Page 1

Max: 23° C Min: 11° C

Cornel Urs, arădean misionar în Burundi: “Prima întrebare care mi se adresează este cu ce trăiesc acei oameni. Simplu: dimineaţa - banană, la prânz - banană, seara – banană.” PAG. 4-5

EXCLUSIV

ASTĂZI:

INTERVIU

Ceauşescu despre cârcotaşii regimului: „să-i tratăm cu tot dispreţul” PAG. 6-7

ORGAN DE PRESĂ LOCALĂ

Anul II Nr. 215 29.05.2014

12 pagini preţ: numai 80 bani

Fondat: 1930/serie nouă

ziarularadul@yahoo.com 0257-211420

Copiii arădeni mai au de aşteptat pentru noul parc

Unele lucrări anunţate de municipalitatea arădeană pentru această primăvară n-au început nici acum Birocraţia blochează România! Ar putea fi un slogan potrivit pentru zilele în care trăim! Lucrări care durează 2-3 luni necesită proceduri birocratice care se întind de multe ori pe durata a peste un an de zile. Aradul nu face nici el excepţie. (Continuare în pagina 3)

Prima neprezentare pentru UTA lui Marţian! PAG. 10 Lucian Riviş Tipei, lider al PDL Arad, amendat după ce a fost reclamat de soţie că a bătut-o

Toată lumea... nemulţumită. Cu o excepţie P.2

WEST TV angajează agent publicitar! Cerinţe:

 studii medii sau superioare abilităţi de comunicare disponibilitate la program de muncă prelungit disponibilitate la muncă în echipă C.V.-urile se pot depune până în data de 10 iunie, ora 10:00, la sediul televiziunii, Calea Victoriei, nr. 33 – 35, Arad. Detalii suplimentare la numărul de telefon: 0733442445, zilnic între orele 08:00 – 18:00.

Dacă e joi seara, atunci mergem la teatru! P.8

NAŢIONAL

Inaugurare amânată pentru noul parc al copiilor din Arad. Acesta nu va mai putea fi deschis cu fast şi veselie pe 1 iunie aşa cum era anunţat. Cauza pentru amânare o reprezintă faptul că firma care execută lucrările de amenajare nu a reuşit să termine aceste lucrări în timp util. (Continuare în pagina 3)

Fostul deputat Lucian Riviş Tipei, a fost amendat cu 200 de lei de jandarmi, după ce soţia sa a sunat la 112 şi a reclamat că acesta a bătut-o, la faţa locului ajungând şi o ambulanţă al cărei echipaj i-a acordat îngrijiri medicale femeii. (Continuare în pagina 3)

PNL şi PDL vor să ajungă la "un mare partid de centru-dreapta", P.9 prin fuziune

Turneu internaţional pentru Old P.11 Boys UTA în Austria

Numirea unui director reaprinde conflictul dintre CJ Arad şi PSD

EDITORIAL

C M Y K

 P.2

O indiferenţă greu de explicat

Scrutinul de duminică scoate în evidență indiferența unei bune părți din populația României, o indiferență greu de explicat, față de interesele majore ale țării. În timp ce românii au pretenții din ce în ce mai mari de la viață şi societate, chiar și în domeniul îndatoririlor cetățenești contribuția lor este din ce în ce mai redusă. Majoritatea s-a dezobișnuit de muncă, edu- Andrei Ando cația este pe sponci, cei șapte ani de andreiando@gmail.com acasă s-au suprimat; și-atunci, de un- Ziarul ARADUL de profunzime?! Tocmai de asta cetă-

țeanul și-a atrofiat simțul rațiunii și, în loc să fie mai atent la obligații, a devenit campion la pretenții - mai multe și tot mai multe; are pretenția să trăiască tot mai bine, să vadă lumea, să acumuleze averi, să mănânce și să bea finețuri, se visează intelectual cu muncă ușoară la birou sau slujbaș la stat, dar nu face niciun efort să merite toate astea. Socotește că, prin simpla împrejurare norocoasă că a fost zămislit și s-a născut, i se cuvin! (Continuare în pagina 2)


CETATE

Pagina 2 EDITORIAL

O indiferenţă greu de explicat Urmare din pag. 1 Nu școala și munca, ci tupeul, nerușinarea, golănia, nerespectarea semenilor și a legilor constituie argumentele sale forte; își ignoră îndatoririle și se simte împlinit dacă se eschivează de la obligații, instigându-i și pe alții, cu cinism, să procedeze la fel... Această majoritate de conaționali, cu o astfel de mentalitate sărită de pe fix, a tratat alegerile europene de duminică cu un dezinteres total. Le-a bagatelizat și le-a banalizat. Indivizii aceștia suficienți s-au raportat cu sictir la scrutin, permițând astfel unor găști să își dispute puterea după bunul plac, așa cum de fapt se întâmplă în ultimii 10-15 ani. Nu au pus niciun fel de presiune pe partide, pe candidați, permițând devierea de la campanie și de la temele europene, dar și promovarea unei așa-zise elite fără calități și cu veleități discutabile. Cu prilejul alegerilor europene nu s-a vorbit deloc despre Europa, întreaga campanie fiind concentrată pe certuri desuete. Am văzut că stânga mai bine organizată și mai unită a obținut duminică 40% din voturi, în timp ce dreapta agonizantă realiza tot 40 de procente, dar făcută țăndări. Aici dezbinarea și haosul, suficiența partidelor și indiferența electoratului au atârnat greu în balanță.

Joi, 29 mai 2014

Toată lumea... nemulţumită. Cu o excepţie Alegerile europarlamentare au demonstrat încă o dată că atât clasa politică românească, cât şi electoratul au lacune mari la capitolul cultură politică şi democraţie. Ca să nu mai vorbim despre inexistenţa programelor politice, a proiectelor politice sau despre adecvarea la un anumit tip de alegeri. Pentru că, practic, alegerile europarlamen- Ioan Iercan tare au fost un fel de alegeri pre- ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL zidenţiale avant la lettre. V. Ponta nu a candidat la europarlamentare, dar a fost în mod indiscutabil în prim planul campaniei electorale. Candidaţii adevăraţi au fost doar elemente de decor. Au luat poziţia mutului pe tot timpul campaniei. Ce vor să facă noii aleşi în Parlamentul European nu ştie nimeni. Evident, nu ştiu nici ei. Noi însă ştim ce vor: să câştige bani cu sacul, pentru că acolo se dau bani serioşi, chiar dacă europarlamentarii taie frunze la câini la Bruxelles. De cealaltă parte a baricadei, l-am văzut zilnic pe T. Băsescu, care nici măcar nu mai are ca scop alegerile prezidenţiale precum V. Ponta. El a vrut să ridice din neant un partid care n-are structuri, nu este organizat şi nu se ştie prea bine ce vrea şi are un lider de ocazie în Elena Udrea. Aşadar, bătălia a fost între V. Ponta şi T. Băsescu. Ce are această luptă surdă cu alegerile europarlamentare?

care mimează o satisfacţie puţin credibilă. Cel mai îngrijorat de rezultat este V. Ponta. Îngrijorarea lui este explicabilă, pentru că în postură de viitor candidat la preşedinţie, V. Ponta simte că-i fuge pământul de sub picioare. 37% reprezintă un procent nesigur pentru candidatul stângii. Cu ce îşi va completa V. Ponta cele 37 de procente ca să ajungă la 50% + 1 vot? Aceasta este marea dilemă a PSD şi a lui V. Ponta. De aceea este explicabilă disperarea stângii socialiste care încearcă pe toate căile să atragă PNL de partea USD. De aceea încearcă V. Ponta să-l aducă în faţă pe Tăriceanu, doar-doar liberalii vor reveni în fostul USL, unde PSD s-a manifestat discreţionar şi autoritar.

Liberalii, dacă mai au o umbră de mândrie izvorâtă din istoUn lucru s-a constatat la toţi liderii de partide: toţi sunt nemul- rie şi din principii, nu vor ceda ţumiţi. Mai puţin Elena Udrea şantajelor şi momelilor socialis-

te. Pentru că, la urma urmei, identitatea liberală trebuie păstrată, altfel PNL se topeşte iremediabil în conglomeratul socialist PSD. Că unii liberali, gen Tăriceanu sau Stroe, încearcă să rupă PNL nu mai e niciun secret. Dar e greu de crezut că liberalii îşi vor pierde orice urmă de demnitate. O demnitate doctrinară şi nu numai, greu încercată prin alianţa cu PSD. Partidele din dreapta eşichierului politic sunt între ciocan şi nicovală. Cel mai mare handicap îl reprezintă dezbinarea. Orgolii, prostie, interese meschine, toate stau ca piedică în calea unificării dreptei. PDL şi-a pierdut mult din avântul şi aplombul de pe vremea când era condus de T. Băsescu. V. Blaga e orice, numai lider de partid nu e. În PNL se duc lupte intestine pentru stabilirea conducerii, dar şi pentru clarificarea poziţiei partidului pe eşichierul politic. PMP este o idee bună, dar în prezent nu are forţa necesară şi nici liderul pentru a se impune ca un partid care stă pe propriile picioare. Despre Forţa Civică, PNŢCD sau Noua Republică n-are rost să vorbim. Cel puţin în prezent.

cele mai mari şanse ar fi Klaus Iohannis. O alianţă de dreapta l-ar putea impune pe acesta ca preşedinte şi sunt convins că românii nu vor regreta că l-au ales. Problema este cum se va rezolva puzderia de candidaţi din dreapta eşichierului. E. Udrea a zis că renunţă în favoarea celui mai bine plasat. Crin Antonescu nu prea mai ştie pe ce lume politică trăieşte. MRU are ambiţii şi calităţi, dar n-are susţinere. Predoiu ar merge, dar nici pe el nu-l prea susţine lumea. Aşa că soluţia câştigătoare nu poate fi decât Klaus Iohannis. Europarlamentarele au fost doar o prefaţă pentru prezidenţiale. În urma alegerilor cam toată lumea e nemulţumită. De aceea săbiile se vor ascuţi tot mai mult şi, în loc de guvernare eficientă şi o clasă politică responsabilă, vom avea lupte interne în toate partidele, dar vom asista şi la o luptă pe viaţă şi pe moarte între stânga şi dreapta. Ţara va fi condusă în continuare prin posturile de televiziune, iar românii fără cultură politică şi fără oriziont politic vor fi manipulaţi pe capete. Ca şi până acum. De aceea, România va mai bălti mulţi ani în incertitudini şi neputinţe. Singurii mulţumiţi în România vor fi baronii locali.

Şi totuşi, dreapta românească are soluţii pentru viitor. În primul rând, pentru că guvernarea actuală este slabă şi neperformantă. Pe orice cetăţean care are ceva minte în cap îl interesează nivelul său de trai. Or, aici luRestul, cu iluziile şi speranţecrurile stau prost pentru actuala le deşarte. guvernare. În al doilea rând, dreapta are şansa de a avea preEra să uit de manele şi de mişedintele ţării. Iar cel care ar avea titei.

Numirea unui director reaprinde conflictul dintre Consiliul Judeţean Arad şi PSD La Arad, apele politicii se învolburează după finalizarea campaniei electorale. Dacă luna trecută a fost apatie totală, odată încheiate alegerile, rivalii politici şiau încordat din nou muşchii. Astfel, social democraţii au scos de la naftalină un conflict mai vechi cu preşedintele Consiliului Judeţean. În mijlocul bătăliei se află şi o instituţie a statului.

conform căruia Viorel Enache nu ar avea competenţele necesare iar Consiliul Judeţean ar trebui să organizeze un concurs de ocupare a postului în cel mai scurt timp.

„Îi solicităm domnului preşedinte Ioţcu să intre cât mai urgent în legalitate, să numească un nou director interimar şi apoi să organizeze cât mai repede un concurs pentru ocuparea acestui post” a PSD Arad continuă să contes- declarat consilierul judeţean PSD, te delegarea lui Viorel Enache pe Florin Tripa. postul de director interimar la Direcţia Copilului Arad. Social deAceeaşi interpretare a legii vimocraţii aduc ca argument un do- ne şi dinspre prefectura arădeană. cument primit de la Agenţia Na- Aceasta a atacat în contecios adţională a Funcţionarilor Publici ministrativ decizia de numire a lui

Viorel Enache în fruntea Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Arad. În schimb preşedintele consiliului judeţean Arad, Nicolae Ioţcu se apără susţinând că a făcut totul legal. În plus nu a precedat să lanseze la rândul său un contraatac. „Numirea domnului Enache este legală, suntem în termenul de organizare a concursului. Ne vom supune deciziei prefecturii însă după ce o vom pune în aplicare o vom acţiona în instanţă pentru că o considerăm ilegală” a declarat preşedintele CJ Arad. Ţinând cont de poziţiile combatanţilor, conflictul e departe de a se încheia.

Director general CENTRUL MEDIA WEST: Andrei Ando Editor coord.: Ana Maria Flore Redactori: Dana Mirea -

Cul tu ră , Georgiana Ţentea - Eveniment (0733832361), Giuliano Junc - Administraţie (0733442440), Daniel Berar - Social (0733 442448), Ovidiu Gancea - Sport (0733833360), Alexandra Popa, Ioan Iercan, Emil Chirilă - Publicişti comentatori Grafică computerizată: Claudia Ocneanu Publicitate: Centrul Media West (0257-211420) Difuzare: Tiberiu Du mi tres cu Telefon: 0257-211.420 Email: ziarularadul@yahoo.com Adr e sa: Calea VICTORIEI nr. 33-35, cod poştal: 3101580, ARAD, Tel.: 0257-211.420, Email: ziarularadul@yahoo.com.


BULEVARD

Joi, 29 mai 2014

Pagina 3

Unele lucrări anunţate de municipalitatea arădeană pentru această primăvară n-au început nici acum Giuliano Junc

najat un sens giratoriu. Pentru asta însă primăria are nevoie să primească terenurile necesare de la proprietari. Astfel abia în şedinţa de consiliu local de vineri, aleşii arădenilor vor vota preluarea unor terenuri donate de către proprietari pentru construirea acestui sens giratoriu. O altă parte a terenurilor necesare se află încă în perioada de elaborare a documentaţiei de donare.

ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Birocraţia blochează România! Ar putea fi un slogan potrivit pentru zilele în care trăim! Lucrări care durează două – trei luni necesită proceduri birocratice care se întind de multe ori pe durata a peste un an de zile. Aradul nu face nici el excepţie. Ca dovadă, mai multe lucrări care trebuia să înceapă în această primăvară sunt încă în aşteptare. Aradul va avea peste 100 de kilometri de piste pentru biciclete. Nu se ştie însă când. Fondurile europene au venit, primăria a anunţat pentru această primăvară începutul lucrărilor dar birocraţia întârzie acest proces. „Lucrările au început la pistele pentru biciclete de pe faleza Mu-

Drumul, extrem de necesar pentru decongestionarea circulaţiei, este finalizat de jumătate de an, dar mai trebuie amenajat un sens giratoriu. reşului. În ceea ce priveşte proiectul reţelei urbane de piste pentru biciclete, care va lega peste 300 de străzi din municipiul Arad, proiectul se află în faza licitaţiei

pentru lucrări” ne-a informat purtătorul de cuvânt al primăriei, Corina Drăghici. La fel se întâmplă şi cu drumul care leagă strada Câmpul Li-

niştii de centura de nord – vest a oraşului. Drumul, extrem de necesar pentru decongestionarea circulaţiei, este finalizat de jumătate de an, dar mai trebuie ame-

De remarcat însă că nu doar birocraţia întârzie lucrările din Arad. În iarnă se anunţa cu surle şi trâmbiţe demararea în primăvară a lucrărilor de construire a noului stadion Francisc Neuman. Pentru asta este nevoie însă de demolarea celui vechi. Autorităţile şi constructorul au decis până la urmă amânarea lucrărilor până la finalul campionatului, adică până în luna iunie.

Lucian Riviş Tipei, lider al PDL Copiii arădeni mai au de aşteptat Arad, amendat după ce a fost pentru noul parc reclamat de soţie că a bătut-o În acest moment, la noul parc al copiilor au mai rămas de asfaltat nişte alei, mai trebuie montate câteva Inaugurare amânată pen- jucării şi elemente de mobitru noul parc al copiilor din Arad. Acesta nu va mai putea fi deschis cu fast şi veselie pe 1 iunie aşa cum era anunţat. Cauza pentru amânare o reprezintă faptul că firma care execută lucrările de amenajare nu a reuşit să termine aceste lucrări în timp util. Giuliano Junc

ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Prim-vicepreşedintele organizaţiei municipale Arad a PDL, fostul deputat Lucian Riviş Tipei, a fost amendat cu 200 de lei de jandarmi, după ce soţia sa a sunat la 112 şi a reclamat că acesta a bătut-o, la faţa locului ajungând şi o ambulanţă al cărei echipaj i-a

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Arad, Emilia Fînaţă, a confirmat scandalul, însă nu şi identitatea participanţilor, afirmând că nu pot fi date publicităţii numele acestora.

primind îngrijiri", a declarat Emilia Fînaţă.

Conform sursei citate, femeia a depus o plângere, iar jandarmii l-au amendat pe presupusul agresor cu 200 de lei pentru "partici"În seara zilei de 23 mai, pare efectivă la scandal”. "Au fost întocmite şi acla ora 20.40, a fost înregiste premergătoare începerii urmăririi penale, care au fost transmise Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad”, a pecizat reprezentata Jandarmeriei. De asemenea, cu 200 de lei a fost amendat şi un bărbat care a fost martor la scandal, rudă cu soţia lui Tipei. Surse din rândul anchetatorilor afirmă că soţia fostului parlamentar are leziuni vizibile pe faţă, unde ar fi fost lovită. Lucian Riviş Tipei a refuzat să comenteze în vre-

acordat îngrijiri medicale trat un apel la 112, făcut de o femeie în vârstă de 36 de femeii. ani, care a reclamat că este Potrivit unor surse ju- agresată de către soţ, care diciare, incidentul a avut are 38 de ani. Când echipaloc la sfârşitul săptămânii trecute, când soţia fostului Potrivit unor surse judiciare, incidentul deputat PDL Lucian Riviş a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, Tipei, care este prim-vicecând soţia fostului deputat PDL Lucian preşedinte al organizaţiei municipale PDL Arad, a Riviş Tipei, care este prim-vicepreşedinte al organizaţiei municipale PDL Arad, solicitat sprijin la 112, rea solicitat sprijin la 112, reclamând clamând că este bătută. La faţa locului a intervenit un echipaj al Jandarmeriei Arad, dar şi o ambulanţă, care i-a acordat îngrijiri medicale victimei.

că este bătută.

jul de jandarmi a ajuns la adresa indicată, în cartierul Grădişte, la faţa locului se afla o ambulanţă, victima

un fel informaţiile. "Nu fac niciun comentariu, e o chestiune privată", a declarat acesta.

lier urban. În plus, nici iarba nu a crescut în ritmul sperat de autorităţi astfel încât în acest moment parcul nu arată extrem de atrăgător.

Reprezentanţii administraţiei spun că întârzierea lucrărilor a fost cauzată de vremea ploioasă din ultimele săptămâni.

Ofertă pentru vacanţa de vară Centrul Cultural Judeţean anunţă că şi anul acesta va fi organizată Şcoala de Vară pentru elevii din judeţul Arad. Cei interesaţi să participe la ateliere de teatru, pictură, dans, jurnalism,

artizanat sau fotografie, se pot înscrie în perioada 9 – 30 iunie. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul Centrului Cultural Judeţean Arad. O altă iniţiativă a Cen-

trului Cultural Judeţean Arad este „Grădiniţa culturală”. Aceasta se adresează copiilor cu vârste curprinse între 3 şi 7 ani care vor fi învăţaţi să descopere arta prin joacă. Cursurile sunt gratuite iar înscrierile se pot face în perioada 9-30 iunie prin completarea unei fişe care poate fi descărcată de pe site-ul Centrului Cultural Judeţean Arad. Cursurile disponibile sunt: olărit, mărgelit, actorie, decupaj, ecopack, quilling şi creaţie de măşti. Atât pentru Şcoala de Vară cât şi pentru Grădiniţa Culturală cursurile sunt gratuite.


Pagina 4

AGORA

Joi, 29 mai 2014

Cornel Urs, arădean misionar în Burundi: “Prima întrebare care mi se adresează este cu ce trăiesc acei oameni. Simplu: dimineaţa – banană, la prânz – banană, seara – banană.” Andrei Ando andreiando@gmail.com Ziarul ARADUL

Andrei Ando: - Discutăm astăzi cu un om special. Este vorba despre Cornel Urs, un român care şi-a pus inima în slujba orfanilor din Africa de Est. Domnul Urs a vizitat în 2007, un număr de şapte state din Africa de Est dar sufletul i-a rămas în Burundi, unde a revenit şi şi-a dus mai departe lucrarea. Un arădean care a ales să facă o lucrare de misionariat în Africa. Dar poate putem face abstracţie de la faptul că sunteţi arădean, să nu ne cantonăm în acest teritoriu şi să ne referim la românismul dumneavoastră. Cred că nu sunt foarte mulţi români care desfăşoară o activitate similară. Domnule Urs, aş vrea să discutăm puţin despre misiunea pe care v-aţi asumat-o. În primul rând să începem cu acel moment când Cornel Urs din Pâncota se decide să meargă în Africa de Est. Cornel Urs: - Mă bucur foarte mult că pot să vă împărtăşesc câteva din experienţele pe care le-am avut în Africa şi să pot

Am simţit căldura acestui popor şi inima mi s-a legat aşa de mult de el încât consider că o parte din viaţa mea aparţine acestei ţări. În 2007 am fost invitat la o conferinţă a bisericilor evanghelice din Africa de Est, în Uganda.

Atunci am vizitat Uganda, Rwanda, Sudan, Congo, Kenya, Tanzania şi parte din Zambia. În urma acestei vizite am vrut să aflu ceva mai deosebit despre ţările pe care le-am vizitat şi am găsit lucruri interesante în Burundi, o ţară care a trecut printr-un război civil de 15 ani în urma căruia au rămas sute de mii de copii orfani. Înregistraţi oficial avem peste 870 de mii de copii rămaşi orfani. În 2007, în decembrie, când am vizitat această ţară am ajuns în contact cu câţiva oameni care se ocupau cu aceşti copii şi mi s-a legat inima foarte mult de ei pentru că sunt o persoană care iubesc foarte mult copiii. Atunci am fost invitat în Burundi să particip la o conferinţă care avea ca temă ocultismul şi lucrarea Duhului Sfânt. În urma acestei conferinţe am avut discuţii directe cu oameni care practicau ocultismul. Este vorba despre magia albă, magia neagră şi magia roşie, ceea ce nu am întâlnit în ţările civilizate. Nu am mai auzit despre magia roşie până atunci.

spune că sunt pâncotan, sunt arădean, dar mi-am legat o parte a vieţii şi de această ţară din Africa, trecută prin grele încercări. Este vorba despre Burundi. Am simţit căldura acestui popor şi inima mi s-a legat aşa

A. A.: - Nici eu nu am mai auzit despre magia roşie. Poate detaliem puţin mai încolo. C.U.: - Situaţia a fost puţin mai deosebită. La sfârşitul seminarului oamenii m-au întrebat cum pot scăpa de sub acea povară.

de mult de el încât consider că o parte din viaţa mea aparţine acestei ţări. În 2007 am fost invitat la o conferinţă a bisericilor evanghelice din Africa de Est, în Uganda.

Majoritatea dintre ei simţeau că este o legătură demonică în care oamenii erau implicaţi fără să-şi dorească acest lucru. Mulţi şi-ar fi dorit să scape. Mă refer la discuţia

pe care am avut-o cu o doamnă care astăzi este ministru de finanţe şi care moştenea această practică ocultă de la bunica ei şi vroia să scape. Se simţea stăpânită de această forţă demonică. Ea a fost prima care a venit în faţă. Acolo s-a întâmplat o minune, în urma rugăciunilor au fost eliberaţi şapte vrăjitori. De aici oamenii au început să-şi schimbe puţin viziunea lor şi am început să predic cu o Evanghelie şi să chem oamenii să vină la Iisus, să cunoască Biblia şi pe Dumnezeu. În câteva luni de zile câteva sute de oameni au veni interesaţi fiind să cunoască Evanghelia.

o persoană care m-a şocat. Această persoană a fost şi ea orfană şi într-un hangar construit din nişte beţe şi scânduri se adunau copiii, iar acest bărbat cerşea de la anumite persoane bani cu care le cumpăra orez, singurul aliment, şi le făcea mâncare o singură dată pe zi. Când am văzut prima dată condiţiile de acolo am rămas şocat şi mi-am spus că trebuie să revin acolo.

A.A: - Ce a spus familia dumneavoastră despre această decizie? C.U.: - În viaţa unei persoane se întâmplă de multe ori lucruri pe care le înţelegem greu. Am fost un om de afaceri şi A.A.: - Domnule Urs care este situa- mi-a plăcut mult să dezvolt anumite activiţia pe care aţi găsit-o în Burundi? Nu tăţi. În vremea lui Ceauşescu am avut o suntem familiarizaţi cu ceea ce se în- brutărie privată, apoi imediat după Revotâmplă pe continentul african. Un mare scriitor român spunea că veşnicia s-a născut la sat, cred că prin extrapolare am putea merge mai departe cu ideea, În viaţa unei persoane se să ne jucăm puţin cu gândul, şi să spuîntâmplă de multe ori nem că veşnicia s-a născut pe continenlucruri pe care le tul african pentru că acolo sunt primele urme ale omului, iar mai nou acolo se înţelegem greu. Am fost descoperă noi oportunităţi. În acest un om de afaceri şi mi-a moment discutăm însă despre o civiliplăcut mult să dezvolt zaţie foarte puţin alterată de efectele exanumite activităţi. terioare, de consumerism, de globarizare. C.U.: - Aţi spus un mare adevăr. Când am ajuns acolo prima dată, i-am întrebat: ”Voi ce părere aveţi despre dracu?” şi miau spus:”Dracul are culoare albă şi vine de luţie am avut un depozit en-gros, o secţie la voi”. Impresia noastră a fost întotdeauna de umbrele împreună cu un cetăţean itacă dracul este negru şi cu coadă şi coarne. lian, dar în 1995 am plecat în Brazilia unde Probabil că nu este chiar aşa cum ni-l în- am făcut un semninar teologic şi acolo s-a chipuim. El este duh. Într-adevăr am putea schimbat viaţa mea. Acesta era momentul spune că civilizaţia vine din partea Africii în care Dumnezeu pregătea familia mea. şi este foarte interesant că ei şi acum trăi- Am trei copii, o fetiţă care este în Spania, şi esc vremurile pe care noi le trăiam în urmă doi băieţi în Arad şi la 59 de ani, câţi aveam cu vreo 150 – 200 de ani. Ei încă mănâncă când am plecat, deja eram pregătit şi din cu mâna, dorm pe jos pentru că nu au pa- punct de vedere material şi din punct de turi. După prima noapte când am dormit vedere spiritual. Dumnezeu a găsit o cale acolo, dimineaţa mi s-a părut că sunt bătut să mă pregătească din ambele puncte de în cuie, mă dureau toate oasele şi de abia vedere pentru a putea corespunde cerinţei şi chemării pe care El mi-a făcut-o. Nu este mă mişcam. uşor. Când am ajuns acolo, la 50 de metri A.A.: - Dar ce v-a determitat să vă în- era un soldat cu arma pentru că nu era încă terminat războiul. Oamenii se omorau pe toarceţi în Burundi? C.U.: - În primul rând m-au determi- stradă, nu erau alimentări, magazine. Nici nat copiii pe care i-am întâlnit. La confe- nu pot să exprim condiţiile de viaţă care rinţa despre care am vorbit am întâlnit în sunt acolo, dar cu toate acestea am reuşit jur de 200 de copii orfani de care se ocupa să conving familia că este nevoie să merg

“ ”


Joi, 29 mai 2014

AGORA

Pagina 5

acolo. Viaţa de misionar fără o familie care să înţeleagă această lucrare de misionariat nu se poate. Soţia mea a înţeles chemarea care Dumnezeu mi-a făcut-o şi copiii la fel, şi nu numai că m-au înţeles dar m-au şi ajutat. A.A.: - Mi-aţi spus despre o statistică absolut tulburătoare în Burundi, din care reiese că aproape jumătate din populaţie este minoră. C.U.: - Ca să aveţi o impresie mai largă vă pot spune că Burundi ca ţară este de două ori cât judeţul Arad, dar ca populaţie avem peste nouă milioane de persoane înregistrate, dar eu cred că sunt peste 11 milioane în realitate. În capitala ţării trăiesc peste un milioan două sute de mii de locuitori. Sunt părţi ale ţării în care oamenii nu sunt înregistraţi. Dar dacă ne rezumăm la

“ ”

Ca să aveţi o impresie mai largă vă pot spune că Burundi ca ţară este de două ori cât judeţul Arad, dar ca populaţie avem peste nouă milioane de persoane înregistrate, dar eu cred că sunt peste 11 milioane în realitate.

o populaţie de aproximativ nouă milioane, 46% dintre aceste persoane sunt copii cu vârste între 1 şi 15 ani. A.A.: - Şi atunci din ce trăiesc aceşti oameni? Din ce se întreţine această ţară? C.U.: - Nu există industrie, nu există locuri de muncă. Prima întrebare care mi se adresează peste tot pe unde ajung este cu ce trăiesc acei oameni. Simplu: dimineaţa – banană, la prânz – banană, seara – banană.

nicio sursă de venit, iar cineva cerşea pentru a hrăni 200 de copii orfani. Cine îi dădea lui acei bani pentru a cumpăra orezul pe care îl gătea copiilor? C.U.: - Vreau să vă relatez un episod. Eram plecat într-o localitate unde avem o biserică de o mie de copii orfani şi am luat o sticlă de apă de jumătate de litru. Ne-au înconjurat maşina şi le-am dat lor sticla de apă. Cel puţin 20 de copii au băut din apa care rămăsese în sticlă, aproximativ 200 de ml. Ce mă uimeşte la ei este grija care o au unii pentru alţii, solidaritatea. Le dai o bucată de pâine şi fiecare ia câte o bucăţică. Un alt exemplu, le dau bomboane, iar ei iau bomboana o bagă în gură, apoi o dau mai departe altor copii până când se termină. Noi nici apă nu bem unul după altul. Sunt sute de mii de copii care nu şi-au cunoscut mama sau tatăl, ei nu ştiu ce înseamnă părinţi, dar dacă îi întrebi cine este cel care îi poartă în spate îţi spun că tata. De fapt e fratele lui cel mai mare. Copiii mai mari au crescut copiii mai mici. Ceea ce te uimeşte şi nu întâlneşti în ţărie civilizate este grija pe care şi-o poartă unul altuia.

A.A.: - Asta denotă un atribut care în lumea noastră începe să lipsească din ce în ce mai mult. Este vorba de suflet. Este vorba de atenţia faţă de nevoia celuilalt. La noi această grijă faţă de celălalt poate fi mai degrabă un dispreţ faţă de celălalt, o indiferenţă faţă de celălalt, poate o sfidare faţă de celălalt dacă avem o situaţie care ne permite lucrul acesta. C.U.: - Nu vreau să vorbesc despre ţăA.A.: - Domnule Urs, spuneaţi că rile civilizate fiindcă viaţa de aici o cunoaşacei oameni nu lucrează nicăieri, nu au tem foarte bine, dar spre deosebire de ele, A.A.: - Înseamnă că sunt foarte multe planaţii de banani, dar unde mai cresc bananele dacă sunt atât de mulţi oameni? C.U.: - Nu sunt plantaţii, bananele cresc în păduri. Sunt foarte puţine plante care trăiesc acolo, iar bananierul este unul dintre pomii fructiferi care există în zonă şi cresc fără să fie plantaţi.

acolo este lumea a treia, o lume în care pot este suficient să-i dai o bucată de pâine. În spune fără să greşesc că este cel puţin cu primul rând trebuie să-i explici că este o bucată de pâine şi trebuie să aibă grijă de 150 de ani în urma noastră. ea şi să o păstreze curată şi trebuie să-i dea A.A.: - Nu v-aţi confruntat cu urmă- toată atenţia fiindcă este ceva care face bitoarea întrebare: de ce era nevoie de să ne organismului. Ne-am ocupat de acest plecaţi în Burundi şi dacă aţi vrut să aju- gen de familii şi aici în România, iar băiatul taţi pe cineva nu v-aţi îndreptat asupra meu o face în continuare, dar în acelaşi timp i-am învăţat să lucreze, să se gospodăreasorfanilor din România? C.U.:- Înainte să ajung acolo pentru a că. Toate aceste practici mi-au folosit în ajuta orfanii din Burundi, Dumnezeu mi-a Burundi. Acolo nu-i învăţăm doar că tredat o experienţă în România. Împreună cu buie să lucreze, ci lucruri elementare, încebăiatul cel mai mare ne ocupam de câteva pând de la igiena corporală, materială şi zeci de familii care aveau peste cinci copii, spirituală. Este o lucrare foarte complexă, cu situaţii foarte grele. A fost o pregătire un lucru extraordinar de frumos.

Dar primul lucru de care m-am lovit acolo a fost situaţia politică. În 2007 era încă război, armele nu erau predate. Noi dormeam noaptea, iar alături de noi oamenii se împuşcau. Situaţia nu este nici acum chiar limpede.

spirituală şi profesională, dacă pot să o numesc aşa, fiindcă în perioada asta de şapte ani cât am lucrat în România pentru ajutorarea familiilor respective, am învăţat foarte multe lucruri. Unui om necăjit nu

A.A.: - Poate ar trebui să vorbim puţin despre condiţia misionarului, despre ce v-aţi asumat dumneavoastră. La ce v-aţi aşteptat în momentul în care aţi plecat din România către Burundi şi care a fost realitatea cu care v-aţi confruntat acolo? Socoteala de acasă s-a potrivit cu cea din Burundi? C.U.: - Categoric nu. Eram plin de entuziasm şi hotărât să ajut această ţară şi mai ales copiii de acolo. Dar primul lucru de care m-am lovit acolo a fost situaţia politică. În 2007 era încă război, armele nu erau predate. Noi dormeam noaptea, iar alături de noi oamenii se împuşcau. Situaţia nu este nici acum chiar limpede. Oamenii se mai împuşcă şi acum, mai există acele benzi teroriste şi aş vrea să amintesc că una dintre cele mai mari poveri pe care le avem acolo este lupta împotriva musulmanilor. Gaddafi a făcut cea mai mare moschee din Africa, în Burundi. Având în vedere că suntem o ţară izolată , nu este acces la ocean, civilizaţia a bătut pasul pe loc. Legăturile pe care le avem sunt doar prin aviaţie. A.A.: - Haideţi să explicăm ce a însemnat această aviaţie cu câţiva ani în urmă şi ce înseamnă ea acum. C.U.: - În 2007 era un singr zbor pe săptămână, acum avem trei zboruri pe zi. A început revoluţia economică. Dar având în vedere că este o ţară izolată de restul lumii este posibil orice. Când am venit în ţară, am avut parte de nişte surprize neplăcute, mi s-a spart depozitul pe care l-am avut acolo şi am ajuns cu acest caz până la procurorul general care îmi spunea: „Domnul Urs cea mai grea problemă de la noi din ţară este că nu avem legi. Legea o face pumnul şi pistolul”. Când m-am decis să lucrez ca misionar acolo mi-am luat şi această responsabilitate că orice este posibil. (Va urma)


C M Y K

CORSO

Pagina 6

Joi, 29 mai 2014

Prin radio Europa Liberă, intelectuali nemulţumiţi de regimul Ceauşescu şi-au făcut publice doleanţele

Ceauşescu despre cârcotaşii regimului: „să-i tratăm cu tot dispreţul” hârtii adresate „conducerii superioare de La Plenara comună a consiliilor oamenilor muncii de partid”, publicate pe diverse căi, în Occinaţionalitate maghiară şi germană, Ceauşescu i-a „înfierat” pe dent, s-au remarcat Takacs Lajos (1908intelectualii critici la adresa regimului, 15 martie 1978. Sursa: 1982) şi Kiraly Karoly (1930). Fototeca Online a Comunismului Românesc, Cota 57/1978 Juristul Takacs, secretar adjunct al Pe vremea lui Gheorghiu-Dej, transmisia posturilor de radio „Europa Liberă” Consiliului Oamenilor Muncii (COM) de (REL) şi „Vocea Americii” a fost bruiată naţionalitate maghiară, membru al Consiîn România. Propaganda „imperialistă şi liului de Stat (1961-1975), a prezentat în 1 capitalistă” trebuia împiedicată cu orice ianuarie 1978, la Conferinţa Naţională a preţ. Tratamentul aplicat bastioanelor partidului, un memoriu prin care solicita emigraţiei româneşti anti-comuniste a fost un nou statut pentru minorităţi, folosirea diferit, de la o etapă la altă a regimului co- limbii maghiare în administraţie şi reorgamunist. De pildă, la începutul anilor ’70, nizarea învăţământului universitar. Celălalt, Kiraly Karoly, deţinea funcţii vigilenţa Securităţii în acest domeniu a slăbit. Abia în 1975, Direcţia de Informaţii la fel de importante, ca fost prim-secretar Externe (DIE) a lansat „Operaţiunea Ma- de partid al judeţului Covasna (1968liţa”, vizând legăturile românilor cu REL şi 1972) şi membru supleant al CPEx. Kiraly infiltrarea unor agenţi în redacţia de la l-a criticat pe Ceauşescu pentru politica „antipopulară, antidemocratică” şi „discriMunchen. Pe masa de lucru a lui Nicolae Ceau- minările împotriva minorităţilor naţionaşescu ajungeau toate documentele impor- le, etnice şi religioase”. O scrisoare de protante referitoare la problema propagandei test faţă de tratamentul aplicat minorităţii străine. Scrise de mână, de un angajat al maghiare a fost publicată în presa americaDIE, ajungeau şi rapoarte şi sinteze despre nă şi occidentală („Washington Post”, REL. La începutul anului 1977, Cabinetul „London Times”, „Manchester Guardi- ciale despre concluziile mişcării din vale. „Să-i tratăm cu tot Convins că, de fapt, democraţia era doar dispreţul” „parodie”, scriitorul denunţa standardul La toţi aceşti nemulţumiţi, de „toate scăzut de viaţă al românilor şi ritmul exagerat al industrializării. Unde sunt sindica- naţionalităţile conlocuitoare”, cum îi plătele care protejează muncitorii, într-un cea să spună, s-a referit Ceauşescu într-un stat în care cetăţeanul este şi proprietar, şi discurs aprig, la Plenara Comună a COM producător, se întreba, retoric, scriitorul. maghiari şi germani, din martie 1978. Du„Suntem una dintre ţările care are cea mai pă ce a prezentat realizările partidului în generalizată şi drastică cenzură”, a învinuit domeniul minorităţilor, secretarul general apoi. Şi, adresându-se „Celui mai iubit”, a a „înfierat” atitudinea protestatară a câtordenunţat cultul personalităţii. Propaganda va intelectuali. „Din păcate, ca în orice luppartidului „te-a transformat într-un nou tă, se mai găsesc şi şovăielnici, şi unii care idol”, a scris Victor Frunză, care a încheiat nu pot ţine pasul cu ritmul nou, revoluţiocu câteva laude privind curajul destinata- nar”, a spus Ceauşescu. „Mai sunt unii – rului în problemele politicii internaţionale ce-i drept, puţini – care încearcă să-şi as(Radio Free Europe, An Open Letter from cundă neputinţa, laşitatea şi câteodată, de an RCP Member to the Party's Secretary- ce să n-o spunem, necinstea, părăsind, ca General, 14 September 1978). Lectorul de să mă exprim într-un limbaj militar, coloala „Ştefan Gheorghiu” nu se considera un na în marş, retrăgându-se sau rămânând în disident. Dar ce făcuse a fost suficient să urmă, clevetind în fel şi chip pe cei care fie anchetat şi forţat să emigreze, la puţină continuă marşul triumfător înainte”. Îşi vreme după aceea, împreună cu fiul şi so- „aplecau urechea” la „tot felul de calomnii ţia, pe care o cunoscuse pe timpul studiilor şi promisiuni ale unor cercuri din afară”. de tinereţe, la Moscova. Stabilit în Dane- Erau, desigur, „elemente slabe din fire sau marca a devenit şi el, ca mulţi alţii, un cri- descompuse moral” care „pentru doi galbeni sau doi arginţi, pentru un blid de linte tic vehement al secretarului general. În anii ’70, romancierul Eugen Barbu a condus ofensiva împotriva Florin Mihai

ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

„vânduţilor străinătăţii”. SURSA: www.comunismulinromania.ro 1 a aflat despre scrisorile publice ale scriitorului Paul Goma şi satira nemiloasă a istoricului Vlad Georgescu, despre cutremur. În şedinţa CPEx din 30 martie 1977, Ceauşeştii i-au atacat dur pe cei doi, ulterior anchetaţi şi expulzaţi din ţară. Cazurile intelectualilor nemulţumiţi s-au înmulţit însă, temeiurile fiind cam aceleaşi – cultul personalităţii, nivelul redus de trai, drepturile omului în România lui Ceauşescu. „Primul soldat al partidului şi al patriei” a devenit ţinta şarjelor nemiloase ale unor soldaţi mai puţin disciplinaţi din armata partidului. Iar atacurile lor au fost răspândite în toată lumea, pe calea undelor. Revolta activiştilor maghiari

an”), în ianuarie 1978. Retras sau scos din viaţa politică – rămâne încă un mister –, Kiraly a fost instalat director general al Combinatului de Exploatare şi Industrializarea Lemnului, până în 1978. Cei doi înalţi activişti maghiari au părăsit rapid linia întâi a partidului. Victor Frunză denunţă „noul idol” În septembrie 1978, agenţia de ştiri „Reuters” a publicat o sinteză a scrisorii lui Victor Frunză (1935-2007), membru de partid din ’56, scriitor, lector la Facultatea de Ziaristică a Academiei „Ştefan Gheorghiu”, către Nicolae Ceauşescu.

În depeşa sa, Frunză a menţionat cazul În 1978, notabile au fost acţiunile unor grevei minerilor din Valea Jiului, din urmă intelectuali, nemulţumiţi de politica statu- cu un an. Acuzând încălcarea „democraţiei lui român faţă de minoritatea maghiară. În socialiste”, el cerea partidului informaţii ofi-

Vlad Georgescu (1937-1988), istoric arestat în 1977, emigrat în Occident, directorul secţiei române a REL. Sursa: Radio Europa Liberă


C M Y K

Joi, 29 mai 2014

FALEZA

Activiştii maghiari şi germani ascultând disciplinaţi discursul „primului soldat al partidului şi statului”. SURSA: Fototeca Online a Comunismului Românesc, Cota 56/1978

sau de gulaş”, se puneau „în serviciul cercurilor străine”. Pentru cei care ajungeau „în braţele cercurilor celor mai reacţionare”, Ceauşescu n-avea milă – „să-i tratăm cu tot dispreţul pe care îl merită! (Nicolae

suri coercitive, împotriva celor ce trimiteau materiale şi a redactorilor REL se desfăşura permanent o campanie dură de presă (Săptămâna, Luceafărul, România Liberă, Contemporanul). Vârful ei de lance a fost

Scriitorul Victor Frunză (1935-2007) a emigrat în Danemarca. Fotografie din anii ’80.

Europa Liberă. Cum se puteau împăca relaţiile politice excelente la nivel înalt cu propaganda anticeauşistă a redactorilor plătiţi de peste Ocean? Despre serviciul românesc al REL s-a păstrat un raport al ambasadorului Harry G. Barnes jr., datat 8 aprilie 1976. Din datele sale, reiese că postul nu era bruiat, semnalul fiind „bun spre excelent” pe undele scurte. Mai degrabă condiţiile atmosferice influenţau calitatea transmisiilor. Din ce sondase ambasadorul, printre români se bucura de mare popularitate, rivalizând probabil cu postul oficial.

Ambasada sugera REL să sublinieze mai mult „aspectele pozitive” ale politicii externe. Analizele şi editorialele se refereau aproape exclusiv la politica internă a comuniştilor români, reproşa Barnes jr. Propunea chiar o viziune inedită despre cum trebuia tratată România. Generalizările de Sursa foto: genul „regimurile comuniste” sau „ţările victorfrunza.com comuniste” trebuiau evitate. Potrivit lui Barnes, era de dorit ca REL să cerceteze „solid şi adânc” problema românească şi să prezinte echidistant aspectele pozitive şi negative ale regimului. „Cu cât sunt mai Ceauşescu, România pe drumul construi- romancierul Eugen Barbu, redactor-şef al mari dificultăţile lui Ceauşescu, cu atât mai rii societăţii socialiste multilateral dezvol- revistei „Săptămâna”. tate, vol. 15, Rapoarte, cuvântări, interviuri, articole, septembrie 1977-martie REL, America şi independenţa 1978, Editura Politică, 1978)” românească Iar dispreţul s-a tradus prin dosare de urmărire informativă, interogatorii şi anFoarte interesantă este perspectiva chete ale Securităţii. În afara acestor mă- americană asupra activităţii postului radio

Pagina 7 Nomenclatura şi „propaganda imperialistă” Chiar şi fruntaşii partidului ascultau şi se inspirau din emisiunile REL. Cel puţin aşa scrie în rapoartele ambasadei americane. Bunăoară, Dumitru Bejan (n. 1928), un fost lăcătuş-mecanic ajuns prim-secretar al comitetului de partid al judeţului Galaţi, i-a mărturisit unui ataşat al ambasadei suedeze că a investigat unele investiţii păguboase la Combinatul siderurgic, după o emisiune a postului de radio. Un altul, Ion PopescuPuţuri, directorul Institutului de Istorie partidului, citea dintr-un text cu memoriile diplomatului Grigore Gafencu. Bătrânul ilegalist a sugerat interlocutorilor americani ca REL să mediatizeze intens scrierile fostului ministru de externe al Regelui Carol al II-lea, insistând asupra greşelilor diplomaţiei sovietice. În fine, mai notează ambasadorul în depeşa sa informativă către „centru”, Iuliu Fejeş (n. 1940), director general adjunct al Consiliului Naţional al Radioteleviziunii, a recunoscut franc că asculta REL. Dar considera comentariile „vindicative” şi „contrare spiritului relaţiilor româno-americane”. responsabil trebuie să sprijine REL politica americană – o Românie independentă de controlul sovietic” (Wikileaks, Evaluation Report of RFE's Romanian Service, 1976 April 8). Câtă vreme Statele Unite au folosit „bunele sale servicii” în negocieri cu chinezii, vietnamezii şi palestinienii, şi poziția „originală” faţă de Kremlin, Nicolae Ceauşescu încă a fost scutit de atacuri foarte virulente din partea redacţiei. În anii ’80 însă, împotriva clanului din Scorniceşti s-a declanşat războiul undelor.

Bernard-Ceauşescu, o întâlnire ratată teligent, şiret, extrem de abil, cu un extraordinar simţ al puterii; în acest sens, dădea mereu ca exemplu politica lui Ceauşescu de rotaţie a cadrelor, care nu avea în fond alt scop decât consolidarea propriei puteri”. Pe timpul vizitei din Statele Unite, în 1978, Ceauşescu îl impresionase cu stilul său „spontan”. „Noel ar fi dorit mult să aibă prilejul să-l cunoască personal şi să stea de vorbă cu el”, mai scrie soţia lui Bernard (Ioana Măgură Bernard, Directorul postului nostru de radio, Curtea Veche, 2007). Cine ştie cum ar fi decurs o astfel de întrevedere? Noel Bernard a decedat din cauza unui cancer galopant, pus de mulţi „Îl socotea primitiv, dar foarte in- pe seama Securităţii.

Între 1965 şi 1981, în fruntea departamentului românesc al REL s-a aflat Noel Bernard, de origine evreiască, născut la Sighetul Marmaţiei. Emigrase din România încă din 1940, pe traseul Palestina, Marea Britanie, stabilindu-se în RFG. A fost unul dintre obiectivele importante ale Securităţii. Din amintirile soţiei, Ioana Măgură Bernard, fostă crainică a Televiziunii, emigrată în anii ’60, reiese că şeful secţiei româneşti îl privea nuanţat pe Ceauşescu. „Noel îl considera o personalitate complexă şi un om politic ieşit din comun”, scrie Ioana Măgură.

Noel Bernard (1925-1981), directorul secţiei româneşti a REL, în perioada 1965-1981. SURSA: Radio Europa Liberă


Pagina 8

Salon de fotografie al artiştilor din Serbia Asociația Foto Club Arad vă invită să participați la un dublu eveniment: Salonul de fotografie a artiștilor fotografi din Novi Sad, Voivodina - Serbia Dušan Živkić – In the Dark Siniša Bubnjević – From the Dark „În ultimii trei ani ne-am întâlnit de mai multe ori în Arad, dar și în Novi Sad, participând la acțiuni comune: vernisaje de expoziții, ateliere foto, etc. Acum a venit rândul președintelui, respectiv secretarului Asociației Foto Film și Video din Voivodina, Ser-

bia să ne prezinte lucrările lor. Subiectele imaginilor sunt diverse, Dl. Dušan Živkić prezentând în alb – negru, cu un obiectiv superangular, portrete și diverse locuri din Serbia, iar Dl. Siniša Bubnjević ne arată, în culori, multe locuri interesante”, spune Mircea Boran, preşedintele Asociaţiei Foto Club Arad. Autorii și alți colegi din Novi Sad îi vor vizita pe colegii din Arad și vor avea multe activități comune. Deschiderea va avea loc vineri, 30 mai, de la ora 18, la Sala Clio a Complexului Muzeal Arad și va putea fi vizitată până în 8 iunie.

WEEKENDUL COPILĂRIEI bate la uşă! De ziua lor, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” le oferă copiilor un întreg final de săptămână, plin de spectacole! WEEKENDUL COPILĂRIEI va începe vineri, 30 mai, la ora 17, când Teatrul de Marionete își va deschide din nou porțile, de această dată pentru a le prezenta celor mici povestea celor doi frați HANSEL ȘI GRETEL și aventurile lor. Actorii care vor da viață personajelor sunt Carmen Mărginean, Adina Doba, Lenuţa Dorobanţu, Loredana Alexandrescu şi Cristian Bordaş. Regia este semnată Francisca Simionescu, iar scenografia de Zoe Eisele Szucs. Sâmbătă, 31 mai, la ora 11, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ va prezenta spectacolul ALICE ÎN ȚARA MINUNILOR, adaptare după Lewis Carroll. Regizoarea Simona Vintilă a reușit să construiască o adevărată feerie pentru cei mici, dragă, deopotrivă, actorilor și copiilor. Prețul unui bilet de intrare este de 5 lei. În aceeași

seară, de la ora 18, tot în sala mare, copiii sunt așteptați la DOROTHY ȘI UMBRA EI ÎN ȚARA LUI OZ, în regia aceleiași Simona Vintilă. Dar, părinții și bunicii trebuie să știe că accesul în sală este gratuit celor care vor avea o invitație specială. Pentru a intra în posesia ei, cei interesați trebuie să sune la numărul de telefon 0726366286, spectacolul fiind oferit gratuit de către ARED. Așadar, pentru a fi siguri că veți avea un loc în sală, procurați din timp invitațiile!

Vând corp mobilă sufragerie cu vitrină, la preţ avantajos. Telefon: 0740390325

Vând mobilă dormitor tip Nădlac, compusă din mai multe piese. Telefon: 0357.408.957

În fine, de 1 Iunie, trupa Marionete va oferi celor mai mici un spectacol la care intrarea este liberă, tradiție respectată de ani de zile. Spectacolul care va fi dăruit copiilor este PINOCCHIO - 3D, în regia lui Radu Dinulescu. Scenografia și imaginile tridimensionale sunt realizate de belgianul Armand Richelet Kleinberg, iar distribuția este formată din actorii Carmen Mărginean, Adina Doba și Cristian Bordaș.

FALEZA

Joi, 29 mai 2014

Dacă e joi seara, atunci mergem la teatru! Şi mergem pentru a vedea cea mai nouă producţie a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad – PERPLEX, de Marius von Mayenburg, în regia lui Theodor Cristian Popescu. Scenografia poartă semnătura lui Mihai Păcurar, light design-ul pe cea a lui Lucian Moga iar coregrafia pe cea a Andreei Gavriliu. Cei patru actori care dau viaţă personajelor lui Mayenburg sunt Carmen Vlaga – Bogdan, Cecilia Donat, Andrei Elek şi – pentru a folosi un termen Alex Mărgineanu. la modă, inventat de teore„Eu încă mai cred în po- ticianul Hans - Thies Lehveste, încă mai cred în per- mann – postdramatic, prin sonaje“, spune Marius von accentul pe care îl pune în Mayenburg, un adevărat scrierile sale pe personaje şi „rebel“ în rândurile drama- pe intrigă Mayenburg conturgilor germani contem- sideră că piesele sale par „de porani. În ciuda faptului că modă veche”. Asta nu îl îmmulţi critici şi regizori din piedică, însă, să fie la ora Germania preferă în speci- actuală unul dintre cei mai al texte politice, poetice sau jucaţi autori dramatici con-

temporani germani, şi nici ca piesele sale să fie considerate ca având teme „de ultimă oră”. PERPLEX apare ca un puzzle teatral ce îşi schimbă în permanenţă forma, ţinându-l tensionat pe spectator da capo al fine. Marius von Mayenburg a creat o piesă a absurdului contemporan, extrem de ofer-

tantă şi amuzantă. Personajele sale sunt un fel de fiinţe - mozaic ce bâjbâie într-o realitate aflată constant în dezintegrare, căutând / sperând (la) un punct de sprijin, un teren care să nu le mai fugă permanent de sub picioare. Acest spectacol nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Noutăţi în cinematograf: Maleficent şi The Two Faces of January Se apropie weekendul dedicat în mod oficial copiilor. Asta înseamnă că şi adulţii se vor bucura de activităţi frumoase. Una dintre ele ar putea fi vizionarea unui film la cinemato-

târziu, să arunce un crunt blestem pe Aurora, fiica succesorului la tron a regelui ce i-a pustiit regatul, dar, pe măsură ce Aurora creşte, vrăjitoarea începe să se întrebe dacă nu cumva

Grecia. În timp ce se plimbă printre ruinele celebrei Acropole, cei doi îl cunosc pe Rydal (Oscar Isaac), un tânăr american, vorbitor de limbă greacă care își petrece timpul lucrând ca

portarea unui individ în stare de inconștiență care l-ar fi atacat. În vria momentului, Rydal acceptă, lucru pe care îl va regreta din plin mai târziu, când evenimentele iau o întorsă-

graf. De exemplu a nou-venitului şi mult-aşteptatului Maleficent. Frumoasa şi tânăra Maleficent (Angelina Jolie) trăieşte o viaţă idilică în paşnicul ei regat acoperit de păduri, visând că va deveni o puternică zână făcătoare de bine. Asta până într-o zi când armata unui rege invadator îi atacă semenii şi o extraordinară trădare face inima zânei să se transforme în piatră. Setea de răzbunare o împinge pe Maleficent ca, ani mai

aceasta deţine cheia unui ghid turistic și îmbroboviitor paşnic al întregului dind turistele naive. Atras de frumusețea lui Colette ţinut. și impresionat de bunăstaCea de-a doua noutate rea și rafinamentul degajaa săptămânii este dedicată te de Chester, Rydal accepexclusiv adulţilor: The Two tă imediat invitația acestoFaces of January (Triun- ra la cină. ghiul dragostei şi al morţii). Deși în aparență relaxat În 1962 un cuplu American fancy, format din caris- și sofisticat, Chester asmaticul Chester MacFar- cunde secrete întunecate. land (Viggo Mortensen) și Atunci când Rydal îi viziatrăgătoarea lui soție, Co- tează la hotelul luxos în calette (Kirsten Dunst), se re stau, Chester îl presează află în vacanță în Atena, pe acesta să-l ajute la trans-

tură teribilă, iar el va fi în imposibilitatea de a mai ieși basma curată din această încurcătură. În plus, flirtul care are loc între Rydal și vulnerabila Colette duce la crize de gelozie și paranoia din partea lui Chester, mai mult chiar, la o periculoasă luptă de orgolii şi nu numai, între cei doi. Călătoria îi poartă pe cei trei din Grecia, în Turcia, la Istanbul și la un final dramatic pe aleile ascunse ale Marelui Bazar.


NATIONAL

Joi, 29 mai 2014

Pagina 9

PNL şi PDL vor să ajungă la "un mare partid de centru-dreapta", prin fuziune PNL şi PDL încearcă să ajungă "pas cu pas" la "un mare partid de centru-dreapta", a anunţat liderul democrat-liberal Vasile Blaga, menţionând că este "destul de greu de crezut" că se va reuşi aceasta până la alegeri. Blaga a precizat că se discută de "o fuziune", care să fie realizată "în timp". Liderul liberal Crin Antonescu a menţionat, la rândul său, că,

în urma discuţiei PNL-PDL de miercuri, s-a luat hotărârea de a construi împreună "un proiect care să implice un mare partid de dreapta într-un viitor cât mai apropiat". "În urma acestei prime discuţii pe care delegaţiile partidelor noastre le-au purtat, în esenţă am luat hotărârea de a colabora, de a construi împreună un proiect politic solid, de durată, un proiect

pentru România, un proiect care să implice un mare partid de dreapta într-un viitor cât mai apropiat, o construcţie pentru alegerile prezidenţiale, pentru administraţia locală şi pentru alegerile parlamentare, pentru o viitoare guvernare împreună", a spus Antonescu. "Există principii şi valori fundamentale care ne unesc, există elemente programatice, există ință politică pe care am exprimat-o astăzi împreună", a adăugat Crin complementaritate şi există o vo- şi am confirmat-o, am verificat-o Antonescu.

Blaga: Conducerea PDL Ludovic Orban: Coagularea dreptei a început. aprobă în unanimitate Facem parteneriatele în teritoriu începerea discuţiilor cu PNL pentru o alianţă Liberalul Ludovic Orban a declarat că doreşte coagularea dreptei, fără Traian Băsescu şi că şansa de a câştiga prezidenţialele un candidat

Conducerea PDL a aprobat, miercuri, în unanimitate, începerea discuţiilor cu PNL pentru o alianţă, a declarat, după şedinţa Biroului Permanent, preşedintele PDL, Vasile Blaga, menţionând că se doreşte constituirea, în final, a unui mare partid de dreapta.

Elena Udrea", a declarat Ludovic Orban. El a adăugat că, în opinia sa, "şansa de a câştiga prezidenţialele un candidat al

vom avea în vedere doar alegerile prezidențiale din acest an, ci și alegerile locale și parlamentare din 2016”, a mai declarat Vasile Blaga.

efortului pe care l-au depus pentru partid şi a credibilităţii din partid şi din afara partidului. "Sper că de data asta, văzând că sistemul alegerii pe

"Sper că de data asta, văzând că sistemul alegerii pe liste a produs grave deficienţe în funcţionarea PNL, sper ca, de data asta, membrii PNL să aibă înţelepciunea de a susţine acest proiect, pe care l-am avut dintotdeauna."

El a precizat că PDL dorește constituirea în timp a unui mare partid de centru-dreapta.

Vasile Blaga a mai men”Participăm la această discuție deschiși. Dorim să ționat că PDL salută dorcolaborăm pe termen scurt, ința PNL de a face parte mediu și lung. Deci, nu din PPE.

buie să decidă cea mai bună formă de coagulare a dreptei în România, cea care să maximizeze şansele de a câştiga alegerile prezidenţiale şi mai ales de a da o formă de guvernare care "să

dreptei unite este direct proporţională cu depărtarea pe care acest candidat o va avea de Traian Băsescu, care astăzi este toxic şi astăzi nu are decât rolul de coloană a cincea a PSD-ului, Întrebat dacă PMP poa- în dreapta sceptrului polite face parte din această ali- tic". anţă de dreapta, Orban a Ludovic Orban a pledat răspuns: "Cum e turcul, şi pistolul. Aşchia nu sare de- pentru coagularea dreptei parte de gard. PMP este în România, adăugând: "evicreaţia orgoliului lui Traian dent, fără Traian Băsescu, Băsescu, care a vrut să rupă care otrăveşte orice fântână Partidului Democrat, când în care intră". Ludovic Orban a mai partidul nu a acceptat comanda dată de comandant, spus că baza partidului şi de a o alege preşedinte pe conducerea partidului treal dreptei unite este direct proporţională cu depărtarea pe care acest candidat o va avea de Băsescu, el opinând totodată că PMP e "creaţia orgoliului" acestuia.

Pierdut Autorizatie functionare; Orar functionare nr.3165/2010 originale emise pentru punctul de lucru din Arad, str. Vasile Alecsandri nr 2-4, aparţinând Sc Nail Secrets Srl. Le declar nule.

Angajez instalatori termo-sanitari. Informaţii telefon; 0722577523

Vând prepeliţe ouătoare, pui, ouă, incubator, furaje, cuşti, prepeliţe, pui de găină, găini. Telefon: 0740696157

Vând prepeliţe ouătoare, pui de prepeliţă, ouă, incubator, cuşti prepeliţă, furaje. Telefon: 0742677710

Vând staţie emis-recepţie folosită la taxi, Motorola + antenă. Preţ neg. 100 RON Tel.: 0724464386

Închiriem spaţii de depozitare 700 mp (sau mai puţin), situate pe Calea Bodrogului nr. 20 ( zona aeroport). Tel: 0746 090037

Construcţii case, fundaţii, izolaţii, tencuieli, zugrăveli, reparaţii acoperişuri. Telefon: 0742677710

Repar maşini de spălat la domiciliul clientului. Mă deplasez şi în localităţi. Informaţii tel: 0747409753.

întrerupă declinul şi prăbu- liste a produs grave deficienşirea determinate de PSD". ţe în funcţionarea PNL, sper ca, de data asta, membrii Ludovic Orban a mai PNL să aibă înţelepciunea declarat că îşi doreşte ca de a susţine acest proiect, toţi care fac parte din con- pe care l-am avut dintotdeaducerea partidului să fie una", a mai declarat Ludoaleşi individual, pe baza vic Orban.

ANUNŢ Subscrisa, S.C.COMPANIA DE APA ARAD S.A. cu sediul in Arad, str. Sabin Dragoi, nr. 2-4, jud. Arad, având CUI: RO1683483 si nr. O.R.C. J02/110/ 1991, reprezentată prin director General, Banatean Gheorghe, în conformitate cu prevederile Legii Apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, vă informează că intentionează să solicite de la A.N. “Apele Romane” – Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, aviz de gospodarire a apelor pentru investitia „Modernizarea si extinderea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Arad, Aglomerare Ineu”, pe raul Crisul Alb, cu solicitare specifica pentru „ Reabilitare captare apa. Statie de tratare apa si rezervor de apa Ineu” Persoanele care doresc să obţină informaţii suplimentare cu privire la solicitarea avizului de gospodărire a apelor, pot contacta solicitantul de aviz la adresa menţionată anterior dupa data de 29.05.2014.


ARENA

Pagina 10 ŞTIRI DIN SPORT Alin Moldoveanu, la Arad Începând de ieri şi până pe 4 iunie, Alin Moldoveanu, campionul olimpic la tir de la Londra se pregăteşte la Arad. Antrenamentele au loc la Poligonul de Tir Sportiv „Sorin Babii”. Antrenamentele sunt supravegheate chiar de preşedintele Federaţiei Române de Tir.

Deplasare la Zăbrani Suporterii UTA BD vor face o nouă deplasare pentru a încuraja echipa. „Sâmbătă e ultima etapă a campionatului şi dorim să însoţim UTA pe drumul spre o ultimă victorie în Liga IV a ce va precede finala Cupei Judeţene şi barajul de promovare în Liga a III a. Pe cei care vor să meargă cu noi la Zăbrani îi aşteptăm în faţa stadionului Francisc Neuman sâmbătă, 31 mai, la ora 16.30. Înscrieri pentru deplasare la numerele de telefon: 0751-100794 şi 0740147291”

Prima neprezentare pentru UTA lui Marţian! Daniel Berar

Vând garaj, str. Mioriţa (la groapă), Bl. 185 din tablă şi betonat. Telefon: 0722/603831

Astfel, Comisia de Competiţii din cadrul Federaţiei Române de Fotbal a tot aşteptat banii de la Marţian până marţi, în jurul orei 17.00, dar cum aceştia nu au mai venit a anunţat oficial că „alb-roşii” pierd la „masa verde” confruntarea de mâine cu gorjenii. Iar, sâmbătă, dacă nu se vor plăti banii la FRF, arădenii nu vor avea drept de joc nici cu Olimpia Satu Mare pe teren propriu, iar la două neprezentări vor fi automat excluşi din campionat.

ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

De la „plătesc luni toţi banii” a „celebrului” Marţian, promisiune făcută la începutul săptămânii, până la prima neprogramare în campionat a echipei a fost doar o chestiune de câteva zile. Cel care încă se pretinde patronul FC UTA SA nu a găsit măcar 3500 de euro pentru a achita două dintre cele cinci baremuri de arbitraj restante.

Şoimii Pâncota a Semlecana Semlac află astăzi făcut un pas mare dacă mai joacă în Liga a IV-a spre promovare Daniel Berar

ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Elevii antrenaţi de Dan Cuedan au câştigat la un scor de neprezentarea partida susţinută cu Metalurgistul Cugir. În urma acestei victorii echipa din podgorie a făcut un pas mare spre realizarea obiectivului, acela de a promova în eşalonul doi al fotbalului românesc. Din nou, eroul meciului a fost Alin Mihai, cu o dublă, în minutele 51 şi 77, dar şi portarul Păşcălău. „Veteranul” Dumitru

am dorit. Am stat bine în teren şi din punct de vedere tactic am dominat categoric meciul. Am meritat victoria iar acum ne gândim la următorul meci. Matematic mai putem pierde promovare. De aceea meciul următor este foarte important”, a declarat antrenorul echipei Dan Cuedan. Şoimii Pâncota a început meciul în următoarea

Situaţie disperată pentru Semlecana Semlac. Echipa din localitatea natală a eroului de la Sevilla trece prin momente grele fiind la un pas de a-şi pierde dreptul de a mai juca în Liga a IV-a, deşi nu se află pe un loc retrogradabil. Clasată pe locul 10 cu o etapă înainte de final, Semlecana Semlac n-a fost programată weekend-ul trecut, pentru meciul de la Sânpetru German motivul explicat de AJF fiind „nu a achitat cheltuielile de organizare de 1,666 lei echipei ACS UTA BD, conform Hotă-

rârii Comisiei de Disciplină din 08.05.2014”. Suma indicată a fost cea stabilită după neprezentarea semlecanilor la meciul din etapa XXV. În ambele cazuri, victoria le-a revenit, la „masa ver-

de”, adversarelor. Ceea ce implică automat excluderea Semlecanei din competiţie. Verdictul ar urma, probabil, să fie pronunţat la următoarea şedinţă a Comisiei de Disciplină care va avea loc astăzi.

BRD Arad Challenger a intrat în linie dreaptă

Cupa „Aurel Vlaicu” la fotbal Un număr de 7 şcoli participă la ediţia a patra a Cupei „Aurel Vlaicu” la fotbal. Competiţia, organizată de profesorul Flavius Stoica, va debuta astăzi, începând cu ora 10, la sala de sport a Şc. Gim. „A. Vlai cu” (fosta Gen. 21). Pentru trofeul pus în joc se vor lupta 3 şcoli din judeţ, Şimand, Şiria, Sântana, şi 4 din Arad. În deschidere, de la ora 9, are loc o partidă de baschet masculin între gazde şi Gen. 8 „I. Felea”.

Joi, 29 mai 2014

nici acum favoritul arădenilor, Marius Copil, alături de alţi doi români cu greutate, Adrian Ungur şi Victor Crivoi. Pe tabloul principal, din TOP 200 ATP îi mai regăsim şi pe: argentinianul Guido Andreozzi, sârbul Ilija Bozoliac, canadianul Franck Dancevic, bosniacul Damir Dzumhur, francezii David Guez şi Lucas Pouille sau austriacul Ge-

rald Melzer. Meciurile tabloului de calificări au loc în zilele de 1 şi 2 iunie, urmând ca pe 3 iunie să ia startul primul tur de pe tabloul principal. Tragerea la sorţi a tabloului principal va avea loc duminică – 1 iunie, ora 13, în prezenţa Supervizorului ATP, Hans Juergen Ochs. Intrarea va fi liberă pe toată perioada desfăşurării turneului.

Mitu a marcat şi el o dată în min. 62, aşa că Şoimii Pâncota se poate considera ca promovată în liga a II-a, deoarece este la cinci puncte de Naţional Sebiş. „Am jucat aşa cum mi-

componenţă: Paşcalău – Iovan, Lengyel, Lung, Viţu - Dubeştean - Maghici, Issa, Mitu, Bulzan – A. Mihai. Rezerve au fost Nica – Burian, Brozbic, R. Stanciu, Gavriş, Hosu, R. Dumitru.

Doar câteva zile mai sunt până la startul ediţiei din acest an a BRD Arad Challenger. Competiţie de tenis de câmp, va avea loc la baza Activ, din 1 şi până în 8 iunie, cu premii în valoare de 35.000 de euro, plus ospitalitate. Lista de jucători cuprinde doi sportivi care se află în TOP 100, Victor Hănescu şi spaniolul Pere Riba. Nu va lipsi

Vând căsuţă ţărănească în Batania, Ungaria, din văiugă, 4 încăperi, anexe, fântână, grădină + curte, necesită reparaţii, 1500 mp. Preţ 4000 euro neg. Telefon: 0747.821.857

Vând casă la roşu în Mândruloc, teren 1268 mp, două fronturi. Preţ 39.500 euro, uşor negociabil. (Schimb). Telefon: 0749428568

Vând casă pe două străzi, 3 camere, bucătărie, şpais, baie, beci, încălzire pe gaz. Telefon: 0257/278031

Vând casă mare pe colţ, în Grădişte, 2 camere şi grădină. Informaţii la tel. 0770.367.418, 0724.568.854 sau 0723.084.939, seara 17.00-20.00.

Vând casă, patru camere, toate mobilate, plus încă o casă mai mică, cu două camere, plus grădină – un hectar. Preţ 13.000 euro. Telefon: 0747822974

Vând casă la roşu, 220 mp, cărămidă Bramac, teren de 1268 mp, pe colţ, acces asfaltat. Preţ 38.500 negociabil. Telefon: 0749428568

Vând apartament cu termotecă, 1 cameră, bucătărie, baie, str. Cloşca. Telefon: 0770.256.805 sau 0741.217.550

Vând apartament 1 cameră central, masardă nouă, finisat modern, centrală termică proprie. Ideal pentru studenţi sau pentru închiriere. Tel; 0723 955818

Vând apartament, două camere, semidecomandat, et. 1, parchetul foarte frumos aranjat. Preţ la vedere. Tel.: 0747822974

Vând apartament 2 camere decomandat etajul 1, zona Subcetate. Construcţie nouă, izolat termosistem, încălzire proprie, bucătărie utilată, baie. Preţ 53.000 euro. Tel; 0720-457661; 0723-268903.


ARENA

Joi, 29 mai 2014

Pagina 11

Turneu internaţional pentru Old Boys UTA în Austria Daniel Berar ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Echipa de veterani a Bătrânei Doamne se pregăteşte de o „expediţie” în străinătate. Old Boys UTA pleacă luni seara în Germania, pentru un cantonament de trei zile la amicii de la VfL Waldkraiburg, apoi se mută în Austria pentru turneul de la Kossen. UTA va avea ca partenere de întrecere precum RC Mallorca (Spania), Galatasaray, Istanbulspor (Turcia), Strasbourg (Franţa), FC Tirolul de Sus (Italia), naţionala Luxemburgului, formaţia gazdă FC Kossen, plus 6 grupări din Germania. „Vineri seară are loc tragerea

la sorţi, iar sâmbătă şi duminică conduce de pe bancă echipa, una Vancea, Abrudan, Burtea, Nădă- din tot sufletul să facem o figură se joacă meciurile. Vom fi câte 4 numeroasă după cum spune aces- ban, Neamţiu, Hirmler, Ţârlea, frumoasă şi sunt sută la sută conechipe în fiecare grupă, primele ta. Între cei 22 de jucători au fost Barna, Neagu, Mulroth, Luca, vins că avem de învăţat din tot ce se petrece acolo”, a declarat Mihai Ţârlea. Din delegaţie va face parte şi fosta glorie a Bătrânei Doamne, Mircea Axente. „Cred că va fi o experienţă interesantă”, a concluzionat Mircea Axente. Altfel, trupa arădeană a anunţat că a luat legătura cu şefia Federaţiei Române de Fotbal pentru organizarea unui campionat naţional de oldboys. „Ne gândim la o întrecere pe merg în semifinale”, a spune Gyu- cooptate şi întăriri de la FC Bi- Nelu Ardelean, Lazăr, Miţiţi, Pazone, cu turneu final. Domnul ri Vaczi, preşedintele Old Boys hor, dat fiind că unii din cei con- nin, Mutică, Stupar, Nadiu. „E o premieră pentru noi, poa- Burleanu ne-a dat şi un număr de vocaţi sunt încă angrenaţi cu echiUTA. Acesta a rezervat două locuri pele lor în campionate. Lotul com- te chiar pentru echipele de old- contact, urmează să mai discuîn efectivul arădean şi pentru Su- plet este următorul Szabo, Miha- boys din România, să participăm tăm”, a spus Ione Costin, vicepreporter Club UTA. Mihai Ţârlea ly (portari), Novac, Grădinaru, la un turneu atât de mare. Sperăm şedinte la Old Boys UTA.

Doar remiză pentru Naţional Sebiş Pregătiri pentru „naţionalele” de box La Baia Mare, Naţional Sebiş nu a reuşit decât o remiză, 1-1. Maramureşenii au deschis scorul în min. 53, prin Achim, cu un şut de la 35 de metri, Şoltez neavând reacţie. Un sfert de oră mai târziu, Bozian a egalat dintr-un

penalty scos de Coţan, însă până la final scorul a rămas acelaşi, deşi sebişenii au dominat total.Tot într-un alt meci, dar fără miză, în play-off, CS Oşorhei a câştigat cu 1-0 jocul de pe teren propriu cu CS Ineu.

Bernadett Balint şi Bianca Crişan, la Openul Poloniei Openul Poloniei la junioare este ur- debutat cu o victorie, 3-0 cu sportiva din mătoarea competiţie la care vor participa Lituania. jucătoarelor arădene de tenis de masă Bernadett Balint şi Bianca Crişan în circuitul mondial. Sportivele vor fi însoţite în Polonia de către antrenorul lor de la CSM Arad, Cristian Dodean, şi speră să rămână pe tablourile de concurs până în ultima zi, 1 iunie. Dacă Balint este calificată direct pe tabloul principal, Crişan trebuie să treacă de faza calificărilor, fiind repartizată în Grupa 20, alături de cehoaica Kapounova, lituanianca Dervinyte şi turcoaica Kahraman. În prima partidă, Bianca a

Vând frigider Zanussi, butelie aragaz, covor persan. Preţuri promoţionale. Informaţii telefon 0357/425012

Vând 3 tone de grâu. Informaţii telefon: 0745 139 263.

Execut la domiciliul clientului reparaţii şi vopsele pentru maşini şi porţi. Telefon: 0743507856

Execut zidărie, tencuieli, rigips, zugrăveli, termoizolanţii, acoperişuri, consolidări, case la roşu, fundaţii, instalaţii electrice, sanitare. Preţuri negociabile. Telefon: 0740696157

Căutăm Agent de vânzări mase plastice, secretara. CV la richconnection01@ gmail.com. Tel; 0749123124

Angajăm bărbat cu permis cat. B pentru magazin de servicii funerare. Telefon: 0728.690.120

VÂND MOTOR EL. 380 V. 2,2 KW, 1500 ROTAŢII. PREŢ 250 LEI. TELEFON: 0741.662.316

Sportivii de la Box Club Pecica sunt în ciu (46 kg), Raul Bostan (56 kg), Marius plină perioadă de antrenamente înaintea Nichifor şi Andrei Leonte (ambii 60 kg), în „naţionalelor”. Întăriţi cu Ştefan Caşlarov, timp ce Ionu Ichifor a ocupat locul 2 (40 kg). oficialii Box club Pecica îşi pun mari speranţe la Campionatul Naţional de seniori, din luna august. Acolo, alături de Caşlarov, clubul arădean îl va urca în ring şi pe Marius Nichifor. Până atunci, elevii lui Adolf Ivanovici au luat parte la Cupa Bihorului”. La această competiţie au câştigat meciurile la categoriile la care au concurat: Dănu Stan-Pios omagiu de cinstire şi recunoştinţă dragului nostru

IOAN FAUR - FANE

La şapte ani de la trecerea în eternitate. Vom păstra mereu în sufletele noastre chipul său blând, dragostea cu care ne-a înconjurat şi toate amintirile frumoase pe care ni le-a dăruit. Mulţumiri celor care îi vor dărui o clipă de aducere aminte. Slujba de pomenire va avea loc sâmbătă, 31 mai 2014, ora 12, la Biserica ortodoxa din Grădişte. FAMILIA

Vând BMW 318 D, an 2007, numere roşii, taxă mică, full, consum mic. Preţ 10.500 euro, negociabil. Telefon: 0749428568

Vând utilaje de construcţii; cilindru drumper, încărcător frontal. Telefon: 0755859254 sau 074818950.

Cumpăr cazan de ţuică. Telefon: 0742677710

ANUNŢ

ANUNŢ

DB SCHENKER angajează personal calificat/necalificat în ARAD pentru următoarele poziţii: Operatori date Stivutorişti Manipulanţi marfă

S.C. FREE STYLER S.R.L, cu sediul în judeţul Arad, Comuna Almas, nr.596, anunţă elaborarea primei versiuni a planului/programului ”PUDCONSTRUIRE UNITATI DE DEPOZITARE NEPOLUANTA” şi declanşarea etapei de încadrare pentru obţinerea avizului de mediu.

BENEFICII : - Pachet salarial atractiv, peste medie - Transport asigurat - Echipament de lucru - Bonuri de masă - Sistem de bonusare - Acoperire costuri ISCIR CONTACT: Nr. telefon: 0212340473 CV-urile se vor trimite la adresa de mail: camelia.but@dbschenker-romtrans.com

Consultarea primei versiuni a planului/programului se poate realiza sediu în judeţul Arad, Comuna Almas, nr.596, zilnic între orele10-12. Comentariile şi sugestiile se vor transmite în scris la sediul APM Arad – Splaiul Muresului, FN, jud. Arad, în termen de 15 zile calendaristice de la data apariţiei anunţului.


C M Y K

FAPT DIVERS

Pagina 12

Calendar

29 MAI Este a 149-a zi din calendar. Au mai rămas 216 de zile Calendar creştin ortodox: † Înălţarea Domnului Ziua Eroilor; Sfânta Muceniţă Teodosia din Tir Calendar creştin romano-catolic: ÎNĂLŢAREA DOMNULUI; Sf. Maxim, ep.

Joi, 29 mai 2014

TALON DE MICA PUBLICITATE Completează talonul şi noi îţi publicăm anunţul

GRATUIT NUME: ________________________________________ PRENUME: ____________________________________ CI: SERIA:_______ NR.__________________________ ADRESA: _____________________________________ ANUNT: _______________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________ TELEFON: _____________________________________ DATA APARITIEI:______________________________ * Talonul completat poate fi lăsat în urna ziarului ARADUL, la poarta redacţiei West TV, Calea Victoriei, nr. 33-35, zilnic, până la ora 15.

1 13 lei 3 39 lei

lună 10 lei luni 30 lei

6 78 lei

12 156 lei

luni 60 lei

luni

ARADUL

120 lei

AZI LA WEST TV 07:00 - MATINAL WEST CAFÉ CU ROXANA HADADE SI ANDREEA WEISS 10:00 – AUDIENTA GENERALA CU VASILE BLIDAR (R) 11:00 – STEM CU DORIN BEGHER( REL) 12:00 – ROMANIA LA ZI, CU ANDREI ANDO (REL) 13:30 – PRIVIRE IN VIITOR CU SORIN ALEXANDRU (R) 14:30 – ARGES, CALATORIE IN SPATIU SI TIMP ( REL ) 15:00 – STEM CU DORIN BEGHER( REL) 16.00 – FLOARE DE CANTEC SI JOC CU MIHAELA MARIS (R) 16:55 - OAMENI DE CULTURA 17.00 –AUDIENTA GENERALA CU VASILE BLIDAR 17:50 – OGLINDA REGIONALA 18:00 – MONITOR CU RALUCA MOCANU(LIVE) 18:55 – ISTORIA PICTURII 19:00 – FLOARE DE CANTEC SI JOC CU MIHAELA MARIS 19:50 – OGLINDĂ REGIONALĂ 20:00 – ROMANIA LA ZI CU ANDREI ANDO 21:25 – ROMANI CELEBRI 21:30 – MONITORUL DE SEARA CU BOGDAN COSTEA 22:00 – PRIM PLAN CU EMIL CHIRILA 22:55 – LOCURI SI SITUATII 23:00 – ROMÂNIA LA ZI CU ANDREI ANDO ( REL ) 00.30 – MONITOR CU RALUCA MOCANU( REL ) 01:30 – PRIM PLAN CU EMIL CHIRILA (REL) 02:30 - AUDIENTA GENERALA CU VASILE BLIDAR(R) 03:30 – MATINAL WEST CAFFE ( REL) 06.30 – MONITORUL DE SEARĂ (REL)

Informaţii suplimentare: ziarularadul@yahoo.com Telefon: 0257-211.420

ABONEAZĂ-TE ACUM!

Livrat direct la tine acasă pentru doar

80

Abonamente se pot face: LA REDACTIE: luni- joi, între orele 10.00-18.00 (Calea Victoriei, nr. 33-35) LA TELEFON: 0257-211.420. PRIN E-MAIL: ziarularadul@yahoo.com BLEHUIU MEDIA: Bd-ul Revoluţiei, nr. 81 (biroul de Mica Publicitate)

de bani/ zi!

215 aradul 29 mai j 2014  
215 aradul 29 mai j 2014  
Advertisement