Issuu on Google+

VICTOR HUYNH Portfolio of Creative Works


CURRICULUM VITAE EDUCATION

2010-2014

B.Arch, Ryerson University, Toronto Ontario, Class of 2014

2006-2010

Montcalm Secondary School, London Ontario

AWARDS & HONOURS 2014

Eolve Sustainable Design Competition - 1st Prize

2014

2014 Extreme Redesign 3D Printing Challenge Finalist

2012

Ted Libfeld Bild Scholarship, Ryerson University award of merit to the most outstanding in the area of Management and Construction Theory

2010

Ryerson University Merit Scholarship entrance scholarship for excellent academic standing

2010

Queen Elizabeth ll Aiming for the Top Award and Scholarship, Montcalm Secondary School

2006-2010

Honours Student, Montcalm Secondary School for high academic standing throughout high school

VOLUNTEER / EXTRACURRICULAR ACTIVITIES 2013-Present

Ryerson AIAS Mentorship Program

2013

Nuite Blanche Installation Set-up

2013

Evolo Skyscraper Competition

2012-Present

American Institute of Architecture Students (AIAS)

2011

Ryerson Collaborative Exercise, Finalist

2010-Present

Ryerson Co-ed Volleyball

WORK EXPERIENCE 2013-June-August

Turenscape, Beijing, China Worked with the conceptual design team to produce massing as well as spatial layout for clients

PERSONAL STATEMENT Architecture is seen as a visionary profession at which one strives to solve problems to create the ideal design confined by set boundaries. As one goes through the iterative design process, they are able to explore different design possibilities that may be suitable to a particular site. A final design emerges (as the ideal design), which may be built and seen by the world. Perceived as a simple built form, the complex process of imaginative thinking to the built reality is what sparks my interest in the field. The following portfolio showcases a collection of my creative thinking through my process of becoming a licensed architect.

TECHNICAL SKILLS Autodesk AutoCAD Autodesk Revit Architecture Rhinoceros, V-Ray Rendering, Grasshopper Adobe PS + AI + ID Microsoft Office Hand Drafting Physical Modeling Laser-Cutting Sketching

6 Croatia Rd. London Ontario, N5V 4X6 1 (647) 924-6975 Huynh.Victor@hotmail.com


TABLE OF CONTENTS In Situ City Shift Centripetal ClipCUP Illustro Enigma Triplex Cliff Hanger Longyangxia Villas Daxin Stadium

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10


IN SITU CITY Evolo Skyscraper Competition - Group

Prologue

Albert Einstein said:

“So long as there are men there will be

wars.”

21st Century... We see people suffering,

And, wars continue in the

refugees fleeing.

Those who cannot leave hopelessly food and a

Beginning The

await

safe shelter.

Vertical

nature of a skyscraper

shields its residents from war. The platform living condition generates horizontal

Traditional Cities

communities.

Modular system permits growth. This is a paradise in a

no man’s land.

Proposed Concept


01


Determinants of Form Density

Modular Form

Community

Self-sustaining War

Protection

Modular System Units Housing

Working

Recreation

Bachelor

Open Space

Double Family

Industry

Business

Recreation

The Tower that

Refugees Move In

12

24

48

More Refugees

Grows Influences Spread

Population Grows

96 m

Founding Age

Social Establishment

Stabilization

Advance Development Stage


01


SHIFT Body In Motion

Our body is constantly in motion even when at rest. It is extremely important that we maintain a healthy lifestyle to allow our body to grow and sustain life. The project shift explores the relationship of how the moving body and architecture relates to one another. The design of the building showcases many of the emotions that emerge through a sporting event. The excitement, the uproar of the crowd, the ups and downs during a game and the physical activities drove the overall building design. The major building program is uplifted from the ground, while the ground floor is made up of functional public activities which pulls away from the overall building mass. Facing towards the main street front, the building is perceived as a calm, modern glass box while at the back is contains a building mass that shifts in both the horizontal and vertical direction. The building design reflects the various emotions seen through physical activities that occur.


A

Massing Formation

1

9

2

B

Box Extrusion

3

Hierarchy of Spaces

A

10 4

8

B

12

B

13

B

6 15 7

5

A

Lateral Movement within the Gym

Vertical Contraction and Expansion

1

Ground Floor Plan 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Offices Staff Room Lounge Mechanical Room Group fitness Room Reception Desk Restaurant Washroom Change Room

11

A

5

0m 2

10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

16 14

1

Second Floor Plan

10

5

0m 2

10

Weight Room Cardio Room Equipment Storage Gymnasium Staff Storage Staff desk Fire Exit

12 10

11

2

8

4 1

Section A-A

5

0m 2

10

11 9

Section B-B

8

5 1 0m 2

5 10

02


Zinc Cladding Air Space Air Barrier Sheathing Rigid Insulation Concrete Decking I Beam Truss System

