Page 10

10

Keskiviikko 31.8.2016

UUTISVIIKKO

Sähköt poikki jopa 30 000 kodista Pohjois-Savon alueella oli Rauli-myrskyn aikana, 27.8. kello 8 ja 28.8. kello 13.30 välisenä aikana 227 pelastustoimen tehtävää. Noin 200 tehtävää johtui myrskystä, ollen lähinnä kaatuneiden puiden raivaamista teiltä, pihoilta ja rakennusten päältä. Pääosa tehtävistä ajoittui 27.8. kello 10–22 väliselle ajalle. Tehtäviä oli tullut tasaisesti myös 28.8. aamuyön ja aamun aikana mutta mitään ruuhkatilanteita ei syntynyt. Pääosa aamun tehtävistä oli niitä, joita ei oltu havaittu tai niistä ei oltu ilmoitettu edellisenä päivänä. Henkilövahingoilta vältyttiin. Enimmillään sähköttömiä asiakkaita oli samanaikaisesti lähes 30 000. Sunnuntaina 28.8. kello 13.30 sähköttömien asiakkaiden lukumäärä oli Savon Voiman häiriöinfon mukaan, sen verkon jakelualueella, noin 6 000.

Kuopio Maraton juostaan viikonloppuna Kuopio Maraton jatkaa tänäkin vuonna kaksipäiväisenä tapahtumana. Perjantaina 2.9. tapahtumapaikalla Kuopio-hallilla järjestetään koululaisten Minimaraton-tapahtuma, johon osallistuvat koululaiset ovat peruskoululaisia 1.–9.-luokkalaisia. Lauantaina 3.9. juostaan sekä maraton, puolimaraton että kymmenen kilometrin kisat. Tänä vuonna reitti tulee olemaan vuoden 2015 kaltainen. Lauantaina lähdöt tapahtuvat Kuopio-hallin läheisyydestä ulkoa Opistotien päästä. Maratonin ja puolimaratonin lähtö on kello 11. Kymmenen kilometrin lähtö on kello 13. Maali sijaitsee Kuopio-hallin sisällä. Kuopio Maratonin reittimaisemissa juoksutunnelmaa nostattaa kolme kuopiolaista bändiä, joiden lisäksi katsojat pääsevät näkemään Kuopio Maraton -graffititeoksen valmistumista Katutaideyhdistys Urbaani ry:n tekijältä. Esiintyjät aloittavat kello 11 ja kannustavat juoksijoita noin kello 14.30 saakka.

Terveys ja talous -päivät syyskuussa Kuopiossa Valtakunnallinen tapahtuma Terveys ja talous -päivät järjestetään tänä vuonna Kuopiossa. Tapahtuma on 15.–16.9. Kuopion Musiikkikeskuksella. Terveys ja talous -päivät on terveysalan hallinnon ja palveluiden asiantuntijoiden, esimiesten sekä muiden vaikuttajien ja päättäjien vuosittainen tapahtuma, jonka järjestää Terveys ja Talous ry. Kyseessä on korkeatasoinen ammattilaistapahtuma laajalla näyttelyllä. Tänä vuonna Terveys ja talous -tapahtumaan on tulossa noin 400 henkilöä. Näytteilleasettajia päiville on ilmoittautunut tähän mennessä runsaat viisikymmentä. Näytteilleasettajat ovat sosiaali- ja terveysalan palvelun- ja tavarantuottajia sekä innovaattoreita. Tapahtumapäivinä nousee esiin mielenkiintoisia sote-uudistukseen liittyviä pohdintoja ja hankkeita. Sote-uudistus onkin esillä monessa puheenvuorossa. Tuoko valinnanvapaus parempaa palvelua kansalaiselle? Tuoko se kunnan tai valtion kannalta säästöä vai lisäkustannuksia? Terveys ja talous -päivien järjestämistoimikunnan puheenjohtajana toimii Kuopion kaupungin palvelualuejohtaja Markku Tervahauta, joka avaa tapahtumapäivät 15.9. kello 10.

Kuopio Infoon chat-kanava ja uudet aukioloajat Kuopion kaupunki aloittaa Kuopio Infossa chat-palvelukokeilun 1.9.2016 alkaen. Kaupungin internetsivuilta www. kuopio.fi syyskuun alusta alkaen löytyvän chat-kanavan kautta Kuopio Infosta voi kysyä kaupungin palveluista sekä matkailupalveluista. Chat-kanavan käyttöä pilotoidaan vuoden 2016 loppuun saakka, jonka jälkeen tehdään päätökset toiminnan jatkamisesta. Samalla Kuopio Infon aukioloaikoja muutetaan asiakkaiden toiveiden mukaisesti tuntia myöhemmäksi. Uusi aukioloaika on 1.9.2016 alkaen kello 9–16. Myös chat-kanava on avoinna Kuopio Infon aukioloaikaan. Kuopio Infon ollessa kiinni voi chat-kanavan kautta jättää omalla sähköpostiosoitteella viestejä Kuopio Infon asiointipostiin, joihin vastataan Kuopio Infon aukioloaikana.

Leena Ståhlberg uskoo, että ihminen voi sitä paremmin, mitä enemmän hän pääsee toteuttamaan omia luontaisia motiivejaan.

Motivoitunut ihminen voi hyvin Aija Pirinen

AIJA PIRINEN

Uravalmentaja Leena Ståhlbergin mukaan jokaisen olisi hyvä aika ajoin pysähtyä pohtimaan, mitä elämältä haluaa. Varsinkin elämän murrosvaiheissa, kuten opintojen päätyttyä tai työpaikan vaihdoksessa ei kannata toimia hätiköidysti, vaan on syytä istahtaa alas miettimään, mitä oikeasti haluaa ja mikä itseä motivoi. Ståhlberg on hiljakkoin kouluttautunut motivaatiovalmentajaksi ja käynyt kertomassa motivaation merkityksestä muun muassa opinto-ohjaajille. Motivaatiovalmentajien toiminta perustuu amerikkalaispsykologi Steven Reissin kehittämään motivaatioteoriaan. – Kyseessä on maailman tutkituin motivaatiotyökalu. Sen mukaan ihminen voi hyvin, jos hän pääsee mahdollisimman paljon toteuttamaan luontaisia motiivejaan. Jos ihminen ei ole onnellinen, voi taustalla olla se, että tärkeät perustarpeet jäävät tyydyttämättä, eikä ihminen pääse tekemään asioita joista nauttii.

Leena Ståhlberg Ä Kuopion

Lyseon entinen opinto-ohjaaja.

Ä Nykyään

ammatinvalinnan ja uraohjauksen konsultaatioita tarjoava yrittäjä.

Ä Kirjoittaa

Marjaana Herlevin kanssa Valintojen kirjaa.

Selvitä omat motiivisi Henkilökohtaisia motiivejaan voi jokainen pohtia vaikka aarrekartan avulla. Monia luontaisia motiivejaan voi selvittää myös itsetutkiskelulla; analysoimalla itse, olenko esimerkiksi enemmän sosiaalinen ihminen vai viihdynkö yksin. Tai olenko enemmän käytännöllinen vai teoreettinen ihminen. Yksityiskohtaiset motiivit voi myös selvittää nettipohjaisella RMP-motivaatiotestillä, jonka tulokset analysoidaan koulutetun valmentajan kanssa. Kyseessä on persoonallisuustestejä muistuttava kyselylomake, joka kertoo graafein ja sanallisesti vastaajan motivaatioprofiilin.

Oman näköistä elämää Ståhlberg sanoo, että itsensä tunteminen ja omien motiivien tunnistaminen auttaa elämään oman näköistä, onnellista elämää. Ihmisten erilaisten motivaatioprofiilien

Uravalmentaja Leena Ståhlberg viimeistelee parhaillaan kirjaa valintojen merkityksestä.

tunnistaminen antaa myös avaimia muiden ihmisen ymmärtämiseen. Esimerkiksi omaa puolisoa on helpompi ymmärtää, jos tunnistaa hänen motivaatioprofiilinsa. – Itsekin opin ymmärtämään miestäni paremmin, kun tein hänelle motivaatiotestin. Tajusin, ettei hän esimerkiksi tahallaan toimi tietyllä tavalla, vaan hänellä on

luontainen motiivi toimia juuri niin kuin toimii. Eikä se ole huonompi tai parempi kuin oma tapani. Ståhlbergin mukaan toisten motiivien tunnistaminen olisi hyödyllistä myös työyhteisöissä. Varsinkin esimiesten olisi hyvä tunnistaa työntekijöiden erilaiset motiivit ja hyödyntää tätä tietoa johtamistyössään. – Jos jollakin työntekijäl-

lä on vaikka voimakas hyväksynnän tarve, hän kärsii jos ei saa riittävästi positiivista palautetta. Tai jos jollakin on voimakas rauhallisuuden motiivi, hän voi pahoin jos hänet laitetaan jatkuvasti kylmiltään uuteen tilanteeseen. Työntekijä voi sitä paremmin, mitä enemmän hän työssään ja arjessaan pääsee tekemään asioita, jotka häntä motivoivat.

Kirja valintojen merkityksestä markkinoille tammikuussa AIJA PIRINEN

Leena Ståhlberg näkee, että koulunsa päättäviä nuoria ei ole järkevää ohjata vain tiettyyn ammattiin, sillä nykymaailmassa ammatit ja työelämä ovat jatkuvassa muutoksessa. Tärkeämpää olisi ohjata

nuoria tuntemaan itsensä ja tunnistamaan, millaisten asioiden tekemisestä he nauttivat, mikä heitä kiinnostaa ja inspiroi ja millaisia asioita he tulevaisuudessa haluavat tehdä. – Jos esimerkiksi nuorella on matala sosiaalisten kontaktien tarve, hän tuskin viih-

tyy työssä, jossa joutuu jatkuvasti verkottumaan ja solmimaan sosiaalisia kontakteja. Ståhlbergin haaveena on, että tulevaisuudessa kaikki lukiolaiset saisivat tehdä oman motivaatioprofiilin. – Näin he oppisivat tuntemaan itseään ja saisivat väli-

neitä tulevaisuuden urapolkunsa suunnitteluun. Parhaillaan Ståhlberg viimeistelee valintojen edessä oleville suunnattua "Valintojen kirjaa" yhdessä yhtiökumppaninsa Marjaana Herlevin kanssa. Kirja tulee markkinoille tammikuussa.

Viikkosavo 31.8.2016  
Viikkosavo 31.8.2016  
Advertisement