pHarma student 13

Page 1

)Hei! Mă bucur mult că revista pHarma Student a ajuns la tine. Mulțumesc că citești și Cuvântul înainte, știu că în general tindem să sărim direct la articolele interesante care urmează! Revista pe care ai deschis-o acum este un proiect de mare importanță personală pentru mine și, dacă faci parte din comunitatea farmaceutică, tind să cred că și pentru tine. De când am intrat la facultate, m-am confruntat cu prejudecata că aș studia ca să devin "vânzătoare de medicamente" sau că rolul profesiei noastre ar fi strict acela de a descifra scrisul mai mult sau mai puțin caligrafic de pe prescripțiile medicale. Tendința ar fi să credem că această degradare a percepției populare despre farmacist este un fenomen cu totul nou rezultat în urma industrializării și deci, a mutării unui procent major al activității farmaceutice în fabrici. Totuși, dacă problema ar fi strict legată de specificul muncii, atunci farmaciștii ce lucrează în cercetare, monitorizare sau în industria farmaceutică ar trebui să fie modele respectate în societate, nu parte dintr-o conspirație mondială de a decima populația, nu-i așa? Ai deci o alegere: poți fi considerat onest dar nu foarte inteligent sau o minte sclipitoare și în același timp malefică. Mă gândeam însă zilele trecute la femeile care au ars pe rug sau au fost înecate în mare din simplul motiv că își asumaseră rolul de vindecătoare, deslușiseră utilizările plantelor medicinale și le foloseau, pe măsura cunoștințelor lor, pentru a-și trata comunitatea. Miau trecut apoi prin minte marii savanți ai vremilor apuse executați public pentru că nu l-au putut vindeca pe împărat de o boală incurabilă. Ești deci pasibil de pedeapsă dacă îți dorești să tratezi și nu ești totuși Dumnezeu. Ce e de făcut acum? Îți poți risipi în van cuvintele încercând să-i demonstrezi interlocutorului că nu sunteți niciunul nici bun și prost, nici rău și deștept, ci mai degrabă undeva la mijloc, fiecare după caz. Și poate că vei observa gradual o schimbare în mentalitate...sau nu. Ca să te consolez, ți-aș putea spune ce-mi spun și mie, și anume că vanitatea oricum nu i se potrivește unui specialist în domeniul sănătății, deci cu atât mai mic riscul de a o lua pe acea cale. Dar adevărul este că, așa cum ne tratam pacienții cu blândețe atunci când nu înțeleg cum trebuie să își administreze tratamentul, avem datoria de a-i trata cu blândețe și atunci când nu ne înțeleg contribuția adusă bunăstării lor. Un om mai inteligent decât mine a scris la un moment dat "Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume" și poate dacă destul de mulți dintre noi vor fi pentru destul de mult timp și buni și deștepți, atunci vom putea fi (și mai) mândri să facem parte din această breaslă.

Coordonator al Departamentului de Publicații


pHarma Student

Ce găsești în revistă... și unde ar arăta lumea fără 6 Cum farmaciști?

8 Statistici pozitive anevoios spre 9 Drumul obținerea internship-ului mult visat

Sciencegram: E loc pentru știință pe social media?

10

Batman & Robin: Dinamica relației farmacist - asistent de farmacie

12

Is SPF really BFF?

13 4


pHarma Student

Quiz: În ce domeniu farma te încadrezi în funcție de stilul tău de viață

14

1920 vs 2020: Cum s-a schimbat practica farmaceutică într-un secol

16

Baba suferă la 18 frumusețe, dar merită să se și îmbolnăvească? Proceduri nocive #MyLabShot Amintiri din laborator

21

5

22

Creativitatea în domeniul științific: Artiștii din laborator

24

Cum scriem un CV relevant în 2020?

26

O zi din viața unui Farmacist Rezident


pHarma Student

CUM AR ARĂTA LUMEA FĂRĂ FARMACIȘTI? Farmacistul este profesionistul în domeniul sănătății cu specializarea în sfera substanțelor medicinale, pe umerii căruia se află numeroase responsabilități, atât de natură științifică, cât și de natură umanistă. Aceste principii sunt valabile atât în cazul activării în farmaciile comunitare, cât și în alte ramuri precum cercetarea, toxicologia, cosmetica, industria medicamentelor sau spitalul, farmacistul fiind unul dintre cei mai versatili și mai multidirecțional pregătiți oameni de știință, ce are mereu în minte îmbunătățirea calității vieții pacienților.

simptomele, bagajul genetic, toleranța pentru diferite substanțe active și câte și mai câte. Reacțiile adverse pot fi și ele diferite pentru fiecare caz în parte, de la un individ la altul. Deci fără sfatul unui farmacist, administrarea medicamentelor poate conduce la înrăutățirea situației noastre actuale și dezvoltarea altor complicații mai greu de rezolvat. Având acum în minte farmaciile clinice, în absența farmaciștilor, munca doctorilor ar fi cu mult îngreunată și, implicit, posibilitatea realizării de erori medicale ar fi considerabil crescută. Farmacistul clinician verifică dacă rețeta prescrisă către de medic este corespunzătoare pentru fiecare pacient în particular, luând în considerare afecțiunile bolnavilor, substanțele active din compuși, dozele și timpul de administrare, și supraveghează evoluția stării pacienților astfel încât să poată interveni în cazul în care tratamentul nu funcționeză așa cum ar trebui sau apar probleme adiacente. Separarea în cadru legal a profesiilor de medic și farmacist și interdicția de a practica în ambele domenii dovedește necesitatea ca cel puțin doi specialiști să evalueze starea pacientului și să ia decizii corespunzătoare pentru a atinge eficiența terapeutică optimală. Parcă suntem ceva mai stresați acum știind că expertiza asupra sănătății noastre s-a redus la jumătate, nu?

Pentru a înțelege mai bine rolul unui farmacist în societate, un exercițiu de imaginație ar fi foarte eficient: “Cum ar arăta lumea fără farmaciști?”. Acum că stăm să ne gândim, suntem puși într-o postură cam dificilă. La cine vom apela atunci când ne doare câte ceva atât de tare încât nu ne putem îndeplini sarcinile zilnice, cine va avea grijă de refacerea sănătății noastre după diferite intervenții, cine va avansa știința de laborator și va diversifica medicamentele disponibile pe piață dacă nu farmaciștii? În ceea ce privește farmacia comunitară, funcționarea acesteia fără un farmacist care să monitorizeze activitățile din farmacie, eliberarea medicamentelor și compensarea rețetelor în mod corespunzător este interzisă. Prin urmare, nu ar exista farmacii sau instituții care să se ocupe cu vânzarea de medicamente în mod oficial și în siguranță. Totodată, pacientul nu ar ști ce ar trebui să administreze pentru ameliorarea diferitelor simptome sau a durerilor, tratamente ce se bazează pe o teorie mult mai complicată decât ar putea părea deoarece medicamentele trebuie alese în funcție de numeroși factori precum condițiile preexistente, afecțiunea care generează

Cosmetica, de asemenea, este un domeniu în care farmaciștii își fac simțită prezența. Sunt sigură că foarte mulți dintre noi am apelat măcar o dată la un consult dermatologic, în urma căruia ni s-a recomandat sau prescris o anumită cremă, un anumit produs conceput de un specialist în arta laboratorului. În lipsa acestuia, numeroase tratamente nu ar exista pe piață, deci atât aspectul, cât și sănătatea 6


pHarma Student Totodată, un accent foarte mare trebuie pus și pe industria farmaceutică, responsabilă pentru dezvoltarea, producția și comercializarea de medicamente. Cu ce ne-ar afecta lipsa farmacistului în acest domeniu? Pe de-o parte, numărul medicamentelor de pe piață ar fi unul foarte scăzut, căci farmacistul este cel ce deține cunoștințele necesare pentru prepararea comprimatelor oficinale. Ceea ce este și mai rău, este că nu ar avea cine să se preocupe de inovațiile din această sfera care urmăresc îmbunătățirea preparatelor deja existente și dezvoltarea unora noi. Pe de altă parte, toate medicamentele au nevoie, pentru a putea fi scoase spre comercializare, de diferite teste clinice, de siguranță care să ateste faptul că pot fi administrate și nu au efect dăunător asupra organismului dacă sunt cosumate corespunzător. În același timp, tot farmacistul este singura persoană ce poate stabili, prin intermediul cercetărilor, care este doza letală, respectiv doza eficace pentru corp, folosindu-se de toate aceste informații pentru a realiza gramaje exacte și pentru a le prezenta oamenilor modul de administrare, intervalul de timp și multe altele. Astfel, fără toate aceste detalii extrem de importante, medicamentele ar fi recunoscute nu pentru efectul benefic pe care îl au, ci pentru capacitatea lor de a ne distruge organismul.

Tot el este cel care prescrie tratamentul de întreținere al pacientului, căci perioada de convalescență poate fi destul de lungă. În plus, în acest domeniu se demarează constant proiecte de cercetare care pot genera informații ajutătoare la îmbunătățirea metodelor de practică atât instituțional, cât și pe scară largă, iar farmacistul, bineînțeles, nu lipsește din ele. Deci nu prea ne-am dori să fim într-o situație medicală dificilă când farmaciștii nu sunt de găsit pe nicăieri. Cel mai probabil până acum nu ne-am imaginat o lume fără farmaciști, pentru că nu am fost niciodată nevoiți să trăim într-una. Mereu prezent încă din cele mai vechi timpuri, mai mult sau mai puțin în lumina reflectoarelor, cel pe care îl putem numi farmacist, vindecător, vraci, șaman, s-a îngrijit de sănătatea noastră și ne-a preparat amestecuri vindecătoare. Așa că poate data viitoare când mergem să ne ridicăm prescripția medicală ne vom privi “vânzătorul de medicamente” cu alți ochi.

Un ultim domeniu despre care aș dori să vă vorbesc este transplantul de celule stem hematopoietice deoarece, de foarte mulți ani, farmaciștii sunt recunoscuți ca fiind membrii principali în echipa salvatorilor de vieți prin acest proces. Se știe că recuperarea după acestă intervenție este una foarte dificilă din cauza faptului că organismul pacientului este slăbit și reactiv, motiv pentru care cea mai mică substanță necorespunzătoare poate genera dezechilibre semnificative. Așadar, farmacistul este implicat atât în managementul medicamentelor complexe, fiind deținătorul informațiilor despre dozele de antineoplazice, cât și în monitorizarea eficacității și toxicității substanțelor și supravegherea pacientului pentru prevenirea apariției reacțiilor adverse. 7


pHarma Student

STATISTICI POZITIVE ◊ Gallup este o firmă de cercetare statistică în SUA care în fiecare an elaborează o ierarhie a celor mai apreciate și de încredere ocupații. În cea mai recentă astfel de listă, farmaciștii au rămas printre primii obținând cel mai mare scor la capitolul "Onestitate și etică". Mai mult de atât, din 1997 până în momentul de față, profesia de farmacist și-a securizat consistent locul al doilea. Studiile arată că exercițiul intensiv al actului farmaceutic, expertiza sanitară, accesibilitatea și compasiunea asigură prezența constantă a farmaciștilor în pozițiile înalte ale acestui sondaj de opinie. ◊ În SUA, farmacistul este considerat cel mai accesibil profesionist în domeniul sănătății, peste 90% dintre americani locuind la mai puțin de opt km de un farmacist. ◊ O evaluare din 2020 efectuată în Anglia între 1 ianuarie și 29 februarie, care viza satisfacția pacientului în legătură cu procedura de vaccinare împotriva gripei sezoniere în farmacii, a arătat că 90% dintre respondenți erau mulțumiți de farmacistul care administrase vaccinul și că 99% ar recomanda vaccinarea în farmacii. ◊ În Irlanda, un studiu a evidențiat un interest crescut în rândul pacienților pentru existența unor clinici de sănătate conduse de un farmacist pentru obezitate și controlul greutății (84%), pentru observarea evoluției bolilor cronice, astm și diabet (81%) și pentru vaccinarea pentru copii și în vederea călătoriilor (81%). ◊ În Nord-Vestul Angliei, datorită unui program organizat de o echipă de farmaciști clinicieni pentru a preveni accidentele vasculare corelate cu fibrilația atrială, în primele opt luni de implementare, incidența acestora s-a redus cu 22%. ◊ În anul 2015, site-ul Pharmacy Times plasa SUA ca țara care oferea cel mai avantajos salariu anual pentru un farmacist cu valori cuprinse între $107,000 to $118,00, având în vedere că salariul minim anual pe economie era în jur de $47,230. În 2020, salariul mediu anaual al unui farmacist în SUA a ajuns la 120.000 $. ◊ Același site menționa Elveția ca al doilea stat în lume favorabil ca salariu pentru farmaciști, luând în considerare și calitatea excepțională a vieții. În 2020, Confederația Helvetica a obținut primul loc în ceea ce privește statul cu cei mai bine remunerați farmaciști. Cei cu cel puțin 20 de ani de experiență primesc pe an aproximativ 169.200 €. ◊ Tot Pharmacy Times preciza că 55% din forță de muncă farmaceutică în Germania era reprezentată de femei. ◊ În afară de farmaciștii manageri, cei mai bine plătiți sunt farmaciștii nucleari, cu o medie de 66,31$ pe oră, a estimat o publicație în 2017. 8


pHarma Student

DRUMUL ANEVOIOS SPRE OBȚINEREA INTERNSHIP-ULUI MULT VISAT

Domeniul farmaceutic implică foarte multe ramuri, iar întrebarea „Ce vom face după terminarea facultății?” se află pe buzele tuturor. Pentru a ști către ce drum să ne îndreptăm, adevărata provocare începe încă de pe băncile facultății. Dar cum putem să ne dăm seama exact ce ne dorim, dacă nu explorăm? Iar pentru acest lucru, avem nevoie de curaj și de dorință de implicare. Fie că vorbim despre participarea la un concurs sau chiar despre voluntariat, toate alegerile pe care le facem ne conduc către farmacistul din viitor.

au trecut una după alta, iar noi nu mai auzeam nimic referitor la internship. Unii dintre noi deja începuseră să caute alte locuri de muncă. Asta până într-o zi când a sunat telefonul și am fost programat pentru ultimul interviu! Am simțit că acesta a decurs foarte bine. După încă 2-3 luni nu primisem niciun semn și, cu siguranță, am început să am dubii, dar niciodată nu mi-am pierdut speranța, nici determinarea! Mereu am visat să lucrez într-o companie internațională și nu eram pregătit să renunț la acest vis, așa că am continuat să aștept. Totul până într-o după amiază, când primesc confirmarea, Pentru că primul job este și cel pentru care visul meu începând să prindă contur. avem cele mai mari emoții, neștiind la ce să ne așteptăm, mulți dintre noi optează inițial Să nu renunți niciodată la visele tale, oricât pentru un internship. Drumul pentru obținerea de departe ai fi de acestea. Să fii mereu acestuia poate fi însă anevoios, necesitând perseverent, motivat și să lupți pentru ce multă răbdare. Și cum am putea să aflăm meriți. Să ai încredere în tine că poți ajunge mai multe despre ceea ce presupune de fapt acolo unde îți propui! un internship și procesul obținerii acestuia, dacă nu prin prisma unui proaspăt absolvent, Ahmad Farhat. Povestea mea cu internshipul a început cu un anunț postat pe grupul anului, care ne oferea posibilitatea aplicării pentru un program deosebit, conceput pentru studenți. Fiind primul job la care aplicam, nu știam cum va fi, ce așteptări să am, dar un lucru era sigur: eram foarte hotărât să ajung acolo unde am visat mereu să fiu. Anunțul venea din partea unei companii ce se situează în top 3 internațional în domeniu și, fiind cu un renume așa mare, și aplicanții au fost pe măsură - am fost aproximativ 37 de studenți din anul V, dornici să fim parte din povestea Novartis. După înscriere, am trecut prin mai multe etape de selecție, numărul nostru începând să scadă considerabil, însă... a venit pandemia! Aflându-ne într-un context nesigur, săptămânile 9


pHarma Student

SCIENCEGRAM:

E LOC PEN T RU

ȘTIIN ȚĂ PE SOCIAL MEDIA?

Când am auzit titlul acestui articol, prima persoană la care m-am gândit a fost Andreea Enache. Probabil mulți o știți datorită afacerii sale cu care ne încântă simțurile olfactive, dar pentru cine nu o știe, Andreea este farmacist și biolog molecular, a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, iar acum este CEO și deținător al brand-ului Oleya.

ce anume trebuie îmbunătățit și am trasat primele etape care trebuiau atinse în primii 3 ani de activitate.

Toată această muncă și dedicare a venit, desigur, din iubirea mea pentru Tehnica Farmaceutică, pentru formularea cremelor și prepararea 'magiei' în laboratorul de farmacie. Am lucrat în două astfel de laboratoare chiar după ce am absolvit Facultatea de Medicina și În primă fază am auzit de Oleya de la Farmacie “Carol Davila” și de acolo a început și mama mea, care a cumpărat câteva visul meu de a avea propria gamă de produse uleiuri esențiale de pe site-ul lor, ulterior cosmetice și uleiuri esențiale. am găsit-o și pe Instagram și am aflat că Alături de mine în toată această perioadă a Andreea se află în spatele acestor minunății. fost iubitul meu, Bogdan Pandelea. Amândoi Spre bucuria mea și a cititorilor, mi-am am făcut echipă și am muncit pentru fiecare făcut curaj și i-am pus câteva întrebări, nevoie a acestui bussines, pentru a ajunge la care mi-a răspuns fără ezitare și cu unde este acum. o energie extrem de pozitivă. Enjoy! Numele de Oleya a fost ales de amândoi, fără să discutăm înainte. Am luat fiecare o foaie Cum a început povestea afacerii tale cu uleiuri de hârtie și am scris nume care ni se păreau esențiale? Și cum ai ales numele brandului? că pun în evidență ideea brand-ului nostru. Printre aproximativ 30 de nume, Oleya era Creionarea acestui bussines a început după pe ambele foi, acum este pe buzele a mii de mulți ani de muncă și idei. Am analizat cererea clienți multumiți. și oferta pieței, afacerile din acest sector, 10


pHarma Student Acesta a fost primul pas de a mă face cunoscută, iar, ulterior, nu pot nega că m-a ajutat ca brand-ul Oleya să fie mai vizibil încă de la început.

Cât de greu ți-a fost să te faci cunoscută? Pe când plănuiam și visam la Oleya am decis să am un blog. Prin intermediul acestuia am vrut să ajut comunitatea online cu informații profesioniste despre produse cosmetice, sfaturi legate de administrarea suplimentelor alimentare, skincare home made cu produse care îți sunt la îndemână. Acest blog a crescut din ce în ce mai mult, în momentul de față am doua premii care pun în evidență munca și dedicarea mea în acest sector.

Începutul unei afaceri este foarte greu, este foarte mult de muncă, iar calitatea serviciilor tale și rezultatele muncii nu se vor vedea imediat. Recomandarea oamenilor este cea mai buna metodă de a deveni cunoscut și acest lucru necesită răbdare. Cât de mult prind informațiile de skincare pe Instagram? Nevoia de informații de skincare și nu numai este din ce în ce mai mare. Noi, femeile, suntem curioase și dorim să aflăm cât mai multe informații legate de ingrediente, produse cosmetice, eficiența acestora în funcție de tipul de ten. Suntem în general dornice să încercăm produse care să ajute la hidratarea, regenerarea și întinerirea pielii noastre. Instagram este unul dintre cele mai bune spații online de a transmite aceste informații, publicul țintă se află acolo și informația este mult mai ușor de transmis printr-un video sau o fotografie unde poți scrie rapid toate informațiile de care au nevoie. Este loc de știință pe social media? Este loc de știință oriunde este dorința să fie primită. Chiar dacă Instagram sau Facebook nu sunt axate neapărat pe acest gen de informații, sunt persoane deschise care citesc chiar și studii clinice pe care le las (mai rar, ce-i drept) pe Instagram. De asemenea, blogul este o sursă care poate fi exploatată mai ales în domeniul sănătății. Oamenii vor să afle informații și să găsească pe internet toate datele, poate chiar și tratamentul anumitor diagnostice des întâlnite. Dorința lor de a găsi informații clare și profesioniste face ca știința și informațiile date de un specialist să fie la mare căutare chiar și în acest spațiu online, fie el blog, aplicații ori site-uri de specialitate. 11


pHarma Student

BATMAN & ROBIN

DINAMICA RELAȚ IEI FARMACIST – ASISTEN T DE FARMACIE Știm cu toții că lucrurile ies mai bine atunci când avem lângă noi pe cineva, un partener pe care ne putem baza oricând. Supereroii sunt cei care salvează omenirea, corect? Un aspect esențial legat de ei este că niciodată nu acționează singuri, deoarece știu că numai în echipă pot soluționa o problemă. Un exemplu elocvent de supereroi ai zilelor noastre sunt farmacistul și asistentul de farmacie, o pereche indisolubilă, unită de ceva ce este mai mult decât o profesie. Așadar, chimia ce făcea posibilă interacțiunea perfectă dintre Batman și Robin o putem regăsi în fiecare farmacie, atât la propriu, cât și la figurat.

conservarea medicamentelor şi a celorlalte produse, asigurarea eliberării medicamentelor fără prescripţie medicală şi a altor produse şi materiale de uz sanitar, asigurarea inventarierii lunare a stocului de mărfuri, raportarea oricărei neconcordanţe farmacistului diriginte etc. Așadar, într-o farmacie nu totul se rezumă la eliberarea de medicamente, este nevoie de un adevărat partener pentru gestionarea sarcinilor în mod eficient. Munca în echipă facilitează evoluția interpersonală, pe parcurs fructificându-se diverse aptitudini: abilități de comunicare, tact, diplomație, abilitatea de adaptare la schimbări și multe altele.

Scopul lor comun constă în asigurarea sănătății publice prin producerea, distribuirea și eliberarea medicamentelor, însă atribuțiile acestora sunt diferite. Farmacistul are multe responsabilități bine trasate în fișa postului de care depinde buna funcționare a unității sanitare: prelucrarea rețetelor, dialogul cu pacienții, sfătuirea în legătură cu starea de sănătate și modul de administrare al medicamentelor, prepararea formelor farmaceutice, sarcinile administrative ș.a. „Pe lângă cunoștințele teoretice, un farmacist are nevoie de abilități interpersonale și de acele soft skills care să îl transforme într-un profesionist desăvârșit. Printre acestea regăsim abilitatea de a prioritiza, capacitatea de a comunica concis, multitasking-ul, dar și altele”, scrie medijobs.ro. De asemenea, ca formula să fie completă, atribuțiile farmacistului se împletesc cu cele ale asistentului farmacist care la rândul său are o serie de îndatoriri bine determinate: îndeplinirea operațiunilor de specialitate sub îndrumarea, coordonarea și supravegherea directă a farmacistului diriginte, participarea la aprovizionarea, recepția, depozitarea,

Carevasăzică, supereroii nu au dispărut, ci s-au adaptat timpurilor în care trăim. Chiar dacă actualmente trebuie sa-și pună masca, îi putem recunoaște cu ușurință după schimbarea în bine pe care o regăsim în jurul nostru zilnic, iar pentru asta le mulțumim!

12


pHarma Student

IS SPF... REALLY BFF? Desigur, veți pune pe seama frigului efectele prezentate mai sus, însă adevărul este altul. Cu toate că razele solare nu mai au puterea de a încălzi așa cum o fac în anotimpul cald, radiațiile emise sunt încă puternice și pot pătrunde în straturile pielii, afectându-i integritatea. Acest lucru poate reprezenta, pe termen lung, îmbătrânirea pielii, apariția de riduri și chiar de pete pigmentare. Dacă v-aș spune că, stând în casă, ar trebui să folosim SPF, ce ați zice? Da, chiar și în această situație SPF-ul este recomandat, pentru că avem diverse surse de radiații în jurul nostru, printre care blue light-ul (provenit de la ecranul laptop-ului sau al telefonului – vă invităm să citiți, în acest sens, articolul „BlueLight Irradiation Regulates Proliferation and Differentiation in Human Skin Cells” publicat în Journal of Investigative Dermatology), precum și lumina care pătrunde în cameră, pe fereastră (care nu va afecta pielea într-un procent la fel de ridicat ca atunci când ne aflăm afară). Există destule firme Pentru a răspunde la această întrebare, dermatocosmetice care au început, în ultimii vă propun un mic joc de imaginație ani, să își îmbunătățească formula diverselor (deși sunt aproape sigură că cel puțin SPF-uri, adăugând, pe lângă filtrele UVA și o dată vi s-a întâmplat și în viața reală). UVB deja cunoscute, și filtre pentru blue light, astfel venind în sprijinul sănătății pielii. Zilele lungi și călduroase ale verii au fost ușor înlocuite de cele scurte și friguroase ale Așadar, răspunsul pe care ar trebui să-l iernii. Fiind perioada în care muntele este la avem în minte la întrebarea „Is SPF really mare căutare, îți strângi grupul de prieteni și BFF?” ar trebui să fie o altă întrebare și fugiți o zi la ski. Normal – soarele e de mult anume: „Which SPF is really my BFF?” trecut de perioada în care ar putea să vă facă rău, așa că nu veți folosi protecție solară, însă cum anotimpurile fac ce știu ele mai bine – să fie imprevizibile – discul mare strălucește bucuros pe cer. Cu siguranță nu are cum să fie un impediment, ba din contră, cine nu se bucură de puțin soare iarna – doar ne ajută să ne mai încălzim puțin. La finalul zilei, unii dintre voi vă veți simți pielea mai rigidă, poate chiar veți căpăta o culoare roșiatică, față de cum erați la începutul excursiei. 13


pHarma Student

AFLĂ ÎN CE DOMENIU TE ÎNCADREZI CA FARMACIST ÎN FUNCȚIE DE STILUL TĂU DE VIAȚĂ

3. Ai ieșit la o plimbare purtând superbii tăi pantofi noi. Sunteți mai mulți și nu dorești să le strici distracția spunându-le că te rod pantofii și nu mai poți să mergi. Cum reacționezi?

1. E ora 23:00, sâmbăta. Cel/cea mai bun/ă prieten/ă al/a tău/ta te sună și îți spune că a făcut o rezervare la munte pentru a doua zi. Care este răspunsul tău la invitație?

a. Am întotdeauna la mine leucoplast pentru bătături.

a. ”Cu ce plecăm, la ce oră și în ce loc mai exact?”

b. Suni un prieten care încă nu a ajuns să-ți aducă încălțăminte de la el.

b. ”Mai pot suna niște prieteni?” c. ”Mă pun să-mi fac bagajul! ”

c. Te descalți și râdeți de situație.

d. ”Ai verificat cum o să fie vremea?”

d. Continui să mergi cu ei, cât de mult se poate agrava leziunea?

e. ”Te voi anunța cât de repede pot.”

2. Ești într-o stație de autobuz și o bătrânică te întreabă când sosește următorul autobuz spre direcția opusă celei în care mergi tu. În ce situație te regăsești?

e. Mai înduri puțin până la cea mai apropiată farmacie.

a. Știai că după ce trece autobuzul tău, la 10 minute apare cel spre direcția opusă.

4. Urmează ziua ta de naștere. Părinții te-au rugat să le spui dacă ai vreun plan. Care este modul în care preferi să petreci într-o zi așa importantă pentru tine?

b. Nu știi să îi răspunzi, dar întrebi pe cineva din apropiere.

a. Am luat bilete la film pentru 5 persoane și am făcut rezervare la un restaurant.

c. O îndrumi spre un alt autobuz care face un mic ocol, dar ajunge în câteva minute și are aceeași destinație.

b. Nu știu câte persoane vor fi. Am anunțat pe toată lumea!

d. Cauți un program al autobuzelor.

c. E cam devreme să mă gândesc la asta. O să văd atunci.

e. Îți ceri scuze și spui că nu ești din zonă și că nu o poți ajuta cu informația.

d. Cred că ne vom strânge în parc sau la o terasă. e. Mă rog să nu am examen pus în săptămâna aia. 14


pHarma Student Dacă răspunsurile tale au fost majoritare: 5. Tocmai ai aflat că ai picat ultimul examen din sesiune. Știind că ți-ai făcut deja planuri pentru vară, care e următorul tău pas?

A. METICULOS: Ai un stil care dă atenție tuturor amănuntelor, nu îți scapă nicio greșeală și pentru asta trebuie să ai un plan bine pus la punct. Te-ai potrivi perfect într-un laborator de analiză sau în domeniul farmacovigilenței.

a. Sigur a fost o greșeală la mijloc. O să vorbesc cu profesorul.

B. SOCIABIL: Îți place să ai în jurul tău diverse persoane. Îți iei energia din oameni și îți place să lucrezi cu ei. Variantele perfecte pentru tine sunt: domeniul marketingului, reprezentare, farmacist în farmacie de circuit deschis sau cadru didactic.

b. ”Mă pot distra și învăța în același timp.” c. Aștepți momentul oportun să le spui părinților tăi că nu mai mergi cu ei în vacanță. d. ”Cât de rău poate fi?” e. Am să mă pregătesc bine mai din timp.

6. Vecinul își renovează pentru a patra oară apartamentul. Nu poți să-ți auzi nici gândurile din cauza zgomotului. Ce decizi faci? a. Îți notezi orele când acesta are activitate ca să știi când să dormi. b. Ieși afară cu prietenii. c. Te duci să vezi cât mai are până termină.

C. AVENTUROS: Rutina te plictisește și îți place adesea să spargi noi bariere. Nu prea stai pe gânduri când vine vorba de o nouă provocare. Domeniile potrivite stilului tău sunt: farmacist în medicina legală, farmacist militar, clinician. D. INOVATOR: Îți pui des întrebarea ”ce ar fi dacă”, încerci să privești problema din mai multe perspective și să descoperi lucruri noi. Cercetarea și industria cosmetică sunt ramurile potrivite stilului tău curios.

E. ORGANIZAT: Preferi să îți petreci d. Când termină acesta, te apuci și tu să faci timpul mai mult cu tine și să îți pui ordine zgomot. în gânduri. Îți place să fii ordonat și să ții evidența din spate. Ai fi perfect într-o e. Aștepți să se sfârșească gălăgia. farmacie de circuit închis sau într-un depozit. 7. La magazinul din colț au readus bomboanele tale preferate. Știind că mama ta ți-a dat o sumă fixă de bani pentru cumpărături, cum te hotărăști să împarți banii? a. Mai ai ceva mărunțiș de la alte cumpărături. b. Îi iei mamei tale puțin din tot ce are nevoie și îți rămân bani suficienți și ție. c. Îți cumperi mai întâi bomboane, după care faci cumpărături pentru ea. d. Cauți niște monede pe sub rafturi, trebuie să fii scăpat cineva. e. Te întorci după ce mai faci rost de niște bani

15


pHarma Student

1920

VS

2020

CUM S - A SCHIMBAT PRACT ICA FARMACEUTICĂ ÎN T R - UN SECOL Când ne gândim la Epoca Contemporană, neîndoielnic o asociem cu unul dintre cuvintele „dezvoltare”, „progres”, „tehnologizare”. Și, întradevăr, constatăm evoluții din diverse puncte de vedere în ceea ce privește marea gamă a domeniilor de activitate. Însă, nu putem nega amprentele trecutului ce validează fundamentul peste care s-a clădit „normalul” nostru de astăzi. Raportându-ne la practica farmaceutică, sesizăm că, pe parcursul a 100 de ani, aceasta nu a avut cel mai facil parcurs, cel puțin pe teritoriul românesc, și, cu toate acestea, a continuat să exceleze. La nivel mondial, secolul al XX-lea însumează poate cel mai important amalgam de revelări științifice care au schimbat categoric lumea. Ca să discutăm despre „farmacie”, trebuie mai întâi să înțelegem semnificația acestui termen, ce în aparență, este considerat a fi unul banal. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, farmacia este definită ca „știința care se ocupă cu prepararea, păstrarea, controlul și distribuirea medicamentelor”, dar și ca „loc special amenajat unde se prepară și se comercializează medicamente”. Așadar, vom discuta despre o schimbare bilaterală, atât din perspectiva farmaciei ca știință, cât și din perspectiva farmaciei ca unitate sanitară. Cu toate acestea, cea mai sugestivă definire îî aparține lui EugèneHumbert Guitard și anume: „farmacia este o înmănunchere de științe, o artă și o profesie”. Ca unitate sanitară, farmacia de azi și farmacia de acum un veac par a se deosebi mai mult prin aspect, ele păstrând în mare parte aceeași structură. Oficina este încăperea în care intră pacienții și în care are loc interacțiunea farmacist – pacient, unde trebuie să existe un mobilier specific, cu spații de expunere a medicamentelor. În trecut se punea mare

preț pe aspectul mobilierului, întrucât se dorea impresionarea pacientului. Acesta era confecționat din lemn masiv și ornamentat prin încrustare. O altă deosebire notabilă în ceea ce privește oficina o reprezintă obiectele expuse: acum ceva timp, în dulapurile din încăpere se regăseau recipientele în care se păstrau substanțele de bază pentru prepararea medicamentelor, pe când astăzi regăsim medicamentele deja preparate și ambalate corespunzător. Remarcăm o distincție asupra etichetelor: acum un secol, borcanele erau inscripționate, de obicei, în latină pentru a nu putea fi pe înțelesul tuturor, dorinduse prin aceasta recunoașterea profesiei de farmacist ca fiind una erudită, în timp ce în prezent fiecarui medicament îi sunt atribuite pe etichetă, pe lângă data expirării, modul de administrare, denumirea substanței active și denumirea comercială a produsului pentru a elimina posibilitatea oricărei confuzii din partea pacientului. Receptura este camera destinată preparării medicamentelor pe bază de rețetă scrisă de medic individual pentru pacient. Odinioară, masa de receptură se afla în oficină, medicamentul fiind preparat chiar în fața pacientului. Laboratorul este o cameră separată destinată preparării unor cantități mari de forme farmaceutice. Actualmente în unele farmacii această încăpere nu mai este prevăzută, fiind asimilată cu receptura datorită fenomenului de industrializare, față de laboratorul din farmaciile secolelor trecute care era obligatoriu prezent, întrucât tot ceea ce se vindea în oficină era preparat aici. Depozitul este un spațiu obligatoriu divizat în mai multe compartimente, în care se păstrează medicamentele, substanțele farmaceutice, parafarmaceutice, ambalaje aflate în stoc, care se regăsește în farmaciile de azi, însă nu și în cele de ieri.

16


pHarma Student În ceea ce privește practica farmaceutică, aceasta a devenit cu timpul mult mai accesibilă datorită evoluției tehnologice și dezvoltării mecanismelor care permit producerea pe scară largă a medicamentelor, economisirea timpului pentru farmacist, informarea pacientului în prealabil cu privire la produsele farmaceutice și principiile lor active. În 2020 ajungem să conștientizăm că suntem mai informați și mai practici, însă, asta nu înseamnă că posedăm cunoștințe farmaceutice suficiente sau că putem să omitem ori desconsidera sfatul farmacistului care este singura persoană avizată în acest sens. În timpul nostru, o parte dintre pacienți tind să se dezică de îndemnul persoanelor specializate. Acest fenomen apare datorită unei aparente informări ce este considerată întemeiată pentru a contrazice

17

profesionistul sau pur și simplu pentru a găsi cuvântul său inutil. Dacă aruncăm o privire înapoi, vom constata că această problemă se manifestă mai mult în contemporaneitate. Acum un secol, nu prea existau contestații asupra practicii farmacistului, întrucât veleitățile și cunoștințele sale erau recunoscute și chiar apreciate în adevăratul sens al cuvântului. Din nefericire, în zilele noastre, asistăm la o decădere a imaginii spițerului de odinioară, ce îngreunează exercitarea profesiei. Realizând antiteza 1920-2020 și încercând să punctăm câteva aspecte esențiale, ajungem la concluzia dată de Lavoisier, părintele chimiei moderne, anume: „nimic nu dispare, totul se transformă”.


pHarma Student

BABA SUFERĂ LA FRUMUSEȚE, DAR MERITĂ SĂ SE ȘI ÎMBOLNĂVEASCĂ? PROCEDURI DE ÎNFRUMUSEȚARE NOCIVE

Frumusețea exterioară ne încântă pe toți, iar îngrijirea estetică a devenit aproape o pasiune pentru mulți dintre noi. Ne dorim să avem un corp perfect, ten fără nicio imperfecțiune, fața cât mai simetrică, părul plin de volum și strălucire, iar pielea cât mai netedă și catifelată. Astfel ajungem să trecem de la produsele dermatocosmetice și programările ocazionale la salon, la proceduri ce sunt realizate în clinici de către cadre medicale specializate. Ideea de “tinerețe fără bătrânețe” ne atrage, însă trebuie să luăm în calcul că intervențiile de acest fel implică și riscuri.

Botox - toxina botulinică

cu

Botox,

cunoscând

toate

subtilitățile.

Ceea ce ar putea fi periculos este faptul că, în ultimii ani, aceste proceduri au fost făcute în saloanele de înfrumusețare sau acasă, neavând echipament și experiență adecvate, nu întrun spital sau într-o clinică cu medici speciliști. Dacă injecția nu a fost făcută corespunzător pot apărea reacții adverse pe termen lung sau scurt precum paralizia și asimetria mușchilor feței, probleme digestive, slăbiciune și lipsa poftei de mâncare sau chiar, în cazuri grave, accident vascular cerebral. Botoxul poate deveni nociv și atunci când este injectat de mai multe ori, iar vânătăile sunt doar o mică amenințare.

În studiile timpurii, oamenii de știință au citat Procedura îndragită din ce în ce mai mult dovezi că botoxul a redus doar sensibilitatea de către femei este injectarea cu botox. Este mimicii faciale și este potențial dăunător doar deosebit de populară pentru netezirea pielii și din punct de vedere psihologic, deoarece întinerirea ochilor, nasului și buzelor, însă puțini o persoană nu poate exprima pe deplin vorbesc și despre efectele negative. Botoxul, emoția care îi personifică starea de spirit. în esență, este o toxină, iar în cosmetologie se folosește în doze minuscule. Toxina botulinică Un studiu statistic efectuat în 2012 a arătat este cea mai puternică toxină care perturbă că utilizarea botoxului ca facelift poate fi transmiterea unui impuls nervos către un primejdioasă pentru ochi și creier: 32 de mușchi, provocând paralizia acestui mușchi. oameni au orbit, iar alți 4 au suferit leziuni Mulți cosmetologi sunt împotriva injecțiilor cerebrale și accident vascular cerebral.

18


pHarma Student

Bronzul la solar

Epilare definitivă - Laser şi IPL

Bronzul obținut la solar este o alternativă la îndemână pentru cei care au un ten mai deschis la culoare și vor să se pregatească de vacanța la plajă din timp. Din păcate însă, bronzul obținut la solar îți pune sănătatea în pericol.

Epilarea definitivă este o exprimare nepotrivită deoarece părul continuă să crească, însă întrun ritm mai scăzut decât în cazul epilării cu ceară sau folosind aparatul de ras. Procedura de eliminare a părului, folosind lumina terapeutică se numeşte fotoepilare şi se Radiatiile UV, fie ele direct de la soare ori din realizează prin două metode: epilarea laser lămpile de la solarul din salon, sunt periculoase sau epilarea IPL. Momentan, se consideră că pentru piele, cauzând pete, îmbătranire procedura care implică laserul este cea mai prematură, riduri și risc crescut de cancer de eficientă în îndepărtarea definitivă a pilozităţii, piele. Pericolul este mai mare pentru persoanele ținând cont că se poate realiza în orice sezon, tinere, întrucât expunerea excesivă la soare în nu doare, iar rezultatele sunt mai rapide. timpul adolescenței crește riscul de melanom. Epilarea cu IPL se bazează pe un sistem prin Riscurile la care te expui din momentul în care lumina este filtrată şi ghidată de un care decizi să îți închizi culoarea pielii la solar: cuarţ către rădăcina firelor de păr, pentru a o •Radiațiile UV de la solar sunt de 15 ori mai distruge. Însă, spre deosebire de laser, epilarea periculoase pentru sănătate decât expunerea cu IPL-ul penetrează la un nivel mai superficial, la soare. Cabinele de bronzare emit radiații UV ceea ce înseamnă că tratarea nu va fi una la fel de eficientă pe toate zonele corpului. de 15 ori mai intense ca soarele. Indiferent de tipul de epilare definitivă, aceasta ar trebui absolut evitată de femeile însărcinate sau care alăptează şi de persoanele •Mersul la solar înainte de împlinirea vârstei care au în istoricul medical neoplazii (cancere). de 35 de ani crește cu 59 de procente riscul În situaţii rare, pot exista reacţii adverse post de melanom, forma de cancer de piele care procedură precum eritemul, cruste, apariţia cauzează cele mai multe decese. de arsură sau riscul de hiperpigmentare. •Studiile au dovedit faptul că expunerea la radiațiile UV din solar cauzează daune permanente structurii ADN, accelerând îmbătrânirea prematură, dar afectează și sănătatea ochilor, producând predispoziție pentru cataractă sau melanom ocular și putând conduce chiar la orbire. •În SUA bronzul artificial, la solar, produce până la 400.000 de cazuri de cancer de piele anual.

•Lămpile din solar emit atat radiații UVA, cât și radiații UVB, ambele tipuri interacționând cu modul de funcționare al sistemul imunitar și crescând riscul de îmbolnavire. Îți poți proteja pielea prin: evitarea bronzului la solar pentru a limita expunerea la radiații UV, folosirea unei loțiuni cu factor de protecție cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, iar în zilele de vară, evitarea expunerii la soare între orele 10-16.

19


pHarma Student Unii specialişti susţin că orice tip de fotoepilare poate să conducă la apariţia unui cancer de piele dacă nu este realizat de persoane instruite corespunzător sau sunt utilizate aparate neomologate şi netestate în prealabil. Protejarea şi evitarea leziunilor cutanate sau a aluniţelor în timpul procedurilor este foarte importantă. Precauţii se impun pentru pacienţii cu herpes recidivant şi pentru cei ce sunt în tratament cu medicamente fotosensibilizante. După şedinţa de epilare definitivă, poate apărea o senzaţie de căldură locală ușoară sau chiar usturime, însă pot fi calmate cu ajutorul compreselor cu gheaţă sau cu ajutorul apei termale. Se recomandă să nu se expună pielea la soare, însă protecţia solară trebuie folosită oricum. Aşadar, după epilarea definitivă, mai ales dacă ne referim la epilarea faciala, se impune folosirea zilnică a unei creme cu factor de protecţie mare, care să hidrateze profund tenul şi să-l protejeze de acţiunea razelor ultraviolete şi a radicalilor liberi.

Pentru păstrarea unghiilor sănătoase dermatologii recomandă: să faceți o pauză între manichiuri (să nu purtați gel mai mult de 2 săptămâni și să faceți o pauză de minim o săptămână); să întrebați și să vă asigurați că instrumentele pentru manichiură sunt sterializate; să rehidratați unghiile (între două manichiuri aplicați pe unghii și cuticule o soluție hidratantă de mai multe ori pe zi); să nu vă cojiți oja de pe unghii, mergeți mai bine la un specialist. Înainte de a începe procedura cu lampă de uscare cu raze ultraviolete, aplicați pe mâini o cremă de protecție solară pentru a proteja mâinile, a preveni îmbătrânirea preamatură și cancerul.

Gel şi procesul de manichiură Lampa la care se usucă unghiile cu gel sau cu ojă semipermanentă are radiaţii ultraviolete (UVA), adică este un fel de solar pentru unghii. Ştim de numeroasele studii care au asociat solarul şi expunerea prelungită la ultraviolete, cu creşterea riscului de cancer de piele. Studii realizate pe această situație susţin că majoritatea cancerelor care apar la mâini sunt cauzate de expunerea prelungită la ultraviolete. Fiecare şedinţă contează şi creşte riscul de cancer, efectul fiind unul cumulativ. Instrumentele utilizate pentru îndepărtarea gelului de pe unghii sunt o sursă de bacterii și infecții dacă nu sunt sterilizate. Substanțele chimice folosite pentru îndepărtarea gelului provoacă subțierea unghiilor, iar manichiura duce la exfolierea, fragilitatea și ruperea unghiilor. În plus, pielea mâinilor îmbătrâneşte mai repede.

O frumusețe de durată vine de la îngrijirea corpului cu atenție. Recomandarea noastră este de a vă informa din surse oficiale despre procedurile pe care doriți să le urmați și de a menține un stil de viață sănătos și fără exagerări, fie ele de ordin cosmetic sau de altă natură. Iar dacă doriți să realizați o intervenție cosmetică, să apelați întotdeauna la specialiști. Fie că aveți culoarea pielii albă sau mai închisă, câteva riduri sau poate nu cele mai perfecte unghii, frumusețea nu este singulară, ea stă în ochii privitorului și vine în primul rând din interior, prin atitudine, conduită și prin ceea ce inspirăm în cei din jurul nostru. 20


pHarma Student

#MYLABSHOT

AMIN T IRI DIN LABORATOR

21


pHarma Student

CREAT IVI TAT EA ÎN DOMENIUL ȘTIIN ȚIFIC

ARTIȘTII DIN LABORATOR

Albert Einstein spunea: ”Cei mai mari oameni de știință sunt deopotrivă artiști.” Dacă întrebați majoritatea oamenilor cum ar identifica o persoană creativă probabil vor descrie un artist - Picasso, Shakespeare sau chiar Lady Gaga. Dar ce zici de un chimist câștigător al premiului Nobel? Sau o echipă de ingineri care își dă seama cum să facă un motor de mașină să funcționeze mai eficient? Oamenii de știință nu au de obicei reputația de a fi foarte creativi. Aceștia trebuie să adere la metoda științifică, să utilizeze statistici și date și să-și măsoare cu atenție rezultatele- activități care par să scoată magia din procesul creativ, cum ar fi să-ți explici propria glumă. Dar puțini sunt cei ce ar contesta faptul că marii inovatori științifici și tehnologici erau gânditori creativi.

”Se pare că creativitatea nu este doar domeniul pictorilor, cântăreților și dramaturgilor. Creativitatea e o idee nouă care are valoare în rezolvarea unei probleme sau care prezintă utilitate.”, spune Robert DeHaan, biolog celular pensionat al Universității Emory, care acum studiază modul de predare al gândirii creative.

În știință nimeni nu știe care este răspunsul exact. Este o adevărată aventură. Provocarea este lansată atunci când începi să explorezi o întrebare la care nu ai răspuns. Întradevăr, oamenii de știință nu își descriu știința drept un set de fapte și vocabular de memorat sau un raport de laborator cu un răspuns „corect”, ci ca o călătorie continuă, o căutare a cunoașterii despre lumea naturală. Aventura poate însemna să visezi o soluție la o provocare întâmpinată în laborator. Iar abordarea unei întrebări științifice și analiza acesteia oferă căi suplimentare pentru creativitate. „În cele mai bune investigații științifice, întrebările nu sunt cele mai creative, ci mai degrabă modul în care se măsoară experimentul și modul în care datele sunt interpretate, li se acordă sens și modul în care elevii văd investigația ca o componentă în înțelegerea unei probleme științifice”, spune Carmen Andrews, specialist în științe la școala Thurgood Marshall din Bridgeport, Conn.

22


pHarma Student Dacă tot suntem la capitolul ”totul începe de la o întrebare” cred că adesea ne întrebăm ”Ce este creativitatea?”. Studiile arată că gândirea logică este o parte esențială a procesului creativ în orice domeniu, de la artă până la afaceri. Creativitatea nu este doar capacitatea de a veni cu idei noi, ci și de a restrânge acele idei noi pentru a se concentra asupra uneia care poate fi elaborată. În orice început se întreabă în mod constant „Ce se întâmplă dacă ...?”. Dar nu se oprește aici, intervine instinctul de a cerceta și de a privi lumea în noi moduri. După ce o persoană creativă întreabă „Ce se întâmplă dacă?”, continuă să gândească logic consecințele.

primul lucru la care te-ai gândi să-l faci dacă cineva ți-ar da frâu liber într-un laborator? Creativi și curioși suntem de mici. Un exemplu este momentul acela când ți se termină soluția pentru baloanele de săpun și dai năvala în bucătăria bunicii să-i furi două picături de detergent de vase pentru a-ți crea tu singur o nouă soluție de făcut baloane sau momentul când amestecai culorile de la acuarele în paharul cu apă observând cum acestea se amestecă între ele și formează o nouă culoare. Erai foarte fascinat, nu-i așa?

Îți e dor de momentul când erai creativ? Știința e mereu de partea ta. Tu trebuie să faci primul pas - să pui întrebarea Visionlearning.com oferă ca exemplu stilul potrivită. Și nu uita... ”Unele dintre cele cubist de pictură dezvoltat de Pablo Picasso mai bune idei nu provin din examinarea și Georges Braque. Ambii artiști erau abili faptelor, ci dintr-o plimbare în pădure.” la pictura într-un stil realist, dar au decis să modifice puțin regulile. Și dacă, au întrebat ei, ar fi să reprezentăm obiecte complexe, cum ar fi oamenii, precum compozite de forme geometrice simple, cum ar fi cuburi, piramide și sfere? Și mai departe, ce ar fi dacă ar fi să aplatizăm aceste forme tridimensionale pe un singur plan, ca și cum obiectul ar fi vizibil simultan din toate unghiurile? Cum ar arăta? Picasso, Braque și alți artiști au pictat subiecte, precum oamenii, într-un stil cubist, folosind în mod logic noile reguli. Unul dintre motivele pentru care Picasso este considerat un mare artist creativ este pentru că a venit cu o idee nouă și apoi a elaborat-o: picturile sale s-au lipit de regulile cubismului pe care a ajutat să le inventeze. Creativitatea se dezlănțuie chiar și în timpul laboratoarelor noastre. Însuși profesorii ne încurajază să modificăm uneori modul de lucru și să adaugăm o cantiate mai mare dintr-o anumită substanță sau să introducem un excipient cu totul nou doar de dragul de a vedea ”ce ar fi dacă”, dar nici că trebuie să ne mai repete încă odată. Suntem victimele propriei noastre curiozități și tot noi ne impunem limitele. Ce ar fi dacă am sparge toți aceste limite? Cât de creativi am fi? Care e

23


pHarma Student

CUM SCRIEM UN CV RELEVAN T ÎN 2020 ? Primul pas în găsirea unui loc de muncă este alcătuirea unui Curriculum Vitae corespunzător, dar adesea întâmpinăm dificultăți la scrierea acestuia. Ne punem întrebări constant: Oare sunt îndeajuns de multe informații? Dar dacă nu sunt aranjate corespunzător? Contează tipul de CV pe care l-am ales? La toate aceste întrebări ne răspunde Maria Badea, HR Manager la Zentiva România.

Contează cum este structurat CV-ul? Da, contează să aibă o structură care să fie ușor de parcurs de un recruiter. Nu neapărat pe model Europass, dar să fie imediat vizibile: experiența anterioară (dacă este cazul) sau voluntariatul, studiile, abilitățile care sunt relevante pentru postul pentru care aplicați. CV-ul trebuie să fie adaptat pentru fiecare poziție în parte. Spre exemplu, dacă aplicați pentru o poziție în Marketing trebuie să evidențiați că aveți abilități de analiză, orientare spre client și să optați pentru un format mai creativ al CV-ului. Dacă vrem să ne angajăm într-o instituție a statului, trebuie să folosim o structură mai oficială. În anunțurile de angajare, găsiți foarte multe informații care să vă ajute să înțelegeți ce se așteaptă de la voi, candidații.

Ar trebui să ne orientăm spre CV-ul Europass, care este mai detaliat sau mai degrabă spre un CV mai scurt? CV-ul este parcurs în maximum 30 de secunde de un recruiter. Așa că nu trebuie să fie un eseu, ci un sumar concis al vostru: cine sunteți, ce vă doriți și care sunt punctele voastre tari care l-ar face pe cel care citește CV-ul să vă aleagă pe voi în acel moment.

24

Modelul Europass este o variantă clasică și poate fi folosit oricând, dar dacă doriți să vă faceți remarcați, recomand folosirea unui model mai scurt și la obiect. Recomand ca sursă de inspirație site-ul : https://enhancv.com/ Și, mai nou, puteți să trimiteți și video CV-uri.

Trebuie să atașăm toate diplomele sau putem trimite doar CV-ul și ulterior, dacă angajatorul își dorește, să trimitem și restul documentelor? CV-ul și o scrisoare de intenție sunt suficiente într-un proces de selecție.


pHarma Student Restul documentelor conțin date personale și ar trebui aduse abia după angajare.

Au o relevanță sau o pondere importantă notele de pe parcursul anilor de studiu? Nu, contează doar ce veți ști să aplicați din ceea ce ați învățat și studiat. Studiile pe care le urmați, ar trebui să vă dea o structură în gândire și informații teoretice pe care să începeți să le puneți în aplicare. Însă contează cum vă veți adapta la cerințele job-ului și cât de deschiși veți fi să învățați chiar și după terminarea facultății.

Notele din facultate

Cât de mult contează pentru angajator ca posibilul angajat să fi participat la activități de voluntariat de-a lungul facultății?

Voluntariat

Foarte mult. Ține locul experienței profesionale uneori și arată angajatorului că acel candidat se implică în ceea ce face, că a fost dispus să învețe lucruri noi și să își asume responsabilități. De exemplu, în programele noastre de internship au întotdeauna prioritate în selecție cei care au făcut voluntariat.

Cât de importantă este practica efectuată de către aplicant? Căutați ca persoana să aibă un anumit tip de practică în domeniu? Este importantă pentru că poate deveni o portiță de intrare într-o companie și îl ajută pe cel care face practica să experimenteze ce ar presupune un job în acel domeniu sau în acea companie. Însă sunt adepta unor programe de practică bine puse la punct, în care studenții au mentori din companie și proiecte de pregătit, nu sunt doar observatori. Cu cât puneți în practică mai mult din ceea ce învățați teoretic, cu atât vă dezvoltați mai repede abilitățile necesare și vă veți adapta mai ușor ca angajat atunci când terminați studiile.

25

Diplome

Practica


pHarma Student

O ZI DIN VIAȚA UNUI

FARMACIST REZIDENT Pentru absolvenții Facultății de Farmacie rezidențiatul reprezintă unul dintre drumurile pe care aceștia au posibilitatea să îl aleagă în începerea ori continuarea unei cariere și desăvârșirea pregătirii profesionale. Atât pasiunea pentru studiul farmacologiei, cât și comunicarea și consilierea pacientului pot fi considerate calitățile unui Farmacist Clinician capabil să eficientizeze o schemă de tratament și să descopere interacțiuni neavenite în prescripțiile medicale. Cunoștințele în ceea ce privește asigurarea în condiții corespunzătoare a asistenței cu medicamente sunt mai degrabă necesare în specialitatea Farmacie Generală. Controlul medicamentului, explorările biochimice, igiena alimentației și evaluările toxicologice sau chiar și investigarea substanțelor de abuz sunt domenii care se intersectează în Laboratorul Farmaceutic. În schimb, Industria Farmaceutică și Cosmetică se orientează către partea de proceduri de reglementare, biotehnologie, de proiectare a medicamentelor generice, originale și studii clinice de dezvoltare a produselor farmaceutice și parafarmaceutice.

o perioadă scurtă de timp am reușit să vizualizez în ansamblu rolul farmacistului specialist în acest domeniu de activitate. Aș putea spune că mi-a plăcut foarte mult partea de prelucrare a probelor biologice, care a presupus un mod de lucru variat cu diferite instrumente. Pentru rezultate corecte am conștientizat astfel importanța organizării în lucru, seriozitatea, atenția și toate de fapt să aibă ca scop principal respectul față de fiecare pacient.

Lupașcu Gina – Laborator farmaceutic, Rezident Anul III

Ți-ai fi dorit să parcurgi sau să fie aprofundat un subiect în facultate care să te pregătească pentru specializarea ta de rezidențiat? Ce anume?

Care sunt activitățile pe care le întreprinzi în cadrul specialității tale de rezidențiat? (Rolul tău, o experiență deosebită de la locul de muncă, echipa)

Simți că ceea ce ai studiat în facultate te-a ajutat îndeajuns în specializarea ta? Ai simțit că ar trebui să studiezi individual mai mult pentru această ramură și să te pregătești altfel pentru specializare? Consider că în timpul facultății am pus niște baze solide privind specializarea pe Laborator farmaceutic, care au mai fost completate ulterior și de bibliografia specifică examenului de admitere. La momentul de față, o pregătire suplimentară nu o văd necesară. Practic, vorbim despre o specializare în cadrul rezidențiatului și atunci perfecționarea pe Laborator farmaceutic, de exemplu, vine ca urmare a parcurgerii acestuia.

Din punctul meu de vedere, scopul principal al facultății este să îți pună niște baze și să îți ofere direcții, Date fiind condițiile pandemice actuale, anul perspective privind domeniul farmaceutic. III, ultimul an de rezidențiat pentru mine, s-a Categoric că pentru specializarea mea transformat într-o activitate predominant (Laborator farmaceutic) aprofundarea teoretică. Pentru siguranța tuturor nu am subiectelor predominante de Controlul mai putut desfășura activitatea practică de medicamentului, Toxicologie, Laborator laborator, însă am reușit să ne strecurăm Clinic și altele, ar fi făcut specializarea mai la un laborator de analize unde pentru 26


pHarma Student ușoară, însă nu o văd necesară. Spun pentru care interacțiunea cu medicii și cu astapentru că dacă în cursul facultății astfel pacienții internați a fost minimă până acum. de subiecte ți-au stârnit interesul atunci Ca farmacist rezident în anul I îmi petrec ai ocazia să le aprofundezi la rezidențiat. majoritatea timpului elaborând condicile din ziua respectivă. Practic pregătesc Marina Ilie - Farmacie Clinică, medicația solicitată pe secții pentru fiecare Rezident Anul I pacient. E interesant să fii mereu la curent cu ultimele modificări din schemele de Începutul rezidențiatului a coincis cu debutul tratament, cum este în cazul tratamentului pandemiei, prin urmare “introducerea” în Covid. În ultimele luni am preparat cantități specializare a fost puțin diferită de ceea ce însemnate de dezinfectant după rețeta mă așteptam. Spitalul unde profesez este OMS. De fiecare dată când plec cu tramvaiul spital suport Covid, prin urmare stresul și de la spital, oamenii stau la distanță de agitația sunt zilnic prezente. La noi la spital, mine pentru că miros destul de tare a există cumva regula ca farmaciștii rezidenți alcool. Știind că mă ocup de medicația să meargă pe secții abia din anul II, după ce bolnavilor Covid, majoritatea cunoștințelor își pun la punct anumite noțiuni de fiziologie mă sună să mă întrebe cum mai stau și patologie, neglijate în anii facultății, motiv lucrurile cu boala, ce medicamente să aibă în casă în caz că apar simptomele sau ce să facă pentru a se proteja mai bine. Ca farmacist clinician, nu sunt implicată în prevenția infecției cu SARS-COV2, activitate pe care o desfășor însă în farmacia comunitară, unde lucrez după turele de la spital. Aici lucrurile stau puțin altfel decât în spital, în ceea ce privește medicația, dar panica și frica pe care le transmit pacienții sunt aceleași. În ceea ce privește pregătirea teoretică din timpul rezidențiatului, aceasta a fost îngreunată în ultimele luni de lipsa interacțiunii fizice cu profesorii și colegii care a condus la o comunicare mai slabă între parțile implicate. Am învățat să ne orientăm după ghidurile de tratament și să știm unde să căutăm informații atunci când suntem în impas. N-am simțit nevoia să recitesc informațiile învățate în facultate, ci să aflu lucruri noi, actuale pentru a putea aduce o contribuție în ceea ce privește medicația pacientului la mometul prezent. Mi-ar fi plăcut să învăț în facultate puțin din arta persuasiunii, pentru a-mi putea aduce în prim plan punctul de vedere atât în comunicarea cu colegii medici, cât și în consilierea pacientului.

27


pHarma Student

Ioana Vasiliev - Farmacie Generală, Farmacist, Rezident Anul I

socială din jur aș fi ales, dacă aș fi putut, specializarea de Laborator Farmaceutic, care nu mi-ar fi adus nicio satisfacție, Care sunt activitățile pe care le întreprinzi dar ar fi fost o alegere pragmatică. în cadrul specialității tale de rezidențiat? (Rolul tău, o experiență deosebită de la Ți-ai fi dorit să parcurgi sau să fie aprofundat un subiect în facultate care să locul de muncă, echipa) te pregătească pentru specializarea ta de Momentan activitatea de rezident la rezidențiat? Ce anume? Farmacie Generală se rezumă la cursuri cu profesorii facultății de Farmacie UMF Mi-ar fi plăcut că în facultate să existe "Carol Davila", prezentări ale profesorilor un departament de comunicare. Nu o de renume din universități din Europa materie, că așa putem spune că există care au acceptat invitația domnului Prof. un opțional numit comunicare cu Flavian Rădulescu (catedra de Biofarmacie pacientul. Nu, un departament cu mai UMFCD) și la rezolvarea unor teme multe materii ce țin de comunicare. De săptămânale primite de la coordonatorul de ce nu putem studia comunicare B2B rezidențiat, domnul Prof. Univ. Lupuleasa. (business to business), psihologie, mediere sau gestionarea situațiilor de criză? Datorită pandemiei totul se desfășoară online și funcționează în acest sistem. La Pe mine acest rezidențiat m-a împins să București, ne-au creat adrese instituționale mă consider farmacist în fiecare moment tuturor și această metodă de lucru al vieții mele. Sunt unul dintre puținii online funcționează în parametrii optimi. absolvenți de farmacie care până la 25 de ani ai mei nu am eliberat niciun medicament Simți că ceea ce ai studiat în facultate te-a în farmacia comunitară. Am ales, am luptat ajutat îndeajuns în specializarea ta? și am răzbit să îmi fac practica în industrie Consider că decizia de a da la rezidențiat într-un departament de QA și mi-am început este răspunsul că nu m-am mulțumit cu ce cariera de farmacist ca om de marketing am învățat în facultate. Nu spun că facultatea CHC (consumer healthcare). Pentru mine, ar putea oferi mai mult, chiar dacă știm cu să fiu farmacistă nu e un job de 8 ore, ci e un toții că ar fi nevoie să ofere mult mai mult, stil de viață, îmi asum acest rol și în metrou, dar eu ca proaspăt farmacistă am simțit că când văd oamenii că nu poartă masca mai am nevoie de programul de rezidențiat corespunzător și în grupurile de prieteni, pentru a mă desăvârși în această meserie. când aud că iau antibiotice “preventiv” sau că utilizează haotic dermatocosmetice. Ai simțit că ar trebui să studiezi individual mai mult pentru această ramură și să te Am început programul ca rezidentă pe loc în centrul universitar Timișoara, dar cu pregătești altfel pentru specializare? două detașări am reușit să îmi desfășor După cum este conceput examenul de toată activitatea în București și, din 15 rezidențiat, suntem obligați să ne pregătim octombrie, în urma sesiunii de transfer, în egală măsură pentru orice specializare să devin rezidentă de București. După 10 ne dorim. La mine a fost o întâmplare că luni ca farmacist rezident la specializarea specializarea alături de curricula cea mai de Farmacie Generală, pot spune că am de interes pentru mine să fie și singura evoluat tot atât cât am reușit în 5 ani de la care mai puteam alege un loc. Mă simt facultate. Parcă totul s-a transformat din foarte bine acum cu ce a ales soarta liniar în exponențial pentru că ritmul mi să îmi ofere pentru că eu cu presiunea l-am impus eu. Știu că am beneficiat de un 28


pHarma Student context favorabil datorită factorilor care au determiant suplimentarea locurilor și introducerea specializărilor de farmacie generală și industrie farmaceutică pentru generația 2019, situație blamată (cu argumente relevante) de multă lume. Situația economică a României nu pare că poate susține financiar și poate chiar și logistic această generație de 716 rezidenți. Dar pe mine personal m-a ambiționat să ofer și mai mult acestei țări și să dovedesc că investiția în mine va aduce un beneficiu societății noastre și un viitor mai bun.

anul trecut pentru că s-au afișat cele două noi specializări în seara dinaintea repartiției. Deci, a fost foarte bulversant. Pe mine nu mă atrăgea partea de stat în spital, partea de farmacologie, de găsit interacțiuni și alte lucruri conexe. Și, când toată lumea mi-a răspuns că ei vor Farmacie Clinică pentru că le place să vorbească cu pacienții și să aprofundeze farmacologie, mi-am zis că mie-mi place partea de chimie, partea de formulare, partea de control. Ajungând la concluzia că Farmacia Clinică nu este pentru mine, am rămas să pendulez între Laborator Clinic și Industrie. Având în vedere că, în momentul Andreea-Nicoleta Majaru - Industrie de față, în laboratoarele de analize sunt Farmaceutică și Cosmetică, locuri doar pentru medicii cu specializarea Rezident Anul I de Laborator și văzând că farmaciștii nu Rezidențiatul s-a desfășurat până în acest au un loc desemnat în această parte, am moment în felul următor: pentru că nu am considerat că de viitor pentru mine ar avut de la început curricula, am început cu fi Industria Farmaceutică și Cosmetică, stagiul de practică de șase luni. Trebuia care oricum este în plină dezvoltare. Am să mergem în fabrică să facem practica, considerat că în partea acesta m-aș încadra fiecare unde își găsea. Și profesorul și că îmi doresc să învăț mai multe lucruri coordonator pusese la dispoziție câteva pentru a fi un bun specialist. locuri. Pentru că a venit situația COVID nu am reușit, niciunul dintre noi, să facem practica în fabrici, fiind închise. Am făcut un stagiu de biotehnologie, care este încă în desfășurare, în care am primit cursuri online, chestionare cu întrebări din cursuri de completat și de trimis, rezumate la cursuri și diverse filmulețe explicative. Până în momentul acesta consider că a fost suficientă pregătirea din facultate și faptul că la rezidențiat te specializezi și afli mai multe din ramura pe care te axezi nu cere să ai un bagaj foarte mare de informații pe un anumit domeniu. Informațiile au fost suficiente ca bază pentru a înțelege mai departe ceea ce învățăm la stagiile pe care le avem în curs, cu toate că acestea încep și cu o recapitulare pentru ca mai apoi să intre în detalii. Practic, rezidențiatul este ciclul care te învață să fii specialist în domeniu. Pentru mine a fost o decizie foarte grea

29


Echipa de publicare a revistei pHarma Student nr. 13 Decembrie 2020 Comitet editorial Sarah Ramezani - Coordonator Publicații Corina-Alina Frînghie - Vicepreședinte Relații Externe

Redactori Marilena Nicoleta Crișan Evelina Daiana Diaconescu Beatrice-Andreea Dragomirescu Andreea Dumitru Gabriela Marcela Manole Alexandru Mihalache Victor Pierre Corneliu Ormeneanu

Fotografi Maryam Hribat Cătălina Daniela Leaua Denisa Preda Teodora Ioana Rotaru Andreea-Gabriela Zamfirescu

Ilustratori Marilena Nicoleta Crișan Beatrice-Andreea Dragomirescu