Gypsum Board Batt Insulation Steel Studs Rigid Insulation Air Barrier Air Space Zinc Cladding

I beam truss system Metal Connectors

Floor Finish Concrete Decking Batt Insulation Steel I Beams

Metal Connectors Steel Clips Rigid Insulation Metal Sheets Flashing

Window Casing IGU Floor Finish Concrete Slab Rigid Insulation Gravel

Concrete Foundation Footing Drainage

Detail Drawing

5 0cm 10

25 50


Steel Structure

Steel Decking w/ Sloped Roof

Dropped Ceiling Rubber Flooring

Double Glazed Curtain Wall

Steel Structure

02


The main element within the building is the gymnasium at which people are able to gather and play various sports such as basketball, volleyball, badminton and indoor soccer. The large open space is also open to allow the public to host various community events. The shifting of the building form allows the gymnasium to let in as much natural lighting as possible without disturbing people.

02


CENTRIPETAL Information Kiosk - Group

Wychwood Barns provides the surrounding communities with various year-round activities. It lacks a crucial information display that would allow visitors to discover the different events that may occur at the barn. The design of the kiosk utilizes five arches that come together at a point, which represents the five barns. Wooden slats are used to join these arches and become denser as one moves towards the display panels. During the summer vines grow atop the wooden slats providing a more enclosed shaded space, while during the winter the vines are gone and the kiosk becomes skeletal, similar to that of a deciduous trees. The kiosk provides pedestrians with a sense of curiosity to interact and inform the public. The design allows people to either continue walking, pass through it or use the information board. The barn is well known for its culture, art and sustainability and the kiosk provides a sculptural element that will attract visitors into the site.


Plan

Site Plan

1 0m

5

Section A-A

2

5 0m 10

1 0m

5 2

Section B-B

1 0m

5 2

25 50

Display Boards

Wooden Slats

Structural Members

Assembly

03


CLIP CUP 3D - Printing Design

Throughout the day, people generally have a drink at hand while doing other activities. This allows them to stay re-hydrated, awake and refresh; making daily tasks more enjoyable. The design of the ClipCUP allows students and adults to safely place there drinks without having to worry about accidental spills onto the table. The clamp like mechanism allows it to be easily transported as well as able to provide a secure structural support for the drink.

2

1

Allows the clip to adjust to the angle and size of the table

1 3

2

Diameter can fit both coffee cups and water bottles Diameter: 7.3cm

4

4

3

Groove allows for the ClipCUP to attach onto bicycle handles, as well as backpacks for easy transportation

4

Torsion springs and curved handles allow for comfortable and easy use


Classroom Scenario

Biking Scenario

04


ILLUSTRO

Prototype Assembly

Nuite Blanche Proposal - Group As technology improves and evolves, the relationship between human presence and the digitized world is affected. The way we interact with technology is defined through the interpretation of motion and proximity. The possibilities to augment humans with technology, replace humans with machines, and work side by side with machines are indefinite. ILLUSTRO looks at the relationship between humans and technology. This project is a wall to ceiling installation that reacts to human presence. Each light component illuminates once it detects motion, and the closer one gets, the brighter it will become, symbolic of the interconnected realm between humans in the digital world.

ILLUSTRO

Module Assembly Motion Light Proximity

Prototype

Module

Structure

Backplate

LED


05


ENIGMA

Lamp Design Lamps are generally designed to be fixed objects, without allowing the user to manipulate and control the environment. Enigma is designed to be an adjustable lamp which allows owners to personalize the lamp to their liking at any given time, without a definite design outcome. The use of a multilayer screen system allows various combinations to hinder or allow light to pass through. Modular fins allow for additive and subtractive components altering its shape and form. These modules are connected by hinges which allow the pieces to move. Ultimately, the lamp design is dependent on the owner’s interest and thus offers an endless amount of design possibilities.

Light Bulb

Acrylic Structure

Cardboard Fins

Metal Pin Connection

Wood Stopper

Subtractive Components

Additive Components

Movable Components


1

1

1

Facade Assembly

2

Structure Assembly

2

Lamp Assembly

3

06


TRIPLEX

Concept Diagram

Basel Pavilion Competition - Group The Triplex pavilion showcases a variety of events that are rich in art and culture throughout Basel, Switzerland. The design intent explores the inter-related relationships of the figure three, that is evident within the surrounding built environment. Specifically, the form is generated from the three access points on the site. The central mass of the triangle is then mathematically derived by the intersection of midpoints from the connecting access points. A dynamic triangular volume is then formed through various iterations of intersecting lines to suit the grading fluctuations within the existing site. The final built form serves to resemble the Swiss Alps, signifying the relationship between architecture and landscape.

