__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

kirkebladet.nu

KIRKE & SOGN »JEG VIL GERNE NOGET MERE UD!« OM UDLÆNGSEL FØR OG NU

LEGETØJET BLEV LÅST INDE ET KULTURMØDE, DER FORANDREDE MIG

»JEG FØLER MIG SÅ VELSIGNET OG GLAD!«

KIRKEBLAD FOR HVIDBJERG, LYNGS, JEGINDØ, SØNDBJERG OG ODBY SOGNE 1

JUNI JULI

2021

EN TROSREJSE


JEG FØLER

Af Liv Marit Tjelle Holm

MIG SÅ VELSIGNET OG GLAD!

En trosrejse

»Tror du, min trosrejse kan give mening for andre?«

søgte. Jeanette husker, at præsten kom hjem til dem, da konfirmationen nærmede sig, fordi hun ikke havde orket at gå meget »til præst«.

Sådan spurgte Jeanette, da hun skrev til os og senere kom forbi kontoret. Jeanette Gadegaard Jeanette blev konfirmeret, selv om hun ikke (53 år) har boet i Hvidbjerg i størstedelen af vidste særlig meget om kirke og kristendom og sit voksne liv, men kommer oprindeligt fra Køhvad, der skulle ske selve konfirmationsdagen. benhavn. Mange af jer kender både hende og Hendes mor havde også ment, at hun skulle hendes historie, for hun har både holdt foredrag konfirmeres, for »ellers kan man ikke blive gift i og tidligere skrevet små bøger, en kirke«, fortæller Jeanette, og om det at være en såkaldt møndet sidste var ellers noget, hun ... jeg ved, at jeg som sterbryder. havde drømt om, når tiden var barn havde en klar inde til det. »Jeg vil også gerne fortælle, hvad fornemmelse af, at troen på Gud har betydet for Og Jeanette blev gift i en kirGud eksisterede, og mig,« siger Jeanette med et smil. ke med sin Jens fra Søndbjerg at jeg gerne ville For troen på, at Gud går med i 1992. De fik to dejlige børn, være hans barn ... os i vores helt almindelige liv, er som nu er voksne, og hun er vigtig for Jeanette og måske kan hendes vidnesbyrd åbne op for, at vi taler mere om livets mening, og hvad vi tror på.

både glad og taknemlig for sit liv. Men »jeg havde samtidig en trang efter at være en god kristen og forstå mere af Bibelen. Jeg følte tit, at Gud ikke rigtig var der sammen med mig. Jeg opdagede ham i hvert fald ikke,« siger Jeanette.

Jeanette fortæller, at hun som barn ikke fik noget at vide om kristendom og tro derhjemme, men at hun har en attest på, at hun blev døbt. Hun var også til julegudstjeneste en enkelt gang. Og så fik hun en børnebibel, som hun flittigt læste. Ellers var det med tro ikke noget, man talte om derhjemme, men »jeg ved, at jeg som barn havde en klar fornemmelse af, at Gud eksisterede, og at jeg gerne ville være hans barn«, siger Jeanette.

Da Jeanette i 2007 fik en hjerneskade og deres datter lidt senere var ude for en kæntringsulykke, hvor hun er tæt på at drukne, kommer spørgsmålet om Gud og mening tæt på. Både mor og datter fik en hård tid bagefter, men de fik det langsomt bedre. »Jeg bad Gud hjælpe mig«, siger Jeanette, og så kom jeg med i en bønnegruppe, som fortsat mødes trofast hver mandag i Kirkecenteret.

Man skulle måske tro, at konfirmationstiden blev en god anledning for at få en større indsigt i kristendommen. Men Jeanette fortæller, at hun havde store udfordringer med angst. Det blev ikke bedre af, at hun var ny i klassen og den yngste på holdet. Hun savnede virkelig at mærke den tillid og tryghed og det fællesskab, hun

I efteråret 2020 fik Jeanette lært mere om troen gennem samtaler med en af præsterne i Kirkecenteret. Den 15. december mundede det ud i en lille kirkelig handling i Hvidbjerg Kirke, hvor Jeanette, efter henvendelse til biskop Hen-

2


: Jeanette Gadegaard i Hvidbjerg Kirke den dag, hvor hun igen bekræftede sin dåb og konfirmation. rik Stubkjær, fik lov til at bruge konfirmationsritualet og bekræfte sin tro på Gud i vidners påhør. »Jeg føler mig så velsignet og glad,« fortæller Jeanette. Besøgene i Kirkecenteret er fortsat, for man må gerne bruge præsterne til både sjælesorg og andre typer samtaler under fire øjne.

i en almindelig gudstjeneste, er det noget, hun har gjort flere gange i coronatiden. Her er både et fællesskab og en mulighed for at få en dybere indsigt i troen. Og for Jeanette betyder det, at hun er blevet velsignet af Gud, og at hun gerne vil være til velsignelse for andre ved at dele sin glæde med os.

Selv om det fortsat koster Jeanette meget, på grund af hendes angst, at gå i kirke og deltage

3


JEG VIL GERNE NOGET MERE UD! Af Thomas Buelund

OM UDLÆNGSEL FØR OG NU Mange af os sukker efter ferie i udlandet. Vi sukker efter fjerne strande, bjergkæder eller fornemmelsen af morgen i en vibrerende storby, hvor ens søvndrukne øjne langsomt vækkes til live af solbeklædte markedsboder, mens duften af nybagt brød og friskbrygget kaffe spreder sig fra fortovscafeerne og iblandes bilos til lyden af et fremmed sprog.

længselsfuldt må sukke bag bilrattet efter fremmede himmelstrøg, og måske lavmælt sige som narkomanen Peter (Ulrich Thomsen) fra Blinkende Lygter, da han endelig kommer til sig selv efter en kold tyrker: »Jeg vil gerne noget mere ud«. Mange af os kan nok knytte an til dette. Vi vil gerne mere ud. Vi længes efter en åben og forbundet verden og den frihed, der følger med; friheden til at gå på opdagelse, til mere eller mindre at rejse hvorhen man vil, til at udforske og udfordres af nye sanseindtryk; kort og godt: Udlængsel.

Endnu en sommer er over os. Endnu en sommer som tegner til at blive endnu en fantastisk sæson for sommerhusudlejning, men nok også endnu en sommer, hvor vi må udleve størstedelen af de kulinariske rejser indenrigs på landets restauranter eller i vore egne køkkener. For der er stadig et stykke vej til tætpakkede torvedage i udlandet - i hvert fald, hvis vi selv helt frit skal kunne bestemme hvor. Endnu en sommer, hvor vi vil køre kongeriget tyndt, mens mange af os

En sådan længsel er ikke i sig selv afhængig af coronakrisen, men restriktionerne har givet den gode vækstbetingelser. Længsel er en eksistentiel størrelse. Den er beslægtet med håb, da længslen ligesom håbet rettes fremad mod en

Forfatteren i Nepal i 2017

4


landflygtighed, som en minoritetskultur i andre kulturer helt indtil staten Israels oprettelse i 1948.

tilstand, som endnu ikke har indtrådt. Men i modsætning til håbet, så kan længsel også rette sig mod noget, vi har mistet, og ofte - og helt sikkert, når en pandemi lukker verdens grænser - vil den bestå af begge dele.

Udlængslen er i denne sammenhæng tæt beslægtet med udfrielse, og bliver i en senere sammenhæng en inspirationskilde for 1800-tallets forarmede europæere, som drog afsted på den risikofyldte rejse over Atlanterhavet til Amerika, i håbet om dér at finde det frie og frodige land, the promised land. Desværre var det langt de færreste, der fandt et land flydende med mælk og honning, men snarere med slid og fattigdom, præcis som de kendte det hjemmefra.

Vi længes efter verden af i går. Den globale verden. Vi længes efter, at fremtiden må være som verden var. Og selvom historikere måske kun vil betragte en sådan verden som en ganske lille parentes, der kun har eksisteret siden murens fald, så er det jo alligevel en ganske betragtelig del af historien. I hvert fald set fra vores næsetipper, for det er vores små menneskeliv. Vi har været vant til en åben verden, som vi flere gange årligt kunne rejse på kryds og tværs af, og som har budt sig til med et væld af oplevelser: Fra naturskønne perler, til storbycharme, til letheden i charterferiens all inclusive.

Længslen er beslægtet med håb, da den ligesom håbet rettes fremad mod en tilstand, som endnu ikke har indtrådt.

Begge fortællinger viser, at udlængslen er svær at indfri. Lykken var hverken gjort, da de udvandrende israelitter nåede Israel eller de indvandrende europæere nåede Amerika, og sådan er det også i dag.

Selvfølgelig skal man være varsom med at sidestille udlængslen fra slaveri, undertrykkelse og fattigdom med den udlængsel, som kan ramme det restriktionsramte moderne menneske, når hun frarøves Bounty strande og bjergkæder. Men hos os alle, så er der en dimension af udlængslen, som ikke er af politisk karakter, men af eksistentiel eller sjælelig karakter. Det er, når vi føler vores muligheder for livsudfoldelse som begrænsede.

At rejse verden rundt er ikke længere en luksus. Det er en ganske almindelig feriebeskæftigelse for os vesteuropæere. Vi rejser for at få kulør på kinderne, farve på tilværelsen, indblik i andre kulturer og nogle gode minder med hjem. Så hvad sker der, når restriktionerne holder os indenrigs? Det er der selvfølgelig ikke et entydigt svar på, men et godt sted at lede er i bøgerne, så hvis du får en regnvejrsgrå dansk sommerdag eller to, så kommer her en læseanbefaling, som tager dig med på en rejse til faraoernes Egypten.

Spørgsmålet er så, om de vitterligt er det, eller om ikke der er mange af de ting, vi længes efter i en ferie, som fint kan udfries her i landet. Tropisk klima er selvfølgelig svær at opdrive, med mindre man tager i badeland. Men at smide benene op eller fordybe sig i kunst, historie, kultur eller i hinandens liv, er vel altid en mulighed. Og dermed bliver det springende punkt vores eget valg. Hvis vi vil udfries fra udlængslen, ja så er det os selv vi må bringe i spil. Uanset, hvor så vi måtte befinde os i verden.

Et af de mest kendte værker om udlængsel er omkring 2300-2500 år gammel og er beretningen fra Anden Mosebog (dens græske titel er eksodus, som betyder udvandring) om Moses, der udvælges af Gud til at lede israelitterne ud af slaveriet i Egypten og frem til deres forjættede land, Kana’an. Fortællingen er på mange måder blevet til et sindbillede på det jødiske folks kulturhistorie, i og med det i store træk gennem hele verdenshistorien har levet som et folk i

God sommer!

5


LEGETØJET BLEV LÅST INDE

Af Ellen Aarlit Gade

ET KULTURMØDE, DER FORANDREDE MIG På en regnvåd sensommerdag i august 1992 forog røg vandpiber, spillede domino, drak the og lod jeg Danmark for at rejse til Cairo som vosaft alt imens de råbte og lo. Larmen fra fjernlontør for DMS, Den Danske Missionsselskab, syn og radio forenede sig med gadelarmen. som senere er blevet en del af Danmission. Mit Her levedes livet, og børnene, som ellers var hjem for et halvt år skulle være i skolepligtige, arbejdede med i et fattigt muslimsk område, faderens job. Det handlede jo som hedder Abbassiya - en stor Hvordan forklarer om at overleve. Biler tudede i et kontrast til mine daglige omgi- man, at der ikke er forvæk, og fra minareterne kaldtes velser på Thyholm med udsigt ståelse for, at alle børn der til bøn. Cairo var et levende til mark og fjord. sted med masser af mennesker har nøjagtig samme Det vrimlede med katte, hunde alle vegne. behov for opmærkog børn i de smalle snavsede gaFowler’s Home, hvor jeg skulle somhed og omsorg. der i Abbassiya, der var fyldt arbejde, var et pigehjem, som med affald og støv. Alle mulige forretninger var den koptisk-evangeliske Faggalakirke var anplaceret tæt side om side, gade op og gade ned, svarlig for. Der var 37 piger i alderen 4-17 år og geder tumlede også rundt i grøntsagerne. anbragt på hjemmet. Langt de fleste kom på Trætte koner med tørklæder og lange sorte kjogrund af fattigdom, nogle kom fra brudte hjem ler havde en lille biks på gaden. Mændene sad og andre fra hjem, hvor faderen var død. De fleste piger havde en koptisk-ortodoks baggrund, og for at sikre en kristen opvækst blev de anbragt på Fowler’s Home. Kirkens menighed finansierede selv alle sine aktiviteter, og da det var svært at skaffe penge nok, levede pigerne meget spartansk. På pigehjemmet var der tre ansatte: En housekeeper, en madmor og en syerske. Det siger sig selv, at der med lethed var nok arbejde at gøre for en volontør. Mit vigtigste arbejde blev den daglige omsorg for pigerne i form af snak, knus, måltidsfællesskab og aftenbøn. Pigerne havde et Aftenbøn på Fowler’s Home

6


menneskeværd, måtte jeg desværre konstatere, at det glippede og samarbejdet blev afbrudt. Vi måtte se i øjnene, at egypternes og vores intentioner med hensyn til pigerne nærmest var modsatrettede. Pigerne var underernærede både fysisk og psykisk, så det var en streng følelsesmæssig oplevelse at måtte give op. De sidste to måneder arbejdede jeg derefter på et drengehjem i Helwan, hvor forholdene var bedre, selvom der var en streng disciplin, hvor børnene fx blev slået med en pind som afstraffelse. Det lykkedes mig at få indført en ny afstraffelsesmetode: Rengøring! Det gav mere mening for mig og var et lille skridt på vejen væk fra vold.

Måltid på Fowler’s Home stort behov for kærlighed og omsorg, og dette livsnødvendige behov blev ikke tilgodeset fra den egyptiske stabs side. Pigerne på Fowler’s Home havde ikke særlig høj prioritet - dels var de fra fattige hjem, og dels var de kun piger, som ikke havde stor værdi i det mandsdominerede samfund.

Jeg kan ikke komme med eksempler på store, synlige ting udrettet i Cairo. Alligevel tror jeg på, at der trods alt blev opfyldt nogle af de basale behov, ethvert menneskebarn har. Et knus, et smil, et forsøg på i det daglige samvær at fortælle børnene noget om menneskeværd.

Der var en helt tydelig forskel i holdningen til og behandlingen af pigerne på hjemmet og de andre børn, som kom i Faggalakirkens børneklubber på Fowler’s Home. Det var kirkens folk udefra, der tog sig af disse aktiviteter. Man hyggede sig med børnene, havde socialt samvær, som vi kender det herhjemmefra. Desuden havde børnene vestligt legetøj og blev stimuleret både kreativt og socialt.

Vi skal blande os! Vi skal ikke forsøge at lave om på kulturen; der må være gensidig respekt, men på det menneskelige plan skal vi blande os. Vi skal blande os i uretfærdigheder, tage del i livet for at være levende medmennesker. Hvis vi lader livet glide forbi uden at deltage, bliver det ligegyldigheden, der kommer til at bestemme. Vi skal blande os. Også selvom vores indsats blot er en dråbe i et uendeligt ocean.

Legetøjet blev låst inde efter brug, og »vore« piger kunne så nøjes med at se på det gennem ruden - en situation, der var svær at håndtere. Hvordan forklarer man en fattig pige, at der ikke er forståelse for, at alle børn har nøjagtig samme behov for opmærksomhed og omsorg.

En dråbe af godhed er også en gave når dråber forener sig bli’r de til have En dråbe af godhed gi’r mod til at håbe en dråbe af godhed trods alt dog en dråbe

Arbejdet på Fowler’s Home, der til tider var meget frustrerende, blev ofte besværliggjort af de store forskelle imellem vores kulturer, tænkemåder og værdinormer. Og så selvfølgelig også på grund af sprogproblemerne i at ingen af de lokalt ansatte talte så godt engelsk, at man faktisk kunne føre en rimelig samtale.

Og dråben skal læske de tørstendes ganer gi’ liv og forene sig til oceaner. Johannes Møllehave 1989 (uddrag af sangtekst fra albummet »Min sang« af Anne Linnet 1989)

Trods mange ihærdige forsøg på samarbejde, med dette ene for øje at give pigerne en bedre hverdag med omsorg, kærlighed og følelse af

7


LÆNGSLER

Kirke&Sogn har spurgt nogle personer om, hvad de længes efter, når coronaen har sluppet sit tag i os.

Af Rakel Villesen

NÅR HVERDAGEN VENDER TILBAGE… Det lyder ikke særlig eksotisk og nærmest dødkedeligt, men jeg glæder mig helt vildt til, at hverdagen vender tilbage.

hinanden giver energi og håb, og det er to vigtige ting at fylde sig med. Jeg håber derfor særlig meget på, at årets fedeste ungdomsfestival, Wonderful Days, bliver en realitet, da jeg er en del af teamet bag festivalen, og jeg glæder mig til at skulle lave festival for en flok efterskoleelever i KFUM og KFUK-regi.

Tiden før corona var for mig fyldt med et studie, hvor jeg ofte så mine medstuderende, og en fritid med frivillige aktiviteter. Alt dette savner jeg meget, og jeg glæder mig til, at det kommer tilbage, men det jeg glæder mig allermest til er at kunne stå midt i de store fællesskaber igen.

Måske denne sommer bliver mere eksotisk end nogen sinde før, også selv hvis den danske sommer skulle gå hen og give os regn. Jeg tror, håber og drømmer om de store fællesskaber igen.

Her tænker jeg særligt på sommerlejre, koncerter og festivaler, hvor vi er mange samlet, og hvor vi får lov at mærke hinanden. At mærke

Af Merete og Anton Lyhne

UDLÆNGSEL Kald os bare pragmatikere! Vi indretter os efter forholdene og får det bedste ud af det.

tende, sociale aktiviteter, der er lukket for. Dem savner vi!

Før coronaen var vi på farten et par gange om året. Vi elsker at rejse, opleve nye landskaber og levevilkår, møde lokale og glædes over deres kultur med en velforberedt guide og et godt rejseselskab. Det har givet vores dagligdag perspektiv.

Vi længes efter at kunne mødes frit og være mange sammen i kirken, i operaen og til koncerter, fødselsdage og alle familiesammenkomsterne. I denne tid får dagen vinger, når vi tilfældigvis får en snak med andre på vores gåtur.

Nu har vi genopdaget Danmark. Med campingvogn og cykler kan vi nå det hele. Vi har fundet nye oplevelser overalt og oplevet et væld af lokale initiativer.

Vores sociale liv er begrænset til få, gode venner og til vores børn og børnebørn. Tak for dem! Vi er privilegerede. Vi har hinanden, hus og have, internet og bil. Vi ser muligheder og veje at gå, så dagene får indhold, og hver morgen er ny.

Vores »udlængsel« gælder det nære: ugens faste program med badminton, All Stars, Foreningen Mandag, caféeftermiddage - alle de livsbekræf-

8


Af Svende Grøn

LÆNGSEL EFTER DE ANDRES VELSIGNELSER dag. Vi sang »I dag er det Bonnies fødselsdag, HURRA, HURRA, HURRA«, og de havde aldrig hørt noget lignende i Klong Prao. Hun blev rørt og begyndte at ønske os alt godt og sende velsignelser nedover os, som ramte mig med glæde og styrke, som fik al tøven og alle afstande til at opløses. Hun ønskede, at vores familie vil opleve glæde, gavmildhed og gæstfrihed. Hun ønskede, at vi ikke ville blive ramt af tristhed og ulykke. Praktisk, som hun var, bad hun også om, at vi måtte tjene så mange penge, at vi ville vende tilbage til Koh Chang.

En torsdag i august 2017 var vi på Koh Chang, en ø i den østlige del af Thailandsbugten, og skulle besøge kokkeskolen Napalai. Det var svært at afgøre om rummet mest lignede en carport eller et værksted, for i Østen er afstanden mellem indenfor og udenfor nærmest usynlig, men heldigvis afslørede nogle gasblus og wokker, at tuk-tuk-taxien havde sat os af det rette sted. Bonnie tog imod os med åbne arme og store smil og snakkede løs på det mest charmerende thai-engelske. Hun lærte os retter med eksotiske smage og navne: Tom Kha Kai, Kai Phat metma-maung os så videre. Da vi sad på gulvet og smadrede krydderier og grøntsager i en morter til en curry, spredte der sig en insisterende og vidunderlig duft, som åbnede øjne, næse og sjæl. Og vi talte om thailiv, familie og religion.

På den anden side af kloden sad en generøs buddhistisk kvinde og lod velsignelser regne ned over mig og min familie. Det behøver selvfølgelig ikke at være på den anden side af jorden, men jeg længes i den grad efter de velsignelser, som mødet med De Andre og Det Andet ofte bringer med sig.

Så fortalte Bonnie, at vi var hendes eneste elever den dag, fordi familien kom til hendes fødsels-

9


TAK TIL ELLA OG ELSA I en længere periode, mens der ikke var mulighed for fællessang til gudstjenesterne, har Søndersognenes kirker nydt godt af hjælp til salmesangen af Elsa Hilligsøe og Ella Rosenstand. Søndbjerg-Odby Menighedsråd takker for indsatsen! Venlig hilsen Søndbjerg-Odby Menighedsråd

SOLNEDGANGSGUDSTJENESTER Solnedgangsgudstjenester i Søndersognene er gudstjenester, hvor prædiken er erstattet af musik og sang leveret af forskellige udøvere. Musikken indgår i en særlig liturgi med tekstlæsning, bøn og velsignelse. Sommerens solnedgangsgudstjenester finder sted hver onsdag aften kl. 21.00 fra og med onsdag 7. juli til og med onsdag 4. august. Årets program er endnu ikke færdiggjort, men datoerne er her: 7. juli i Odby Kirke, onsdag 14. juli i Søndbjerg Kirke, 21. juli i Odby Kirke, 28. juli i Søndbjerg Kirke, 4. august i Søndbjerg Kirke. Det endelige program vil siden blive fremlagt i våbenhusene samt på kirkernes elektroniske platforme.

NYE TELEFONNUMRE

FÆLLES HJEMMESIDE

Der er nye telefonnumre til centrale personer. De gamle numre vil virke i en overgangsperiode, men det er en god idé at rette numrene i sit eget system.

De to menighedsråd i Thyholm Pastorat har en fælles hjemmeside, som naturligvis har adressen: www.thyholmpastorat.dk. Her kan du læse om kirkeliv og arrangementer i området, finde kontaktoplysninger på ansatte og frivillige og finde vejledninger i forbindelse med dåb, konfirmation, vielse og begravelse.

Hvidbjerg, Lyngs og Jegindø kirkegård: 30 58 12 83 Kordegn Christen Birkebæk: 61 63 11 15 Organist Rikke Feraru: 30 55 11 15

10


NY MESSEHAGEL TIL ODBY KIRKE Hvem kunne tænke sig at hjælpe med at lave en ny messehagel til Odby Kirke? Der er desværre kun en messehagel til Odby Kirke, og den nuværende føles lidt tung for præsterne og samtidig ville det jo også være rart med lidt fornyelse og gerne lokal fornyelse. Er der en/flere som kunne tænkes at være behjælpelig med fremstillingen af en sådan, så kontakt Sigrid Tarp på tlf. 23 82 86 84 eller mail: tarp@post.tele.dk

FARVEL OG TAK TIL JØRGEN FOMSGAARD SOM KIRKESANGER Jørgen Fomsgaard har sagt sin stilling som kirkesanger op pr. 1. maj 2021. Han har primært været kirkesanger i Lyngs og Hvidbjerg. Sammenlagt har han haft stillingen som kirkesanger i 36 år, altså fra 1985 - 2021. Jørgen Fomsgaard har været en dygtig kirkesanger med en behagelig og fyldig røst, der ubesværet har kunnet udfylde kirkerummet.

Tjenstvillighed, hjælpsomhed og fleksibilitet er egenskaber, som hans kolleger og arbejdsgivere hæfter på ham.

Jørgen Fomsgaard modtog et alterbæger som afskedsgave; en passende gave til en medarbejder, som har fyldt utallige bægre ved alterbordet de sidste 36 år.

Torsdag d. 29. april afholdt menighedsrådet en festlig afskedskomsammen for Jørgen i Thyholm Kirkecenter. Her blev der sagt en stor tak til Jørgen for de mange års gode og tro tjeneste. Præster, organister, kirkesangere og repræsentanter fra menighedsrådet tog på skift ordet og fremhævede bl.a. Jørgens trofaste og stabile arbejde gennem de mange år. Der blev slutteligt udtalt endnu en tak fra menighedsrådets side med ønsket om fortsat gode dage. På menighedsrådets vegne Steen Torstensen, kontaktperson

11


RUNDT I PASTORATET

HVIDBJERG/LYNGS Læs mere på www.thyholmpastorat.dk

FRA VUGGE TIL GRAV

MENIGHEDSRÅDSMØDE Tirsdag den 22. juni kl. 19 i Thyholm Kirkecenter.

HVIDBJERG KIRKE

SOLVANG

Dåb 17.01 Tristan Hørby Jensen 24.01 Mathilde Marie Nørgaard Poulsen 20.03 Lucas Stræde Ebbesen

Tirsdag den 8. juni kl. 15: Gudstjeneste. Tirsdag den 22. juni kl. 15: Andagt. Tirsdag den 13. juli kl. 15: Gudstjeneste. Tirsdag den 27. juli kl. 15: Andagt.

Begravelse/bisættelse 18.02 Tommy Pallisgaard Pedersen 19.02 Charles Kristian Vangsgaard 31.03 Marie Villensgaard Kristensen

THYHOLM KFUM OG KFUK Se: thyholm.kfum-kfuk.dk THYHOLM FDF Se: fdf.dk/thyholm/

SØNDBJERG KIRKE Begravelse/bisættelse 27.02 Hans Viggo Ebdrup JEGINDØ KIRKE Begravelse/bisættelse 19.03 Børge Nielsen

THYHOLM KIRKECENTER Thyholm Kirkecenter er åben for personlig henvendelse. Har du behov for at tale med kordegn eller en præst? Så husk på at Thyholm Kirkecenter er åben, dog selvfølgelig altid efter de gældende corona-restriktioner. Så kom gerne med eller uden aftale - dog altid med mundbind!

12


Følg med i kirkelivet på www.thyholmpastorat.dk og www.facebook.com/thyholmpastorat (vær opmærksom på, at man ikke selv behøver at være facebook-bruger for at se siden; man skal blot ignorere tilbuddet om at logge ind).

JEGINDØ Læs mere på www.thyholmpastorat.dk

FDF

MENIGHEDSRÅDSMØDE

Mandag den 7. juni kl. 18.30: Sejltur ud i det blå

Tirsdag den 22. juni kl. 19 i Thyholm Kirkecenter.

Fredag den 18. juni: Strandrensning sammen med Jegindø Borgerforening. Vi mødes ved sognegården kl. 19.00. Alle der vil hjælpe med at holde Jegindøs strande rene er velkommen til en hyggelig aften.

INDRE MISSION Teltmøder ved skibsværftet i Vilsund torsdag den 17. juni - mandag den 21. juni.

Torsdag den 15. - søndag den 18. juli: Sejltur/sommerlejr et eller andet sted - alt efter vind og vejr.

Bibelcamping på dyrskuepladsen i Hurup fredag den 16. juli - fredag den 23. juli. Såfremt møderne kan afholdes, vil der blive fremlagt indbydelser i kirkerne.

Fredag den 30. juli: Vi sælger kaffe og kage ved Jegindø Musikfestival.

Ønskes yderligere oplysninger kontakt gerne Kirsten Graversgård, tlf. 97 87 92 18.

Andre arrangementer aftales løbende og informeres pr. mail til medlemmerne - kontakt Kjeld Graversgård, tlf. 97 87 92 18 / 20 28 45 11.

SØNDBJERG/ODBY Læs mere på www.thyholmpastorat.dk MENIGHEDSRÅDSMØDE Der afholdes møde i rådet onsdag den 9. juni 2021 kl. 19.00 i Konfirmandstuen i Søndbjerg. Der afholdes ikke ordinære møder i juli og august. MUSIKALSK TANKERUM Tirsdag den 15. juni kl. 19 - 21 i Søndbjerg Kirke. Organist Christen Birkebæk spiller kendte salmer og musikstykker på orgel. Find roen i dig selv og i musikken. Kom og gå som du vil inden for den afsatte tid.

13


FÆLLES FOR SOGNENE Følg med i kirkelivet i Thyholm Pastorat på www.thyholmpastorat.dk og www.facebook.com/thyholmpastorat

27 JUN

SØNDAGSTRÆF

INDRE MISSION

kl. 14.30 - 16.30 i Thyholm Kirkecenter.

17

FÆLLESSANG 10 JUN

JUN

Så snart det kan lade sig gøre i forhold til corona-retningslinjerne, vil det igen være tid til fællessang.

Bibelcamping på dyrskuepladsen i Hurup: Fredag den JUL 16. juli - fredag den 23. juli.

16

Det er den anden torsdag i hver måned: kl. 19.30 i Thyholm Kirkecenter.

Du kan læse om arrangementet gennemføres på www.thyholmpastorat.dk.

SOLNEDGANGSGUDSTJENESTER Onsdag den 7. juli i Odby Kirke. Onsdag den 14. juli i Søndbjerg Kirke. Onsdag den 21. juli i Odby Kirke. Onsdag den 28. juli i Søndbjerg Kirke. Onsdag den 4. august i Søndbjerg Kirke.

Såfremt møderne kan afholdes, vil der blive fremlagt indbydelser i kirkerne.

07 JUL

14 JUL

21 JUL

28 JUL

04 AUG

KONFIRMATIONER 2021 På grund af corona-situationen er forårets konfirmationer flyttet: HVIDBJERG KIRKE: Lørdag den 21. august kl. 9.30 og 11.00. LYNGS KIRKE: Søndag den 22. august: 9.30. ODBY KIRKE: Søndag den 22. august kl. 11.00. JEGINDØ KIRKE: Søndag den 22. august kl. 11.00.

14

Teltmøder ved skibsværftet i Vilsund: Torsdag den 17. juni - mandag den 21. juni.


REDAKTION

KONTAKT

Hvidbjerg Per T. Jørgensen tlf. 97 87 14 99 p.t@c.dk Lyngs Merete Villesen tlf. 60 93 04 18 merete.villesen@hotmail. com Søndbjerg / Odby John Søndergaard tlf. 97 87 97 35 johnsondergaard@ godmail.dk Jegindø Poul Michelsen tlf. 42 43 63 52 poulmichelsen@ hotmail.com Præsterne i Thyholm Pastorat deltager i redaktionsudvalget Ansvh. redaktør: Svende Grøn, tlf. 23 43 23 37 sg@km.dk Mødestof sendes til lokalredaktørerne Deadline for bladet: August - september: Tirsdag 15. juni 2021. Oktober - november: Søndag 15. august 2021.

PRÆSTER Liv Marit Tjelle Holm Kirkebakken 1 7790 Thyholm tlf. 97 87 90 03 lmth@km.dk Ugentlig fridag mandag Træffetid i Thyholm Kirkecenter: Tirsdage kl. 10 - 12 Torsdage kl. 15 - 18 Thomas Buelund Aggerholmsvej 2 7790 Thyholm tlf. 97 87 51 36 tbu@km.dk Ugentlig fridag mandag Træffetid i Thyholm Kirkecenter: Onsdage kl. 10-12 og efter aftale Thyholm Kirkecenter Nørregade 19, Hvidbjerg KORDEGN Christen Birkebæk tlf. 61 63 11 15 cbi@km.dk Fast træffetid: Tirsdage kl. 10-12 Onsdage kl. 10-12 Torsdage kl. 15-18

FORMÆND Hvidbjerg, Lyngs og Jegindø sogne: Marianna Brogaard tlf. 23 34 14 88 Fam.Brogaard@mvb.net Søndbjerg og Odby sogne: John Søndergaard tlf. 97 87 97 35 johnsondergaard@ godmail.dk GRAVERE Hvidbjerg, Lyngs og Jegindø Annagrete Nielsen tlf. 30 58 12 83 post@hvidbjerg kirkegaard.dk Søndbjerg Hanne Kragh Møller tlf.61 38 08 87 hkmodby@gmail.com

Odby Karsten Særkjær Nielsen tlf. 27 33 16 76 knudbak@dlgmail.dk

Fotos: Ellen Aarlit Gade, Mette Bøge Kousgaard, Liv Marit Tjelle Holm, Lisbeth Gottenborg, Claus P. Hastrup, Svende Grøn.

15


ID-nr.: 46879

203

VELKOMMEN TIL

AUGUST

JULI

JUNI

DATO

HVIDBJERG LYNGS

SØNDBJERG

ODBY

JEGINDØ

Søndag d. 6. 1. s. e. trin.

9.00 LH

10.30 LH

10.30 TB

Ingen

9.00 TB

Søndag d. 13. 2. s. e. trin.

10.30 TB

Ingen

Ingen

9.00 TB

9.00 Peter Krabbe

Søndag d. 20. 3. s. e. trin.

9.00 Thorkil Lundberg

Ingen

9.00 LH

Ingen

10.30 LH

Søndag d. 27. 4. s. e. trin.

9.00 LH

10.30 TB

Ingen

10.30 LH

9.00 TB

Søndag d. 4. 5. s. e. trin.

10.30 TB

Ingen

9.00 Thorkil Lundberg

Ingen

9.00 TB

Søndag d. 11. 6. s. e. trin.

9.00 Thorkil Lundberg

9.00 TB

Ingen

10.30 TB

Ingen

Søndag d. 18. 7. s. e. trin.

10.30 LH

Ingen

9.00 LH

Ingen

9.00 LS

Søndag d. 25. 8. s. e. trin.

9.00 LH

Ingen

Ingen

Ingen

10.30 LH

Søndag d. 1. 9. s. e. trin.

10.30 LH

Ingen

Ingen

9.00 LH

Ingen

Søndag d. 8. 10. s. e. trin.

9.00 Thorkil Lundberg

Ingen

9.00 TB

Ingen

10.30 TB

TB: Thomas Buelund - LH: Liv Marit Tjelle Holm - LS: Lars G. Sandfeld

På grund af usikkerhed om corona-vejledningen indgår kirkekaffe ikke i denne oversigt

Videbæk Bogtrykkeri A·S

GUDSTJENESTER

Profile for Videbæk Bogtrykkeri A/S

Kirke & Sogn - juni-juli - 2021  

Kirke & Sogn - juni-juli - 2021  

Profile for videbaek

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded