Page 1

Victor Teixeira Portfolio


Education The Ohio State University BS of Architecture Minor of Design

Work FMA Solutions: 2013-2015 Processed orders through StoneEdge, answered or transferred customer calls, wrote product reviews, managed inventory numbers and packaged products for shipment. HomeTeam: summers 2016, 2017 Wrote up damage reports for turnovers, cleaned homes for move-ins, gave tours of homes to clients and collected/processed rent checks

Skills Rhinoceros Adobe Illustrator Adorbe InDesign Adobe Photoshop V-Ray Revit CAD Grasshopper Sketchup GIS

Contact Vteixeira.contact@gmail.com 407-508-0056

Involvement Design Chair of Phi Sigma Kappa fraternity

Winner of 2018 Knowlton AIAS Shirt design competition

Design team member of Impact Marketing and Design student org


PUBLIC

The Sinewing Road to America

Holmes County Center of Half Lives Jesse Owens North

PRIVATE Transforming Galena Ohio Pt. 1

Transforming Galena Ohio Pt. 2

Yin&Yang Mega Structure Home

MISC.

Personal Works


The Sinewing Road to America Tasked with designing a US embassy in New Mexico, the project started with precedent research and a look at different architectural elements, their roles, and how they can be manipulated to serve other roles. These elements include: windows, walls, stairs and roofs. Walls and windows became the focus of the project. With today’s political climate, the job of a wall was redefined to become a tool of circulation and facilitation rather than one of separation. The circular forms of the parti were derived from neighboring roundabouts and monuments which hold signi cant value in the city as places of meeting, protest and celebration. The sinewing wall cocoons the parti and beckons visitors. It provides a form of protection, angles and captures soft light back into the building, and the wall is occupiable becoming the embassy’s most private spaces for employees of the embassy.


BUILDING AXON ON SITE

PARKING SCALE: 1/500

Diagram shows how light is meant to penetrate the interior of the space


Illustrating the multiple parts and parti of the embassy’s system and geometry


Site models


The Holmes County Center of Half Lives The art center’s conception begins with the identi cation of two normative conditions of circulating through a building. The circulation within the building starts off as wholly en lade or wholly free- ow. But as these circulations collide they begin to break down from whole devices and become half-lives of the normative condition they represent. As a result, two half-lives come together to create a totally new condition that seeks to create a different, third condition. And as the visitor moves away from the intersection of circulations, the half-lives once again become whole-lives. The architecture of the art center features a series of intersecting bars. Bars create a direction and deliberate trajectory. It allows for the con nement and the delineation of the whole life circulation and when intersected, facilitates a space for circulation to transform into their half-lives. This allows for the specific curation of program depending on the desired spacial qualities created.


These are experimentations with spacial qualities and thinking of ways to combine a free-flow and enfilade system.

Invade and Solidify

Intersect

Intersect


Field

Field

Nest/Decay

Nest

Solidify


Preliminary design axons


Exploded axonometric view of late-stage design


3rd FLOOR PLAN

SECTIONAL OBLIQUE

2nd FLOOR PLAN


GROUND FLOOR PLAN PEEL

DECAY

BREAK

VIGNETTES

1. NAVIGATORIUM 2. FORKED OBSERVATORIES 3. ANIMATION STUDIO 4. TERRACED COVE 5. RECOUP COOP 4 5 6

7

6. ORNATE CORRIDORS 7. ENLIGHTENMENT CENTER

8

3

1 6

2

8. EXPRESSION SKYBOX


Jesse Owens North The design of the Jesse Owens Recreation Center North Campus is sculpted using the patterns of winter and summer winds. By determining a north bound and south-east bound wind direction, the resulting form is an aerodynamic “boomerang� shape that tapers as it reaches the oor. This tapering is meant to give the impression the building is leaning, like a sprinter does when they reach a track’s bend. In keeping with this idea of cutting through air, the walls and program are in uenced by strips of poche that mimic wind swirls and turbulence created when an object travels through the air. The white stripes additionally are meant to symbolize white air streams used commonly in wind tunnels when testing for drag. Seeing as how the northern campus was getting a new recreation center separate from JO North, having an identical facility doing the exact purpose seemed redundant. Therefore this new gym is an experiment in testing an open design, connecting the outside to the inside. Ideally the building is operational during the spring and summer.


Ground Floor


Second Floor


Third Floor

Fourth Floor


BBall Court

Yoga


Early iterations, axons, and sections.


Transforming Galena, Ohio Pt. 1 The premise of this project was to create a new town hall and inn for the small town of Galena, Ohio. The town hall and inn were both designed to maximise facadal and programmatic relationships, tasking every wall and pane of glass with the deliberate purpose of delivering a clear, concise and logically sound building and circulatory systems. The town hall started as a diamond and its faces were “twisted� and pryed open to create spaces for greenery so that employees and visitors have pleasant views and additional natural light. Additionally the building allows for near 100% understanding of program from its entry by making all parts visible upon entering.


Transforming Galena, Ohio Pt. 2 The inn is split into two parts, one being a restaurant which is organized to look back into the inn itself and observe its multiple decked garden and its visitor lounge which features a transparent, double-sided fire place. The restaurant also features a private dining rooms which puts the visitors closer to the gardens and affords them the best view. The rooms are joined on the same deck in pairs and have access to their own garden. But all individual gardens are accessible by any of the inn’s visitors. In addition, the shape of the inn adheres to the sloping hill which allows for the downward procession through the gardens and a sort of “birds eye� view down the rooms.


Perspective Sections of the Inn


Preliminary sketches of the inn


Yin & Yang Duplex The duplex is situated in an alley and therefore calls for verticality. As such, the form of the duplex comes from intersecting two pill- shaped geometries on top of one another. Once the the pills were connected, the upper and lower half of the resulting shape became the blueprint for the duplex. The rooms and spaces of each duplex is a mirror of one another. This takes that sameness of space and by flipping them upside down and around creates new spacial qualities for the rooms. As well, they take on unique moods, with the lower home of the duplex situating more deeply in the alley creating a more private setting whereas the top one recieves more light but is not as private. The wall that separates the bottom and top homes of the duplex creates a triple-height space which allows for a more open and visible circulatory system.


House A House B

Section and circulatory drawings


Diagrams illustrating the marraige of the pill’s geometry


Mega Structure Vacation House This house is an experiment in materiality and creating space from existing planes. It’s designed as a vacation home for a family of three. Three bedrooms, including a guest bedroom. The open design of the house means that only the rooms are completely concealed from the outside elements, but this house is located somehwere with moderate weather where lounging outdoors is not uncomfortable. Starting off with a large sheet, the sheet gets folded to create an arching three dimensional form which extends from the cliff face. From there the rooms and spaces within are created by cutting out planes from the existing sheet and folding them inwards effetively utilizing all materiality of the facade.


Miscellaneous and personal works This is collection of works either academic or personal that I’ve done. Works include charcoal sketches, acrylic paintings, graphic design ideas and small art projects.


Torque

BMW Head lamp


Knowlton Shirt Design Winners Using the four columns situated outside Knowlton as a sort of vertical crest

KNOWLTON SCHOOL

Preliminary Typographic Shirt Designs


Toucan Gauntlet With a lower beak that is articulated by the hand and two articulating wings that freely move up and down through wind resistance


Redesigning the Farnsworth House A study in ways to make Mies Van der Rohe’s Farnsworth House more energy efficient, more insulated, and better suited for using natrual wind flow as a form of AC

SOUTH ELEVATION

NORTH ELEVATION

3 81.9

2 61.3

1 40.7

EAST ELEVATION

NORTH

NORTH

15%

10%

12%

8%

9%

6%

WEST ELEVATION

6%

4%

3%

2%

WEST

WEST

EAST

EAST

SOUTH

SOUTH

1. Poly-isocyanurate Rigid Board CONVENTIONAL DEHUMIDIFICATION AND AIR CONDITIONING

100%

2. Steel Sheathe

80% 60%

3. Loose-fill Cellulose

40%

COMFORT VENTILATION

4. Lumber

20% COMFORT ZONE SHADING LINE HIGH THERMAL MASS WITH NIGHT VENTILATION

CONVENTIONAL HEATING

HIGH THERMAL MASS

EVAPORATIVE COOLING F 10

20

30

40

50

60

70

80

90

100

110

120

5. Triple-paned Window

6. Flashing 7. AC Duct

8. Rigid Insulation 9. Weeping Hole

This iteration of the Farnsworth house is located in Orlando, Florida. As such, the house retains a largey glass southern facade to allow for natural sunlight to penetrate the interior in the winter time. As well, a modest sun shade is designed to sheild the house from the extremely hot Flroida sun to prevent the house from getting too hot. Since the house is located in central Florida, the need for a “floating” house is reduced, so the air conditioning ducts are

VICTOR TEIXEIRA TA: RENNEKAMP GRAF


Victor's portfolio  

Victor Teixeira's Portfolio

Victor's portfolio  

Victor Teixeira's Portfolio

Advertisement