Sommer med historiske eventyr - program 2024

Page 1

Sommer med historiske eventyr

på sporet af adelens viborg

2024

*

Viborg Museumsforening tilbyder et særdeles fordelagtigt medlemskab med helt kontante og inspirerende fordele. Medlemskabet støtter museets arbejde med kulturarven. Alle aktiviteter markeret med i oversigten på s. 5 er gratis for Viborg Museumsforenings medlemmer.

KONTINGENT:

kr. 150,- (personligt)

kr. 200,- (husstand)

Gratis billetter skal bookes på: viborgmuseum.dk

Bliver du forhindret i at komme til et event, bedes du afmelde dig på: vibmus@viborg.dk

Bliv medlem & få masser af fordele Følg museets aktiviteter

Hold dig opdateret med spændende events, arkæologiske nyheder og udviklingen af Museum Wibergis.

Nyhedsbrevet sendes ud tre til fire gange årligt.

2

adelens viborg

Velkommen til sommereventyr i Viborg, hvor vi inviterer dig til at udforske byens rige kulturarv og historie gennem vores guidede ture, gådejagter og udstillinger på Hvolris, E Bindstouw og De fem Halder.

Tag med på en rejse gennem tusind års historie i Domkirkekvarteret og under Viborg Snapsting, hvor vi både quizzer og nørder. Denne sommer træder vi i sporene af adelens Viborg og dykker ned i fortidens pragt og drama, som stadig lever videre i byens gader og bygninger.

Vores formidlere vil føre dig gennem Viborgs fascinerende fortid, hvor du vil opdage skjulte baggårde og historier om byens virke. Du kan også tage hele familien med på gådejagt på De fem Halder og opleve et kanontårn fra middelalderen. Jeg glæder mig i særdeleshed til at møde jer til en kulturel Snapstalk under Viborgs Snapsting, hvor du kan få et sneak peak til Museum Wibergis design, animationer og lyd.

Uanset om du er lokal eller gæst, er vores ture designet til at berige din viden om Viborgs kulturarv og give dig både underholdende og uforglemmelige oplevelser med venner og familie.

Venlig hilsen

3
på sporet af

Bryg & Brosten

Busture om fantasten von kahlen

Den mystiske grav

Borge & Brunch Snapsting

Niels bugges forbandelse guidede sommerture

4 INDHOLD
6 8 11 17 7 10
18
Hvolris Jernalderlandsby
12-15

*

*

program 2024

2. mar. - 7. dec. Bryg & Brosten Guidede ture

23. mar. - 6. okt. Den Mystiske Grav Gådejagt

7. og 21. apr. Busture om Fantasten von Kahlen Busture

10. og 17. apr. Byvandring i kongernes fodspor Sommerture

21. apr. Hærvejen ved Mostgaard Bæk Fortidsmindedag

24. apr. og 21. aug. Kært barn har mange navne Sommerture

*

1. maj og 4. sept. Guidede ture på De fem Halder Sommerture

4. maj - 6. okt. Niels Bugges Forbandelse Gådejagt

9. maj De visionære fra Viborg Sommerture

22. maj Retsopgøret efter 2. verdenskrig Sommerture

2. jun. og 1. sept. Borge & Brunch Guidede ture

24.-26. jun. Snapsting Talk og quiz

1. jul. - 4. aug. Sommerture med Viborg Guiderne Guidede ture

2. jul. - 31. aug. Åben sommer på E Bindstouw Udstiling

12. jul. - 9. aug. Levende jernalder Hvolris

28. aug. Viborg: Centrum for den jyske adel Sommerture

11. sept. Straf og afstraffelse i Viborg Sommerture

* * * * * * *
5

Bryg & Brosten

Tag med en af vores dygtige guider på en unik tur rundt i Viborgs brostensbelagte gader. Der vil være fortællinger om bryggerbyens farverige historie og personer og steder, der har lagt navne til nogle af de smagfulde øl fra Viborg Bryghus.

Efter rundvisningen får du serveret en ølplatte på Viborg Bryghus, hvor du får mulighed for at smage seks forskellige ølvarianter.

Hver fredag kan der tilkøbes en saftig okseburger fra Ox´X-M. Den første lørdag i måneden er Bryg & Brosten inklusiv frokostbuffet på Viborg Bryghus.

2. mar. - 7. dec. 2024

Fredage kl. 17-19

1. lør. i måneden kl. 10-13

Domkirkepladsen, 8800 Viborg

Pris: 175 -344 kr.

Book billet på viborgmuseum.dk

6
guidede ture

Den Mystiske Grav

GÅDEJAGT FOR BØRNEFAMILIER

Tag familien med på en sjov og lærerig gådejagt for at finde Den Mystiske Grav. I kører på opdagelse i den smukke natur omkring Viborg og skal ud og løse en række børnevenlige gåder for at løse mysteriet.

Turen byder på et hav af spændende fortidsminder som f.eks. en forladt kirke, en jættestue, og en grav så lang som øjet rækker. Så vær klar til flere timers underholdning og masser af mulighed for at brænde krudt af for både store og små.

23. mar. - 6. okt. 2024 Weekender og skolernes ferier

Gådehæftet afhentes på: Skovgaard Museet, Domkirkestræde 2-4, 8800 Viborg

200 kr. pr. gruppe op til 5 personer

Book billet på viborgmuseum.dk

7
gådejagt

Bustur om fantasten von Kahlen

Denne spændende bustur beretter om den virkelige fortælling bag filmen Bastarden, der havde premiere i efteråret 2023. Det historiske drama, som bygger på bogen ’Kaptajnen og Ann Barbara’, udspillede sig i årene 17541765 på Alheden sydvest for Viborg med Kongenshus og Hald Hovedgård i fokus.

På denne bustur beretter Henning Ringgaard Lauridsen om 1700-årene, hvor egnens få hedebønder fik deres hverdag forstyrret af ”bondeplageren”, godsejer Fr. Schinkel på Hald og ”de fremmede”. Først kom lykkeridderen Ludwig von Kahlen, der byggede det første Kongenshus, og snart efter fulgte sydtyske vinbønder, der under falske forudsætninger slog sig ned som hedeopdyrkere i kolonistbyerne Grønhøj og Havredal.

Tag med og oplev historien folde sig ud.

7. og 21. april 2024 kl. 11-14

Historiker Henning Ringgaard Lauridsen

Restaurant Golf Hotel, Hans Tausens Alle 2, 8800 Viborg

Pris: 125 kr.

Book billet på viborgmuseum.dk

8
Busture

Hærvejen ved mostgård bæk

Tag med museumsinspektør Lars Agersnap Larsen på opdagelse ved Mostgård Bæk syd for Viborg. På denne fortidsmindedag vil vi udforske nogle af landsdelens mest imponerende spor af ældgamle hulveje.

Disse hulveje udgør en vigtig del af det gamle vejnetværk og har været afgørende for regionens historie og udvikling. Første gang beskrevet af kulturhistorikeren Hugo Matthiessen i 1930 under navnet Hærvejen har disse stier tjent som vigtige handelsruter og forbindelser mellem forskellige samfund og kulturer.

Under turen vil du få mulighed for at fordybe dig i fortællingerne om, hvordan disse veje blev brugt af handelsrejsende, pilgrimme og krigere gennem århundreder. Du vil opleve de imponerende landskaber og få et indblik i fortiden, mens du vandrer gennem de samme stier som vores forfædre.

21. april 2024 kl. 14

Museumsinspektør

Lars Agersnap Larsen

På P-pladsen for enden af Gammel Almindvej, 8800 Viborg

Pris: Gratis

Tilmeld til: vibmus@viborg.dk

9
fortidsmindedag

Niels bugges forbandelse

Gådejagt for børnefamilier

Tag med på en medrivende familiegådejagt og oplev danmarkshistorien på en ny og legende måde, når alle må samarbejde for at knække gåderne. Lykkes det at hæve forbandelsen og samle ridderne, vil I blive belønnet med en digital afslutning, der med sikkerhed vil vække begejstring hos både store og små!

4. maj - 6. okt. 2024 Weekender og skolernes ferier

Gådehæftet afhentes på: Skovgaard Museet eller Min Købmand i Skelhøje

Pris: 300 kr. pr. familie på op til 5 pers.

Book billet på viborgmuseum.dk

10
gådejagt

2. jun. og 1. sept. 2024 kl. 10-13

Arkæolog Jesper Hjermind

Borge & Brunch

Oplev De fem Halder med alle sanserne, når arkæolog Jesper Hjermind tager dig med på en guidet tur ved borgene. De fem Halder, der ligger ved den smukke Hald Sø, byder på nogle af Danmarks mest spændende borganlæg, herregård, herregårde, der tilsammen fortæller om 800 års dramatisk danmarkshistorie. Turen rundes af med en lækker varieret brunch under trækronerne fra Slagter Storm.

De fem Halder, Haldladen, Ravnsbjergvej 71, 8800 Viborg

Pris: 269 kr. Book billet på viborgmuseum.dk

11
guidede ture

byvandring i kongernes fodspor

I over 600 år blev de danske konger valgt og hyldet i Viborg. Men hvorfor gjorde de det? Og hvordan foregik det? Rejs med på en tur tilbage til middelalderens og renæssancens Viborg, hvor byen indtog en central rolle i landets storpolitiske magtspil. Det bliver en royal byvandring i fodsporene på berømte regenter som Christian 4., der i 1584 blev hyldet på Nytorv i Viborg.

10. og 17. apr. 2024 kl. 17

Museumschef

Brian Wiborg

24. apr. og 21. aug. 2024 kl. 19

Journalist

Jesper Overgaard

Domkirkepladsen, 8800 Viborg

på sporet af Adelens Viborg

Pris: 75 kr.

Book billet på viborgmuseum.dk

Kært barn har mange navne

Lad os på denne byvandring botanisere i Viborgs frodige flora af navne, både de tidligere og de nuværende. Hvad blev der af Bagom, Bradepande, Kammerherrens Sti, Trangtrappen, Kirkestræde, Peder Posts Gyde, Storkeredegyde, Pickengans, Rykind og Den Philosophiske Gang? Det viser sig hurtigt, at navnene er sprængfyldt med fortælling. De er som den lim, der holder sammen på historiebogen.

Domkirkepladsen, 8800 Viborg

Pris: 75 kr.

Book billet på viborgmuseum.dk

12
sommerture
guidede

på sporet af Adelens Viborg

1. maj og 4. sept. 2024 kl. 16.30

Museumschef

Brian Wiborg

Træd Ud i historien & ind i naturen

Tag med på en guidet tur gennem 800 års historie, hvor magtkampe, dunkle fangekældre og historiske belejringer var en del af livet blandt konger, adelsmænd og kirkens folk. En guidet tur på De fem Halder afslører mange fascinerende detaljer om middelalderen og reformationen, og undervejs får I rig mulighed for at nyde den smukke natur ved Hald Sø.

De fem Halder, Haldladen, Ravnsbjergvej 71, 8800 Viborg

de visionære fra viborg

Velkommen til denne byvandring om ni viborgensere, som alle havde det tilfælles, at de var drevet af store ideer og en virkelyst, der ændrede verden. Én reddede tusindvis af fattige landarbejdere. En anden satte system i opdyrkningen af den golde hede. En tredje opfandt Danmarks første bil. Nogle rejste ud i den store verden. Én blev verdensberømt filminstruktør, en anden rejste til Amerika uden en mønt i lommen og endte med at blive USA’s måske mest anerkendte westernmaler.

Pris: 75 kr.

Book billet på viborgmuseum.dk

9. maj 2024 kl. 19

Museumsinspektør

Dan Ersted Møller

Domkirkepladsen, 8800 Viborg

Pris: 75 kr.

Book billet på viborgmuseum.dk

13 13
guidede sommerture

Retsopgøret & henrettelserne efter 2. verdenskrig

Skoven Undallslund ved Viborg kom til at spille en særlig rolle i årene efter 2. verdenskrig. Her blev 16 danskere henrettet for landsforræderi efter at have fået en dødsdom ved domstolene. På denne tur ser du nogle af de historiske steder og gerningssteder i skoven, der knytter sig til både besættelsestiden og retsopgøret, og hører historien bag.

22. maj 2024 kl. 19

Museumsinspektør

Dorte Kook Lyngholm

11. sept. 2024 kl. 19

Museumsinspektør

Dorte Kook Lyngholm

Undallslund Rasteplads, Skivevej 95, 8800 Viborg

Pris: 75 kr.

Book billet på viborgmuseum.dk

Straf

&

afstraffelse i Viborg

Gennem mange århundreder har den gamle retsby Viborg været et sted, hvor kriminelle er blevet dømt og straffet for deres ugerninger. Turen går forbi nogle af de steder, hvor straffene er blevet fuldbyrdet, og du hører om nogle af de kendte sager, hvor fortidens forbrydere mærkede de hårde straffe på egen krop.

Domkirkepladsen, 8800 Viborg

Pris: 75 kr.

Book billet på viborgmuseum.dk

14
sommerture
guidede

Viborg: Centrum for den jyske adel i 15- & 1600-tallet

på sporet af Adelens

Viborg

I 15- og 1600-tallet var Viborg det centrale mødested for den jyske adel. De mødtes her, når det var alvor, når der var sorg og ikke mindst til fest og glæde.

De adelige mødtes til alle tider i retten, til årlige standsmøder, til mønstring af soldater, til kongehyldning, til begravelser, til bryllupper, til snapsting, til marked. Der var pomp og pragt, riddere i rustning og masser af bling.

Adelens markante tilstedeværelse adskilte i byen Viborg fra andre jyske byer. Kom med museumsinspektør Peter H. Iversen på en byvandring, hvor vi går i adelens fodspor.

28. aug. 2024 kl. 19

Museumsinspektør Peter H. Iversen

Pilehaven, 8800 Viborg

Pris: 75 kr.

Book billet på viborgmuseum.dk

15
guidede sommerture

Med viborg guiderne i Domkirkekvarteret

Mærk stemningen i Viborgs historiske bykerne, der er noget helt specielt. Smukke bygninger, brostensbelagte pladser og grønne pletter krydret med gode historier, der vælter frem fra alle sprækker. På denne tur kommer du omkring Viborgs opståen og 1000 års historie.

The tour is conducted in English on July 11th, 18th, and 25th at 2 p.m.

Man., ons. og lør. 1. jul. - 3. aug. 2024

Domkirkepladsen, 8800 Viborg

Pris: 50 kr.

Med viborg guiderne på de fem halder

Smukkere natur findes ikke mange steder i Danmark end ved Hald Sø syd for Viborg. Tilmed er området fyldt med markante historiske spor fra 800 års dramatisk historie. Tag med på en helt særlig vandring til bl.a. Hald Slot og hør om Niels Bugges borg, Jørgen Friis, reformationen og meget mere.

Søndage kl. 11 7. jul. - 4. aug. 2024

De fem Halder, Haldladen, Ravnsbjergvej 71, 8800 Viborg

Pris: 50 kr.

Med viborg guiderne på de fem halder

Med viborg guiderne til hærvejstæppet

Oplev Hærvejens historie på 10 meter. I Viborgs moderne rundkirke, Søndermarkskirken, hænger Hærvejstæppet, som i broderet form fortæller Hærvejens historie. Det er et enestående kunstværk. Hør historien og oplev også kirken. Der er mulighed for gratis at deltage i en kirkekoncert fra kl. 13.15 før hver rundvisning.

Tirsdage kl. 14 2.-30. jul. 2024

Søndermarkskirken, Koldingvej 79, Viborg

Pris: 50 kr.

16 16
guidede ture
Book billetter på viborgmuseum.dk

SNApstalk

Onsdag d. 26. juni under Viborg Snapsting, byder vi op til en spændende kulturel talk i Amtmandens Have ved Nytorv. Glæd dig til en time, hvor vi løfter sløret for animation, musik , grafik og design på Museum Wibergis, der åbner midt i Domkirkekvarteret i 2025.

26. jun. 2024

kl. 16-18

24. og 26. jun. 2024

kl. 19

Museumsinspektør Peter H. Iversen

Amtmandens Have, 8800 Viborg

Pris: Gratis

SNApsquiz

Snapstinget i Viborg var i århundreder et centralt mødested for hele Jylland – høj som lav. Når domkirkens klokker ringede til Snapting kom handlende, gøglere, adelsfolk og tjenestefolk fra hele Jylland til byen. Vi møder dem på turen, og quizzer undervejs.

Domkirkepladsen, 8800 Viborg

Pris: Gratis Book billet på viborgmuseum.dk

17 snapsting

Levende jernalder på Hvolris

Træd ind i fortiden og oplev jernaldermagien på Hvolris. Rejs 2000 år tilbage i tiden, hvor livet har et helt andet tempo og en anden rytme. Mærk stemningen, mens du udforsker landsbyen og lytter til beboernes fortællinger omkring deres spændende håndværk og daglige rutiner.

Se med egne øjne, hvordan maden simrer i krukkerne over bålet, og smag på fortidens kogekunst. Prøv dine færdigheder på buebanen og se, om du kan ramme plet som en ægte jernalderjæger. Og mens du slentrer rundt på overdrevet, kan du klappe geder og får, der græsser fredeligt.

12. jul. - 9. aug. 2024 kl. 10-16

Hvolris Jernalderlandsby, Herredsvejen 135, 9632 Møldrup

Voksne: 70 kr.

Børn under 18 år: Gratis

Køb billetten på Hvolris.

18
Hvolris jernalderlandsby

E’ Bindstouw

Verdens måske mindste frilandsmuseum

Besøg E’ Bindstouw i Lysgård uden for Viborg. E’ Bindstouw er et gammelt skolehus fra ca. 1790, der blev sat på landkortet med St.St. Blichers novelle E’ Bindstouw fra 1842. Novellen rummer en række fortællinger og viser, der skildrer miljøet i skolekammeret på forskellige jyske dialekter.

E’ Bindstouw var i vinterhalvåret en kombineret skole og bindestue (strikkestue) for områdets beboere.

Når børnene var færdige med at opremse salmevers og tabeller, mødtes landsbyens voksne i bindestuen. Mens mørket sænkede sig blev tællelysene tændt, så de voksne kunne samles for at strikke, fortælle historier og synge viser.

2. jul. - 31. aug. 2024

Blichersvej 40, Lysgård, 8800 Viborg

Pris: Gratis hele sommeren

19
udstilling

TLF: 87 87 38 38 - vibmus@viborg.dk

viborgmuseum.dk

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.