__MAIN_TEXT__

Page 1

RÄCKVIDD INNOVATIVA NYHETER FRÅN VHF GROUP #26 DECEMBER 2019

ALL THINGS CONNECTED

TETRATALK

PEPLINK

STORSATSNING I KONCERNEN

MÄSSOR

METS, CCW, FLISA OCH MÅNGA FLER

LTE-RADIO TIL VELOPAK


STYRELSEORDFÖRANDE HAR ORDET Bästa kund, Med bara några få dagar kvar av 2019 kan vi snart lägga ett mycket spännande och framgångsrikt år för VHF Group bakom oss. Hösten är som vanligt fylld med aktiviteter och 2019 har inte varit något undantag. Under augusti genomförde vi en roadshow på åtta orter i Sverige där vi visade upp produktnyheter från våra leverantörer, bl.a. Sepura, Peplink, Icom och Hytera. I september var det dags för All Things Connected i Oslo, ett kundevent och minimässa med ca 150 deltagare. Och i början av november gick sedan TetraTalk av stapeln i samband med Rakeldagen. Årets upplaga, som var den 11:e i ordningen besöktes av inte mindre än 155 personer. Under hösten har vi också ställt ut på Flisa, Skadeplats och Skånsk Brandskyddsdag. Jag vill rikta ett stort tack till alla er som besökt våra event. Att få ta del av era synpunkter och idéer är viktigt för oss och gör att vi kan bli ännu bättre i framtiden. I vår strävan att hela tiden erbjuda er de bästa produkterna och tjänsterna har vi sedan förra numret också deltagit på CCW i Kuala

2

Räckvidd är VHF Groups magasin för nyheter, produkter och information. Magasinet produceras av Swedish Radio Supply. Med reservation för eventuella tryckfel och eller feltolkningar. Frågor om magasinets innnehåll hänvisas till info@srsab.se.

Lumpur, Milipol i Paris, Mets i Amsterdam och PMR Expo i Köln. En tydlig trend är att samtidigt som nya bredbandstjänster och produkter gör sitt intåg så är det tydligt att existerande tekniker som Tetra och DMR kommer att vara viktiga under många år framöver – något som återspeglat sig i våra projekt under 2019. I förra numret skrev vi om det förnyade förtroendet vi fått från Polisen i Sverige med ett nytt avtal för Tetraterminaler. Under sensommaren ingick vi ett ramavtal för DMR-produkter med försvarsmakten i Norge, värt över 200 MNOK där vi i skrivande stund är i färd med att leverera de första 13 000 terminalerna. Också internationellt ser vi samma trend, t.ex. så har vår leverantör Sepura tecknat avtal med Metropolitan Police i London om 30 000 terminaler och med polisen i Nederländerna om över 50 000 terminaler. Vår strategi är därför fortsatt att investera i existerande tekniker samtidigt som vi satsar framåt med speciellt fokus på bredbandslösningar.

han var Wireless Solution Manager, har redan startat och jobbar från vårt Solna-kontor. Även i Danmark har vi fått ett tillskott i form av Claus Bergdahl Hansen. Liksom Alexandro i Sverige kommer Claus att fokusera på bredbandslösningar. Danmark har i flera avseenden varit föregångare i VHF Group när det gäller bredbandslösningar med bl.a. projekt för TV2, ambulansregionerna samt nu senast installation av en bredbandslösning för ca 150 tåg i Köpenhamnsområdet.

När det gäller det senare så är jag glad över att kunna välkomna Alexandro Andersson som ny Business Area Director Broadband Solutions för LTE-lösningar i Sverige. Alexandro, som närmast kommer från Huawei där

VHF Group

Sammanfattningsvis så vill jag tacka för ett spännande år – mycket tyder på att 2020 kommer att bli minst lika bra. Vi har ett flertal spännande projekt på gång – såväl nya produkter och tjänster som ytterligare förbättrad kvalitet och support. Med önskan om en trevlig jul och gott nytt år! Kenneth Hübner Styrelseordförande


KUNDAKTIVITET

FABRIKSBESÖK HOS ICOM I OSAKA JAPAN 30/7 I augusti gjordes en trevlig resa med kunder samt vår samarbetspartner Fredric Aasbø. Under resan fick vi uppleva den japanska kulturen och besöka både Icoms huvudkontor samt en av deras robotiserade fabriker. Att besöka Japan i augusti är en utmaning vädermässigt då de har en helt annan värme och luftfuktighet än vad vi skandinaver är vana. Tur för oss dock att Icom är en mycket hjälpsam leverantör som organiserade vistelsen på bästa möjliga sätt. Vi hade som vanligt bra diskussioner under besöket med Icom kring vad som krävs inför framtiden och hur vi tillsammans ytterligare kan vässa Icoms produktkatalog. De visade oss också sin vision över framtiden med mycket fokus på LTE-och satellitprodukter som vi tror kommer passa in bra i våra kunders behov framöver. Icoms framtidisvision är givetvis viktig för oss där vi kan se att Icom även i framtiden kan behålla sin ledande position som le-

Jörgen Eriksson

verantör av radio inom exempelvis marint, amatörradio och flyg. Fredric Aasbø gjorde i samband med besöket en bra genomgång för Icompersonalen om sin vision och racingsatsning på att bli bäst i världen inom drifting. Drifting är ju något som härstammar från Japan från början så det passade bra att visa upp vårt samarbete för Icom och de uppskattade detta mycket. Dagen efter besökte vi tillsammans med Icom Fredrics racingstall som han tävlar med i Japan där han kunde visa sina imponerande driftingbilar. Riktiga monsterbilar helt anpassade för drifting. Har man chansen någon gång att se dessa bilar live kan jag rekommendera alla att åka och titta på dessa i full action.

Text och Bild:

Fredrik Granlund

Swedish Radio Supply

Nicho Wilbourn

3


KUNDAKTIVITET

ALL THINGS OSLO 26 SEPTEMBER

Vi i Wireless Communication ønsket å skape en møteplass for bransjen. En møteplass hvor vi kunne utveksle erfaringer, og diskutere aktuelle temaer med hverandre. Vi bestemte oss for å arrangere konferansen All Thing Connected, hvor vi så på kritisk kommunikasjon inn i fremtiden. 26. september 2019 ble All Things Connected avholdt på Epicenteret i Oslo. Totalt kom det 118 deltakere fra ulike deler av bransjen. Programmet var tettpakket med presentasjoner fra Sepura, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Forsvaret og prosjektet Robust Mobilt Helsenett (RMH). Dagen var ledet av konferansier Torgeir Waterhouse fra IKT Norge.

4

Programmet var som følger: • DSB – Dagens status på Nødnett og diskusjon om neste generasjons Nødnett. Spørsmålet som hva som skjer når Nødnett går ned ble diskutert.

• Forsvaret – Kennet Nomeland og Forsvaret har svært interessante og fremoverlente tanker om teknologiutnyttelse av 5G. Det ble presentert viktige sikkerhetsspørsmål og mulighetene 5G teknologien kan gi.

• Sepura – Metropolitan Police har vært en svært interessant kunde-case for Sepura. Her presenterte de deres løsning for Metropolitan Police, samt mulighetene i App Space for en mer digital radiokommunikasjon.

• Paneldebatt – Her ble dagen i store trekk oppsummert og spørsmål ble besvart. Panelet var bestående av DSB, Helse og Forsvaret, med Torgeir Waterhouse som moderator.

• RMH – Målet med dette prosjektet er å skape en mer robust og sømløs tilgang til helsenettet i den prehospitale situasjonen. Rune Holger Andersen holdt et godt innlegg som forklarte hvilke muligheter som finnes med teknologien bak RMH for også andre sektorer enn Helse-sektoren.

Vi kan med stolthet si at All Things Connected ble en suksess. Vi gleder oss til neste år.


KUNDEVENT

CONNECTED

5


TETRATA STOCKHOLM 11 NOVEMBER Den 11 november höll Swedish Radio Supply det sista TetraTalk, som också var nummer 11 i ordningen, på World Trade center i Stockholm. 155 kunder fick under eftermiddagen lyssna på spännande föreläsningar om vitt skilda ämnen. TetraTalk 2019 presenterades i år av Alexandra Pascalidou som förutom att vara dagens moderator också höll en brännande het och mycket aktuell föreläsning där hon tog upp mammors utsatta roller i vårt samhälle. Efter Alexandras föreläsning fick vi en grundlig presentation av Sepura och Portalify som handlade både om dåtid, nutid och framtid. Vi vill tacka Terence, Nigel, Gary, Kimmo och Hannu för presentationerna.

6

Terence Ledger, Sepura

Dagen fortsatte sedan med en intressant föreläsning av Karolina Bjurehed från Volvo Cars där vi bland annat fick ta del av deras framtidssyn på bilar och bilägande, särskilt i större städer. Stort tack till Karolina för engagemanget! Efter Karolina fick Uno Zell, Key Account Manager på Swedish Radio Supply, äntra scenen och berätta om SoftEquip Alitis oändliga möjligheter. Alitis är en moduluppbyggd och flexibel plattform för ledningsstöd. Dagen avslutades med Arne Leo Bertoia från VHF Group-företaget Wireless Communication. Arne Leo gav oss en djupdykning i det RMH-projekt han drivit i Norge där det i linje med det växande utbudet av mobil-

Nigel Taylor, Sepura

Gary Maughan, Sepura

tjänster finns behov av säkrare och mer robust mobilanslutning med hjälp av Peplink. Med årets TetraTalk så avslutar Swedish Radio Supply de gångna elva åren och ser fram emot nästa års event som kommer presenteras i ny kostym under namnet All Things Connected där vi tar kritisk kommunikation in i framtiden! Den 26 september körde Wireless Communication det första All Things Connected, mer om den finns att läsa på sidan 4-5. Swedish Radio Supply vill tacka alla kunder som besökte montern där det gavs möjlighet att prata vidare om nya lösningar för att förbättra kommunikation och samband ytterligare.

Hannu Aronsson, Portalify


ALK

KUNDEVENT

Lars-Magnus Gustafsson, SRS och Alexandra Pascalidou, dagens moderator

Kimmo Smolander, Portalify

Karolina Bjurhed, Volvo Cars

Uno Zell, SRS

Arne Leo Bertoia, Wireless Communication

7


RAKELD KISTAMÄSSAN 12 NOVEMBER

Den 12 november hölls för andra året i rad Rakeldagen på Kistamässan och i år var det besöksrekord när Rakeldagen firade 10 år. Årets tema var Krisen kräver kunskap och totalt fyllde 950 besökare mässhallen. Dagen öppnades av Dan Eliasson, generaldirektör för MSB. Många utställare trängdes i mässhallen och Swedish Radio Supplys monter var som vanligt mycket välbesökt. Den för i år nybyggda montern hade sektionerats där en del helt hängavs åt SoftEquip Alitis produktsortiment. Här kunde kunderna se många av de applikationer som Alitis erbjuder och se hur de fungerar i en verksamhet. Även Peplinks robusta produkter för mobila bredbandslösningar fanns att beskåda och testa. I andra delen av montern hittade man spännande produkter från bland annat Sepura, ProEquip, Panasonic och Icom. Bland nyheterna fanns till exempel Sepuras nya fordonsterminal SCG22, nya innovativa tillbehör samt Icoms satellitradio som kan

6 8

vara den perfekta backuplösningen när och om annan infrastruktur blir otillgänglig. Radion använder Iridiums satellitnätverk som plattform. Under dagen hölls många seminarier som knöt an till årets tema – Krisen kräver kunskap. Då samverkan bli mer och mer viktig för att hantera samhällsstörningar och en kris kräver kunskap inom många olika områden samt förmågan att samverka känns Rakelnätet som huvudbärare viktigare än någonsin. Än man nyfiken på att se seminarierna från Rakeldagen ligger de upplagda på MSBs YouTube-kanal, samlade i spellistan som heter ”Rakeldagen 2019”. Summerat en mycket bra mässa med stort fokus på kommunikation inom Rakelnätet, spännande nyheter och mycket framtidsprat. Fantastiskt kul att träffa många av våra kunder och få möjlighet att prata vidare om nya lösningar för att förbättra kommunikation och samband ytterligare.


DAGEN

MÄSSA

9


MÄSSA

FLISA KARLSTAD 17-19/9 Region Värmland var värd för årets Flisakonferens den 17-19 september 2019 i Karlstad. Karlstad visade sig som vanligt från sina bästa sida under dessa dagar och utöver aktiviteterna på dagarna var det trevliga aktiviteter på kvällen för deltagarna med afterwork, båtfärd på Klarälven och kongressmiddag med ”gala-tema”. I Swedish Radio Supplys monter trängdes många intresserade kunder. Fokus för året var SoftEquip Alitis där flera av systemet

alla moduler demonstrerades live direkt i montern, som till exempel stationsstyrning, informationssystem, fordons-navi och 112app för SmartPhones. Hela Alitisplattformen kommunicerade via Peplinkmodem som gav en stabil och säker kommunikation under alla konferancedagarna. De storsäljande Rakelmobiler från Sepura var givetvis också på plats, SC20, SC21 och SRG3900. Det var extra trevligt för Swedish Radio Supply och Region Värmland att under Flisakonferensen få leverera de 80 första SC21-enheterna till Region Värmland på det nya Rakelmobilavtalet. Stort tack till Region Värmland för en mycket trevlig vecka i Karlstad.

10


SOFTEQUIP ALITIS EN KOMPLETT PLATTFORM FÖR LEDNINGSSTÖD

Alitis är en flexibel plattform som är moduluppbyggd och utvecklad för verksamheter som ställer höga krav på vilken information som ska vara tillgänglig oberoende var du befinner dig. Alitis kan därmed förse användaren i Mission Critical-miljöer med en komplett lösning som spänner från mottagning av larm till utfört uppdrag. Alitis har ett modernt lättöverskådligt och lättarbetat gränssnitt och installeras i en Windows ®dator eller i en molntjänst. Konfigurering av Alitis är enkel att utföra vilket gör att den kan anpassas på plats av användare eller via internet. Alitis finns i flera moduler som alla kan användas oberoende av varandra.

MODULUPPBYGGT OCH SKALBART ÄRENDEHANTERING

BESÖKSSYSTEM

STATIONSUTALARMERING

POSITIONERING PÅ KARTA

TELEFONI SOFTPHONE

INFORMATIONSSYSTEM

BESLUTSTÖD

TELEFONI CALLCENTER

IOT ÖVERVAKNING, DRIFTLARM

A COMPANY IN THE VHF GROUP

054-67 05 00 │ www.srsab.se

Swedish Radio Supply är distributör för Sepura, DAMM, Procom och Peplink i Sverige samt generalagent för Icom kommunikationsradio i Norden och Baltikum. Försäljning sker via vårt återförsäljarnät.

11


PEPLINK... SD-WAN – er brygga mot 5G som kan leverera nya nivåer av prestanda även i 4G Ett SD-WAN kan ge ökad prestanda och tillgänglighet till en mobilbaserad verksamhet som använder 4G-anslutning. Faktum är att SD-WAN för mobilbaserade applikationer ger en helt ny uppsättning användningsområden och möjligheter för t.ex. blåljusverksamhet, basindustrier och broadcast. 5G, som är nästa generations mobilnät, lanseras i denna stund i städer över hela världen. Hög kapacitet tillsammans med 5G:s unika arkitektur möjliggör för helt nya användningsområden och förbättrad produktivitet inom många organisationer. 5G kommer att multiplicera möjligheterna för SD-WAN och ge tekniken ytterligare en boost. Men redan med 4G-tekniken och de svenska operatörernas landstäckande 4G+

(LTE Advanced) finns det stora fördelar sett till både kostnad och prestanda. Man kan säga att SD-WAN ger grunden för att kunna leverera en högpresterande, säker och tillförlitlig mobil uppkoppling som tillgodoser verksamhetens behov. Vi på Swedish Radio Supply (SRS) vill självklart följa med på denna spännande resa tillsammans med våra kunder och systerbolag och har därför skapat ett nytt affärsområde ”Mobila Bredbandslösningar”. I det här affärsområdet kommer bolaget att arbeta med SD-WAN-lösningar. SRS och övriga länder inom koncernen kommer att erbjuda stabilare, bättre och säkrare mobiluppkoppling över 4G samt vara en partner som vägleder till nya användningsområden. Visionen är att förenkla IT-verksamheten för kunder genom

Vad är SD-WAN?

lare sätt, eftersom sådana förbindelser inte behöver kopplas genom huvudkontorets nod. Man kan säga att SD-WAN fungerar som en ”trafikchef” som på ett mycket intelligent sätt dirigerar data i realtid när den reser över olika förbindelser. Denna flexibla dirigering tillåter organisationer att på bästa sätt utnyttja sitt nätverk, beräknings- och lagringsresurser och hjälper till att förbättra prestanda, tillgänglighet, säkerhet, stabilitet och redundans.

SD-WAN är förkortning för Software-Defined Wide Area Network, på svenska betyder det mjukvarudefinierat långdistansnätverk – ett Wide Area Network där man: • Separerar styrning, inställningar och övervakning (kontrollplanet) från den utrustning som kopplar kommunikationen (dataplanet). Kontrollplanet konfigureras och styrs centralt. Routrar kan vara av enklare utförande (mindre processorkapacitet) eftersom de inte behöver ”tänka själva”. Man kan säga att man skiljer hjärnan från kroppen. Ändringar, uppdateringar och andra instruktioner kan skickas till samtliga noder i nätverket i en enda operation;

12

• Nätverket kan använda flera slags förbindelser och nätverkstekniker mellan noderna, beroende på omständigheter och policy.

att leverera en högpresterande, sömlös uppkoppling som både är enklare att hantera och säkrare än ett traditionellt nätverk. Det som utmärker VHF Groups företag är den gedigna bakgrunden inom radiokommunikation. Vi riktar således in oss på den mobila anpassningen av SD-WAN-lösningar där användningsområdet kräver en djup förståelse för mobilnät, ruggade och solida produkter som ska kunna klara av tuffare förhållanden än de kommersiella lösningarna.

Om en förbindelse är nere eller krånglar kan kommunikationen styras över till en annan. Ett SD-WAN kan också hantera flera molntjänster och mobila användare på ett enk-

Vi är övertygande om att SD-WAN är framtidens kommunikationsteknik som kan hjälpa bana väg för en framtid med 5G samtidigt som man löser befintligt nätverksutmaningar genom att leverera en högre användarupplevelse.


PRODUKTER

SD-WAN från Peplink

SRS är stolt distributör av Peplinks unika SD-WAN-lösningar. Nedan beskrivs några av anledningarna till varför företagen i VHF Group har valt att arbeta med just Peplink. Ruggade enheter

Speedfusion

WAN-smoothing

Peplink erbjuder solida och ruggade produkter, varav flera med högre IP-klassificering och produktcertifiering för att klara av tuffare förhållanden. Produkter som kan stå emot damm, vibrationer och hårt väder. Detta gör Peplink till ett utmärkt val för industrier, räddningstjänst eller andra kritiska applikationer.

SpeedFusion-tekniken övervakar kontinuerligt alla anslutningar och växlar mellan dem efter behov för att skapa obrytbara VPN-anslutningar. Dessutom binder SpeedFusion all tillgänglig bandbredd för oavbruten och förhöjd prestanda för realtid POS, video, VoIP och andra datakrävande nätverk.

Paketförlust är den ledande orsaken för avbrott och det kan slå i de allra viktigaste ögonblicken. Under en videokonferens med en kund kan fördröjning göra samtal plågsamma då båda parter är ur synkronisering. Under en direktutsändning kan kamerans mobilanslutning brytas, vilket gör att värdefulla sekunder tappas. Resultatet blir: frustration och missade möjligheter.

För att bekämpa paketförlust har Peplinks ingenjörer utvecklat en SpeedFusion-teknik: WAN-smoothing. Med hjälp av intelligenta algoritmer bygger och levererar den sändande Peplink-enheten specialpaket. Beväpnad med dessa specialpaket kan den mottagande Peplink-enheten sedan rekonstruera de förlorade paketen för att säkerställa att kommunikationen förblir konsekvent. Samtidigt kommer WAN-smoothing att försöka tilldela trafik till WAN-anslutningen med lägsta latens. Således blir latensen för SpeedFusion-tunnelen latensen för den mest responsiva WAN-anslutningen.

13


...PEPLINK

14

Bandwith Bonding

Hot Failover

Peplinks patenterade SpeedFusion-teknik ger VPN som utnyttjar bandbredden på upp till 13 anslutningar: MPLS, DSL, 3G/4G/5G och andra länkar som är anslutna var som helst på ditt företag eller WAN. Oavsett om du överför några dokument eller driver realtid POS-data, videofeeds och VoIP-konversationer, skickar SpeedFusion all din data genom vad som kan ses som en enda virtuell WAN-anslutning. Denna anslutning är budgetvänlig, snabb och lätt att konfigurera för att passa alla nätverksmiljöer och behov.

WAN failover i andra VPN-teknologier kopplar ner befintliga VPN-anslutningar, vilket kan resultera i kostsamma driftsstopp. Med SpeedFusion Hot Failover upprätthålls säkra VPN-tunnlar över alla tillgängliga anslutningar för att hålla verksamheten igång även om en anslutning kopplas ner. Om en förbindelse går ner så dirigerar SpeedFusion Hot Failover direkt och sömlöst trafiken till en fungerande tunnel för obrytbar konnektivitet och VPN-anslutning.


LÄS OM PEPLINK KUNDCASE PÅ NÄSTA SIDA a

Personlig rådgivning Är du nyfiken på att veta mer eller undrar hur SDWAN skulle kunna skapa mervärde för er? Har ni kommande upphandlingar eller pris- och offertförfrågningar? Kontakta någon av våra kunniga medarbetare inom koncernen.

Alexandro Andersson

Swedish Radio Supplys affärsområdeschef för mobila bredbandslösningar

Arne Leo Bertoia

Wireless Communications Special Projects Manager

Claus Bergdahl

Ny Sales Manager hos Radiocom Danmark

Radiocom Danmark har hermed fornøjelsen af at præsentere vores nye Sales Manager, Claus Bergdahl Hansen. Claus er tiltrådt stillingen pr. 1. november 2019 og har over 20 års erfaring med løsningssalg og ledelse indenfor ICT, herunder telekommunikation, netværksinfrastruktur og software. Radiocom byder Claus velkommen og glæder os til samarbejdet. Du kan fange Claus direkte på claus.b.hansen@radiocom.dk

Swedish Radio Supply är glada att meddela att Alexandro Andersson har anslutit sig till oss som affärsområdeschef för den nya satsningen på mobila bredbandslösningar. Alexandro kommer närmst från Huawei, där han var nordisk säljchef för affärsområdet Wireless Solution Sales.

Som en del av Wireless Communication sin satsning som totalleverandør av kommunikasjon, tilbyr vi gjennom vår Special Projects Manager, produkter fra Peplink. For kunder som ønsker å løfte sine teknologiske løsninger, kan SD-WAN produkter fra Peplink være til stor nytte.

Med över 9 års erfarenhet som sträcker sig från forskning, drift och underhåll och nätdesign till upphandlingar av 4Goch 5G-nät, kommer han in med mycket värdefull kunskap. Alexandro har en utmanares attityd och älskar att entusiasmera andra.

Som Special Projects Manager har Arne Leo et vit spekter av arbeidsoppgaver. I hovedsak handler det om å se til at de mest tekniske prosjektene til Wireless Communication kan realiseres. Fra grunnen av har Arne Leo et stort engasjement for ny teknologi og nye løsninger. Dette kommer godt med i jobben, da det er alltid ny teknologi som kommer på markedet. Som en del av teamet i Wireless Communication er Arne Leo alltid opptatt av fornøyde kunder. Det å se kundens behov og ønsker, slik at han kan best mulig identifisere hvordan vi kan løse det, er en essensiell del av arbeidsdagen hans.

En sak många inte vet är att Alexandro även är passionerad av hållbar utveckling och har arbetat med att göra Tele2 till en av Sveriges grönaste mobiloperatörer. Kontakta Alexandro på alexandro.andersson@srsab.se

For å lære mer om hvordan Peplink kan være til nytte for din bedrift kan du ta kontakt med Arne Leo Bertoia på e-post adressen: arne.leo.bertoia@wireless.no

15


KUNDE

ROBUST MOBILT HELSENETT (RMH) I tråd med det økende omfanget av mobile tjenester, så skapes det et behov for et sikrere og mer robust mobilt samband. RMH retter seg mot å støtte dagens og fremtidens behov for robust mobil datakommunikasjon i de prehospitale tjenestene. I 2016 etablerte Nasjonal IKT HF et prosjekt for å gi en robust mobil løsning for datakommunikasjon mot helsenettet. Prosjektet var begrunnet i de behovene for en nasjonal robust og sømløs tilgang til helsenettet for spesialisthelsetjenesten. Prosjektet i første omgang begrenset til de prehospitale tjenestene med fokus på å dekke kommunikasjonsbehovene for ambulansebil og båt. Dette med bakgrunn i at det i prehospitale situasjoner er essensielt med en pålitelig mobil tilgang, da det i økende grad gjøres behandlingstiltak og beslutninger som krever støtte fra IKT-baserte løsninger. Prosjektet har inngått en rammeavtale med ATEA, med Wireless Communication som underleverandør, for anskaffelsene av kommunikasjonsløsningene. Norsk Helsenett vil stå for drift av løsningen. Løsningen som blir installert i ambulansene består av kommunikasjonsruter, som behandler mobil datatrafikk fra alle de kommersielle mobiloperatørene, og eksterne antenner. Etter gjennomføring av en rekke tester for å sikre optimal dekning, som tilfredsstiller alle kravspesifikasjoner, ble det besluttet å gå for produsenten Peplink sine kommunikasjonsløsninger. Resultatet fra testene viser også at RMH gir en betydelig bedre dekning enn dagens løsninger. RMH vil også bidra å

16

støtte fremtidige krav tilknyttet teknologi og systemer. I tillegg bidrar løsningen til å understøtte ‘stordriftsfordeler’ som: • Mulighet for felles teknisk løsning for mobil kommunikasjon i alle ambulanser • En driftsleverandør av tjenesten, uavhengig av helseregion • Egne gunstige avtaler for mobil datakommunikasjon Prosjektet går nå inn i pilotfasen, med ca. 20 kjøretøy fra forskjellige regioner i Norge for å verifisere testresultatene og sikre at løsningen leverer som forventet. Piloten planlegges rundt årsskiftet 2019/2020 og leveransene til regionene i løpet av 1-2 kvartal 2020.


SKÅNSK BRANDSKYDDSDAG REVINGE 12/9 Den 12 september var SRS åter på plats i Revinge och på Skånsk Brandskyddsdag. En som vanligt trevlig intensiv dag med många besökare. Vi visade bland annat Body Cam från Sepura och Hytera. Skånsk Brandskyddsdag hade 2019 fokus på krisberedskap, civilt försvar och räddningstjänst under höjd beredskap. Mer om Skånsk Brandsskyddsdag finns här http://bit.ly/2tpxjVJ där man också kan ta del av talarnas presentationer.

SKADEPLATS UPPSALA 24-26/9 Tillsammans med Föreningen Sveriges Brandbefäl (SBB), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Uppsala brandförsvar arrangerar Brandskyddsföreningen konferensen Skadeplats. Skadeplats riktar sig till Operativ räddningstjänstpersonal som arbetar på skadeplats. Även övrig blåljuspersonal, industribrandkårer, politiker, myndighetspersonal, länsstyrelser med flera deltar på konferensen. Swedish Radio Supply fanns på plats och deltog tillsammans med Nilsson Special Vehicles och Alecom bland utställarna där bland annat SoftEquip Alitis produkter visades.

17


ROADSHOW Vid åtta tillfällen med start den 27 augusti kickade Swedish Radio Supply igång hösten med att åka ut på Roadshow i Sveriges avlånga land. Det blev en bra aktivitet med över 140 kunder, konsulter och deras kollegor som träffade oss från Malmö i söder till Luleå i norr.

pass presenterades Sepuras nya fordonstation SCG22 och Sepuras produktfamilj, bodycam, AppSPACE och OTAP. VHF Groups ProEquip-familj lanserades nyheter som skallbensheadset, robust monofon och Bluetooth®headsetet BT550.

På de orter SRS besökte så anordnades frukostmöte eller lunchmöte på konferenshotell, hos kunder i deras föreläsningssalar och i SRS egna lokaler.

SoftEquip Alitis, som är det senaste tillskottet i produktportföljen, visades med alla tillhörande moduler. Alitis är den kanske mest kompletta ledningsplattformen just nu på marknaden.

Roadshow bjöd på nyheter från SRS, Sepura och leverantörer. Under ett tvåtimmars-

Förutom lösningar för Rakelanvändare presenterades också alternativa robusta kom-

munikationslösningar som till exempel egen infrastruktur från DAMM, satellitradio från Icom och produkter från Peplink. Som exempel på en mycket lyckad Peplinklösning presenterades Wireless Communications RMH-lösning för helse. Mer om denna finns att läsa på sidan 16.

FALUN 5/9

R

GÖTEBORG 29/8

MALMÖ 27/8

18


KUNDAKTIVITET

LULEÅ 27/8 UMEÅ 29/8

RoadShow

STOCKHOLM 29/8 NORRKÖPING 28/8 JÖNKÖPING 28/8

19


ICOM LTE RADIO Velopak er et aarhusiansk cykelbud, som har eksisteret siden 2011. Det hele startede som en enkeltmandsvirksomhed, men i dag har virksomheden 10 medarbejdere samt 10 ladcykler. Velopak opererer pt. kun i Aarhus, hvor de har ca. 300 virksomhedskunder. De leverer primært for advokatfirmaer, revisorer samt catering. Af øvrige kunder kan bl.a. nævnes NIRAS, Danica Pension samt DHL, som er deres største kunde. Velopak leverer udover pakker og catering også breve og anbefalet post. Hvert cykelbud har op til 20 stop i timen, hvilket stiller store krav til en stabil og driftsikker kommunikation mellem det enkelte bud og dispatcher centralen. Virksomheden Velopak ønsker at bidrage til et bedre og mere bæredygtigt bymiljø og har en vision om et mere bæredygtigt samfund. Derfor foregår al udbringning via ladcykler, og hver cykel kan bære op til 100kg. Velopak måler CO2 udledning, og ved hver ordre modtager deres kunde information om, hvor meget CO2 de har sparet fremfor levering via bil. Velopaks behov og ønsker Tidligere benyttede Velopak sig af en ”walkie talkie” app til deres mobiltelefoner for at kommunikere med deres cykelbude. Løsningen var gratis, men det virkede ikke optimalt, da telefonerne ofte blev kolde og våde,

afhængigt af vejret. Velopak prøvede herefter forskellige andre alternative produkter og løsninger, men ingen af dem levede op til deres behov og ønsker om hurtig og stabil kontakt mellem cykelbude og back-office. Vores løsning En tidligere ambulance redder anbefalede Velopak at kontakte Radiocom, og sammen gennemgik vi deres behov og ønsker. Her kom vi frem til, at en Icom LTE-radio ville være et godt match. Icom IP501H radioen er en PoC (Push over Cellular) radio med indbygget simkort forbundet til et lukket og krypteret datanetværk fra Telia. Derfor fungerer radioen på samme måde som en mobiltelefon med samme fordele. Icom LTE-radioen har en kompakt størrelse og god lydkvalitet samt giver god dækning og rækkevidde. Abonnementet giver ubegrænset adgang til Telias net i hele Norden. Via radioen kan der føres individuelle samtaler samt gruppesamtaler i fuld duplex, og kommunikationen er krypteret. Icom IP501H er støv- og vandtæt i henhold til IP67, dvs. ned til en meter i op til 30 min. Velopak bestilte i første omgang fem LTE-radioer til brug sammen med en dispatcher. Dispatch softwaren er web-browser baseret og viser cykelbudenes ture via en mobiltelefon. Al mundtlig kommunikation foregår via LTE-radioerne, så budene kan koncentrere sig om hurtig og sikker aflevering. Radioen sidder oppe ved skulderen på cykelbuddets taske og er derfor let tilgængelig. Både at lytte på og at kalde fra. Det kræver blot en enkelt hånd for at kontakte back-office. Radioen kører kun på en kanal. Erfaringer og ambitioner for fremtiden

20

Velopak har været og er fortsat meget glade og tilfredse med vores løsning med de stabile Icom LTE-radioer. I dag er de oppe på syv radioer, som er i brug hver dag. De har

tidligere prøvet forskellige løsninger, men selvom de var billigere, var de ikke bedre. LTE-radioerne er en vigtig del for at kunne drive service. Velopaks kunde DHL opdaterer tit ruterne, og her kan back-office nemt og hurtigt give det enkelte cykelbud opdateret information over den nye rute. ”Da vi fik anbefalet Radiocom, fik vi at vide, at det virker bare – og det gør det. Vi er meget tilfredse med vores radioløsning fra Radiocom” udtaler Pernille Lundholm, Medejer af Velopak. Det er Velopaks ambition på sigt at blive landsdækkende og kunne levere til Aalborg, Odense og København via tognettet.


KUNDREFERENS

OER TIL VELOPAK Foto: TV2 Østjylland

21


SAMARBETSPARTNER

SKI TEAM ALPINE Samarbetet mellan Ski Team Sweden Alpine och Swedish Radio Supply löper nu på sitt 13e år!

liga av landslagets träningsgrupper, och bara för världscupslaget väntar i vinter hela 86 tävlingar, i 36 orter i 16 länder.

väderlek. Där har vi har en stor fördel av att kunna nyttja den pålitligheten, prestandan samt batteriernas hållbarhet som vi förknippar med Icom.

Det Svenska Alpina landslaget har sedan 2007 samarbetat med Swedish Radio Supply och använt Icoms kommunikationsradioapparater och ProEquip-tillbehör.

Tränaren Per Jonsson har länge jobbat med det Svenska Alpina landslaget och beskriver vikten av en pålitlig radio så här:

Förutom i backen använder även våra servicemän Icom för att kunna konversera med tränarna som oftast är uppe lite tidigare för att se om underlag etc har ändrats från föregående dag.

Icoms radioapparater är ett absolut nödvändigt redskap för landslagets åkare och tränare. Utrustningen utsätts för mycket varierande väderförhållanden, från spöregn, blötsnö, -30 i norra Canada, storm under säsongens träningsläger på glaciärer eller när vårsäsongen drar i gång. Det ställs tuffa krav på de produkter vi använder då det inte bara har med kommunikation att göra utan även extremt viktigt att det alltid fungerar vad gäller den egna säkerheten. Icoms produkter används i samt-

22

– En vanlig träningsdag innebär nästan alltid tidiga morgnar i mörker, underlaget är som mest hållbart i samband med nattkylan och det gäller att allting klaffar när väl man ska sätta upp banan. På förhand är det svårt att veta exakt vad som väntar, om det exempelvis kom nederbörd under natten, hur har det påverkat underlaget? Har snön blivit betonghård efter att pistmaskinen pistat backen, eller har det varit för varmt så att underlaget har krackelerat? Oavsett så är det en helt avgörande faktor för oss som tränare att vår utrustning fungerar oavsett temperatur och

Vi håller på med en sport med väldigt små marginaler, hundradelar av sekunder står på spel, därför är det oerhört viktigt att all kommunikation fungerar klanderfritt och det gör era produkter, år efter år. Stort tack Swedish Radio Supply för all er support. Gunnar Neurisser Ski Team Sweden Alpine


PROHUNT JAKTRADIO ®

ProHunt®Basic Digital klarar både

analog- och digital kommunikation på 141/155MHz. ProHunt®Digital ger bättre räckvidd än analog radio och möjliggör säker kommunikation inom jaktlaget samt störningsfri kommunikation från angränsande jaktlag och exempelvis hundpejl.

Med ProHunt®Digital kan analoga och digitala jaktkanaler användas samtidigt. Denna unika lösning ger extra digitala kanaler vilket innebär att det finns ökat antal tillgängliga kanaler för jakt.

ProHunt®D52 är en liten 141/155MHz

analog- och digital jaktradio med inbyggd Bluetooth®. ProHunt®Digital ger bättre räckvidd än analog radio och möjliggör säker kommunikation inom jaktlaget samt störningsfri kommunikation från angränsande jaktlag och exempelvis hundpejl.

ProHunt®Basic 2/Compact är

en kraftfull, smidig och lätt radio för 141/155MHz. Radion har alla kanaler och funktioner som man söker i en modern jaktradio samt även nya funktioner som ljudförstärkning och talförvrängning.

Klarare ljud och längre räckvidd

Ny uppdaterad design!

Bättre hörbarhet till räckviddsgränsen

Batterisparfunktion ger lång drifttid

Störning- och avlyssningsfritt

SmartAlarm ger ett säkert nödlarm

Flera extra digitala kanaler Digital och analog kommunikation

23


FRA HOLLYWOOD TIL BOLLYWOOD OG TOP GEAR MED RADIO PÅ ØRET!

Denne sesongen har jeg brukt mer radiokommunikasjon enn noen gang”, sier Fredric Aasbø. Den tidligere verdensmesteren i drifting har vært svært aktiv både foran og bak kamera det siste året. - Det begynte med at jeg fikk en telefon fra Hollywood i fjor høst. To timer senere var jeg på flyet til Firenze for å kjøre stuntbiler for Michael Bay, en av verdens største regissører, og storfilmen 6 Underground! - Deretter endte jeg opp i Nord-Finland, for å spinne rundt på isen for en indisk Bollywood-film. Det var en ganske surrealistisk opplevelse, der jeg ble kledd opp som Hrithik Roshan, Indias svar på Tom Cruise. Det er mulig jeg ligna på Hrithik, men jeg er glad jeg holdt meg til bil og slapp unna dansescenene, ler Fredric. På banen har det også vært en spennende sesong, der Aasbø og hans team Papadakis Racing endte på en andreplass sammenlagt i den amerikanske Formula Drift-serien. - Det er selvfølgelig surt å havne på andreplass sammenlagt fire sesonger på rad, selv om det forsåvidt er en stor prestasjon i et felt med trettifem av verdens beste driftingteam. Men i vinter gjør vi en stor innsats på team, utstyrssiden, og ikke minst når det gjelder min egen trening, og målet er klinkende klart: Vi skal gjøre alt vi kan for å komme tilbake på topp! Fredric og hans norske team har et samarbeid med Wireless Communication/VHF Group og bruker radiokommunikasjon på mange felter. I Norge er fokuset de store Gatebil-festivalene, der heldige sponsorgjester får sitte på i teamets driftingbil med rundt 1000 hestekrefter.

24

- Enten det er i filmbransjen, på offroadtur i den amerikanske villmarken eller på ra-

cerbanene rundt i verden er jeg stort sett sammen med et større eller mindre team. Derfor er fungerende radiokommunikasjon avgjørende i nesten alt jeg gjør. På banen bruker vi Icom-radioer, både i Europa, i Japan og i USA, mens i høst har vi brukt Hytera-radioer i et nytt, veldig spennende prosjekt jeg har vært med på. Fredric er nemlig én av tre programledere i den nye storsatsingen Top Gear Norge, en norsk variant av det klassiske, britiske TV-programmet. - Petter Schjerven, Esben “Dansken” Selvig og jeg har krasjet, dyttet og fleipet oss gjennom en vanvittig morsom høst. Nå i vinter spiller vi inn studiodelen av programmene,

og så kommer alt på TVNorge til våren. Vi gleder oss veldig til å vise dere all galskapen! PS: Se Fredric’s stuntkjøring i storfilmen 6 Underground, som slippes på Netflix denne vinteren.


SAMARBETSPARTNER

Foto: Toyota Racing

25 Foto: Toyota Racing


TEAM WIRELESS Wireless Communication har et stort hjerte for idretten. Vi er derfor svært stolte av å være sponsor for to meget dyktige og dedikerte skiløpere i Team Wireless. Pål og Gjøran har en sterk mentalitet som vi i Wireless Communication stiller oss bak. De tenker langsiktig og strategisk på hvordan de kan bli best. Samme tankegangen har vi i Wireless Communication i vårt daglige arbeid. Vi ønsker å finne de beste løsningene for våre kunder. I Team Wireless er vi alltid ute etter å gjøre hverandre gode. Vi ønsker Gjøran og Pål lykke til i årets sesong! Vi vinner sammen, og vi taper sammen. Hva tenker du om Team Wireless:

Jeg er utrolig stolt av å være en del av Team Wireless. Det å være på lag med personer som hver dag jobber knallhardt for å nå målene sine på er svært motiverende og inspirerende. Jeg ser frem mot fremtiden hvor vi kan bruke hverandre mye, og sammen ta nye steg. Hva blir du motivert av?

Pål Trøan Aune Alder: 27 år

Idrett: Langrenn Meritter: 6.plass World Cup Drammen, 7. plass i WC Dresden, 9. plass i WC Lillehammer, 11. plass i WC Otepää. 1 og 2.plass i Skandinavisk Cup Bosted: Trondheim Noe ikke mange vet om deg: B-menneske og farlig glad i Coca-Cola For å slappe av: Ser jeg film/sport i sofaen eller henger med venner! Hvis du ikke hadde vært skiutøver, hva hadde du ville jobbet med: Regner med vært ansatt i Wireless!! 3 raske spørsmål: Cheat-meal: Junkfood i alle former. Beste feriested: Så lenge det er en strand og varmt er jeg fornøyd.

26

Favorittfilm: Generelt action filmer er jeg svært glad i.

Det faktumet at jeg er i verdenstoppen og kan være med på å kjempe om topp-plasseringer i verdenscup og andre mesterskap i fremtiden, er noe som motiverer meg. Jeg har en såpass sterk vinnermentalitet at jeg drar på trening hver dag og gjør den jobben som kreves for at jeg en dag kan nå til topps. Hvorfor tror du at akkurat du har blitt så god som du har blitt?

Som idrettsutøver har jeg hele veien jobbet målrettet, gjort steinharde prioriteringer og tatt de riktige valgene for at jeg skulle komme dit jeg er i dag. Det har også vært svært viktig for meg å ha riktige personene rundt meg. Jeg har vært opptatt av å kunne lære av andre. Tekniske og taktiske tips er noe som alltid har blitt godt tatt imot. Jeg har måtte lære å være taktisk på den brutale måten via å gjøre feil taktiske valg. Det jeg har tatt med meg er at man utvikler seg i motgang. Hvilken nytte vil du ha av radiokommunikasjon under trening?

Dette vil være en klar nytte for meg. Under intervall trening, men kanskje spesielt på renndager. Det å kunne få tilbakemelding umiddelbart fra løypa til smørerne kan være kritisk. Kommunikasjon mellom trener og teamet før og etter start kan være det som skiller tap fra seier. Marginene og detaljene teller mye i min hverdag.


SAMARBETSPARTNER

Hva tenker du om Team Wireless?

Team Wireless er en meget entusiastisk gjeng med stor gjennomføringsevne, og det inspirerer meg. Det er alle utøvers drøm å være en del av et team som har den gløden og iveren som Team Wireless har. Hvordan blir du motivert?

Jeg blir motivert av fremgang og utvikling. Som person liker jeg å jobbe med de små detaljene, samt å utvikle min kompetanse på områder som kan forbedres. Hvorfor tror du at akkurat du har blitt så god som du har blitt?

Gjøran Tefre Alder: 24

Idrett: Langrenn Meritter: 13 plass i Verdenscup, 5 og 6 plass i NM. Seier i Skandinavisk cup og Norgescup. Bosted: Lillehammer, men oppvokst i Førde Noe ikke mange vet om deg: Liker kun ost om den er smeltet. For å slappe av: Drikker jeg kaffe og spiser boller Hvis du ikke var skiløpet, hva hadde du gjort: Hadde nok arbeidet med kommunikasjon eller strategi, men etter karrieren er ferdig blir jeg nok skitrener. 3 raske spørsmål: Favoritt-måltid: Elsker pizza. Er ikke fremmed for å unne meg en burger fra Burger King heller. Beste feriested: Beste ferien er en sydenferie, på en solseng ved et basseng. Favorittfilm: Batman Begins av Christopher Nolan

Det første jeg vil trekke frem er at jeg er flink til å ta meg ut og ha det vondt. Det å takle å ha det vondt er en klar fordel når du skal nå langt innen langrenn. Jeg mener også fokuset mitt på detaljer og at jeg hele tiden jobber med å bli bedre har mye å i. Det å ha et analytisk syn på trening og mitt forbedringspotensial gir meg et klart fortrinn. Jeg lærer også av andre ved å se, lytte, også teste ut. Hvilken nytte vil du ha av radiokommunikasjon under trening?

Radiokommunikasjon vil gi oss en klar fordel under treningen. Ved hjelp av den kontinuerlige tilbakemeldingen radiokommunikasjon muliggjør, vil sluttproduktet (utøveren), bli bedre. Det handler om å gjøre hverandre gode. Gjennom radiokommunikasjon vil en trener eller 2 utøver kunne kommunisere under trening som vil gi et konkurransefortrinn.

27


FRA HYTERA ROAD TEAM TIL TEAM PEPLINK Hytera Road Team har vært med på å sette Hytera på kartet i Norden siden 2017, på samme måte som Team Sepura gjorde årene i forkant for Sepura. I perioden har sykkellaget hatt 99 seire, et hundretalls podiumsplasser, 8 norske og nordiske mestere, samt en verdensmester. Det har vært en fantastisk reise, der mantraet «vi vinner sammen» alltid har vært selve grunnmuren. Dette resonerer godt med hvordan vi ellers tenker internt i VHF Group, og mot våre kunder samt leverandører. Vi ønsker derfor å videreføre engasjementet, nå sammen med Peplink. Team Peplink er dermed en strategisk satsning for ytterligere å styrke Peplink sitt

28

varemerke i det nordiske- og europeiske markedet. VHF Group er stolt distributør av Peplink, som med sine robuste produkter vil være en svært viktig komponent i de fremtidige systemløsningene vi skal bygge for våre kunder. Fred Voldset, Teamleder for Team Peplink: «Vi er svært glade for å kunne videreføre samarbeidet med VHF Group, og å ta del i utviklingen med Peplink. Vi har hatt tre flotte år med Hytera, med resultater helt på høyde med våre mest hårete mål. Nå er det nye ambisjoner og mål som gjelder, og vi gleder oss til å fortsette å vinne sammen med VHF Group og Peplink – som Team Peplink».

Morten Stomperud, CEO VHF Group: «Sykkellaget har gang på gang bevist at de har evnen til ikke bare å prestere, men også å levere. Vi i VHF Group er derfor glade for å kunne fortsette reisen, nå sammen med Peplink. Vi håper på minst like fine prestasjoner den kommende sesongen, og ønsker Fred og hans team lykke til!» Les mer om kundecaset Robust Mobilt Helsenett, og hvordan Peplink vil være med på å sikre robust mobil datakommunikasjon i de preshopitale tjenestene for norsk helsesektor, på våre hjemmesider www.wireless.no Team Peplink kan følges her: www.facebook.com/teampeplink


SAMARBETSPARTNER

Hytera Road Team has a world champion! Inn i regnbuetrøya - en historie om flaks Er alt mulig? Svaret er selvfølgelig nei. Alt er ikke mulig. Men det ligger et poeng her, relevant for fortellingen. Jeg kommer tilbake til det. Dette er ikke en historie om imponerende wattverdier eller en brilliant plan. Ei heller er om heroiske bruddforsøk, eller en demonstrasjon av kjørestyrke. Nix. Det er en historie om flaks. Ok, planlagt flaks, kanskje. Kalkulert til og med. Eller erfaringsbasert. Flaks uansett. Flaks 1: Vi er oppe tidlig og er i første rekke når starten går. I et felt på 300 ryttere. Fra 0 til 50 på 30 sekunder. Albuer, nestenvelter og italienske skrikhalser. Det vanlige. Stengte veier og et felt i full bredde. Stå som nr 150 på start? Greit, men glem da å se fronten i dette rittet. Null stress, det er jo bare VM. Flaks at ikke 150 stykker til sto opp 45 min tidligere. Flaks 2: Det går fort. 46 km/t første timen. Fra brede til smale veier. Full gass ut av svinger. Hørt om trekkspilleffekten? Hmm. Vi sitter foran. Det er en kamp, men bedre enn alternativet. Det veltes. Det støtes. Vi er med. Vi støter. Det hardnes til. Kampen om plassene foran er ikke like tøff. Som regel første tegn på at folk begynner å bli slitne. Nå skjer det noe snart, tenker jeg. Sier det, til Laffen. Vil jeg være foran eller bak splitten? En mikropause. Alle instinkter sier kjør. NÅ! Jeg går, nei, sniker meg avgårde. Ser meg bak, ser meg bak, ser meg bak. Feltet står stille. Full bredde. Jeg kryper sammen. Legger på køl. Ser aldri feltet igjen. Det er 120 km til mål. Flaks at ingen reagerte. Flaks 3. Nå trenger jeg litt flaks. Jeg har det ikke i meg å gå alene herfra. Ikke i nærheten. Jeg kaster blikk bakover. Hele tiden. Vurderer mulighetene. Der! En rytter på vei opp. Jeg venter. Canada. Han går rett i front. «Thirty seconds each». Jeg bekrefter. Perfekt. For en flaks at han kom nå! Flaks 4: Dette er heller ikke nok. Vi trenger mer. Flere å dele på. Ser meg bak. Det er langt ned til feltet. Ser det nesten ikke. Men... er ikke det en gruppe på vei opp? Det er det. Jeg gir beskjed til Canada. Han ser bare frem. Mot fremtiden, antar jeg. Jeg har en svakhet for historie, så jeg er litt både og. Vi venter, men

det tar tid før de er oppe. Til gjengjeld er det Belgia, Tyskland og USA. Fin bredde. Og 5! Nå snakker vi, nå er det slutt på nølingen. Jeg ser fremover og vi kjører! Fy flate for en fin gruppe! Flaks!

igjen. Italia er på andre siden av gruppa, jeg ser han lader og... arrivederci! Jeg lar sekundene gå. Ser an gruppa. Ingen reaksjon. Jeg kjenner det, kjenner det ut i fingertuppene: NÅ avgjøres VM, Fred! Flaks?

Flaks 5: Belgieren er sliten. Påstår han. Står over føringer. Drar ned farten i gruppa. Er han sliten, eller spiller han? Han roter det litt til for oss, så jeg ber han enten om å bidra eller å slippe. I litt kraftigere ordelag. Utrolig nok slipper han, tvert. Å f.... Jeg angrer! Nå får jo Belgia grunn til å kjøre der bak. Dagens første og siste feil, men han var nok uansett ganske ferdig. Ikke så mye flaks her, kanskje.

Flaks 10: Jeg går fra gruppa, full throttle. Ser meg bak. Riktig. De er ferdige. Full gass opp og frem. Bruker en liten kilometer på å komme meg ajour og opp på hjulet til italieneren-tilbake-fra-de-døde. Oppe. Han slår rett ut. Det er ventet så jeg går rett på en føring. Slår ut. Han klasker til. Jeg på hjul. Han slår rett ut. Slik går nå dagene. Gloser. Høylytte. Italienske. Mama mia! Men vi holder fremdriften. Han holder god kok på kjeftsmelleriet. Vi stopper nesten helt opp. Jeg vet hva han vil. Få meg til å bite på. Gå for tidlig. Ikke denne gang, kompis. Ikke idag. Du kommer ikke til å bli verdensmester.

Flaks 6: Vi er 4 og vi jobber godt sammen. Det sniker seg likevel inn en følelse av at det ikke går helt fort nok. Holder vi unna? Og så kommer neste tanke, som er mer som et håp: Jeg har 3 lagkamerater der bak. De er ikke hvemsomhelst. Frode, Lars og Gaute. Nå håper jeg de stoler på meg. At de har bein til å jobbe. Nøytralisere. Det hadde de, til de grader. De er sannsynligvis årsaken til at vi holdt unna. Flaks med kaliberet på lagkameratene, gitt. Flaks 7: 32 grader. Parallelt med tanker om at dette faktisk kan gå helt inn, eskalerer frykten for kramper og å gå næringstom. Jeg drikker. Masse. Får flasker. Av støtteapparatet. Av Shimano følgebil. Av arrangør langs veien. Av lagkamerat vi tar igjen. Flaks, flaks, flaks! Flaks 8: 30 km igjen. Dette går inn! Jeg har sett an bruddkameratene en stund. Føler og tror jeg har et ess i ermet. Vi tar igjen en stor gruppe fra en tidligere start. Vi har tatt igjen mange gjennom dagen, og kommissærene har hele tiden sørget for at ingen legger seg bak oss. Ikke nå. Det rotes til. Jeg er nede og snakker med kommissærbilen. Hva skjer?? Får ingen forståelige svar. Vi kjører videre, med dem på slep. Det kjeftes. Jeg begynner å ane hva som har skjedd, og finner tilslutt gjøkungen. En italiener, i vår klasse. Han har kjørt seg opp. Gjemmer seg i gruppa som vi nå har på slep. Har sågar tatt seg bryet med å rive av seg startnummeret. Men nå er han avslørt. Flaks... Flaks 9: Jeg jager frem Italia. Han spiller døden nær, en Oscar-nominasjon verdig. Og jeg vet det. Han spiller. Jeg tror jeg er den eneste som forstår tegninga. Strammer lissene. 6 km

Han gir seg. 800 meter før mål går han all in. Langspurt. Det er trøkk i den, men jeg sitter 6 cm bak hjulet hans. Ikke idag, amico mio. Jeg trenger ikke mer flaks. På 200 meter går jeg. Han prøver å akselerere. Dødfødt. Jeg er alt forbi. 50 meter igjen. Jeg setter meg opp. Ser venner. Føler det mer enn jeg tror det. For det ikke er til å tro. Jeg glemte det med å bestemme seg for å vinne. For det gjorde jeg. Alt er jo mulig? Med litt flaks. Text: Fred Voldset

29


GE NETT AS KNYTTER SEG TIL NØDNETT Over en lengre periode har Gudbrandsdal Energi Nett AS (GE Nett) støtt på stadig flere utfordringer ved å holde det gamle VHF-baserte radiosambandet operativt på en velfungerende måte. Etter nøye vurderinger fant de det nødvendig med ny teknologi for å møte sine daglige behov. GE Nett har nå fått knyttet seg opp mot Nødnett som internt samband, med moderne produkter fra Sepura levert av Wireless Communication.

Bakgrunn Som en del av Gudbrandsdal Energi-Konsernet, eier og drifter GE Nett strømnettet i kommunene Øyer, Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron, samt en del av Sel-kommune. Hovedkontoret ligger på Vinstra. GE Nett har omlag 20.000 nettkunder og et nettområde på ca. 3.700 km2 , et område som omfatter både dalen og de tilliggende fjellområdene. Et robust og pålitelig samband er en forutsetning for å kunne drive sikkert og effektivt. GE Nett brukte tidligere et VHF-basert, analogt radiosamband. Det ble stadig mer krevende å holde dette sambandet operativt, blant annet på grunn av problemer med talekvalitet/forstyrrelser og tilgangen på reservedeler. GE Nett stod overfor et valg, i likhet med mange andre energiselskaper: Bygge et eget, nytt digitalt samband eller knytte seg opp mot Nødnett? I forbindelse med en beredskapsøvelse høsten 2018, ønsket derfor GE Nett å teste ut Nødnett-terminalene. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) var po-

30

sitive til dette, og bistod med god opplæring i forkant, utlån av terminaler, samt bistand under øvelsen. I etterkant av øvelsen ble det vurdert at Nødnett var bedre både på talekvalitet og dekning. Helhetsløsningen fra Wireless Communication Det ble besluttet å starte et prosjekt med mål om å innføre Nødnettet som det nye interne sambandet. Prosjektleder Nils Ormvold opplyser at prosjektet startet høsten 2018 og samarbeidsavtalen med DSB ble signert 21.02.2019. Tilbudsforespørsel på leveranse av terminaler og nødvendig tilbehør hadde dette overordnede kravet: GE Nett ønsker tilbud på godt og fremtidsrettet utstyr for å kunne ta i bruk nødnett som driftsradio. Wireless Communication AS tilbød utstyr fra engelske Sepura. Etter en grundig evaluering av tilbudene ble Wireless Communication valgt som leverandør. - Etter 4 måneder med bruk av Sepura sine modeller, SC20 og SC21, er vår erfaring at radiokommunikasjonen leverer klar og tyde-

lig lyd til enhver tid. Modellene er robuste og svært funksjonelle. Hverdagen vår er avhengig av robuste radioer som tåler en trøkk, og det har vi fått fra Wireless, sier driftstekniker Svein Roger Aanstad. - Resultatet er en helhetsløsning vi er meget fornøyd med Overgangen fra VHF-basert radiosamband til Nødnett har gjort det enklere for GE Nett å gjennomføre sine daglige arbeidsoppgaver. Implementeringen og bruk av Wireless Communication sine produkter fra Sepura har vist seg å løse de utfordringene GE Nett tidligere hadde. - Vi føler oss godt ivaretatt av Wireless Communication og har store forventninger til deres servicesenter og support. Resultatet er en helhetsløsning vi er godt fornøyd med, avslutter Svein Roger Aanstad.


KUNDREFERENS

31


MÄSSA

METS AMSTERDAM 19-21/11

METS är världens största mässa för marinelektronik och i år var det 1600 utställare på mässan och tydligen var det en väntelista på 150 företag som ville in men inte fick plats. Det är endast branschfolk på mässan och besökarna kommer från hela världen. Tongångarna var positiva på mässan och det känns som spännande nya lösningar kommer för detta segment. Icom hade samma plats och storlek på montern som förra året. I montern fanns majoriteten av våra produkter men givetvis var marinprodukterna i fokus. Det som var nytt i montern var bl a MA-510TR (Klass A AIS Transponder) vilken de flesta besökare såg som en potentiell storsäljare. Icom visade också sitt koncept med satellitradio som också kan vara intressant för marina användare. De visade både sin SAT100H och en ny mobilstation som kommer heta SAT100M.

32

Vi är också glada över att tillkännage introduktionen av nya versioner av tidigare bästsäljande Icom marina fasta VHF-radioer. IC-M400BBE (tidigare IC-M400BB) och ICM423GE (tidigare IC-M423G) är praktiskt taget identiska med sin föregångare förutom att de nu har en integrerad GPS och extern GPS-antenn för att möta den senaste standarden. Båda modellerna är fasta favoriter bland många kommersiella marina användare och fritidsanvändare. IC-M423G är populär på

grund av sina förbättrade ljud- och Commandmickapaciteter. IC-M400BB är populär eftersom den är en smidig lösning som kan monteras utom synhåll och kontrolleras med en fjärrstyrd mikrofon. De nya radioapparaterna kompletterar också Icoms nuvarande sortiment av fast marint VHF-sortiment som inkluderar IC-M330GE, IC-M506GE och IC-M605E.

Text och bild: Fredrik Granlund, Product manager SRS


ICOM

IC-M37E NY MARINRADIO

IC-M37E är en marin VHF-radio som flyter om olyckan är framme och den hamnar i vattnet. Radion har 6W uteffekt som förlänger räckviddsområdet. Den enkla designen gör den enkel och bekväm att hålla i samtidigt som den är användarvänlig och har en lättläst display. Den perfekta marina radion för både fritids- och kommersiella användare. Hög uteffekt och 700mW ljudutgång Den kraftfulla uteffekten på 6W gör radion väl lämpad för långdistanskommunikation. Radion ger också, tack vare den höga ljuduteffekten på 700mW, högt och tydligt ljud i bullriga miljöer. Enkel att greppa, stor knappsats och tydlig LCD IC-M37E har en design som gör den bekväm att hålla i och de stora knapparna gör den enkel att manövrera även med handskar. LCDn på radion visar snabbt valt kanalnummer och statussymboler. Som helhet är radion robust nog för kommersiellt bruk men tillräckligt smidig för att passa även fritidsanvändning.

AquaQuake-dräneringsfunktion IC-M37E är klassad enligt IP57 för dammoch vattentålighet (1 meter i 30 minuter). Radion har också AquaQuake som är en dräneringsfunktion för att rensa vatten bort från högtalargrillen och förhindrar att högtalaren blir blockerad av vatten. Flexibla laddningsalternativ Det medföljande Li-ion-batteriet ger mer än 12 timmars driftstid. Radion levereras också med en bordsladdare som har ett smidigt klips för att hålla radion på plats även i skakiga miljöer. Bordsladdaren kan drivas av den medföljande 220V väggladdaren men även via USB och 12V-drift.

Andra funktioner

• • • • • • •

Float’n Flash-funktion 700 mW ljudutgång Alarmfunktion för låg batteri AquaQuake ™ vattendräningeringsfunktion Dual / Tri-Watch-funktion Direktval för kanal 16 och samtalskanalen Väderkanaler med vädervarningsfunktion

Funktion för kanalhistorik Kanalhistorikfunktionen lagrar de senaste fem kanalerna som används för enkel åtkomst genom ett enda knapptryck. Flytande med blinkande röd LED Radion flyter om den tappas i vattnet och kan lokaliseras via den blinkade röda LED-lampan samt displayens och tangentbordets belysning.

33


MÄSSA

PMR EXPO KÖLN KÖLN 26-28/11 PMR Expo är en mässa vi har besökt under flera år och det är en tillställning där eliten av leverantörer inom radiokommunikation finns representerade. Storleken på mässområdet var i år lite utökat mot tidigare år vilket tyder på att intresset fortfarande är stort för PMR Expo. Det var mycket applikationer på mässan och intresset var stort kring lösningar till Tetra och DMR. De ledande aktörerna hade som vanligt stora och fina montrar med många besökare. Icoms stora och öppna monter liknande den de haft tidigare år. Jag upplevde det som om det var större intresse för Icomprodukterna i år och mycket folk i montern. Många är intresserade av Icoms IP-radiolösningar, Wi-Fi, LTE, PoC App och Iridium. Icom visade SAT100 radion i montern vilket fångade

34

stort intresse. De visade en ny version som är en fast station tänkt för byggnader eller fordon. Andra konceptlösningar som var intressanta var bland annat hybrider där man kombinerar LTE med Wi-Fi eller VHF/UHF för att få fler möjligheter till kommunikation. Mer information om dessa produkter kommer att komma under 2020. Sepura hade bland de större montrarna på mässan med en trevlig design. De hade ganska många applikationer med i montern som var intressanta att titta på och det var hela tiden mycket folk i montern. Störst intresse i montern visades kring Sepura nya möjligheter med APPSpace. AppSPACE är en mjukvarumiljö där utveckling av funktionsrika appar ger möjlighet för anslutning av tredjepartsenheter och nya funktioner eller handhavande i radion, och det utan att påverka grundprogramvaran. Spännande

framtid med denna möjlighet att bygga på funktionaliteten i radion. De visade också på mässan kommande produkter så som den nya sRVM (body cam) samt nya SCG22. Mera info om dessa produkter kommer att släppas under 2020. Hytera hade en stor monter på mässan och det var stort fokus på olika mjukvarulösningar till sina olika system. I och med att mäs�san var i Tyskland var det deras HMF-kontor (gamla Rohde & Schwarz Tetraavdelning) som hade ansvaret för montern så många fina lösningar kring Tetra, LTE och DMR visades.

Text och bild: Fredrik Granlund, Product manager SRS


ICOM

IP-501M NY MOBIL LTE-RADIO

IP501M använder bland annat Telias 3G/4G-nät som infrastruktur och kompletterar Icoms handhållna LTE-radio IP501H. IP501M är designad för fordonsmontage och är ett enkelt och effektivt kommunikationsverktyg som inte kräver någon egen infrastruktur. Samma användargränssnitt som Icom IP501H Precis som IP501H använder IP501M samma intuitiva användargränssnitt. Det gör det möjligt för organisationer att ha en blandning av handburna och fast installerade utan att behöva lära sig hantera olika produkter. Egenskaper från radiosystem Från radiosystemmarknaden kommer egenskaper som samtalsprioritet (bryta pågående samtal), individ eller gruppanrop (även i fullduplex) och snabb och enkelt kommunikation i olika talgrupper. Radion använder sig av operatörernas slutna nätverk vilket gör att inga samtal går via internet, vilket ger säker kommunikation.

Egenskaper från mobiltelefonsystem Från mobiltelefonsystemsmarknaden kommer andra egenskaper som utomordentlig bra täckning och räckvidd, hög stabilitetsnivå, konstant växande infrastruktur, ej avlyssningsbart och möjlighet att kommunicera fritt över landsgränserna. Dessutom behövs ingen investering i infrastruktur. Ihopkoppling mellan IDAS och IP100H-system Med VE-PG4 RoIP Gateway kommer Icoms LTE-radiolösningen att ge interoperabilitet med en hel rad radiosystem och driftshjälpmedel som IP-telefoner, analog radio, IDAS digitala radio och IP100H trådlösa LAN-nätverkssystem. Dessutom kan GPS-positionsdata visas. COMMANDMIC HM-230HB som tillval Som tillval kan COMMANMIC HM-230HB användas och ger en extern display och komplett knappsats. Displayen på IP501M replikeras på HM-230HB och ger användaren möjlighet att använda radion handhållet med samma användargränssnitt.

Licensfri lösning Ingen licensiering eller tillstånd krävs för att använda IP501M eftersom LTE inte använder de konventionella radiofrekvenserna. Det gör den enkelt och snabb att komma igång samtidigt som man får en oöverträffbar täckning. Fria samtal i hela Europa Med Icom LTE-radio har man obegränsad tillgång till 3G/4G nät i hela Europa. Andra funktioner

• • • •

Fungerar i 3G & 4G infrastruktur

Textmeddelandefunktion för meddelande upp

Samma användargränssnitt som IP501H Inbyggd Bluetooth och GPS 25-pol D-SUB för OPC-2407-kabel (tillval) för att ansluta andra enheter till 32 tecken

• Klarar Individ- och gruppsamtal i full duplex • Fast kostnad för fria samtal i hela Europa • Samtalsprioritet (bryta pågående samtal) • Jobbar i ett slutet nätverk, ingen trafik över internet

35


WIRELESS COMMUNI RUSTER OPP STAVAN Vi i Wireless Communication er i sterk vekst, og i den forbindelse ruster vi opp vårt kontor i Stavanger med sterk kompetanse. «Vi er glade for å kunne presentere et styrket Stavanger kontor som en del av teamet vårt i Wireless Communication. Vi ser frem til å kunne høste resultat av den kunnskapen våre nye ansatte besitter» forteller Ronny Ledang, daglig leder i Wireless Communication. I forbindelse med nyansettelser har vi intervjuet våre medarbeidere. Her kommer intervjuene.

Navn: Øyvin Lanner

Stilling: Software Ingeniør Navn: Arnkjell Våge

Stilling: Teknisk Ingeniør

Arnkjell er utdannet på teknisk fagskole innenfor telekommunikasjon. Tidligere har Våge arbeidet som skipselektriker, automatiker og totalt 13 år i offshore bransjen. Våge har en lang erfaring og forståelse av offshore bransjen, noe som er en klar fordel i arbeidet han skal utføre som Teknisk Ingeniør i Wireless Communication. Våge sier selv at han var svært glad da han hørte om Wireless Communication og den ledige stillingen.

36

«Jeg er jo utdannet innenfor telekommunikasjon, og det å komme tilbake til røttene mine i Wireless Communication er noe jeg gleder meg veldig over. Jeg så raskt at Wireless Communication var bestående av en dynamisk og fremoverlent team som ønsket å møte de behovene bransjen hadde for telekommunikasjon. Jeg gleder meg veldig til å være en del av dette teamet».

Navn: Odd-Reidar Fuglestad Stilling: Project Engineer

Odd-Reidar er tidligere skipselektriker, hovedsakelig på seismikk. Her har han tilbrakt mye tid i USA, Karibien og Sør-Amerika. Videre gikk Fuglestad inn i rollen som termografør med inspeksjon av elektro og maskineri, hovedsakelig på oppdrag i Nordsjøen på Norsk sektor. Før han kom til Wireless Communication arbeidet han 4 år som service tekniker i Nordsjøen med reparasjoner og vedlikehold på oppdrag for et serviceselskap for olje-sektoren. Sammen med en sterk teknisk bakgrunn har Odd stort radiointeresse. «Jeg har hatt en stor interesse for radio. Dette har vært på hobby-nivå, men ønsket å ta dette til neste nivå. Jeg er glad for muligheten Wireless Communication gir meg å få drive med noe jeg er genuint interessert i».

Øyvin Lanner er det nyeste tilskuddet til Stavanger kontoret. Lanner er utdannet innen flyingeniør og mekatronikk. Siden 2012 har han jobbet med automasjon, kontrollsystemer og nettverk innenfor oljebransjen. Arbeidet han har gjort har vært rettet mot boring, og da hovedsakelig offshore. Etter flere år i samme bransje var Lanner klar for nye utfordringer. Da Lanner hørte om Wireless Communication tenkte han at dette virket til å være en spennende bedrift som ønsket å lykkes sammen. Lanner er en ivrig FPV racingdrone-pilot, og elsker å stupe ned langs bratte fjellsider mens kroppen står trygt og godt plantet på landjorden. «Jeg ser fremt til å arbeide i et selskap som legger til rette for å utvikle dyktige tekniske ressurser. Jeg er genuint interessert i ny teknologi, og besitter mye kunnskap fra automasjonsverden som jeg håper kan bidra til gode løsninger for kundene til Wireless Communication».


ICATION NGER KONTORET

Navn: Eirik Skjæveland

Stilling: Regionssjef Region Vest

Navn: Eric Ekholt

Stilling: Key Account Manager Med en bachelorgrad innenfor B2B salg, markedsføring og PR, startet Eric Ekholt sin karriere innenfor salg. Siste 4,5 årene har Ekholt jobbe i AGA Industrigass som Area Sales Manger, Offshore. Ekholt hadde et sterkt ønske om å videreutvikle seg selv som selger og få mer ansvar. I Wireless Communication fant han de overnevnte punktene, samt også et stort mulighetsrom enn i tidligere stillinger. Ekholt er gift med to barn, og får energi av å være med entusiastiske mennesker. På kontoret i Stavanger har Ekholt blitt møtt av en hyggelig gjeng som er svært opptatt av å lykkes i sitt arbeid. «Wireless Communication har et sterkt fokus på ny teknologi og produkter, og hviler sjeldent på laurbærene. Det er utrolig interessant å lære mer om IT og teknologi, og jeg lærer noe nytt nesten hver dag. Wireless Communication er et selskap med en lys fremtid, hvor mulighetene er store for ansatte til å utvikle seg personlig og som en avdeling».

Eirik Skjæveland begynte sin karriere innenfor salg av radiosystemer, personsøker og mobiltelefoner. Videre gikk karrieren som teknisk salgssupport på PABX og CTI, før han havnet hos en internettleverandør. Fra 2007 til nå nylig har Skjæveland jobbet med videokonferanse- og møteromsløsninger, først som prosjektleder, og siden 2010 som daglig leder. Etter 12 år i samme bransjen ønsket Skjæveland seg tilbake til røttene sine, radiokommunikasjon. Wireless Communication var et selskap med sterk fremgang, masse spennende muligheter og hadde en filosofi som sammenfalt med min egen. Etter kort tid som ansvarlig for Region Vest fikk Skjæveland muligheten til å lede teknisk avdelingen for hele selskapet. «Dagens stab består av høyt kompetente og engasjerte ansatte som brenner for at alle kunder skal være fornøyd med Wireless Communication som leverandør. Mottoet er F+1; Forventning + litt til. Det er avgjørende for et selskap å ha samspill mellom salg og teknisk, slik at vi spiller hverandre gode og utnytter hverandres kompetanse til å skape resultater. Dette samspiller har jeg ambisjoner om å utvikle til å bli enda tettere og mer produktivt».

Navn: Richard Fagerdal

Stilling: Logistikk Koordinator Richard Fagerdal har en lang erfaring med lager arbeid, og startet sitt arbeid på Fr. Schutz på Askøy i 2005 til 2011. Sistnevnte jobb var i Asko Rogaland fra 2013-2019. Fagerdal har alltid vært interessert i teknologi og gledet seg over muligheten i Wireless Communication. Her får han brukt sin lange erfaring med logistikk, innkjøp og kundekontakt, sammen med sin interesse for teknologi. Fagerdal føler han lærer noe nytt hver dag, og har også fått prøve seg ut på å programmere radioer som skal leveres til kunder. «Jeg liker å leve med litt «stress». Jeg går dermed for tiden på forkurs for ingeniører og håper dette kan være til nytte for Wireless Communication i fremtiden. Jeg ser frem til å kunne vokse innenfor det yrket jeg kjenner, samt lære nye ferdigheter i Wireless Communication»

37


ICOM

IC-705 SDR QRP RADIO Nya Icom IC-705 hanterar allt från HF till 50/144/430 MHz där du kan välja en mängd olika band i D-STAR DV, SSB, CW, AM och FM-lägen. IC-705 mottar kontinuerligt från mellanvågsbandet till 144 MHz-bandet. Du kan också lyssna på FM-sändningar och flygradio. IC-705 ärver prestandan och funktionerna från de mycket hyllade IC-7300 och IC-9700. Bland annat är IC-705 försedd med samma 4,3” touchdisplay och använder också RF-direktsamplingsmetoden som utvecklades till IC-7300, IC-7610 och IC-9700. Denna metod reducerar distorsionen kraftigt. Radion är liten, kompakt och väger endast ca 1 kg vilket gör att den enkelt kan hållas med en hand eller placeras i Icoms ryggsäck (LC-192) som finns som tillval. Trots det smidiga formatet uppnår den en maximal uteffekt på 10W om man har den strömförsörjd.

IC-705 har också inbyggd Bluetooth och trådlös LAN som kan användas för ex. länkning till en smartphone eller fjärrkontroll samt Bluetooth headset. Bland övriga funktioner kan nämnas att radion har inbyggd GPS där du i D-STAR DV-läget kan skicka och ta emot platsinformation medan du kommunicerar. Radion har också en microSD kortplats (microSD-kort ingår inte) som kan användas för mjukvaruuppgraderingar, programmering eller för att spara röstinspelningar och GPS-data på. Som standard ingår ett batteripack på 2000mAh (BP-272) men naturligtvis kan en 13,8 V DC extern strömförsörjning också användas. Radion levereras också med en piskantenn för VHF/UHF samt en monofon (HM-243) med programmerbara knappar som kan dedikeras till olika funktioner som ex. frekvens- och volymjustering. Icom IC-705 lanseras våren 2020.

38

Radion levereras med

• • •

Antenn för VHF/UHF HM-243 Monofon Batteri BP-272 7.4vdc 2000mAh


Emergency Services Transforming how the emergency services work Operational procedure in the emergency services is quite literally a matter of life and death. Acting efficiently and effectively at the scene of an incident can be the difference between a successful outcome and a tragic one. So many organisations in the emergency services sector are turning to TOUGHBOOK devices, equipped with Intel® Core™ i5 vPro™ processor, as their mobile toolkit of choice. Why? Because they’re able to operate in conditions where other devices simply fail. Because their connectivity means field professionals are constantly in direct contact with data, applications and office-based support teams. And because they can deliver multiple functions, in the most mobile and reliable form factors, saving time, effort and cost.

For more information, please visit: www.toughbook.eu 55 G1

M1

20 39

120349_PAN_A4 Emergency service print ad_A4_AW_v04.indd 1

06/12/2019 14:58


TILLBEHÖR

PROEQUIP DISKRET ÖRONMUSSLA Ny diskret öronmussla med medhörning som erbjuder en exceptionell komfort och ljudkvalitet. Kan bäras hela dagen eller under långa skift utan örontrötthet och obehag. Öronpropparna finns i olika storlekar med en lätt och perfekt passform för örat. Slitstark tunn kabel och med 3.5 mm kontakt. Art.nr 29336

TILLBEHÖR

PROEQUIP PRO-2X PTT-BOX PTT-box i ProEquip-serien där du kan koppla två enheter till samma headset. Koppla in en extra enhet till din Sepura STP/SC headsetlösning. Flexibel och vattentät ProEquip 2x PTT-box är en spännande produkt med möjligheter att koppla in en extra enhet till din Sepura STP/SC headsetlösning. Till denna flexibla vattentäta box (IP-67) kan du koppla ett Peltorheadset. Klarar både dynamisk eller elektretmikrofon. En eller två enheter Du kan själv välja om du vill ha en eller två enheter kopplade till din headsetlösning. Den fasta anslutningen går till den primära PTT-knappen och den sekundära anslutningen går till PTT-knappen på toppen av enheten. Anslut din mobiltelefon Förutom att kunna koppla in två radioapparater till samma lösning så kan även en mobiltelefon anslutas som sekundär enhet. Man använder då den sekundära PTT-knappen som svarsknapp till telefonen. Mycket robust och praktisk lösning för dom som använder både radio och telefon i yrkeslivet.

40


TILLBEHÖR

PROEQUIP PRO-BT NIGHTHAWK 4.1

UPPGRADERAD VERSION

Första och enda universella Bluetooth®enheten för professionell användning som ger stabil anslutning och fullt fungerande PTT för radio. Art.nr 30511

Nighthawk är en universell Bluetooth®adapter som ger dig 10+ timmars taltid, enkel parning, stabil anslutning och fullt fungerande PTT. Andra funktioner inkluderar framåtvända volymkontrollen, laddning med mikro-USB, riktad mikrofon för hög känslighet, robust klips och en strategiskt placerad parningsindikator bakom mikrofonen. Det finns många ekonomiska fördelar med att gå över till Nighthawk. Till exempel för att slippa klumpiga och tunga enheter att bära på eller för att undvika att kablar kan fastna eller gå sönder. Nighthawk kan användas med 2 enheter samtidigt så som t.ex radio och mobiltelefon. När Nighthawk används med mobiltelefon och en radio (som är parad med Prioritet) kommer alltid radion att ha högsta prioritet och tar alltid emot inkommande radioanrop även under ett pågående mobiltelefonsamtal utan risk för överhörning.

• • • • • • • •

Enheten har ett 3.5mm jack som du kan ansluta valfri öronmussla/stereohörlur eller alternativt ett vanligt mobiltelefonheadset med 3.5mm kontakt och då använda headsets mikrofon istället för den inbyggda mikrofonen på enheten. Dessutom kan Nighthawk kopplas ihop med andra Bluetooth®enheter så som smarta telefoner och MP3-spelare.

Enhet med stöd för 2 anslutningar - smartphone och/eller radio med Bluetooth®stöd

10+ timmars taltid eller 100 timmars passningstid Bluetooth®version 4.1 Välj mellan att ansluta headset alternativt öronmussla Fullt fungerande PTT-stöd till din radio (Icom, Sepura) Robust och tålig konstruktion Riktad högkänslig mikrofon Uppgraderingsbar via mjukvara Enkel USB-laddning

NighHawk är framtidssäker då den kan uppdateras med ny mjukvara via USB kontakten. Har du redan en enhet kan du höra av dig till oss och försäkra dig om att du har den senaste mjukvaran.

PoC-app

Telefon

41


CCW 2019 KUALA LUMPUR 18-20/6

Årets stora mässa för Critical Communication hölls i år i exotiska Kula Lumpur i Malaysia. Denna mässa var i år under midsommarveckan och ganska långt från Sverige vilket märktes på antalet skandinaviska besökare. Det var dock en intressant mässa för de som letat sig hela vägen dit. Det märktes att det var mer eller mindre hemmaplan för Hytera som hade en mycket imponerande monter och produktutbud på mässan med mycket fokus på ny teknik så som LTE-system och PoC (radio över kommersiella telefonsystem). De visade också imponerande totallösningar för större användare som de lyckats bra med på den asiatiska marknaden.

Även Sepura hade en intressant monter med nya konceptlösningar kring LTE för att väcka intresse för vad framtiden har att erbjuda. Blir kul att följa vilka av dessa lösningar som kommer lanseras framöver på vår marknad. Den stora nyheten hos Sepura var nya mobilstationen SCG22 som vi hoppas kunna lansera under 2020 och som bygger på den mycket kraftfulla SC2-plattformen som finns i SC20 och SC21. Med denna nya plattform kan nya funktioner som OTAP och AppSPACE öppna upp för spännande funktionalitet. Vår systemleverantör DAMM visade en helt ny Tetraradio som använder frekvensbandet VHF och har därmed en längre räckvidd jämfört med normala Tetrasystem. Tänkt främst för marknader där UHF-bandet är blockerat för annan verksamhet men kan också vara användbart för t ex brukare som vill ha kommunikation över längre distanser. Liksom tidigare år var det stort fokus på privata LTE-nät samt lösningar baserade på MCPTT som är en prioriterad radiolösning i publika mobiltelefonnät. Det jobbas hårt nu i olika forum för att komma vidare med nya

42

standarder som leverantörer kan följa och vi kommer garanterat se mer av dessa lösningar framöver. Spännande att följa denna utveckling framöver och vi kommer givetvis återkomma när vi har lösningar att presentera för den skandinaviska marknaden.


MÄSSA

Text och bild: Fredrik Granlund, Product manager SRS

43


SAMARBETSPARTNER

ULRIKA KARLSSON-ARNE

Med rätt utrustning och rätt inställning kommer man långt

Text: Ulrika Karlsson-Arne Foto: Privat

Som liten tjej lovade jag mig själv att följa mina drömmar, nu har jag kommit en bra bit på vägen. Jag lever ett liv nära naturen, med mycket jakt och tid i skogen. Jobb, familj, barn och jakt är ibland ett svårt pussel att få ihop men det går bra. Det gäller att ha ordning på sina grejer, inte vara rädd för att hugga i och tåla medoch motgångar. Jag började jaga ganska sent vid 28 års ålder, ingen i min familj håller på med jakt. Så tack vare vänner kom jag ut i skogen och minns så väl känslan när jag sköt mitt första djur, att stolt kunna ta hem sin egen mat. För det är just det som driver mig, det fantastiska viltköttet. Att kunna ge mig och mina barn möjligheten att laga god middag på de bästa tänkbara råvarorna, om man som jag är lite medveten om vad man stoppar i sig. De senaste fem åren har jag arbetat hårt för att inspirera fler till att vistas mer utomhus, genom att dela min livsstil på sociala medier som @swedishvenatrix. Venatrix är latin för jägarinna. Jag når ut till ca 24 000 följare varje dag och kontona växer stadigt. Jag har haft samarbeten med dem bästa varumärkena i branschen och det gör att jag når den framgång jag satsat helhjärtat på.

landsbygden. Men återigen, vill man lära sig nya saker, är nyfiken, har mål och vill något mer med sitt liv, då ska man ta chansen. När jag nu jagar runt 140 dagar per år är utrustning och säkerhet a och o. Därför har jag valt att använda ICOM’s produkter. Jaktradios som jag kan lita på, enkla att använda och lång batterikapacitet. Funktioner som underlättar min dag i skogen och gör att jag kan fokusera på det viktiga, jakten. Under en vildrensjakt på Hardangervidda i Norge fick min ProHunt®Basic Digital följa med. Annars på hemmaplan vid älg-, rådjurs- och dovjakt använder jag min ProHunt®D52. Prylar som är vattentåliga, robusta och lätta att använda. När jag under kalla vinterdagar sitter på pass och har frusna fingrar och vill höja eller sänka volymen, är de enkla rattarna guld värda. Att kunna kommunicera är väldigt viktigt, det handlar ibland om snabba beslut och säkerhet. För både mina jaktvänner och hundarna. Jag strävar alltid efter att förbättra mig själv och prestera på topp, då måste utrustningen matcha mig.

Mitt jaktintresse tog mig hela vägen till USA förra året, där jag vann den internationella tävlingen Extreme Huntress 2019. Inte så dåligt för en självlärd, vanlig tjej från svenska Ulrika Karlsson-Arne 46 år Bor i Fjugesta utanför Örebro Jagar ca 140 dagar per år Icom ProHunt®D52 och ProHunt BasicDigital ®

44

Jobbar med kommunikation och marknadsföring på Svenska Jägareförbundet. Inspirerar jägare på sociala medier via @swedishvenatrix


45


SRS CUSTOMER SUPPORT Vi hälsar Lars Palmqvist välkommen till Customer Support som nu består av Jörgen, Marie och Lars.

Kontaktuppgifter Customer Support Telefon 054-67 05 10 E-post customer.support@srsab.se Ärendehanteringssystem helpdesk.srsab.se

FORSVARSMATERIELL SIGNERER RAMMEAVTALE MED WIRELESS COMMUNICATION AS Etter en omfattende anbudsprosess med høye krav, har Forsvarsmateriell inngått en rammeavtale for leveranse av kommunikasjonsradioer til Forsvarssektoren. Avtalen er berammet til 208MNOK. Det har vært en lang og krevende anbudsprosess, med høye krav til produktene og omfattende tester gjennomført av Forsvarsmateriell (FMA). Etter avsluttende testperiode ble Wireless Communication valgt som leverandør.

- Vi er meget stolte av å bli valgt som leverandør til det norske Forsvaret. De stiller store krav til produkter og leverandører. Vi ser frem til å jobbe tett med Forsvarssektoren for å utvikle gode løsninger til de i fremtiden, avslutter Ronny Ledang, Daglig Leder i Wireless Communication.

- Wireless` tilbud inneholdt anerkjente produkter og tjenester som i sum scoret best på pris og kvalitet. Deretter er det også betryggende at Wireless har lang erfaring som leverandør av kommunikasjonsløsninger til Forsvaret og vet hvilke forventninger som møter dem. Det gir en trygghet for at de kan innfri Forsvarets behov for denne type materiell og tjenester også videre inn i fremtiden, forteller Håvar Knutsen i FMA IKT-kapasiteter Avtalen er en rammeavtale på 2 år, med opsjon på ytterligere 2 år. Det vil være antatt at første leveranse til Forsvaret vil begynne i 2019.

NY TEAMLEADER PÅ SRS TEKNIK

”Mitt uppdrag är att stötta mitt team, hjälpa dem prioritera, utvecklas och ge dem förutsättningar för att kunna leverera lyckade projekt. Samtidigt som vi ska ha roligt!! Mitt råd till projektledare är: Kommunicera, kommunicera och kommunicera! Jag är en strukturerad lösningsfokuserad ”doer” som lyssnar och lär mig förstå vad och hur vi ska agera. Fokus på att utföra, gå framåt och ständigt utveckla arbetssättet. Bor sedan 4 år tillbaka med min man och 14-åriga katten Mozart i Karlstad. Har två utflugna barn, en 25-årig son och en 21-årig dotter. Fastän jag är uppväxt i Malung så tycker jag INTE om snö och skidor men jag springer gärna och länge, även om jag numera inte tävlar. Jag gillar att träffa vänner, röra på kroppen, skriva och vara i vår nya lägenhet i Spanien.”

46

Maria Andersson


CYKELVASAN SÄLEN- MORA 9-11/8 Helgen 9-11 augusti kördes Cykelvasans alla distanser där Vasaloppet använde Sepura och Rakel i sin kommunikation. I år provkörde man även Icom LTE-radio för funktioner som inte är sjukvårdsrelaterade såsom arbete kring bansträckningen med gott resultat.

ICO

RA

BROSCHYRER

DIO

ONE-T

R 3G

/4G

TE-R MO

BIL

AD

TELE

FO

Y GLOB

AL CO

00

MMUN

ICATIO

NS

DEN

IO

NN

ÄT

ICO

STA

MJ

VÄG

EN

AKT

TILL

DIN

RAD

SÄK

ERH

ET

IO

I SK

OG

EN

SKID ANL NINGÄGGAR

EVE NT

Läs online på www.issuu.com/vhfgroup Eller kontakta våra kundtjänster om du vill beställa broschyrer.

IC-SAT1

O-MAN

ML

FLYG PLAT SER HOT ELL

SÄK ERH FÖR ETSETAG

TRA NSP FÖR ORT ETAG -

BUD FIRM OR

LOG FÖR ISTIK ETAG -

SPO ARE RTNOR

RED ERIE OCH R HAM NAR

SOCIALA MEDIER Följ oss på Facebook facebook.com/srsab facebook.com/wirelesscommunication/ facebook.com/radiocomdanmark/ facebook.com/Insalko-Oy-Ab

Följ oss på Instagram instagram.com/srsab.se/ instagram.com/radiocom_danmark

Boka gärna in något av VHF Groups företag för genomgång av våra produkter. Kontakta din säljare eller vår kundtjänst.

Missa inte de interaktiva utbildningar som finns för utvalda jaktprodukter samt Sepuraterminaler. Besök https://srsab.se/se/interaktiva-utbildningar

GÅ EN UTBILDNING PÅ SWEDISH RADIO SUPPLY 2020 Anmäl er till våra utbildningar som ger fördjupade kunskaper inom radiotekniken. Våra utbildningar sker schemalagt i Karlstad och Stockholm och undervisningen sker genom våra instruktörer som har lång erfarenhet inom området. Förutom kunskapen så skapar utbildningen även ett nätverk av nya kontakter med erfarenheter inom radio. Mer information och anmälan på www.srsab.se. Utbildningar våren 2020 UTB05 Sepura Handhavande UTB06 Sepura Radio Manager 2 UTB13 Sepura Parametersättning

10/3 (Solna) 11-12/3 (Solna) 21-22/4 (Karlstad)

47


God Jul &

Gott Nytt ≈ r! KONTAKTA DITT FÖRETAG I VHF GROUP Öppettider Vardagar 08.00-17.00 Lunchstängt 12.00-13.00 Telefon +46 54 67 05 10 e-post customer.support@srsab.se Webb www.srsab.se

Åpningstider Hverdager 08:00-16:00 Telefon +47 21 55 56 00 e-post post@wireless.no Web www.wireless.no

Kontortider Hverdage 08:00-16:00 Fredag 08:00-14:30

Webbshop SRS webbshop finns tillgänglig för alla våra kunder. I webbshoppen kan du enkelt skapa ordrar och se orderhistorik. Kontakta SRS kundtjänst för att aktivera ditt kundnummer.

Webshop Wireless Communications webshop er nå tilgjengelig for alle våre kunder. I webshoppen kan du enkelt se priser og opprette nye bestillinger.

Telefon +45 43 74 44 60 e-mail salg@radiocom.dk Web www.radiocom.dk

Webshop Radiocom’s webshop er tilgængelig via login for alle vores B2B kunder. I webshoppen kan du enkelt se priser på produkterne og oprette ordrer. Ansøg om B2B login under fanen ”Ansøgning” på shop-radiocom.dk

Öppettider Vardagar 08.00-16.00 Fredagar 08.00-14.30 (juni och juli)

Telefon +358 9 685 09 20 e-mail insalko@insalko.fi Webb www.insalko.fi

www.vhfgroup.com

Profile for Northcom

Räckvidd #26 2019  

Information och nyheter från företagen i VHF Group. I detta nummer hittar du reportage från All Things Connected, TetraTalk, Rakeldagen, CCW...

Räckvidd #26 2019  

Information och nyheter från företagen i VHF Group. I detta nummer hittar du reportage från All Things Connected, TetraTalk, Rakeldagen, CCW...

Profile for vhfgroup