Page 1

VM

nummer 1 maart 2017


NIEUWE KLEUREN NIJMEGEN COLLECTIE

2

HI-TEC.NL


Henny Sackers volgt Johan Willemstein op als marsleider

Na de 101ste Vierdaagse in juli draagt Johan Willemstein het voorzitterschap van Stichting DE 4DAAGSE over aan (nu nog) bestuurslid Henny Sackers (61), die daarmee dan ook de nieuwe marsleider van de Vierdaagse Nijmegen wordt. Met het terugtreden van Johan Willemstein en de benoeming van Henny Sackers wordt uitvoering gegeven aan het vastgestelde rooster van aftreden dat voor het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE geldt. Op de nu vacante zetel in het Vierdaagsebestuur is kolonel Kees van Eijl (56) benoemd.

Met het aantreden van prof.mr. Henny Sackers (61) - in het dagelijks leven hoogleraar aan de Radboud Universiteit heeft de Vierdaagse voor het eerst in haar geschiedenis een in Nijmegen geboren marsleider.

ers Johan Willemstein en Henny Sack

Succesvol loper Johan Willemstein (63) is al 36 jaar actief als vrijwilliger voor de Vierdaagse. De laatste tien jaar was hij marsleider en voorzitter van het Stichtingsbestuur. Voordat hij als controleur toetrad tot het Uitvoerend Comité, liep hij de Vierdaagse twaalf maal succesvol uit. Als Vierdaagsevrijwilliger was beroepsofficier Willemstein, die zijn loopbaan bij Defensie afsloot als luitenant-kolonel, actief bij de Dienst Controle, de Dienst VIM, plaatsvervangend marsleider naast oud-marsleider Chris Bos, lid van het Management Team met de portefeuille technische zaken en stond hij aan de wieg bij de geboorte van Stichting DE 4DAAGSE waarvan hij ook bestuurslid was. In 2007 volgde hij Wim Jansen op als marsleider. Vorig jaar, bij de viering van de 100ste Vierdaagse, werd Johan Willemstein koninklijk onderscheiden voor zijn verdiensten voor de Vierdaagse.

Reglementen Ook Henny Sackers was nauw betrokken bij de oprichting van Stichting DE 4DAAGSE. Sinds die oprichting was hij bestuurslid met de portefeuille juridische zaken en reglementen. Sackers liep de Vierdaagse 25 maal uit, maar moest

zijn wandelcarrière door een blessure beëindigen. Voor oudmarsleider Chris Bos was dat in 1997 aanleiding om hem in te lijven bij het Uitvoerend Comité, waar hij als bureaulist begon en uiteindelijk uitgroeide tot hoofd van start- en finishterrein de Wedren. Henny Sackers was bovendien tot 2012 voorzitter van de Vereniging Gouden Kruisdragers.

Heumensoord Zijn plaats in het bestuur wordt ingenomen door kolonel Kees van Eijl (57), Regionaal Militair Commandant en tevens plaatsvervangend commandant 11 Luchtmobiele Brigade te Schaarsbergen. Over zijn benoeming zegt Johan Willemstein: “Het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE is tot de slotsom gekomen dat het voor de Vierdaagse belangrijk is om iemand te zoeken met defensie achtergrond, iemand die daar op het juiste niveau een netwerk heeft, de taal spreekt en operationele achtergrond heeft.” Kees van Eijl was eerder betrokken bij de Vierdaagse omdat hij vanuit zijn functie bij Defensie verantwoordelijk was voor militair Vierdaagsekamp Heumensoord.

VM ONLINE 3


Vierdaagse elke dag van het Met behulp van een route-app kan de Vierdaagse vanaf nu elke dag van het jaar gewandeld worden. De gratis route-app biedt de gebruiker de gelegenheid de Vierdaagseroutes buiten het evenement om, dus in alle rust en ruimte, te bewandelen.

M

et de ‘Alledaagse’, in oorsprong geïnitieerd door Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen RBT KAN, kan de wandelaar op iedere gewenste locatie ‘instappen’. Onderweg worden er tips gegeven over highlights in de route, wetens- en bezienswaardigheden en horecagelegenheden. Al deze extra informatie maakt deze app ook zeer geschikt als trainingsroute voor de Vierdaagsewandelaars.

Eigen tempo De ‘Alledaagse’ als app is door RBT KAN uitgegeven in samenwerking met Stichting DE 4DAAGSE en met onder-

4

steuning van de provincie Gelderland. De nieuwe app zorgt voor een nog sterkere positionering van Nijmegen als belangrijkste wandelstad van Nederland. Herre Dijkema, directeur van RBT KAN: “Met de Alledaagse loop je de routes van de Vierdaagse van Nijmegen, met de bijbehorende doorkomstgemeenten op de vier verschillende dagen en de prachtige natuur.” Nieuw is het zelf te bepalen tempo waarin je de Alledaagse voltooit. Dijkema: “Zo heb je alle tijd om te genieten van alles wat het Rijk van Nijmegen te bieden heeft. Je bepaalt zelf de starttijd, net als de afstand.” Met uitzondering van de militaire parcoursen, zijn in de gratis route app alle routes van de Vierdaagse opgenomen, zowel de 30, 40 als 50 kilometer. In de app zijn bovendien filmpjes te zien van de met supporters omzoomde routes ten tijde van de Vierdaagse.

Volop genieten Verreweg de meeste wandelaars zijn, nadat zij de


jaar! Marsleider Johan Willemstein (l) en RBT KAN-directeur Herre Dijkema lanceren wandelapp de ‘Alledaagse’. Foto: Joost Ooijman

Vierdaagse hebben gelopen, zeer enthousiast. “Het is genieten van alle sfeer en gastvrijheid, naast het leveren van deze sportieve prestatie”, weet marsleider Johan Willemstein van de Vierdaagse uit eigen ervaring. “Maar het karakteristieke landschap van het Rijk van Nijmegen gaat in alle drukte aan menig wandelaar voorbij. Begrijpelijk, enerzijds doordat de wandelaar zo op het behalen van de eindstreep is geconcentreerd en anderzijds door het grote aantal wandelaars op het parcours.” “Reacties vanuit het wandellegioen wijzen uit dat er velen zijn die juist rust en ruimte willen en volop willen genieten van de natuur. Voor die wandelaars hebben we samen met RBT KAN deze Alledaagse wandelrouteapp ontwikkeld. Wij zijn ervan overtuigd dat we met dit mooie product veel wandelaars een groot plezier doen”, aldus Willemstein.

het hele jaar genieten van de Vierdaagse Nijmegen download de app

vvvrijkvannijmegen.nl

VM ONLINE 5


Hans-Peter Brands, directeur Medzorg Nederland (distributeur van Ice Power) en Vierdaagse voorzitter Johan Willemstein ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst. Sponsormanager Bram Brinkman kijkt toe. Foto: S4D, Ger Loeffen.

ICE POWER VERSTERKT SERVICENIVEAU AAN VIERDAAGSE DEELNEMERS

Vanaf de 101ste editie in juli 2017 zullen de deelnemers aan de Vierdaagse voor, tijdens en na afloop van de dagelijkse wandeltocht kennis maken met de Ice Power spiergel producten die uit Finland afkomstig zijn. Het merk Ice Power is met haar spierverzorgende producten een driejarig partnership aangegaan met de Vierdaagse Nijmegen. Ice Power heeft tijdens de Vierdaagse een stand op het start- en finish-terrein de Wedren en is ook onderweg actief om wandelaars direct te helpen bij de verzorging van vermoeide spieren en gewrichten.

Extra mogelijkheden Johan Willemstein, voorzitter van Stichting DE 4DAAGSE: “Het is mooi dat er steeds weer bedrijven zijn die hun aan de wandelsport gerelateerde producten aan ons evenement willen koppelen. Dat versterkt het serviceniveau aan onze deelnemers en biedt ons als organisatie ook extra mogelijkheden.” Hans-Peter Brands, directeur Medzorg Nederland, de distributeur van Ice Power: “Het is

6

fantastisch dat wij nu de gelegenheid krijgen om de werking van ons product Ice Power de komende jaren extra onder de aandacht te brengen van de wandelsporttoppers die de Vierdaagse Nijmegen lopen. Wij ontmoeten en adviseren hen straks graag.”

scheenbeen- en overige wandel gerelateerde klachten. Ice Power is pijn verminderend, ontstekingsremmend en herstel bevorderend. Ice Power zorgt voor optimale verzorging van de spieren en gewrichten voor, tijdens en na het wandelen.

Breed spectrum

In winkels en op web

De Ice Power frisse spiergel producten verlichten en verminderen kans op spier- en gewrichtspijn. Door de toevoeging van menthol en eucalyptus hebben de Ice Power producten een breed werkingsspectrum en kunnen ze onder andere gebruikt worden bij overbelaste en vermoeide spieren en gewrichten, opgezwollen voeten, krampen of bij knie-,

Ice Power bestaat inmiddels meer dan 20 jaar en is verkrijgbaar in meer dan 55 landen. Ice Power is een spiergel voor zowel (top) sporters als mensen met alledaagse pijnklachten en blessures. Ice Power is in Nederland verkrijgbaar bij onder andere sportwinkels, apotheken, drogisten en webwinkels zoals Vierdaagsedrogist BewustWinkelen.nl.


MAAR LIEFST 49 GOEDE DOELEN GAAN PROFITEREN VAN WANDELPRESTATIE VGZ-TEAM

Het heeft Zorgverzekeraar VGZ als zorgpartner van de Vierdaagse, wederom geen enkele moeite gekost om een Heldenteam van 100 wandelaars op de been te brengen. Deze helden gaan met elkaar de 101ste Vierdaagse lopen en zamelen hierbij geld in voor een zelf gekozen goed doel.

VGZ Helden zijn inmiddels een bekende verschijning in de Vierdaagse. Foto: Studio Mad.

VM ONLINE 7


Het was zo’n beetje ergernis nummer 1 bij de Vierdaagsewandelaars: na een lange wandeldag in het Julianapark in rijen moeten wachten om je af te melden en de startkaart voor de volgende dag op te halen. Door de procedure van het aan- en afmelden te wijzigen, hoopt de marsleiding die wachttijden met ingang van de 101ste Vierdaagse aanmerkelijk te kunnen bekorten.

D

e drukte bij het finishen – en ook tijdens het aanmelden op zondag en maandag voorafgaand aan de Vierdaagse - beter spreiden over alle bureaus. Dat is het basisidee voor de gewijzigde aanpak. In de oude situatie kreeg iedere deelnemer op zijn eigen afstand een specifiek bureau toegewezen waar na afloop van de wandeldag afgemeld moest worden.

8

Bureau naar keuze Bij de nieuwe procedure voor de 101ste Vierdaagse komt het erop neer dat de bureaunummers zullen verdwijnen en dat een deelnemer zich af kan melden bij een van de bureaus van de afstand 30km, 40km of 50km. Niet meer bij een specifiek bureau (op basis van het loopnummer), maar bij het bureau (van de te lopen afstand) naar keuze, bijvoorbeeld het bureau waar de kortste rij staat. Leonie Vink, die tijdens de Vierdaagse samen met Eugène Heman de gang van zaken in het Julianapark coördineert, is blij met de aangekondigde wijziging. “We kunnen met deze werkwijze veel flexibeler optreden. Dreigen er toch ergens rijen te ontstaan, dan kunnen we per afstand makkelijk extra bureaulisten inzetten om de drukte snel het hoofd te bieden. En als het aan een bureau door welke oorzaak dan ook een beetje vertraagt, kan de wandelaar zonder bezwaar

een ander bureau op zijn afstand kiezen, waar geen rij staat.” Na het aankondigen van de veranderde werkwijze bij het aan- en afmelden vroegen enkele wandelaars zich in de sociale media af of dit het einde zou zijn van de persoonlijke contacten die zij tijdens de Vierdaagse met sommige bureaulisten hebben. “Dat hoeft helemaal niet”, stelt Leonie Vink gerust. “Wandelaars kunnen op hun afstand hun favoriete bureaulist opzoeken en zich daar, zoals altijd, aan- en afmelden. Eigenlijk verwachten we dat de bureaulisten nu zelfs ietsje meer tijd zullen hebben om het persoonlijk contact met de wandelaars tot z’n recht te laten komen.”

30 km start gesplitst Tegelijkertijd met de verandering in aanmelden op zondag en maandag en het afmelden op de wandeldagen, voert de marsleiding


Wachtrijen in het Julianapark: ergernis nummer 1 bij de Vierdaagsewandelaars. Foto: S4D, Ger Loeffen

nog een wijziging in door de 30 km te splitsen in een vroege en een late startgroep, zoals op de 40 km afstand al jarenlang gebruikelijk is. “De afgelopen jaren zien we dat steeds meer wandelaars kiezen voor de 30 kilometer. De verwachting is dat ook de komende jaren deze groep wandelaars steeds groter wordt”, legt woordvoerster Jennifer Bus-Vos van de Vierdaagse uit. “Het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE heeft daarom besloten om met ingang van de komende Vierdaagse niet alleen de 40-kilometer wandelaars in twee groepen te laten vertrekken, maar om dit principe ook bij de groep 30-kilometer wandelaars in te voeren. We willen hiermee bereiken dat ook deze groep meer verspreid op het parcours komt, wat het wandelgenot en de doorstroming op de routes hopelijk ten goede komt.”

Deelnemers hoeven zich niet meer aan- of af te melden bij een specifiek bureau. Voor de 101ste Vierdaagse komt het erop neer dat de bureaunummers verdwijnen en dat een deelnemer zich af kan melden bij een van de bureaus van de afstand 30km, 40km of 50km. Bij de keuze van een bureau zijn slechts de afstand en de groep van belang. Net zoals in voorgaande jaren zijn er twee groepen 40 km (de eerste en tweede groep). Omdat er steeds meer deelnemers op de 30 km zijn, is nu ook de 30 km opgesplitst in twee groepen. Het onderscheid tussen de twee startgroepen voor de zowel de 30 als de 40 km wordt duidelijk gemaakt met behulp van pictogrammen. Deelnemers aan de 30 en 40 km zijn ingedeeld in de groepen gladiool of wandelschoen. Op de bevestiging van inschrijving, waarmee de deelnemers zich moeten aanmelden op zondag of maandag, is te zien welk pictogram hij of zij kreeg toebedeeld. Deelnemers melden zich dus aan bij bureaugroep 50, 40 gladiool, 40 wandelschoen, 30 gladiool of 30 wandelschoen. De nieuwe bureau-indeling geldt voor de aanmelddagen (zondag en maandag), maar ook voor het afmelden, elke Vierdaagsedag na de wandeling.

VM ONLINE 9


Vierdaagse Sponsorloop ook actief in 101ste editie De Vierdaagse Sponsorloop die na de 100ste editie van de Vierdaagse in 2016 eindigde met records in aantallen deelnemers - 978 wandelaars lieten zich noteren als Vierdaagse Sponsorloper - en gesponsorde bedragen gaat in de 101ste editie van de Vierdaagse gewoon door. Iedereen die overweegt om zijn of haar Vierdaagse voor het goede doel te gaan lopen kan weer deelnemen aan de Vierdaagse Sponsorloop. Onderzoek heeft aangetoond dat 94% van de sponsoren opnieuw zullen sponsoren, ook in 2017!

D

e Vierdaagse Sponsorloop is géén nieuw evenement maar een extra activiteit bij de ‘gewone’ Vierdaagse voor iedereen met het hart op de juiste plaats. “U loopt dezelfde afstand op dezelfde dagen maar nu extra gemotiveerd omdat u niet alleen voor u zelf loopt maar ook voor een ander”, aldus een woordvoerder van de

10

Vierdaagse Sponsorloop, die als extra service aan de wandelaars is opgezet. “Ook tijdens de training helpt het u om vol te houden zodat u goed voorbereid en extra gemotiveerd op 18 juli aan de start verschijnt.”

Hoe werkt het? Nadat inschrijving voor de Vierdaagse 2017

heeft plaatsgevonden, kunnen deelnemers op de website van de Vierdaagse Sponsorloop hun eigen actiepagina maken. Zij kunnen zelf een goed doel kiezen. Bijvoorbeeld een van de grote nationale goede doelen die partner zijn van de Vierdaagse Sponsorloop of een ‘eigen’ organisatie of stichting opgeven en daarvoor in actie komen. De zeer gebruiksvriendelijke website maakt actievoeren gemakkelijk en leuk. En de stichting Vierdaagse Sponsorloop zorgt ervoor dat elke gedoneerde euro ook echt bij het gekozen goede doel terecht komt zónder dat de deelnemer er veel werk aan heeft. “Het enige dat deelnemers hoeven te doen is met zo veel mogelijk vrienden en kennissen delen hoe fantastisch zij de Vierdaagse vinden en hen vragen om het gekozen doel met een sponsorbedragje te steunen. De eerste aanmeldingen zijn al binnen en de eerste bedragen zijn ook al toegezegd. Maar er zijn nog voldoende plaatsen beschikbaar, zie www.devierdaagsesponsorloop.nl.” De Vierdaagse Sponsorloop is er alléén voor Vierdaagse lopers!

Vierdaagse Magazine Online 2017 - 1  

Online magazine over de 101ste Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Vierdaagse Magazine Online 2017 - 1  

Online magazine over de 101ste Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Advertisement