Page 1

www.srsab.se

INNOVATIVA NYHETER FRÅN SWEDISH RADIO SUPPLY #9 JUNI 2011

1 ÅR I STOCKHOLM Innehåll CHRISTIAN HAR ORDET......................... 1 TWC 2011................................................. 2 EVENT ..................................................... 3 MÄSSA..................................................... 3 KUNDREFERENSER............................... 3 NYA PRODUKTER................................... 4 MARKNADSMATERIAL ........................... 8 UTBILDNINGAR ...................................... 8 CERTIFIKAT ............................................ 8

Ett år i Stockholm! Att tiden rusar iväg känner vi alla till och vi på SRS kan konstatera att vår Stockholms-filial har fyllt 1 år. Året i Stockholm har varit händelserikt med många spännande och givande möten. Allt från mindre sammankomster med leverantörer till stora event. Vår ”besättning” i Stockholm som består av Håkan Åberg, Johan Jönander och Patrik Ångman utökas nu med ytterligare en resurs, Ronny Norlander, som bl. a. kommer att vara en av våra projektledare i organisationen. Utöver detta så söker vi även Christian Ostrenius en regionsäljare som skall utgå ifrån Stockholm och bearbeta våra Försäljnings- och Marknadschef kunder ifrån Stockholm och norröver. Men det är inte bara i Stockholm som det händer saker. I Karlstad pågår en utbyggnad av våra lokaler och under mitten av hösten så skall en helt ny teknikavdelning och ett lager som blivit större förenkla och effektivisera våra processer. Självklart tar förändringar tid och energi, vilket också kan påverka den dagliga verksamheten. Men med ert stöd och förståelse känner vi oss trygga i den förändring som kommer ge oss alla en ljusare framtid med nya härliga möjligheter. Jag vill önska er alla en riktigt skön och solig sommar!


Kongress

2

Tetra World Congress 2011 24-27 maj, Budapest Årets stora event inom Tetra är Tetra World Congress som i år hölls i Budapest i slutet av maj. Mässan har de senaste åren alternerats mellan Europa och Asien. Själva mässan var något mindre i år jämfört med tidigare år, de stora nyheterna i år stod Sepura för som lanserade en helt nya ATEX-klassad terminal STP8X. Ett Skandinaviskt Sepura kundevent genomfördes på mässans första dag där de drygt 60 deltagarna fick en fördjupad genomgång av Sepuras nyheter. På kvällen bjöd Sepura in till en kundmiddag på en mycket trevlig båt som åkte på floden Donau, vädret under veckan var högsommar med över 30 grader och solsken.

Sepura STP8X Denna terminal stärker upp Sepuras redan breda terminalportfölj till att idag vara komplett. Mark Barnby, Senior Product Manager på Sepura i England förklarar ”Vi uppmärksammade hur användare i hela världen använt sina terminaler och tillbehör inom en mängd olika marknadssegment. Klart och tydligt ljud, möjligheten att använda radion med klumpiga handskar och en helt ny nivå av slagtålighet var alla viktiga nyckelegenskaper som inte tidigare tillgodosetts på marknaden.” Den nya Sepura STP8X svarar upp mot alla dessa krav, och mycket mer. Det är den första dränkbara IP67- och EX-klassade terminalen på marknaden och är utformade för att uppfylla extremt krävande ATEX- och IECEx-tester för slagtålighet. Förutom att erbjuda en robust, ruggad och funktionsrik terminal - egenskapar som Sepura är kända för har STP8X ärvt en mängd unika funktioner som normalt bara är tillgänglig med Sepuras flaggskepp STP8000. Egenskaperna inkluderar missade händelser, Micro-SD bildvisare, perfekt för att visa data samt en display som erbjuder kristallklar visning under alla förhållanden även i skarpt solljus.

Radio Manager 2 Den andra nyheten var lanseringen av nästa generations programmeringsverktyg Radio Manager 2. Lanseringen kommer ytterligare att utöka Sepuras teknologiska ledarskap inom detta område och kommer att ge slutanvändarna inom olika sektorer såsom blåljusmyndigheter, kommuner, militär och transportföretag utökad funktionalitet för hanteringen av sina terminalflottor. De tillägg som har gjorts i Radio Manager 2 är betydande. Det helt nya användargränssnittet gör navigering betydligt snabbare och är utformad för att ge ett utseende och en känsla som de flesta PCanvändare är bekanta med. Det nya gränssnittet (API - Application Programming Interface) är också unikt. Det möjliggör ett brett utbud av tredjepartsapplikationer, såsom aktiva databaser eller passersystem kan kommunicera direkt med Radio Manager 2, vilket ger ännu större administration- och kontrollfunktionalitet. Genom att framtidssäkra en helt ny plattform tas ett viktigt steg framåt inom terminalstyrning.


Event

Event

Teknikdagar, 3-4 maj, Skövde Efter fjolårets succé så var det dags igen för SRTC Teknikdagar i Skövde Det unika konceptet med en praktisk mässa där besökarna har möjlighet att testa utrustning och produkter i en verklig miljö har blivit mycket väl mottaget i branschen. SRTC teknikdagar har i år även expanderat med besök från flera länder utanför Sverige. Även antalet utställare har ökat och i år fanns 55 företag på plats, däribland SRS. Vår dispatcher T80 visades för Stab och ledningsfunktion samt Sepuraterminaler med tillbehör för räddningstjänst.

Svenska Narkotikapolisföreningens Utbildningskonferens 7-8 maj, Örebro Den 6-8 maj 2011 gick Svenska Narkotikapolisföreningen SNPFs utbildningskonferens av stapeln i Örebro. Föreningen har ca 3200 medlemmar. De flesta är anställda inom polisväsendet, men många medlemmar är tulltjänstemän och åklagare. Föreningens utbildningskonferenser bevistas årligen av ca 600 medlemmar. Vi fanns på plats.

Mässa

Kundreferens

Elmia Game Fair, 2-4 juni, Jönköping Årets Jaktmässa drog i vanlig ordning många besökare, ca 20 000 detta år trots att man minskat antalet mässdagar från fyra till tre. I vår monter var det fullt tryck och stort intresse framförallt för Icom där vi presenterade nyheterna ProHuntD30 och inbyggd Bluetooth + större batteri som standard på F34. Vi premiärvisade även nya radiomärket V-com i vår monter.

GOT1 Got1 är ett nytt IP-baserat Tetranät med mycket bra täckning runt Göteborgsregionen. I de centrala regionerna är det även bra inomhustäckning i de allra flesta fall. Radiosystemet har en genomtänkt systemplanering utarbetad och ett innovativt ”fallback mode” där täckning kan garanteras även om det uppstår störningar såsom strömavbrott, kabelbrott eller andra oförutsägbara händelser. Got1 är designat för att kunna hantera flera användarorganisationer och kunna garantera varje organisations krav på integritet, tillgänglighet och säkerhet. På terminalsidan finns Sepura som är en prioriterad leverantör till Got1. Sepuras Tetraterminaler är världens mest använda och den enskilt mest använda terminalen i Rakelnätet med över 28 000 utlevererade enheter. Besök www.got1.se för mer information om nätet, terminaler och applikationer.

3


Kundreferens

Stockholms Lokaltrafik AB Storstockholms Lokaltrafik, SL, ska utöka sin befintliga Tetra-plattform för radiokommunikation i tunnelbane- och spårvagnstrafiken. Efter en omfattande upphandlingsprocess har SL nu tecknat avtal med Swedish Radio Supply AB, SRSAB, för utveckling och installation av minst 1 000 digitala manöverplatser. SL köper skräddarsydd utrustning från SRSAB De digitala manöverplatserna är viktiga arbetsredskap för tunnelbaneförarna i den spårbundna trafiken som varje dag transporterar cirka 1 100 000 resenärer i Stockholms tunnelbana. Via den digitala manöverpanelen utförs inmatning av destination, linje och tur för skyltning av tåg och plattformar, anrop till trafikledningen för körinformation samt viss teknisk information gällande fordonet. SRSAB är redan den ledande leverantören av utrustning till Rakel, det gemensamma radiosystem som kopplar samman samhällsviktiga aktörer och ger förutsättningar till en god nationell krishanteringsförmåga. – Genom att vinna SL:s förtroende med vår specialutvecklade produkt tar vi nu ytterligare ett steg framåt, säger vd Johnny Dahlquist. Affären är ett bevis på att vi är en komplett partner för alla typer av kunder som ställer höga krav. Vi ser expansionsmöjligheter i och med detta kontrakt. – Den beställda utrustningen möter högt ställda krav på bland annat ergonomi och enkelhet för lokförarna samt design och tekniska funktioner för ett effektivt informationsflöde, konstaterar Håkan Åberg, kundansvarig och platschef i Stockholm. Installationerna sköts tillsammans med vår partner TBT – Tunnelbanan Teknik, och kan göras utan störningar i trafiken, vilket är mycket viktigt för SL.

Produktnyheter

4

Avtalet löper på fyra år och innehåller även ett serviceåtagande som sträcker sig upp till 15 år framåt i tiden. Framtidssäkring av utrustningen har varit ett annat viktigt kriterium för SL. – Den produkt vi kan erbjuda SL är framtagen tillsammans med två mycket duktiga Stockholmsbaserade samarbetspartners, fortsätter Håkan Åberg. Förutom TBT, som kommer att göra alla installationer och sköta service och underhåll, är det LS Elektronik som utvecklar både den mekaniska designen och mjukvaran. Grundprodukten i alla de 1 000 installationerna är en radioenhet av modellen Sepura SRG3900. – Sepura är världsledande leverantör av Tetra-terminaler. Enheterna kan användas i de allra flesta Tetra-miljöer då de är helt nätverksoberoende. Bland annat är Sepura den mest använda terminalen inom Rakel, avslutar Håkan Åberg. Avtalet mellan oss på SRSAB och SL är en intressant affär ur många perspektiv. Vi berättar gärna mer om vad investeringen innebär för positionering, utveckling och personalförstärkningar i företaget, samt fördelar för SL:s personal och resenärer.

T30 LAN-baserad virituell konsol T30 IP Radio gör det möjligt att fjärrstyra Sepura SRG i ett nätverk från en PC. Produkten vänder sig till användare som har behov av att fjärrstyra radio över t ex. långa avstånd. I datorn används en virtuell konsoll vilket innebär att man kan manövrera radion på precis samma sätt som om man skulle sitta lokalt framför den. Talet överförs via VoIP. Till datorns ljudkort ansluts headset eller bordsmikrofon och högtalare. Även fot-PTT kan användas om så önskas. På radiosidan kopplas radio ihop med nätverket via PEI-porten. Manöverplatsen kopplas sedan upp mot det interna nätverket (LAN).

IP

ura Sep RG S

IP

LAN

r nte

Klie

ura Sep RG S


Produktnyheter

T10 T10 Tetra Alarm Remote Control är framtagen för att kunna ta emot larm och fjärrstyra utrustning via Tetrainfrastruktur. Larm-överföringen sker med testmeddelande (SDS) eller status och kan skickas till enskild radio eller grupper. Varje larm innehåller datum och tid när larmet startade, t.ex. 2010-04-16 19:42:15. Det innehåller även namn på objektet och vilken typ av larm. Om applikationen använd i Rakelnätet så sparas de larm som går ut till enskild radio om den är utanför täckningsorådet, för att senare skickat när radion väl har täckning. T10 Tetra Alarm Remote Control har 4 st reläutgångar och hela 8 st ingångar för fri reläanslutning. Det finns även möjlighet att bygga ut med ytterligare 16 ingångar och 12

Lar

n

Sty rn

ing

utgångar.

Produktnyheter

SRG m ura ode Sep om m s

BO X

mi

ut

T80 Införandet av Tetra radioteknik och digitala handhållna och mobila enheter innebär en mängd nya möjligheter till röst- och datakommunikation för användaren. Med hjälp av den nya tekniken kan dessa utnyttja mer avancerade sätt att kommunicera, särskilt för funktioner såsom kontroll och övervakning av mobila Tetraterminaler från exempelvis ledningscentraler, fasta och mobila. Därmed öppnas en rad nya möjligheter, men också utmaningar. Just lättillgänglig och effektiv administration av ett antal olika enheter med olika uppgifter, oberoende av infrastrukturen i Tetranäten, utgör T80 Mobile Tetra Dispatcher´s grundstenar. Systemöversikt En till tre Tetraterminaler kan användas för tal och data, och ytterligare en terminal kan användas enbart för data. Systemet stödjer halvduplex radiosamtal (PTT-samtal, termen ”simplex” användes ibland), såväl gruppsamtal som individsamtal samt sändning och mottagning av SDS. Samtliga terminaler styrs av en Windows 7-baserad PC-dator. Terminalernas PEI-port ansluts till styrdatorn (T80-servern) med RS232 eller USB. Produktinformation T80 Mobil Tetra Dispatcherterminaler som användes för tal skall vara utrustade med linjegränssnitt som anslutes till ljudadapter (ljudkort) som i sin tur är ansluten till servern via USB. På servern exekverar en styrapplikation, T80 Dispatcher Server, som hanterar PEI-kommunikationen med samtliga anslutna terminaler. På servern exekverar också en styrapplikation för tal, T80 Dispatcher Voice Server, för varje ansluten terminal som skall användas för tal.

& Tal

& Tal

Ser

a dat

a

dat

ver

& Tal

a dat

a

Dat

r

e tör era Op

Nya kommande funktioner Ensamarbetarmodul (tidigare väktarmodul) Status och larmtablå Missat samtal Import – Export (t.ex. till LUPP) Kontroll över trafiken Varje operatörsplats hanterar en primär ljudkanal, med mikrofon och högtalare (el. headset), samt upp till två sekundära ljudkanaler för medhörning.

Hantering av talgrupper och talgruppsmappar Operatören har visuell återkoppling av inställd talgrupp för varje korresponderade terminal.

Telefonbok En intern telefonbok går att skapa för att lätt få kontakt och överblick av användarna.

Hantering av textmeddelanden Direktinskrivna meddelanden eller sparade meddelanden (mallar) kan sändas och tas emot.

Samtal- och meddelandelogg T80 har en samtalslogg som sparar parametrar för alla genomförda samtal och även

en meddelandelogg som sparar alla sända och mottagna meddelanden samt kvittenser. Man kan på så vis gå tillbaka och se hur trafikenflödet har varit.

Flexibilitet Systemet erbjuder omfattande inställningsmöjligheter, ”Drag-and-drop”- funktion och stora valmöjligheter vad det gäller extra tillämpningar.

5


V-COM

ProHunt®D30

6

V-com V40 och V50 Som en del av företagets vision att vara den kompletta leverantören av radiokommunikation på den svenska marknaden lanserar vi i år nya jaktradioserie V-com. V-com är en skräddarsydd radioserie som vi tagit fram tillsammans med en välkänd radiotillverkare från Asien. Vi har utifrån våra erfarenheter inom både jakt och industri konstruerat en radioserie som vi vet kommer passa bra för den skandinaviska jaktmarknaden. Syftet med sortimentet är att komplettera vår redan populära och välrenommerade serie av ICOM jaktradio. Det gör vi nu genom att lansera robusta, prisvärda och användarvänliga produkter inom frekvensområdet 31MHz och 155MHz. Modellerna som nu lanseras heter V-com V40 och V50. V-com V40 är en enkel prisvärd jaktradio som finns i två olika modeller, en för 31MHz och en för 155MHz. V-com V50 för 155MHz-bandet är en vidareutveckling av en proffsradio med inbyggd Bluetooth, röststyrning, scanning och ställbar uteffekt som standard. Då vi nu kan erbjuda en jaktradio inom frekvensbandet 31MHz har vi också tagit fram ett DUO-pack för jägare som jagar inom både 31MHz och 155MHz. Samtliga produkter i V-comserien är robust konstruerade med gjutet chassi, fukttåliga, har en lång räckvidd och bra batteritid. Vi tror att med det nya sortimentet kommer vi att bli en än mer intressant aktör inom jaktradio, med allt från solida instegmodeller till riktigt avancerade jaktradio och då inom båda frekvensband 31 och 155 MHz.

ProHunt®D30 ProHunt®D30 är en ny, prisvärd radio som är robust och lätt att använda. Liksom ProHunt®D60 kan den användas på traditionella analoga jaktkanaler och har även nya digitala kanaler inkluderade. ProHunt®D30 är lätt att använda och kräver inga större förkunskaper. Vred och knappar är generöst tilltagna vilket förenklar användningen även om du bär handskar. Apparaten är utrustad med 16 kanaler, analoga och digitala. Kanalbyte sker enkelt med numrerat kanalvred.


IC-M23

PTT adapter

ProHunt® F34BTi

IC-M23 Nu kompletterar vi Icom’s marinradiosortiment med en ny marinradio. Precis som tidigare modeller M33 och M35 flyter M23 om olyckan är framme. I tillägg till det blinkar den dessutom vid kontakt med vatten vilket gör den lätt att hitta i mörker. Icom kallar det Float’n Flash. Icoms nya modell IC-M23 är världens minsta handburna flytande VHF-radio. Jämfört med tidigare modeller är den hela 28% mindre i storlek. IC-M23 använder ett mobiltelefonliknande 3.7V Lithium-Ion-batteri men kan ändå tack vare en patentsökt nyutvecklad PA-modul leverera en uteffekt på 5 Watt samt 600mW högtalareffekt. Radion har en lättläst LCD-skärm med tydlig kanalindikation och en lättmanövrerad knappsats. Både knappsats och display är bakgrundsbelysta för enkel mörkeranvändning. IC-M23 har enkel och omedelbar åtkomst till kanal 16, den är vattentät motsvarande IP67 och är utrustad med den smarta dräneringsfunktionen AquaQuake. Icoms marina stationer är utformade och konstruerade för ett enda syfte - att du skall känna dig trygg och säker till sjöss. Med en marinradio kan du snabbt tillkalla hjälp från närliggande båtar.

Funktioner i korthet Flyter och blinkar om den hamnar i vattnet Vattentät motsvarande IP-67

Autoscanfunktion

Snabb tillgång till kanal 16 4-stegs batteriindikator

10 timmars drifttid vid normal användning Stor display med tydlig kanalindikering Belyst display och knappsats

AquaQuake - dräneringsfunktion

PTT-adapter

Vi har nu tagit hem en ny produktserie av robusta PTT-adaptrar som kommer gå in i ProEquip-sortimentet. Denna nya PTT-enhet finns just nu i två varianter. En grå som motsvarar Peltors FL5000-serie samt en röd som är likvärdig med Savox CC400-serie. Båda har uttag för en Nexus-hane.

ProHunt®F34BTi med Bluetooth som standard Nu kan vi erbjuda en av marknadens bästa jaktradio med integrerad Bluetooth som standard. I den nyutveckade versionen har vi förbättrat ljudkvaliteten och förenklat parningen mot Bluetooth-tillbehören. Äldre modeller av F34 går att uppdatera med modulen. F34 har även förstärkts med ett nytt 2700 mAh-batteri som standard.

7


Marknadsmaterial

Marknadsmaterial

Utbildningar

Certifikat

Displayställ ProEquip

Två nya tillbehörsställ för exponering av våra ProEquip-tillbehör finns nu för beställning. Dels ett bordställ med plats för upp till 24 pinhållare och ett golvställ där även broschyrhållare kan fästas.

Nya kataloger

Inför säsongen har vi uppdaterat vår Icom jaktkatalog med nyheterna ProHuntD30 och Bluetooth som standard på alla ProHuntF34. Vi har också tagit fram en ny V-com katalog med V40 och V50 samt tillbehör. En nytryckt och uppdaterad Marinkatalog kommer hem lagom innan semester, där är nyheten M23 det som tillkommit.

Utbildningar

Swedish Radio Supply erbjuder utbildningar i flera olika radiorelaterade former. Från grundläggande TETRA-utbildningar till mer avancerade programmeringsutbildningar och servicekurser. Våra kurser är öppna för alla om annat inte anges. Din anmälan till kurser måste vi ha senast 3 veckor innan kursstart. Vid eventu-

ellt förhinder att medverka måste detta meddelas oss i god tid innan kursstart. Samtliga våra kurser betalas mot faktura om annat inte anges. Samtliga angivna priser är exklusive moms. Mer infomation finns på www.srsab.se

TransQ SRS är nu godkända i transportbranschens prekvalificeringssystem TransQ. Detta innebär att vi nu är godkända som leverantör av tjänster och produkter inom radio- och telekommunikation. TransQ är ett samarbete mellan de stora transportföretagen i Norden med syfte att de företag som deltar i registret kan dela med sig information om leverantörer. Då systemet är utvecklat enligt EU-direktiv kan det också användas som ett prekvalificeringssystem. SRS är sedan tidigare godkända i Sellihca.

Sedan en tid tillbaka finns vi även på Facebook: www.facebook.com/srsab

Trevlig sommar! 8

Box 208, 651 06 KARLSTAD | 054-67 05 00, info@srsab.se

TIV RAK G E T N I IN ILDN UTB ITT PÅ R NU F TET! NÄ

Rackvidd_2011_09  

Ett år i Stockholm! www.srsab.se Christian Ostrenius Försäljnings- och Marknadschef 1 2 3 3 3 4 8 8 8 Tetra World Congress 2011 24-27 maj, B...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you