Page 1

Dit doe ik 10 STUDENTES OVER HUN OPLEIDING IN TECHNIEK EN ICT

...en welke technische/ICT Mbo-opleiding kies jij?


3


HEB JE ER WEL EENS AAN GEDACHT OM EEN TECHNISCHE OF ICT-OPLEIDING TE GAAN DOEN? EN WEET JE EIGENLIJK NIET GOED WELKE OPLEIDINGEN ER ALLEMAAL ZIJN? Lees dan de verhalen van deze 10 enthousiaste vrouwelijke studenten die allemaal hebben gekozen voor een boeiende en leuke technische of ICTopleiding. Zij vertellen je meer over hun motivatie, geven voorbeelden over wat de opleiding inhoudt en waarom ze die zo interessant en uitdagend vinden.


Wil je meer weten over beroepen in techniek en ICT die je na je mbo-opleiding kunt doen? Neem dan eens een kijkje op www.ditdoeik.nl. Daar vind je foto’s, filmpjes én verhalen van vrouwen en mannen met een beroep in bètawetenschap, techniek en ICT!


10

MBO-OPLEIDINGEN

1 Rahel

volgt de opleiding

2 Demet

5 Kyah

volgt de opleiding

volgt de opleiding

volgt de opleiding

6 Amarens

10 Emily

AV-productie 12 Installatietechniek 14

volgt de opleiding

Logistiek supervisor

Mediavormgeving

volgt de opleiding

volgt de opleiding

6

Bouwkunde 10

volgt de opleiding

9 Tamira

4

Procestechniek 8

volgt de opleiding

7 Angelique 8 Sylvia

ICT

volgt de opleiding

3 Nadine 4 Nevin

Medische Instrumentatie Techniek

16

18

Technisch specialist personenauto’s

Middenkader Engineering

20

22

Wil je weten wat de toelatingseisen zijn voor deze technische mbo-opleidingen? Vraag het aan je decaan of kijk op de website van het ROC bij jou in de buurt!


4

Rahel de Bruijn . . . ... VOLGT DE OPLEIDING MEDISCHE INSTRUMENTATIE TECHNIEK OP HET ALBEDA COLLEGE IN ROTTERDAM. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP HET ARCUS COLLEGE IN HEERLEN EN OP DE LEIDSE INSTRUMENTENMAKERS SCHOOL.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Dominique Tasterbouwer, of kies bij ‘Maak selectie’ Mens & Medisch.


5

1

Medische Instrumentatie Techniek

Belangrijk voor zieke mensen Rahel moet om het halfjaar haar bloeddruk laten controleren in het ziekenhuis. Sinds ze de opleiding Medische Instrumentatie Techniek doet, stelt ze allemaal vragen aan de artsen. ‘Waar is dit knopje voor, wat betekent dat cijfertje? Dat vinden ze leuk. Ik heb ook wel eens aan een infuus gelegen. Nu weet ik hoe het werkt.’ Tijdens de open dag van Bouwkunde liep ze toevallig tegen de opleiding aan. ‘Het sprak me meteen aan. Daarna heb ik een een dag meegelopen. Ik vond het heel interessant. Medisch instrumentatie technicus is een beroep met best veel verantwoordelijkheid. Je repareert bijvoorbeeld een infuus. Of je legt aan een arts uit hoe een nieuwe couveuse werkt.’ Een medisch instrumentatie technicus weet meestal meer van een apparaat in een ziekenhuis dan een arts. ‘Soms word je opgeroepen om een arts te helpen. Ook moet je wel eens iets repareren tijdens een operatie. Anders gaat het mis.’ Als je klaar bent met de opleiding krijg je naast het diploma Medische Instrumentatie Techniek een diploma Elektrotechniek. ‘Er komt veel elektrotechniek bij kijken. Dat vind ik een lastiger vak, maar ik wil het wel gewoon leren. Voor wiskunde en natuurkunde haal ik veel hogere cijfers dan op de middelbare school.’ Na de opleiding krijg je vaak gelijk een baan aangeboden. ‘Dat was voor mij een reden om voor de opleiding te kiezen. Als je niet van bloed houdt, kun je als medisch instrumentatie technicus trouwens werken in een bedrijf dat medische apparaten maakt. Ik wil juist in een ziekenhuis werken, want ik vind het leuk om achter de schermen belangrijk te zijn voor zieke mensen. Je ziet voor wie je het doet.’


6

Demet Ensan ... ... VOLGT DE OPLEIDING ICT OP HET ROC VAN TWENTE. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP HET ROC VAN FLEVOLAND IN ALMERE OF LELYSTAD EN OP HET SUMMA COLLEGE IN EINDHOVEN.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Sabine Eigenaar ICT-bedrijf, of kies bij ‘Maak selectie’ Geld & Bedrijf.


7

2

ICT

Zelfstandig storingen verhelpen

‘Het is handig als je zelf computerstoringen kunt verhelpen. En het is fijn als je zelfstandig en in je eigen tempo kunt werken.’ Demet heeft het goed voor elkaar bij ICT. ‘Het mooie van de opleiding is dat je overal terecht kunt, want overal heb je met computers te maken.’ Ze kende de ICT-opleiding van vrienden. ‘Eigenlijk was ik altijd al veel bezig met het oplossen van computerproblemen. Toch heb ik eerst twee jaar de opleiding Toerisme geprobeerd. Dat leek me wat omdat ik iets heb met vreemde talen. Maar ik vond er niks aan. Nu zit ik goed!’ Demet startte de opleiding op niveau 3. ‘Je leert over het beheren van systemen als Windows en Linux, en over applicaties, de programma’s op je computer. Daarna ben ik doorgegaan op niveau 4. Je kiest dan een richting zoals ICT-beheer of Applicatie- en Mediaontwikkeling. Ik heb gekozen voor ICT-beheer. Dat ligt mij het meest. Je werkt op een server, de hoofdcomputer in een bedrijf, waarmee je verschillende computers beheert. Is er een storing, dan los ik die op. Bij de andere richting leer je websites, applicaties en spelletjes te bouwen.’ De opleiding heeft veel praktische opdrachten en stages. ‘Elk jaar ga je op stage: in het eerste jaar tien weken en in het tweede en derde jaar twintig weken. Gewoonlijk heb je vijf dagen in de week stage, maar in het laatste jaar hebben we vier dagen stage en één dag school. Een van mijn stages was op de Dr. Ariënsschool in Enschede. Ik heb de server beheerd en reparaties uitgevoerd. Dat ging prima en ik doe dat soort dingen met plezier.’


8

Nadine van Geersdaele ... ... VOLGT DE OPLEIDING PROCESTECHNIEK OP SCALDA IN TERNEUZEN. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC DE LEIJGRAAF IN VEGHEL EN OP HET DA VINCI COLLEGE IN DORDRECHT.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Claudia Procestechnoloog of Jolanda Chemicus, of kies bij ‘Maak selectie’ Onderzoeken & Ontdekken.


9

3

Procestechniek

Productie verbeteren Op advies van Nadine heeft een fabriek een aanpassing gemaakt in het productieproces. En wie weet komt er nog meer, want ze is nog volop bezig met haar stageonderzoek. ‘Het gaat om het verbeteren van een deel van de productie van zuivere glucosestroop, die wordt verwerkt in bijvoorbeeld frisdrank, ijs en ontbijtkoek.’ Op de opleiding Procestechniek leer je van alles over processen in een fabriek. ‘Enorm interessant! Normaal sta je er helemaal niet bij stil hoe een pak melk of een plastic tas tot stand komt.’ En als je dan ook nog eens ziet hoe het in het echt gebeurt, ben je verkocht. ‘Vorig jaar liep ik stage bij een styreen fabriek. Styreen wordt onder andere in plastic gebruikt om iets waterafstotend te maken of kan bewerkt worden tot isolatiemateriaal. Je leert zoveel, je bent echt met de praktijk bezig en kunt veel toepassen van wat je hebt geleerd. In het tweede jaar heb je tien weken stage, in het derde en vierde jaar twintig weken.’ De jongens uit haar klas noemen Nadine een meisje-meisje. ‘Dat klopt ook wel, ik ben best meisjesachtig. Dat zulke meisjes niet in de techniek kunnen, is helemaal niet waar! En technisch werk hoeft helemaal niet vies en zwaar te zijn. Dat is echt iets van vroeger.’ Nadine overweegt verder te studeren, het liefst hbo-Milieukunde. ‘Ooit zou ik willen werken bij het Intergovernmental Panel on Climate Change, een organisatie van de VN die de risico’s van klimaatverandering evalueert. Dat vind ik een belangrijk onderwerp. Als ik niet naar het hbo ga, dan werk ik lekker als procesoperator, wat je na deze opleiding bent. Want je vindt sowieso makkelijk een baan.’


10

Nevin Gunay... ... VOLGT DE OPLEIDING BOUWKUNDE OP HET ROC VAN AMSTERDAM. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC TILBURG EN OP HET GRAAFSCHAP COLLEGE IN DOETINCHEM.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Fatos Projectleider, of kies bij ‘Maak selectie’ Verkeer & Ruimte.


11

4

Bouwkunde

Bezig met echte dingen Elke dag gaan er voetgangers en fietsers over een brug, waaraan Nevin heeft meegewerkt. Onlangs nam ze er een kijkje. ‘Dat voelde zo bijzonder!’ Nevin is vierdejaars Bouwkunde en vindt het jammer dat het bijna is afgelopen. ‘De school voelt als een tweede thuis, ik heb echt een band met de mensen daar.’ Bouwkunde is een brede opleiding. ‘Je krijgt vakken als constructieleer, waarbij je leert hoe je een gebouw bouwt: welke soorten beton zijn er, welke type funderingen en bakstenen. Bij bouwfysica leer je bijvoorbeeld hoe je isolatie, waarmee je een huis warm houdt, moet gebruiken en waaraan isolatie moet voldoen. Bij het tekenprogramma autocad leer je tekeningen te maken.’ Nevin vertelt dat ze niet zomaar een weekje achterover kan leunen. ‘Dan loop je meteen achter. Je krijgt veel schoolprojecten, zoals gevels tekenen en metselwerk. De meeste stages zijn in het tweede en derde jaar. De mensen hadden bewondering en respect voor mij als meisje op de bouwplaats. Ik ben open en spontaan, maak met iedereen een praatje. Werken op een bouwplaats wordt ook steeds gewoner voor meisjes. Meer dan 30% bij Bouwkunde is een meisje.’ De opleiding past echt bij haar. ‘Je kunt helemaal losgaan in wat je wilt bedenken. Dat is zo leuk! De stagebegeleiders hebben vertrouwen in je. Je krijgt verantwoordelijkheid. Je groeit enorm door de druk om dingen op tijd af te hebben. Je gaat gedisciplineerd werken. Het geeft een goed gevoel dat je je zo ontwikkelt. Je bent ook bezig met echte dingen. Wat je hebt bedacht, wordt werkelijkheid.’


12

Kyah van Diepstraten... ... VOLGT DE OPLEIDING AV-PRODUCTIE OP HET KONING WILLEM I COLLEGE IN DEN BOSCH. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC RIJN IJSSEL IN ARNHEM OF OP HET NOORDERPOORT COLLEGE IN GRONINGEN.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en kies bij ‘Maak selectie’ Lifestyle & Design.


13

5

AV-productie

Regelen en aansturen Er komt veel kijken bij het maken van een tv-programma. Licht, geluid, regie, nabewerking. Kyah kan het weten, ze doet de opleiding AVproductie. ‘We hebben met de klas De Wereld Draait Door nagespeeld en gefilmd. Je hebt camera’s nodig op verschillende plaatsen en het geluid moet goed afgesteld zijn. De regisseur moet alles aansturen.’ De regisseursrol vindt Kyah tot nu toe het leukste. ‘Een live-programma maken is moeilijk. Als regisseur moet je goed opletten en op tijd aan iemands lichaamstaal zien dat hij iets wil gaan zeggen, want je moet zorgen dat de cameravrouw of -man hem wel filmt zodat het goed overkomt op tv.’ Kyah krijgt veel lessen over audiovisuele techniek: ‘Geluid, licht, camera, filmen, digitale beeldbewerking en vormgeving. We oefenen ermee in een lokaal. Vanaf het tweede jaar heb je naast lessen en projecten korte stages, in het derde en vierde jaar loop je een halfjaar stage, bijvoorbeeld bij een omroep.’ Zover is het nog niet voor Kyah, die in het eerste jaar zit. ‘Wel doen we vier grote projecten. Ons groepje heeft interviews gemaakt met mensen die bekend zijn van YouTube, zoals Peter en Kelvin van Cinemates en Cinebuddies. Ik moest als geluidsvrouw in de meest rare posities staan om met zo’n hengel het geluid er goed op te krijgen. Je moet voor de projecten zelf de contacten leggen en vragen of mensen mee willen doen. Zo leer je te regelen. Dat is nodig, want veel AV-mensen gaan later werken als zelfstandig ondernemer. Ik hoop eens een videoclip op te nemen. Het lijkt me spannend om op een mooie manier het verhaal van de muziek in beelden weer te geven.’


14

Amarens Bloem ... ... VOLGT DE OPLEIDING INSTALLATIETECHNIEK OP HET FRIESLAND COLLEGE IN LEEUWARDEN. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC MIDDEN-NEDERLAND IN NIEUWEGEIN EN AMERSFOORT EN OP HET HORIZON COLLEGE IN HEERHUGOWAARD EN HOORN.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Martine Eigenaar installatiebedrijf, of kies bij ‘Maak selectie’ Water, Energie & Natuur.


15

6

Installatietechniek

Projecten voor echte klanten Haar opleiding is niet alleen leuk omdat ze als klas veel lol kunnen hebben: techniek is gewoon ‘haar ding’. Amarens kijkt echt uit naar een groot project waar ze met de hele klas aan gaat werken: de gasleidingen, riolering en ventilatie aanleggen in een gebouw in Minnertsga. Dat gaat een paar maanden duren. ‘Je mag kiezen of je als tekenaar aan de slag gaat of als monteur. De tekenaar maakt de plattegronden en geeft aan hoe de leidingen moeten lopen en waar het ventilatiesysteem komt te zitten. We moeten de taken nog verdelen, maar ik wil sowieso monteur zijn. En dan wil ik graag radiatoren plaatsen. Het lijkt me bijzonder om het voor elkaar te krijgen dat een heel gebouw verwarmd wordt!’ Amarens heeft samen met haar ouders het internet afgespeurd naar een techniekopleiding die bij haar zou passen. ‘Ik ben bij veel opleidingen gaan praten. En daar kwam Installatietechniek voor mij uit. Ik doe niveau 3, wat twee jaar duurt. Na de opleiding kun je werken als tekenaar, werkvoorbereider of monteur. Grappig eigenlijk, de talen waren mijn beste vakken op de middelbare school. Maar ik was wel veel bezig met techniek, vooral met brommers.’ De projecten vindt Amarens het fijnst van de opleiding. ‘Die duren meestal drie weken en je voert deze uit in een groepje van drie of vier mensen. Je overlegt met elkaar wie wat doet en maakt een planning. Vorig jaar hebben we plattegronden getekend voor een multifunctioneel centrum: een sportcomplex met gymlokalen en een bioscoop. Daar hoort bij dat je van alles berekent. Dat was best moeilijk, maar het is me gelukt! Het meeste plezier beleef ik als monteur.’


16

Angelique Vreugdenhil ... ... VOLGT DE OPLEIDING LOGISTIEK SUPERVISOR OP HET SCHEEPVAART EN TRANSPORT COLLEGE IN ROTTERDAM. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC NIJMEGEN EN HET DRENTHE COLLEGE IN EMMEN.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en kies bij ‘Maak selectie’ Verkeer & Ruimte.


17

7

Logistiek supervisor

Regelen en oplossen Ingewikkelde problemen zijn soms heel simpel op te lossen. Angelique weet er alles van. Ze was mbo-uitblinker 2013 en beste leerling van de opleiding Logistiek supervisor. Iedereen was vol lof over haar project, waarbij ze moest zorgen dat hulpgoederen bij de mensen aan kwamen in derdewereld landen en rampgebieden. ‘We moesten oplossingen bedenken voor allerlei dingen die daar onmogelijk waren, zoals vervoer met een vrachtwagen en het lossen met een heftruck.’ Lachend vertelt ze dat je dan komt op iets simpels als het doorgooien van goederen van de ene naar de andere persoon. Angelique ziet zichzelf als een echte een regelaar. ‘Daarom vind ik logistiek zo leuk. Het is vaak logisch nadenken en nauwkeurig zijn. Als supervisor moet je ook goed het overzicht houden.’ De opleiding is vooral gericht op het werken bij een logistieke dienstverlener of op een logistieke afdeling. ‘In het eerste jaar krijg je veel theorie. Ook Duits en Engels, dat zijn belangrijke talen in de logistieke wereld. De laatste drie jaar ben je steeds een halfjaar op stage. Je kunt na twee jaar stoppen met de opleiding; dan heb je het diploma logistiek medewerker. Na drie jaar ben je logistiek teamleider en na vier jaar logistiek supervisor.’ Angelique heeft tijdens haar opleiding ook een heftruckcertificaat en een VCA – het veiligheidscertificaat – gehaald. Ze werkt nu in de binnenvaart. ‘Ik zorg ervoor dat schepen in hun vaarschema blijven door bijvoorbeeld opstoppingen in de haven op te lossen en te regelen dat schepen hun vracht kunnen lossen bij een andere terminal. Het gaat me goed af, ik vind het erg leuk en ik leer nog steeds veel.’


18

Sylvia Lucas ... ... VOLGT DE OPLEIDING MEDIAVORMGEVING OP HET RADIUS COLLEGE IN BREDA. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC A12 IN EDE EN OP HET NOVA COLLEGE IN HAARLEM.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Esmee Grafisch vormgever, of kies bij ‘Maak selectie’ Geld & Bedrijf.


19

8

Mediavormgeving

Creatief in conceptontwikkeling Grafisch vormgeven, daar ligt Sylvia’s passie. ‘Vooral typografie, het vormgeven van teksten. Ik vind het prachtig hoe je bepaalde emoties kunt oproepen door een lettertype, de grootte van woorden en kleurgebruik.’ Vol trots: ‘Ik heb een keer de vormgeving van een tijdschrift begeleid, 95% heb ik gemaakt.’ Dat was tijdens haar stage bij Uitgeverij De Vrijbuiter. ‘Het was zo spannend, ik had zoveel verantwoordelijkheid! Ik moest leiding geven aan vormgevers en overleggen met de redactie.’ Sylvia’s stage bij het Chassé Theater in Breda was ook bijzonder. ‘Ik heb van alles vormgegeven: flyers voor voorstellingen, programmabrochures, kaartjes, posters en banners van de website. Het leukste was het interviewen van bekende Nederlanders voor theater-promotiefilmpjes, zoals Herman van Veen, Johnny Kraaijkamp en dansers van So you think you can dance.’ Je kunt met de opleiding Mediavormgeving drie kanten op: grafische vormgeving, audio-visueel (dan word je cameravrouw) en interactief (de online richting om advertenties, apps en websites te ontwerpen). Sylvia: ‘Tijdens de stages kun je de richting opgaan die het best bij je past. Stages maken het grootste deel uit van de opleiding. Vanaf het tweede jaar loop je drie dagen per week stage, het hele jaar door. Op school krijg je projecten die zijn gericht op de beroepspraktijk. Zo maak je in groepjes animaties, websites, apps, huisstijlen, en doe je de lay-out voor folders, flyers en magazines.’ In het laatste jaar leer je een bedrijfsplan te maken om een eigen onderneming te starten. Sylvia wil eerst verder studeren aan het hbo. ‘Iets met lifestyle en conceptontwikkeling, waarvan vormgeving onderdeel uitmaakt. En ooit wil ik mijn eigen zaak hebben, waarin ik mijn creatieve ei kwijt kan.’


20

Tamira Scholten ... ... VOLGT DE OPLEIDING TECHNISCH SPECIALIST PERSONENAUTO’S OP DE SCHOOL VOOR AUTOTECHNIEK EN MOBILITEIT IN DEN HAAG. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC AVENTUS IN APELDOORN EN OP GILDE OPLEIDINGEN IN VENLO.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Marcela Autospuiter/voorbewerker, of kies bij ‘Maak selectie’ Verkeer & Ruimte.


21

9

Technisch specialist personenauto’s

Veel actie! Het zal je maar gebeuren dat je ineens meerijdt met de brandweerwagen. Het overkwam Tamira tijdens haar stage bij de brandweer. Het was een verrassing van haar collega’s. ‘Dat was super, ik ben gek op actie! Ik heb er een te gekke tijd gehad. Ik kom nog steeds bij ze langs voor een praatje.’ Tamira repareerde er brandweerauto’s, personenauto’s van officieren en ME-busjes van de politie. ‘Zelfs de ladderwagen mocht ik doen. De ladder moet altijd kunnen uitschuiven, je kunt er mensen mee redden uit een hoog gebouw. Op het terrein van de brandweer heb ik ook zelf gereden in een busje.’ Met een knipoog voegt ze eraan toe: ‘Met zwaailicht aan!’ Ze is bijna klaar met de opleiding en weet nu alles van auto’s. ‘De eerste twee jaar krijg je de basisdingen die je als monteur op niveau 2 moet kunnen, zoals het uitvoeren van kleine en grote onderhoudsbeurten. Je kunt ook verder leren en zo op hoger niveau technisch specialist worden. Dat heb ik gedaan. Je leert hoe een versnellingsbak in elkaar zit of wat er kan mankeren aan het ABS, het antiblokkeersysteem van de remmen dat alle nieuwe auto’s hebben.’ Als familie en vrienden iets aan hun auto hebben, weten ze de weg makkelijk te vinden naar Tamira. ‘Natuurlijk is het handig dat je iedereen kunt helpen. Eigenlijk vind ik het wel heel leuk dat ze me als specialist zien. Het werk is ook elke keer weer anders. Het ene moment repareer je remmen, het andere moment los je een elektrische storing op, waardoor een auto weer kan starten. Als technisch specialist verdien je ook nog eens goed.’


22 22

Emily Jonkman ... … VOLGT DE OPLEIDING MIDDENKADER ENIGNEERING OP ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND IN DEN HELDER. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC ZADKINE IN ROTTERDAM EN HET DELTION COLLEGE IN ZWOLLE

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Madeline Technisch Beheerder Zorgcentrum, of kies bij ‘Maak selectie’ Verkeer & Ruimte.


10 Middenkader Engineering Brede opleiding ‘Ik viel met m’n neus in de boter. De opleiding is heel interessant én wordt helemaal betaald door mijn stagebedrijf. Mensen die Middenkader Engineering studeren zijn erg gewild. Direct na mijn inschrijving werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij het Marinebedrijf in Den Helder.’ Net als twintig klasgenoten kreeg Emily er een contract. Glunderend: ‘Ik doe daar al mijn stages. Nu zit ik in het tweede jaar en begint mijn eerste stage bij de marinewerf, waar schepen liggen voor onderhoud. De stage duurt tien weken en is vooral om de organisatie te leren kennen. Als je stage loopt bij de marine krijg je extra lessen elektrotechniek, omdat er een tekort is aan elektrotechnisch personeel. En elektrotechniek, wat alles met stroom en energie te maken heeft, vind ik nou net het leukste van de opleiding!’ Toen ze begon met Middenkader Engineering had ze geen voorkeur voor een bepaalde technische richting. ‘Daarom wilde ik een brede opleiding doen. De eerste twee jaar krijg je vakken in elektrotechniek, werktuigbouw (wat gaat over onderhoud van machines) en besturingstechniek. Dat is vooral ICT. Daarna kies je een richting.’ Vooral tijdens de praktijklessen, die je in het eerste jaar één dag per week hebt, kwam ze er achter hoe leuk ze elektrotechniek vindt. ‘Ik moest een technische tekening leren lezen en dan motoren zien aan te sluiten, met een schakelaar aan of uit, met of zonder beveiliging. Zo interessant! Je leert van alles, zelfs lassen.’ Na de opleiding kun je op veel plekken werken als monteur of reparateur. Emily is van plan om in deeltijd een technische hbo-opleiding te doen. ‘Het zou helemaal geweldig zijn als het Marinebedrijf ook dat betaalt!’

23 23


Uitgave december 2013 © VHTO VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek Science Park 400 1098 XH Amsterdam T 020 888 4220 E vhto@vhto.nl W www.vhto.nl

Tekst: Brechje Hollaardt Fotografie: Liesbeth Dingemans Ontwerp: Carta communicatie & grafisch ontwerp


Meer informatie? De opleidingen in deze brochure zijn bij veel ROC’s te volgen. Bovendien zijn er nog veel meer leuke en uitdagende technische en ICT-opleidingen. Wil je weten waar de opleidingen worden aangeboden en welke opleidingen er allemaal zijn? Vraag het aan je decaan of mentor of kijk eens op de website van het ROC bij jou in de buurt.

T E  in techniek & ict

Wil je meer informatie over beroepen? Kijk dan op www.ditdoeik.nl.

Profile for VHTO

VHTO: Dit Doe Ik - MBO boekje  

VHTO: Dit Doe Ik - MBO boekje