__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

VÅR/SOMMAR 2014

PÅ GÅNG

DET HÄNDER I VETLANDA INTERVJU

MED BOBO NORRLIN

PREMIÄ

NY TIDNI

R

NG

REPORTAGE

OM FJORTON SPÄNNANDE MEDLEMMAR

REPORTAGE

FRÖKEN FUNKIS VETLANDA HANDEL 1


LEDARE Anna Jacobsson

PREMIÄR

Nytt år – Nya möjligheter! Det är så vi vill tänka i föreningen Vetlanda Handel nu när vi startat detta år med förnyad energi och krafttag för att stärka handeln i vår kära stad.

E

n ny styrelse har valts som ska jobba extra hårt för att få medlemmarna i Vetlanda Handel att känna samhörighet och ”vi-känsla”. Just att vara sammansvetsade och jobba tillsammans är så viktigt. Vi ska göra vårt bästa för att få besökare och invånare att känna vilken trevlig stad Vetlanda är att besöka och vara i. Där har vi alla ett ansvar att göra det vi kan för att skapa och behålla den känslan.

Två av våra större satsningar är att vi nu lanserar detta magasin samt en ny fräsch webbplats. Magasinet delas ut till samtliga hushåll i Vetlanda kommun två gånger per år i samband med Handlahemmakvällarna i mars och oktober och ska ”leva” under flera månader. Vi hoppas att ni får en trevlig läsning varvat med information om butiker och företag i föreningen. Målet med magasinet är att stärka och utveckla Vetlanda Handel så att vi kan ge våra kunder och besökare en så bra och inspirerande upplevelse som möjligt. Jag är nyligen tillsatt som ordförande i föreningen och arbetar också under en begränsad tid som projektledare för handelsutvecklingen i Vetlanda vilket är något som jag verkligen brinner för. Jag hoppas kunna vara en av pusselbitarna som knyter samman säcken för att stärka vår handel och ska tillsammans med Vetlanda Handels styrelse tänka framåt och jobba för handelsutvecklingen i Vetlanda. Jag hoppas att alla hakar på och gör det lilla extra för att vi ska få det bästa Vetlanda man kan tänka sig. ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Känn er riktigt välkomna till Vetlanda Handel och hoppas vi ses!

ANNA JACOBSSON – ORDFÖRANDE VETLANDA HANDEL

VETLANDA HANDEL 2


MAGASINET GES UT AV VETLANDA HANDEL. ANSVARIG UTGIVARE Marcus Fransman, Vetlanda Handel. COPYWRITER Stefan Lundin 06

14

ART DIRECTOR: Patric Svensson FOTOGRAF Patric Svensson PRODUKTION Teknik Kompaniet AB TRYCKERI Lenanders Grafiska AB

30

UPPLAGA & DISTRIBUTION 13 000 ex, samtliga hushåll i Vetlanda Kommun.

32

INNEHÅLL 02 Ledare

12 KappAhl

20 Björns Bokhandel

28 Parelle Cosmetics

04 Handlahemma-kväll

14 Konditori Stjärnan

22 Vetlanda Golfklubb

30 Intervju Bobo Norrlin

06 Guldcity

16 Qubic Reklam

24 Establo

32 Vetlanda Friskvårdcenter

08 Mini Nails

18 Vetlanda Handel informerar

25 Skobes

33 Väskan

10 Det händer i Vetlanda

19 Intervju Anna Jacobsson

26 Fröken Funkis

34 Medlemmar & öppettider

Vetlanda Handel tar krafttag för att stärka handeln i Vetlanda

Möt våren med fina erbjudanden och upplevelser i butikerna

Guldcity tar ut svängarna och har tradition och trend som ledord

Det är de små pilliga detaljerna som tillsammans skapar helheten

På Destination Vetlandas webbplats ser du allt som händer i Vetlanda

Säljer 7 miljoner byxor per år och har bara egna kollektioner

Chokladbollen med socker på är alltid ett säkert kort

Lokal anknytning och att vara personlig är alltid bra

Ny ung styrelse i Vetlanda Handel vill driva föreningen framåt

Möt Anna Jacobsson som är ny ordförande i Vetlanda Handel

Brett sortiment och gamla anor i stadens enda riktiga bokhandel

Klubben som satsar för att ge alla möjlighet att spela golf

Många är väldigt medvetna och frågar efter trendiga märken

Kunderna är grymt uppdaterade när de bestämt sig för att köpa bil

Inredningsbutiken som vill sticka ut och skapa en egen stil

Den stora förändringen är sättet kunderna använder produkterna på

Service och kundvård består av att överträffa kundens förväntningar

Tvåtusen besökare besöker Vetlanda Friskvårdcenter varje vecka

Att äga en egen väska är något som flickor lär sig i tidig ålder

Våra medlemsbutiker i kategorier samt våra öppettider

VETLANDA HANDEL 3


Mรถetn vรฅr

n judande b r e a n med fi levelser p p u h c o na! i butiker

Vetlanda

Handla Hemma Torsdagen 27 mars klockan 18.00 - 21.00

VETLANDA HANDEL 4


Handlahemma i Vetlanda Den 27 mars och 2 oktober 2014 är Vetlanda Handel värd för något vi kallar Handlahemma-kvällar. Då håller butiker och caféer i Vetlanda centrum extra öppet mellan klockan 18:00 och 21:00.

D

ett v a g n i Utlottn rde ä v t r o k t presen r o n o r K 0 300

e flesta butiker är fyllda med vårens mode, extraerbjudanden eller roliga påhitt, medan våra caféer erbjuder rykande färskt kaffe med goda mackor eller bakverk. Tanken med dessa kvällar är att både invånare och besökare ska träffas och känna gemenskap kombinerat med shopping och upplevelser i vår egen stad.

Ett första försök gjordes den tredje oktober förra året och blev en succé. Förutom en trevlig kväll på stan, har alla som handlar under kvällen möjlighet att vinna ett värdefullt presentkort hos Vetlanda Handel. Det räcker med att handla för minst 300 kronor i någon av medlemsbutikerna som har öppet mellan klockan 18:00 och 21:00, så är du automatiskt med i utlottningen av ett presentkort värde 3 000 kronor.

BUTIKER SOM HAR ÖPPET PÅ HANDLAHEMMA-KVÄLLEN Establo Woman

Vero Moda

Fröken Funkis

Interflora Fresh Gretas Blommor

Gina Tricot

The Old Barn Corner

MC Guiden

Vetlanda Bowling

Colorama

Sandströms

Kicks

Guldcity

Specsavers

Establo Men

Mekonomen

Phone House

Lloyds Apotek

B-Young

Vetlanda Friskvårdcenter

Parelle Cosmetics

C.H City Herr

Kontorsspecial

Svedboms Guldsmedsbutik

Mc Donald’s

KappAhl

Konditori Cecil

Björns Bokhandel

Life Hälsobutik

Väskan

HM

Mini Nail

Nymans Skor

Dressmann

Glitter

Lilla Butiken Man & Women

Vetlanda Workshop VETLANDA HANDEL 5


REPORTAGE Guldcity

Den leende personalen på Guldcity, ser alltid till att kunderna mår bra.

GULDCITY TAR GÄRNA UT SVÄNGARNA

T

ina Sjöberg började jobba i sina föräldrars butik redan som artonåring och tillsammans med Peter Sjöberg, äger hon verksamheten sedan 1999. – Juveler är det roligaste man kan sälja, säger Tina Sjöberg och hennes ögon glittrar som stenarna hon pratar om. Vi träffar henne och Peter på Guldcity som idag är en modern guldsmedsbutik med många specifika märken och kollektioner. Att hålla sig uppdaterad på trender som gäller och vad kunden vill ha kan vara svårt, tycker Peter. Många gånger är det lite av en chansning vilka märken och produkter de ska välja men de försöker utgå ifrån vad de själva tycker om och vill ha. – Tradition och trend är ledord som vi jobbar efter, fortsätter Tina och berättar att Peter även har egna kollektioner som säljs i butiken och att tillverkningen av specialsmycken, som rena VETLANDA HANDEL 6

beställningar från kunder, också är en stor del. I verkstaden utförs dessutom mycket reparationer på allt ifrån smycken och accessoarer till dopfuntar. Fördelen med att vara en fristående butik är att själv kunna välja sortiment. En kedja kan bli uppbunden till att köpa in dyra kollektioner, vilket gör att sortimentet i övrigt kan bli lidande. – Vi har alla typer av kunder i vår butik. En del kommer till oss ofta, följer trenderna och köper smycken efter det, medan andra väljer att köpa färre men dyrare smycken, exempelvis juveler. – Ta vigselringar som exempel, säger Peter, där man idag ofta väljer att lägga betydligt mer pengar mot för bara några år sedan. Jag tror att man nu värdesätter själva ringen mer – som bestående symbol – och väljer att lägga mer pengar på den än på exempelvis klänningen. – Ja, och det får gärna vara handgjort eller unikt

och det är det som är så roligt med vår butik – att vi kan serva alla behov och att vi har verkstaden i butiken, säger Tina. Vi behöver sällan skicka iväg saker för reparation eller tillverkning. – En dröm vi har är att kunna ha en hörna i butiken där vi och våra anställda, kan ta ut svängarna lite mer – kanske fina dyrare juveler, mer färgglada smycken eller utöka Peters egna kollektioner. Jag tror att det skulle vara en rolig utmaning för oss att försöka överföra vår smak och det vi personligen brinner för till våra kunder.

