Page 1

Dit doe ik 10 studentes over hun opleiding in bèta/techniek/ICT

...en welke bèta/technische hbo-opleiding kies jij?


3


Heb je er wel eens aan gedacht om een bèta/technische hbo-opleiding te gaan doen? En weet je eigenlijk niet goed welke opleidingen er allemaal zijn? Lees dan de verhalen van deze 10 enthousiaste vrouwelijke studenten die allemaal hebben gekozen voor een bèta/technische hbo-opleiding. Zij vertellen je meer over hun motivatie, geven voorbeelden over wat de opleiding inhoudt en wat zij er zo interessant en uitdagend aan vinden.


Wil je meer weten over beroepen in bèta/techniek? Neem dan eens een kijkje op www.ditdoeik.nl. Daar vind je foto’s, filmpjes én verhalen van vrouwen en mannen met een beroep in bètawetenschap, techniek en ICT!


10

studentes over hun HBO-opleiding

1 Daniek studeert Industrieel Product Ontwerpen 2 Lonneke studeert Chemische Technologie

6

3 Melanie studeert Gezondheid & Technologie

8

4 Amber studeert Food Commerce & Technology 5 FrĂŠdĂŠrique studeert Technische Bedrijfskunde 6 Charissa studeert Bedrijfswiskunde 7 Fauve studeert Bouwkunde

10 12

14

16

8 Judith studeert Civiele Techniek 9 Sandra studeert Informatica

4

18

20

10 Ilse studeert Ruimtelijke Ordening en Planologie

22

Bij elke opleiding staan de toelatingseisen vermeld. Maar let op: sommige hogescholen stellen aanvullende eisen. Kijk hiervoor op de website van de betreffende hogeschool of vraag het na op een open dag.


4

Daniek Caris . . . ... studeert Industrieel Product Ontwerpen aan Fontys in Venlo. Je kunt deze opleiding ook volgen aan Hogeschool Rotterdam, Saxion (Enschede), De Haagse Hogeschool, Windesheim (Almere en Zwolle), De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Jolien Flets, of kies bij ‘Maak selectie’ Lifestyle & Design.


5

1

Industrieel Product Ontwerpen

Ontwerpen en maken Ik heb vwo gedaan en haalde het met zesjes. Lang heb ik getwijfeld wat ik moest gaan studeren. Ik ben naar veel open dagen en meeloopdagen geweest, van de Sportopleiding en Bewegingswetenschappen tot Biomedische Wetenschappen en Industrieel Product Ontwerpen. Ik kwam er toen achter dat ik het liefst een praktische opleiding wilde volgen waarbij je concreet bezig bent en met je handen kunt werken. Bij Industrieel Product Ontwerpen zit ik op m’n plek. Het is kleinschalig en gemoedelijk. Vanaf het begin mag je producten zoals een lamp of een notenkraker ontwerpen én echt maken. Dat is niet alleen leuk, het is ook heel leerzaam. Je ontdekt zelf wanneer je ontwerp niet klopt. Misschien kloppen je berekeningen niet of heb je onvoldoende rekening gehouden met wat de machines die het product maken aankunnen. Je wordt erg gestimuleerd om out-of-the-box te denken. Heel spannend wordt volgend jaar het project ‘De ongezochte vondst’, waarbij je al je creativiteit moet gebruiken. Je moet acht mooie dingen verzinnen én produceren die in een kubus van 8x8x8 cm passen. De producten mogen geen functie hebben. Daarna moet je voor de beste twee toepassingen bedenken. Studenten hebben de meest fantastische dingen gemaakt zoals het ‘Innerlijke mysterie’: een donkere, kunstzinnige kubus van lichtgewicht materialen. En als toepassing was een luxe shampoohouder bedacht. Ik heb nog geen idee wat ik later wil worden, maar belangrijk is dat ik het leuk vind. In ieder geval wil ik me nu nog niet vasttimmeren, ik wil de opleiding zo breed mogelijk houden. Daarom ga ik na mijn eerste jaar verder met Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde.

To e l at i n gs e i s e n Havo met profiel NT, NG (met NLT of Natuurkunde) of EM (met Natuurkunde).


6

Lonneke Koller ... ... studeert Chemische Technologie aan de Hanzehogeschool Groningen. Je kunt deze opleiding ook volgen aan de Haagse Hogeschool, Zuyd Hogeschool (Heerlen), Hogeschool Utrecht, Saxion (Enschede), NHL Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Avans Hogeschool (Breda).

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Sya Chemisch Laborant, of Heske Directeur Metaglas.


7

2

Chemische Technologie

Chemie in het groot Frisdrank, bier, make-up, meubels, brood. Bijna alles komt uit fabrieken waar het in gigantische hoeveelheden wordt gemaakt. Maar hoe? Dat fascineerde me al jaren! Geweldig vond ik het om te lezen over chemische processen, zoals in een destillatietoren met een omvang van 10 meter. Mijn profiel was NT met NG en economie; talige vakken heb ik zoveel mogelijk laten vallen, taal ligt me niet. Ik heb overwogen om Bestuurskunde te studeren, maar daar komt veel Nederlands bij kijken. Van Chemische Technologie heb ik geen moment spijt gehad. Je leert over grote processen in een fabriek, bijvoorbeeld hoe snel vloeistoffen door leidingen kunnen stromen zonder dat de vloeistoffen op moleculair niveau aangetast worden. Hoe produceer je melk het meest effectief? Of: hoe kun je zetmeel en water zó mengen, dat het een gladde vloeistof wordt? Daarvoor heb je roermotors nodig, die je zo moet afstellen dat ze de vloeistoffen goed verdelen. Het leukste vind ik het om dit tijdens de practica te leren. Eén dag per week doen we proeven, vaak in tweetallen in de Chemische Technologie-hal die vol staat met grote apparaten om te scheiden en te mengen. In mijn jaar zijn we met 21, waarvan twee meisjes. Het lijkt me geweldig om na mijn opleiding bij een ingenieursbureau te werken. Want dan ben je vanaf de bouwtekening bij een project betrokken. Als chemisch technoloog is het daarbij mijn taak om te zorgen voor een goed productieproces. Het liefst zou ik willen samenwerken met bouwkundigen en ICT’ers, en als team een fabriek realiseren. Dat samenwerken leren we tijdens de studie in tutorgroepjes, waar we als opdracht bijvoorbeeld werken aan het bouwen van een koffiefabriek.

To e l at i n gs e i s e n Havo met profiel NT, NG.


8

Melanie Lindenberg ... ... STUDEERT GEZONDHEID & TECHNOLOGIE (G&T) AAN SAXION IN ENSCHEDE. MOMENTEEL IS DIT (NOG) DE ENIGE PLAATS WAAR JE G&T KUNT VOLGEN. GEZONDHEIDS(ZORG)TECHNOLOGIE KUN JE VOLGEN AAN AVANS HOGESCHOOL (TILBURG) EN HOGESCHOOL ROTTERDAM.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Audrey Specialist Controles, of kies bij ‘Maak selectie’ Mens & Medisch.


9

3

Gezondheid & Technologie

Technologie voor betere zorg Ik was van plan om na het vwo met mijn NT + NG-profiel een combinatiestudie te doen met biologie en techniek. Ik heb me eerst gericht op universitaire studies, zoals Biomedische Technologie. Het leek me interessant, maar ik twijfelde omdat het vwo voor mij al best pittig was. Toen ik bij Gezondheid & Technologie (G&T) ging kijken, wist ik meteen dat dat het zou zijn! Het mooie van G&T is dat je leert na te gaan hoe je technieken in kunt zetten om betere zorg aan patiënten te bieden. G&T is een combinatie van gezondheidszorg en techniek. Naast veel stages in de zorgsector krijg je vakken als producttechnologie, chemische technologie en natuurkunde. Na de studie ben je officieel verpleegkundige met een specialisatie in technologieën. Maar ik zie me echt niet werken als verpleegkundige. Ik wil verkoper worden van medische apparatuur voor een medisch-technisch bedrijf. Het eerste jaar van Gezondheid & Technologie begint met binnenschoolse opdrachten, colleges, projecten en toetsen. De laatste periode ben je twee dagen op de hogeschool, waarvan één dag gaat over innovaties in de gezondheidszorgtechnologie, en drie dagen stage. Ik heb tijdens deze stage met twee studenten in een verpleeghuis onderzoek gedaan naar het inzetten van lichttherapie voor demente mensen. Het werkte echt: het spectrum van licht heeft invloed op hun gemoedstoestand. Het verpleeghuis was heel positief. Ik zit nu in het derde jaar en heb één dag per week colleges en vier dagen stage: twee dagen in een ziekenhuis en twee dagen bij het medisch-technische bedrijf Dräger. Daar ontwikkel ik met een collega een spel om alarmmoeheid, het negeren van alarmen, door zorgpersoneel tegen te gaan. Dat vind ik heel spannend!

To e l at i n gs e i s e n Havo met profiel NT, NG of EM (met Wiskunde B of Natuurkunde).


10

Amber el Zarow ... ... studeert Food Commerce & Technology aan Hogeschool Inholland in Delft. Je kunt deze opleiding ook volgen aan Hogeschool Inholland (Diemen).

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en kies ‘Maak selectie’ Voeding & Vitaliteit.


11

4

Food commerce & Technology

Slimmere voedselproductie Lekker eten is echt mijn passie, dat merkte ik al toen ik een bijbaan had in een goed restaurant. Ik heb het erg naar m’n zin bij Food Commerce & Technology. Dat geldt voor onze hele groep: allemaal hebben we heel bewust voor deze opleiding gekozen. We zijn met 25, tien jongens en vijftien meisjes, en we hebben verschillende achtergronden. Er zijn instromers van de middelbare school en instromers die al een mboopleiding hebben gedaan, zoals de koksschool, de laborantenopleiding, de opleiding diëtiek of de middelbare hotelschool. De opleiding begint breed met technologie (Voedingstechnologie) en marketing (Markt en consument). Daarna kies je één van beide richtingen. Ik heb gekozen voor Voedingstechnologie, waarbij je leert hoe voedsel wordt geproduceerd en welke processen daarbij komen kijken. Je krijgt er uiteenlopende vakken over, van microbiologie (bijvoorbeeld gisting) tot proceskunde (bijvoorbeeld ‘hoe realiseer je twee kleuren in een pak vla’). De opleiding bestaat uit veel projecten, die meestal een combinatie zijn van theorie, zelf bedenken en uitproberen in het lab. Zo deden we een project waarbij we meel moesten maken van gedroogde insecten. En we doen bijzondere dingen, bijvoorbeeld kamperen in Frankrijk om de champagneproductie mee te maken! Ik zit nu in het laatste jaar en loop stage bij Pure & More, een startup bedrijf dat knapperige fruitsnacks produceert. Ik houd me er bezig met de voedselveiligheid. De foodsector is altijd in ontwikkeling, er zijn veel kansen op de arbeidsmarkt. Met de enorme toename van de wereldbevolking liggen er grote uitdagingen. Ik wil me heel graag bezighouden met het verduurzamen en efficiënter maken van voedselproductieketens. Want ik geloof dat dat veel slimmer kan!

To e l at i n gs e i s e n Havo met profiel NT, NG, EM (met Wiskunde A of B) of CM (met Wiskunde A of B).


12

Frédérique Kroeze ... ... studeert Technische Bedrijfskunde aan Hogeschool Rotterdam. Je kunt deze opleiding ook volgen aan Avans Hogeschool (Tilburg en Den Bosch), NHL Hogeschool, Saxion (Enschede en Deventer), Hogeschool Inholland, De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Windesheim (Zwolle), Fontys (Eindhoven), DE Hogeschool van Amsterdam, DE Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Utrecht, Zuyd Hogeschool (Heerlen) en De Haagse Hogeschool (Delft).

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Celeste Specialist Tunnelonderhoud, of kies bij ‘Maak selectie’ Market & Money.


13

5

Technische bedrijfskunde

Verrassend breed Op zich vind ik techniek best interessant, maar het is niet dat ik er gek op ben. Talen liggen me eigenlijk meer en mijn profiel was NG met economie. Bij de keuze voor Technische Bedrijfskunde heb ik afgewogen hoe de arbeidsmarkt er later uit zal komen te zien. Als technisch bedrijfskundige verken je de markt voor een nieuw product of verbeter je productieprocessen. Uiteindelijk kun je op allerlei plekken binnen een bedrijf werken: bij inkoop, planning, productie, verkoop en distributie. Dat doe je bijvoorbeeld als manager, projectleider of organisatieadviseur. De opleiding Technische Bedrijfskunde is verrassend breed en biedt een combinatie van financiĂŤn, organisatie en techniek. Voor de technische vakken, zoals materiaalkunde en energiesystemen, moet ik wat harder werken dan mijn klasgenoten. Dat is wel goed, die uitdaging heb ik nodig. Bij de bedrijfseconomische vakken leer je financiĂŤle zaken zoals kostprijzen berekenen en balansen opstellen. Dat is handig als je een eigen zaak wilt beginnen. Het meest interessant vind ik logistiek en procesbeheersing. Ook interim-management, het proces waarbij een externe manager wordt ingezet in een bedrijf, boeit me. Ik begeleid ook eerstejaars en probeer daarbij de meiden te ondersteunen. Ik heb stage gelopen bij Bolidt, een bedrijf dat kunststof verwerkt in vloeren en kunstobjecten maakt. Ik heb bekeken hoe het bedrijf organisatorisch in elkaar zit, hoe het financiĂŤle plaatje eruit ziet en ik heb de productieprocessen in kaart gebracht. Bij voorkeur zou ik later een internationale managementfunctie hebben. Mijn minor, een soort vakkenpakket waarmee je je kunt specialiseren of verbreden, ga ik dan ook in het buitenland doen. Dat lijkt me ook verstandig voor mijn eigen ontwikkeling.

To e l at i n gs e i s e n Havo met profiel NT, NG of EM.


14

Charissa Koeiman ... ... studeert Bedrijfswiskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Je kunt deze opleiding ook volgen aan NHL Hogeschool, Hogeschool Inholland (Diemen), De Haagse Hogeschool (Delft) en Fontys (Tilburg).

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en kies bij ‘Maak selectie’ Market & Money.


15

6

bedrijfswiskunde

Veel puzzelen Op Curaçao heb ik de havo gedaan. Alhoewel ik al lange tijd wist dat ik docent wiskunde wilde worden, leek het me ook leuk om in het bedrijfsleven te werken. Zo kwam Bedrijfswiskunde in beeld. Ik zit nu in mijn vierde jaar. Ik wil mijn afstudeerstage op Curaçao doen, zodat ik daar het bedrijfsleven leer kennen. Na mijn afstuderen ga ik de kopstudie leraar wiskunde doen. Daarna ga ik terug naar Curaçao en dan kan ik zowel werken in een bedrijf als voor de klas staan. Veel mogelijkheden dus! Wiskunde heb ik op school altijd het leukste vak gevonden en ik was er ook goed in. En ik vind dat je gewoon moet studeren wat je leuk vindt. Bedrijfswiskunde bestaat grotendeels uit theorie en sommen maken, zeker in het eerste jaar. Daarna krijg je ook projecten waarbij ICT, zoals SQL, Acces en VBA, een rol speelt. Je krijgt simulaties waarin je wiskundige problemen oplost met formules en modellen. Je gaat bijvoorbeeld na hoe duur het is om olie te vervoeren, waarbij je rekening houdt met het verlies van olie tijdens het transport in de pijplijnen. Of je onderzoekt welk aantal flexwerkers en mensen in vaste dienst het meest voordelig zijn voor een bedrijf. In het derde of vierde jaar kies je voor een afstudeerrichting: operations research of financiële wiskunde. Ik heb voor operations research gekozen: de discipline van het toepassen van geavanceerde analytische methoden om betere beslissingen te kunnen nemen. Bij operations research ben je veel aan het puzzelen, het is wat ingewikkelder en dat vind ik veel leuker. Als je eenmaal bent afgestudeerd, kun je wel nog beide richtingen op. Het onderwijs is kleinschalig: in mijn afstudeerrichting zijn we met z’n elven, met zes jongens en vijf meisjes.

To e l at i n gs e i s e n Havo met profiel NT, NG, EM (met Wiskunde B) of CM (met Wiskunde B).


16

Fauve van den Kieboom ... ... studeert Bouwkunde aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Je kunt deze opleiding ook volgen aan HZ University of Applied Sciences (Vlissingen), Hogeschool Rotterdam, Windesheim, Avans Hogeschool (Tilburg en Den Bosch), de Hogeschool van Amsterdam, NHL Hogeschool, Saxion (Enschede), de Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Utrecht, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Inholland (Alkmaar en Haarlem) en de Haagse Hogeschool.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op MariĂŤlle Constructeur, of Anneke Werkvoorbereider.


17

7

bouwkunde

Creatief en concreet Van jongs af aan wilde ik architect worden, dus de keuze voor Bouwkunde was heel makkelijk. Wiskunde was mijn favoriete vak en ik was er goed in. Bij Bouwkunde krijg je veel wiskunde en ik vind het nog steeds het leukste vak. De opleiding biedt drie richtingen, waarvan je na het eerste jaar er een kiest: architectuur, constructie en bouwtechniek. De meeste studenten kiezen voor architectuur, waarbij de nadruk ligt op de uitstraling van een ontwerp. Ik heb gekozen voor constructie, waar je verder inzoomt op de technische kant. Die keuze heb ik gemaakt omdat de kansen op de arbeidsmarkt nu veel groter zijn voor constructeurs. Later wil ik, naast mijn baan, in een avondstudie ook architectuur afmaken. Als ik nu de minor architectuur doe, dan kan ik vrijstellingen krijgen. Het mooie van Bouwkunde is dat het heel creatief ĂŠn heel concreet is. EĂŠn dag per week hebben we hoorcolleges, de rest van de week ben je interactief bezig en doe je projecten of maak je opdrachten. Onze groep bij constructie bestaat uit dertien studenten. En ik heb er geen moeite mee om met de jongens samen te werken. Zij zijn allemaal makkelijk ingesteld! In het begin van het tweede jaar heb ik stage gelopen op een bouwplaats. Het is heel anders dan studeren en erg leerzaam, vooral omdat ik echt heb meegedraaid. Misschien ga ik mijn tweede stage in het buitenland lopen. Dat lijkt me gaaf. Het liefst heb ik later mijn eigen architectenbureau. Het zou geweldig zijn als ik dan renovaties aan oude gebouwen kan doen. Die hebben van die mooie details!

To e l at i n gs e i s e n Havo met profiel NT, NG (met NLT of Natuurkunde) of EM (met Wiskunde B en Natuurkunde).


18

Judith Heurneman ... ... studeert Civiele Techniek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in Nijmegen. Je kunt deze opleiding ook volgen aan de Hanzehogeschool Groningen, HZ University of Applied Sciences (Vlissingen), Hogeschool Rotterdam, Windesheim (Zwolle), Avans Hogeschool (Tilburg en Den Bosch), de Hogeschool van Amsterdam, NHL Hogeschool, Saxion (Enschede), Hogeschool Utrecht, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Inholland (Alkmaar), de Haagse Hogeschool.

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Elsbeth Afdelingshoofd, of kies bij ‘Maak selectie’ Mobiliteit & Ruimte.


19

8

Civiele techniek

Tekenen en berekenen Ik vond het moeilijk om te kiezen voor een opleiding. Ik wilde iets met wiskunde en natuurkunde doen, want dat vond ik de leukste vakken. Vooral in wiskunde was ik erg goed. Ik ben naar diverse open dagen geweest, onder andere bij Scheikunde en Voedingsmiddelentechnologie. Civiele Techniek was meteen raak. Bruggen bouwen en constructies berekenen, dat zou ik wel willen! Ik heb het ook erg naar mijn zin. In het eerste jaar krijg je veel theorie over waterbouwkundig ontwerpen, infrastructureel ontwerpen, constructief ontwerpen en organiseren. Je doet ook projecten en volgt praktijkvakken in die richtingen. Direct in het tweede jaar beginnen de stages zodat je je kunt oriënteren op een afstudeerrichting. Ik kies voor constructief ontwerpen. Tijdens mijn stage bij een constructiebedrijf mocht ik de tekeningen en de berekeningen maken voor versterkingen in beton, om te voorkomen dat gebouwen instorten. Een andere stage was bij een aannemersbedrijf dat projecten doet voor het wegennet. Leuk, maar niet mijn toekomst. Er zitten weinig meisjes op de opleiding. In mijn jaar zijn we met z’n drieën op een groep van veertig. Meisjes kom ik vooral tegen bij de studievereniging van Civiele Techniek en Bouwkunde. Na de opleiding ben ik pas 22. Dat vind ik veel te jong om al te gaan werken. Daarom wil ik aan de universiteit verder studeren en nog meer leren over het maken van berekeningen aan constructies van grote bouwwerken, zoals bruggen en viaducten.

To e l at i n gs e i s e n Havo met profiel NT, NG (met NLT of Natuurkunde).


20

Sandra Mastenbroek ... ... studeert Informatica aan Windesheim in Zwolle. Je kunt deze opleiding ook volgen aan de Hogeschool van Amsterdam, Avans Hogeschool (Breda en Den Bosch), Stenden Hogeschool (Emmen), Hogeschool Leiden, NHL Hogeschool, Fontys (Venlo), Hogeschool Rotterdam, Saxion (Enschede), de Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Utrecht, Zuyd Hogeschool (Heerlen), de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Inholland (Haarlem) en de Haagse Hogeschool (Zoetermeer).

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Karen Applicatiebeheerder, of Ilja ICT-consultant.


21

9

informatica

Veelzijdig programmeren Toen ik vier was kreeg ik mijn eerste computerspel. Ik vond dat helemaal geweldig. Op mijn zevende schreef ik mijn eerste virusscriptje. Op de havo waren de bètavakken mijn beste vakken, vooral wiskunde en NLT vond ik leuk. Ik begon met de opleiding Robotica en ben aan het eind van het eerste jaar probleemloos overgestapt naar Informatica. Ik vind het een interessante opleiding. Je leert niet alleen programmeren, je leert ook gesprekken te voeren met klanten. Je krijgt vakken als technisch ontwerpen, programmeren, algoritmes en systeemarchitectuur. Bij dit laatste vak bekijk je hoe verschillende softwareprogramma’s met elkaar communiceren. In periodes van tien weken doen we een groot project met vier tot acht personen. We hebben een leerlingenregistratiesysteem opgezet en een evenementenwebsite gemaakt waar bezoekers en deelnemende bedrijven zich aanmelden. Wat erg leuk was, was het ontwikkelen van een 2D Mario-game. Ik heb een bijbaan als tester bij een groot ICT-bedrijf met een vast contract waar ik aardig wat verdien. Ook schrijf ik columns over games: ik beoordeel de nieuwste releases. Nu loop ik stage bij het Solarteam van de hogeschool en werk ik mee aan een boot die vaart op zonne-energie. We nemen deel aan de nationale kampioenschappen en een Europese wedstrijd in Berlijn. Voor de toekomst houd ik alle opties open: misschien word ik programmeur, misschien ga ik voor mezelf werken. Ik vind zoveel interessant en ik kan alle kanten op!

To e l at i n gs e i s e n Havo met profiel NT, NG, EM of CM.


22 22

Ilse Bink ... ... studeert Ruimtelijke Ordening en Planologie aan Hogeschool Utrecht. Je kunt deze opleiding ook volgen aan Hogeschool Rotterdam en Saxion (Deventer).

Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar www.ditdoeik.nl en zoek bijvoorbeeld op Marije Ruimtelijke Ordening, of kies bij ‘Maak selectie’ Mobiliteit & Ruimte.


10 Ruimtelijke ordening en planologie Realistisch en praktisch Uit een opleidingentest kwam onder andere de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie naar voren. Het sprak me direct aan om bezig te zijn met de omgeving waarin mensen wonen, werken en recreĂŤren. De opleiding is praktisch, gericht op de werkelijkheid en je kunt je creativiteit er in kwijt. Naast lesweken zijn er projectweken, waarin je samen met een groep werkt aan projecten. Erg interessant vond ik het project dat ging over een braakliggend terrein naast het spoor in de gemeente Woerden. Het project begon met een locatiebezoek. Met gegevens over onder meer het geluid, de bodem en de wensen van de gemeente hebben we een woonwijk ontwikkeld. We hebben nagedacht over wat waar moest komen. Zet je bijvoorbeeld goedkopere woningen aan het spoor en duurdere woningen in het groen? Ook hebben we voorzieningen in het plan opgenomen. Daarna hebben we voor de wijk een bestemmingsplan gemaakt. Daarin staat wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren, bijvoorbeeld waar winkels, horeca en bedrijven mogen komen. De theorie die hier bij hoort hebben we al eerder in de lessen behandeld. We krijgen ook wel eens gastcolleges. Zo heeft laatst iemand verteld hoe je het beste burgers kunt betrekken bij de plannen die je gaat opstellen. Ook kwam er iemand van een adviesbureau vertellen over het opstellen van structuurvisies, een soort toekomstvisies van de gemeente, provincie of het rijk. Tijdens mijn stages hoop ik er achter te komen waar ik wil werken. Dat kan bijvoorbeeld bij een adviesbureau of een gemeente. En of ik dan vooral nieuwbouwprojecten wil opzetten of juist plannen wil bedenken voor bestaande bebouwing. Nu lijkt het me allemaal even leuk!

To e l at i n gs e i s e n Havo met profiel NT, NG of EM.

23 23


Uitgave augustus 2013 © VHTO VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek Science Park 400 1098 XH Amsterdam T 020 888 4220 E vhto@vhto.nl W www.vhto.nl

Tekst: Brechje Hollaardt Fotografie: Liesbeth Dingemans Ontwerp: Carta communicatie & grafisch ontwerp


Meer informatie? Er zijn nog veel meer leuke en uitdagende bèta/ technische HBO-opleidingen. Wil je weten welke? Neem dan contact op met je decaan of kijk op www.studiekeuze123.nl. Je kunt ook veel informatie vinden op de websites van de hogescholen.

T E  in bèta, techniek & ict

Wil je meer informatie over beroepen? Kijk dan op www.ditdoeik.nl.

Profile for VHTO

VHTO: Dit Doe IK - hbo  

VHTO: Dit Doe IK - hbo