Page 1


CONTENTS Materia Prima: Hylozoic Spatiotemporalities _Management Center of excess urban matter

Entangled Relations

_Common feelings expression Space Flowing Urbanity

_Slussen Pedestrian Bridge Affecting

_Time & Space Bank

Primary School

_Design in a Historical Environment


Materia Prima:

Hylozoic Spatiotemporalities

_Management Center of excess urban matter

Diploma thesis project Team members: Vasiliki Thivaiou, Meni Kontakioti, Nikolaos Maslarinos Supervisor: Maria Voyatzaki

In this project, a holistic design approach is used, governed by the intense relationships created between the triptych of space, matter and human. Main directions were the management of the excess matter in the urban landscape, the expression of the different materials in a building that would project its function in the city, functioning as well as an exhibit of its processes, along with the problem of the individual’ s position in a society where the need for a participatory process in the management of matter emerges. According to Aristotle, the world is built by the Prime Matter, which has the innate potential to be shaped, transformed and recreated. Matter is interwoven with process or change: matter is a change of substance. Therefore, emerges the need of changing the attitude of the society towards it. A building is proposed, in which the excess matter of the city is leaded, with the aim of its potential to be explored by the inhabitants. A building, with educational and practical role, through interactive information, material research and its implementation, both in the construction of the building and in a small-scale production. The recycling process returns matter to a former state by allowing it to be reformulated and its inherent abilities to be explored. As a comment on the structure of the dense urban fabric, with the rectangular repeating blocks, a glass volume is proposed that follows the outline of the site. Within this, a three-dimensional scaffolding is being created, in which the material processing cores are gradually developed. The building is under continuous development, directly related to the available stock of the city. The spatial dimension of the building is depicted in time frames. In the time frame presented the building consists of eight autonomous spaces, their functions are: processing of glass, paper, metal, wood, bioplastic and bio-receptive concrete research and development areas, assembly and reuse area, an amphitheater and office space.

Thessaloniki, Greece /participated in all stages of the design process /created exterior and interior views, the floor plans and the exploded axonometric


BUILDING STRUCTURE


The material processing follows a cycle, starting from bottom to top. In the basement, there are the recycling facilities. Then, the materials are distributed to the production cores where a second stage of processing takes place. The ground floor of the building is a public passage in which there are the product sales and exhibition areas of the building’s activity. Main position occupies a large atrium that offers a total experience of the building’s life. The material processing areas are arranged around it, while people, raw materials and objects, that is, living and non-living matter, move through it and form part of its vitality. Bridges cross the atrium and connect the different spaces. The production cores incorporate the whole material processing. In the spaces that surround and unite the cores there is freedom of movement and open plan organization so that the extension of their uses is possible. Each production space is made of horizontal and vertical rings, on which a mesh is placed as a base where the outer surface is additionally formed. The materials could potentially be channeled from a tube system to the robotic arms. The building is also a production machine, where all its parts are involved in this process. The surface that is additively formed can be synthesized with various methods, such as welding of various parts of the material, spraying with fine dust, resulting from its shredding, aggregations, or by mashing and deposition.

EXPLODED AXONOMETRIC

INTERIOR VIEWS


MATERIAL MANAGEMENT

PRODUCTION CORE CONSTRUCTION DETAIL

STAGES OF THE CORE COSTRUCTION


PERSPECTIVE SECTION


Entangled Relations

_Common feelings expression place

Studio team project Team members: Vasiliki Thivaiou, Meni Kontakioti, Nikolaos Maslarinos Studio Professor: Maria Voyatzaki

The relocation of the Methadone detox center in the hospital of AHEPA and in direct contact with the Polytechnic School of Thessaloniki, created a new proximity tension that brought up the need to review the relationships that arise. This proposal therefore concerns this particular area and it concentrates its dynamics on the coexistence of groups that, regardless of their different social characteristics, feel the need to express their inner being, in an externalized common, we exist, coexist in the space, determine the space and vice versa. Taking into consideration the slope of the ground, a grid of spaces is proposed, composed of different levels communicating through a corridor network. The footprint of the levels is formed by intense angles - angular / agonistic spaces in contrast to the buildings of the surrounding area, while slopes lead to different spatial situations. The concept of mesh is also expressed in the framework of the building skeleton, a complex of polygonal forms produced by the combination of the pentagon morphology with intermediate rods in their peaks, forming triangles of both static and functional significance. This grid ties construction with place, individuals, relationships. The grid-floor relationship appears as another interpretation of the contradictory relationships that arise and of the symbiotic intent expressed through the grid, but not with the aim of normalization of any differences but in an attempt to express them in common spaces with qualities of encounter and isolation. The spatial expression of the different qualities is constituted by the use of triangular panels. These panels enter the premises, sometimes leave areas uncovered while others are completely covered. Areas that enhance the contacts of many people appear centrally, in large spaces and near the entrances, so that they can be seen from different points. On the contrary, spaces that enhance personal contact are more isolated, close to the earth and more protected. Our proposal deals with the notion of prosthetic memory as an identity. The state of affairs creates new conditions for the development of relations and changes the given conditions. A dist(r)opia, being the exploration of an alternative way of dealing with given characteristics, based on the perception of now for a changing tomorrow. The grid, a predominant element of the proposal, is both a tangible tool, expressed as a quality of space, and appears as an attempt to create a mesh of social behavior. Thessaloniki, Greece /participated in all stages of the design process /created diagrams, sections, atmospheric views and the project model

RELATIONS OF ROUTES AND SPACES

HEIGHTS RELATIONS


Τ2

Τ1

Τ3 Τ3

Τ1

Τ1

β9

β1

Τ2

β2 β4 β5 β3

β0

β8 β6 β7

α10

α9

α8

α7

α6

α5

α4

α3

α2

α1


BIRD’S EYE VIEW

SECTIONS


STRUCTURE DETAIL

ATMOSPHERES

MODEL IMAGES


Flowing Urbanity _Slussen Pedestrian Bridge

Studio personal project Studio professor: Konstantinos Ioannidis

The aim was to create an expansion of the existent public space above the water. Therefore the two points chosen to be connected in this project is a green area in the historic town of Stockholm, which includes stops of public transportation and a designed public space on the north part of the city. The pedestrian bridge to be designed follows an organic form. Spatial narrations intersect providing the user with different experiences regarding the relation with the water, the panoramas to the city and even the social contacts, as there are places where one could isolate or blend more with the rest of the people. To achieve this complexity three different routes are created, which start and connect levels of different heights. There is one main route and the other two articulate on it. Inclined levels are used to achieve the unhindered accessibility for all. As goal of the design is to offer multiple activities on the bridge, some particular spatial qualities are created. There is an amfitheatre on the level closest to the water and multiple other locations that can be used as watching points. Furthermore, two pavilions are designed, one that will be used as a cafe-bar and one that will serve as an information point for all the activities, cultural or not, occurring as much on the bridge, as in the city in general. This pavilion can also be used under certain circumstances as a place for film projections, documentaries, etc.

Slussen, Stockholm, Sweden

FORM FINDING

CONNECTIVITY


SITE PLAN

MODELS


SECTION S1

SECTION S2

SIDE VIEW


Affecting

_Time & Space Bank

Studio team project Team members: Vasiliki Thivaiou, Maria Kryou, Styliani Salta Studio professors: Alexandra Alexopoulou, Konstantinos Ioannidis, Anastasios Tellios, Fani Vavyli

The given site is the old tram station of Thessaloniki, in which old warehouses and operating buildings to be preserved are found. Part of the solution needed to be the co-existence of the old and the new under a new function for this place. On the site, the existence of an ortho-canonical grid on which the existing buildings are located is considered. The new volume is created on the pre-existing grid by disrupting its normality and distorting it to create a new order of things and interactions on the plot. The warehouses accept the influence of the new grid and redefine their character, while the preserved ones on B. Olga, in which the grid chooses not to spread, are kept intact as the last mound and reminder of the identity of the area. Inspired by the old, the new is born, which does not stand as a foreign body, but in turn it is called upon to redefine the principles and dynamics of the old one from which it was born. The subject does not end with the creation of the new volume, but with how it attempts to take root on the plot and to influence with its potential what is around it. Observations about the dense habitation in the study area and the economic crisis that has been indiscriminately affected the inhabitants contributed to the decision of creating a spatial & social platform, a Space & Time Bank. Farmer’s market and exchange of services are at the forefront and we are called upon to shape the platform in which all this will take place. The scenario starts with the dynamic influence of the new building and how it remodels the entire plot. It affects this very property, it spreads everywhere, creating an unified space and at the same time always forming the core of what is happening there. The composition is governed by the following objectives. To respond to all the changing needs demanded by the use to be accommodated. To resolve the issue of the perimeter boundaries, exploiting the direct contact with the stream, and to be a filter between the absolutism of the built and the freedom of the greenfield. To be the core of life around which an active public space will be created to operate autonomously and possibly independently of the buildings. Everything converges to that and it all deviates from it. The impact on spatial, temporal and social level implies a state of permanent mobility that will never let the area die.

Thessaloniki, Greece /participated in all stages of the design process /created diagrams, sections, views, renders

RATE

ROOF INSPIRATION

THE RULE

CURRENT SITUATION

SPREAD ON THE SITE NEW BUILDING

INFILTRATION TO THE STREAM & AFFECTING THE WAREHOUSES

CONTRACTION THE CORE OF EVERYTHING

DILATION EXPANSION IN SPACE

RULE DEVELOPMENT

DIFFUSION TO ALL DIRECTIONS

AXIAL DIFFUSION INFILTRATION

GRID DEVELOPMENT


PEDESTRIAN STREET

S C H O O L

1_WORKSHOP & CLASSES SPACE/ SERVICE EXCHANGE 2_MULTI-USE SPACE/ INDOORS MARKET 3_CAFE BAR 4_SOCIAL GROCERY & KITCHEN 5_LOGGIA/ OPEN MARKET 6_SCHOOL ENTRANCE 7_PUBLIC SPACE

STR. V. O L G A S

PROGRAM DIAGRAM

MASTERPLAN

LONGITUDINAL SITE SECTION


NEW BUILDING FRONT VIEW

NEW BUILDING LONGITUDINAL SECTION

GROUND FLOOR SITE PLAN

SIDE VIEW

VERTICAL SECTION


WAREHOUSES & LOGGIA FRONT VIEW

WAREHOUSES & LOGGIA LONGITUDINAL SECTION

TRANSFORMABLE WOODEN EQUIPMENT THAT INVITES THE USER TO ACT ORGANISES THE PUBLIC SPACE

BIKE PARKING PLACE

PLAY AREA

SITTING AREA


Primary School

_Design in a Historical Environment

Studio team project Team members: Vasiliki Thivaiou, Foivos Geralis, Maria Kryou Studio professor: Maria Dousi

The design that is attempted is uniform, complex, free. The space is contracting and dilating. Length, width and height create unexpected spatial episodes, labyrinthian scenes based on the rich urban environment of the Upper City of Thessaloniki. Learning is approached through a wandering process, where the unexpected and disordered coexist with the structured in a relationship of intense fluidity. The limits exist more to define paths and drive decisions within the space rather than to trap. Sometimes hiding, and sometimes revealing, they allow the child’s eyes to wander with a playful mood, with a keen desire for experimentation, search and discovery. How is this achieved? The boundary limits disappear and are replaced by intermediate boundaries and multiple movement options from spaces of different qualities and uses: internal or external passages, claustrophobic or vast spaces, bathed in natural southern light or underlighted. Low-ceilinged or elongated in height, with openings once in the city and once in the midst, that allow light and shadow. Partitions that do not touch the floor or ceiling, reveal the presence of another person. In this play, we mainly exhibit the students of the larger classes, who are pushed into wandering and in an intense interaction, thus in energetic learning. A different approache is used to the younger children: two small nests in the deepest and most protected part of the school, with direct access to the courtyard, under the constant supervision of the teachers, with a stable center and no need for travel. The scale stays close to the child’s shaping, and teaching rooms like small houses in the wider area allow a sense of intimacy with the foreign environment in which they are gradually being introduced.

Upper City, Thessaloniki, Greece /participated in all stages of the design process /created sections, views, floor plans

OUTDOOR SPACE/PLAY AREA ACTIVITY SPACE (FINE ARTS)

OUTDOOR SPACE/PLAY AREA SUPPLEMENTAL SPACE TEACHING AREAS FOR 3RD TO 6TH GRADE WITH LOFTS

OUTDOOR SPACE/PLAY AREA SUPPLEMENTAL SPACE ACTIVITY SPACE (MUSIC SPACE, LIBRARY, BIO-CHEMISTRY LAB, MULTI-USE SPACE)

OUTDOOR SPACE/PLAY AREA SUPPLEMENTAL SPACE TEACHING AREAS FOR 1ST AND 2ND GRADE SCHOOL DIRECTION

PROGRAM DIAGRAM

HINTS OF VISUAL CONTACT DIFFUSION OF NATURAL LIGHT FLUIDITY BOUNDARIES WITH DIFFERENT HEIGHTS AND USES


T2

T2

T1

T1

T3

T3

T3

T1

T3

T3

T3

T3

T3

T3

T1

LEVEL +1.50 m PLAN

T2

T1

LEVEL +5.00 m PLAN

SECTION T1

T2

LEVEL +9.05 m PLAN

T1

T3

T2

LEVEL +11.25 m PLAN

SECTION T2

LEVEL +14.45 m PLAN

SECTION T3


LEFT SIDE VIEW

RIGHT SIDE VIEW

FRONT VIEW

BACK VIEW

INTERIOR VIEWS

Architecture Portfolio  

Aristotle University of Thessaloniki graduate works

Architecture Portfolio  

Aristotle University of Thessaloniki graduate works

Advertisement