BIBLIOTEKSGATAN 2A WWW.GULDCITY.SE

0383-76 11 36


ÖPPETTIDER

Mån - Fre 10-18 Lördag 10-15

Välkommen till Gallerian Vetlanda - En härlig mix av butiker med kunden i fokus.

GALLERIAN, Kvarngatan i VETLANDA - En del av Vetlanda handel. 150 p-platser med 4 timmars gratis parkering på taket. Välkomna! VETLANDA HANDEL 7


REPORTAGE Mini Nail

”FINA NAGLAR STÄRKER SJÄLVFÖRTROENDET”

Ä

nda sedan Vu Na, eller Nancy som hon hellre kallar sig, öppnade sin nagelsalong i gallerian 2012 har den på kort tid etablerat sig bland kunderna. Mini Nail, som salongen heter, erbjuder inte bara manikyr och pedikyr, utan även fotvård. – Det krävs kunskap och utbildning, speciellt på den vårdande verksamheten. Man måste veta hur man behandlar sjukdomar eller annat som kan uppstå, men de flesta kommer in till oss för att förstärka eller förlänga sina naglar, säger Nancy som också berättar att de mest hektiska perioderna är inför julen samt sommarmånaderna, med student, bröllop och andra festligheter. Efter yrkesutbildning i Skövde började Nancy jobba i salong i Växjö och hade en egen salong i Halmstad ett tag, innan turen bar till Vetlanda.

Att ha salongen i Gallerian är perfekt tycker Nancy. Det är så öppet och det passerar hela tiden så mycket människor som är nyfikna och gärna kommer in för att se vad vi håller på med. Nancy tycker att det är extra roligt när hon får fria händer När hon visar exempel på motiv, färgsättning och utsmyckning av naglar som hon har gjort, slås man av hennes yrkesskicklighet. Men Nancy själv tycker inte att hon är så konstnärligt lagd. – Jag målar inte tavlor eller så, skrattar Nancy som inte tror att man behöver någon konstnärlig ådra för att klara jobbet. Däremot är en gedigen utbildning och kanske lite fantasi viktigt tycker hon. – Sedan måste man ju tycka om att jobba med händerna eftersom det är ett pilligt jobb många gånger. Små detaljer som ska jobba tillsammans för att skapa en helhet, vilket inte alltid är så lätt att få till.

Det roligaste är att jag ofta får så fria händer av kunderna, säger Nancy. Jag får själv komma med idéer på hur jag ska måla naglarna och då är det bara att köra på, vilket är kul. Att ha fina naglar stärker också självförtroendet hos många kunder och det är roligt när jag får höra dem berätta det. Inspiration hittar Nancy på nätet och i olika tidningar, men hon har även vänner, som också har salonger, som brukar träffas ibland och prata igenom vad det är som gäller och ge varandra tips.

KVARNGATAN 2

VETLANDA HANDEL 8

035 - 777 94 60


BÖRJA SPELA GOLF! www.vetlandagk.com

0383-189 46 VETLANDA HANDEL 9


DET HÄNDER I Vetlanda

DET HÄNDER I VETLANDA Här syns några exempel på kommande arrangemang i Vetlanda. Läs mer om dessa och mycket annat på www.destinationvetlanda.se

Stefan & Kim

MARS

Både Withalaskolans Vänner och Withalaskolan jubilerar 2014 - 10 respektive 110 år. Därför inbjuder Withalaskolans Vänner allmänheten, den 29 mars, till en fartfylld helkväll med Stefan & Kim tillsammans med världens minsta storband, Mr Frisk, ljud- och ljustekniker Janne samt kvällens gästartist Cathrine Fundin. Kvällen inleds av Jakob Byskén, f d elev på Withalaskolan. Stefan & Kim är Stefan Arwidson och Kim Strandberg. Stefan kommer ursprungligen från Vetlanda och Kim från Nässjö, men numera bor de i Malmö och har hela världen som arbetsfält.

Mikael Wiehe

APRIL

Det har gått 50 år sedan Mikael Wiehe ställde sig på scen för första gången. Sedan dess har han varit en av Sveriges främsta låtskrivare med över 2 miljoner sålda album. Våren 2014 åker han för första gången på många år ut på en soloturné och den 5 april kommer han till Vetlanda för en intim och personlig kväll. Konserten kommer att bjuda på både nytt och gammalt tillsammans med Mikael Wiehes fantastiska berättelser och betraktelser.

Cruising i Vetlanda

MAJ

Den 3 maj är det återigen dags för Wheelers Cruising i Vetlanda. Ända sedan starten 2006 har arrangemanget vuxit och blivit större och bättre år från år. I år kommer det att utökas till två dagar. Lördagen den 3 maj är som vanligt vikt till huvudattraktionen med cruising på Vetlandas gator, men redan på förmiddagen kommer gatorna att fyllas med utställningsbilar som kan beskådas av Vetlandaborna. Dessutom kommer en stor cruisingfest med mat, dryck och underhållning att anordnas i Sapa Arena kvällen innan cruisingen den 2 maj.

Folkparksfest

JUNI

Lördagen den 14 juni är det återigen dags för en traditionell folkparksfest på lövad dansbana i Vetlanda Folkets Park där Expanders spelar upp till dans. I puben och öltältet underhåller trubadur samt bandet Adopted Steak. Förutom dans och underhållning finns det möjlighet att prova lyckan på lotterier och chokladhjul eller skjuta luftgevär, precis som det ska vara en traditionell folkparkskväll.

VETLANDA HANDEL 10


NOSTALGI NÄR COVER FUNKERS JUBILERAR

AUGUSTI

För tjugofem år sedan startade några vänner Cover Funkers, mest för skojs skull, men även för att det behövdes underhållning till utsparken på gymnasiet i Vetlanda. Björn ”Böna” Gustavsson hade som många andra sett Björn Skifs show ”Badrock” och blivit inspirerad. Han drog ihop ett gäng musiker och repade in några låtar som framfördes. Sedan dess har bandet utvecklats till ett etablissemang och spelar fortfarande för fullt på alltifrån företagsarrangemang till krogar. Den 16 augusti kommer Cover Funkers tillsammans med vänner och gäster att fira sitt jubileum med en riktig nostalgikväll i Vetlanda Folkets Park. För trettio år sedan hade ”Discoteque Capitol” premiär i samma folkpark. Detta hade inverkan även på Cover Funkers som i och med detta fick många speltillfällen. Även Capitol kommer att uppmärksammas då hela kvällen den 16 augusti kommer att gå i detta fotspår. Gamla och nya DJ´s kommer att spela, Cover Funkers kommer att bjuda på en rejäl show på utomhusscenen men även hinna med en VIP-föreställning inomhus lite tidigare på kvällen för de som har en särskild biljett. Det kommer även att finnas möjlighet att äta och dricka för de som önskar och trubadur underhåller i öltältet. Givetvis är chokladhjulet och luftgevärsskyttet igång. Precis som det anstår en riktig parkkväll.

Här hittar du evenemang, boende, se & göra, mat & dryck. Välkommen in!

destinationvetlanda.se facebook.com/vetlanda

Biljetter kommer att säljas i förhand och för att alla besökare ska trivas så mycket som möjligt kommer endast ett begränsat antal att släppas. Cover Funkers består idag av Björn Gustavsson, Ted Tobiasson, Pelle Feistner och Peter Lundin. Samtliga medlemmar har varit med sedan starten för 25 år sedan.

För ett attraktivt

Vetlanda

att besöka, bo och verka i Fastighetsägare · Vetlanda kommun Vetlanda Handel · Nuvab VETLANDA HANDEL 11


REPORTAGE KappAhl

”ATT BLANDA STILAR ÄR ROLIGT”

G

allerian hade precis öppnat när KappAhl med sitt eget varumärke flyttade in. – Vi är ett konceptföretag och vill att du som kund ska känna igen vårt sortiment oavsett vilken av våra butiker du går in i, berättar Marie Isaksson som är butikschef. Idag är KappAhl en av Nordens ledande modekedjor med modekläder för både kvinnor, män och barn.

Det bästa är att vi har egna designers som ritar alla kläder, kollektioner och till och med detaljer som knappar och mönster. –

Dessa jobbar hela tiden med att snappa upp tidiga globala trender och omvandla dem till att passa vår målgrupp, säger Marie. – Vi har bara egna kollektioner under vårt eget varumärke och är väldigt duktiga på byxor till dam och barn. Bara i Sverige köper våra kunder cirka 7 miljoner par byxor per år och vårt eget jeansmärke är det som säljer mest, jämfört med alla andra jeansmärken i Sverige. Det är vi mycket stolta över. Den vanligaste kunden i butiken är kvinnan mitt i livet som handlar till både sig själv, sina barn och sin man. – Fast å andra sidan är ju mannen en enkel kund när han väl kommer in, för då handlar han rejält. Det är klassiskt, skrattar Marie. Marie tycker att det är viktigt att vara tillgänglig som säljare i butiken. Man måste vara väldigt medveten och framför allt visa kunden att – jag vet att du är här. Det låter självklart, men det är inte alltid det, enligt Marie.

– Vi jobbar stenhårt med detta hela tiden. Hos KappAhl kan du köpa det mesta. Alltifrån underkläder till ytterkläder och även träningskläder för dam. – Vi byter kampanjer ungefär varannan vecka och försöker hela tiden att inspirera, ge tips och visa fräscha varor. Våra erbjudanden tycker jag att alla bör hålla koll på. De är ofta väldigt bra och ger kunden chansen till bra köp, säger Marie. Det som gäller just nu är de bekväma trackpantsen, och blekta jeans kommer att bli jättestort i vår, spår Marie. Även de lätta dunjackorna kommer att hålla i sig och kommer i nya varianter. – Det som är roligt just nu är att det finns så många olika stilar. Förr kunde alla se nästan likadana ut när en modetrend svepte in. Men idag blandar man mer mellan stilarna vilket är roligt och många kunder är snabba på att snappa upp nya trender.

KVARNGATAN 2 WWW.KAPPAHL.SE

VETLANDA HANDEL 12

0383 - 560 90


Vi vill bli ännu bättre! Berätta för oss vad du tycker om vår service och våra tjänster: • via Synpunkt Vetlanda • gör inlägg på våra sociala medier • skriv brev eller ring • besök oss Du hittar alltid aktuell information från kommunen på vår webbplats, på Facebook, Instagram och Twitter.

vetlanda.se VETLANDA HANDEL 13


REPORTAGE Konditori Stjärnan

”CHOKLADBOLLEN ÄR ETT SÄKERT KORT”

D

often av nybakat slår emot oss när vi går in genom dörren på Konditori Stjärnan med anor från 50-talet, vilket man på ett pittoreskt sätt också kan se spår av lite här och där. En specialitet med tradition är vårt stenugnsbakade bröd berättar Ola Ragnarsson som tillsammans med sin fru Caroline driver verksamheten sedan 2000. – Stjärnan är det enda konditoriet i Vetlanda som öppnar redan klockan sex på morgonen och vi har ofta kunder som hänger på låset, berättar Caroline. Många handlar frukostmackor och bröd, men de flesta sätter sig ner och äter eller fikar hos oss. Ofta sitter gästerna länge och hinner med både påtår och tretår vilket tyder på att de trivs. När vädret tillåter öppnar vi dessutom uteserveringen som ligger i söderläge med solsken hela dagen. Det brukar vara omtyckt. Själv äter Caroline gärna småkakor, men tycker VETLANDA HANDEL 14

att man ska våga prova andra saker också som äppelbomben till exempel. Den är ett unikt bakverk för Stjärnan bestående av ett kanelfyllt äpple som bakas mellan augusti och oktober. – Vi försöker hela tiden att förnya oss, men det är oftast de klassiska bakverken, som Napoleon- eller Prinsessbakelser som går bäst.

Chokladbollen med socker på är alltid ett säkert kort. Den går hem hos alla, gammal som ung och kommer nog aldrig att försvinna, tror Caroline. – Men det skapas trender även i vår bransch, fortsätter Ola. Just nu är det mycket surdegsbröd som gäller och det kommer hela tiden nya smaker eller fyllningar som är spännande. Årstiderna spelar också in. På sommaren äts det mer ljust bröd än på vintern då kunderna hellre väljer lite grövre och mörkare.

Konditori Stjärnan är lite av ett stammisställe och den sociala biten med alla kunder och gäster är enormt viktig tycker både Ola och Caroline. – Många av våra gäster kommer varje dag och ibland undrar jag om det har hänt dem något när klockan drar iväg utan att de har dykt upp, skrattar Caroline. Innan vi går passar vi på att prata lite med Roland Gren som sitter och fikar med ett gäng grabbar. – Först tar man en promenad på morgonkvisten. Sedan går man ner till Stjärnan och träffar gänget. Här finns det alltid någon att prata med och det är här vi avhandlar alla problem, säger Roland och resten av gänget skrattar igenkännande, medan Caroline häller upp ännu en kopp kaffe.

STORGATAN 30

0383 - 76 13 93


ACANA kattmat 340gr

29 kr

Annons

(Rek. ord.pris: 79 kr) Max 1 erbj. / hushåll

FRIGÅENDE – HELT NATURLIGT

FÄRSKA ochREGIONALA INGREDIENSER DU HITTAR OSS VID ÖB-OMRÅDET

VETLANDA HANDEL 15


REPORTAGE Qubic Reklam

LOKAL ANKNYTNING ÄR ALLTID BRA

Ä

nda sedan starten för tjugo år sedan har Qubic Reklam producerat något som de kallar ”faktisk reklam – reklam som du kan ta på”. Vi möter Patrick Gustavsson som glatt hälsar på oss men är förvånad över att han glömt vår avtalade tid. Det hindrar honom inte från att låta oss ställa några frågor samtidigt som han visar upp företagets produktionslokaler.

– Vi gör skyltar, fordonsdekor, rollups – you name it. Men vi är inget klassiskt reklambolag utan vill hellre kalla oss skyltfabrik. Just skyltar och fordonsdekor har alltid varit kärnan i vår verksamhet, även om vi har utvecklat företaget sedan starten. Något som har blivit betydande på senare tid är försäljningen av - och tryck på - profilkläder och reklamartiklar. Patrick tror att många tycker att det är smidigt att kunna köpa kläder och profilreklam av en lokal aktör. – Det blir ju mycket enklare när du kan komma och prova och känna på kläderna innan du bestämmer dig. Att vi själva trycker dit din logotyp och kan ha ett lager med dina tryckschabloner gör ju att det blir ännu smidigare för dig som kund. VETLANDA HANDEL 16

Qubic Reklam riktar sina tjänster och produkter i första hand mot företag och kunderna finns nästan uteslutande lokalt. – Det vi gör är inte unikt. Det finns massor med företag som klistrar fordonsdekor eller säljer profilreklam, säger Patrick som samtidigt tror att den lokala anknytningen och att vara personlig ofta kan vara det bästa sättet att driva en verksamhet vidare. En stor satsning som företaget gjort den senaste tiden är investeringar i maskiner för tryck och skärning. Med hjälp av dessa kan de trycka på plana ytor i de flesta material som aluminium, trä, sten eller plast. – Vi kan exempelvis trycka direkt på kartong som vi sedan lägger i en CNC-styrd skärmaskin som viker ihop den till ett ställ för exponering av produkter i en butik, förklarar Patrick, som knappt själv förstår hur det går till. – Det blir en helt annan finish om man kan applicera trycket direkt på materialet istället för att klistra fast en dekal. Det som är roligt är att det redan har spridit sig till våra kunder, både bland industri- och handelsföretagen, vad vi kan göra mer tack vare den här investeringen.

INDUSTRIGATAN 32 WWW.QUIBICREKLAM.SE

0383 - 188 06


Visste du att...

C ECOL A

NO

DI

L

Totally Chlorine Free

BE

TCF

R

MultiCopy Original är det perfekta papperet för kontoret? Det fungerar utmärkt i alla kontorsmaskiner och ger dessutom ett strålande tryckresultat i både färg och svartvitt. MultiCopy tillverkas på Nymölla bruk i Skåne och majoriteten av veden har vuxit inom 10 mil från bruket. MultiCopy Original är totalt klorfritt och märkt med svanen och EU-blomman. Det går dessutom att få FSC®-märkt. Ingen koldioxid från fossila bränslen släpps ut under tillverkningen vilket är helt unikt.

344 044

VETLANDA HANDEL 17


VETLANDA HANDEL Information

VETLANDA HANDEL STYRELSE 2014 Styrelsen i föreningen Vetlanda Handel valdes på årsmötet i februari i år. Deras målsättning är att utveckla föreningen och stärka medlemmarnas ansikte utåt samt gemenskapen och tillhörigheten i föreningen. Kontakta styrelsen om ditt företag eller butik vill bli medlem i föreningen. Om du har förslag eller frågor kontakta oss på info@vetlandahandel.se

ANNA JACOBSSON

TORGNY PALMBERG

IDA ENGLUND

MARCUS FRANSMAN

Bredvid ordförandeskapet i föreningen jobbar Anna som centrumledare i Gallerian i Vetlanda och som projektledare för handelsutvecklingen.

När Torgny inte jobbar med styrelseuppdrag äger och driver han bowlinghallen i Vetlanda.

Ida äger och driver den nystartade butiken Fröken Funkis tillsammans med Tobias Jansson.

Marcus är en ölkännare av rang och ägare till puben The Old Barn Corner samt den nystartade spelbutiken Vetlanda Workshop.

ORDFÖRANDE

LEDAMOT

LEDAMOT

LEDAMOT

JENNY GUSTAVSSON

TOBIAS JANSSON

ÅSA HALLGREN

Jenny är till vardags restaurangchef på McDonald´s i Vetlanda.

Andra hälften av Fröken Funkis som han driver tillsammans med Ida Englund. Tobias har även en anställning på Sapa Profiler AB.

Vid sidan om ansvaret i styrelsen driver Åsa butiken Phone House tillsammans med Mattias Giaré.

LEDAMOT

VETLANDA HANDEL 18

LEDAMOT

LEDAMOT


INTERVJU Anna Jacobsson

JAG VILL GÖRA SKILLNAD A nna Jacobsson är ny på jobbet som ordförande i Vetlanda Handel och tycker att det känns mycket spännande men också inspirerande. – Jag har ju ingen egen butik så för mig är det väldigt mycket nytt att ta till mig. Men just därför så tror jag att jag är ganska neutral i mina tankar. Drivkraften hamnar på ett annat plan eftersom jag är tvungen att se helheten och inte titta så mycket på enskilda detaljer. Anna har tidigare arbetat som undersköterska och trivdes jättebra med att jobba med människor, men har hela tiden känt att hon vill lite mer när det gäller att skapa och jobba i projektform. Efter tips fick Anna jobbet som centrumledare i Gallerian och i och med det även en styrelseplats i Vetlanda Handel. – I Vetlanda Handel kände jag att det fanns mycket att göra och då kröp drivkraften som jag har inom mig fram och jag kände att jag ville göra skillnad. Bland det första som Anna kommer att ta itu med är att få alla medlemmar att dra åt samma håll, känna samhörighet och skapa en bra känsla för föreningen. – En grej är att tydligare möta medlemmarnas röster och att förmedla deras åsikter vidare till styrelsen. Den personliga kontakten blir ju mycket bättre nu när jag har fått avsatt tid till att besöka och prata direkt med både nuvarande och potentiella medlemmar, säger Anna, som även känner att det är bra att det finns någon som verkställer styrelsens beslut och jobbar i den dagliga verksamheten. – Jag tycker att alla handlare och företagare som verkar i Vetlanda har ett ansvar att tillsammans

bygga en helhet och kunna vara tydliga. Ju fler vi är desto bättre. Sedan är ju Vetlanda Handel en del i Vetlandas Tillväxtprojekt och det förpliktigar ju också. Men alla invånare i Vetlanda har ett ansvar att använda de möjligheter som finns i Vetlanda och välja våra butiker i första hand när vi shoppar, tycker Anna.

ANNA JACOBSSON Namn: Anna Jacobsson Ålder: Snart 32 år. Familj: Bor i villa utanför Vetlanda med sambo, 3 egna barn och 2 bonusbarn. Intressen: Familjen, natur, hälsa, inredning, att skriva och fotografera. Älskar projekt och att få driva bra saker framåt i positiv anda. VETLANDA HANDEL 19


REPORTAGE Björns Bokhandel

BOKHANDELN MED GAMLA ANOR

T

omas Idh är lite av en periodare när det gäller att själv läsa böcker. Han läser gärna deckare eller en och annan roman, men det går lite i vågor och ofta blir det debutanter som hamnar på läslistan. Mycket för att han är nyfiken, men också för att kunna ge råd och tips om böckerna till sina kunder. Björns Bokhandel flyttade in i nya lokaler 1970 när stadshuset invigdes och sedan början av 2000talet äger han butiken tillsammans med sin hustru Ulrika. – Det roligaste med mitt jobb är definitivt att jag varje dag får träffa massor med glada människor som kommer in i butiken, säger Tomas. Han har ett stort kontaktnät när det gäller boktitlar vilket ofta uppskattas av kunder med speciella önskemål. Om bokhandeln inte har boken hemma så kan de lätt få tag i den. Det kan handla om äldre VETLANDA HANDEL 20

böcker eller mer speciella utgåvor. – Något som det alltid är stor efterfrågan på är böcker med lokal anknytning. Det kan vara berättelser och historiska skildringar om Vetlanda eller Småland, säger Tomas. – Eller om en bok har blivit recenserad eller uppmärksammad i något morgonprogram. Sådant märks direkt, fortsätter han. Då gäller det att vara med på noterna och se till att vi har den boken hemma. Allting går så otroligt fort idag och ibland tycker Tomas att det är synd att många böcker aldrig blir lästa, på grund av dagens ofantligt stora mängd utgivning. Dessutom blir livslängden på en bok kortare och kortare. Bokhandelns enormt breda sortiment gör att du oftast hittar det du söker på hyllorna, men utbudet förändras hela tiden. Trender och efterfrågan styr. För några månader sedan visste knappast ingen

vad 5.2-diet var. Sedan blir det enormt populärt och helt plötsligt finns det jättemycket litteratur som handlar om ämnet. – Vi vill fortsätta att vara Vetlandas enda bokhandel och jobbar hårt med personlig service, kunskapen om vårt sortiment och att våra kunder ska trivas i butiken. Internethandeln ser inte Tomas som något problem. Det är inget nytt för oss i bokbranschen, skrattar han och förklarar att det ”problemet” började för tio år sedan så det har vi redan kommit över. Kurvorna har definitivt planat ut och ändrat karaktär till vår fördel.

BIBLIOTEKSGATAN 2B

0383 - 100 90

WWW.BJORNSBOKHANDEL.SE


Vi säljer förnyelse av boendets alla ytor. Badrum Golv Färg Tapeter Kakel

Städ

Du vet väl om att du kan boka en fasadexpert eller en inredningsrådgivare?

Heminredning

0383-10791

VETLANDA VETLANDA HANDEL 21


REPORTAGE Vetlanda Golfklubb

ALLA KAN SPELA GOLF

D

e flesta medlemmar i Vetlanda Golfklubb besöker anläggningen frekvent under säsongen. Här kan man - förutom att spela golf - även äta en bit i restaurangen som klubben driver. Klubben, som firade trettioårsjubileum förra året, har idag en eftertraktad 18-hålsbana, mycket tack vare hårt arbete men också av fördelen att finnas i en kommun där det finns människor och företag som verkligen vill stötta klubben. Vi träffar Erik Tejmark på kansliet som berättar att ett stort pågående projekt är att få till en korthålsbana med sex eller nio hål, som kommer att bli ett bra komplement till den övriga anläggningen. – Dit kan alla komma och spela, oavsett om du har licens eller grönt kort, berättar han. Korthålsbanan blir en så kallad ”pay-and-play”, där hålen ligger på 70 till 130 meters längd och tanken är att den som inte har egna klubbor ska kunna hyra, för att få möjlighet att testa hur det är att spela golf. Medlemsantalet ökar ständigt och Erik tror att

en korthålsbana skulle skynda på rekryteringsprocessen ytterligare, även om det naturligtvis finns ett maxvärde på hur många aktiva medlemmar en golfklubb kan ha. Alla kan inte spela samtidigt och blir det för svårt att komma intill är det lätt att tröttna.

– Många vill utveckla sitt golfspel och då är Åke och Johan duktiga på att hjälpa till.

Bara du kan gå, så kan du spela golf. Åldersspannet på våra medlemmar är jättestort - 5 till 95 år – och kombinationen att slå till bollen med klubban och samtidigt motionera ute i det fria är fenomenal, tycker Erik. På anläggningen finns även Åke Heindorff och Johan Bjerhag som sköter golfshopen, där man kan köpa utrustning och kläder men även få hjälp med koncept på individanpassad träning.

det finns inget snobberi utan alla pratar med alla och det är väldigt trevlig stämning både på banan och när man samlas i restaurangen efteråt.

En känsla Erik har är att Vetlanda Golfklubb är en väldigt – Det bästa med golf är att familjär klubb. Alla kategorier människor finns i klubben och det alla som vill kan spela. är ofta bara sporten som knyter dem samman. Men

VETLANDA HANDEL 22

GAMLA ÖSTANÅVÄGEN 17-19 WWW.VETLANDAGK.COM

0383 - 189 46


Före detta Två Rum i nya fräscha lokaler!

Välkommen till en plats för både kropp & själ MASSAGE · LASER · SOLRUM · FOTVÅRD · ANSIKTSBEHANDLING · DETOX M M

Lasarettsgatan 8A Vetlanda | tel 0383-144 32 | www.helhetshalsanvetlanda.se

reklamfabriken i Vetlanda! Vi har sedan 1994 producerat skyltar, dekaler och fordonsdekor. Med tiden har vi vuxit och breddat vår produktion som nu även inkluderar storbildsprint, profilkläder, planprintning, fräsning, presentreklam och trycksaker. Eftersom vi erbjuder ett brett sortiment av reklamartiklar och tjänster hoppas vi kunna hjälpa er att förverkliga era idéer. Behöver du hjälp med visitkort, rollups eller banderoller? Eller funderar du på textiltryck, sommarpresenter eller kanske helfoliering av buss eller bil? Kom till oss så löser vi det! Varmt välkommen till Qubic Reklam - reklamfabriken i Vetlanda.

www.qubicreklam.se

Följ oss på facebook! VETLANDA HANDEL 23


REPORTAGE REPORTAGE Establo Establo

Det roligaste är att klä upp en man i 40-årsåldern som inte vet vad han ska ha, säger Kinga Johansson.

”EN DRÖM SOM BLEV VERKLIGHET”

E

fter sexton år med anställning inom vården sa Kinga Johansson upp sig 2006 och startade en klädbutik. Det var ett tufft beslut, men att öppna en butik var något hon hade drömt om länge och aldrig har ångrat efteråt. Efter några år i butiken på Vitalagatan flyttade Establo till Gallerian men växte snabbt, och ytan blev snart för liten även där. Därför flyttades damkläderna till en ny butik på Delfingatan, medan herrkläderna fick vara kvar i Gallerian. – Det blev lättare att vara tydlig med varumärkena med herr- och damkollektionerna i olika butiker, förklarar Kinga. Enklare att satsa, utvecklas och kunna erbjuda kunderna mer kända märken. Idag har vi både de senaste trenderna men även sådant som är mer tidlöst.

– Det kommer nya märken hela tiden och ett bra sätt att hänga med är att hålla en bra dialog med kunderna. Många är väldigt medvetna och frågar efter trendiga märken som är inne just nu. Det måste man vara lyhörd för och ta till sig. Vi ändrar vårt sortiment kontinuerligt – tar bort märken som VETLANDA HANDEL 24

inte funkar och plockar in nya – fast vi har alltid ett brett basutbud kvar. Det tror jag är styrkan med Establo – just att hela tiden se möjligheterna och utvecklas tillsammans med kunderna, säger Kinga. När man kommer in i butikerna slås man av att de inte bara sticker ut när det gäller klädsortimenten. Inredning och färgsättning tillsammans med detaljer som oljekannor, tjurhorn, gamla LPskivor och till och med en halv bilkaross utgör dekorationerna. – Jag är ute efter att förmedla en positiv känsla till kunderna direkt när de kommer in till oss, både när det gäller kläderna, inredningen och atmosfären, berättar Kinga. – Kunderna måste känna sig välkomna och då är det ju vi som jobbar i butiken som är viktigast. Det gäller att läsa av kunden och gärna sätta på dem rätt plagg direkt. Om du har behovet att känna dig ompysslad och omhändertagen, så måste jag ju ge dig det. Kinga är inte främmande för att utöka antalet butiker – kanske i andra närliggande städer – men man måste orka med också. Det kan bli extra jobbigt när man som jag har ett ganska starkt kontrollbehov, avslutar Kinga med ett porlande skratt. KVARNGATAN 2 & DELFINGATAN 2

0383 - 172 40


”EN LAMBORGHINI VORE HÄFTIGT ATT HA”

M

REPORTAGE Skobes

Magnus Green har sålt bilar i hela sitt vuxna liv.

agnus Green är platschef på Skobes Bil och har alltid haft ett starkt intresse för bilar. – Jag bodde granne med Kurt-Rune Gustavsson, som var bilhandlare, och han lät mig börja jobba i sin bilaffär direkt efter att jag gjort lumpen. Jag hängde där under hela min uppväxt och han var väl nästan tvungen att anställa mig, eftersom han ändå inte blev av med mig, skrattar Magnus. Idag säljer han Volvo, Renault och Ford, även om märket på bilarna han sålt har skiftat under åren. – Att sälja våra bilmärken är riktigt roligt och Skobes, med huvudkontor i Tranås, är idag en koncern med stark kompetens vilket gör att vi kan samordna mycket när det gäller inköp eller kampanjer, berättar Magnus, som tycker att Volvo är ett lite speciellt märke. – Jag skulle inte vilja byta bort

det mot något annat bilmärke. Idag är var femte bil som säljs i Sverige en Volvo. Mycket tack vare att det är en svensk bil, men också för att märket är så etablerat på företagsmarknaden. Magnus fortsätter berätta att i bilhallen finns i stort sett samtliga modeller hemma av de nya bilarna de säljer, men att det också finns en hel del begagnat, även om de försöker att hålla det lagret på en rimlig nivå.

Skobes tar gärna emot en bil i inbyte när de säljer en ny bil, men det har skett en förändring när det gäller billigare begagnade bilar, som idag ofta säljs på andra sätt än som inbyte. Det är helt enkelt lättare att sälja en bil privat idag mot vad det var förr. – Kunderna är grymt uppdaterade när de kommer

till oss. Det skiljer jättemycket mot för bara några år sedan. Många vet precis hur specifikationen på bilen ser ut eller vilka tillval de kan göra. Vårt jobb blir att vägleda kunden och diskutera detaljer som förbättrar bilköpet. – Undersökningar visar att nio av tio som besöker en bilaffär byter bil inom sex månader. Detta måste vi vara uppmärksamma på, eftersom i stort sett alla som kommer in i bilhallen är köpare. När du kommer till en bilhandlare har du redan kommit långt i processen och då måste vi vara på hugget och stå till tjänst, avslutar Magnus.

INDUSTRIGATAN 31

0383 - 596 11

WWW.SKOBES.SE

VETLANDA HANDEL 25


REPORTAGE Fröken Funkis

BUTIKEN MED EGEN STIL

N

är Ida Englund och Tobias Jansson valde att starta Fröken Funkis var valet av namn på butiken inte svårt. Ida hade haft namnet i bakhuvudet länge. Dessutom tycker hon att namnet är gulligt, att det förhoppningsvis gör folk nyfikna och att det även talar en del om sortimentet i butiken, som öppnade i oktober 2013. – Öppningsdagen var helt sanslös. Vi var tvungna att öppna i förtid för det var kö utanför och sammanlagt räknade vi till över sexhundra personer som besökte oss på fem timmar, berättar Ida. – Vi hade haft tankar på att driva något eget länge och tyckte att denna lokal vore perfekt, fortsätter Tobias. Att det blev just en inredningsbutik beror mycket på att Ida tidigare jobbat i en sådan i Sävsjö. Båda ville ha en butik med egen stil och karaktär. Gärna med ett sortiment som inte finns på andra närliggande ställen och som dessutom var unik och med ganska mycket hjärta. – Butiken sticker mycket riktigt ut och att hitta

VETLANDA HANDEL 26

sortiment att fylla den med kan vara ett svårt arbete, men när man har ett så stort intresse för detta som jag har – jag är näst intill nörd – så är det bara roligt, berättar Ida.

När några större varumärken genast såg potentialen, stod det snart fler i kö för att få vara med.

Det som finns i butiken är vår egen stil och vi vill inte sälja något som vi inte själva kan stå för eller tycker om. De försöker dels att hålla ett klassiskt designsortiment av formgivare från 40- och 50-talet, men också grejer som följer trender eller årstider. Kunderna ska kunna komma in och mysa lite i butiken. Känna på grejerna och utforska. – Vi vill förmedla en speciell känsla. Lite som bokhandeln i filmen ”You´ve got mail” ungefär, säger Ida och ler med hela ansiktet. Att hitta leverantörer har inte varit alltför svårt.

jag kan ha svårt att skilja mig ifrån eller till och med inte vill sälja, skrattar Ida och visar upp några fina fynd som hon gjort på loppis.

– Vi vill ju samtidigt inte att alla – Jag går in för detaljer och kunder ska ha likadana grejer nöjer mig inte förrän allt är hemma. Därför förändrar vi hela tiden sortimentet för att perfekt. hålla intresset uppe. Sedan finns det ju grejer som

BIBLIOTEKSGATAN 6

070 - 316 81 57


”VI KAN TRÄNING” Vi har öppet 365 dagar om året! Vardagar från 04.30 och helger från 07.00. Över 35 gruppträningspass i veckan med tider som passar alla. Morgon, middag och kväll! För mer information kolla in vår nya hemsida. www.friskvardcenter.com

Skönhet kommer utifrån!

Vi har allt du kan behöva inom makeup, hudvård och parfym. Snart öppnar vi även vår hudvårdsalong.

Välkommen in! Storgatan 10 Vetlanda 0383-13760 VETLANDA HANDEL 27


REPORTAGE Parelle Cosmetics

LÅNG ERFARENHET ÄR OSLAGBART

N

är Monica Alkeberg var fjorton år började hon att jobba extra med att dela ut goodie-bags hos ”Parfymeri Eva” på Storgatan. Butiken ligger fortfarande kvar på samma adress, men heter idag Parelle Cosmetics och vi träffar Monica tillsammans med Malin Wigh Liljegren bland dofter, smink och krämer. – Den största förändringen som skett gäller nog makeup och hudvård, berättar Monica, samt sättet som kunderna använder produkterna på och kundernas medvetenhet. Förr kom det kanske en ny doft per år. Idag kanske den siffran är tvåhundra. Så det är ganska svårt att veta vad som kommer att funka när det kommer nya dofter till hyllorna, berättar Monica. Det underlättar att vi har märken som vi jobbar med och avtal med några stora leverantörer, vilket bland annat garanterar att vi endast har äkta vara i flaskorna och på sminkhyllorna. Idag figurerar det dofter och makeup på marknaden som är kopior av originalen och det är ofta helt omöjligt att se det på förpackningen. Du märker det först när du använder produkten. – Bästsäljarna varierar hela tiden och beror bland annat på tillgänglighet, säger Malin. Vissa märken, som ”Victoria´s Secret” till exempel, finns bara hos oss och på flygplatser och det gör ju att många kunder - speciellt ungdomar - kommer in till oss just för denna. – Ja, det kan vara svårt att förstå hur det går till

VETLANDA HANDEL 28

ibland, fortsätter Monica. Första dagen vi sålde den doften så hann vi inte med att plocka upp nya flaskor i takt med att vi sålde. Men det har förmodligen att göra med ungdomars idag aktiva sätt att vara uppdaterade. – Det är väldigt kul att hitta så rätt och framför allt att vi får vara ensamma om det.

– En stor fördel med vår butik är Monicas otroliga erfarenhet, säger Malin. Hennes specialkunskaper är ovärderliga, särskilt för kunderna så klart, men även för mig som lär mig saker varje dag som jag aldrig skulle kunna lära mig på en kurs någonstans. Idag utvecklar Parelle Cosmetics hudvården ännu

ett steg, Malin är snart utbildad hudterapeut och kommer att erbjuda bland annat ansiktsbehandlingar, vaxningar eller vårdande manikyr och pedikyr i butiken. – Då använder vi produkter som du inte kan köpa för hemmabruk vilket gör att du exempelvis får en djupare rengöring av huden. Får vi också möjlighet att tvätta av din ansiktshud och känna och klämma på den lite, så är det mycket lättare att erbjuda rätt produkter till dig efteråt, berättar Malin.

STORGATAN 10 WWW.PARELLE.SE

0383 - 137 60


GE BORT VETLANDAS BÄSTA PRESENT Den bästa presenten du kan ge bort är ett presentkort hos Vetlanda Handel. Nedan ser du vilka butiker som säljer respektive löser in presentkorten som finns i valörerna 100 och 200 kronor. Finessen med presentkorten från Vetlanda Handel är att alla inblandade är vinnare. Den som köper presentkortet får ge bort en fin present, den som får presentkortet kan handla vad som helst i en mängd butiker och pengarna stannar i Vetlanda Handels butiker vilket givetvis gynnar hela Vetlanda. Många företag har också upptäckt fördelen att ge bort Vetlanda Handels presentkort som sommar- eller julgåva. Enkelt, smart och uppskattat.

R ÖPPETTIDE :00 :0 g 17 0-23 a d s r o -T g a Tisd 1:00 dag 17:00-0 T r ö -L g a d e r F G ndag STÄN Söndag-Må

IZ - PUBQU K SI - LIVEMU ING VN - ÖLPRO PUBMENY SK - KLASSI

r

Håll koll på vad som händer: Följ oss på Facebook!

Butiker som säljer presentkort Interflora Fresh Gretas Blommor Turistbyrån ICA Maxi

Specsavers Elgiganten

Hos följande företag/butiker kan presentkorten lösas in Apoteket Lejonet Babyproffsen Biltema Björns Bokhandel B-Young BQ Travel Centrumgrillen City Herr Colorama Djurens Värld Dressmann EM Holsby möbler Establo Gallerian Establo Woman Elgiganten Flugeby Golv Fröken Funkis Gina Tricot Glitter Guld City Helhetshälsan Hårkompaniet Hårverkstan ICA Maxi Interflora Fresh Intersport Lilla Butiken Lindahls Urmakeri Lloyds Apotek

Lundahls Lås Life Hälsobutik Mc Donalds Mc-Guiden Mekonomen Mini Nail Nymans skor Oskars Konditori Parelle Cosmetics Phone House Kicks Konditori Cecil Konditori Stjärnan KappAhl Kontorsspecial Sandströms Specsavers Swedboms Team Sportia The Old Barn Corner Vero Moda Vetlanda Bowling Vetlanda Friskvårdscenter Vetlanda Golfklubb Vetlanda Workshop Väskan Växtkraft XL-Bygg

www.oldbarn.se

The Old Barn Corner Storgatan 9C n 0383-177 40 IK!

N

UT YB

VETLANDA WORKSHOP

Science Fiction, Skräck & Fantasy

na på att sitta tt ö tr u d r ja r ö B och spela? framför datorn by hos oss b o h en ig d a f Skaf vänner! och träffa nya Vi finns på Spinnaregränd 4b Mån-Fre 16:00-20:00 Lördagar 12:00-16:00

Med reservation för eventuella ändringar! Vänliga hälsningar Vetlanda Handel VETLANDA HANDEL 29


INTERVJU Bobo Norrlin

DET GÄLLER ATT ÖVERTRÄFFA GÄSTERNAS FÖRVÄNTNINGAR Bobo Norrlin, Tomas Carlström och Pierre Folkesson äger tillsammans bland annat Centralhotellet, Östanå Wärdshus, Östanå Camping samt den nya restaurang som nu byggs i den lokal där tidigare JC-butiken låg. Vi träffade Bobo för en pratstund om gamla och nya projekt. VETLANDA HANDEL 30


H

an har alltid kallats Bobo, även om det står Bo i passet. Det var helt enkelt för kort att säga. Bobo låg bättre i munnen och säger någon Bo idag reagerar han inte. Efter avslutade ekonomiska gymnasiestudier började han arbeta direkt. Första månaderna blev det måleriet på en fönsterfabrik, för att snart gå vidare och bli postiljon i Vetlanda och Växjö. Däremellan militärtjänstgöring. 1990 köpte han, 23 år gammal, Jannes Gym, döpte om det och verksamheten hamnade med tiden där Vetlanda Friskvårdcenter ligger än idag. Parallellt med att driva friskvårdcentret jobbade Bobo heltid på skattemyndigheten, utbildade sig till massör och startade bokföringsfirma. Efter nio år kände han sig färdig med friskvårdcentret och sålde verksamheten till nuvarande ägare Andreas Ericsson. Han fortsatte att massera och sköta sin bokföringsfirma, men hann också med att tillsammans med en kollega driva restaurangen på golfbanan och restaurangen på bowlingen, samt jobba halvtid som ekonomiansvarig på Fackelbärarna. – Fackelbärarna var en enorm slump. Jag kom i kontakt med en av de ansvariga genom massagen och han frågade mig om jag kunde hjälpa dem några timmar eftersom den ekonomiansvarige de hade skulle sluta. Det slutade med att jag var kvar på halvtid i åtta år, skrattar Bobo. 2007 fick han nys om att fastigheten där Centralhotellet ligger var till salu och fick genast en idé om att driva hotell.

Men vi kämpade, var väldigt tydliga med vad vi ville och klarade oss på något sätt.

Bar & Ät, som den nya restaurangen på Biblioteksgatan kommer att heta, är något som Bobo tycker har saknats i Vet- Hotell är rätt, tänkte jag. Det landa under en relativt lång tid. När lokalen blev ledig slog de till direkt. vill jag göra. Det poppar upp – Läget är otroligt viktigt och för oss är detta läge helt perfekt. Det finns bra möjligheter inomhus idéer i huvudet hela tiden. men också utomhus till uteservering bland annat. Jag ser någonting som jag tycker borde fungera bättre än det gör eller har potential på något sätt. Då sätter kvarnhjulen i huvudet igång och helt plötsligt har jag hamnat mitt i en verksamhet. Jag är inte feg för att prova nya saker, men är heller ingen galning som bara hoppar in i grejer, utan att först räkna på det hela ekonomiskt. Jag är duktig på att räkna hem saker och att skapa en bra grund innan jag går in ett nytt projekt. Att Bobo aldrig hade kommit i kontakt med hotellbranschen tidigare såg han inte som något problem. – Det ekonomiska tänket är viktigare än att kunna branschen, även om jag ibland måste gissa och tro att en viss nivå på försäljning eller antalet uthyrda rum kommer att bli verkliga siffror. – För mig har det hela tiden varit solklart att samarbetet mellan mig själv, Tomas och Pierre ska bygga på lika ägande. Annars hade det blivit krångligt. Man måste jobba långsiktigt och inte chansa för mycket. Det gäller att vara tydlig med kärnverksamheten och ha tydliga långsiktiga mål. Vårt första år med Centralhotellet var jättetufft. Vi öppnade strax innan sommaren vilken inte är den bästa perioden att hyra ut hotellrum i Vetlanda. I september drog någon ner en rullgardin och skrev finanskris med stora bokstäver.

Bar & Ät öppnar på Valborgsmässoafton och kommer att satsa på café, dagens lunch, á la carte och bar. Den kommer att hålla öppet sju dagar i veckan och hit kan gäster komma för att fika, äta och dricka, men framför allt för att umgås. – Vi vill skapa en behaglig miljö där gästerna trivs och kan koppla av. Vi satsar mycket på inredningen och vill ha det mysigt med fåtöljer exempelvis, men också funktionellt och omställningsbart. När det gäller maten så kommer jag att vara benhård när det gäller att bara använda de bästa råvarorna. Inga halvfabrikat eller snabbmat ska användas och vi kommer att satsa på att laga nyttig mat, berättar Bobo.

– Vi sticker ut hakan och säger att det här ska bli en riktig restaurang. Det tror vi är ett måste, som efter att ha jobbat med hälsa under många år även värnar om maten. Gästen ska få chansen att äta lite nyttigare om den vill, men det är absolut inget måste. Bar & Ät kommer också att ha ett visst mått av nöjesverksamhet.

En mindre scen byggs för att kunna hushålla enklare underhållning och livemusik, kanske inte varje helg men på regelbunden basis. I baren kommer Bobo att satsa på riktiga drinkar. – Vi kommer att ha ett bra sortiment i baren. Allt för att gästerna ska bli nöjda. Vi bygger en bar för att kunna göra drinkar helt enkelt. Privat är träning ett stort intresse för Bobo och en av grejerna som gör att han orkar med det hektiska liv han lever. Han tränar både sig själv och är instruktör fem till sex gånger i veckan och ser det som en befrielse varje gång. Att hinna med ser han inte som något problem, men berömmer samtidigt sin personal som han ser som det viktigaste han har för att lyckas. Bobo, Tomas och Pierre har också köpt fastigheten Östanå Wärdshus och tar över själva verksamheten om cirka ett år. Sedan tidigare driver de Östanå Camping i Centralhotellets regi och tyckte att värdshuset passade bra in i bilden. Läget är helt perfekt, precis bredvid en satsande golfbana och tanken är att erbjuda bra mat till golf- och campinggäster under sommaren i första hand. Men det kommer att ske många förändringar, som exempelvis öppettiderna. – Östanå Wärdshus kommer fortsätta att vara ett lunchställe och en plats för högtidsstunder, men vi kommer att ha öppet på ett helt annat sätt och satsa på bland annat nöje och kvällsaktiviteter. Vi vill bygga en utomhusscen för att kunna använda de utvändiga ytorna också, berättar Bobo som tror att hela området i Östanå har en väldig potential som det gäller att förädla. – Både när det gäller Bar & Ät och Östanå Wärdshus så gäller det att få ut folk för att äta. Få dem att vilja träffas ute på krogen i en ny fräsch miljö och jag hoppas att vår matlagning kommer att uppskattas. Vi ska göra allt vi kan för att överträffa gästernas förväntningar, hela tiden. Det är det som är service och kundvård för mig, avslutar Bobo.

VETLANDA HANDEL 31


REPORTAGE Vetlanda Friskvårdcenter

TILLFREDSTÄLLER ALLA TRÄNINGSBEHOV

U

ngefär tvåtusen besökare kommer varje vecka till Vetlanda Friskvårdcenter för att träna individuellt i gymmet eller för att vara med på något av alla de trettiofem ledarledda träningspassen. Här kan alla få sina behov tillfredsställda och vi får besök av alla sorters människor, i alla åldrar, förklarar Andreas Ericsson som driver stället sedan 15 år tillbaka. – Det är de blandade åldersgrupperna och att vi har öppet när folk vill träna som är speciellt med oss. Hos oss kommer folk för att träna innan de går till jobbet, på lunchen eller senare på kvällen. Du kan själv anpassa din träning både i längd och när det passar dig på dygnet. När träningscentret öppnar, redan klockan halv fem på morgonen, kommer de första besökarna för att köra ett pass innan de går till jobbet. – En annan rolig grej, fortsätter Andreas, är att vi har fått många som kommer och tränar vid lunchtid, särskilt sedan vi började köra ledarledda pass även vid den tiden. Folk jobbar olika tider, en del jobbar skift eller kanske bara nätter eller helger, så det finns alltid folk som vill träna, oavsett tid på dygnet. Det har vi tagit fasta på och försöker tillgodose kunderna det så mycket som möjligt. Själv tränar Andreas en hel del även om det, sedan han nyligen tagit upp ishockeyspelandet på nytt, blir lite mindre under vintermånaderna. – Då åker jag till Sävsjö och spelar hockey istället VETLANDA HANDEL 32

och får min träning på det sättet. Klockan närmar sig tolv på dagen när vi sitter och pratar och fler och fler träningssugna kommer in genom dörren för att vara med på ett lunchpass som idag leds av Niklas Fridh.

– Vi har upp emot tjugo instruktörer som hjälper till och leder olika pass, säger Andreas. Det är en jättebra lösning för att få variation på träningen och du kan helt anpassa nivån på din träning efter dina egna behov eller önskemål. De senaste fem åren har antalet besökare ökat med ungefär 15 % per år, vilket är jätteroligt tycker Andreas. Det pekar stadigt uppåt och inte minst bland äldre och pensionärer, som provar på och märker att de mår så mycket bättre av att träna. – Det gäller att komma över en tröskel och försöka, säger Andreas, som gärna hjälper till och ger instruktioner när det kommer nybörjare. – Ja, det gör vi gärna. Vi försöker att finnas tillhands de tre första passen du kör i gymmet, ser till att du utför övningarna på rätt sätt vilket är jätteviktigt. Ofta har ju kunden ett önskemål med sin träning. Det kan vara att gå ner i vikt, stärka musklerna eller få bättre kondition. Då gäller det att man lägger upp sin träning på rätt sätt.

FABRIKSGATAN 3

0383 - 156 44

WWW.FRISKVARDCENTER.COM


REPORTAGE Väskan

Vår styrka är kunskapen om sortimentet och att kunna besvara kundernas frågor.

”VÄSKAN - IT´S A WOMAN THING”

N

är Ylva Järnland var liten fanns det en butik på Stationsgatan i Vetlanda som hette Teas Varulager. Ylva älskade att besöka den affären eftersom den var som ett litet varuhus i miniatyrformat, lite som Väskan delvis är idag. Ända sedan starten har butiken i huvudsak varit en väskaffär även om det idag också finns andra inriktningar.

– Vi är störst på reseeffekter. Där har vi väldigt många märken och är nog den butik som har störst sortiment på hela höglandet, säger Ylva. Sortimentet har utökats från starten och innehåller nu bland annat även handskar, plånböcker, hattar, mössor och damskor. Det är accessoarer alltihop och bredden ser Ylva enbart som något bra. Att just

hattar och mössor lades till i sortimentet var mer en slump. När hattaffären ”Veras” lade ner i början på nittiotalet fick Ylva förfrågan om att ta över delar av sortimentet, vilket hon också gjorde. – Vi började i liten skala med några baskrar och enklare hattar till damer, men har sedan dess utökat och erbjuder nu även hattar, kepsar och mössor till herr. Styrkan i butiken är kunskapen om sortimentet och att kunna besvara kundernas frågor. Det kan ta ett år eller så innan modet som fungerar utmärkt i storstäderna kommer till Vetlanda, berättar Ylva. – Det finns en skillnad där som alltid har funnits. Saker som säljer slut i storstäderna direkt, kan ta betydligt längre tid hos oss. Även om kunderna är sugna på vissa saker så vill de gärna se att någon annan har ”vågat” köpa den först. Personalen har varierande åldrar vilket underlättar när sortimentet ska väljas ut. – Jag involverar allihop som jobbar här i inköpen och på så sätt vet jag att vi har ett sortiment som

passar vår breda målgrupp, från de yngsta till de äldsta. Att äga en egen väska är något som många flickor lär sig från tidig ålder. – Ofta ser jag små flickor komma in i butiken med sina mammor. Sedan går det några år och då kommer flickorna in med sina kompisar och tittar på vad vi har. Tjejer har något speciellt förhållande till Väskan som kan vara svårt att förklara. – Jag tror helt enkelt att det är en tjejgrej som inte grabbar förstår. Våra liv ligger i väskan och man kan faktiskt ha hur många som helst, avslutar Ylva och skrattar.

BIBLIOTEKSGATAN 2C

0383 - 76 15 28

VETLANDA HANDEL 33


MEDLEMMAR OCH ÖPPETTIDER Vetlanda Handel har det största utbudet på höglandet. Vi erbjuder förutom shopping även service, caféer, restauranger, nöje och en mängd tjänsteföretag. Välkommen till Vetlanda Handel. BIL OCH MOTOR

HÄLSA & SKÖNHET

NÖJESUTBUD

UR, GULD & OPTIK

MC-Guiden Mekonomen Skobes Bil

Helhetshälsan Hårkompaniet Hårverkstan Kicks Life Hälsobutik Lloyds Apotek Parelle Cosmetics Vetlanda Friskvårdcenter

Vetlanda Bowling Vetlanda Golfklubb

Guld City Lindahls Urmakeri Svedboms Guldsmedsaffär

ELEKTRONIK El Giganten Kontorsspecial Phone House

HUS & HEM Biltema Björns Bokhandel Colorama EM Holsby Möbler Flugeby Golv Fröken Funkis Interflora Fresh Gretas Blommor Växtkraft XL-Bygg

SERVICE OCH ÖVRIGT

LIVSMEDEL ICA Maxi Systembolaget

MODE, SKOR & ACCESSOARER B-Young City Herr Dressmann Establo Gallerian Gina Tricot Glitter HM KappAhl Lilla Butiken Men & Women Mini Nail Nymans Skor Sandströms Specsavers Väskan Vero Moda

Apoteket Lejonet Boken BQ Travel/Vetlanda Resebyrå Dina Försäkringar Sydost Handelsbanken Länsförsäkringar Lundahls Lås Nordea Qubic Reklam Swedbank Teknik Kompaniet Witalabostäder

ÄTA OCH BO Bar & Ät Bowlingköket Centrumgrillen Konditori Cecil Konditori Stjärnan Mc Donald´s Oskars Konditori The Old Barn Corner

SPORT, LEK & HOBBY Djurens Värld Intersport Leksakslagret Team Sportia Vetlanda Workshop

Öppettider Vetlanda Handel 2014 REKOMMENDERADE ÖPPETIDER Vardagar 10-18 Lördagar 10-15

SPECIAL & RÖDA DAGAR 27/3 Handla Hemma

10-21

6/6 Sveriges nationaldag

Stängt

22-23/12 10-18

17/4 Skärtorsdagen

10-18

7/6 Pingstafton

10-15

24/12 Julafton

Stängt

18/4 Långfredagen

Stängt

20/6 Midsommarafton

Stängt

25/12 Juldagen

Stängt

19/4 Påskafton

10-15

21/6 Midsommardagen

Stängt

26/12 Annandag Jul

10-16

21/4 Annandag påsk

Stängt

2/10 Handla Hemma

10-21

27/12 10-16

30/4 Valborgsmässoafton

10-18

1/11 Alla helgons dag

Stängt

31/12 Nyårsafton

10-13

1/5 1:a maj

Stängt

Datum ej satt - Julskyltning 14-18

1/1 Nyårsdagen

Stängt

10-16

20/12 (lördag före jul)

10-16

5/1 Trettondagsafton

10-15

21/12 (söndag före jul)

10-16

6/1 Trettondagen

Stängt

3/5 3:e maj Cruising

29/5 Kristi himmelsfärdsdag Stängt

VETLANDA HANDEL 34

Avvikelser kan förekomma. Datum och öppettider gällande julskyltning är ej bestämt.


HANDLA PRECIS SOM VANLIGT - fast hemma! Jo, det är sant. Glöm stressen att hinna handla i vardagen och bärandet av tunga matkassar. I vår nätbutik kan du handla dygnet runt, hemifrån. Du hittar samma fräscha och färska varor till samma låga priser och du får bonus med ditt ICA-kort, precis som vanligt. Bäst av allt - vi kör hem maten till din dörr (eller välj att hämta i butik). Du sparar inköpslistor och favoritvaror så du enkelt kan göra nästa beställning. Betala med kort eller ICA-kort vid leverans (företag kan betala mot faktura). Vi levererar till privatpersoner, företag, förskolor, skolor, kooperativ, idrottsföreningar med flera...

Vetlanda

www.matvaran.se VETLANDA HANDEL 35


Teknik Kompaniet är en modern reklamoch produktionsbyrå med rötterna i kommunikation och reklam. Vi levererar produktioner inom film, webb, event, ljud, foto och reklam. Läs mer på teknikkompaniet.se

STEFAN LUNDIN

PATRIC SVENSSON

FREDRIK ESSEEN

PETER LUNDIN

VD & PRODUCENT

ART DIRECTOR, WEB DIRECTOR &

WEBBUTVECKLARE

LJUDTEKNIKER

FOTOGRAF Mobiltelefon: 070 – 572 32 60

Mobiltelefon: 070 – 685 58 61

Mobiltelefon: 070 – 685 58 15

Mobiltelefon: 070 – 588 69 66

stefan.lundin@teknikkompaniet.se

patric.svensson@teknikkompaniet.se

fredrik.esseen@teknikkompaniet.se

peter.lundin@teknikkompaniet.se

VETLANDA HANDEL 36

Profile for Vetlanda Handel

Vetlandahandel nummer 1 2014  

Nytt år – Nya möjligheter! Det är så vi vill tänka i föreningen Vetlanda Handel nu när vi startat detta år med förnyad energi och krafttag f...

Vetlandahandel nummer 1 2014  

Nytt år – Nya möjligheter! Det är så vi vill tänka i föreningen Vetlanda Handel nu när vi startat detta år med förnyad energi och krafttag f...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded