Page 1

VM

nummer 6 juli 2016

g in on K k’ ie un k lij ke er w as w et ‘H ste 0 0 1 de ek Willem-Alexander op bezo eld be in al or vo en rd oo w in e gs aa rd ie V


SPECIALE

NIJMEGEN COLLECTIE

HI-TEC.NL


MARSLEIDER JOHAN WILLEMSTEIN OVER DE 100STE VIERDAAGSE:

‘Het was werkelijk uniek!’

2015

Woorden schieten hem tekort, daarom houdt marsleider Johan Willemstein zijn conclusie over de 100ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen ook kort en krachtig: “Het was werkelijk uniek.” “Maar dan ook in alle opzichten”, voegt hij er aan toe. “Het wandelprogramma met zijn extra’s. Het daaraan gekoppelde feestprogramma. Het feestelijke, maar zeker ook sportieve gedrag van de wandelaars. Het enthousiasme van fans en toeschouwers. De extremen in hitte en nattigheid van het weer. De gepassioneerde inzet van honderden vrijwilligers. De hulp en ondersteuning van partners in organisatie. De bijdragen van sponsoren en leveranciers. Bij elkaar opgeteld heeft dat allemaal geleid tot een unieke en zeer geslaagde 100ste Vierdaagse.” De vier allerjongste deelnemers aan deze editie – Amber van Broekhuizen, Caithlyn Rosmalen, Lars Wissink en Marlou Wolters – maakten hun debuut in de Vierdaagse met succes. Ze kregen vrijdagmiddag alle vier hun eerste Vierdaagsekruis opgespeld. Ook recordhouder Bert van der Lans (69ste

barometer 2016

INSCHRIJVINGEN INSCHRIJFPERIODE

51.462

54.325 UITGELOOT

5.462

Vierdaagse) en zijn ‘runner-up’ Dick Koopman (67ste Vierdaagse) volbrachten de 100ste editie. Van de oudste mannelijke deelnemers, Herman Dubie en Jan Zwijnen (beiden 93), volbracht Herman Dubie de tocht en moest Jan Zwijnen helaas uitvallen. De 89-jarige mevrouw Truus Verhaegh uit Velden bij Venlo volbracht als oudste vrouwelijke deelnemer haar 10e Vierdaagse.

4.325

LIMIET INSCHRIJVINGEN

46.000

50.000

INSCHRIJVINGEN PER 1 JULI

n.v.t.

48.986*

NIET GEMELD

3.316

1.820 AANGEMELD

42.684

47.166

1STE DAG NIET GESTART/UITGEVALLEN

Binnenkort zijn alle statistieken van de 100ste Vierdaagse te vinden op www.4daagse.nl. Kijk voor foto’s en filmpjes op www.4daagse.nl/inbeeld, waar ook het internet-tv programma ‘de Vandaagse’ te vinden is. De 101ste Vierdaagse is van 18 t/m 21 juli 2017. Vanaf januari 2017 staan de reglementen en inschrijfprocedure op de website.

697

1.206

1STE DAG UITGELOPEN

41.987

45.960

2DE DAG NIET GESTART/UITGEVALLEN

894

2.050

2E DAG UITGELOPEN

41.093

43.910

3E DAG NIET GESTART/UITGEVALLEN

795

914

3E DAG UITGELOPEN

40.298

42.996

4E DAG NIET GESTART/UITGEVALLEN

206

Cijfers Rode Kruis Meer dan 5.000 deelnemers zijn door medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis geholpen tijdens de 100ste Vierdaagse. Bij elkaar hebben de hulpverleners bijna 4.000 paar voeten verzorgd en in totaal 12.645 blaren geprikt of behandeld. Naast blaren hadden de wandelaars ook te kampen met klachten als schaaf- en snijwonden en overbelaste spieren en gewrichten.

Flauwtes Het Rode Kruis heeft 344 wandelaars met flauwtes en 158 lopers met andere hitte gerelateerde klachten geholpen bij de EHBO-posten langs de

COLOFON Vierdaagse Magazine Online© is een uitgave van Stichting DE 4DAAGSE. Tekst en eindredactie: André Sonneville

40.092

route en in het grote behandelcentrum bij de Nijmeegse Wedren. Ruim 700 hulpverleners zijn er tijdens deze 100ste Vierdaagse ingezet, een recordaantal. De 445 EHBO’ers, 13 artsen en 36 verpleegkundigen hebben tijdens de hulpverlening 39.000 handschoenen gebruikt om hygiënisch te behandelen.

Materiaalgebruik 11.000 bloedlancetten (om blaren te prikken) 20 liter jodium 20 kilometer Leukoplast tape 35 liter kamferspiritus (voeten schoonmaken) 42.000 gaasjes 550 meter fixatiepleister

Ontwerp en opmaak: Kyah Romeny en Michel Wolf Tekeningen: Pia Sprong Fotografie in dit nummer: Patrick van Beek, Ger Loeffen, Esther Malmberg, Peter Schoonen en Ron Oostveen. Fotoredactie: Roos Jongenelen.

439

VIERDAAGSE UITGELOPEN

42.557

UITVALPERCENTAGE

6,07%

9,77%

* In 2015 werd de limiet van het aantal inschrijvingen genoemd op de barometer. In het onderdeel ‘niet gemeld’ waren de geannuleerde inschrijvingen opgenomen alsmede de personen die niet kwamen opdagen. Vanaf 2016 zal de beginstand van de barometer het aantal inschrijvingen weergeven dat niet is geannuleerd en wat nog kan opdagen tijdens de Vierdaagse.

Uitgever en redactie van deze uitgave zijn op geen enkele wijze verantwoordelijk, en kunnen derhalve nimmer daarvoor aansprakelijk worden gesteld, voor (de verwerking van) de producten en diensten van adverteerders, (onder) huurders en sponsors. Stichting DE 4DAAGSE stelt zich niet aansprakelijk voor het gebruik van tijdens de Vierdaagse uitgereikte producten van commerciële aanbieders.

3


Koning Willembezoekt

feliciteert recordhouder Koning Willem-Alexander uit Nijmegen met het Bert van der Lans (84) ste rdaagsekruisje. behalen van zijn 69 Vie

Koning Willem-Alexander bracht in Cuijk ook een bezoek aan de medische verzorgingspost, waar hij door hoofd Medische Dienst dokter Ernst-Paul van Etten werd rondgeleid.

4


-Alexander ste 100 Vierdaagse Koning Willem-Alexander liep in Cuijk over de vouwbrug naar de Limburgse oever van de Maas. Nederlandse genisten van 105 Geniecompagnie Waterbouw legden de vouwbrug deze week traditie­getrouw met Duitse collega’s en versierden de vouwbrug ter gelegenheid van de 100ste Vierdaagse met een baileyboog.

5


Naast het verruimen van de inschrijflimiet tot 50.000 deelnemers en het eenmalig toevoegen van de 55-km afstand, werd de 100ste editie van de Vierdaagse gevierd met diverse extra activiteiten. De Stertochten bijvoorbeeld. Vanuit alle provinciehoofdsteden in Nederland brachten totaal zo’n 1.200 deelnemers in wandelestafettes hun provincievlag naar Nijmegen. De Ereronde, waarbij totaal 100 wandelaars, verdeeld over vier groepen, de afstand 50 km één dag dubbel aflegden, had tot doel het sportieve karakter van de wandelsport te benadrukken. Een groep van ca. 30 (voormalige) topsporters Alle provincievlaggen werden wandelend naar Nijmegen gebracht.

100ste Vierdaagse – Ster Ereronde - thema Vrede en

100 Erero nde

lopers bij elkaar.

6


en -coaches nam onder regie van voorberei­dingen trainingsprogramma Via Vierdaagse met succes deel aan de 100ste Vierdaagse. Dankzij partner vfonds kon extra aandacht besteed worden aan de geüniformeerde deelnemers (militairen, veteranen, politieagenten, brandweerlieden, douaniers) in deze jubileumeditie. De Vierdaagse Sponsorloop tenslotte, was niet een specifiek jubileumproject, maar werd dat wel door de omvang waarin het uitgroeide door de spontane aanmelding van uiteindelijk meer dan 1.000 sponsorlopers die aan de 100ste Vierdaagse deelnamen voor een door hen zelf gekozen goed doel. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek in Vierdaagsekleuren aangelicht.

rtochten – Topsporters n Vrijheid – Sponsorloop

Topsporters

op de foto. en –coaches

7


100

ste

ndag 17 juli o z e s g a a d r Vie

aanmelden

Al 55 jaar lang begint de Vierdaagseweek traditioneel met de Vierdaagsemis, de ­laatste decennia in de St. Stevenskerk, hartje stad. Die middag melden de deelnemers zich aan. Ter g ­ elegenheid van de 100ste Vierdaagse vindt er dit jaar een feestelijke ­straatparade plaats, waarbij de vlaggen van alle 68 deelnemende nationaliteiten, de 12 provincievlaggen en de vlaggen van KWBN, DE 4DAAGSE, Ministerie van ­Defensie en van de gemeente Nijmegen naar start- en finishlocatie De Wedren w ­ orden gebracht. Daar wordt een korte, maar zeer indrukwekkende openings­ ceremonie gehouden. De 100ste Vierdaagse is geopend!

8


9


100

ste

aandag 18 juli Vierdaagse - m

aanmelden

De tweede aanmelddag breekt aan. Een soort reüniedag, onderbroken door wat formaliteiten (het aanmelden). Alle wandelaars ontvangen van Stichting DE 4DAAGSE als verjaardagscadeautje voor de 100ste ­Vierdaagse een prachtige rugzak. De w ­ arming-up van Olga C ­ ommandeur zet aan tot dansen en veel plezier. ’s Middags om vijf uur gaan de eerste 25 bikkels van de Ereronde van start voor hun buiten­gewone eerste 50 kilometer. Burgemeester Toon van ­Asseldonk van de gemeente Overbetuwe geeft het startsein (foto links).

Ontspannen met Vierdaagsetekening

10

Ipad tekenares Pia Sprong (1958) uit Kamerik bracht elke Vierdaagsedag op haar ipad herkenbaar in beeld. De tekeningen laat zij via een verhuurproject rouleren in wachtkamers van ziekenhuizen, (tand)artsen, apotheken en kantoren met publieksfunctie. “Zo kunnen mensen in de wachtkamer even weg dromen en met een beetje afleiding ontspannen. Voor mijn wachtkamerproject teken ik bij concerten, in de natuur en bij leuke (sport)evenementen, zoals de Vierdaagse.” Meer werk van Pia Sprong is te zien op haar website, www.piasprong.nl.


11


100ste

n... li - de Dag va u j 19 g a d s in d Vierdaagse -

Welgeteld 47.166 wandelaars hebben zich aangemeld voor de 100ste Vierdaagse. Per afstand worden ze met een confettiwolk weggeschoten door oud-marsleider Wim Jansen en Coen Terpstra, die al 50 jaar vrijwilliger bij het Uitvoerend Comité is. Het legioen gaat in opperbeste stemming van start, richting Betuwe. Maar het wordt warm, héél warm op deze Dag van Elst. Medische Dienst en Rode Kruis noteren meer onwelwordingen dan normaal, maar niet verontrustend meer. Een aardige briesje zorgt er voor dat de meeste wandelaars ook het laatste deel van de Dag van Elst – de befaamde Oosterhoutsedijk – zonder problemen achter zich laten. Wel veel uitvallers deze dag, 1.206.

12

… elst


13


100ste

- de Dag van... i l u j 0 2 g a d s oen Vierdaagse - w

… wijchen

De Dag van Wijchen is dit jaar ook een beetje de Dag van Druten. Voor het eerst sinds 50 jaar komt de Vierdaagse weer door Druten (en door/ langs Bergharen, Horssen, Afferden en Deest). In Druten gaat letterlijk de rode loper uit en de doortocht van de 55 km-afstand wordt hier een geweldig feest. Maar het Vierdaagselegioen heeft andermaal te kampen met grote hitte, die zich vooral in de bebouwde kommen doet gelden. Wandelaars volgen de adviezen van de marsleiding goed op: goed eten, blijven drinken, zorg voor zonbedekking. Organisatie en aanwonenden zorgen er in ruime mate voor dat de wandelaars niet droog komen te staan. Eenmaal terug in ­Nijmegen is het weer genieten van de bruisende en soms extravagante Roze Woensdag in de centrumstraten. Desalniettemin levert de tweede dag van de 100ste Vierdaagse een ­record aantal uitvallers op: 2.050.

14


15


100ste

... li - de Dag van u j 1 2 g a d r e d n o Vierdaagse - d

Voor het eerst Vierdaagse­ wandelaars (50 en 55 km) door het centrum van Gennep.

16

… groesbeek Vandaag, de Dag van Groesbeek, staat de wandelaars de ‘bergetappe’ van de Vierdaagse te wachten. Alle afstanden duiken het Groesbeekse heuvellandschap in, met de befaamde Zevenheuvelenweg tussen Groesbeek en Berg en Dal als sportief hoogtepunt. Deze dag is er extra veel aandacht voor het thema Vrede en Vrijheid, ook omdat alle militaire detachementen op de Canadese begraafplaats hun eresaluut brengen aan de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Voor duizenden wandelaars ondanks het weer een kippenvelmomentje.


Voor het eerst komen de lopers op de 50en 55-km afstand door het centrum van Gennep. Het stadje verleent hen een warme en feestelijke doortocht. Het is ideaal wandelweer, met 914 uitvallers wijkt het uitvalpercentage niet af van het historisch gemiddelde. Om vijf uur ’s middags gaat op de Wedren de laatste groep van 25 Ererondelopers van start voor hun extra Dag van Cuijk.

17


100

ste

li - de Dag van... ju 22 g da ij vr se ag Vierda

…cuijk en de intocht

18


De laatste dag van de 100ste Vierdaagse breekt aan. Nijmegen zindert. In Grave en Cuijk is het al vroeg feest, ondanks de regen die met bakken uit de hemel valt. De hele dag is in een marathonuitzending op televisie (NPO2) te zien. De vouwbrug over de Maas tussen Cuijk en Mook is extra feestelijk aangekleed met een baileyboog. Het Vierdaagse Orkest in Cuijk speelt als nooit tevoren. Honderdduizenden gladiolen, bij uitstek de overwinningsbloem, vinden hun weg naar de wandelaars. Koning Willem-Alexander maakt zijn opwachting in Cuijk en in Nijmegen! Vanaf het middaguur zorgt de zon voor een fenomenale intocht over de Via Gladiola, die van twaalf tot zes uur ’s middags één lange en brede stroom wandelaars te zien geeft, ­toegejuicht en aangemoedigd door honderdduizenden enthousiaste ­Vierdaagsesupporters. Helaas ­moeten 439 wandelaars op de ­laatste wandeldag alsnog opgeven.

19


VIERDAAGSE ÉN SPONSOR QUANTORE: EEN BIJZONDERE BELEVING

Kantoorartikelen voor iedereen

Quantore, groothandel voor kantoorartikelen en coöperatie voor de zelfstandige kantoorvakhandel uit Beuningen, sponsorde de Vierdaagse dit jaar voor de tweede keer. Quantore heeft als ‘Office/ial’ partner alle kantoorartikelen geleverd die gebruikt worden bij de starthokjes, informatiebalie, centrale administratie en persruimtes.

D

e Vierdaagse is een sympathiek evenement dat past bij de kantoorvakhandel. Quantore kantoorvakhandels bedienen een breed publiek, zorgen voor een bijzondere beleving en zijn er voor iedereen. Net als de Vierdaagse!

Beloftes Welke beloftes doet de Quantore kantoorvakhandel, naast een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, nog meer? • Compleet assortiment van 22.000 kantoorartikelen binnen 24 uur geleverd, waarvan een assortiment van 1.000 artikelen zelfs binnen 3 uur; • Deskundig advies en bijzondere diensten en services; • Altijd een winkel dichtbij. De kantoorvakhandel biedt veel meer dan alleen traditionele kantoorartikelen. Alles wat je nodig hebt om je werk te kunnen doen, thuis of op kantoor, vind je hier. Van schrijfwaren, kantoormachines en 3D-printers tot toiletpapier en Cup-a-Soup. Daarnaast ontzorgt de kantoorvakhandel je met handige diensten zoals een pennengraveerservice en sameday delivery.

20

Verkooppunten

Ook levert Quantore een uitgebreid kantoorassortiment aan partijen als Bruna, Primera, Blz., Libris en Sligro. In het magazijn van Quantore liggen meer dan 22.000 artikelen klaar voor verzending!

Het hoofdkantoor van de coöperatie zit vlakbij Nijmegen, aan de A73 in Beuningen. Quantore bestaat al bijna 100 jaar en levert aan ruim 450 zelfstandige kantoorvakhandelaren met zo’n 1.200 verkooppunten in de Benelux.

Met al je vragen over kantoorartikelen kun je terecht bij je kantoorvakhandel. Wandel eens bij ons binnen of kijk op www.quantore.com/ vierdaagse.


21

Vierdaagse Magazine Online 2016 - 6  

Online magazine over de 100ste Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you