Page 1

Dit doe ik 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ICT

...en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij?


3


Heb je er wel eens aan gedacht om een bèta/technische studie op de universiteit te gaan doen? En weet je eigenlijk niet goed welke studies er allemaal zijn? Lees dan de verhalen van deze 10 enthousiaste vrouwelijke studenten die allemaal hebben gekozen voor een boeiende bèta/technische studie. Zij vertellen je meer over hun motivatie, geven voorbeelden over wat de studie inhoudt en wat zij er zo interessant en uitdagend aan vinden.


10

studentes over hun studie

1 Pien studeert Biomedische Technologie 2 Tess studeert Industrieel Ontwerpen 3 Sanne studeert Informatica

6

8

4 Ingrid studeert Civiele Techniek 5 Nina studeert Wiskunde

4

10

12

6 Kirsten studeert Technische Bedrijfskunde 7 Valerie studeert Aardwetenschappen

14

16

8 Juultje studeert Natuur- en Sterrenkunde

18

9 Margo studeert Life Science & Technology

20

10 Miriam studeert Kunstmatige Intelligentie

22

Wil je meer weten over beroepen in bèta/techniek? Neem dan eens een kijkje op www.ditdoeik.nl. Daar vind je foto’s, filmpjes én verhalen van vrouwen en mannen met een beroep in bètawetenschap, techniek en ICT!


4 4

Pien Koopmans ... ... studeert Biomedische Technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Je kunt deze studie ook volgen aan de Universiteit Twente.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Mechteld Onderzoeker Bestralingsapparatuur, of kies bij ‘Maak selectie’ Mens & Medisch.


1

55

Biomedische Technologie

Zelf-reparerend lichaam Tijdens een beroepenavond kwam ik in aanraking met Biomedische Technologie. De combinatie van het medische en het technische boeide me. De opleiding trekt steeds meer studenten aan. In mijn eerste jaar waren we met 90 studenten, nu zijn er 150 eerstejaars; evenveel jongens als meisjes. Bij Biomedische Technologie hebben we projectgroepen en colleges. In de colleges krijg je theorie, in de projectgroepen ben je steeds acht weken bezig met het oplossen van vraagstukken die gerelateerd zijn aan de praktijk. Je zoekt bijvoorbeeld naar een manier waarmee tumorcellen herkend kunnen worden met een MRI-scanner. De opleiding is breed: Je krijgt vakken zoals mechanica en werktuigbouwkunde, waarbij wordt ingegaan op het effect van krachten op (menselijke) gewrichten. Het vak informatica is belangrijk: je gebruikt het om te berekenen wat het effect zou kunnen zijn van een medische ingreep. Bij het vak natuurkunde krijg je onder andere stromingsleer van de bloedvaten, waarbij we voorspellen hoe groot de kans is dat de aorta knapt. Voor die tijd moet je opereren! Bij scheikunde leren we over processen in het lichaam en over hoe het lichaam reageert op bepaalde combinaties van toegediende medicijnen. Ik hoop dit jaar mijn bachelor af te ronden. Daarna wil ik me tijdens mijn master specialiseren in botten en botregeneratie: het biologische proces waarbij op natuurlijke wijze botweefsel wordt aangemaakt of vervangen. Die materie vind ik erg interessant: het liefste verdiep ik me in innovaties die ervoor zorgen dat het lichaam zichzelf repareert. Na de studie ga ik waarschijnlijk als medical engineer werken in een ziekenhuis en ga ik me bezighouden met het klinisch onderzoeken van patiĂŤnten. Maar je kunt met de studie ook prima in het bedrijfsleven terecht!

Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B en Natuurkunde), EM (met Wiskunde B en Natuurkunde) of CM (met Wiskunde B en Natuurkunde).


6

Tess van der Kolk ... ... studeert Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Je kunt deze studie ook volgen aan de TU Eindhoven en de Universiteit Twente.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Rifca Interaction Designer of Els Spelontwerper.


7

2

Industrieel Ontwerpen

Duizendpoot Eigenlijk wilde ik Geneeskunde studeren, maar daar was ik drie keer voor uitgeloot. Bewegingswetenschappen of Biomedische Wetenschappen waren voor mij geen goede alternatieven. Als het geen Geneeskunde kon worden, dan wilde ik iets creatiefs. Dat past bij me, ik ben bijvoorbeeld gek op fotograferen! De studie Industrieel Ontwerpen is een studie waarbij cultuur, techniek, kunst en mensen samenkomen. Industrieel Ontwerpen is creatief en gaat over de menselijke interactie met een product. Industrieel Ontwerpen zie je overal in terug: de stoel waarop je zit, de fiets waarop je fietst. Bij deze studie krijg je naast hoorcolleges veel vakken waarbij je ontwerpen maakt die direct gebruikt zouden kunnen worden. Ik heb onder andere het transportmiddel ‘Doggy’ ontworpen voor de bloedafname-afdeling van een ziekenhuis. Daarbij moest ik rekening houden met de technische mogelijkheden, de gebruiksvriendelijkheid, de vormgeving, de marktvraag én natuurlijk de wetgeving waar het transportmiddel aan moest voldoen. Er komt dus veel kijken bij het ontwerpen van producten: techniek, vormgeving, productie, assemblage en marktpotentie. Een industrieel ontwerper is een duizendpoot! Je krijgt tijdens de opleiding technische vakken, business vakken en creatieve vakken (over techniek, cultuur en gebruikers). Ook leer je te presenteren, te plannen en in een groep te werken. Soms heb je discussies en interessante gesprekken met medestudenten over hoe een stoel verbeterd kan worden of over hoe hij geproduceerd is; het ontwerpen houdt dan ook nooit op! Als ik klaar ben met de opleiding zou ik het liefste als freelancer producten gaan fotograferen voor bedrijven én medische producten ontwerpen en verkopen.

Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B en Natuurkunde), EM (met Wiskunde B en Natuurkunde) of CM (met Wiskunde B en Natuurkunde).


8

Sanne Maasakkers ... ... studeert Informatica aan de Universiteit Utrecht. Je kunt deze studie ook volgen aan de Universiteit Leiden, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Anne Informatie-analist, of Lidwine ICT-onderneemster.


9

3

informatica

Hobby met toekomst Op de basisschool verveelde ik me. Alles ging me makkelijk af, met de plusboekjes was ik snel klaar. Ik heb mezelf leren programmeren en toen ik tien jaar was maakte ik al websites. Op de middelbare school ging ik daarmee door. Ik leerde programmeertalen, zoals HTML, CSS, PHP, JavaScript, en maakte met de Objective-C-programmeertaal apps voor de Iphone. In die tijd ben ik een bedrijf begonnen voor web- en mobiele applicaties, Apprize, dat sinds een jaar geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel. Toch zag ik programmeren als een hobby, niet als een serieuze optie voor de toekomst. Ik ben toen Technische Bedrijfskunde gaan studeren. Niet vreemd dat ik toch van studie ben veranderd. Informatica is een geweldige studie! Alle studenten hebben dezelfde passie en hobby. Iedereen maakt wel spelletjes en websites of bouwt aan computers. Voor een deel gaat Informatica gelijk op met de opleiding Game Technologie. In totaal zijn we met 200 eerstejaars: 110 bij Game Technologie en 90 bij Informatica. Bij Game Technologie zijn er net iets meer meisjes te vinden dan bij Informatica. Samen hebben we een studievereniging, Sticky, waar ik veel meisjes tegenkom. Bij de studie Informatica krijg je de ruimte om je opleiding zelf in te vullen. Je mag kiezen tussen vakken en je kunt de studie in- en aanvullen met vakken die je interessant vindt. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor het vak webtechnologie en volg extra vakken bij Informatiekunde. Je doet vaak projecten en dat gebeurt altijd in teams. We hebben bijvoorbeeld met het vak imperatief programmeren het programma Paint nagemaakt. Ik leer veel, niet alleen andere programmeertalen maar ook over hardware, waar ik eigenlijk geen weet van had. Vervelen doe ik me echt niet meer!

Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B), EM (met Wiskunde B) of CM (met Wiskunde B).


10

Ingrid van den Brink ... ... studeert Civiele Techniek aan de Universiteit Twente. Je kunt deze studie ook volgen aan de TU Delft.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Janneke Projectcoรถrdinator, of Solmaz Lichtontwerper.


11

4

civiele techniek

Overstromingen voorkomen Ik wist al in de vierde klas dat ik iets technisch wilde gaan studeren. Per toeval stuitte ik op Civiele Techniek. Ik was naar verschillende meeloopdagen geweest, zoals van Bouwkunde en Technische Bedrijfskunde. Daar hoorde ik van Civiele Techniek, een opleiding waarin je grote projecten leert ontwerpen, realiseren ĂŠn onderhouden. Zoiets leek me geweldig! De basisvakken van de studie Civiele Techniek zijn onder andere wiskunde, materiaalkunde, mechanica en stromingsleer van water. We hebben hoorcolleges, gevolgd door projecten waarin je de theorie toepast op concrete problemen: Wat kun je bijvoorbeeld doen als er zoveel regen is gevallen dat een rivier dreigt te overstromen? Is het dan verstandiger om een dijk te verleggen of om een wateropslaggebied aan te leggen? Onze projectgroep heeft technische berekeningen gemaakt waarbij we rekening moesten houden met de belangen van de betrokken groepen, zoals milieugroepen. Want ook management is een belangrijk aspect van de studie. Dat zorgt voor een leuke afwisseling, en maakt de studie realistisch en zinvol! Ook hebben we een multifunctionele basisschool ontworpen, waarbij we tegemoet kwamen aan de eisen van bijvoorbeeld ouders, leerkrachten en leerlingen en zorgden we voor de juiste vergunningen. De medestudenten in mijn jaar zijn allemaal leuke mensen. En ik zit bij het damesdispuut Palette, dat elke week borrelt. Het lijkt me bijzonder om later zelf een groot en complex project te managen, waarbij overstromingen worden voorkomen. Daarbij wil ik samenwerken met deskundigen vanuit verschillende disciplines. Dan hoop ik met mijn technische en managementachtergrond het verschil te kunnen maken!

Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B en Natuurkunde), EM (met Wiskunde B en Natuurkunde) of CM (met Wiskunde B en Natuurkunde).


12

Nina de Bakker ... ... studeert Wiskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Je kunt deze studie ook volgen aan de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit Utrecht, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Marlouke Planner KLM, of Sanne Forensisch Onderzoeker.


13

5

Wiskunde

De wereld begrijpen Bij het vak wiskunde op de middelbare school wilde ik weten welke redenatie er nou eigenlijk achter zit. Dat kom je te weten als je wiskunde studeert! Eerst dacht ik dat je met de studie Wiskunde alleen docent kunt worden, maar dat is niet zo. Wiskundigen werken overal en zijn vanwege hun analytisch denkvermogen gewild voor managementfuncties. Bij een excursie naar de NS zagen we hoe je bijvoorbeeld als wiskundige spoorkaarten maakt of plannen opstelt om treinpersoneel, dat aan het eind van de werkdag per trein moet aankomen in de eigen woonplaats, optimaal in te zetten. Ik zit in mijn derde jaar en we zijn met veertig studenten. Vrijwel elk vak heeft hoor- en werkcolleges. Bij hoorcolleges krijg je uitleg over de lesstof, tijdens werkcolleges maak je er opdrachten over. Dat doen we het liefst samen, want dan kun je elkaar helpen als je ergens niet uit komt. Ik snap nu veel meer van de wiskunde, eigenlijk van de hele wereld, dan dat ik me had kunnen voorstellen! Op de middelbare school moet je bij het vak wiskunde ‘dingen aannemen’, tijdens de studie leer je het redeneren erachter. Je gaat bewijzen waarom een berekening goed of fout is. Volgend jaar ga ik de minor educatie doen, waarmee ik mijn tweedegraads onderwijsbevoegdheid behaal. Als het bevalt, wil ik ook mijn eerstegraads bevoegdheid behalen zodat ik in de bovenbouw van havo en vwo mag lesgeven. Maar misschien ga ik wel iets anders doen. Ik geef nu studievoorlichting aan scholieren en dat vind ik leuk. Het zou zomaar kunnen dat ik daar meer mee ga doen.

Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B), EM (met Wiskunde B) of CM (met Wiskunde B).


14

Kirsten Schrotenboer ... ... studeert Technische Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Je kunt deze studie ook volgen aan de Universiteit Twente en de TU Eindhoven.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Naomi Procesmanager KLM of kies bij ‘Maak selectie’ Market & Money.


15

6

technische bedrijfskunde

Productie en processen optimaliseren Technische Bedrijfskunde sprak me aan door de combinatie van techniek en management. Het sloot mooi aan op mijn profiel: NG met economie. De studie beviel me direct zo goed dat ik niet eens heb meegedaan met de naloting voor Tandheelkunde, waar ik eerst aan dacht. Ik ervaar Technische Bedrijfskunde helemaal niet als zeer technisch. De rode draad door de studie is dat je kijkt naar de productielijn en de bijbehorende producten en processen die kunnen worden verbeterd. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe je de winst van een bedrijf kunt verhogen en hoe je tegelijkertijd kunt voldoen aan alle behoeften van de klant. Of hoe je machines zo in een fabriek kunt opstellen dat je verschillende producten kunt maken met een zo kort mogelijke doorlooptijd. De studie is breed, je krijgt van alles wat: technische vakken met hooren werkcolleges en toegepaste vakken waarbij je bezig bent met casussen. Vaak doe je opdrachten samen met medestudenten. Een spannende opdracht was het bedenken van een innovatie voor een bedrijf dat je zelf mocht uitkiezen. Je moest nagaan of er een marktvraag voor het product was en wat de kosten zouden zijn. Met z’n drieën hebben we voor Philips het product ‘draadloze elektriciteit’ bedacht en er een verslag over geschreven. Voor mij is het feit dat de opleiding breed is misschien ook een valkuil: je kunt er zoveel kanten mee op dat ik het lastig vind om te kiezen. In ieder geval vind je wel makkelijk een baan!

Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B), EM (met Wiskunde B) of CM (met Wiskunde B).


16

Valerie van der Meij ... ... Valerie studeert Aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Je kunt deze studie ook volgen aan de Universiteit Utrecht.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Janne Aardwetenschapper of Kike Geoloog.


17

7

aardwetenschappen

Moderne avonturiers Aardwetenschappers zijn eigenlijk moderne avonturiers, de studie past bij mensen die nieuwsgierig zijn naar de wereld. Want er is zoveel nieuws te ontdekken! Tijdens de hele opleiding ben je veel op pad om dingen te bekijken en zelf onderzoek te doen. Alle vakken zijn een combinatie van theorie en praktijk. Gaat het over hydrologie, de studie naar het gedrag en de eigenschappen van water, dan ga je bijvoorbeeld de duinen in. Aan het eind van het eerste jaar doe je zelfs met een groep een maand veldwerk in Spanje. Je brengt een gebied in kaart, je kijkt hoe het water stroomt en welke gesteentes er zijn. De opleiding is klein, we zitten met ongeveer vijftig mensen in een jaar. Er zijn evenveel jongens als meisjes. Iedereen is begaan met de opleiding. Heb je ergens veel interesse in, dan doen docenten hun best om ervoor te zorgen dat je die dingen kunt doen. De studie is breed: alle natuurwetenschappelijke aspecten van de aarde komen aan bod. Na een jaar met oriënterende vakken als het algemene systeem van de aarde, de eigenschappen van gesteente, het klimaat, milieuonderzoek en global change, kies je in het tweede jaar voor een richting. Ik heb gekozen voor de fysische richting, die ingaat op de processen die het landschap vormen. Na het zien van de documentaire ‘Blue gold world water wars’ heb ik besloten na mijn master nóg een master te doen: Water Science & Management. Ik ben geïnteresseerd in duurzaamheid en ik zat ook in de werkgroep Jong & Duurzaam van de Nationale Jeugdraad. Het lijkt me inspirerend en nuttig om later bij een organisatie te werken die waterprojecten in ontwikkelingslanden helpt te realiseren.

Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Natuurkunde), EM (met Natuurkunde en Scheikunde) of CM (met Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde A of Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B).


18

Juultje Kok ... ... studeert Natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Je kunt deze studie ook volgen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Utrecht.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Wieteke Nanotechnologie of Floor Directeur.


19

8

Natuur- en sterrenkunde

Mooiere werkelijkheid Ik dacht eraan om twee studies te doen: Natuurkunde en Wiskunde. Op de middelbare school vond ik natuurkunde en wiskunde dan ook de leukste vakken. Ik had toen de verwachting door natuurkunde meer te leren over hoe de wereld in elkaar zit. En inderdaad: dat is wat je leert bij Natuur- en Sterrenkunde. Zo bijzonder! Voor wiskunde had ik een 10 op mijn eindlijst, voor natuurkunde een 9. (Maar er zijn ook veel studenten met lagere cijfers voor deze vakken op hun eindlijst). De natuurkunde op de universiteit lijkt in het begin best wel op die van de middelbare school. Alleen gaat het verder en dieper. Het is een studie waar je hard voor moet werken. Je maakt veel uren en moet veel oefenen met opgaven. Dat is belangrijk. Het gaat er niet om dat je de kennis kunt reproduceren, je moet deze vooral kunnen toepassen op nieuwe problemen. Als het me na veel gepuzzel uiteindelijk toch gelukt is om een moeilijk vraagstuk zelf op te lossen, geeft me dat een goed gevoel! Het leukste eerstejaarsvak vind ik Speciale Relativiteitstheorie, iets wat je op de middelbare school niet krijgt. Dit is een spannend vak omdat je uitrekent hoe de wereld er bijvoorbeeld uit zou zien als je héél snel zou bewegen. Je wordt steeds op het verkeerde been gezet: bewegende dingen worden kleiner en bewegende klokken gaan langzamer. Telkens denk ik: ‘Dit kan niet...’ Maar het is wel zo. De werkelijkheid is zelfs mooier dan ik had gedacht!

Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B en Natuurkunde), EM (met Wiskunde B en Natuurkunde) of CM (met Wiskunde B en Natuurkunde).


20

Margo van Berkum ... ... studeert Life Science & Technology aan de Universiteit Leiden. Je kunt deze studie ook volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen en de TU Delft.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Wieske Procestechnoloog of kies bij ‘Maak selectie’ Water, Energie & Natuur.


21

9

life science & technology

Duurzame oplossingen Op de middelbare school had ik een project over de werking van enzymen en eiwitten. Dat vond ik zo interessant dat ik er meer over opzocht. Ik realiseerde me dat een studie die scheikunde en biologie combineert, iets voor mij zou zijn. Ik heb toen gekozen voor de studie Life Science & Technology, waarbij je leert hoe biologische processen werken én kijkt naar technologische toepassingen. Het aantal studenten van de opleiding groeit, nu zijn er ongeveer 130 eerstejaars. De verhouding jongens en meisjes is ongeveer 60%/40%. Bij deze opleiding gaan de biologie en scheikunde over heel kleine deeltjes: moleculen en cellen. Hoe werken cellen en hoe kun je ze gebruiken in belangrijke producten voor de maatschappij? Levende cellen kun je gebruiken om medicijnen te maken, zoals insuline, dat wordt gebruikt bij patiënten met suikerziekte. Je krijgt gemiddeld twee dagen per week practica. Zo heb je een practicum biochemie, waarbij je leert te onderzoeken hoe eiwitten werken. Bij het vak biotechnologie gaat het om toepassingen: je laat bijvoorbeeld bacteriën groeien in een vat met voedingsstoffen en zuurstof, en meet dan hoe ze groeien. Zo leer je processen begrijpen waar veel gebruik van wordt gemaakt voor het maken van onder andere medicijnen, vitamines, bier en biobrandstoffen. Met de technologische kant wil ik verder, die fascineert me, gecombineerd met duurzaamheid. Ik wil duurzame oplossingen ontwikkelen, denk aan biobrandstoffen waaraan geen voedsel wordt verspild. Daar heb ik bij een researchgroep van de universiteit al onderzoek naar gedaan. Ook wil ik me verdiepen in biologisch afbreekbaar plastic. Dat moet te maken zijn met levende cellen, zoals bacteriën. En ik wil uitzoeken hoe!

Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG (met Wiskunde B en Natuurkunde), EM (met Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde) of CM (met Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde).


22

Miriam Huijser ... ... studeert Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam. Je kunt deze studie ook volgen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Natalie Onderzoeker, of kies bij ‘Maak selectie’ Science & Exploration.


23

10 kunstmatige intelligentie Sociale uitvindingen Ik wilde een studie doen ‘met mensen’. Eerst dacht ik aan Psychologie, daarna aan Psychobiologie omdat ik hersenen interessant vind. Toen kwam ik de studie Kunstmatige Intelligentie tegen, wat bij me past. Ik ben namelijk gek op techniek! Altijd had ik al iets met technische snufjes en gadgets. En techniek wil ik combineren met zinvolle dingen voor mensen. Dat kan met deze studie! Bij Kunstmatige Intelligentie leer je intelligentie na te bootsen in machines. Het is een studie van de toekomst, in alles komt meer intelligentie: denk hierbij aan het feit dat computers inmiddels spraak of emoties in gezichten kunnen herkennen. In mijn jaar, het tweede, zijn we met 44 studenten. We doen uiteenlopende projecten: van het leren schaken van een robotarm tot het efficiënter maken van een lucht- en warmtesysteem door dit te laten reageren op het Co²-gehalte in een ruimte. De opleiding bestaat voor 85% uit technische vakken. Je leert programmeren en daarbij te werken met beeldverwerking. Logica is een belangrijk vak. In werkcolleges moet je bijvoorbeeld ingewikkelde raadsels zien op te lossen met logica. Daarvoor moet je abstract denken, zoals bij wiskunde. Mijn favoriete vak is natuurlijke taalmodellen en interfaces. Het gaat over het modelleren van natuurlijke taal, zodat het te gebruiken is voor vertalen, spraakherkenning of het zoeken van informatie zoals bij Google: hoe beter je vragen formuleert, des te zuiverder de antwoorden zijn. Ik hoop dat ik ooit een gave uitvinding zal doen met een sociaal nut, bijvoorbeeld voor een achterstandswijk. Zoiets als de moodwall in de wandeltunnel in de Bijlmer, de lichtmuur die meebeweegt als je erlangs loopt waardoor mensen zich veiliger voelen, lijkt me geweldig.

Toelatingseisen Vwo met profiel NT, NG, EM of CM (met Wiskunde A of Wiskunde B).


Uitgave augustus 2013 © VHTO VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek Science Park 400 1098 XH Amsterdam T 020 888 4220 E vhto@vhto.nl W www.vhto.nl

Tekst: Brechje Hollaardt Fotografie: Liesbeth Dingemans Ontwerp: Carta communicatie & grafisch ontwerp


Meer informatie? Er zijn nog veel meer leuke en uitdagende bèta/ technische studies. Wil je weten welke? Neem dan contact op met je decaan of kijk eens op www.studiekeuze123.nl. Je kunt ook veel informatie vinden op de websites van de universiteiten.

T E  in bèta, techniek & ict

Wil je meer informatie over beroepen? Kijk dan op www.ditdoeik.nl.

Profile for VHTO

VHTO: Dit Doe Ik - WO boekje  

VHTO: Dit Doe Ik - WO boekje