__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

VÅR 2015

REPORTAGE

OM NITTON SPÄNNANDE MEDLEMMAR

NYTT

VÅRNUM

MER

PÅ GÅNG

DET HÄNDER I VETLANDA SENASTE NYTT

FRÅN VETLANDA HANDEL INTERVJU

PIERRE EKELÖF EN MÄSTARE PÅ CHOKLAD

REPORTAGE

KICKS

VETLANDA HANDEL 1


LEDARE Anna Jacobsson

SKAPA DITT BÄSTA JAG

Äntligen är ett nytt tidningsmagasin från Vetlanda Handel här. Vi önskar Er alla en trevlig läsning.

D

å är vi här igen. “Nytt år med nya möjligheter”. Så skrev jag i den första upplagan av detta magasin för ett år sedan. Visst är det ganska lätt att efter jul och nyår få energi till att göra förändringar och en nystart. Jag menar, som löftena vi står och viskar till oss själva i nattmörkret vid midnatt på nyårsafton när raketerna lyser upp himlen. Vi vill något nytt och det är bra att tänka så, inte minst för att livet inte bara ska ånga på i de gamla hjulspåren.

När vi sedan går igenom januari och februari är det fortfarande ganska mörkt och segt. Vädret varierar och förändras lika fort som vi blinkar. Då är det lätt att tappa motivationen till att fortsätta med förändringarna, vad det än är vi har bestämt oss för att förändra. Kanske vill du sluta stressa så mycket, få mer tid till nära och kära, hinna göra saker som du mår bra av, äta bättre eller försöka komma igång med din träning. Kanske måste vi istället lära oss att alltid vara rädda om oss själva inifrån och ut. Inte bara intensivt under några veckor efter jul för att sedan hamna i våra gamla vanor igen. Livet är en salig blandning av regn och solsken och vi prövas ibland på olika sätt. Men gör vi vad vi kan för att vara i balans så klarar vi livets svängningar lite lättare. Jag tycker det handlar om att försöka så gott det går. Att på en bra nivå ta hand om sig själv genom motion på något sätt, bra kost, vila och återhämtning. Ägna sig åt saker man mår bra av och umgås med människor som gör oss gott. Att rå om insidan likaväl som utsidan, för allt hör ihop. Det handlar om tillåtelse att unna sig ett bra liv helt enkelt. Så glöm inte att vara rädd om just dig och skapa ditt bästa ”jag”! I Vetlanda händer det mycket roligt i år som kan tanka er med ny energi och glädje. Ni kan läsa om en del kommande händelser här i magasinet och sedan har vår stad även en fantastisk destinationssida där det mesta som händer finns med. Den vill jag gärna lyfta. Kika på den med jämna mellanrum. Ni hittar den på destinationvetlanda.se. Sist men verkligen inte minst så hälsar vi er VARMT VÄLKOMNA till Vetlanda Handel! Var rädda om er – dag in och dag ut, hela året!

ANNA JACOBSSON ORDFÖRANDE VETLANDA HANDEL

VETLANDA HANDEL 2


MAGASINET GES UT AV VETLANDA HANDEL. ANSVARIG UTGIVARE Torgny Palmberg, Vetlanda Handel. COPYWRITER Stefan Lundin

15

26

ORIGINAL & ART DIRECTOR Stefan Lundin FOTOGRAF OMSLAG OCH PIERRE EKELÖF Patric Svensson FOTOGRAF Stefan Lundin PRODUKTION Teknik Kompaniet AB TRYCKERI Lenanders Grafiska AB

38 29

INNEHÅLL

UPPLAGA & DISTRIBUTION 10 500 ex. till samtliga hushåll i Vetlanda Kommun.

02 Ledare

12 Dressmann

22 Vetlanda Handel informerar

32 McDonald´s

04 Handlahemma-kväll

14 Flugeby Golv

24 Gretas Blommor

34 BQ Travel/Vetlanda Resebyrå

06 Handelsbanken

15 Eurosko

26 Kicks

35 Växtkraft Vetlanda

07 Vetlanda Workshop

16 Elgiganten

28 Konditori Cecil

36 EM Holsby Möbler

08 Djurens Värld

18 Dina Försäkringar Sydost

29 Lloyds Apotek

38 Intervju Pierre Ekelöf

10 Det händer i Vetlanda

20 Hårverkstan

30 Lundahls Lås

40 MAXI ICA Stormarknad

Ordföranden i Vetlanda Handel, Anna Jacobsson tycker till

Möt våren med fina erbjudanden och upplevelser i butikerna

Vill förena tillgänglighet med bra kundservice

Den sociala biten och gemenskapen är det viktigaste

Personalen som älskar att jobba med djur

På Destination Vetlandas webbplats ser du allt som händer i Vetlanda

Vill att alla ska ha råd med kläder som håller hög kvalitet

Hjälper dig med renoveringen och vill gärna ta hand om helheten

Uppgraderingen till Eurosko har inneburit en breddad kundkrets

Är heltäckande på vitvaror och elektronik till hemmet

Försäkringsbolaget som vill vara personligt

Hårverkstan ligger mitt i city och tycker att läget är utmärkt

Information från Vetlanda Handels styrelse

Terese Nyman förvaltar företaget i tredje generationen

Kunden ska alltid få en lustfylld upplevelse när de besöker Kicks

Det anrika konditoriet mitt i centrum fyller snart nittio år

Apoteket som har fokus på receptfria hudprodukter

Låssmeden som utvecklas i takt med marknaden

Restaurangen som satsar på ungdomar och har öppet dygnet runt

Den kompletta resebyrån med de speciella resmålen

Höglandets bredaste fristående trädgårdscenter

Riktar sig till medelsvensson med kvalitet som de flesta har råd med

Konditorn som är en mästare på choklad

Den stora butiken som både vill vara närbutik och stormarknad VETLANDA HANDEL 3


00 kr 3 r ö f a l Hand n vinna a k u d och ntkort e s e r p t t e 0 kr värt 3 00

Vetlanda

Handla Hemma Torsdagen den 26 mars kl.18.00 - 21.00

VETLANDA HANDEL 4


Handlahemma i Vetlanda Den 26 mars 2015 är Vetlanda Handel återigen värd för något vi kallar Handlahemma-kväll. Då håller butiker och caféer i Vetlanda som vanligt extra öppet mellan klockan 18:00 och 21:00.

D

Utlot tning av e pres tt entk ort v ärt 3 000 Kron or

e flesta butiker är fyllda med vårens mode, extraerbjudanden eller roliga påhitt, medan våra caféer erbjuder rykande färskt kaffe med goda mackor eller bakverk. Tanken med dessa kvällar är att både invånare och besökare ska träffas och känna gemenskap kombinerat med shopping och upplevelser i vår egen stad.

Succén som startade 2013 fortsätter och blir bara bättre och bättre. Förutom en trevlig kväll på stan, har alla som handlar under kvällen möjlighet att vinna ett värdefullt presentkort hos Vetlanda Handel. Det räcker med att handla för minst 300 kronor i någon av medlemsbutikerna som har öppet mellan klockan 18:00 och 21:00, så är du automatiskt med i utlottningen av ett presentkort värt 3 000 kronor.

BUTIKER SOM HAR ÖPPET PÅ HANDLAHEMMA-KVÄLLEN Glitter

Mini Nail

Kontorsspecial

Kicks

Konditori Cecil

Parfymeriet Vetlanda

Life Hälsobutiken

Sandströms

Björns Bokhandel

KappAhl

The Old Barn Corner

Väskan

Gina Tricot

Vetlanda Workshop

Phone House

Lloyds Apotek

Lilla Butiken

Fröken Funkis

Vetlanda Bowling

B.Young

H&M

Vero Moda

Specsavers

Guldcity

Establo Clothes & Shoes

Interflora Fresh Gretas Blommor

Establo Woman

Vetlanda Friskvårdcenter VETLANDA HANDEL 5


REPORTAGE Handelsbanken

Gunilla Johansson gillar sina kunder och älskar att ta hand om dem

VILL FÖRENA TILLGÄNGLIGHET MED BRA KUNDSERVICE

H

andelsbanken ser sig som en del av näringslivet, även om de inte säljer varor och produkter på det sättet. Det är egentligen inte viktigt för en bank att finnas på en lokal plats i centrum längre, fastän det fysiska mötet fortfarande är viktigt. Idag sköter många sina bankärenden via datorn hemma, men det är fortfarande många som kommer in på bankkontoret. Gunilla Johansson är ställföreträdande kontorschef på Vetlandakontoret och har jobbat i bank sedan hon slutade gymnasiet. Hon tycker att kunderna har mer krav på banken idag mot för bara några år sedan. – Kunderna vill ha mer rådgivning nu. Allt vad gäller placeringar, pensioner och annat är mer utvecklat och komplext idag. Det kan helt enkelt vara svårt att

VETLANDA HANDEL 6

hänga med för den enskilde. Sedan är vi på banken mycket mer uppsökande nu för att boka möten för ekonomiska genomgångar och konsultationer, berättar Gunilla. Handelsbanken i Vetlanda är en lokal bank som bestämmer helt själva hur de vill lägga upp sitt arbete. Att vara personliga är något de hela tiden trycker på. – Vi vill verkligen vara din personliga bankman. Vi vill förena tillgänglighet med bra service och kunna ta emot kunder på tider när kunden kan. Att stänga klockan tre är något som sitter i från förr. Det hade med den tidens rutiner att göra, men idag kan du besöka banken för bokade möten och konsultation i stort sett hela dagarna, förklarar Gunilla. – Det svåra med jobbet är att möta så många olika människor. Själva produkterna är fyrkantiga men hur människor uppfattar det jag säger eller hur jag säger det kan vara väldigt olika. Sedan är inte alla

diskussioner man har med kunder positiva och det kan också vara känsligt ibland, säger Gunilla. – Det roligaste är att det är så föränderligt, man gör så många olika saker. Det finns inga typiska kunder längre. Vilken bank du väljer beror på helt andra saker. Vi är inte specialiserade på företag eller privatkunder utan jobbar med alla. – Tillgängligheten är viktigast. Är inte jag här, så pratar du med någon annan. Det ska vara enkelt och du som kund måste kunna få kontakt med oss på ett enkelt och snabbt sätt. Vi gillar verkligen våra kunder och älskar att ta hand om dem. Det är vi bra på, avslutar Gunilla.

STORGATAN 3 A WWW.HANDELSBANKEN.SE

0383-562 50


REPORTAGE Vetlanda Workshop

Marcus och Johan Fransman driver Vetlanda Workshop tillsammans med Erik Stenberg från Vetlanda Spelförening

DEN SOCIALA BITEN ÄR VIKTIG

M

arcus och Johan Fransman är bröderna som är mest kända för att driva The Old Barn Corner men har sedan en tid tillbaka även startat Vetlanda Workshop. Tillsammans med Vetlanda Spelförening driver de verksamheten som främst handlar om bräd-, figur-, kort- och rollspel. Lokalen på Stationsgatan är en kombinerad butik och en plats dit man kan komma för att spela tillsammans med andra som delar samma hobby. Erik Stenberg sitter i Vetlanda Spelförenings styrelse och berättar att det som just nu är mest populärt är ett strategispel som heter Warhammer. – Man kan säga att det är en avancerad form av schack, berättar Erik. Man strider mot varandra med arméer i ett fysiskt landskap som utgör spelplanen. Regelböckerna är på engelska, oerhört omfattande och kräver mycket studerande. De som besöker Vetlanda Workshop är i varierande åldrar mellan sju och femtio år, även om tonvikten ligger på ungdomar. Oftast kommer besökarna på eftermiddagar och kvällar och spelar sina egna spel eller bara för att träffa vänner. Marcus och Johan ville skapa ett ställe som de själva saknade under sin uppväxt. Ett alternativ

till idrott eller andra aktiviteter helt enkelt. – Denna typ av spel hamnade lite i dvala när dataspelen kom, men har tagit tillbaka mark igen. Jag tror att många börjar tröttna på att sitta ensamma hemma framför datorn och ser mervärdet i att träffa likasinnade kompisar. Dessutom framhäver den här typen av spel kreativiteten eftersom terrängen och landskapen byggs som modeller och måste skapas av spelarna själva. Mycket av det som används byggs av medlemmarna i föreningen, förklarar Marcus. – När jag säger att vi håller på med spel så kan folk ibland bli lite skeptiska, men när man får möjlighet att förklara vad vi faktiskt gör blir reaktionerna positiva. Det blir lite som en fritidsgård där man spelar avancerade spel. Egentligen är det inte konstigare än att spela fia med knuff eller schack. Skillnaden är att man träffar andra och framför allt olika människor hela tiden och att spelen är mer avancerade med komplicerade regler, säger Erik. I butiken som finns i samma lokal finns möjlighet att köpa spel eller tillbehör som färg och modeller som man kan konstruera hemma eller tillsammans med vänner på Vetlanda Workshop. – Det roligaste är den sociala biten, gemenskapen och att göra något tillsammans, avslutar Johan.

STATIONSGATAN 2 A

070-672 74 63

WWW.FACEBOOK.COM/VETLANDAWORKSHOP

VETLANDA HANDEL 7


REPORTAGE Djurens Värld

DJUR ÄR DET BÄSTA SOM FINNS

D

jurens Värld har funnits i sex år och är en fristående butik som tillhandahåller allt som ägare av husdjur kan tänkas behöva till sina gunstlingar. Idag är det sju personer som jobbar i butiken och alla har sitt specialområde vilket gör att de på ett bra sätt täcker in svaren på alla sorters frågor och funderingar som kunderna kan ha. Emma Ström, Linda Carlemar och Ann-Sofie Ottosson är tre av de anställda och alla har egna husdjur och ett brinnande intresse för djur i allmänhet. För Ann-Sofie är det fiskar som gäller. – Jag brukar stänga av teven och bara sitta och titta på akvariet hemma, berättar hon. Det inger sådant lugn och det blir nästan som meditation. Butiken startade på Lasarettsgatan nere i centrum, men flyttade efter ett tag till Brogårdsområdet.

VETLANDA HANDEL 8

Emma Ström och Linda Carlemar älskar att jobba med djur – Det är en mycket bättre lokal här, förklarar Linda. Nere i centrum var det trångt och lite besvärligt att få plats med allt vi ville ha i butiken. Dessutom är det bättre parkering här och våra grannbutikers attraktionskraft drar också kunder in till oss. Det är många som kommer bara för att titta på djuren eller som kanske funderar på att skaffa husdjur och vill ställa en fråga. – Det gäller att ha mycket hemma på hyllorna, förklarar Emma. Kunderna måste få chansen att känna på sakerna eller välja rätt storlekar på täcken eller burar. Dessutom blir djurägarna mer och mer intresserade av högkvalitativa produkter och särskilt foder som gärna ska vara ekologiskt. Trenden går också mot ett mer färgglatt sortiment. Förr var alltid hundburar till bilen svarta men idag finns de i ett flertal olika färger. – När vi flyttade till våra nya lokaler så lovade vi våra kunder att inte ha varken ormar eller spindlar i butiken. Det var så många som hade en rädsla för den typen av djur och en del vågade inte ens komma in till oss. Däremot kan du fortfarande köpa spindlar eller ormar här. Då beställer vi hem och så får du komma och hämta djuret efter stängning, förklarar Linda. – Vi är väldigt noga med att prata ingående med en kund som vill skaffa ett husdjur. Vi försöker förklara vad det innebär och informerar om skyldigheter och lagar som du måste känna till som djurägare. Vi vill vägleda kunderna till att hitta något som passar just dem helt enkelt.

– Vi som jobbar här känner oss verkligen som en familj. Alla känner lika starkt för djuren och det är det som gör det så speciellt, avslutar Linda.

Ann-Sofie Ottosson älskar sina fiskar

VÄSTERLEDEN 60

0383-192 22

WWW.DJURENSVARLDVETLANDA.SE


ÖPPETTIDER

Mån - Fre 10-18 Lördag 10-15

Välkommen till Gallerian Vetlanda - En härlig mix av butiker med kunden i fokus.

GALLERIAN, Kvarngatan i VETLANDA - En del av Vetlanda handel. 150 p-platser med 4 timmars gratis parkering på taket. Välkomna! VETLANDA HANDEL 9


DET HÄNDER I Vetlanda

DET HÄNDER I VETLANDA Här syns några exempel på kommande arrangemang i Vetlanda. Läs mer om dessa och mycket annat på www.destinationvetlanda.se

Bomässa

APRIL

För fjärde året i rad återkommer den populära Bomässan till Vetlanda och Sapa Arena. Här hittar du massor av intressanta produkter och tjänster för hem och trädgård. Under helgen i slutet av april kan du också lyssna på intressanta föredrag, delta i tävlingar och ta del av unika mässerbjudanden. Ta med barnen till mässan, leklandet är öppet under hela helgen och det finns många roliga aktiviteter för de små besökarna.

Vikingamarknad

MAJ

Välkommen till den tredje Vikingamarknaden i Vetlanda. En historisk marknad med hantverk, mat och underhållning från vikingatiden. I Kvarndammens fina miljö bygger Emådalens vikingar ett läger för att leva vikingaliv under några dagar. Vikingamarknaden har fokus på vackert hantverk med god kvalitet inom järn, silver, keramik, trä, textil och läder. Det kommer att bjudas på underhållning och besök av vikingagäster från hela norden samt europeiska länder.

Tjejlunken

JUNI

Tjejlunken i Vetlanda är ett motionslopp för alla åldrar men endast för tjejer. Lagom långt för alla, såväl elit som motionär. Ett lopp där du själv bestämmer takten. Banan är 6 km lång på omväxlande stigar och vägar. Friskis & Svettis håller i uppvärmningen före loppet på gräsplanen utanför Norrgårdshallen och alla fullföljande deltagare får medalj. Ett välfyllt prisbord borgar för en trevlig avslutning på loppet med hederspris till de främsta och utlottning av ett stort antal priser bland deltagarna.

Allsångsfest

JULI

Alla är välkomna att sjunga tillsammans i den stora Allsångsfesten i Forngården. Den stora Allsångsfesten bjuder på varierad musik, artistinslag och givetvis en massa allsång. Kom och sjung sommarens hits tillsammans, eller bara lyssna och njut i en härlig miljö.

VETLANDA HANDEL 10


SE & GÖRA

TIPS PÅ EVENEMANG I VETLANDA

destinationvetlanda.se Vetlanda Turistbyrå turistbyran@vetlanda.se 0383-974 14

One Event är den enda eventpartner du behöver. En enda kontakt räcker för ett lyckat arrangemang oavsett omfattning eller ändamål. Vi löser det åt dig!

oneevent.se Storgatan 2, Vetlanda

Tel.0383-101 49 VETLANDA HANDEL 11


REPORTAGE Dressmann

Stefan Krantz är butikschef på Dressmann i Vetlanda

KVALITETSKLÄDER FÖR ALLA

N

är norske Frank Varner köpte två herrbutiker 1962 och sedermera döpte om dem till Dressad Mann kunde han föga ana att det idag skulle finnas 194 butiker bara i Sverige, att Dressmann skulle bli nordens största modekedja för herrar och sakta men säkert breda ut sig över Europa. Det utmärkande med Dressmann är att kedjan erbjuder bra kläder till lågt pris. En av deras filosofier är att alla ska ha råd att handla kvalitetskläder. Stefan Krantz bor i Eksjö, är utbildad undersköterska, brandman och journalist och jobbar sedan 2011 som butikschef i Vetlanda. – Styrkan med oss är att vi har så hög kvalitet till lågt pris och att vi hanterar enorma volymer. Men den största styrkan är hur vi bemöter våra kunder. Det är det som är vår nyckel till framgång, berättar Stefan och förklarar att service verkligen är det viktigaste för Dressmann. – Vi är ett lag och alla jobbar för kundens bästa. Om inte jag lyckas så vet jag att Agneta, Ulla-Britt, Josefin eller Camilla gör det. Vi är alla lika

VETLANDA HANDEL 12

prestigelösa och jobbar verkligen som ett team. – Som exempel på vår service, erbjuder vi sex månaders öppet köp på allt och knappgaranti på alla skjortor. Vår målsättning är att vi alltid ska ha 100 % nöjda kunder. Kunden har förändrats över åren och när kedjan skrev ett avtal med Rolling Stones, fick de ett mer modernt sortiment som tillsammans med andra plagg ökade bredden för kunderna. – Mick Jagger i Rolling Stones godkände personligen kollektionen. Han gjorde lite ändringar på vissa och plockade bort andra kläder för att det skulle kännas rätt, berättar Stefan som ser fram emot nya spännande kampanjer eftersom Dressmann nyligen skrivit avtal med Zlatan Ibrahimovic. – Det som säljs allra mest är röda byxor vilket är lite förvånansvärt. När vi fick in kollektionerna med färgade byxor så trodde egentligen ingen av oss i butiken att det skulle slå så hårt. Vi var beredda på att sätta dem på rea direkt. Men efter tre veckor var de slut i hela Sverige. Min första kund på ett par röda byxor var en man på 91 år som tyckte det var jättesnyggt och då började vi också fatta att detta var en bra idé, avslutar Stefan med ett skratt.

LASARETTSGATAN 1 WWW.DRESSMANN.SE

0383-158 50


Vi vill bli ännu bättre! Berätta för oss vad du tycker om vår service och våra tjänster: • via Synpunkt Vetlanda • gör inlägg på våra sociala medier • skriv brev eller ring • besök oss Du hittar alltid aktuell information från kommunen på vår webbplats, på Facebook, Instagram och Twitter.

vetlanda.se

VETLANDA HANDEL 13


REPORTAGE Flugeby Golv

Johnny och Anneli Johanssons tips är att aldrig snåla på “fel” saker vid en renovering

VILL TA HAND OM HELHETEN

N

är Johnny Johansson började sälja golv hemma i garaget i Flugeby för snart trettio år sedan kunde han knappast ana att verksamheten skulle utvecklas till det den är idag. Bisysslan växte liksom utställningen i garaget. Fler och fler kunder kom på besök trots att öppettiderna var begränsade. Sedan dess har Flugeby Golv utvecklats i omgångar och efter den senaste utbyggnaden som stod klar 2014 finns förutom alla typer av golvmaterial, även kakel, klinker, badrumsinredning och färg i sortimentet. – Vårt fokus ligger fortfarande på golv men vi gör även totalentreprenader på badrumssidan vilket inkluderar snickerier och målning, berättar Johnny. – Kunderna har bara en part att jobba mot och vi löser hela renoveringen åt dem. De flesta tycker att det är smidigt när de får hela jobbet samlat på en faktura och det blir aldrig några tveksamheter om vem som är ansvarig för uppdraget. Noggrannhet och att hålla vad de lovar är något som Johnny tycker är viktigt. – Vi får ofta höra från kunderna att de tycker om

VETLANDA HANDEL 14

att vi kommer på utsatt tid och att vi är snabba. Vi tycker det är självklart att sköta detta på ett snyggt sätt och att alltid sätta kunden i centrum. Sedan den senaste utbyggnaden har kundtillströmningen ökat ytterligare och den stora utställningsytan gör att det är lättare för kunden att

se produkterna. Det ger dem mer inspiration. Johnnys fru Anneli har alltid funnits med i verksamheten och började jobba heltid för femton år sedan. – Det roligaste är att hjälpa folk med sin renovering, förklarar Anneli. Få dem att välja rätt material och att sedan få höra hur nöjda de är med resultatet. En del bryr sig inte så mycket utan litar helt på oss och låter nästan oss välja, medan andra är betydligt petigare. Många kunder kommer tillbaka efter några år när det är dags för en ny renovering och det är ju också positivt. – Målsättningen är att våra kunder ska vara nöjda och tycka att vi är prisvärda. Ofta kan vi lämna ett mer noggrant pris eftersom vi gör renoveringen som en totalentreprenad, förklarar Johnny som tycker att man aldrig ska snåla på ”fel saker”. – Vår erfarenhet gör att vi får ett stort förtroende hos kunderna och vi märker att de verkligen lyssnar när vi kommer med goda råd. TOMASBACKEN 1 WWW.FLUGEBY.COM

0383-192 55


REPORTAGE Eurosko

HAR EN BRED KUNDKRETS

Martina Danielsson är butikschef på Eurosko och tycker att skor är det roligaste som finns

E

urosko är Skandinaviens största skokoncern med över trehundra butiker i norden i form av Eurosko, Skokanonen, Shoeday och DNA. I Vetlanda har de funnits som Skokanonen sedan 2008 men uppgraderades till Eurosko 2014. Båda dessa varumärken ägs av samma Norska företag. Uppgraderingen till Eurosko innebar att sortimentet utökades med mer märkesskor, skinn- och komfortprodukter samtidigt som Skokanonens lågprissortiment fortfarande finns kvar. – Målet är att vi ska vara den bästa skoaffären i Vetlanda. Vi ska ha ett stort utbud och hög kvalitet så att kunderna väljer oss istället för att kanske åka till en annan stad för att handla. Vi vill att Vetlandaborna ska handla på hemmaplan helt enkelt, berättar Martina Danielsson. – Fördelen med att ligga på Brogårdsområdet är att de som kommer in i butiken ofta har bestämt sig för att handla när de kommer till oss. Dessutom har vi en stor butiksyta och ett stort lager så det skulle inte fungera att ligga placerade inne i centrum. Många kunder kommer från grannstäderna eller

passerar oss på väg någon annanstans och planerar in ett besök hos oss på vägen. Det nya sortimentet har gjort att butiken har breddat sin kundkrets. Med både klassiska skomodeller och skor till den mer modemedvetne försöker butiken vara så bred som möjligt. – Vi vänder oss till alla åldrar och till hela familjen, berättar Martina. Vår styrka är att alla kan hitta något de gillar här. Hit kan du komma och verkligen hitta rätt sko till rätt kvalitet för ändamålet. Utbudet är stort och vi har god kunskap om det vi säljer. Martina kommer ursprungligen från Kvillsfors och har jobbat med skor sedan butiken öppnade 2008. – Våra generösa öppettider, med öppet alla dagar i veckan, gör att jobbet tar mycket tid. Samtidigt är det roligt att jobba med skor. Det händer så mycket med sortimentet hela tiden och skiftet mellan årstiderna är det som är allra roligast, dels för att det kommer in nyheter dagligen och dels för att det alltid är extra mycket kunder i butiken då. Sedan har vi fått en helt annan kundkrets nu när vi har blivit Eurosko. Det är många nya kunder i butiken som vi inte känner sedan tidigare och det är väldigt kul, avslutar Martina.

VÄSTERLEDEN 60

0383-137 70

WWW.EUROSKO.SE

VETLANDA HANDEL 15


REPORTAGE Elgiganten

Thomas Nordlund på Elgiganten känner ett stort ansvar när det gäller att tillgodose kundernas behov

HELTÄCKANDE PÅ VITVAROR OCH ELEKTRONIK TILL HEMMET

Ä

nda sedan pappa Bernt startade en fotoateljé på Delfingatan 1960 har Thomas Nordlund funnits med i bilden. I början var han inte så intresserad av själva ateljén. Han ville sälja prylar och tyckte att det var mycket roligare. När han senare tog över verksamheten 1995 utvecklade han den och flyttade till Biblioteksgatan. – Jag började plocka in videokameror och datorer i fotobutiken och när vi flyttade till Biblioteksgatan fick vi även plats med TV och annat, berättar Thomas. – Jag insåg tidigt att externhandel var något som man mer eller mindre var tvungen att hoppa på och 2008 byggde vi Expertbutiken på Nydalaområdet. Idag är det svårt för vår bransch att ligga inne i centrum. Logistik, transporter, parkering till kunder och en stor butiksyta gör att det är i stort sett omöjligt, säger Thomas. När Expert som kedja inte klarade av konkurrensen öppnade sig möjligheten för Thomas att istället utveckla konceptet ytterligare och gå med i kedjan Elgiganten. – Omsättningen och sortimentet ökade direkt när vi

VETLANDA HANDEL 16

blev Elgiganten. Första året ökade vi omsättningen med tio miljoner kronor. Nu säljer vi även kök vilket gör oss heltäckande på vitvaror och elektronik till hemmet. Men omställningen har tagit sin tid. Det är en process att ställa om till ett nytt koncept och det är först nu som vi känner oss varma i kläderna. Elgiganten i Vetlanda har ett stort upptagningsområde på Höglandet och Thomas känner ett ansvar för att utveckla verksamheten och tillgodose kundernas önskemål och behov. – Det är mer pressande och ett betydligt högre tempo idag, fortsätter Thomas. Ibland är det svårt att hinna med. Vi får kampanjer varje vecka och vi får verkligen ligga i för att sätta oss in i allt. – Vi är ett helt annat företag nu om man jämför med det vi hade på Biblioteksgatan. Det börjar mer och mer likna en industri. Både Thomas son Johannes och hans dotter Josefina går i pappas fotspår och jobbar dessutom i butiken. – Jag red mycket förr och det har smittat av sig på Josefina och mitt intresse för jakt har smittat av sig på Johannes. Men min egen fritid är ofta svår att få till. Jag tycker fortfarande att det är jättekul att

fotografera, men hittar tyvärr alltför sällan tid till det och den lugn och ro jag behöver för att kunna njuta av det, avslutar Thomas med ett leende.

KOLVÄGEN 7 WWW.ELGIGANTEN.SE

0383-190 60


reklamfabriken i Vetlanda! Vi har sedan 1994 producerat skyltar, dekaler och fordonsdekor. Med tiden har vi vuxit och breddat vår produktion som nu även inkluderar storbildsprint, profilkläder, planprintning, fräsning, presentreklam och trycksaker. Eftersom vi erbjuder ett brett sortiment av reklamartiklar och tjänster hoppas vi kunna hjälpa er att förverkliga era idéer. Behöver du hjälp med visitkort, rollups eller banderoller? Eller funderar du på textiltryck, sommarpresenter eller kanske helfoliering av buss eller bil? Kom till oss så löser vi det! Varmt välkommen till Qubic Reklam - reklamfabriken i Vetlanda.

www.qubicreklam.se

Följ oss på facebook!

25%

på hundburar

Gäller t.o.m den 15 april 2015 med reservation för slutförsäljning. Ange kampanjkod 1610

VARD 10:00-19:00 LÖRD 10:00-16:00 SÖND 11:00-16:00 VÄSTERLEDEN 60, VETLANDA 0383-192 22 VETLANDA HANDEL 17


REPORTAGE Dina Försäkringar Sydost

Tony Johansson jobbar på Dina Försäkringar i Vetlanda och vill anpassa försäkringar efter kundernas behov

FÖRSÄKRINGSBOLAGET SOM VILL VARA PERSONLIGT

D finns

ina Försäkringar hette tidigare Sockenbolagen och har anor från slutet av 1700-talet. Idag är bolaget landets femte största försäkringsbolag och representerat över hela Sverige.

I februari 2006 antogs namnet Dina Försäkringar samtidigt som ett enhetligt grepp togs om framtida strategier. Tony Johansson har jobbat med försäkringar i snart tjogofem år och har haft Vetlanda som arbetsplats sedan Dina Försäkringar öppnade kontor här 2011. – Vi sysslar i dag med all typ av egendomsförsäkring och försöker verkligen att skapa kundanpassade försäkringar. Oavsett viken typ av försäkring du vill ha så ställer vi frågor för att undersöka behovet och teckna en försäkring som fungerar i praktiken och är skapad helt efter vad du behöver, förklarar Tony. – Vi har en mycket bra företagsförsäkring, men även VETLANDA HANDEL 18

villa-, hem- och bilförsäkring för privatpersoner. Det som sticker ut hos oss är att vi verkligen anpassar försäkringen efter dina behov. Att vara överförsäkrad är mycket vanligt. Ofta är du försäkrad genom din arbetsgivare, ditt fackförbund eller din bank och så givetvis via försäkringsbolaget, vilket är onödigt. Tony bor i Norrhult med sin familj och har aldrig haft några problem med att resa till jobbet. – På fritiden är jag mycket med familjen. Sommarstugan i Kolboda utanför Kalmar besöker vi så ofta vi kan, eller så umgås jag med vänner, spelar lite innebandy eller tränar. Resorna varje dag är inga problem. Jag har gått gymnasiet i Vetlanda så jag har alltid rest och ofta åt det här hållet. Produkterna som Dina Försäkringar erbjuder är inte på något sätt ovanliga eller skiljer så mycket mot andra försäkringsbolags produkter, tycker Tony. – Det knepiga är att vi säljer en produkt som kunden hoppas att de aldrig behöver använda. Händer, mot

förmodan, en oförutsedd skada så ska försäkringen ge rätt ersättning. Något Dina Försäkringar är relativt ensamma om är att erbjuda fullvärdesförsäkring inte bara på byggnader utan även lösegendom. – Hos oss får du ersättning för det verkliga värdet av din lösegendom. På det sättet kan du aldrig bli underförsäkrad. Det räcker med att du kommer ihåg vad du äger. Ta kort på eller filma dina saker, mest för att du ska komma ihåg vad du har eller hade, tipsar Tony avslutningsvis. Det handlar inte om att bevisa något för oss utan för att du själv ska kunna redogöra för vad som saknas.

STORGATAN 19 C WWW.DINA.SE

0383-76 30 63


VETLANDA HANDEL 19


REPORTAGE Hårverkstan

Helene Carlsson driver Hårverkstan och tycker att det bästa med jobbet är hantverket och att träffa alla människor

HÅRVERKSTAN MITT I CITY

O

m inte Helene Carlsson på Hårverkstan hade blivit frisör hade hon förmodligen blivit florist. Just hantverksyrket ligger henne varmt om hjärtat och det får gärna vara förknippat med att träffa många människor.

Helene startade verksamheten i en del av Friskvårdcenter 1994. Idag jobbar hon själv i salongen tillsammans med anställda Julia Hördegård samt Sara Pannwitz och Madeleine Nilsson som hyr var sin stol. Helene äger företaget, står för lokalen och viss del av förbrukningsvarorna. – Det är en bra uppgörelse för både mig och de som hyr. De flesta jobbar så idag även om vi på sätt och vis är konkurrenter. Men vi känner det inte så. Istället samarbetar vi och hjälper varandra med kunder vi inte hinner med eller om någon skulle bli sjuk exempelvis, berättar Helene. Idag ligger salongen på Delfingatan, ett läge som Helene tycker är bra. – Egentligen spelar platsen ingen roll, men vi säljer mycket hårvårdsprodukter och då är det bra att vi VETLANDA HANDEL 20

ligger där mycket folk rör sig. Helene upplever att kunderna är väldigt trogna och kommer tillbaka år efter år. Hon har jobbat som frisör i snart tjugofem år och har fortfarande kunder kvar sedan starten. – Det roliga är att träffa så många människor och få en liten pratstund medan jag klipper deras hår. Fast alla människor är inte lika lätta att prata med. Vissa säger knappast någonting under tiden de sitter här vilket kan vara skönt det också ibland. Jag kan känna igen en person genom att titta på håret när den sitter i frisörstolen. En del har kanske en virvel eller så sitter håret på ett visst sätt och när jag kommer till dessa punkter kommer jag ihåg vad vi pratade om förra gången den personen var här. Det är lite speciellt och kanske konstigt ibland, skrattar Helene. – Vi vill att kunderna ska tycka att det är skönt att komma till oss. Vi är som vi är och vill inte vara för uppstyrda utan mer lättsamma. Vi jobbar inte så hårt med trender och mode utan låter kunderna styra själva. Idag är modet dessutom mycket mer varierat och det finns inga klara direktiv på hur man

ska se ut i håret. Så var det kanske mer förr, när i stort sett alla barn skulle ha samma pottfrisyr, särskilt pojkar, avslutar Helene.

DELFINGATAN 4

0383-124 24


”DET ÄR DUMT ATT BETALA FÖR MYCKET”

Kolvägen 7

Vetlanda

VETLANDA HANDEL 21


VETLANDA HANDEL Information

VETLANDA HANDEL STYRELSE 2015 Styrelsen i föreningen Vetlanda Handel valdes på årsmötet i februari i år. Deras målsättning är att utveckla föreningen och stärka medlemmarnas ansikte utåt samt gemenskapen och tillhörigheten i föreningen. Kontakta styrelsen om ditt företag eller butik vill bli medlem i föreningen. Om du har förslag eller frågor kontakta oss på info@vetlandahandel.se

ANNA JACOBSSON

TORGNY PALMBERG

IDA ENGLUND

Ordföranden i föreningen som också jobbar som handelsutvecklare för Vetlanda Handel och som centrumledare i Gallerian i Vetlanda.

När Torgny inte jobbar med styrelseuppdrag äger och driver han bowlinghallen i Vetlanda.

Ida äger och driver butiken Fröken Funkis tillsammans med Tobias Jansson.

ORDFÖRANDE

LEDAMOT

LEDAMOT

STEFAN LUNDIN

ANNIKA ARNESON

STEFAN KRANTZ

MARTINA DANIELSSON

Stefan jobbar till vardags med medieproduktioner och äger och driver Teknik Kompaniet AB sedan tjugo år tillbaka.

När inte Annika jobbar med styrelseuppdrag i Vetlanda Handel jobbar och äger hon Life Hälsobutiken i Gallerian

Stefan är butikschef för Dressmann i Vetlanda till vardags när han inte verkar för Vetlanda Handel.

Vid sidan om ansvaret i styrelsen är Martina butikschef för Eurosko på Brogårdsområdet.

LEDAMOT

VETLANDA HANDEL 22

LEDAMOT

LEDAMOT

LEDAMOT


VETLANDA HANDEL Information

WHEELERS CRUISING FIRAR

En blivande tradition Tanken är att VetlandaFesten som i år arrangeras för första gången, ska bli en tradition som alltid ska arrangeras sista lördagen i maj och pågå från förmiddag och fram till midnatt. Tidpunkten är noga vald, så att arrangemanget inte ska kollidera vare sig med befintliga arrangemang i kommunen eller arrangemang i grannkommunerna.

W

MITT VETLANDA

foto: Rikard Olsson

heelers Crusing firar tio år 2015 och när evenemanget går av stapeln den 2 maj kommer gator och torg återigen att fyllas av spektakulära amerikanska bilar och dess ägare. Varje år samlas över tusen bilar för att delta i cruisingen på Vetlandas gator. Ung och gammal kommer för att se de fina nyputsade bilarna rulla fram i långsam t takt. a Wheelers Cruisingen startar kl. 18:00 och bäs beräknas pågå fram till kl. 21:00 men redan på eftermiddagen samlas bilarna på parkeringen utanför Sapa Arena för allmän beskådan. Arrangemanget är mycket viktigt ur många aspekter och inte minst för #kompisar handeln i Vetlanda. En enkätundersökning som gjordes under 2014 visar bland #gärdsgård annat att arrangemanget bidrar till handel med stora intäkter #getskägg från besökare och deltagare, något som gynnar hela vår handelsstad. Läs mer om arrangemanget på www.destinationvetlanda.se

VetlandaFesten är ett evenemang med fokus på att ge plats på scen åt lokala artister i alla åldrar och som extra dragplåster bokas också någon rikskänd artist som extra dragplåster. VetlandaFesten är också en möjlighet för det lokala föreningslivet att visa upp sig på olika sätt och det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan hitta på. Centrum kommer att vara avstängt från biltrafik men ingen entré tas av besökarna till området. VetlandaFesten ska vara en folkfest med aktiviteter i alla hörn och vrår och med torget som central plats för de stora publika evenemangen. Därmed stärker VetlandaFesten centrumlivet i Vetlanda. Läs mer om arrangemanget på www.destinationvetlanda.se

foto: Rikard Olsson

MITT bästa VETLANDA

Vad är VetlandaFesten för något?

#fotbollsgolf #ramkvilla #sjöutsikt

FOTOTÄVLING: MITT BÄSTA VETLANDA

T

MITT bästa VETLANDA #lyckorus #lastbilsflak #student

foto: Rikard Olsson

ycker du också att Vetlanda har mycket att erbjuda? Dela då med dig av dina bästa Vetlandabilder! Fram till den 20 april 2015 kan du tävla med dina bästa fotografier. Alla bidrag presenteras i Vetlanda centrum under Lions vårmarknad den 25 april, då allmänheten får rösta fram sina favoriter. De vinnande åtta bidragen kommer lagom till VetlandaFesten, den 30 maj, att pryda lyktstolparna på Stortorget i Vetlanda, där de kommer sitta under sommaren 2015. “Mitt bästa Vetlanda” är temat för tävlingen och tanken är att temat ska inspirera utan att begränsa. Fotografierna i storlek åttio gånger åttio centimeter ska pryda lyktstolparna på Stortorget från den 30 maj och under hela sommaren 2015. Förhoppningen är att det kommer bidrag från alla delar av kommunen, från alla årstider och ett plus är om det finns människor i olika åldrar och nationaliteter med på bilderna. Läs mer om tävlingen och dess kriterier på www.destinationvetlanda.se VETLANDA HANDEL 23


REPORTAGE Interflora Fresh Gretas Blommor

Terese Nyman värnar om det floristiska hantverket

TERESE FÖRVALTAR FARMOR GRETAS BLOMSTERARV

T

erese Nyman är tredje generationen som driver Gretas Blommor som hennes farmor Greta startade som den första blomsterbutiken i Vetlanda 1941. På den tiden fanns det mest blomsterträdgårdar i Vetlanda som drev upp sina egna snittblommor, men ingen blomsterbutik. Terese började jobba i butiken direkt efter avslutad utbildning och idag, 22 år senare, äger och driver hon verksamheten ensam tillsammans med sina anställda. – Vi är en blomsterbutik som värnar om det floristiska hantverket. Skapandet med blommor är centralt och vi försöker följa med trenderna i hantverket, men även ha ett brett bassortiment. Att finnas med i kedjan Interflora Fresh innebär många fördelar som exempelvis utbildningar. – Vi får utbildningar och kurser via Interflora och

VETLANDA HANDEL 24

kunskaperna vill vi förmedla vidare till kunderna. Vi försöker att inspirera med fräscha fina blommor och skapa en lyxig känsla. Det är mycket trender och mode i branschen. Men detta är väldigt olika och skiljer sig mellan olika kommuner. En trend i Vetlanda kan bli väldigt lokal och det gäller att ha magkänsla för vad som kommer att funka eller inte. – Bland Interflora Fresh sjuttio butiker i Sverige ligger vi topp fem. Invånarna i Vetlanda handlar mer blommor per capita än i andra kommuner. Det är säkert något vi har byggt upp under lång tid i generationer. Intresset för att arrangera själv ökar också. Idag är det jättestort i och med spridningen i sociala medier och alla inredningsprogram på teve, förklarar Terese. – Det roligaste med blommor är variationen. Vi får leveranser flera gånger i veckan och sortimentet är hela tiden beroende på vilken årstid det är.

Arbetet är kreativt och det är spännande att hitta sådant som kunderna tycker om. Det mest underbara med yrket är att möta alla nöjda kunder och få bekräftelsen att de fått det de önskade och kanske lite till oavsett sammanhang, från brölloptill begravningsblommor. Idag fokuserar Terese på att organisera det dagliga arbetet och att leda sina nio anställda. – Det är en utmaning att äga verksamheten själv. Det ger mig inspiration, arbetsglädje och motivation i det dagliga arbetet. Vi är ett bra team här som stöttar och berömmer varandra och när jag ser glädjen hos personalen, när allt funkar och jag känner den goda stämningen är det härligt. Vi ska vi finnas kvar i evighet, avslutar Terese med ett skratt. STORGATAN 3 B WWW.INTERFLORA.SE

0383-106 84


PÅ PHONE HOUSE HAR VI

ALLA ABONNEMANG

PÅ ETT STÄLLE os oss kan du alltid hitta de senaste telefonerna och tillbehören. Tack vare att vi har alla operatörer kan vi vända, vrida och jämföra de bästa alternativen för just dig. Titta på våra enkla men kraftfulla verktyg på webben eller kom in i någon av våra 100 butiker, så ser vi till att du får det bästa och mest prisvärda abonnemanget för dig och din familj. Välkommen till Phone House Vetlanda!

H

Vitalagatan 4D | Telefon: 038 35 66 002 | Öppettider: Vardagar 10-19, Lördag 10-15

Vi säljer förnyelse av boendets alla ytor. Badrum Golv Färg Tapeter Kakel

Städ

Du vet väl om att du kan boka en fasadexpert eller en inredningsrådgivare?

Heminredning

0383-10791

VETLANDA VETLANDA HANDEL 25


REPORTAGE Kicks

Diana Bergqvist har många favoriter bland alla Kicks märken

KUNDEN SKA ALLTID FÅ EN LUSTFYLLD UPPLEVELSE

D

iana Bergqvist kommer ursprungligen från Göteborg och älskar utmaningar. Därför gjorde hon värnplikten som bevakningssoldat på Livgardet i Stockholm och det var där hon träffade sin sambo Peter. Idag är hon butikschef på Kicks, som är en skönhetsbutik som erbjuder produkter från stora kända märken och är ledande på skönhetsvård. – Behovet av rådgivning är stor för de flesta kunder. Även om du har bra koll så är det avgörande att du köper rätt produkter som passar just dig. Alla har olika typ av hud och det gäller att ta reda på vad som passar dig bäst. Använder du produkter som inte är anpassade efter ditt behov kan du få en torr eller fet hud eller till och med reaktioner. Nu har vi en scanner som mäter av din exakta färgkod i huden för att du ska använda rätt färger på foundations och krämer, förklarar Diana. – Jag har många favoriter bland alla våra fina märken och detta är ett jätteroligt jobb där jag får

VETLANDA HANDEL 26

chansen att inspirera andra. Kicks utbildar sina kunder och ger dem råd om hur man använder produkterna för att nå bästa resultat. Dessutom har kedjan nyligen lanserat ett eget märke. – Det är helt unikt och ett väldigt bra märke till bra pris som har fungerat jättebra. Många kunder frågar efter produkter som är parabenfria och utan parfym, vilket gör att jag stolt kan rekommendera oss, berättar Diana, som tror att just bredden är den stora styrkan med Kicks. – Vi har ett väldigt brett sortiment men tyvärr får inte alla märken plats i vår butik. Därför kan man nu köpa alla produkter som finns på Kicks hemsida med hjälp av vår iPad i butiken och få det hemskickat eller levererat till vår butik. – Vi vill att våra kunder ska ha en lustfylld upplevelse när de kommer in till oss. De ska känna att vi är ledande med alla nyheter inom doft och makeup och att det är roligt att handla hos oss. Det roligaste är responsen vi får när kunderna är nöjda med våra produkter och det vi har rekommenderat.

Fördelen med att jobba i Vetlanda är att det blir mer personligt än i andra större städer. Kunderna känner oss som jobbar här och tilltalar oss vid förnamn när de kommer in i butiken, vilket är härligt, avslutar Diana.

KVARNGATAN 2 WWW.KICKS.SE

0383-190 40


Premiär

Premiär för vårt nya fantastiska stenugns bakade brödsortiment. Bakat från grunden BRIDGE 99:– STRAW 99:– med vår egen surdeg, helt fri från askorbinsyra med mjöl från Ramlösa kvarn.

BÄDDMADRASS LOKALPRODUCERAT OCH BEN INGÅR! BÄDDMADRASS OCH BEN INGÅR!

BÄDDMADRASS OCH BEN INGÅR!

DUPION 199:– Ord. pris 249:– NALA 229:–

SPARA

4.370:-

SPARA

4.370:-

RELAX Fåtölj & fotpall

16.990:–

at

ORD. PRIS 20.990:–

BALDER CONTINENTAL Inkl. Supersoft bäddmadrass och Tor 10 ben. 180 x 200 cm. Förr 14.360:-. NU 9.990:-

BALDER CONTINENTAL Inkl. Supersoft bäddmadrass och Tor 10 ben. 180 x 200 cm. Förr 14.360:-. NU 9.990:-

www.vikingbeds.se

RELAX Fåtölj & fotpall B 61 cm, H 110 cm. Grått fårskinn, ull och läder. Glide/gungfunktion.

” VETLANDA HANDEL 27

Ä A be ty


REPORTAGE Konditori Cecil

Anna Ekelöf tycker det är roligt att det är så många olika kategorier av gäster som besöker konditoriet

DET ANRIKA KONDITORIET

N

är Anna Ekelöf gick i skolan var det inte riktigt meningen att hon skulle jobba på konditori. Istället utbildade hon sig till lärare och jobbade många år på Mogärdeskolan. Eftersom maken Pierre jobbade på Konditori Cecil började hon hjälpa till vid behov. – Timmarna på Cecil blev fler och fler och till slut var jag tvungen att välja. Det blev för mycket att ha två jobb helt enkelt. Då valde jag Cecil och det har jag aldrig någonsin ångrat, berättar Anna. 1926 startade Adolf Wiktorin Konditori Cecil och sedan 1959 ägs det av familjen Ekelöf. Idag är det tredje generationen i form av Pierre och Anna som driver verksamheten. – Vår styrka är att vi har ett så brett utbud, berättar Anna som inte kan peka ut det som säljer bäst. Istället förändras sortimentet under dagen. På förmiddagen säljs det mackor, bullar och wienerbröd. Sedan kommer Napoleonbakelser och på kvällarna säljer pajer i alla dess former bäst. – Vi försöker hänga med, vara med i utvecklingen och

VETLANDA HANDEL 28

följa trender. Det gäller att göra en bra mix av gamla hederliga bakverk och nya trender. Vi märker att ungdomar är hetare på nya grejer, men ibland kan vi vara alldeles för tidiga med grejer som funkar i andra delar av världen. Ofta får vi vänta något år eller två innan vi kan sälja det hos oss. Allt som säljs på Cecil bakar de själva. Inga halvfabrikat används och kvalitet är något de värnar om. – Många säger att vi ska hitta en unik kundkrets, men det håller inte jag med om. Jag gillar bredden. Kunderna skiljer sig under dagen och det bevisas också av variationen på försäljningen över dagen. Många pensionärer kommer på morgonen, sedan kommer daglediga och så avslutas dagen med ungdomarna på kvällen, förklarar Anna. Energin hämtar hon i träning och att hjälpa till att sköta dotterns häst. Att umgås med vänner är också något som bryter av vardagen. Gå ut och gå, eller bara prata med varandra i telefon för att rensa huvudet ibland. – Vi har en fantastisk personal som är ansvarsfull och förstår värdet av att vara det. Vi är verkligen ett team som jobbar för varandra och det behövs

när man är ett litet företag där alla jobbar så nära varandra. Alla måste vara med på arbetssätten och hur vi ska göra, avslutar Anna.

DELFINGATAN 2 WWW.KONDITORICECIL.SE

0383-103 45


REPORTAGE Lloyds Apotek

MED FOKUS PÅ RECEPTFRIA HUDPRODUKTER

C

aroline Henriksson är apotekschef på Lloyds Apotek och har alltid velat jobba med något naturvetenskapligt och gärna med människor. När hon utbildade sig till apotekare i Göteborg räknade hon inte med att hitta sitt drömjobb i sin hemstad Vetlanda. – Att komma hem och jobba har jag aldrig ångrat. Jag trivs oerhört bra och jag tror att det skönt även för kunderna att det är kända lokala ansikten som jobbar här. Lloyds Apotek var det andra apoteket i Vetlanda och det första som startade efter avregleringen 2010, då apoteksmonopolet släpptes fritt. – Hos oss kan du göra samma ärenden som på alla andra apotek, men vi har fokus på receptfria hudprodukter. Vi har en hudanalysmaskin som gör att vi kan kolla huden för att lättare se vilka produkter du ska använda. Vi mäter hud och färg för att kunna ge kunden det som passar den bäst, berättar Caroline, som tycker att kunderna i allmänhet är väldigt medvetna och pålästa och särskilt när det gäller hudvård. De vill veta vad produkterna innehåller och är mer upplysta helt enkelt. – Vår styrka är att vi brinner väldigt mycket för och hela tiden jobbar aktivt med personlig kundservice. Vi vill hitta helhetslösningar för kunden och ger oss inte förrän den är helt nöjd. Vi rör oss hela tiden mellan receptdisken och hyllorna i butiken för att ge kunden den service de vill ha, förklarar Caroline, som tycker att det är positivt att finnas i en Galleria.

Caroline Henriksson vill gärna att Lloyds Apotek ska sticka ut från mängden

Hudanalys talar om vilka produkter som passar dig – Vi blir lite mer som ett shoppingapotek, där folk kommer in spontant. Men vi har även en stabil kundkrets som kommer med sina recept eller handlar annat. Vi följer Gallerians öppettider vilket gör att vi skiljer oss lite mot övriga apotek med längre öppettider på lördagar till exempel. Caroline tror att det är bra att sticka ut lite för att inte bli en i mängden. – Vi har fokus på många områden men en sak som skiljer oss mot andra är att du kan boka tid för konsultation hos oss för att hinna gå lite mer på djupet när det handlar om egenvårdsprodukterna. – Det är viktigt för oss att vara lättillgängliga. En sak som många uppskattar är att när du ringer till oss så kommer du inte till en växel i en annan stad utan direkt till oss här i apoteket, avslutar Caroline.

KVARNGATAN 2

0383-55 83 90

WWW.DOCMORRIS.SE

VETLANDA HANDEL 29


REPORTAGE Lundahls Lås

Magnus Lundahl har på egen hand kommit underfund med hantverket som krävs för att vara låssmed

SÄKERHETEN FRAMFÖR ALLT

L

undahls Lås är Vetlandas enda låssmed med service och installation av lås och passersystem för i stort sett alla verksamheter och privatpersoner. Dessutom har de en butik med ett brett utbud av dörrhandtag, nyckeltillbehör och säkerhetsskåp. Magnus Lundahl har jobbat i företaget i över tjugofem år och har lärt sig yrket via livets hårda skola. – Givetvis får man utbildning på leverantörernas sortiment och hur deras produkter fungerar. Men hantverket har jag fått komma underfund med själv. Att hitta en färdigutbildad låssmed är nästan omöjligt. Det handlar om att lära sig själv och ha en envishet och en vilja att göra detta. – Vi vill utvecklas i takt med marknaden och försöker anpassa oss efter våra kunders behov och vara en professionell leverantör i vår nisch. De huvudsakliga uppdragen idag består av service och installation av dörrstängare, dörrautomatiker och passersystem. Utvecklingen av elektriska lås till villor är stor även om de gamla mekaniska systemen kommer att vara kvar länge till. VETLANDA HANDEL 30

– Fördelarna med de elektroniska systemen är att du kan övervaka ditt hem eller företag på ett annat sätt och att det inte finns några nycklar att tappa bort, säger Magnus som aldrig har ångrat sitt yrkesval. – Arbetet är kul men stressigt och det som kan vara jobbigt är planeringen. Vi är helt kundstyrda och dagens uppdrag beror mycket på vad som händer hos kunderna. Ofta ringer de om akuta problem som kan ta mer eller mindre tid i anspråk att lösa. Det gäller att aldrig lova mer än vi kan hålla. Exempelvis så måste akuta fall alltid gå före planerade installationer vilket kan försvåra planeringen. Samtidigt är det också det som gör jobbet så roligt. Det blir aldrig monotont och tråkigt eftersom uppdragen och platserna varierar hela tiden. Magnus tycker att kunderna i allmänhet har blivit mer medvetna när det gäller säkerhet och lås, men det gäller långt ifrån alla. Det finns många brister, speciellt när det gäller privata bostäder. – Idag är allting mycket säkrare än förr, berättar Magnus, men ofta upptäcker kunderna brister först i samband med ett inbrott. Fönsterdörrar är ett

lysande exempel på dålig säkerhet med bristfälliga lås. Ett råd är att begränsa möjligheten att öppna dörrar för att försvåra så mycket det går för inbrottstjuvarna samt att välja lås eller låssystem med hög kvalitet, avslutar Magnus.

INDUSTRIGATAN 10 WWW.LUNDAHLSLAS.SE

0383-101 50


RADIOSHOW OFF AIR MED LISA

SYRÉN OCH PEJE JOHANSSON.

VI BLANDAR FRÅGESPORT, ÖNSKELÅTAR OCH ALLSÅNGER. TILL DETTA BJUDER VI IN STÅUPPAREN, TV-PROGRAMLEDAREN OCH INTE MINST MUSIKERN

THOMAS JÄRVHEDEN.

WITHALASALEN DEN 29 MAJ, KL. 19.30. BILJETTER KÖPER DU PÅ VETLANDA TURISTBYRÅ FÖR 250 KRONOR + SERVICEAVGIFT. vetlanda.se/vetlandafesten

Arrangör: Vetlanda kommun

Madde Sara

Tillbaka igen!

reklamfabriken i Vetlanda

Helene

Julia

Vi har sedan 1994 producerat skyltar, dekaler och fordonsdekor. Med tiden har vi vuxit och breddat vår produktion som nu inkluderar storbildsprint, profilkläder, planprintning, fräsning, presentreklam och trycksaker. Eftersom vi erbjuder ett brett sortiment av reklamartiklar och tjänster hoppas vi kunna hjälpa er att förverkliga era idéer. Behöver du hjälp med visitkort, rollups eller banderoller? Eller funderar du på textiltryck, sommarpresenter eller kanske helfoliering av buss eller bil? Kom till oss så löser vi det! Varmt välkommen till Qubic Reklam - reklamfabriken i Vetlanda.

Vi stödjer Missing People Sweden

Tel. 0383-124 24 Följ oss på Facebook

www.qubicreklam.se

Följ oss p facebook

VETLANDA HANDEL 31


REPORTAGE McDonalds

Jenny Gustafsson trivs jättebra med jobbet som restaurangchef på McDonald´s. Här tillsammans med Leonora Halitaj som ansvarar för schemaläggningen

HAR GÄSTER DYGNET RUNT

K

onceptet McDonald´s behöver ingen närmare presentation. Varumärket är vida känt över hela världen och i Vetlanda har restaurangkedjan sedan ett halvår tillbaka öppet dygnet runt. Jenny Gustafsson började extraknäcka på McDonald´s under sin gymnasietid för åtta år sedan. Den personliga utvecklingen gick framåt till att bli skiftledare och göra arbetsscheman innan hon blev erbjuden jobbet som restaurangchef. – Jag trivs jättebra med jobbet. Det är roligt att utbilda och coacha medarbetarna för att driva försäljningen framåt. Jag gillar snabba tempoväxlingar och när det är mycket att göra. Vi har själva valt att ha en hög omsättning på medarbetarna. Eftersom vi jobbar mycket med ungdomar blir det ju så och då kan vi aldrig sluta att anställa ny personal, förklarar Jenny. – Vi måste anställa ett antal nya medarbetare varje månad för att få en bra grund att stå på när högsäsongen kommer. I dagsläget har vi drygt femtio anställda som varierar i arbetstid från varannan helg upp till heltid. VETLANDA HANDEL 32

Det är alltid mycket folk i restaurangen, men Jenny berättar att de tydligt märker av händelser som lokala eller regionala arrangemang och högtider som midsommar och påsk. Då ökar trycket. – Det kommer gäster dygnet runt även om det är lite lugnare runt halv fem på morgonen, berättar Jenny. Försäljningen på helgnätterna har förlängts och nu vet våra gäster att vi har öppet hela tiden och behöver inte skynda sig att komma innan vi stänger vid två på natten som vi gjorde tidigare. Många människor jobbar dessutom skift eller natt och frukosten som vi serverar mellan sex och tio på morgonen har också ökat. – Vår absolut bästa dag är när det är cruising i Vetlanda. Då är det tryck hela tiden. En del kommer via McDriven och beställer femtio cheeseburgare i taget, skrattar Jenny. – Vi jobbar ständigt med att utbilda personalen och att följa upp bristande rutiner för att kunna leverera bra kvalitet och service i en ren och trivsam miljö. – Målsättningen är att gästerna ska få sin mat så fort det bara går när man beställer hos oss. Alla gör alltid sitt bästa och vi försöker hela tiden minska väntetiden.

McDonald´s är medlem i Vetlanda Handel vilket Jenny tycker är självklart. – Vi bidrar ju till handeln i Vetlanda precis som alla andra och vill finnas med som en del av det lokala näringslivet.

LASARETTSGATAN 68 WWW.MCDONALDS.SE

0383-193 21


GE BORT VETLANDAS BÄSTA PRESENT Den bästa presenten du kan ge bort är ett presentkort hos Vetlanda Handel. Nedan ser du vilka butiker som säljer respektive löser in presentkorten som finns i valörerna 100 och 200 kronor. Finessen med presentkorten från Vetlanda Handel är att alla inblandade är vinnare. Den som köper presentkortet får ge bort en fin present, den som får presentkortet kan handla vad som helst i en mängd butiker och pengarna stannar i Vetlanda Handels butiker vilket givetvis gynnar hela Vetlanda. Många företag har också upptäckt fördelen att ge bort Vetlanda Handels presentkort som sommar- eller julgåva. Enkelt, smart och uppskattat.

Butiker som säljer presentkort Elgiganten Interflora Fresh Gretas Blommor MAXI ICA Stormarknad

Specsavers Turistbyrån

Hos följande företag/butiker kan presentkorten lösas in Apoteket Lejonet Babyproffsen Björns Bokhandel B.Young BQ Travel /Vetlanda Resebyrå Centrumgrillen Colorama Djurens Värld Dressmann EM Holsby Möbler Establo Clothes & Shoes Establo Woman Elgiganten Flugeby Golv Fröken Funkis Gina Tricot Glitter Guld City Helhetshälsan Hårkompaniet Hårverkstan Interflora Fresh Intersport Lilla Butiken Lindahls Urmakeri Lloyds Apotek Lundahls Lås Life Hälsobutik

MAXI ICA Stormarknad McDonalds Mc-Guiden Mini Nail Nymans skor Oskars Konditori Parfymeriet Vetlanda Phone House Kicks Konditori Cecil Konditori Stjärnan KappAhl Kontorsspecial Sandströms Specsavers Svedboms Team Sportia The Old Barn Corner Vero Moda Vetlanda Bowling Vetlanda Friskvårdscenter Vetlanda Golfklubb Vetlanda Workshop Väskan Växtkraft Vetlanda XL-Bygg

Med reservation för eventuella ändringar. Vänliga hälsningar Vetlanda Handel.

FOTOTÄVLING:

MITT bästa VETLANDA

Tycker du också att Vetlanda har mycket att erbjuda? Dela med dig av dina bästa Vetlanda-bilder! Maila dina bidrag (max tre) till cecilia@tillvaxtvetlanda.se Allmänheten röstar fram åtta vinnare som får sina foton presenterade på Stortorget under sommaren 2015.

Se & rösta på bidragen i Vetlanda centrum 25 april

Läs mer om fototävlingen på destinationvetlanda.se

VETLANDA HANDEL 33


REPORTAGE BQ Travel/Vetlanda Resebyrå

Lena Franson kan inte tänka sig något bättre jobb än det hon har idag

RESEBYRÅN SOM STICKER UT

L

ena Franson har jobbat med resor sedan åttiotalet och sedan 1994 äger hon sin egen resebyrå som är helt fristående, vilket idag är ganska unikt. BQ Travel/ Vetlanda Resebyrå erbjuder affärs-, privat- och gruppresor och är både arrangör och resebyrå utan att tillhöra någon stor kedja. Detta ger företaget frihet att välja bland hela utbudet av charterbolag, hotell, flyg- och bussbolag. – Vi vill att våra kunder ska känna sig riktigt välkomna, sedda och hörda när de kommer till oss, berättar Lena. De ska känna sig trygga och veta att de har någon att vända sig till under hela processen både före, under och efter resan. Varför göra det själv, när priset oftast är det samma när du kommer till oss. Dessutom kan vi med vår långa erfarenhet inom resebranschen, ge tips och råd både om resmålet och olika boenden, som gör att det absolut är värt att låta oss hjälpa dig. Att boka en charterresa hos oss kostar inget extra alls, förklarar Lena. Många gånger kan vi till och med hitta bättre alternativ och till lägre pris. – En gång var det två familjer som skulle åka tillsammans på en resa. Den ena familjen ville ha hjälp av oss, medan den andra absolut ville boka själva. Det slutade med att det blev billigare för den familj

VETLANDA HANDEL 34

som vi bokade resan åt och det kändes naturligtvis jättebra. – Det som sticker ut är resor som vi ordnar själva eller tillsammans någon annan arrangör. Sydafrika, Vietnam, Svalbard eller Cuba är exempel på lite mer ovanliga resmål. Då träffas resenärerna redan före avresan på informationsmöten, där vi går igenom resan och tar upp praktiska frågor. Vi har dessutom med en färdledare från oss på hela resan, vilket brukar vara mycket uppskattat av våra resenärer, eftersom det ger en extra trygghet exempelvis vid flygbyten på stora flygplatser. Själv reser Lena en hel del, mestadels i tjänsten som reseledare och Skottland är ett av favoritmålen. – Naturen är fantastiskt vacker, skottarna är härliga människor och man känner sig verkligen hemma där. Även Sydafrika hör till favoriterna numera och i januari genomfördes den åttonde resan dit med en BQ Travelgrupp. Vi har faktiskt redan fått in några bokningar på 2016 års resa, berättar Lena. För den årliga personliga semestern på två veckor har det oftast blivit Thailand för Lenas del. Då är det bara avkoppling med sol och bad som gäller. – Att resa är det roligaste som finns. Jag kan inte tänka mig något annat jobb än det jag har och kommer troligen att hålla på med detta tills de får bära mig nerför trappan, skrattar Lena.

BROGÅRDSGATAN WWW.VETLANDARESEBYRA.SE

0383-191 50


REPORTAGE Växtkraft Vetlanda

VÄXTER FÖR TRÄDGÅRD OCH HEM I ALLA DESS FORMER

M

onica och Lasse Florén drev Sälleryds Gardencenter när de fick frågan om de ville bygga en ny lokal och öppna på Nydalaområdet. Utan att tveka drog de igång planerna och när verksamheten öppnade 2007 hade de även hunnit byta namn till Växtkraft Vetlanda. Idag är det växter både till trädgård och hem som gäller med trädgårdsväxter, krukväxter och snittblommor i sortimentet. – Det blev en lyckad satsning även om det tog tid att bygga upp verksamheten. Eftersom vi är helt egna så finns det ingen kedja som kan stötta en sådan satsning från start utan hela investeringen fick vi stå för själva, berättar Lasse och fortsätter med att konstatera att Växtkraft Vetlanda är det största fristående trädgårdscentret på Höglandet. – Det som skiljer oss från blomsterbutiker är att vi har trädgårdssidan också och att vi nu även breddat oss på inredning och belysning, berättar Monica. – När det gäller sortimentet så styr kunderna vad vi köper in. Vi försöker kanske inte vara den mest exklusiva butiken men inte heller den billigaste. Vi köper in det som vi märker att våra kunder vill ha och frågar efter. Men givetvis finns det produkter i alla segment, något för alla. På växtsidan ökar de lite dyrare växterna för att kunderna inte vill vänta på att de ska växa upp. De vill ha det färdigt med en gång och när växterna

Lasse och Monika Florén vågade satsa och idag blomstrar verksamheten är odlade så många fler år, tillbakaklippta och välskötta blir kostnaden också högre. Lasse och Monica tror att styrkan med Växtkraft är det breda utbudet och personalens höga kunskapsnivå. De är alla utbildade inom olika områden och jobbar kontinuerligt med fortbildning och inspiration för att stärka både personalen och sig själva. – Sedan har vi generösa öppettider och just att ha öppet på söndagar är något som många uppskattar. – Vi kan lika gärna ha öppet så mycket som möjligt eftersom vi ändå måste vara här och ta hand om alla växter. Vi stänger fem dagar om året, resten är vi på plats, säger Lasse, som inte har några fritidsproblem. För att koppla av åker de ofta på mässor, något som både Lasse och Monica upplever som avkopplande. – Vi träffar leverantörer, pratar med folk och på kvällen äter man något gott. Sen hjälper den nyinköpta sommarstugan också till. Den är ju ett projekt som gör att det blir tvunget att koppla av och tänka på annat, avslutar Lasse. KOLVÄGEN 15

0383-300 80

WWW.VAXTKRAFTVETLANDA.SE

VETLANDA HANDEL 35


REPORTAGE EM Holsby Möbler

Bengt Hesslekrans tycker att det är roligt att hjälpa kunderna att förändra sina hem

HEMINREDNING OCH MÖBLER

S

ättet kunderna handlar möbler på har förändrats genom åren. Förr köpte de nygifta en möblering till ett helt boende när de flyttade ihop. Idag koncentreras köpen till de tyngre delarna, som exempelvis en soffa, som man sedan kompletterar över tid med mindre möbler och accessoarer som kanske skiftar efter årstider. Bengt Hesslekrans på EM Holsby Möbler har jobbat i branschen sedan 1982 och tycker att kundkontakten är det roligaste med jobbet. Att träffa alla kunder som kommer in i butiken, få möjlighet att hjälpa till att förändra deras hem och se dem nöjda efter leverans är underbart. – Idag är det lika mycket heminredning som möbler det handlar om. Vi säljer mycket textilier, kuddar och accessoarer men givetvis är möbler det primära. Vi har kvalitet som de flesta har råd med och riktar oss till medelsvensson men försöker också att tillgodose andra kundsegment, berättar Bengt som tycker att allting är väldigt personligt i Vetlanda. – Det gäller att uppfylla förhoppningar och förväntningar som kunden har och helst mer ändå. Att köpa en soffa är en investering. För oss är femtusen

VETLANDA HANDEL 36

kronor för en soffa ett relativt lågt pris men vi får inte glömma att det är en stor investering för kunden och då vill de ha så god kvalitet som möjligt för pengarna. Dock kan det vara svårt att förmedla skillnader på soffor med lägre eller högre pris. Eftersom vi tillhör EM så finns i stort sett hela deras katalogen även i butiken. Dessutom går det numer även att beställa på webben och hämta möblerna i den butiken som ligger geografiskt närmast. Detta gör att lagerhållningen framöver kommer att förändras. – Utställningsytan i butiken kanske minskar eftersom webben finns som komplement, medan lagerytan ökar. Vi får renodla vårt sortiment lite och jobba med dessa två kanaler, webben och utställningen, för att nå ut med vårt budskap. Kunderna kommer i huvudsak från Vetlanda, Sävsjö, Eksjö, Hultsfred och Uppvidinge och givetvis styr trender och mode. Men försäljningen till medelsvensson förändras inte så mycket enligt Bengt. – Det svåra för oss är att bestämma hur långt vi ska gå när det gäller trender. Vi har ju trots allt ett begränsat kundunderlag och tar vi då in en smal nisch så måste vi veta att vi har kunderna för det.

LÖVHAGSVÄGEN 1 WWW.EM.COM

0383-121 20


Nu är vårens nyheter här!

Hudvårdsalongen har öppnat. Välkommen att boka tid hos vår auktoriserade hudterapeut

ALLT FÖR KONTORET! ÖPPET: MÅNDAG-FREDAG 8:00-18:00

Nu är det rätt tillfälle att

SE ÖVER DIN MASKINPARK Vi har ett brett utbud av skrivare. Från små och smarta för hemmabruk till större och mer avancerade för kontor och arbetsplatser av alla storlekar. Välkommen in så hjälper vi dig att hitta rätt maskin för dina behov!

MFCJ5720DW

MFC-L8650CDW

Brother. Business Smart. Allt-i-ett färgskrivare och fax med bläckstråleteknik för upp till A3.

Brother. Snabb allt-i-ett färgskrivare med Wi-Fi. Ord pris: 7.190:- inkl moms

Ord.pris: 2.890:- inkl moms

NU

2.499:-

NU

4.999:-

(3.999:- exkl. moms)

(1.999:- exkl. moms)

Erbj. gäller t o m 30/6 2015

Kontorsspecial är en stor leverantör av kontorsmaterial. Vi säljer och servar kontorsmaskiner som kopiatorer och faxar. Vi förser företag med kvalificerade IT-tjänster inom infrastruktur och affärssystem. Vi inreder kontor och offentlig miljö. Vi tillhandahåller även effektiva städ- och hygienprodukter.

WWW.KONTORSSPECIAL.SE VETLANDA HANDEL 37


INTERVJU Pierre Ekelöf

EN MÄSTARE I CHOKLAD Pierre Ekelöf har levt med Konditori Cecil sedan han föddes. Med sina spetskunskaper har han utvecklats till en av Sveriges bästa konditorer och siktar nu på guld tillsammans med det Svenska Kocklandslaget i OS i Tyskland 2016. Text: Stefan Lundin

VETLANDA HANDEL 38

Foto: Patric Svensson


R

edan som liten grabb var Pierre väldigt intresserad av det som hände på Konditori Cecil och ville tidigt följa med pappa till jobbet för att få vara med. Det var ofta tidig otta och efter någon timma slocknade han på en filt i något hörn.

Under skoltiden slocknade även intresset för konditoriet och istället stakade Pierre ut vägen för att bli bankman. – Under gymnasietiden fanns det inget intresse alls för det som pappa och farfar höll på med. Jag har levt i familjeföretaget i tre generationer och förr pratades det aldrig om något annat, så det kanske inte var så konstigt att intresset svalnade. Men när farfar blev sjuk samtidigt som mamma och pappa var på semester var jag tvungen att rycka in. Jag märkte att jag hade koll på grejerna och då tror jag att det såddes ett litet frö. – Jag jobbade mest i butiken på den tiden men när en bagare gick i pension fick jag chansen att flytta in i bageriet. Jag började gå en massa kurser och spetsutbildningar, främst inom choklad som jag fastnade för väldigt tidigt. Jag hittade allt som är ganska smalt och udda egentligen. Sådant man inte gör varje dag och nästan aldrig använder. Men det lockade mig på något sätt. – Sedan anmälde pappa mig till tårt-SM. Tävlingen gick jättebra och jag vann vilket gjorde att Jan Hedh, som är en konditorguru med enorma kunskaper, tog mig under sina vingar. Honom fick jag följa några år och han tog med mig till en massa ställen och olika tävlingar. När Anna och jag fick barn blev jag tvungen att minska ner på tävlandet eftersom det tog för mycket tid. – Då blev det istället fullt fokus på Cecil och hur vi skulle forma verksamheten. Vi ville hitta något som utmärkte oss och det var då vi byggde en Coffee Shop för att få ett trendställe liksom. Detta var populärt vid den tiden. De ploppade upp lite här och var och vi vill vara med på det tåget. En Coffee Shop har mer fokus på kaffet och kaffedrinkar av alla möjliga slag. Sedan kompletterade vi detta med ganska stora bakverk, som muffins och kanelbullar. Vi gjorde en egen ingång och drev detta i tio år men det var väldigt personalkrävande, kostade mycket att hålla igång och samtidigt blev vårt huvudcafé slitet. Så vi var tvungna att ta ett nytt beslut och bestämde oss för att skrota Coffee Shopen och lägga tillbaka alltihop i ett gemensamt café. För två år sedan fick Pierre en förfrågan om att ingå i det Svenska Kocklandslaget. Dock hade han sin tidigare tävlingsperiod i friskt minne med allt vad det innebar och sonens satsning på utförsåkning och skidgymnasium, där Pierre var mycket involverad, gjorde att tillfället inte var rätt. Dock lämnade han en dörr öppen och bad om en ny chans lite längre fram. När nästa samtal kom var han mer mottaglig och anslöt till laget i maj 2014. – Egentligen ansöker man för att få vara med i Kocklandslaget. Man får genomgå en massa tester där de bland annat kontrollerar din fysik och ditt psyke, för att se om du klarar av hårt arbete under press. Men jag fick förmånen att bli uppringd och erbjuden en plats direkt. Det kan ha att göra

med att vi är ganska få konditorer i Sverige som har det som krävs. – Jag är en tävlingsmänniska och vill alltid vara bäst, även om jag numera kan spela ett familjespel utan att bryta ihop vid förlust. Men i mitt yrke, som jag känner att jag behärskar, vill jag vara duktig. Jag blir förbannad när jag ser andra ta genvägar. Många konditorer i landet skulle kunna behärska det jag håller på med men de tar genvägar och det tycker jag inte om. – När jag hoppade på Kocklandslaget i maj skulle jag göra dekorerna till desserterna på VM. Vi hade lite problem med vår chokladskulptur och i början av juli fick jag frågan vilka möjligheter jag hade att börja på en ny skulptur. Tiden var knapp, vi hade fjorton veckor till VM och jag behövde folk som hjälpte mig både i laget och utifrån. Vi var tvungna att sätta en ny skulptur direkt. Normalt sett har

Fullt fokus krävs när Pierre Ekelöf skapar en avancerad skulptur i choklad man kanske två år på sig att förbereda en skulptur, men vi fick fjorton veckor. – Vi var mitt i juli och hade ingen möjlighet att kalla in designers för att bolla idéer innan vi kunde börja producera. Jag började bygga formar själv och succesivt började skulpturen hamna på plats. Men det krävdes cirka tio timmar per dag från juli fram till VM i slutet av november för att få skulpturen som jag ville ha den. Jag ändrade, byggde om, övade och såg till att den blev så bra som möjligt. Transporten till Luxemburg, med en chokladskulptur i delar, gick bra. Laget, som består av tio medlemmar och fyra elever, var jättenöjda med skulpturen som Pierre var ansvarig för. – Vi åkte dit fem dagar innan och jag hade hela tiden fullt fokus på skulpturen. Allt gick enligt planerna.

Vi jobbade sexton intensiva timmar per dygn och jag kände att den skulptur vi gjorde där nere var den bästa vi någonsin hade gjort. Jag gjorde dessutom två stycken för att ha en i reserv ifall något skulle hända. De sista tjugofyra timmarna innan tävlingen sov vi inte alls, trots att jag låg bra till och hade bra hjälp från de andra i laget. Vi bestämde oss för att åka till tävlingsarenan klockan fyra på natten för att hinna vara klara klockan sex på morgonen. – Vid halv ett på natten stötte vi på det första och egentligen det enda problemet under hela tävlingen. I botten på skulpturen låg det en vattenspegel av socker. Från denna gick det en stav av socker, som vi fäste detaljer på, rakt igenom hela skulpturen. När vi satte sockerstaven på natten var det inget problem. Men nu exploderar den ena staven och bottenspegeln krackelerar. Vi hade tre timmar kvar till avfärd och då började jag fundera på orsaker men framför allt hur vi skulle lösa problemet. – Jag bestämde mig för att göra en helt ny konstruktion på ett helt annat sätt. Jag ändrade konstruktionen som bär hela skulpturen helt enkelt. Men jag hade ju fortfarande kvar min reservskulptur som var hel och min tanke var hela tiden att det var den vi skulle använda i tävlingen. – Vi kommer till arenan och alla börjar sätta upp grejer på bordet medan jag står kvar i lastbilen och fixar det sista. DÅ ändrar jag och väljer att plocka in skulpturen med den nya konstruktionen. Jag vet inte varifrån jag fick den tanken men det är den skulpturen jag kör in till tävlingsbordet. – När vi sätter oss på lastbilen och ska åka hem till hotellet igen hade jag reservskulpturen, med den första konstruktionen, bredvid mig och jag tänkte att hotellet där vi bodde skulle få den som ett minne. Men vi hinner inte åka mer än en halvmeter innan staven av socker lossnar från bottenplattan. Så det var nära att vi tog fel, säger Pierre med ett leende. Bedömningen i tävlingen gick bra och det Svenska Kocklandslaget belönades med högst poäng och guldmedalj för det kalla bordet. Maximalt kan ett lag få hundra poäng och alla poäng över nittio belönas med guld. Även varmköket belönades med en guldmedalj för sitt bord men Singapore lyckas gå om på sluttampen och vinna totalguldet med en ynka poäng. – För mig personligen innebär framgångarna i VM att jag nu tittar med tillförsikt mot 2016 då det är OS i Tyskland. Det är ju ännu mäktigare. – De positiva effekterna för mig och Cecil är all lärdom jag får. Att få möjlighet att jobba ihop med kockar som jag aldrig gjort tidigare och att få lära mig ännu mer. Nu är jag ännu mer mottaglig för att hitta nya grejer och att sticka ut. Allt vi gör på tävlingar är ju inte sådant man använder i vardagen men det jag kan använda är framför allt smaker och tekniker. All kunskap jag får via Kocklandslaget gör att jag vågar ta ut svängarna lite mer och hitta på nya grejer även i vardagen hemma i Vetlanda. – Mitt personliga mål är att ta guld på OS i Tyskland. Det är nog tävlingsmänniskan i mig som kommer fram igen, samtidigt som det egentligen bara är en personlig inre tillfredställelse. – När jag började jobba på Konditori Cecil som ung fanns det inte i min vildaste fantasi att jag någonsin skulle få vara med om något liknande, avslutar Pierre med ett tacksamt tonfall i rösten. VETLANDA HANDEL 39


REPORTAGE MAXI ICA Stormarknad

KÄNSLAN SKA VARA EN MIX AV NÄRBUTIK OCH STORMARKNAD

S

tefan och Ulrika Bjälestig flyttade till Vetlanda 2006 från Virserum där de drev en ICA Nära butik. Claes Löfgren som ensam ägde Kvantum i Vetlanda skulle utöka och ville ha kompanjoner. När Stefan och Ulrika fick frågan tvekade de inte en sekund. 2010 tog paret över i helt egen regi. Kvantum i Vetlanda blev MAXI ICA Stormarknad, en beteckning som kräver en butiksyta på minimum fyratusen kvadratmeter och ett sortiment på minst fyrtiotusen artiklar. Stefan tycker att styrkan för butiken är kombinationen av sortiment, den höga servicenivån och priserbjudanden. – Samtidigt som vi är den stora MAXI-butiken är vi också en närbutik. Vissa kunder är här tre gånger om dagen medan andra reser utifrån och kommer en gång i veckan. Ungefär fyrtio procent av våra kunder kommer utifrån centrala Vetlanda eller från VETLANDA HANDEL 40

Stefan och Ulrika Bjälestig strävar efter att göra det så smidigt som möjligt för kunderna att handla andra kringliggande städer. – Det ska kännas som att vi är en mix av närbutik och stormarknad. Vi vill kunna serva alla kundgrupper, från den stora barnfamiljen till singelhushållet. Vi tycker att vi känner våra kunder och att våra erbjudanden som kommer varje vecka är viktiga för kunden. Vi känner verkligen att vi har många som trivs hos tack vare vår höga servicenivå och vår duktiga personal, förklarar Ulrika. – Något som är unikt med oss är vårt samarbete med Oskar Frising och bageriet. Den lösningen vi har med ett externt bageri i butiken finns bara i två Maxibutiker till och vår bageriandel är högst i hela Maxisverige. Det är något vi är mycket stolta över, säger Stefan och fortsätter med att berätta att butiken just nu byggs ut för att bland annat hysa ett nytt apotek, ett större café och utökade ytor för bageriet. – Dessutom gör vi en satsning på färskvaror som

frukt och grönt, kallskänken samt förbutiken där vi kommer att erbjuda fast food. Vi tillför enkla lunchalternativ helt enkelt och det tror vi stenhårt på. Ulrika tror att kunderna kommer att gilla möjligheten med ett apotek i huset. De flesta kunder vill handla så smidigt som möjligt idag och kan de göra flera ärenden på samma ställe är det positivt. – Dessutom har vi ju väldigt generösa öppettider. Butiken har öppet varje dag och som avslutning avslöjar Stefan och Ulrika att från och med hösten kommer öppettiderna att utökas med ytterligare en timma på morgonen. Istället för att öppna klockan åtta slås portarna upp redan klockan sju.

NYGATAN 3 WWW.ICA.SE

0383-76 33 00


Vi hjälper Vi hjälper dig Viatt hjälper dig göra attdig göra att göra hem ditt säkrare! hem ditt säkrare! hem säkrare! Vi hjälper att göra Vi ditt hjälper dig att göra Vi hjälper dig attdig göra stora butik I vår hittar stora dubutik allt I vår inom hittar stora lås dubutik och allt inom hittarsäkrare! lås duhem och allt inom säkrare! lås och ViI vår hjälper dig att göra ditt ditt hem ditt hem säkrare! ditt hem säkrare! Vi hjälper dig att göra Vi hjälper dig att göra nycklar samt fackkunnig nycklar samt personal nycklar fackkunnig som samthjälper personal fackkunnig sompersonal hjälper som hjälper I stora vår stora hittar du allt inom lås och nycklar fackkunnig I vår stora hittar duoch alltsamt inom lås och I vår butik hittar duoch allt inom lås och Ibutik vår stora butik hittar dubutik alltmontering! inom lås och dig både med dig service både med montering! dig service både och med service montering! ditt hem säkrare! ditt hem säkrare! personal som hjälper dig både med service och montering nycklar samthjälper fackkunnig nycklar samt fackkunnig personal som nycklar samt fackkunnig personal sompersonal hjälper som hjälper I vår butik hittar allt inom lås och Iutbud vår stora butik hittar du alltutbud inom ochmontering! dig både med service och digstora både med service och dig både med service och montering! Vi har ett stort Vi har ett avdu stort säkerhetsprodukter! Vi montering! utbud har ett av stort säkerhetsprodukter! avlås säkerhetsprodukter! Vi har ett stort utbud av säkerhetsprodukter

nycklar samt fackkunnig personal som hjälper nycklar samt fackkunnig personal som hjälper Kodlås Nycklar Passersystem Nycklar Nycklar Kodlås Nycklar Kodlås Passersystem Kodlås Passersystem Passersystem dig ett både med service och dig både med service ochutbud montering! Vi montering! har ett av säkerhetsprodukter! Vi har stort av stort säkerhetsprodukter! Viutbud har ett utbud avstort säkerhetsprodukter! Låssystem Låssystem Kassaskåp Låssystem Kassaskåp Kassaskåp Nycklar Kodlås Passersystem Nycklar Kodlås Passersystem Nycklar Kodlås Passersystem Cyckelhänglås Låssystem Hänglås Kassaskåp Cyckelhänglås Cyckelhänglås Vi har ett stortViutbud av stort säkerhetsprodukter! har ett utbud av säkerhetsprodukter! Brevlådor Låssystem Nycklar Brevlådor

Brevlådor Beslag m.m. Brevlådor Beslag m.m. Kassaskåp Beslag m.m. Kassaskåp Låssystem Kassaskåp Kodlås Passersystem Nycklar Kodlås Passersystem Cyckelhänglås Cyckelhänglås Cyckelhänglås Beslag m.m. Låssystem

Brevlådor Låssystem

Beslag m.m. Brevlådor Kassaskåp Låssystem

Brevlådor m.m. Beslag m.m. Beslag Kassaskåp Cyckelhänglås Cyckelhänglås

Välkomna till vår Välkomna butik! tillVälkomna vår butik! till vår butik!

Välkommen till vår butik!

Öppettider vardagar Öppettider 08.00-17.00 vardagar Öppettider 08.00-17.00 vardagar 08.00-17.00 Brevlådor Beslag m.m. Brevlådor Beslag m.m. Lunchstängt mellanLunchstängt 12.30-13.30. mellan 12.30-13.30. 12.30-13.30. Välkomna till vår butik! Välkomna till vår butik! 08:00-17:00 Välkomna tillLunchstängt vår butik!mellan Öppettider vardagar Industrigatan 10, 574 38 Vetlanda Tel. 0383-101 50, www.lundahlslas.se Öppettider vardagar 08.00-17.00 ÖppettiderLunchstängt vardagar 08.00-17.00 Öppettider 08.00-17.00 mellanvardagar 12:30-13:30 Lunchstängt mellan 12.30-13.30. Lunchstängt mellanLunchstängt 12.30-13.30. mellan 12.30-13.30.

Välkomna till vår butik! till vår butik! Välkomna

Öppettider vardagar 08.00-17.00 Öppettider vardagar 08.00-17.00 Lunchstängt mellanLunchstängt 12.30-13.30. mellan 12.30-13.30. Industrigatan 10, 574 Industrigatan 38 Vetlanda. 10, Industrigatan 574 38 Vetlanda. 10, 574 38 Vetlanda. Nu kan du b Tel 0383-101 50, www.lundahlslas.se Tel 0383-101 50,Tel www.lundahlslas.se 0383-101 50, www.lundahlslas.se oka bowling on line på 10, 574 38 Vetlanda. Industrigatan 10, 574 38 Vetlanda. Industrigatan 10, Industrigatan 574 38 Vetlanda. Vetlandabo 0383-101 50, www.lundahlslas.se Tel 0383-101 50, www.lundahlslas.se Tel 0383-101 50,Tel www.lundahlslas.se wling.se BUFFÉ MED BOWLING Nu serverar vi bowlingbuffé på fredagar mellan klockan och 22:00. Industrigatan 10, 574 38 Vetlanda. Industrigatan 10, 574 3818:00 Vetlanda. Du får 1,5 timmes bowling och buffé för 269 kr/person. Detta gäller när du förbokar för Tel minst 0383-101 50, www.lundahlslas.se Tel 0383-101 50, www.lundahlslas.se 4 personer. Buffén innehåller: Helstekt fläskfile, fläskkarré, revben, kycklingklubbor,

VÄLKOMMEN TILL VETLANDA BOWLING

kycklingvingar, marinerade champinjoner, grekisk sallad, grönsallad, grillade grönsaker, coleslaw, tzatziki, rödvinsås, bearnaisesås, potatissallad och potatisgratäng samt kaffe med brieost, ädelost och kex.

PLANKA MED BOWLING

En valfri planka och 1,5 timmes bowling onsdag till lördag för 325 kr/person. Det ingår även en öl, cider, vin eller alkoholfritt alternativ. Förbokning för minst 4 personer gäller.

BARNKALAS

Boka ditt barnkalas hos oss. Du får 1 timmes bowling, festlig mat & efterrätt från 109 kr/barn. Kalaset pågår i c:a 2 timmar och anordnas främst på söndagar men även vissa lördagar. Kalaset tillämpas för barn från 6 år och uppåt och vi ser gärna att en vuxen alltid finns nära till hands.

DISCOBOWLING FÖR BARNFAMILJER

På lördagar mellan klockan 15:00 och 18:00 kan hela familjen komma och discobowla till priset av 220 kr/bana.

SÖNDAGSTACOS

På söndagar erbjuder vi tacobuffé mellan klockan 11:30 och 18:00 för endast 135 kr/person inklusive 1 timmes bowling. Barn upp till 12 år betalar 99 kr/barn.

Vetlanda Bowling

Kvarngatan 2, 574 32 Vetlanda

Telefon: 0383-464 300

info@vetlandabowling.se VETLANDA HANDEL 41


MEDLEMMAR OCH ÖPPETTIDER

Vetlanda Handel har det största utbudet på Höglandet. Vi erbjuder förutom shopping även service, caféer, restauranger, nöje och en mängd tjänsteföretag. Varmt välkommen till Vetlanda Handel. BIL OCH MOTOR

HÄLSA & SKÖNHET

NÖJESUTBUD

UR, GULD & OPTIK

MC-Guiden Skobes Bil

Helhetshälsan Hårkompaniet Hårverkstan Kicks Life Hälsobutik Parfymeriet Vetlanda Vetlanda Friskvårdcenter

Vetlanda Bowling Vetlanda Golfklubb

Guld City Lindahls Urmakeri Svedboms Guldsmedsaffär

ELEKTRONIK Elgiganten Kontorsspecial Phone House

HUS & HEM Biltema Björns Bokhandel Colorama EM Holsby Möbler Flugeby Golv Fröken Funkis Interflora Fresh Gretas Blommor Växtkraft Vetlanda XL-Bygg ÖoB

SERVICE OCH ÖVRIGT

LIVSMEDEL MAXI ICA Stormarknad Systembolaget

MODE, SKOR & ACCESSOARER B.Young Dressmann Establo Clothes & Shoes Establo Woman Gallerian Gina Tricot Glitter H&M KappAhl Lilla Butiken Men & Women Mini Nail Nymans Skor Sandströms Specsavers Vero Moda Väskan

Apoteket Lejonet Boken BQ Travel/Vetlanda Resebyrå Dina Försäkringar Sydost Handelsbanken Lloyds Apotek Lundahls Lås Länsförsäkringar Nordea Qubic Reklam Swedbank Tandvårdshuset Teknik Kompaniet Vetlanda Posten Witalabostäder

ÄTA OCH BO Bar & Ät Bowlingköket Centrumgrillen Konditori Cecil Konditori Stjärnan McDonalds Oskars Konditori The Old Barn Corner

SPORT, LEK & HOBBY Djurens Värld Intersport Leksakslagret Team Sportia Vetlanda Workshop

Öppettider Vetlanda Handel 2015 REKOMMENDERADE ÖPPETTIDER Vardagar 10-18 Lördagar 10-15

SPECIAL & RÖDA DAGAR 26/3 Handla Hemma

10-21

23/5 Pingstafton

10-15

20/12 Söndag före jul

2/4 Skärtorsdagen

10-18

30/5 Vetlandafesten

10-16

21/12 10-18

3/4 Långfredagen

Stängt

6/6 Sveriges Nationaldag

Stängt

22/12 10-18

4/4 Påskafton

10-15

19/6 Midsommarafton

Stängt

23/12 10-18

6/4 Annandag Påsk

Stängt

20/6 Midsommardagen

Stängt

24/12 Julafton

Stängt

30/4 Valborgsmässoafton

10-18

1/10 Handla Hemma

10-21

25/12 Juldagen

Stängt

1/5 Första maj

Stängt

31/10 Alla Helgons dag

10-13

26/12 Annandag jul

10-16

2/5 Wheelers Cruising

10-15

29/11 Julskyltning

14-18

31/12 Nyårsafton

10-13

19/12 Lördag före jul

10-15

1/1 2016 Nyårsdagen

Stängt

14/5 Kristi Himmelsfärdsdag Stängt VETLANDA HANDEL 42

12-16

5/1 2016 Trettondagsafton

10-15

6/1 2016 Trettondagen

Stängt

AVVIKELSER PÅ DESSA TIDER KAN FÖREKOMMA


2w

r ä t e d n e e L D E T

AV S T Å N D E T

KO R TA S T E

M E LLA N

T V Å

M Ä N N I SKO R

Utöver allmäntandvård för alla åldrar erbjuder vi också: • Barn-och ungdomstandvård gratis t o m 19 år • Tandreglering för alla åldrar • Implantatkirurgi • Laserbehandlingar

   

         

Hos oss hittar du fina presenter från ERNST

VITALAGATAN 7B VETLANDA | TEL: 0383-123 23 www.tandvardshusetvetlanda.praktikertjanst.se

DU BEHÖVER ALDRIG

GÅ HUNGRIG I

VETLANDA Välkommen in till McDonald’s® alltid öppet, aldrig stängt VETLANDA HANDEL 43


Teknik Kompaniet hjälper företag med effektiv kommunikation och kreativa event Vi levererar produktioner inom film, event, ljud och radio samt webb, foto och reklam Läs mer på teknikkompaniet.se

STEFAN LUNDIN

CARL WISBORG

HÅKAN ENG

PETER LUNDIN

PROJEKTLEDARE

RADIOPRODUCENT

JOURNALIST & PROGRAMLEDARE

LJUDDESIGNER

Teknik Kompaniet AB , Box 231, Kyrkogatan 54B, 574 23 Vetlanda Telefon: 0383-188 60 Mobil: 070-572 32 60 Epost: stefan.lundin@teknikkompaniet.se Webb: teknikkompaniet.se VETLANDA HANDEL 44

Profile for Vetlanda Handel

Vetlandahandel nummer 1 2015  

Nytt nummer av Vetlanda Handels Magasin. Nummer 1 2015

Vetlandahandel nummer 1 2015  

Nytt nummer av Vetlanda Handels Magasin. Nummer 1 2015

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded