Page 100

Örökségünk útja

Örökségünk tananyag kifejlesztése Az Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület tagjainak összefogásával 2009 óta folyik a munka abból a célból, hogy a gyerekek megismerjék a térségük értékeit, az identitás erősítése, egy szélesebb körű tudás, és a személyes találkozások, tapasztalások által. Egy speciális tananyagot fejlesztettek ki, melyet rendhagyó pedagógiai módszerekkel a térség általános iskoláiban adott korcsoport számára adnak át, mint a mesében a hamuba sült pogácsát. A tanrend kialakításához a térség szakemberei tárták fel az örökség és érték elemeket. Ezek az anyagok tankönyvben, tanári módszertani segédletben, és diák munkafüzet formájában kiadásra kerültek. A tananyag fejlesztést tanári továbbképzés sorozat, kísérleti projekthét követte. A témahetek a tankerület támogatásával, a helyi pedagógiai programokba való beépítéssel váltak valós tananyaggá. A sikeres lebonyolítás érdekében minden év augusztusában külön találkozón egyeztették a szervezők az igazgatók és érintett pedagógusok az adott év témahetének pontos dátumát, és tematikáját.

2015/16-os tanév szeptemberében kilenc általános iskola és egy középiskola kapcsolódott be az – Örökségünk Alpokalja-Fertő táj – témahétbe. A diákok hétfőtől csütörtökig térségünk történetével, hagyományaival, szokásaival, zenéjével, gasztronómiájával ismerkedhettek meg. A pénteki zárónapot Fertőszéplakon tartották, ahol öt fős csoportokban, két keréken fedezhették fel a település különleges helyszíneit a diákok: jártak birkatenyésztőnél,

100 | VIDÉKJÁRÓ

fürjtenyésztőnél, marha-tenyészetőnél, lovasudvarban, a vasúti lámpamúzeumban, a Széchényi kastélynál, a széplaki tájházaknál. Végül megszerzett ismereteikből egy vetélkedőn adhattak számot. Minden csapat értékes ajándékokkal és élményekkel gazdagodva térhetett haza. A helyiek időközben összegyűjtötték a térségi recepteket, és egy újabb projekt alkalmával a térség meséit, legendáit is. A gyűjtés eredményeként térségi tájétel receptkönyv és legendákkal teli, izgalmas, míves mesekönyv született. A mesekönyv a kicsik kedvence, a nagyszülők féltett kincse lett. Mára több térség is átvette a kezdeményezésüket: Szigetközben, Börzsönyben és Zalában is elindultak hasonló programok.

A Somogy megyei Törökkoppányban, a Völgy Hangja Fejlesztési Társaság KHE és az általános iskola szakembereinek segítségével indult el öt éve tanórán kívüli foglalkozás keretében, hogy a gyerekeket megtanítják a savanyúság és befőtt készítésre, de natúrszappanokat is gyártanak. Az osztályfőnöki, a technika és a matematika tantárgyak keretében azóta a kerettantervükbe is beépült az ismeretszerzés ezen formája. Hasznos tevékenység ez számukra, és egy olyan újszerű élmény, amely fejleszti az osztályok összetartó erejét is. A gyerekek megtanulják a konyhai fortélyokat, matematikai készségfejlesztés során kiszámolják az előállítás költségeit, a hozzávalók mértékegység számítását is elvégzik. A foglalkozások során helyi szőlőt, gyümölcsöket használnak, ezáltal megismerik, összegyűjtik, hasznosítják azokat. Magyarország nyolcadik natúrparkját is 2014-ben n Törökkoppányban avatták fel.

Profile for Vidékjáró Ltd

Vidékjáró Kirándul az osztály 2017  

Osztálykirándulási helyszínek, utazási tippek, hasznos tanácsok egyedülálló választéka egy helyen

Vidékjáró Kirándul az osztály 2017  

Osztálykirándulási helyszínek, utazási tippek, hasznos tanácsok egyedülálló választéka egy helyen

Profile for videkjaro
Advertisement