Page 1

Dilluns 28, Novembre

Després de tants anys de la nostra estima Acròpolis en ruines, Pendes dona el primer pas a la seva reconstrucció. (pag. I )

Homer torna, publicant l’Odissea, un llibre amb molt bones crítiques i que se suposa que tindrà molt d’èxit. (pag. VI )

Nou impuls que revolucionarà el comerç i els intercanvis, la moneda. (pag. IV )

Èxit en la nova competició de gimnàstica a Olimpia, diversos jocs d’exercicis que en conjunt han rebut el nom de Jocs Olímpics. (pag. V )


Mor Alexandre Magno El gran conquistador i rei de Macedònia Alexandre Magno, ha mort a Babilònia amb 33 anys després de haver tingut el poder de Grècia, Egipte, Persia i gran part d’Àsia. Ha mort per les febres tan perilloses que hi havia per la zona. Aquest home lluitador que ens ha portat a la gloria, no ha pogut complir el seu gran desig, viure amb la seva dona Roxana a Alexandria, la ciutat de la que s’havia ja enamorat al principi de la seva conquesta. Aquest dissabte a la tarda es farà una cerimònia a l’Acròpoli per així, enviar-lo amb els deus, on assistiran tots el nobles del territori. El gran misteri és on es deixarà el cos, aquesta pregunta durarà se suposa tota l’historia de la eternitat, ja que els governadors i polítics han decidit enterrar o guardar el cos en secret, per si de cas els perses o els enemics hi poguessin manifestar-se o empitjorar la cosa.

Reconstrucció de l’Acròpoli El polític i general Pendes, té enllestit ja tots el plànols per a la reconstrucció de l’Acròpoli i la construcció de les Muralles Llargues. Els pròxims dies s’encarregarà de donar ordres i cridar a treballadors per a poder tornar a construir aquesta magnifica construcció, que fa anys va ser destruïda. Es compta amb una millor protecció, per si de cas hi tornés a passar el que fa anys va acabar amb ella; també amb noves millores al decorat i amb noves escultures. Aquesta reconstrucció impulsada per Pendes, el podria ajudar a continuar uns quants anys més amb el poder polític de la capital, ja que tota la ciutat està molt d’acord amb els seus actes i el que vol fer, l’ajudaria a fer-se del tot estimat.

I


Pitàgores publica els seus coneixements El gran matemàtic i filòsof Pitàgores, ha trobat noves teories dels números i les matemàtiques. A la seva escola del sur d’Italia, l’escola de Crotona, després de haver estat viatjant per Egipte i orient, ha enllestit un llibre on explica totes les seves troballes o teories matemàtiques que ha aprés o trobat, entre aquestes moltes de noves que han dut molt la curiositat a la malloria de filosofs i matemàtics del territori. Tots aquests nous temes, els ha portat de les seves expedicions i viatges, i ho ha publicat tot en aquest tipus d’enciclopedia, on també hi ha un apartat dedicat a filosofia de la vida. El contingut del llibre encara no s’ha pogut veure, ja que solament s’ha pogut saber a Crotona, on es troba el llibre verdader i on els estudiants o profesors han pogut llegir. Aviat es faran copies i el podrem llegir, però ara ens toca esperar, ja que durarà un temps a fer-se totes les copies. El més probable que és que parli sobretot de la teoria que ell va trobar i que rep el seu nom, el teorema de Pitagores.

Aristòteles inaugura el Liceu El filòsof Aristòteles, ha fundat una nova escola a la que ha posat el nom de Liceu. La finalitat d’aquest fet per part d’Aristòteles, té com a funció l’estudi de la filosofia i la vida, on ell treballarà de tutor ensenyant a futurs filòsofs. Donarà classes de tot el que ha anat aprenent, des de que va estudiar amb Plató a Atenes, quan viatjava per el Mediterrani occidental fins a ara. Al Liceu, té plantejat també relaxar-se i passar tots els seus coneixements a escrit, parlant de temes polítics, poesia i teories filosòfiques, per poder difundir millor els seus coneixements i així, poder fer famós al seu col·legi i així augmentar el nombre de filòsofs que més tard, ens puguin donar raons sobre aquest món on hi ha moltes coses per descobrir encara.

II


Grans celebracions en el dia d’Apol·lo Ahir com tots el anys, el temple de Delfos es va omplir a totes les hores del dia. Com tots els 28 de novembre, es celebra el dia de Apol·lo i gent de totes les parts del territori, han vingut a l’oràcle i al temple a donar ofrenes o obtenir informació personal del futur a través dels oradors. No solament ha sigut a Delfos, també a Atenes, Corinto, Dídima i a algunes ciutats més en podem trobar temples destinats a aquest Deu.

Robatori al temple de Zeus Ahir a la tarda, mentre es celebrava la festa en honor a Apol·lo, s’hi va cometre un delicte de greu tamany, es va cometre un gran robatori de ofrenes al temple de Zeus d’Atenes. El lladre s’ha emportat gran quantitat d’objectes de valor aprofitant el descuit de la gent per el voltant i sabent que la majoria de la gent, es trobaria al temple de Apol·lo, entre aquests s’ha emportat més de 150 kg d’or i joies. El lladre encara no ha sigut trobat, però tota la guàrdia i uns quants habitants s’han posat mà a l’obra, ajudats amb el retrat que ha deixat en un paper un noi que es trobava a la vora i havia vist sortir un home sospitós del temple. Retrat de l’home sospitós: si el trobeu o el veieu, si us plau agafeu-lo o crideu a la guàrdia, gracies. Tot perquè no es torni a repetir i els nostres deus, puguin rebre les ofrenes en pau.

III


L’ economia no evoluciona sense

Moneda

l’agricultura.

-Un nou invent; s’ha creat ahir al vespre, la moneda, que sense cap dubte revolucionarà el comerç de productes. Gràcies a la monedes podran desenvolupar nous treballs, sobretot en el comerç. La moneda s’ha creat en Turquia, en un poble d’Àsia Menor, per Numàstics

-Aquest matí s’ha comprovat que l’economia no evoluciona sense l’aportació de l’agricultura, gràcies a les plantacions de oliveres, vinyes i cereals. Sense l’agricultura la nostra salut empitjoraria en un 23%, que podria aportar al llarg dels anys una reducció dels habitants del món. Però per sort l’agricultura, està tenint un ritme constant i positiu.

El Bronze Dues tècniques noves: Artesania i Comerç. -S`han desenvolupat dues tècniques noves pel mon del treball,l’artesania i el comerç, que ha donat lloc a nous mercats turistes. Sense dubte aquestes noves tècniques ajudarà als homes ha viure amb un nivell de vida molt millor i allargar el nivell de vida de la població. Gràcies a aquestes tècniques, hi ha mes variació d’aliment i intercanvis amb altres països, que podem exportar aliment que mai em provat.

Aquest matí s’ha descobert un nou material,el bronze, que gracies a ell es podrà fabricar una nova moneda de bronze mes resistent. Els miners diuen que el bronze es un material estrany i mol valuós.

IV


Nous tipus de jocs Ahir es van celebrar els primers jocs olímpics de la historia aquí, a la ciutat de Olimpia. Han participat els millors de cada esport que han estat escollits al llarg de tot l’any, on podien fer marató, curses, llançament de javelina, de pes, de disc, lluita i salts d’altura i longitud, amb unes condicions i normes on no podien participar dones. Han tingut molt d’èxit; es pot dir que ha sigut molt bona idea. Als guanyadors se’ls hi ha donat corones de llaurel i en total s’han repartit 15, el nombre d’esports variats que es feien. S’espera que aquesta activitat pugui seguir tenint tant d’èxit i fama durant uns quants anys, ja que és una nova forma de diversió i competitivitat. El nou record s’ha obtingut a llançament de javelina; la marca ha sigut de 71m. Crec que això serà impossible de superar. L’ha marcat el senyor Demetrius Deo, de Atenes.

ENTREVISTA AL PRESTIGIOS DEMETRIUS DEO 1-Quantes hores entrenes al llarg de tota una setmana? -Si tinc competicions properes, unes 22h, però si no en tinc unes 10 o 12. 2-Què menges abans d’una competició? -Intento menjar hidrats de carboni i proteïnes sobretot, que m’ajudin a mantenir-me en forma i sa. 3-Com vas començar a practicar aquest esport? Va ser casualitat, estava jugant amb els meus amics tirant-nos pals i hem va veure el meu entrenador actual, va veure’m bon llançador i hem va dir que si volia que m’he entrenarà i li vaig dir que si. 4-Quin es el teu truc per llençar tan fort? No tinc ningun truc; simplement hem concentro abans de cada llançament i ho intento fer el millor possible.

V


“EL DISCÓBOL” Mirón acaba de construir la seva millor obra que porta fins ara, en tota la seva vida de escultor que porta. Aquesta famosa escultora es diu “el discòbol” i representa a Jacint, l’amant de Apol·lo en el moment just que va a llançar un disc. Encara no se sap en el lloc on es posarà o a quan es vendrà.

RECORDEM L’ODISSEA I LA ILÍADA Avui fa 200 anys des de la publicació de l’Odissea i la Ilíada, les dues millors publicacions que s’han fet fins ara i que s’espera que perdurin per molts anys més. Aquí deixem un resum de la historia de l’Odissea i la Ilíada que va escriure Homer, per si algú no la coneix i es vol animar a llegir-los: La Ilíada narra la història de la còlera de l'heroi grec Aquil·les. Insultat per Agamèmnon, Aquil·les retira de la batalla, abandonant als seus compatriotes grecs, que pateixen grans derrotes a les mans dels troians. Finalment van permetre al seu primer Pàtrocle posar-se al capdavant de les seves bones tropes. Pàtrocle mor en el combat, i Aquil·les, presa de fúria i rancor, dirigeix el seu odi cap als troians, al líder, Héctor, derrota en combat. Aquil·les lliura el cadàver d'Héctor a Príam, perquè aquest ho enterri, ja que ambdós han de enterrarar éssers molt estimats per ells. L'odissea narra la història d'Ulisses que intenta tornar després de la guerra de Troia amb la seva dona a Ítaca, per a això s'ha d'enfrontar a múltiples perills com al de les sirenes o el del ciclop entre d'altres. En aquesta història igual que en l'anterior, tenen molta importància ja que aquests castiguen moltes vegades a Ulisses i la seva tropa.

VI


Fulmeni està d’estrena La setmana que ve, Fulmeni farà el seu nou concert al teatre de Grecia, on es recopilen molts fragments de música grega, combinant-la amb música d’arpa. S’espera que sigui un gran concert i amb un gran espectacle, ja que com sempre Fulmeni ens vindrà a sorprendre.

Nou llibre, recopilatori de constel·lacions Avui al matí, un científic i filòsof d’Atenes, a donat a conèixer uns escrits que ens mostren totes les constel·lacions que s’han trobat fins ara. S’han recopilat en un llibre on l’escriptor a més, explica el seus coneixements i les seves suposicions sobre els estels. Algunes de les constel·lacions que han cridat més l’atenció i que san fet mes famoses són aquestes:

PEGÀS

ORIÓ

OSA MENOR

OSA MAJOR

SAGITARI

VII


DOS NOUS INVENTS S’ESTRENEN Arquímedes i un altre senyor que es desconeix, han inventat dos nous invents que ens podrien ajudar en el futur: Amb el cargol d’Arquímedes ara ja podem elevar l’aigua del riu, la farina, etc... amb més rapidesa i facilitat. Es ven a les tendes d’Atenes a preu de 500 monedes d’or. Gracies a la seva forma en espiral permet fe forats al terra i pujar les coses (sorra, pujar aigua, etc..) Per fer que el cargol es mogui en circular, s’ha de moure una manivela en circular cap una direcció o altre segons si vols pujar o baixar el material.

L’altre invent és l’onagre, amb el que ja ens podem defensar millor dels atacs que sofrim de tant en tant. La seva forma d’us es la següent: Posar una pedra a la cullera i s’atrau aquesta cap al seu darrera de manera que quedi tensa per una corda, llavors al tallar la corda que retè la cullera de la seva posició inicial, això fa que la pedra surti disparada amb molta força.

VIII


FESTA PANATENEA FESTA DIONISIACA Ahir a la tarda, es va acabar la festa Dionisíaca, que va durar des de el dia nou al setze d’Abril, en honor del deu del vi, Dionis.

Ahir, 27 d’hecatombeó, es va muntar una festa Panatenea, que es fa cada any, en honor dels deus: Atenea i Poliada. Prar Pisítrato va instaurar les primeres grans Panateneas l’any 566a.C, gràcies als jocs Olímpics.

La festa a les ciutats ha sigut molt gran i ha tingut molta fama pels voltants, ja que és una gran festa i com a ritual de tots els anys, ha cridat molt l’atenció i el vi s’ha apoderat quasi tota la gent.

FESTA DE GENER El dia 1 de gener, s’ha celebrat la festa d’any nou que es fa cada any, Ayios Vassilios, pel matí. En especial s’han fet serveis religiosos, també, per destacar, es va fer un carnaval de Petra amb una desfilada de carrosses i festes de disfresses. Aquesta festa acabarà el Dilluns net. També va tenir una gran importància les festes de boules o de mascares, que s’han fet ha Macedònia.

IX


HORARIS TEATRALS PER DEMA TEATRE Teatre Atenes Teatre Esparta Teatre Delfos Teatre Tebas Teatre Naxos Teatre Mileto

HORA de 5:00p.m

ACTUACIÓ Interpretació de la Odissea. de 6:00p.m Ball tradicional. de 11:00a.m Actuació infantil. de 9:30p.m Representació de la Ilíada. de 3:45p.m Cor de la ciutat. de 5:00p.m Interpretació en honor al deu Dionis. Teatre de 11:30p.m Espectacle de Lesbos foc.

CAOS TOTAL Abans d’ahir, va haver un desastrós accident en el teatre, , després de que el edifici es derrumbés. Aquest greu incident, a provocat la mort, a vint-i-set persones de les trenta-dues places que ocupava el teatre. La principal errada de la construcció, va ser que els contraforts, que serveixen per l’ajut de les columnes, eren massa pesants, i va fer que les columnes que tenien petites errades es caiguessin a terra. Als arquitectes de la construcció els han despedit del treball.

GRAN OBERTURA Avui al matí s’ha confirmat l’obertura del nou teatre “COLISEO-PALOMO”, que va començar fa set mesos. Aquest teatre es públic per tothom i ofereix un espectacle mai ofert en el nostre mon, ple de espectacles d’unes tres hores de durada. Aquest teatre te una construcció , i te un màxim de places de quaranta-quatre.

X


Avui; en aquet dia tan esplèndid, farà sol tot el dia però hi haurà unes hores al migdia que estarà tot tapat però no plourà. La temperatura es de 34graus, és a dir, una calor molt enganxi fosa. Recordeu, si aneu a la platja posar-vos crema perquè si no us cremareu amb el sol intens que farà per la tarda.

XI


SOPA DE LLETRES: ESTRIS DE DEUS

PARAULES PER BUSCAR: Martell, tenaça, raig, petxina, escut, trident, copa.

O Y F J K J U W S Z

Z W D A E O Q X P M

K J Z A Ç S M O R Q

W P D Z C A O L A T

J S Q P R S N M I R

M L O T E W C E G I

S T E C R T O O T D

J L W S Q I X R P E

L M P Q C P D I W N

P O Q T R U A X N T

U P S Q W T T E S A

Z K W B A C O P A T

XII DIAGRAMA: ELS DEUS

IV

I.

VI VIII

XIII X VII

II

III

I XI

IX

A

Déu suprem de l'Olimp, el seu regne és el cel. II. Esposa i germana de Zeus, deessa del matrimoni. III. Germà de Zeus, déu del mar. IV. Germana de Zeus, deessa de l'agricultura. V. Germana de Zeus, deessa de la llar. VI. Filla de Zeus, deessa de les arts i de la guerra i de la inteligència. VII. Fill de Zeus, déu de la llum, la música i de la medicina. Al revés. VIII. Filla de Zeus i germana d'Apol·lo, deessa de la caça. Al revés. IX. Deessa de l'amor i de la bellesa, nascuda de l'escuma marina. X. Fill d'Hera, déu del foc i de l'artesania. XI. Fill de Zeus, déu de la guerra. XII. Fill de Zeus, déu dels camins i dels viatgers. Al revés. XIII.Germà de Zeus, déu del món dels morts.

V

XII


Papir de Sòcrates  

Diari de Socials sobre l'Antiga Grècia.