Page 1

La Boqueria VĂ­ctor Encinas


Història

El Mercat de Sant Josep, popularment conegut com ‘la Boqueria’, és un mercat municipal

La coberta metàl·lica actual va ser inaugurada el 1914. L’última modificació arquitectòni-

que es troba a un dels costats de la Rambla de Barcelona. Més enllà de ser un lloc on com-

ca del Mercat va ser a l’any 2000, i actualment se’n prepara una altra que afectarà sobre-

prar tot tipus de productes frescos, també és una atracció turística. La seva superfície

tot la plaça Gardunya. Amb el pas dels anys, ‘la Boqueria’ ha esdevingut el mercat més

assoleix els 2.583 m², amb més de 300 parades oferint una gran quantitat de productes

emblemàtic de tota Barcelona. El col·lectiu de venedors, l’estructura i situació del mercat

casolans i exòtics, tant als compradors particulars com als restauradors de la ciutat. És

el converteixen en un lloc de visita quasi obligada per a compradors i turistes.

el mercat més gran de Catalunya, el més variat en oferta alimentària, i també el més visitat pels turistes.

Aquest mercat fou inaugurat l’any 1836, però té els seus orígens a l’aire lliure, davant les portes de l’antiga ciutat, a l’esplanada del Pla de la Boqueria on els venedors ambulants i els pagesos dels pobles i masies properes hi instal·laven les seves parades, fora de les muralles de la ciutat per tal d’estalviar-se l’impost d’entrada de mercaderies..

Al 1586 carmelites descalços -anomenats “els josepets” donat que van ser els difusors de l’advocació de Sant Josep- funden el convent de Sant Josep a l’indret on avui s’hi troba el mercat. A mesura que la Rambla va anant prenent importància com a passeig urbà durant el segle XVIII, va considerar-se necessari desplaçar del seu recorregut les carnisseries, que varen ser reubicades cap a l’interior, al costat de l’hort del convent de Sant Josep.

El dia de Sant Jaume de 1835, amb motiu d’una manifestació, el poble va cremar el convent dels josepets, juntament amb la resta de monestirs que hi havia a la Rambla. Amb la destrucció del convent, s’hi va construir una plaça amb grans columnes voltada de porxos, que havia de ser la més gran de Barcelona. Es va decidir traslladar-hi el mercat de manera temporal al seu interior, però finalment en va ser l’emplaçament definitiu. Les obres de cobriment es van iniciar el dia de Sant Josep de 1840.

A principis del segle XIX, la Rambla tenia des del carrer del Carme fins el de Petxina tota l’amplada que avui dia presenta al davant del palau de la Virreina. El mercat se situava a l’espai entre les cases i els arbres, dividit en sectors ben diferenciats segons els productes que s’hi venien. Molts venedors obsequiaven amb una flor per la compra d’algun producte d’alimentació, i aquí hi trobem l’origen d’un col·lectiu popular i inseparable del conjunt d’aquest passeig: els actuals floristes de la Rambla.

2


3

PanorĂ miques


4

FragmerĂ miques


5

1+1


6

De compres


7

Transe端nts

La Boqueria  

El Mercat de Sant Josep, popularment conegut com ‘la Boqueria’, és un mercat municipal que es troba a un dels costats de la Rambla de Barcel...

La Boqueria  

El Mercat de Sant Josep, popularment conegut com ‘la Boqueria’, és un mercat municipal que es troba a un dels costats de la Rambla de Barcel...

Advertisement