Page 1

Guvernul USL propune 5 pasi pentru relansarea economiei


16 – 22 iulie 2012

Guvernul USL a propus o serie de masuri economice menite sa micsoreze rata somajului si sa deblocheze economia.

Liderii USL au participat la mai multe evenimente organizate in cadrul campaniei pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu. Reprezentantii USL au fost prezenti la Craiova, Miercurea Ciuc, Sibiu si Iasi.

Premierul a anuntat ca doreste desecretizarea contractului privind proiectul minier de la Rosia Montana, fiind necesara o transparentizare a cazului si o informare corecta a romanilor

Victor Ponta a participat la inaugurarea autostrazii A3, tronsonul Bucuresti – Ploiesti, si a tronsonului Cernavoda – Medgidia al Autostrazii Soarelui.

Prim-ministrul a declarat ca raportul MCV este unul echilibrat, din care Romania trebuie sa traga concluziile necesare in privinta continuarii efortului de a asigura o Justitie eficienta si independenta.


16 – 22 iulie 2012

Guvernul USL, condus de premierul Victor Ponta, a propus o serie de masuri economice menite sa micsoreze rata somajului si sa deblocheze economia. Acestea sunt:





Plata TVA la incasarea facturii pentru firmele care au o cifra de afaceri de pana in 500.000 de euro, doar daca platile se fac prin intermediul sistemului bancar. Aceasta masura va micsora evaziunea fiscala, va elimina posibilitatea rambursarilor ilegale de TVA pentru societatile comerciale din aceasta categorie si va debloca mediul de afaceri, iar de ea vor beneficia aproximativ 92% din societatile comerciale active inregistrare in Romania. Cresterea deductibilitatii cheltuielilor de cercetare si dezvoltare de la 20% la 50%, pentru a incuraja investitiile inovative si dezvoltarea de locuri de munca in industrii cu valoare adaugata mare.


16 – 22 iulie 2012

Eliminarea contributiilor de asigurari sociale la fondul de pensii, sanatate, somaj, pentru toti angajatorii care angajeaza persoane aflate in somaj cu varsta de pana in 25 de ani sau peste 55 de ani, timp de un an, cu conditia pastrarii pe post pentru inca un an. Scutirea de la plata penalitatilor pentru societatile comerciale aflate in dificultati financiare temporare, daca isi achita obligatiile catre stat in perioada 1 septembrie 2012 - 31 decembrie 2012. Asigurarea cadrului legislativ necesar pentru ca decontarea TVA sa fie eligibila pentru ONG-urile, fundatiile, institutiile care nu sunt platitoare de TVA, in cazul proiectelor finantate din fonduri europene.

Despre aceste initiative, premierul Victor Ponta a declarat ca ele sunt „masuri pe care le vom lua rapid pentru a sprijini in aceste zile si in aceasta perioada cresterea economica si crearea locurilor de munca. Toate aceste masuri, alaturi de celelalte, pe care le vom pune in proiectul bugetului de stat pentru 2013, au ca scop, alaturi de predictibilitate si stabilitate financiara, asigurarea cresterii economice, crearea de locuri de munca si echitatea sociala, pe care, din pacate, am pierdut-o in ultimii ani”. Cele cinci masuri au primit acordul de principiu al FMI dar vor fi implementate dupa vizita delegatiilor FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, deoarece este necesar si un acord oficial.


16 – 22 iulie 2012

Liderii Uniunii Social Liberale au participat la mai multe evenimente organizate in cadrul campaniei pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu. Reprezentantii USL au fost prezenti la Craiova, Miercurea Ciuc, Sibiu si Iasi. Aproximativ 18.000 de persoane au participat la mitingul organizat la Craiova, in cadrul caruia au fost prezenti premierul Victor Ponta, mai multi ministri din Cabinetul USL si Primarul Lia Olguta Vasilescu. „Vreau sa va spun un singur lucru: pe 30 iulie putem trai in sfarsit cat de cat normal, sa nu mai traim cu gandul ca ne face Basescu dosare, ca ne insceneaza cine stie ce, ca ne strica viata, ca ne contesta, ca ne trimite in toate partile. Miza e atat de mare incat nu trebuie sa va spun mai mult de atat”, a transmis premierul celor prezenti la evenimentul de la Craiova. Ponta le-a cerut participantilor sa nu se descurajeze si sa reziste, pentru ca pe 29 iulie vor veni la vot cel putin zece milioane de romani, daca la alegerile locale au venit peste zece milioane. Pe scena amplasata pe esplanada Teatrului "Marin Sorescu" din Craiova au urcat premierul Victor Ponta, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ministrii Rovana Plumb, Titus Corlatean si Daniel Constantin, primarul Craiovei, Olguta Vasilescu, presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu. Prezent la Miercurea Ciuc, premierul a participat la o intalnire cu reprezentantii autoritatilor locale si judetene. Victor Ponta a tinut sa sublinieze ca va sprijini toate proiectele corecte ale autoritatilor din Harghita, Covasna sau Mures si a pledat pentru dialog. „Am vrut sa vin aici sa va spun, inca o data, ca orice problema a consiliilor judetene din Harghita, Covasna si Mures, a primarilor, orice problema administrativa corecta este obligatia mea sa o rezolv si sa va acord sprijinul necesar”, a declarat premierul.


16 – 22 iulie 2012

Victor Ponta a avut o intrevedere si cu primarul Sibiului, Klaus Johannis, in cadrul unei vizite de lucru in acest judet. Premierul s-a intalnit si cu liderii judeteni ai USL, printre care presedintele Consiliului Judetean, social-democratul Ioan Cindrea si deputatul PNL Mircea Cazan. Cu aceasta ocazie, premierul a declarat ca, pe 29 iulie, presedintele suspendat Traian Basescu va putea fi „batut in sfarsit, prin knockout”, iar din acel moment toate „mizeriile si toate relele” pe care le-a facut seful statului vor ramane in urma. Liderii USL au fost prezenți și la Iași, cu ocazia unui miting dedicat referendumului din 29 iulie. La miting organizat în Piața Unirii din Iași au fost prezenti aproximativ 30.000 de persoane. Pe scenă au urcat premierul Victor Ponta, preşedintele interimar Crin Antonescu, liderul PC, Daniel Constantin, Ecaterina Andronescu, Varujan Vosganian, Titus Corlăţean, Liviu Dragnea, europarlamentarul Cătălin Ivan, secretarul de stat Mugur Cozmanciuc, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, primarul Gheorghe Nichita precum şi alţi lideri politici. Președintele Interimar Crin Antonescu i-a îndemnat pe cei aflați în Piața Unirii și pe românii din fața televizoarelor să vină la referendum și să voteze pentru suspendarea președintelui. „Veniți la vot pe 29 iulie! Veniți la vot fără ură, veniți la vot fără dorință de răzbunare, nu vă chem la ură, nu vă chem la răzbunare, vă chem la unitate, la încredere, la dragoste de țară și dragoste între noi. Vă chem la vot să răspundeți la întrebarea dacă mai credeți că România poate să aibă un viitor pentru noi toți: Da sau Nu. Veniți la vot dacă vreți o Românie în Europa: Da sau nu”, a declarat Crin Antonescu.


16 – 22 iulie 2012

Premierul Victor Ponta a anuntat ca doreste desecretizarea contractului privind proiectul minier de la Rosia Montana, fiind necesara o transparentizare a cazului si o informare corecta a romanilor, in ciuda faptului ca „va starni, din nou, musuroiul de interese”. „Asa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Rosia Montana. Stiu ca se vor supara multi, stiu ca voi starni din nou musuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o noua diversiune. Am constatat ca foarte multi sunt total dezinteresati sa discutam despre acest contract. Dupa o discutie cu ministrii, voi cere direct companiei respective sa accepte desecretizarea. Daca acel contract ajuta atat de tare Romania, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a facut lobby de la cel mai inalt nivel”, a declarat premierul. Pe acest subiect, Ministrul Mediului Rovana Plumb a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca saptamana viitoare Guvernul USL va cere in mod oficial desecretizarea in totalitate a contractului, aceasta fiind cea mai mare dovada de transparenta si deschidere care poate fi oferita romanilor. „Asa cum a anuntat deja Premierul Victor Ponta, saptamana viitoare vom solicita oficial desecretizarea in integrum a contractului privind proiectul Rosia Montana”, a declarat Rovana Plumb. Ministrul a adaugat ca USL, inca de cand era in Opozitie, a sustinut ferm desecretizarea in totalitate a acestui contract. Rovana Plumb considera ca desecretizarea este cea mai mare dovada de transparenta, deoarece „nici Guvernul, nici USL si nici romanii nu cunosc care este continutul licentei de exploatare din acest contract”. Ministrul a precizat ca exista o serie intreaga de neclaritati si o deficienta de informatii esentiale care impiedica judecata corecta in acest caz.


16 – 22 iulie 2012

Prim-ministrul Victor Ponta a participat la inaugurarea autostrazii A3, tronsonul Bucuresti – Ploiesti, si a tronsonului Cernavoda – Medgidia al Autostrazii Soarelui. Alaturi de premier au mai fost prezenti fostul premier Calin Popescu Tariceanu si Ministrul transporturilor, Ovidiu Silaghi. Victor Ponta a declarat ca Guvernul isi mentine decizia de a aplica penalitati pentru depasirea termenului de executie. „Ma bucur ca a inceput constructia autostrazii pe vremea guvernarii Tariceanu si s-a terminat in timpul guvernarii Ponta. Cine spunea ca nu avem nevoie de autostrazi a gresit. E important sa folosim toata perioada de vara. Parerea mea e ca daca de maine oamenii merg pe autostrada in loc sa mearga pe DN1 e foarte bine”, a declarat Victor Ponta. Victor Ponta a luat parte si la deschiderea tronsonului Cernavoda – Medgidia al Autostrazii Soarelui, acompaniat de fostul premier Tariceanu, Ministrul Transporturilor si de primarul Constantei, Radu Mazare. Prim-ministrul a declarat ca spera ca cei care vin la mare sa scape de cosmarul drumului de pana acum. „Ma bucur ca terminam si sper ca de maine cei care vin la mare sa scape de cosmarul acela cu drumul prin toate comunele si toate satele. Imi doresc foarte tare pentru Constanta sa ajute din punct de vedere economic. Degeaba era cel mai mare port daca din Constanta spre restul tarii nu se putea merge”, a spus premierul.


16 – 22 iulie 2012

Premierul Victor Ponta a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca raportul MCV este unul echilibrat, din care Romania trebuie sa traga concluziile necesare in privinta continuarii efortului de a asigura o Justitie eficienta si independenta, continuarii progreselor constatate de Comisia Europeana si indreptarii deficientelor structurale si observatiilor primite, inclusiv cele din urma recentei crize politce. „As vrea sa imi exprim satisfactia pentru modul obiectiv in care domnul Barroso a prezentat astazi aceste concluzii si pentru continutul raportului”, a spus Victor Ponta. „Justitia din Romania, instrumentele de anticoruptie, arata asa cum sunt trecute in raportul MCV. Principalul responsabil e Traian Basescu, atat in ce priveste lucrurile bune, cat si cele rele. Cred ca avem obligatia sa implementam tot ce Comisia Europeana a considerat ca nefunctional si cred ca trebuie sa dam raspunsuri dincolo de sistemul anticoruptie, despre tot ce inseamna Justitie. Ea trebuie sa fie dura si eficienta in tot ceea ce judeca, in toate domeniile”, a precizat Victor Ponta. Premierul a mai spus ca „cele 11 intrebari legitime ale CE au primit raspuns clar si concret, vreau sa spun ca imi asum responsabilitatea ca aceste obligatii sa fie puse in practica”. Acesta a afirmat ca Guvernul a actionat cu buna credinta si cu hotararea de a raspunde in mod pozitiv la toate ingrijorarile legitime ale lui Jose Manuel Barosso si de a pune in practica obligatiile. Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a anuntat ca va dispune organizarea unui grup de lucru care sa analizeze in detaliu raportul prezentat de Comisia Europeana si care sa elaboreze un plan de masuri concrete pentru aplicarea recomandarilor formulate de Comisie. Ministrul Justitiei a precizat ca planul de masuri va fi redactat prin colaborare cu institutiile implicate.


16 – 22 iulie 2012

Premierul Victor Ponta, insotit de mai multi ministri ai Cabinetului sau, a efectuat o vizita oficiala la Chisinau. In cadrul acestei vizite au fost semnate o serie de protocoale de colaborare in domeniul energetic, educatie si justitie. „Mi-am propus sa dovedesc ca doi premieri din aceeasi generatie pot avea relatii diplomatice pragmatice. Azi am vrut sa venim aici nu doar ca sa ne vedem, ci ca sa luam decizii si sa semnam lucruri concrete”, a declarat primulministru Victor Ponta. Ministrii Educatiei roman si cel moldovean au semnat un protocol de colaborare pentru anii de invatamant 2012-2013, 2013-2014 si 2014-2015, prin care 5000 de tineri moldoveni vor avea ocazia sa studieze in Romania. Cei doi premieri au semnat o declaratie comuna privind cooperarea bilaterala in domeniul securitatii energetice, inclusiv realizarea gazoductului Iasi-Ungheni si a liniilor electrice de inalta tensiune Suceava - Balti si Iasi - Ungheni. „Personal sunt bucuros ca am ajuns sa semnam aceasta declaratie comuna care stabileste si termenii concreti in vederea implementarii proiectului din domeniul energetic, ceea ce urmeaza sa asigure securitatea energetica a Republicii Moldova”, a declarat premierul moldovean, Vlad Filat.

De asemenea, la Chisinau a mai fost semnat de catre ministrii de Justitie ai celor doua tari un plan de actiune in acest domeniu in perioada 2012-2013, act considerat de premierul moldovean ca fiind extrem de important. Premierul Victor Ponta si-a reafirmat sprijinul oferit Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea


16 – 22 iulie 2012

Europeana si eliminarea vizelor pentru cetatenii moldoveni. „Romania va fi, ca intotdeauna, principalul sprijin al dumneavoastra in parcurgerea tuturor etapelor solicitate la nivel european pentru a ridica sistemul de vize. Veti avea in Romania cel mai bun prieten si cel mai bun aliat in acesta aspiratie legitima si corecta a cetatenilor din Republica Moldova. Am sustinut intotdeauna drumul european al Republicii Moldova, nu prin vorbe goale, ci si prin fapte�, a declarat Victor Ponta.


16 – 22 iulie 2012

Prim-ministrul s-a intalnit cu Ministrul britanic de Externe, William Hague. Cei doi oficiali au discutat despre relatiile bilaterale romano-britanice precum si despre situatia politica existenta in Romania. Cu aceasta ocazie, primministrul Victor Ponta a reconfirmat angajamentul Guvernului Romaniei de a asigura stabilitate, de a continua progresele in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare si de a respecta angajamentele asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene.

William Hague a apreciat evolutia pozitiva a relatiilor economice si de aparare dintre Romania si Marea Britanie, vizibila atat la nivelul comertului bilateral, cat si la cel al cooperarii in principalele fronturi de operatiuni militare, printre care Afganistan, si a reafirmat sprijinul Guvernului britanic pentru reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei.

In plus, premierul Ponta a subliniat ca aceasta intalnire a fost necesara pentru ca Marea Britanie este o tara foarte importanta si care trebuie sa fie informata. „E o tara importanta a UE si doream sa fie informata, voi face acelasi gen de intalniri ori de cate ori voi avea ocazia. Pe 27 voi fi la Londra si ma voi vedea cu alta parte importanta a primilor ministri�, a afirmat Victor Ponta.


16 – 22 iulie 2012

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, i-a prezentat ambasadorului Germaniei in Romania, Andreas von Mettenheim, o informare referitoare la evolutiile recente in plan politic din Romania care au facut obiectul unui dialog aprofundat cu Comisia Europeana din perspectiva raportului referitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare. Titus Corlatean a explicat care sunt masurile pe care ministerul Justitiei si Guvernul Romaniei intentioneaza sa le ia pentru implementarea recomandarilor facute de Comisia Europeana cu ocazia prezentarii raportului MCV din 18 iulie.

Totodata, Titus Corlatean a reiterat pozitia cunoscuta a Romaniei potrivit careia criteriile obiective fixate pentru aderarea la Spatiul Schengen au fost indeplinite integral si ca se asteapta adoptarea unei decizii politice pozitive la Consiliul JAI din luna septembrie. De asemenea, au fost discutate aspecte ale cooperarii bilaterale in domeniul Justitiei intre ministerele de resort din Romania si Germania, in vederea indeplinirii obiectivelor asumate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare stabilit in relatia cu Comisia Europeana. Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a mai afirmat ca se fac demersuri politicodiplomatice pentru a se mentine decizia de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen in septembrie, demnitarul urmand a se intalni si a discuta cu omologii sai la Consiliul JAI.


16 – 22 iulie 2012

In cadrul unei conferinte de presa, senatorul social-democrat Dan Sova a declarat ca PDL si presedintele suspendat Traian Basescu se tem de votul oamenilor. In opinia sa, pe reprezentantii PDL si pe Traian Basescu ii stapaneste frica, opusul democratiei, pentru ca din ea apar „gesturi disperate si manipulari”. „Din aceasta frica vine si afirmatia incredibila a lui Traian Basescu, cand a spus ca validarea referendumului ar fi o catastrofa. De frica, Basescu in acest moment contesta dreptul oamenilor de a vota la referendum. Cum poti de frica sa ataci la Curtea Constitutionala o lege ce da oamenilor posibilitatea de a vota mai multe ore?”, a declarat Sova. Dan Sova a adaugat ca sentimentul care domina in cadrul PDL si care se observa si in atitudinea lui Traian Basescu este cel de frica. „Frica e sentimentul care domina atitudinea PDL si a lui Basescu incepand de aproape doi ani. E frica fata de cei din Piata Universitatii, cand PDL si Basescu nu aveau curajul sa mai vorbeasca si cautau doar solutii de fuga de oameni, frica de votul din Parlament”, a spus Sova. Senatorul PSD s-a referit si la frica de justitie a lui Basescu, dar si la faptul ca PDL si-a schimbat imaginea la alegeri. „Adevarul e ca presedintele suspendat al Romaniei are dosare care sunt blocate din cauza imunitatii si aceasta imunitate va disparea pe 29 iulie si asta il inspaimanta”, a mai spus Sova.


16 – 22 iulie 2012

Catalin Ivan: Guvernul Ponta este primul Guvern care ia masuri in favoarea tinerilor someri Liderul eurodeputatilor PSD, Catalin Ivan, si-a exprimat aprecierea fata de recentele masuri economice anuntate de Guvernul USL si a salutat in mod special deciziile menite sa reduca somajul din randul tinerilor. „In calitate de membru al Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European, am subliniat de nenumarate ori, in timpul guvernarii PDL, nevoia de introducere a unor masuri care sa combata somajul in randul tinerilor. Tocmai de aceea, doresc sa salut masurile anuntate de guvernul USL si interesul manifestat de acesta pentru combaterea somajului in randul tinerilor”, a declarat Catalin Ivan. Corina Cretu: Oficialii europeni demasca minciunile lui Traian Basescu si ale PDL Vicepresedintele PSD Corina Cretu a afirmat ca declaratiile purtatorului de cuvant al CE, Mark Gray, arata foarte clar ca Traian Basescu si PDL i-au dezinformat pe oficialii europeni. „Campania de dezinformare dusa de reprezentantii PDL pe plan european incepe sa fie demascata. Oficialii europeni incep sa realizeze ca PDL a mintit si a dezinformat in legatura cu asa-zisa lovitura de stat din Romania. Purtatorul de cuvant al CE, domnul Mark Gray a precizat foarte clar ca asigurarile date de premierul Victor Ponta sunt suficiente si ca ele au fost apreciate de presedintele CE, domnul José Manuel Barroso”, a precizat Corina Cretu.

Adriana Ticau: Programul „Erasmus pentru toti” sustine tinerii antreprenori Comisia pentru Industrie Energie si Cercetare a votat, cu foarte larga majoritate, opinia eurodeputatei PSD Adriana Ticau referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind programul „Erasmus pentru toti”. „Consider ca mobilitatea si oportunitatea de a studia si a lucra intr-un alt stat membru ar putea fi un pas important pentru ca tinerii sa aiba un acces mai bun la piata muncii. Sustinem includerea in programul Erasmus pentru toti si a altor programe deja existente precum Erasmus Mundus, Tempus, Edulink si Alfa”, a declarat eurodeputatul Adriana Ticau.


16 – 22 iulie 2012

Newsletter PSD 16 - 22 iulie 2012  

Newsletter PSD 16 - 22 iulie 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you