Page 1

Michaelis

Nr. 1 - 2019

MAGASINET

Dåb, bryllup og Afghanistan�������������������� 4 Mig og min elskede���������������������������������� 6 Nordens New York������������������������������������ 9


Du falder for gospel - Velvære og vellyd er en velsignelse Mange synger gospel for at have det godt! Teksterne taler til følelserne, og rytmen bevæger hele kroppen, mens hverdagen lukkes ude, og velværet breder sig. Sådan er det også i Saint Michael Voices, som Maren Frost Nielsen er korleder for. Et velsyngende gospelkor etableret i 2006. Maren har været med de sidste par år. ”Via teksten og musikken får mange øjnene op for kristendommen. De begynder at tro, komme i kirke og finder ud af, at der er hjælp at hente til eget liv. Det er min oplevelse, at hvor der er gospelkor, kan der rummes mange forskellige mennesker. Næstekærligheden er mærkbar. Ja, nogle taler om at få deres ugentlige gospelfix,” siger Maren med et stort smil.

2

PROFESSIONEL MUSIKER Hun spillede cello, da hun var syv år. Blev uddannet på musikkonservatoriet i København i cello og klaver, og siden tog hun den ”lille” organisteksamen PO. Den klassiske og rytmiske musik har altid spillet en rolle i Marens liv. Erfaringen med kor stammer tilbage fra opvæksten i Esbjerg, hvor hun var en del af Ten Sing under KFUM og KFUK. Her trådte hun også sine ”barnesko” med korarbejde. I København sang hun i kirkekor og blev desuden korleder i Ten Sing. Da hun mødte sin mand, flyttede de til Vamdrup, hvor hun blev freelance musiker, organist i kirken og i 2004 korleder for Vamdrup gospelkor. Ved siden af når hun stadig at spille koncerter med celloen som yndlingsinstrument.


”Jeg bruger en del musisk faglighed, men koret fanger heldigvis hurtigt melodien,” siger korleder Maren Frost Nielsen.

UDFORDRINGER Der er ingen uddannelse som korleder for gospelkor, så alt det, Maren kan, er selvlært. Hun synes, det giver mening at arbejde med Saint Michael Voices, hvor man skal til optagelsesprøve for at deltage. Det bevirker så også, at koret kan synge sværere sange. Gospel er mange stilarter – swing, pop, funk, soul, latinamerikansk inspireret. Der er sange fulde af glæde og lovprisning til Gud, men også mere indadvendte sange, som beder om styrke og kraft i en svær tid. I koret synger de ofte amerikansk inspirerede gospelnumre. Marens yndlingsnummer er: My life, My love, My all af Kirk Franklin - men naturligvis i Saint Michael Voices’ version!

Et godt fællesskab giver glade mennesker og mere vellyd. Korlederen har da også store ambitioner for koret, som via samarbejde og respekt for hinandens faglighed bliver godt tømret sammen, fordi der er så mange dygtige sangere.

”Hvis ord svigter, taler musikken” H.C. Andersen

3


Bryllup, barnedåb og på vej til et af verdens brændpunkter. Der er nok at snakke om for soldaten Martin (th) og garnisonspræst Kristoffer.

4


Bryllup, udsendelse og barnedåb - derfor skal min søn døbes

For Martin bliver 2019 noget ganske særligt. Han skal udsendes til Afghanistan som soldat, han skal have sin lille søn Noah døbt, og han skal giftes med Malene. Det kan kun blive et spændende år fyldt med oplevelser og kærlighed. Vi møder soldaten, inden nytårsklokkerne bimler. Han er sammen med sognepræst Kristoffer Bruun Simonsen, som skal vie parret og fortage barnedåben, og derfor får de en snak om lidt af hvert. For kort tid siden gik Martin mest op i den næste militære øvelse, men nu er hans verden for alvor udvidet efter Noahs’ fødsel i oktober 2018. Han blev far for første gang – og snart er han også ægtemand. ”Vi er en sammenbragt familie med tre børn nu på 4, 2 og 0 år. Vi er kristne, og derfor skal vi da også giftes i kirken og have velsignelsen der,” smiler han. Malene traf han på Ryes kaserne, hvor hun er civil kontoransat. Hun vidste derfor også, før de blev kærester, at han havde søgt udstationering. På spørgsmålet om, hvorfor deres søn skal døbes, siger Martin med et fast blik: ”Jeg er selv kristen, er opvokset i den kristne tro og bad aftenbøn med min mor. Så selvfølgelig skal vores søn døbes. Vi giver ham dåben at begynde livet på. Han skal jo være et Guds barn – det følger med den kristne tro. Noah er også et kristent navn. Senere må han selv vurdere, om han vil konfirmeres.” FREDSBEVARENDE FÆLLESSKAB I begyndelsen af februar tager Martin så

afsted i seks måneder på fredsbevarende mission: ”Udstationering følger med et spændende job i forsvaret, hvor man også får lov til at udvikle sig som menneske. Jeg vil gerne ud og hjælpe, møde en fremmed kultur og få ekstra oplevelser. Dagligt kan jeg se og tale med min familie på Skype, men jeg har da fundet ud af, at ham min lille søn kommer jeg til at savne meget.” Han kigger frem, og et øjeblik efter udbryder han: ”Jeg glæder mig til godt fællesskab med kammeraterne, som jeg har trænet med frem til missionen. Jeg stoler på dem og kender dem godt nok til at snakke fint med dem. Vi kan jo muntre hinanden op undervejs, hvis det bliver nødvendigt.” KLÆDT PÅ SOM VOKSEN Lige nu skriver soldaten på både min sidste vilje og bryllupstalen. Den første er den sværeste. For hvad skal hans kære læse, hvis han ikke kommer hjem igen? ”Min sidste vilje” er som den brandforsikring, man skal tegne, men som man aldrig håber, der bliver brug for. Den er tryghed for de efterladte – alle burde skrive sådan en, for det hjælper dem, der står tilbage.” Selv mistede Martin sin svigerinde for nylig, og sin mor, da han var 16 år: ”Mor døde pludselig af en hjerneblødning. Jeg har lært at leve med det – at hun er et bedre sted - det bliver jeg nødt til at tro på. Heldigvis havde hun klædt mig godt på til at blive voksen.” Martin skal hjem. Hans forlovede fylder 30 i dag, og det skal fejres!

5


Børn i kirken

Børn er altid velkomne til gudstjeneste i Sct. Michaelis Kirke. Alle søndage undtagen i skolernes ferie er der Børnetræf i Michaelisgaarden, mens præsten prædiker. Hver anden måned holder børnene en gudstjeneste helt for sig selv, samtidig med at de voksne sidder til gudstjeneste i kirken. Vi kalder det Børnekirke. Faktisk er det forbudt for voksne - dog må man gerne tage en voksen med, hvis man er lille eller ny i kirken.

Babysalmesang Syng, dans, leg og oplev kirkerummet på en anderledes måde med babysalmesang. Næste hold starter mandag d. 25. februar kl. 10.00. Tilmelding ønskes til malene@sct-michaelis.dk.

Mig og min elskede Hvert halve år inviterer vi i Sct. Michaelis Kirke til aftener med inspiration for parforholdet under overskriften ”Mig og min elskede”. Første gang handlede det om kommunikation, og den 11. april 2019 handler det om sex. Man sidder parvis ved borde som på en hyggelig cafe. Der er kompetente oplægsholdere, der kommer med indspil til samtale, hvorefter man snakker om emnet med sin partner - uden afbrydelser fra børn, mobiler og job.

Tro og Tema

6

”Mig og min elskede” er ikke kun for par med problemer det er for alle, der vil investere i deres parforhold.

Under den overskrift kan du lade dig inspirere af en række spændende foredrag, fx om Kristendom og islam den 19. marts kl. 19 i Michaelisgaarden. Medvirkende er tidligere biskop Steen Skovsgaard.


KALENDER LEGESTUE

hver onsdag kl. 9.45-12.00 i Michaelisgaarden for børn mellem 0 og 6 år ifølge med en voksen. Lukket i skolernes ferier.

Tirsdag d. 1. kl. 14.00: Nytårsgudstjeneste v/ Kristoffer Simonsen Onsdag d. 2. kl. 14.30: Café Michael: Nytårskur v/ Oline Kobbersmed Søndag d. 6. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid Onsdag d. 9. kl. 14.30: Café Michael: Amos, 4 år og gadebarn v/ Jens Ole Jespersen Fredag d. 11. kl. 16.00: Helligtrekongersvandring for alle generationer Mødested: Trinitatis Kirke Søndag d. 13. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid Onsdag d. 16. kl. 10.15: Kirkehøjskole i Lyng Kirke Emma Gad - om moderne dannelse og takt og tone v/ Maria Hellebjerg Onsdag d. 16. kl. 13.00: Kirkehøjskole i Lyng Kirke Broen til det andet menneske v/ Per Schultz Jørgensen Onsdag d. 16. kl. 14.30: Café Michael: Kristen i en medietid v/Mikael Arendt Laursen

Torsdag d. 31. kl. 17.30: Spaghettigudstjeneste

Søndag d. 20. kl. 10.00: Højmesse v/ Kristoffer Simonsen

Fredag d. 1. kl. 17.00: International Aften Medbring gerne lidt mad til det fælles tag-selv-bord.

Tirsdag d. 22. kl. 14.30: Fælles studieeftermiddag i Fredericia Missionshus v/ Arne Olesen Onsdag d. 23. kl. 14.30: Café Michael: Lyset vender tilbage på Svalbard v/ Ninna Toft Rasmussen Onsdag d. 23. kl. 19.30: Kursus: Korset og kirken 1 - Det fuldkomne offer v/ Bjarne Hvid Torsdag d. 24. kl. 19.30: Stumfilmskoncert: Chaplin ”The Kid” og orgel v/ Niels Jørgen Munk Møller Fri entré Søndag d. 27. kl. 10.00: Børnekirke: Børn laver kirke for børn Søndag d. 27. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid Søndag d. 27. kl. 16.00: Gospelgudstjeneste på plejecenter Othello Saint Michael Voices og Kristoffer Simonsen Onsdag d. 30. kl. 14.30: Café Michael: Fabler fra Arken v/ Kristoffer Simonsen Onsdag d. 30. kl. 19.30: Kursus: Korset og kirken 2 - Guds Lam v/ Bjarne Hvid

FEBRUAR

Søndag d. 3. kl. 10.00: Højmesse v/ Kristoffer Simonsen Søndag d. 3. kl. 14.00: International Service International Gudstjeneste i Sct. Michaelis Kirke v/ Michael Hvistendahl Munch Mandag d. 4. kl. 19.30: Gospelgudstjeneste med Saint Michael Voices v/ Bjarne Hvid Onsdag d. 6. kl. 14.30: Café Michael: Hyggeeftermiddag v/ Oline Kobbersmed og Eva Thisted Onsdag d. 6. kl. 19.30: Kursus: Korset og kirken 3 Syndere købes fri v/ Bjarne Hvid Søndag d. 10. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid Søndag d. 17. kl. 10.00: Højmesse v/ Kristoffer Simonsen Onsdag d. 20. kl. 14.30: Café Michael: Fredericia Veteranhjem v/ Bo Lundgren Onsdag d. 20. kl. 19.30: Kursus: Korset og kirken 4 - Kamp og sejr v/ Bjarne Hvid

Tag ud og gem

KALENDER

JANUAR

Onsdag d. 16. kl. 19.00: Tro og Tema: Trospolitiet - hvem er Gud for danskerne? v/ Skuespiller og TV-vært Dina Al-Erhayem


KALENDER

KALENDER Torsdag d. 21. kl. 17.30: Spaghettigudstjeneste Søndag d. 24. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid

Mandag d. 25. kl. 10.00: Babysalmesang. Opstart! Tirsdag d. 26. kl. 14.30: Fælles studieeftermiddag i Fredericia Missionshus v/ Bjarne Hvid Onsdag d. 27. kl. 14.30: Café Michael: “Eventyr fra Narnia” v/ Bjarne Hvid Onsdag d. 27. kl. 19.30: Kursus: Korset og kirken 5 - Eventyr fra Narnia v/ Bjarne Hvid Torsdag d. 28. kl. 19.30: Koncert: Gunnertoft Gospel Singers Billetter kan bestilles på gunnertoft.dk Entré: 120 kr

MARTS Søndag d. 3. kl. 10.00: Familiegudstjeneste, fastelavn v/ Kristoffer Simonsen Der er efterfølgende kirkefrokost og tøndeslagning. Mandag d. 4. kl. 10.00: Babysalmesang Onsdag d. 6. kl. 14.30: Café Michael: Hyggeeftermiddag v/ Oline Kobbersmed og Eva Thisted Onsdag d. 6. kl. 19.30: Kursus: Korset og kirken 6 - Befrielsen v/ Bjarne Hvid

Torsdag d. 7. kl. 19.00: Koncert: Fortælling v/ Musical Akademiet og Eva Marie Zacho Fri entré Lørdag d. 9. kl. 10.00 til søndag d. 10. kl. 17.00: Fredericia Gospel Workshop v/ Rune Herholdt Søndag d. 10. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid Fredericia Gospel Workshop medvirker Søndag d. 10. kl. 11.30: Landsindsamling Folkekirkens Nødhjælp Mødested: Michaelisgaarden Søndag d. 10. kl. 16.00: Koncert: Fredericia Gospel Workshop under ledelse af Rune Herholdt Entré: Voksen 50 kr. Under 18 år gratis.

Tirsdag d. 19. kl. 19.00: Tro og Tema: Kristendom og islam v/ tidligere biskop Steen Skovsgaard Onsdag d. 20. kl. 14.30: Café Michael: Seniorpolitik i Fredericia v/ Susanne Bjerregaard Mørck Torsdag d. 21. kl. 17.30: Spaghettigudstjeneste Torsdag d. 21. kl. 19.00: Forårsgospel v/ Jens Ole Jespersen Søndag d. 24. kl. 10.00: Højmesse v/ Kristoffer Simonsen Søndag d. 24. kl. 10.00: Børnekirke: Børn laver kirke for børn Mandag d. 25. kl. 10.00: Babysalmesang

Mandag d. 11. kl. 10.00: Babysalmesang

Tirsdag d. 26. kl. 14.30: Fælles studieeftermiddag i Fredericia Missionshus v/ Arne Olesen

Onsdag d. 13. kl. 14.30: Café Michael: The wonder of Elvis v/ Jens Ole Jespersen og Volkert Mählmann

Onsdag d. 27. kl. 14.30: Café Michael: Grundtvig, Danmarks kirkesanger v/ Niels Jørgen Kobbersmed

Onsdag d. 13. kl. 19.30: Kursus: Korset og kirken 7 - Korset hos Luther: Det salige bytte v/ Bjarne Hvid

Torsdag d. 28. kl. 19.00: Forårsgospel v/ Jens Ole Jespersen

Torsdag d. 14. kl. 19.00: Forårsgospel v/ Jens Ole Jespersen

Søndag d. 31. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid

Søndag d. 17. kl. 10.00: Højmesse v/ Kristoffer Simonsen

APRIL

Mandag d. 18. kl. 10.00: Babysalmesang

Mandag d. 1. kl. 10.00: Babysalmesang


Onsdag d. 3. kl. 14.30: Café Michael: Hyggeeftermiddag v/ Oline Kobbersmed og Eva Thisted Torsdag d. 4. kl. 19.30 Forårs-gospelgudstjeneste Søndag d. 7. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid Søndag d. 7. kl. 14.00: International Service International Gudstjeneste i Hannerup Kirke

Søndag d. 21. kl. 8.30: Påske-morgenkaffe

Søndag d. 21. kl. 10.00: Højmesse, påskedag v/ Kristoffer Simonsen

Mandag d. 22. kl. 16.00: Gospelgudstjeneste med de 9 påskelæsninger v/ Saint Michael Voices og Kristoffer Simonsen

Mandag d. 8. kl. 10.00: Babysalmesang

Tirsdag d. 23. kl. 14.30: Fælles studieeftermiddag i Fredericia Missionshus v/ Bjarne Hvid

Onsdag d. 10. kl. 14.30: Café Michael: På vej mod påske v/ Jens Ole Jespersen

Onsdag d. 24. kl. 14.30: Café Michael: Hverdag på hospice v/ Charlotte Pugh

Torsdag d. 11. kl. 19.00-21.15: ”Mig og min elskede”: Fokus på parforhold og seksualitet. Oplæg v/ parterapeut Steen Kruse

Lørdag d. 27. Konfirmationer v/ Kristoffer Simonsen 9.00: Fredericia Realskole 7C 11.00: Fredericia Realskole 7B

Søndag d. 14. kl. 10.00: Højmesse, palmesøndag v/ Kristoffer Simonsen Søndag d. 14. kl. 13.00: Påskegudstjeneste for døve v/ Christina Ebbesen Torsdag d. 18. kl. 10.00: Højmesse, skærtorsdag v/ Bjarne Hvid Torsdag d. 18. kl. 17.30: Påskemåltid Tilmelding senest d. 15/4 til kontor@sct-michaelis.dk Fredag d. 19. kl. 10.00: Langfredagsgudstjeneste v/ Bjarne Hvid

Søndag d. 28. Konfirmation v/ Bjarne Hvid 10.00: Fredericia Realskole 7A

MAJ Onsdag d. 1. kl. 14.30: Café Michael: Hyggeeftermiddag v/ Oline Kobbersmed og Eva Thisted Søndag d. 5. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid Onsdag d. 8. kl. 14.30: Café Michael: Fæstningspigen og uldjydedrenge v/ Jens Ole Jespersen og Karin Poulsen

Onsdag d. 8. kl. 19.30: Påske- og forårskoncert v/ Kirkekor fra Sct. Michaelis, Hannerup og Taulov Fri entré

Fredag d. 10. kl. 17.00: International Aften Medbring gerne lidt mad til det fælles tag-selv-bord. Søndag d. 12. kl. 10.00: Højmesse v/ Kristoffer Simonsen Efterfølgende kirkefrokost Onsdag d. 15. kl. 14.30: Café Michael: Værdighed ved livets afslutning v/ Charlotte Pugh Fredag d. 17. kl. 10.00: Højmesse, St. bededag v/ Kristoffer Simonsen Søndag d. 19. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid Onsdag d. 22. kl. 14.30: Café Michael: Vandring på Caminoen v/ Steen Sørensen Onsdag d. 22. kl. 19.30: Koncert med Mosaik, gospelkor fra Aarhus. Entre; 50 kr. Torsdag d. 23. kl. 17.30: Spaghettigudstjeneste Søndag d. 26. kl. 10.00: Børnekirke: Børn laver kirke for børn Søndag d. 26. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid Tirsdag d. 28. kl. 14.30: Fælles studieeftermiddag i Fredericia Missionshus v/ Arne Olesen

KALENDER

KALENDER


KALENDER

KALENDER Onsdag d. 29. kl. 14.30: Café Michael: Biskop Humphrey Peters fra Pakistan fortæller om sit arbejde i Pakistans forfulgte kirke

Onsdag d. 12. kl. 14.30: Café Michael: Kom foråret så sagte? Om Kaj Munk v/ Kim Legarth

Lørdag d. 6. kl. 10.00: Mindegudstjeneste: Sejrens pris v/ Kristoffer Simonsen og formand for 6. juli-komiteen Erik Schwensen

Torsdag d. 30. kl. 10.00: Højmesse, Kristi himmelfartsdag v/ Bjarne Hvid

Søndag d. 16. kl. 10.00: Familiegudstjeneste v/ Bjarne Hvid

Søndag d. 7. kl. 10.00: Højmesse v/ Kristoffer Simonsen

Onsdag d. 19. kl. 14.30: Café Michael: Ønskekoncert v/ Jens Ole Jespersen

Onsdag d. 10. kl. 14.30: Sommercafé

JUNI Søndag d. 2. kl. 10.00: Højmesse v/ Kristoffer Simonsen Søndag d. 2. kl. 14.00: International Service International Gudstjeneste v/ Kristoffer Simonsen I Sct. Michaelis Kirke Onsdag d. 5. kl. 14.30: Café Michael: Hyggeeftermiddag v/ Oline Kobbersmed og Eva Thisted Onsdag d. 6. kl. 19.30: Sommerkoncert med Saint Michael Voices Entré: Billetter kan købes på www.biletto.dk Søndag d. 9. kl. 10.00: Højmesse, Pinsedag v/ Kristoffer Simonsen Mandag d. 10. kl. 10.30: Friluftsgudstjeneste på Kastellet

Søndag d. 23. kl. 10.00: Højmesse v/ Kristoffer Simonsen Onsdag d. 26. kl. 13.00: Café Michael – udflugt Program følger Torsdag d. 27. kl. 19.30: Koncert: Trioen Jazz og Salmer Entré: Voksen 50 kr. Under 18 år gratis. Søndag d. 30. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid

JULI

Søndag d. 14. kl. 10.00: Højmesse v/ Kristoffer Simonsen Onsdag d. 17. kl. 14.30: Sommercafé Søndag d. 21. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid Onsdag d. 24. kl. 14.30: Sommercafé Søndag d. 28. kl. 10.00: Højmesse v/ Bjarne Hvid Onsdag d. 31. kl. 14.30: Sommercafé 

Onsdag d. 3. kl. 14.30: Sommercafé Fredag d. 5. kl. 21.00: Mindegudstjeneste: Håbet om sejr v/ Kristoffer Simonsen

Velkommen i Sct. Michaelis Kirke - din lokale sogne- og garnisonskirke

Vendersgade 30B · 7000 Fredericia · tlf: 7592 1004 Følg os på facebook: Sct. Michaelis Kirke

Kirketaxa Alle med særlige behov kan bestille en kirketaxi til aktiviteter i Sct. Michaelis Kirke. Pris: 20 kr. retur (afleveres til kirkens personale ved ankomst). Tlf. kirketaxa: 75 50 34 11. Man skal oplyse "kirketaxa" ved bestilling.


Forårsgospel Fredericia Gospel workshop inviterer til tre aftner med gospelsang. Det er for alle med lyst til at synge gospel – så kom frit! Instruktør er Jens Ole Jespersen. Vi synger torsdag d. 14/3, 21/3 og 28/3 og afslutter med to koncerter. Pris for deltagelse: 75 kr.

Edel og Maria følges gerne ad til gudstjeneste.

Går i kirke - til gudstjeneste på Othello På Othello Plejecenter fejrer beboerne gudstjeneste sammen med brugerne af dagcenteret mindst en gang om måneden. Hvor mange deltagere, der er, afhænger bl.a. af, hvor mange frivillige der kommer for at hjælpe. Maria Nielsen, der er aktivitetsmedarbejder på 5. sal, gør, hvad hun kan, for at få mange med. Hun sprudler af energi og engagement, og den rappe grønne farve på hendes bluse matcher fint hendes livssyn om at være noget for beboerne. At se den enkelte og få livet til at gro. Som nu, hvor hun glad tager Edel under armen og foreslår, de snart må ud og cykle en tur. Edel Jensen vil slet ikke undvære gudstjenesten. Hun har gået i kirke, siden hun var barn. Og det gør hun stadig. Jeg kan lide stemningen og atmosfæren. Tiden forsvinder på en god måde.” FRIVILLIGE ER TIL STOR HJÆLP Edel har netop søgt Sct. Michaelis kirke om en besøgsven, for der er kun ”en Maria” på 5. sal, og der er 23 lejligheder: ”Så kunne jeg måske komme ind i kirken,” siger hun. Inden hver gudstjeneste er der mange forberedelser for medarbejderne. Sct. Michaelis Kirke sørger nu for flere frivillige, og det er en uvurderlig hjælp, nævner Maria. ”Jeg mener ikke, vi som medarbejdere skal være smagsdommere på beboernes vegne. Derfor skal vi fortsat tilbyde fx gudstjenester her. Når kirken kommer ud på Othello, mærker jeg, at kirken handler i næstekærlighed, for frivillige er ekstra hænder – og det er noget af det bedste, vi kan give vores beboere. Samvær med deres familie og pårørende er dog det allerbedste.”

Forårskursus: Korset og kirken Korset er kristendommens mest kendte symbol, men hvordan hænger det sammen med, at det også var et grusomt henrettelses-instrument? Hvilke betydninger ligger i korset? Kurset strækker sig over syv aftner og ledes af sognepræst Bjarne Hvid. Opstart: Onsdag d. 23/1 kl. 19.30.

Café Michael I cafeen vægtes fællesskabet højt, og der er plads til alle, uanset om man i øvrigt er tilknyttet kirken. Caféen er åben hver onsdag eftermiddag kl. 14.30 - 16.00, hvor der altid er en spændende gæst på besøg. Og så er det hyggeligt.

7


Leverandør til min egen kirke - Blomster til både kongelige og kære Der går kun et øjeblik, før Michelle Thuong Nissen Ahrenkilde engageret fortæller om afskårne blomster, dekorationer, naturlige buketter og ikke mindst de dage, hvor hun og kollegerne forberedte Majestætens besøg til 350-års jubilæet i Sct. Michaelis Kirke ved at pynte den ekstraordinært op efter alle kunstens regler: ”Dronningen er meget farverig, så de mange blomsterarrangementer skulle også være farverige – i hvert fald ikke hvide. Der skulle mange blomster til i den store kirke. Ja, udover mit eget bryllup er jubilæet den største opgave, jeg har været med til, ” fortæller Michelle. Her i blomsterbutikken Solvang leverer de ofte blomster til alteret i kirken, men også til bryllup og begravelser eller fx de helt særlige anledninger, som Majestætens besøg var.

8

Michelle er uddannet blomsterdekoratør og arbejder 20 timer om ugen i den travle butik. Og hun elsker det. Derhjemme er der ellers nok at se til med familielivet og de tre drenge på 5, 4 og knap 2 år – Esajas, Jeremias og Zakarias. Hun har også en velbesøgt netbutik ”Ahrenkilde design” med hjemmesyet børnetøj, for kreativiteten folder sig ud over døgnets 24 timer. KENDT MED KIRKEN Både Michelle og hendes mand Christian har været vant til at gå i kirke siden barndommen. De sidste par år er det ikke blevet til helt så meget med de små sønner, men de kommer i en bibelkreds sammen med andre unge og småbørnsfamilier fra Sct. Michaelis Kirke. Af og til når de en


INSPIRERES AF BOLIGMAGASINER Blikket falder på de mange afskårne blomster, der er klar til at blive bundet til buketter: ”Lige nu er det den høje luftige buket, som er in. Hvad der er trend, kan man blandt andet se i boligmagasinerne, hvor den traditionelle rokokobuket er på vej tilbage. Hvis jeg skal binde en til mig selv, er det en høj buket. Jeg kan bruge alting i en buket. Når jeg er i skoven med familien, finder jeg alt muligt, som Christian så slæber hjem,” smiler hun. Noget af det bedste for Michelle er at binde en brudebuket, fordi hun elsker stemningen og de mange detaljer i arbejdet. Men en kistepynt er der mere præstation i. Der må man ikke lave fejl, og som blomsterdekoratør hjælper man også de sårbare pårørende med at få en minderig dag. ”Det sidste farvel kan ikke gøres om”, tilføjer hun. Michelle kreerede blomsterranken til kongelogen i Sct. Michaelis Kirke.

(foto: Visit Lillebælt/Fredericia)

gudstjeneste: ”Hvad jeg henter i kirken? Hverdagen kan være hektisk. Vi finder fordybelse i kristendommen og bliver fyldt op af både de ord, der lyder – og af Helligånden. Jeg vil gerne, vi prioriterede mere tid til det, for troen betyder meget for os.”

Præsteklumme af Kristoffer Simonsen:

Nordens New York

Mit hjerte banker for Fredericia. Så jeg har ofte overvejet mulighederne for at ’brande’ vores by, fx ligesom ”Cold Hawaii” i Thy. Forleden var jeg til en sammenkomst med vores borgmester, hvor vi legede lidt med ideen. Måske vores skønne by kan kaldes for ”Nordens New York” på grund af de mange lige gader i midtbyen og landsoldaten som vores lokale Frihedsgudinde. Eller måske ”Nordens Barcelona” på grund af den skønne kombination af strand, by og natur. Vi mangler kun lige Messi i FC Fredericia, så ville den være der. Mon ikke det lyder som sød musik for alle vi lokale, som brænder for, at andre må se, hvor skøn vores by er? Men sagen er, at jeg ikke ønsker at sælge vores by på falske præmisser eller med et smart opfundet slogan. Folk skal ikke flytte hertil i den tro, at de havner i New York eller Barcelona. Jeg har det på samme med den kristne tro. Mit hjerte banker for at dele troen på Jesus, fordi jeg oplever, at den giver glæde, trøst og håb, der virkelig holder – også når mit liv gør ondt. Men jeg vil aldrig sælge den på falske præmisser eller løfter, der ”lokker folk i fælden”. Tværtimod: Jeg vil dele den ærligt og autentisk - både når det er hårdt, og når det er rart. For den kristne tro skal ikke sælges; den skal deles med andre i kærlighed. Og det kan vi alle være med til at gøre.


Sct. Michaelis Kirke er en levende folkekirke med aktiviteter for alle aldre. Vi glæder os til at møde dig! SOGNE - OG GARNISONSPRÆST Kristoffer Bruun Simonsen Mobil: 2650 7941 E-mail: krbs@km.dk

SOGNEPRÆST Bjarne Hvid Mobil: 2175 3064 E-mail: hvid@sct-michaelis.dk

KIRKE - OG BØRNEMEDARBEJDER Malene Thams Steffensen Mobil: 5141 6413 E-mail: malene@sct-michaelis.dk

KIRKE - OG DIAKONIMEDARBEJDER Oline Bøndergaard Kobbersmed Mobil: 5141 6532 E-mail: oline@sct-michaelis.dk

KIRKETJENER Julius Munk Møller Mobil: 27 11 10 74 E-mail: kirketjener@sct-michaelis.dk

ORGANIST Jens Ole Jespersen Mobil: 30 48 74 28 E-mail: organist@sct-michaelis.dk

KIRKERNES HUS

Christiansvej 6, 7000 Fredericia · Tlf. 7620 3939. E-mail: sanktmichaelis.sogn@km.dk Åbningstider: Mandag-torsdag: kl. 9.00-15.00, fredag: kl. 9.00-14.00. Kirkernes Hus er bl.a. regnskabskontor for provstiets kirkekasser. Det varetager også personregistreringen, hvilket vil sige borgernes henvendelser om registrering af bl.a. fødsel, navne, dåb, vielser, dødsfald og kirkegård.

Sct. Michaelis Kirke Garnisons- og sognekirke Vendersgade 30B 7000 Fredericia

Mail: Kontor@sct-michaelis.dk tlf: 7592 1004

10

Se alt om kirkens mange aktiviteter på www.sct-michaelis.dk eller facebook: Sct. Michaelis Kirke


Kirke med mission Nogle kalder Sct. Michaelis Kirke for missionskirken. Det er vi bestemt ikke kede af, for vi har nemlig en mission. Vores mission er at fortælle om Jesu kærlighed, både med ord og handling og samtidig skabe et indbydende og varmt fællesskab, hvor der er plads til alle. Det er derfor, vi kalder os kirke for alle. Fordi evangeliet er for alle uden undtagelse. I menighedsrådet er vi optaget af at skabe de bedst mulige rammer for vores mission. Vi er optaget af at være en åben og rummelig kirke, som rækker ud til hele sognet. Og vi glæder os over de mange gange, vi oplever, at det faktisk også lykkes. Det skyldes ikke mindst en meget engageret og dygtig gruppe medarbejdere og en stor flok frivillige hjælpere, som alle sammen sørger for at tage godt imod de mennesker, som kommer til kirken. Både store og små, både til hverdag og til fest, når livet gør ondt, og når det gør godt.

2018 blev et fantastisk år for Sct. Michaelis Kirke. Vi fik en flot nyrenoveret kirke, vi fik afsluttet en omfattende forskønnelse af hele kirkegården, og vi fejrede et vellykket 350-års jubilæum med deltagelse af HM Dronningen. Alle begivenheder kostede mange kræfter, men de har også styrket sammenholdet og stoltheden omkring vores gamle garnisonskirke. Nu har vi taget fat på et nyt arbejdsår, hvor vi har fokus på at være kirke for menigheden, for sognet, for garnisonen og for byen. Kirke for alle, kirke for dig. Asbjørn Asmussen Formand for menighedsrådet

Menighedsrådet Asbjørn Asmussen Formand Tlf: 60 60 64 07 E-mail: aa@sct-michaelis.dk • Johannes Lund Nielsen Næstformand/Sekretær • Kenny Bruun Olsen Kirkeværge • Bent Engelbrekt Jacobsen Personale kontaktperson • Stig Lilleøre Kasserer • Jill Denham Andersen Menigt medlem • Ole Steen Menigt medlem • Anette Ingemansen Menigt medlem • Per Nielsen Menigt medlem

Sct. Michaelis Kirke www. sct-michaelis.dk

Magasinet udgives to gange årligt af Sct. Michaelis Kirke. Dette magasin: januar 2019. Redaktion: Anette Ingemansen, Bjarne Hvid og Kristoffer Bruun Simonsen. Interviews, tekst og redigering: Journalist Hanne Baltzer Fotos: Fotograf Gitte Volsmann m. fl. Layout og tryk: Videbæk Bogtrykkeri A/S Forside: Bryllup, barnedåb og på vej til et af verdens brændpunkter. Der er nok at snakke om for soldaten Martin (tv) og garnisonspræst Kristoffer. Oplag: 4000

11


Lissa var 17, da hun mødte Henning, og nu er hun 78 år: ”Jeg savner ham så ganske forfærdeligt. Han er den bedste ven i hele mit liv, selv om han var syg i nogle år og allerede som 28-årig fik invalidepension efter et trafikuheld. Min ældste søn så ulykken; det var en svær tid, men jeg har i alle årene kæmpet for at holde sammen på vores lille familie.”

Må man ta’ hunden med sig… - En trøst at gå hen på kirkegården

Det er måske det bedst holdte gravsted, da hver detalje er gennemtænkt og kæret for. Lissa Hansen mistede sin Henning i 2015, og nu kommer hun hver dag på kirkegården for at tænde et lys for ham og hilse på sammen med puddelhunden Peanuts. Vovsen er også med i kirke. De to er blevet uadskillelige.

MICHAELIS HJÆLPER Lissa bliver berørt, når hun fortæller om sit liv, men siger så: ”Kristoffer (sognepræsten) siger, at det ikke gør noget. Han har været enestående til at hjælpe mig. Og det er ham, der skal begrave mig. Det har vi aftalt. Jeg kan godt lide hans prædikener. De er til at forstå, fordi han ofte siger noget, jeg kan bruge.” Som noget nyt er Lissa blevet frivillig på Othello Plejecenter, når der er gudstjenester. Det var der, Henning boede de sidste seks år, og hun besøgte han trofast hver dag. En overvindelse var det derfor også at komme derud igen, men det giver hende ekstra trøst at være god mod andre.

Olivia følges på vej - hun blev døbt for nylig

Kirke- og børnemedarbejder Malene Thams Steffensen har fortalt Olivia meget om kristendommen.

9-årige Olivia Johannessen blev sammen med sin søster Fillipa på 11 år døbt i november af sognepræst Bjarne Hvid. Til minikonfirmand, hvor de fleste børn fra tredje klasse er med, har Olivia hørt en masse om Gud og Jesus, som hun ikke vidste i forvejen. Fx om Jesus som den gode hyrde, der går foran og passer godt på alle sine får – os mennesker – og endda sætter sit eget liv til for at redde os. Noget af indholdet til minikonfirmand var spændende, synes hun. Og måske vil hun være med i den nye minikonfirmandklub, der starter op i 2019, selv om hendes tanker lige nu igen er ved hendes dåb for nylig.

Det var hendes søster, der fik ideen til at blive døbt nu, så det ikke blev ”pinligt”, når de engang skulle konfirmeres: ”Vi gik ind i kirken sammen med nogle, der skulle have deres baby døbt og satte os helt oppe foran. Da det blev min tur, gik jeg hen til døbefonten. Bjarne (præsten) slog kors for min pande og mit bryst, og så bøjede jeg mig ind over døbefonten og fik vand i håret. Det med at blive døbt er noget med at blive Guds barn, og det vil jeg gerne være. Da vi kom hjem, fik vi gaver, inden jeg tog afsted til håndboldkamp,” fortæller Olivia.

Profile for Videbæk Bogtrykkeri A/S

Michaelis magasinet  

Michaelis magasinet januar 2019 fra Sct. Michaelis Kirke.

Michaelis magasinet  

Michaelis magasinet januar 2019 fra Sct. Michaelis Kirke.

Profile for videbaek