Page 1

Victor Ponta a participat la lucrarile Consiliului European


20 - 26 mai 2013

Premierul Victor Ponta a participat la lucrarile Consiliului European de la Bruxelles, dedicate energiei si combaterii evaziunii fiscale.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a participat la Leipzig, la aniversarea a 150 de ani de la infiintarea SPD, partidul social-democrat german.

Premierul Victor Ponta si presedintele Senatului, Crin Antonescu, au participat impreuna la Congresul UDMR desfasurat la Miercurea-Ciuc.

Premierul Victor Ponta a avut la Palatul Victoria o intrevedere cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a participat la prima dezbatere organizata de MDRAP la nivel local cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, le-a adresat tinerilor din Republica Moldova un indemn la implicare activa in directia dezvoltarii si modernizarii Republicii Moldova.


20 - 26 mai 2013

Premierul Victor Ponta a participat la lucrarile Consiliului European de la Bruxelles, dedicate energiei si combaterii evaziunii fiscale. Primministrul a declarat dupa Consiliu ca exista in mod clar o optiune de a permite tarilor membre ale Uniunii Europene sa isi adapteze legislatia pentru a incuraja explorarea si exploatarea gazelor de sist. „S-a discutat, cu un sprijin important din partea Poloniei, din partea noastra, din partea Lituaniei, a altor tari care efectueaza deja explorari privind noile tipuri de energie, mai direct gaze de sist, exista in mod clar o optiune de a permite tarilor membre UE sa isi adapteze legislatia pentru a incuraja explorarile si exploatarile. Nu se va construi in perioada imediat urmatoare o politica unica europeana, dar majoritatea tarilor europene care merg in aceasta directie au garantia ca orice sursa noua de energie, cu respectarea evidenta a tuturor standardelor de protectie a mediului, este binevenita”, a spus Victor Ponta. Victor Ponta a adaugat ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a atras atentia asupra pierderii de competitivitate cu care se confrunta Europa, in special in raport cu SUA, acolo unde preturile energiei, la gaze in mod deosebit, au scazut in ultimii ani, in timp ce in Europa preturile la energie au crescut. De asemenea, in ceea ce priveste energiile regenerabile, s-a subliniat importanta eficientei acestora din punct vedere al costurilor, premierul precizand ca pentru Romania se are in vedere o balansare a politicii de subventionare a energiei regenerabile, in asa fel incat costurile rezultate sa fie suportabile atat pentru zona de industrie, cat si in ce priveste preturile pentru populatie. De asemenea, primul ministru a precizat ca subventiile pentru energia regenerabila nu vor fi diminuate, ci reesalonate. „Nu le diminuam, ci le esalonam, pentru ca e vorba totusi de investitii si vreau sa dam un semnal de pastrare a beneficiilor investitiilor, facem o anumita reesalonare care sa faca sustenabila in primul rand activitatea economica, pentru ca, stiti foarte bine, mari uzine sunt afectate de cresterea pretului la energie si de plata certificatelor verzi, dar in acelasi timp si pentru populatie, pe factura fiecaruia dintre noi apar certificatele verzi. Or, incercam sa facem un tip de reesalonare, sa impingem putin subventiile”, a spus premierul Victor Ponta.


20 - 26 mai 2013

Seful executivului a mentionat ca se va analiza in Guvern actul normativ pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile si ca pana atunci va discuta cu reprezentantii producatorilor de energie regenerabila, pentru a da asigurari privind siguranta investitiilor. Victor Ponta a precizat ca aceasta reesalonare se va reflecta si in facturi. Premierul a subliniat ca, referitor la securitate energetica, Romania poate nu doar sa identifice noi surse de energie, dar si sa ia toate masurile necesare pentru a-si asigura reducerea dependentei de importuri, mentionand si capacitatea tarii noastre de a deveni un exportator de energie in regiune. In ceea ce priveste discutiile cu privire la combaterea evaziunii fiscale, premierul a declarat ca Romania este perfect pregatita si dornica de a colabora in schimbul de informatii si in toate masurile de interconectare pentru combaterea evaziunii fiscale si a spalarii de bani. „La politica fiscala si combaterea evaziunii fiscale, Romania a sustinut opinia exprimata de Consiliu si, de fapt, si de Comisia Europeana privind acordurile de schimb de informatii intre toate tarile membre si intre tarile UE si alte tari, negocierea unor acorduri cu tari din Europa, fie ca vorbim de Andorra, de Monaco, de Elvetia, care au o legislatie speciala. Evident, Romania este perfect pregatita si dornica de a colabora in schimbul de informatii si in toate masurile de interconectare pentru combaterea evaziunii fiscale si a spalarii de bani�, a spus Victor Ponta.


20 - 26 mai 2013

Premierul Victor Ponta a afirmat ca probabil in cadrul Consiliului European din iunie vor fi netezite „ultimele asperitati” in ce priveste extinderea regulii „n+3” pentru Romania si Slovacia, adaugand ca decizia extinderii reprezinta o compensatie pentru tara noastra. „In Comisie s-a facut deja propunere, probabil in Consiliul din iunie se netezesc ultimele asperitati, ca sa spun asa. In sensul ca se acorda Romaniei si Slovaciei, dar mai aparusera si alti doritori, or, ideea este de un tratament special pentru Romania si Slovacia, mai ales ca, nu ma ascund sa spun acest lucru, a fost o compensatie pentru Romania la momentul alocarii bugetului 2014-2020, atunci cand nu am primit alte compensatii', a spus premierul. Victor Ponta a mentionat ca a avut o discutie cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care i-a reiterat propunerea oficiala a Comisiei privind acordarea pentru Romania si Slovacia a unui sistem special de absorbtie a fondurilor de coeziune disponibile in perioada 2007-2013, pe sistemul „n+3”. „De fapt, mai castigam un an in care putem depune proiecte, practic, putand sa recuperam anii 2010-2011, care au fost pierduti pentru accesarea de fonduri europene si, in acest fel, in 2013 pericolul de dezangajare a unor fonduri este, sa zic, indepartat iar posibilitatea noastra de a avea un grad de absorbtie finala mult mai mare decat credeam in acest moment devine efectiva”, a explicat Victor Ponta.


20 - 26 mai 2013

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a participat alaturi de ministrul de externe Titus Corlatean la Leipzig, la aniversarea a 150 de ani de la infiintarea SPD, partidul social-democrat german. Manifestarile de la Leipzig, prilejuite de aniversarea a 150 de ani de social-democratie germana, reprezinta un eveniment cu totul special nu numai pentru Germania, ci si pentru Europa, a declarat premierul Victor Ponta. „Este vorba de cel mai vechi partid european si cel mai vechi partid social-democrat - un partid care in 150 de ani a trecut prin toate incercarile prin care a trecut si Germania”, a declarat primul-ministru la finalul evenimentului. Victor Ponta a subliniat mesajul extraordinar de important adus de participanti precum presedintele Frantei, Francois Hollande, sau prezenta majoritatii premierilor social-democrati din Europa, alaturi de cancelarul german, Angela Merkel, de presedintele Curtii Constitutionale germane, ceea ce, in opinia sa, reprezinta un semn de respect pentru un partid important pentru Europa, dar si un semn pentru ceea ce urmeaza in viitor. „Cred ca mesajul dat astazi arata faptul ca Europa are in continuare cele doua motoare - Germania si Franta - si eu nu pot decat sa ma bucur pentru ca facem parte dintr-o asemenea familie”, a afirmat liderul PSD. Intrebat daca a discutat cu Angela Merkel sau cu Francois Hollande, Victor Ponta a raspuns ca in astfel de ocazii nu se poate vorbi despre discutii politice si a evidentiat ca teme importante de pe agenda politica au fost discutate la reuniunea Consiliului European, dar si la Paris, cand s-a intalnit cu presedintele si cu premierul francez. De altfel, premierul a confirmat faptul ca in curand va avea o intalnire oficiala la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel.


20 - 26 mai 2013

Premierul Victor Ponta si presedintele Senatului Crin Antonescu au participat impreuna la Congresul UDMR desfasurat la Miercurea-Ciuc. In cadrul discursului sau, premierul a atins cateva puncte importante precum modificarea Constitutiei, regionalizarea, educatia si locurile de munca, alocutiunea sa fiind apreciata de membrii UDMR prezenti in sala. Victor Ponta a declarat ca partidele mari din Romania trebuie sa aiba tot timpul o relatie buna cu UDMR, ca reprezentant legitim al celei mai mari minortati din tara noastra, cea maghiara. „Vreau sa va multumesc pentru invitatie, chiar daca lucrurile s-au schimbat din punct de vedere politic, sunt la fel de convins ca in 2010 de necesitatea ca partidele romanesti mari sa aiba tot timpul o relatie de dialog, respect, colaborare cu UDMR, singurul reprezentant legitimat prin votul maghiarilor in Parlamentul Romaniei si in structurile locale", a spus premierul. Victor Ponta a declarat ca toti copiii din Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa invete limba romana, pentru a putea sa-si gaseasca un loc de munca oriunde in tara si sa nu mai fie limitati doar la aceste trei judete. „Vreau sa il interpretati ca un apel al unui om care se gandeste la sansa pe care o vor avea copiii mei si ai dumneavoastra de a-si gasi un loc de munca. Cred ca toti copiii din aceasta zona trebuie sa invete cat mai bine limba romana, ca sa-si poata gasi un loc de munca oriunde in tara, nu doar in Harghita, Covasna si Mures", a spus seful Guvernului, adaugand ca limba romana sau limba maghiara nu trebuie sa reprezinte niciun fel de bariera. De asemenea, primul-ministru a declarat ca poate fi gasita o formula care sa garanteze constitutional maghiarilor ca sunt o parte legitima a Romaniei, reiterand faptul ca articolul 1 al Constitutiei este nerevizuibil.


20 - 26 mai 2013

Premierul Victor Ponta a avut la Palatul Victoria o intrevedere cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ocazie cu care l-a asigurat de tot sprijinul Guvernului Romaniei in vederea indeplinirii tuturor tintelor Organizatiei Nord-Atlantice. „Pentru inceput, as dori sa spun ca sunteti bine venit aici, la Bucuresti, ma bucur mult sa va vad si sa va spun ca aveti tot sprijinul din partea Guvernului Romaniei pentru indeplinirea tuturor tintelor Organizatiei pana la finalul mandatului si chiar dupa aceea”, i-a spus premierul Victor Ponta secretarului general al NATO, la inceputul intrevederii. Anders Fogh Rasmussen a tinut sa ii multumeasca premierului pentru contributia tarii noastre la operatiunile NATO din Kosovo si Afganistan. „Mi-am dorit foarte mult sa revin in Romania si din dorinta de a multumi Romaniei pentru contributia sa semnificativa la Alianta noastra, mai ales contributia tarii dvs la operatiunile noastre din Afganistan dar si la cele din Kosovo, cat si participarea tarii dvs. la un numar de proiecte multilaterale”, a declarat secretarul general al NATO. De asemenea, in cadrul discutiei, inaltul oficial al NATO a mentionat si numirea ambasadorului roman Sorin Ducaru in functia de Asistent al Secretarului General al NATO, acesta devenind practic mana sa dreapta. „Ati contribuit, de asemenea, semnificativ si din punct de vedere politic. Precum stiti, recent l-am numit pe ambasadorul Romaniei la NATO in postul de asistent. Dansul va conduce una dintre diviziile noastre din NATO care se ocupa de noile amenintari si provocari de securitate. Romania acorda importanta modului in care Alianta va aborda amenintarile si provocarile la adresa securitatii in viitor, de aceea am creat acea divizie si ne dorim foarte mult sa cooperam cu ambasadorul dumneavoastra in noua sa functie”, a declarat Anders Fogh Rasmussen. Cu ocazia vizitei sale in Romania, secretarul general al NATO s-a intalnit si cu ministrul Apararii, Mircea Dusa, caruia i-a multumit pentru profesionalismul militarilor romani.


20 - 26 mai 2013

Partidul Social Democrat nu este de acord cu unirea din nou a alegerilor parlamentare cu cele prezidentiale, a declarat presedintele PSD, premierul Victor Ponta. Prezent la Leipzig, la evenimentele prilejuite de 150 de ani de social-democratie germana, liderul USL a fost intrebat ce parere are despre propunerea facuta de liberalul Tudor Chiuariu ca mandatul prezidential sa fie de patru ani. Victor Ponta a fost de parere ca o opinie in acest sens ar trebui sa aiba candidatul USL la prezidentiale, Crin Antonescu, sef de partid al lui Chiuariu.

„Eu nu stiu daca ideea d-lui Chiuariu este agreata si de conducerea PNL - de reducere a mandatului. Va dati seama, eu nu am nimic impotriva, deoarece nu candidez la functia de presedinte, insa Crin Antonescu, care este candidatul nostru, e cel care trebuie in primul rand intrebat de dl Chiuariu. Insa aici nu personalizam, aici vorbim in principiu. Principiul este ca nu suntem de acord - PSD-ul - sa unim din nou alegerile parlamentare cu cele prezidentiale, pentru ca tocmai asta a fost ideea - de a le decala. Deci, daca sunt la patru ani, dar nu se tin, se tin in 2014, 2018, poate fi o idee foarte buna�, a apreciat liderul PSD.


20 - 26 mai 2013

Guvernul Romaniei a adoptat in cadrul sedintei saptamanale Ordonanta de Urgenta privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale urmand ca, in baza noilor reglementari, creditorii sa-si primeasca sumele datorate fara ca activitatea administratiei publice locale sa fie blocata. Premierul Victor Ponta a declarat in cadrul sedintei de guvern ca autoritatile locale care isi folosesc „fara chibzuinta� bugetele vor fi sanctionate, in timp ce acele autoritati care fac eforturi vor fi recompensate. „E o decizie dificila, dar necesara si ca un semnal, pentru primari, presedinti de Consilii Judetene: cei care sunt seriosi, cei care fac eforturi, cei care isi administreaza bine bugetele trebuie sa fie recompensati, cei care se indatoreaza si cheltuie doar ca sa fie realesi, vor intra intr-o procedura speciala. E o decizie importanta pe care o luam astazi si vreau sa fie de sustinere pentru cei seriosi si de sanctiune pentru cei care folosesc bugetele autoritatilor locale fara chibzuinta�, a spus Victor Ponta. Potrivit actului normativ, prin criza financiara se intelege situatia unitatii administrativteritoriale in care nu sunt achitate obligatiile de plata mai vechi de 90 de zile si care depasesc 15% din bugetul general al unitatii administrativ-teritoriale respective si/sau nu sunt achitate drepturile salariale prevazute in bugetul local de venituri si cheltuieli sau in bugetele institutiilor sau serviciilor publice de interes local sau judetean, dupa caz, pe o perioada mai mare de 90 de zile de la data scadentei. In acest caz, Consiliul Judetean sau Consiliul Local ia act de existenta situatiei de criza financiara si mandateaza ordonatorul principal de credite sa elaboreze un proiect de plan de redresare financiara.


20 - 26 mai 2013

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a participat la prima dezbatere organizata de MDRAP la nivel local cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi. Potrivit proiectului regionalizarii, resedintele de judete devin poli de dezvoltare zonala, iar zonele rurale vor fi stimulate sa se asocieze acestor orase astfel incat sistemul administrativ din Romania sa fie „ca o plasa”. Judetele nu se vor desfiinta in urma regionalizarii si nu vor exista guverne regionale a declarat, la Iasi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, in timpul primei dezbateri organizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice la nivel local cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare. „In ceea ce priveste judetele, judetele nu se desfiinteaza. Judetele au o traditie veche in aceasta tara, reprezinta o forma administrativa cu care cetatenii s-au obisnuit. Mare parte din judete erau si inainte, in 1862. Faptul ca in Romania exista judete inca din 1862 a creat dezvoltarea unui sentiment de apartenenta la comunitate. Sentimentul de apartenenta la un judet este profund. Cei care propun desfiintarea judetelor gresesc”, a spus Liviu Dragnea. Vicepremierul a spus totodata ca in toate statele europene in care exista regiuni exista si subdiviziuni corespunzatoare judetelor. Resedintele acestor judete, sustine acesta, vor deveni poli de dezvoltare zonala si vor avea fonduri pentru regenerarea urbana, iar zonele rurale vor fi stimulate sa se asocieze acestor orase astfel incat sistemul administrativ din Romania sa fie ca o plasa, astfel incat incet, incet sa avem regiuni de dezvoltare.


20 - 26 mai 2013

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, le-a adresat tinerilor din Republica Moldova un indemn la implicare activa in directia dezvoltarii si modernizarii in ansamblu a societatii si a implinirii destinului european al Republicii Moldova. Titus Corlatean a adresat acest indemn in contextul primirii unor tineri reprezentand Federatia Asociatiilor de Basarabeni din Romania, ce reuneste 14 asociatii ale studentilor si elevilor din Republica Moldova aflati la studii in Romania. „Republica Moldova are, in mod firesc, nevoie de o elita noua. Voi, cei care beneficiati de burse de studiu in Romania si alte tari europene, trebuie sa fiti parte a ei”, le-a spus ministrul roman tinerilor din tara vecina. In cadrul dialogului cu tinerii, ministrul a evidentiat liniile traditionale ale politicii Romaniei fata de Republica Moldova, fondate pe valorile spirituale si culturale comune si pe sprijinirea aspiratiilor de integrare europeana ale statului vecin. „Romania sustine toate proiectele care pot contribui la dezvoltarea societatii, la consolidarea democratiei si a statului de drept, la asigurarea liberei circulatii in spatiul UE si la cresterea bunastarii, in beneficiul tuturor cetatenilor Republicii Moldova”, a subliniat Titus Corlatean. Ministrul Corlatean a aratat ca evolutiile din ultimele luni de la Chisinau pun fortele politice pro-europene in fata unor decizii importante pentru cursul viitor al relatiei Republicii Moldova cu Uniunea Europeana. Ministrul a exprimat convingerea ca „aceste forte vor gasi calea reconcilierii si isi vor asuma responsabilitatile ce le revin”.


20 - 26 mai 2013

Primele manuale noi din invatamantul preuniversitar vor fi disponibile la clase din anul scolar 2014-2015, cartile tiparite urmand sa fie insotite de o varianta digitala, care va aduce ca noutate exercitii interactive, jocuri, animatii si filme, potrivit unui proiect al MEN. Metodologia privind evaluarea sau reevaluarea, aprobarea, achizitionarea si gestiunea manualelor scolare in invatamantul preuniversitar - lansata în dezbatere publica de Ministerul Educatiei Naţionale (MEN) - prevede ca manualele scolare se prezinta in trei forme: varianta tiparita, digitala si on-line. Astfel, elevii vor primi, la inceputul anului scolar, manualele in doua variante, tiparita si digitala (stocata pe un CD), iar cea on-line va fi postata pe platforma www.manuale.edu.ro. „Vom avea carti in format pdf, dar si aplicatii multimedia. Studiile au aratat ca elevii invata mai rapid atunci cand se folosesc instrumente digitale. Atunci cand copiii vad intr-un film cum functioneaza sistemul solar, inteleg mai usor lectia decat atunci cand privesc o poza dintr-o carte”, a explicat Ministrul Educatie Remus Pricopie, precizand ca scoala nu poate ramane ancorata in structurile vechi si rigide.


20 - 26 mai 2013

Ioan Mircea Pascu: Uniunea Europeana trebuie sa continue ajutorul dat milioanelor de refugiati sirieni Ioan Mircea Pascu, vicepresedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET), a cerut la Strasbourg, Uniunii Europene si statelor membre UE, sa fie in fruntea eforturilor internationale de raspuns la grava problema umanitara a refugiatilor sirieni. „Uniunea trebuie sa continue implicarea, deja puternica, in gestionarea consecintelor sociale ale razboiului civil pentru poporul sirian", a precizat Ioan Mircea Pascu. Interventia a avut loc in cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European, dedicata situatiei refugiatilor sirieni.

Corina Cretu: UE trebuie sa actioneze coordonat impotriva fraudei fiscale, din cauza careia fiecare cetatean european are costuri anuale suplimentare de 2000 euro Corina Cretu a declarat ca sefii de state si guverne din UE au, la Consiliul European, obligatia fata de cetatenii europeni de a depasi contradictiile si de a initia o campanie comuna pentru combaterea evaziunii fiscale, care reprezinta o sursa imensa de pierderi bugetare si de nemultumire sociala in Uniunea Europeana. „Romania a dat deja semnalul unei actiuni ferme anti-frauda prin masurile initiate de guvern in privinta crearii Directiei Antifrauda, a imbunatatirii legislatiei fiscale si a sanctionarii dobandirii ilicite a averilor", a subliniat Corina Cretu.

Victor Bostinaru: Standardele etice nu ii sperie pe cei care comit infractiuni economice Victor Bostinaru a subliniat in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg faptul ca sunt necesare angajamente ferme din partea Consiliului pentru stoparea evaziunii de 1.000 de miliarde de Euro pe an, la nivelul intregii Uniuni Europene. „Cred ca a sosit timpul ca in Consiliu sa se puna capat acestui joc de complicitate cu crima, evaziunea si cu frauda si sa se ia o decizie ferma pentru ca nu standardele etice ii sperie pe cei care comit infractiuni economice”, a declarat Victor Bostinaru.


20 - 26 mai 2013

Minodora Cliveti: Situatia redeschiderii pietei europene a muncii pentru cetatenii romani de la 1 ianuarie 2014 Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a Comisiei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, a adresat o intrebare Comisiei Europene cu privire la situatia redeschiderii pietei europene a muncii pentru cetatenii romani de la 1 ianuarie 2014. Tarile UE care aplica in continuare restrictii romanilor pe piata muncii sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda. Spania, care alaturi de Portugalia, Ungaria si Grecia, renuntase la aplicarea restrictiilor incepand cu 1 ianuarie 2009, a decis reintroducerea acestora, motivand ratiuni economice legate de rata de somaj la nivel national de aproximativ 20%.

Viorica Dancila considera ca finantarea agriculturii de granita trebuie sa fie o prioritate pentru Comisia Europeana Avand in vedere preponderenta activitatilor agricole in Romania, Ucraina si Republica Moldova, europarlamentarul PSD, Viorica Dancila a intrebat Comisia Europeana daca intentioneaza sa introduca o noua prioritate de finantare destinata agriculturii in cadrul Programului trilateral pentru cele trei state pentru a obtine o economie de granita competitiva. In raspunsul oferit europarlamentarului PSD, Comisia Europeana spune ca prioritatile generale pentru viitoarele programe de cooperare transfrontaliera (CTF) sunt dezbatute cu statele membre care participa la cooperarea transfrontaliera si este probabil ca acestea sa includa aspectele privind agricultura.


20 - 26 mai 2013

Săptămâna aceasta, la Strasbourg, deputaţii europeni au sprijinit planurile de supraveghere a sistemului bancar din UE și au cerut guvernelor să-și intensifice eforturile pentru a combate evaziunea fiscală. Parlamentul a mai aprobat reguli privind protecția la nivel UE a victimelor hărțuirii și violenței și siguranța exploatării petrolului și gazului pe mare. Pe 21 mai, deputaţii europeni au cerut statelor membre să acționeze urgent pentru a reduce evaziunea și frauda fiscală - practici ce jefuiesc din vistieria publică UE un trilion de euro în fiecare an. Deputaţii europeni au dat pe 22 mai aprobarea preliminară regulilor ce fixează un mecanism de supraveghere unic al băncilor, controlat de Banca Centrală Europeană (BCE). Aprobarea finală va urma după un acord cu BCE privind responsabilitatea supraveghetorului. Noi reguli ce vor cere companiilor de petrol și gaz să demonstreze că pot repara orice pagube cauzate de accidente potențiale au fost aprobate la Parlamentul European pe 21 mai. Companiile trebuie să prezinte planuri de reacție în caz de urgență înainte de a primi licența de exploatare. Serviciile culturale și audiovizuale trebuie excluse din negocierile privind acordul comercial dintre UE și SUA, au spus deputaţii europeni pe 23 mai, într-o rezoluție. Aceștia au mai arătat că acordul trebuie să asigure protecția proprietății intelectuale și a datelor personale. Pe 21 mai, Parlamentul European a sprijinit obiectivul obligatoriu pentru resursele de energie regenerabile pentru 2030 și a sugerat ca Uniunea Europeană să ajungă la folosirea acestora în procent de peste 30% din mixul energetic. Deputaţii europeni au spus, tot pe 21 mai, că alegerile europene din 2014 ar trebui să aibă loc între 22 și 25 mai. Decizia trebuie aprobată unanim de Consiliu. Parlamentul European a cerut pe 21 mai introducerea sau menținerea unor sisteme de pensii diversificate, arătând rolul pensiilor publice în asigurarea unor standarde decente de trai. Legile naționale privind presa ar trebui monitorizate la nivel UE, au spus deputaţii europeni pe 21 mai. Victimele hărțuirii și violenței bazate pe gen protejate într-un stat membru trebuie să beneficieze de protecție echivalentă în întreaga Uniune, spun regulile aprobate de Parlamentul European pe 22 mai.


20 - 26 mai 2013

Newsletter PSD 20 - 26 mai 2013  

Newsletter PSD 20 - 26 mai 2013