Page 1

S Y K S Y 2 0 2 1


S

i

s

ä

l

t

ö

Pääkirjoitus

3

Meidän Jamppa

22

Messut & jumalanpalvelukset

4

Ikääntyneille

26

Musiikkitilaisuudet

6

Parisuhteen parhaaksi

28

Lapsille & perheille

8

Lähetys – yhteinen tehtävä

30

Koululaisille (7–14-vuotiaille)

12

Apua & tukea

33

Myytit romukoppaan – ja oma talous hallintaan

36

Syksy hautausmaalla

39

Nuorille 14 Ketään ei jätetä

15

Aikuisille 16 Tulevaisuuskysely 20 Tervetuloa Oliiviin!

21

Luottamushenkilöt 40 Yhteystiedot 44

Toimintaa ja tapahtumia – Järvenpään seurakunnan toimintaesite – syksy 2021. Koronatilanteesta johtuen toiminta- ja tapahtumatietojen muutokset, peruuntumiset sekä tilaisuuksien osallistujamäärien rajoittamiset ovat mahdollisia. Ajankohtaiset tiedot tilaisuuksista löytyvät verkkosivuiltamme www.jarvenpaanseurakunta.fi sekä paikallislehdissä viikoittain (ke tai to) julkaistavalta seurakuntapalstalta. Noudatamme seurakunnan tilaisuuksissa koronarajoitusten suhteen viranomaisten ja piispojen ohjeita ja määräyksiä. Noudatamme turvavälejä ja yleisiä hygieniaohjeita. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Seurakunnan tilaisuuksiin tulevat ohjeistetaan kulloisenkin tilanteen mukaan. Tilaisuuksiin ei saa tulla sairaana. VIESTINTÄ Vesa Koivisto, kirkkoherra Anne Aho, pastori Johanna Luumi, tiedottaja Jari Niemi, tiedottaja

Järvenpään seurakunta Kirkkotie 1, PL 54, 04400 Järvenpää p. 09 271 941

Kannen kuva: Pisama Art/ Mari Villanen Taitto: Hipateos/ Hilkka Hyvärinen Paino: Savion Kirjapaino Oy 4041 0660 Painotuote


3

70 vuotta uskon, toivon ja rakkauden puolesta Tuusulanjärven päässä

S

yyskuussa 2021 tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun valtioneuvosto antoi päätöksen perustaa Järvenpään seurakunta. Tänä syksynä valmistaudumme seurakuntamme 70-vuotisjuhlavuoteen. Suunnitelmissa on monenlaista tilaisuutta, tapahtumaa, projektia niin mennyttä työtä muistaen, nykyistä työtä esitellen ja tuleviin vuosikymmeniin suuntautuen. Valmistaudumme juhlavuoteen uskoen ja luottaen siihen, että ensi vuonna olisi jo mahdollista kokoontua yhteen ja kasvokkain. Viime helatorstaina ennakoimme jo tulevaa suoratoistamalla jumalanpalveluksen Järvenpään korkeimmalta paikalta, keskustan tornitalon kattoterassilta. Näköalat olivat huikeat niin emoseurakuntaamme Tuusulan kirkolle järven toiseen päähän kuin myös joka puolella kasvavaan Järvenpään kaupunkiin. Samassa näkymässä oli läsnä niin historiamme kuin nykyisyys nostokurkien Järvenpäässä. Seurakuntana meillä riittää työtä ja tehtävää yhä laajemman kaupunkilaisten joukon parissa. Helatorstain teema muistutti siitä, miten 11 aivan tavallista opetuslasta riitti kerran aloittamaan tehtävän uskon, toivon ja rakkauden puolesta. Heillä oli voimanaan Jeesuksen lupaus: ”Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun saakka”. Sama lupaus on annettu myös meille tehdä tässä samassa voimassa työtä seurakuntana kaupungissamme. Tätä työtä teemme monin eri tavoin. Hyvän katsauksen siitä saat selaamalla tämän toimintaesitteen. Voi olla, että tänäkin syksynä joudumme soveltamaan toimintaamme vallitseviin olosuhteisiin eivätkä kaikki suunnitellut tapahtumat ja toiminnot toteudu. Käytämme luovuutta, teknisiä keinoja ja niitä mahdollisuuksia, mitä turvallisiin kokoontumisiin on, jotta voimme toimia mahdollisimman monipuolisesti. Tämän syksyn ja juhlavuoden 2022 toteutamme ennen kaikkea me noin 28 500 aivan tavallista seurakuntalaista yhdessä. Jeesuksen antaman lupauksen voimassa saamme tehdä työtä tänä vuonna erääntyvän strategiamme sanoin, että seurakuntamme ”toimii kristillisen uskon, toivon ja rakkauden syntymiseksi ja kasvamiseksi Järvenpäässä” ja vieläkin laajemmissa maisemissa kuin tornitalon katolta avautuu: ”kaikkialla maailmassa”. Vesa Koivisto kirkkoherra


4

Messut & jumalanpalvelukset MESSU

eli ehtoollisjumalanpalvelus joka sunnuntai klo 10 Järvenpään kirkossa.

KIRKKOPYHÄKOULU sunnuntaisin klo 10 Lasten kappelissa, Kirkkotie 4 A. Lapset siirtyvät messun alkuvaiheessa ohjaajan johdolla Lasten kappeliin, josta vanhemmat hakevat heidät ehtoolliselle.

HILJAINEN EHTOOLLINEN torstaisin klo 19.30 kirkossa. Kirkko on avoinna hiljentymistä ja rukousta varten klo 18.30 alkaen.

SYYSKAUDEN AVAJAISMESSU sunnuntaina 5.9. klo 10 kirkossa.

VAPAAEHTOISTEN SIUNAAMINEN MESSUSSA sunnuntaina 26.9 klo 10 kirkossa, kirkkokahvit messun jälkeen seurakuntasalissa.

VANHUSTEN KIRKKOPYHÄ sunnuntaina 17.10. klo 10 kirkossa. Kirkkokahvit messun jälkeen seurakuntasalissa.

KANSAINVÄLINEN MESSU sunnuntaina 24.10. klo 10 kirkossa. Kirkkokahvit messun jälkeen seurakuntasalissa.

JAMPAN MESSUT sunnuntaisin klo 12 Jampan seurakuntakodissa, Pihkapolku 2 29.8. Messu ja kyläjuhla (klo 11), 3.10., 31.10., 28.11. 6.12. Itsenäisyyspäivänä perhemessu klo 11 25.12. Joulukirkko klo 10

VALON MESSUT kerran kuussa sunnuntaisin klo 17 seurakuntasalissa, Kirkkotie 1 A 5.9.

Luojan lapsi kiittää

3.10. Yhtäkkiä näin enkelin 14.11. Rohkaiskaa ja vahvistakaa! 5.12. Taivaan merkit Kaikenikäisille suunnattu matalan kynnyksen messu. Musiikkia, rukousta, yhteyttä, ehtoollista. Tervetuloa mukaan sekä osallistumaan että tekemään messua! Lisätietoja: Petri Repo, 050 564 4328, petri.repo@evl.fi


5

PERHEMESSUT MIKKELINPÄIVÄN PERHEMESSU

BETONIMESSUT kerran kuussa tiistaisin klo 18 kirkossa. Kaikenikäisten messun toteuttavat nuoret ja nuoret aikuiset. Musiikista vastaa nuorten messubändi.

sunnuntaina 3.10. klo 10 kirkossa.

7.9., 5.10., 2.11. ja 7.12.

ISÄNPÄIVÄN PERHEMESSU

RUKOUSLAULUN JA HILJAISUUDEN MESSU

sunnuntaina 14.11 klo 10 ja Isä–lapsi -tapahtuma kirkossa ja kirkonmäellä, Kirkkotie 1. Mukavia toimintarasteja isälle ja lapselle yhdessä.

ITSENÄISYYSPÄIVÄN PERHEMESSU maanantaina 6.12. klo 11 Jampan seurakuntakodilla, Pihkapolku 2.

sunnuntaisin klo 17 kirkossa 29.8., 26.9., 31.10., 28.11. ja 26.12.

Raamatun lauseiden) yhä kertautuvaa toistamista levollisella sävelellä. Hiljaisuudessa kuuntelemme sitä mitä, luettu Raamatun teksti meille nyt sanoo. Ehtoollisella muistamme, että yhä uudelleen Kristus antaa itsensä meille. Yhdessä laulaen ja hiljentyen pääsemme osallisiksi Kristuksen läsnäolon salaisuudesta.

JUMALANPALVELUSPÄIVÄ messuryhmille lauantaina 9.10.

Rukousta, hiljaisuutta, Taizé-lauluja. Rukouslaulu on rukoussanojen (tai

HALUATKO, ETTÄ PUOLESTASI RUKOILLAAN? Voit jättää oman esirukouspyyntösi kirkon aulassa, Kirkkopihan eteisessä ja Jampan seurakuntakodissa olevaan esirukouslippaaseen tai lähettää pyyntösi verkkosivujemme kautta: www.jarvenpaanseurakunta.fi//apua-ja-tukea/jata-esirukouspyynto

TILAA VIIKKOVIESTI! Maanantaisin sähköpostiisi kilahtava viesti antaa ajattelemisen aihetta alkavalle viikolle & kotiseurakunnan ajankohtaisia menovinkkejä. Tilauslomakkeen löydät osoitteesta: www,jarvenpaanseurakunta.fi/ viikkoviesti


6

Musiikkitilaisuudet SYYSSOINTUJA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA Su 19.9. klo 18 Urkukonsertti. Katariina Kopsa, Toni Hintsala, Heikki Ruokonen. Vapaa pääsy. To 14.10. klo 12.30 Hengellisen musiikin konsertti. Vapaa pääsy. Su 24.10. klo 18 Joonas Kokkonen 100 v. juhlakonsertti. Seurakunnan kanttoreita ja kuorolaisia. Vapaa pääsy.

URKUVARTIT syyskuusta alkaen torstaisin kello 12 Elävän veden kappelissa. Keskipäivän musiikkituokiossa soittavat seurakunnan kanttorit. Vapaa pääsy. Katso myös Oliivin lauluillat sivulta 21.

Pe 26.11. klo 19 Verdi: Requiem. Canzonetta Nova, Viva vox , solistit, Sinfonietta Ariadne. Johtaa Jonas Rannila. Maksullinen. Tarkemmat tiedot lähempänä ajankohtaa verkkosivuillamme ja paikallislehdissä.

JOONAS KOKKONEN 100 VUOTTA Joonas Kokkosen syntymästä on kulunut marraskuussa 100 vuotta. Tunnetulla järvenpääläisellä säveltäjällä ja akateemikolla oli vaikutusvaltainen asema aikansa musiikki- ja kulttuurielämässä, ja hänen musiikkinsa soi edelleen konsertti- ja oopperasaleissa. Elämään on jäänyt erityisesti Viimeiset kiusaukset -ooppera, joka pohjautuu säveltäjän pikkuserkun Lauri Kokkosen näytelmään. Nimiroolin Kokkonen sävelsi Martti Talvelaa ajatellen, josta tuli roolin ensimmäinen esittäjä. Teoksessa on mukana Paavon virreksi kutsuttu ”Sinuhun turvaan Jumala”, jonka kuulemme myös sunnuntaina 24.10. klo 18 Joonas Kokkonen 100 vuotta -konsertissa Järvenpään kirkossa. Juhlavuoden konsertissa esiintyvät seurakunnan kuorolaiset, kanttorit ja bassobaritoni Erkki Rajamäki.


7

CANZONETTA NOVA

KIRKKOKUORO

maanantaisin klo 18–20.30 seurakuntasalissa. Kuoroa johtaa kanttori Elina Rantamäki. Aloitus 16.8.

torstaisin klo 19–21. Kuoroa johtaa kanttori Toni Hintsala. Aloitus 19.8.

HAARAJOEN KUORO

HARMONIAKUORO

tiistaisin klo 18–19.30 Haarajoen kerhohuoneella. Kuoroa johtaa Heli Alaja. Aloitus 31.8.

PRIMA VISTA keskiviikkoisin klo 18–20.30 seurakuntasalissa. Kuoroa johtaa kanttori Heikki Ruokonen. Aloitus 11.8.

LAPSIKUORO Alle kouluikäiset harjoittelevat seurakuntasalissa keskiviikkoisin klo 17–17.30 ja kouluikäiset klo 17–18. Kuoroa johtaa kanttori Toni Hintsala. Aloitus 25.8.

Järvenpään kirkonkelloissa soivat Joonas Kokkosen sävelmät.

on seurakunnan seniorikuoro. Kuoro harjoittelee torstaisin klo 10–11.30 Kirkonkulman salissa. Kuoroa johtaa kanttori Mikko Haapaniemi. Aloitus 19.8.

Älä jammaile yksin. Tule laulamaan yhdessä!

NUORTEN KUORO harjoittelee keskiviikkoisin klo 18–19 Elävän veden kappelissa. Kuoro on tarkoitettu koululaisille viidesluokkalaisista ylöspäin. Kuoroa johtaa kanttori Toni Hintsala. Aloitus 25.8.

Prima Vista


8

Lapsille & perheille

Seurakunnan varhaiskasvatus tarjoaa monipuolista tekemistä, yhdessäoloa, leikkiä ja laulua eri kerhopisteissä ympäri kaupunkia. Tervetuloa mukaan toimintaan!


9

KIRKKOHETKET JA TAPAHTUMAT Nelivuotiaiden synttärit la 4.9. klo 15 kirkossa, Kirkkotie 4 A. Kutsutilaisuus kaikille vuoden 2021 aikana 4 vuotta täyttäville lapsille. Vauvan päivä pe 24.9. klo 10–13 seurakuntasalissa, Kirkkotie 1 A. Tapahtuma suunnattu kaikille perheille, joissa on vauva tai jotka odottavat lasta. Tarjolla baby-brunssi ja mahdollisuus tutustua eri toimintoihin ja palveluihin, joita on tarjolla Järvenpäässä vauvaperheille. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä monen eri toimijan kanssa.

LEIRIT JA RETKET Perheleiri 15.–17.10.2021 Leiriniemessä, Mäntsälässä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen verkkosivujen kautta. Perheiden retkipäivä to 21.10.2021 Leiriniemeen, Mäntsälään. Hinta 12 € / aikuinen ja lapset ilmaiseksi. Mukavaa yhdessäoloa perheen kanssa. Ilmoittautuminen verkkosivujen kautta.

Taaperokerho Yhdessäoloa ja tekemistä perheille, joissa n. 1–2 -vuotias taaperoikäinen lapsi. Perjantaisin klo 9.30–11 Kirkonkulman nuortentilassa, Kirkkotie 6 H.

Mikkelinpäivän perhemessu su 3.10. klo 10 kirkossa, Kirkkotie 4 A.

Olohuone Iltaperhekerho kaikenikäisille lapsille huoltajineen. Tarjolla pientä iltapalaa. Maanantaisin klo 17.30–19 Kirkonkulman nuortentilassa, Kirkkotie 6 H.

Isänpäivän perhemessu 14.11 klo 10 ja Isä–lapsi -tapahtuma kirkossa ja kirkonmäellä, Kirkkotie 1. Mukavia toimintarasteja isälle ja lapselle yhdessä. Perhepäivä la 20.11. klo 10–14 kirkonmäellä, Kirkkotie 1. Mukavaa puuhaa ja erilaisia toimintapisteitä koko perheelle. Itsenäisyyspäivän perhemessu ma 6.12. klo 11 Jampan seurakuntakodissa, Pihkapolku 2. Perheiden jouluaattohartaus pe 24.12. klo 11 kirkossa, Kirkkotie 4 A.

Nuoret äidit Koetko, että olet tullut nuorena äidiksi ja kaveripiirisi ei välttämättä ole samassa tilanteessa kanssasi? Täällä pääset jakamaan kokemuksia samassa elämäntilanteessa olevien kanssa ja ihan vaan olemaan sinä juuri sellaisena kuin olet lapsesi kanssa. Tarjolla kahvia ja pientä purtavaa. Torstaisin klo 9.30–11 Seurakuntatalon kammarissa, Kirkkotie 1 C.

PERHEKERHOT Keskustelua ja rentoa yhdessäoloa aikuisille yhdessä lasten kanssa. Eka vauva -kerho Perheille, joissa on alle 1-vuotias esikoisvauva sekä ensimmäistä lastaan odottaville vanhemmille. Keskustelua arjesta ja tukea vanhemmuuteen. Keskiviikkoisin klo 13–14.30 Kirkonkulman nuortentilassa, Kirkkotie 6 H. Torstaisin klo 13–14.30 Laurilan seurakuntakodilla, Riihitie 2.

Liikkuva perhekerho Liikutaan yhdessä perheen kanssa. Mukaan juomapullo ja verkkarit tai muut mukavat vaatteet. Maanantaisin klo 9.30–11 seurakuntatalon liikuntahallissa (käynti Yhteiskoulun puoleisesta päädystä), Kirkkotie 1 D. Torstaisin klo 9.30–11 Loutin kerhotalolla, Harjutie 2 B.


10

PERHETUPA tiistaisin ja perjantaisin klo 9–12 Loutin kerhotalolla, Harjutie 2 B. Rentoa yhdessäoloa, keskustelua ja puuhaa kaikenikäisille sekä tietenkin kahvia ja pullaa! Mini-tupa tiistaisin klo 9.30–11 Maksutonta matalan kynnyksen lastenhoitoa lapsiperheiden arkeen. Kysy vapaita paikkoja p. 050 439 3455 tai paikan päältä. Yhteinen lounas tiistaisin klo 10.30–11.45 Lämmintä ruokaa tarjolla maksutta kaikille perheille. Tule mukaan syömään yhdessä! Musa-tupa perjantaisin 9.30–10 Iloitaan yhdessä musiikista leikkien, liikkuen, soittaen, laulaen ja kuunnellen! Omat eväät voi ottaa mukaan, tilassa on ruoan lämmitysmahdollisuus. Musahetken jälkeen voi jäädä vielä kahvittelemaan ja leikkimään klo 12 asti.

Torstaituokio Perhekerho, jossa aluksi yhteinen kirkkohetki Elävän veden kappelissa, kahvit ja toimintatuokio. Kerho sopii hyvin myös perhepäivähoitajille, isovanhemmille tai kummeille lasten kanssa. Torstaisin klo 9.30–11 Kirkonkulman nuortentilassa, Kirkkotie 6 H. Tapaamistupa Avoin kohtaamispaikka kaikenikäisille. Torstaisin klo 9.30–11 Haarajoen kerhohuoneessa, Haarajoenkatu 2.

PYHÄKOULU

Tervetuloa yli 3-vuotiaat lapset ja nuoremmat vaikkapa oman vanhemman kanssa. Kirkkopyhäkoulu Lasten kappelissa sunnuntaisin klo 10. Lapset siirtyvät messun alkuvaiheessa ohjaajan johdolla Lasten kappeliin, josta vanhemmat hakevat heidät ehtoolliselle. Perjantaipyhäkoulu perjantaisin klo 18.30 Laurilan seurakuntakodilla, Riihitie 2. Toiminta alkaa syyskuun alussa. Tervetuloa yli 3-vuotiaat lapset ja nuoremmat vaikkapa oman vanhemman kanssa.

PÄIVÄKERHOT Iltamusakerho Iltatoimintaa perheille ja alle kouluikäisille lapsille. Ei ennakkoilmoittautumista, tervetuloa mukaan musiikkihetkeen! Tiistaisin klo 18–19 Laurilan seurakuntakodin päiväkerhotilassa, Riihitie 2.

Päiväkerhoihin ilmoittaudutaan keväisin, mutta kesken kauden voi tiedustella vapaita paikkoja sähköpostitse. osoitteesta riina.granqvist@evl.fi tai numerosta 050 439 3450. Lisätiedot ja päiväkerhoryhmät voi tarkistaa verkkosivuiltamme.

Päiväkerhot tarjoavat turvallista ja monipuolista toimintaa 3–6-vuotiaille lapsille. Päiväkerho kokoontuu kahtena päivänä viikossa kaksi tai kolme tuntia kerrallaan sekä kolmetuntinen iltapäivän kerho kolmesti viikossa Kirkonkulmassa. Tämä ryhmä on suunnattu 4–6-vuotiaille lapsille.

MUSAKERHOT Musiikkipainotteinen perhekerho alle 3-vuotiaille lapsille, sisaruksille ja vanhemmille. Musakerhoihin ilmoittaudutaan keväisin, mutta kesken kauden voi tiedustella vapaita paikkoja sähköpostitse osoitteesta riina.granqvist@evl.fi tai numerosta 050 439 3450. Lisätiedot ja musakerhoryhmät voi tarkistaa verkkosivuiltamme.


11

LÖYDÄT MEIDÄT MYÖS Facebookista: Järvenpään seurakunta – Lapset ja perheet

KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINTA Seurakunnan järjestämä koululaisten iltapäivätoiminta on kaupungin koordinoimaa toimintaa, jossa koululaiset saavat viettää vapaaaikaansa turvallisten aikuisten ohjauksessa. Toimintaa on kolmessa seurakunnan kerhopisteessä: Haarajoella, Kirkonkulmassa ja Mankalassa.

KERHOJEN LOMA-AJAT

Instagramista: varhaiskasvatusjarvenpaansrk

Perhe- ja päiväkerhot: Alkavat viikolla 35 (30.8. alkaen) Syysloma 18.–24.10. Joululoma 20.12.–9.1. Koululaisten iltapäivätoiminta: Alkaa 12.8. Syysloma 18.–24.10. Joululoma 23.12.–9.1.

KYSY LISÄÄ TOIMINNASTAMME Varhaiskasvatuksen ohjaaja vs. Riina Granqvist, p. 050 439 3450 Varhaiskasvatuksen ohjaaja, kasvatuksen työalajohtaja Iia Palmgren, p. 050 525 9334


12

LÖYDÄT MEIDÄT INSTAGRAMISTA @kirkonmakijunnut

VARKKARINURKKA

7–11 -vuotiaille perjantaisin klo 16–17.30 Jampan seurakuntakodissa. Aloitus 10.9.

LISÄTIETOJA TOIMINNASTAMME: Pauliina Nyman p. 040 543 8075 pauliina.nyman@evl.fi Minna Valkeapää p. 050 539 1169 minna.valkeapaa@evl.fi


13

Koululaisille (7–14-vuotiaille) seurakunnan verkkosivujen kautta osoitteessa www.jarvenpaanseurakunta. fi/tule-mukaan/leirit-ja-retket. Linkki ohjaa sinut koululaisten leirisivuille, josta näet kauden leiritarjonnan. Täytä sähköinen lomake sivulta löytyvästä linkistä. Leirit tulevat näkyviin verkkosivuillemme viimeistään alkusyksystä ja ilmoittautumislinkki avautuu 6.9.2021. Leiripaikkoja voit tiedustella myös puhelimitse nuorisotoimistosta p. 050 343 1616, ma–ke 9.30–11.30.

SYYSLOMAN PÄIVÄLEIRI KERHOTOIMINTA Radio-ohjattavien autojen ja ukulelekerhon tilanne varmistuu syksyllä. Seuraa ilmoittelua nettisivuiltamme!

VÄLKKÄKERHOT! Hei Anttilan ja Kinnarin koululainen. Tule moikkaamaan meitä Välkkäkerhoon. Kerhopäivät löydät koulun ilmoitustaululta ja Instagramista @kirkonmakijunnut.

LEIRITOIMINTA Seurakunta järjestää varhaisnuorille monenlaista leiritoimintaa ympäri vuoden. Leirejä on eri lomien aikana ja viikonloppuisin. Leireille ilmoittaudutaan

KOULULAISTEN HIIHTOLOMALEIRI 21.–24.2.2022 Keravanjärven Leiriniemessä. Yli 7-vuotiaat koululaiset. Leirimaksu on vielä avoinna. Ilmoittautuminen päättyy 31.1.2022.

VAUHTIA JA VIPINÄÄ viikonloppuleirillä 25.–27.3.2022 Keravanjärven Leiriniemessä. Yli 7-vuotiaat koululaiset. Leirimaksu on vielä avoinna. Ilmoittautuminen päättyy 4.3.2022.

18.–20.10.2021 Keravanjärven Leiriniemessä. Ensisijaisesti 1–4 -luokkalaiset, 5- ja 6 -luokkalaisia otetaan mukaan, mikäli leirille mahtuu. Mikäli ilmoittautujissa on sisarukset, joista toinen on 1–4 -luokkalainen ja toinen vanhempi, niin vanhempi sisarus otetaan automaattisesti mukaan. Leirimaksu on 39 euroa. Ilmoittautuminen päättyy 5.10.

VAUHTIA JA VIPINÄÄ viikonloppuleirillä 12.–14.11.2021 Keravanjärven Leiriniemessä. Yli 7-vuotiaat koululaiset. Leirimaksu on 35 euroa. Ilmoittautuminen päättyy 2.11.

Katso tarkemmat tiedot toiminnastamme lähemmin seurakunnan verkkosivuilta www.jarvenpaanseurakunta.fi/ tule-mukaan/leirit-ja-retket Seuraa myös ilmoittelua Viikkolehdessä sekä Keski-Uusimaassa. Tervetuloa mukaan!


