Page 1

De VGW spant zich in om de informatie volledig en juist weer te geven. Het is niettemin mogelijk, dat er informatie is opgenomen die onjuist, onvolledig of verouderd is. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Naam gebied: Zell am See Zelf bekeken: ja, Sandra, Lucie en Francien Wanneer bekeken: 25 februari 2011

Parkeergelegenheid

In Zell am See zijn drie startplaatsen: Schmittental: hebben we niet bekeken, omdat je skiënd niet/zeer moeilijk terug kunt komen en er alleen maar zwarte pistes zijn die terugkeren naar het startpunt. Zell am See: Parkeren in de parkeergarage, maar van hieruit is het niet zo gemakkelijk om bij het startpunt van de lift te komen. Schüttdorf: Parkeren is mogelijk bij de gondel (Areitbahn I). Er zijn een aantal invalidenparkeerplaatsen.

Startlift

Areitbahn I is een 6 persoons gondellift waar je met een rolstoel in kunt komen. De gondel is te bereiken via de rolstoelingang links van de kassa’s (een houtendeur en een lift). Rechts naast de Areitbahn ligt een beginnerslift. Dit is een overdekte lopende band.

Gebiedsbeschrijving - Soort pistes - Soort liften en toegankelijkheid van de liften - Grootte van het gebied

Voor verduidelijking, zie bijgevoegde pistekaart van deze beschrijving. Vertrekkend vanaf Schüttdorf is het gehele gebied tot Sonnalm te beskiën. Het betreft hier allemaal sleep- of stoeltjesliften nadat je de gondel Areitbahn hebt verlaten. Er zijn ook een aantal gondels die we niet hebben onderzocht naar de mogelijkheden om hier zittend in de zitski in te gaan, omdat zij alleen aansluiten op zwarte pistes. De Areitbahn I sluit aan op de Areitbahn II en III. Je moet de gondel wel verlaten, echter niet het gebouw. Er bestaat een mogelijkheid om de rolstoel naar beneden te sturen, maar deze kan ook boven in het Panoramarestaurant neergezet worden. Er is hier nl. een rolstoeltoilet aanwezig.


Vanaf Areitbahn I zijn er de volgende opties: - doorgaan naar boven met de Areitbahn II en III; - naar de stoeltjeslift Glocknerbahn (13). De instap is met een lopende band. Deze lopende bandopstap is te vermijden als je langs de zijkant naar de instap gaat. Je kunt via piste 29 en 1 terug naar het begin van de lift komen. Het is een prima blauwe piste, die breed is en een geleidelijke helling heeft. Van hieruit kan je ook via een rode- of blauwe piste naar de Hirschkogelexpress. Dit is een stoeltjeslift naar sleeplift nr.14. De lift ligt aan de andere zijde van piste 1 en 29 en is goed bereikbaar vanaf Areitbahn I. Voor de ingang van de sleeplift moet een zitskiër om de sleeplift heen. Het personeel is zeer attent! Het spoor van de sleeplift is goed en mocht men uit de sleeplift vallen of losschieten, dan kan je altijd de piste bereiken. Piste 29 en 1 zijn beide mooie vlakke pistes voor de beginnende skiër die al enige ervaring heeft (zowel de zittende als de staande skiër). Als je met de Areiterbahn naar de top Schmittenhöhe gaat (II en III zijn verbonden) dan kan je kiezen uit de volgende afdalingen: - piste 1 (blauw) naar onderkant van de Glocknerbahn. Het bovenste gedeelte van de piste is iets moeilijker tot aan de onderzijde van de Breitenalmbahn. Daarna is de piste prima te skiën voor de net niet meer beginnende skiër (zowel staand als zitter); - volg je piste 2 dan kom je uit aan de onderzijde van de Hirschkogelexpress en hebt keuze tussen een blauwe- en rode piste (beiden nr.2). Dit zijn beide leuke pistes, echter opletten is belangrijk omdat je heel gemakkelijk van blauw op rood komt; - het is mogelijk om van de Hirschkogelbahn naar de top van de Schmittenhöhe te gaan, hiervoor moet je ook de Breiteckbahn nemen; - je kunt helemaal naar Schüttdorf skiën, maar de afdaling vanaf Areitbahn I naar beneden is rood (10) met een paar blauwe stukjes. Het is een pittige piste.


Bovenop de Schmittenhöhe kan je via een aantal rode- en blauwe pistes afdalen naar Sonnenalm. De afdalingen zijn pittiger dan de dalafdalingen 1,2 en 29 en sommige liften zijn alleen via rode pistes te bereiken. Let op: stoeltjeslift Kettingbahn heeft een automatische sluiting! Het is voor een zitskiër geen prettige lift. Deze lift slaat af, omdat de beugel onvoldoende naar beneden gaat en dus herstart moet worden. Het is een lift die je beter kunt mijden, zeker als je met meerdere zitskiërs bent. Restaurants op/aan de piste - Algemeen veel/weinig

Toiletten - In restaurants - Overig

Prijzen/kortingen

Conclusie - Geschiktheid voor wie

In het hele gebied zijn een aantal restaurants: - de Areitalm bij uitstap Areitbahn I en is gelijkvloers; - Panoramarestaurant, bij eindstation Areitbahn III. Het is gelijkvloers en dus rolstoeltoegankelijk. De andere restaurants zijn over het algemeen gelijkvloers. Deze hebben we niet echt goed bekeken, omdat bovengenoemde restaurants in dit gebied prima voldoen en makkelijk te bereiken zijn. - Bij de kassa’s beneden aan de Areitbahn zijn rolstoeltoiletten echter je moet 2 treden op om het toilet te bereiken. - Bij Areitalm zijn de toiletten bereikbaar en goed toegankelijk, maar het zijn geen aangepaste toiletten. - In het Panoramarestaurant is een rolstoeltoilet. Deze is te bereiken via een lift en door de keuken. Wij hebben de overige toiletten in de restaurants niet bekeken, omdat genoemde toiletten erg goed waren en deze vanuit het gebied gemakkelijk en snel te bereiken zijn, zeker als er een rolstoel staat in het Panoramarestaurant. Afhankelijk van de handicap geldt er een korting. Wel is er een bewijsstuk nodig, b.v. invalidenparkeerkaart of brief revalidatiearts. De korting is minimaal en aan de begeleider wordt geen korting gegeven. Het is een heel leuk en goed toegankelijk gebied voor de beginnende, (zeer) licht gevorderde en


Aanvullende informatie: - accommodatie - bereikbaarheid van het gebied - welke gebieden liggen in directe omgeving

gevorderde skiër. Zowel voor de zitters als de staanders zijn er genoeg mogelijkheden. Het is goed mogelijk om de groep op te splitsen en tijdens de lunch gezamenlijk af te spreken. Voor een skicart is sleeplift nr.14 en de Areitbahn zeer geschikt. Wij hebben geen accommodatie bekeken. In Zell am See zijn veel verschillende vormen van accommodatie. Je kunt er ook voor kiezen om in Schüttdorf zelf te verblijven. Ook hier is er een ruime keuze aan hotels enz. Het gebied ligt zo’n 20 km van Maria-Alm. Maria-Alm maakt deel uit van Hochkönig. Hier komt de VGW al vele jaren.


Naam gebied: Alpbachtal (zitskiërs: starten in Inneralpbach!) Zelf bekeken: ja, Francien Wanneer bekeken: maart 2011

Parkeergelegenheid

Startlift

Gebiedsbeschrijving - Soort pistes - Soort liften en toegankelijkheid van de liften - Grootte van het gebied

Restaurants op/aan de piste - Algemeen veel/weinig Toiletten - In restaurants - Overig Prijzen/kortingen

Conclusie -

Geschiktheid voor wie

Bij de 8-Gondelbahn Pöglbahn is een groot parkeerterrein. Twee invalidenparkeerplaatsen vlak voor de lift. Pöglbahn. Er is een personenlift vanaf de parkeerplaats naar het niveau van de startlift. Albach is een vrij klein, maar leuk en overzichtelijk gebied. De Pöglbahn is goed toegankelijk voor zitski en bi-unique: de medewerkers leggen een oprijplank voor de gondel, je schuift met ski en al naar binnen (op een vloerkleed ter bescherming van de ski). Zie foto. Let op: De gondel in Albach (Wiedersbergerhornbahn) is niet toegankelijk voor zittende skiërs (trappen!) Boven in het gebied zijn 3 stoeltjesliften: Gmahbahn en Brandegglift buiten de poortjes om bereikbaar. De 4-Sessellift Hornlift is alleen bereikbaar via de tourniquets en 2 oefensleepliften (tellerliften). Voornamelijk rode- en een paar zwarte pistes. In het dal in Inneralbach is een babylift (niet bekeken). Diverse restaurants langs de pistes. Restaurant beneden bij de Pögllift is goed toegankelijk. Op het niveau van de parkeerplaatsen, naast de kassa, is een rolstoeltoilet. In de restaurants langs de pistes zijn de toiletten vaak moeilijk toegankelijk. Gehandicapte skiërs krijgen op vertoon van invaliden(parkeer)kaart een korting (jongerentarief). De eigenaar van de plaatselijke skischool is gehandicapt en geeft les in zitskiën. Men is dus zeer bekend met het aangepaste skiën; liftmedewerkers weten precies wat ze moeten doen. Leuk, wel vrij klein, gebied voor de lichtgevorderde skiër en de gevorderde (zit)skiër.


Hotel Wildbachhof (op loop/rolafstand van de startlift) heeft aangepaste kamers/appartementen.

Locatie 2011  

zell am see alpbach

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you