Page 1

Magazine over wooninrichting en home entertainment

N° 5

Twenty Two

Project 2 Badkamers van Boffi 22 sprak Tim Vansteenbergen Acteur Gène Bervoets over wonen Domotica volgens Beeld & Klankstudio Van Havere

Een uitgave van de Vischmyn - Antwerpen


Koele sereniteit. De nieuwe topklasse in koeling. Strakke, gespecialiseerde toestellen met unieke eigenschappen. Het interieur uitgewerkt in hoogwaardig roestvrij staal, met een geheel nieuw lichtconcept. Vario koelkasten, diepvriezers en wijnklimaatkasten, in verschillende maten, te combineren naar keuze. Gloednieuwe mogelijkheden. Het onderscheid heet Gaggenau.


Intro Magazine over wooninrichting en home entertainment

Twenty Two Twenty Two is de som van: Project (Twenty) Two!

That’s New !

06

Project 2 - Westkaai

10

22 sprak met Loewe

14

Boffi Badkamers

20

Portret Van de Weghe Natuursteen

26

Contrast Wooninrichters & Textiel

28

Mode: Tim Vansteenbergen

34

Domotica by Van Havere

En dan hebben we het nog niet gehad over Tim Vansteenbergen, Wim Tellier en Gène Bervoets, maar daarvoor moet u snel verder bladeren!

38

Twenty Two sprak met Gène Bervoets

42

Veel leesplezier!

Kunst: Wim Tellier

48

In deze editie van Twenty Two hebben we het over weeral een nieuw landmark in Antwerpen: de designtorens van Project 2. Deze zijn bijzonder voor het Twenty Two team, omdat we er nauw mee verbonden zijn. De verschillende partners van de Vischmyn hebben de handen in elkaar geslagen om er een model-appartement in te richten, met de voor u intussen vertrouwde elementen: design, look en onberispelijke kwaliteit. Verder in dit magazine de gebruikelijke onderwerpen die er opnieuw voor zullen zorgen dat u op de hoogte bent van alles wat met interieur, keukens & badkamers en home entertainment te maken heeft. We verrassen u graag met de domotica mogelijkheden van Van Havere Beeld & Klankstudio en de kijk op textiel van Contrast Wooninrichters.

Het Vischmyn-team

Twenty Two is een uitgave van Vischmyn Riemstraat 22, 2000 Antwerpen. Verantwoordelijke uitgever: Patrick Wackens. Advertenties: vischmyn22@gmail.com Concept & creatie: C2A Oude Vijverstraat 55, 1190 Brussel Druk: Albatros Printing Voor een gratis abonnement, surf naar www.vischmyn.be/nl/twenty-two

03


www.ikepod.com The Horizon (Cannonballs) by Jeff Koons

Proceeds from the sale of this watch support The Koons Family Institute, a resource of the International Centre for Missing & Exploited Children.


That’s

NEW In

Home Entertainment & Interior

Voor elke editie van Twenty Two gaan we op zoek naar boeiende en opvallende designs voor uw interieur en de meest recente en innoverende ontwikkelingen op gebied van homeentertainment en domotica. Onze selectie ziet er als volgt uit en is te ontdekken in de Riemstraat in Antwerpen... Baleri - Bloom

Bloom is een praktische design kapstok van het Italiaanse merk Baleri. Er zijn 8 “armen” die afzonderlijk doorhangen wanneer er een jas aan wordt gehangen. Bloom roteert rondom een stalen centrale structuur in chroom en is verkrijgbaar in donker- of lichtkleurig hout.

Boffi - Spiegelkast “Dry”

Deze spiegelkast met “Italian design” is opgebouwd uit twee spiegels die horizontaal boven elkaar gemonteerd zijn. De bovenste draait naar boven open, de onderste naar beneden. Voor “Dry” werd gebruik gemaakt van aluminium en doluflex.

06


That’s new Boffi - Xila 09

Xila 09 is een heruitgave van de keuken die Luigi Massoni in 1972 tekende voor Boffi. Het was de eerste keuken waarin geen handvaten werden gebruikt. Boffi adapteerde de keuken in sommige details naar hedendaagse standaards. Met Xila 09 bewijst Boffi dat haar ontwerpen werkelijk tijdloos zijn.

Crestron - Studio

Beeld & Klankstudio Van Havere in Kapellen huist sinds kort een Crestron Studio. Het merk mag dan in België nog geen brede bekendheid hebben, maar in de VS is het de marktleider op gebied van domotica en controlesystemen. Crestron centraliseert allerlei multi-media toepassingen en domotica, onder meer via Adagio (foto). Meer over Crestron leest u in een reportage op pagina 38.

Sahco - Radius

Heel erg fijn geweven linnen, waarop glanzende ringetjes in vertikale lijnen werden geborduurd: dat is Radius van Sahco. De gordijnen zijn 145 cm breed en verkrijgbaar in 4 verschillende tinten.

Living Divani - Wedge

Soms kan design eenvoudig zijn. Met “Wedge” toont ontwerper Arik Levy dat ook met eenvoudige vormen schitterende dingen kunnen worden gemaakt. De tafel is beschikbaar in hout voor binnen of aluminium voor buiten. Het tafelblad kan in verschillende afmetingen gekozen worden.

07


Boffi - Duemillaotto Storage System

Boffi - Minimal - Air

Zo nu en dan brengt Boffi verrassende elementen voor het interieur. Ontwerper Giulio Gianturco tekende met “Air” een ventilator met een diameter van 1,6 m. De retrolook van dit design doet denken aan oude vliegtuigen, waarvan de propellor ook uit hout was gemaakt. Air heeft een motor uit aluminium en staal en heeft 5 verschillende snelheden. De badkuip in de foto is het model “Gobi”.

Ruckstuhl - Crespo Custom

Natuurlijk heeft u een eigen stijl en bent u veeleisend als het over uw interieur gaat. Als u dan een tapijt kiest, moet dat precies zijn wat u zoekt in de tint die het best bij u en uw woonomgeving gaat. Het Zwitserse Ruckstuhl biedt u met Crespo Custom de mogelijkheid om uit 50 verschillende kleuren te kiezen. Wollen tapijten waarvan de sfeer kan variëren van natuurlijk tot extravagant. Verkrijgbaar via Contrast Wooninrichters.

Sennheiser - HD 800

Als u echt wil horen hoe muziek klinkt wanneer het werd opgenomen, dan moet u zeker de HD 800 van Sennheiser uittesten. De HD 800 heeft de grootste transducer die ooit in een hoofdtelefoon werd geplaatst. En hoe groter deze is, hoe zuiverder de klank. Ook het comfort is groot, dankzij de Japanse alcantara, waarmee de hoofdtelefoon is afgewerkt.

08

Piero Lissoni, één van Boffi’s topontwerpers ontwierp een opbergsysteem dat aansluit bij de “Duemillaotto” keuken. Het systeem is opgebouwd uit hoge modules die voorzien zijn van schuiven, uitschuifbare werkelementen, legplanken, (LED)-verlichting en compartimenten voor elektrische apparaten. Een systeem met een prachtig design, dat niet alleen in de keuken kan worden ingepland.


Wonder. Mooi. Loewe Reference Loewe Reference: de nieuwe standaard voor home entertainment. Kristalheldere beelden en voller geluid in een adembenemend design. Nu beschikbaar bij geselecteerde Loewe Reference-partners. Vind meer informatie op www.loewe.be

Loewe Reference werd door Phoenix Design/Loewe Design ontworpen.


“Westkaai”

het woonproject van Project²

10


Twenty Two

Wie een paar jaar geleden aan een Antwerpenaar vroeg iets te vertellen over het Kattendijkdok, zou niet erg veel zeggen. Misschien dat de “Grote Gust” er was omgeslagen, een bijna 40 m. hoog kraanponton. Vandaag zou diezelfde Antwerpenaar voluit kunnen vertellen over de metamorfose die de ganse wijk ondergaat. Met de nieuwe Montevideowijk op het Eilandje krijgt het noorden van Antwerpen de ‘boost’ die het zuiden van de stad eerder al onderging. Blikvangers zullen het nieuwe Red Star Line Museum zijn dat in 2013 z’n deuren opent - op deze plek scheepten tot 1935 zo’n 3 miljoen mensen in naar New York en Canada, om ginds een nieuw leven te beginnen - en de torens van het project “Westkaai”, waarvan er nu twee klaar zijn. In 2013, wanneer dit deel van de wijk helemaal afgewerkt is, zullen er in totaal zes torens het beeld domineren.

De motor achter de “Westkaai” is projectontwikkelaar Project². Eerder al hertekende het bedrijf het Koninklijk Entrepot, vlakbij de Grote Markt en verdeelde het in knappe woonunits. De zes torens van de “Westkaai” zullen elk 16 verdiepingen tellen en zo’n 50 meter hoog zijn. De twee recent afgewerkte torens, gelegen aan de kant van de Londenbrug, bevatten 87 appartementen (waarvan er nu zowat drievierde verkocht zijn) en werden getekend door het Zwitserse architectenbureau Diener & Diener. Ze hebben een dubbele buitenlaag in aluminium en glas en leverden het bureau de prestigieuze CNBC-award op voor het beste residentiële gebouw in Europa. In het voorjaar van 2010 gaat de stad van start met de heraanleg van de straten en kaaien rondom het project. Met de opbouw van de vier andere torens

11


en de promenade - een design van de Parijse landschapsarchitect Michel Desvigne - die de zes blokken met elkaar zal verbinden, zal het één van de grootste ontwikkelingsprojecten zijn dat Antwerpen heeft gekend sinds jaren. Elk van de gebouwen zal zijn eigen accent meekrijgen, afhankelijk van de architect die de invulling ervan bepaalde. De derde toren, die de Londense architect David Chipperfield voor zijn rekening nam, zal meer kleine appartementen van 60 m² en 70 m² bevatten dan de eerste twee, bijvoorbeeld. Eén van de troeven van de “Westkaai” is het spectaculaire zicht dat de bewoners zullen hebben over de binnenstad, de haven en de rivier. De woonterrassen van de appartementen werden daarom steeds op een hoek van het gebouw getekend, zodat er van het vergezicht in twee richtingen kan genoten worden. Voor het interieur van de appartementen, lofts en studio’s werd er beroep gedaan op de beste leveranciers. De keukens kunnen onder andere gekozen worden uit het gamma van Boffi. Omdat iedere woonunit een minimaal aantal draagmuren bevat, is het mogelijk voor de bewoner(s) om zelf het aantal ruimtes te kiezen, waardoor geen enkel interieur er hetzefde uit zal zien. Contrast Wooninrichters en Boffi, samen met Beeld & Klankstudio Van Havere, richtten een modelappartement in op de tiende verdieping van de eerste toren. Er is een grote, rechthoekige leefruimte, twee slaapkamers (één met badkamer, de andere met een nabijgelegen doucheruimte), een keuken van Boffi, een groot terras en heel erg veel opbergruimte. De totaalinrichting (meubilair, verlichting en textiel) werd ontworpen door Contrast Wooninrichters. De foto’s hiernaast geven u alvast een impressie van het appartement. Meer info: www.westkaai.be - Mevr. Gwen Malfeyt - 03 201 60 30 www.vischmyn.be

12


PIERO LISSONI CHRISTOPHE PILLET


Loewe The new Reference

Zowat iedere tien jaar ontwikkelt Loewe een televisietoestel waarmee het een nieuwe standaard zet in de wereld van beeld, klank en design. In 1985 was dat de Loewe Art 1 en in 1998 de Loewe Spheros. Na een ontwikkelingsproces van ruim 2 jaar slaagt het Duitse merk er opnieuw in een revolutie in TV-kijken aan te bieden: Reference.

14

De doelstelling voor Reference was even eenvoudig als complex: streven naar absolute perfectie. Bij de start kregen de vormgevers voor het project eigenlijk carte blanche; ze mochten hun verbeelding volop benutten. Vrijwel onmiddellijk had dit twee gevolgen: er werd vertrokken van een design - de nodige technologie zou zo nodig nadien worden ontwikkeld - en de materialen


Loewe

zouden naar goede gewoonte glas en aluminium zijn, want deze onderstrepen de exclusieve uitstraling van het merk. TV-kijken is in de afgelopen jaren enorm geĂŤvolueerd. Wanneer de designers met hun eerste ontwerp enthousiast onthaald werden, kregen ze de opdracht om van

Reference een volledig home entertainment systeem te maken. De prachtige grootformaat flat-screentelevisie (130 cm) met een dikte van amper 6 cm moest geflankeerd worden door twee bijpassende luidsprekers en een controlesysteem dat tevens een audio-installatie zou bevatten. EĂŠn van de moeilijkheden waarmee de Loewe-ingenieurs

15


De nieuwe Loewe Gallery in de Vischmyn.

werden geconfronteerd, was het design van de luidsprekers. Het concept van Reference was een zo dun mogelijk geheel te ontwerpen, zonder in te boeten aan kwaliteit. Conventionele luidsprekers hebben echter een bepaalde bouwdiepte nodig om een goede klank te kunnen garanderen. Net deze bouwdiepte liet het concept niet toe. Loewe slaagde erin om de technologie van elektrostaten te ontwikkelen, waarbij mechanische trillingen door een uiterst dun membraan worden geproduceerd, met een excellente geluidskwaliteit als resultaat. Dit stelde de ontwerpers in staat om de ultra-platte Reference Sound Stand Speakers te ontwikkelen. Naast de televisie en de luidsprekers, werd het Reference Mediacenter ontwikkeld: de muzieksleutel van het geheel. Eigenlijk is dit het meest complete audiovideo-systeem ter wereld. Muziek of films kunnen vanop klassieke dvd’s of cd’s worden afgespeeld via

16

het Mediacenter, maar ook vanaf een USB-stick, de geïntegreerde harde schijf of een centrale muziek- en filmserver die ergens in huis is opgesteld. Heeft u een iPod of muziek op een iPhone, dan kan het uitdraaibaar dockingstation gebruikt worden. Natuurlijk is er ook een FM-radio én een internetradio, waardoor duizenden zenders toegankelijk worden. Dit centrale gedeelte van Reference is in staat om muziek in heel de woning te beheren via een thuisnetwerk. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk in de woonruimte een cd af te spelen en tegelijkertijd in een andere ruimte muziek van een iPod, allemaal via het Reference Mediacenter. Net als de televisie is de behuizing van het Reference Mediacenter vervaardigd van hoogwaardig glas en aluminium. Ook de slanke vormgeving werd doorge-


Loewe Reference: een flatscreen televisie (130 cm), twee Sound Stand Speakers, Mediacenter en een Sound Subwoofer (niet afgebeeld).

trokken: met de wandhouder erbij is het geheel slechts 74 mm dik. Het Reference-geheel wordt vervolledigd door de Reference Sound Subwoofer die zorgt voor een unieke audio- en video ervaring. Reference kan, net als de andere Loewe producten, sinds enige tijd ook in de Vischmyn ervaren worden. Loewe was in Antwerpen op zoek naar een exclusieve en stijlvolle winkelomgeving en vond deze in de Vischmyn aan de Riemstraat, 22. Deze Loewe Gallery biedt geĂŻnteresseerden de mogelijkheid om hightech producten te ontdekken in een ontspannen en rustige sfeer. Er is een indrukwekkend overzicht van de Loewe toepassingen te vinden, duidelijk verdeeld in verschillende productcategorieĂŤn. Het is hierdoor mogelijk om de lijnen Individual, Connect, Loewe Art en nu dus ook Reference met elkaar te vergelijken om zo te bepalen wat het best bij u past. Na het bekijken en beluisteren van de producten, staan de adviseurs klaar om, met oog voor detail, alle

18

mogelijkheden en toepassingen toe te lichten. Het concept van de Loewe Gallery is ook terug te vinden op andere locaties zoals Parijs, Londen, Milaan of Moscou om er maar een paar te noemen. Dichter bij huis is er dus de Riemstraat in Antwerpen, of Van Havere Beeld en Klankstudio in Kapellen. Meer info over Reference of de Loewe Gallery is te vinden op www.loewe.be


family lounge design Piero Lissoni


20


Badkamers

Boffi badkamers Net zoals bij de keuken, is voor de badkamer het belang van de indeling en de beleving de afgelopen jaren enorm veranderd. De keuken is geëvolueerd naar een echte woon- en leefruimte waar familie en vrienden samenkomen, samen koken en eten. De badkamer onderging een transformatie van een plek “waar men zich gaat wassen” naar een ruimte waar men zich ten volle kan ontspannen. Het is niet verwonderlijk dat het Italiaanse merk Boffi, dat eerder al de keukentendens in beweging bracht, ook in de badkamermetamorfose een vaandeldrager is. Boffi mag dan een naam zijn die aan hedendaags design en modernisme doet denken, toch is het mogelijk om in verschillende interieurstijlen een badkamer van het merk te integreren. Of de woning nu een strak design heeft of eerder een tijdloos interieur, de Boffi badkamerruimte kan worden aangepast dankzij de vele keuzemogelijkheden in de afwerking. Hout, natuursteen, of kunststof; de Boffi adviseurs voelen de sfeer van de hele woning aan om daarna een stijlvolle en soms verrassend creatieve lay-out voor uw badkamer(s) voor te stellen. Hierbij wordt rekening gehouden met de oppervlakte die beschikbaar is. Ook in kleinere ruimtes is het perfect mogelijk om een badkamer sfeervol en met stijl in te richten. Hiervoor wordt er niet alleen hedendaags design van badkamer meubilair toegepast, maar wordt er bovendien ook gestreefd naar optimale oplossingen voor de indeling van de ruimte, de verlichting, de kleuren, materialen, enz...

Boven en p. 20: Badkamer in zwart & wit. Bad Terra uit kunststof - Cristal Plant - naar een ontwerp van de Japanse designer Fukasawa. Het water komt in cascade in het bad en het kraanwerk is verborgen in het vierkante luikje aan de zijkant (p. 20).

21


De beleving van de badkamer wordt bepaald door het evenwicht tussen de opstelling van de meubels en het sanitair en de gekozen materialen. Ook de verlichting is een sfeerbepaler; hierbij kan men kiezen voor warme tinten of kan men zelfs voor verschillende moods kiezen dankzij nieuwe led-technieken. Meer en meer maakt de badkamer deel uit van het nachtgedeelte en wordt er voor de kinderen of gasten een bijkomende badkamer of doucheruimte voorzien, gaande van een sobere naar een meer kleurrijke afwerking.

22

Linksboven: I Fiumi wastafel in Pietra Serena natuursteen met Disko-kraan. De badkamer heeft een standaardbad afgewerkt in Corian-kunststof. De glazen wandelementen komen uit de Glass-collectie en zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Rechtsboven: Po bad, afgewerkt in Corian kunststof met een volledig vrijstaande mengkraan in RVS van de Minimal-collectie. Rechtsonder: Swim bad met Cut badrandcombinatie. Het douchekraanwerk is uit de Minimal collectie en de accessoires zijn van Blade. De nis in de douche werd vervaardigd in Corian.


Ad. Graph.x Ph. Paolo Ad. Veclani Graph.x Ph.

Boffi Antwerpen Riemstraat 22A ANTWERPEN tel. 03 449 41 47 fax 03 440 76 11 info@boffi.be

boffi.com


Links: Een volledig op maat gemaakte douche in Corian met een gekleurde glaswand voorzien van een Corian nis en Liquid kraanwerk. Boven de Gobi wastafel is een spiegelkast met schuifdeuren in een nis geplaatst. Het Universal meubel heeft een blad in Cristal Plant (kunststof).

Zoals met alles, zijn er ook in de badkamer tendensen te merken. Eén van de tendenzen is het gebruik van een dubbele inloopdouche, al dan niet in glas. Het wordt nu dus mogelijk om met z’n tweeën te douchen, op een comfortabele manier, zonder meningsverschillen of het water nu te warm, dan wel te koud zou zijn ... Voor een frisse kijk op hedendaagse badkamers, kan u surfen naar www.boffi.be of beter nog: een kijkje gaan nemen in de showroom van Boffi, in de Riemstraat in Antwerpen.

24

Rechts: Dubbele douche met wand in Calacata natuursteen (Via Van den Weghe nv) die in open boek is geplaatst - de tekening in de steen is gespiegeld. De Minimal douche heeft een inbouw thermostaat en een extra handdouche.

Boffi Antwerpen Keukens & Badkamers Riemstraat 22A 2000 Antwerpen T. 03 449 41 47 www.boffi.be


HET NIEUWE MEESTERWERK Bij Bang & Olufsen is elk product dat wij creëren ontworpen om uw kijk- en luisterervaring te verhogen, zonder dat het zich opdringt in uw omgeving. De BeoVision 10 vormt hierop geen uitzondering. Hij is de platste 40” flatscreen televisie die wij ooit gecreëerd hebben, ontworpen om aan de wand te hangen en discreet in uw interieur op te gaan. Om dit doel te verwezenlijken, hebben wij het op zichzelf al slanke frame nog verder verfijnd met het gebruik van reflecterende oppervlakken en hoeken, zodat het nog slanker oogt dan het in werkelijkheid al is: bijna onzichtbaar wanneer u het van opzij bekijkt. Ook hebben wij de grenzen van de hoogglanzende afwerking verlegd door middel van een ‘spiegeleffect’.

Tel daarbij dan nog de op maat gemaakte audio-innovaties aan de binnenkant op, die een klank verschaffen die men allesbehalve plat kan noemen. Op deze wijze krijgt u nog meer dan een geavanceerde High-Definition-televisie met onovertroffen technische prestaties. Met alleen maar een technologisch geavanceerde flatscreen televisie namen wij geen genoegen. De BeoVision 10 is zo’n mooi product dat u hem met trots aan de wand zult hangen, tussen al uw andere kunstwerken.

...a step further Bang & Olufsen Kapellen, Essenhoutstraat 52-56, Kapellen, 03/664.75.68 - Geautoriseerd BeoLiving dealer Bang & Olufsen Antwerpen, Riemstraat 22 B, Antwerpen, 03/288.91.08 www.bangenolufsen.be

www.bang-olufsen.com


© Jo Pauwels for Betaplus

Van den Weghe The Stonecompany

26

© Yves Vervaeck

© Wim Hanenberg

When Passion becomes Perfection


Natuursteen Natuursteen is een materiaal dat verrassend veelzijdig is. Bewijs daarvan hebben we gevonden bij een bedrijf waarbij de passie voor het materiaal vanaf het eerste contact voelbaar is. Gelegen in het Oost-Vlaamse Zulte, plaatst de nv Van den Weghe bij klanten in binnen- en buitenland de meest uiteenlopende soorten natuursteen. Er bestaan bijzonder veel soorten natuursteen. Afhankelijk van hoe en waar het gesteente in de loop van miljoenen jaren is ontstaan, verschillen ze in kleur, tekening, samenstelling en hardheid. Gesteenten die diep in de aarde werden gevormd hebben kristallen, oppervlaktegesteenten hebben een egale structuur. Sommige bevatten dan weer fosielen of tonen breuk- en sedimentlijnen. Van den Weghe - of de Stonecompany - is bijzonder omdat het als één van de weinige bedrijven geregeld in steengroeven op zoek gaat naar bijzondere natuurstenen. En de keuze die het hierdoor aan haar klanten kan bieden is indrukwekkend. Honderden soorten, variërend in kleur, hardheid (en in prijs) zijn in voorraad. Van de meest bekende gesteenten tot bijzonder exclusieve soorten (zelfs met half-edelstenen of versteend hout in verwerkt); het aanbod is bijzonder groot. Het bedrijf heeft bovendien erg geinvesteerd in machines die de gesteenten op maat snijden, polijsten, voorzien van decoratieve randen, inslijpen van vormen, enz.

de natuursteen tot op de millimeter nauwkeurig te kunnen snijden. Zowat 85% van alle opdrachten die Van den Weghe uitvoert omvat maatwerk. Bovendien bewijst het bedrijf dat het bijzonder creatief kan omgaan met het materiaal. Het gaat actief op zoek naar nieuwe afwerkingsvormen, en verwerkingsmethodes. De combinatie van natuursteen in verschillende kleuren of stukken met verschillende breedtes, geven een andere ervaring aan het materiaal dat vaak als eerder traditioneel wordt ervaren. Natuursteen kan zowel in een strak en modern interieur, als in een klassieke of rustieke woning worden verwerkt. Het kan ook gebruikt worden buiten de woning, voor terrassen bijvoorbeeld. Nv Van den Weghe is een familiebedrijf met zo’n 30 werknemers en geniet een uitstekende reputatie in binnen- en buitenland. Dit heeft het te danken aan de innoverende kijk op natuursteen én een dynamische visie. Het is de rit naar Zulte meer dan waard!

Statiestraat 69 - 9870 Zulte Tel. 09 388 83 00 - Fax. 09 388 51 66 www.stonecompany.be

Natuursteen kan gebruikt worden voor vloeren (ook in combinatie met vloerverwarming), muurbekleding, werkbladen in de keuken, wastafels, badkamers en zelfs meer ongewone voorwerpen, zoals verlichtingselementen. Wanneer een klant of een architect contact opneemt met het natuursteenbedrijf, volgt er meestal een bezoek waarbij de verschillende mogelijkheden worden nagegaan. Hierna kan de klant de natuursteen uitkiezen; er wordt in de gigantische grote stock door de natuurstenen platen gebladerd (al zijn het behoorlijk zware bladzijden...) want iedere afzonderlijke natuursteen heeft zijn eigen tekening. Is de keuze gemaakt, dan zullen de nodige opmetingen bij de klant worden uitgevoerd om nadien

© Alexandre Bouckaert

27


Text 28


Textiel

Wie al eens langs is geweest bij Contrast Wooninrichters weet dat elk aspect van het interieur aan bod kan komen, van verlichting tot meubilair op maat. Weinigen weten echter dat alles begonnen is met een klein decoratiewinkeltje op de Meir, gespecialiseerd in tapijten en textiel. Ook vandaag nog biedt het bedrijf textiel in alle mogelijke vormen aan voor het interieur, vertellen Iris Delefortrie en Johan Bruynseraede van Contrast Wooninrichters.

Twenty Two: Laat ons maar direct met de deur in huis vallen: textiel in je interieur, is dat niet gewoon een zaak van wat decoratie kiezen uit een catalogus en op maat laten maken? Iris Delefortrie: “In geen geval! Textiel in je interieur is veel meer dan alleen maar raambekleding. Textiel zorgt ervoor dat je een eigenheid en een warme sfeer in je leefomgeving krijgt. Denk maar eens aan de mogelijkheden van tapijten, gordijnen, muurbekleding, wandbespanning en dan hebben we het nog niet gehad over de vele kleuren of lichtschakeringen waarmee kan gewerkt worden. Zeker als het over het gebruik van textiel gaat, geloven wij in ‘think outside the box’. Architecten en binnenhuisarchitecten hebben begrepen dat bij het begeleiden van hun klanten ze best tot aan de aankleding met textiel gaan in hun project. Een design interieur kan met het juiste tapijt een enorme meerwaarde krijgen. De keuze van stijlvolle gordijnen, waarbij met verschillende transparantielagen wordt gewerkt, geeft dan weer een bijzonder lichteffect in ruimtes.”

een kantoor of winkel - verschillende sferen op te roepen. Wil je in een kamer een warme sfeer bekomen, dan kies je voor minder transparante raambekleding, warme tinten, rustige designs of gordijnen met grote plooien om een harmonieuse omgeving te bekomen. Wil je een werkruimte of een bureau iets persoonlijks meegeven, dan kan je voor opvallende kleuren en strakke lijnen kiezen die zorgen voor een dynamische look. Omdat we al 25 jaar ervaring hebben op dit gebied, slagen we er telkens weer in een interieur om te vormen, precies zoals de klanten hopen het te hebben.” Twenty Two: Is het gebruik van textiel in je interieur ook nog op andere elementen gericht dan alleen de sfeer? Iris Delefortrie: “Er is naast de invulling van de sfeer ook een praktische en persoonlijke kant. Voor sommige ruimtes wil je dat er overdag veel licht binnenvalt, maar wil je vermijden dat er ‘s avonds kan worden binnengekeken door de buren. Andere ruimtes, zoals de slaapkamers van de kinderen bijvoorbeeld, moeten helemaal verduisterd kunnen worden, zeker in de zomermaanden wanneer het lang licht blijft. Ook het energieverbruik wordt positief

tiel Twenty Two: Over textiel in je interieur denk je dus best na om de juiste sfeer te creëren? Iris Delefortrie: “Het laat toe om in een woning - of

29


beïnvloed door het juiste gebruik van textiel: gordijnen of tapijten houden de warmte beter binnen. Nog praktische gevolgen van het werken met stoffen: geluidsdemping en accoustiek. Zo kan er bijvoorbeeld in een luidruchtig landschapskantoor geopteerd worden om met panelen in vilt te werken. Geplaatst tegen de wanden zorgen zij dat de verspreiding van geluid wordt tegen gegaan. Gebruikt men de panelen anderzijds als roomdivider dan zorgen zij bovendien als een ideale visuele afscherming. Anderzijds is er de persoonlijke kant: de keuze van het textiel vertelt vaak iets over de mensen.” Twenty Two: Welke mogelijkheden op gebied van toepassingen en stoffen bestaan er zoal? Iris Delefortrie: “Dat zijn eigenlijk twee verschillende vragen. Toepassingen van textiel in een interieur zijn tapijten, vast tapijt, gordijnen, vouwgordijnen, rollo’s, lamellen, paneltracks, wandbespanningen of het stofferen van meubels. Voor de materiaalkeuze zijn er tientallen mogelijkheden. Er kan gekozen worden uit wol of katoen, er kan gecombineerd worden met vilt, hout, enz ... Kastdeuren kunnen bekleed worden met zijde, muren met leder. Er zijn vandaag ook stoffen op de markt verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld werden voor ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad, zoals badkamers.“ Twenty Two: Hoe exclusief en luxueus kan textiel zijn? Johan Bruynseraede: “Dat bepaal je voor een deel zelf, maar Contrast Wooninrichters kiest voor de allerbeste stoffen en merken. De keuze van de mate-

30

rialen bepaalt mee de exclusieve uitstraling van het interieur. Ook de afwerking van het gekozen textiel is een niet te verwaarlozen element. Textiel laat toe om unieke dingen te creëren. Neem nu bijvoorbeeld vloerbekleding: een handgeknoopt tapijt, gemaakt in de door jou gekozen kleur, op de afmetingen die jijzelf hebt opgegeven en met een wel bepaalde hoogte van pool. Veel exclusiever kan het nauwelijks.” Twenty Two: Wat zijn de specialiteiten van Contrast Wooninrichters op gebied van textiel? Johan Bruynseraede: “Textiel in zijn geheel is één van onze specialiteiten. Onze activiteiten zijn op te delen in 4 aspecten: textiel, licht, meubilair en totaalinrichting. Belangrijk is dat we alles telkens van A tot Z kunnen verzorgen, waarbij “A” het conceptueel invullen van een interieur is en “Z” de plaatsing en opvolging nadat de werken zijn uitgevoerd. Wat textiel betreft, kunnen we de klanten bijstaan op gebied van alle mogelijke vormen van raambekleding, buitenzonnewering, behang en wandbespanningen. We zorgen ook voor het herbekleden van meubels, zetels of kussens. Voor de vloer bieden we alle mogelijke tapijtoplossingen; tot zelfs het lijmen van tapijt of het spannen van ondertapijt, waardoor het bovenliggende tapijt langer meegaat.” Twenty Two: U spreekt over alle vormen van raambekleding. Is ook daar de plaatsing inbegrepen? Iris Delefortrie: “Zeker. We kunnen een uitgebreid assortiment van rails voorleggen. Er kan gekozen


worden uit manuele of elektrische rails. Sterker nog: we kunnen er zelfs voor zorgen dat het aansluitbaar is op een domoticasysteem. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om van zodra je thuis komt, onmiddellijk de gewenste sfeer te creëren.” Twenty Two: De service is compleet, dus. Welke merken vertegenwoordigt Contrast Wooninrichters? Johan Bruynseraede: “Dat zijn er een heleboel! De meest courante voor tapijt zijn Ruckstuhl, Carpet Sign, JOV..., stoffen van Sahco, Christian Fischbacher, Zimmer&Rhode..., meubels van Living Divani, Porro, Zeus, Cerruti-Baleri..., wandbekleding van Arte, Awagami...Dit is echter een vlugge greep uit een enorm uitgebreid aanbod!” Twenty Two: Iedereen naar de Riemstraat of de Scheldestraat, dus? Johan Bruynseraede: “Iedereen is van harte welkom. Onze specialisten nemen graag de tijd om de ver-

32

schillende mogelijkheden uit te leggen en te luisteren naar de wensen van de klanten. Wij nemen hun interieur ernstig, het is tenslotte daar dat het grootste deel van de tijd wordt doorgebracht.” Twenty Two: Amen!

WOONINRICHTERS

is gevestigd in de Vischmyn Scheldestraat 13 / Riemstraat 22C - 2000 Antwerpen t. 03 248 82 82 f. 03 248 44 90 info@contrast-wooninrichters.be www.contrast-wooninichters.be


Voor levensgenieters met stijl. Hun eigen stijl.

Ontdek het stoomkoken via www.miele.be


Fashion 34

Tim Van Steenbergen Vrouwelijk, vloeiend, sensueel & elegant


Mode ontwerp

Tim Van Steenbergen - winnaar van de Best Belgian designer Elle Style Award 2009. Net als alle andere modeontwerpers die we in Twenty Two de revue hebben laten passeren, is Tim Van Steenbergen een product van de Antwerpse modeacademie. En zoals zo vaak het geval is met getalenteerde ontwerpers, zat het er al van in zijn jeugd aan te komen dat hij in de modewereld zou verzeilen. In zijn jonge jaren vond hij het fascinerend om zijn grootmoeder te observeren wanneer ze kleding aan het maken was voor de hele familie. Het was dan ook niet verwonderlijk dat zijn studies leidden naar de Antwerpse modeacademie. Romanticus Er is altijd een zweem van romantische kunst in de ontwerpen van Tim Van Steenbergen waar te nemen. Dat was al zo toen hij nog studeerde. Tim Van Steenbergen slaagde erin om zijn visie te koppelen aan historische kledingstijlen die hem inspireerden. Hij was gemotiveerd, nieuwsgierig, experimenteerde graag en studeerde Magna Cum Laude af. Nadien beslist hij om bijkomende kennis op te doen op gebied van drapage en couture-technieken. De invloed hiervan is vandaag, ruim 7 jaar later, nog duidelijk te merken in de collecties die hij realiseert. Kunstenaar Tim Van Steenbergen is een creatieve duizendpoot die een voorliefde heeft voor vele artistieke expressievormen. Al vroeg tekent hij designs voor

dans- en theaterproducties, onder andere voor het gezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker. Veelzijdig als hij is, waagt hij zich vrij snel aan andere uitdagingen, zoals het ontwerpen van Swarovskijuwelen, design-schoenen, zonnebrillen en handtassen. In 2003 is een installatie van zijn hand (Stills genaamd) te bewonderen op de Biënnale van Venetië. Ook vandaag blijft hij artistiek geëngageerd; zo ontwikkelt hij de kostuums voor Wagner’s Ring der Nibelungen, die in de Scala van Milaan en Unter den Linden in Berlijn zal worden opgevoerd. Gedrapeerde mode Zijn eerste gedrapeerde prêt-à-porter collectie dateert van 2002 en deze stelde hij onder flink wat belangstelling voor in Parijs. Ondertussen heeft hij, naast onder zijn eigen naam, ook voor andere merken creaties bedacht. Hij ontwierp drie collecties voor Donaldson en sinds dit jaar is hij artistiek directeur voor het exclusieve modehuis Chine. Tim Van Steenbergen’s mode is erg vrouwelijk, vloeiend en - zeker de lente-zomer collectie 2010 - bijzonder elegant en sensueel. Hij houdt ervan om op een ambachtelijke wijze te werk te gaan bij het opbouwen van zijn ontwerpen en werkt geregeld met verschillende transparante lagen over elkaar, iets wat best typerend was voor zijn eerste collectie van Chine, het afgelopen voorjaar. In alles wat hij brengt, is het respect voor de oude ambachten duidelijk. Hij werkt met prachtige, soms fragiele stoffen die een vrouw een onmiskenbare stijl geven. De stukken zijn vloeiend, vluchtig, suggererend en toch makkelijk draagbaar.

35


Lente-Zomer 2010 Tim Van Steenbergen was één van de eersten om zijn lente-zomer 2010 collectie voor dames voor te stellen tijdens de modeweek in Parijs. Gelinkt met de 18e eeuwse “Shaker World”, zijn de kledingstukken onderdeel van een totale look waarbij een passie voor architecturale geometrie en patronen duidelijk wordt. Er zijn prachtige beige ensembles met bijzonder korte rokjes en shorts, waarover jasjes en blouses in verschillende dunne lagen gedrapeerd worden. Deze contrasteren met kobalt- en donkerblauwe creaties waarbij Tim Van Steenbergen de transparantie van de stoffen maximaal gaat benutten om

36

zo erg opwindende en sensuele ensembles tot leven te brengen. De accessoires die de modellen op de catwalk droegen, werden eveneens door de in Antwerpen gevestigde designer bedacht. De schoenen zijn “Tim Van Steenbergen by Ambiorix” en de zonnebrillen “Theo by Tim Van Steenbergen”. Een Frans modeblad vatte deze collectie en eigenlijk de volledig tijdloze sfeer die de designer omringt perfect samen: “Des looks pour la femme active qui se veut à la fois glamour, séduisante tout en étant très à l’aise.”. info via www.timvansteenbergen.com


ANTWERPS LEADING JEWELLER - SINCE 1904

DE K E Y S E R L E I 4 6 - 4 8 , 2 0 1 8 AN T W E R P EN TE L : 0 3 / 2 1 3 5 0 8 0 SCH U T T E R S H O F S T R A AT 3 0 bi s , 2 0 0 0 AN TW ER P E N T EL : 0 3 / 2 2 6 4 1 4 4 W W W. S L AET S . E U


Wanneer architectuur en domotica hand in hand gaan.

Hedendaags in Schilde

Van een hedendaagse woning verwachten de bewoners dat ze kunnen rekenen op alle mogelijke wooncomfort. Wanneer een nieuwe woning wordt ontworpen, zal de architect van in de aanvangsfase hiermee rekening houden, door gebruik te maken van de mogelijkheden die domotica biedt. In samenwerking met Beeld & Klankstudio Van Havere werd in de woning, ontworpen door architect Philip Mortelmans, uitvoerig gebruik gemaakt van domotica.

Architect Philip Mortelmans ontwierp een moderne woning waarin veel aandacht ging naar het wooncomfort van de bewoners.

38


Domotica

De apparte televisieruimte met surround-system.

Over domotica wordt heel wat geschreven, maar laat ons even beginnen met de definitie van domotica: de integratie van technologie en diensten ten behoeve van kwaliteit van wonen en leven (*). Domotica koppelt verschillende systemen aan één netwerk (LAN - Local Area Network) waardoor het mogelijk wordt om deze te bedienen vanuit een centraal besturingselement. Hierbij kan het gaan over audio, video, verwarming, airco, communicatie, alarm, verlichting,... Domotica is mogelijk op verschillende niveaus. Bij volledig automatische systemen meten sensoren de omstandigheden van ruimtes om hierdoor een

aantal toepassingen te bedienen. Lichtsensoren en temperatuursensoren zijn hiervan de meest bekende voorbeelden. Deze integratie heeft voordelen op gebied van comfort, veiligheid, efficiëntie en energie. Concrete voorbeelden van comfort zijn bijvoorbeeld de regeling van de temperatuur in de verschillende woonruimtes, het automatisch aanspringen of dimmen van de verlichting of het openen van de garagepoort. Het veiligheidsgevoel van de bewoners wordt vergroot door de aanwezigheid van een parlofoon met camera, een inbraakalarm of bewakingscamera’s. Er wordt efficiënter gebruik gemaakt van energie

39


Links: Architect Philip Mortelmans koos voor een open as doorheen de woning. Hier een blik op de televisieruimte, met erachter een kantoor, een grote inkomhal, inbouwkasten en de toegang tot de kelder en de garage. Rechts: Op maat gemaakte en ingebouwde luidsprekers zorgen voor een prachtige geluidskwaliteit van audio en videobestanden.

Links: Sensoren in de gangen van de woning zorgen ervoor dat het licht aangaat van zodra er iemand langskomt. Rechts: Er zijn twee controlepanelen in de woning - één per etage - waardoor alle domotica-elementen kunnen bediend worden, van verlichting, en bewakingscameras tot gordijnen en muziek.

(de verwarming wordt op nachtstand gezet als er niemand thuis is, bijvoorbeeld) of water (er stroomt enkel water uit de kraan als er iets wordt onder gehouden). Van Havere biedt de mogelijkheid om het volledige project management van een domoticainstallatie op zich te nemen. De eerste fase is de kennismaking: hierbij wordt er vooral nagegaan wat u van domotica verwacht, wat uw wensen zijn en welk budget u voor ogen heeft. Er wordt hierbij rekening gehouden met uw voeling met techniek: het heeft immers geen zin om iets erg complex op te bouwen als u zich hierdoor niet comfortabel gaat voelen. Vervolgens wordt er een ontwerp gemaakt van de gewenste elementen: verlichting, audio, video, beveiliging, communicatiesystemen, enz. Er wordt voor gezorgd dat dit alles perfect in uw interieur kan worden geïntegreerd. Hiervoor zal er nauw met uw aannemer of architect worden gewerkt op basis van een voorontwerp. Een eigen team van technici en elektriciens verzorgen de installatie: alle kabels, verlichtingsarmaturen, televisies, luidsprekers ... Ook de programmatie van

40

de verlichting, verwarming, bediening en alle andere systemen wordt voor u gedaan. Beeld & Klankstudio Van Havere geeft u de nodige uitleg én bezorgt u een op-maat gemaakte handleiding. Vanzelfsprekend zijn de zorgvuldig opgeleide technici na de installatie nog beschikbaar gedurende een controleperiode om aanpassingen in de programmatuur door te voeren. Tenslotte is er een support-service waarbij kan gekozen worden voor een service-contract waardoor aanpassingen op het systeem vlot verlopen. (*) bron: Kenniscentrum Domotica en Slim Wonen

Beeld & Klankstudio Van Havere Essenhoutstraat 52-56 2950 Kapellen T. 03 664 75 68 www.vanhavere.be www.philipmortelmans.be


GET YOUR EXCLUSIVE MULTI-ROOM AUDIO PACKAGE!

iPhone & iPod compatible

+ 500 SONGS

De revolutie binnen de Multi-room audio systemen is nu in package vorm verkrijgbaar. Al 40 jaar lang ontwikkelt Crestron systemen die de manier van werken en leven op revolutionaire manier beïnvloeden. Met het Crestron Studio Multi-room audio systeem is het niet anders! Sluit op eenvoudige manier je audio apparaten en boxen aan op het centrale systeem, en je geniet door de bijgeleverde muziek meteen van de beste kwaliteit over je hele woning. Je hifi keten, je PC, je Ipod, je Multi media harde schijf, …, alles is nu razend snel toegankelijk via hetzelfde apparaat. Geen tientallen afstandsbedieningen meer en tevens een ongeëvenaarde kwaliteit en luxe, daar zorgt het Multi-room audio package van Crestron Studio voor. Bovendien kan je op een later tijdstip makkelijk uitbreiden naar besturing van bijvoorbeeld video, licht, klimaat, beveiliging... Probeer het zelf live uit bij beeld-en klankstudio Van Havere en surf naar onze website voor meer informatie. www.crestronstudio.com

Beeld- en Klankstudio Van Havere Hoevensebaan 99 2950 Kapellen


Gène Bervoets: Tekst: Sven De Potter

42

eclectisme in de woonomgeving


Interview Gène Bervoets is wat je noemt un uomo universale... We kennen hem allemaal van zijn rollen in De Kinderen Van De Windt, De Zaak Alzheimer, Loft, de SM-rechter en van zijn passie voor koken, die hij graag etaleert in Gentse Waterzooi en De Mosterd van Abraham. Maar, Gène Bervoets is bovenal een passioneel mens, een Sinjoor in hart en nieren die zijn stad graag ziet, maar haar streng en rechtvaardig behandelt. En een reiziger die zijn metropool graag verlaat, maar er even graag terug thuiskomt. Al die eigenschappen vinden we terug in zijn woonomgeving, waar hij zich omringt met mooie dingen, tastbare herinneringen aan verre reizen en zich graag wentelt in een bonte mix van strakke designelementen, oude rekwisieten uit voorbije voorstellingen en kleurige prullaria uit alle uithoeken van de wereld. Twenty Two ging op de koffie en liet zich verbazen door een lekker bakje internationale troost, ... “Twenty Two is toevallig mijn leeftijd,” lacht Gène Bervoets. “Ik heb ooit voor mijn 22ste verjaardag van een vriendin een gedicht cadeau gekregen en ik heb me voorgenomen om sindsdien niet ouder te worden. Het is een gedicht van Vladimir Maiakovsky, een dichter die tijdens het bewind van Stalin een beetje als het geweten van de Russische Staat beschouwd werd: ‘Je n’ai pas dans l’âme un seul cheveu gris, ni non plus de tendresse sénile! Je fais raisonner du tonnerre de ma voix, et j’avance dans la beauté de mes vingt-deux ans.’ ... Het geeft aan dat Gène Bervoets altijd de spelende man zal blijven, de woorden van Jacques uit Shakespeare’s As You Like It indachtig: All the world’s a stage, and all the men and women merely players... Maar we gingen het even hebben over Antwerpen, parel aan de Schelde. . “Als ik het woord Antwerpen hoor, dan denk ik meteen aan de Schelde, en aan het feit dat ’t Stad enkel aan de rechteroever ligt en er geen stad te vinden is aan de andere kant van de stroom. Onbegrijpelijk eigenlijk. Elke zich respecterende stad die aan een stroom ligt, heeft een linker- en een rechteroever, maar in Antwerpen niet. Verder denk ik aan de kathedraal die geen kathedraal is, maar eigenlijk een niet-afgewerkte dom en vreemd genoeg komt ook de Grote Markt op mijn netvlies, een plek waar ik na lange reizen af en toe ga zitten om te kijken naar Brabo en het stadhuis. En den Beerschot, natuurlijk, de ploeg van ’t Stad. (lacht). Maar hoe groot mijn liefde voor die ploeg is, toch zou ik graag hebben dat er een Antwerpse ploeg ontstaat. Ik vind het verder ook tijd dat de stad wat meer groen krijgt; dat er bruggen komen over de Schelde en de stad in

alle opzichten moderner wordt. De heraanleg van de kaaien is een stap in de goeie richting, net zoals het justitiepaleis. Ik vind dat een geslaagde constructie, maar toch nog te klein en te laag. Qua design vind ik die golven wel wat hebben, maar naar mijn gevoel mocht het toch nog iets majestueuzer.” Vind je het een gedurfd design, dan? Het gebouw heeft heel wat kritiek te slikken gekregen,... Gène Bervoets: “Niet echt. Het Guggenheimmuseum in Bilbao, dat is pas gedurfd. Maar veel heeft ook te maken met het prijskaartje dat aan zo’n bouwwerk vasthangt: als een Rogers het justitiepaleis komt bouwen, heb je te maken met een gerenommeerde naam waarvoor je betaalt. Ik denk dat we vanuit een sterke traditie vooruit moeten durven te kijken en niet mogen blijven hangen in de grote successen van de Gouden Eeuw, met de Rubensen en Van Dijcks, ... die tijd is echt voorbij. Ik ben trouwens bezig met een project, dat een aantal facetten van de maatschappij moet overstijgen, maar het is niet makkelijk om dat van de grond te krijgen: de Antwerpenaar is doorgaans nogal koppig en niet meteen bereid tot samenwerking. Bovendien wil hij niet te horen krijgen hoe hij iets best aanpakt. Best interessant hoor, maar die houding staat veel in weg.” Die diepgewortelde koppigheid zal wel iets te maken hebben met het verleden: de Spaanse bezetting en de val van Antwerpen werkt nog een beetje na... Bervoets: “Absoluut. Dat is een probleem: veel Antwerpenaren denken dat we nog in die tijden leven; toen was Antwerpen een wereldstad, maar we hebben het verspeeld aan Amsterdam. Heel vaak is het zo dat Antwerpenaren ongelooflijke kansen laten

43


liggen, omdat ze vaak denken dat de zaken al in orde zijn, voor ze er goed en wel aan begonnen zijn. Een beetje overmoed en hoogmoed, als je het mij vraagt. En dat houdt heel wat vooruitgang tegen.” En nu was er de hetze met de Oosterweelverbinding... Gène Bervoets: “Ook weer een hele discussie, ja. Ik weet niet wat er uiteindelijk zal gebeuren, maar ik vind het wel boeiend wat er gaande is. Ik heb gemerkt dat er heel wat meer nuanceringen zijn dan ik aanvankelijk dacht en dat er meer bij komt kijken dan wat je nu allemaal hoort. Het grote probleem – voor mij – is dat het weer een brug is die niet over de Schelde loopt, alweer een stadsvergroting tegengaat en het verkeer binnen de stad houdt. In dat opzicht ben ik wel erg te vinden voor stadsverkeers-modellen zoals in Rome, Madrid, Berlijn, ... Het verkeer is er veel wendbaarder dan hier, neem nu Rome: het rijdt er vol toeristische busjes die om de zoveel minuten passeren. Ik snap niet dat zo’n plan ook niet in Antwerpen kan. Maar ik denk dat onze burgemeester capabel genoeg is om die plannen te verwezenlijken.” Je woont hier mooi en je hebt je huis aangekleed met een bonte mix van leuke spullen. Eclectisme is hier absoluut van toepassing... Gène Bervoets: “Door een heel goeie vriend, de totaaldesigner Karim Osmani, ben ik zelf wat geïnteresseerd geraakt in design. Hij heeft onder meer Strantwerpen op zijn conto staan, maar ook

44

de Mogador, de Ferrier, ... maar is nu hoofdzakelijk bezig in Marroko en Bangkok. Voor ik aan mijn acteursopleiding begon, heb ik een opleiding tot kunstschilder gevolgd. Ik heb altijd al interesse gehad in esthetiek, dus design zegt me wel iets; ik beschik echter niet over de centen om me te omringen met alleen maar design. Ik zou dat ook niet willen. Ik heb nu wel een vintage Maarten Van Severen-sofa staan die ik toevallig op de kop heb kunnen tikken en opnieuw heb laten overtrekken met een bekleding die vooral gebruikt wordt voor tuinmeubelen. Ook een idee van Osmani. Voor de rest mogen er in mijn interieur moderne elementen staan, maar ik moet ook een ziel voelen. Ik vind dat je je eigen stijl en smaak niet ondergeschikt mag maken aan design. Mijn vriendin en ik combineren oud en nieuw: onze mahoniehouten eettafel moet je zoals een oude auto aanzwengelen om ze langer te maken. Geen design, neen, maar wel enorm charmant. En kijk naar onze stoelen: die zijn niet meteen heel erg duur, maar we hebben onze keuze gebaseerd op wat ze in El Bulli gebruiken, het bekendste restaurant ter wereld. Ik zou wel graag een Eames-stoel in mijn bezit hebben, maar ik vind die nogal prijzig. Ik hecht veel meer belang aan persoonlijke spullen met een geschiedenis, zoals een afvalemmertje uit Spanje. Er hangt een verhaal aan, en dat vind ik belangrijk. Onlangs heb ik een kunstwerk gekocht van Thierry De Cordier, waar ik van denk ‘Was dat niet veel te duur?’, maar het was iets dat zowel mijn vriendin als ik al heel lang wilden. En je af en toe een folietje veroorloven, dat moet toch kunnen?


Wanneer u bij bouwen of verbouwen kiest voor natuursteen, dan wilt u rekenen op het vakmanschap, de professionaliteit en het aanbod van uw tegelbedrijf. Tegelbedrijf Van Riel heeft een enorme keuze, goed opgeleide plaatsingsdienst en ruim 60 jaar ervaring op gebied van natuursteen. Marmer, zandsteen, leisteen, graniet, ... samen met Stone vinden we precies wat in uw plannen past.

Tegelbedrijf Van Riel

3 generaties vakmanschap!

Miksebaan 5 2930 Brasschaat Tel. 03 651 80 27 Fax. 03 653 12 26 www.tegelsvanriel.be

Autostrade 30 1840 Londerzeel Tel. 052 31 76 00 Fax. 052 31 76 99 www.stone.be


dat er in een huis geleefd wordt; ik kom soms terecht in grote huizen waar het lijkt alsof er geen mensen in geweest zijn. Alles staat er quasi perfect. In Granada, meer bepaald in het Albassin, vind je grotwoningen van zigeuners: ik heb zelden in zulke uitnodigende en aangename ruimten vertoefd. Vreemd, hé. Prullen hebben voor mij vaak evenveel of zelfs meer waarde, zoals die Romeinse maskers die op de kast staan: je zou zeggen dat die in plaaster gegoten zijn, maar eigenlijk is het epoxy. Ook gebruikt voor een theaterproductie, net zoals het schilderij dat je hier ziet hangen... dat ben ik, geënt op mijn grootvader. Waar ik wel van hou is Emery in de Reyndersstraat: zij verkopen nogal veel Arabische en Berber-Maghrebspullen, wat ik ten zeerste kan appreciëren.”

Al laat ik zulke dingen niet mijn leven bepalen. Kijk, in de weekendbijlage van de krant De Morgen staat altijd wel reclame voor design. Dat bevalt me wel, maar ik ga me niet verliezen in de aanschaf van enkel design...” Het is zoals je al aangaf: een aantal unieke stukken kunnen je interieur verrijken, terwijl alleen maar design vooral de persoonlijkheid van de ontwerper binnenbrengt... Gène Bervoets: “Ik vind het ook zo moeilijk om daar keuzes in te maken. Die Van Severen-sofa past hier, toevallig, maar ik kan me niet voorstellen dat je zowel Eames, Jacobson, Starck, Le Corbusier in je huis hebt staan... het lijkt me niet mogelijk om je echt thuis te voelen als je je enkel met design omringt. De setting van de film Loft was ook heel strak, minimalistisch... ik heb een paar vrienden die zo leven, maar ik kan me daar niet in vinden. Ik ben er veel te chaotisch voor én ik vind dat je moet voelen

46

Veel mensen kennen je van je kookavonturen voor De Mosterd van Abraham. Ik had gedacht in een hypermoderne keuken terecht te komen, maar dat is niet zo... Gène Bervoets: “Neen, maar wel heel erg functioneel. Kijk, ik heb veel potten, in allerlei soorten en maten, waaronder ook een groot deel tajines. Ik beschouw dat ook als design, zonder dat er een bekende naam aan verbonden is. Ik heb zo twee lampjes, gekocht op een markt in Marrakech, die heel weinig kosten. Wel, ik heb ze onlangs zien staan bij Flamant, en ze kosten stukken van mensen. Ik heb die al heel lang; zo zie je maar dat je moet wachten tot iets tot design gebombardeerd wordt. Potten van Demeyere, speciaal gekocht voor inductievuren. Ik kook bijna uitsluitend op inductie, maar voor bereiding in aarden potten gebruik ik echt vuur. Maar inductie vind ik heel handig, zeker voor het bereiden van fonds, want je kan iets twee dagen laten staan op een heel lage stand, met een verbluffend resultaat. ” En het is nog altijd dat wat telt...


Creatieve ideeën en oplossingen voor uw interieur

In onze showroom kan u terecht voor stapels interieurideëen. Het unieke aanbod bestaat uit meubels, verlichting en textiel van alle bekende en toonaangevende merken. Vooral in woontextiel (tapijten, gordijnstoffen, etc.) heeft Contrast een ruime ervaring opgebouwd. In het eigen ontwerpbureau wordt, al of niet samen met uw architect, werk gemaakt van de renovatie en inrichting van winkels, kantoren en privéwoningen. Samen met onze eigen plaatsingsdienst, kunnen wij elk project voor u tot in de kleinste details verzorgen.

niets is ons te gek!

meubels verlichting tapijt & textiel totaalinrichting

nil nobis absurdum!

Contrast Wooninrichters - Scheldestraat 13 / Riemstraat 22c, 2000 Antwerpen - tel : 03/248 82 82 - fax : 03/248 44 90 info@contrast-wooninrichters.be www.contrast-wooninrichters.be


Wim Tellier De link tussen kunst en fotografie is er één die op z’n minst niet evident kan genoemd worden. Om van fotografie kunst te maken was er in het verleden geregeld een discussie nodig tussen kunstenaars, critici, publiek en fotografen. Maar fotografie kan een middel zijn om een artistiek concept te realiseren, waardoor het meer dan een zuivere weergave van iets wordt. Vaak wordt fotografie gebruikt door kunstenaars - denk maar aan Luc Tuymans of Michaël Borremans - die er de basis van hun werk in vinden. Een fotograaf die de transitie naar kunstenaar ten volle heeft ondergaan, is de Antwerpenaar Wim Tellier. Wim Tellier heeft een uitstekend oog. Hij is autodidact. Al heel vroeg in zijn carrière maakte hij opmerkelijke vergrotingen van de onderwerpen die hij fotografeerde. Hij realiseerde hiermee een confrontatie van het onderwerp met de bezoekers

48

van zijn exposities. Het is dankzij deze interactie dat een kunstenaar erin slaagt om een boodschap naar het publiek over te brengen. Er is echter een verschil met andere artiesten. Daar waar vele kunstenaars de bezoekers achterlaten met enkel een boodschap, engageert Wim Tellier zijn publiek. Een betekenis geven aan een kunstwerk is soms artistiek gezien al voldoende, ongeacht wat die is, maar Wim Tellier maakt duidelijk met zijn werk dat hij misschien wel iets verwacht van zijn publiek. Zorgen dat de aarde leefbaar blijft, bijvoorbeeld. Wanneer we hem vragen of hij een voorbeeld heeft, verwijst hij naar de Canadese fotograaf Gregory Colbert, omdat deze het publiek massaal op de been krijgt. Colbert slaagde erin om met ‘Ashes and Snow’ - een fotoreeks waaraan hij meer dan tien jaar werkte en waarin hij de harmonie tussen mens en dier op een


Kunstenaar-fotograaf bekostigen, werd het werk verdeeld in 600 panelen die afzonderlijk werden verkocht. De belangstelling voor W-Wish was enorm en ook in het buitenland werd de afbeelding enthousiast onthaald. Het grote publiek leerde de kunstenaar vooral kennen door ‘Protect 7/7’. Het is Wim Telliers’ manier om mensen wakker te schudden aangaande de opwarming van de aarde. Het was een enorm project dat hem naar alle uithoeken van de wereld bracht en waarbij hij de hulp inriep van duizenden kinderen uit de lagere school... Voor de locatie van zijn project koos hij de enige nog ongerepte plaats in de wereld; een plaats die echter ook enorm kwetsbaar is ... In het voorjaar van 2009 liet hij 6 gigantische mannen, één van elk bewoond continent, zonnebaden op een deken van kindergezichten. In de zon liggen mag dan een doodgewoon gegeven zijn, maar zeker niet op de plaats waar de hij ze neerlegde: Antarctica. De zes samengestelde beelden zijn gigantisch groot:

zeer gestyleerde manier weergaf - miljoenen mensen naar zijn tentoonstellingen te lokken. Wim Tellier realiseert enorme foto’s en fotocollages. Zijn eerste tentoonstelling hield hij, nu acht jaar gelden, in restaurant 1200 ASA, waar een serie landschapsfoto’s te zien waren, die hij maakte tijdens een 6 maanden durende reis door Australië, NieuwZeeland en Tonga. Hij kwam voor het eerst uitvoerig in de media wanneer hij in het najaar van 2006 op de grote markt van Antwerpen een 600 vierkante meter grote foto legde van zijn pasgeboren baby, onder de projectnaam W-Wish. De baby rustte op een tapijt van badeendjes, die zorgvuldig werden gefotografeerd. Vanop de grond bekeken, kon men het tapijt van eendjes goed zien, maar pas vanop een zekere hoogte werd het mogelijk om een overzichtsbeeld van het kunstwerk te krijgen. Om het geheel te

49


toekomst van onze planeet’. De symboliek van ‘Protect 7/7’ is niet mis te verstaan: de huidige generatie rust op de jeugd, aan wie ze de aarde achterlaat. Er dient wat te worden gedaan om het smelten van de polen tegen te gaan en de opwarming van de aarde te stoppen. Het ruim 3 ton wegende kunstwerk vormde de eerste expositie ooit op het zevende continent en was opgesteld vlakbij de Zuidpool basis Prinses Elisabeth. Nadien was het te bewonderen in Antwerpen en New York. De zes foto’s werden nadien in stukken van 80 bij 80 cm versneden en verkocht als kunstobject. De opbrengst hiervan was om de gigantische investeringen die het project met zich meebracht te bekostigen, maar ook om de International Polar Foundation van poolspecialist Alain Hubert te ondersteunen. Deze organisatie verricht wetenschappelijk onderzoek naar het leven op de polen en de klimaatsveranderingen die de planeet ondergaat. iedere foto is 40 bij 20 meter en de totale oppervlakte van de expositie is ruwweg zo’n 3 hectare! De geportretteerde mannen zijn oudere heren die nagenoeg naakt op een lappendeken liggen van 4500 kinderen. De kinderen werden door Wim Tellier gefotografeerd nadat zij voor hem een tekening maakten op plexiglas met als thema ‘dromen en de

50

Vandaag is de kunstenaar al weer aan een volgend project aan het werken, maar veel wil hij hierover voorlopig niet kwijt. Hij vertrouwde ons toe dat hij al een denktank heeft samengesteld en dat de zoektocht naar partners alweer is begonnen. Eén ding is echter zeker: hij zal de uitstekende reputatie die de Belgische hedendaagse kunst heeft, alleen maar versterken.


Verhuur • Personenwagens • Bestel-en vrachtwagens • Mobilehomes • Paardenvervoer • Ladderliften • Bouwkranen

Transport

Verhuis

• transport • meubeldistributie • Kraanvervoer • Koerier • Opslag

• Particuliere verhuizingen • Bedrijfsverhuizingen • Full Service verhuizingen • Internationale verhuizingen • Meubel- en archiefbewaring • Ladderliften • Verhuisdozen en beschermmaterialen

DE ROECK Straatsburgdok, Noordkaai 21-22 (nabij Metropolis) - BE-2030 Antwerpen T 03 546 73 60 • F 03 233 80 33 • E info@deroeck.be


Twenty Two  
Twenty Two  

Twenty Two 5th edition

Advertisement