14

Nuorille Syksyn aloitustapahtuma Betoni Fièsta la 4.9.2021 klo 17 seurakuntatalossa (Kirkkotie 1).

NUORISOTYÖN VIIKKO SYKSYLLÄ 2021:

Ilmoittautuminen isostoimintaan ja nuorten ryhmiin osoitteessa www.jarvenpaanseurakunta.fi/nuoret   ja Betonifiéstassa la 4.9.

maanantaisin Jampassa nuorten toimintaa klo 17–19 

torstaisin isoskoulutus 18–20 (LNAK 1) 

tiistaisin isoskoulutus 18–20 (LNAK 1, 2, 3, 4) 

perjantaisin nuortenilta 18–22 

kuukauden ensimmäisenä tiistaina Betonimessu ja mehujatkot kirkossa klo 18

Lisäksi tulossa säbävuoro, ukulele-ryhmä yms., tarkemmat tiedot osoitteessa www.jarvenpaanseurakunta.fi/ nuoret

ös eidät my i. Löydät m irkonmak k @ , ta is m ra Instag

YHTEYSTIEDOT  Maria Puotiniemi 

Rippikoulupappi

040 689 5299

maria.puotiniemi@evl.fi

Antti Luoma

Nuorisopappi

040 529 6585

antti.luoma@evl.fi

Hanne Lukkari

Koulupappi  

050 343 1906

hanne.lukkari@evl.fi

Mari Kaarlenkaski 

Nuorisotyönohjaaja

050 436 0561

mari.kaarlenkaski@evl.fi

Kaisa Kalinen

Nuorisotyönohjaaja  

040 571 1107

kaisa.kalinen@evl.fi

Johannes Joenpelto  

Nuorisotyönohjaaja

040 643 3023

johannes.joenpelto@evl.fi

Minna Valkeapää

Nuorisotyönohjaaja

050 539 1169

minna.valkeapaa@evl.fi

Minna Österman ”Öste”

Nuorisotyönohjaaja

050 409 1909

minna.osterman@evl.fi

Sari Wallius ”Sawa”

Perhetyönohjaaja

040 051 3386

sari.wallius@evl.fi

Pauliina Nyman

Varhaiskasvatustyön ohjaaja

040 543 8075

pauliina.nyman@evl.fi

Marjo Jantunen

Toimistosihteeri

050 343 1616

marjo.jantunen@evl.fi


15

Ketään ei jätetä KERHOTOIMINTA: MITÄ ON ERITYISNUORISOTYÖ? KEITÄ OLEMME? Löydät meidät kaduilta lähinnä perjantai-iltaisin. Tunnistat meidät joko Keski-Uudenmaa Saappaan oransseista liiveistä tai Voinko auttaa -keltaisista takeista. Kohtaamme sinut arjen keskellä siellä, missä itse liikut. Jos huomaat meidät, tule juttelemaan! Toimimme eri kouluilla yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta ehkäisevässä työssä ja haluamme tuoda toivoa. Milli-koira toimii myös LATURI-päivystäjänä, lataamalla oppilaan sydäntä, keskittymiskykyä ja kuunnellen murheita, joista ei vielä aikuiselle uskalla puhua. Me olemme myös leireillä ja siellä pyrimme katsomaan ystävällisillä silmillä, kohtaavalla mielellä, kuulevilla korvilla ja välittävällä sydämellä.

maanantaisin Jampan seurakuntakodissa klo 17–19 toimintaa nuorille

perjantaisin Jampan seurakuntakodissa klo 16–17.30 varkkarinurkka 7–11 vuotiaille, alkaen 10.9

torstaisin Kyrölän koululla klo 15.30–16.30 Minizillis 3-lk, alkaen 16.9

perjantaisin Jampan seurakuntakodissa klo 18–19.30 WANTED-klubi yli 12v, alkaen 10.9

torstaisin Kyrölän koululla klo 17–18.30 Zillisplace 4-6 lk, alkaen 16.9

VARKKARINURKKA

Minna Öste Österman 050 409 1909 minna.osterman@evl.fi

7–11-vuotiaille perjantaisin klo 16–17.30 Jampan seurakuntakodissa. Aloitus 10.9.

Sari Sawa Wallius 040 051 3386 sari.wallius@evl.fi


16

Aikuisille Aikuistyötä koskevissa asioissa voit ottaa yhteyttä: Petri Repo, aikuistyön pastori, p. 050 564 4328, petri.repo@evl.fi Pauliina Nurminen, julistustyön toimistosihteeri, p. 050 577 4450, pauliina.nurminen@evl.fi

Seuraa ilmoittelua seurakunnan verkkosivuilla www.jarvenpaanseurakunta.fi, seurakunnan Facebook-sivuilla, keskiviikon Viikko-lehdessä ja torstain Keski-Uusimaassa.

AIKUISRIPPIKOULU Haluatko käydä rippikoulun aikuisena? Syksyllä aloitetaan uusi aikuisten pienryhmä.

Voit myös kutsua työpaikkapapin mukaan suunnittelemaan ja järjestämään yhdessä työpaikkasi hyvinvointi- ja virkistystapahtumia. Työpaikkapapin voi kutsua juhla-aikaan työpaikalle pitämään hartauden tai musiikkiesityksen. Voimme tavata myös Teamsissä. Ota rohkeasti yhteyttä työpaikkapappi Anne Aho, anne.aho@evl.fi tai p. 050 375 0566

MINÄ ODOTAN – LUOVA HETKI ITSELLE Voimaannuttava iltapäivä maalaamisen ja keskustelun merkeissä työikäisille aikuisille. Tule mukaan etsimään ja kuuntelemaan luovasti odottamisen tilaa ja adventin hiljaisuutta. Virityspuhe ja hartaus. Kokoonnumme sunnuntaina 28.11. klo 15–19 Loutin kerhotilassa Harjutie 2 B, 04400 Järvenpää. Ryhmän koko 6–8. Tarjolla kahvia, teetä ja juotavaa. Muuten voit ottaa tauolle mukaan omat eväät. Mukana pastori Anne Aho ja taideterapeutti Maarit Kareno. Ilmoittautumiset 19.11. mennessä pauliina.nurminen@evl.fi, puh. 050 577 4450

TOIMINTAA VIIKOTTAIN

Ota yhteyttä: Petri Repo, petri.repo@evl.fi

HILJAINEN EHTOOLLINEN

TYÖPAIKKAPAPPI

Kirkko on auki rukousta ja hiljentymistä varten klo 18.30 alkaen.

Työpaikkapappi on työyhteisöjen käytössä oleva ulkopuolinen keskustelija, jonka kanssa voi luottamuksellisesti puhua työhön tai muuhun elämään liittyvistä kysymyksissä.

torstaisin klo 19.30 kirkossa

MIESTEN RAAMATTUPIIRI maanantaisin klo 18.30 Vanhankirkon Oliivissa (6.9. alkaen) Kirkkotie 2 B, luemme ja tutkimme Raamattua.


17

NAISTEN RAAMATTUPIIRI sunnuntaisin klo 18 Laurilan seurakuntakodin päiväkerhotiloissa, Riihitie 2, kokoontumiset 5.9. alkaen. Lapset tervetulleita mukaan! Käynti päiväkerhotiloihin sisäpihan kautta.

RAAMATTU- JA RUKOUSPIIRI keskiviikkoisin klo 18 Laurilan seurakuntakodilla, Riihitie 2

NÄPSÄKKÄÄT NÄPIT tiistaisin klo 12 Vanhankirkon salissa, Kirkkotie 2 A (7.9. alkaen). Teemme käsitöitä vähäosaisten auttamiseksi eri kohteissa. Päivähartaus klo 13.

GOSPEL-LATTARIT torstaisin klo 19.30–20.30 seurakuntatalon liikuntahallissa 2.9. alkaen. Armollinen tanssitreeni kaiken kokoisille ja -ikäisille naisille. Ohjaajana Minttu Kullström. Osallistumismaksu 4 €. Lisätiedot pauliina.nurminen@evl.fi tai 050 577 4450.

LENTOPALLOVUOROT Seurakuntatalon liikuntahallissa, Kirkkotie 1 D − naisille maanantaisin klo 19.15 (30.8. alkaen) − kaikille avoin tiistaisin klo 9.30 (31.8. alkaen) − työikäisille keskiviikkoisin klo 19 (1.9. alkaen) − kaikille avoin torstaisin klo 16 (2.9. alkaen)

Tule mukaan!

− eläkeläisille perjantaisin klo 9.30 (3.9. alkaen)

PUUTYÖKERHO tiistaisin klo 8–12 ja klo 15–19 (7.9. alkaen) ja keskiviikkoisin klo 16-20 (8.9. alkaen) Kirkonkulman puutyötiloissa, Kansakoulunkatu 13 F.

− kaikille avoin lauantaisin klo 13.30 (4.9. alkaen)

GOSPEL-KUNTOJUMPPA torstaisin klo 18.30–19.20 seurakuntatalon liikuntahallissa 2.9. alkaen. Gospel-jumppatunti sisältää liikkeitä niska-hartia-alueen ja selän liikkuvuuden parantamiseksi, helpon lihaskuntoosuuden ja rauhalliset loppuvenyttelyt. Tunti alkaa alkurukouksella ja liikkeiden tahdittajana käytetään kristillistä musiikkia. Sopii kaiken kuntoisille. Ohjaajana Minttu Kullström. Osallistumismaksu 2 €/kerta.

RAAMATTU- JA KESKUSTELUPIIRI parillisten viikkojen keskiviikkoina klo 10 Kirkkopihan Violetissa, Kirkkotie 3 C.

Gospel-lattarit sopivat kaikenikäisille ja -kuntoisille.

8.9., 22.9., 6.10., 20.10., 3.11., 17.11. ja 1.12. Tule tutkimaan Raamattua, keskustelemaan ja rukoilemaan. Piiri on avoin kaikille, voit tulla silloin kun pääset.


18

LÄHETYKSEN TYÖPAJA kokoontuu seurakuntatalon alakerrassa parittomien viikkojen maanantaina klo 18. Työpaja on sinulle, joka haluat osallistua lähetystyöhön käsillä tehden. Tule ideoimaan ja tekemään yhdessä! Kokoontumiset 30.8., 13.9., 27.9., 11.10., 25.10., 8.11. ja 22.11.

RAAMATTULUENNOT Lähetysteologi Jukka Norvannon raamattuluennot kerran kuussa torstaisin klo 18 seurakuntasalissa, Kirkkotie 1 9.9. Pietari – esikuva vai varoittava esimerkki? 14.10. Paavali – vanki vai vapaa? 11.11. Leski rukouksen opettajana (Luuk. 18:1-8) Kahvitarjoilu lähetyksen hyväksi ja lastenhoito tarvittaessa.

JATKOT – TYÖIKÄISTEN KOHTAAMISPAIKKA kerran kuukaudessa perjantaisin klo 18 Oliivissa, Kirkkotie 2 B. Jatkoilla on tarjolla opetusta kristillisestä uskosta ja elämästä, keskustelua, laulua, rukousta sekä tietysti iltapala. Tule saamaan voimaa ja iloa arkeesi, tutustumaan uusiin ihmisiin ja viettämään aikaa vanhojen tuttujen kanssa. Eri-ikäisille lapsille on omaa toimintaa isosten johdolla. Alle kouluikäiset kokoontuvat Vanhankirkon salissa. Kouluikäisille on toimintaa liikuntasalissa. Yli 13-vuotiaat voivat osallistua seurakunnan nuorteniltaan Kirkonkulman nuortentilassa. Lisätietoja Jatkoista saat Jatkojen Fb-sivuilta. 17.9. Elämän karikoissa – keskustelua ihmisen elämän vaikeuksista, sekä menneistä, nykyisistä, että tulevista. Mietimme myös mitä Raamatulla on sanottavaa vaikeuksista ja niistä selviytymisestä, pastori Mikko Matikainen

JATKOT-LEIRI LEIRINIEMESSÄ la–su 6.–7.11. Hinnat: aikuiset 40€, lapset (4–12v) 20€ Ilmoittaudu viimeistään 27.10. pauliina.nurminen@evl.fi

NAISTEN KAHVILA torstaisin klo 18 seurakuntasalissa Kevyt iltapala tarjoillaan ennen tilaisuuden alkua klo 17.30 (maksu vapaaehtoinen). 26.8. Naisten ja miesten yhteinen ilta seurakuntasalissa klo 18 Vieraana Eero Huovinen – Äitiä ikävä 23.9. Anne Pohtamo – Miten kulkea Jumalan johdatuksessa?

15.10. Mitä voimme tietää Raamatusta arkeologian avulla, pastori Petri Repo

MERIMIESKIRKKOPIIRI Tule keskustelemaan samanhenkisten ihmisten kanssa ajankohtaisista aiheista ulkosuomalaisuuteen liittyen. Merimieskirkkopiiri kokoontuu syyskaudella seuraavasti: ma 6.9., 4.10. ja 1.11. klo 13–14.30 Seurakuntatalon Kammarissa, Kirkkotie 1 C. Tiedustelut: diakoni Keijo Ruuskanen p. 050 435 9328 tai keijo.ruuskanen@evl.fi

19.11. Kristinuskon juutalaiset juuret – pastori Antti Luoma kertoo miltä pohjalta kristinusko ponnistaa 17.12. Jouluisia ajatelmia ja lauluja, Anna Leikas

21.10. Seija Bäckman – Ajatuksia toivosta 28.10. Elokuva-ilta: War Room – Sotahuone. Rukous on voimakas ase. Huom. Ilta alkaa jo klo 17.30 ja kahvitarjoilu klo 17.


19 18.11. Maarit Eronen – Kutsuna kuuliaisuus

12.11. Antti Luoma, TT – Inkerin kirkon uusi tuleminen

MIESTEN ILTA

10.12. Miesten messu Elävän veden kappelissa ja jouluinen ilta Kirkonkulman salissa

kerran kuukaudessa perjantaisin klo 18–21 Vanhankirkon salissa, Kirkkotie 2 A. Yhdessäoloa ja keskustelua elämän avoimista kysymyksistä, rehdissä ilmapiirissä!

SANAN JA RUKOUKSEN ILLAT sunnuntaina klo 17 seurakuntasalissa (Kirkkotie 1)

PYHÄPÄIVÄN SEURAT kerran kuussa sunnuntaisin klo 16 Jampan seurakuntakodilla, Pihkapolku 2 19.9., 17.10, 14.11. ja 19.12. Seuroissa kuulemme opetusta Jumalan sanasta pyhäpäivän Raamatun tekstien pohjalta, laulamme yhdessä virsiä ja hengellisiä lauluja sekä rukoilemme.

12.9., 10.10., 21.11. ja 19.12. Kahvitarjoilu alkaa klo 17.30. torstai 26.8. Naisten ja miesten yhteinen ilta seurakuntasalissa klo 18 Vieraana Eero Huovinen – Äitiä ikävä

Sanan ja rukouksen illassa lauletaan, rukoillaan, kuullaan puhetta ja opetusta seurakuntalaisten ja vierailevien puhujien voimin. Illassa on myös mahdollisuus henkilökohtaiseen esirukoukseen. Musiikista vastaa Hineini. Ilta päättyy yhteiseen iltapalaan. Iltojen puhujat ilmoitetaan myöhemmin.

SIIONINVIRSISEURAT kerran kuukaudessa sunnuntaina klo 18 Vanhankirkon Oliivissa (Kirkkotie 2 B) 12.9. Puhujina Katariina Airas, Kari Pekka Kinnunen, Jussi Rytkönen 10.9. Mirja Lassila, pastori – Muukalaisena vieraalla maalla

10.10. Kirsti Hilden, Heikki Lindfors, Petri Repo

8.10. Jari Portaankorva, Suomen Baptistikirkon kirkkokunnanjohtaja – Baptistit maailmalla ja Suomessa

21.11. Herättäjän kirkkopyhä, messussa klo 10 saarnaa Kalle Hiltunen, messun jälkeen lounas ja seurat seurakuntasalissa. Seuroissa puhujina Hannu Niskanen, Jaakko Simojoki ja Pirjo-Liisa Kolehmainen, mukana Seuratuvan kuoro.

tiistai 2.11. Saunailta Leiriniemessä – Kuoleman kohdatessa. Paikalla Järvenpään eri seurakuntien pappeja: Kimmo Kallinen (ortodoksinen seurakunta), Vellu Haarala (helluntaiseurakunta), Petri Repo (ev.lut.)

19.12. Jan Ahonen, Outi Karisto, Pekka Launonen

Seuroissa on mahdollista kokea kristittyjen yhteyttä ja iloita yhteisestä uskosta. Järjestäjinä Suomen Raamattuopisto, SLEY ja Kylväjä.

KANSANLÄHETYKSEN RAAMATTUPIIRI parillisten viikkojen maanantaina klo 18 Kirkkopihan Violetissa, (Kirkkotie 3 C) alkaen 6.9.

RAUHANYHDISTYKSEN SEURAT Kirkkoseurat Järvenpään kirkossa sunnuntaina 17.10. klo 18. Seurat Rauhanyhdistyksellä sunnuntaisin klo 16, Uudenmaantie 13. Seuroja voi kuunnella internetissä osoitteessa www.jarvenpaanrauhanyhdistys.fi


20

Tulevaisuuskysely

VASTAA KYSELYYN JA VOITA LAHJAKORTTI LÄHIKAUPPAAN! Järvenpään seurakunta viettää vuonna 2022 syntymäpäiviä: seurakunta täyttää 70 vuotta. Katse suuntaa menneeseen sekä tulevaan: juhlavuonna ilmestyy seurakunnan uusi strategia eli suunnitelma siitä, mitä kotiseurakuntasi tekee ja se mihin se keskittyy. Ole mukana luomassa tulevaisuuttamme! Vastaa verkkosivuiltamme löytyviin kysymyksiin ja olet kanssamme etsimässä seurakunnan tulevia suuntaviivoja. Nyt on hetkesi vaikuttaa muun muassa siihen, millaista toimintaa meille on tulossa ja millaista avustustyötä teemme Järvenpäässä. Kyselyyn vastaaminen kestää kymmenen minuuttia. Kaikki vastaukset käsitellään nimettömänä. Jos jätät yhteystietosi, osallistut kuuden lahjakortin arvontaan. Prisman ja Citymarketin lahjakorttien arvot ovat 100 euroa (2 kpl) ja 50 euroa (4 kpl). Vastaa viimeistään maanantaina 13.9. mennessä. Huom! Voit osallistua kyselyyn, vaikka et ole seurakuntamme tai kirkon jäsen. Linkki kyselyyn: www.jarvenpaanseurakunta.fi/kysely


21

TERVETULOA OLIIVIIN! OLIIVISSA TAPAHTUU (Kirkkotie 2 B): MAANANTAISIN KLO 10–14 Avoimet ovet. Aamuhartaus klo 10.15. KLO 14 Hanna-ryhmä (kuukauden kolmas maanantai) KLO 18.30 Miesten raamattupiiri Luemme ja tutkimme Raamattua yhdessä.

TIISTAISIN KLO 14 Kirkon lähetyspiiri – Lähetyksen monet kasvot (parilliset viikot) KLO 14 Medialähetyspiiri – ajankohtaista medialähetystyöstä (parittomat viikot) KLO 18–20 Ilta Oliivissa (parilliset viikot) Tule aikuisten iltaan Oliiviin. Oliivissa voit rentoutua päivän päätteeksi. Voit tulla yksin tai ottaa kaverin mukaan. Ajattele paikkaa kuin omana olohuoneenasi, jossa nautit iltakahvia, sellainen sen on tarkoitus olla.

Voit tulla lukemaan lehtiä, kutomaan, kuuntelemaan musiikkia tai vaikka vain istumaan ja kahvittelemaan.  Juttuseuraa on aina tarjolla, mutta itsekseenkin saa olla. Toivottavasti nähdään Oliivissa!

PERJANTAISIN

KESKIVIIKKOISIN

SUNNUNTAISIN

KLO 10-14 Avoimet ovet Aamuhartaus klo 10.15. KLO 14 ELY:n lähetyspiiri (kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona) KLO 18.30 Raamattu- ja lähetysilta (kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona)

TORSTAISIN KLO 18-19.30 Oliivin lauluilta 2.9., 30.9., 28.10., 25.11. (kuukauden viimeisenä torstaina, aloitus 2.9.) Tervetuloa laulamaan ja soittamaan. Laulamme tuttuja ja tuntemattomia hengellisiä lauluja. Tutustumme myös seuraavan Valon messun lauluihin. Oliivissa on soittimia, joten laulamisen lisäksi voit soittaa mukana. Isäntänä Petri Repo.

KLO 11–14 Avoimet ovet Hartaus n. klo 11.30 KLO 18–21 Jatkot (kuukauden kolmas perjantai)

KLO 18 Siioninvirsiseurat (12.9., 10.10. ja 19.12.)


22

Meidän Jamppa SEURAKUNTAKOTI Pihkapolku 2, p. 040 836 3399 Jampan seurakuntakoti on koti, jonne jokainen on lämpimästi tervetullut. Seurakuntakoti on avoin kaikenikäisille ihmisille, vanhoille ja uusille jamppalaisille, isoille ja pienille. Tule mukaan tapaamaan tuttuja ja tutustumaan uusiin ihmisiin.

DIAKONIAN VASTAANOTTO Voit varata puhelimitse ajan ma ja to 10–11 p. 050 572 1889.

AAMUKAFFET jatkuvat taas perjantaisin 3.9. Aamukaffet alkavat pienellä hartaudella, jonka jälkeen syödään aamupala. Tule syömään yhdessä ja tapaamaan uusia ja vanhoja tuttuja. Viimeinen aamukaffet ennen joulua 10.12.

Seurakuntamestari Mira Isorinne toivottaa kaikki jamppalaiset tervetulleiksi seurakuntakotiin.


23

KÄSITYÖPIIRI kokoontuu joka perjantai 3.9. alkaen heti aamukaffien jälkeen klo 10.30. Piirissä tehdään erilaisia käsitöitä lahjoitetuista langoista ja tarvikkeista. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita, kaikille löytyy tekemistä ja mukavaa seuraa.

ENGLISH CLUB Come join us for fellowship, prayer and Bible study in the Psalms in English once a month on Wednesday 10 A.M–11 A.M, Sep 8, Oct 13, Nov 10, Dec 8. Leader Carol Westerlund.

TILAISUUDET: − Kauden avaus 29.8. klo 11 messu ja kyläjuhla − Jampan joulupolku ma 29.11. klo 17–19 − Kauneimmat joululaulut ja Jampan Joulupuuro torstaina 16.12. klo 18

MESSUT su 29.8. klo 11 Messu ja kyläjuhla. Messun jälkeen kyläjuhlassa pihalla on tarjolla soppaa, kahvia ja pullaa, yhteislaulua, yhdessäoloa. Tule kokemaan jamppalaisten yhteinen kyläjuhla.

− su 3.10. klo 12 messun jälkeen lounas − su 31.10. klo 12 messun jälkeen lounas − su 28.11. klo 12 messun jälkeen lounas − ma 6.12. klo 11 Itsenäisyyspäivän perhemessu. Lapsille puuhaa ja lounas − la 25.12. klo 10 Joulukirkko

VARKKARINURKKA 7–11 -vuotiaille perjantaisin klo 16–17.30 Jampan seurakuntakodissa. Aloitus 10.9.

NUORTEN ILTA maanantaisin klo 17–19. Aloitus 30.8.

AAMUKAFFIEN SYYSRETKIPÄIVÄ ma 4.10. Ilmoittautuminen Aamukaffien yhteydessä.

TIISTAIN TURINAT LOUNAAN ÄÄRESSÄ Tule syömään lounasta ja tapaamaan uusia ja vanhoja tuttuja klo 11–13 välillä ti 31.8 , ti 5.10 ja ti 9.11.

WANTED-KLUBI yli 12-vuotiaille perjantaisin klo 18–19.30 Jampan seurakuntakodissa. Aloitus 10.9.


24

akse sen

Haluan jättää ta mikä on

i sitonut voiman uteni rajannut rohke eni. ut luottamuks lamaannuttan polulle Astua uudelle e ihmisten ilmoill

utettavaksi läheisten lohd katsottavaksi kaikkivaltiaan aa helpotuksen ilm hengittämään n silmin. näkemään uusi Anne Aho


25


26

Ikääntyneille

HUOM! Koronatilanteen suhteen noudatamme hallituksen ohjeita, joten kokoavan toiminnan järjestämiseen voi tulla rajoituksia ja muutoksia. Ilmoitamme muutoksista seurakunnan lehtipalstalla ja verkkosivuilla. Mikäli kotikäyntikohtaamiset eivät ole syksyllä mahdollisia, olemme tavoitettavissa ja jatkamme yhteydenpitoa puhelimitse.

HYVÄN MIELEN KERHO

TAPAAMISTUVAT

kokoontuu kerran kuussa tiistaisin 28.9., 26.10. ja 30.11. klo 13.00–14.30 Jampan seurakuntakodissa, Pihkapolku 2. Vietetään yhdessä lyhyt hartaushetki, juodaan päiväkahvit ja virkistytään yhdessäolosta jutustelun ja viriketuokioiden merkeissä. Kerhoa ohjaa ja lisätietoja antaa diakonissa Marketta Hyytiäinen, 050 436 0548.

Torstaisin klo 9.30–11 Haarajoen kerhohuoneella, Haarajoenkatu 2.

OLIIVI - KAIKILLE AVOIN SEURAKUNNAN OLOHUONE, Kirkkotie 2 B on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10–14 ja perjantaisin klo 11–14. Oliivissa voit istahtaa alas ja lukea päivän lehtiä, hengellisiä lehtiä tai kirjoja vapaaehtoisten keittämästä kahvikupillisesta nauttien. Tarjolla juttuseuraa ja musiikkia. Aamuhartaus klo 10.15.

Tule tapaamaan muita alueella asuvia kahvikupposen äärelle. Tapaamistupa on avoin kohtaamispaikka kaikenikäisille.

GOSPEL-JUMPPA seurakuntatalon liikuntahallissa maanantaisin klo 17–17.50. Gospeljumppatunti sisältää liikkeitä niskahartia-alueen ja selän liikkuvuuden parantamiseksi, helpon lihaskuntoosuuden ja rauhalliset loppuvenyttelyt. Tunti alkaa alkurukouksella ja liikkeiden tahdittajana käytetään kristillistä musiikkia. Sopii kaiken kuntoisille. Ohjaajana Minttu Kullström. Osallistumismaksu 2 €/kerta.


27

SYNTYMÄPÄIVÄJUHLAT Vuoden 2021 aikana 70 ja 75 sekä 80, 85 ja 90 vuotta täyttävien ja yli 90-vuotiaiden syntymäpäiväjuhlien vietosta ilmoitamme erikseen seurakunnan lehtipalstalla ja verkkosivuilla, mikäli juhlat voidaan korona-turvallisesti järjestää syksyn aikana. Lisätietoja antaa diakonissa Marketta Hyytiäinen p. 050 436 0548.

IKÄKUUKAUDEN TAPAHTUMAT JÄRVENPÄÄN SEURAKUNNASSA To 7.10. klo 12 Urkuvartti Elävän veden kappelissa.

Valtakunnallista vanhustenviikkoa vietetään 3.–10.10.2021 teemalla ”Luonto antaa voimaa”.

Mikäli voimme järjestää joulukuussa 75-vuotiaiden ja sitä vanhempien joulujuhlat, ilmoitamme juhlien ajankohdat seurakunnan lehtipalstalla ja verkkosivuilla.

To 14.10. klo 12.30 Samalla sopalla -keittolounas seurakuntasalissa. Vapaaehtoinen maksu.

Lisätietoja juhlista antaa diakonissa Marketta Hyytiäinen, p. 050 436 0548.

12.30 Hengellisen musiikin konsertti Järvenpään kirkossa.

KOTIKÄYNNIT IKÄÄNTYNEIDEN LUONA

Su 17.10. klo 10–11 Vanhusten kirkkopyhän messu Järvenpään kirkossa. Kahvitus ja lyhyt juhla seurakuntasalissa messun jälkeen.

LUONTO ANTAA VOIMAA

VANHUSTEN JOULUJUHLAT

To 21.10. klo 12 Urkuvartti Elävän veden kappelissa. Ti 26.10. klo 13–14.30 Hyvän mielen kerho ikääntyneille Jampan seurakuntatalossa. To 28.10. klo 11–12.30 Samalla sopalla -keittolounas seurakuntasalissa. Vapaaehtoinen maksu. To 28.10. klo 12 Urkuvartti Elävän veden kappelissa. To 28.10. klo 12.30 Oliivissa tapahtuu – seurakunnan olohuone Oliivissa kahvit ja musiikkihetki ikääntyneille. Kirkkotie 2 B

Diakoninen vanhustyö on kotiympäristössä tapahtuvaa kohtaamista, johon voi sisältyä keskustelua, hartaushetken viettoa, yhdessä laulamista, rukousta yms. Kun sairauden tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi kaipaat kiireetöntä ja luotettavaa kuuntelijaa kotiin, niin otathan yhteyttä diakonissa Marketta Hyytiäiseen p. 050 436 0548 tai marketta.hyytiainen@evl.fi.

PAPPI HOIVA- JA PALVELUKODEISSA Mikäli haluat, että pappi käy tapaamassa sinua tai läheistäsi hoiva- ja palvelukodissa, otathan yhteyttä pastori Heli Seppäseen p. 050 431 9702, heli.seppanen@evl.fi. Krista Valtoseen p. 050 406 8033 krista.valtonen@evl.fi tai Anu Sorjoseen p. 040 538 7141, anu.sorjonen@evl.fi. Tulemme mielellämme sinua tapaamaan!


28

Parisuhteen parhaaksi

ARKIRAKKAUTTA 17.–19.9.2021 Leiriniemessä Tervetuloa keskittymään suhteen vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin. Tämän lisäksi etsitään yhteisiä konkreettisia tavoitteita ja keinoja niiden toteuttamiseen arjessa. Tällä kurssilla voit rakastua puolisoosi uudelleen! Ohjaajina Sara ja Prakash Dhakal. Kurssi järjestetään Leiriniemessä (Kalarannantie 3, 04530 Ohkola).

Hinta on 200 €/pari Järvenpään seurakunnan jäseniltä. Muilta 268€/pari. Hinta sisältää täysihoidon. Omat lakanat ja pyyhkeet mukaan! Lastenhoito järjestetään tarvittaessa. Tiedustelut ja ilmoittautumiset pauliina.nurminen@evl.fi tai p. 050 577 4450.


29

VUOROVAIKUTUSTAIDOT PARISUHTEESSA 8.–10.10.2021 Leiriniemessä Tällä suositulla kurssilla keskitytään vuorovaikutustaitoihin. Kurssin teemoja ovat: − − − −

RIKASTA MINUA 19.–21.11.2021 Leiriniemessä Rikasta minua -parisuhteen rikastuttamisviikonloppu auttaa kohti uusia vuorovaikutustapoja:

Kuinka kuuntelen toista? Miten ilmaisen itseäni? Mitä on riitely? Miten tunteet vaikuttavat vuorovaikutustilanteessa? − Voiko ristiriitoja ratkaista luovasti?

− olemassa olevan hyvä merkille paneminen ja sanoittaminen

Parisuhteen vuorovaikutustaidot eivät ole vaikeita. Niistä voi kuitenkin aina oppia lisää. Opetteleminen kannattaa, sillä puhumiseen, kuuntelemiseen ja ristiriitojen ratkaisemiseen liittyvien taitojen kehittyminen vaikuttaa valtavasti parisuhteen hyvinvointiin. Ei sovi akuutissa kriisissä oleville pareille. Kurssille ei voi ottaa lapsia.

− arkisen ristiriitatilanteen ratkaiseminen

Ohjaajina ovat Minka ja Jarkko Hauta-aho. Kurssi järjestetään Leiriniemessä (Kalarannantie 3, 04530 Ohkola). Hinta on 200 €/pari Järvenpään seurakunnan jäseniltä. Muilta 268 €/pari. Hinta sisältää täysihoidon. Omat lakanat ja pyyhkeet mukaan! Tiedustelut ja ilmoittautumiset: pauliina.nurminen@evl.fi tai p. 050 577 4450

MAKSUTONTA NEUVONTAA PERHEILLE JA PARISKUNNILLE Seurakuntakeskus, Kirkkotie 1 B 050 428 8150, www.perheneuvonta.fi

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: pauliina.nurminen@evl.fi tai p. 050 577 4450

− toiveiden ja tarpeiden rakentava ilmaiseminen − läheisyyden merkityksen lisääntyminen

Kurssilla keskitytään suhteen vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin. Tämän lisäksi etsitään yhteisiä konkreettisia tavoitteita ja keinoja niiden toteuttamiseen arjessa. Tällä kurssilla voi puolisoon rakastua uudelleen! Kurssi ei sovi akuutissa kriisissä oleville pareille. Kurssille ei voi ottaa lapsia. Ohjaajina ovat Minka ja Jarkko Hauta-aho. Kurssi järjestetään Leiriniemessä. Hinta on 200€/pari Järvenpään seurakunnan jäseniltä. Muilta 268€/pari. Hinta sisältää täysihoidon. Omat lakanat ja pyyhkeet mukaan!

TUNNEKESKEINEN PARISUHDEKURSSI Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien perheasiain neuvottelukeskus järjestää syksyllä Tunnekeskeinen parisuhdekurssin, joka perustuu kiintymyssuhdeajatteluun. Sen avulla opetellaan tunnistamaan parisuhteen negatiivisia kehiä, avaamaan niitä sekä ymmärtämään omaa ja toisen käyttäytymistä yhteyden katkeamisen uhatessa. Kurssi pidetään Järvenpäässä 6.9–8.11.2021 maanantaisin klo 17–19. Ilmoittautumiset ja tiedustelut: merja.kaura@evl.fi. Lisätietoja saa myös verkkosivuiltamme: www.perheneuvonta.fi.


30

Lähetys – yhteinen tehtävä TASAUS-PÄIVÄ JANNEN KIRKKOKONTILLA

LÄHETYKSEN MONET KASVOT – KIRKON LÄHETYSPIIRI

lauantaina 25.9. klo 10–12.

Tiistaisin klo 14 Vanhankirkon Oliivissa, Kirkkotie 2 B.

OLETKO JO KUULLUT? – LÄHETYKSEN KIRKKOKAHVIT sunnuntaina 12.9., 10.10. ja 7.11. messun jälkeen klo 11.30 seurakuntasalissa, Kirkkotie 1 A. 

SUURET JA PERINTEISET ADVENTTIMYYJÄISET sunnuntaina 28.11. klo 11.30–13 seurakuntasalissa, Kirkkotie 1 A.

LÄHETYKSEN TYÖPAJA on sinulle, joka haluat olla tekemässä lähetystyötä käsilläsi. Tule ideoimaan ja tekemään yhdessä! Työpaja kokoontuu joka toinen maanantai klo 18 seurakuntatalon alakerrassa. Kokoontumiset 30.8., 13.9., 27.9., 11.10., 25.10., 8.11. ja 22.11.

7.9.

Ajankohtaista, Minna Kotajärvi

21.9. Australian siirtolaistyö ja Espanjan turistityö, Sakari ja Maija Vuorinen 5.10. Nepalin vammaistyö, Kirsti Kirjavainen 19.10. Lähetyskasvatus osana nuorisotyötä, Satu Koskimaa 2.11. Raamattutunti, Tarja Seppänen


31 16.11. Oliivin toiminta, Tarja Karhu sekä Open Doors avustusjärjestö, Pauliina Nurminen 30.11. Raamattutunti, Aino Luhtasela 14.12. Kauneimmat Joululaulut, kanttori laulattaa

MEDIALÄHETYSPIIRI

RAAMATTU- JA LÄHETYSILLAT

IKKUNA PALESTIINAAN -ILLAT

Kylväjän Raamattu- ja lähetysilta kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 18.30 Oliivissa, Kirkkotie 2 B

Kokoonnumme kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 18.30 Kirkonkulman salissa, Kirkkotie 6 A. Koronatilanteen takia noudatamme viranomaisten ohjeita ja turvavälejä. Illat pyritään striimaamaan ryhmän fb-sivulla.

1.9. Pia Heikkinen, lehtori 6.10. Pentti Marttila, pastori, koulutus- ja tutkimusjohtaja

Tiistaisin klo 14 Vanhankirkon Oliivissa, Kirkkotie 2 B

3.11. Aino Luhtasela, lähetystyöstä vastaava pastori

14.9. Internet lähetystyön apuna, Jari Vähäsarja, Medialähetys Sanansaattajat

Raamattuopetusta ja asiaa lähetystyöstä sekä kahvit, hartaus, virsiä ja rukousta. Vierailevat puhujat Kylväjästä tai seurakunnasta. Tervetuloa!

28.9. Raamattujen salakuljettaminen Neuvostoliittoon 1980-luvulla, Pirjo ja Kalevi Marin 12.10. Juha Auvisen merkittäviä hetkiä Sansan toiminnanjohtajan työsaralta, Sanansaattaja. Kooste lähetyskiihdyttämöstä. 26.10. Median siivin maailmalle, Marja-Liisa ja David Ezzine. Medialähetys Sanansaattajat 9.11. Intian kristittyjen tilanne hindunationalismin varjossa, Emil Anton, Open Doors 23.11. Isoiskoulutus seurakunnassamme, Mari Kaarlenkaski ja Johannes Joenpelto 7.12. Laulamme yhdessä, Elina Rantamäki

HANNA-RYHMÄ - TOIVOA NAISILLE kerran kuussa maanantaisin klo 14 Oliivissa, Kirkkotie 2 20.9. Armollisen Jumalan ylistys, Psalmi 103 18.10. Luojan suuruus, Psalmi 8 15.11. Herra, sinä tunnet minut, Psalmi 139 20.12. Matkalaulu, Psalmi 121 Hanna-työ eli Toivoa naisille -työ tukee maailman kärsiviä naisia ja rohkaisee heitä radio-ohjelmien kautta. Toimintaa on yli sadassa maassa ja radio-ohjelmia lähetetään yli 70 kielellä. Hanna-ryhmässä rukoillaan vaikeissa elämäntilanteissa elävien naisten puolesta.

15.9. USKOT-foorumi kansainvälisessä uskontojen vuoropuhelussa

Foorumin toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio kertoo yhteistyöjärjestöstä ja sen työstä. 13.10. Valter Juvelius ja kadonneen aarteen metsästys Palkitun kirjan kirjoittaja, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Timo R. Stewart kertoo Jerusalemin Temppelivuorella vuonna 1909 aloitetuista suurista kaivauksista. Juvelius uskoi, että liitonarkki oli kätketty Temppelivuoreen kaivettuun luolastoon.


32 17.11. Toivon ja rakkauden sanomaa Betlehemin lapsille Sidosryhmäkoordinaattori Satu Toukkari Suomen Pipliaseurasta kertoo Palestiinan Pipliaseuran Betlehemin lapset -ohjelmasta. 8.12. Joulunviettoa Palestiinassa ja Lähi-idässä Arabiankielisen seurakuntatyön pastori Ramez Ansara ja ohjaaja Mirna Nadra kertovat kristittyjen joulunvietosta Lähi-idässä ja nyt täällä Suomessa. Ikkuna Palestiinaan -illoissa tutustutaan ihmisten arkeen ja juhlaan Palestiinan alueella sekä kirkkojen toimintaan ja kristittyjen elämään siellä.

ELY:N LÄHETYSPIIRI Keskiviikkoisin 1.9., 6.10., 3.11. ja 1.12. klo 14 Vanhankirkon Oliivissa, Kirkkotie 2 B Keskustelemme ja laulamme Siionin Kanteleesta.

OLETKO JO KUULLUT? -LÄHETYSILLAT kerran kuussa Teamsissä maanantaisin 6.9., 4.10., 1.11. klo 17. Iltojen teemat liittyvät lähetystehtävän toteutumiseen maailmassa.

Betlehemin lapsi -ohjelma opettaa Raamatun arvoja Lähi-idän lapsille.

LÄHETYSTYÖN ESIRUKOUS Rukoilemme seurakuntamme nimikkolähettien, stipendiaattien ja lähetystyön puolesta. Siunaa ja varjele Päivi ja Sakari Löyttyä Namibiassa sekä Katja Tynkkystä perheineen Kolumbiassa. Siunaa nimikkolähettejämme ja heidän työtään, kun he ovat Suomessa. Siunaa stipendiaattejamme: Salomão da Costa Mazan teologian opintoja Angolassa sekä 20 nuoren opiskelua Nepalissa. Siunaa vammaistyötä Mongoliassa, Tansaniassa ja Nepalissa, koulutyötä Senegalissa, Palestiinassa ja SAT7 lähettämää opetusohjelmaa pakolaislapsille Syyriassa, sekä raamatunkäännöstyötä KaakkoisAasiassa ja pakolaistyötä Ateenassa. Aamen.


33

Apua & tukea MITÄ ON DIAKONIA?

Diakonia on käytännön toimintaa lähimmäisen auttamiseksi. Diakoniatyön perustana ovat Jeesuksen esimerkki ja opetukset. Jokaisella ihmisellä on joskus aikoja, jolloin tarvitsee toista ihmistä ja toivoa paremmasta. Ole yhteydessä diakoniatyöntekijään, kun haluat keskustella tai saada konkreettista apua omassa tilanteessa. Voit saada ohjausta ja neuvontaa sekä tarvittaessa taloudellista apua. Palvelemme kaikkia järvenpääläisiä. Kohtaamiset tapahtuvat mm. kodeissa, diakoniatoimistossa ja erilaisissa ryhmissä. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. ”Toivon Jumala täyttäköön teidät ilolla ja rauhalla”  Room. 15:13

AJANVARAUKSET DIAKONIATYÖNTEKIJÖILLE Ma ja to klo 10–11 puhelimitse p. 050 571 1889. Voit jättää myös soittopyynnön kirkkoherranviraston tai Jampan seurakuntakodin postilaatikkoon. Kirkkopihan diakoniatoimisto Kirkkotie 3 C

PERHEIDEN AJANVARAUS Nita Laine, diakoninen perhetyö, p. 050 377 2903 tai nita.laine@evl.fi


34

KEHITYSVAMMAISILLE WANHAN PAPPILAN KERHO Kokoontuu kahden viikon välein Kirkonkulman salissa (Kirkkotie 6 A). Tapaamiset maanantaisin 6.9., 20.9., 4.10., 18.10., 1.11., 15.11., 29.11. ja 13.12. klo 18–19.30. Kerhossa on mukavaa yhdessäoloa ja -tekemistä, laulua ja hartauksia. Tervetuloa mukaan! Wanhan pappilan kerho pidetään yhdessä Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakunnan kanssa. Kerhoon ilmoittaudutaan etukäteen seurakunnan diakonille. Ilmoittautuminen ei velvoita käymään joka kerta kerhossa. Ilmoittautumisella halutaan mahdollistaa turvallinen kerhossa käynti esim. kyytiongelmien kohdatessa. Kerhoon ilmoittaudutaan aina yhdeksi toimintakaudeksi kerrallaan (syksy ja kevät). Ilmoittautumiset ja lisätiedot diakonilta p. 040 665 6467.

KEHITYSVAMMAISTEN JOULUJUHLA Perjantaina 10.12. klo 10–11.30. Paikka Järvenpään seurakunta, Kirkkotie 1 A. Ilmoittautumiset 30.11. mennessä Marjo Jantuselle ma–pe klo 9.30–11.30 p. 050 343 1616. Kerrothan ilmoittautuessasi ruoka-aineallergiat ja mahdolliset apuvälineet. Lisätietoja diakonilta p. 040 665 6467.


35

VAPAAEHTOISINA YSTÄVINÄ TOIMIVIEN KOHTAAMISILTAPÄIVÄT Kirkonkulman salissa (Kirkkotie 6 A) tiistaisin 14.9., 12.10., 9.11. ja 14.12. klo 12.30–14.

MITÄ KUULUU? – VAPAAEHTOISTEN SOITTOYSTÄVIEN TYÖNOHJAUKSET Kammarissa Kirkkotie 1 C

tiistaisin 21.9., 26.10., 16.11. ja 21.12. klo 12.30–14. Tervetuloa mukaan vapaaehtoisena ystävänä tai soittoystävänä toimivat sekä uudet lähimmäisvapaaehtoistyöstä kiinnostuneet! Yhteyshenkilö diakoni Katariina Autero p. 050 431 9701 tai katariina.autero@evl.fi

KAMMARIN VERTAISRYHMÄ

MERIMIESKIRKKOPIIRI

Kokoontuu tiistaisin klo 14.30–16 seurakuntakeskuksen Kammarissa, Kirkkotie 1 C. Olet lämpimästi tervetullut tapaamaan muita, keskustelemaan kahvikupin äärellä ja hiljentymään yhdessä.

Tule keskustelemaan samanhenkisten ihmisten kanssa ajankohtaisista aiheista ulkosuomalaisuuteen liittyen.

Kokoontumispäivät: 21.9., 12.10., 26.10., 9.11., 23.11., 7.12. ja 21.12. Ryhmään mahtuu 10 osallistujaa kerrallaan. Ilmoittautuminen tekstiviestillä kyseisenä päivänä diakoni Mirka Rotola-Pukkilalle, p. 050 579 0832.

Merimieskirkkopiiri kokoontuu syyskaudella seuraavasti: ma 6.9., 4.10. ja 1.11. klo 13–14.30 Seurakuntatalon Kammarissa, Kirkkotie 1 C. Tiedustelut: Keijo Ruuskanen p. 050 435 9328 tai keijo.ruuskanen@evl.fi

OTA YHTEYTTÄ! Diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot sivulla 44.

Seurakunnassa on paljon erilaisia vapaaehtoistöitä. Kuvassa arkunkantajat Kari Ingelin, Markku Seppänen, Esko Lappalainen, Jaakko Suokas, Arvi Kekäläinen ja Timo Lönnroth. Lisää vapaaehtoispaikkoja löydät: www.arjenihmeita.fi


36

Myytit romukoppaan – ja oma talous hallintaan talousasioiden hoitamiseen. Se antaa keinoja ja välineitä, kuinka velkaantuminen pysäytetään ja kuinka raha-asiat saadaan pysymään tasapainossa.

Velat eivät vanhene koskaan Jokaisella velalla on oma vanhentumisaika.

Koulutetut Rari-neuvojat odottavat tapaamistasi. He ovat vaitiolovelvollisia sekä neuvonnan ajan että sen jälkeen. Älä jää yksin, ota yhteyttä!

Jos velasta on annettu tuomio tai päätös, se on täytäntöönpanokelpoinen 15 tai 20 vuotta.

Soita Marja Kososelle p. 040 046 6361 tai rari.jarvenpaa@evl.fi.

Sopimukseen perustuva rahavelka vanhentuu lopullisesti, kun eräpäivästä on kulunut 20 tai 25 vuotta.

Palvelua saa vain netistä Ulosottomies vie kaiken eikä siksi töihin kannata mennä Ulosotossa velallisella on aina oikeus suojaosuuteen. Korot ja kulut määräytyvät tuomion tai päätöksen mukaan. Ulosmittaus lyhentää aina velallisen omia velkoja. Velkojen hoitaminen edesauttaa veloista selviytymistä. Linkki ulosoton sähköiseen asiointipalveluun löytyy verkkosivuiltamme.

En voi tehdä mitään

Elämässä voi tapahtua sellaista, mitä ei voi eikä osaa ennakoida. Oma talous voi romahtaa monista eri syistä. Veloista selviytyminen vaatii omaa aktiivisuutta. Silloin kannattaa ottaa rohkeasti vastaan ulkopuolista apua.

Rari-neuvonnassa sovitaan henkilökohtainen tapaamisaika. Vapaaehtoinen tavataan seurakunnan tiloissa kahdesta kolmeen kertaa, noin tunnin kerrallaan. Toiminnassa on myös talousneuvonnan -chat keskiviikkoisin klo 18.30–20. Siellä voi asioida nimettömänä.

Raha-asianeuvonta Rari, rahat riittämään, tarjoaa yksilöllistä keskusteluapua

Lisätietoja, www.jarvenpaanseurakunta.fi/rari Marja Kosonen, diakonian asiantuntija p. 040 046 6361 • rari.jarvenpaa@evl.fi


37

VIIME VUONNA

Kirkon keskusteluapu (palveleva puhelin, palveleva chat, palveleva netti ja palveleva kirje) on sinua varten, joka kaipaat kuuntelijaa. Palveleva puhelin tarjoaa soittajalle mahdollisuuden purkaa mieltä painavia asioita puhelimitse nimettömänä. Kun elämä tuntuu raskaalta tai huolet liian suurilta, usein riittää, että joku kuuntelee. Kirkon ylläpitämän palvelun päivystäjät ovat tehtävään valittuja koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Päivystäjä tukee soittajaa kuuntelemalla ja pyrkii yhdessä löytämään soittajan elämäntilanteeseen parhaiten sopivia ratkaisuja. Päivystäjää sitoo vaitiolovelvollisuus.

− Palvelevassa puhelimessa käytiin 52 651 keskustelua, puhuttuja tunteja kertyi yli 15 000. Yhteydenottoyrityksiä oli 99 229. − Palvelevassa chattiin käytiin 5 321 keskustelua. Yhteydenottoyrityksiä oli 9 143.

PALVELEVA PUHELIN päivystää joka ilta klo 18–24 p. 0400 221 180.

PALVELEVA CHAT päivystää arkisin klo 12–20. evl.fi/keskusteluapu Monelle on helpompaa viestitellä chatissä puhelun sijaan. Monilla ei ole myöskään mahdollisuutta soittaa rauhassa vaan kirjoittelu on helpompaa.

MIELEKÄS VAPAAEHTOISTEHTÄVÄ – Sinustako päivystäjä? Etsimme uusia päivystäjiä Kirkon Palvelevaa Puhelimeen. Olisiko sinulla aikaa ja kiinnostusta kuunnella soittajaa? Koulutamme päivystäjät tehtävään. Kysy lisää Minna Kotajärvi, Palvelevan puhelimen toiminnanohjaaja p 040 729 3807, minna.kotajarvi@evl.fi.


38

HILJAISUUDEN POLKU Hiljaisuuden polku kiertää syksyn ajan kirkonmäkeä. Sen teemana kestävä diakonia. Tule tutustumaan miten diakonia näkyy ja vaikuttaa Järvenpäässä ja maailmanlaajuisesti, ihmistä ja luontoa kunnioittaen.

MUISTOHETKI PÄIHTEISIIN KUOLLEIDEN LÄHEISILLE su 31.10. kello 18 hartaushetki siunauskappelissa, Kaukotie 47. Tämän jälkeen sytytämme kynttilän edesmenneille läheisillemme. Yhteistyössä Järvenpään A-kilta ry:n kanssa.

SURURYHMÄ LÄHEISENSÄ MENETTÄNEILLE Vertaisryhmässä keskustellaan luottamuksellisesti läheisen kuolemaan ja suruun liittyvistä asioista ja tunteista. Ryhmä kokoontuu torstaisin 23.9.–4.11. klo 18–19.30 seurakuntakeskuksen Kammarissa. Ohjaajina toimivat pastori Anne Aho ja diakonissa Marketta Hyytiäinen. Tiedustelut ja ilmoittautuminen 8.9., 10.9. ja 14.9. klo 14–16 Marketta Hyytiäiselle p. 050 436 0548. Pääsy sururyhmään vahvistetaan ilmoittautuneille 14.9. jälkeen.

Rastien aiheina ovat ihmisarvo, kierrätys, diakonia maailmalla, reilu kauppa ja luonto hoitaa. Polun varrelta löytyy Jari Järvisen kauniita luontokuvia.


39

Syksy hautausmaalla

HOITOHAUDAT

PYHÄINPÄIVÄ

AJOLUPA

Hoitohautoja hoidetaan syyskuun loppuun asti ja kesäkukat poistetaan syyskuun viimeisellä viikolla. Tämän jälkeen haudoille voi viedä havut ja syysistutukset.

Marraskuussa, vuoden pimeimpänä aikana, omaiset vievät edesmenneiden läheisten haudoille sekä muualle haudattujen muistelupaikalle kynttilöitä ja lyhtyjä.

Liikuntarajoitteiset henkilöt voivat tarvittaessa pyytää toimistosta ajoluvan.

UURNAMETSÄ

Siunauskappelin Pyhäinpäivän hartaus 6.11. alkaa klo 16.

Uurnametsäalue viimeistellään vuoden loppuun mennessä ja otetaan käyttöön vuoden 2022 aikana.

TOIVONLEHTO Muualle haudattujen muistelupaikan läheisyyteen valmistuu tuhkahautaalue. Alueelle rakennetaan kierrätetyistä hautakivistä yhteismuistomerkki, johon kiinnitetään nimilaatat. Toivonlehtoon haudataan vainajan tuhka ilman uurnaa. Omaiset voivat olla mukana hautauksessa.

KYNTTILÄTALKOOT Pyhäinpäivän jälkeen koululaiset saapuvat talkootyönä keräämään muovikynttilät, joista he lajittelevat kierrätykseen menevät metallikannet. Omaisten on hyvä käydä hakemassa haudoilta lasiset hautakynttilät, koska ne rikkoutuvat herkästi sään vaihdellessa.

HAUTAUSMAAN TOIMISTO Avoinna klo 9–14 tai sopimuksen mukaan − Siunaus ja hautausvaraukset − Hautapaikka-asiat Kaukotie 48 p. 050 441 7929 / 040 721 7599 jpaanhautausmaa@evl.fi


40

Luottamushenkilöt JÄRVENPÄÄN SEURAKUNNAN KIRKKOVALTUUSTO 2019–2022 Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuusto valtuustoryhmittäin. Seurakunnan ylin toimielin on kirkkovaltuusto. Se päättää mm. talousarviosta, toiminta- ja taloussuunnitelmasta ja tilinpäätöksestä, perustaa virat, tekee rakentamispäätökset sekä valitsee jäsenet kirkkoneuvostoon ja johtokuntiin. Kirkkovaltuuston kokous on julkinen ja kaikille avoin. Tervetuloa seuraamaan kirkkovaltuuston kokouksia.

II “KIRKKO KESKELLE ELÄMÄÄ” – JÄRVENPÄÄN KOKOOMUS JA SITOUTUMATTOMAT Jäsenet

Varajäsenet (järjestyksessä)

Auranen Matti Graeffe Petri Kostama Rita Lehtonen Tero-Pekka Sallinen Ritva Sihvola-Rauttu Terttu Vakkuri Mirja Virkki Jukka (vpj.)

Fast Anni Pohjanheimo Marketta Åström Jarkko Kuusisto Tuija Ovaska Petri Raveala Kari Schevikhoven Van Frederik Nöjd Ismo Toivanen Matti Östberg Tiia Wilskman Lars-Erik Kallio Harri Rantala Topi Roth Pasi Kujala Ilkka

Kirkkovaltuuston puheenjohtajana toimii Hanna Graeffe ja varapuheenjohtajana Jukka Virkki. Kirkkovaltuuston kokousaikataulut ja pöytäkirjat verkossa: www.jarvenpaanseurakunta.fi/paatoksenteko/kirkkovaltuusto

I KIRKKODEMARIT JA SITOUTUMATTOMAT Jäsenet

Varajäsenet (järjestyksessä)

III PERUSKRISTITYT

Haaparanta Satu Kuusela Jaakko Luuk Ida Luuk Pekka

Karhu Ulla-Mari Laakkonen Mikko Eriksson Arja Puustinen Armo

Jäsenet

Varajäsenet (järjestyksessä)

Luukkanen Arto

Mäkinen Emmi Peltonen Lasse Tuominen Satu

Packalén Maj Uljas Lauri Tamm Pertti Virtanen Tuomo Hautamäki Minna Karulinna Martti Tuovila Arto Lindroos Pekka

Lehtola Lea Urpi Toni Urpi Soile


41 IV JÄRVENPÄÄN SEURAKUNNASSA PUOLUEPOLIITTISESTI SITOUTUMATTOMAT Jäsenet

Varajäsenet (järjestyksessä)

Berg Henry Graeffe Hanna (pj.) Harjula Unna Hyvärinen Anni Kekäläinen Arvi Laakso-Varis Sirpa Launonen Pekka Noso Marja Oksanen Kaija Peltola Jukka

Wallius Pinja Dhakal Prakash Jalokinos Sirpa Turunen Sari Kerminen Sanna Porkka Anni Korpela Mika Rantanen Katri Nuutinen Juha

Porkka Jouko

KIRKKONEUVOSTO 2020–2021 Kirkkovaltuusto valitsee joka toinen vuosi jäsenet kirkkoneuvostoon. Kirkkoneuvostoon Järvenpäässä kuuluu 10 luottamushenkilöä, jotka ovat kirkkovaltuustosta tai muuten seurakunnan toimintaa tuntevia henkilöit Kirkkoneuvoston tehtävät määrää kirkkolaki. Niitä ovat esimerkiksi seurakunnan toiminnan johtaminen, talouden ja omaisuuden hoito, kirkkovaltuustossa käsiteltävien asioiden valmistelu ja täytäntöönpano sekä useimpien viranhaltijoiden valinta. Kirkkoneuvoston puheenjohtajana toimii Hanna Graeffe ja varapuheenjohtajana Jukka Virkki. Kirkkoneuvoston kokousaikataulu ja pöytäkirjat: www.jarvenpaanseurakunta.fi/paatoksenteko/kirkkoneuvosto

Soinola Riitta

V KESKIRYHMÄT JA SITOUTUMATTOMAT Jäsenet

Varajäsenet (järjestyksessä)

Edry Tarja Ketomäki Jaakko Lappalainen Esko Marttila Pentti Riihimäki Esa

Pyykkönen Maija-Liisa Packalén Pekka Haapala Päivi Vainio Salla Wallenius Jarkko Varis Arimo Vistilä Tero Strandberg Stig Toivanen Risto Leino Eeva Anttila-Martikainen Mirja Pöyhtäri Kaarlo

Jäsenet

Henkilökohtainen varajäsen

Berg Henry Kekäläinen Arvi Kuusisto Tuija Lappalainen Esko Luuk Ida Luuk Pekka Noso Marja Porkka Jouko Vakkuri Mirja Åström Jarkko Graeffe Hanna (Valt. pj.) Virkki Jukka (Valt. vpj.)

Laakso-Varis Sirpa Oksanen Kaija Sihvola-Rauttu Terttu Ketomäki Jaakko Mäkinen Emmi Kuusela Jaakko Launonen Pekka Harjula Unna Sallinen Ritva Lehtonen Tero-Pekka


42 DIAKONIAJOHTOKUNTA 2019–2022

KIINTEISTÖJOHTOKUNTA 2019–2022

Jäsenet

Henkilökohtainen varajäsen

Jäsenet

Henkilökohtainen varajäsen

Auranen Matti Haapala Päivi Laakso-Varis Sirpa Launonen Pekka (vpj.) Lehtola Lea Launonen Pekka (vpj.) Puustinen Armo Kn:n edustaja: Lappalainen Esko

Wilskman Lars-Erik Leino Eeva Liisa Wallius Pinja Korpela Mika Luukkanen Arto Sallinen Ritva Hautamäki Minna Kn:n varaedustaja: Berg Henry

Anttila-Martikainen Mirja

Pyykkönen Maija-Liisa

Haaparanta Satu (pj.)

Tuovila Arto

Korpela Mika

Hyvärinen Anni

Lehtonen Tero-Pekka

Raveala Kari

Riihimäki Esa

Wallenius Jarkko

Soinola Riitta

Kerminen Sanna

Tamm Pertti

Karulinna Martti

Kn:n edustaja: Vakkuri Mirja

Kn:n varaedustaja: Åström Jarkko

JULISTUSJOHTOKUNTA 2019–2022 Jäsenet

Henkilökohtainen varajäsen

Dhakal Prakash (vpj.) Harjula Unna Uljas Lauri Kostama Rita Strandberg Stig Toivanen Matti Vainio Salla (pj.) Kn:n edustaja: Noso Marja

Peltola Jukka Jalokinos Sirpa Puustinen Armo Kuusisto Tuija Marttila Pentti Kallio Harri Haapala Päivi Kn:n varaedustaja: Kekäläinen Arvi

KASVATUSJOHTOKUNTA 2019–2022 Jäsenet

Henkilökohtainen varajäsen

Edry Tarja (vpj.) Fast Anni Hyvärinen Anni Oksanen Kaija (pj.) Packalen Maj Packalén Pekka Peltola Jukka Kn:n edustaja: Luuk Ida

Varis Arimo Östberg Tiia Korpela Mika Tuominen Satu Laakkonen Mikko Vistilä Tero Turunen Sari Kn:n varaedustaja: Luuk Pekka

Johtokunnat löytyvät myös verkkosivulta: www.jarvenpaanseurakunta.fi/paatoksenteko/johtokunnat

Esitteen kuvat: s. 3 Jari Niemi s. 5 Juha Vääräkangas s. 7 Atte Leskinen s. 9 Shutterstock s. 11 Markku Pihlaja s. 12 Juha Vääräkangas s. 13 Juha Vääräkangas (yläkuva) s. 14 Jari Niemi s. 17 Gospel-lattarit/ Tampereen NNKY s. 19 Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio s. 20 Jari Niemi s. 22 Anu Sorjonen Keskiaukeama: Vastavalo/Jani Kurkisuo-Pohjoisaho s. 26 Shutterstock

s. 27 Vanhustyön keskusliitto s. 28 Shutterstock s. 31 Gummerus s. 32 Suomen Pipliaseura/ Katri Saarela s. 34 Jari Järvinen s. 35 Riku Turtiainen s. 37 Jari Niemi s. 38 Kuvitus: Anssi Rauhala s. 39 Juha Vääräkangas s. 42 Juha Vääräkangas s. 46 Markku Pihlaja s. 47 Jari Järvinen Takakansi: Shutterstock Muut piirroskuvat: Mari Villanen


43

JANNEN KIRKKOKONTIN

Kirppu

löydät Järvenpään keskustasta, kävelykadulta. Lue lisää ja katso, milloin olemme paikalla: www.jarvenpaanseurakunta.fi/ kirkkokontti

ANNI AUTTAA!

Seurakunnalla on talousasioiden neuvontapalvelu Rari-chat. Keskusteluosioon pääset seurakunnan verkkosivulta: www.jarvenpaanseurakunta.fi/rari Anni on vapaaehtoinen talousneuvoja, jonka kanssa voit viestitellä keskiviikkoisin klo 18.30–20. Huom! Anni ei ole robotti.

KIRPPU AVOINNA: ti, ke, pe ja la 10–14, to 10–18.

KIRPPUTORI KIRPPU KIRPPUTORIN JÄRVENPÄÄN KIRKOLLA VAPAAEHTOISTEN KUUKAUSIKOKOUKSET TI-LA KLO 10–14 & joka kuukauden ensimmäinen maanantai TO KLO salissa, 10–18 klo 10 Kirkonkulman Kirkkotie 6 A. 6.9., 4.10. ja 1.11.

Arjen talousneuvot ovat maksuttomia. Chatissä käytävät keskustelut ovat luottamuksellisia. Palvelussa voi esiintyä nimettömänä.


44

Yhteystiedot SEURAKUNTAKESKUS Kirkkotie 1, PL 54 04401 Järvenpää 09 271 941 työntekijöiden sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@evl.fi Kirkkoherranvirasto palvelee: ma, ti, ke klo 9–15, to klo 9–17, pe klo 9–14 Cecilia Bartusch toimistosihteeri 050 441 7906 Marianne Hallasalo-Luukkonen toimistosihteeri 050 441 7802 Ida Cederström toimistosihteeri 040 193 2124 Taloustoimisto avoinna: ma–to klo 9–15, pe klo 9–12 Marja Sorri kirjanpitäjä 050 309 4486 Marja-Leena Rilla palkka- ja it-sihteeri 050 522 2433 PAPPI TAVATTAVISSA Ota yhteys kirkkoherranvirastoon ma–pe klo 9–13, 09 271 941 VUOROSSA OLEVA SEURAKUNTAMESTARI 040 041 7882 KIRKKOHERRA Vesa Koivisto 050 345 2415

TALOUSJOHTAJA Kari J. Hietala 050 562 6069 TOIMISTOPÄÄLLIKKÖ Tiina Ahonen 040 641 1655 HALLINTOSIHTEERI Hanna Warro 050 522 8471 VIESTINTÄ Johanna Luumi tiedottaja 040 184 3874 Jari V. Niemi tiedottaja 040 043 1638 PAPIT Anne Aho yhteiskuntatyö, yhteiskuntatyö, viestintä 050 375 0566

Maria Puotiniemi kasvatuksen työalajohtaja rippikoulu 040 689 5299 Petri Repo aikuis-, vapaaehtois- ja parisuhdetyö 050 564 4328 Heli Seppänen diakonia, hoiva- ja palvelukotien jumalanpalvelukset ja hartaudet 050 431 9702 Anu Sorjonen Jampan aluetyö, hallinto 040 538 7141 Krista Valtonen diakonia 050 406 8033 KANTTORIT Mikko Haapaniemi johtava kanttori 050 431 9439

James Cox kappalainen lapsi- ja perhetyö 050 435 6932

Toni Hintsala kanttori 040 641 3009

Vesa Koivisto viestintä, ystävyysseurakunnat 050 345 2415

Elina Rantamäki kanttori 050 414 4829

Aino Luhtasela jumalanpalveluselämä, kirkolliset toimitukset, lähetys 040 688 6672

Heikki Ruokonen kanttori 050 441 8059

Hanne Lukkari koulutyö, varhaisnuorisotyö ja Jannen kirkkokontti 050 343 1906

DIAKONIA Keijo Ruuskanen diakoni, diakonian työalajohtaja, 050 435 9328 keijo.ruuskanen@evl.fi

Katariina Autero diakoni, diakoninen lähimmäispalvelu, Yhteisvastuukeräys p. 050 431 9701, katariina.autero@evl.fi Heli Bergholm diakoni, diakoniakasvatus ja kehitysvammatyö virkavapaalla, yhteydenotot p. 050 431 9701, katariina.autero@evl.fi Seija Heiskanen diakoni, kirpputori, diakoninen yhteisötyö, 050 434 4822, seija.a.heiskanen@evl.fi Marketta Hyytiäinen diakonissa, diakoninen vanhustyö, 050 436 0548 marketta.hyytiainen@evl.fi Marja Kosonen diakoni, diakonian asiantuntija, talousneuvontaprojekti, 040 046 6361 marja.t.kosonen@evl.fi Nita Laine diakoni, diakoninen perheja nuorisotyö p. 050 377 2903, nita.laine@evl.fi Mirka Rotola-Pukkila diakoni, diakoninen aikuistyö, 050 579 0832 mirka.rotola-pukkila@evl.fi


45 VAPAAEHTOISTOIMINTA www.arjenihmeita.fi Tarja Karhu vapaaehtoistoiminnan koordinaattori 050 363 2466 LAPSET JA PERHEET Iia Palmgren kasvatuksen työalajohtaja (varhaiskasvatus), varhaiskasvatuksen ohjaaja 050 525 9334 Riina Granqvist varhaiskasvatuksen ohjaaja, vs. 050 439 3450 Jonna Vehmassalo varhaiskasvatuksen ohjaaja, virkavapaalla 050 439 3450 Anne Vuori kiertävä lastenohjaaja 050 462 4351 Satu Koskimaa lähetys- ja kasvatustyönohjaaja, ma. 040 549 6461 Jasmin Anttila, virkavapaalla varhaiskasvatustyön ohjaaja Sanna Hassinen varhaiskasvatustyön ohjaaja 040 542 2117 Pauliina Nyman varhaiskasvatustyön ohjaaja 040 543 8075 Lastenohjaajat Birgitta Hynninen 050 345 8746 Satu Liljavirta 050 462 4365

Sari Ilander 050 462 4448 Heini Kariluoto 040 182 4988 Miia Kukkonen 050 462 4501 Heidi Miettunen 050 300 2788 Tanja Pajunen 050 462 4039 Anne Saarinen 050 462 4068 Elina Salonen 046 921 1797 Päivi Valli 050 462 4398 Sinikka Varis 050 462 4472 NUORET Marjo Jantunen toimistosihteeri ma–ke klo 9.30–11.30 050 343 1616

Minna Valkeapää nuorisotyönohjaaja 050 539 1169 varhaisnuoret Sari Wallius perhetyönohjaaja, koululaiset 040 051 3386 Minna Österman nuorisotyönohjaaja 050 409 1909 varhaisnuoret, erityisnuorisotyö AIKUISET Pauliina Nurminen Julistustyön sihteeri 050 577 4450 LÄHETYS Minna Kotajärvi lähetyssihteeri, Palvelevan puhelimen yhdyshenkilö 040 729 3807 KEITTIÖ ma–pe klo 13–15 050 595 4151 Sinikka Natri 050 462 4062 ruokapalveluvastaava

Johannes Joenpelto nuorisotyönohjaaja 040 643 3023

KIINTEISTÖT Leena Hakala laitoshuoltaja 050 370 8301

Mari Kaarlenkaski nuorisotyönohjaaja 050 436 0561 rippikoulut, nuoret

Maarit Lehtinen laitoshuoltaja 040 705 8793

Kaisa Kalinen nuorisotyönohjaaja 040 571 1107 nuoret Jari V. Niemi nuorisotyönohjaaja 040 043 1638 nuoret

Asko Hyppönen kiinteistönhoitaja 050 409 4165 Arto Mäensivu kiinteistönhoitaja 050 464 5585

Tero Salomaa kiinteistönhoitaja 040 484 1173 Janne Nordström ylläpitopäällikkö 050 409 0643 SEURAKUNTAMESTARIT Vuorossa oleva: 040 041 7882 Harri Ahopalo seurakuntamestari 046 921 1881 Mira Isorinne seurakuntamestari 040 702 4113 Ilkka Niemi seurakuntamestari 040 706 4484 ilkka.s.niemi@evl.fi Elina Wiik seurakuntamestari, ma. 31.12.2021 asti. Tuula Seppälä seurakuntamestari Laurilan seurakuntakoti 040 717 9710


46 SEURAKUNNAN TOIMIPAIKKOJA HAUTAUSMAA JA SIUNAUSKAPPELI Kaukotie 47, Järvenpää Hautausmaan toimisto Kaukotie 48 jpaanhautausmaa@evl.fi 040 721 7599 Satu Vuorinen seurakuntapuutarhuri 050 443 4925 Anja Tyynelä hautaustoimen sihteeri 050 441 7929 Eveliina Puhakka hautausmaamestari 050 363 4005 Johanna Nieminen hautausmaamestari 040 635 9944 JÄRVENPÄÄN KIRKKO Kirkkotie 4 SEURAKUNTATALO Kirkkotie 1 neuvonta kirkkoherranvirasto taloustoimisto VANHAKIRKKO Kirkkotie 2

KIRKONKULMA Kirkkotie 6 050 436 0563 (iltapäiväkerho) 050 440 3362 (päiväkerho) ELÄVÄN VEDEN KAPPELI Kansakoulunkatu 13 Avoinna tapahtumien lisäksi sopimuksen mukaan. Seurakuntamestari: 040 041 7882 HAARAJOEN KERHOHUONE (vanha puukoulu) Haarajoenkatu 2 050 440 3369 JAMPAN SEURAKUNTAKOTI Pihkapolku 2 040 836 3399 LAURILAN SEURAKUNTAKOTI Riihitie 2 040 835 8866 päiväkerho 050 408 1157

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNTA VERKOSSA jarvenpaan.seurakunta@evl.fi www.jarvenpaanseurakunta.fi Facebook Järvenpään kirkko Järvenpään seurakunta Järvenpään seurakunta – Lapset ja perheet Järvenpään seurakunnan kirpputori Twitter Järvenpäänseurakunta tai @kirkonmaki Instagram www.instagram.com @jarvenpaansrk @kirkonmaki (nuoret) YouTube youtube.com/jarvenpaanseurakunta

LOUTIN KERHOTALO Harjutie 2 B 050 439 3455 MANKALAN KERHOHUONE Kytötie 73–75 050 440 3368 LEIRINIEMI Järvenpään seurakunnan leirikeskus. Kalarannantie 3, 04530 Ohkola Tiedustelut ja varaukset: 050 433 0738

OLIIVI Kirkkotie 2 B Seurakuntamestari: 040 041 7882 aikuistyön toimisto

KIRPPUTORI kirkon alakerrassa, Kirkkotie 4 C. Käynti Kansakoulunkadun puolelta. 050 407 1002 (vastaaja). Kirppu avoinna ti, ke, pe ja la 10–14, to 10–18.

KIRKKOPIHA Kirkkotie 3 Kasvatus ja diakonia

JANNEN KIRKKOKONTTI kävelykatu Jannella

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien PERHEASIAIN NEUVOTTELUKESKUS Seurakuntakeskus, Kirkkotie 1 B 050 428 8150 www.perheneuvonta.fi

PALVELEVA PUHELIN 0400 22 11 80 Palveleva puhelin on avoinna joka päivä klo 18–24. KIRKON KESKUSTELUAPUA kirkonkeskusteluapua.fi


47

Seurakunnan tilat soveltuvat erityisen hyvin perhejuhlien pitopaikaksi. Myös kokouksiin ja seminaareihin ne sopivat mainiosti. Lue lisää tilojen vuokraamisesta seurakunnan verkkosivuilta osiosta ”info ja asiointi”.

KIRKONMÄKI Kirkkotie 1 1 SEURAKUNTATALO Kirkkotie 1 PÄÄSISÄÄNKÄYNTI neuvonta päivystävä seurakuntamestari kirkkoherranvirasto taloustoimisto A SEURAKUNTASALI B PERHEASIAIN NEUVOTTELUKESKUS C KAMMARI PERÄKAMMARI TAKKAHUONE D LIIKUNTAHALLI 2 VANHAKIRKKO Kirkkotie 2 PÄÄSISÄÄNKÄYNTI A SALI B OLIIVI D KEITTIÖ 3 KIRKKOPIHA PÄÄSISÄÄNKÄYNTI RYHMÄTILAT – ”Oranssi” ja ”Violetti”

A DIAKONIA diakonian vastaanotto 4 KIRKKO Kirkkotie PÄÄSISÄÄNKÄYNTI A KIRKKOSALI LASTEN KAPPELI (ovi aulasta vasemmalle) C KIRPPUTORI 6 KIRKONKULMA Kirkkotie PÄÄSISÄÄNKÄYNTI KASVATUS (1. ja 3. kerros) A SALI RUOKASALI B ILTAPÄIVÄTOIMINTA C ELÄVÄN VEDEN KAPPELI F PUUTYÖTILA G PÄIVÄKERHO H NUORTENTILA 6 ELÄVÄN VEDEN KAPPELI PÄÄSISÄÄNKÄYNTI C käynti Kansakoulunkatu 13 C 7 HUOLTORAKENNUS


Löydä oma paikkasi, selaa tehtäviä www.arjenihmeita.fi -sivustolla tai ideoi uutta kanssamme. Et jää tehtäväsi kanssa yksin, saat vertaistukea! Soita Tarjalle p. 050 363 2466

Tehdään yhdessä Arjen ihmeitä!

Kirkkotie 1, 04400 Järvenpää www.jarvenpaanseurakunta.fi

Profile for Järvenpään seurakunta

Toimintaa ja tapahtumia – Järvenpään seurakunnan toimintaesite – syksy 2021.  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded