Page 1

VM

nummer 2 mei 2018

lustra en er vi rs se it w Z t aa tr ls ke in w in Vierdaagsedrogist t es rk O e gs aa rd ie V et H rt ee st ve in Provincie Gelderland ijstjes nl te en em en ev in t en in m ro P r ee w repeteert al stein em ill W n ha Jo n m lu co gd aa sl ge g Rampenoefenin


EXCLUSIEVE AANBIEDING VOOR VIERDAAGSE DEELNEMERS

V-LITE SPHIKE LOW

SPECIAAL ONTWORPEN VOOR DE NIJMEEGSE VIERDAAGSE

HEREN OF DAMES

129.99

79.

99

Op vertoon van je startbewijs of met gebruik van de online code VIERDAAGSE

2

NU IN ALLE PERRY WINKELS EN OP PERRYSPORT.NL


‘Het beste en mooiste uit Gelderland’ Voor gedeputeerde Jan Markink, met Sport in zijn bestuurlijke portefeuille, staat het vast: “Sportevenementen vergroten de aantrekkelijkheid van Gelderland voor inwoners, recreanten, toeristen, ondernemers en sporters.

P

rovincie Gelderland legt de focus op een aantal sporten, zoals atletiek en wandelsport, wielersport, judo, hippische sport, tennis en volleybal.“

Voor iedereen “Wandelend door de prachtige bossen die onze provincie rijk is”, gaat hij verder, “op fiets, e-bike of paard op een van de vele paden, actief in zwembaden, hallen of op het paard door de velden en heide. Misschien wel als toeschouwer bij een van de vele evenementen of als deelnemer aan een side event. Sport is er voor iedereen: jong, oud, top- of breedtesporter, met en zonder beperking.”

Jan Markink

“De Vierdaagse Nijmegen biedt een prachtig podium voor wandelaars”, stelt Markink vast. “Het is fantastisch om de vele lopers uit de hele wereld te ontvangen in Gelderland!”

Sportieve energie Gelderland zette zich al op de kaart met het WK Beachvolleybal en de Giro d’ Italia. Ook de komende jaren zijn er aansprekende evenementen. Zoals de Vierdaagse en ook de Rode Kruis Bloesemtocht en Airborne Wandeltocht. Markink: “Het gaat bij deze evenementen niet alleen om de topsport, maar ook om de side-events en het enthousiasme en sportieve energie dat er vanaf straalt.” En over de betrokkenheid van de Provincie Gelderland bij onder meer de Vierdaagse: “Ik ben bijzonder trots dat wij bij al deze evenementen betrokken zijn. Als provincie dragen wij graag bij aan prachtige evenementen. Want met sport halen we het beste en mooiste uit Gelderland!”

Voorlichting over Vierdaagse voeding In het eerste nummer van Vierdaagse Magazine Online kondigde diëtiste Laura Hoogers het al aan: er wordt een voorlichtingsavond gehouden over ‘goede voeding voor, tijdens en na afloop van langdurige wandelinspanningen zoals de Vierdaagse’. De informatiebijeenkomst, gratis toegang, vindt plaats op maandag 11 juni tussen 17.30 en 18.30 uur in het gebouw van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), Kapittelweg 33 in Nijmegen. De organisatie is in handen van diëtistenpraktijk Profitt. Aanmelden voor 2 juni via info@profitt.nl of telefonisch 024-2042200.

VM ONLINE 3


Zwitsers vieren lustra de

tijdens 102 Vierdaagse

Voor de Zwitsers in de Vierdaagse Nijmegen kan het dit jaar dubbel feest worden. De Zwitserse militaire delegatie neemt voor de 60ste keer deel aan het wandelevenement. En de Zwitserse Week in Bemmel, ooit ontstaan uit de contacten tussen de Vierdaagse en de militaire delegatie, wordt van 15 tot en met 20 juli voor de 55ste keer gehouden.

D

it dubbel lustrum Vierdaagse jaar voor de Zwitserse (militaire) wandelaars wordt muzikaal opgeluisterd door het ruim 70 man sterke ‘Spiel der Kantonspolizei Bern’. Het is voor de vierde maal dat het Berner politieorkest de Vierdaagse en de Zwitserse Week in Bemmel opluisteren. Het muziekgezelschap ziet de optredens tijdens de Vierdaagse steeds opnieuw als een hoogtepunt. De Zwitsers komen zo graag naar Bemmel, dat ze in 2000 spontaan naar de Betuwe afreisden om meerdere aubades te brengen aan de toen terugtredende burgemeester Henk Bergamin.

Vierdaagsemis Zestig jaar militaire delegatie in de Vierdaagse heeft, naast de altijd feestelijke Zwitserse Week in Bemmel, ook de nodige anekdotes opgeleverd. Zo heeft bijvoorbeeld de Zwitserse deelname ten grondslag gelegen aan de kerkdienst op Vierdaagsezondag. Destijds kwamen de Zwitserse militaire deelnemers op zondagochtend per trein aan in Nijmegen. Oudere Nijmegenaren herinneren zich nog dat na aankomst op het Stationsplein appèl werd gemaakt. Waarna de militairen, die na de treinrit naar Nijmegen hun zondagse kerkplicht nog moesten vervullen, werden ‘afgemarcheerd’ naar in eerste instantie de Carmelkerk aan de Doddendaal en later achtereenvolgens de Antonius van Paduakerk aan

4

‘Spiel der Kantonspolizei Bern’ musicerend aan de wandel.

de Groesbeekseweg en de kerk van St Petrus Canisius aan de Molenstraat. Vanwege de grote belangstelling wordt de dienst inmiddels, dit jaar op 15 juli om 10.00 uur, gevierd in de St. Stevenskerk, hartje stad.

Bemmelse meisjes De gastvrijheid die talloze Bemmelse gezinnen biedt aan de vele Zwitserse muzikanten die in de loop van 53 jaar naar de Betuwe kwamen voor de Vierdaagse, heeft veel meer opgeleverd dan alleen die Zwitserse Week. Talloze uitwisselingen van verenigingen en particulieren hebben er in de loop der jaren plaatsgevonden. En maar liefst zes muzikanten van diverse Zwitserse muziekkorpsen die in Bemmel te gast zijn geweest, zijn gehuwd met Bemmelse meisjes.

Galaconcert Op welke wijze ‘Zwitserland 60 jaar delegatieland in de Vierdaagse’ gevierd gaat worden, staat nog niet helemaal vast. Het programma voor het ‘Spiel der Kantonspolizei Bern’ is wel al - in grote lijnen - samengesteld. Zo neemt het muziekkorps op zondag 15 juli deel aan het ‘Leemkuulers Kappellen Festival’ op het marktplein in Bemmel. Op de eerste wandeldag spelen ze in hartje Bemmel nonstop marsmuziek voor de langstrekkende Vierdaagselopers en op woensdagavond vindt er in de kerk in Haalderen een groot galaconcert plaats. Op donderdag, de Dag van Groesbeek, neemt ‘Kantonspolizei Bern’ samen met de Zwitserse militairen deel aan het traditioneel eerbetoon met kranslegging op de Canadese begraafplaats te Groesbeek. En op vrijdag, de slotdag van de 102de Vierdaagse, begeleidt het volledige muziekgezelschap uit Bern natuurlijk de Zwitserse miliatire detachementen die dan voor de 60ste keer de feestelijke intocht lopen.


Oud-marsleider Johan Willemstein kondigde bij zijn afscheid in 2017 aan dat hij, als ambteloos burger, “nu eindelijk weer eens” de Vierdaagse kon gaan lopen. Hoewel Johan ook gedurende zijn periode als voorzitter/marsleider redelijk wat gewandeld heeft, is hij, om zijn belofte waar te kunnen maken, toch aan het trainen geslagen. Zijn eerste training plande hij net in dat weekend in maart, toen de (gevoels)temperatuur niet boven de nul graden Celsius uitkwam. Zijn warme herinneringen aan die wandeling vertrouwde hij aan het papier toe in de vorm van onderstaande column.

trainen. Je weet maar nooit of in de derde week van juli de gevoelstemperatuur -15˚ zou kunnen zijn. Dus, thermo-ondergoed aan, een ski-jack, handschoenen, ijsmuts, en onderweg naar Macharen (ergens tussen Ravenstein en Oss) om daar 20 km te gaan lopen, samen met Janny. Onderweg in de auto werd al snel besloten om die afstand vanwege de kou in te korten naar 15 km. Als je 15 km zonder problemen kunt lopen, dan kom je tijdens de Vierdaagse toch zeker tot Elst, ook bij een omgekeerde route. En dan zal de 1ste dag ook wel geen probleem meer vormen, waarmee het eerste trainingsdoel al is gehaald. Dus wij onderweg op de 15 km. De eerste helft strak tegen de wind in, nog steeds snijdend en ijzig koud. Dat voelde als een soort poolexpeditie. De liefde voor het evenement in Nijmegen moet wel heel erg groot zijn om onder zulke omstandigheden door te trainen. Van een leidende rol was ik expliciet in een lijdende rol beland. “Want wij zijn één voor allen……”.

H

et is zondag 18 maart 2018. Buiten waait een snijdende ijzig koude wind. Voor de tweede keer heeft de Siberische beer zich gemeld. Echt weer om de kachel behaaglijk op te stoken en binnen te blijven. Maar ja, er moet wel worden getraind. Want over 4 maanden staat, voor het eerst sinds 1980, weer eens actieve deelname aan de Vierdaagse Nijmegen op het programma. 30 Km weliswaar, maar toch. En één van de adviezen van de organisatie is om onder alle weersomstandigheden te

Halverwege kwam de ommekeer. In een mooie warme stal stond voor alle deelnemers de koek en zopie klaar. Erwtensoep, broodjes warme worst, koffie, enz. En daar werd tegen schappelijke prijzen grif gebruik van gemaakt. “En allen zijn wij één……”. Na die weldadige rust blies de beer ons terug naar de start- en finishlocatie. Komende weken staan weer trainingstochten van 20, 25 of zelfs 30 km op het programma. Nog 2 maanden te gaan.

VM ONLINE 5


Welke grens steek jij over bij de SuperSelfie op de Wedren? Speel de hoofdrol in een panoramisch filmpje en beleef de SuperSelfie in Nederland, Columbia of Nepal. Je kent het Kadaster van de feitjes onderweg en de routekaarten tijdens de Vierdaagse. Maar we doen veel meer dan dat! In Nederland zijn landrechten goed geregistreerd. In 70% van de wereld is deze eigendomsregistratie niet op orde. Het Kadaster werkt internationaal mee grenzen uit te zetten en mensen een veilig ‘huis en haard’ te bieden. Wij zijn benieuwd welke grens jij oversteekt. We zien je graag op de Wedren!

Routepartner van de Vierdaagse

QUANTORE. PARTNER VAN DE VIERDA AGSE

6

WIJ WENSEN ALLE LOPER S VEEL SUCCES


Alice loopt Vierdaagse niet alleen voor zichzelf Alice de Ruiter uit Kampen loopt dit jaar voor de tweede keer de Vierdaagse. Vorig jaar, de 101ste editie, was meedoen aan de Vierdaagse nog een echte uitdaging. “Een onbekend avontuur, elke dag 40 kilometer lopen, ik zag er best wel tegenop”, kijkt ze terug. Nu, met de ervaring van vorig jaar op zak, kan Alice niet wachten tot ze weer van start mag.

T

erugkijkend denkt Alice dat niet alleen de gezelligheid en saamhorigheid onder alle wandelaars haar geholpen heeft om de finish te halen. Ook de extra motivatie die ze haalde uit haar actie voor stichting ‘de Mangoboom’, heeft zeker geholpen op moeilijke momenten. “Met de opbrengst van 4.500 euro heeft het weeshuis in Burkina Fasso, dat door de stichting ondersteund wordt, onder andere een watertoren kunnen repareren. Nu zijn de kinderen daar elke dag verzekerd van drinkwater.” Dit jaar loopt Alice weer voor ‘de Mangoboom’ en staat de teller voor Alice nu al op ruim 7.000 euro.

Het bedrag groeit nog elke dag. “De mogelijkheid om via de website van de Vierdaagse sponsorloop een actie te koppelen aan mijn deelname aan de Vierdaagse is een geweldige stimulans”, vertelt Alice. “Het geeft zoveel extra voldoening en ook al plezier in de voorbereiding dat iedereen dat eigenlijk zou moeten doen. En je hoeft niet te lopen voor één van de grote nationale goede doelen die op de website vermeld staan. Je kunt ook, net als ik heb gedaan, je eigen goede doel kiezen en daarvoor de Vierdaagse lopen.” Meer informatie: www.devierdaagsesponsorloop.nl

Alice de Ruiter zorgt dat ze nodige trainingskilometers maakt. Tegelijkertijd groeit het sponsorbedrag voor het door haar gekozen goede doel, stichting ‘de Mangoboom’, dagelijks.

Alle bij de Vierdaagse betrokken hulpdiensten hebben begin april op basis van het Vierdaagse Rampenplan een geslaagde rampenoefening gehouden. Plaats van (gesimuleerde) handeling was de gemeente Mook en Middelaar. Het bestaande rampenplan werd in 2016 geactualiseerd, maar werd daarna nog niet aan de praktijk getoetst. Betrokkenheid van drie veiligheidsregio’s - de Vierdaagse speelt zich ook in drie provincies (Gelderland, Limburg, Noord-Brabant) af - en twaalf gemeenten maakt een rampenplan voor het wereldevenement Vierdaagse extra complex. De gemeente Nijmegen, in de persoon van burgemeester Hubert Bruls, speelt bij een omvangrijk incident, en daarom ook bij de rampoefening, een leidende rol. Bij de oefening kwamen alle hulpdiensten (politie, brandweer en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR) Gelderland-Zuid, Brabant-Noord en LimburgNoord, in actie.

VM ONLINE 7


Dat de hele regio rond Nijmegen ieder jaar weer zijn uiterste best doet om van de Vierdaagse een succes te maken, blijkt uit de grote inspanningen die de twaalf doortochtgemeenten verrichten om de Vierdaagsewandelaars, hun supporters en alle andere bezoekers een gastvrij onthaal te bieden.

G

oed voorbeeld is de gemeente Gennep die op de derde dag, de Dag van Groesbeek, de 50 kmwandelaars ‘over de vloer’ krijgt. Gennep roept zijn inwoners, al dan niet via het verenigingsleven, op om een bijdrage te leveren aan een succesvolle doortocht van de 50 km-lopers door Gennep zelf en door Ottersum. “Heeft u als inwoner of vereniging in de gemeente Gennep een leuk idee voor de Vierdaagse, bijvoorbeeld het inrichten van een wateruitdeelpunt, massagepunt, het organiseren van spelletjes of andere activiteiten langs de route? Of wilt u met uw club of vereniging helpen versieren of opruimen na afloop? Stuur dan een Vierdaagse Feestidee in en kom in aanmerking voor een vergoeding van uw activiteit!”, schrijft het gemeentebestuur van Gennep op zijn website (www.gennep.nl).

VersIERDAAGSE pakket zo lang de voorraad strekt Voor mensen die in Gennep aan de route wonen, gaat het gemeentebestuur nog een stapje verder. De gemeente nodigt aanwonenden uit een ‘VersIERDAAGSE pakket’ aan te vragen. Dat pakket bestaat uit een aantal

Loop mee voor vrijheid en vrede Vrede komt niet vanzelf. Daar moet je aan werken, elke dag weer. Het vfonds ondersteunt inspirerende initiatieven en projecten die vrede en vrijheid stimuleren. Zoals de Vierdaagse, verzets- en oorlogsmusea, debatten op school, bevrijdingsfestivals en herdenkingen. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. Loop met ons mee; word vriend van het vfonds.

Vraag je gratis vriendenpas aan op www.vfonds.nl

8

feestelijke Gennep promotieartikelen (zie foto), waarmee een stukje parcours versierd kan worden. Het pakket wordt zo lang de voorraad strekt gratis beschikbaar gesteld. Zie www.gennep.nl/versierdaagsepakket.


“Voor alle wandelaars: heel veel plezier en ga goed voorbereid op pad!”

OPENINGSTIJDEN BEWUSTWINKELEN.NL-VIERDAAGSE DROGIST

Voor het vierde jaar op rij helpt Bewustwinkelen.nl de wandelaars vooruit. In de pop-up drogisterij op de Wedren kunnen wandelaars tijdens de Vierdaagse Nijmegen terecht voor vele verschillende drogisterijproducten op het gebied van wandelen, zoals pleisters, blarenprikkers pijnstillers, voetcrèmes, zonproducten en bandages.

ZONDAG 15 JULI: 12.00 TOT 18.00 UUR MAANDAG 16 JULI: 9.30 TOT 18.00 UUR DINSDAG 17 JULI T/M DONDERDAG 19 JULI: 12.00 TOT 18.00 UUR VRIJDAG 20 JULI (SLOTDAG VIERDAAGSE): GESLOTEN.

bestelling van 15 t/m 19 juli ook ophalen bij het tijdelijke afhaalpunt op de Wedren.”

Wat is Bewustwinkelen.nl?

Hoe werkt het?

Speciale Vierdaagsepagina

Bewustwinkelen.nl heeft meer dan 67.000 drogisterij- en reformproducten in het assortiment. Kortom, alles voor je gezondheid onder één dak. Van voeding tot voedingssupplementen, van zelfzorgmedicatie tot lichaamsverzorging en meer. Het assortiment biedt bovendien een ruime keuze uit natuurlijke, biologische en glutenvrije producten.

“Wat je voor 21.00 uur bestelt, staat de volgende dag al voor je klaar!”, legt de website van Bewustwinkelen.nl uit. “Je betaalt je bestelling pas bij het afhalen. Met meer dan 500 afhaalpunten is er altijd een winkel of apotheek bij jou in de buurt. In Nijmegen en omgeving zijn er meer dan 10 afhaalpunten te vinden. En natuurlijk kun je je online

Op Bewustwinkelen.nl/vierdaagse zijn alle producten te vinden die wandelaars op weg helpen in de Vierdaagse. “Blader door de categorieën en doe inspiratie op! Kom je er tijdens het wandelen achter dat je iets vergeten bent? Bestel het dan vóór 21.00 uur online, zodat je het de volgende dag kunt afhalen.”

VM ONLINE 9


VIERDAAGSE MERCHANDISE OP WWW.4DAAGSESHOP.NL OF BIJ LOPERS COMPANY NIJMEGEN

Met deze merchandise hoor je er helemaal bij! Stad en land afstruinen op zoek naar leuke merchandise artikelen die helemaal bij de Vierdaagse horen is niet meer nodig. Een virtueel bezoekje aan de officiĂŤle webshop van hoofdsponsor Hi-Tec (www.4daagseshop.nl) of een fysiek kijkje nemen in de winkel (Lopers Company Nijmegen, Bloemerstraat 14-18 in Nijmegen) voorkomt dat je tijdens de Vierdaagse figuurlijk in je hemd komt te staan en zorgt er voor dat je letterlijk de juiste outfit draagt voor de fantastische intocht op 20 juli over de Via Gladiola. Voor alle Vierdaagse t-shirts, broeken, petten en nog veel meer kun je dus terecht op 4daagseshop.nl of bij de Lopers Company Nijmegen. Of je nou de wandelaars aanmoedigt langs de kant, of dat je zelf de tocht der tochten loopt. Bemachtig nu snel je eigen Vierdaagse merchandise en laat zien dat je van de Vierdaagse houdt!

10


De eerste repetities van het Vierdaagse Orkest zijn alweer gehouden. Foto: Rob van Hassel

Vierdaagse Orkest nu met dansgroep

Het Vierdaagse Orkest, speciaal voor de Vierdaagse samengesteld uit muzikanten uit het Land van Cuijk, het Rijk van Nijmegen en noordoost Brabant, heeft voor dit jaar een primeur op het programma. Naast het orkest en een verder uitgebreide zanggroep, treedt tijdens de concertreeks in de Vierdaagseweek ook een dansgroep op.

H

et Vierdaagse Orkest heeft inmiddels zijn eerste repetities alweer achter de rug. Er wordt een nieuw veelbelovend programma ingestudeerd en de zanggroep, onder leiding van Stephanie Bongers- van Werkhoven, is uitgebreid met nieuwe, maar talentvolle leden. De samenstelling van het orkest, onder leiding van dirigent Bart van Zutven, zelf is niet veel veranderd. Met klassieke werken, maar ook pop, rock en

Hollandse meezingers is het muzikale programma weer erg gevarieerd. De dit jaar voor het eerst optredende dansgroep bestaat uit vier meiden, die onder leiding van Wendy Peters voor een extra showelement zullen zorgen. Het Vierdaagse Orkest speelt tussen 15 en 22 juli twee keer in Cuijk (Rooie Loperconcert en Kadeconcert), in Wijchen (Markt), in Nijmegen (Goffertpark) en in Boxmeer (Raadhuisplein).

Omdat door vervallen inschrijvingen en annuleringen het totaal aantal inschrijvingen significant onder de inschrijflimiet van 47.000 inschrijvingen daalde, besloot het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE voor het eerst in de Vierdaagsegeschiedenis een herinschrijving te laten plaatsvinden voor debutanten die in eerste instantie waren uitgeloot. Helaas verliep deze primeur niet zonder problemen. De 1.744 beschikbaar gekomen startbewijzen werden weliswaar na een paar uurtjes weer herverdeeld, maar voor het op maandag 23 april zo ver was, werd er onbedoeld toch nog wel een beroep gedaan op het geduld van liefhebbers voor zo’n opengevallen plaats. Ondanks dat bij het testen van de module voor de herinschrijving alles naar behoren werkte, rees er die ochtend een technisch probleem met de betaalmodule. Helaas duurde het een aantal uren voordat de technische storing werd opgelost. “We zijn ons ervan bewust dat het later opengaan van de module er toe geleid kan hebben dat mensen die om 10.00 uur klaar zaten om kans te maken op een startbewijs hier later op de dag niet meer toe in de gelegenheid waren. Maar omdat het sluiten van de module en het openstellen op een andere dag en/of op een ander tijdstip ook zou leiden tot mensen die op een eventueel nieuw tijdstip niet in de gelegenheid zouden zijn om in te schrijven terwijl ze dat die ochtend om 10.00 uur wel waren, is er voor gekozen om de herinschrijving ‘s middags door te laten gaan”, aldus woordvoerder Jennifer Bus-Vos van Stichting DE 4DAAGSE. Dezelfde dag nog bood de Vierdaagse zijn welgemeende excuses aan voor de technische storing.

VM ONLINE 11


Vierdaagse prominent in evenementenlijstjes Werd de Vierdaagse met de edities 2016 en 2017 tijdens het Nationaal Congres Evenementen (NCE) in april al uitgeroepen tot het Beste Publieksevenement, begin mei bleek uit de Evenementenmonitor Top100 2017 dat de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen op de derde plaats is geëindigd waar het gaat om de vrij toegankelijke evenementen.

I

n de Top100 over 2017 kwam de Vierdaagse op de eerste plaats uit wat betreft media-aandacht en op de vijfde plaats in bezoekersaantallen. Samen leverde dat de derde plaats op in de Top100-ranking op.

Van de Vierdaagse werden in het kader van de Nationale Evenementenprijzen de edities 2016 (100ste Vierdaagse) en 2017 beoordeeld. Volgens het juryrapport is de Vierdaagse “een belangrijke traditie die zowel nationaal als internationaal toonaangevend is in zijn soort. De positieve impact van het wandelevenement wordt voor deelnemers,

12

Een vertegenwoordiger van Stichting DE 4DAAGSE ontvangt de felicitaties van juryvoorzitter Eltje de Klerk alsmede een beeld en oorkonde.

toeschouwers, supporters, omwonenden en andere betrokkenen als uniek omschreven.” Het evenement heeft volgens de jury bovendien een enorm maatschappelijk effect. “Wandelen verbroedert een veelheid aan doelgroepen. Kortom de Vierdaagse verdient het om de kwalificatie als Beste Publieksevenement te krijgen.” De Vierdaagse heeft de plaatsing op de evenementenlijstjes dit keer op ‘eigen kracht’ bereikt. Vele jaren achtereen eindigde de Vierdaagse in de top drie van de grootste/ beste evenementen van Nederland, waaronder de noemer Vierdaagse de combinatie van de Vierdaagse Nijmegen en de Vierdaagsefeesten werd verstaan. De cijfers en resultaten van beide evenementen zijn nu separaat beoordeeld. In de Evenementen Top100 2017 bereikte de Vierdaagsefeesten plaats nummer 1.

Vierdaagse Magazine Online 2018 - 2  

Online magazine over de 102de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Vierdaagse Magazine Online 2018 - 2  

Online magazine over de 102de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Advertisement