Page 24

Fogyasztóvédelem

Szállásfoglalási kisokos – nem csak osztálykirándulásokra Vannak akik élvezik és szeretik, vannak, akiknek az év mélypontja. Amennyiben gyermekeknek, osztályoknak, társaságoknak foglalunk szállást, szervezünk utakat, érdemes tisztában lenni a foglalás sajátosságaival, a jogainkkal, hiszen már nem csak egy-két ember, hanem egy csoport élménye/pénze forog kockán.

írásban lehet kötni, azaz egy telefonos egyeztetés alapján nem jöhet létre ilyen szerződés. Utazási szerződés esetén a már lefoglalt szállást és egyéb szolgáltatást csak komoly megkötések (bánatpénz kifizetése) mellett tudjuk lemondani, hacsak nem a szolgáltató változtatta meg a feltételeket, így emelte az árat, vagy foglalta más helyre át a szállást, az utazási időpontot.

Mit is foglalunk?

A szállás díja

Fontos tudni, hogy nem mindegy, hogy csupán szállást foglalunk, vagy utazási csomagot rendelünk meg. A két különböző esetben ugyanis eltérő jogaink és kötelezettségeink vannak. Amennyiben szállást foglalunk, akkor egyszerűen azok a feltételek érvényesek a megegyezésünkre, amelyekben megegyeztünk. Ha nem kért a szállásadó foglalót, csak előleget, és nem tájékoztatott a lemondás feltételeiről, akkor akár két nappal indulás előtt is lemondhatjuk a szállást, következmények nélkül. A foglalási feltételek megtalálhatóak egy korrekt szállás honlapján, a szálláshelyen, de szerződéskötéskor illik azokat megküldeni elektronikus levélben vagy más módon is, hogy a szállásfoglaló tisztában lehessen velük. A meg nem küldött, be nem mutatott szerződési feltételek semmisek, azokat nem kell betartani. De fontos, hogy szerződésnek számít az e-mailben küldött öt sor is, ha az a szállásfoglalás feltételeit tartalmazza. Amennyiben a szállás mellé más szolgáltatást is foglalunk (étkezés, foglalkoztató vagy kulturális program, idegenvezetés) és ezeket 24 óránál hosszabb időtávra, egy csomagárban adja el nekünk egy utazásszervező, utazási csomagról beszélünk, melyre külön jogszabály vonatkozik. Utazási szerződést csak

Az általános fogyasztóvédelmi elvárás egy szállás díjával kapcsolatban, hogy azok egyértelműen kerüljenek feltüntetésre. Kiírhatják az árat forintban szoba/nap, illetve fő/éj formában is, azaz meg kell határozni az időszakot és a személy, vagy szobaszámot. Fontos, hogy Magyarországon nem szabályos a nem forintban megadott ár (Euro, dollár, stb.). Kiemelten kell figyelni ugyanakkor a szálláshelyeken fizetendő idegenforgalmi adó feltüntetésre. Általánosságban elmondható, hogy a felnőttek kell, hogy fizessék az IFA-t, ám egyes helyeken előfordulhat, hogy azt már 14 éves kor felett is felszámolják az önkormányzat rendelete alapján. Minden esetben igaz ugyanakkor, hogy az IFA összegét a szállásadó nem köteles beépíteni a szállás díjába, azt külön is felszámíthatja, de előzetesen mindenképp köteles tájékoztatni a fizetési kötelezettségről és az adó mértékéről. Egyéb adó (pl.: ÁFA) csak a szállás díjába beépítve szedhető be.

Előleg, foglaló, kötbér, bánatpénz Ezek a fogalmak szinte mindenkiben kavarodást okoznak – sajnos még a szállásadók jelentős része sincsen velük tisztában. A szállásadó részéről jogos igény, hogy a szállás lefoglalásakor valamilyen anyagi biztosítékot kapjon arra vonatkozóan, hogy a csoport tényleg megérkezik. A megfelelő biztosíték egyben minket is véd: a szállásadó sem tudja visszamondani a foglalást, csak komoly következményekkel. Bár sokan másképp gondolják, de az előleg igazából semmit sem biztosít. Jogi szempontból az előleg csupán

24 | VIDÉKJÁRÓ

Profile for Vidékjáró Ltd

Vidékjáró Kirándul az osztály 2017  

Osztálykirándulási helyszínek, utazási tippek, hasznos tanácsok egyedülálló választéka egy helyen

Vidékjáró Kirándul az osztály 2017  

Osztálykirándulási helyszínek, utazási tippek, hasznos tanácsok egyedülálló választéka egy helyen

Profile for videkjaro
Advertisement