Points, Lines & Surface

Internal Point Connection

Movement of Points 1 0m 2

Plan

A 1

3

8 2

4 A 1:400

Surface to Volume

6 1

1 5 7

1:400

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Solid, Void & Built Form 5 10

Entrance Concierge Desk Washroom Information Display Panel Outdoor Screen Movable Seat Storage


Building Design Approach

Access points into the site

Internal connection to access points

Internal connection of identified space

Connection to access points

Identification of space

Exhibition

Section A-A

Space entries

Information

Structural formation

Building footprint

Interior program

Exhibition 1 0m

5 2

10

07


CLIFF HANGER Steel Structures Education Foundation

Canada contains lots of natural sceneries which are distinctive to the world. The Bay of Fundy is one of the Earth’s natural phenomenon at which the tide levels can drastically change throughout the day. The high tides floods the landscape, allowing boats to dock and pass through. While the low tides strands people, which gives them the opportunity to explore the scenery as they await for the next high tide. The unique topography and tidal level allow for an opportunity to portray steel designs at its best. Large span structure, movable components and modular system are what make steel designs exclusive to any other building material. Cliff Hanger is designed to allow public to access a semi enclosed space which allow people to view the natural landscape. The pedestrian bridge, also acts as circulation pathway between the mountainous landscapes and the ocean floor, when the tides permit. Cliff hanger will always respond to the change in tidal levels through the use of pivot joints within the staircase. Cliff Hanger is designed to allow tourist to fully experience Bay of Fundy throughout the day.

Cantilever Structural Forces

Cliff and Ocean Floor Connection

High Tide Solution

Low Tide Solution


0m

10 5

50 25

08


LONGYANGXIA VILLA

Turenscape - Work Conceptual Design, 3D Modeling and Layout The landscape of the particular site offers a wide range of views of the natural landscape. Facing the south onto the lake, the design allows owners to relax in the comfort of their own homes and enjoy the views that have been created. The dynamic building formation sparks interest to owners as well still provide a functional building. The entire development is made of a dining facility, entrance and 29 villas where people can escape the ordinary living and relax during their stay at the villas.

Site Plan

5

20

0m10

50

5 20

5 20

Villa Layout 1

10 50

10

50

Kitchen Water

Master Bedroom

W/C

Bedroom

Rooftop Garden

Living Room Dining Room Kitchen

Dining Room

Patio

Electric Car Road

Living Room Water

Ground Floor Plan

Water

1

5

0m

2

0m

2m

1m

5m

Upper Floor Plan 10m

1

5

0m

2

0m

2m

1m

5m

Water

Section A-A 10m

Patio

Type A Scale 1:

Water

1

5

0m

2

0m

2m

1m

Type A Type A Scale 1:100Scale 1:100 5m

10m


Water

Water

Water

Type A Scale 1:100

Type Scale

Type A Scale 1:100

0m

1m

2m

5m

0m

1m

0m

1m10m2m

2m

5m

5m

10m

10m

Villa Layout 2

W/C Master Bedroom

Dining Room Bedroom

Kitchen

Rooftop Garden

Water

Living Room

W/C

1

5

0m

2

0m

2m

1m

5m

Upper Floor Plan 10m

Kitchen

Dining Room

Electric Car Road

Patio

Living Room

Ground Floor Plan

Water

Type A Scale 1:100

1

5

0m

2

0m

2m

1m

5m

Section A-A 10m

1

5

0m

2

0m

2m

1m

5m

09 10m


DAXIN STADIUM Turenscape - Work Conceptual Design, 3D Modeling and Layout

The project proposed to the client features a stadium located near the borderline of China and Vietnam. The building’s intent is to unify the two countries through sporting activities, such as basketball, swimming, table tennis and badminton. The overall design is located within a suburban portion of a city, and will spark future development surrounding it. Common landscape topography surrounding the site resemble that of a terraced rice farm landscape. The design is inspired by the topography of the site, where the building and landscape flows with one another.

topography

abstraction

transform

merge Natural Sunlight

Natural Heating

Natural Ventilation

Interior Space Lighting

Main Volume Outer Structure

Inner Structure

Base

Public Circulation


5

1cm = 10m 20 10

5

1cm = 10m 1cm = 10m 20 5 20 10

10

1cm = 10m 20 5 Lower Ground Floor Plan 10

Ground Floor Plan

5

1cm = 10m 20 10

5 20 0m 10

Second Floor Plan

5

1cm = 10m 20 10

5 20 0m 10

1cm = 10m 20

5 20 Ground 5Floor 10 0m 10 Plan

5

1cm = 10m 20 10

5 20 0m 10

5 20 0m 10

5

1cm = 10m 20 10

10

5 20 0m 10


6 Croatia Rd. London Ontario, N5V 4X6 1 (647) 924-6975 Huynh.Victor@hotmail.com


Victor Huynh