Page 6

A fenntartható turizmus évévé nyilvánította 2017-et az ENSZ

A fenntartható turizmus éve A fenntartható turizmus hozzájárul a fenntartható fejlődés három pilléréhez – a gazdasági, a szociális és a környezeti pillérhez. A turizmus mint célkitűzés a Fenntartható Fejlesztési Menetrend 2030 fejlesztési céljai között is megjelenik. 2030-ig a munkahelyteremtő, valamint a helyi kultúrákat és helyi termékeket előtérbe helyező fenntartható turizmust ösztönző programokat kell megvalósítani.

Nagyjából harminc évvel ezelőtt elindult egy mozgalom az állatmegfigyelő utazásokat szervezők körében, annak érdekében, hogy a turizmus során a turisták ne tegyék tönkre a környezetet, amelyet meglátogatnak, és ne bolygassák, ne veszélyeztessék a megfigyelt állatokat.

Ökoturizmusnak nevezték el, és szlogenjük: „Csak a fotóidat vidd magaddal és csak a lábnyomodat hagyd magad után!” A felelősségteljes turizmusnak átfogóan kell kezelnie a turizmus minden fajtáját – nem csak a természeti környezetre irányulót. Így született meg a „jobb hely élni és jobb hely látogatni” szlogen.

6 | VIDÉKJÁRÓ

A [www.felelossegteljesutazas.hu] oldal fontos azon törekvése, hogy növelje a helyiek számára a turizmusból származó bevételeket, valamint, hogy megakadályozzuk a „zöldrefestést”, amely aláásta az ökoturizmust. Ennek szellemében az oldalukon az utazásokra vonatkozó részletes információk mellett elolvashatóak a szolgáltatók (pl. szállások és a közlekedés) felelősségteljes turizmus politikája, valamint a korábbi utasok értékelése is. A Turizmus Online [www.turizmusonline.hu] közreadta a világ top 100 fenntartható desztinációja listát. 2014-ben készült először ilyen lista a legzöldebb úti célokról. 2015-ben több mint 150 nevezetés érkezett, melyeket egy 100 fős szakértői csapat bírált el. A zsűri hangsúlyozta, hogy bár rengeteg az előremutató kezdeményezés, egyetlen úti cél sem tekinthető jelen pillanatban 100%-ban fenntartható desztinációnak. 15 alapkritériumnak kellett megfelelniük a fenntartható desztinációknak: • fenntarthatósági koordinátor – vagyis foglalkoztatnak olyan szakembert, aki a fenntartható desztinációmenedzsment megvalósításával foglalkozik • turisztikai stratégia – a desztináció rendelkezik naprakész, nyilvánosan elérhető, egész éves turisztikai irányelvvel vagy stratégiával, amely az összes fontos kérdéssel foglalkozik • természetvédelem – hatékonyan védik a természeti örökséget, élőhelyeket, fajokat és ökoszisztémákat • állatetika – hatékonyan ellenőrzik az állatok felhasználását a turizmusban, hogy ezzel megelőzzék az állatok szükségtelen szenvedését, megbetegedését, pusztulását • táj és természet – védik a tájat és a helyi sajátosságokat, megelőzik a táj pusztulását és a túlzott urbanizációt • szennyvízkezelés – megfelelően működik a rendszer, hogy minimalizálja a környezetre gyakorolót negatív hatást • hulladékcsökkentés – a szilárd hulladék mennyiségét figyelik, csökkentik, különösen a műanyagok esetében. Szelektív hulladékkezelés és újrafelhasználás folyik • a fosszilis energiafüggőség csökkentése – ösztönzik a fosszilis energiaforrásoktól való függőséget és támogatják a megújuló energia felhasználását • a kulturális örökség megőrzése – az eredetiség fenntartása, az értékek, épített örökségek esztétikus bemutatása • szellemi örökség – a szellemi kulturális örökséget, a helyi életformát és kultúrát megfelelő módon védik és tiszteletben tartják • a helyi lakosság védelme – a desztináció megfelelő módszerekkel, hatékonyan védi meg a helyi lakosságot

Profile for Vidékjáró Ltd

Vidékjáró Kirándul az osztály 2017  

Osztálykirándulási helyszínek, utazási tippek, hasznos tanácsok egyedülálló választéka egy helyen

Vidékjáró Kirándul az osztály 2017  

Osztálykirándulási helyszínek, utazási tippek, hasznos tanácsok egyedülálló választéka egy helyen

Profile for videkjaro
Advertisement