Page 1

VICTORIA VALENCIANO MORALES 4rt ESO B


A. Text informatiu respecte a la figura d'Estrellés, el context históric, la importància de la seua obra... (màxim 1 full/redacció personal) Vicent Andrés Estellés (Burjassot, Horta, 1924 - València, 1993). Poeta i periodista. Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, és també recordat com el poeta més gran que ha tingut el País Valencià des del segle XV. Dels seus llibres de poesia, destaca el segon volum de la seua Obra Completa, Les pedres de l'àmfora. També destaquen dos poemaris que descriuen el País Valencià: Llibre de meravelles i Mural del País Valencià. Diversos cantants han musicat els seus poemes. Entre ells Ovidi Montllor amb Coral romput. Va ser soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Vicent al llarg de la seua vida va escriure moltes obres, però només van destacar unes poques de tantes. Una d'elles va ser el segon volum de la seua Obra Completa, Les pedres de l'àmfora. També van destacar poemaris que descriuen el País Valencià: Llibre de meravelles i Mural del País Valencià. Estellés seguia molts corrents artístics, com els clàssics llatins com Horacio, Ovidio, Càtul o Virgili; els catalans, com Jaume Roig, Ausiàs March o Jordi de Sant Jordi; i els estrangers, com Baudelaire, Pavese, Ungaretti, Neruda i Quasimodo, amb les més profundes arrels populars, el català del carrer, aprés en l'Horta, el seu origen vital. El poeta arreplegava en els seus versos aspectes polítics i cívics i experimentava amb les formes i la llengua. Estavelles freqüenta dos temes, que són: La mort i, com a contraposició, l'amor en totes les seues manifestacions, com la sexualitat. La seua importància, entre altres aspectes, radica en el fet d'haver sigut capaç de crear una obra poètica molt notable. Ell és un poeta vital i apassionat que retrata admirablement l'existència quotidiana.

B. Presentació i explicació del poema seleccionat (màxim 15 línies)


El poema que he seleccionat és Cançó de bressol. Fa part del poemari 'La Nit' (1953-1956). El tema d'aquest poema és la mort. Estrellés el va escriure uns temps després de morir la seva filla petita. Tot allò que l'envolta la recorda a ella. El seu significat és com una sensació de consol cap a la seva filla morta. És com la mestressa i tot allò que l'envolta la recorda a ella. L'autor utilitza una quants recursos per a fer el poema. Un d'ells és el nivell fònic podem destacar la aliteració de /m/ i de /r/ en certes parts del poema, ho destaque perquè amb la /m/ així el poema té un ritme més lent ja que esta relacionat amb la mort i la tristesa. La /r/ li dona força en certes parts. Utilitza una adjectiu durant tot el poema, el qual es repeteix i ho utilitza per dir-nos que la seva mort és petita. Utilitza metàfora en la segona part. CANÇÓ DEL BRESSOL Jo tinc una Mort petita, meua i ben meua només. Com jo la nodresc a ella, ella em nodreix igualment. Jo tinc una Mort petita que trau els peus dels bolquers. Només tinc la meua Mort i no necessite res. Jo tinc una Mort petita, i és, d'allò meu, el més meu. Molt més meua que la vida, amb mi va i amb mi se'n ve. És la meua ama, i és l'ama del corral i del carrer de la llimera i la parra i la flor del taronger.

C. Conclusió (màxim 10 línies): *Penseu que aporta “llums” o “ombres” a la literatura catalana i/o a la societat del segle XX? Per què? Jo pense que aporta tant llums com ombres a la literatura catalana i/o a la societat del segle XX. Aporta llums perquè la gent amb açó es dona compte del que podia passar en aquells moments, i


a més és molt bo per a la nostra literatura tindre tant obres com aquest i sobretot tindre autors com aquest, que en els seus poemes escrivia la veritat sobre la societat d'aquella època i sobre els mals que havien, ho feia lliurement per el poble i per totes les persones que varen sofrir tant. A més d'aporta llums aporta una xiconina part d'ombres, amb açó vuic dir que com he dit avans va ser molt bo per a tots, però el que jo pense que pot estar un poquet roi és el sentiment que provocaba, és a dir, les persones llegien açó i els sentiments no serien molt bons el que els proudiria molta tristesa, i no asoles amb aquest poema si no amb els altres tembé, ja que les persones d'una banda volen recordar que varen sobreviure a aquell mal son, però d'altra banda els dol recordar totes les perdudes i el patiment que va haver-hi.

Vicent Estellés  
Vicent Estellés  
Advertisement