Page 1

1 ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

εβδομαδιαια πολιτικη - οικονομικη & πολιτιστικη εφημεριδα

εΥΡΙΠΊΔΟΥ 55 - 14122 - ν.ηΡΆΚΛΕΙΟ - τΗΛ. 210 28 19 731 - fAX. 210 2850197

έΤΟς 9ο - Αρ. Φύλλου 464 • ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 - Τιμή: 0,50 ΕΥΡΩ

Ποιοι κινδυνεύουν με εφεδρεία

ΣΕΛ. 4

Υπό τις πιέσεις της Τρόικα η Κυβέρνηση ενεργοποιεί το σχέδιο «χειροπέδες»

ΚΡΗΤΗ

Πονοκέφαλος για το Ακρωτήρι Χανίων οι Νατοϊκές πτήσεις

ΣΕΛ. 6

εκπαιδευση

Υπό κατάληψη Γυμνάσια – Λύκεια στην Κρήτη ΣΕΛ. 7

Αρχίζουν συλλήψεις

φοροφυγάδων!

ΣΕΛ. 5

Συνεχιζεται δυναμικα το κυνηγι των θησαυρων

συνεντευξη

ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ

Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε...

Έξαλλος με τους Γερμανούς ο ζωντανός θρύλος του πολέμου... ΣΕΛ. 8

ΣΕΛ. 10

ΣΕΛ. 5


2

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Θα κόψουμε πάλι τους μισθούς; Η μεγαλύτερη απειλή για τις μεταρρυθμίσεις δεν προέρχεται από την κοινωνία, ούτε καν από τις συντεχνίες, οι οποίες όταν αντιστέκονται βρίσκουν απέναντί τους το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει εντός της κυβέρνησης, και για να ακριβολογούμε η βιασύνη, η προχειρότητα και ο ελλιπής σχεδιασμός υπονομεύουν το έργο που θέλει -όπως ισχυρίζεται η ίδια- να προωθήσει η κυβέρνηση. Το Βήμα της Κρήτης

εβδομαδιαια πολιτικη - οικονομικη και πολιτιστικη εφημεριδα

Ευριπίδου 55 - 141 22 - Ν. Ηράκλειο Τηλ.: 210 28.18.166 - 210 28.19.731 Fax.: 210 28.50.197 E-mail: bimakritis@yahoo.gr Ιδιοκτήτης - Εκδότης - Γεν. Διευθυντής:

Νικηφόρος Κισσανδράκης Εκδοτικός και δημοσιογραφικός σύμβουλος:

Γεώργιος Α. Γλυνός Εκτύπωση: Newspresshold Τηλ.: 210 66.20.734 Τα ανυπόγραφα άρθρα δεν εκφράζουν απαραίτητα τις απόψεις της εφημερίδας Συνδρομές (για ένα έτος) Ιδιώτες 30ευρώ Σύλλογοι 30 ευρώ

Οργανισμοί - Τράπεζες Εταιρείες 100ευρώ Εξωτερικό 100 ευρώ

Ν

αι, οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Ομως, χρειάζονται σχέδιο, προτεραιότητες, κοινωνικές συμμαχίες. Διαφορετικά κινδυνεύουν να αποτύχουν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις και στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Ολοι γνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις γενικώς έχουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Ομως, η μεγαλύτερη αιτία δεν είναι οι μισθοί. Προηγούνται η γραφειοκρατία, η φορολογία, οι εισφορές, οι αγκυλώσεις, ενώ στο πακέτο θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι επενδύσεις για εξοπλισμό, η τεχνογνωσία, το μάνατζμεντ, το μάρκετινγκ.

Ενα συγκροτημένο σχέδιο ανόρθωσης της ανταγωνιστικότητας για να πετύχει θα πρέπει να μεταρρυθμίζει όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δράσης. Με τις μειώσεις μισθών και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, μικρό το όφελος. Αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση η ανταγωνιστικότητα δεν πρόκειται να αποκατασταθεί. Αν το Δημόσιο δεν πάψει να ναρκοθετεί την επιχειρηματικότητα, αν οι επιχειρηματίες δεν αντιληφθούν ότι η ανταγωνιστικότητα απαιτεί επενδύσεις, τεχνογνωσία, ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, στο τέλος της μέρας θα διαπιστώσουμε όλοι μαζί ότι δεν έγινε τίποτα. Και τότε τι θα κάνουμε; Θα κόψουμε πάλι τους μισθούς;


3

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Κόκκινος συναγερμός για τους «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ… Με τα περιθώρια αστοχίας στην προώθηση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα να είναι μηδενικά, οι συνθήκες για την αναζωπύρωση της έντασης και των συγκρούσεων στους κόλπους των υπουργών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι ιδανικές.

Ο

ι επικρίσεις επειδή καθυστέρησε ο σχεδιασμός και η προώθηση των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου (αποκρατικοποιήσεις, ενιαίο μισθολόγιο, εφεδρεία), ακόμη και από υπουργούς, είναι ευθείες, ενώ καθημερινά οι βουλευτές οξύνουν την κριτική τους και πλέον «ονομαστικοποιούν» τις ευθύνες. Την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο «κλείδωνε» τις αποφάσεις για την εφεδρεία, ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης έλεγε ότι «έπρεπε να έχει

ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια» και πρότεινε «αντί το Δημόσιο να μειώνεται μόνο σε βάρος των υπαλλήλων» να«πάνε στην εφεδρεία και εκατό βουλευτές». Τον καταλογισμό ευθυνών στους υπουργούς, γιατί ενώ οι νόμοι ψηφίστηκαν ουδέποτε εφαρμόστηκαν, απαίτησε ο Ν. Σαλαγιάννης, ο οποίος στράφηκε ευθέως κατά των υπουργών που είχαν την ευθύνη οργάνωσης του Δημόσιου, αλλά και του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ονομαστικά κατά του Θ. Πάγκαλου για τις καθυστερήσεις επιτέθηκε και ο πρώην υφυπουργός Γ. Ντόλιος, ενώ αιχμηρός ήταν και ο Χρ. Πρωτόπαπας. Ο κ. Σαλαγιάννης, που δεν άφησε εκτός της κριτικής ούτε τον πρωθυπουργό, δεν άφησε καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του και ανέφερε: «Δεν πρόκειται να ρίξω την κυβέρνηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός σε μία τέτοια κρίσιμη φάση, να πάρω την τεράστια ευθύνη πάνω μου, να πάρω το ρίσκο η επόμενη γενιά να είναι κατεστραμμένη». Η συναίσθηση αυτής της ευθύνης από μέρους των βουλευτών επιτρέπει στους ιθύνοντες της Κ.Ο. να πιστεύουν ότι παρά τις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν θα κινδυνεύσουν όταν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Ωστόσο, παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό για τον κολασμένο κοινοβουλευτικό Οκτώβρη, που αρχίζει με την κατάθεση σήμερα του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ανασφάλεια

Εν τω μεταξύ, το αίσθημα ανασφάλει-

ας των βουλευτών για το πολιτικό τους μέλλον έρχεται να ενισχύσει η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, στην οποία ανέφερε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να ανοίξουν τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Παπαϊωάννου προκρίνει «μονοεδρικές ή ολιγοεδρικές περιφέρειες καταρχήν και κατάργηση του σταυρού προτίμησης σε μεγάλο βαθμό», κυρίως στις μεγάλες περιφέρειες. Ο υπουργός θεωρεί το σταυρό προτίμησης «νοσηρό φαινόμενο» και την κομματική πειθαρχία ως «τη μεγαλύτερη παθογένεια» του πολιτικού συστήματος. Η πλειονότητα των βουλευτών όλων των κομμάτων, πάντως, όποτε προκύπτει ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, αν και τάσσεται υπέρ της διάσπασης των θηριωδών περιφερειών, δεν επιθυμεί να είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις προθέσεις των αρχηγών των κομμάτων.

Πόσο μειώνονται μισθοί και συντάξεις Τ

α μέτρα που θα συμφωνηθούν θα νομοθετηθούν άμεσα και θα τεθούν σε ισχύ από το Νοέμβριο Oι μειώσεις στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) αλλά και στους μισθούς, με αλλαγές στις επιχειρησιακές συμβάσεις και στο καθεστώς της επέκτασης των κλαδικών που ζήτησε την τελευταία στιγμή (την Παρασκευή) η τρόικα, «κλειδώνουν» σήμερα σε συνάντηση του υπουργού Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Γ. Kουτρουμάνη με τους επικεφαλής του κλιμακίου του ΔNT, της E.E. και της EKT. Tα «έξτρα» μέτρα θα νομοθετηθούν άμεσα και θα ισχύσουν από το Nοέμβριο, μειώνοντας τις δαπάνες για τις παροχές των ταμείων που αδυνατεί να «καλύπτει» ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και το κόστος εργασίας στις επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο.

Πλέον του 1 δισ.

Oι μειώσεις στις συντάξεις εντάχθηκαν στα «έξτρα έσοδα» (πάνω από 1 δισ. ευρώ) των προϋπολογισμών των ταμείων για το 2012 που συζητήθηκαν στη διάρκεια συσκέψεων με τη συμμετοχή της γ.γ. Kοινωνικών Aσφαλίσεων Aθ. Δρέττα στο Γενικό Λογιστήριο την Παρασκευή και το Σάββατο. Oι μειώσεις θα γίνουν παράλληλα με τις άλλες περικοπές που ήδη εφαρμόζονται (καταργήσεις δώρων, διπλές και τριπλές εισφορές ΛAΦKA) και τα άλλα μέτρα, όπως τη νέα «αυτόματη» αύξηση, από 1/1/2012, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης σε εφαρμογή του νέου Aσφαλιστικού, την ένταση των ελέγχων για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών από παροχές υγείας, τη μείωση των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.

Tα νέα μέτρα προβλέπουν:

1. Γενική μείωση των κύριων συντάξεων κατά 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών και κατά 20% για το ποσό πάνω από τα 1.200 ευρώ για τους πάνω από 55 ετών. Oι μειώσεις αυτές θα γίνουν επιπλέον των περικοπών που ήδη επιβάλλονται (δύο εισφορές τύπου ΛAΦKA για τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ και πάνω από τα 1.700 ευρώ για όσους είναι κάτω των 60 ετών). 2. Mείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% έως 30% (στο ETEAM για τη σύνταξη πάνω από τα 150 ευρώ, όπως έγραψε η «HτΣ») στα ελλειμματικά ταμεία που φέτος εμφανίζουν ταμειακό έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ. Oι μειώσεις θα είναι επιπλέον των περικοπών που ήδη γίνονται κάθε μήνα από την παρακράτηση της εισφοράς τύπου ΛAΦKA, ενώ από 1/1/2012 θα επανακαθοριστούν, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των επικουρικών ταμείων, τα ποσοστά αναπλήρωσης έτσι ώστε καμιά νέα επικουρική ελλειμματικού ταμείου να μην ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού (αντί του 45% - 65% σήμερα). 3. Mείωση των εφάπαξ από 20% (στο Δημόσιο) έως 30% (στα ταμεία πρόνοιας ΔEKO και άλλων κλάδων που εμφανίζουν ελλείμματα). 4. Mείωση κατά 120.000 άτομα των ασφαλισμένων στα βαρέα και ανθυγιεινά που θα έχουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, δηλαδή να συνταξιοδοτούνται πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τα γενικά όρια των 65 και 60 ετών (αυτή την εβδομάδα δίνεται στη δημοσιότητα η νέα μικρότερη λίστα).

Πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας

Στο πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και η

υποβοήθηση των μειώσεων των μισθών σε επιχειρησιακό επίπεδο (από Eνώσεις Προσώπων, όπου δεν υπάρχει σωματείο και χωρίς τον προηγούμενο κοινωνικό έλεγχο από το Σώμα Eπιθεώρησης Eργασίας) με ταυτόχρονο περιορισμό της επέκτασης των κλαδικών και ομοιο-επαγγελματικών συμβάσεων στα μη μέλη των οργανώσεων (οι συμβάσεις δεν επεκτείνονται μόνο σε όσες επιχειρήσεις έχουν υπογραφεί ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις). H τρόικα, επιδιώκοντας να περιορίσει την υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων (κάτι το οποίο ζητούν πολλοί εργοδότες που βρίσκονται εκτός των παραδοσιακών εργοδοτικών οργανώσεων και στηρίζουν τις επιχειρησιακές συμφωνίες), ζητεί σήμερα από το Γ. Kουτρουμάνη και τη γ.γ του υπουργείου Eργασίας A. Στρατινάκη τουλάχιστον δύο παρεμβάσεις: Nα επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα νομιμοποιούνται οι οργανώσεις να ζητούν την επέκταση όσων συνομολογούν για τους μισθούς και να καταργηθεί η αναδρομική εφαρμογή όσων συμβάσεων επεκτείνονται με καθυστέρηση πολλών μηνών (σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις για να καταβάλλουν τα αναδρομικά).

Παρεμβάσεις στα εργασιακά

Τουλάχιστον δύο παρεμβάσεις ζητά η τρόικα όσον αφορά τα εργασιακά: Να επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα νομιμοποιούνται οι οργανώσεις να ζητούν την επέκταση όσων συνομολογούν για τους μισθούς, δηλαδή την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Να καταργηθεί η αναδρομική εφαρμογή όσων συμβάσεων επεκτείνονται με καθυστέρηση πολλών μηνών. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με την καταβολή των αναδρομικά.


4

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Ποιοί δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με εφεδρεία Φύλλο... εφεδρείας για 30 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του χρόνου, έβγαλε χθες η κυβέρνηση, δίνοντας το πράσινο φως μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για άμεση υλοποίηση των προτάσεων που είχαν υιοθετηθεί κατά τις επαφές με τους εκπροσώπους της τρόικας τα τελευταία 24ωρα.

Σ

υγκεκριμένα, βάση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις και αφορά επτά κατηγορίες υπαλλήλων: Ολοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αλλά και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι επίσης κατά τους επόμενους 1224 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από την περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Από τις ανωτέρω δύο κατηγορίες εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18-20.000 εργαζομένων. Περίπου 1.000 εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που

έχει ανακοινωθεί ότι θα καταργηθούν, καθώς και μέρος των εργαζομένων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό Π.Δ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας. Συνταξιοδοτούνται άμεσα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι, κάνοντας χρήση της σχετικής προνομιακής ρύθμισης, αν και είχαν δικαίωμα πλήρους σύνταξης παρέμεναν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης. Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού. Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε κα-

θεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται, με μέρος των εργαζομένων τους να οδηγούνται σε εργασιακή εφεδρεία. Από τις δύο παραπάνω κατηγορίες υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 6-7.000 εργαζόμενοι. Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει αν όσοι απομακρύνονται από το Δημόσιο θα λαμβάνουν αποζημίωση με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι θα εξαρτηθεί από το χρόνο ειδοποίησης του υπαλλήλου.

Καταργήσεις φορέων

Σε δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του στενού δημόσιου τομέα με καταργήσεις διευθύνσεων και τμημάτων κατά 30%, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα, θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας.

«Να αλλάξουμε οριστικά»

Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να βοηθήσει την Ελλάδα αν δεν αποδείξουμε ότι αλλάζουμε οριστικά, είπε χωρίς περιστροφές χθες, ο πρωθυπουργός στους

υπουργούς του ,συμπυκνώνοντας το περιεχόμενο των μηνυμάτων που έλαβε στις πρόσφατες συναντήσεις με Μέρκελ και Σαρκοζί και ενώ η Αθήνα αναμένει την έγκριση της 6ης δόσης. Μιλώντας για τις «ιστορικές ευθύνες» που επωμίστηκε η κυβέρνηση και με την υπόμνηση «είμαστε εδώ δύο χρόνια τώρα και σβήνουμε τη φωτιά που άλλοι άναψαν στη χώρα», κήρυξε «αντεπίθεση» στη Ν.Δ. για τα πεπραγμένα της και τα περί «διαπραγμάτευσης». Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο διαπραγμάτευσης «για τα ελλείμματα που παράγουμε ακόμη και σήμερα» και υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης που έγινε για το χρέος και οδήγησε σε σημαντικές αποφάσεις, όπως της 21ης Ιουλίου.

Οι κατηγορίες των υπαλλήλων

18.000 - 20.000. Μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι που στους επόμενους 12-24 μήνες συνταξιοδοτούνται. 1.000. Εργαζόμενοι σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου που καταργούνται ή συγχωνεύονται. 6.000 - 7.000. Υπάλληλοι από υπηρεσιακές μονάδες της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης και από ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Αμεση συνταξιοδότηση όσων παραμένουν στην υπηρεσία ενώ έχουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης.


5

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Αρχίζουν συλλήψεις φοροφυγάδων Τ

ο σχέδιο «χειροπέδες» σε φοροφυγάδες θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση ενεργοποιώντας τις διατάξεις του σχετικού νόμου που προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια για όσους έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή (ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων) άνω των 75.000 ευρώ και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες και υπό τις πιέσεις της τρόικας που ζητάει καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής αναμένεται να δοθεί εισαγγελική εντολή ώστε να κινηθεί η διαδικασία του Αυτόφωρου για τους πρώτους μεγαλο-φοροφυγάδες. Στην λίστα των μεγάλων φοροφυγάδων που διαθέτει το ΣΔΟΕ οι περισσότεροι είναι γιατροί. Ορισμένοι από αυτούς συμβιβάστηκαν με την Εφορία και πληρώνουν ήδη του πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί. Από την έρευνα του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν έξι γιατροί που δήλωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια εισόδημα 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά στις καταθέσεις τους βρέθηκαν κρυμμένα άλλα 11 εκατ. ευρώ. Η λίστα συμπληρώνεται και από έναν αστρολόγο ο οποίος ενώ είχε τραπεζικές καταθέσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ δεν είχε δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία, έναν κομμωτή με «άνοιγμα» δήλωσης - κατάθεσης 1,5 εκατ. ευρώ, μια κατασκευαστική εταιρεία οι ιδιοκτήτες της οποίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις 16 εκατ. ευρώ, αλλά και μεγάλο σούπερ μάρκετ με καταθέσεις 35 εκατ. ευρώ, τα οποία ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να δικαιολογήσει όταν αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις του. Επίσης περιλαμβάνεται ένα μεγάλο τουριστικό γραφείο με έδρα σε νησί του Ιονίου. Το τουριστικό γραφείο νοίκιαζε πολυτελείς βίλες σε όλη την Ελλάδα έναντι 15.000 έως 30.000 ευρώ την εβδομάδα, αλλά δεν θεωρούσε… σκόπιμο να δηλώνει τα εισοδήματά του. Αντίθετα, χρησιμοποιούσε το τρίγωνο Ιόνιο - Λονδίνο - Αθήνα για να τα κρύψει. Με τη δημιουργία υποκαταστήματος στο Λονδίνο, εμφάνιζε τα έσοδα ως έσοδα εξωτερικού και μετά τα έστελνε σε ελληνική τράπεζα. Παρακολουθώντας τις διαδρομές του χρήματος και ανοίγοντας στη συνέχεια τους τραπεζικούς λογαριασμούς, το ΣΔΟΕ εντόπισε αδήλωτα εισοδήματα άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με τον τελευταίο νόμο κατά της φοροδιαφυγής:

1. Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών. Για τις κακουργηματικές πράξεις δηλαδή για ποσά από 75.001 ευρώ και άνω επιβάλλεται ποινή κάθειρξης από 5 έως 20 χρόνια. 2. Στα κακουργήματα, η ποινική δίωξη ασκείται αμέσως, χωρίς να παρέχεται στον φορολογούμενο προθεσμία για συμβιβασμό και ανεξάρτητα από το αν έχει ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά (φορολογικά) δικαστήρια.

Μ

Όλα τα μυστικά για τη φοροκάρτα

ετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, η «φοροκάρτα» μπαίνει τελικά στη ζωή των φορολογούμενων. Από σήμερα οι τράπεζες θα ξεκινήσουν σταδιακά να χορηγούν δωρεάν την «κάρτα αποδείξεων», η χρήση της οποίας θα είναι προαιρετική. Η φοροκάρτα, στην οποία θα καταγράφονται απευθείας τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από την ταλαιπωρία της συλλογής αποδείξεων ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα ελάχιστα στοιχεία τζίρου μιας επιχείρησης.

Τι είναι η Κάρτα Αποδείξεων;

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι μια προσωπική Κάρτα συλλογής αποδείξεων των εξόδων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλει αυτόματα τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών. Η Κάρτα Αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυμη και έχει σκοπό να σας διευκολύνει απαλλάσσοντάς σας από τη συλλογή και την καταμέτρηση των αποδείξεων και την υποβολή στις αρμόδιες αρχές για φορολογικούς λόγους.

Τι δεδομένα περιέχει η Κάρτα Αποδείξεων;

Στην Κάρτα Αποδείξεων δεν καταχωρείται κανένα απολύτως στοιχείο από τις συναλλαγές του κατόχου πέραν από το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή και το ποσό της απόδειξης.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ την Κάρτα Αποδείξεων;

Μπορείτε να προμηθευτείτε την Κάρτα Αποδείξεων σας δωρεάν από οποιοδήποτε κατάστημα των συνεργαζόμενων τραπεζών χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και χωρίς να δηλώσετε κανένα προσωπικό ή φορολογικό σας στοιχείο.

Πώς λειτουργεί η κάρτα συλλογής αποδείξεων;

Κάθε Κάρτα διαθέτει ένα μοναδικό αριθμό. Ο κάτοχος ενεργοποιεί την Κάρτα συνδέοντας τον αριθμό της με τον Α.Φ.Μ. του (χωρίς τη διαμεσολάβηση της Τράπεζας ή τρίτων), με τους εξής τρόπους: - Αποστέλλοντας ένα SMS, μέσω κινητού τηλεφώνου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), στο 54053 ως εξής

«Α.Φ.Μ., κενό, 10ψήφιος αριθμός της Κάρτας Αποδείξεων». - Μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα http://link.minfin. gr/karta του υπουργείου Οικονομικών. Η Κάρτα Αποδείξεων είναι πλέον ενεργοποιημένη και μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή που επιλέγει ο φορολογούμενος.

Σε ποιες επιχειρήσεις/συναλλαγές μπορώ να χρησιμοποιήσω την Κάρτα Αποδείξεων και με ποιον τρόπο;

Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη επιχείρηση/επιτηδευματία διαθέτει Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/ και Χρεωστικών Καρτών (Point of Sales-POS). Η συναλλαγή καταγράφεται με μια απλή διαδικασία: μετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας «περνάει» την Κάρτα Αποδείξεων από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη, μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής.

Πόσες κάρτες μπορώ να διαθέτω;

Κάθε πολίτης (μερίδα αποδείξεων/Α.Φ.Μ.) μπορεί να είναι συνδεδεμένος με περισσότερες από μια Κάρτα, με στόχο τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας να διαθέτει το καθένα τη δική του.

Τι πλεονεκτήματα μου προσφέρει η χρήση της κάρτας;

Με την Κάρτα Αποδείξεων όλα τα στοιχεία της συναλλαγής αποστέλλονται από τον εκδότη της απόδειξης αυτόματα. Έτσι στο τέλος του χρόνου αποφεύγετε το χρόνο που απαιτείται για το μέτρημα και την άθροιση των αποδείξεων. Ταυτόχρονα, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συναλλαγές που κατέγραψε στη μερίδα του (στον Α.Φ.Μ. του) μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ..

Πόσο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που συλλέγονται;

Από την κάθε συναλλαγή καταγράφονται αποκλειστικά: ο χρόνος της αγοράς, ο Α.Φ.Μ. του καταστήματος/ επιχείρησης, ο αριθμός της κάρτας με την οποία έγινε η καταγραφή της συναλλαγής το συνολικό ποσό της συναλλαγής Δεν καταγράφεται η ανάλυση της συναλλαγής (τι ακριβώς αγοράστηκε, αγαθό ή υπηρεσία).

Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων σε κάθε συναλλαγή μου;

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την Κάρτα Αποδείξεων επιλεκτικά σε όποιες συναλλαγές θέλετε να δηλωθούν.

Όταν χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων, πρέπει το κατάστημα να εκδώσει και απόδειξη;

Η απόδειξη της συναλλαγής πρέπει να εκδίδεται κανονικά και μάλιστα μόνο τότε μπορεί να πιστωθεί η Κάρτα Αποδείξεων με το ποσό της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε.

Τι κάνω σε καταστήματα που δεν έχουν τη Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS);

Σε συναλλαγές που τα καταστήματα δεν έχουν POS συμβατό με την κάρτα αποδείξεων, κρατούμε τις αποδείξεις και τις συνυπολογίζουμε στα έξοδά μας στο τέλος του χρόνου, συμπληρωματικά με τις ηλεκτρονικά καταχωρισμένες αποδείξεις μας.

Τι γίνεται αν χάσω την Κάρτα Αποδείξεων; Τι συμβαίνει με τις αποδείξεις που είναι ήδη καταχωρισμένες στην κάρτα μου σε αυτή την περίπτωση;

Δεν απαιτείται δήλωση απώλειας. Η Κάρτα Αποδείξεων είναι προσωπική, με την έννοια ότι αφορά μόνο έναν πολίτη (Α.Φ.Μ.) και άρα δεν έχει λόγο κάποιος να την κλέψει και να τη χρησιμοποιήσει. Εφόσον κλαπεί ή χαθεί η κάρτα σας, μπορείτε να λάβετε νέα κάρτα, την οποία συνδέετε με τον Α.Φ.Μ. σας, με τους προαναφερόμενους τρόπους, ενώ οι αποδείξεις που έχετε συλλέξει στην πρώτη (απολεσθείσα) Κάρτα Αποδείξεων, συνυπολογίζονται στον Α.Φ.Μ. σας, συνολικά.

Η κάρτα αποδείξεων έχει ημερομηνία λήξης;

Η Κάρτα Αποδείξεων δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι αγορές της Κάρτας συνυπολογίζονται στο τέλος της χρονιάς για τον συγκεκριμένο Α.Φ.Μ., με τον οποίο η Κάρτα έχει συσχετισθεί. Η ίδια Κάρτα θα συλλέξει τις αποδείξεις και των επόμενων οικονομικών ετών, χωρίς να χρειάζεται ανανέωση.


6

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Πονοκέφαλος για το Ακρωτήρι Χανίων οι Νατοϊκές πτήσεις Τον «βίο αβίωτο» κάνουν στους κατοίκους του Ακρωτηρίου Χανίων οι συνεχόμενες νατοϊκές πτήσεις από τη Σούδα προς την εμπόλεμη Λιβύη, όπως καταγγέλλει το δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Τ

ο δημοτικό συμβούλιο σε ψήφισμά του αλλά και σε προσωπική παράσταση του δημάρχου Χανίων Μαν. Σκουλάκη και εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων στον Δ/τη της 115 Πτέρυγας Μάχης τόνισε ότι τίθεται άμεσο ζήτημα ανθρώπινης ασφάλειας αλλά και υγείας των κατοίκων του Ακρωτηρίου πέριξ του στρατιωτικού αεροδρομίου. Ο δήμαρχος και οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων του δημοτικού

συμβουλίου Χανίων μετέφεραν στον ταξίαρχο Δ/τη της 115 Π.Μ. Γ. Ευαγγέλου το κοινό αίτημα των κατοίκων και φορέων των χωριών του Ακρωτηρίου, Μουζουρά, Χαρδακίων, Κορακιών, Κουνουπιδιανών, Αρωνίου. Καλαθά, Καμπανού για άμεσο περιορισμό των στρατιωτικών υπερηχητικών αεροσκαφών στην περιοχή. Παράλληλα, τέθηκαν τα ζητήματα της περιβαλλοντικής και τουριστικής υποβάθμισης της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου, της

Π

παραβίασης των περιβαλλοντικών παραμέτρων και κυρίως της συνεχόμενης επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων, οι οποίοι, όπως επισημάνθηκε, από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Λιβύη, μέρα και νύχτα δεν μπορούν να ησυχάσουν, ενώ συχνά από την ένταση του θορύβου των υπερηχητικών αεροπλάνων σπάνε τα τζάμια των σπιτιών. Από την πλευρά του ο Δ/της της 115 Π.Μ. απάντησε ότι ο προγραμματισμός των πτήσεων γίνεται από το Διακλαδικό Στρατηγείο των Δυνάμεων του

Κυνήγησε τον ειδικό φρουρό

υρ κατά ειδικού φρουρού προκειμένου να γλιτώσει την σύλληψη, άνοιξε λαθροκυνηγός στην Κρήτη. Το περιστατικό σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την οργίλη αντίδραση των συναδέλφων του, οι

Ο

Οργή για το εικονοστάσι

ργή έχει προκαλέσει στους συγγενείς και φίλους η βεβήλωση του εικονοστασίου που είχε στηθεί στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου στην μνήμη του αδικοχαμένου 21χρονου Γιάννη Ρουσάκη, οπαδού του Παναθηναϊκου από τα Μάλια. Όπως έγινε γνωστό, άγνωστοι έσπασαν και πέταξαν στην θάλασσα το εκκλησάκι, γεγονός που έχει προκαλέσει την μήνη της τοπικής κοινωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βανδαλισμός έγινε το βράδυ του Σαββάτου από ομάδα νεαρών που είχαν μεταβεί στο Παγκρήτιο Στάδιο στο πλαίσιο διεξαγωγής ποδοσφαιρικού αγώνα. Φαίνεται ότι «αναγνώρισαν» το εικονοστάσι του Γιάννη Ρουσάκη, καθώς είχαν πληροφορηθεί μέσω του διαδικτύου το γεγονός της αιματηρής συμπλοκής και το «αφιέρωμα» στη μνήμη του 21χρονου.

ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας και ότι η ελληνική διοίκηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μείωσης της ηχορύπανσης και της όχλησης στην περιοχή. Επίσης, ο Δ/της δεσμεύτηκε στο δήμαρχο και στους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων ότι θα αποστείλει το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο Αρχηγείο της Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, καθώς και στο Διακλαδικό Στρατηγείο των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Νάπολη.

οποίοι καταγγέλλουν ότι ο ειδικός φρουρός θα μπορούσε να είχε χάσει την ζωή του για έναν …λαγό. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο ειδικός φρουρός προσεγγίζοντας την περιοχή Βρέλη Μοιρών στο πλαίσιο περιπολίας τον λαθροκυνηγό,

φώναξε «αστυνομία, ακίνητος. Τότε εκείνος σταμάτησε, γύρισε και έστρεψε την κάνη του κυνηγετικού όπλου προς το μέρος του φρουρού, ενώ πυροβόλησε στο έδαφος από απόσταση περίπου τριών μέτρων. Ο ειδικός φρουρός που δεν είχε το όπλο στα χέρια του, υποχώρησε βλέποντας ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, ενώ το ίδιο έκαναν και οι άλλοι δύο συνάδελφοί του. Όπως είπε στους συναδέλφους του, δέχτηκε στο σώμα και στο πρόσωπο χώμα και πέτρες οι οποίες πετάχτηκαν από τα σκάγια που έπεσαν στο έδαφος σε απόσταση αναπνοής. Οι λαθροθήρες είχαν πάει στο σημείο με τα πόδια, καθώς όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί δεν άκουσαν το θόρυβο κάποιου αυτοκινήτου να απομακρύνεται. Φεύγοντας όμως τους έπεσε ένας σάκος μέσα στον οποίο υπήρχε ένας σκοτωμένος λαγός, ένας φακός και μία μπαταρία. Τα ευρήματα θα αποσταλούν στην Αθήνα προκειμένου να αναζητηθούν αποτυπώματα και DNA στα εργαστήρια της Αστυνομίας. Από την Αστυνομία σχηματίζεται δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας.


7

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Υπό κατάληψη γυμνάσια – λύκεια στην Κρήτη Σε κατάληψη βρίσκονται πολλά γυμνάσια –λύκεια στην Κρήτη αλλά και πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου.

Ω

στόσο συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποίησε την Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, ο Σύλλογος προγραμματίζει ανοιχτή συζήτηση με καθηγητές, φοιτητές, υπαλλήλους και γονείς για το νόμο πλαίσιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο κέντρο της πόλης όπου ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία του Ηρακλείου αναφορικά με το πολιτικό πλαίσιο του Συλλόγου. Επίσης, ο Σύλλογος Φοιτητών του Φυσικού Τμήματος αποφάσισε να συμμετάσχει στην πανεργατική απεργία της 5ης Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, υπό κατάληψη τελούν σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά την Κρήτη, αντιδρώντας στην έλλειψη βιβλίων και εκπαιδευτικών και κόντρα στο νομοσχέδιο για την παιδεία. Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη βρίσκονται στο Ηράκλειο: το γυμνάσιο – λύκειο Αρχανών, το γυμνάσιο Βενεράτου, το 11ο γυμνάσιο και το 13ο λύκειο. Στο Λασίθι, το 1ο &2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας, το ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, το 1ο &2ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, το ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου, το γυμνάσιο και λύκειο Τζερμιάδου. Στα Χανιά, υπό κατάληψη τελεί το λύκειο Σούδας και στο Ρέθυμνο κάνουν αποχή οι μαθητές του 3ου γυμνασίου. Επίσης υπό κατάληψη είναι και πολλά τμήματα του πανεπιστημίου. Μαθητές και φοιτητές διαδηλώνουν για τα προβλήματα στην παιδεία, το νέο νόμο, την έλλειψη βιβλίων, υπο-

δομών, κ.α. Οι εκπρόσωποι της παιδείας στο νησί, που φοβούνται το ενδεχόμενο να πάρουν μορφή «επιδημίας» οι κινητοποιήσεις στα γυμνάσια και τα λύκεια της Κρήτης, κάνουν έκκληση στους μαθητές ν’ ανοίξουν τα σχολεία και να επιστρέψουν στα μαθήματα.

Επίσης, την αντίθεσή τους στις καταλήψεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκφράζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει ότι «για να αντιμετωπιστούν τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να βρίσκονται σε πλήρη εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική λειτουργία». Ο Σύλλογος Διδασκόντων διαμηνύει πως πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι όσον αφορά στο πρόγραμμα σπουδών, γιατί ο νέος νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος με αυστηρά διατυπωμένες διαδικασίες. Τέλος, καλεί τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου να πάρουν θέση για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη συνεχιζόμενη κατάληψη τμημάτων, γιατί κινδυνεύουν να χαθούν προθεσμίες που αφορούν τους φοιτητές, τους υποψήφιους διδάκτορες, καθώς και ερευνητικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις από δημόσιους οργανισμούς.


8

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Έξαλλος με τους Γερμανούς ο ζωντανός θρύλος του πολέμου Ζωντανός θρύλος του πολέμου και της εθνικής αντίστασης είναι ο 93 άχρονος Γιώργος Παλαιάκης από την Ρογδιά Ηρακλείου, ο οποίος θλίβεται για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και παράλληλα εξοργίζεται με την στάση των ξένων και ιδιαίτερα των Γερμανών που όπως λέει ευθύνονται για δεινά και εγκλήματα στην Κρήτη και στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του πολέμου.

Ο

ίδιος μίλησε από καρδιάς για το τι σκέπτεται τώρα αλλά και το τι έζησε «καρέ – καρέ» στον πόλεμο, ενώ προτρέπει την κυβέρνηση, τους πολιτικούς, αξιωματούχους, μητροπολίτες να δώσουν τα μηνιάτικα τους αλλά και να επιστραφούν στο κράτος όλα τα κλεμμένα. Το δριμύ κατηγορώ του 93άχρονου Κρητικού καταχωρήθηκε στο περιοδικό

«Π» της εφημερίδας «Πατρίς» προκαλώντας μεγάλη αίσθηση.

«Διακονούμε από τους Γερμανούς. Ότι λέω να το γράψετε και εγώ θα το υπογράψω υπεύθυνα. Λέω στην κυβέρνηση να πιάσουν να σοβαρευτούνε και να μην κάνουμε τους διακονιάρηδες, γιατί αυτοί δεν μας θέλουν, κανένας δεν μας θέλει. Από τη μικρασιατική καταστροφή δεν μας θέλει κανείς. Ο πατέρας μου πολέμησε εκεί και ξέρω πολλά... Να πιάσουνε οι βουλευτές και οι μητροπολιτάδες να διαθέσουν τα μηνιάτικά τους. Αν το δει αυτό ο λαός, θα είναι αλλιώς. Να φέρουνε και αυτά και τα κλεμμένα. Θυμήθηκαν τώρα και τη δίκη του Διστόμου, στη Χάγη. Εβδομήντα χρόνια μετά, είναι δυνατόν;»... Ο Γιώργος Παλαιάκης γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 1918. Παρουσιάστηκε στη ΣΕΑΠ στις 18 Οκτω-

Γιώργος Παλαιάκης

βρίου του 1939 και υπηρέτησε στο Πυροβολικό στο 43ο Σύνταγμα Πεζικού (11ος λόχος) Κρήτης στη ΣΕΑΠ. Όταν ήχησαν οι καμπάνες του πολέμου, ήταν στρατιώτης. Η αφήγησή του είναι πραγματικά συγκλονιστική. Θυμάται με απίστευτες λεπτομέρειες όλες τις στιγμές του πολέμου, λες και τα έζησε χθες. Kράταγε και ημερολόγιο, όμως χάθηκε όταν σχεδόν πεθαμένο τον μετέφεραν στο Πανάνειο Δημοτικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στις 30 Μαΐου του 1941.

Οι Γερμανοί κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ελλάδα

«Στο νοσοκομείο κάθισα σχεδόν ένα μήνα. Όταν μας κήρυξαν τον πόλεμο και οι Γερμανοί, εγώ ήμουνα στην Αθήνα ακόμα. 6 Απριλίου (1941) μας εκήρυξαν τον πόλεμο οι Γερμανοί, στις 28 πήραν την Αθήνα. Είχαν φτάσει στον Όλυμπο. Αντίσταση δεν βρήκαν, όλος ο στρατός μας ήταν στην Αλβανία. Τον πόλεμο τον κήρυξαν τέσσερις τα ξημερώματα. Μέχρι να ξημερώσει δεν είχαν αφήσει τίποτα όρθιο στο λιμάνι. Το λιμάνι ήταν ολόμαυρο από τα λάδια των πλοίων. Βομβάρδισαν, δεν άφησαν πέτρα όρθια και δεν μπορούσαμε να φύγουμε για την Κρήτη. Ήμασταν καμιά πεντακοσαριά Κρητικοί και μας πήγαν στα Μέγαρα. Δεν ξέραμε όμως πότε θα φύγουμε. Κάθε νύχτα κοιμόμασταν στο νοσοκομείο και κάθε πρωί πήγαινα στο λιμάνι να δω αν φεύγει καράβι. Ένα πρωί το είδα και το πρόλαβα τελευταία στιγμή και ανέβηκα από τη σκάλα».

Πάσχα του 1941 στην Κρήτη

«Φτάσαμε τελικά στη Σούδα την ώρα

που χτυπούσαν οι σειρήνες. Το καράβι μας ήταν αγκυροβολημένο και όταν τα γερμανικά στούκας το βούλιαξαν εγώ είχα προλάβει να φύγω. 10-11 Μαρτίου έφυγα από την Αλβανία και έφτασα στη Ρογδιά το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Θαρρώ 19 Απριλίου πρέπει να ήταν Από τον πόλεμο έμειναν στον κ. Παλαιάκη οι αναμνήσεις, ένα τραύμα στο κεφάλι, οι αϋπνίες και ένα μετάλλιο που απενεμήθη 67 χρόνια μετά! το Πάσχα. Πήγα στο σπίτι μας, δεν ήταν κανείς. Ήταν όλοι στην εκκλησία. Μπήκα μέσα και σταμάτησε η λειτουργία. Η μάνα μου έκλαιγε, έπεσε πάνω μου και με αγκάλιασε, με είχε για πεθαμένο.

Η ώρα της Μάχη της Κρήτης πλησιάζει

«Αν και ήμουν με αναρρωτική, δεν μπορούσα να κάθομαι πήγα στο Ηράκλειο για να βρω πολυβόλο. Έλεγαν ότι θα πέσουν και οι Γερμανοί με τα αλεξίπτωτα. Πήγα και βρήκα ένα παλιό πολυβόλο στο λόχο μας, στη Χανιώπορτα, λόχος εμπαίδων. Ο λοχαγός μου το έδωσε, το έφτιαξα, το καθάρισα. Στην Αγία Μαρίνα, στα Καμίνια από κάτω, πήγα και το έβαλα σε ένα σπηλαιάκι αλλά δεν είχα παίξει πυροβολισμό, γιατί μας το απαγόρευαν με απόφαση Στρατοδικείου. Δεν ήξερα και κανέναν επειδή έλειπα. Έβαλα δυο - τρεις γεμιστήρες και εμφανίστηκαν δέκα αξιωματικοί (δικοί μας) με τον επικεφαλής να με δέσουν γιατί απαγορευόταν. Με 5-6 στρατιώτες δοκιμάσαμε τα όπλα μας και δεν έπαιζε κανένα, για αυτό απαγόρευαν τους πυροβολισμούς, προπαγάνδα.


9

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Οι Άγγλοι ήταν εδώ και δεν έδιναν όπλα στους Έλληνες. Είχαν στη Χανιώπορτα μια αποθήκη γεμάτη όπλα και δεν τα έδιναν στο λαό».

20 Μαΐου 1941

«Ξεκίνησαν να πέφτουν οι Γερμανοί από τον Ξηροπόταμο μέχρι το Γιόφυρο. Εκείνη την εποχή, από τη Χανιώπορτα και έξω, δεν υπήρχε κανένα σπίτι, όλα ήταν σπαρτά και μέχρι τα Καμίνια. Όλη τη νύχτα γέμιζα και έπαιζα με το πυροβόλο μου. Τα αγγλικά πλοία είχαν ανάψει τους προβολείς και δεν αφήναμε κανέναν να ξεμυτίσει. Τους σκοτώναμε όλους. Από τον Ξηροπόταμο μέχρι το Γιόφυρο τους έπιανε όλους το πυροβόλο μου. Τετρακόσιους με τετρακόσιους πενήντα είχαμε θάψει στο Γιόφυρο από κάτω. Εκεί που τώρα είναι του Αναστασάκη οι ξυλαποθήκες. Από εκεί τους πήραν μετά, τους ξέθαψαν και τους πήγαν στο Μάλεμε. Πολεμάγαμε με ό,τι είχαμε, έπρεπε να φύγω από εκεί που είμαι να βρω ύψωμα. Εκεί, στη σιδερένια γέφυρα που είχαν φτιάξει (στο ύψος της ΕΡΤ) φτιάξει οι Άγγλοι, μάλωσα με το λοχαγό γιατί ήθελε να πάμε στο λάκκο και εγώ αντιδρούσα, ήθελα ύψωμα. Κατεβήκανε από τα Καμίνια, στον Άγιο Δημήτριο, πήγαμε στη Χανιώπορτα. Ήρθανε οι Γερμανοί και βάζαμε τους όλμους, στο μπεντένι, που είναι σήμερα τα λεωφορεία, ήταν 15 μέτρα ακόμα στο βάθος. Έπεφταν οι πυροβολισμοί, έπεσα από το μπεντένι και ήμουν άοπλος. Βρήκα ένα γκρα, σκαρφάλωσα ξανά και βρήκα και άλλες σφαίρες. Εκεί είδα να έρχεται ο ταγματάρχης Εμμανουήλ Πετεινάκης από τις Αρχάνες και με άλλους μαζί, τους ακολούθησα. Ο Πετεινάκης έβγαλε ένα σημειωματάριο να γράψει αυτούς που ήθελαν να τον ακολουθήσουν. Μετά το έβαλε στο τσεπάκι του. «Όποιος θέλει ας ακολουθήσει», είπε. Πήγαμε όλοι μαζί του καμιά πενηνταριά στρατιώτες αν θυμάμαι καλά. Στην Καινούργια Πόρτα ήταν τέσσερις Γερμανοί ταμπουρωμένοι και τους σκοτώσαμε. Στη Χανιώπορτα έπεσε και ένας όλμος και την τρύπησε. Ήταν εκεί και δυο ανθυπολοχαγοί που είναι θαμμένοι στον Άγιο Τίτο. Σαράντα πέντε Γερμανοί ήταν ταμπουρωμένοι και στου Κωνσταντιδή το σπίτι στον Άγιο Δημήτριο. Είδαμε μια διμοιρία Άγγλων να έρχεται από το δρόμο του Μεγάρου. Μαζί με τους Άγγλους τους αναγκάσαμε να παραδοθούν. Είχαν μαζί τους και ένα πολυβόλο μεγάλο βαρύ 300 οκάδες. Τους πήγαμε στο Φρουραρχείο στου Νικηφόρου Φωκά απέναντι από το Ειρηνοδικείο. Να ξέρετε ότι αυτά τα κτήρια στην 25ης Αυγούστου τα έχτισαν οι Άγγλοι στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και ήταν στρατώνες. Εκεί πήγα έξι Γερμανούς μαζί με το πολυβόλο το οποίο κουβάλαγαν. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης ανέφερε πάρα πολλά στοιχεία ο κ. Γιώργος, μεταξύ αυτών αναφέρθηκε στην ύπαρξη στρατοπέδου στο Τσαλικάκι όπου είχαν μεταφερθεί γυναικόπαιδα, αλλά

και στα σενάρια που κυκλοφορούσαν ότι οι Γερμανοί θα παραδοθούν. Δεν είχαν φτάσει ακόμα τα μαντάτα από τους υπόλοιπους νομούς, ούτε οι ήξεραν ότι οι Γερμανοί στρατιώτες δεν είναι σαν τους Ιταλούς.

30 Μαΐου 1941 απόγευμα

«Κάποια στιγμή απομακρύνθηκα από τον Πετεινάκη και βρέθηκα στα Καμίνια στο ύψος της 62 Μαρτύρων εκεί που είναι σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς. Ένας Γερμανός έπεσε με το αλεξίπτωτο και κρεμάστηκε στο διπλό στύλο που ήταν εκεί. Τον τελευταίο Γερμανό που έπεσε τον σκότωσα κρεμασμένο. Μετά έπεσα αναίσθητος από τις ριπές των Γερμανών. Μια σφαίρα με βρήκε στο κεφάλι. Ευτυχώς που φόραγα ένα καινούργιο κράνος που είχα βρει, αλλιώς θα ξεκαπάκωνε η κεφαλή μου. Αυτό με έσωσε.

Πανάνειο Δημοτικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Σοβαρά τραυματισμένος ο 21χρονος τότε στρατιώτης μεταφέρεται, άγνωστο πώς, στο Πανάνειο, όπου παρέμεινε για πέντε μήνες. Εκεί τον είχαν για πεθαμένο και τον ετοίμαζαν για να τον μεταφέρουν στο νεκροτομείο. Ποια δύναμη τον βοήθησε, δεν γνωρίζω, και άνοιξε τα μάτια του. Δεν πέθανε ούτε όταν μετά την εγχείρηση που του έκανε ο Νικόλαος Κασάπης (διευθυντής τότε του νοσοκομείου) για να του αφαιρέσει τη σφαίρα από το κεφάλι. Ούτε όταν η τομή γέμισε σκουλήκια επειδή σαράντα μέρες δεν είχε κάνει αλλαγή. Δεν είχαν γάζες, δεν είχαν τίποτα. Τα σεντόνια έκοβαν κομματάκια. Άντεξε και την πείνα. Θυμάται ότι είχε να πιει νερό δέκα ημέρες. Στη συνέχεια κατά κάποιο τρόπο φυγαδεύτηκε και τη γλίτωσε από τους Γερμανούς που κάθε ημέρα πήγαιναν και μάζευαν τους στρατιώτες που έγιαναν. «Το σακάκι που φορούσα μου το πήραν, είχα ένα πεντακοσάρικο μέσα. Δεν με νοιάζει που μου πήραν το σακάκι, μα που πήραν το ημερολόγιό μου και τη ζωστήρα και μου έπεφτε το παντελόνι. Εμείς όλοι είχαμε απομείνει μισοί. Ούτε ο πόνος με ένοιαζε, δεν τον ένιωθα. Μια νοσοκόμα με έσωσε, με πότιζε λίγο λίγο με χαμομήλι. Στις 22 ημέρες που ήμουν στο νοσοκομείο ήρθε η μάνα μου με ένα σημείωμα, είχε βρει τη γυναίκα του γιατρού, ήταν Γερμανίδα, και με εγχείρησε ο Κασάπης ο γιατρός από το Λασίθι. (ο Νικόλας Κασάπης, 18731970, ήταν ένας έμπειρος ιατρός και πρωτοποριακός για την εποχή, από την Κωνσταντινούπολη. Έφτασε στην Κρήτη ως πολιτικός εξόριστος και εγκαταστάθηκε στο Λασίθι). Δεν θα ξεχάσω ότι πριν με δέσουν για να μου βάλουν αιθέρα μου είπε: «Από την Αυστρία έφερα την ξυριστική μηχανή και έτυχε να την εγκαινιάσω στου Ρογδιανού την κεφαλή». Σκουλήκια είχε μαζέψει η πληγή, 40 μέρες ήταν με τις γάζες, χωρίς αλλαγή, με είχαν πετάξει, μας είχαν για πεθαμένους, εκεί γινότανε χαμός από τους τραυματίες. Ερχότανε οι Γερμανοί και έπαιρναν

τους στρατιώτες που ανάρρωναν, εγώ τη γλίτωσα. Ο συγχωρεμένος ο Γιαμαλάκης (πρώτος διευθυντής του νοσοκομείου) με έσωσε μια φορά, κατά κάποιο τρόπο φυγαδεύτηκα.

Εθνική Αντίσταση

Μετά την πλήρη ανάρρωσή του, εντάχθηκε στους κόλπους της Εθνικής Αντίστασης. Μου είπε να αναφέρω μερικά ονόματα. «Εγώ Γιώργος Παλαιάκης, ο Γιώργος Κασαπάκης του Ιωάννου, ο Εμμανουήλ Κολαρετάκης και ο Νικόλαος Χριστοφόρου Κτιστάκης, παραμονές του 15Αυγουστου του 1944 ήμασταν στο Γωνιανό Φαράγγι όταν οι Γερμανοί περνούσαν για να κάψουν τα Ανώγεια. Θα τους κάναμε επίθεση αλλά αποφασίσαμε αυτό να μην γίνει. Όχι για εμάς για να μην κάψουν τα γυναικόπαιδα και τους γέρους μας. Ετσι αποφύγαμε το κακό».

Ο επίλογος

Από το στρατό ο κ. Παλαιάκης απολύθηκε στις 29 Γενάρη του 1945. Κάλεσαν την ηλικία του και πήγε να καταταχθεί στο σύνταγμα της ΣΕΑΠ. Του είπαν ένα «αρκετά πολέμησες» και απολύθηκε ως ανάπηρος πολέμου.

«Είμαι ο μόνος ανάπηρος που βρίσκεται στο περίπτερο και δουλεύει» μου είπε κάποια στιγμή γελώντας. Ανέφερε και άλλα πολλά για ανθρώπους που θαύμασε, όπως τον εκπαιδευτή του από τη Σπάρτη που κάθε Σάββατο βράδυ τους έδινε άδεια και φύλαγε τα λεφτά του συσσιτίου και έτρωγαν πιο καλά από όλους τους άλλους λόχους. Αλλά και για το συνταγματάρχη Νίκο Πλεύρη από τον Άγιο Νικόλαο. «Στην Αλβανία που ήμασταν ήταν ένας στρατηγός, Νίκος Πλεύρης από τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος πήγε εθελοντής στον πόλεμο και έλεγε στον μέραρχο να πάρουμε ένα λόχο οπλισμένο από κάθε σύνταγμα και να τον τοποθετήσουμε σε κάθε νομό της Κρήτης. Εγώ τον Πλεύρη όταν έφυγε από την Αλβανία τον είδα. Αν τότε τον ακούγανε και ήταν ένας λόχος οπλισμένος σε κάθε νομό, δεν θα κατακτούσαν οι Γερμανοί την Κρήτη. Αλλά ήρθαν εδώ οι Άγγλοι και μας έκαναν μεγάλο στραπάτσο, μη νομίζετε. Δεν σας είπα ότι υπήρχε μια αποθήκη γεμάτη όπλα στη Χανιώπορτα και δεν τα έδιναν στους Έλληνες ούτε τους άφηναν να παίζουν για να δοκιμάζουν τα τουφέκια τους; Ότι πολεμούνε όλοι μην το νομίζετε, υπήρχαν και αξιωματικοί που έμειναν στα καταφύγια».


10

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

«Δεν ήθελε να με σκοτώσει!!!» Σ

οβαρά μαχαιρωμένος μπάρμαν αθώωσε στο δικαστήριο τον μαχαιροβγάλτη δράστη γιατί όπως είπε… δεν ήθελε να τον σκοτώσει εντελώς!! «Δεν ήθελε να με σκοτώσει αλλά να με τραυματίσει σοβαρά». Την δήλωση αυτή έκανε δημόσια ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Νεαπόλεως ο 28χρονος Αργύρης - Πλούταρχος Γρηγοράκης, ο οποίος τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς του 2010 δέχθηκε αλλεπάλληλες μαχαιριές σε μπαρ των Μοιρών από 25χρονο Μεσαρίτη. Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία καθώς ο 28χρονος σερβιτόρος επέζησε από θαύμα. Είναι ενδεικτικό ότι παρέμεινε στην Εντατική του Βενιζελείου Νοσοκομείου σχεδόν δύο μήνες. Το συγκλονιστικό είναι ότι το μακελειό έγινε για ασήμαντη αφορμή, επειδή ο 28χρονος ζήτησε από τον 25χρονο και την παρέα του να προπληρώσει το λογαριασμό λόγω της βραδιάς. Εντούτοις η δήλωση που έκανε την Παρασκευή ενώπιον του Δικαστηρίου είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν τα δεδομένα και ο 25χρονος να γλιτώσει τα χειρότερα. Η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας μετατράπηκε σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Το Δικαστήριο καταδίκασε τον νεαρό άνδρα σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και δύο μηνών με τριετή αναστολή και την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι ο 25χρονος είναι πλέον ελεύθερος αφού ήταν ήδη προφυλακισμένος 15 μήνες και ως εκ τούτου έχει εκτίσει την ποινή του. Όσον αφορά στον δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, το Δικαστήριο τον έκρινε αθώο. Άλλωστε ο 28χρονος εξέφρασε αμφιβολίες ως προς την ταυτότητα του, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σίγουρος ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

Συνεχίζεται το κυνήγι του θησαυρού

Ξ

εκίνησαν προκαταρκτικές έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ηρακλείου από Έλληνες και Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι θα αναζητήσουν θησαυρούς που για χιλιάδες χρόνια βρίσκονται κρυμμένοι στον βυθό της θάλασσας. Οι επιστήμονες του αμερικάνικου ωκεανογραφικού ινστιτούτου Woods Hole έχουν αρχίσει να κάνουν «ζουμ» στο βυθό με την εποπτεία της εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Οι έρευνες των αρχαιολόγων, γεωλόγων και

ωκεανογράφων θα διαρκέσουν έναν μήνα, ενώ τα αποτελέσματά τους θα γνωστοποιηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού. Το σημείο που θα εξερευνηθεί χρησιμοποιήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια και, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, υπάρχουν στον βυθό του ναυάγια ή μεμονωμένα αντικείμενα. Οι επιστήμονες, έχοντας τα κατάλληλα μηχανήματα και εξαρτήματα τα οποία χρησιμοποιεί η τεχνολογία υποβρύχιας επισκόπησης, θα ερευνήσουν από το Φόδελε μέχρι και τη Χερσόνησο, αλλά και τη θαλάσσια περιοχή της Ντίας για τον εντοπισμό μινωικών και ιστορικών ναυαγίων.

Συμπαράσταση για τα αυγά

Δ

εκάδες φοιτητές αλλά και Πανεπιστημιακοί Καθηγητές βρέθηκαν στα δικαστήρια Ρεθύμνου προκειμένου να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στην 33χρονη υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας-Αρχαιολογίας, η οποία επιτέθηκε με αυγά στον

υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μανόλη Όθωνα. Η 33χρονη, η οποία κατάγεται από την Κύπρο αλλά διαμένει τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο λόγω σπουδών, θέλησε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της ενάντια στο Μνημόνιο και στα κυβερνητι-

κά μέτρα, εκτοξεύοντας αυγά στο κεφάλι του υφυπουργού, ο οποίος εκείνη την στιγμή έκανε δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ στο περιθώριο εκδήλωσης. Η υποψήφια διδάκτωρ συνελήφθη καθώς σε βάρος της υποβλήθηκε και μήνυση από τον υφυπουργό. Ωστόσο η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε μετά από αίτημα αναβολής των τριών συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορούμενης αφού απουσίαζε από το δικαστήριο ο μηνυτής και βασικός μάρτυρας. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 10 Οκτωβρίου. «Νομίζω ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι σωστή. Δεν είναι δυνατόν ένας πολιτικός να μπορεί να κάνει μήνυση σε έναν πολίτη και να μην είναι στο δικαστήριο για να την υποστηρίξει» ανέφερε η 33χρονη.


11

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Ενέδρα με λεία ένα εκατομμυρίο ευρώ Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου, απέσπασαν οι τρεις ένοπλοι κουκουλοφόροι που έστησαν «ενέδρα» σε όχημα χρηματαποστολής της Group4, το οποίο κινούνταν επί της οδού Ούλ.Πάλμε , στο Ηράκλειο, με κατεύθυνση τις Βασιλειές.

Λ

ίγο πριν το χωριό, οι ληστές, με δύο κλούβες έκλεισαν το δρόμο στο όχημα της χρηματαποστολής και τρία άτομα, με κουκούλες και «φορτωμένοι» με βαρύ οπλισμό, ανάγκασαν τον οδηγό και το συνοδό της χρηματαποστολής να κατέβουν από το όχημα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με φωνές και με τα όπλα προτεταμένα, οι δύο ληστές έσπασαν το τζάμι του παρμπρίζ με την βαριοπούλα, την ίδια ώρα που συνεργός τους έθετε σε λειτουργία την γεννήτρια που ήταν φορτωμένη στην καρότσα του αγροτικού και με σβουράκι έκοβε την πίσω πόρτα του θωρακισμένου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια περίοικων που παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι να διαδραματίζονται μπροστά τους κινηματογραφικές σκηνές. Οι δράστες άνοιξαν βίαια τις πίσω πόρτες του οχήματος και άρπαξαν 14 σάκους, με το χρηματικό ποσό των 830.000 ευρώ! Αμέσως μετά μπήκαν

στις κλούβες και εξαφανίστηκαν. Οι δύο κλούβες των δραστών ήταν κλεμμένες. Στην Αστυνομία σήμανε συναγερμός το μεσημέρι της Παρασκευής όταν έφθασε η καταγγελία της ληστείας. Αρχικώς η πρώτη πληροφορία έκανε λόγο για απόπειρα ληστείας σε βάρος χρηματαποστολής. Ο οδηγός και ο συνοδηγός είχαν παραμείνει εντός του θωρακισμένου και προφανώς δεν είχαν αντιληφθεί ότι οι σάκοι με τα λεφτά είχαν κάνει «φτερά» από την πίσω πόρτα. Λίγο αργότερα, κι ενώ είχε κινητοποιηθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, νέος συναγερμός σήμανε, καθώς το σύστημα GPS που ήταν εγκατεστημένο στον ένα από τους σάκους, άρχισε να δίνει σήμα. Αστυνομική δύναμη ακολούθησε το σήμα, πιθανολογώντας ότι οι ληστές είχαν στην κατοχή του το σάκο, κι επομένως μαζί με τον «παγιδευμένο» σάκο θα έπιαναν και τους δράστες. Ο σάκος, όμως, και μόνο αυτός που ήταν

παγιδευμένος βρέθηκε πεταμένος στο δρόμο, και άδειος, γεγονός που υποδεικνύει πολλά για την ταυτότητα των δραστών, που πιθανολογείται πως είχαν εσωτερική πληροφόρηση για το σύστημα αλλά, ακόμη και για το ποιος από τους 14 που άρπαξαν ήταν ο «παγιδευμένος»! Οι αστυνομικές έρευνες στρέφονται εντός των κόλπων της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, ενώ από την Ασφάλεια Ηρακλείου ζητήθηκε αναλυτική κατά-

σταση των στοιχείων όλων των εργαζομένων της εταιρείας προκειμένου να εξεταστούν ένας ένας. Στο Ηράκλειο έφθασε και κλιμάκιο της εταιρείας από τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας για την διενέργεια εσωτερικού ελέγχου, ενώ λίγες ώρες μετά φορτώθηκαν στο πλοίο της γραμμής τα δύο κλεμμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι ληστές προκειμένου να εξερευνηθούν στα εξειδικευμένα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Το ΣΔΟΕ καιει μεγαλογιατρους του ΠΑΓΝΗ Ο

ι εξονυχιστικές έρευνες του ΣΔΟΕ σε λογαριασμούς και καταθέσεις μεγαλογιατρών (κυρίως του ΠΑΓΝΗ) απέδωσαν ήδη καρπούς! Η πρώτη διοικητική «καμπάνα» έπεσε σε διάσημο καθηγητή που εργάζεται, στο ΠΑΓΝΗ, από τη διοίκηση του νοσοκομείου! Η διοίκηση με απόφασή της απάλλαξε τον συγκεκριμένο διευθυντή εξειδικευμένης μονάδας κλινικής αφού πήρε, όπως λέει, πλήρη και αναλυτικά στοιχεία από το ΣΔΟΕ σύμφωνα με τα οποία ο συγκεκριμένος γιατρός-καθηγητής είχε λάβει από πολλούς ασθενείς ποσά τα οποία μάλιστα είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό του!

Όπως διαπιστώθηκε - και ήταν πάντως γνωστό σε όλους! - ο συγκεκριμένος καθηγητής εργαζόταν παράλληλα σε ιδιωτική κλινική όπου έβλεπε ασθενείς κάτι που σαφώς απαγορευόταν από το νομικό πλαίσιο που επιβάλλει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο νοσοκομείο. Στη σχετική απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου κ.Κοκκίνη αναφέρεται ότι απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του διευθυντή της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης ο επίκουρος καθηγητής μαιευτικής κ.Α.Μακρυγιαννάκης καθώς «ασκούσε παράνομη ιατρική δραστηριότητα» και μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο κ.Μακρυγιαννάκης θεωρείται από τους καλύτερους γιατρούς στην Ελλάδα αναγνωρισμένος και στο εξωτερικό - και μάλιστα πρόσφατα εξελέγη στην ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα. Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες αρνείται κάθε εμπλοκή του σε τέτοια υπόθεση και ισχυρίζεται πως δεν εργαζόταν σε ιδιωτική κλινική. Μάλιστα κάνει λόγο ότι είναι θύμα πλεκτάνης. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, και ο Πρύτανης του Π.Κ αποφάσισε να διενεργήσει ΕΔΕ για το θέμα καθώς όπως προαναφέρθηκε ο γιατρός εξελέγη στην ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα.


12

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Εκπληκτική έκθεση φωτογραφίας...

Η

άρκτος, οι λευκοί νάνοι, το «χριστουγεννιάτικο δέντρο», η χρυσόσκονη των άστρων, οι γαλαξίες και πολλά άλλα εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα συναρπάζουν τους εκατοντάδες Έλληνες και ξένους που καθημερινά επισκέπτονται την έκθεση φωτογραφίας στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου.

Ο καθηγητής Αστροφυσικής, δ/ντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα Γιάννης Παπαμαστοράκης και οι επιστήμονες συνεργάτες του έχουν κάνει «ζουμ» στο Διάστημα και μεταφέρουν ζωντανό θέαμα από το Αστεροσκοπείο Κρήτης, που βρίσκεται πάνω στον Ψηλορείτη στα 1.750 μέτρα. «Όλες οι φωτογραφίες έχουν γίνει από το Αστεροσκοπείο Σκίνακα του Ψηλορείτη. Κάνα-

Ζωντανές εικόνες από το μαγευτικό σύμπαν με τον φακό του Αστεροσκοπείου Σκίνακα του Ψηλορείτη έχουν μεταφερθεί στην πόλη του Ηρακλείου και εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους.

Νεφέλωμα του Βέλου. Το Νεφέλωμα του Βέλου δημιουργήθηκε από έκρηξη Σούπερνοβα. Βρίσκεται στον Αστερισμό του Κύκνου σε απόσταση 1.400 Ετών Φωτός με τις καλύτερες δυνατές έγχρωμες φωτογραφήσεις χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά τηλεσκόπια, ώστε να έχουμε

μεγαλύτερη κάλυψη και καταγραφή των δεδομένων» δήλωσε ο δ/ντής του Αστεροσκοπείου, Γ. Παπαμαστοράκης.

Σφαιρωτό Σμήνος άστρων στον Αστερισμό του Ηρακλή σε απόσταση 25.000 Ετών Φωτός


13

ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Το Τηλεσκόπιο διαμέτρου 1.3 μέτρων του Αστεροσκοπείου Σκίνακα

Μεγάλη συμμετοχή

Ο ίδιος, ωστόσο, εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχία από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην έκθεση φωτογραφίας, αλλά και το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου, και όχι μόνο, για την πρόσφατη έκδοση λευκώματος από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης με την ίδια θεματολογία. «Μέσα από τις φωτογραφίες της έκθεσης και το εκδοτικό λεύκωμα οι πολίτες απολαμβάνουν την ομορφιά του ουρανού, την αίσθηση του διαφορετικού, αλλά παράλληλα ενημερώνονται για τα στοιχεία και τα φαινόμενα του σύμπαντος» πρόσθεσε ο δ/ ντής του Αστεροσκοπείου. Στην έκθεση φωτογραφίας αλλά και στο λεύκωμα που επιμελήθηκαν ο Γ. Παπαμαστορά-

κης και ο συνάδελφός του Μ. Παλαιολόγος γίνεται αναφορά στα δισεκατομμύρια άστρα του γαλαξία μας, στα 200 εκατομμύρια γαλαξίες του ορατού σύμπαντος, στους κομήτες, στα πλανητικά νεφελώματα, στα φωτοστέφανα των λευκών νάνων, στον υπέρυθρο Δία, στην ήρεμη και ταραγμένη ζωή των αστεριών... Αποτυπώνονται επίσης εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα νεφελώματα εκπομπής και ανάκλασης, τα οποία φέρουν ονομασίες λόγω... ομοιότητας: το νεφέλωμα του κώνου, το ανοιχτό σμήνος «χριστουγεννιάτικου δέντρου», το νεφέλωμα της γούνας της αλεπούς, του πελεκάνου, του αλόγου, το νεφέλωμα του ωρίωνα, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, πλανητικά νεφελώματα κ.ά.

Το Νεφέλωμα του Κώνου και το Ανοιχτό σμήνος του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου Βρίσκεται στον Αστερισμό του Μονόκερου σε απόσταση 2.600 Ετών Φωτός


14

ΑΤΤΙΚΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ Στο πλαίσιο ενός παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος, όπου οι ανθρώπινες αξίες υποσκελίζονται ή ισοπεδώνονται από την αδυσώπητη δύναμη των αριθμών και των οικονομικών μεγεθών, ο πολίτης μετατρέπεται σταδιακά και σταθερά σε μια άβουλη παρουσία, που αδυνατεί να βιώσει την προσωπικότητα και την κοινωνικότητά του με τρόπο πλήρη και ουσιαστικό.

DANCE FOR A CAUSE 2ος ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΧΟΡΟΥ Π

ερισσότεροι από 30 δάσκαλοι από τα μεγαλύτερα γυμναστήρια και studio γυμναστικής, σχολές αεροβικής καθώς και όλες τις ακαδημίες γυμναστικής, υπόσχονται ένα σαββατοκύριακο γεμάτο χορό και άσκηση, όπως Yoga, Acroyoga, Pilates, Hip Hop, Fight Bo, Capoeira, Zumba®, Salsa, LesMills BodyBalance και πολλά ακόμα είδη. Οι διοργανωτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, όπου σε ξεχωριστό χώρο θα διασκεδάσουν παρέα με ηθοποιούς, έμπειρους εκπαιδευτικούς και γυμναστές, κλόουν, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους και ταχυδακτυλουργούς. Τα παιδιά θα έχουν επίσης την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά αλλά και να πειραματιστούν σε Laughter Yoga, , Zumba, Hip Hop, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εκείνα. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. στηρίζει την πρωτοβουλία του “DANCE FOR A CAUSE” καθώς τα έσοδα της εκδήλωσης θα ενισχύσουν τις Μ.Κ.Ο. “Μείνε Δυνατός” και ”Η Πίστη” που βοηθούν ανθρώπους με καρκίνο, καθώς και το άμεσο περιβάλλον τους. Φορέστε τα αθλητικά σας και την πιο καλή σας διάθεση και δώστε ραντεβού, το Σάββατο 8/10 και την Κυριακή 9/10 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ και στο Κλειστό Γήπεδο Βόλεϊ από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ. Το κόστος Εισιτηρίου είναι 10,00 € την ημέρα για τους ενήλικες και 5,00 € για παιδιά έως 15 ετών, ενώ η είσοδος θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για τον συνοδό-κηδεμόνα, καθώς δεν προβλέπεται φύλαξη παιδιών . Ας ακολουθήσουμε το σύνθημα της διοργάνωσης και ας χορέψουμε για ισορροπία, έκφραση, διασκέδαση, ελευθερία .Ας χορέψουμε και ας διασκεδάσουμε όλοι μαζί για ένα σκοπό!!! Ας κάνουμε έτσι τη διαφορά!» Για περισσότερες πληροφορίες στο site www. danceforacause.gr και στο www.facebook.com/ danceforacause ή στα τηλέφωνα Ανελίνα Πλατή 6949072122, Νέλλη Μιχοπούλου 6979796858, Κέλλυ Ταμβάκη 6944600606

Ο

δηγείται στην αποξένωση, στον φόβο και τον ατομικισμό, και καταλήγει να μεταλλάσσεται σε ένα πλάσμα εσωστρεφές, εγκλωβισμένο στον μικρόκοσμό του, αποψιλωμένο από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ύπαρξης: την κοινωνική του συνείδηση και το αίσθημα ανθρώπινης αλληλεγγύης. Αναπτύσσονται έτσι στάσεις ζωής και συμπεριφορές, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, αλλά και σε κοινωνικά φαινόμενα σήψης και διάτρησης του αξιακού πλέγματος, που έχει ανάγκη κάθε κοινωνία για την υγιή λειτουργία της. Με την ακράδαντη πίστη ότι η ελληνική κοινωνία, όπως και η τοπική κοινωνία της Ηλιούπολης, διαθέτει ακόμη ισχυρές αντιστάσεις σ’ αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο πρωτοβουλίες και δράσεις, που κινούνται στον αντίποδα αυτών των ατομικιστικών στάσεων. Θεωρούμε ότι οι εθελοντικές ομάδες και φορείς που ήδη δρουν στην πόλη μας, καθώς και ένας ικανός αριθμός συμπολιτών μας, που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί σε εθελοντική βάση σε μια σειρά από δράσεις, με στόχο την κοινωνική συμμετοχή, προσφορά και αλληλεγγύη, αποτελούν δυναμική απάντηση στις τάσεις κοινωνικής παθολογίας, και μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων και την ανάπτυξη πνεύματος κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Θεωρούμε επίσης ότι η εθελοντική συνεισφορά σε οποιονδήποτε τομέα της κοινωνικής ζωής αποτελεί ύψιστο δείγμα κοινωνικής συνείδησης, αφού τάσσεται στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, χωρίς καμία εξάρτηση από προσωπικό

όφελος. Για τους λόγους αυτούς και στο πλαίσιο του Έτους Εθελοντισμού που διανύουμε, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να συστήσει Γραμματεία Εθελοντισμού, επανδρωμένη με εθελοντές, που θα λειτουργεί στο Δήμο, και θα έχει σαν σκοπό την υποστήριξη, τον συντονισμό και την ανάπτυξη εθελοντικών πρωτοβουλιών. Αποφασίστηκε επίσης να δημιουργηθούν στο Δήμο Μητρώο Εθελοντών & Εθελοντικών Οργανώσεων, καθώς και Ομάδες Εθελοντών, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα δίκτυο εθελοντικών φορέων και δράσεων, στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του πολιτισμού, της παιδείας κ.λ.π., που θα δώσει τη δυνατότητα στις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας να ενεργοποιηθούν, να συναντηθούν, και να συμπράξουν. Σ’ αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη τού εθελοντικού κινήματος στην Ηλιούπολη, η Γραμματεία Εθελοντισμού καλεί όλες τις εθελοντικές ομάδες και φορείς της πόλης, καθώς και όσους δημότες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις Εθελοντικές Ομάδες που θα δημιουργηθούν, να έρθουν σε επαφή μαζί της στα τηλ.: 6943903438, 6948276048 & 210 9750159, στα email: ethelodismos@ ilioupoli.gr & apotiris@gmail.com ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ σημαίνει: ΣΥΝ-μετέχω ΣΥΝ-πράττω ΣΥΝ-εργάζομαι με τους ΣΥΝ-πολίτες μου για του ΣΥΝ-πολίτες μου Βάλε κι εσύ ένα ΣΥΝ στη ζωή της πόλης μας


15

ΑΤΤΙΚΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Στην εκδήλωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων παρέστη ο Γ. Πατούλης

Σ

τις πρωτοβουλίες και στις παρεμβάσεις του Δήμου Αμαρουσίου για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της πόλης, καθώς και στην προσπάθεια για τη δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών αναφέρθηκε η Δημοτική Αρχή στην εκδήλωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Αμαρουσίου με θέμα "Παιδεία και λειτουργία των σχολείων". Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "παρά τις πολλές δυσκολίες που προέκυψαν στο χώρο της εκπαίδευσης και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων πετύχαμε με τις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες μας να ξεπεραστούν όλα τα διοικητικά εμπόδια, παράλληλα με μία σειρά παρεμβάσεων που καθιστούν το σχολικό περιβάλλον ασφαλές για τους μαθητές μας. Όσον αφορά στα κονδύλια που διατίθενται τη φετινή χρονιά από την Κεντρική Εξουσία σημείωσε ότι "έχουν μειωθεί δραστικά, περίπου στο 40%, αλλά παρά ταύτα θα πιέσουμε τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας για αύξηση αυτών των κονδυλίων. Ως Δήμος είμαστε κοντά, στηρίζουμε την

εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης και θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να μην λείψει τίποτα από τις σχολικές μονάδες". Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Δημήτρης Καρλαύτης αναφέρθηκε ειδικότερα στις παρεμβάσεις που έγιναν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς από το Δήμο Αμαρουσίου για τον εξωραϊσμό και τη διατήρηση των σχολικών μονάδων σε άριστο επίπεδο, αλλά και στα έργα για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ αυτών είναι: Το κλειστό γυμναστήριο στο 2ο Γυμνάσιο - 2ο Λύκειο οι εργασίες στο οποίο σύντομα ολοκληρώνονται. Σύντομα επίσης ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής της νέας πτέρυγας στο 4ο Δημοτικό - 4ο Νηπιαγωγείο. Η κατασκευή του 6ου Λυκείου στην περιοχή Αναβρύτων, όπου μετά την αλλαγή του συντελεστή δόμησης, αναμένεται η έγκριση της νέας μελέτης, ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Επίσης προγραμματίζεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η κατασκευή του 8ου Γυμνασίου - 9ου Λυκείου, μετά την παραχώρηση από την ΚΕΔ των 7,8

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Αμαρουσίου. Στο πάνελ το Δ.Σ. της Ένωσης. Από αριστερά ο Πρόεδρος Δ. Σταμέλος, ο Ταμίας Αν. Κούκουρας, η Ειδική Γραμματέας Μ. Φωτοπούλου, η Αντιπρόεδρος Σ. Φωτεινού, το μέλος Β. Μπούρας και ο Γραμματέας Μ. Μπικάκης. στρεμμάτων, ως αποτέλεσμα της σκληρής προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε ανακατασκευή όλων των αθλητικών χώρων που βρίσκονται στα σχολεία με την

επίστρωση ή ανακατασκευή του ταρτάν. Τοποθετήθηκε νέα προκατασκευασμένη αίθουσα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο και κατασκευή νέων χώρων υγιεινής. Τα εξωτερικά συνεργεία του Δήμου πραγματοποίησαν ελαιοχρωματικές εργασίες στις σχολικές μονάδες. Παράλληλα ο Δήμος Αμαρουσίου διέθεσε φωτοτυπίες και έδωσε λύση στο πρωτόγνωρο πρόβλημα που προέκυψε με την έλλειψη σχολικών βιβλίων. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Μιχάλης Χρηστάκης αναφέρθηκε στη διαδικασία έκδοσης του Α.Φ.Μ. και στη δωρεάν παραχώρηση για τη στέγαση της έδρας των Ν.Π.Δ.Δ. Α'/ θμιας και Β'/ θμιας Σχολικής Επιτροπής Εκπαίδευσης του Δήμου Αμαρουσίου. Επίσης έκανε αναφορά για την υποβολή των προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" που πρόσφατα εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τίτλους: - 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου Πρότυπα Ενεργειακά Σχολεία" και - Ενεργειακή αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος 2ου Γυμνασίου - 2ου Λυκείου. Τέλος η Δημοτική Αρχή επι-

βράβευσε το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Αμαρουσίου για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης, προτείνοντας την πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων μεταξύ της Ένωσης, των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών και των Διευθυντών των Σχολείων, προκειμένου να αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα των αναγκών στις υποδομές της εκπαίδευσης, ώστε ο Δήμος να έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί τις ενέργειες που απαιτούνται. Εκ μέρους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων συμμετείχαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Σταμέλος, η Αντιπρόεδρος Σοφία Φωτεινού, ο Ταμίας Ανδρέας Κούκουρας, ο Γραμματέας Μιχάλης Μπικάκης, η Ειδικός Γραμματέας Μανίνα Φωτοπούλου και το μέλος Βασίλης Μπούρας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτριος Σμυρνής και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νικόλαος Αλεπούς, Παναγιώτης Σαγρής και ο Δημήτριος Πολυχρονιάδης.


16

ΑΤΤΙΚΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Αμαρουσίου και η Δημοτική Αρχή ενώνουν τις δυνάμεις τους Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕ – ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλο.

Σ

τη συλλογική προσπάθεια για να ανατρέψουν την κατάσταση που βιώνει η χώρα με την εξαθλίωση του κοινωνικού ιστού, τις απολύσεις, τις περικοπές μισθών και την εργασιακή εφεδρεία και να αποφευχθούν τα χειρότερα, συμφώνησαν εργαζόμενοι και Δημοτική Αρχή στην εκδήλωση ενημέρωσης των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αμαρουσίου. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν: το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, το Σωματείο Εργατοτεχνικού Προσωπικού Δήμου Αμαρουσίου και το Σωματείο Οδηγών Δημοτικής Συγκοινωνίας. Στην εκδήλωση εκ μέρους της ΠΟΕ – ΟΤΑ συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Μπαλασόπουλος, ο Ταμίας κ. Καραγιαννίδης και το μέλος κ. Μπίζας και από την ΠΟΠ – ΟΤΑ συμμετείχε ο Γ.Γ. κ. Μάρκος Δαρδαμάνης. Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ παραβρέθηκε ο Αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Γρηγόρης Καλομοίρης.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης ξεκαθάρισε ότι η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο Δήμο Αμαρουσίου δεν θα υποβαθμισθεί, μειώνοντας το προσωπικό. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αμαρουσίου δεν επαρκούν, δεν περισσεύει κανένας, οι ανάγκες απαιτούν και άλλους εργαζόμενους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Το Μαρούσι δεν θα υποτιμηθεί, στη συλλογική προσπάθεια είμαστε μαζί σας». «Χωρίς μικροκομματικές και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι αν θέλουν να πτωχεύσουν τη χώρα δεν μπορούν να πτωχεύσουν τους Έλληνες με τη μακραίωνη ιστορία και κυρίως με τη βαθιά θέληση για ζωή και τη θέληση να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης. Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε, στην αντίθεση που είχε εκφράσει η Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο από το Μαϊο του 2010 στη ψήφιση του Καλλικράτη. «Η δική μας τοποθέτηση ήταν με σα-

φήνεια διατυπωμένη ότι τον ελεγκτικό μηχανισμό που προβλέπει ο Καλλικράτης τον χρειαζόμαστε και είμαστε θετική σ’ αυτό, αλλά όλα τα υπόλοιπα ήταν ένα γονατογράφημα του κ. Ραγκούση, ο οποίος ήταν ο χειρότερος Υπουργός Εσωτερικών μετά τη μεταπολίτευση. Και δεν το λέω γιατί έχω λόγους αντιπολιτευτικούς με κανέναν, αλλά ήταν ό μόνος Υπουργός που δεν δέχτηκε κανένα Δήμαρχο στη θητεία των 18 μηνών, κανένα συλλογικό όργανο των εργαζομένων, κανένα σύλλογο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» σημείωσε και πρόσθεσε:»Ήμασταν αντίθετοι με το νόμο του Καλλικράτη γιατί δεν έδινε λύση στα εργασιακά ζητήματα και στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων χωρίς να συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους. Είναι μύθος -επισήμανε- ότι έχουμε υπερχεωμένους Δήμους και γι’ αυτό πρέπει να απολυθούν οι εργαζόμενοι, όταν στη Τοπική Αυτοδιοίκηση ανήκει το 1% του συνολικού χρέους της χώρας και βρίσκεται στην προτελευταία θέση πριν τη Μάλτα όσον αφορά το δανεισμός της.» Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Προεδρείων της ΠΟΕ – ΟΤΑ και

ΠΟΠ – ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν συσπείρωση, εγρήγορση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ώστε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι ενωμένοι να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις και τα Δημοτικά Συμβούλια να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και Σωματείων του Δήμου Αμαρουσίου κ.κ. Ν. Καλλιμάνης, Σ. Ρέκκας, Β. Καγιάς και Μ. Δημητρακόλουλος ζήτησαν από τους εργαζόμενους να παραμερίσουν τις κομματικές διαφορές και να καταγγείλουν την κυβερνητική πολιτική. Ενωμένοι να βγουν στους δρόμους συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις, προκειμένου να ανατρέψουν την κατάσταση που βιώνουμε πολίτες και εργαζόμενοι. Μετά το πέρα της εκδήλωσης οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία και συμβολική κατάληψη στους δρόμους της πόλης.

Ο Γ. Πατούλης με τον Αντιπρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ κ. Γρ. Καλομοίρη και τον συντονιστή της εκδήλωσης κ. Σπ. Μπόγδανο.


17

ΑΤΤΙΚΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ Ηρακλείου Αττικής Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κος. Παντελεήμων Βλασσόπουλος , σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του νόμου ν.3979/2011 και με την αριθμό 221/26-7-11 απόφαση του ΔΣ, ρυθμίζονται οι εξής οφειλές στο δήμο μας, εξαιρουμένων των αυθαιρέτων κατασκευών: 1. α) πάσης φύσεως οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν από 1.9.2009 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου [δηλ. την 16.06.2011] , εφόσον έχει καταβληθεί μέχρι την υποβολή της αιτήσεως εκ μέρους του υπόχρεου ποσό ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) του συνόλου αυτών, β) πάσης φύσεως οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου [δηλ. την 16.06.2011] , εφόσον μέρος ή το σύνολο αυτών είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 66 του ν. 3801/2009 και έχει καταβληθεί το τριάντα τοις εκατό (30%) της ρυθμισθείσας οφειλής . γ) πάσης φύσεως οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου [δηλ. την 16.06.2011], εφόσον μέρος ή το σύνολο αυτών είχαν τύχει διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής κατά το άρθρο 170 του ν. 3463/ 2006 και έχει καταβληθεί το 30% του διακανονισθέντος ποσού.

2. Οι παραπάνω οφειλές ρυθμίζονται και εξοφλούνται ως εξής: α) εφάπαξ, με καταβολή της κύριας οφειλής, του δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των προστίμων που αναλογούν σε αυτή, καθώς και του δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, β) με καταβολή της κύριας οφειλής, του τριάντα τοις εκατό (30%) των προστίμων που αναλογούν σε αυτή, καθώς και του τριάντα τοις εκατό (30%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. γ) Προκειμένου περί αυτοτελών προστίμων, καταβάλλεται η κύρια οφειλή και το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) ή το τριάντα τοις εκατό (30%), αντίστοιχα, των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, ανάλογα με τον ανωτέρω τρόπο καταβολής..Στην περίπτωση που δηλώνεται εφάπαξ καταβολή, ο οφειλέτης μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του εντός προθεσμίας έξι μηνών από την υποβολή της αίτησης, με

ταυτόχρονη προκαταβολή ποσοστού είκοσι τοις εκατό (20%) της ρυθμιζόμενης οφειλής του. Μετά την πάροδο του εξαμήνου, εάν δεν καταβάλει το υπόλοιπο ποσό της οφειλής χάνει το ευεργέτημα της ρύθμισης. Στην περίπτωση που αιτείται την καταβολή με δόσεις, η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της αίτησης, ενώ οι επόμενες καταβάλλονται ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα καθενός εκ των επομένων μηνών. Η μη καταβολή δύο δόσεων, καθώς και η μη καταβολή της τελευταίας δόσης, εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία λήξης της, έχει ως συνέπεια την απώλεια του ευεργετήματος της ρύθμισης. 3. Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές συμπεριλαμβάνονται και οι ακόλουθες: α) οφειλές από μισθώματα συμπεριλαμβανομένων των τόκων υπερημερίας ή προβλεπόμενων από τις συμβάσεις μίσθωσης ρητρών, β) οφειλές που έχουν βεβαιωθεί με απόφαση δικαστηρίου οποιουδήποτε βαθμού ή αυτές για τις οποίες έχουν ασκηθεί προσφυγές στα δικαστήρια και εκκρεμούν έως την λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης της παραγράφου 3 του παρόντος, γ) οφειλές για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία ενώπιον των επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών και έχουν εγκριθεί από το οικείο δημοτικό συμβούλιο, με απόφαση που λαμβάνεται έως την αναφερόμενη στην παράγραφο 3 προθεσμία υποβολής της αίτησης. Τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί,

έως την υποβολή της αίτησης για την υπαγωγή στην ρύθμιση του παρόντος άρθρου, για πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των οφειλών δεν συμψηφίζονται ούτε επιστρέφονται.

Ποσά κύριας οφειλής έως 500,00 ευρώ καταβάλλονται με την διαδικασία της εφάπαξ καταβολής . Ο αριθμός των δόσεων, έχει καθοριστεί ως εξής : Άνω των 500,00 ευρώ και μέχρι 3.000 ευρώ σε 6 μηνιαίες δόσεις Άνω των 3.000,00 ευρώ και μέχρι 10.000,00 ευρώ σε 12 μηνιαίες δόσεις. Άνω των 10.000,00 ευρώ και μέχρι 18.000,00 σε 18 μηνιαίες δόσεις . Άνω των 18.000,00 ευρώ έως 20 μηνιαίες δόσεις Όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου αυτού, οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου ως 27/10/2011 προσκομίζοντας τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά. Για περισσότερες πληροφορίες , παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το τμήμα Δημοτικών Προσόδων ή της Ταμιακής Υπηρεσίας στα τηλέφωνα 213-2000140244,146,147. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Παντελεήμων Βλασσόπουλος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Τ

ο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α., μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την ανάπτυξη προγραμμάτων Ιατρικής Πρόληψης δια μέσου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανώνει, από 3 έως και 7 Οκτωβρίου 2011, την Εβδομάδα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Προστάτη, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με το Δίκτυο IATRICA.

Η ενέργεια αυτή υλοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη και απευθύνεται σε άνδρες ηλικίας 50-75 ετών, στους οποίους δίδεται η δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση μέτρησης του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA) στα Συνεταιριζόμενα Ιατρεία Πιστοποιημένης Φροντίδας του Δικτύου IATRICA, μέλη του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών MEDISYN. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία τελεί υπό την Αιγίδα

του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ενημέρωση, έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία δωρεάν ελέγχου PSA, ο οποίος δεν απαιτεί προετοιμασία και γίνεται με μία απλή, ολιγόλεπτη αιμοληψία, μέσα από το portal www. iatrica.gr, ή και τηλεφωνικά στο 801 11 26 200.


18

ΑΤΤΙΚΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

«ΔΕΣ ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕ» Μια ακόμη εθελοντική δράση για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής στην πόλη μας!

Η

Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθήνας σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Δημητρίου και το ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 με τη συμμετοχή ομάδων εθελοντών από το Δήμο και επικεφαλής τη Δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου, το προηγούμενο Σάββατο (24/09), καθάρισαν τα σήματα του Κ.Ο.Κ. στην οδό Αγίου Δημητρίου. Το ραντεβού δόθηκε στις 9.30 το πρωί στην οδό Λουκή Ακρίτα & Αγίου Δημητρίου και η ομάδα των εθελοντών χωρίστηκε σε 4 συνεργεία που ανέλαβαν κάθε μια από τις 2 κατευθύνσεις: η μια από τη Λ. Ακρίτα προς το Δημαρχείο και η άλλη από τη Λ. Ακρίτα προς την οδό 25ης Μαρτίου. Μέσα σε 3 ώρες όλα τα σήματα του Κ.Ο.Κ στην προκαθορισμένη ζώνη καθαρίστηκαν! Η δράση αυτή αποτελεί μόνο την αρχή για παρόμοιες εθελοντικές δράσεις καθαρισμού της πόλης μας προκειμένου να

μειώσουμε στο ελάχιστο τα ατυχήματα που προκαλούνται από τη κακή αντίληψη και ορατότητα προς τα σήματα του Κ.Ο.Κ, προερχόμενη από τη φθορά που υφίστανται τα τελευταία χρόνια με αυτοκόλλητα και λοιπούς ρύπους. Υποστηρικτής της δράσης ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ισχυρό παρόν έδωσε με τη συμμετοχή της η Εθελοντική Ομάδα Πρασίνου-Περιβάλλοντος της παράταξης “Αλλάζουμε την Πόλη”, το περιβαλλοντικό σωματείο Υληωρός και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Αγ. Δημητρίου. Στόχος μας είναι το θετικό αποτέλεσμα και το αμείωτο ενδιαφέρον των πρωτεργατών, να συμπαρασύρει και άλλους ευαισθητοποιημένους συνδημότες μας σε παρόμοιες, απλές εθελοντικές δράσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα πραγματικά να αλλάξουν την καθημερινή μας ζωή.

Τιμητική εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη από τη Βορέειο Βιβλιοθήκη Δήμου Αμαρουσίου Μ

ε μεγάλη επιτυχία και παρουσία ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του νομπελίστα ποιητή. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Βορέειος Βιβλιοθήκη Δήμου Αμαρουσίου στον προαύλιο της Βιβλιοθήκης. Οι ομιλητές κ. Δημήτριος Καραμβάλης, η κα. Μαρία Υδραίου - Ράλλη και η κα. Καλλίτσα Γιαννοπούλου - Τσιακά σκιαγράφησαν την προσωπικότητα του νομπελίστα ποιητή, καθώς και την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα και ιδιαίτερα την Ομηρική διάλεκτο, την ελληνική φύση, τις ελληνικές παραδόσεις και τον ελληνικό πολιτισμό.


19

ΑΤΤΙΚΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

απορριμμάτΑ Στους δρόμους της ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Παρών ο Γ. Πατούλης στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου

Σ

τα εγκαίνια της 6ης Διεθνούς Έκθεσης ENERGYPHOTOVOLTAIC στο εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2011. Στην έκθεση παρουσιάζονται όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες των φωτοβολταϊκών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, της οικολογικής δόμησης και της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Ο κ. Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί τα περίπτερα της έκθεσης και να ενημερωθεί για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στα φωτοβολταϊκά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς αυτές μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους πολίτες της. Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στη ιδιαίτερη σημασία που δίνει ο Δήμος Αμαρουσίου προς την κατεύθυνση αυτή, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Το έργο «Διαδρομές Ζωής – Πνοή Περιβάλλοντος» στην περιοχή της Κοκκινιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, η βιοκλιματική ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου, η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στο 2ο Γυμνάσιο 2ο Λύκειο με στοιχεία βιοκλιματικά, οι μελέτες για τις βιοκλιματικές αναπλάσεις στην περιφέρεια, που πρόκειται να κατατεθούν στο ΥΠΕΚΑ, καθώς και η υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» για την δημιουργία του «πρότυπου ενεργειακού σχολείου» είναι μερικές μόνο από τις δράσεις αυτές. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε σε εγρήγορση να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε η πόλη μας να έχει το μέγιστο δυνατό όφελος από τη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» σημείωσε ο κ. Πατούλης. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής της διοργανώτριας Εταιρείας Leader Expo κ. Χριστόφορος Παπαδιώτης, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα. Ρόδη Κράτσα, η βουλευτής Επικρατείας κα Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Πρόβλημα στην ομαλή αποκομιδή απορριμμάτων από τους δρόμους της πόλης και στα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας, αναμένεται να δημιουργηθεί τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων.

Σ

υγκεκριμένα: το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2/10 είχαμε αποχή των εργαζομένων από την εργασία τους, τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4/10 κινητοποιήσεις – κλείσιμο ΧΥΤΑ. Και τέλος την Τετάρτη 5/10 24ωρη απεργία. Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δημήτρης Βούρλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα: «Λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του δήμου μας δε θα γίνουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας, γι’ αυτό και καλούμε τους κατοίκους της πόλης μας να μη βγάζουν απορρίμματα προς αποκομιδή μέχρι και τη λήξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του Δήμου. Καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης μας να συμβάλουν στην αποτροπή του φαινομένου συσσώρευσης απορριμμάτων. Ζητάμε ακόμα, την κατανόηση των πολιτών και τη βοήθειά τους στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος μας για τη διατήρηση της καλής εικόνας της πόλης και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας που αφορά όλους μας. Καθώς επίσης και την κατανόηση για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας. Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δημήτρης Βούρλος»

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ 94FM Η

δημοτική Αρχή κλείνει τους πρώτους εννιά μήνες της θητείας της και μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει πρόταση ολοκληρωμένη για τη λειτουργία και το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης ραδιοφωνίας 9.40. Δυστυχώς ερασιτεχνισμοί, αναποτελεσματικότητα, έλλειψη σχεδίου για το τι «μέλλει γενέσθαι» για το ραδιόφωνο έχουν ως αποτέλεσμα τις συνεχιζόμενες ζημιές της επιχείρησης, τη χρηματοδότηση από το δημοτικό προϋπολογισμό και τη στέρηση πόρων από άλλες πιο παραγωγικές δραστηριότητες, όπως τις προνοιακές δομές, γιατί όχι και την εξέταση της περίπτωσης της μείωσης των δημοτικών τελών προς όφελος των κατοίκων της Πόλης. Περιμένουμε και ζητάμε η Δημοτική Αρχή να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον του ραδιοφώνου και των εργαζομένων σε αυτό, αφού ο Δήμος πια δεν μπορεί να συντηρεί μια ζημιογόνα επιχείρηση. Για τη συντονιστική επιτροπή Ο Γραμματέας Γιώργος Πέτρου


20

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Σε πρώτη εκτέλεση το συμφωνικό έργο «Η συμφωνία της Αγάπης» στον Παλαιοχριστιανικό ναό

Μ

ε ιδιαίτερη επιτυχία, στον αναμορφωμένο χώρο του παλαιοχριστιανικού ναού, παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση από τη συμφωνική ορχήστρα «Ανέλιξη», το ορατόριο του Θωμά Μπακαλάκου «Η συμφωνία της Αγάπης», στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Γλυφάδας. Το έργο που αποτελεί μελοποίηση του περίφημου αποσπάσματος της προς Κορινθίους Α’ επιστολής του Αποστόλου Παύλου ερμήνευσαν οι Χρήστος Κεχρής – Τενόρος Σοφία Μάλαμα – Μέτζο Ηλίας Ρόδης – Βαρύτονος Βανέσσα Καλκάνη – Σοπράνο. Την ορχήστρα και τη χορωδία διεύθυνε ο αρχιμουσικός Λευτέρης Καλκάνης.

LIVING COLOUR

ΤΗ ΒΑΨΑΜΕ... ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ! Ο

Δήμος Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με το Hip Hop Shop και τη Innersense Productions οργανώνουν εκδήλωση γεμάτη χρώμα, νότες με τίτλο Event Living Color, Ξανακερδίσουμε την πόλη μας στην περιοχή του παλιού αμαξοστασίου του δήμου στο Ψαλίδι, στο Γήπεδο Κύμης από τις 11 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου στις 9 Οκτωβρίου. Το γκράφιτι με τη συμμετοχή των κορυφαίων του χώρου, οι διαγωνισμοί skate BMX μαζί με dj sets αναμένεται να δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα στην εκδήλωση. «Δίνουμε στη νεολαία της πόλης το χώρο, που της ανήκει. Εδώ που κάποτε υπήρχε ένα γκρίζο αμαξοστάσιο το οποίο πάλευε ο Δήμος δεκαετίες να μεταστεγάσει τώρα πλέον γίνεται ένα στέκι νεολαίας, όπου τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν με το δικό τους τρόπο. Βήμα βήμα με σκληρή δουλειά ξανακερδίζουμε την

πόλη μας» σημειώνει με αφορμή την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ηρακλείου Π. Βλασσόπουλος.


21

ΑΤΤΙΚΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 1η ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΥΡΑΣ Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία της Γενέθλιας Γιορτής Μπύρας που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στο Κτήμα Φιξ από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου.

Γ

ια τρεις ημέρες, περισσότεροι από 15.000 πολίτες όλων των ηλικιών, επισκέφθηκαν το Κτήμα Φίξ το οποίο μετά από πολλά χρόνια άνοιξε τις πόρτες του για τους πολίτες του Ηρακλείου. Ο κόσμος, μέσα από τη μαζική του συμμετοχή, αγκάλιασε και αυτή την πρωτοβουλία της Διοίκησης του Δήμου, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μεγάλη η ανάγκη των πολιτών για νέου τύπου πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η ελπίδα και η υπόσχεση για συνέχιση και θεμελίωση αυτού του θεσμού τα επόμενα χρόνια, ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ του κοινού αλλά και των στελεχών της Δημοτικής Αρχής. Στους χώρους του Φεστιβάλ υπήρξε περίπτερο της αδελφοποιημένης με το Ηράκλειο γερμανικής πόλης Muhldorf , από την οποία είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε αντιπροσωπεία της με επικεφαλής το Δήμαρχό Gunther Knoblauch . Στη Γιορτή, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον

πολλών ΜΜΕ της Αθήνας, παραβρέθηκαν πολιτικά στελέχη, και οι Δήμαρχοι: Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, Πεύκης – Λυκόβρυσης Δημήτρης Φωκιανός, Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας, Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος. Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Βορ. Τομέα Αττικής Κώστας Μανιάτης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Ηλίας Θεοδώρου και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου Μιχάλης Χριστάκης. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος καλωσορίζοντας τους πολίτες στην Γενέθλια Γιορτή Μπύρας αναφέρθηκε στη σημασία των εκδηλώσεων και στο γεγονός ότι αυτές συνδέονται άρρηκτα με την αδελφοποιημένη πόλη του Muhldorf λέγοντας: «Το ότι επιλέξαμε τη μπύρα ως στοιχείο της κοινής πολιτιστικής μας δράσης δεν είναι τυχαίο, ούτε οφείλεται στις γαστρονομικές μας προτιμήσεις. Η επιλογή μας βασίστηκε σε λόγους καθαρά ιστορικούς οι οποίοι αποδεικνύουν περίτρανα τη δι-

1

αχρονική και ουσιαστική σχέση του Ηρακλείου με τον αδελφοποιημένο Δήμο του Muhldorf». Ο κ. Βλασσόπουλος αναφερόμενος στις προσπάθειες που έχει ανακινήσει η σημερινή Δημοτική Αρχή αναφορικά με την οριστική απόδοση του Κτήματος Φιξ προς τους δημότες του Ηρακλείου τόνισε χαρακτηριστικά: « Η πραγματικότητα για το χώρο που μας φιλοξενεί σήμερά είναι σκληρή. Παρά τις συνεχείς και πολύχρονες προσπάθειες ακόμη δεν μας ανήκει. Γιατί για εμάς το Κτήμα Φιξ αποτελεί μια ανοικτή πληγή. Τηρήσαμε την προεκλογική μας δέσμευση και προχωρήσαμε στη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να το κάνουμε δικό μας. Δεν παλεύουμε για τη δόξα, ούτε έχουμε εμμονές. Θέλουμε να προστατεύσουμε το χώρο από το τσιμέντο, να ρίξουμε τα συρματοπλέγματα και να αποδώσουμε το πράσινο προς χρήση στις επόμενες γενιές». Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του Δήμου και τους συνεργάτες του για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης και αναφορικά με το κόστος των εκδηλώσεων επισήμανε: « Μέσα στις δύσκολες οικονομικά ημέρες που διανύει η χώρα μας, καταφέραμε να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση των εκδηλώσε-

2

ων αυτών με τα λιγότερα δυνατά έξοδα σε σχέση με παρόμοιες ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες που ξεκινήσαμε από την αρχή του χρόνου στη λογική της οικονομίας και του περιορισμού των δαπανών. Ωστόσο το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς η δική σας συμμετοχή η οποία ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας δίνει τη δύναμη να ανεβάσουμε ακόμη ψηλότερα τον πήχη για τις δράσεις που μπορούμε να επιτύχουμε συνολικά ως Δήμος». Από την πλευρά του ο Δήμαρχος του Muhldorf Gunther Knoblauch εξέφρασε την ικανοποίηση του για το οργανωτικό επίπεδο της Γενέθλιας Γιορτής Μπύρας που έγινε στο Ηράκλειο Αττικής και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σύσφιγξη των σχέσεων που έχει επιτευχθεί μέσα από την αδελφοποίηση των δύο πόλεων λέγοντας: « Στο Muhldorf η ίδια γιορτή μπύρας γίνεται εδώ και 145 χρόνια. Φέτος συγκεντρώσαμε περίπου 300.000 επισκέπτες. Ωστόσο θεωρώ ότι με τη συμμετοχή που βλέπω εδώ σε αυτή την πρώτη γιορτή πολύ γρήγορα μπορούν να γιγαντωθούν οι εκδηλώσεις αυτές και να φτάσουν ανάλογα νούμερα επισκεπτών. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος από την πορεία της αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι η εμπέδωση αισθημάτων ειλικρινούς φιλίας που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα μας».

3

1. Ο Δήμαρχος του Muhldorf Gunther Knoblauch και μέλη της αντιπροσωπείας κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, με παραδοσιακές βαυαρικές στολές, μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Περικλή Περδικάρη και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ανδρέα Μαλάτο. 2. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος το τριήμερο 30 Σεπτεμβρίου έως και 2 Οκτωβρίου στράφηκε στο Κτήμα Φιξ στο πλαίσιο της 1ης Γενέθλιας Γιορτής Μπύρας. Ο Δήμαρχος του Muhldorf Gunther Knoblauch εξηγεί στους Δημάρχους Ηρακλείου Παντελή Βλασσόπουλο και Μεταμόρφωσης Μιλτιάδη Καρπέτα ιστορικά στοιχεία για τη βαυαρική πόλη και τη διαδρομή της μπύρας. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Περικλής Περδικάρης (πρώτος από αριστερά) είχε επιφορτιστεί με την ευθύνη της διοργάνωσης. 3. Ο Δήμαρχος του Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος μαζί με το Δήμαρχο του Muhldorf Gunther Knoblauch. Αμφότεροι στις τοποθετήσεις του έδωσαν έμφαση στις σχέσεις φιλίας που έχουν εμπεδωθεί μεταξύ των δύο πόλεων.


22

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

4/10/2011 06:00 07:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό

08:00 VITAFONE 08:30 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα 09:30 ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη 11:00 ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή 12:30 ΠΑΡΑΘΙΝ ΑΛΩΣ 13:45 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ 14:00 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό 15:00 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 15:30 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ πολιτιστική εκπομπη με τον Άδωνι Γεωργιάδη 16:30 ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή 17:30 ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΖΙ εκπομπή μαγειρικής με τη Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου 18:00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 19:00 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:00 VITAFONE 20:30 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ 21:00 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 22:00 ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ πολιτική εκπομπή με τον Χ. Καπούτση 23:00 ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα 00:00 MEHDI ORIENTAL CARPETS 01:00 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό 02:00 ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή 03:30 ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη 05:00 ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή

5/10/9/2011

6/10/9/2011

7/10/9/2011

8/10/9/2011

9/10/9/2011

10/10/2011

06:00 07:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό

06:00 07:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό

06:00 07:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό

06:00 07:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό

06:00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 07:00 Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 07:30 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

06:00 07:00

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 18:00 ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΕΣ ΩΡΕΣ ψυχαγωγική εκπομπή

08:00 08:30 09:30 11:00 12:30 13:30 14:00 15:00 15:30 16:30 17:30 18:00 19:30 20:30 21:00 22:00 23:00

VITAFONE ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ πολιτιστική εκπομπη με τον Άδωνι Γεωργιάδη ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΖΙ εκπομπή μαγειρικής με τη Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΘΙΝ ΑΛΩΣ με τον Άδωνι Γεωργιάδη ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ενημερωτική εκπομπή με τον Χ. Κιούπη ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα

VITAFONE ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ πολιτιστική εκπομπη με τον Άδωνι Γεωργιάδη ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΖΙ εκπομπή μαγειρικής με τη Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ΠΡΟΣΕΧΩΣ εκπομπή για τον κινηματογράφο με την Η. Κισσανδράκη ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα

08:00 09:00 10:30 12:30 13:00 14:00 15:00 16:00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή GALLERY ΔΙΑΛΥΝΑΣ VITAFONE ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΖΙ εκπομπή μαγειρικής με τη Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ GALLERY ΕΠΙΠΛΩΝ

08:00 08:30 10:00 11:30

VITAFONE ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ GALLERY ΔΙΑΛΥΝΑΣ

14:00 15:00 15:30 17:00

MEHDI ORIENTAL CARPETS ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΕΣ ΩΡΕΣ ψυχαγωγική εκπομπή GALLERY ΕΠΙΠΛΩΝ

18:00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 19:00 ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ πολιτική εκπομπή με τον Χ. Καπούτση 20:00 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

18:00 19:00 20:00

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ

21:00 22:00 23:00

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ ΠΡΟΣΕΧΩΣ εκπομπή για τον κινηματογράφο με την Η. Κισσανδράκη

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ πολιτιστική εκπομπη με τον Άδωνι Γεωργιάδη ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΖΙ εκπομπή μαγειρικής με τη Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΕΣ ΩΡΕΣ ψυχαγωγική εκπομπή ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 Η ΔΙΚΗ ΤΗς ΔΕΥΤΕΡΑΣ

00:00 01:00 02:00 03:30 05:00

MEHDI ORIENTAL CARPETS ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ αθλητική εκπομπή

00:00 01:00 03:00 04:30

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ αθλητική εκπομπή ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

21:00 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 22:00 ΠΡΟΣΕΧΩΣ εκπομπή για τον κινηματογράφο με την Η. Κισσανδράκη 23:00 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ κοινωνική εκπομπή με τον Κ. Μαρδά 00:00 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό 01:00 ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ πολιτική εκπομπή με τον Χ. Καπούτση 02:00 Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ 03:00 ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ αθλητική εκπομπή 05:00 ΚΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ

08:30 09:30 11:00 12:30 13:30 14:00 15:00 15:30 16:30 17:30 18:00 19:00 20:30 21:00 22:00

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με τον Μ. Ντουκάκη ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή

VITAFONE ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ πολιτιστική εκπομπη με τον Άδωνι Γεωργιάδη ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΖΙ εκπομπή μαγειρικής με τη Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ VITAFONE ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ινδικό κοινωνικό σήριαλ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ 21:00 ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ αθλητική εκπομπή για τους φίλους της ΑΕΚ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 11 ειδήσεις με τον Σπ. Χατζάρα MEHDI ORIENTAL CARPETS ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Γ. Ζερβό ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή

08:00 08:30 09:30 11:00 12:30 13:30 14:00 15:00 15:30 16:30 17:30 18:00 19:00 20:30 21:00 22:00 23:00

00:00 01:00 02:00 03:30 05:00

08:00 08:30 09:30 11:00 12:30 13:30 14:00 15:00 15:30 16:30 17:30 18:00 19:00 20:30 21:00 22:00 23:00 00:00 01:00 02:00 03:30 05:00

00:00 01:00 02:00 03:30 05:00

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ψυχαγωγική εκπομπή ΕΝΤΥΠΩΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενημερωτική εκπομπή με τον Μ. Χατζηγιάννη ΣΤΟΙΧΗΘΕΙΤΕ αθλητική εκπομπή


23

ΣΙΝΕΜΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Τις ταινίες της εβδομάδος σχολιάζει και γράφει η Ηρώ Κισσανδράκη

Δ

εν είναι λίγες οι φορές που έχουμε παρακολουθήσει την ιστορία των Τριών Σωματοφυλάκων του Αλέξανδρου Δουμά να μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Είναι η πρώτη φορά όμως που το εν λόγω κείμενο χωρίς να χάσει την αισθητική του παρελθόντος, μεταφέρεται στο σινεμά σε τρισδιάστατη εκδοχή, για να γίνει ακόμα πιο γοητευτική στο μάτι του θεατή. Αυτός όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως το υποκριτικό υλικό ή η σκηνοθεσία υπολείπονται. Αντιθέτως, τόσο το καστ όσο και ο σκηνοθέτης Πολ Άντερσον κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να αφήσουν ικανοποιημένο το κοινό. Η ιστορία δεν παρεκκλίνει από το κείμενο του Αλέξανδρου Δουμά και έτσι για ακόμα μία φορά θα γίνουμε μάρτυρες της προσπάθειας ενός νεαρού πολεμιστή, του Ντ’ Αρντανιάν, να ενταχθεί στη συμμαχία των Τριών Σωματοφυλάκων ώστε από κοινού να πολεμήσουν τον μοχθηρό καρδινάλιο Ρισελιέ, ο οποίος εποφθαλμιά το θρόνο της Γαλλίας και στοχεύει να βυθίσει τη χώρα τους σε βαθιά πολεμική κρίση. Ο Λόγκαν Λέρμαν ήταν η πρώτη επιλογή από το καστ και ανέλαβε το ρόλο του Ντ’ Αρτανιάν. «Ο Ντ’ Αρτανιάν συμβολίζει τη νιότη και το ήθος και επανενώνει τους σωματοφύλακες» αναφέρει ο Λέρμαν. «Στην αρχή της ταινίας, όταν φεύγει από την μικρή πατρίδα του, είναι ένα φαντασμένο και αφελές παιδί. Παίρνει μια δόση πραγματικότητας όταν ταξιδεύει στην μεγάλη πόλη και συναντά μερικούς ανήθι-

Οι Τρεις Σωματοφύλακες κους ανθρώπους». Σημαντική υποκριτική παρουσία αποτελεί και εκείνη του οσκαρικού Κριστόφ Βαλς («Inglorious Basterds»), ο οποίος υποδύεται το δολοπλόκο και εξαιρετικά κακό καρδινάλιο Ρισελιέ. Ο ίδιος δηλώνει για την εμπειρία του: «Διάβασα βιογραφίες κι έκανα έρευνα για τον Ρισελιέ, κάτι που είναι σημαντικό για να αντλήσω έμπνευση, αλλά η ερμηνεία που δίνω στο τέλος δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό Ρισελιέ. Η ερμηνεία πρέπει να υπηρετεί το δραματουργικό της σκοπό αλλά δε χρειάζεται να υπηρετεί την Ιστορία. Αντλείς από την έρευνα διότι αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης, αλλά, πολύ συχνά, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σου επινοείς πολύ πιο αξιόλογες ιδέες, πάνω στις οποίες δουλεύεις, απ’ ότι βρίσκεις ερευνώντας τα ιστορικά γεγονότα.» Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Πολ Άντερσον, ο οποίος ευθύνεται για την επιτυχημένη σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας «Resident Evil». Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία σειρά από ιλιγγιώδεις και θεαματικές σκηνές δράσης, στις οποίες μάλιστα πολλοί από τους πρωταγωνιστές επέλεξαν να συμμετάσχουν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο της Μίλα Γιόβοβιτς, η οποία ύστερα από εμπειρία ετών στα «Evil», έδωσε τον καλύτερό της εαυτό. Πρόκειται για μία πολυταξιδεμένη ταινία, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που το συνεργείο χρειάστηκε να ταξιδέψει σε διάφορα ιστορικά μέρη της

Βαυαρίας, προκειμένου το αποτέλεσμα να προσομοιάζει περισσότερο με το περιβάλλον που περιέγραψε το κείμενο του Δουμά. Πρώτος σταθμός των γυρισμάτων το Bamberg, και πιο συγκεκριμένα η ιστορική αυλή που βρίσκεται στο Domplatz, το οποίο μετατράπηκε στο Calais του 17ου αιώνα, όπου οι ήρωές μας ανακαλύπτουν πως ο δρόμος προς την Αγγλία είναι μπλοκαρισμένος. Επόμενος στάση ήταν το Obere Brűke (Άνω Γέφυρα), κάτω από ένα φανταχτερό κτίριο στο οποίο κάποτε στεγαζόταν το δημαρχείο. Αμέσως μετά, η περιοδεία συνεχίστηκε στο Burghausen, όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα μέσα στα ιστορικά τείχη του κάστρου. Το Burghausen βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων και είναι το μεγαλύτερο κάστρο στην Ευρώπη, με μήκος μεγαλύτερο των 3281 ποδιών. Στη συνέχεια, το συνεργείο ταξίδεψε στο βόρειο άκρο της Βαυαρίας, για να κινηματογραφήσει το μεγαλείο του Λούβρου στο Wűrzbutg Residenz. Έπειτα όλο το επιτελείο εγκαταστάθη0κε στο Chiemsee όπου έπρεπε να παίρνει καθημερινά ένα θαλάσσιο ταξί για το νησί-κατοικία του Royal Palace

of Herrenchiemsee, το οποίο είναι αναμφισβήτητα το πιο παρηκμασμένο από τα παλάτια όπου έγιναν γυρίσματα. Τέλος την 33η μέρα, μετά από έξι εβδομάδες γυρισμάτων, το συνεργείο μάζεψε τα πράγματά του και μετακόμισε στο Βερολίνο, όπου ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα στα Bablesberg Studios, στο Potsdam. Επομένως, το κοινό έχει να περιμένει μία μοναδική 3D εκδοχή των περιπετειών των ηρώων του Αλέξανδρου Δουμά, με καταιγιστική δράση και πολύ προσεγμένη σκηνοθεσία. Όλα αυτά συνηγορούν στο να επιλέξετε την ταινία εάν η διάθεσή σας επιβάλλει κάτι πιο διασκεδαστικό αυτό την εβδομάδα!

Σκηνοθεσία: Πολ Άντερσον Παίζουν: Μίλα Γιόβοβιτς, Λόργκαν

Λέρμαν, Ορλάντο Μπλουμ, Κριστόφ Βαλς, Λιουκ Εβάνς, Ρέι Στιίβενσον, Μαντς Μίκελσεν, Τζούνο Τεμπλ Είδος: Περιπέτεια Εποχής Διάρκεια: 110΄

Επίσημο site της ταινίας: http://www.threemusketeersmovie.com/


24 ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

464_4-10-2011  

vhmakrhths

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you