Page 1

obscura

camera

Magie Autumnala

17-21

Noiembrie 2008 | #001 | www.cameraobscura.ro


© 2008 Camera Obscura Este permisă descărcarea liberă a revistei de pe siteul www.cameraobscura.ro. Distribuirea gratuită a publicaţiei prin intermediul altor siteuri, modificarea sau comercializarea acestei versiuni fără acordul prealabil, în scris, al autorilor sunt interzise şi se pedepsesc conform legii privind drepturile de autor şi drepturile conexe în vigoare.

camera obscura Senior editor: Art director: Editori:

Laurenţiu NICA laurentiu.nica@cameraobscura.ro lnphotography@yahoo.com http://lnphotography.ro Victor ŞOŞEA victor.sosea@cameraobscura.ro victor.sosea@ymail.com Bogdan DĂNESCU bogdan_danescu@yahoo.com www.photoblog.com/bogdandanescu Alex PRIPAS alex_pripas@yahoo.com www.olteniafoto.com

w w w . c a m e ra o b s c u ra . r o


Tehnică

Canon 50D vs Nikon d90, de Alex Pripas

Sfaturi

Compoziţia fotografică, de Bogdan Dănescu

Interviu

Andrei Avarvarii, între automotive design şi fotografie

Natură moartă

Quadretti del Gusto, de Vasile Vaida

Street

Gabriel Saplonţai - Frumuseţea fotografiei de stradă

Eveniment

Zilele Craiovei, 19-26 octombrie 2008

Peisaj

Robert Alexandru Dobre, generaţia de azi

Portret

Anda Şoşea - Emoţie şi sensibilitate

Tinere talente

Ioana Enea - Cum să le arăţi celorlalţi lumea prin ochii tăi

Semipro

Victor Pavel - Începuturi

5-6 7-8 10-15 17-21 23-35 36-47 49-53 54-57 58-61 63-66


C

anon 50D vs Nikon d90 Anunţurile privind apariţia pe piaţă a două noi aparare foto DSLR de la marii rivali Canon şi Nikon au produs destulă emulaţie pe piaţa foto internaţională. Apărute la doar o zi distanţă, Canon 50D şi Nikon d90 se doresc a fi îmbunătăţiri ale modelelor precedente, Canon 40D, respectiv Nikon d80. Haideţi să vedem împreună ce au adus nou producătorii la cele două aparate.

de imagine. Această modificare a permis celor de la Canon să ofere cea mai mare plajă a valorilor ISO întâlnite până acum pe vreun aparat al lor: între 100 şi 3.200, plus două valori mai mari: H1, care este echivalentul ISO 6.400, şi H2, echivalentul ISO 12.800.

Canon 50D Canon EOS 50D aduce îmbunătăţiri substanţiale vechiului model, 40D. Corpul noului 50D nu este modificat prea mult faţă de succesorul său. Butoanele şi controlerele nu au suferit nici ele schimbări prea mari. Modificări mari se găsesc însă în interiorul aparatului. În primul rand senzorul APS-C CMOS de 15,1 megapixeli, o îmbunătăţire majoră faţă de senzorul de 10,1 megapixeli al lui 40D. Schimbări majore au fost aduse designului microlentilelor (microlens array) ca şi senzorului. Deşi rezoluţia acestuia a fost mărită, inginerii japonezi au reuşit să reducă zgomotul

5

tehnica

Noul processor DIGIC 4 face şi el parte din ansamblul electronic. Procesorul permite o manipulare mai rapidă a datelor, care se traduce printr-o viteză crescută a scrierii informaţiilor. Procesorul permite păstrarea unei viteze de 6,3 cadre pe secundă în modul RAW 14-bit, ceea ce reprezintă totuşi o uşoară scădere faţă de cele 6,5 cadre ale lui 40D. Canon 50D are şi un nou look al meniului, iar funcţia Quick Control System funcţionează mai bine decât precedentul Multi-controller, ceea ce permite schimbări mult mai uşoare ale principalelor funcţii folosite. Alte modificări ale software-ului includ o nouă corectare a vignetării, adâncime mai mare a Automatic

Lighting Optimizer, un mod Creative Auto, o funcţie de ajustare a micro lentilelor, şi o funcţie de detectare a feţei umane în modul Live View. Nu în ultimul rând, Canon 50D are un ecran VGA LCD îmbunătăţit, de 3 inchi, care oferă o rezoluţie de 640x480 pixeli.

Nikon d90 27 august 2008 va rămâne o dată importantă în viaţa companiei Nikon. Lansarea unui nou aparat de pe piaţa clasei medii de aparate format DX, Nikon D90, a fost privit ca pe un mare pas înainte al companiei. După câteva “scurgeri” controlate de informaţii, Nikon a lansat succesorul popularului D80. Noul D90 este destul de asemănător în ceea ce

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


priveşte corpul aparatului, dar în interior este un aparat complet nou, cu schimbări majore faţă de D80. Poate cea mai mare supriză adusă de D90 este faptul că este primul DSLR din lume care are şi funcţie de filmare HD. Printre noutăţi mai putem enumera noul sensor CMOS de 12,3 megapixeli, ecranul de mare rezoluţie moştenit de la D3/D300/D700, şi fotografierea continuă la 4,5 cadre pe secundă. Cu cei 12,3 megapixeli, noul senzor CMOS format DX şi conceptul de procesare al imaginilor Nikon EXPEED, D90 va deschide multe oportunităţi fotografilor de orice nivel. Noile caracteristici ca Live View, Recunoaşterea Scenei (Scene Recognition), Active D-Lighting, Picture Control şi cu o sensibilitate ISO cuprinsă între 200 şi 3200 (plus cele 2 valori Lo1 echivalent ISO 100 şi Hi1 echivalent ISO 6400), lasă fotografului posibilitatea să îşi exprime creativitatea în aproape toate condiţiile. Poate cea mai disputată funcţie este cea de filmare HD. D90 este prima cameră foto DSLR din lume care permite filmarea profesională HD720p, la o rezoluţie maximă de 1280 x 720 pixeli. Senzorul d90 este mult mai mare decât cel al unei camere de filmat obişnuită, drept urmare şi calitatea filmării cu d90 este mult superioară, iar calitatea se poate vedea şi în granulaţia redusă a imaginilor. Un alt plus al filmării cu d90 o reprezintă posibilitatea de a schimba obiectivele, ceea ce cu o cameră obişnuită nu se poate face.

6

tehnica

Canon 50D sau Nikon d90? - Canon 50D are un senzor mai mare decât Nikon d90, 15,1 mp, faţă de 12,3 - 50D are posibilitatea de a realiza fotografiile în rafală la 6,3 cadre pe secundă, în timp ce d90 poate face acest lucru la doar 4,5 cadre pe secundă - Nikon D90 poate înregistra filme în format HD. Canon 50D nu oferă această posibilitate.

personalizare, printre care şi micro-ajustarea AF - Nikon D90 este echipat cu acelaşi sistem de reducere a aberaţiilor cromatice care se găseşte şi pe Nikon D3 şi D300. - EOS 50D oferă un timp de expunere de până la 1/8000 sec, în timp ce D90-ul ajunge doar până la o treaptă mai înainte, la 1/4000 sec. De asemenea, sincronizarea cu bliţul este mai rapidă la 50D, 1/250 sec, comparată cu 1/200 sec cât oferă D90 - Nikon este mai mic şi mai uşor decât 50D.

- Nikon D90 încorporează un sistem de măsurare - Nikon oferă posibilitatea, opţională, de ataşare mai performant, în 420 de segmente, faţă de a unui sistem GPS. cele doar 35 ale 50D-ului. - Sistemul de Auto-Focus (AF) al Nikonului D90 - Canon oferă un corp al aparatului mai rigid, este superior celui de la Canon – 11 puncte faţă construcţia fiind realizată dintr-un aliaj de de cele 9 ale 50D-ului. Magneziu. De asemenea, uşiţele de închidere a - Nikon d90 este mai ieftin decât Canon 50D, bateriilor şi a cardului sunt protejate împotriva 1200$ faţă de 1500$. vremii nefavorabile. - D90 încorporează sistemul Nikon de recunoaştere a scenelor. Informaţiile primite la senzor prin cei 420 de pixeli RGB sunt folosite pentru recunoaşterea subiectului sau a condiţiilor de fotografiere înainte de a se declanşa. De asemenea, sistemul de detecţie al feţei umane este parte a acestui aparat.

Alex Pripas alex_pripas@yahoo.com www.olteniafoto.com

- Ambele aparate oferă suport pentru sensibilitatea echivalentă ISO 3200. Canon oferă şi două posibilităţi de trecere peste această barieră, mergând până la echivalentul ISO 12.800, în timp ce Nikon se opreşte la ISO 6.400 - EOS 50D oferă câteva caracteristici avansate de

w w w . c a m e ra o b s c u ra . r o


Cascada Niagara © Bogdan Dănescu | Canon PowerShot S5 IS | Shutter 1/501 sec, ISO-200

C

ompozitia fotografica O fotografie nu va arăta niciodată ca realitatea. Datorită acestei premise, fotografia nu trebuie să reprezinte o simplă copiere a realităţii pe hârtie fotografică. Orice fotografie trebuie să aibă propria sa poveste, să exprime o stare de spirit. Interesul fotografului faţă de subiectul său este determinant în obţinerea unei fotografii reuşite. Însă, pe lângă relaţia pe care fotograful trebuie să o stabilească cu subiectul său, există şi un set de reguli de bază, de ordin tehnic, care trebuie respectate în vederea obţinerii unei fotografii reuşite.

Orizontal sau vertical? Aceasta este prima decizie pe care orice fotograf trebuie să o ia. De o manieră generală, o fotografie este considerată mai echilibrată şi mai stabilă dacă încadrarea acesteia este conformă privirii umane. Formatul orizontal poate fi considerat şi formatul “peisaj”. Această încadrare convine în general imaginilor de ansamblu, unor scene generale şi acţiunilor care se desfăşoară pe o suprafaţă mai mare. Încadrarea verticală – O primă impresie optică este aceea că fotografiile încadrate vertical sunt mai mari decât cele pe orizontală, ochiul uman nefiind obişnuit cu asemenea orientare. Orientarea pe verticală mai este numită şi format “portret”.

7

sfaturi

Recunoaşterea liniilor, umbrelor şi formelor O altă regulă de care trebuie ţinut cont în compoziţia unei fotografii sunt liniile. Recunoaşterea şi valorificarea acestora face parte din munca de obţinere a unei fotografii. De asemenea, pe lângă toate tipurile de linii (drepte, ondulate, orizontale,

verticale) pot fi folosite în fotografie şi formele geometrice din natură. Când toate liniile dintr-o fotografie converg într-un singur punct, se poate spune că există un punct de interes al fotografiei în care privirea este atrasă datorită compoziţiei.

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


Centrarea subiectului este eficientă, atunci când există în compoziţie şi alte elemente care pot distrage atenţia. De asemenea, centrarea subiectului este folositoare şi în redarea impresiei de spaţiu şi mărime. De asemenea, nu toate background-urile sau prim-planurile permit compunerea fotografiei conform regulii treimilor, existând numeroase cazuri în care centrarea subiectului este preferată. De asemenea, elementele nedorite în fotografie şi care pot distrage atenţia, pot fi înlăturate prin reîncadarare sau prin reducerea profunzimii de câmp, obiectele din prim plan/ background apărând în blur în fotografie. Compoziţia fotografiei trebuie făcută de la stânga la dreapta, precum cititul unui text, ochiul uman fiind obişnuit cu această direcţionare. Toronto Maple Leafs—Buffalo Sabres © Bogdan Dănescu | Canon PowerShot S5 IS | Shutter 1/202 sec, ISO-200

Regula Treimilor Cea mai cunoscută regulă de compoziţie a fotografiei este Regula Treimilor. Aceasta se obţine prin trasarea a două linii verticale si două orizontale, astfel încît fotografia să fie împărţită în trei secţiuni egale, atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Intersecţia acestor linii se numesc puncte de forţă, iar subiectul plasat pe unul din aceste puncte atrage cel mai bine privirea, creând astfel impresia de dinamism. De exemplu, plasarea liniei orizontului pe una din cele două linii orizontale este o compoziţie reuşită a unui peisaj. Plasarea subiectului în centru riscă să dea fotografiei un aer plat, o simetrie monotonă. De asemenea, trebuie evitată

8

sfaturi

plasarea a două elemente importante pe aceeaşi linie, riscând astfel să se anuleze unul pe celălalt. Există numeroase cercuri de fotografi, care consideră încălcarea acestei reguli drept un subiect tabu, fiind văzută drept o greşeală de începător. Centrarea subiectului, de obicei, înseamnă că subiectul este în centrul atenţiei. Însă, chiar şi prin plasarea subiectului în centrul fotografiei, regula treimilor poate fi respectată, poziţionând anumite elemente pe liniile acesteia. De exemplu, într-un portret, ochii subiectului pot respecta Regula treimilor, deşi subiectul este plasat în centrul fotografiei.

Punctul de staţie Locul în care vă stabiliţi pentru a face o fotografie se numeşte punct de staţie. Există numeroase elemente de care trebuie ţinut cont, precum lumina, subiectul sau genul de fotografie. În cazul portretelor clasice, poziţionarea aparatului trebuie să se facă la nivelul ochilor subiectului. Nerespectarea acestei reguli duce la o amplificare sau diminuare a subiectului. Fotografierea aceluiaşi subiect din cât mai multe unghiuri şi din cât mai multe perspective este benefică în scopul obţinerii unei fotografii reuşite şi o redare cît mai fidelă a subiectului. Bogdan Dănescu bogdan_danescu@yahoo.com www.photoblog.com/bogdandanescu

w w ww. c.ca a mme eraraoobbssc cuurara. .ro ro


camera editoriala


A

ndrei Avarvarii, intre automotive design si fotografie Domnule Avarvarii când aţi început să faceţi fotografii? La ce vârstă şi ce v-a determinat să faceţi acest lucru? În copilărie obişnuiam să-mi bag des nasul în laboratoarele foto ale unchilor mei, Fane şi Gogu. Dacă primul îşi transformase doar o baie în cameră de developare, celălalt avea întreaga casă încărcată cu material fotografic. Datorită lor am butonat fel de fel de aparate foto încă de la 3-4 ani. Este doar o pasiune? Sau tindeţi spre fotografia profesionistă? Am început să fotografiez mai serios ca terapie anti-stres şi a funcţionat de minune. Am fost implicat în diverse proiecte fotografice, dar activitatea mea obişnuită în designul auto nu-mi lasă prea mult timp pentru altceva. Care a fost primul aparat pe care l-aţi folosit? Am folosit multe aparate analogice în copilărie, dar mai mult în joacă. Primul aparat personal cu care am fotografiat mult a fost, un digital, mai exact un Canon A75 cumpărat în 2004. Pe el miam făcut cu adevărat “şcoala”.

10

Ce firmă producătoare de aparate DSLR preferaţi? În mintea mea lupta la capitolul DLSR se dă între Nikon si Canon. Alegerea nu este tocmai uşoară. Dar rezultatele oferite de Nikon, cu mai mult luminance noise şi mai puţin chroma noise, sunt mai apropiate de stiul meu. Aţi participat sau aţi absolvit cursuri de specialitate în fotografie? În cadrul facultăţii de arte plastice am făcut un curs de fotografie de un an de zile. Acolo am avut ocazia să folosesc un studio foto profesionist şi aparatura diversă pe care nu o posed. Plecat cu o bursă am studiat câteva luni fotografia şi într-o universitate franceză. Aţi participat la concursuri de fotografie? Am participat la fotomaratoanele organizate anual de Centrul Cultural Francez din Iaşi şi la diverse concursuri de pe web. Din păcate timpul alocat fotografiei este diminuat de activităţile de design.

Care este aparatul dvs. în momentul de faţă?

Folosiţi şi programe de editare foto, gen Adobe Photoshop sau sunteţi adeptul naturalului?

Cel mai des fotografiez cu un Sony R1. Sunt dependent de versatilitatea ecranul rabatabil ] încă de când foloseam un Canon S2is.

Ca designer folosesc foarte des Photoshop. Îmi place să obţin fotografii care să mă mulţumească “direct din aparat”. Există astăzi

interviu

aparate care permit şi “pre-editare”. Filtrele digitale de culoare oferite de Canon direct pe camera sunt geniale din punctul asta de vedere. Când fotografia nu mă mulţumeşte însă, apelez la posteditare. Recunosc că nu fotografiez des în raw. Aveţi un fotograf preferat? Constat că nu am. Dacă nu m-am gandit la cineva în mod special în primele trei secunde, înseamnă că nu-şi merită numele de “preferat”. Helmut Newton şi Diane Arbus au fost cei la care m-am gândit mai întâi. Sunteţi şi freelance automotive designer. Cum se împacă cele două pasiuni şi care vă ocupă cel mai mult timp? Se împacă foarte bine. Nu se poate ca un designer să nu aibă cunoştinţe minime de fotografie. Înţelegerea diferitor tipuri de lentile, a felului în care acestea modifică perspectiva este foarte importantă în reprezentarea realistă a unui obiect sau a unei scene. Designul auto este domeniul meu de suflet şi invariabil îmi ocupă cel mai mult timp. Dacă aţi fi pus să alegeţi între cele două, pe care aţi alege-o? Cred că deja intuiţi răspunsul. Designul câştigă la puncte.

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


Romance - fotografie surprinsa la un concert Apocalyptica. A fost recompusa si ajustata (Levels, culori) in Photoshop pentru a fi folosita intr-un afis. Numele fotografiei este impartit cu o melodie a formatiei.

11

camera editoriala

Virtuoasa - Instantaneu furat la teatru în timpul unui spectacol de pantomimă. Efect sepia în cameră. Nu a fost posteditată.


Gestual - “Mereu am fost fascinat de foc. Am surprins aici traiectoria unor scântei de jăratec pe o expunere de o secundă. Nu este posteditată”.


Diviziune directă - Reflexie dublă într-un robinet. Succesiunea de suprafeţe concave şi convexe a produs acest efect. A fost realizată pentru cursul de fotografie din facultate la tema: autoportret. A fost recompusă în Photoshop. S-au ajustat şi Levels.


Fotosensibilitate -Imagine furată în joacă la un laborator de fotografie. ISO 400 (pe CCD) pentru efectul de granulaţie. Fără posteditare.


Andrei Avarvarii 27 de ani IaĹ&#x;i, România

e-mail: cardesign@avarvarii.com www.avarvarii.com

15

camera editoriala

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


laurentiu.nica@cameraobscura.ro

victor.sosea@cameraobscura.ro


Q

uadretti del Gusto, de Vasile Vaida

Vasile Vaida, membru al clubului fotografic “STILE”- Monteroni D’ Arbia- Italia, prezintă acest miniportofoliu cu titlul “Quadretti del Gusto” (Tablouri de Gust), un extras din lucrarea colectivă realizată de club pentru Festivalul Italian de Fotografie de Autor “Immagini del Gusto” - Bibbiena 2008, care avea ca temă “alimentele” în toate formele şi reprezentările posibile.

Vasile Vaida

Realizate cu tehnica Light Painting, fotografiile sunt adevărate tablouri în stil Caravaggesc, în care autorul, cu o simplă lanternă, dă alimentelor o misterioasă aură magică, cu compoziţii simple, dar în acelaşi timp studiate, creând o atmosferă inedită, caldă.

e-mail: daviasileva@yahoo.it

Aparat: Nikon D80 şi două obiective: - AF-S Sigma APO DG MACRO 70-300 mm 1:4 - 5,6 - AF-S Nikkor G ED 18-135 mm 1:3,5 - 5,6 Siena, Italia (n. Sibiu)

Fotografiile au făcut obiectul uneia dintre cele peste 250 de expoziţii de pe tot teritoriul Italiei din perioada festivalului, apoi altor două expoziţii de grup şi una personală, două dintre ele fiind publicate în “Catalogul Naţional al Expoziţiilor” editat de F.I.A.F. şi Centrul Italian de Fotografie de Autor.

17

natura moarta

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


camera editoriala

Š Vasile Vaida

18


Š Vasile Vaida

camera editoriala

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


camera editoriala

Š Vasile Vaida

20

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


Š Vasile Vaida


gdo

www. .ro office@gdo.ro AnunĹŁuri ONLINE http://anunturi.gdo.ro


G

abriel Saplontai - frumusetea fotografiei de strada

Gabriel Saplonţai, 26 ani Administrator IT (sau cum se zice :)) Aparat: Nikon D80, Tamron 17-50 f/2.8, Nikkor 80-200 f/2.8 Bruxelles, Belgia (n. Vişeu de Sus, Maramureş) http://gsaplontai.com M-am apucat de fotografie undeva prin 2005 când, în sfârşit, mi-am permis din primul salariu de muncitor în Italia să-mi cumpar un aparat de fotografiat. Locul unde eram atunci (insulele Eolie, Italia) m-a ajutat foarte mult în această aventură. Multe seri mi le petreceam cu aparatul în mână pe stânci uitând de oboseală după o zi de munca. De atunci au fost foarte puţine week-end-uri pe care să mi le petrec fără aparatul de fotografiat la mine. Fotografia de stradă m-a atras după ce am văzut nişte lucrări ale marilor artişti (cum ar fi Doisneau, Bresson, Sieff). Câteodată stau minute în şir pentru a aştepta “momentul” într-un loc care mă atrage, şi de multe ori am noroc să se întâmple exact ce trebuie. Sunt de părere că “momentele” acestea sunt peste tot, doar trebuie să ai ochi să le vezi... Prefer o zi ploioasă celei însorite. De multe ori am ajuns ud leoarcă dintr-o excursie fotografică. Parisul şi Veneţia sunt oraşele mele preferate. Mi-ar plăcea să am ocazia să petrec mai mult timp pe acolo.

23

street

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


© Gabriel Saplonţai


© Gabriel Saplonţai


© Gabriel Saplonţai


© Gabriel Saplonţai


© Gabriel Saplonţai


© Gabriel Saplonţai


© Gabriel Saplonţai


© Gabriel Saplonţai


© Gabriel Saplonţai


© Gabriel Saplonţai


© Gabriel Saplonţai


© Gabriel Saplonţai


Z

36

eveniment

ilele Craiovei, 19-26 octombrie 2008

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


© Laurenţiu Nica

Trupa Scorpions, în timpul concertului susţinut cu ocazia Zilelor Craiovei, pe velodromul din Parcul Nicolae Romanescu, joi, 23 octombrie 2008. Concertul trupei Scorpions face parte din turneul “Humanity World Tour”, organizat pentru promovarea ultmului album al formaţiei, “Humanity - Hour 1”.


© Laurenţiu Nica


© Laurenţiu Nica


© Laurenţiu Nica


© Laurenţiu Nica


© Laurenţiu Nica

Aspect din cadrul paradei „Lumea circului - Omagiu omului care mai ştie să râdă“, paradă desfăşurată cu ocazia Zilelor Craiovei, vineri, 24 octombrie 2008. Alături de jongleriile cu focul, la paradă au defilat personaje costumate în animale din arena circului: maimuţe, girafe şi zebre.


© Laurenţiu Nica


© Laurenţiu Nica


© Laurenţiu Nica


© Laurenţiu Nica


© Laurenţiu Nica


www.olteniafoto.com


R

obert Alexandru Dobre, generatia de azi Robert Alexandru Dobre 21 de ani Craiova, România Studii si implicari: Student Anul IV Facultatea de Automatică şi Calculatoare Absolvent al cursului de Tehnică şi Artă Fotografică Membru organizaţie studenţească OSCEC Membru fotoclub “Mihai Dan Călinescu” Aparat: Nikon D80, 18-135 mm e-mail: rubinyo_roby@yahoo.com www.rubinyo.deviantart.com

49

peisaj

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


Calea grea – Am surprins

această fotografie iarna trecuta într-una din peripeţiile mele. Invitat de un prieten la el la ţară, am văzut această invitaţie ca o oportunitate de a fotografia natura înzăpezită şi am acceptat imediat. Ajungând prin deşertul de zăpadă la o pădure de pe marginea Jiului m-am gândit cât de greu se poate ajunge acolo, o dată gândindu-mă la mine şi apoi văzând urmele lăsate de căruţele sătenilor. Pe lângă faptul că am îngheţat, am căzut în apă, pentru că stratul de gheaţă era prea subţire, mi-am pierdut mobilul, am umblat pentru a-l căuta în toată pădurea, fiind de altfel prins de noapte în pădure alături de prietenul meu şi, să nu mai intru în detalii, consider că această experienţă a fost una impresionantă, fiind prins de frumuseţea iernii la câmpie. Model OLYMPUS FE210 21-01-2008 F-Stop f/4.6 ISO 64 Shutter Speed: 1/1200 second Focal lenght 6.3 mm © Robert Alexandru Dobre


Generaţii – Echipat cu un

rucsac în care se găsea aparatul, un trepied şi o poftă teribilă de a fotografia am plecat la vânătoare. M-am oprit pe marginea unui lac, ce se afla la marginea oraşului, am scos aparatul şi nefiind intimidat de norii negri ce se apropiau şi de stropii de ploaie m-am apucat de treabă. Ce m-a atras a fost contrastul dintre trunchiurile de copaci ancorate în lac şi copacii din spate. Parca ar fi fost două generaţii, una trecută, din care se disting doar rămăşiţe şi una prezentă. Model Nikon D80, 18-135 mm HDR converted to BW made from 5 photos

© Robert Alexandru Dobre


Trecător – Toţi suntem

trecători în această viaţă, pe acest pământ, în goana noastră. Puţini sunt cei care se bucură de frumuseţile pe care acest pământ le are de oferit. Totuşi acest trecător este înconjurat de de mister şi este un personaj melancolic, care nu se plimbă cu bicicleta pe oriunde, ci pe nisipul de pe malul unui lac. Dacă ar fi să vorbim despre literatură acest personaj s-ar încadra în genul romantic. În final, faptul că fotografia este alb-negru face ca ideea să fie mult mai puternică. Model Nikon D80, 18-135 mm Shutter Speed: 10/2500 second F Number: F/3.8 Focal Length: 22 mm ISO Speed: 100 Sep 19, 2008, 4:32:46 PM

© Robert Alexandru Dobre


Reflexii – Îmi plac foarte

mult reflexiile şi consider că sunt un element ce prezintă interes în fotografie. Această fotografie este o perspectivă asupra suburbiei. Luna care se reflectă în apă conferă fotografiei un anume aer de mister. Faptul că este fotografiat noaptea crează un sentiment uşor de teamă, de necunoscut, dar totodată de plăcere, sau cel puţin asta am simtit eu. Pentru mine fotografia inspiră şi linişte, datorită faptului că totul este nemişcat. Model Nikon D80, 18-135 mm 13-08-2008, 00:24 F-Stop f/4.0 ISO 100 Focal lenght 26 mm Shutter time 30”

© Robert Alexandru Dobre


A

nda Sosea - emotie si sensibilitate Anda Şoşea, 22 de ani Craiova, România Aparat: Fujifilm FinePix S5600 e-mail: sosea_anda@yahoo.com www.andaphotopia.wordpress.com Model: Mihaela Greşiţă Prelucrare cu ACDSee Pro. Deşi nu este la fel de performant ca alte programe, ACDSee Pro este mult mai uşor de utilizat, iar opţiunile sale sunt suficiente pentru modificări de bază. Dacă nu faci prelucrare de imagine, ci fotografie, te poţi descurca binişor cu un astfel de program. Pentru cele patru fotografii, de exemplu, am apelat doar la contrast (opţiunea Exposure) şi la opţiunea Shadow/Highlight. Cea din urmă am folosit-o pentru îngroşarea liniilor şi a umbrelor, însă această prelucrare conduce la o creştere a zgomotului imaginii. Deşi, în genere, noise-ul trebuie evitat, în cazul acesta oferă, alături de liniile îngroşate şi de contrastul mai mare, senzaţia unei fotografii din ziare vechi şi sporeşte iluzia temporalului într-un cadru static.

54

portret

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


© Anda Şoşea


© Anda Şoşea


© Anda Şoşea

© Anda Şoşea


I

oana Enea - cum sa le arati celorlalti lumea prin ochii tai Mă cheamă Ioana Enea. M-am născut în Roman, acum 16 ani, într-o zi ploioasă de martie. Când am împlinit un an am plâns, pentru că nu-mi plăcea de fotograful chemat de părinţii mei să-mi facă poze. Atunci tata s-a hotărât să cumpere un Zenit. Pe măsură ce creşteam Zenitul a început să mi se pară din ce în ce mai interesant. Mai făceam şi eu poze cu el, în joacă, desigur. Subiectele pozelor mele nu erau prea variate, se limitau la câini, pisici şi la păpuşile mele. Totul avea să se schimbe, când, la 13 ani, am primit prima mea cameră digitală: un Fuji s3500 care m-a slujit timp de 3 ani de zile. Începeam să realizez ce înseamnă cu adevărat să faci fotografii: să le arăţi celorlalţi lumea prin ochii tăi, nu doar să apeşi pe un buton şi… gata! Dacă ar fi aşa, atunci toţi am fi fotografi. Momentan sunt elevă la Colegiul Naţional “Roman-Vodă”, la profilul matematică-informatică. Când mă plictisesc de ecuaţii şi programe în C++, îmi iau camera, Canon S 5IS, şi încerc sămi conturez lumea. Mai cochetez şi cu grafica câteodata, dar fotografia rămâne “mediul” prin care mă pot exprima cel mai bine.

58

tinere talente

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


© Ioana Enea


© Ioana Enea


© Ioana Enea


V

ictor Pavel - Inceputuri Victor Pavel, 27 de ani Craiova, România Aparat: Fujifilm FinePix S5700 www.victor23081981.deviantart.com Numele meu este Pavel Victor. Sunt născut la data de 23.08.1981 în localitatea Corabia, judeţul Olt. În anul 2000 am absolvit Colegiul Naţional A. I. Cuza din Corabia , iar în anul 2004 am absolvit Colegiul Universitar din Craiova – profil Informatica în cadrul Universităţii din Craiova. În prezent lucrez ca operator print digital la o firmă de producţie publicitară din Craiova. Pasiunile mele sunt arta fotografică şi muzica. Îmi place foarte mult să călătoresc, să descopăr locuri noi. Pentru fotografiile mele folosesc un Fujifilm FinePix S5700 şi nelipsitul Adobe Photoshop.

63

Semipro

w w w .ca m e ra o b s c u ra .ro


Š Victor Pavel


Š Victor Pavel


Š Victor Pavel


www.musiclife.ro


victor.sosea@cameraobscura.ro laurentiu.nica@cameraobscura.ro

Camera Obscura No.1  

Online romanian photo magazine