Page 1

Max: 29° C Min: 14° C

CONVORBIRE CU ACTORUL VALENTIN VOICILĂ DESPRE DRAGOSTE, TEATRU, FILM ŞI BISERICĂ (IV) PAG. 4-5

NAŢIONAL

ASTĂZI:

INTERVIU

Fiscul va verifica 2.000 de persoane cu averi mari, la nivelul întregii ţări PAG. 9

ORGAN DE PRESĂ LOCALĂ

Anul II Nr. 211 23.05.2014

12 pagini preţ: numai 80 bani

Fondat: 1930/serie nouă

Premierul a pasat la constructori răspunderea pentru pasaje

ziarularadul@yahoo.com 0257-211420

Câţiva elevi şi studenţi au devenit ghizi voluntari pentru turiştii care vizitează Aradul Sunt tineri, încă în băncile şcolii, unii nici nu sunt din Arad, dar sunt legaţi de aceeaşi pasiune: istoria şi arhitectura oraşului. Un grup de elevi şi studenţi a iniţiat un proiect prin care să dea un impuls turismuluiarădean, oferind tururi gratuite, după un concept relativ nou în Europa. (Continuare în pagina 6)

Ponta anunţă o posibilă scădere de TVA şi la alte produse alimentare Premierul Victor Ponta, aflat în vizită la Arad, a dat o veste bună românilor în ceea ce priveşte preţurile la alimente. Mai exact este vorba despre o posibilă scădere a TVA-ului la diferite produse. (Continuare în pagina 3)

Premierul Victor Ponta s-a aflat joi la Arad. În discuţiile cu arădenii şi cu presa, acesta a abordat mai multe subiecte, atât economice cât şi politice. Dintre subiectele care au necesitat punctul de vedere al lui Victor Ponta ca şi premier nu ca şi preşedinte de partid, cel mai intens dezbătut a fost cel referitor la pasajele de pe centura oraşului. (Continuare în pagina 3)

Dacă responsabilitate nu e, nimic P.8 nu e!

Ultima zi de concurs pentru logo şi mascota PAG. 6 Aradului!

Final de sezon în Liga 1

„Cercetarea şi prognozarea pieţei muncii din vestul României. Evidenţierea şomajului neînregistrat din judeţul P.8 Arad” ajunge la Pâncota

 P.11

EDITORIAL

C M Y K

Două piese în pregătire la teatrul arădean Luminile feerice ale festivalului de teatru nou de la Arad s-au stins. (Continuare în pagina 6)

Ia mai votaţi, măi! Hăi, hăi…! P.2

Ce aşteaptă arădenii de la domnul Ponta?

Venirea la Arad a primului ministru Victor Ponta, la finalul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, ar fi un semnal bun pentru noi dacă declarațiile făcute cu acest prilej s-ar și concretiza cu rapiditate. De susținerea Bucureștiului, a Executivului condus de domnul Ponta, depind câteva dintre proiectele fundamentale ale orașului, fie că discutăm despre infrastructură, fie despre industrie sau cultură. M-aș bucura ca echi- Andrei Ando pa care l-a însoțit pe premier să fi avut andreiando@gmail.com puterea să discute despre asta și, așa Ziarul ARADUL cum scriam în articolele de fond de

zilele trecute, să îi fi amintit premierului că recucerirea arădenilor este realizabilă cu o ofertă mai generoasă decât a predecesorilor și în niciun caz printr-o austeritate impusă sub pretextul că Aradul a avut destule beneficii înainte. Victor Ponta este la a doua sa vizită arădeană în calitate de prim-ministru și președinte al partidului de la putere. Ce s-a întâmplat după prima vizită? Nu prea multe, dar există scuza că actul guvernării a fost împărțit cu liberalii prea puțin atașați de Arad. (Continuare în pagina 2)


CETATE

Pagina 2

Vineri, 23 mai 2014

EDITORIAL

Trucuri vechi, tehnologii noi. Trei G: Găleţi, Galoşi, Gogoriţe...

Ce aşteaptă arădenii de la domnul Ponta?

Ia mai votaţi, măi! Hăi, hăi…!

Urmare din pag. 1 De această dată, însă, susținerea inițiativelor locale stă în stiloul său, depinde de voința sa exclusivă. Nu cred că arădenii sunt iremediabil îndoctrinați, înregimentați orbește într-o doctrină de stânga sau de dreapta (nici partidele politice nu mai fac această diferență, de ce ar faceo cetățenii?); nu sunt irecuperabil cantonați în plasa unui partid sau altul. Cântăresc, ca oamenii responsabili, cine le prețuiește mai mult efortul de a fi primii plătitori de taxe și impozite din țară, de a fi printre cei mai productivi şi conştiincioşi români, de a munci în loc să îngroașe rândurile pomanagiilor. De aceea, vizita şi mesajul premieruluipreşedinte de partid sunt binevenite, dar numai consecințele lor contează cu adevărat. Îmi amin tesc sloganul unei mai vechi campanii electorale a PSD și de cât adevăr acumula: fapte, nu vorbe! Și arădenii care își trec deciziile prin filtrul rațiunii, sunt măguliți de vizitele la nivel înalt, se duc să îi asculte pe politicienii care ne vizitează, până la urmă tot asta așteaptă!

Motto : Şeful orchestrei de pe Titanic: “Domnilor, am fost onorat să cânt pentru dumneavoastră…” Despre corupţie. Daniel Labaronne – un Joe Biden , avant la letters...

Nici reglementarea globalizării nici globalizarea reglementării!

Cercetătorul francez, Daniel Labaronne, plasa încă din 2002 România în fruntea statelor “capturate” în Europa de Est : “Ţările în care statul a fost capturat în grad înalt - România, Georgia, Slovacia, Bulgaria, Ucraina, Moldova - sunt şi cele în care progresul în materie de reforme economice, sînt cele mai slabe. Această dublă relaţie statistică sugerează că privatizarea statului doar în beneficiul unei minorităţi duce la reforme parţiale, neterminate. Ea arată că privatizările, din moment ce sînt confiscate de o elită, nu sînt însoţite de o ameliorare sistematică a guvernanţei corporatiste, contrar presupuselor teorii ale modelului-standard” (“Les privatisations à l’Est : une question de politique économique ou d’économie politique ?”.

Politicienii Vestului - de toate culorile, au acţionat exclusiv în interesul votanţilor de azi - singurii care îi aduc sau îi mătură de la putere. Urmarea: decenii de gonflare a beneficiilor imediate acordate generaţiilor votante în dauna generaţiilor viitoare. Cînd aceste premise au dispărut, politicienii, din inconstienţă, din reacredinţă, au continuat asanarea banului public prin îndatorare desigur tot în contul generațiilor viitoare. Astfel, devine mult mai clar ca nu avem de-a face doar cu o panică temporară a piețelor ori cu o simplă recesiune. Declinul Vestului va fi ireversibil, în absenţa unei treziri bruşte la realitate a politicienilor. Pînă la aniversarea, în 2018, a „secolului american”, probabil China va deveni deja cea mai mare putere economică a lumii . India e favorita marilor investitori, Indonezia, Malaiezia și Vietnamul sunt „noii tigri asiatici” care vor răsturna clasamentele mondiale.

Programe, portavoci, guverne… În anii ‘90 au fost create condiţiile pentru a se trece la atacul asupra statelor slăbite de o ideologie delirantă, cea comunistă. Tot atunci, băncile (tine-ţi minte falimentele în lanţ?) au fost lăsate să amestece banii populaţiei deponente cu afacerile speculative!. Tot atunci au fost lansate în forţă teoriile despre despre globalizare. Cam atunci şi în condiţii dintre cele mai periculoase a început şi afirmarea aşa-zisei democraţii post-totalitare în România. Cu activişti PCR de linia a

Emil Chirilă emilchirila53@gmail.com Ziarul ARADUL

doua şi a treia, cu interlopi, bişniţari şi tot felul de ilieşti, vadimtudori, petre-romani necunoscuţi pînă atunci. Plus vestici şi interese străine multiple, aventurieri de pe alte meleaguri porniţi către un El Dorado estic. Şi a început privatizarea. Prin orice fel de mijloace. Cu bani şi, mai ales, fără! Epoca “flexului” cu destinatia “fier vechi”! O dată deschise larg frontierele către tot felul de investitori care de care mai dubiosi, la intern a fost rîndul “miliardarilor de carton”! Gloria supremă a atin s-o Adrian Năstase, după 2001, cînd a trecut la privatizarea în beneficiul său a partidului socialist de guvernămînt şi apoi chiar a postului de prim-ministru, cu Palatul Victoria cu tot. Resursele economice şi demografice „slăbite” , concomitent cu alocările fabuloase pentru asistenţă socială şi întreținerea unor aparate de stat bugetofage - e diagnosticul pus de stetoscopul experţilor pe „pulsul” tot mai anemic al Europei.

Începe concursul euroscepticilor... “Cine loveşte mai tare în Uniunea Europeană?”

suri, prime, facilităţi de tot felul. Asta se vede în datoriile imense care s-au acumulat. Acum cînd a venit factura, trebuie să plăteşti. Ideea că un credit poate fi rostogolit la nesfîrşit, este de-a dreptul sinucigaşă. Nu e un perpetuum mobile al fericirii veşnice. A fost şi este, sub ochii sideraţi ai populaţiei (!), o chestiune cu scadenţă dramatică. Faptul că se iau împrumuturi, se cîştigă timp, dar soluţia este una de structură, adică trebuie să modifici, urgent şi imperativ, tot sistemul socialeconomic creat în decenii. E greu de acceptat şi de politicieni şi de populaţie, aşa că ultima măsură, paleativă şi ea, este inflaţia. Iar inflaţia e precum colesterolul, nu doare. Te afectează grav, dar nu prea simţi. Spectaculos pînă la urmă e faptul că ţări care vor avea cuvîntul greu (decisiv) de spus în ecuaţia economiei mondiale sunt ţări din Asia – ţări ieşite doar de cîţiva ani din ceea ce a fost până de curînd „feudalismul asiatic”. În timp ce Europa Occidentală se afundă în deficite, pentru a păstra un nivel de trai cu mult peste posibilităţi, Asia tînără şi muncitoare a acumulat zi de zi excedente valutare, îmbunătăţind infrastructura şi investind în educaţia viitorilor lideri. Cît de pregătită este România pentru această schimbare radicală a axelor de putere e o temă la care, din păcate, am rămas din nou corigenţi, aşa cum am rămas de-atîtea ori în istorie.

Radiografia de astăzi arată că în Europa s-a trăit cîteva decenii prea bine, mult peste ceea ce puteau să-şi permită guvernele resOdată aveam (Steve)Jobs, pective. Europa devenise ca un (Bob)Hope si (Johnny)Cash sat de vacanţă, o staţiune de lux: acum : no jobs, no hope and no concedii lungi, săptămînă redusă cash… de lucru, asigurări sociale, bonu-

În legalitate pentru ziua votului! Buletine noi pentru vot! Arădenii care doresc să voteze dar nu mai au buletin valabil, îşi pot procura altul chiar în ziua votului! Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad va avea program cu publicul duminică, 25 mai până la ora 21. Având în vedere faptul că în data de 25.05.2014 se desfăşoară alegeri electorale pentru desemnarea membrilor României în Parlamentul European, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad face un apel către toţi cetăţenii pentru a verifica termenul de valabilitate al actelor de identitate, documente pe baza cărora se desfăşoară scrutinul elec-

toral, în vederea evitării situaţiilor neplăcute în care nu-şi vor putea exprima opţiunea electorală. În acest sens, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor informează persoanele care deţin acte de identitate cu termen de valabilitate expirat sau a căror documente sunt pierdute, distruse sau deteriorate că este necesar să solicite Serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care este arondată localitatea de domiciliu, eliberarea unui nou document de identitate.

sebite, se pot adresa pentru eliberarea actului de identitate Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Arad situată în mun. Arad str. Calea Victoriei nr. 35B – 37. În ceea ce privesc documentele pe care cetăţenii trebuie să le prezinte în susţinerea cererii pentru eliberarea actului de identitate, acestea sunt:

 cererea tip pentru eliberarea actului de identitate; certificatul de naştere al solicitantului şi ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, original şi Unde se pot face copie; buletine? certificatul de căsătorie/hoCetăţenii aflaţi în situaţii deo- tărârea de divorţ definitivă şi ire-

vocabilă/certificatul de deces al soţului decedat, original şi copie (după caz); documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original şi copie; chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate, respectiv 7 lei, timbru extrajudiciar în valoare de 5 lei sau documentul cu care se face dovada achitării, în condiţiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru. Persoanele care nu au posibilitatea de a prezenta toate documentele prevăzute de lege pentru eliberarea cărţii de identitate vor fi puse în legalitate cu cărţi de identitate provizorii.

Program special şi pentru cei din judeţ De asemenea, aducem la cunoştinţa cetăţenilor că cele 16 Servicii publice comunitare locale de pe raza judeţului împreună cu Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad şi-au adaptat programul de lucru cu publicul în vederea soluţionării operative a solicitărilor privind eliberarea actelor de identitate persoanelor cu drept de vot, astfel încât în ziua premergătoare cât şi în ziua desfăşurării alegerilor vor funcţiona după programul: - sâmbătă 24 mai 2014 - între orele 8-16; - duminică 25 mai - între orele 8-21.

Director general CENTRUL MEDIA WEST: Andrei Ando Editor coord.: Ana Maria Flore Redactori: Dana Mirea -

Cul tu ră , Georgiana Ţentea - Eveniment (0733832361), Giuliano Junc - Administraţie (0733442440), Daniel Berar - Social (0733 442448), Ovidiu Gancea - Sport (0733833360), Alexandra Popa, Ioan Iercan, Emil Chirilă - Publicişti comentatori Grafică computerizată: Claudia Ocneanu Publicitate: Centrul Media West (0257-211420) Difuzare: Tiberiu Dumitrescu Telefon: 0257-211.420 Email: ziarularadul@yahoo.com Adr e sa: Calea VICTORIEI nr. 33-35, cod poştal: 3101580, ARAD, Tel.: 0257-211.420, Email: ziarularadul@yahoo.com.


Vineri, 23 mai 2014

BULEVARD

Pagina 3

Premierul a pasat la constructori răspunderea pentru pasaje Giuliano Junc ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Premierul Victor Ponta s-a aflat joi la Arad. În discuţiile cu arădenii şi cu presa, acesta a abordat mai multe subiecte, atât economice cât şi politice. Dintre subiectele care au necesitat punctul de vedere al lui Victor Ponta ca şi premier nu ca şi preşedinte de partid, cel mai intens dezbătut a fost cel referitor la pasajele de pe centura oraşului. Premierul a declarat că responsabilitatea pentru faptul că nu se lucrează la pasajele de pe centura Aradului nu mai aparţine guvernului şi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. „Atât noi cât şi CNADR neam îndeplinit partea de responsa-

bilitate. Am alocat banii, aceştia au ajuns la companiile care se ocupă de construcţia celor două pasaje, este răspunderea lor să se apuce de lucru. În privinţa acestor companii nu putem să ne asumăm nici măcar răspunderea morală deoarece contractele au fost atribuite înainte de venirea noastră la guvernare” a declarat premierul. Primul ministru a lansat chiar şi un avertisment care a generat fiori pe şira spinării arădenilor. „Atenţie mare! Singurul lucru pe care noi putem să îl facem în privinţa acestor firme este să le controlăm dacă se încadrează în termele de construcţie sau nu. În cazul în care nu se încadrează nu ne rămâne altceva de făcut decât să le reziliem contractele dar asta în- rarea lucrărilor”, a punctat şeful seamnă să reluăm toată procedu- executivului. ra, lucru care va genera cel puţin Victor Ponta a declarat că guun an de întârziere pentru dema- vernul are de gestionat numeroa-

se contracte ale unor firme care au câştigat licitaţii pentru lucrări publice dar nu sunt în stare să le desfăşoare. Cea mai gravă proble-

mă este cea în care sunt implicate fonduri europene, cazuri în care dacă se reziliază contractele banii sunt pierduţi.

Premierul României: “Un judecător sau un procuror trebuie Ponta anunţă o posibilă scădere de TVA şi la alte sancţionat mult mai aspru pentru fapte de corupţie” nută la Arad, cum comen- "când trebuie oprite, când ţini bani, mi se pare foarte tează "campania de arestări trebuie pornite arestările. grav", a spus premierul. Ponta s-a referit şi la cadin ultima vreme în Justiţie "Dacă mă întrebaţi însă zurile de corupţie din Justi“Dacă noi încălcăm legea, evident că ţie, afirmând că judecătorii sancţiunea trebuie să fie mult mai mare şi procurorii care încalcă pentru un judecător şi un procuror pentru legea trebuie sancţionaţi "mult mai aspru". că atunci se afectează şi încrederea "Sunt fost procuror, fost oamenilor în sistemul de justiţie.” magistrat, un judecător sau Premierul Victor Ponta a fost întrebat, joi, într-o şi Sănătate", el afirmând că cum văd combaterea co- un procuror trebuie să fie conferinţă de presă susţi- nu poate să se pronunţe rupţiei în anumite dome- sancţionat mult mai aspru nii, cum e vorba de Sănăta- pentru fapte de corupţie te, nu pot decât să salut decât orice alt funcţionar, eforturile făcute de institu- pentru că noi suntem cei ţiile statului, prin care cei care trebuie să aplicăm lecare fraudează banii din Să- gea. Dacă noi o încălcăm, nătate sunt sancţionaţi as- evident că sancţiunea trepru. Mi se pare îngrozitor, buie să fie mult mai mare sigur, e condamnabil şi pentru un judecător şi un când se fraudează bani de procuror pentru că atunci la străzi sau alte contracte, se afectează şi încrederea dar tocmai în Sănătate, un- oamenilor în sistemul de de e atât de mare nevoie de justiţie", a conchis premiebani, să fraudeze aceşti pu- rul. Premierul Victor Ponta consideră că judecătorii şi procurorii trebuie sancţionaţi "mult mai aspru" pentru fapte de corupţie, pentru că altfel oamenii îşi pierd încrederea în sistemul de justiţie.

produse alimentare Giuliano Junc ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

au coborât preţurile, cât a crescut consumul şi de asemenea cât a pierdut bugetul de stat. Dacă rezultatele vor fi satisfăcătoare, şi eu cred că vor fi, treptat vom începe scăderea TVA-ului şi al alte produse alimentare: legume – fructe, produse bio şi în cele din urmă carne” a anunţat Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta, aflat în vizită la Arad, a dat o veste bună românilor în ceea ce priveşte preţurile la alimente. Mai exact este vorba despre o posibilă scădere a TVA-ului la diferite produse. Totul este legat de bilanPatronatele din industria ţul efectelor pe care le-a cărnii au trimis o scrisoare avut asupra economiei scădeschisă către FMI, în care derea TVA-ului la pâine la solicită acordul pentru redu9% în toamna anulu trecut. cerea TVA la carne şi pro„În septembrie, când se duse din carne de la 24% la va împlini un an de la scăde- 5%, argumentând că măsura rea TVA-ului la pâine la 9% ar urma să combată evaziuvom analiza impactul econo- nea fiscală din domeniu, esmic al acestei măsuri: cât a timată la 450 de milioane de scăzut evazunea fiscală, cât euro.

Victor Ponta: Când o să merg la Beijing, tot carne românească aş vrea să consum; exporturile, peste o lună Exporturile de carne de porc către China ar putea începe peste aproximativ o lună, a declarat, joi, la Arad, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în timp ce premierul Victor Ponta a spus că îşi doreşte ca atunci când ajunge la Beijing să consume tot carne românească. Premierul Victor Ponta a vizitat, joi, Fabrica de nutreţuri combinate Vinga, deţinută de Smithfield România, jurnaliştii întrebându-l pe premier de când ar putea începe exporturile de carne către China, iar răspunsul a fost oferit de ministrul Agriculturii, care a spus că peste aproximativ o lună.

"Când o să merg la Beijing, tot carne românească aş vrea să consum, dar şi în alte părţi din Europa", a spus Ponta, care l-a lăsat pe ministrul Daniel Constantin să răspundă la întrebare. "O să avem vizita ministrului Agriculturii (din China - n.r.) în două săptămâni la Bucureşti, dar (…) se pare că într-o lună se pot realiza deja primele exporturi în China. Vorbim pe partea de porcine, dar am semnat anul trecut un protocol, un memorandum, şi pe zona de bovine şi eu cred că tot cam în aceeaşi perioadă vor fi făcute şi primele exporturi de animale vii în China", a declarat Daniel Constantin.

Ministrul a spus că fabrica de nutreţuri combinate de la Vinga este singura companie din România care integrează producţia. "Este un model pentru toţi cei care lucrează în agricultură. E şi politica Ministerului Agriculturii să nu mai exportăm, sigur că mă bucură exporturile de anul trecut, dar să nu mai exportăm atâta materie primă, să integrăm producţia. De altfel, toţi cei care vor veni să obţină finanţare în PNDR în 2014-2015 vor avea punctaj suplimentar dacă integrează producţia, dacă pe lângă un complex de creştere a porcilor, de exemplu, au o fabrică de nutreţuri combinate sau o bază furajeră", a spus ministrul.


AGORA

Pagina 4

Vineri, 23 mai 2014

CONVORBIRE CU ACTORUL VALENTIN VOICILĂ DESPRE DRAGOSTE, TEATRU, FILM ŞI BISERICĂ (IV) „Să vorbim despre dragoste!” 30 de ani de la întâlnirea cu publicul arădean Marile premiere „Deşi aveam extrem de puţine lucruri, eram foarte fericit!” „Am plecat la Teatrul Naţional din Timişoara din motive emoţionale!” „Paradoxal, am preferat rolul comunistului!” „Domnule Voicilă, noi nu facem teatru pentru pocăiţi!” „Am trecut să lucrez în spaţiul creştin” „Am considerat că trebuie să trăiesc în pace cu Securiştii şi Comuniştii!” Revenirea la Teatrul din Arad „A fost un „război” al profesioniştilor!” „Am mâinile curate!” „Bunul Dumnezeu a avut milă de mine!” Emil Şimăndan ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

„A FOST UN „RĂZBOI” AL PROFESIONIŞTILOR!” E.Ş.: Aţi fi putut juca mai mult? V.V.: Da. Însă s-a agravat în mine o stare legată de Revoluţia din Decembrie 1989, o stare pe care zic eu că acum am depăşit-o. Este o durere care mi-a rămas deschisă şi vindecarea este foarte grea. Probabil că această vindecare ţine de iertarea celor care au omorât oameni. Cu cât trece timpul şi cu cât îi pot ierta pe cei care au

Este o durere care mi-a rămas deschisă şi vindecarea este foarte grea. Probabil că această vindecare ţine de iertarea celor care au omorât oameni. Cu cât trece timpul şi cu cât îi pot ierta pe cei care au făcut diversiunea, nu mă refer la Nicolae Ceauşescu...

greu să trec peste acest moment. Pentru că eu am condus la Arad oamenii în aşa fel încât să nu moară nimeni. Şi am reuşit acest lucru două zile şi o noapte, după care au murit 19 oameni în Arad, pentru mine a fost extrem de dureros! La început totul a depins de mine, apoi nu a mai depins de

La început totul a depins de mine, apoi nu a mai depins de mine pentru că se trăgea în multe locuri, fiind forţe specializate pentru diversiune. Nu mă pricep la acest lucru. Nu am dat ordine. Controlul a scăpat şi celor care erau specialişti. Mă gândesc la Armată şi la Securitate.

mine pentru că se trăgea în multe locuri, fiind forţe specializate pentru diversiune. Nu mă pricep la acest lucru. Nu am dat ordine. Controlul a scăpat şi celor care erau specialişti. Mă gândesc la Armată şi la Securitate. A fost un război a specialiştilor aici, al profesioniştilor. E.Ş.: Acesta este cuvântul cel mai potrivit, un război al profesioniştilor! V.V.: Exact!

E.Ş.: Care este statul dvs în prezent făcut diversiunea, nu mă refer la Nicolae Ceauşescu şi ce s-a întâmplat până la fuga în cadrul Teatrului Clasic „Ioan Slalui, ci la diversiunea din 22 decembrie 1989 vici” din Arad? V.V.: Mă simt încă tânăr, sunt în puteseara, când au murit peste 900 de oameni în ţară, majoritatea tineri, îmi este foarte re, am doar 55 de ani, iar până la 65 mai

pot juca încă foarte mult. Doresc să rămân pe mai departe la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, nu mă gândesc să plec din oraşul Arad, iubesc acest oraş, este oraşul pe care l-am câştigat pentru libertate deplină în 1989, aici m-am realizat ca actor şi viaţa

Doresc să rămân pe mai departe la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, nu mă gândesc să plec din oraşul Arad, iubesc acest oraş, este oraşul pe care l-am câştigat pentru libertate deplină în 1989, aici m-am realizat ca actor şi viaţa mea este strâns legată de acest oraş.

mea este strâns legată de acest oraş. Planul meu până la capătul zilelor mele (dacă nu intervine ceva legat de fiica mea, pe care o iubesc foarte mult, doresc să fiu alături de ea) este să rămân în oraşul Arad, să îmi fac meseria pe scena Teatrului arădean, scenă pe care o iubesc, şi să depun coroane de flori pentru cei care au murit în decembrie 1989 până la capătul zilelor mele. Le voi purta recunoştinţă veşnică, aici, în lumea aceasta, şi dincolo. Teatrul din Arad este pentru mine un loc al libertăţii, un loc al

bucuriei şi nu mă gândesc să plec într-un alt oraş şi nici nu mă gândesc să îmi reduc participarea pe scena Teatrului. Dar acest lucru nu mai depinde numai de mine, ci de managerul teatrului, ce joc şi cât joc? De asemenea mă interesează să fac şi regie. Îmi place regia, îmi place să lucrez cu actorul foarte mult şi sper ca în viitorul apropiat să pot pune un spectacol semnând regia şi să fiu şi un interpret al spectacolului respectiv, să colaborez cu colegii mei care mă cunosc, care mă respectă, cu care am făcut echipă de-a lungul timpului. Am câţiva actori foarte buni cu care colaborez: Oltea Blaga, Dan Covrig, Doru Nica, Roxana Sabău, să vedem ce ni se oferă mai departe. Eu nu vreau să întorc spatele Teatrului

“ ”

Teatrul din Arad este pentru mine un loc al libertăţii, un loc al bucuriei şi nu mă gândesc să plec într-un alt oraş...

pentru că este partea vieţii mele, un mod de a respira, de a fi, este identitatea mea şi Bunul Dumnezeu mi-a dăruit sănătate, talent, mi-a croit un drum în lumea personajelor, un drum foarte interesant, bogat în profunzime, bogat în gânduri, în idei şi nu doresc să mă retrag din acest spaţiu atât de generos.


AGORA

Vineri, 23 mai 2014

Pagina 5

„AM MÂINILE CURATE!” E.Ş.: În momentul de faţă Fundaţia Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Arad s-a scindat în două, o parte din vechii membri au trecut la Asociaţia „21 Decembrie 1989”. Care este poziţia dvs. în cadrul asociaţiilor de revoluţionari din Arad? V.V.: Am fost preşedintele executiv al Fundaţiei Judeţene a Revoluţiei din Arad, născută în 1992, după care am fost preşedinte de onoare câţiva ani. Au apărut nişte divergenţe pe care le consider minore şi am zis că ar fi bine să fac parte dintr-o altă asociaţie, respectiv Asociaţia „21 Decembrie 1989”, unde sunt preşedinte de onoare. Numărul membrilor este mai mic (preşedinte executiv este Viorel Humel). Nu sunt rezervat în ceea ce priveşte colegii mei din Fundaţia Judeţeană a Revoluţiei din

“ ”

Au apărut nişte divergenţe pe care le consider minore şi am zis că ar fi bine să fac parte dintr-o altă asociaţie, respectiv Asociaţia „21 Decembrie 1989”, unde sunt preşedinte de onoare.

Decembrie 1989, nu sunt critic la adresa lor, dar am considerat că pentru mine este oportun să fiu aici. S-ar putea peste câţiva ani să nu mai fiu nicăieri. S-ar putea să mă retrag din orice asociaţie. Am considerat – vă spun acum strategia mea – că Aradul, fiind aproape de Occident, ca un oraş important în istoria României, trebuie să aibă o asociaţie de revoluţionari, trebuie să aibă un timp al acestei istorii, un timp al depunerii de coroane, un timp al comunicării speciale, un timp al aducerii aminte. Dacă nu ai o asemenea asociaţie nu poţi să faci acest lucru. Consider că este bine că sunt mai multe asociaţii, respectiv cele două asociaţii amintite plus ARUD şi că avem o responsabilitate în faţa istoriei pentru viaţa acestui oraş în ceea ce priveşte Revoluţia din Decembrie 1989. Eu sunt un om curat, nu am făcut jocuri, nu am omorât oameni,

nu am dus la rănirea cuiva, dimpotrivă am am trăit atunci şi vreau să le împărtăşesc protejat oamenii, nu îmi este frică să stau amintirile şi să fiu una cu ei în faţa presei, în faţa oamenilor şi să apăr această istorie în faţa istoriei, în faţa celor care vin de peste de-a lungul vremii. Se împlinesc 25 de ani de la Revoluţie. Nu ştiu ce va fi mai târziu. Dar s-ar putea să mă retrag la un moment dat dacă voi considera că sunt incompatiÎncă mai sunt oameni bil. care îşi amintesc alături E.Ş.: Ce înseamnă această afirmaţie? V.V.: Înseamnă că cei care au fost cu mine nu mai sunt, iar cei care au rămas ca-

Eu sunt un om curat, nu am făcut jocuri, nu am omorât oameni, nu am dus la rănirea cuiva, dimpotrivă am protejat oamenii, nu îmi este frică să stau în faţa oamenilor şi să apăr această istorie de-a lungul vremii. Se împlinesc 25 de ani de la Revoluţie.

de mine ce am trăit atunci şi vreau să le împărtăşesc amintirile şi să fiu una cu ei în faţa presei, în faţa istoriei, în faţa celor care vin de peste hotare să ne privească. Avem ceva de spus şi avem mâinile curate.

hotare să ne privească. Avem ceva de spus şi avem mâinile curate.

„BUNUL DUMNEZEU A AVUT MILĂ DE MINE!”

ută numai profitul. Dacă va fi aşa, mă voi retrage. Încă mai sunt oameni care în acele E.Ş.: În finalul acestei lungi convorzile au fost alături de mine. Încă mai sunt biri nu vă mai adresez nici o întrebare, oameni care îşi amintesc alături de mine ce vă rog să conchideţi cum doriţi dvs.!

V.V.: Domnule Emil Şimăndan sunteţi un om extrem de important din viaţa mea, atât în spaţiul Teatrului, cât şi în spaţiul Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Arad. Vă mulţumesc pentru cărţile pe care le-aţi publicat despre Revoluţia din Arad, despre revoluţionarii arădeni, despre Eroii Aradului, despre mine, vă mulţumesc că m-aţi ajutat de atâtea ori! Domnule Emil Şimăndan prezenţa dvs. în viaţa mea a însemnat o Binecuvântare din partea lui Dumnezeu pentru că am putut vorbi despre Revoluţia din Decembrie 1989 fără să-mi fie teamă că cineva îmi răstălmăceşte cuvintele! Aţi fost întotdeauna foarte corect. Şi aţi privit actorul Valentin Voicilă, pe scenă, altfel de

Bunul Dumnezeu a avut milă de mine, m-a ajutat, m-a întărit. Sunt un creştin care iubeşte Biserica, care iubeşte Bisericile, care iubeşte confesiunile creştine, merg cu drag în fiecare Biserică! Sunt un om liber, un om care atunci când va pleca din această lume doreşte să lase o urmă a dragostei pe fiecare inimă cu care a intrat în contact de-a lungul timpului.

cum m-au privit ceilalţi ziarişti din Arad. M-aţi privit proiectat în viitor! Fără să ştiţi! Aţi scris despre mine aşa cum aţi simţit, fără să ştiţi că voi fi preşedintele judeţului Arad! Bunul Dumnezeu a avut milă de mine, m-a ajutat, m-a întărit. Sunt un creştin care iubeşte Biserica, care iubeşte Bisericile, care iubeşte confesiunile creştine, merg cu drag în fiecare Biserică! Sunt un om liber, un om care atunci când va pleca din această lume doreşte să lase o urmă a dragostei pe fiecare inimă cu care a intrat în contact de-a lungul timpului. Aşa am început şi eu la Brăila, unde m-am îndrăgostit de teatru după ce am văzut primul spectacol cu piesa „Să vorbim despre dragoste” şi aşa aş dori să închei cursa de pe pământ spunând: SĂ VORBIM DESPRE DRAGOSTE! (Arad, 12 mai 2014)


C M Y K

CORSO

Pagina 6

Vineri, 23 mai 2014

Ultima zi de concurs pentru logo şi mascota Aradului! Giuliano Junc ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Astăzi este ultima zi a concursului care să stabilească elementele vizuale care vor însoţi campania Aradului pentru câştigarea titlului de capitală culturală europeană pentru anul 2021. Este vorba despre un logo care să definească tendinţa Aradului spre reinventare şi înnoire dar să pună în evidenţă şi caracterul multietnic al Aradului şi de asemenea despre o mascotă care să fie o figură simpatică, simbol al comunităţii locale. „Până în acest moment avem

15 lucrări în concurs. Acestea precum şi cele pe care le vom primi până la încheierea termenului vor fi analizate de juriu până la data de 1 iunie urmând ca apoi să fie anunţati câştigătorii” ne-a declarat reprezentantul primăriei, Ramona Creţu. Concurenţii pot să expedieze lucrările lor în format tipărit şi electronic pe adresa asociaţiei Arad, Str. Horia nr.2, apt. 6 C. Pe mapă (dosar plic cu marginile sigilate) nu se vor trece datele de identificare ale concurentului, ele regăsindu-se în interiorul mapei, tare cu datele de contact ale com- le fizice, asociaţiile, fundaţiile, so- în concurs mai multe mape, resîntr-un plic separat, închis. Plicul petitorului şi un Curriculum Vi- cietăţile comerciale de orice fel. pectând strict prevederile stipulava conţine o scrisoare de prezen- tae. Pot depune lucrări persoane- Oricare participant poate depune te.

Câţiva elevi şi studenţi au devenit ghizi voluntari Două piese în pregătire la teatrul arădean pentru turiştii care vizitează Aradul Sunt tineri, încă în băncile şcolii, unii nici nu sunt din Arad, dar sunt legaţi de aceeaşi pasiune: istoria şi arhitectura oraşului. Un grup de elevi şi studenţi a iniţiat un proiect prin care să dea un impuls turismuluiarădean, oferind tururi gratuite, după un concept relativ nou în Europa. "Free tours" este un concept apărut în 2004, la Berlin, de unde s-a ex-

rat rapid alţi câţiva pasionaţi, astfel că acum grupul "Arad Free Tours" este format din zece tineri, toţi cunoscători de limbi străine. Unii dintre ei nici nu sunt din România, ci provin din Polonia sau Germania, dar cu toţii sunt legaţi într-un fel de Arad. "Ideea proiectului «Arad Free Tours» îi aparţine lui Mario, cel care, în cea mai mare parte a anului, coor-

este dezvoltat în această direcţie", explică Eugen. El şi ceilalţi voluntari îşi oferă serviciile gratuit, promovându-şi activitatea printr-un site special creat, unde turiştii pot să-şi programeze tururi ale oraşului. De cele mai multe ori, cei care îi contactează fac parte dintr-un grup aflat în trecere prin oraş, fie de turişti, fie de profesori şi elevi. Au vizitatori din toată lumea, mai ales care vin în interes de serviciu. "Am făcut şi tururi pentru delegaţii sosite la companii private, dar şi pentru delegaţii ale unor instituţii ale statului. Colaborăm mult cu Inspectoratul Şcolar, care apelează la noi pentru grupuri de elevi care vin în Arad", spune Eugen.

donează proiectul. El călătoreşte mult, e plecat şi acum din ţară, şi astfel a făcut cunoştinţă cu acest concept de tururi gratuite, apărut în 2004. S-a gândit că l-ar putea implementa cu succes şi la noi. Vrem să repunem Aradul pe harta turistică a regiunii şi a ţării pentru că, în ciuda istoriei bogaUnul dintre iniţiatorii acestui pro- te şi a arhitecturii deosebite, oraşul nu iect este Eugen Rogojan, care are 15 ani şi este elev în clasa a X-a, la profil filologic. Chiar dacă nu este din Arad, ci din localitatea Sântana, aflată la 30 de kilometri, Eugen Rogojan este pregătit să răspundă la orice întrebare pusă de un vizitator, pentru că istoria şi arhitectura reşedinţei de judeţ sunt pasiunile sale cele mai mari. De altfel, acestea l-au determinat să iniţieze, alături de un prieten, Mario Csipai, proiectul "free tours". Voluntarii "Arad Free Tours" vor să repună oraşul pe harta turistică tins în alte oraşe mari ale Europei, iar în 2011 iniţiativa înfiinţării unui astfel de grup de ghizi turistici voluntari a apărut şi la Arad, într-un grup de tineri, unii dintre ei elevi sau studenţi, care reuşesc să îi impresioneze pe turişti.

Eugen Rogojan şi Mario Csipai au devenit ghizi voluntari şi li s-au alătu-

Voluntarii sunt în căutarea altor persoane interesate să li se alăture, iar la o selecţie recentă s-au prezentat 15 candidaţi, care urmează să fie instruiţi de către cei care au acumulat deja experienţă. Iniţiatorii proiectului spun că nu le cer niciodată bani turiştilor, însă unii vizitatori insistă să-i recompenseze, astfel că acceptă mici donaţii pentru a-şi putea promova activitatea, având costuri în special cu întreţinerea site-ului, tipărirea de broşuri şi cu unele deplasări.

Giuliano Junc ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Luminile feerice ale festivalului de teatru nou de la Arad s-au stins. Odată dispărută atracţia firească pentru trupe sau actori care pot fi văzuţi mai rar de public, acesta şi-a reîntors curios privirea către activitatea trupelor arădene. Teatrul Clasic „Ioan Slavici” are în pregătire noi surprize pen-

tru publicul arădean, surprize care vor fi dezvăluite pe deplin la finalul acestei stagiuni sau cel târziu la începutul celei viitoare. Este vorba, din informaţiile pe care le-am primit de la directorul teatrului, Bogdan Costea, de premiera spectacolului „Fata babei şi fata moşneagului” pus în scenă de trupa de marionete şi de piesa „Revizorul” pregătită de trupa mare a teatrului arădean.

Mercedes declarat furat din Italia, depistat la Nădlac Poliţiştii de frontieră de la P.T.F. Nădlac au depistat un cetăţean român care deţinea un autoturism marca „Mercedes tip E220 CDI”, căutat de autorităţile italiene în vederea confiscării. Georgiana Ţentea mului au efectuat verificări ziarularadul@yahoo.com în bazele de date stabilinZiarul ARADUL du-se că autoturismul figurează ca „bun căutat în veLa data de 20.05.2014, derea confiscării”, alertă în jurul orelor 16.35, la emisă, de autorităţile italiePunctul de Trecere a Fron- ne, la data de 30.04.2010. tierei Nădlac, s-a prezentat Faţă de cele prezentate, pentru efectuarea contro- proprietarul autoturismulului de frontieră, cetăţea- lui a declarat că a cumpărat nul român Emil Andrei T. autoturismul dintr-o piaţă în vârstă de 32 de ani din de vânzări auto, contra sujud. Hunedoara, condu- mei de 8.500 de euro, fără când un autoturism marca a cunoaşte că acesta este de„Mercedes”. În autoturism clarat furat. Având în vedese afla şi proprietarul auto- re cele constatate autoturisturismului cetăţeanul ro- mul a fost indisponibilizat mân, Ionel Lucian N., în la sediul Poliţiei de Frontivârstă de 29 de ani, cu do- eră din Nădlac. miciliul pe raza jud. Hunedoara. Cu ocazia controluCetăţea nu lui român i lui de frontieră, şoferului i s-au întocmit actele pres-a solicitat să prezinte la mergătoare începerii urmăcontrol şi documentele au- ririi penale pentru infractoturismului. Poliţiştii de ţiunea de tăinuire, urmând frontieră arădeni, având ca la finalizarea cercetărisuspiciuni asupra legalităţii lor să fie dispuse măsurile documentelor autoturis- legale care se impun.


C M Y K

Vineri, 23 mai 2014

HANSEL ŞI GRETEL şi aventurile lor îi aşteaptă pe copii la Marionete Duminică, 25 mai, secţia Marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” le va prezenta copiilor unul dintre cele mai longevive spectacole ale sale: HANSEL ŞI GRETEL, în regia Franciscăi Simionescu şi scenografia Zoei Eisele Szucs. Minunata poveste a celor doi fraţi va fi adusă în

scenă de actorii Carmen Mărginean, Adina Doba, Lenuţa Dorobanţu, Loredana Alexandrescu şi Cristian Bordaş. Cu mic, cu mare, spectatorii arădeni sunt aşteptaţi aşadar duminică, la un spectacol de poveste, care a încântat şi a stârnit imaginaţia a generaţii întregi de copii.

FALEZA

Pagina 7

Recital dedicat celebrării unui secol de la naşterea lui Sir Andrzej Panufni de Michal Ossowski (născut în 1984). Programul este completat de un Duo pentru vioară şi violoncel de compozitorul maghiar Zoltán Kodály, pe care Anna Maria Staśkiewicz şi Bartosz Koziak o să îl înregistreze în curând, alături de lucrări de Martinu, Ravel şi Lutoslawski.

Sâmbătă seara, de la ora 19.00, Filarmonica de Stat Arad vă oferă recitalul cameral AROUND PANUFNIK. Proiectul Around Panufnik a fost iniţiat cu ocazia celebrării a 100 de ani de la naşterea celui mai proeminent compozitor polonez al secolului XX, Sir Andrzej Panufnik. Trei muzicieni din Polonia – Anna Maria Staśkiewicz (vioară), Bartosz Koziak (violoncel) şi Jakub Tchorzewski (pian) oferă un program special, plasând lucrările lui Panufnik în contextul colegilor săi compozitori: Prezenţa în program a lucrării lui Witold Lutoslawski pare să fie o alegere firească ţinând cont de prietenia apropiată care i-a legat pe cei doi compozitori. La fel ca şi Panufnik şi Lutoslawski, Roman Palester a fost considerat după moar-

tea lui Karol Szymanowski unul dintre continuatorii de mare viitor ai acestuia, care la fel ca şi Panufnik a decis să părăsească Polonia, pen-

tru a-şi proteja libertatea artistică. Concertul de la Arad oferă ocazia de a asculta în premieră mondială un Trio special comandat, semnat

Program Witold Lutoslawski Subito pentru vioară şi pian Andrzej Panufnik Dreamscape pentru violoncel şi pian Michal Ossowski – Trio pentru vioară, violoncel şi pian *** Zoltán Kodály – Duo pentru vioară şi violoncel Roman Palester – Preludii pentru pian (selecţie) Andrzej Panufnik – Trio pentru vioară, violoncel şi pian.

Discuţia secretă: Sâmbătă în versuri la Scienta festival de literatură Arad, 5-8 iunie În perioada 5-8 iunie se va desfăşura la Arad un important festival de literatură care se va bucura de prezenţa unor scriitori prestigioşi din ţară şi străinătate. Printre evenimentele cuprinse în acest festival, pe care scriitorii invitaţi l-au botezat ei înşişi Discuţia secretă, se vor număra cele obişnuite unui asemenea gen de manifestări: lecturi publice, lansări de carte, mese rotunde, dar şi sesiuni mai speciale. Astfel unii autori vor proiecta fotografie, un tânăr poet va performa (şi) ca DJ, iar în seara de sâmbătă, 7 iunie, publicul va putea asista la o proiecţie live dintr-un laborator literar creativ şi, până la acea oră, secret. Intrarea este liberă la toate evenimentele festivalului. Despre Discuţia secretă Discuţia secretă este un festival de literatură cu ambiţii internaţionale, având invitaţi de marcă din Statele Unite, Ungaria, Irlanda, Germania, Belgia, Republica Moldova şi România. Între personalităţile care se vor întâlni cu publicul arădean se numără unul dintre cei

mai importanţi poeţi americani - şi totodată muzician, figură cult a underground-ului - David Berman, scriitorul maghiar Dragomán György, tradus în mai bine de treizeci de limbi - şi în română, cu romanul Regele alb, irlandezul Philip O Ceallaigh, un iubitor al României, dar şi mari nume ale literaturii autohtone: Mircea Cărtărescu, Dan Sociu, Adrian Schiop, Ioana Nicolaie, Bogdan Coşa, Ionuţ Chiva ş.a. Discuţia secretă - festival de literatură este un proiect finanţat de Primăria Municipiului Arad în cadrul programului cultural 2014. Scriitori invitaţi: David Berman • Mircea Cărtărescu • Phillip O Ceallaigh • Dragomán György • Dan Sociu • Ioana Nicolaie • Andrei Dosa • Maxim Blum • Ionuţ Chiva • Lavinia Braniște • Dmitri Miticov • Cosmina Moroșan • Vlad Moldovan • Alina Purcaru • V. Leac • Irina Bruma • Cristina Ispas • Adrian Schiop • Rareș Moldovan • M. Duțescu • Andrei Doboș • Ionelia Cristea • Stelian Műller • Hit Grrl • Radu Andriescu • Ion Buzu • Bogdan Coșa • Dumitru Bădiţa.

Lansare de carte sâmbătă, la ora 13 la librăria Scienta! „De vorbă cu Pinocchio“ de Monica Rodica Iacob este o carte scrisă şi trăită prin toţi porii şi din toţi rărunchii poetei, o carte care te emoţionează şi-ţi pune întrebări, deopotrivă. Poemele care o cuprind sunt, de fapt, o joacă a condeiului sensibil al autoarei, condei înmuiat în poţiunea unui vis inevitabil şi vital. Va vorbi despre carte Vasile Dan, critic literar. Vor cânta Cristi Bordas și Laura Gaspar.

Noutăţi în cinematografele arădene! Nici un week-end fără filme noi! Pentru cei cărora nu le place să rateze noutăţile din cinematografe, şi de

se de versiunile lor mai tinere din trecutul explorat de X-Men: First Class, pentru a schimba un eveniment

data aceasta avem două propuneri. Prima este X-Men: Days of Future Past, sau X-Men: Viitorul este trecut. Cea mai populară echipă X-Men duce o bătălie pentru supravieţuirea speciei lor în două perioade de timp diferite. Eroii din trilogia originală X-Men se alătură eforturilor depu-

istoric ce ar putea pecetlui soarta tuturor purtătorilor genei X. Cel de-al doilea film le este adresat mai degrabă copiilor. Este vorba despre animaţia Legends of Oz: Dorothy's Return (Legendele din Oz: Întoarcerea lui Dorothy). La scurt timp

după ce se întoarce în Kansas, Dorothy află că Oz este din nou în pericol, iar locuitorii tărâmului magic au nevoie de ajutorul ei. Din nou alături de vechii şi simpaticii ei prieteni – Sperietoarea, Leul şi Omul de Tinichea – Dorothy trebuie să îl înfrunte de această dată pe maleficul Jester. Acesta a pus stăpânire pe Oz, a luat drept prizonieri toţi conducătorii îndrăgitei regiuni şi,

printr-o vrajă, a adus întunericul peste tot teritoriul. Deşi călătoria ei este mai anevoioasă şi plină de primejdii, curioasa eroină va cunoaşte de-a lungul drumului multe personaje fascinante care o vor ajuta şi îi vor cuceri inima. Cu Oz în mare pericol, va fi nevoie de multă inteligenţă, curaj şi prietenie pentru a-l învinge pe Jester şi a restabili armonia în Oraşul de Smarald.


FORUM

Pagina 8

Vineri, 23 mai 2014

Dacă responsabilitate nu e, nimic nu e! Cu rare excepţii. De vreo două luni şi jumătate, pe strada Ioan Alexandru, unde locuiesc eu, se lucrează la asfaltarea drumului şi a trotuarelor. Astăzi încă mai aud pikamerul care sparge ce s-a asfaltat pentru că nu s-a lucrat cu cap şi cu responsabilitate. Pe malul Mureşului se lucrează încă din toamnă pentru a se amenaja un parc. S-au asfaltat zeci de alei astfel încât a mai rămas puţin spaţiu Ziarul ARADUL verde. Acolo nu va fi o oază de verdeaţă, aşa cum aşteaptă cei care merg în parc, ci o oază de... asfalt. Cei care sunt responsabili, dacă sunt, nu ştiu că parc înseamnă în primul rând iarbă, flori şi arsecund. Iar învăţătura înseamnă bori? Nu e destul asfalt pe străzi? tot muncă, tot responsabilitate. Dar cea mai mare responsabiCând vor ajunge maturi, aceşti copii, neantrenaţi în exerciţiul litate ar trebui să o aibă cei care responsabilităţii, vor avea serioa- conduc destinele naţiunii. A conse probleme de adaptare într-o statat cineva în această ţară că liderii naţiunii române şi-ar bate societate activă şi performantă. capul cu responsabilitate de ceea Este societatea românească o ce întreprind ei de un sfert de seastfel de societate? Am mari în- col? La vârf, liderii, fie ei minştri, doieli în această privinţă. Mă uit secretari de stat, directori în miîn jurul meu şi văd cum delăsarea nistere ş.a.m.d, sunt numiţi pe cristăpâneşte orice activitate umană. terii politice. Astăzi, ca şi ieri. Re-

Cuvântul responsabilitate, chiar dacă e un neologism împrumutat din franceză, are etimologia în latinescul respondere care, pricepe toată lumea, înseamnă a răspunde. Responsabilitate, în termeni simpli, înseamnă să răspunzi pentru ceva, să dai seamă pentru ceva. Pentru acel ceva răspunzi în faţa părinţilor, în faţa Ioan Iercan profesorului, în faţa patronului şi, ziarularadul@yahoo.com in extenso, în faţa societăţii. Responsabilitatea este o componentă a educaţiei. Un copil crescut în puf, fără responsabilităţi, mai târziu va avea mari probleme în a-şi asuma o răspundere. Bineînţeles, şi a duce acea răspundere la bun sfârşit. Astăzi, copiii, cu mici excepţii, nu sunt antrenaţi în a-şi asuma nişte responsabilităţi, fie ele familiale sau şcolare. Pentru ei munca e o corvoadă, pentru că nu sunt puşi să muncească. Copiii de la ţară mai dau cu sapa, dar cei de la oraş pur şi simplu nu au obiectul muncii. De orice natură ar fi acea muncă. Indiscutabil, vinovaţi sunt părinţii. La şcoală, învăţătura se regăseşte în plan

zultatul este că în bună măsură ţara este condusă de nişte ageamii care n-au nici în clin, nici în mânecă cu funcţia pe care o deţin. Cum să fii responsabil pentru ceva când tu eşti paralel cu domeniul pe care îl conduci? Câţi minştri au fost schimbaţi în actualul guvern pe criterii de incompetenţă şi nu numai? Vreo 20 şi sarabanda schimbărilor poate continua.

decvate pentru viitorul membru al unei societăţi care se vrea performantă.

Aşa cum precizam mai înainte, marea problemă a societăţii româneşti rezidă în educaţie. Familia nu responsabilizează copiii, şcoala rămâne pe acelaşi palier de indiferenţă, iar rezultatul îl reprezintă nişte tineri nepregătiţi pentru confruntarea cu viaţa. Am scris despre sistemul greşit în care sunt instruiţi copiii în România. Informaţie cu carul şi formaţie aproape deloc. Altfel spus, instrucţie fără educaţie. În acest fel copiii noştri nu sunt pregătiţi pentru viaţă. Învaţă lucruri care nu le vor folosi niciodată viitorilor oameni maturi. Memorie încărcată cu nimicuri, totul pornind de la o programă anti-realitate şi manuale total ina-

Mereu mi se spune că astăzi e o „altă lume” decât cea în care am crescut şi m-am format eu. Aşa e, e o altă lume. Una iresponsabilă pentru soarta copiilor, a tinerilor şi, în final, a membrilor care vor compune viitoarea societate. Şi, cum sunt oamenii, aşa e şi societatea. Oamenii iresponsabili nu pot construi o societate performantă, cu un nivel de trai care să-i satisfacă pe acei oameni.

Exerciţiile de responsabilitate nu există nici în familie, nici în şcoală şi, când ajung în societate, tinerii sunt nepregătiţi pentru competiţie. Adaptarea la responsabilitate va cere eforturi mari şi rateurile vor fi destule.

Totul porneşte de la educaţie. Aşa cum spuneam, responsabilitatea, ca element al educaţiei, e o componentă de bază. Parafrazând, aş putea spune: dacă responsabilitate nu e, nimic nu e!

„Cercetarea şi prognozarea pieţei muncii din vestul României. Evidenţierea şomajului neînregistrat din judeţul Arad” ajunge la Pâncota Daniel Berar ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Caravana burselor speciale de muncă din judeţ ajunge şi la Pâncota. Vorbim de cea de-a şasea bursă a locurilor de muncă din cadrul proiectului „Cercetarea şi prognozarea pieţei muncii din ves tul României. Evidenţierea şomajului neînregistrat din judeţul Arad”. Astfel, sute de persoane sunt aşteptate timp de patru zile, începând de luni ora 9, la sala de festivităţi a primăriei din Pân-

Arad” se urmăreşte depistarea tuturor şomerilor din judeţ şi orientarea acestora spre un loc de muncă. Proiectul are ca obiectiv identificarea problemelor reale ale locuitorilor judeţului Arad aflaţi în căutarea unui loc de muncă. „Prin discuţiile pe care le vor avea cu persoanele intervievate, se urmăreşte aflarea experienţei profesionale a locuitorilor din judeţ, a problemelor pe care le întâmpină în găsirea unui loc de muncă, a motivelor pentru care nu se pot angaja, şi nu în ultimul rând, a cerinţelor pe care arădenii

intervievate în vederea depăşirii problemelor întâmpinate în găsirea unui loc de muncă, elaborarea pentru fiecare persoană intervievată a unui raport individual de personalitate şi aptitudini profesionale, recunoscut internaţional. Proiectul beneficiază de finanţare europeană, iar valoarea totală a acestuia este de aproximativ 4 milioane de euro. Până la finalizarea proiectului vor mai avea loc încă patru burse speciale în oraşele Ineu, Sebiş, Lipova şi Arad. Obiectivul principal al proiectului este evidenţierea a 5000 de persoane neînregistrate ca şomeri la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Arad.

şe vin în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă oferind servicii profesionale de informare, mediere şi consiliere pe piaţa muncii. Participanţii la acest

persoane neocupate neînregistrate depistate prin proiect, beneficiind de serviciile de informare, consiliere şi mediere oferite de organizatori. Oferta de locuri de

eveniment beneficiază de consiliere pentru întocmirea unui CV profesional în format Europass. Pentru a afla ce meserii sau profesii se potrivesc cel mai bine abilităţilor participanţilor, acestora li aplică un test de aptitudini Holland, test recunoscut internaţional, iar rezultatele acestui test sunt interpretate de psihologi în cadrul bursei.

muncă a fost şi ea generoasă, în cadrul celor 5 burse ale locurilor de muncă participând 56 de companii de renume care au oferit peste 1500 de locuri de muncă în cele mai diverse domenii. Organizatorii îşi mai doresc ca la cele 10 burse să participe circa 150 de angajatori cărora, la finalul burselor li se va da acces la baza de date creată prin proiect în care sunt introduse persoanele neocupate neînregistrate, depistate prin proiect, asigurându-se astfel o resursă importantă de forţă de muncă pentru angajatorii interesaţi.

Rezultate pozitive până acum

cota pentru a vedea oferta pusă la dispoziţie de organizatori. În cadrul proiectului „Cercetarea şi prognozarea pieţei muncii din vestul României. Evidenţierea şomajului neînregistrat din judeţul

le au de la piaţa muncii din judeţ” – au explicat organizatorii. Beneficiile oferite de acest proiect pentru locuitorii judeţului sunt: organizarea de burse de locuri muncă în oraşe, consilierea persoanelor

Din luna martie şi până în prezent în 5 din cele 10 oraşe ale judeţului Arad au avut loc burse ale locurilor de muncă, respectiv în Pecica, Sântana, Nădlac, Curtici şi Chişineu Criş. Până prezent, în cele 5 oraşe, în urma activităţii de chestionare „door – to – door”, experţii implicaţi în proiect au depistat 2253 de persoane neocupate neînregistrate care pot beneficia de serviciile oferite la bursele locurilor de muncă şi care sunt introduse într-o bază de date nou creată prin proiect. În cadrul acestor evenimente organizatorii, împreună cu primăriile celor 10 ora-

La cele 5 burse ale locurilor de muncă care s-au desfăşurat până în prezent, au participat circa 900 de persoane din cele 2253 de


NATIONAL

Vineri, 23 mai 2014

Pagina 9

Fiscul va verifica 2.000 de persoane cu averi mari, la nivelul întregii ţări - surse Fiscul va extinde la nivel naţional controlul persoanelor fizice cu averi/venituri mari, urmând ca în fiecare judeţ să fie făcută, în intervalul 1 iulie-30 septembrie, o listă cu câte 50 persoane, totalul celor verificaţi dacă şi-au declarat corect veniturile urmând să se ridice la 2.000 de persoane Listele vor fi redactate de către compartimentele de verificare fiscală a persoanelor fizice din cadrul administraţiilor judeţene, au declarat surse oficiale. "În intervalul 1 iulie-30 septembrie, vor fi elaborate eşantioanele care vor intra în programul de îmbunătăţire a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi/

venituri mari. Compartimentele de verificări fiscale din cele 40 de judeţe vor trebui să formeze eşantioane de câte 50 de persoane fizice, urmând ca, de la 1 octombrie, să demareze verificările pe baza informaţiilor deţinute sau obţinute de Fisc cu privire la averile deţinute şi cuantumul impozitelor plătite", au arătat sursele.

de Direcţia de Verificări Fiscale de la centru, pe un prim eşantion de 30 de persoane, selectat dintrun grup lărgit de 300 de contribuabili persoane fizice care au intrat în Programul de îmbunătăţire a conformării fiscale.

Potrivit surselor citate, în urma acestor verificări, Fiscul a identificat, într-o primă fază, 10 persoaAcţiunea care va începe în lu- ne din cele 30 care nu şi-au îndena iulie nu va viza şi municipiul plinit obligaţiile şi care vor fi suBucureşti, pentru care au fost de- puse investigaţiilor suplimentare. ja iniţiate anterior astfel de verifi"Acum pe baza rezultatelor obcări, ci reprezintă o extindere la niţinute la centru şi a consolidării vel teritorial a controlului. procedurilor de verificare, conduPractic, această extindere a cerea Fiscului a decis extinderea controlului este iniţiată după fi- programului la nivelul întregii nalizarea verificărilor efectuate ţări", au explicat sursele.

În ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul a inclus un paragraf în care afirmă că este hotărât să accelereze "progresele înregistrate în cadrul iniţiativei noas-

tre privind Persoanele Fizice cu Averi Mari", arătând că Direcţia de Verificări Fiscale (DVF) va continua etapa iniţială a primei aplicări a tehnicilor de control bazate pe metodele indirecte.

CNCD: Pensionarea forţată a asistentelor medicale Patronatele cer FMI să înainte de 65 ani poate fi amendată cu 100.000 lei accepte reducerea TVA la Pensionarea obligatorie a asistentelor medicale după vârsta standard pentru femei, cu doi ani înaintea bărbaţilor, constituie discriminare şi poate fi pedepsită de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu amenzi de la 2.000 la 100.000 de lei, potrivit instituţiei. O lege dată la începutul acestui an (Legea 63/2014) elimina prevederea din OUG nr. 144/2008 privind exercitarea profesiilor de asistent medical generalist, asistent medical şi moaşă potrivit căreia aceste categorii se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex. Le-

gea stipula ca asistenţii me- unui deficit major de perdicali generalişti, moaşele sonal. Ulterior, Guvernul a şi asistenţii medicali să se pensioneaze conform regle- adoptat OUG nr 23/2014,

mentărilor în vigoare, adică femeile cu doi ani înaintea bărbaţilor, ceea ce, potrivit Ministerului Sănătăţii, ar fi dus la pensionarea obligatorie a 4.000 de asistenţi şi moaşe în contextul

care prevede că "asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex". CNCD i-au fost însă semnalate mai multe cazuri

de concediere a asistentelor medicale care împliniseră vârsta standard de pensionare, diferită de cea a bărbaţilor. "Solicităm în mod imperativ încetarea acestei practici de discriminare pe criteriu de sex. Concedierea obligatorie a femeilor din simplul motiv că au atins sau depăşit vârsta legală de pensionare, atunci când aceasta este diferită pentru barbaţi şi pentru femei, constituie o discriminare pe criteriu de sex, potrivit jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene", se arată într-un comunicat al CNCD.

carne de la 24% la 5% Patronatele din industria cărnii au trimis o scrisoare deschisă către FMI, în care solicită acordul pentru reducerea TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5%, argumentând că măsura ar urma să combată evaziunea fiscală din domeniu, estimată la 450 de milioane de euro.

propunerea de reducere a TVA la carne şi la preparatele din carne la 5% să fie pe agenda FMI la următoarea vizită în România.

scăderii TVA la carne şi la preparatele din carne la 5%. Vrem să readucem în discuţie valoarea uriaşă a evaziunii fiscale din industria cărnii, cel mai important contributor la bugetul de stat", a declarat Alex Jurconi, preşedintele federaţiei Pro Agro.

plâns în ultima perioadă că au ajuns la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc.

"Le propunem celor două părţi, Guvernului României şi FMI, să ia în considerare argumentele noastre şi să invite asociaţiile la masa discuţiilor", a mai spus re"Am adresat această scri- prezentantul feredaţiei. soare către FMI pentru a Producătorii şi procesadeschide dialogul cu cei care decid luarea în discuţie a torii români de carne s-au

Şova: Va fi adoptată OUG prin care se vor soluţiona probleme ce blochează proiecte în transporturi Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat, joi, că Guvernul va adopta, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se vor soluţiona probleme care blochează proiecte în transporturi între care modul de decontare a lucrărilor realizate cu fonduri europene la aeroporturi. Şova a spus, într-o conferinţă de presă susţinută la Aeroportul Suceava, care este modernizat cu fonduri europene, că la acest proiect constructorul este în grafic cu lucrările, dar că graficul de finanţare este în urmă din cauza prevederilor legale care prevăd o procedură de plată prin care Consiliul Judeţean achită factura şi apoi banii sunt rambursaţi de Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Transporturi. "Vom avea o ordonanţă de urgenţă în Guvern, de la Ministerul Trans-

porturilor, care va rezolva mai multe aspecte care blochează proiecte în domeniul transporturilor, dar unul dintre aspectele importante va fi pentru aeroporturi pentru că vom schimba sistemul de rambursare, clasic, cu sistemul de decontare, astfel încât să nu mai fie obligat Consiliul Judeţean să achite facturile şi apoi să parcurgă toate procedurile pentru rambursare, ci se vor deconta direct lucrările la AMPOST", a spus Şova. El a arătat că nu s-a ocupat nimeni de acest aspect care afectează aeroporturile aflate sub autoritatea consiliilor judeţene. "Acest mecanism financiar a blocat practic orice formă de absorbţie de fonduri europene", a spus Şova. CJ Suceava a decis în luna aprilie să aprobe garantarea unui credit de 6 milioane de lei, care urmează să fie accesat de Aeroportul Suceava pentru asigurarea cofinanţării la proiectul

de modernizare finanţat prin POSTransporturi. Aeroportul Suceava a fost închis pentru modernizare începând din 13 ianuarie, lucrările fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane de lei din fonduri europene, şi urmează să fie redeschis în toamna acestui an. Lucrările de modernizare la aeroport sunt realizate prin trei proiecte, unul finanţat de ROMATSA, care instalează aparatura de control şi trafic aerian, unul de modernizare a pistei şi a sistemului de balizaj, finanţat de Uniunea Europeană, şi un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Judeţean. Prin proiectul cu finanţare europeană asigurat prin POS-Transporturi se modernizează pista de rulare, balizajul, se construieşte un nou turn de control şi se pregăteşte terenul în vederea amplasării sistemului de navigaţie.

Din datele centralizate de către Pro Agro, evaziunea fiscală pe lanţul cărnii El a afirmat că patrona- depăşeşte în România 450 tele din industrie speră ca de milioane de euro anual.


ARENA

Pagina 10 ŞTIRI DIN SPORT Ovidiu Haţegan în finala Cupei Arbitrul arădean Ovidiu Haţegan va conduce la centru finala Cupei României. Meciul se va juca astăzi, 23 mai, de la ora 21. În finală vor juca Steaua şi Astra Giurgiu.

Competiţii de juniori Clubul UTA va organiza în luna august un turneul de juniori numit „Turneul de Elită”, la care vor fi invitate numai echipe cu nume din fotbalul naţional şi internaţional. Tot în luna august va avea loc şi ediţia a 14-a a tradiţionalei competiţii juvenile „Cupa Cotta Internaţional”.

Program Interliga U12 - U13 Interliga a ajuns la ultimele etape şi la categoriile U12 şi U13. Astfel programul jocurilor pentru etapele 28, 29 şi 30 pentru echipele CS Atletico Arad, care va avea loc la Gyula duminică 25 mai, este următorul: 10.40 Loki Debrecen Atletico Arad 12.00 Atletico Arad Hódmezővásárhely 13.20 Grosics Aka dé mia Gyula - Atletico Arad

Dinamo nu joacă în cupele europene Comisia pentru acordarea licenţei cluburilor a retras licenţa clubului Dinamo pentru participarea în competiţiile de club UEFA în sezonul 2014-2015. Dina mo poate face apel la această decizie în termen de 5 zile. Pe data de 30 mai, termenul limită stabilit de UEFA, FRF va transmite lista cluburilor care au obţinut licenţa de participare în competiţiile europene, sezonul 2014/2015.

Vineri, 23 mai 2014

LPF conduce FRF, Burleanu tace Ovidiu Gancea ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, începe să-şi depăşească tot mai des atribuţiile. Mai nou se crede pe postul lui Răzvan Buleanu şi propune tot felul de modificări în Liga 2 şi Liga 3. Nu trece o zi fără o nouă propunere, de parcă ar fi în campanie. Altfel nu se poate explica de ce LPF solicită FRF, introducerea în ROAF a unor reguli. Mai precis, echipele din Liga a II-a şi a III-a să fie obligate să folosească un număr minim de juniori în timpul meciurilor, precum şi un număr maxim de jucători cu vârste de peste 28 de ani. Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a afirmat că propunerea votată în Adunarea Generală Extraordinară prevede ca formaţiile din Liga a III-a să aibă în teren minimum trei jucători sub 19 ani în orice moment al unui joc, obligativitatea de a avea minimum şase jucători juniori, adică de cel mult 19 ani, în raportul de arbitraj. În plus, în orice moment al jocului să nu fie prezenţi mai mult de doi jucători cu vâsta peste 28 de an. Evident, motivul principal ar fi să forţeze apariţia unor noi generaţii de jucători, pentru că s-a ajuns

într-o criză profundă, iar impresarii nu mai au ce vinde. Dacă tot voiau să ducă tupeul până la capăt, oficialii de la LPF puteau cere cedarea jucătorilor de valoare apăruţi în urma acestei măsuri, gratuit sau împrumut pe 10 ani, la echipele lor. Chiar dacă solicitarea este învelită cu intenţiile bune, ele lovesc în intersele cluburilor vizate dar şi

rul maxim, în cazul proceselor ce vor urma. Mai există şi anumită asociaţie împotriva discriminării, dar la LPF nu se ştie. Ei sunt cu fotbalul. Apoi, dacă LPF se apucă să impună obligaţii pentru ligile inferioare, la următoarea Adunare Generală a FRF, reprezentanţii acestora, mai mulţi decât cei din Liga

în drepturile omului. Unele dintre echipe chiar se investesc bani pentru a promova în prima ligă, iar antrenorii vor să-şi aducă jucători experimentaţi, ori noile prevederi ar fi o frână pentru obiectivele lor. Practic cluburile ar deveni pepiniere şi nu competitoare. Spectatorii nu plătesc bilete de intrare să vadă experimente, ci spectacol. Încă din motivaţie apar câteva prevederi ce pot duce fotbalul din nou la tribunal. Interesant cum va putea explica domnul Iogulescu în instanţă partea cu vârsta şi numă-

1, pot face recomandări pentru primul eşalon. Aşa ca să fie circul complet. Adică partea cu juniorii să fie impusă şi în primul eşalon, pentru că mult mai bine poate creşte valoric un jucător la meciurile din prima ligă, decât în liga a treia. Iar intenţia este cât se poate de bună. Toţi antrenorii de la echipele naţionale ar vrea asta. La o astfel de problemă, discursul este diferit. Întrebat de ce LPF nu propune obligativitatea folosirii măcar a unui jucător cu vârsta sub 19 ani şi în partidele din Liga I,

Justin Ştefan a răspuns: "Am studiat problema în vreo 30 de ţări din Europa şi nu am întâlnit nicăieri această situaţie. Până la urmă în fotbalul profesionist există şi acea valoare economică. Iar în măsura în care vorbim de valoare economică e clar că eu, ca şi club, trebuie să folosesc cei mai buni jucători şi nu mă poate obliga nimeni să introduc jucători de 19 ani". Aha, oficialii LPF au studiat ei ceva, dar numai ce le convine lor. Adică ei nu pot avea obligaţii, dar vor să impună altora. Democratic. Domnii de la LPF nu s-au pronunţat încă dacă, în cazul acceptării, Campionatul Naţional de juniori A şi B îşi va mai avea rostul, pentru că jumătate din loturile unor echipe trebuie trimişi la seniori. Propunerea va fi supusă la vot în Comitetul Executiv al FRF din 28 mai. Puşi pe schimbări, oficialii LPF au mai scos un proiect din mânecă. LPF va propune FRF ca Supercupa să se dispute între câştigătoarele Cupei României şi Cupei Ligii, iar învingătoarea să obţină dreptul de a participa în Liga Europa. Nu se ştie dacă UEFA ar accepta asta, ori vrem să-i pune pe oficialii de acolo în faţa faptului împlinit. Interesant că, după ce dat din colţ în colţ cu tot felul de proiecte eşuate, la aceste provocări, Răzvan Burleanu tace.

Turneul semifinal al Juniorilor B la Arad Program Liga 6 - etapa 19 Ovidiu Gancea

zare al turneului semifinal al Campionatului Naţional al Juniorilor B. Turneul va avea loc în perioada 31 mai În urma şedinţei tehni- - 4 iunie. Se vor duela cele ce a FRF din 22 mai Aradul 4 echipe calificate: CSU a primit dreptul de organi- Craiova, FC Viitorul Mihai ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Georgescu, SC FC Universitatea Cluj şi ACS UTA BD. Prima clasată va juca finala campionatului iar cea de a doua clasată va juca pentru locurile 3-4 în data de 14 iunie la Bucureşti.

Seria A Dorobanţi – Semlac Ghioroc – Mănăştur Sînpaul – Livada Peregu Mare – Horia Covăsânţ – Secusigiu

Seria B Ch.Criş II – Sintea Mare Almaş – Gurahonţ Şilindia – Hălmagiu Moneasa – Pâncota II Caporal Alexa – Chereluş Chier – Seleuş

UTA BD şi Gloria Arad vor juca finala Cupei României UTA Bătrâna Doamnă şi Gloria Arad vor juca finala Cupei României la fotbal, faza judeţeană, după ce s-au impus în semifinale. UTA Bătrâna Doamnă s-a calificat în dauna formaţiei Unirea Sîntana, scor 3-1, după un joc disputat pe arena Motorul din Aradul Nou. Echipa antrenată de Roland Nagy a deschis scorul în primele minute de joc prin Capătă, însă a fost egalată în debutul părţii secunde la

Cotoc, Filaret – Gheorghiţă, Stănaia, Dobrean, Burlă (Vlad) – Capătă (Bulza), Leucuţa (Hlistei). Unirea Sântana: Ciornei- Zopota, Paven, Sârdea, Blidar (Stan) - Mateiu, Bud, Bolba (Josan), Vuin – Giurgiu, Ciocan. Au arbitrat: D. Herţeg – Alin Bolcaş şi CrisUTA BD – Unirea Sîntana 3 – 1 tian Căşuş. Observatori: Ovidiu Coman şi FloUTA BD: Bodea – Raţ (Avrămuţiu), Wild, rin Dumitru.

reuşita lui Ciocan. Golurile victoriei au fost înscrise apoi de Hlistei şi Stănaia. Într-o altă semifinală Gloria Arad a învins cu 5 – 0 formaţia Şoimii Tauţ, prin golurile marcate de goluri: Gîlcă 3, Gherghel şi Urs.

Vând casă la roşu, 220 mp, cărămidă Bramac, teren de 1268 mp, pe colţ, acces asfaltat. Preţ 38.500 negociabil. Telefon: 0749428568

Vând căsuţă ţărănească în Batania, Ungaria, din văiugă, 4 încăperi, anexe, fântână, grădină + curte, necesită reparaţii, 1500 mp. Preţ 4000 euro neg. Telefon: 0747.821.857

Vând casă la roşu în Mândruloc, teren 1268 mp, două fronturi. Preţ 39.500 euro, uşor negociabil. (Schimb). Telefon: 0749428568

Vând casă pe două străzi, 3 camere, bucătărie, şpais, baie, beci, încălzire pe gaz. Telefon: 0257/278031

Vând casă mare pe colţ, în Grădişte, 2 camere şi grădină. Informaţii la tel. 0770.367.418, 0724.568.854 sau 0723.084.939, seara 17.00-20.00.

Vând casă, patru camere, toate mobilate, plus încă o casă mai mică, cu două camere, plus grădină – un hectar. Preţ 13.000 euro. Telefon: 0747822974

VÂND MOTOR EL. 380 V. 2,2 KW, 1500 ROTAŢII. PREŢ 250 LEI. TELEFON: 0741.662.316

Vând BMW 318 D, an 2007, numere roşii, taxă mică, full, consum mic. Preţ 10.500 euro, negociabil. Telefon: 0749428568

Vând apartament cu termotecă, 1 cameră, bucătărie, baie, str. Cloşca. Telefon: 0770.256.805 sau 0741.217.550

Vând apartament 1 cameră central, masardă nouă, finisat modern, centrală termică proprie. Ideal pentru studenţi sau pentru închiriere. Tel; 0723 955818

Vând apartament, două camere, semidecomandat, et. 1, parchetul foarte frumos aranjat. Preţ la vedere. Tel.: 0747822974

Vând apartament 2 camere decomandat etajul 1, zona Subcetate. Construcţie nouă, izolat termosistem, încălzire proprie, bucătărie utilată, baie. Preţ 53.000 euro. Tel; 0720-457661; 0723-268903.


ARENA

Vineri, 23 mai 2014

Pagina 11

Mica Publicitate în ziarul ARADUL este GRATUITĂ pentru persoanele fizice! Program Liga 4 - Etapa 29 Vineri, 23 mai, ora 18 Şiria - Lunca Teuz Aqua Vest - Crişul Banatul - Zăbrani Sîntana - Curtici Pecica – Tauţ Sâmbătă, 24 mai SP German - Semlac, ora 11 Gloria – Păuliş, ora 11 UTA BD - Mailat, ora 19.30

Naţional Sebiş într-o nouă finală Ovidiu Gancea

În cazul unei victorii, echipa antrenată de Adrian Abrudean se poate depărta de gruparea din judeţul Alba la cinci puncte şi va avea de tranşat promovarea doar în meciul cu Şoimii Pâncota. Pentru oaspeţi este ultima şansă de a rămâne în competiţie.

ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Program Liga 5 – etapa 25

Etapa a şaptea din eşalonul trei, seria a cincea, are programată o nouă finală decisivă pentru promovarea în Liga 3. Naţional Sebiş va juca pe teren propriu cu Metalurgistul Cugir, o confruntare care poate scoaÎntr-un alt meci al etapei, te una dintre combatante echipa din Pâncota va juca din luptă. pe teren propriu cu Oşorhei Clasament

Sâmbătă, 24 mai

1

Şoimii Pâncota

16 9

4

3

20-12 31

Seria A Atletico – Bujac Turnu – Vinga Iratoşu – Munar Şagu – Aluniş Zimandu Nou – Felnac Zădăreni – Lipova Şeitin – Săvârşin

2

Naţional Sebiş

16 8

6

2

21-9 30

3

M. Cugir

16 8

4

4

30-19 28

4

CS Oşorhei

16 3

5

8

14-23 14

5

FCM Baia Mare

16 2

7

7

12-22 13

6

CS Ineu

16 3

4

9

12-24 13

Seria B Dezna – Şicula Sebiş II – Beliu Sepreuş – Şimand Macea – Apateu Bocsig – Buteni Pilu – Târnova Socodor – Satu Nou Grăniceri – Ţipari

Final de sezon în Liga 1

şi are doar varianta victori- le întâlniri vor avea loc asei pentru a păstra poziţia tăzi, de la ora 18. de lider, însă bihorenii au mai provocat surprize în Pentru CS Ineu, întâlniacest final de sezon. Ambe- rea cu FCM Baia Mare are

valoare doar de palmares, unica dispută fiind cine va încheia campionatul pe locul 5. Meciul va avea loc mâine, de la ora 18.

Astra Giurgiu (locul 2) şi Petrolul Ploieşti (locul 3) vor juca în preliminariile Ligii Europa. Şi Dinamo (locul 4) ar trebui să evolueze în preliminariile Ligii

Europa, însă Comisia pentru acordarea licenţei a retras licenţa clubului pentru participarea în competiţiile de club UEFA în sezonul 2014-2015. Dinamo are 5 zile pentru a face apel. În cazul în care nu va primi licenţa, locul său va fi luat de CFR Cluj, ocupanta poziţiei a şasea la finalul campionatului. Formaţiile Corona Braşov (locul 18), Săgeata Nă-

vodari (17), ACS Poli Timişoara (16) şi FC Vaslui (locul 5) au retrogradat în liga secundă. Retrogradarea vasluienilor depinde de apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, după ce nu au primit licenţa pentru sezonul 2014/2015 al Ligii I. În cazul în care FC Vaslui va câştiga la TAS, va retrograda FC Braşov, ocupanta locului 15.

Vând corp mobilă sufragerie cu vitrină, la preţ avantajos. Telefon: 0740390325

Vând mobilă dormitor tip Nădlac, compusă din mai multe piese. Telefon: 0357.408.957

Vând garaj, str. Mioriţa (la groapă), Bl. 185 din tablă şi betonat. Telefon: 0722/603831

Vând utilaje de construcţii; cilindru drumper, încărcător frontal. Telefon: 0755859254 sau 074818950.

Execut la domiciliul clientului reparaţii şi vopsele pentru maşini şi porţi. Telefon: 0743507856

Execut zidărie, tencuieli, rigips, zugrăveli, termoizolanţii, acoperişuri, consolidări, case la roşu, fundaţii, instalaţii electrice, sanitare. Preţuri negociabile. Telefon: 0740696157

Cumpăr cazan de ţuică. Telefon: 0742677710

Construcţii case, Vând fundaţii, izolaţii, 3 tone de grâu. tencuieli, zugrăveli, Informaţii telefon: reparaţii acoperişuri. 0745 139 263. Telefon: 0742677710

Repar maşini de spălat la domiciliul clientului. Mă deplasez şi în localităţi. Informaţii tel: 0747409753.

Căutăm Agent de vânzări mase plastice, secretara. CV la richconnection01@ gmail.com. Tel; 0749123124

Angajăm bărbat cu permis cat. B pentru magazin de servicii funerare. Telefon: 0728.690.120

Vând prepeliţe ouătoare, pui, ouă, incubator, furaje, cuşti, prepeliţe, pui de găină, găini. Telefon: 0740696157

Vând prepeliţe ouătoare, pui de prepeliţă, ouă, incubator, cuşti prepeliţă, furaje. Telefon: 0742677710

Închiriem spaţii de depozitare 700 mp (sau mai puţin), situate pe Calea Bodrogului nr. 20 ( zona aeroport). Tel: 0746 090037

Vând frigider Zanussi, butelie aragaz, covor persan. Preţuri promoţionale. Informaţii telefon 0357/425012

După ultima etapă disputată în Liga 1 de fotbal, situaţia echipelor arată astfel: Steaua Bucureşti - campioana României - va evolua în preliminariile Ligii Campionilor.

Vând lunetă pentru armă cu aer comprimat, arc de rezervă, rulmenţi pentru planetare Dacie, electromotor. Telefon: 0257/276764


C M Y K

FAPT DIVERS

Pagina 12

Vineri, 23 mai 2014

INEDIT

Calendar

23

Evoluţia umană este departe de a se fi încheiat

MAI Este a 143-a zi din calendar. Au mai rămas 222 de zile Calendar creştin ortodox: Sf. Mc. Agripina; Sf. Mc. Aristocleu pr. (Post) Calendar creştin romano-catolic: Sf. Dezideriu, ep. m.

Aniversări 1931 - S-a născut biologul american Hamilton O. Smith 1933 - S-a născut actriţa Joan Collins 1942 - S-a născut eseistul şi publicistul Gabriel Liiceanu 1951 - S-a născut Anatoli Karpov, jucător rus de şah 1951 - S-a născut psihosociologul Vintilă Mihăilescu

UM☺R Am fost într-un restaurant în care merita să bei mult ca să uiți cât de scumpă e mâncarea! *** Când se întoarce acasă de la tenis, Bula e întrebat de Bulişor: -Tati, cine a câştigat, tu sau unchiul? -Ştii că eu şi unchiul tău jucăm tenis doar ca să ne distrăm, nu ca să câştigăm! -Şi cine s-a distrat mai bine?

S-a încheiat evoluția umană? Aceasta a fost tema de dezbatere a unei conferințe desfășurate la Washington, conferință ce a adus în același loc unele dintre cele mai importante nume din lumea antropologiei. Printre acestea, Briana Pobiner, antropolog în cadrul Muzeului Smithsonian. „Vă invit să priviți în ochii speciilor umane îndepărtate. De de anume au dispărut toate acestea în timp ce doar noi, Homo sapiens,

am rezistat? Iar răspunsul se leagă strâns de structura creierului nostru”, a susținut Pobiner. „Creierul uman reprezintă doar 2% din greutatea corpului, însă consumă cel puțin 20% din energia acestuia. Cea mai mare schimbare evolutivă a avut loc în neocortex, regiunea creierului responsabilă de gândirea abstractă, planificarea pe termen lung, limbaj sau empatie”, a adăugat cercetătoarea americană. Vor avea oamenii din viitor capete supradimensionate și corpuri

aceasta avansul în studiile dedicate fertilității sau îngrijirile optime post-natale de care beneficiază mulți nou-născuți. Putem spune că ne măsurăm forțele cu selecția „Din punct de vedere istoric, naturală”, afirmă Briana Pobiner. dimensiunea craniului unui nou„Populația umană a Terrei esnăscut a fost influențată de morfologia mamelor, copilul trebuind să te într-o continuă creștere. Iar o își facă loc prin vagin. Și totuși, as- populație uriașă evoluează mai tăzi, numeroase nașteri se produc repede. Evoluția speciei noastre va prin cezariană. Numai în China, dura atâta vreme cât noi vom exiscel puțin 46% dintre copii se nasc ta”, a fost concluzia savantului prin acest procedeu. Adăugați la american. (stiintasitehnica) reduse, așa cum sunt prezentați în unele filme SF? – a fost una dintre întrebările la care oamenii de știință au încercat să ofere răspuns.

TALON DE MICA PUBLICITATE Completează talonul şi noi îţi publicăm anunţul

GRATUIT NUME: ________________________________________ PRENUME: ____________________________________ CI: SERIA:_______ NR.__________________________ ADRESA: _____________________________________ ANUNT: _______________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________ TELEFON: _____________________________________ DATA APARITIEI:______________________________ * Talonul completat poate fi lăsat în urna ziarului ARADUL, la poarta redacţiei West TV, Calea Victoriei, nr. 33-35, zilnic, până la ora 15.

1 13 lei 3 39 lei

lună 10 lei luni 30 lei

6 78 lei

12 156 lei

luni 60 lei

luni

ARADUL

120 lei

AZI LA WEST TV 07:00 10:00 11:00 12:00 13:30

- MATINAL WEST CAFÉ – AUDIENTA GENERALA ( REL ) – PRIM PLAN ( REL) – ROMANIA LA ZI (REL) – FILM DOCUMENTAR – UNIVERSUL NOSTRU FASCINANT 14:30 – PRIM PLAN ( REL) 15.30 – JURNAL DE VACANTA ( REL ) 16.00 – FLOARE DE CÂNTEC ŞI JOC (REL) 16:55 – OAMENI DE CULTURA 17.00 – AUDIENTA GENERALA 17:50 – OGLINDA REGIONALA 18:00 – MONITOR 18:55 – ISTORIA PICTURII 19:00 – TELEUNIVERSITARIA 19:50 – OGLINDĂ REGIONALĂ 20:00 – CORIDORUL 4 21:25 – ROMÂNI CELEBRI 21:30 – MONITORUL DE SEARA 21:55 – LOCURI SI SITUATII 22:00 – FILM ARTISTIC – RAPIREA FECIOARELOR 23:30 – RALIUL ARADULUI 2014 ( REL ) 01.30 – MONITOR ( REL) 02:30 – TELEUNIVERSITARIA ( REL ) 03:30 –AUDIENTA GENERALA (REL ) 04:30 – CORIDORUL 4 ( REL ) 06:00 –FILM ARTISTIC - ANTRENOR LA DOUA ECHIPE 06:30 – MONITORUL DE SEARĂ (REL)

Informaţii suplimentare: ziarularadul@yahoo.com Telefon: 0257-211.420

ABONEAZĂ-TE ACUM!

Livrat direct la tine acasă pentru doar

80

Abonamente se pot face: LA REDACTIE: luni- joi, între orele 10.00-18.00 (Calea Victoriei, nr. 33-35) LA TELEFON: 0257-211.420. PRIN E-MAIL: ziarularadul@yahoo.com BLEHUIU MEDIA: Bd-ul Revoluţiei, nr. 81 (biroul de Mica Publicitate)

de bani/ zi!

211 aradul 23 mai v 2014  
211 aradul 23 mai v 2014  
Advertisement