra

• Vi håller vårt ord hela vägen • Vi håller en mycket konkurrenskraftig prisbild • Vi är extremt rädda om vårt goda rykte • Vi garanterar alltid bästa kvalitet och noggrannhet på utfört arbete

stort, Lindens Inget jobb är för litet eller för - FORT! Allservice får det alltid gjort,

Kontakta oss via mail (info@lindensallservice.se) eller telefon 0708-102 350 respektive 0731-554 160 för mer information/offert. Du kan också boka oss via vår hemsida: www.lindensallservice.se samt se bilder och ge omdöme på vår facebooksida: facebook.com/lindensallservicehassleholm


IDÉER

BYGG & FIXA

MED BJÖRN CHRISTIERNSSON FRÅGA BJÖRN

Öppna kökshyllor Se, både snyggt och smart! Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson lär dig att montera öppna hyllor.

Ö

3 X ÖPPNA HYLLOR-TIPS

ppna hyllor är både smart och snyggt! Allra först: Bestäm hyllans plats och vad som ska förvaras där. Böcker och porslin kräver kraftfullare lösningar än prydnadsföremål. Varför? Jo, vikt och storlek på det som ska stå på hyllan bestämmer djup och tjocklek på hyllpanen – och därmed även storlek och modell på konsolen. Det går att laborera lite, men rekommendationen är att konsolens längd ska vara 2/3 av hyllplanets djup. En vanlig konsol kan fästas på två sätt, antingen under hyllplanet – den mest stabila lösningen – eller på hyllplanets ovansida. På ovansidan syns konsolen mindre. Nackdelen är att infästningen bör göras väldigt noga för att hålla. Val av och antalet konsoler styrs också av väggen den ska sitta på. En gipsvägg klarar bara en viss belastning vid varje konsol, medan en betongvägg klarar hur mycket som helst. Alltså: Fler och större konsoler på gipsväggen. En öppen hylla för lättare förvaring kan se ut så här: Välj hyllplan i 19 mm MDF eller en 18 mm stavlimmad furuskiva (MDF-skivan kräver mindre arbete för att få en fin målad yta men är inte lika böjstyv som furuskivan). Konsoler bör sättas var 600 mm, det vill säga ett hyllplan på 1,5 m behöver då tre konsoler. Hyllans längd behöver aldrig begränsas av skivornas längd då de enkelt kan skarvas med traditionella träpluggar och lim.

2

1 MER OCH STÖRRE SKRUV!

TÄNK NYTT!

Det är lätt att maximera din De förborrade hålen i konsolen är förvaring med hjälp av hyllan. ofta för få och för små och skru- Så tänk nytt. Ta dig själv på en varna som levereras med konso- husvisning. Kanske en hylla len kan vara hälften så stora som ovanför dörren i badrummet? ditt montage kräver. Utgå därför Eller varför inte hyllor från alltid från din magkänsla. Borra golv till tak i passagen ut till fler och större hål i konsolen om köket? Din bostad och dina du vill, montera med grövre skruvbehov kommer att styra din om du tror på det. bästa förvaring.

Fuktskadad torpargrund - vad göra? Jag har fått fuktskador i krypgrunden (torpargrund). Så dags att riva upp golven – och jag tänkte passa på att lägga vattenburen golvvärme i hela huset. Ska jag A) rensa, täcka med plast och sätta in avfuktare eller B) fylla med makadam, frigolit och gjuta platta. Vad blir bäst? Magnus Ruth

??

Personligen tycker jag att du ska gjuta ett nytt golv. Krypgrunder blir lätt fuktskadade, men med en gjuten platta är risken eliminerad. Att gå från originalbyggsättet till ett annat kan innebära utmaningar, så gör noggranna kostnadskalkyler. Bygger du ett nytt originalbjälklag och behåller torpargrunden så kommer även det att funka fint. Det vanligaste brukar vara en plastfolie direkt på marken och installation av en smart avfuktare. Björn

3 JOBBA MED OLIKA HYLLDJUP

Om en hylla inte hamnar exakt i våg brukar det synas väldigt tydligt, så var noga med vattenpasset. Ett tips om du tänker dig flera hyllplan nära golvet är att låta de nedersta vara djupast och sedan ha grundare hyllplan ju längre upp de sitter. På så vis får du bäst överblick över förvaringen. Det motsatta gäller när hyllorna sitter högt.

Har du en fråga till Björn? Ställ den på Viivilla.se/ experter.

FOTO ISTOCKPHOTO

Smart för köket!

vi ivilla


Behåll 1988 2018

i uppvärmningssystemet

NYA LUFT-/VATTENVÄRMEPUMPEN

Bonus Air 12

ÅR

30 000 SÅLDA PANNOR 10 000 SOLO INNOVA

Har du ackumulatortank - behåll den! - Har du enbart en panna - behåll den! Bonus Air 12 passar perfekt för dig som redan har ett vattenburet system och vill ha det varmt och skönt utan eget arbete. Nya luft-/vattenvärmepumpen Bonus Air 12 från Invest Living är en vidareutveckling av den populära Bonus Air 10. Bonus Air 12 är en mer kompakt och tystare värmepump, men trots det kraftfullare än Bonus Air 10. En annan nyhet är färgdisplayen med touchstyrning. Bonus Air 12 lämpar sig väl för olika inkopplingsprinciper.

SCOP 3.62

Installerad mot befintlig el-, olje- eller vedpanna (flytande kondensering) och/eller mot en ackumulatortank (fast kondensering). Som vedeldare kan du minska ditt vedbehov helt eller delvis. De som eldar några kubikmeter ved när det är som kallast och låter värmepumpen sköta driften övriga året kommer vara

Enkel installation endast 3 hål i väggen

11 kW

R

52 dB

IS: R P EK

: 5 9

9 . 9 4 INKL. MOAMTISON

ALL ER INSTLKOMM TIL

vinnarna i framtiden. Då kan man spara pengar genom att minska effektbehovet av el vid hög belastning av elnätet och på så sätt få en lägre elkostnad och effektavgift. Bonus Air 12 säljs och installeras av din lokala rörfirma.

Vill du ha tips på installatörer hittar du det på: www.baxi.se/installation/hitta-aterforsaljare

Invest Living luft-/luftvärmepump - För dig som vill ha det varmt & gött! Luftvärmepumparna finns i flera olika modeller mellan 3,66-9,43 kW och passar i hus upp till 200 m2. Pumparna passar perfekt både som komplement- eller som huvudvärme. Värmepumparna kan enkelt kompletteras med WIFI-styrning. En luftvärmepump måste installeras av en certifierad kyltekniker. Du kan kontakta din lokala installatör eller hitta en på www.installationservices.se/luftvarmepumpar

REK

6.9P9RIS FRÅN: INK 5 INS L. MOM :TA S

TILL LLAT KOM ION MER

Vi på Baxi kan leverera allt från pelletsbrännare till 1 MW-pannor. Vi hjäper till med att dimensionera uppvärmningslösningar för små och stora fastigheter. Läs mer om våra produkter på www.baxi.se HS Perifal AB, Storgatan 50, 521 43 Falköping Tel: 0515-171 10 Fax: 0515-155 13 www.baxi.se - info@baxi.se


KÖP ORIGINALET

Gratis!

LUX

Retro 7-i-1

Vid köp inom 14 dagar VAGNER hörlurar

Värde 795:-

STEREO MUSIKCENTER

Klassiskt design och fylligt ljud!

NOSTALGISK UTANPÅ – HIGHTECH INUTI DAB+ / FM RADIO + SKIVSPELARE + KASSETT + CD + USB + BLUETOOTH

BÄSTA STIFT! Original Audio Technica stift och tonarm för kristallklart ljud!

kr. 3 995:Kampanjpris

kr. 2 795:Spara 1 200:-

VAGNER LUX 930 • DAB+ AM/FM radio med vacker stereoklang • Bluetooth för avspelning av ljudfiler från smartphone och surfplatta • Skivhastigheter 33, 45, 78 (stenkakor) varv/min. • Kassettspelare • CD-spelare för audio-CD och Mp3-CD • Audio Technica magnetiskt pickup • USB-ingång för avspelning och lagrande av musik från radio, skiva, CD, kassett, Mp3-disk och Bluetooth • Integrerade stereohögtalare 2 x 50 Watt • Efter uppspelning av LP återgår tonarmen automatiskt • Stor, stabil och vibrationsfri tallrikplatta • Equalizer med 5 olika valmöjligeter för ljudlägen • Externa uppspelningsenheter kan kopplas till • Anslutningsmöjlighet för externa högtalare (förstärkare krävs) • Anslutningsmöjlighet för hörlurar • Fjärrstyrning • Svensk bruksanvisning • Massiv låda i ekfanér • Mått (b/d/h): 51 x 35 x 22 (51 öppen) cm

199:-

995:-

kr. 2 195:-

298:-

VAGNER 910 Fjärrkontroll på köpet

Reservstift

Specialbord

Rengöringskit för vinyl

Enkel beställning - snabb leverans! Ingen expeditionsavgift - endast porto tillkommer (kr. 185:-) Leverantör:

Standardmodellen. Produktinfo, se postshop.se

Telefon: 0526 60340 www.postshop.se Strömstad


vi ivilla

HUSLIV

R

TION! A M

LÄR DIG AV

INSIDE I N FO

stjärnmäklarna Att köpa eller sälja hus är ofta den största affär man gör i sitt liv. Vi i Villa har talat med ett antal mäklare och samlat ihop deras bästa råd för köpare och säljare! AV MARIT DANIELSSON FOTO ISTOCKPHOTO

SÄLJA? TÄNK PÅ DET HÄR!

1

ANSTRÄNG DIG. Räkna med att potentiella köpare har känslor! Ett slappt entrédörrhandtag med lösa fjädrar, eller mossa på taket, inger känslan av att huset inte är ompysslat. Misstänksamhet väcks och köparen ser huset med mer kritiska ögon. Så ansträng dig före visningen.

2

TAJMING. På många håll i landet sjunker antalet spekulanter under barnens skollov, då man kanske är bortrest och rutiner bryts. Runt hälften av allt Hemnetsurfande sker under arbetstid!

3

RÖRLIG DEL. Diskutera med mäklaren om hen ska jobba med en rörlig del i arvodet. Många mäklare triggas till högre ansträngningar av chansen att få provision.

4

VISNING. Om du har spekulanter som vill köpa före visningsdagen tjänar du ändå oftast på att vänta på budgivningen i de fall det finns stort intresse

26 viivilla Februari 2019

inför visningen. Men om man får ett bud man är nöjd med kan man absolut slå till.

5

BETONA LÄGET. Glöm inte att betona husets läge i din annons. Läget är ofta en viktig aspekt för köpare, så lyft fram det som är positivt, som närhet till affärer, bad, skolor etcetera. Berätta noga varför du själv har trivts med att bo just där.

6

SOL OCH SKUGGA. När du tar bilder inomhus får det gärna vara mulet. Stark sol som lyser in skapar ofta skarpa skuggor, och golven ser ofta helt utlysta ut och görs inte rättvisa.

7

SAKLIGHET. Överdriv inte i annonstexten! Skippa klyschor och mängder av superlativ, håll en saklig ton.

8

FÄRDIGSTÄLL. Amorteringskraven gör att köpare tenderar att vilja köpa objekt som känns färdiga, utan delar som kräver renovering, då det kan vara tungt att både amortera och renovera. Om du har ytskiktsrenoverat de flesta rum, gör då också färdigt det sista. Fråga din mäklare om vilka åtgärder som är säljdrivande i just det här området.

Mäklaren Pär Gunnarssons bästa råd: Sätt aldrig ditt budtak på ett jämnt belopp!


/cit ”Sä /ka

VANLIGA SÄLJARMISSAR AVSKRÄCKANDE BRISTER. Om ditt hus har, exempelvis, ett trasigt tak: Ta då in en offert från hantverkare så att problemet har en konkret lösning med konkret prislapp som mäklaren presenterar. Annars kan bristen skapa oproportionerlig motvilja mot huset. SMUTSIGT. Många hus är, enligt mäklare vi talat med, väldigt ostädade och ofräscha, vilket väcker misstanken att huset är försummat generellt. En tungt vägande faktor för bästa pris är att det är superrent – det ska lukta gott och vara skinande rent.

”EN LYCKOSAM BUDSTRATEGI KAN VARA ATT ALLTID ÖKA MED SAMMA SUMMA – OCH GÖRA DET SNABBT.”

KÖPA?

TÄNK PÅ DET HÄR!

1

TÄNK PÅ POTENTIALEN. Missa inte de fult stylade hemmen! Varför? Jo, många har svårt att se potentialen på bilderna med följd att ni blir få på visningen. Fyndläge, alltså! En mäklare berättar om en kund som gjort upprepade kap vid köp av objekt med gråtrista, suddiga bilder (och uppfällda toalock!). Kunden köpte, städade upp, tog nya bilder och sålde för långt högre pris!

2

TVÄRTEMOT SÄSONG. Leta gärna sommarhus på vintern. Färre söker och bjuder innan sommarsäsongen dragit i gång.

3

BELAMRAT. Många har övermöblerade hem, och om ett hus på visning är belamrat av möbler och prylar är det svårt för spekulanter att leva sig in i tanken att själv bo där.

LÄMNA FLOCKEN. Mäklare noterar att vissa objekt inte kommer i gång i budgivningen. Orsaken är inte alltid objektet, utan att vi är flockdjur: om ingen annan bjuder gör inte vi det heller. Men är du påläst och har satt dig in i prisläge och objekt kan du i de lägena fynda när du ensam vågar lägga ditt bud.

ÖVERDOS AV BILDER: Den som lägger upp 25–30 bilder riskerar att trötta ut spekulanter. Välj färre men bättre bilder.

BUDTAKTIK. Budgivning handlar en hel del om psykologi. Många försöker avläsa hur mycket pengar motståndarna har kvar genom att analysera

4

deras bud. (Mäklaren vet dock att man oftast gissar fel.) En strategi som flera mäklare nämner som lyckosam är att alltid öka med samma summa och göra det blixtsnabbt. Då blir det omöjligt för motståndarna att avläsa er ekonomiska kapacitet – och andra kan känna att det är lönlöst att försöka.

5

VAR REDO. Gå på många visningar. Du får koll på marknaden, prisnivåer, besiktningsprotokoll och vad som är viktigt för dig i boendet. När ditt drömhus dyker upp är du redo att slå till och blir effektiv i budgivningen.

6

VAR SMIDIG. Mot slutet av budgivningen kan mjuka faktorer väga in. Visa att du är en smidig köpare. Lyft fram allt som talar till din fördel, att du kan anpassa tillträdesdag, ombesörja städningen eller annat – var öppen för resonemang.

7

BUNDIS MED BANKEN. Håll kontakt med banken så att säljaren känner sig trygg med att du är seriös och har lånelöfte.

8

SÖK FYNDLÄGE. Fyndläge finns när du kan acceptera brister som andra skräms av. Markradon, menar en mäklare, skrämmer många men är ofta lätt åtgärdat om nivåerna är rimliga. Fler exempel finns – brister kan öppna för fynd.

VANLIGA KÖPARMISSAR FOKUS PÅ YTAN. En vanlig miss är att luras av stylingen. Se bortom ytan, passar själva huset verkligen dina behov? JÄMNA BELOPPSGRÄNSER. Sätt aldrig ditt bud-tak på ett jämnt belopp! Många sätter sin gräns vid en jämn summa. Lägg på 21 000 kr och du passerar sannolikt fleras gräns. Ha alltid en ojämn summa som tak! Huset kan då bli ditt för några få tusen extra om du har tur. FÖR LÅNGSAM. Det är inte alltid smart att verka svårflörtad. Om man avvaktar med sitt bud kan någon annan hugga och få smak på huset - och så har man själv skapat en motståndare i budgivningen. TVEKAR FÖR LÄNGE. Om man är dåligt påläst om objektet och därför tvekar att bjuda i nivå med sin ekonomiska förmåga tappar man lätt huset till någon annan. I VÅR MÄKLARPANEL INGICK BLAND ANDRA: Gustav Spetz, Bjurfors Pamela Westling, ERA Pär Gunnarsson, Fastighetsbyrån Ska du köpa hus? Missa inte Vi i villas onlinekurs Tryggt husköp. Finns på Brillbee.se.

Februari 2019 www.viivilla.se

27


Skeberg V37-G

Ett hantverk från Dalarna

Brenäs PV35-G

Granberg V52-G

Norsbro PV54-G

www.leksandsdorren.se

s sa Vis r finn r elle lage d mo n på idan s e äv hem se

bli inspirerad - se priser - beställ katalog - hitta återförsäljare

Rexbo V63-G

Leksandsdörren AB Siljansnäsvägen 12 793 92 LEKSAND info@leksandsdorren.se

Parkettgolv Arena Slottsplank Ek Vit

Laminatgolv Arena Trend Ek Tilja Ljusgrå

Vinylgolv Arena Premium Ek Grå

(794:-/m2)

(211:-/m2)

(379:-/m2)

629:-/m2 Borstat och dubbelbetsat!

169:-/m2

Stegljudsdämpat!

299:-/m2

Vatten- och fläcktåligt!

RÅDGIVNING Ring 020-25 00 25. Öppet alla dagar 8-22. SE OCH KÄNN Besök oss i Malmö Göteborg och Stockholm.

INGET VANLIGT BYGGVARUHUS

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. VI RESERVERAR OSS FÖR EVENTUELLA PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING. © 2019 BYGGHEMMA SVERIGE AB, MALMÖ/OSKARSHAMN.

28 viivilla Februari 2019


Fri

fra

kt

EXKLUSIVA VINER DIREKT HEM TILL DIG Guldmedalj

Silvermedalj

Silvermedalj

Guldmedalj

Guldmedalj

eeeee

Berliner Wein Trophy

Gilbert & Gaillard

Berliner Wein Trophy

Berliner Wein Trophy

Berliner Wein Trophy

eeee

Silvermedalj

Guldmedalj

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

Mundus Vini

Mundus Vini

Genomsnittligt kundbetyg i webbutiken

r 8 flaskoket a p v o r p i

6 9 8 kr Art.nr.:

Montgalet Merlot 2017 Pays d'Oc IGP Frankrike (Alk. 13%)

Sverige Tyskland y Hamburg

Hemleverans le

Arusha Cabernet Trône du Rhône 2017 Sauvignon 2017 Côtes du Rhône AOP WO Robertson Frankrike (Alk. 12,5%) Sydafrika (Alk. 13,5%)

Jag beställer Skicka denna kupong

Feudo Arancio Nero d'Avola 2016 Sicilia DOC Italien (Alk. 13%)

LAGLIGT & BEKVÄMT Hos oss beställer du när du vill, allt annat tar vi hand om. Vi levererar från Tyskland direkt hem till din dörr och vi tar dessutom hand om betalning av alkoholskatten. The Wine Company tillhör Hawesko-gruppen som är ledande på premiumviner i Europa. Enligt lag har du rätt att beställa vin från andra EU-länder.

TRYGG E-HANDEL

Esquador Rioja Tinto 2017 Rioja DOCa Spanien (Alk. 13,5%)

Urmeneta Camenère 2018 Valle Central Chile (Alk. 13%)

Gran Fariella Primitivo 2017 Puglia IGT Italien (Alk. 13%)

4 998 15

Marqués de Sandoval Reserva 2015 Calatayud DO Spanien (Alk. 14%)

provpaket Världens röda med 8 flaskor. Fri Frakt.

EFTERNAMN

FÖRNAMN

GATA/HUSNUMMER

POSTNUMMER, STAD

TELEFONNUMMER (gärna MOBILNUMMER för avisering av leveransen)

PERSONNUMMER* (ååmmdd-xxxx)

KAMPANJ NR. (måste anges vid telefon, fax eller mailorder)

E-POST (Ja tack, skicka mig vinerbjudanden via e-post. Du kan närsomhelst avregistrera dig.)

1075884

ART.NR.

998 154

Vi levererar endast till personer som fyllt 20 år. Vid leverans genomförs en identitets- och adresskontroll. Du kan kostnadsfritt lämna tillbaka varan inom 12 veckor utan att ange skäl. Vi gör en kreditupplysning vid din första beställning hos oss, eller om det gått lång tid sedan din förra. När du gör din beställning kommer vi att behandla de personuppgifter du tillhandahåller bl.a. för att fullgöra våra skyldigheter i avtalet med dig och för att kunna kontakta dig med marknadsföring. Du kan närsomhelst begära att vi slutar skicka marknadsföring till dig. För mer information om vår personuppgiftspolicy kan du besöka the-wine-company.se/policy. Du kan även kontakta oss via nedanstående kontaktuppgifter. Vidare produktinformation finner du på respektive produktsida på www.the-wine-company.se eller via telefon.

Eller beställ enkelt här: www.the-wine-company.se/villa1 E-post: service@the-wine-company.se • Telefon: 0049 4122 50 44 66 The Wine Company Hawesko GmbH • 20247 Hamburg • Germany

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet.


vi ivilla

FRÅGOR & SVAR

Expertkollen

Har du funderingar om livet i villa? Mejla dina frågor till expert@viivilla.se. Vi letar upp den expert som kan svara bäst på just din fråga! Kan problemet fångas på bild, bifoga gärna ett foto.

Björn Christiernsson är Vi i Villas hussnickare och ständig medlem i vår expertpanel.

Ska vi byta takteglet mot plåt?

V

i har ett hus från 40-talet och taket behöver bytas. Vi har ett tegeltak, men överväger nu ett plåttak. Vilka nackdelar ser du med plåttak i förhållande till tegel? Vi hittar inga nackdelar just, mer än möjligen det estetiska. Då det är en större investering vill vi gärna ha ditt råd. Georg och Karin Svar: Jag ser heller inga nackdelar med plåttak – men låt mig lista några saker som skiljer taktyperna åt. Ett plåttak väger betydligt mindre, vilket kan gynna en takkonstruktion från 40-talet. En annan fördel med plåt är att det löper mindre risk för skador, som spruckna pannor, och då framför allt runt ränndalar. Negativt är att plåttak är glatta och därför kan ge upphov till återkommande snöras. Snö som glider på ett tak riskerar även att skada takventilationens huvar och liknade genomföringar. Lösningen är att ha snörasskydd vid entré, ovanför takhuvarna eller naturligtvis runt hela taket. Björn Christiernsson, Vi i Villas snickare

Kan jag bara smälla upp mitt attefallshus på 25 kvm, då bygglov inte behövs?

Nej!

Carina

Svar: Nej. Du måste göra en anmälan till byggnadsnämnden – och bifoga ritningar, beskrivningar och kontrollplan – och få ett startbesked innan du börjar. När attefallshuset är klart behöver du även ett slutbesked från byggnadsnämnden. Läs mer på Boverket.se.

30

viivilla Februari 2019

JA, VISST SPELAR VÄDRET ROLL! Spelar vädret någon roll när jag ska måla om träfasaden? Susanne Svar: Både temperatur, luftfuktighet och underlag spelar stor roll när du målar din fasad. Ofta står det riktlinjer på färgburken som är baserade på hur färgen är testad. Hög luftfuktighet och kyla förlänger torktiden. Det är inte heller bra att måla i direkt solljus eftersom för varmt väder kan göra att färgen bildar blåsor. Stina Berglund, färgexpert och butikssäljare


Fint – men ha godkänt tätskikt under träet.

TRÄGOLV I BADRUMMET – JA ELLER NEJ?

Min sambo tycker det är fint med trä på golv och väggar i badrummet, men jag har hört att man ska undvika det i våtutrymmen. Vad är det som gäller? /Lars Svar: Är träet monterat på rätt sätt finns inget hinder för att använda det i våtrum – såvida monteringsanvisningen ger möjlighet till det. Tänk dock på att träet ska ha ett godkänt tätskikt under, till exempel plastmatta avsedd för just trä. Trä som regelbundet utsätts för fukt och vatten får också kortare livslängd och bör monteras så att det enkelt går att byta ut, utan att skada underlaget.   Jon Herrdahl, AB Svensk Våtrumskontroll

Punktbelysning ljusar upp!

MÖRKA VÄGGAR GÖR INTE RUMMET MINDRE

Jag älskar mörkgrått, men vi har ett litet sovrum och jag vill få det att se större ut. Stämmer det att jag bör välja en ljus färg i stället? Ilona Svar: Nej, det är en myt att bara ljusa färger ger illusion av ett större rum. Det finns mycket annat du kan göra, som att till exempel använda punktbelysning som lyser upp rummet från olika vinklar. Ett annat tips är att inte vara rädd för att prova. Målning är oftast inget livsbeslut, utan det går bra att testa sig fram. Förmåla med kulörprover tills du är nöjd. Stina Berglund, färgexpert och butikssäljare

BORDE INTE LUFTVÄRMEPUMPEN VÄRMA UPP HELA HUSET?

Jag installerade en luft–luftvärmepump i fritidshuset för två år sedan. Den fungerar hyfsat men jag upplever att den inte värmer upp hela huset på cirka 100 kvadratmeter. Är det något fel på den eller verkar det rimligt? Eva-Britta S   Svar: Olika fritidshus är olika väl isolerade – så det är svårt att säga om värmepumpen som sådan räcker även i smällkallaste vintern. Om det är så att luften inte når fram till alla rum kan du försöka med så kallade värmeförflyttare. Det är fläktar som hjälper till att fördela ut värmen från värmepumpen till olika rum. Tänk då på att man också måste kunna få tillbaka lika mycket luft från varje rum som man pumpar in! En annan orsak kan vara att just exakt där värmepumpen sitter blir det så varmt att den slår av. Så kan det bli om innerdelen sitter instängd eller om exempelvis en ljummen braskamin står i närheten och lurar värmepumpen att tro att hela huset är varmt. Jan-Erik Nowacki

VÅRA EXPERTER I DET HÄR NUMRET:

Stina Berglund Färgexpert och butikssäljare

Jon Herrdahl AB Svensk Våtrumskontroll

Jan-Erik Nowacki Teknisk expert, SKVP

Februari 2019 www.viivilla.se

31


A K A B L L I T R ÄFölj med oss till Spanien! N É C C U S Kom i form vi ivilla

LIVSSTIL

med Vi i Villa

g är -tränin Aqua j! o k s super

4 Inspireras 4 Träna 4 Dansa Kom igång med träningen, dansa, få trädgårds- och matinspiration, yoga, sjung och ha kul.

Vi bor på lyxiga Pueblo Camino Real – en 4+-stjärnig resort där precis allt ingår!

DET HÄR INGÅR

Flyg, transfer, all inclusive (all mat, dryck, kaffe mm), alla tränings-, dans- och yogapass, föreläsningar, workshops, underhållning med mera enligt program.

Inspirera nde trädgård skunska p.

R

oligare än så här kan man inte ha det. Förra resan blev en succé, och de som var med gav avet ekt vid h resan högsta betyg. Yoga dir a! sl n ä k n – vilke Nu har du en ny chans att följa med. Vi åker till lyxiga 4+-hotellet Pueblo Camino Real som ligger vid bästa stranden i Torremolinos på spanska solkusten. Det här får du! Vi laddar med massor av rolig träning, dans, yoga och • Rolig och effektiv träning. trädgårds- och hemma-inspiration och kommer hem star• Inspirerande föreläsningar kare, gladare och startklara för ett härligare sommarliv. och workshops om trädgård Trädgårdsmästaren och TV4-profilen Linda Schilén ger och sommarliv ute. oss genvägarna till en vackrare trädgård och ett skönare • Skojiga danspass. uteliv. Vi får dansa loss och sjunga med superstjärnan • Yoga för rygg och Tess Merkel från Alcazar. Bli matsmart och inspireras avslappning. av Biggest loser VIP-kända stjärnkocken Alexandra • Aqua-träning – poolskoj. Zazzi. Gokväll-kända tränaren Sofia Åhman får oss att • Löpning och stavgång. hitta träningslusten, och vi hittar yogalugnet med Challe • Allsångskväll. Lundholm. • God mat och vin. Vi erbjuder ett fullspäckat program med träning, dans, yoga, aqua fun, föreläsningar, ny inspiration för trädgård, • Hälsoinspiration. god mat och vin, underhållning och mycket mer. • Gemensamma middagar. Vi kommer i form, har kul, träffar nya vänner, vågar • Nya vänner. testa nytt och njuter av livet – och alla kan vara med, både • Kul kvällsunderhållning. du som är nybörjare och mer van.

Boka i dag!

18–25 maj

Marit Danielsson, chefredaktör

Vi följer med!

All inclusive - Allt ingår i priset!

15 450 kr Läs mer och boka på Viivilla.se/resaspanien.

Vid frågor mejla info@featurefamiljen.se

Alexandra Zazzi, Linda Schilén, Sofia Åhman, Tess Merkel, stjärnkock och trädgårdsmästare tränare, känd dansare och tv-profil. och författare. från SVT:s sångerska. Känd Go’kväll. från Alcazar.

resor

I samarbete med

life

Good

Travel.se by FeatureFamiljen

Challe Lundholm, yogalärare och resans värd.


ga

rm Sto

5

0 år

ti 1 ran

års Jubileum!

Jubileumserbjudanden Se mer på vår hemsida

Variant 426-M 13-70m2 n ara

rmg

Sto

0 år ti 1

28 995:-

Grohus.se 0770-335 335

www.grohus.se

Tor 300 6-42m2

6 995:-

Variant 249 7,6-25m2

Loke 300 12-42m2

13 995:-

4 995:-

Februari 2019 www.viivilla.se

33


Växthus från 3,4 m² till 5.000 m²

Våryra på våra kvalitetsprodukter! Gäller 25 Feb - 23 Mars 2019

Isolerade Uterum av hög kvalité: Underhållsfritt, standard & kundanpassat, prisvärt, snabb leverans.

10% rabatt på växthus och standard Victoria Uterum

STORMGARANTI

5 År

Ladda ner eller beställ vår katalog på www.classicum.se

26År

Telefon: 040-40 51 90 Öppettider: www.classicum.se

Besök oss och bli inspirerad i våra vackra utställningsträdgårdar! SVEDALA: Visningsträdgård, butik & huvudkontor Adress: Källgården, Aggarpsvägen

SOLNA : Visningsträdgård Adress: Brunnsvikens trdg. Ulriksdalsvägen 2


Växthus från 3,4 m² till 5.000 m²

Våryra på våra kvalitetsprodukter! Gäller 25 Feb - 23 Mars 2019

Isolerade Uterum av hög kvalité: Underhållsfritt, standard & kundanpassat, prisvärt, snabb leverans.

10% rabatt på växthus och standard Victoria Uterum

STORMGARANTI

5 År

Ladda ner eller beställ vår katalog på www.classicum.se

26År

Telefon: 040-40 51 90 Öppettider: www.classicum.se

Besök oss och bli inspirerad i våra vackra utställningsträdgårdar! SVEDALA: Visningsträdgård, butik & huvudkontor Adress: Källgården, Aggarpsvägen

SOLNA : Visningsträdgård Adress: Brunnsvikens trdg. Ulriksdalsvägen 2


Österlen, Simrishamn

Anrikt hotell på Österlen

Nordtyskland, Harrislee

Kombinera gränshandel och relax

Upplev Österlen Hotell Svea • • • • •

SPARA UPP TILL

801:-

999:3 dagar från

• • • • •

SPARA UPP TILL

381:-

1399:3 dagar från

Anrikt Spa till superpris

Nytt MINIPRIS! Anrikt i Næstved

2 x övernattn. m. frukostbuffé 2 x 3-rättersmeny/buffé 1 x kaffe Gratis entré Aquapoint Gratis parkering

Favorit tillbaka året ut i vackra Rügen

Lyx i Toscana till minipris

Ronneby Brunn Hotel • • • • •

SPARA UPP TILL

901:-

1599:3 dagar från

Oskarshamn med den härliga skärgården!

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny 2 x Spa entré Gratis internet och parkering

501:3 dagar från

Skärgårdsidyll

Clarion Collection Hotel Post 2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x kvällsbuffé 2 x eftermiddagskaffe och kaka Gratis internet

Själland, Næstved

Hotel Menstrup Kro

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny/buffé 2 x kaffe och kaka 1 x välkomstdrink

656:-

669:-

Västkusten, Särö

1449:-

Spahotell på Västkusten Säröhus Hotell & SPA • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 3-rättersmeny 2 x Spa entré Gratis internet och parkering

Östersjökusten, Putbus/Wreechen

Upplev Rügen

Hotel Wreecher Hof

2 x övernattning 2 x frukostbuffé 1 x 2-rättersmeny/buffé Gratis internet och parkering Inklusive miljötillägg

• • • • •

2 x övernattn. m. frukostbuffé 2 x 3-rättersmeny 1 fl vin på rummet Gratis entré till pool och bastu Gratis internet och parkering

Vi erbjuder både WEEKEND, MINISEMESTER & SPA-VISTELSER, Besök Risskov Bilsemesters hemsida och ta del av våra erbjudanden!

www.risskov.se

4 dagar från

1619:-

1199:-

Centralt i Næstved

3 dagar från

2.201:-

211:3 dagar från

1.141:-

608:-

SPARA UPP TILL

SPARA UPP TILL

SPARA UPP TILL

849:-

Krovistelse Själland • • • • •

Själland, Næstved

Spa på västkusten

3 dagar från

Småland, Oskarshamn

3 dagar från

• • • • •

SPARA UPP TILL

999:-

SPARA UPP TILL

Hotel Vinhuset

Boka mysig krosemester till minipris!

SPARA UPP TILL

• • • • •

Hotel des Nordens

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny Gratis parkering Gratis internet

Götaland, Ronneby

Spahelg på anrika Ronneby Brunn

Välbefinnande

040 611 61 30

Mån-fre: 9-17 och lör-sön: 10-15

Ange kod: villa Spara mot hotellens ord.priser • Förbehåll för slutsålda datum och tryckfel • Researrangör: Risskov Autoferien AG • Ev. miljötillägg betalas på hotellet • Priserna är i SEK per person i dubbelrum • Expeditionsavgift från 79 :-

Mer än 200.000 nöjda gäster, + 700 hotell i Europa

Toscana, Montecatini Terme

Toskansk semester Hotel Puccini • • • • •

3 x övernattning 3 x frukostbuffé 3 x 3-rättersmeny 1 x välkomstdrink 1 x 1 ask Montecatini Cialde


Österlen, Simrishamn

Anrikt hotell på Österlen

Nordtyskland, Harrislee

Kombinera gränshandel och relax

Upplev Österlen Hotell Svea • • • • •

SPARA UPP TILL

801:-

999:3 dagar från

• • • • •

SPARA UPP TILL

381:-

1399:3 dagar från

Anrikt Spa till superpris

Nytt MINIPRIS! Anrikt i Næstved

2 x övernattn. m. frukostbuffé 2 x 3-rättersmeny/buffé 1 x kaffe Gratis entré Aquapoint Gratis parkering

Favorit tillbaka året ut i vackra Rügen

Lyx i Toscana till minipris

Ronneby Brunn Hotel • • • • •

SPARA UPP TILL

901:-

1599:3 dagar från

Oskarshamn med den härliga skärgården!

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny 2 x Spa entré Gratis internet och parkering

501:3 dagar från

Skärgårdsidyll

Clarion Collection Hotel Post 2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x kvällsbuffé 2 x eftermiddagskaffe och kaka Gratis internet

Själland, Næstved

Hotel Menstrup Kro

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny/buffé 2 x kaffe och kaka 1 x välkomstdrink

656:-

669:-

Västkusten, Särö

1449:-

Spahotell på Västkusten Säröhus Hotell & SPA • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 3-rättersmeny 2 x Spa entré Gratis internet och parkering

Östersjökusten, Putbus/Wreechen

Upplev Rügen

Hotel Wreecher Hof

2 x övernattning 2 x frukostbuffé 1 x 2-rättersmeny/buffé Gratis internet och parkering Inklusive miljötillägg

• • • • •

2 x övernattn. m. frukostbuffé 2 x 3-rättersmeny 1 fl vin på rummet Gratis entré till pool och bastu Gratis internet och parkering

Vi erbjuder både WEEKEND, MINISEMESTER & SPA-VISTELSER, Besök Risskov Bilsemesters hemsida och ta del av våra erbjudanden!

www.risskov.se

4 dagar från

1619:-

1199:-

Centralt i Næstved

3 dagar från

2.201:-

211:3 dagar från

1.141:-

608:-

SPARA UPP TILL

SPARA UPP TILL

SPARA UPP TILL

849:-

Krovistelse Själland • • • • •

Själland, Næstved

Spa på västkusten

3 dagar från

Småland, Oskarshamn

3 dagar från

• • • • •

SPARA UPP TILL

999:-

SPARA UPP TILL

Hotel Vinhuset

Boka mysig krosemester till minipris!

SPARA UPP TILL

• • • • •

Hotel des Nordens

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny Gratis parkering Gratis internet

Götaland, Ronneby

Spahelg på anrika Ronneby Brunn

Välbefinnande

040 611 61 30

Mån-fre: 9-17 och lör-sön: 10-15

Ange kod: villa Spara mot hotellens ord.priser • Förbehåll för slutsålda datum och tryckfel • Researrangör: Risskov Autoferien AG • Ev. miljötillägg betalas på hotellet • Priserna är i SEK per person i dubbelrum • Expeditionsavgift från 79 :-

Mer än 200.000 nöjda gäster, + 700 hotell i Europa

Toscana, Montecatini Terme

Toskansk semester Hotel Puccini • • • • •

3 x övernattning 3 x frukostbuffé 3 x 3-rättersmeny 1 x välkomstdrink 1 x 1 ask Montecatini Cialde


vi ivilla

HJÄRNGYMNASTIK

Februarikrysset VINN TALLRIKAR FRÅN BITZ! Tävla med din korsordslösning – en vinnare får ett set med fyra vackra tallrikar från Bitz. Vinnaren väljer själv färg: blankt mörkblå eller mattsvart. Värde: 596 kr /set. Gå in på Viivilla.se/tavlingar/korsord för att tävla. Sista tävlingsdag: 24 mars 2019.

gör många blir av hög utökat musik

går upp

höga ochpåner teatern

ort med spelemän

ytor

får grus att flyga vågar da vincis like slumpar

kapas med en sådan jordbruksspår ett fall golfsnickar- för utboden turis- rymmet ter

brukar känslig starkare näset

gäller i paris

städar pedant

har glödande slut

produkt trätoovan- bröderna liga

passar på nobelfest

kort för spanien blodbrist

räcka vill epikuré knölar

långskuttarna

spel för på låg nivå tre

kanske

kan vara ett slags kommentar halsduk får mediokert ibland askungen

observatorieö hissriktning

kan vara en tehybrid

under får illa solen skadad

viss skönhetsmiss

före pris vid andra omgången kallade carlsson sin hemsömadam

ses ej i partyvimlet gjorde semestersabotören

rendera

smörknivsvirke

en av en för alla

Konstruktör: Marie Petersson Engnell Foto: Bigstock ©Keesing Sverige AB

och i tavla i norge tilloch i blivelse danmark

MÅNADENS SUDOKU

6 8 8

9 3 4 1 7 5 8 3 5

SVARA PÅ WEBBEN: tankesport.se/viivilla

3

2 5 3 7 6

4 7 1 6 5 9 3 4

Lösningen hittar du på Viivilla.se/tavlingar/sudoku.

6344_KOR_ad 116x62.indd 1

2018-12-11 09:00


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Fett i fokus Fettansamlingar sker inte bara på mage, lår och rumpa utan även kring organen. Här spelar levern stor roll som kroppens reningscentral.

Kirsten var uppmärksam på tecknen: Övervikt, svullenhet, långsam matsmältning, trötthet och ofräsch hud.

”Kirsten fick chansen att prova Active Liver.” –Jag är glad för att jag fann ett enkelt sätt för mig att bibehålla normal leverfunktion, berättar Kirsten. Hon tar nu en tablett varje dag tillsammans med frukosten.

L

everns funktion är central för en välfungerande kropp och inverkar på ämnesomsättningen. Vi vet att det finns flera skäl till varför levern kan överbelastas; det kan vara överkonsumtion av alkohol men även övervikt. Trötthet och håglöshet kan vara typiska tecken.

För mycket av det goda?

I hektiska perioder av livet med mycket mat och dryck finns det risk att det både syns och känns. Man kan behöva ett stöd för att lägga om livsstilen lite i taget. Active Liver har ingredienser som stödjer nedbrytningen av fett och bidrar till normal leverfunktion. I vardagen funderar man normalt sett inte så mycket över leverns funktion i kroppen. Men den spelar en central roll för ämnesomsättning och nedbryt-

ning av fett. Överdrivet intag av kolhydrater, för mycket alkohol och högt fettintag sätter levern och gallfunktionen på prov.

En tablett om dagen

Maten vi äter nuförtiden innehåller betydligt mer kolhydrater än förr. Alltför mycket kolhydrater i förhållande till protein försvårar för levern att upprätthålla en god ämnesomsättning. Hemligheten bakom Active Liver är dess innehåll av kronärtskocka som är känt för att stimulera lever- och gallfunktionen och ingrediensen kolin som bidrar till att bibehålla normal leverfunktion. Dessutom innehåller Active Liver andra växtextrakt med innehåll av resveratrol. Active Liver kan man betrakta som en daglig ”vitamindos” för leverns funktion. Ta en tablett om dagen.

5 fördelar med

Active Liver

1. Kolin som bibehåller normal leverfunktion jer 2. Kronärtskocka som stödjer mt nedbrytningen av fett samt normal gall- och leverfunktion 3. Parkslide med innehåll av resveratrol 4. Endast en tablett om dagen 5. Utvecklad och tillverkad i Sverige Active Liver säljs i din hälsobutik och via www.newnordic.se. För mer information ring New Nordics kundtjänst: 040-239520

–Active Liver är perfekt för mig. Normal leverfunktion känns viktigt. Jag mår bra och jag vill fortsätta att vara aktiv och känna mig i god form i många år framöver. ”Örttabletten i den ljusgröna asken från New Nordic kan verkligen g rekommenderas.”


ANNONSTORGET VI I VILLA

Exklusiva räcken till villa & fritidshus NYHET! NYHET!

CIT i Lä Höj- och sänkbart räcke i aluminium som standard. Finns i flera färger. Pris fr 4.750:-/m

Entréräcke Finns både som topp- och vertikalmonterat. Rostfri vajer. Pris från 7.900:-/sida.

Från

20%

BEGÄR OFFERT PÅ VÅR HEMSIDA!

rabatt på ledstänger

Ledstänger Stort sortiment i trä eller metall.

1.895:/m

Vajerräcke Rostfritt vajerräcke, enkelt att montera.

20%

rabatt vid köp över 12 m

Marifix formger och tillverkar räcken av hög kvalitet. För offert och mer info ring 0430 – 541 789 eller gå in på www.marifix.se

Glasräcke Robust glasräcke med runda rostfria stolpar.

Marifix System AB · Industrigatan 33, Laholm · Tel 0430 - 541 789 · www.marifix.se

VÄRMESYSTEM MED VED & PELLETS RB-VENTUM

Vedpanna 30-100 kW, 92% verkningsgrad. Certifierad enligt kommande utsläppsklass 5.

Fr. 29 900:-

ACKUMULATORTANKAR För alla applikationer med 100 mm isolering som standard.

RBECO&GRANDLUX

Helautomatiska pelletspannor 23-100 kW, 93% verkningsgrad Minimalt underhåll och maximal kontroll med wifi anslutning som standard.

Rent vatten. Trygghet för familjen.

Fr. 45 000:-

Beställ vattenanalys för din villa i dag!

VED-&PELLETSPANNORAVGJUTJÄRN

• 4 års reningsgaranti och fri support.

Dubbla livslängden. Flera storlekar 30-50 kW, Vedlängd 50-90 cm

• Rätt filter till rätt pris. • Snabba leveranser.

RBPELLETSBRÄNNARE

3 storlekar 20, 70 & 150 kW. Ny styrning, läskö och mycket lång livslängd. Kan installeras i de flesta pannor. Fr. 15 500:- inkl. skruv

PRIS EX.

15 900:-

Tel: 033-15 04 70 | www.lindquistheating.se

40 viivilla Februari 2019

0224-79 90 23 www.renton.se


ANNONSTORGET VI I VILLA Infrabastu från Luxway

Svensktillverkade förråd och friggebodar.

- www.Luxway.se -

Över 40 år i branschen! Norrlandsfuru i rejäla dimensioner. Svensktillverkade och friggebodar. Svensktillverkade förråd ochförråd friggebodar. Svensktillverkade förråd och står för naturlig Inkl. takplåt! Europe filtersystem förråd och Norrlandsfuru i rejäla dimensioner. Inkl. takplåt! Norrlandsfuru i rejäla dimensioner. Inkl. takplåt! vattenrening utan giftiga kemikalier. friggebodar.

friggebodar.

Vi har vattenfilter för alla vattenproblem: Svensktillverkade förråd och friggebodar. Våra kompletta järn & manganfilter finns för både hydrofor & hydropress. Vårt luftnings-system i syrafast rostfritt fäller ut Norrlandsfuru i rejäla dimensioner. Inkl. takplåt! metallerna så att de enkelt avskiljs i filterutrustningen!

Svensktillverkade förråd förråd och och

Norrlandsfuru dimensioner. Norrlandsfurufriggebodar. i rejäla dimensioner. Vi har även: Avsaltning, Avhärdning, Ph-höjning, Nitrit – Inklusive takplåt! Norrlandsfuru dimensioner. takplåt! Norrlandsfuru i rejäla dimensioner. Nitrat – & Humusfilter som inte ger pH-sänkning, vilket är ) 2

22

helt unikt! , 27 27 975:975:- (frakt (frakt tillkommer) tillkommer) Inklusive22 takplåt! takplåt! Jade 15 27 975:- (frakt tillkommer) Mycket användbart förråd med 2 rum. Jade 15förråd Mycket användbart med 2 rum. användbart förråd med 2 rum. TimradJade med måtten 4820x3070 mm. 15.Mycket Mycket användbart förråd med 2 rum. Timrad med måtten 4820x3070 mm.måtten Timrad med 4820x3070 mm. 2

)

22

Förråd/sovstuga som rymmer det

(frakt tillkommer) Vår Patenterade Radonavskiljare Jade 15. Svensktillverkade förråd och friggebodar. (frakt tillkommer) Svensktillverkade förråd Svensktillverkade förråd och Ladan 15. Den nya miljövänliga bastun medoch friggebodar.

Svensktillverkade förråd och Norrlandsfuru i rejäla dimensioner. Inkl. takplåt! Norrlandsfuru i rejäla dimensioner. Inkl. takplåt! låg energiförbrukning. Monteras 26 975:- (frakt tillkommer) friggebodar. enkelt och kan placeras i alla medpå måtten 4820x3070 (FinnsTimrad även 9,8 m ). mm. (Finns även på 9,8 m2).

26 975:- (frakt tillkommer)

mesta. Timrat med 34/58 mm furu. Förråd/sovstuga som rymmer det mesta. Timrat enkel med 34/58 mm dubbeldörr. furu. Isolerad eller 15 m Isolerad enkel eller dubbeldörr. 15 m , Ladan 15. 3870x3870 mm. (Finns även 10 m 3870x3870 mm. (Finns även 10 m

,

Vår patenterade Radonout® tar bort ca 98-99,9% radon, ingen risk för tryckluftsmällar i kranarna. Enkel installation: Vatten IN, vatten UT & anslut stickkontakten. Monteras efter 0912-100 96 Er befintliga trycktank. Ingen dyr trycktank behöver monteras efter Radonout®.

Fr 22 975:-

rum. Inget krav på våtrum ellerförråd och friggebodar. Svensktillverkade Svensktillverkade förrådwww.jadestugan.se och Tel. förråd och Norrlandsfuru i rejäla dimensioner. förråd takplåt! Svensktillverkade och friggebodar. elektriker! Svensktillverkade förråd och Inkl. friggebodar. Svensktillverkade förråd och

www.jadestugan.se Tel. 0912-100 96 förråd och Norrlandsfuru iSvensktillverkade rejäla Norrlandsfurufriggebodar. dimensioner. Norrlandsfuru idimensioner. rejäla dimensioner. Inkl. takplåt! Norrlandsfuru i rejäla dimensioner. Inkl. takplåt! EL: endast ett jordat vägguttag behövs. InstallationskostInklusive takplåt! takplåt!

naden bör vara den lägsta på marknaden. friggebodar. 22 Största sortiment av exklusiva , Norrlandsfuru dimensioner. Norrlandsfuru i rejäla dimensioner. förråd och friggebodar. Svensktillverkade förråd och infraröda bastur i snygg och 22)Svensktillverkade förråd och Vi erbjuder förmånliga ackrediterade analyserbjudanden. 22 Norrlandsfuru i rejäla dimensioner. Inkl. takplåt! , friggebodar. Inklusive takplåt! modern design hittar du bara hos Bra vatten eller pengarna åter! Norrlandsfuru dimensioner. Norrlandsfuru i975:rejäla dimensioner. 22 takplåt! 23 975:(frakt 23 (frakt tillkommer) ) Förråd/sovstuga som rymmer det tillkommer) 22, Luxway. mesta.23 Timrat med 34/58 mm furu. 975:(frakt Förråd/sovstuga som rymmer det tillkommer) (frakt(frakt tillkommer) Inklusive takplåt! Norrlandsfuru dimensioner. Norrlandsfuru i dubbeldörr. rejäla dimensioner. mesta. Timrat enkel med 34/58 mm furu. 22) takplåt! Isolerad eller 15 m , tillkommer) Ladan 15.ellerStuga som rymmer dubbeldörr. 15 m ,, det mesta. 27 975:-Isolerad (frakt enkel tillkommer) 2

).

2 27 975:-Ladan (frakt 15.tillkommer) Stuga som rymmer(Finns det mesta.även 3870x3870 mm. 10 m2) Inklusive takplåt! 3870x3870 mm. (Finns även 10 m22) takplåt! 23 (frakt 23 975:975:(frakt tillkommer) ) Förråd/sovstuga Jade 15 som rymmer det tillkommer) 27 975:- (frakt tillkommer) Mycket användbart förråd 2 rum. Förråd/sovstuga mesta.23 Timrat med 34/58 mm furu. 975:(frakt Fr 22Jade 975:(frakt tillkommer) 15förråd som rymmer det tillkommer) (frakt tillkommer) Mycket användbart medmed 2 rum. Fr 22 975:(frakt tillkommer) användbart förråd med 2 rum. mesta. Timrat enkel med 34/58 mm dubbeldörr. furu. Timrad med Mycket måtten 4820x3070 mm. Isolerad eller 15 m , (frakt tillkommer) 22

).

Kundreferenser med

2

(frakt tillkommer) Jade 15. Mycket användbart förråd med 2 rum. Timrad med måtten 4820x3070 mm.måtten Ladan 15.ellerStuga som rymmer Timrad med 4820x3070 mm. Isolerad enkel dubbeldörr. 15 m , det mesta. 2 2 2

medpå måtten 4820x3070 (FinnsTimrad även 9,8 m ). mm. (Finns även på 9,8 m2).

Ladan 15. Stuga som rymmer(Finns det mesta.även 10 m 3870x3870 mm. 3870x3870 mm. (Finns även 10 m2)

975:- tillkommer) (frakt tillkommer) 26 975:- 26 (frakt

Fr 975:(frakt tillkommer) Fr2222 975:(frakt tillkommer)

w.jadestugan.se Tel. 0912-100 96 Välbefinnandew.jadestugan.se för Kropp & Själ www.jadestugan.se Tel. 0912-100 96 Tel. 0912-100 96 www.luxway.se - info@luxway.se - 031 899080

w.jadestugan.se Tel. 0912-100 96

RADON Dricker du radioaktivt vatten?

Radonett är Europas mest sålda och effektiva radonRadonett avskiljare med högsta reningsgrad i samtliga ger dig och dina barn tester av SSI och råd & rön. ett sunt och friskt

RADONETT vatten! • garanterad reningsgrad av radon 97–99,9 % • tar bort svavelväte (luktar som ruttet ägg) • höjer pH-värdet till ca 7,5 på naturlig väg utan kemikalier 50.000 brunnar i Sverige har hälsofarligt vatten. Ring 0248-102 78 så hjälper vi dig Radonett, Box 64, 795 21 Rättvik

EuRoPE VattEnREning ab

99,9%

Centralgatan 16, 365 42 Hovmantorp Tel: 0478-100 17 www.europevattenrening.se info@europevattenrening.se

i reningsgrad Se hemsida

Patentnr: SE0801122-3

GOLVVÄRMEBUTIKEN.SE SVERIGES KUNNIGASTE GOLVVÄRMELEVERANTÖR ELEKTRISK GOLVVÄRME

VATTENBUREN GOLVVÄRME

BYGG

BADRUM

Vi tycker att hög kvalitet inte måste vara dyrt!

Då vi ansåg att det inte fanns någon produkt på marknaden som kombinerade hög kvalitet och bra pris, valde vi att ta fram ett eget fabrikat av golvvärme. Genom att undvika dyra förpackningar och inte bifoga någon tryckt manual samt leverera helt utan mellanhänder direkt från fabrik till dig som kund kan vi hålla ett extremt lågt pris samtidigt som vi håller marknadsledande kvalité! Detta tror vi är bra för dig som kund. Använd gärna vår materialberäknare för att få hjälp att hitta komplett paket.

Golvvärmerör

PE-RT 5-lager golvvärmeslang med syrediffusionsspärr 16mm.

www.radonett.com

info@radonett.com

Låt inte livet vänta – vi levererar din trapphiss inom 1–2 veckor!

80 meter: ....................719:100 meter: ..................899:120 meter: ..............1.079:170 meter: ..............1.528:200 meter: ..............1.798:500 meter: ..............4.495:-

Produktinformation Golvvärmebutikens PE-RT värmerör är tillverkad av förnätat polyetenrör med syrediffusionsspärr och uppfyller standarderna DIN 16833 (syrebarriär) och EN ISO 22391 Max kontinuerligt driftstryck 8,0 bar Beräknad livslängd är minst 50 år.

Spårad spånskiva

Produktinformation Lätthanterlig 22mm skiva för montage på träbjälklag. För 16mm slang och värmefördelningsplåt. B x L: 1168 x 768mm

Spårskiva för vattenburen golvvärme.

Från: 170:-/st

Köp golvvärme av oss!

Vi har Tillfört Tillgänglighet i hela Sverige sedan 1976.

Telefon: 0155 - 20 55 00

RADIATORER

Problemfritt Snabb leverans Bästa möjliga support 30 dagars returrätt info@globustt.se

www.globustt.se

www.golvvarmebutiken.se T. 035 - 22 77 33

Februari 2019 www.viivilla.se

41


se t s j ä l v

a

t io

Du

pri

uk

n.viivilla.se

LÄGG ETT BUD

NFELSBRYTARE MED MOBILAPP

er ttVAR MED I år VI ste skadeorsaken i svenska bostäder och varje n vattenskada med stora kostnader! 

I VILLAS AUKTION! Vinner du inte budgivningen får du ett unikt erbjudande från annonsören. Alla kan se sig som vinnare. Auktionerna startar 24/2 och avslutas den 27/2. Dessa och fler produkter hittar du på auktion.viivilla.se

HET

HEMMA & BORTALÄGE

FLÖDESLÄCKAGE

Vattenfelsbrytare

VindsavfuktareEn smartare vattenfelsbrytare MER ETT LARM OCH DÄREFTER STÄNGS VATTENTILLFÖRSELN 

med mobilapp. Larm till mobilen via wifi. Kontinuerlig ÖVS övervakning, hemma- och bortaläge. UppÖVRERING täcker smyg-, dropp- och flödesläckage. E HOS ETT FLERTAL FÖRSÄKRINGSBOLAG Vid detekterat läckage kommer ett larm och därefter stängs vattentillförseln. Inga  vattendetektorer behövs. Reducerad försäk ringspremie hos ett flertal försäkringsbolag.

Vindsavfuktare TrygghetsVakten Vind Start förevisad på bl.a. Tv4 och sitter idag i ca 13 000 fastigheter, är en unik miljövänlig avfuktare för vind baserad på kontrollerad ventilation som skyddar vinden från fukt, lukt, mögel och röta. 

Värde: 8.900:-

Bonus Air 12

Nya luft-/vattenvärmepumpen Bonus Air 12 från Invest Living är en vidareutveckling av den populära Bonus Air 10. Bonus Air 12 är en mer kompakt och tystare värmepump, men trots det kraftfullare än Bonus Air 10. En annan nyhet är färgdisplayen med touchstyrning. Alla komponenter är noggrant utvalda och testade både i laboratoriemiljö och i strängt nordiskt klimat.

Värde: 47.950:-

Stående bastutunna

Lättplacerad stående bastutunna tillverkad i hållbar värmebehandlad finsk furu som vid uppvärmning avger en svag tjärdoft. Plats för 4–5 personer. Värms snabbt upp. Väggmaterialet är spåntat, måttsågat och urfrästa spår för botten och takkonstruktion. Förmonterat bänkmaterial för snabb och enkel montering. Fönsterbågar med färgat glas. Dörrkarm och dörr i värmebehandlat material med fönster i färgat säkerhetsglas.

Värde: 42.850:-

TopSpa XS

Ett stiligt helisolerat utomhusbad med insidan gjord i slitstarkt plastmaterial. Finns i färgerna Grey Marble och Black Marble. Utrustning för termostatstyrd elvärme, filtrering och bubbel installeras i den isolerade lådan som också används som en del av trappan för att lätt ta sig i och ur.

Värde: 37.900:-

Värde: 9.995:-

Birkin M-125 Premium

Denna pool är tillverkad i ett kraftigare material än sina föregångare och har ett riktigt elegant ytterhölje i strutsskinnsimitation.

Värde: 12.995:-

Liggande bastu

Liggande rymlig bastutunna gjord av finsk värmebehandlad furu. Avger en svag tjärdoft då bastun värms upp, vilket ytterligare ger en välbehaglig känsla vid bastubadandet. Plats för 6 personer. Värms snabbt upp.

Värde: 49.900:-

TopSpa Doppio Silver White Topputrustat massagebad utvecklat av proffs med tanke på enkelhet, bekvämlighet, säkerhet och njutning. Förutom det 2 liggsätena finns 3 sittsäten.

Värde: 94.000:-


www.ctc.se

Bli en vinnare med CTC!

När du väljer CTC, får du inte bara en av Sveriges bästa värmepumpar - utan även 50 trisslotter eller mat till hela familjen på köpet. Ny teknik, ny design och otroligt låg ljudnivå gör CTC EcoAir 600M-serien till några av Sveriges bästa luft/vattenvärmepumpar! Bergvärmepumpen CTC GSi har dessutom lanserats i en större modell, perfekt för den stora villan eller flerbostadshuset. Läs mer och kontakta oss på www.ctc.se

Läs mer på ctc.se * CTC GSi 12 – Energieffektivitetsklass, värmesystem och varmvatten inkl. styrning (skala A+++ till G). ** CTC EcoAir 614M-622M – Energieffektivitetsklass, värmesystem inkl. styrning (skala A+++ till G).

ARKELSTORP BN RÖR OPPMANNA AB 070-847 21 49 BROBY VVS & KYLSERVICE I BROBY AB 072-310 10 83 HJÄRNARP NIKIMA VVS AB 0431-45 61 49 KIVIK KYLPRODUKTER I KIVIK AB 0414-41 42 60 KLIPPAN LILLA KLOSTER VVS AB 0435-77 54 35 / PRENAD/MO SERVICE EL & HUSHÅLL AB 0435-145 35 KNISLINGE JIBAB VVS AB 070-348 89 99 KRISTIANSTAD RÖRFIRMAN I KRISTIANSTAD 044-20 98 50 RINKABY NILSSONS RÖR RINKABY 044-22 53 81 ÅHUS JS VVS & RÖRENTREPRENAD SYD AB 070-577 37 72 ÄNGELHOLM JOHANSSONS VVS ÄNGELHOLM AB 0431-884 44


LÅT INTE FREDAGSMYS BLI

FREDAGSFRYS NIBE LUFT/VATTENVÄRMEPUMPAR Dubbla duntäcken och fredagsmys med fleecejacka. Det är tydliga tecken på att det är dags för en ny värmepump! Se till att byta innan du måste improvisera. Med en luft/vattenvärmepump från NIBE får du perfekt inomhusklimat året runt. En smart lösning – istället för nödlösningar – helt enkelt. BESÖK NIBE.SE/UTBYTE FÖR ATT SE VILKEN VÄRMEPUMP SOM PASSAR DITT HEM BÄST

BJÄRNUM/BROBY Lingmalms Rör AB 070-143 89 10 BÅSTAD Båstad Rör AB 0431-703 00 HALLAVARA Hallavara Smidesverkstad AB 0431-36 51 42 HALMSTAD/BÅSTAD Sandbäckens Rör Bjäre AB 0431-47 30 30 HÄSSLEHOLM Teo-Kyl Sweden AB 0451-38 11 50 HÖGANÄS/ÄNGELHOLM VVS Nordväst AB 073-399 56 46 KLIPPAN LA Montage 0435-184 80 KRISTIANSTAD Rörtjänst i Fjälkinge AB 044-504 00 LÖNSBODA Cederqvist & Söner AB 0479- 200 80 OSBY/ÄLMHULT Sahlins Rör AB (Bad & Värme) 0479-146 04 PERSTORP Werner Nilsson Rörmontage 0435-305 91 SANKT OLOF G Sjögrens VVS AB 073-816 07 44 SIMRISHAMN Cimbrishamns Rör & Fastighetsservice AB 070-221 26 63 TOMELILLA Brobergs Rörledningsfirma AB 0417-104 23 VITTSJÖ Rörmokarna i Vittsjö AB 070-312 99 11 / 070-312 99 12 ÄNGELHOLM Förslövs Rör AB 0431-45 07 10 ÖRKELLJUNGA Enbergs VVS AB 0435-505 90 | Energi VVS Teknik i Norden AB 0435-517 40

Profile for Vi i Villa

Vi i Villa 1901 – Kristianstad  

Vi i Villa 1901 – Kristianstad  

Profile for viivilla