Page 1

VESTING Magazine - Jaargang 33 - Editie 1

Interview Career Day Committee

Pieter Tjerkstra and Qibai Chen on becoming an active member: “Why not?!�

Het jaar 2012

Het doemsjaar 2012 komt eraan, zullen we het overleven?

Hoofdsponsor:

Co-sponsoren:

GAXEX 1.indd 1

Een zeepbel die niet kan knappen?

11/6/2009 1:56:12


Het doel is om jou te overtuigen van een stage bij ons. Ga naar aegon.nl/stages

Eerlijk over werken bij AEGON. adv290509roeien_01.indd 1 GAXEX 1.indd 2

24/6/09 11/6/2009 14:44:07 1:56:12


07

Voorwoord

Wisseling van de seizoenen Het wordt buiten weer kouder, mensen zetten de verwarming weer aan. Het Noorderplantsoen krijgt het aanzicht van een ansichtkaart terug. Nu zelfs de wintertijd is ingegaan en de avonden eerder vallen, is voor iedereen duidelijk dat de herfst weer terug in het land is.

Daarom is de herfst altijd mijn favoriete seizoen geweest. De rest van de seizoenen laat vooral zijn positieve kanten zien, terwijl de herfst snel geassocieerd wordt met gure kou, natte hoosbuien en de overgang naar killere dagen. Je kunt wel spreken van een underdogpositie.

De herfst is voor mij altijd al een favoriet seizoen geweest. ’s Zomers kun je van de zon genieten, op vakantie naar verre landen en naar het strand gaan. Daarnaast is, afgezien van een handjevol studenten dat nog in de UB te vinden is, iedereen vrij van colleges en ander werk voor school. Een dikke maand kan de student ontsnappen aan de verplichtingen die het hele jaar worden gedragen.

Wie heel hard probeert, kan naast de kou en regen ook mooie kanten ontdekken aan de herfst. De kleuren van de bladeren zijn mooier dan in ieder ander seizoen. Een kop warme chocolademelk met slagroom smaakt het lekkerste na een fikse bui en luisteren naar de regen die op de ramen tikt geeft een zekere rust.

Een goede winter belooft veel sneeuw. Er staat dan een hoop op de agenda: sleeën en voor sommigen zelfs een wintersport. Als we een echt strenge winter hebben, droomt Nederland alweer van de Elfstedentocht. Ieder jaar, wanneer het kwik onder de nul komt en de sloten en meren dicht beginnen te vriezen, worden de schaatsen weer hoopvol uit het vet gehaald en wordt het pas gevormde ijs voorzichtig getest. De lente is hét seizoen van een nieuw begin. Na de donkere en koude dagen van de winter laat de natuur merken dat het klaar is voor een omschakeling. Het is niet voor niets dat zelfs de meest geharde econometristen onder ons kriebels in hun buik krijgen als de eerste bloemen weer te zien zijn en de jonge vogels voor het eerst uitvliegen.

Er is echter nog een reden waarom de herfst bij mij op nummer één staat. Die reden heb je nu in je handen. Het is de start van een nieuwe jaargang voor de GAXEX. Ieder jaar doet de hele commissie weer haar uiterste best om een prachtig jaargang neer te zetten. Voor mij is het een heerlijk gevoel om ’s avonds als het regent en het buiten donker is, lekker warm binnen te gaan zitten met een hete kop thee en de GAXEX door te bladeren. Dat zijn toch mooie kanten van de herfst. Ik wens iedereen een koude en gure herfst toe én veel leesplezier in deze GAXEX!

Jurjen Boog Björn Wijbenga GAXEX Hoofdredacteur VESTING Voorzitter

Jaargang 33 - GAXEX 5

GAXEX 1.indd 3

3

11/6/2009 1:56:12


ga naar www.gaaan.nu

A U D I T  TA X  A DV I S O R Y

GAXEX 1.indd 4 -03854_A4_intro_adv_OF.indd 1

11/6/200912:09:37 1:56:12 01-10-2009


u

2:09:37

Een zeepbel die niet kan knappen? De zeepbel genaamd ‘hypotheekmarkt’ is geknapt. Jaren geleden hadden we een internetzeepbel, ook geknapt. Een oliecrisis is ons ook niet vreemd. Men zou zeggen, daar hebben we van geleerd. Toch is er nóg een bubble, misschien niet zo bekend als meeste anderen, maar zeker heel veel mooier. Hedendaagse kunst.

6

VESTING Introductiekamp In het laatste weekend van augustus werd er in het idyllische Drenthe het VESTING Introductiekamp georganiseerd. Lees hoe twee eerstejaars het Introductiekamp hebben ervaren.

23

Excursie Friesland Bank 17 september waren leden van Risk en VESTING uitgenodigd bij de Friesland Bank. Lees hier meerover in het Nederlands en het Fries.

26 14 2012

32 Eerstejaarsactiviteit - Bowlen

18 Kort door de bocht

34 Interview Career Day Committee

22 VESTING Pagina

36 Column VESTING Voorzitter

30 LEVT

38 Colofon

Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 5

5

11/6/2009 1:56:19


COVERSTORY

Tekst: Arne Wolters

Een zeepbel die niet kan knappen?

6

GAXEX 1.indd 6

11/6/2009 1:56:34


De zeepbel genaamd ‘hypotheekmarkt’ is geknapt. Jaren geleden hadden we een internetzeepbel, ook geknapt. Een oliecrisis is ons ook niet vreemd. Drie enorme zeepbellen die in het verleden uit elkaar zijn geknapt. Men zou zeggen, daar hebben we van geleerd. Echter, als prijzen binnen een bepaalde markt maar blijven stijgen, dan wil iedereen toch zijn winst halen? Er is nóg een bubble, misschien niet zo bekend als meeste anderen, maar zeker heel veel mooier. Hedendaagse kunst.

Aanbod

Normaliter worden prijzen in een markt bepaald door vraag en aanbod. Binnen de hedendaagse kunst is dit een stuk lastiger. Elk kunstwerk is uniek, wat is dan het aanbod? Misschien is het aanbod wel het totaal aantal kunstwerken van één bepaalde kunstenaar. Dat betekent dat het aanbod over tijd alleen maar kan groeien (gegeven dat de kunstenaar nog in leven is), en de prijzen dus zouden moeten dalen. Het tegendeel is het geval.

Vraag

Wie zijn de afnemers van hedendaagse kunst? Zijn het liefhebbers van kunst, die graag een mooi werk aan de muur willen hebben hangen, zijn het handelaren, galerieën of zijn het investeerders die denken geld te kunnen verdienen aan hedendaagse kunst?

Prijs

Hedendaagse kunst wordt veelal via grote veilinghuizen zoals Sotheby’s and Christie’s op de markt gebracht. Maar wie bepaalt dan de prijs? De veilinghuizen geven een schatting van de prijs, hetgeen zij verwachten op te halen voor een bepaald kunstwerk. Deze indicatie geeft al een behoorlijke richting aan de prijs, maar bepaalt de prijs niet. Het is pas bekend wat een kunstwerk waard is op het moment dat deze ook daadwerkelijk verkocht word. Bovenstaande ingrediënten vormen een recept voor een ‘tot brei verworven soep’ die het prijzen van kunst heet. Het is haast onmogelijk om inzicht te krijgen in de manier waarop prijzen (enkele zelfs boven de 70 miljoen dollar) tot stand komen. Om hier meer inzicht in te krijgen is het moeten we bij de basis beginnen, en ons afvragen hoe de kunst zelf tot stand komt. Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 7

7

11/6/2009 1:56:40


Rembrandt en Hirst Damien Hirst heeft zoveel werken willen verkopen dat er een aantal ateliers verspreid over de wereld kunst produceren onder zijn naam. Lang niet alle werken met zijn naam komen dus ook daadwerkelijk van de hand van Hirst zelf. Zelfs dit heeft er niet toe kunnen leiden dat de prijzen van zijn werk beperkt zijn gebleven. Voor wie het belachelijk acht dat een kunstenaar niet eens zelf al zijn werk maakt? Ook bij werken van Rembrandt word nog vaak getwijfeld aan de authenticiteit. Rembrandt had een groot aantal leerlingen in dienst. Veel kunst gesigneerd door Rembrandt is niet door hem zelf, of deels niet door hem zelf gemaakt.

“The best art is the most ex the market is so smart.”

Tobias

De zeventiende eeuw

Laten we een compleet willekeurige kunstenaar van vroegere tijden bekijken: Rembrandt van Rijn, de in 1606 geboren schilder. Nadat zijn ouders Rembrandt hadden ingeschreven bij de Universiteit van Leiden heeft hij te kennen gegeven dat hij liever het vak kunstschilder zou willen beoefenen. Zijn wil geschiede, en de jonge Rembrandt ging in de leer bij een bekend kunstschilder van die tijd. Al snel wist Rembrandt via enkele goede contacten in contact te komen met opdrachtgevers. Lang heeft Rembrandt werken geschilderd in opdracht van cliënten, zo ook de nachtwacht. Het aantal schilderijen dat van zijn hand zijn gegaan in de jaren ‘30 van de zeventiende eeuw is volgens kunstkenners ongeëvenaard. Opvallend is wel dat bijna al het werk van Rembrandt op verzoek is gemaakt. Deze manier van werken lijkt compleet anders dan de manier waarop er nu kunst wordt gecreëerd. Toch zijn er ook nog wel overeenkomsten tussen Rembrandt en hedendaagse kunstenaars (zie kader ‘Rembrandt en Hirst’). Als we kijken naar de hedendaagse kunst zien we dat kunstenaars nauwelijks meer in opdracht werken. Vaak is het zo dat de kunstenaars verscheidene werken maken, en af en toe besluiten werk te verkopen of te veilen. Hoe is het dan mogelijk dat er zo veel interesse is voor de kunst die word gemaakt? Hoe kan het dat elk kunstwerk door iemand ‘mooi’ wordt gevonden? Of weerspiegelt de prijs van een kunstwerk niet de schoonheid er van?

Gedeelde belangen

In de 21e eeuw verloopt de verkoop van kunst compleet anders, en zijn er veel betrokken partijen die maar één ding willen. Stijgende prijzen.

Green Car Crash – Andy Warhol $ 72,000,000

8

GAXEX 1.indd 8

11/6/2009 1:56:40


Handelaars dilemma

e most expensive because smart.” Tobias Meyer, Sotheby’s

Stel je bezit tien werken van Warhol, elk goed voor zo’n 20 miljoen euro. Er komt ander werk van Warhol op de veiling, de biedingen stagneren rond de 5 miljoen euro, wat doet je? A Je bent bang dat Warhol in het verleden te hoog geprijsd is geweest, en dat je verlies zal maken op de werken die je al hebt en wil niet nog meer aanschaffen Directe schade: 10 x (20-5) = 150 miljoen euro B Je bent bang dat Warhol in het verleden te hoog geprijsd is geweest, maar je wilt geen verlies maken, dus bied je mee zodat de prijs oploopt naar 20 miljoen euro Directe schade: 0 euro Toekomstig risico: 11 x 20 = 220 miljoen euro C Je rent gillend het veilinghuis uit, en verbrandt alle Warhol schilderijen die je nog hebt. Direct Schade: 200 miljoen euro

Allereerst zijn er kunst investeerders: personen of bedrijven die kunst aankopen in de hoop dezelfde kunst later voor een beter prijs weer te kunnen verkopen. Mogelijk ligt bij deze groep mensen wel de oorzaak van de enorme prijsstijgingen. Het zijn namelijk deze mensen die het mogelijk maken dat kunst voor miljoenen dollars, euro’s of ponden van hand tot hand gaat. Daarnaast zijn er galerieën en handelaren. Veel kunstenaars hebben een netwerkje van een vast aantal handelaren. Deze handelaren zorgen vaak voor de verkoop van kunstwerken, hetzij direct aan klanten, hetzij via veilinghuizen. Voor gereduceerde prijzen kunnen deze handelaren kunst aankopen van de kunstenaar en bezitten dus een voorraad kunst. Kunst waarvan ze de prijs liever zien stijgen dan dalen. De veilinghuizen die de verkoop van veel kunst voor haar rekening neemt krijgt een percentage van het verkochte bedrag. De belangen die deze veilinghuizen hebben bij hoge prijzen mogen duidelijk zijn. Als laatste, een niet onbelangrijke partij, zijn er de kunstenaars zelf. In het geval dat een kunstenaar al is overleden zal deze weinig baat hebben bij sterk stijgende prijzen. Als een kunstenaar nog wel in leven is, en nog steeds in staat is om kunst te produceren, betekent een hogere prijs meer inkomen. Uiteraard is het normaal dat bedrijven en personen geld willen verdienen. Men kan elk van de bovenstaande partijen ook niet veroordelen omdat ze de prijs van hedendaagse kunst graag zien stijgen. Echter, de vraag is wel hoe deze kunstkring heeft kunnen veranderen in een vicieuze cirkel die we ook wel zeepbel of bubble noemen.

Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 9

9

11/6/2009 1:56:41


“At particular times a great deal of stupid people have a great deal of stupid money” Walter Bagehot, economist (1859)

Kunstkring of vicieuze cirkel?

Een kunstenaar die ‘nieuw’ op de markt komt zal proberen een netwerkje van handelaren om zich heen te creëren. Door kunstwerken voor een steeds hogere prijs aan te bieden, ontstaat het idee dat er ‘groei’ zit in de betreffende kunstenaar. De verschillende handelaren zullen in veel gevallen de kunst van de kunstenaar over kopen. De stijgende vraagprijs wordt hierdoor een daadwerkelijk stijgende prijs. Handelaren werken hier aan mee, omdat als de kunst daadwerkelijk in prijs zal toenemen, zij met hun vroegtijdig ingekochte kunst uitzicht hebben op een mooie winst. Investeerders in kunst zullen mee krijgen dat er een nieuwe kunstenaar ‘op komst’ is, met de daarbij opkomende prijzen. Indien een investeerder hier nog niet van op de hoogte is zullen handelaren daar persoonlijk voor zorgen. Als een investeerder eenmaal een kunstwerk heeft aangekocht, zal deze er baat bij hebben om daar op volgende kunstwerken van dezelfde kunstenaar voor een hogere prijs verkocht te zien worden (zie kader ‘Handelaars dilemma’). Veilinghuizen verkopen graag verkopen graag voor een zo hoog mogelijke prijs. Maar hoe zorg je er voor dat er ook daadwerkelijk flink word geboden op een werk? Een mogelijkheid is door middel van kredietverstrekking. Zowel Sotheby’s en Christie’s (de grootste veilinghuizen van London en New York) bieden hun klanten de mogelijkheid om een krediet op te nemen. Van diverse kanten worden de veilinghuizen ervan beschuldigd dat het beschikbaar stellen van kredieten op een zeer selectieve

manier wordt gedaan. Omdat de markt niet heel breed is en veel handel zich binnen een beperkt gezelschap voltrekt, schijnen veilinghuizen een redelijk beeld te hebben van hun klanten, hun voorkeuren en hun financiële situatie. Stel dat een werk van Damien Hirst te koop word aangeboden, met een richtprijs van rond de zeven miljoen dollar en dat er twee gegadigden met een budget van respectievelijk twee en tien miljoen dollar zijn. In deze situatie zou een veilinghuis de eerste gegadigde een lening van acht miljoen dollar kunnen aanbieden, om er zeker van te zijn dat een werk voor tien miljoen dollar verkoopt. Gegeven dat bovenstaande situatie zich voor doet, en prijzen voor kunstwerken van een bepaald persoon zijn ‘kunstmatig’ hoog. Zowel investeerders als handelaren hebben een voorraad van deze kunst, en veilinghuizen bieden cliënten de gelegenheid om tegen elke prijs een werk te kopen, zullen de handelaren en investeerders tegen elkaar op bieden om zo de prijzen hoog te houden. De enkele liefhebber die ook nog mee probeert te dingen naar een werk zal deze alleen kunnen aanschaffen tegen de hoofdprijs!

Vicieuze cirkel

De vicieuze cirkel zoals hierboven beschreven, wordt door alle betrokken partijen ontkent. Dit kan twee dingen betekenen: het is niet waar; of het is wél waar, maar ze geven het niet toe omdat de prijzen dan alsnog zullen dalen. Filmmaker Ben Lewis maakt hierover volgens eigen zeggen ‘the film the art world doesn’t want you to see!’ getiteld ‘The great contemporary art bubble’. Ben Lewis is er van overtuigd dat de enorme prijsstijging niet als ‘normaal’ of ‘terecht’ kan worden beschouwd. In zijn film

10

GAXEX 1.indd 10

11/6/2009 1:56:42


Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 11

11

11/6/2009 1:56:46


Triptych – Francis Bacon $ 86,000,000

beschouwt hij de ontwikkelingen binnen de markt voor hedendaagse kunst gedurende het jaar 2008. In dat jaar zijn een aantal werken voor record bedragen verkocht: – Green Car Crash – Andy Warhol, $ 72,000,000 – White Center – Mark Rothko, $ 73,000,000 – Triptych – Francis Bacon, $ 86,000,000 Een andere zeer bekende hedendaags kunstenaar is Damien Hirst. Bekende werken van Hirst zijn een gouden kalf op sterk water, en een schedel ingezet met diamanten.

Hirst, held of matennaaier

Damien Hirst heeft in reactie op kritiek van velen proberen aan te tonen dat de vicieuze cirkel zoals eerder omschreven, niet bestaat. Hij beweerde dat hij op eigen kracht zijn eigen werk zou kunnen verkopen. Hij heeft dit aan willen tonen door alle handelaren en galerieën, die normaliter voor hem werk inkochten er verkochten, buiten spel te zetten. Hij heeft zelf een veiling georganiseerd voor een groot aantal werken. Door dit niet via de geijkte route te doen zou hij zijn onafhankelijkheid aantonen.

De veiling van zijn werk was op dezelfde dag dat de Lehmann Brothers omvielen, en de kredietcrisis zijn intreden deed. Of deze veiling de ware prijs van kunst liet zien, of dat de veiling laat zien hoe groot de kunst bubble is, of dat Hirst liet zien dat hij handelaren niet nodig had weet ik niet. Wat ik wel weet is dat hij die dag voor een record bedrag van maar liefst $ 111 miljoen dollar kunst heeft weten te verkopen. Zonder tussenpersonen, zonder handelaren, zonder dat Hirst ook maar iets heeft hoeven afdragen aan wie dan ook! Het bewijs tegen de voorstanders van de vicieuze cirkel theorie heeft Hirst niet geleverd, op de dag dat hij tientallen miljoenen dollars heeft verdiend, waren het vooral handelaren en andere veilinghuizen die flink hebben lopen bieden en met een groot deel van de werken er van Hirst. Met andere woorden, de prijs was mogelijkerwijs nog steeds kunstmatig hoog, maar Hirst is er niet bij in geschoten.

12

GAXEX 1.indd 12

11/6/2009 1:56:46


Het einde der tijden

Voor wie denkt dat er écht geen einde zou kunnen komen aan de zeepbel heb ik slecht nieuws. Sinds begin dit jaar zijn er een aantal opvallende dingen gebeurd. Dingen die veel handelaren, investeerders én veilinghuizen veel geld hebben gekost, en die kunstenaars zoals Hirst zullen weerhouden om in de toekomst weer belachelijk veel geld te kunnen verdienen: – De prijs van hedendaagse kunst is tot mei 2009 gedaald met 50% – Veilinghuis Sotheby’s heeft een ‘junk’ krediet rating gekregen van S&P – Londonse verkopen van hedendaagse kunst zijn gedaald met 75% – Tijdens de Sotheby’s kunstveilingen in 2009 is geen werk van Hirst verkocht

White Center – Mark Rothko $ 73,000,000

De zeepbel die niet kan knappen? Toch wel! Bronnen: www.bbc.co.uk www.vpro.nl www.nrc.nl www.benlewis.tv Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 13

13

11/6/2009 1:56:46


Tekst: Kevin Mann

2012: Het eind der tijden, of een onterecht zwart afgeschilderd jaar? Op het eerste gezicht lijkt 2012 een jaar als ieder ander. Echter, schijn bedriegt: in de media en op internet leeft het jaar als geen ander. Vijf minuten zoeken leerde deze GAXEX-redacteur onder andere dat er een Maya kalender afloopt, Nostradamus grote veranderingen voorspelde, er een planeet langs de Aarde zal scheren, de mens een hoger bewustzijn zal betreden en dat de noord- en zuidpool om gaan polen‌ Dit alles zal gebeuren op de 21e december van 2012.

14

GAXEX 1.indd 14

11/6/2009 1:56:46


Theorieën over een naderend einde van de wereld lijken een beetje op een sinusbeweging: eens in de zoveel tijd steken ze weer de kop op. Iedereen zal zich ongetwijfeld nog de verhalen rond het jaar 2000 herinneren: computers zouden crashen, en ook voor dát jaar zou Nostradamus het eind der tijden hebben voorspeld. Zal het deze keer anders zijn, of kunnen we ook in 2013 weer hartelijk lachen om mensen die hun huis hebben verkocht, en naar Turkije zijn vertrokken om zich daar met andere goedgelovige zielen voor te bereiden op het noodlot?

Maya kalender Net als bij vrijwel elke andere complottheorie het geval is, zijn er vele verschillende theorieën over rampjaar 2012 in de omloop. Over het wat, waarom en hoe van de voorspelde gebeurtenissen zijn geen twee auteurs het eens. Echter, een terugkerend fenomeen in vrijwel elke van deze theorieën betreft ‘de Maya kalender’, welke voorspelt dat tijdens de winterwende van 2012 ‘de wereld een grote destructie en/of een radicale verandering in het menselijk bewustzijn wacht’. De Maya’s werken met een ingewikkeld stelsel van tijdrekeningen, die uit meerdere kringlopen van verschillende lengtes bestaat. Verschillende kringlopen worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo bestaat er bijvoorbeeld de Tzolkin kalender van 260 dagen, die voornamelijk gebruikt wordt voor religieuze doeleinden en om voorspellingen mee te doen. Deze kalender wordt

vaak met de Haab, een periode van 365 dagen, gecombineerd om een cyclus van 52 jaar te maken. De telling waarin het jaar 2012 relevant is, is de lange telling. Deze telling bestaat uit vijf eenheden: de K’in, de Winal, de Tun, K’atun en de B’ak’tun. Een K’in komt simpelweg overeen met een dag, waarvan er 20 in een Winal gaan. Een Tun bestaat vervolgens weer uit 18 Winal, wat overeenkomt met 360 dagen. Voor nog langere periodes zijn de K’atun (20 Tun) en de B’ak’tun (20 K’atun) relevant.De lange telling is begonnen op 11 augustus in het jaar 3114 voor Christus, vervolgens kan bijvoorbeeld de tweede K’in van de derde Winal van de eerste Tun weergegeven worden als 0.0.1.3.2. Snelle rekenaars zullen ongetwijfeld hebben opgemerkt dat onze datum 21 december 2012 in de lange telling voorgesteld wordt als 13.0.0.0.0, de eerste dag van de dertiende B’ak’tun. Tot zover de gegevens die wetenschappelijk gestaafd worden. Echter, volgens de 2012 theorieën hanteerden de Maya’s ook grote cycli van 13 B’ak’tun, waarmee 13.0.0.0.0, dus de eerste dag van een nieuwe grote cyclus, zou inluiden. Volgens verschillende 2012 theorieën werden eerdere cycli ingeluid met grote catastrofes, zoals de zondvloed of een ijstijd, wat ons volgens deze theorieën ook dit keer te wachten staat. Met het aflopen van de vijfde grote cyclus van de Maya’s als uitgangspunt gaan auteurs van verschillende theorieën alle kanten op: wat zijn de meest opvallende claims?

Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 15

15

11/6/2009 1:56:48


Nostradamus Eenieder die zich een beetje in voorspellingen heeft verdiept, kent ongetwijfeld de Franse ziener Nostradamus uit de zestiende eeuw. Deze Fransman publiceerde in 1555 het boek Les Propheties, waarvan er sindsdien nog vele herdrukken van zijn verschenen. Les Propheties bestaat uit 10 Centuriën, waarvan de meeste bestaan uit 100 kwatrijnen die elk een voorspelling bevatten. De kwatrijnen zijn echter zeer cryptisch opgesteld, met het gebruik van anagrammen en verschillende talen. Hierdoor zijn de voorspellingen zeer aan interpretatie onderhevig. Ook nu nog heeft Nostradamus veel aanhangers. Deze claimen dat hij verschillende grote gebeurtenissen uit de afgelopen honderd jaar heeft voorspeld. Zo zegt kwatrijn 2:24 bijvoorbeeld:

Wilde beesten, verwilderd door honger, zullen over de rivieren zwemmen De meesten zullen tegen Hister zijn In/Met ijzeren kooien zal de grote verbannen worden Terwijl het Germaanse kind toekijkt. Volgens Nostradamus’ aanhangers wordt in dit kwatrijn de opkomst van Hitler voorspeld. Zo zou Hister een verbastering van Hitler zijn en staan de ijzeren kooien symbool voor tanks. Het woord Hister komt echter in meerdere andere kwatrijnen voor, waarover de consensus is dat dit staat voor de Duitse rivier de Donau. Een ander veelgehoord kwatrijn om de zienerskunst van Nostradamus te laten blijken is kwatrijn 10:72:

In het jaar 1999 in de sept. maand zal uit de lucht een grote koning van verschrikking komen Hij zal de koning van Angolmois terug brengen Voordat en nadat Mars zal regeren op goed geluk. Volgens de ‘kenners’ staat in dit kwatrijn de aanslagen op de Twin Towers in New York voorspeld. Het moge duidelijke zijn dit geen prediction is, maar duidelijk een postdiction: de betekenis van het kwatrijn is pas achteraf ingevuld. Dat het jaartaal niet klopt wordt ook veelvuldig vergeten. Enkele 2012-websites geven aan dat Nostra-

damus voorspelde dat in het jaar 2012 de lucht vuurrood zal worden. wat het eind der tijden in zal luiden. In welk kwatrijn dit voorspeld staat wordt echter nergens aangegeven. en Het lijkt erop dat deze claims zomaar uit de lucht gegrepen zijn en naar het land der fabeltjes verwezen kunnen worden.

Planeet X Laten we het nog gekker maken. De rode lucht die door Nostradamus voorspeld zou zijn, zou symbool moeten staan voor het langs scheren van planeet X. Verhalen over een tiende planeet (tegenwoordig een negende planeet, aangezien Pluto sinds 2006 geclassificeerd wordt als een dwergplaneet) doen al vele jaren de ronde. Op het internet is dan ook veel over planeet X, zoals de vermeende planeet genoemd wordt, te vinden. Zo wordt op verschillende websites over 2012 gesproken over een planeet met vier à vijf keer de massa van de Aarde, die zich in een baan van 3600 jaar om de zon bevindt. Doordat deze planeet ‘interactie met de Kuipergordel’ zou ondervinden is zijn baan zeer onvoorspelbaar. Laten we wel vooropstellen dat vrijwel alle claims die gemaakt zijn over planeet X meerdere malen door astronomen en onder andere de NASA gefalsifieerd zijn. Ook in mei 2003 kwam deze planeet,toen ook wel Nibiru genoemd, herhaaldelijk in het nieuws. Complot theorieën voorspelden dat Nibiru tegen de Aarde op zou botsen en dit de ondergang van de mensheid zou zijn. Een sektarische groep Japanners besloot een dag voor ‘Doomsday’ massaal zelfmoord te plegen. Dit keer wordt geen botsing met de Aarde voorspeld maar een ‘bijna botsing’, waarbij planeet X langs de Aarde zal scheren. Deze ‘bijna botsing’ zal een ompoling van het aardmagnetisch veld als gevolg hebben, waarbij we zijn aanbeland bij de laatste 2012-claim uit dit GAXEX-artikel.

16

GAXEX 1.indd 16

11/6/2009 1:56:48


between reversals

During a reversal

De ompoling

De ompoling Het aardmagnetisch veld is een magnetisch veld dat onze Aarde omringt.;Deze is vermoedelijk ontstaan door stroming van magnetische mineralen en elementen in het midden van de Aarde: de aardkern. Dit magnetische veld beschermt ons tegen de straling van de zonnewind. Langdurige blootstelling aan deze straling heeft mutaties in ons DNA en uiteindelijk zelfs de dood als gevolg. Momenteel bevindt de magnetische zuidpool van de aarde zich ‘nabij’ de noordpool en vice versa. In de geschiedenis van de Aarde heeft meerdere malen een omkering van de polen plaats gevonden, voor het laatst waarschijnlijk 780 duizend jaar geleden. Er bestaan aanwijzingen waardoor wetenschappers denken dat het aardmagnetisch op dit moment wederom aan het omdraaien is. De 2012-doemdenkers betrekken deze theorië zeer enthousiast in hun doemdenken, waardoor er meerdere ongefundeerde ‘ompoling-in-2012 theorieën’ bestaan. Een veelgehoorde claim is dat de zwaartekracht van planeet X een ompoling in gang zal zetten. Ook wordt er beweerd dat de planeten van ons zonnestelsel 21 december 2012 op een lijn zullen staan, wat de ompoling in werking zal zetten. Naast het feit dat deze ‘alignment’ helemaal niet plaats zal vinden, is het zeer onwaarschijnlijk dat daar significante effecten van te merken zullen zijn.

zonder magnetisch veld zal moeten stellen. NASA vertelt ons echter dat het aardmagnetisch veld een paar duizend jaar nodig heeft om om te polen. In die periode, in tegenstelling tot wat veel geloofd wordt, zal het magnetisch veld niet verdwijnen, maar enkel gecompliceerder worden (zie afbeelding). Dit magnetische veld zal ons zeer waarschijnlijk nog gewoon beschermen tegen straling uit de ruimte

Tot slot Het moge duidelijk zijn dat er op internet veel over 2012 te vinden is. Zo veel dat het meerdere GAXICES in beslag zou nemen om alle claims te behandelen. Wie echter iets verder kijkt dan zijn of haar neus lang is, zal concluderen dat de meeste claims niet blijken uit hun premisse (het einde van de wereld blijkt niet uit het gegeven dat een B’ak’tun ten einde loopt). Ook zullen f enkele claims ronduit als niet waar worden bevonden, zoals claims over planeet X. Waar we in ieder geval zeker van kunnen zijn, is dat er ook na 2012 weer genoeg theorieën over het einde van de wereld zullen verschijnen. Bronnen: www.grenswetenschap.nl www.skepsis.nl nl.wikipedia.org www.gasa.gov

Doemdenkers portretteren een dergelijke ompoling als een abrupt proces waarbij de Aarde het een tijd lang

Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 17

17

11/6/2009 1:56:48


KORT DOOR DE BOCHT

Tekst: Kevin Mann

NASA bombardeert de maan Een van de belangrijkste voorwaarden voor het stichten van een ruimtekolonie op de maan zou de aanwezigheid van water zijn. Om uit te vinden of de bodem van de maan water bevat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA begin juni een satelliet en een sonde gelanceerd. De LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) satelliet zal een jaar lang rond de maan draaien met als doel het maanoppervlak beter in beeld te brengen. Aan de hand kunnen nieuwe landingsplaatsen voor maanverkenners worden uitgezocht. Begin oktober werd de inmiddels nutteloze draagrakket die de LRO en de sonde naar de maan had gebracht, op de maan afgevuurd op een krater bij de zuidpool van de maan. De 2300 kilo zware draagrakket sloeg daar met een snelheid van 9000 kilometer per uur in. Door de botsing ontstond een krater en alles wat zich op of onder de grond daar bevond werd opgeworpen in kilometers hoge stofwolk. De Lcross sonde vloog hier vervolgens doorheen om in de laatste minuten van zijn bestaan gegevens over de stofwolk naar Aarde te sturen. Hoewel de Lcross camera het in de laatste minuten begaf en de hoopvolle wetenschappers naar een zwart beeld moesten turen, is de missie volgens NASA een groot succes. Uit de analyse van de gegevens zal moeten blijken of er water aanwezig is op maan.

Tekst: Fred Heijnen

Minder ijssmaken! Dit zou zomaar de bittere toekomst kunnen zijn. Momenteel is de bijensterfte een wereldwijd probleem, en kan grote gevolgen hebben voor de natuur. Bijen bestuiven namelijk bloemen en planten, waaronder velen die gebruikt worden voor grondstoffen van ijsjes. Veel ijsfabrikanten gebruiken namelijk alleen of in hoge mate natuurlijk producten voor de smaak. Wanneer de bijen van de aardbodem zouden verdwijnen, dan zijn de meeste ijssmaken niet meer te produceren. Redenen voor de massale bijensterfte zijn bestrijdingsmiddelen en een vergrijzende imkerij. De nieuwste gewasbeschermingsmiddelen worden niet toegepast door bespuiting in het open veld, maar door de zaden van de gewassen onder te dompelen in het gif. Deze methode is niet schadelijk voor grote dieren, maar wel voor nuttige insecten. Een aantal wetenschappers geeft ook aan dit de verklaring is voor de toegenomen bijensterfte. In vele landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, is het voorzorgprincipe leidend geweest bij de bescherming van de bijen. Dat heeft er toe geleidt dat het gewasbeschermingsmiddel in die landen verboden werd. Het uitgangspunt van dit principe is: wanneer er redelijke aanwijzingingen zijn dat een nieuwe technologie of activiteit schadelijk is voor het milieu, dan krijgt het milieu het voordeel van de twijfel. Ook al is het voorzorgprincipe onderdeel van de Europese mileuwetgeving, het gewasbeschermingsmiddel wordt toch steeds vaker toegelaten in Nederland. Het zou beter zijn wanneer minister Verburg deze middelen zo snel mogelijk verbiedt. Bron: Nederlands toelatingsbeleid nieuwe generatie insecticiden verzuimt bijenvolken te beschermen - Jeroen van der Sluijs en Henk Tennekes

18

GAXEX 1.indd 18

11/6/2009 1:56:53


Tekst: Fred Heijnen

Tekst: Jurjen Boog

Smurfen zonder rugklachten Na een vijfjarig onderzoek is gebleken dat de blauwe kleurstof in M&M’s verlammingen kan verhelpen bij een gebroken rug. Tot voor kort was er geen behandeling hiertegen. Dit omdat bij het breken van de rug bij mensen en ratten een te grote hoeveelheid adenosine trifosfaat vrij komt, waardoor nabij gelegen cellen kunnen afsterven. Dit leidt tot verlammingen. De behandeling is succesvol getest op een groep ratten. De ratten die met de kleurstof BBG werden ingespoten, konden weer strompelen (of revalideerden volledig), terwijl de onbehandelde ratten allen kreupel bleven. Een tweede effect wat de kleurstof op de ratten heeft, is dat de ratten een blauwe lichaamskleur kregen. Na enkele weken is deze kleur echter verdwenen, terwijl het loopvermogen niet minder werd. Tests op mensen moeten nog uitwijzen of de blauwe kleurstof een even groot effect zal hebben op mensen. Als deze tests succesvol worden uitgevoerd, kan een patiÍnt met gebroken rug een injectie ter plaatse krijgen en vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd worden, met minder kans op verlammingen.

Dagdromen Geen enkele docent houdt ervan: studenten die in het oneindig voor zich uit zitten staren, en geestelijk afwezig zijn. Ze zouden hun tijd toch beter kunnen besteden door bij de les te blijven en hun hersenen aan het werk te zetten? Volgens onderzoekers aan de universiteit van British Columbia zijn hun hersenen wel degelijk aan het werk tijdens het dagdromen en draaien ze zelfs op volle toeren. De wetenschappers deden deze ontdekking tijdens een experiment waarbij proefpersonen in een mri-scan liggen en om de zoveel tijd een knop moeten indrukken. Telkens wanneer de proefpersonen vergaten om op de knop te drukken, doordat hun gedachtes afdwaalden, werd er een scan gemaakt van hun hersenen. Ze kwamen tot de ontdekking dat de hersenen tijdens het dagdromen zeer actief waren, onder andere de delen die het probleemoplossend vermogen voor rekening nemen. Volgens een ander onderzoek blijken mensen die veel dagdromen hoger te scoren bij creatieve testen. Hierbij werd de mate van dagdromen gemeten door de proefpersonen een lange tekst te laten lezen. Wanneer hun gedachtes afdwaalden, moesten ze een knop indrukken. Ook werd er soms onverwachts gevraagd, aangezien niet iedereen er bewust van dat ze aan het dagdromen zijn. Degenen die er bewust van waren dat ze aan het dagdromen waren, presteerden beter op creatieve testen. Zij hebben namelijk het vermogen om het dagdromen te stoppen op het moment dat ze een creatief inzicht krijgen. Docenten vinden misschien dagdromende studenten lui en onoplettend, maar ze zetten hun hersenen wel aan het werk.

Jaargang 31 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 19

19

11/6/2009 1:56:54


KORT DOOR DE BOCHT

Tekst: Fred Heijnen

Tekst: Kevin Mann

Gratis eten bij Justeat Dubbele pech voor de honderden studenten die ruim een jaar lang gebruik konden maken van een lek bij de website van thuisbezorgservice Just-eat.nl: het lek is gedicht en directeur Laurens Groenendijk maakte bekend het geld te gaan vorderen via de adressen en bankrekeningnummers van de studenten. De honderden studenten uit Utrecht, Breukelen en Groningen bestelden gezamenlijk voor voor zo een 30.000 euro aan pizza, shaorma en spare-ribs. Volgens Groenendijk gaat het om studentenclubs van de Universiteit Utrecht, Nyenrode en de RuG. Hij vermoedt dat de fraudemethode zich verspreidde binnen de universiteiten, al was deze roddel bij bovengetekende niet bekend. Door een lek op website van Just-eat, die volgens Tweakers.net zeer eenvoudig te gebruiken was, betaalden zij slechts luttele centen voor hun eten. De studenten konden gemakkelijk bij de html code van een verborgen inputveld op de website komen en daar het eindbedrag in centen aanpassen. Opmerkelijk genoeg was het lek al ruim een jaar bij Groenendijk bekend. Al in augustus 2008 ontdekte securityconsultant Stan Pluymen het lek bij Just-eat, deze heeft hij vervolgens bij Groenendijk gemeld. Volgens Pluymen is het lek vervolgens verwaarloosd. Inmiddels is het lek gedicht en wordt geprobeerd al het geld terug te vorderen. Voor sommigen een flinke domper, een klant bestelde voor een totaalbedrag van 1250 euro..

Kop of munt Een team van drie onderzoekers aan de universiteit van Stanford en Santa Cruz hebben in een onderzoek genaamd Dynamical Bias in the Coin Flip aangetoond dat, het opgooien van een munt bij het spel kop of munt geen kans van 50-50 is, maar dat de kant die boven ligt ook het meeste kans heeft om boven te eindigen. Het onderzoek toont aan dat een munt die met de duim geworpen word, 51 % van de keren boven komt met de kant waarmee de worp gestart werd, dit percentage kan oplopen tussen de 55 en 60%. Een van de auteurs van de studie, Susan Holmes zei: “De manier waarop wij een munt werpen zorgt voor een afwijking, waardoor de munt vaker in de positie blijft waarin het begon.” Daarbij melde ze dat sommige individuen vaker dezelfde kant gooien dan anderen. De studie werd uitgevoerd met een hoge snelheid camera, die het opgooien van een muntje filmde met 1000 beelden per seconde. Bij het analyseren van deze beelden blijkt dat de munt niet alleen om zijn eigen as draait bij het opgooien, maar draait de munt ook rond zoals een frisbee in de lucht. Door dit ronddraai effect, blijft de kant waarmee de munt omhoog lag, langer boven waardoor de kans groter is dat de munt ook zo weer neerkomt. Volgens het onderzoek is de algemene aanname dat een munt opgooien voor het spel kop of munt, 50-50 gokken kansen heeft realistisch, maar is het mogelijk om de uitkomst te beïnvloeden. In het onderzoek werd er vanuit gegaan dat de munt niet mag stuiteren in de hand. Misschien dat sporten als voetbal nu iets anders verzinnen om te bepalen wie mag beginnen, met die 1% is het mogelijk flink wat weddenschappen te winnen.

20

GAXEX 1.indd 20

11/6/2009 1:56:55


23

5

9

21

26

5

7

19

11

1

25

4

8

12

3

17

20

3

1

4

26

22

5

2

17

6

9

10

7

15

5

13

7

13

6

8

9

1

18

5

14

17

5

16

7

16

7

9

10

23

6

26

1

18

26

9

11

10

9

24

5

21

9

5

18

4

“We are looking for Junior Traders”.

11

Can you look beyond the figures?

6 15

Did you crack the code fast enough?

4

19

3

15

If so, you might be the new colleague we are looking for.

26

9

2

5

Who we are? We’re a dynamic team of 9

5

18

21

11

4

2

1

18

traders, IT specialists, and professionals. Who are the best at what we do.

15

6

12

15

15

11

9

14

7

7

26

2

14

17

5

16

7

17

15

17

4

13

26

8

21

19

2

4

6

15

18

26

23

7

15

4

26

3

12

18

6

17

2

11

22

We’re peer - recognized as Europe’s leading ETF market maker, trading on- and off-screen all day to provide the prices on which Investors trade. We train our traders in-house and use custom-built technology, which means our successes are a joint effort from which everyone can profit. Our culture? Work hard and play harder. We offer a performance based incentive

5

7

19

11

1

25

4

8

12

scheme, training opportunities, luxury lifestyle perks, and an open collegial

1

18

10

21

14

9

15

18

7

environment. In addition, we offer the opportunity to work overseas.

4

16

8

6

4

12

1

5

9

Interested? Send your application (CV 13

7

22

20

1

3

1

4

26

including grades and motivation letter) to jobs@flowtraders.com. For more

26

9

11

5

10

23

21

11

4

information and In-house days (only at Amsterdam headquarters) contact

7

13

6

8

5

5

17

21

7

25

20

18

1

4

5

18

19

8

5

26

8

21

3

10

12

20

9

GAXEX 1.indd 21

Recruitment +31 (0)20 799 6799 or check out www.flowtraders.com.

11/6/2009 1:56:55


Activiteiten Agenda 10 November

AC Activiteit - Pooltoernooi

10 November

VESTING Borrel

26 November

Career Day

8 December

Lezingborrel

10 December

Recruitmentdinner - PwC

Graag wil VESTING de volgende mensen feliciteren met het behalen van hun bul: 24-08-2009

Tijn Schulting A Pricing Analysis of Minimal Guarantees in Variable Annuities

31-08-2009

Nora Ottink Historical Value at Risk models applied to Italian floating rate notes

09-09-2009

Marta Kwapien Pension risk under the requirements of Basel II

21-09-2009

Yanan Li Two Problems for CaR Calculation in Operational Risk Modeling

28-09-2009

Jaurieke Ton The Role of Cooperatives Revisited. The Possible Effect of a Coopera- tive to Strengthen the Market Power of Farmers in West Africa

26-10-2009

Pieter Bultena Application of Claim Reserving in a Multiple State Model for Disability Insurance

29-10-2009

Bjรถrn Wijbenga Intergenerational Risk-Sharing and Changing Demographics in a De- fined Benefit Pension Scheme

VESTING Bestuur 2009-2010 Johan Sanders

Voorzitter

Fred Heijnen

Vice-voorzitter Intern coรถrdinator

Chris Jensma

Secretaris

Martijn Westra

Penningmeester

Eelke de Jong

Bedrijfscontacten

22

GAXEX 1.indd 22

11/6/2009 1:57:01


VICtory

Tekst: Mariska van Ham

Er was eens een mooi, rustig, groen en bebost dorpje genaamd Schoonoord. Maar de rust in Schoonoord werd ruw verstoord toen de VESTING Introductie Commissie (VIC) besloot het Introductiekamp in Schoonoord te houden. Kampeerboerderij de Riegheide zou ons onderdak bieden. Na een lange, vermoeiende reis met de bus werden onze spullen door de ouderejaars naar de kampeerboerderij gedragen. (Dit tot grote vreugde van ondergetekende) Niet veel later was iedereen, gezeten aan de rand van de Kibbelkoele, druk bezig met het repeteren van de namen van het mentorgroepje. Geen of een verkeerde naam werd bestraft met een nat pak. Gelukkig bleek iedereen heel goed in het onthouden van namen, dus dat was geen probleem. Sommige jongens blijven echter altijd klein: Maarten en Fred amuseerden zich kostelijk met een plastic emmertje en water. Toen zij waren uitgespeeld was het tijd voor het schreeuwspel. Vanzelfsprekend werkt dit bijzonder goed op de stembanden, waardoor niemand naderhand last had van zijn stem… Met gesmeerde keeltjes liepen we terug naar de boerderij. Daar aangekomen kregen we uitleg over twee spellen die we gedurende het hele kamp zouden spelen. Eén van die spellen was Gotcha! Het was de bedoeling je kampgenoten bepaalde woorden te laten zeggen als waterkoker en buitenspel. Een uitgesproken woord betekent het kaartje van het slachtoffer, en daarmee de volgende opdracht voor de slinkse speler. Het andere spel had helaas geen naam, maar was er niet minder leuk om. Op het strand van de Kibbelkoele hadden de mentoren een lijst gekregen met spullen die verstopt waren rond en in de boerderij. Per voorwerp kreeg je een bepaald aantal punten. Het was natuurlijk de bedoeling om de meeste punten te krijgen. De ultieme uitdaging was het vinden van de Orange Coffee Machine, goed voor 10 punten.

Na de macaroni met gehakt/saus en voor de vegetariërs tomatensaus, hadden Ruben en Gijs een quiz gepland van slechts acht ronden. Gelukkig had Gijs die middag niet meegedaan met het eerder genoemde schreeuw-

spel. Hij had zijn stem nog goed nodig die avond: STILTE! Na de quiz had iedereen wel zin in een spelletje, dus werd vermaakte iedereen zich met kaarten, perudo, drankspelletjes en hier en daar een heftige discussie.. We noemen geen namen, maar ondergetekende wil toch kwijt dat Mechteld gelijk had. Na een aantal biertjes ging iedereen rond 5/6 uur slapen, behalve de VIC en het bestuur, want overal lag kaas.

Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 23

23

11/6/2009 1:57:06


Om 9 uur ’s morgens was iedereen weer fris en fruitig en niet veel later had iedereen ontbeten. Ondertussen was een groot luchtkussen gearriveerd, waar we ons later die dag helemaal op mochten uitleven. Maar eerst werden we over drie groepen verdeeld en mochten we naar hele nuttige informatie luisteren over de GAXEX, de AC, de studie en VESTING zelf. Nu was er behalve het luchtkussen ook nog een groot zeil waar mensen in fietsbanden konden gaan zitten. Met name papa-Thomas en papa-Arne hebben het erg naar hun zin gehad op dit zeil. Jammer genoeg kon veel van wat de VIC had voorbereid aan buitenactiviteiten voor deze dag niet doorgaan vanwege de hevige regen. Desondanks hebben we nog leuk hints kunnen spelen. Na de barbecue, uitstekend verzorgd door Gijs en Eelke, begon de bonte avond vol met spannende acts. Een mooi begin van de avond was de act van roze: stoelendans, maar dan anders. Met behulp van ‘t zeepje, paaldansen en stapelen hebben we veel lol gehad. Dankzij het bestuur weten we heel wat meer over de Vesting leden en ook de andere mentorgroepjes hebben hun beste biertje voorgehouden en kwamen met ‘Wie ben ik’, ‘ik hou van Schoonoord’ en een competitie. Teun en Jurjen hadden een mooie bijdrage met een succesvolle ‘Welke Gijs is beter’ quiz, en het bestuur moest worsthappen bij de afvalrace van de VIC. Het hoogtepunt van de avond was toch wel het liedje van papa 1 en papa 2 (jullie mogen zelf uitzoeken wie 1 en wie 2 is!). De vloeibare en goudgele afsluiting van de bonte avond was een bierestafette, waarbij de Pink Tankers het bestuur eruit hebben gezopen! Hieruit mogen we concluderen dat de leden van het bestuur laffe drinkers zijn. Na deze mooie avond ging iedereen weer zijn gang: er werd weer volop met dobbelstenen gegooid en het bier vloeide rijkelijk met de talloze drankspelletjes. Kortom: gezelligheid tot in de vroege uurtjes. Gelukkig konden we de volgende ochtend lekker uitslapen tot we werden gewekt met pannendeksels. Gijs (en de rest!), bedankt! Na het ontbijt ging iedereen zijn of haar spullen pakken en moesten we alles opruimen. De hele boerderij werd gedweild, wc’s werden schoongemaakt en de keuken geschrobd. De Riegheide was dan ook schoner dan ooit! Na het schoonmaken zat iedereen buiten vol spanning te wachten op de traditionele veiling. Teun heeft in zichzelf een nieuw talent ontdekt: veilingmeester spelen! En hóé… Met boter en yoghurt in de hand ging hij ten aanval! Zo zorgde hij er op een meesterlijke manier voor dat iedereen met iets naar huis ging. Met name Frank had een goede vangst: met onder andere zes broden op zak ging hij naar huis. Na de veiling werd het bestuur, de mentoren, Jurjen en 24

GAXEX 1.indd 24

11/6/2009 1:57:15


Teun en de VIC bedankt voor hun inzet en gingen het bestuur, de mentoren en Jurjen en Teun met een fles overgebleven wijn of rosé naar huis.. Voor de VIC was wat meer moeite gedaan: zij kregen een spelletje van de Intertoys. Na deze formaliteiten werden de uitslagen van de beide spellen bekent gemaakt. Lieke had de meeste Gotcha kaartjes en was lyrisch over haar prijs: een heuse wekker! Ook mentorgroep Roze werd verwend: zij mochten zich tegoed doen aan twee overheerlijke, zalige, en duidelijk versgebakken taarten. Zij hadden namelijk de meeste voorwerpen verzameld en daarmee ook de meeste punten. Dit niet geheel op eigen kracht, want Riemke heeft een genereus gebaar gemaakt en haar gevonden voorwerpen aan team Roze gegeven. Dus ook Riemke heeft mogen smullen van deze taarten. Nadat deze winnaars in het zonnetje waren gezet, was het de beurt aan de deelnemers van ‘wie eet het beter’. Als eerste was Frank de sjaak: hij kon wel 26 spekjes in zijn mond stoppen, tenminste, zo beweerde hij. Helaas voor Frank kwam hij niet verder dan 12 spekjes... Daarna vond Fred dat hij 7 beschuiten in zijn mond kon stoppen, wat hij ook voor elkaar kreeg! Ook André waagde zich aan dit spel: aan hem de uitdaging om 48 dropjes in zijn mond te stoppen. Terwijl André langzamerhand in een hamster veranderde, testte Juan Carlos zijn maag door 75 wasabi nootjes naar binnen te werken. Dit was een eitje: hij goot ze zo naar binnen. Dus probeerde hij het nog eens met 125 nootjes, terwijl Fonkei 100 nootjes ‘dronk’. Helaas hebben ze beide het record niet kunnen verbreken. Dit allemaal terwijl André nog bezig werd gehouden door zijn dropjes. Gelukkig was de moeite niet tevergeefs en is het hem daadwerkelijk gelukt! Dit was het einde van ‘wie eet het beter’ en daarmee, jammer genoeg, ook het einde van het kamp. De bus was gearriveerd. Helaas moesten we deze keer zelf onze tassen in de bus zien te krijgen. Terug in Groningen zijn we met een deel van de groep uit eten geweest bij Napoli. Dit was een leuke afsluiting van het fantastische kamp. Gezien het succes van het kamp, met weinig slaap als gevolg, gingen de meeste deelnemers vroeg naar huisWij hebben een geweldige tijd gehad op dit kamp. De naam VICtory was dan ook een terechte en goed gekozen naam hiervoor!

Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 25

25

11/6/2009 1:57:24


Excursie Friesland Bank

Tekst: Michiel Dijkstra Chris Jensma

Nederlands

Frysk

17 september waren leden van Risk en VESTING uitgenodigd bij de Friesland Bank. 15 studenten hebben een dag lang alles kunnen leren over Risk Management en over hoe dat bij de Friesland Bank wordt aangepakt.

17 septimber wiene de leden fan Risk en VESTING útnoege by de Friesland Bank. Fyftjin studinten ha in dei lang alles leart oer Risiko Behear en hoe’t dat by de Friesland Bank oanpakt wurdt.

De dag werd geopend door Klaas Leendert Leijendekker, hoofd Risk management bij de Friesland Bank. Daarna sprak Gert van Wakeren, lid van de Raad van Bestuur van de Friesland Bank en daarbinnen verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het aanbod van bancaire producten.

De dei waard iepene troch Klaas Leendert Leijendekker, haad Risiko Behear by de Friesland Bank. Dernei spruts Gert van Wakeren, lid fan de Rie fan Bestjoer fan de Friesland Bank en deryn ferantwurdelik foar de ûntjouwing en it it oanbod fan bankaire produkten.

De heer van Wakeren bleek een begenadigd spreker, die zeer helder uiteen wist te zetten hoe een bank werkt en hoe je als bank geld verdient. Een korte samenvatting: aan de creditkant van de balans komt het geld binnen. Naast het eigen vermogen betreft dit ook het spaargeld en het geld wat bedrijven en particulieren op hun betaalrekening hebben staan. Over dit geld moet de bank rente betalen aan haar rekeninghouders. Om winst te behalen is het dus zaak dat zij dit geld aan de debetkant zo snel mogelijk aan het werk stelt. Dit kan door het verlenen van kredieten aan bedrijven en particulieren, of door aandelen of obligaties te kopen. Eén van de nieuwe mogelijkheden waar banken de laatste jaren in konden investeren waren Structured Investment Vehicles (SIVs): kredieten die door banken opnieuw waren verpakt en doorverkocht aan investeerders. Van wezenlijk belang bij de debetkant is het feit dat banken risico lopen op hun geïnvesteerde geld.

De hear van Wakeren is in begenedigjende sprekker dy’t tige klear dúdelik makke hoe’t in bank wurket en hoe jo as bank jild fertsjinje . Oan de kredytkant fan de balâns komt it jild binnen. Neist it eigen fermogen ek it sparjild en it jild wat bedriuwen en partikulieren op hun betelrekken stean ha. De bank mat oer dit jild rinte foldwaan oan har rekkenhâlders. Om winst te beheljen is it saak om de debetkant sa rap mooglik oant wurk te krijen. Dit kin troch it ferlienen fan kredyten oan bedriuwen en partikulieren, of troch oandielen en obligaasjes te keapje. Ien fan de nijste mooglikheiden foar banken de lêtste jierren wie om te ynvestearje yn saneamde Structural Investment Vehicles (SIVs). Dit binne kredyten die troch banken opnij ferpakt binne en troch binne ferkocht oan ynvestearders. Fan winlik belang by de debetkant is it feit dat banken risiko rinne op hun ynvestearde jild.

26

GAXEX 1.indd 26

11/6/2009 1:57:26


Nederlands

Frysk

Zo kwamen we al snel op de kredietcrisis. De heer van Wakeren gaf ons een insider’s perspective op de kredietcrisis en al haar neveneffecten. Zo legde hij uit hoe ING buitengewoon succesvol was geweest met haar internetbank ING Direct, en daarmee heel veel spaargeld in veel verschillende landen had opgehaald. ING had moeite al dit geld “aan het werk te zetten” en investeerde, in een move die nu als uiterst onfortuinlijk kan worden beschouwd, massaal in SIVs die Amerikaanse hypotheken bevatten. Tijdens de kredietcrisis wilde geen enkele investeerder deze SIVs nog hebben. Banken konden ze dus niet verkopen om aan hun verplichtingen te voldoen. Dat is precies de reden waarom ING afgelopen jaar zoveel overheidssteun nodig had.

Sa kamen wy as fansels by de kredytkrisis. De hear van Wakeren joech ús in saakkundig perspektyf oer de kredytkrisis en har njonkeneffekten. Sa ferdútse hy wêrom ING sa bûtengewoan suksesfol wie mei har ynternetbank ING Direct en dermei in hiel soart sparjild op helle hie yn allegear ferskillende lannen. ING hie it dreech om al dat jild “oan it wurk te krijen” en ynvestearde , in aksje die no as ferskriklik soer wurd beskôgje, massaal yn SIVs wêr Amerikaanske hypoteken yn sieten. Yn ‘e rin fan de kredytkrisis woe gjin inkele ynvestearder dizze SIVs nog hawwe. Dit is dus krekt de oarsaak dat ING it ôfrûne jier safolle oerheidsstipe nedich hie.

Het omvallen van Icesave had directe gevolgen voor de Friesland Bank: toen bleek dat veel Nederlandse gemeenten en provinciën daar geld hadden staan, riep Wouter Bos alle gemeenten op om hun spaargeld bij de Bank Nederlandse Gemeenten neer te zetten. Enkele Friese gemeenten, die gezamenlijk 600 miljoen euro bij de Friesland Bank hadden staan, namen van de ene op de andere dag hun geld op. Dit betekende een grote aderlating voor de Friesland Bank. Terugkerend thema in de bedrijfsvoering in het bankwezen bleek de afweging tussen risico en liquiditeit te zijn. Banken investeren in principe vreemd vermogen om geld te verdienen. Hoe meer je hiervan investeert, hoe meer winst je maakt. Het vreemd vermogen kan in

It omfallen fan Icesave hie direkte gefolgen foar de Friesland Bank: toen de Hollânske gemeenten en provinsjes dêr in soart jild stean hiene, rôp Wouter Bos alle gemeenten op om hun sparjild by de Bank Nederlandse Gemeenten te setten. Inkelde Fryske gemeenten, wa meiinoar san 600 miljoen euro by de Friesland Bank stean hiene, naam fan de ien op de oare dei hun jild op. Dit betsjutte in grutte ierlitting foar de Friesland Bank. Weromkommend tema yn de bedriuwsfiering yn it bankwêzen is it ôfweagjen tusken risiko en likwiditeit. Banken ynvestearje yn prinsipe frjemd fermogen om jild te ferstjinje. Wat mear at je hjiryn ynvestearje, wat mear jild as je ferstjinje . It frjemd fermogen wurdt

Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 27

27

11/6/2009 1:57:30


Nederlands

Frysk

de regel echter sneller opgevraagd worden dan dat de kredieten en investeringen opgevraagd kunnen worden. Er moet dus een buffer aan cash aangehouden worden. Hoeveel? Dat is nu precies de vraag waar financieel Risk Management een antwoord op probeert te vinden.

ornaris earder opfrege dan as kredyten en ynvestearingen opfrege wurde kin. Der mat dus in buffer oan jild oanhâlden wurde. Hoefolle? Dat is no krekt de fraach wêr’t finansjeel risiko behear besiket antwurd op te krijen.

De volgende presentatie werd gegeven door de heer Niek Hagoort, Risk Management Officer binnen de Friesland Bank. Hij ging in op de verschillende wet- en regelgeving voor Risico Management waar Friesland Bank dagelijks mee te maken krijgt, zoals Basel I en II, Tabaksblat en COSO. Hij wist waar hij over sprak; hij had persoonlijk aan Basel I meegewerkt. Hij gaf een gedetailleerde uitleg over hoe de regelgeving tot stand komt en langs wat voor route dat gaat (Basel Comittee, Europese Unie, Regering, …) en hoe Basel I en II in elkaar zitten.

De folgende presentaasje waard jûn troch de hear Niek Hagoort, Risiko Behear Ofsier by de Friesland Bank. Hy fertelde oer de ferskillende wet- en rigeljouwingen foar Risiko Behear wer’t Friesland Bank mei te meitsje krijt, sa as Basel I en II, Tabaksblat en COSO. Hy wist wer hy it oer hie, want hy hie persoanlik oan Basel I wurke. Hy lei detailleerd út hoe’t de rigeljouwing ta stân kaam, lâns wat fan rûte dat giet (Basel Comittee, EU, regearing,..) en hoe’t Basel I en II yn inoar sit.

Een ander interessant feit is dat de Friesland Bank samenwerkt met de universiteit en dan in het bijzonder met de welbekende,professor Koning. Samen met de Risk Management afdeling ontwikkelt en valideert professor Koning het risk model dat ze bij de Friesland Bank gebruiken. De heer Niek Hagoort gaf ook nog enkele must-reads over de kredietcrisis en het risico management bij banken,waaronder het boek Bankroet van NRC-redacteurs Egbert Kalse en Daan van Lent en het boek De Kredietcrisis van oud Rabobank en ABN Amro medewerker Jac Kragt.

Noch in ynteressant feit is dat de Friesland Bank gearwurket mei de universeit en dan yn’t bysûnder mei, de by eltsenien bekende , professor Koning. Tegearre mei de Risiko Behear ôfdieling ûntwikkelt en valideert professor Koning it risiko model dat by de Friesland Bank brûkt wurdt. De hear Niek Hagoort joech ek nog inkelde must-reads oer de kredytkrisis en it risiko behear by banken. Wêrûnder it boek Bankroet fan NRC-redakteurs Egbert Kalse en Daan van Lent en it boek De Kredietcrisis fan âld Rabobank en ABN Amro meiwurker Jac Kragt.

28

GAXEX 1.indd 28

11/6/2009 1:57:36


De presentaties en zeer zeker de case gingen diep op de stof in, we werden echt uitgedaagd. Tot slot kregen we een goed beeld van de uitdagingen waar de Friesland Bank mee te maken krijgt.

Nederlands

Frysk

Daarna sprak Theo Sinnema, Operational Risk Manager. Zijn presentatie ging in op de vraag hoe we risico’s in de bedrijfsvoering kunnen controleren en beheersen. Een actueel voorbeeld is het probleem van skimmen. Hoeveel schade kan dit voor Friesland Bank betekenen en hoe kan het voorkomen worden? De heer Sinnema onderstreepte het belang van risicomanagement binnen een bank, waar immers zoveel geld in om gaat. Je kunt hierbij denken aan het scheiden van verantwoordelijkheden met betrekking tot het beheer van het geld, maar het speelt op alle niveaus. De heer Sinnema noemde als voorbeeld dat in de zomer, voor de vakantie, opvallend veel bestek, borden en plastic bekertjes uit de kantine verdwenen: ook een uitdaging waar een Operational Risk Manager mee te maken krijgt.

Dernei spruts Theo Sinnema, Operaasjoneel Risiko Behearder. Syn presentaasje gong oer de fraach hoe’t wy de risiko’s yn de bedriuwsfiering kontrolearje kinne en en yn ‘e macht hawwe kinne. In aktueel foarbyld is it probleem fan skimmen. Hoefolle skea kin dit foar de Friesland Bank betsjutte en hoe kin it foarkommen wurde? De hear Sinnema lei de klam op it belang fan risiko behear binnenyn in bank, wêr´t ommers sa’ n soart jild yn om gjit. Jo kinne hjir by tinke oan in skieding fan ferantwurdlikheden oanbelangjende it behear fan it jild, mar it spilet op alle nivo’s. De hear Sinnema naam as foarbyld dat fan´t simmer , foar de fakânsje , opfallend folle bestek, boarden en plastic bekertsjes út de kantine wei wiene: dat is ek in útdaging wer in operaasjoneel risiko behearder mei te meitsjen krijt.

Na de voortreffelijke lunch kregen we de case voorgeschoteld. Dit bleek een heuse stresstest van De Nederlandse Bank te zijn. Net zoals de Friesland Bank zelf had moeten doen, moesten we de gevolgen van een fictief macro-economisch doemscenario voor de Friesland Bank becijferen en analyseren. Wegens de grote hoeveelheid data die hiertoe beschikbaar was, bleek het helaas moeilijk om na afloop een goede oplossing voor de case te presenteren.

Nei in treflike breatafel krigen wy in kasus foarsettten. Dit wie in wiere stresstest fan de Nederlandse Bank. Krekt as de Friesland Bank dwaan moast, moasten wy de gefolgen fan in sabeare makro ekonomysk senario foar de Friesland Bank besiferje en analysearje. Troch de grutte mannichte data dy’t beskikbaar wie, waar it helaas te dreech om nei ôfrin in goeie oplossing foar de kasus te presentearjen.

Al met al was het een buitengewoon leerzame en gezellige dag. Met name leuk was het feit dat mensen hoog in de organisatie van de Friesland Bank de tijd namen om ons het bankwezen en risicomanagement uit te leggen.

It wie in bûtengewoan learsume dei. It wie benammen leuk dat minsken heech yn de organisaasje tiid namen om it mei ús te hawwen oer it bankwêzen en ús oer risiko behear út te lizzen. De presentaasjes en de kasus gongen djip op de stof yn, wy waarden echt útdage. Wy ha in goed byld krigen fan de útdagingen wer’t de Friesland Bank mei te meitsjen hat. Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 29

29

11/6/2009 1:57:41


Tekst: Martijn Westra

Landelijke Econometristen Voetbaltoernooi Na weken van intensieve voorbereiding was het dan eindelijk zover. Het Landelijk Econometristen Voetbaltoernooi 2009. Dit jaar georganiseerd door ons, VESTING, en het Econometrisch Dispuut uit Rotterdam. De laatste keer dat de beker meeging naar Groningen was in 2006. Zoiets vraag natuurlijk om maatregelen. We hebben onze beste scout de weide wereld ingestuurd om de beste spelers te selecteren. Nadat Cristiano Ronaldo, David Beckham en Sjaak Polak niet haalbaar bleken, hebben we voor talent gekozen. Na bezoekjes aan onder meer het mooie Bosnië, de drassige weiden van Loppersum en de Grolsch fabriek in Twente werd er een team gesmeed met jongens als Admir Kalkan, Thomas de Boer, Luuk Oude Steenhof, Ruben te Wierik, Kees ter Brugge, Luuk van Benthem, Robert Poos en Jan Willem Timmer. Garantie voor succes zou je denken. Er werden in de trein dan ook al gekscherend grapjes gemaakt dat ik de beker beter in Groningen had kunnen laten staan, want we zouden hem toch wel winnen. En zo ontstond FC de Kafgepen. Ondanks het optimisme was het begin dramatisch te noemen. De eerste wedstrijd werd omgezet in een reglementaire nederlaag, gezien het feit dat we niet met buskaarten konden betalen in de metro op station Rotterdam Alexander. “Martijn, bedankt!” In de wedstrijden daarna sprokkelde de succesformatie echter maar 4 à 5 punten bij elkaar. Excuses als “er zijn er te veel aanvallers en te weinig verdedigers in het team” en “ach, ik ben niet meer zo gedreven als vroeger” waren enkele kreten die ik kon optekenen na een gesprek met van Benthem

aan de zijlijn. Helaas geen prijs voor het eerste team van Groningen dit jaar. Maar er waren nog twee teams die voor de trots van Groningen streden. Het tweede team ‘Drinken is winnen’ bestond uit veredelde zaalvoetballers, een verdwaalde lacrosse-speler en recreatievoetballers: Gijs Immerman, Stein Zweistra, Kenneth Plat, Jeroen Achterhof, Jurjen Boog, John Reijne, Felix Eikenbroek en Ivan Erkelens. Het team toonde genoeg kwaliteit, maar eenmaal voor de goal kregen de spelers het moeilijk, want scoren bleek een groot probleem. En dat terwijl het doel op een veld ook nog groter is dan die in de zaal. Helaas voor het tweede team ook geen glorie. Wellicht hadden ze toch iets meer moeten drinken. De laatste hoop was dan ook gevestigd op het derde team: ‘Team Feutmans’. Een mix van minder getalenteerde voetballers, geblesseerde spelers en mensen die gewoon veel wilden eten en drinken voor weinig geld. Dit team bestond uit Leon Stouten, Sjoerd Hoeksema, Fred Heijnen, Martijn Westra, Chris Jensma, Johan Sanders, Eelke de Jong, Martin Haringa en Erwin Eggen. Dat belooft weinig goeds zou je denken, maar dit team heeft mentale veerkracht en tactische discipline getoond. Niet alleen de eerste wedstrijd die met 8-0 van een groepje vrouwen werd gewonnen en waar Sjoerd als een bezetene over het veld rende om te scoren, maar zeker de tweede wedstrijd verdient een compliment. De tegenstander was het eerste team van Rotterdam en uiteindelijke winnaar van het toernooi, ‘Hartendief’. Team

30

GAXEX 1.indd 30

11/6/2009 1:57:41


Feutmans werd aangevuld door Kenneth en John van ‘Drinken is winnen’. In het begin gingen de teams gelijk op, maar na 5 minuten brak Team Feutmans uit door het midden met John aan de bal. Martijn en Kenneth weken uit naar de zijkant. De beide centrale verdedigers van ‘Hartendief’ renden op John af, maar hij paste de bal tijdig op links aan Martijn. Martijn twijfelde geen seconde, nam de bal aan en schoof deze met een bekeken schot in de rechter onderhoek. 1-0. Daarna werd ‘Hartendief’ gevaarlijk en moest ‘Team Feutmans’ op de verdediging spelen. ‘Hartendief’ kreeg kans op kans, maar door goed keeperswerk van Chris, motiverende woorden van supporter Fonkei en geweldig verdedigend werk van onder andere John en Fred werd de 1-0 stand vastgehouden. Na een supersprint van Leon en een bal in het zijnet van Kenneth, was het in de laatste minuut wel raak na een lange bal over de verdediging van Chris. Kenneth nam de bal aan en schoot deze beheerst in het doel: 2-0. Team Feutmans kon tevreden zijn. Helaas was deze overwinning niet genoeg om de halve finale te bereiken. Geen prijs voor Groningen, maar er was op deze mooie zonnige dag nog meer te beleven. Na de prijsuitreiking kon er lekker buiten in de zon gedineerd worden en werd er nagepraat over de memorabele voetbalmomenten van die dag. Het buffet zag er goed uit en het smaakte ook nog lekker. Na het eten werd er nog geborreld in kroeg Villa Kakelbont en om 23.03 werd de laatste trein richting Groningen gepakt. Al met al was het een zeer geslaagde dag. Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 31

31

11/6/2009 1:57:42


Tekst: Mariska van Ham

Eerstejaarsactiviteit Bowlen Dinsdagavond 29 september vond de eerste AC Activiteit plaats. Deze werd georganiseerd door de nieuwe Activiteiten Commissie, bestaande uit Tom van den Bergen (voorzitter), Lennart Kroon, Bob Crans, Kees Bekker en Mariska van Ham.

32

GAXEX 1.indd 32

11/6/2009 1:57:44


Deze Activiteit was een eerstejaarsactiviteit, wat overigens niet inhoudt dat alleen eerstejaars studenten aan deze activiteit konden deelnemen. Ook de mentoren, de VESTING Introductie Commissie en het VESTING Bestuur hadden de mogelijkheid om mee te doen aan deze activiteit. Er was door de AC besloten dat we gingen bowlen, een plan dat na wat geregel al spoedig werd geconcretiseerd. Voorafgaand aan het bowlen werd er een mentoravond gehouden, waarop alle eerstejaars met hun mentorgroepje gingen eten. Nadat iedereen zich tegoed had gedaan aan de overheerlijke in meer of minderen mate zelfgemaakte maaltijd, begaven uiteindelijk 36, inclusief de AC zelf 41, deelnemers zich richting Piccadilly, waar de activiteit zou plaatsvinden. Vanaf 21.00 uur zouden de bowlingbanen tot onze beschikking zijn. Iets na negenen waren alle deelnemers er en werden er enkele wedstrijdjes gehouden. Het eerste uur werd de ene strike na de andere spare gegooid. Enkelee mensen die niet aan het bowlen waren deden zich tegoed aan een biertje en keken naar een rechtstreeks uitgezonden voetbal wedstrijd, anderen waren lekker aan het kletsen en bewonderden de uiterst ingespannen bowlers. Beelden van uiterst geconcentreerde personen, waarvan de bal slechts enkele meters bereikten alvorens in de goot te belanden, werkten bij menigeen op de lachspieren. De schrijver van dit stuk cq. uitstekend bowler heeft vanzelfsprekend absoluut geen ervaring met deze ongelukkige situatie… Vanaf 22.00 uur werd de hoeveelheid geconsumeerde biertjes wat groter, en de strikes en spares die werden gegooid daarmee wat minder. Dit was echter niet bij ieder het geval, gezien het feit dat het aantal bowlingballen dat op de naburige banen werd gegooid verdubbeld werd. Ook werden er op steeds vreemdere manieren bowlingballen gegooid, bijvoorbeeld tussen de benen van medestudenten door. Op een gegeven momentheeft de enige vrouw binnen de AC zelfs wat leden van het bestuur nog moeten aanspreken op hun bowlgedrag en ze even op hun verantwoordelijkheden moeten wijzen. Daarna gedroeg niet alleen het bestuur, maar gedroegen ook de andere deelnemers zich gelukkig wat beter, voor zover ondergetekende heeft kunnen waarnemen. Toen het bijna 23:00 uur was besloten de deelnemers, die tot dan toe nog geen bal hadden aangeraakt, dat het tijd was om alsnog een bal te gooien voor de banen sloten, wat inderdaad niet lang meer op zich liet wachten. Door een deel van de deelnemers, welke besloten dat ze nog niet moe genoeg waren om te gaan slapen,

werd al snel het plan opgevat in de stad een laatste drankje te drinken.Naar goede traditie werd de 9e cirkel hiervoor als een zeer geschikte locatie bevonden. Met een groepje van 15 tot 20 studenten zijn er nog wat drankjes genuttigd, en werd er gedanst totdat ook door onder andere uw redacteur het bed werd opgezochten. Het was een ‘geslaagde activiteit’, zoals in de vergaderstukken van de HALV zo mooi staat vermeld.

Jaargang 33 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 33

33

11/6/2009 1:57:47


Interview

Tekst: Fred Heijnen

The Career Day Committee On the 8th of October Pieter Tjerkstra and Qibai Chen were interviewed by Fred Heijnen. They revealed some details about the upcoming Career Day.

Can you tell us something about yourself.

word, but most of the time it works just fine.

Pieter: Well, I am a third year econometrician and like to play tennis at Veracket. It has to be named in the GAXEX as well for some free publicity. Another hobby is running and this weekend I am going to run the 4 mile of Groningen.

Barry: I found no difficulty, because Pieter and other committee members are quite able to manage themselves in English and try their best. Sometimes they have difficulties with translating a sentence and then they help each other to translate it for me. That’s why I like VESTING Activities, because it is a very warm study association.

Barry: I am Qibai Chen fourth year econometrician. At the moment I’m finishing my bachelor degree. Besides study I like to play squash and also scuba diving. Pieter: I know what diving is, but what is Scuba diving? Barry: Scuba diving is diving with a tank on your back with compressed air, when you talk about diving you also can understand it as fancy diving. Why did you become an active member of VESTING? Pieter: Why not?! I like to do something besides my study in which I can develop myself. It’s also a lot of fun, especially when Barry cooks nice dinners and hits on girls. Barry: I want to get some extracurricular experience besides study. We also have a lot of fun in the committee. The Career Day is international committee, how is that like? Pieter: You have get adjusted to it, but once you get started it is of no problem. Sometimes you have got to help each other if you do’nt know the translation for a

Thus Pieter, did you improve your English? Pieter: I certainly speak better English than before, that goes without saying. What is the committee doing at the moment? Pieter: We are putting the magazine together, we have received all the articles and now we have to do the layout. We also have to inform the companies about minor details. The website has to be finished and Barry is busy with finishing the flyer. It is the beginning of an end. It is the first VESTING Career Day, can you tell us something about it? Pieter: It will be a very interactive day divided into two sessions and every session includes a presentation and case. There will be no plenary sessions. There are not only companies participating in the day, but also the university and also the possibility to participate in an application workshop. We will conclude the day with a social and an information market. In between we have a “great lunch”.

34

GAXEX 1.indd 34

11/6/2009 1:57:50


I heard there will be a wide variety of companies. Pieter: The fields of logistics, finance, actuarial science, econometrics and consultancy will be represented. Barry: The University will be there as well. And for which members of VESTING can it be a very interesting day? Pieter: To be honest it will be interesting for every member. Freshmen get to see their study in practice and can find out why they learn so much abstract theory. Students who have to choose their master can find out in which specialization they are interested. VESTING Members who are almost graduated can find a job. Finally it will be a day with great fun for all the members.

A Career Day during an economic crisis, did you had any difficulties with bringing in the companies? Pieter: That is something you have to ask Pim, who is responsible for the company contacts. We had some difficulties with bringing in the companies, but by being creative we managed to get a wide variety of companies. Is there still something you want to share with the readers of the GAXEX? Pieter: The VESTING Career Day will be a very interesting day and also a lot of fun for everyone, so I would say: subscribe on www.vestingcareerday.nl

What is the difference between a Symposium and Career Day? Barry: There will be no plenary session and no dinner. Pieter: That is off the record. The Career Day will be more interactive than the Symposium. You will be in close contact with companies for the whole day by means of cases and presentations. During the Career Day we will not only focus on companies, but also on doing research and improving your application skills.

Jaargang 33 - GAXEX 1

35

fltr: Marina, Pim, Pieter Tjerkstra, Pieter Nauta and Qibai

GAXEX 1.indd 35

11/6/2009 1:57:56


Column VESTING Voorzitter

Terugkijken en vooruitdenken Geachte leden, Het academisch jaar 2009-2010 is weer begonnen. Het leek nog zo dichtbij, die zomervakantie vol met zon zee en strand, maar voor je het weet staan de tentamens weer voor de deur en moet er weer hard gestudeerd worden. Echter, wat heeft er het afgelopen jaar gespeeld? En belangrijker nog: wat zijn de toekomstperspectieven voor ons en VESTING voor het nieuwe jaar? Een korte terugblik op het afgelopen academisch jaar. Er is een onderwerp dat iedere dag op de voorpagina van de krant heeft gestaan, en dat is, hoe kan het ook anders, de financiële crisis. De trots van het Nederlandse bankleven, de ABN AMRO, is genationaliseerd, ING is bijna failliet, pensioenfondsen hebben moeite om de dekkingsgraad te halen en er zijn nog nooit zo veel failissementen van bedrijven geweest. Niet alleen in de financiële sector zijn er klappen gevallen;ook in de celebrity- en muziekindustrie heeft er een enormeschok plaatsgevonden. Het overlijden van The king of pop, Michael Jackson, heeft de hele wereld weken lang in zijn greep gehouden. In ons eigen kleine Nederland was de affaire rond Jan Smit, Jolanthe en Wesley Sneider groot nieuws, misschien niet zozeer op het NOS journaal, maar des te meer bij RTL boulevard. Ook op medisch vlak zijn er opzienbarende dingen gebeurd. Zo zou de Mexicaanse griep uitgegroeien tot een ware epedimie waarvan de gevolgen niet te overzien

zouden zijn. Het uiteindelijk gevolg van de griep? De overheid heeft voor honderd miljoen euro aan vaccins besteld terwijl het griepje helemaal niet zo gevaarlijk meer wordt geschat. Hoewel het afgelopen jaar veel drama met zich heeft meegebracht zijn er ook een mooie momenten geweest, zoals de bekendmaking van de eerste afro-amerikaanse president, Barack Obama. De opstand in Iran, hoewel deze met harde hand is neergeslagen, geeft hoop op een omslag in het het bewind van Ahmadi Nejad. Dit waren enkele punten in het wereldnieuws die niemand kan zijn ontgaan, maar het afgelopen jaar heeft er ook binnen VESTING het één en ander gespeeld. Hoogtepunt is onbetwist de buitenlandse reis van VESTING, destination New York. Hier heeft menig lid de verkiezing van Obama, een groots moment in de Amerikaanse geschiedenis, van dichtbij meegemaakt. Een andere grootse activiteit was natuurlijk de LED die sinds jaren weer in Groningen heeft plaatsgevonden. Tijdens dit meerdaagse evenement is er weer eens bewezen dat de succes formule van LED + Groningen nog steeds van kracht is. Natuurlijk was er ook de LEVT in Rotterdam, waar VESTING helaas niet de hoofdprijs heeft kunnen binnenhalen, maar het desalniettemin een fantastische dag (en avond) was voor alle deelnemers. Voor het eerst is er ook een VESTING Alumni activiteit georganiseerd, wateveneens als een klein succesje gezien mag worden.

36

GAXEX 1.indd 36

11/6/2009 1:57:56


De wat kleinere activiteiten mogen natuurlijk niet onbelicht blijven. De VIC heeft wederom dit jaar weer een fantastisch kamp neergezet, met springkastelen en al. Wederom een onvergetelijk kamp waar de nieuwe eerstejaars elkaar goed hebben kunnen leren kennen. Daarnaast hebben de eerste activiteiten van VESTING plaatsgevonden, waaronder de eerstejaars activiteit. Dit betrof dit jaar een potje bowlen in Piccadili, waar uiteindelijk een mentor een bowlingverbod is opgelegd. Tevens heeft ook de eerste VESTING Borrel plaatsgevonden, waar ongeveer honderd leden hebben kunnen genieten van hun eerste gesponsorde biertjes van het jaar. Over de meeste zaken die ons in de toekomst te wachten staan kunnen we alleen maar gissen. Wat we wel zeker weten is dat het jaar 2009-2010 weer garant zal staan voor een aantal mooie activiteiten. Te denken valt aan de Binnenlandse Reis, waar een groep van 20 studenten naar “het Wilde Westen� zullen afreizen om daar bij verschillende fortune 500 bedrijfen onder andere een inhouse dag te volgen.

Om de trend van overgewicht in de Nederlandse samenleving tegen te gaan zullen er een aantal sportievere events plaatsvinden. Zo zal er een sportdag komen en zal er voor het eerst worden meegedaan aan de Batavierenrace. Daarnaast zijn natuurlijk alle ogen gericht op het winnen van de LEVT van aankomend jaar. Natuurlijk mag het 4e Lustrum van VESTING niet ontbreken. Hoewel deze pas in het academische jaar 20102011valt, zullen de voorbereidingen en de bekendmaking van het lustrum thema dit jaar al plaatsvinden. Tevens zal dit jaar een mijlpaal worden bereikt met betrekking tot de VESTING Kamer; zo zullen we na -tig jaar uit het krakkemikkige Interim gaan verhuizen naar het WSN. Hoe schraal het Interim ook moge zijn, het is wel soort thuis geweest voor menig VESTING Lid de afgelopen jaren en er zijn dan ook vele mooie herinneringen die daar verborgen liggen. In kort, we gaan een mooi en spannend jaar tegemoet waarvan ik hoop dat jullie alllemaal van zullen genieten.

Johan Sanders VESTING Voorzitter

Jaargang 31 - GAXEX 1

GAXEX 1.indd 37

37

11/6/2009 1:57:56


Colofon / Adverteerders Hoofdredacteur Jurjen Boog Redactie Kevin Mann Arne Wolters Fred Heijnen Jurjen Boog Sebastiaan Oude Groeniger Lay-out Fred Heijnen Arne Wolters Spelling Paula Hylkema Arno de Wolf Externe contacten Fred Heijnen

02

AEGON

04

KPMG

21

Flow Traders

39

40

All Options

Watson Wyatt

Ontwerp lay-out Fred Heijnen Melinda Jagersma Bram de Jonge Arne Wolters Acquisitie Eelke de Jong Eindredactie VESTING Bestuur Redactieadres VESTING GAXEX Commissie Postbus 800 9700 AV Groningen Tel: (050) 363 70 62 Email: gaxex@devesting.nl Oplage 400 Drukker Zalsman VESTING is gelieerd aan de Economische en Bedrijfskundige Faculteitsvereniging

38

GAXEX 1.indd 38

11/6/2009 1:57:56

0


Traders Trophy 2009

Main Sponsor

Compete to become the best student trader of The Netherlands!

Qualification Rounds & Venues 10 Nov 12 Nov 17 Nov 19 Nov 23 Nov 25 Nov 27 Nov 3 Dec

Winner takes all! Enter Traders Trophy Netherlands and see if you have what it takes to be a winning trader! Take the opportunity to experience what it’s like to be a trader. At the same time you

+

University of Amsterdam University of Groningen Tilburg University Maastricht University Delft University of Technology Erasmus University Rotterdam Utrecht University Final at NYSE Euronext Amsterdam

+

1st prize!

participate in a competition to become the best student trader of The Netherlands.

All Options is a leading international

All students can enter.

option trading and market making

Traders Trophy Netherlands is part of the worldwide Traders Trophy competitions.

company in listed equity derivatives on 30 exchanges globally. All Options is headquartered in Amsterdam with offices

Organised by Oxyor, co-sponsored by NYSE Euronext,

in Switzerland, Curacao, Hong Kong,

and Financiele Dagblad as media partner.

mainland China and Chicago (2010).

Register today! youcantrade.nl GAXEX 1.indd 39

09-553 All Options adv Traders Trophee A5_04_montage_psd.indd 1

11/6/2009 1:57:57

18-09-09 13:44


/ R _ R X R [ Q R V [ c Y \ R Q c N [ U R a _ V W T R Q _ N T c N [ W \ [ T R _ R [ \ ] Q R ] _ R Z V R cN[ Ub[ Nba\cR_ gRXR_ V [T 

*EUGDIGEOVERMOEDLEIDTNOGALEENSTOTONNODIGE

STRATEGIEÑN7EWERKENVOORTOONAANGEVENDEBE

SCHADEAANMENSENMATERIEEL6OOREENVERZEKE

DRIJVEN WAARMEEWEEENHECHTERELATIEOPBOUWEN

RINGSMAATSCHAPPIJROEPTDATVRAGENOP)SERVERSCHIL

OMTOTDEBESTEOPLOSSINGENTEKOMEN/NZEMANIER

TUSSENMANNENENVROUWEN4USSENDEENEENDE

VANWERKENISOPEN GEDREVENENINFORMEEL7EZIJN

ANDEREREGIO%NWATBETEKENTDATVOORDEPREMIES

OPZOEKNAARSTARTENDEENERVARENMEDEWERKERS BIJ

"IJ7ATSON7YATTKIJKENWEVERDERDANDECIJFERS7ANT

VOORKEURMETEENOPLEIDING!CTUARIAAT %CONOMETRIE

CIJFERSHEBBENBETREKKINGOPMENSEN$ATMAAKTONS

OFTOEGEPASTE 7ISKUNDE+IJKVOORMEERINFORMATIE

WERKZOINTERESSANTENAFWISSELEND7ATSON7YATT

OPWERKENBIJWATSONWYATTNL

ADVISEERTONDERNEMINGENENORGANISATIESWERELDWIJD OPHETGEBIEDVAN@MENSENKAPITAALVERZEKERINGEN PENSIOENEN BELONINGSSTRUCTURENENINVESTERINGS

GAXEX 1.indd 40 -00013_210x297_Bandenspoor.indd 1

7ATSON7YATT :ETJEAANHETDENKEN

11/6/2009 1:57:57 24-09-2007 15:31:15

GAXEX jaargang 33, editie 1  

GAXEX jaargang 33, editie 1

GAXEX jaargang 33, editie 1  

GAXEX jaargang 33, editie 1

Advertisement