Vezuv Bilten - Novembar

Page 1

B

I

L

T

E

N

Broj 5, 20/11/2020 Automat klubovi brenda Volcano, imaju jednu posebnu vrijednost – ljudske resurse. Ovu organizacionu jedinicu kompanije Vezuv-Volcano, karakteriše dugi staž zaposlenih, koji kvalitetno obavljaju svoje radne zadatke i vješto grade odlične odnose sa širokim korpusom igrača. Blažo Dragojević je jedan od njih, koji je više od 15 godina u kompaniji. Prepoznatljiv po svom osmijehu, srdačnosti i profesionalnosti. Svoje radno iskustvo u automat klubu će podijeliti sa čitaocima petog po redu kompanijskog biltena.

Kako izgleda radni dan operatera u automat klubu? Blažo: „Novi dan, nova nafaka“ – kako kaže narodna izreka. To vam je

Kakvi su zahtjevi igrača koji posjećuju automat klub? Blažo: S obzirom da dosta ulažemo u kvalitet naših proizvoda i da nam

isto kao putovanje do voljenog mjesta, mjesta na kojem se osjećate kao “svoj na svome”. Ukoliko ste imali priliku da posjetite automat klub Volcano, svjedoci ste ljubaznog i uslužnog osoblja, prijatne atmosfere i fenomenalnog enterijera od poda do plafona! Na radni dan i vaše raspoloženje može uticati više faktora. Ukoliko ste posvećeni i temeljno pratite sve što ste naučili tokom obuke, ne bi trebalo da imate bilo kakvih problema u budućem radu. Smjene traju po 12h, ponekad su vrlo zahtjevne, ali ne i teške. Koncentracija je od velikog značaja i može se reći ogromna prednost. Rad obuhvata testiranje aparata, kontrolu blagajni, kontrolu ispravnosti sistema i redovnu komunikaciju sa nadređenima.

je glavni cilj da se igrač osjeća kao u porodičnom okruženju, možemo se pohvaliti sa činjenicom da smo na tom polju usluge “broj 1”. Mirno okruženje po kojem smo prepoznati, prefinjen i svjež ukus kafe sa kojom se možemo pohvaliti u bilo koje doba dana i noći. Normalno, da bez dobrog kadra nema ni dobre usluge, što posjetioci Automat kluba Volcano odlično prepoznaju i jako cijene. O sigurnosti za isplatu dobitaka nema govora, novac je prebrojan i spreman u svakom momentu 24/7. Svi ovi faktori su uticali da se automat klub Volcano prepozna kao dobro mjesto za zabavu.

Koje su, po tvom mišljenju, ključne vještine dobrog operatera u automat klubu? Blažo: Dobar operater u automat klubu se uvijek smatra za prioritet.

Zašto si izbrao baš ovaj posao? Blažo: Nakon srednje škole, tačnije ne tako davno 2006. godine, dobio

Međutim i onaj „loš“ može postati dobar, ukoliko se na vrijeme i sa pravim savjetima obuči da se profesionalno ophodi prema poslu. Prema tome, ne bih dijelio operatere na dobre ili loše. Prava karakteristika bi bila pouzdan i profesionalan operater, koji će odgovarati opisu posla i odgovarajućim zadacima na način kako stoji u pravilniku. Pouzdan operater ima veliko povjerenje i veoma je tražen u industriji igara na sreću. Kada je riječ o ključnim vještinama, smatram da se sve vještine mogu steći u zdravom i odgovornom poslovnom okruženju.

sam priliku da se zaposlim u ovoj prestižnoj kompaniji. Nakon svih godina, različite platežne moći, ekonomske krize, pa i danas pandemije COVID-19, mogu da kažem da moj odabir nije bio pogrešan, naprotiv. Svojim radom sam stekao veliko povjerenje i potrebno iskustvo. Do sada sam napredovao nekoliko puta, jednom rečenicom “gradio sam sebe, kroz godine koje prolaze”. Danas i nakon 15 godina staža, imam osjećaj kao da mi je prvi dan na poslu. U početku nisam imao velika očekivanja, međutim sa prvim stimulacijama, porasle su i moje ambicije sa jedne i zahvalnost sa druge strane. U ovom poslu se vidim , zbog toga što sam ga izabrao sa željom da zakoračim u nešto novo i za mene nepoznato. Moj rad je moja umjetnost, a moja umjetnost je moja lična biografija sa kojom se ponosim.

Po tebi koje su to prednosti koje rad u kompaniji Vezuv-Volcano izdvajaju u odnosu na druge kompanije? Blažo: Siguran posao, redovna primanja i stimulacije, prijatno okruženje, mogućnost napredovanja, poštovanje.

DOBRODOŠLICA NOVOZAPOSLENIMA Pojačanje su ovog mjeseca dobile sve regije i dobrodošlicu želimo: Emini Čengić, Podgorica Nikoli Rajak, Herceg Novi Ivani Zorić, Podgorica Ani Mrkajić, Nikšić VEZUV PRIČA - TVOJA PRIČA

Luki Peličić, Podgorica Milošu Nenadiću, Bar Ani Asanović, Podgorica Mirjani Krstović, Podgorica

Milici Abramović, Budva Jeleni Rakonjac, Danilovgrad Mirzi Skenderović, Rožaje Hazbu Fetahoviću, Rožaje Andrijani Manojlović, Podgorica


Povodom novonastale situacije izazvane korona virusom COVID-19, više nego ikad možemo osjetiti važnost međusobne podrške i snagu zajedničkih želja, da na što bolji način prevaziđemo period koji je izazovan za sve nas. Prije svega, treba da razumijemo da je u redu da se plašimo aktuelne situacije i njenih posljedica. Sjetite se da život nisu situacije, već naše reakcije na te situacije. Kako birate da gledate na situaciju u kojoj se nalazimo? Da li ste svjesni da ovi izazovi mogu otkriti vaše brojne snage? Svima nam je isto, ali se ne osjećamo svi isto. A dobra vijest je da možemo da utičemo na svoje misli, a samim tim i da regulišemo svoja osjećanja. Zato sa vama danas dijelimo nekoliko savjeta koji mogu biti korisni u očuvanju mentalnog zdravlja:

U redu je biti zabrinut Ukoliko se osjećate zabrinuto, to je sasvim u redu i u ovoj situaciji potpuno prirodno. Nije u redu da svoju zabrinutost pothranjujete, jer ćete izazvati veći problem, nego što zaista postoji. Važno je znati da nema garancije i da se realnost ne može kontrolisati. Dobra vijest je da možemo kontrolisati svoje reakcije na nju. Anksioznost raste proporcionalno tome koliko se čovjek pokušava riješiti toga. Ili kako je Jung rekao: „Ono čemu se opireš opstaje....“. Zato prihvatite trenutnu situaciju i fokus prebacite na vrijeme sa porodicom, na poslovne izazove, produktivnost i mislite o svemu onome što bi voljeli da se desi. Nemojte potcjenjivati sopstvenu otpornost. Otporniji ste nego što mislite. Svaka krizna situacija šansa je za napredak. Tako, možete otkiriti brojne načine koji vam prijaju i koji vam pomažu da se nosite sa izazovima.


Savjeti za lakše prevazilaženje krizne situacije izazvane virusom Covid-19 Koliko uspijevate da održiite fokus na radnim zadacima? Novonastala situacija je biznis svijet zaista izbacila iz šina i izvukla iz zone komfora što predstavlja poseb nu vrstu stresa za sve zaposlene. Kako za one koji rade od kuće i kojima se čitava svakodnevnica promijenila, tako i za one koji su prinuđeni da dolaze na posao, budu u kontaktu sa ljudima i izlažu se riziku. Sve u svemu „ svi smo u istom sosu“. Prinuđeni na vanredno funkcionisanje i zabrinuti zbog raznih tema koje su vezane za virus, ali i one koje dugo nosimo u sebi, koje su se baš sada pokrenule i tjeraju nas da se sa njima suočimo. Zato je za sve kolege, a posebno za direktore važna vještina razumijevanja. Fokus na rezultat je u poslovnom okruženju uvijek prioritet, ali u ovoj situaciji moramo pokazati širinu, razumijevanje i saosjećanje. Oni koji su rukovodioci nose odgovornost da prije svega ojačaju svoje kapacitete i da svoj pozitivan stav prenesu na zaposlene. To konkretno podrazumijeva da pokažu razumijevanje za manjak fokusa i emocionalnu iscrpljenost, te da pokažu zaintersovanost za to kako se osjećaju zaposleni i pruže podršku u procesu prevazilaženja krizne situacije. Na kraju dana, ono što pamtimo su osjećaji a ne riječi. „Mens sana in corpore sano.“


PROCES UVOĐENJA NOVOZAPOSLENIH U KOMPANIJU Uvođenje u posao je proces koji podrazumijeva prijem novozaposlenih u organizaciju, pružanje svih informacija koje su im potrebne, kako bi se prijatno osjećali i u potpunosti preuzeli poslove zbog kojih su primljeni. Cilj uvođenja novozaposlenih u posao treba da bude brzo i adekvatno prilagođavanje, širenje pozitivnih vrijednosti postojeće organizacione kulture, kao i njihovo obučavanje za rad na poslovima koje treba da obavljaju.

Zbog čega je uvođenje u posao važno? Uvođenje u posao podrazumijeva sve aktivnosti u kompaniji koje su usmjerene na nove kolege i ubrzanje njihove socijalne, radne i psihološke adaptacije u kompaniji. Ovaj proces je u „rukama“ Sektora za ljudske resurse i prije svega podrazumijeva profesionalni i topli pristup novim kolegama. U kompaniji se vodimo maksimom „...Osjećaj se kao kod kuće , da ne kažemo kao na poslu “. S toga je ova krilatica među prvim navodima u našoj knjizi dobrodošlice koju će nove kolege pročitati

Kako teče proces? Regrutacija i selekcija kandidata Proces regrutacije i selekcije kandidata započinje sa uvidom da je određenom timu u kompaniji potrebno pojačanje. Ovaj dio procesa podrazumijeva: • Prikupljanje prijava kandidata različitim regrutacionim kanalima, poput postavljanja oglasa na raznim kanalima ili putem internih preporuka • Selekciju kandidata putem intervjua uživo. U skladu sa zahtjevima kompanije i zahtjevima radnog mjesta, za određene pozicije sprovode se testovi ličnosti i sposobnosti.

Uvođenje novozaposlenih ili tzv. onboarding proces je proces koji traje kroz 3 etape:

• Pripremni period u kojem prema „ček listi“ pripremamo sve alate koji su novozaposlenom potrebni za rad • U prvih mjesec dana rada, novozaposlenog upoznajemo sa kolegama, kulturom i vrijednosti ma kompanije, dužnostima i očekivanjima. Kroz posebni upitnik i usmeni razgovor, saznajemo utiske novozaposlenog , jer nam je njegova povratna informacija vrlo važna . Koliko nam je bitno da poslodavac bude zadovoljan, toliko nam je bitno i da naši zaposleni budu u istoj mjeri zadovoljni. Jedino se tako mogu postići dobri rezultati. • Nakon šest mjeseci rada, kolege iz Sektora za ljudske resurse kroz usmeni razgovor sa novozaposlenim prolaze teme koje su ključne za njegov/njen rad, koje se odnose na njegovo zadovoljstvo različitim aspektima posla, na ono što on/ona vidi kao dobre strane, kao i na ono što vidi kao polja za razvoj

Knjiga dobrodošlice kompanije Vezuv Knjiga dobrodošlice za sve novozaposlene u kompaniji Vezuv, podrazumijeva čitav set informacija koje su potrebne novozaposlenom, kako bi se bolje upoznao sa kulturom i vrijednostima kompanije, kao i sa njenim pravilima i procedurama. Te informacije pomažu zaposlenom da stekne širu sliku o kompaniji, njenim proizvodima i načinu funkcionisanja.

Pripremila: Ivana Kaluđerović

Sektor za ljudske resurse Vezuv-Volcano