Kirken - Nykøbing Falster Sogn - Nr. 3 - 2024

Page 1

KIRKEN

NYKØBING FALSTER SOGN

Rundvisninger

Sommercafé

JUNI · JULI · AUGUST · 2024
95. ÅRGANG
Ny altertavle i Nordre Kirke

VI MÅ DA HÅBE AT DET BLIVER BEDRE I MORGEN

I 1991 var udbuddet af TV-kanaler mindre end i dag og streaming eksisterede ikke, så da TV2 den 1. december lancerede deres julekalender for voksne »The Julekalender« blev den noget af en landeplage og forskellige vendinger og talemåder fra julekalenderen, vandt indpas i sproget. Jeg husker at mange dengang gik rundt og sagde bop, bop, bop mens de vippede med hånden.

Men vendingen fra overskriften er den jeg stadig hører og bruger i familien.

I julekalenderen, så sagde Gertrud Sand altid sådan, når det i radioavisen blev fortalt hvor dårligt vejret var. Så håbede Gertrud, at det ville blive bedre i morgen. Det vil sige hun ønskede, hun drømte om, at det ville blive bedre, men hun havde egentlig ikke noget at have det i.

For sådan bruger vi ofte ordet håb i sproget, som et ord der betyder noget i stil med at ønske; vi håber vi får en godt vejr eller gode oplevelser.

Så når vi i kirken får at vide, at den kristne tro giver håb til mennesker, så kan det virke uforståeligt og som noget sprogligt rod – og samtidig giver det en forståelse af tro i betydning af forestillingsevne eller ønsketænkning.

Men håb kan også knyttes til ved noget og derfor være fastere i betydning end ren ønsketænkning.

For eksempel gik et menneske jeg kender for ikke længe siden gennem kemoterapi i forbindelse med behandling for cancer. Undervejs kunne scanninger fortælle at svulsten svandt ind, til sidst til så lidt, at lægerne ikke kunne finde den på billeder. Det gav håb om helbredelse. Selvfølgelig havde vi håbet – i betydningen ønsket – på helbredelse fra første øjeblik, men efter lægernes udtalelser om scanninger-

ne, så håbede vi på baggrund af de gode resultater af behandlingen på helbredelse. Og det var sådan det endte, canceren er nu væk, og vi er glade på personens vegne.

Det kristne håb er mere end ønsketænkning, for det knytter til ved noget. Det er det som påsken, som vi igen gik igennem for ikke længe siden, fortæller os. For højdepunktet i påskefortællingen er, at Jesus, som Langfredag henrettes og dør, påskemorgen opstår fra de døde. Det er ved hans opstandelse, håbet knyttes til. Som en mirakuløs og samtidig historisk begivenhed, på et givet sted og et givet tidspunkt.

Med opstandelsen som basis så håber vi på, at dødens magt er brudt ikke blot for Jesus, men for os alle. Med opstandelsen som basis så håber vi på, at kærligheden aldrig hører op. Med opstandelsen som basis så håber vi på, at det for alvor bliver bedre.

Glædelig påske.

Dennis Jelstrup, ny sognepræst i Nykøbing F. sogn og provst i Falster provsti

2

BJØRN KROHN

Vores kære ven og præst, Bjørn Krohn døde helt uventet den 16. april 2024 på et vandrehjem under sin pilgrimsvandring på Caminoen i Spanien.

Bjørn har siden 2016 været præst i Lindeskovkirken og med sit store engagement og sin livsglæde var han både en krumtap og motor i kirkens fællesskab. Når Bjørn holdt gudstjeneste, fandt han nye vinkler eller historier, som åbnede prædiketeksten op og gjorde evangeliet nærværende og vedkommende.

Bjørn var ærlig og autentisk. Han turde sige sin mening og stå ved den, og med sin retoriske begavelse var han god til på en rolig måde at argumentere for sin meninger.

Bjørn elskede ritualer og traditioner. Det prægede Bjørns personlige tro og gav næring og liv til hans virke som præst. Han tænkte i utraditionelle baner, der gav kirkelivet dynamik.

Bjørn var livsnyder, hvilket også menigheden fik lov at nyde godt af. Bjørn elskede især Påsken, hvor vi fejrer, at Jesus vandt over døden. Påsken er en fest og Bjørn sørgede for, at der var lækker lagkage efter gudstjeneste, så alle i kirken kunne tage del i festen. Bjørn benyttede også velvalgte lejligheder til, at der kunne serveres bobler i kirken. Bjørn var altid ulasteligt klædt, men var aldrig fin på den.

Vi vil savne Bjørns smil både i kirkedøren og hvor som helst, vi ellers mødte ham. Bjørn havde et positivt og imødekommende væsen og mødte alle på en fordomsfri måde. Mange i boligområdet omkring Folemarken har fået et smil eller et vink fra Bjørn, når han gik tur med familiens hvide labrador, Aslan. Ofte med store høretelefoner på da Bjørn elskede at lytte til en god podcast eller musik. Udover gåture holdt Bjørn formen ved lige med ture i svømmehallen, hvor han var en del af morgenholdet.

Bjørn mødte sine medmennesker med opmærksomhed og omsorg, og han var god til at tale med mange forskellige typer mennesker. Han prioriterede at have tid til at besøge ældre eller syge kirkegængere og at lytte, hvis et medmenneske havde brug for en samtale.

Bjørn havde stor fokus på, at troen er en relation til Jesus – en medvandring med Ham. Bjørn er nu vandret i forvejen til den himmelske fest. Vi er taknemmelige for de år, vi havde ham hos os, og han vil fortsat have en plads i vores hjerter. Vores tanker går til hans hustru Anna og hans døtre Victoria og Kristine.

Ære være Bjørn Krohns minde.

Fra Menighed og Menighedsråd

3 NEKROLOG

LINDESKOVKIRKEN

WORKSHOP OM

UDEAREALERNE VED

LINDESKOVKIRKEN

Den 2. juni vil der efter gudstjenesten (ca. 11.30) være mulighed for at deltage i en workshop, om udearealerne ved Lindeskovkirken.

Alle ideer og tanker er velkomne – så kom og deltag og vær med til at sætte dit præg på området.

SPAGHETTIGUDSTJENESTE

Sidste spaghettigudstjeneste inden sommerferien er tirsdag den 4. juni. Gudstjenesten er – som vanlig – en enkel og kort gudstjeneste i børnehøjde, hvor vi skal høre fra spaghettibibelen, synge sange og lave fagter. Efter gudstjenesten er alle velkomne til at spise med, når vores hold af frivillige serverer spaghetti med kødsovs. Måltidet koster 20 kr. for voksne. Børn spiser gratis med. – Alle er velkomne til spaghettigudstjeneste i Lindeskovkirken tirsdag den 11. juni kl. 17.30.

SOMMERKONCERT

Søndag den 9. juni kl. 15.00 vil voksenkoret Local Vocals, Lindeskovkirkens Pigekor, Korskolen og Børnekoret fylde Lindeskovkirken med masser af glade forår- og sommersange. Der er gratis entre til sommerkoncerten.

4

SANKT HANS I LINDESKOVKIRKEN

Det er blevet en tradition, at der er bål og festligt samvær ved Lindeskovkirken på Sankt Hans’ aften. I år falder aftenen på en søndag, hvorfor dagens gudstjeneste flyttes til 16.30. Efter gudstjenesten vil grillen være tændt, så man kan tilberede og spise sin aftensmad sammen. Menuen bestemmer du altså selv, for du medbringer selv din aftensmad. Til gengæld sørger vi for drikkevarer til en billig penge, samt kaffe og kage til lidt fællessang og hygge i forbindelse med at bålet tændes mellem 19.30-20.00. For dem, der skal tidligt hjem og op dagen efter, vil der altså være mulighed for det. Vel mødt i Lindeskovkirken den 23. juni kl. 16.30 til Sankt Hans! MENIGHEDS-

Efter gudstjenesten søndag den 18. august kan alle som har lyst tage med på tur til den naturskønne ’Mallings Kløft’ – lige nord for Farøbroerne. Ole Bjørn Larsen er guide på turen. Husk madpakken! Der bliver serveret kaffe og kage.

5
FÆLLESSKABET PÅ
TUR

KLOSTERKIRKEN

RUNDVISNING I

KLOSTERKIRKEN

I sommer vil der fra den 20. juni og frem til den 31. august være mulighed for at få en rundvisning i Klosterkirken. Rundvisningerne foregår hver torsdag kl. 14.00, og interesserede møder bare op ved indgangen til Klosterkirken. Palle Jacobsen står for rundvisningerne.

KRISTUSKRANS-MEDITATION

Onsdag den 31. juli kl. 17.15 i Klosterkirken vil der være Kristuskrans-meditations gudstjeneste med sygehuspræst Birthe Friis og sognepræst Tom Friis. Vi mødes omkring døbefonten og har en stund med sang, refleksion og meditation. Du kan låne en Kristuskrans til meditationen i kirken.

6

DET SKER

GUDSTJENESTER PÅ PLEJECENTRENE

Østerbrocentret (Oasen):

Den 18. juni (BF), 23. juli (LH) og 20. august (KM), alle kl. 13.30.

Sømarken: Efter aftale.

Bakkehuset:

Den 19. juni ved Lill Arendt Hemmingsen, den 17. juli ved Lill Arendt Hemmingsen og den 21. august ved Kirsten Hartvig Munk, alle kl. 13.30 i Nordre Kirke.

LØRDAGSDÅB

1. juni kl. 10.30 + evt. 12.00 i Klosterkirken – KM

6. juli kl. 10.30 + evt. 12.00 i Klosterkirken – LH

3. august kl. 10.30 + evt. 12.00 i Klosterkirken – JEN

7. september kl. 10.30 + evt. 12.00 i Klosterkirken

PILGRIMSVANDRING I FUGLSANG HAVE

Lørdag den 8. juli vil der være en kort pilgrimsvandring på knapt 3 km i Fuglsang Have med sygehuspræst Birthe Friis og sognepræst Tom Friis.

Vi mødes foran Fuglsang Kunstmuseum kl. 11.00. Vi går »den blå rute« gennem »Fuglsang Kunstlandskab« og har en »Gudstjeneste med ben på.«

Vi ender under kæmpetujaen og spiser vores madpakker, så tag vand og madpakke med, og evt. en lille pude at sidde på under tujaen. Vi forsøger at servere kaffe, the og lidt sødt!

Rivudoggem! 7
Leif
Foto:
Tuxen

GUDSTJENESTER

JUNI

2. 1. s. e. trin. 10.00 PS 10.00 DJ 10.00 LH

9. 2. s. e. trin. 10.00 PS 10.00 DJ 10.00 LH 11. 17.30 JE+EC

16. 3. s. e. trin. 10.00 JEN (evt. dåb kl. 12.00) 10.00 PS 13.00 BF Møllegudstjeneste

23. 4. s. e. trin. 10.00 JEN 16.30 DJ Efterflg. Sankt Hans 10.00 LH

24. 17.15 BF Kristuskransmeditation

30. 5. s. e. trin. 10.00 PS (evt. dåb kl. 12.00) 10.00 DJ 10.00 KM

JULI

7. 6. s. e. trin. 10.00 PS 10.00 DJ 10.00 LH

14. 7. s. e. trin. 10.00 PS (evt. dåb kl. 12.00) 10.00 DJ 10.00 LH

21. 8. s. e. trin. 10.00 PS 10.00 DJ 10.00 BF

28. 9. s. e. trin. 10.00 JEN 10.00 DJ 10.00 LH AUGUST

4. 10. s. e. trin. 10.00 JEN 10.00 NN 10.00 LH

11. 11. s. e. trin. 10.00 JEN 10.00 NN 10.00 LH 18. 12. s. e. trin. 10.00 PS 10.00 NN 10.00 KM

25. 13. s. e. trin. 10.00 JEN 10.00 NN 10.00 KM

SEPTEMBER

1. 14. s. e. trin. 10.00 JEN 10.00 DJ 10.00 LH

Det er en god idé at tjekke på vores hjemmeside, hvis der skulle være ændringer. www.nykfsogn.dk DAG KIRKEÅRET

BF = Birthe Friis · JEN = Jannie E. Nielsen · KM = Kirsten Hartvig Munk · LH = Lill A. Hemmingsen PS = Poul Steenberg · EC = Erik Christophersen · DJ = Dennis Jelstrup · NN = Ukendt

For medlemmer, indenfor sognets grænser, som ikke er i stand til at tage offentlige transportmidler, kan kirketaxa bestilles på tlf. 70 25 25 25 senest dagen før – det koster 20 kr. t/r

8
KLOSTERKIRKEN LINDESKOVKIRKEN NORDRE KIRKE
= Spaghettigudstjeneste

DET SKER I SOGNET

JUNI

Søndag den 2. juni kl. 11.30

Workshop om udearealerne ved Lindeskovkirken

Tirsdag den 4. juni kl. 10.00

Sangaften tager på tur

Torsdag den 6. juni kl. 19.30

»Giv os fred« Koncert i Klosterkirken (50 kr.)

Lørdag den 8. juni kl. 10.00

Verdens »Strik fri dag« på kirkepladsen ved Klosterkirken

Søndag den 9. juni kl. 15.00

Sommerkoncert i Lindeskovkirken

Mandag den 17. juni kl. 11.00

Koncert med syngespirerne og

Ensemble Storstrøm i Klosterkirken

Søndag den 23. juni kl. 16.30

Sankt hans i Lindeskovkirken

Mandag den 24. juni kl. 11.00

Koncert med syngespirerne og

Ensemble Storstrøm i Klosterkirken

Torsdag den 27. juni kl. 11.00

Sommercafé på kirkepladsen ved Klosterkirken

Søndag den 30. juni kl. 15.00 »400 års dansk korsang« med Hendriksholms kirkekor i Klosterkirken

JULI

Torsdag den 4. juli kl. 11.00

Sommercafé på kirkepladsen ved Klosterkirken

Torsdag den 4. juli kl. 13.00

Orgelkoncert med Jan Ole Vanggaard i Klosterkirken

Lørdag den 8. juli kl. 11.00

Pilgrimsvandring i Fuglsang have

Torsdag den 11. juli kl. 11.00

Sommercafé på kirkepladsen ved Klosterkirken

Torsdag den 18. juli kl. 11.00

Sommercafé på kirkepladsen ved Klosterkirken

Torsdag den 25. juli kl. 11.00

Sommercafé på kirkepladsen ved Klosterkirken

Torsdag den 25. juli kl. 13.00

Orgelkoncert med Ørjan Horn Johansen i Klosterkirken

Søndag den 28. juli kl. 16.00

BarokBureauet spiller barokmusik i Klosterkirken

Tirsdag den 30. juli

Duo Tramontana spiller fløjtesonater af Bach i Klosterkirken

9

DET SKER I SOGNET

AUGUST

Torsdag den 1. august kl. 11.00

Sommercafé på kirkepladsen ved Klosterkirken

Torsdag den 1. august kl. 13.00

Orgelkoncert med Jan Ole Vanggaard i Klosterkirken

Torsdag den 8. august kl. 13.00

Orgelkoncert med Andreas Liebig i Klosterkirken

Søndag den 18. august kl. 11.30

Menighedsfællesskabet i Lindeskovkirken på tur

Der er café i Klosterkirken alle tirsdage kl. 9.30

Der er åbent hus i Lindeskovkirken alle torsdage kl. 14.00-16.00

Der er strikkecafé i Nordresalen onsdag i lige uger kl. 14.00-16.00

Fra den 20. juni - 31. august er der RUNDVISNING I KLOSTERKIRKEN alle torsdage kl. 14.00

MENIGHEDSRÅDSVALG

Husk valgforsamling den 17. september 2024

Sæt kryds i kalenderen allerede nu!

10

NORDRE KIRKE

SANGUDFLUGT

Tirsdag den 4. juni tager vi på tur med sang og højt humør.

Sangaften mødes først igen i Nordresalen den 3. september kl. 16.00-18.00.

MANGLER DU ÉN AT TALE MED?

Har du ondt i livet og vil tale om det, så kontakt sognepræst Lill Arendt Hemmingsen, eller en af de andre præster for en samtale.

MØLLEGUDSTJENESTE VED EJEGOD MØLLE

Dansk Mølledag er altid den 3. søndag i juni, og i år er det søndag den 16. juni 2024. Den dag vil der være gudstjeneste i et telt ved Ejegod Mølle ved sognepræst Birthe Friis kl. 13.00.

Bagefter er der mulighed for at købe kaffe, te og kage ved Møllen og se Møllen.

Ejegod Mølle blev opført i 1816, og møllen var i drift til midt i 1950’erne.

11

KONCERTER I KLOSTERKIRKEN

GIV OS FRED

Torsdag den 6. juni kl. 19.30

»Giv os fred« er overskriften når sopransolist

Karia Postma, fire kor og Ensemble Storstrøm spiller musik af Niels W. Gade og Felix Mendelssohn. Vi skal bl.a. høre musik fra Gade’s »Elverskud« og Mendelssohn’s Psalme 42.

Medvirkende: Ensemble Storstrøm, Sopransolist Karia Postma, Klosterkirkens Koncertkor, Maribo Domkirkes Kantori, Kammerkoret Cantemus, Næstved, Haslev Kirkes Ungdomskor, Jørgen Graven Nielsen, dirigent.

Køb billetter af 50 kr,- via linket eller ved indgangen – gratis adgang for børn/unge under 26 år. www.ensemblet.dk/begivenhed/giv-os-fred-nyk-f

SYNGESPIRERNE

OG ENSEMBLE

STORSTRØM

Mandag den 17. juni kl. 11.00 og mandag den 24. juni kl. 11.00 synger Indskolingsklasserne fra Nordbyskolen børne- og forårssange sammen med Ensemble Storstrøm. »Mere sang i hverdagen« er et sangprojekt, som er startet af Sangkraft Guldborgsund i samarbejde med skoler, lokale kirker og Ensemble Storstrøm. Målet er at bidrage til mere sang i hverdagen, da mange erfaringer viser, at sang har en gavnlig virkning på trivsel og indlæring i skolen. Målet er også at skabe store musikoplevelser for børn. Gratis adgang.

400 ÅRS DANSK KORSANG I KIRKEN

FRA 1660 TIL I DAG

Søndag den 30. juni kl. 15.00 synger Hendriksholms kor i Klosterkirken.

Siden 1660 har Mogens Pedersøns Pratum Spiritualum stået som en af de vigtigste udgivelser af kirkelig kormusik i Danmark. Salmer og tekster fra gudstjenestens liturgi og Bibelen er til alle tider sat i musik af tidens betydeligste komponister. Hendriksholm Kirkes Kor synger under ledelse af dirigent Karin Schmidt Andersen eksempler på denne musiks historiske udvikling fra Christian IV’s tid og i århundrederne frem mod vor egen. Med musik af Mogens Pedersøn, C.E.F. Weyse, Niels W. Gade, Rued Langgaard, Carl Nielsen, Niels La Cour, Bernhard Lewkovitch, John Frandsen, Tore Bjørn Larsen og Merete Kuhlmann. Koret deltager jævnligt i internationale korkonkurrencer og har i den forbindelse vundet 1.-priser og gulddiplomer. Gratis adgang.

12

BAROKBUREAUET

SPILLER TIDLIG

BAROKMUSIK

Søndag den 28. juli kl. 16.00 i Klosterkirken er der koncert med Barokbureauet. Koncerten er udformet og frit fortolket efter inspiration af den engelske Masque tradition, og tager publikum med gennem de forskellige sindsstemninger, der er at finde i tidens repertoire. Der er musik til dans, til sorgløs glæde, til eftertænksomhed, til kamp, til melankoli, til sorg og meget mere.

Musikerne er Lene Langballe på zink og blokfløjte, Anne Kirstine Mathiesen på orgel og Poul Høxbro på pibe og tromme, fløjter og slagtøj. Gratis adgang.

DUO TRAMONTANA SPILLER FLØJTESONATER AF BACH

Tirsdag den 30. juli kl. 19.30 kan du nyde Duo Tramontana i Klosterkirken.

Det er snart 275 år siden at J. S. Bach levede, og det markeres med en koncert med nogle af hans fløjtesonater. Især den ufuldstændige A-dur-sonate får ekstra opmærksomhed, idet den spilles i en hidtil ukendt udgave af den dansk/tyske cembalist og komponist Yngve Jan Trede, som i en årrække var professor i teori på Det kg. Danske Musikkonservatorium.

Duo Tramontana består af Winnie Bugge Frandsen på traversfløjte og Søren Gleerup Hansen på Cembalo. Gratis adgang.

FIRE MIDDAGSKONCERTER TORSDAGE KL. 13.00

Traditionen tro inviteres turister såvel som byens egne borgere til at samles på kirketorvet om torsdagene i løbet af sommeren. Der vil være noget for øjet – kunsthåndværk m.m., noget for ganen – menighedsplejens pandekager og der vil også være noget for ørene – idet der afholdes fire orgelkoncerter af en halv times varighed. Der er gratis adgang.

Torsdag den 4. juli og den 1. august kl. 13.00: Orgelkoncert – Jan Ole Vanggaard

Ved disse to koncerter sidder Klosterkirkens organist ved tangenterne og vil bl.a. spille værker af Bach, Couperin, Franck og Boëllmann. I forbindelse med koncerterne fortæller Jan Ole om kirkens orgler og den musik, han spiller. Gratis adgang.

Torsdag den 25. juli kl. 13.00: Orgelkoncert – Ørjan Horn Johansen Ørjan, som til daglig er organist ved Helligåndskirken i København, spiller to spændende værker. Det første, Seks kanoniske studier af Robert Schumann, er et værk, der oprindelig blev skrevet for et flygel med pedalklaviatur. Det andet er et værk af Mozart, som oprindeligt blev skrevet for et stort urværk. De to værker lyder aldeles fremragende for orgel. Gratis adgang.

Torsdag den 8. august kl. 13.00: Orgelkoncert – Andreas Liebig

Andreas Liebig har været Münsterorganist (domorganist) i Basel siden 2014. Han har en udstrakt koncertvirksomhed og underviser på masterclasses i hele verden. Han spiller værker af Bach, Mozart, Mendelssohn Bartholdy, Brahms og Liebig. Gratis adgang.

13

VERDENS ’’STRIK FRI DAG’’

Menighedsplejen i Nykøbing F. Sogn står igen i år for afholdelse af den verdensomspændende »Strik i det Fri« dag.

I år er det lørdag den 8. juni, og arrangementet finder sted på Kirkepladsen ved Klosterkirken mellem kl. 10.00 og 14.00.

Grib strikkepindene, tag gerne din nabo under armen og kom til et par hyggelige timer med pindenes knitren, som baggrund for hyggelig snak! Menighedsplejen giver en kop kaffe med brød, og der vil kunne købes parisertoast i løbet af dagen.

BABYHUESTRIK

Menighedsplejens Babyhue strikkegruppe i Lindeskovkirken holder åbent hele sommeren, tirsdage i lige uger kl. 10.00-12.00. Kom og vær med til at strikke huer til de nyfødte på Nykøbing Sygehus.

SPIS PANDEKAGER PÅ KIRKEPLADSEN

Sommeren 2024 vil som tidligere år byde på seks torsdage med sommercafé på kirkepladsen, fra kl. 11.00-15.00 hvor der bages og sælges pandekager med te og kaffe – på alle torsdage fra torsdag den 27. juni til torsdag den 1. august. (Begge dage inklusiv).

Menighedsplejens bestyrelse fordeler overskuddet fra salget til at lave aktiviteter for borgere i Ny-

købing F sogn som f.eks. udflugter til ældre og ferietilskud til udsatte børnefamilier m.m. Skulle du som læser have lyst til at hjælpe, så meld dig på kirkekontoret 43 58 34 00 med navn tlf. nr. og vi kontakter dig. Det er så skønt med nye folk i disse hyggelige rammer, med forhåbentlig godt vejr. På disse pandekagetorsdage er der også »ÅBEN KIRKE«, musik eller rundvisning i kirken.

14 MENIGHEDSPLEJEN

ADRESSER

PRÆSTER

Sognepræst

Poul Steenberg

Tromnæsvej 8

Tlf. 24 24 50 16 - poust@km.dk

Mandag fri

Sygehuspræst

Birthe Gunhild Friis

Nr. Ørslev Bygade 12

Tlf. 29 47 06 33 - bf@km.dk

Fredag fri

Sognepræst

Jannie Edelberg Nielsen

Vestensborg Allé 47

Tlf. 54 85 04 73 - jenn@km.dk

Mandag fri

Sognepræst

Lill Arendt Hemmingsen

Klosterstræde 3

Tlf. 51 80 00 83 - liah@km.dk

Mandag fri

Sognepræst

Kirsten Hartvig Munk

Klosterstræde 3

Tlf. 51 19 80 86 - kihm@km.dk

Mandag fri

Provst

Dennis Jelstrup

Kongensgade 15

4800 Nykøbing F.

Tlf. 21 46 83 55 - dlj@km.dk

Fredag fri

ADRESSER

KLOSTERKIRKEN

Kirkepladsen 3

Kirketjener

Dorthe Jørgensen

Tlf. 24 61 49 88 - doj@nykfsogn.dk

Organist

Jan Ole Vanggaard

Tlf. 61 22 17 73 jov@nykfsogn.dk

NORDRE KIRKE

Stubbekøbingvej 105

Kirketjener

Henning Madsen

Tlf. 43 58 34 16 / 23 23 83 67 hma@nykfsogn.dk

Organist

Asger Balling

Tlf. 54 85 03 84 ab@nykfsogn.dk

LINDESKOVKIRKEN

Grønsundsvej 32

Kirketjener

Bettina Gade

Tlf. 54 85 09 87 / 29 62 61 96 abj@nykfsogn.dk

Organist

Rikke Juul Morild

Tlf. 24 75 21 85 rjm@nykfsogn.dk

KIRKEKONTORER

Klosterstræde 3, 4800 Nykøbing F.

Kirke- og kirkegårdskontor

Tlf. 43 58 34 00 post@nykfsogn.dk

Mandag-fredag kl. 9-13

Daglig leder

Thomas Carlsen

Tlf. 23 35 81 79 tca@nykfsogn.dk

Kordegnekontor

Tlf. 43 58 34 00 nykoebingf.sogn@km.dk

Mandag-fredag kl. 9-13

Kirkegårdsleder

Kasper Olsgaard Nielsen

Tlf. 30 61 48 54 kon@nykfsogn.dk

Kordegn

Ragna Lollike

Tlf. 43 58 34 00 rl@km.dk

Kirke- og kulturmedarbejder

Erik Christophersen

Tlf. 61 22 68 22 ec@nykfsogn.dk

Menighedsrådet

Formand Jørgen Jensen

Tlf. 42 72 10 90

Menighedsplejen

Kirsten Hartvig Munk

Tlf. 51 19 80 86 kihm@km.dk

REDAKTION

Hans Henrik Andersen (ansvarshavende redaktør), Britta Rose Kofoed Olsen, Birthe Friis, Jørgen Jørgensen og Alice Beinthin.

Nykøbing Falster Sogn

Oplag: 600 stk.

Sats og tryk: Videbæk Bogtrykkeri

Tlf. 97 17 34 08 www.nykfsogn.dk

15

NY ALTERTAVLE I NORDRE KIRKE

Solen skinner i Nordre Kirke. Det gør den i form af et nyt alterbillede, der er lavet af de tre hold konfirmander fra Sophieskolen. Billedet er blevet til i et samarbejde med Billedskolen og billedkunstner Katrine Engman, der har stået for den kunstneriske idéudvikling og efterfølgende udførelse sammen med konfirmanderne.

Motivet er inspireret af påskens evangelium om Jesu opstandelse fra de døde påskemorgen.

Som solen står op og spreder sit lys ud over jorden, således står Jesus op af graven, og livets lys bryder igennem. Ikke bare for ham, men som et tegn på, at i Guds hånd er livet stærkere end døden. Som solens lys jager natten på flugt, således jager Kristus døden på flugt, da han går ud af graven påskemorgen. Livet og lyset bryder igennem på ny, og det bærer håbet i sig. Noget nyt kan opstå, hvor vi mindst venter det, og selv

Som forårssolen morgenrød stod Jesus op af jordens skød med lys og liv tillige; derfor, så længe verden står, nu efter vinter kommer vår livsalig i Guds rige.

Går man tæt på alterbilledet og dvæler ved det et øjeblik, vil man opdage, at der står noget på solens stråler. Man vil kunne opfange enkelte ord og indimellem hele sætninger. Det er citater fra nogle af beretningerne i evangelierne om Jesu opstandelse, hvor vi møder kvinderne ved graven og senere den opstandne Jesus, der kommer til sine disciple.

Alterbilledet spiller fint sammen med kirkerummet, som får et helt nyt udtryk. Det er centreret bag korset på alteret, det tomme kors, der minder os om, at Jesus gav sit liv for os, men at dø

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.