Page 1

VICTOR POON architecture portfolio


ABOUT

EXPERIENCES Hello! My name is Victor Poon and I am a 3rd year student at the University of Waterloo School of Architecture. This portfolio is a collection of some of my Academic and Professional works. Though my interests are wide and varied, my approach is to treat each project with the utmost respect and with a critical eye. I believe everything should be questioned and that a disciplined workflow is impossible without it. I constantly look forward to new challenges and am eager to work for you!

2013.05 - 2013.08

Independantly produced working drawings, construction drawings and permit sets. Checked OBC compliance and sized structural members for residential projects. Liased with Engineers, consultants and tradesmen at various stages of projects 2012.09 - 2012.12

2012.05 - 2012.08

2011.09 - 2011.12

REFERENCE

2011.01 - 2011.04

To whom it may concern,

Victor is a very diligent and dependable person. He was able to catch on quickly, and as he ramped up the learning curve, he came to establish himself as a strong and meaningful contributor to the progress of projects in the office. Technically, he made great progress during his term with us, and we came to rely on him greatly for a wide variety of tasks, from working drawings, to rendered presentation drawings. Victor has a curiosity for the broader world of architecture, both outside of the office as well as inside the office environment. He is a resourceful person, and was able to research and teach himself things independently, which is a great asset. As his work term continued, he began to develop an awareness and an appreciation of the business side of running a practice. Victor is a excellent team player, and demonstrated a willingness to pitch in wherever he was needed. He was also able to adapt quickly and switch gears when the changing activities of life in a busy office demanded this. We wish him all the very best in his future endeavours.

Alison Strickland, B.Arch MRAIC

PARTNER

Avenue Architecture | Architectural Support Specialist. Drafted working and construction drawings for restaurant and commercial projects. Liased with Engineers and consultants and made changes to redline drawings

Scotiabank Real Estate Department | Junior Designer. Created SketchUp models and renders for high-end bank branches in corporate locations. Updated 40 CAD as-built drawings for branches slated for renovation.

TABLE OF CONTENTS ACADEMIC

A Zoo for Diving Birds, spring 2012 Wellesley Performing Arts Complex, winter 2013

PROFESSIONAL

10_R Residence, Nelson Kwong Architect 133_D Residence, Nelson Kwong Architect Homes & Offices, Hicks Partners Quick Service Restaurants, Avenue Architecture

Re: Reference Letter for Victor Poon Victor Poon worked in our office as a Student Architectural Assistant from May, 2013 until August, 2013.

Hicks Partners | Architectural Assistant. Worked with Partners to help render key and/or complex spaces in residential projects. Produced schematic drawings, SketchUp models and renders of commercial office spaces.

Computer skills: AutoCAD for Mac/Windows, Sketchup Pro + Podium/Vray, Adobe Creative Suite (Photoshop, Indesign, Illustrator), Microsoft Office Suite. Applied skills: Physical model making skills (Cardboard, millboard, laser cutting, foamcore, plexiglass and wood), experience with site measure ups, experience with checking OBC and experience with construction drawing/red line corrections.

Strickland Mateljan Design Associates 79 Wilson St. Oct 1, 2013 Oakville, ON L6K 3G4 p (905) 842 2484 e alison.strickland@smda.ca

Nelson Kwong Architect | Architectural Assistant. Contributed to design development and modelling of residential projects. Created physical massing, study and client presentation models. Created digital models in SketchUp & Podium for client presentation.

EDUCATION & SKILLSET University of Waterloo School of Architecture Candidate for Honours Bachelor of Architectural Studies, Co-op

Strickland Mateljan Design Associates | Architectural Assistant.

CONTACT Victor Poon vkhpoon@uwaterloo.ca + 416 587 0966 51 Beck Drive Markham, ON L3P 5J1


ACADEMIC


A ZOO FOR DIVING BIRDS spring 2012 studio | professor lola sheppard

a presentation on the diving behaviour of the Least Grebe is interrupted by a live demonstration in the 30m deep tank above


Deepest unassisted human dive

BIRDS WHICH DIVE FOR THEIR PREY

Double Crested Cormorant

Common Murre

Atlantic Puffin

Little Penguin

Least Grebe White-throated Dipper Common Loon

Common Kingfisher

1:10

2m 5m 10m

20m

20m

20m

25m 30m

1:500

40m

50m

60m

60m

studio research

60m

70m

80m

90m 96m 100m

110m

120m

130m

140m

150m

160m

170m

perspective towards main tower during feeding time

A ZOO FOR DIVING BIRDS

180m

180m

experiential fragment

Little Penguin Exhibit

Crossing through Least Grebe exhibit

fall 2012 studio | professor lola sheppard

A Zoo for Diving Birds is a proposed collection of highly artificial habitats for deep-sea diving birds built on reclaimed land in Toronto. The project brings to light the diving patterns and group behaviours of birds up to 100m under sea level and showcases them. The volumetric exhibits are based on length and depths of average dives of different species of birds. These volumes are then arranged to create a single, cavernous exhibit which gives visitors a visual scale of how deep the birds actually dive.

basement plan 1:100

1. diving volumes

5. lifting volumes

2. arrange on ground plane

6. add exhibition spaces

3. massing exploration

4. condensing volumes

7. add mechanical spaces

8. enclosure

section

experiential fragment

2m


WELLESLEY PERFORMING ARTS COMPLEX winter 2013 studio | professor philip beesley


ST. JOSEPHS ST.

BOH ‘lane spaces’ can be lively places, too

EET

YONGE STREET

LANEWAY

BAY STREET

WELLESLY ST. EAST

STREET

BREADALBANE ST.

ST. JOSEPHS ST.

BOH ‘lane spaces’ can be lively places, too

EET

w Housing Tartan Grid

Site Grid

streets. By zoning these spaces as park land for the city, it is hoped that future projects could also engage their service spaces with the green areas. The result would be a terraced set of gardens, each with their own unique conditions providing a narrated view of the events happening inside service spaces.

BREADALBANE ST.

BOH ‘lane spaces’ can be lively places, too

Site Grid

1. traditional front-ofhouses face the street while ignoring the civic 1. Traditional front of house / back-of-house addresses back of house relationships force tight back of house and service functions to be constrained to laneways. laneways as a result are cramped, confined spaces.

TORONTO’S GREEN CORRIDOR

A series of interconnected gardens created from ‘leftover’ spaces which give public exposure and celebration to traditionally back-of-house areas. Inspired by the bi-polar nature of curious Toronto’s row houses (trim edges meeting the street in the front,theatre while the service spaces form a fissured edge to the passer-bys watch students rehearse for a production laneway) the green corridor project aims to bring the lively activity of these spaces to the spotlight but on a grander scale. The Green Corridor project aims to take back-of-house spaces such as rehearsal rooms and workshops and expose and celebrate the work going on inside. while walking along the central park path This typology could be extended to a corridor of ‘leftover’ spaces left behind from the tower-and-podium projects located between Bay and Bloor

YONGE STREET

LANEWAY

WELLESLY ST. EAST

Two residential towers frame the park spaces and anchor the project along the north-south axis. The towers are positioned and scaled to allow for the greatest sun cover of the large park space on the south part of the site. Large two story communal spaces shared by the residents of both towers allow for luxurious views of all the park and exhibition spaces. Shared live-work communes of four artists each are located above the public program. Each residential tower has a small sculpture garden on the 2F roof where artists can exhibit their work permanently. A large live-work gallery on the ground floor serves as a more public display area. The performing arts centre is split into three large sections - main performance space, supporting rehearsal halls and workshop areas. The lobby and main performance auditorium address Wellesley to the north. The two large performance rooms both open to paved park areas. The first addresses a rigid, raked seating area while the other opens to a loosely defined terrace, suggesting audience interaction. Paving elements in the park consist of stone tiles, steps, plinths and planters. These elements are used to suggest extended boundaries of exterior space directly served by program. Continuity is also established not only throughout the site, but to the neighbouring sites north of Wellesley and south of Breadalbane (and beyond). Different interface conditions were studied and a unique combination of elements was used for each entrance.

A series of interconnected gardens created from ‘leftover’ spaces which give public exposure and celebration to traditionally back-of-house areas.

Inspired by the bi-polar nature of Toronto’s row houses (trim edges meeting the street in the front, while the service spaces form a fissured edge to the laneway) the green corridor project aims to bring the lively activity of these spaces to the spotlight but on a grander scale. The Green Corridor project aims to take back-of-house spaces such as rehearsal rooms and workshops and expose and celebrate the work going on inside. This typology could be extended to a corridor of ‘leftover’ spaces left behind from the tower-and-podium projects located between Bay and Bloor streets. By zoning these spaces as park land for the city, it is hoped that future projects could also engage their service spaces with the green areas. The result would be a terraced set of gardens, each with their own unique conditions providing a narrated view of the events happening inside service spaces.

This page. Above: aerial perspective of the site, looking north. Below, left: 1:500 site plan. Below, right: green corridor extending from College park in the south to Bloor St. in the north.

Two residential towers frame the park spaces and anchor the project along the north-so the greatest sun cover of the large park space on the south part of the site. Large two story com for luxurious views of all the park and exhibition spaces. Shared live-work communes of four artists each are located above the public program. E 2F roof where artists can exhibit their work permanently. A large live-work gallery on the grou The performing arts centre is split into three large sections - main performance space, su and main performance auditorium address Wellesley to the north. The two large performance rigid, raked seating area while the other opens to a loosely defined terrace, suggesting audience Paving elements in the park consist of stone tiles, steps, plinths and planters. These elem space directly served by program. Continuity is also established not only throughout the site, b of Breadalbane (and beyond). Different interface conditions were studied and a unique combi

perspective looking north

This page. Above: aerial perspective of the site, looking north. Below, left: 1:500 site plan. Below, r to Bloor St. in the north.

WELLESLEY PERFORMING ARTS COMPLEX winter 2013 studio | professor philip beesley

TORONTO’S GREEN CORRIDOR

The Wellesley Performing Arts Complex incorporates a Theatre school, performance space, gallery and residential units. The project seeks to open up tradiseries of interconnected tionally back-of-house space such as rehearsal spacesA and workshop rooms and gardens created from ‘leftover’ spaces which give 2. Expand laneway 3. Define space make them visible to the park. Interaction becomes possible, such as rehearsal public exposure and celebration to traditionally back-of-house areas. rooms becoming impromptu mini-theatres and workshops opening up to form Inspired by the bi-polar nature of Toronto’s row houses (trim edges meeting the street in the front, while the service spaces form a fissured edge to the gallery spaces.

laneway) the green corridor project aims to bring the lively activity of these spaces to the spotlight but on a grander scale. The Green Corridor project aims to take back-of-house spaces such as rehearsal rooms and workshops and expose and celebrate the work going on inside. This typology could be extended to a corridor of ‘leftover’ spaces left behind from the tower-and-podium projects located between Bay and Bloor streets. By zoning these spaces as park land for the city, it is hoped that future projects could also engage their service spaces with the green areas. The result resedential tower would be a terraced set of gardens, each with their own unique conditions providing a narrated view of the events happening inside service spaces.

communal spaces

Two residential towers frame the park spaces and anchor the project along the north-south axis. The tow the greatest sun cover of the large park space on the south part of the site. Large two story communal spaces sh for luxurious views of all the park and exhibition spaces. Shared live-work communes of four artists each are located above the public program. Each residential 2F roof where artists can exhibit their work permanently. A large live-work gallery on the ground floor serves a The performing arts centre is split into three large sections - main performance space, supporting rehear and main performance auditorium address Wellesley to the north. The two large performance rooms both ope rigid, raked seating area while the other opens to a loosely defined terrace, suggesting audience interaction. Paving elements in the park consist of stone tiles, steps, plinths and planters. These elements are used to space directly served by program. Continuity is also established not only throughout the site, but to the neigh of Breadalbane (and beyond). Different interface conditions were studied and a unique combination of eleme

This page. Above: aerial perspective of the site, looking north. Below, left: 1:500 site plan. Below, right: green corrid to Bloor St. in the north.

park path

2. back-of-house laneways given more space 2. Expand laneway

TORONTO’S GREEN CORRIDOR

theatre school

3. Define space

gallery

3. program is pushed and pulled to create enlcaves 3. Define space

1:500 site model

1:500 Site Plan

Diagram showing extent of connect parks from Bloor St. in the north to College Park in the south.

network plan

Site Plan site 1:500 plan

Diagram showi St. in the north


SECTION 1

Above renders, left to right, top to bottom. 1. The first large rehearsal hall opens to an exterior raked seating area. The space can also serve as a open air lecture hall or performance space or be closed off and used as a black-box theatre space. 2. Fragment section-projections of different program-park interactions. Paving and plinth elements are used to articulate significant openings or spaces. 3. The live work gallery sits adjacent to the open section of park. A paved area sitting in between two can be turned into additional exhibition space for the artists work. 4. A seasonal cafe faces the second large rehearsal hall. Stone plinths defining the space double as extra seating for performances in the hall. 5. Park entry from the north, via Wellesley. The pathway is flanked by plinths holding trees on the left and the main auditorium lobby on the right. Physical models, left. 1. 1:500 Site model. Materials: Foamcore, millboard, plexiglass and metal wire. 2. 1:500 Massing models. Materials: Extruded polystyrene, paper. interaction fragment studies Physical model, below. 1. 1:250 Auditorium membrane model. Materials: Foamcore, millboard, plexiglass and paper.

SECTION 2

1:250 Residential Floor Plan

1:250 Site Section 1

site section 1

SECTION 1

1:1000 massing models

1:250 Site Section 2

SECTION 2

1:500 site model exploration

1:250 auditorium model

ground floor plan 1:250 Ground Floor Plan


PROFESSIONAL


10_R RESIDENCE fall 2012 work term | nkA


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

concept sketch by Nelson Kwong

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

ground floor plan PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

The house was a competition and the office won the project.

second floor plan

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

10_R Residence is a renovation project which took an existing bungalow and turned it into a two-storey home with double-height living spaces. My role in this project was to work closely with the Principals on the design development and renderings. I developed a set of renderings from some hand sketches Nelson drew and some that I sketched out myself.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

fall 2012 work term | nkA

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

10_R RESIDENCE

concept sketch author’s hand


133_D RESIDENCE fall 2012 work term | nkA


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

133_D RESIDENCE fall 2012 work term | nkA

133_D Residence is located on a sloping, triangular plot of land at the oblique intersection of two streets. The house sinks into the landscape through terraced plinths which support native grasses. A double-height window links offers luxurious views while deep lighwells offer natural light into the basement spaces.

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

1:50 site model

My role was to produce a set of physical massing and presentation models to present to the client for review and design approval. I also worked on the basement working drawings and touched up the existing set of rendered images.

ground floor plan


HOMES & OFFICES

spring 2012 work term | Hicks Partners


HOMES & OFFICES

spring 2012 work term | Hicks Partners One of my tasks at Hicks Partners was to create SketchUp models and renders from CAD drawings to help clients visualize their projects. Projects varied from dog-wash stations to cottages.

Section

A key space in an Oakville Residence required a 3D model to better understand detailing conditions. I drafted elevations from existing plans and projected them into SketchUp for design review and client presentation.

Plan


QUICK SERVICE RESTAURANTS fall 2011 work term | Avenue Architecture


QUICK SERVICE RESTAURANTS

fall 2011 work term | Avenue Architecture I worked on many sets of construction drawings for Avenue Architecture during the fall term of 2011. My roles were to create equipment plans, elevation drawings as well as check OBC for code compliance.

Equipment Plan

Exterior Elevation

Interior Elevation

Reflected Ceiling Plan


THANK YOU FOR YOUR CONSIDERATION Victor Poon

vkhpoon@uwaterloo.ca + 416 587 0966 51 Beck Drive Markham, ON L3P 5J1

Victor Poon Portfolio 10/2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you