Page 1

ASTĂZI:

Max: 8° C

Min: 2° C

FOILETON

Radu Golban: “Decât să fiu dezamăgit de nişte politicieni pe care îi desconsider atunci măcar să mă folosesc de dreptul meu de vot şi să îi fac şomeri” PAG. 4-5

Matricea răului – Birkenau Auschwitz (XVII) PAG. 12

ORGAN DE PRESĂ LOCALĂ

Anul II Nr. 152

25.02.2014

12 pagini preţ: numai 80 bani

Fondat: 1930/serie nouă

ziarularadul@yahoo.com 0257-211420

Finalizarea autostrăzii la Arad, solicitată Guvernului şi de conducerea Dacia

Aradul va avea o asociaţie care va coordona campania pentru „Capitală Culturală Europeană 2021” Aradul pregăteşte strategia pentru obţinerea titlului de „Capitală Culturală Europeană 2021”. Aceasta va fi implementată de o asociaţie special creată pentru acest scop. (Continuare pagina 3)

Modelul Marian Iancu la UTA SA Ştiind că sunt pe cale de dispariţie, din Arad, oficialii echipei creditate de Adrian Marţean încep să-l imite pe Marian Iancu în privinţa jucătorilor de perspectivă şi fără pretenţii la contracte mari. (Continuare pagina 10)

Anchetă după ce un bărbat ar fi fost târât de o maşină şi abandonat pe drum în stare critică

 PAG. 7 Uzina din Mioveni trebuie să-şi păstreze competitivitatea faţă de alte fabrici Renault, precum cea din Maroc, iar elementele relevante în acest sens sunt atât accesul facil către frontieră, cât şi menţinea costurilor salariale "la un anumit nivel", afirmă directorul general al Dacia, Nicolas Maure.

Start la înscrierile pentru clasa pregătitoare! 6

România în grupa F din preliminariile EURO 2016 Reprezentativa României va evolua în grupa F în preliminariile Campionatului European din 2016, în compania selecţionatelor Greciei, Ungariei, Finlandei, Irlandei de Nord şi Insulelor Feroe. (Continuare pagina 11)

Poliţiştii şi procurorii arădeni au început o anchetă pentru a clarifica împrejurările în care un bărbat a suferit leziuni foarte grave, după ce a fost târât de o maşină pe o distanţă de câteva sute de metri şi abandonat pe un drum. PAG. 3

Univ. Goldiş ICIM Arad joacă trei meciuri 10 în cinci zile

EDITORIAL

C M Y K

Au furat banii donaţi pentru Crucea Roşie

 7

Răfuiala sângeroasă de la Şiria: oamenii îi tratezi uman, dar animalele?!

Sâmbătă seara s-a produs o dramă demnă de străzile unui cătun din Ruanda. Doar că tragedia a avut loc la Şiria, unde un grup de bărbaţi l-au legat pe un tânăr de cârligul unei maşini şi l-au târât prin comună, după ce în prealabil l-au bătut de l-au lăsat aproape fără suflare! Sursele noastre ne-au informat că scandalul s-a produs pe fondul unui adulter. Se pare că unul dintre agresori, un bărbat de 27 de ani, a aflat la ieşirea din închisoare că partenera sa de viaţă a avut o relaţie amoroasă cu victima.

Andrei Ando andreiando@gmail.com Ziarul ARADUL

L-a căutat pe bărbat şi s-a răzbunat crunt! L-a bătut, l-a legat cu o curea de cuiul din spatele maşinii şi l-a târât prin comună, să demonstreze tuturor că nimeni nu se poate pune cu el! Victima a fost aproape eviscerată şi a suferit leziuni despre care medicii spun că ar putea fi incompatibile cu viaţa. Pe alocuri, victima a rămas fără carne pe oase, din pricina impactului cu solul, iar coloana vertebrală i-a fost efectiv dezvelită până la os. Acum este în comă, la Spitalul Judeţean. (Continuare pagina 2)


CETATE

Pagina 2 EDITORIAL

Răfuiala sângeroasă de la Şiria: oamenii îi tratezi uman, dar animalele?! Urmare din pag. 1 Poliţia şi Procuratura au început o anchetă dar nu ni s-a comunicat dacă s-au făcut mai multe arestări. Răfuiala animalică de la Şiria scoate din nou în evidenţă caracterul mult prea blând al sistemului penitenciar românesc şi faptul că este nevoie de pedeapsa cea mai grea în cazul unor indivizi cu apucături animalice. Înţelegem că drepturile omului obligă sistemul românesc de justiţie să fie permisiv, dar ne întrebăm dacă drepturile omului ar trebui să se aplice unor brute care îşi fac din violenţă un titlu de glorie, şi din masacrarea unui om o virtute?! Agresorii nenorociţi de la Şiria sunt recidivişti care au demonstrat că nu au niciun respect faţă de lege, faţă de societate şi faţă de semeni. Totuşi, ei vor fi întreţinuţi de statul român şi vor beneficia în penitenciar de condiţii pe care nu le au nici acasă. Asta în situaţia în care victima este posibil să îşi piardă viaţa şi, odată cu această dramă, vieţile mai multor familii să se prăbuşească într-o reacţie în lanţ. Am mai pledat pentru înăsprirea legislaţiei pentru faptele cu violenţă. Cu câţiva ani în urmă, în cartierul Poltura, o fetiţă de şase ani a fost violată şi omorâtă de un adolescent teribilist. Azi-mâine tânărul va ieşi din puşcărie şi îşi reia viaţa. Între timp, însă, tatăl fetiţei a murit de necaz, nefiind capabil să proceseze pierderea suferită. Nu există nicio garanţie că ucigaşul eliberat nu va comite o nouă atrocitate, doar pentru asta l-a pregătit viaţa în sistemul penitenciar... Astfel de cazuri ne fac să sesizăm că societatea se vulnerabilizează singură, lăsându-se la cheremul unor monştri, trataţi cu prea multă atenţie, cu o inutilă deferenţă. Facem drame naţionale din eutanasierea câinilor comunitari dar trecem cu maximă uşurinţă peste deficienţele de sistem care pun în pericol oamenii. Cred că spiritul european al legii penale se cuvine a fi nuanţat, în sensul în care drepturile omului să fie valabile pentru oamenii decenţi, cu apucături normale, pentru cei care nu reprezintă un pericol social, şi nu pentru animalele care îşi agresează semenii şi consideră că li se cuvine să fie temuţi, caută să suprime din plăcere sau din bravură! Locul ăstora nu este nici măcar la periferia societăţii!

Marţi, 25 februarie 2014

Lansări de carte la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”

O carte eveniment a fost lansată luni la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Aceasta are ca subiect televiziunea în perioada comunistă şi poartă semnătura tânărului publicist, Alexandru Matei. Nu a fost singura lansare de carte care a fost găzduită ieri de universitatea arădeană.

Volumul „O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societatea în România socialistă” este printre altele un studiu asupra evoluţiei societăţii socialiste aşa cum a fost reflectată ea în emisiunile Televiziunii Române, cu perioadele ei de deschidere către valori occidentale şi apoi de închidere în cercul tot mai strâns al cenzurii şi propagandei. „Televiziunea română a urmat îndeaproape traseul Partidului Comunist Român. După perioada de deschidere spre Occindent din anii 60 şi prima parte a anilor 70, în care TVR emitea 10 ore pe zi şi difuza spectacole muzicale cu artişti occidentali precum „Cerbul de Aur” sau filme şi seriale americane precum „Dallas” a urmat îngheţul care a culminat cu ultima parte a anilor 80 în care existau două ore de program dedicate în exclusivitate propagandei regimului Ceauşescu” a explicat subiectul cărţii, bineînţeles fără a-l epuiza, autorul. Conferenţiarul universitar doctor, Cristian Benţe a spus despre această carte că „de-

parte de a epuiza subiectul are marele merit că este deschizătoare de drumuri în studiul a ce a reprezentat televiziunea ca mijloc de propagandă în perioada comunistă iar decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, prof. univ. dr. Marius Grec a declarat: „este un volum ce ridică întrebări pertinente despre rolul Televiziunii Române socialiste, atât ca fereastră spre cultura de masă europeană, cât şi ca instrument politic şi ideologic. Cunoscutul istoric, Adrian Cio-

roianu, are la adresa autorului doar cuvinte apreciative: ”… are talentul calm al unui spirit mobilat, după cum are şi relaxarea unei generaţii mai tinere” Nu a fost singurul volum lansat ieri de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Este vorba despre „Ateliere ale modernităţii. Istorie intelectuală şi filosofie franceză contemporană”, volum colectiv coordonat de Bogdan Ghiu şi Vlad Alexandrescu.

PR IMIM DE L A CITITOR I În legătură cu atricolul apărut “Liceul Teoretic Pâncota amendat de ITM ”, din 13 februarie 2014, sunt secretara șefă (nu vreau ca numele să-mi apară în presă, deoarece am fost „târâtă destul prin noroi”), vă rog să-mi acordaţi dreptul la replica întrucât ştirea a prezentat un interes național fiind publicată în mai multe ziare şi difuzată pe mai multe posturi TV. Am hotărât să vă aduc la cunoştinţă cum s-au desfăşurat evenimentele: În 13 septembrie 2013 am fost în audienţă la inspectorul general unde am fost primită după 6 ore de aşteptare, i-am relatat conflictul dintre mine şi director, având ca scop înlăturarea mea din funcţia de secretar şef al Liceului Teoretic Pâncota. Mi s-a îngrădit accesul la orice informaţie, neavând acces la parola forumului ISJ Arad, email-ul şcolii, interzicerea de a opera în Registrul de evidenţă al salariaţilor (Revisal), toate documentele mi-au fost luate. După această audienţă la inspectorul general situaţia s-a înrăutăţit. În 02.10.2013 am revenit

Viaţa pe corso!

cu o sesizare la ISJ Arad pentru a confirma în scris cele sesizate verbal în data de 13.09.2013, inclusiv faptul ca profesorilor nou veniţi în unitate nu li s-au încheiat contracte de muncă, cu speranţa că de această dată lucrurile vor intra pe un făgaşul normal. În urma presiunilor făcute asupra mea, am făcut nenumărate puseuri de tensiune, starea mea de sănătate a fost deteriorată ajungând la urgenţe şi am fost nevoită să rămân in concediu medical. Revenind la serviciu situaţia a rămas la fel. Văzând că ISJ Arad nu a luat nicio măsură, pentru a nu fi răspunzătoare de neefectuarea operărilor în Revisal, operări ce mi-au fost interzise de către soţia directorului si de către director, am fost nevoită să sesizez Parchetul De Pe Lângă Tribunalul Arad pentru abuz în serviciu. În plângerea adresata Parchetului am arătat că nu sunt lăsată sa-mi desfășor activitatea și am făcut referire și la alte abuzuri săvârșite de director precum și situația referitoare la neîncheierea con-

tractelor de muncă pentru cadrele didactice nou venite, cadre didactice care au luat posturile în ședințele publice din 28 și 29 august 2013. Conform art.75, alin.4, din OMECTS 6239/2012 cadrele didactice au obligația de a se prezenta la unitatea unde au fost repartizați începând cu 01.09.2013 și directorul are obligația să încheie contractele de muncă în formă scrisă începând cu această data. Au fost și cadre didactice care au luat repartizarea în 12 septembrie 2013 însă nici acestea nu au avut încheiate contracte de muncă. Directorul fiind numit la data de 01.09.2013 avea obligația de a încheia aceste contracte de muncă și nu vechea conducere cum susține directorul. În urma Plângerii penale prin care am sesizat Parchetul, procurorul a dispus efectuarea controalelor de către ITM și de către ISJ Arad. ITM a verificat neregulile sesizate și a dispus să se încheie de îndată contractele de muncă. Directorul deși a fost amendat nu s-a

În zorii zilei de 22 octombrie 1930, poliţistul care îşi făcea rondul în cartierul Pârneava a sesizat un bărbat aproape gol pe una dintre străzi. Era Matei Czene, în vârstă de 32 de ani, şomer. Condus la secţia centrală a de poliţie, a relatat o întâmplare aproape neverosimilă. Bărbatul a povestit că în seara zilei precedente a cunoscut un alt şomer, Fodor Janos, cu care sa împrietenit şi a mers la un pă-

hărel de băutură, într-un birt mai mic din Pârneava. Au jucat cărţi până la închiderea localului, când de altfel Czene chiar a rămas fără niciun sfanţ. Cum birtul s-a închis, bărbaţii au ieşit sub un felinar să continue jocul de 21, de această dată cu o altă miză: Czene vroia să îşi recâştige banii, Fodor căuta să îi ia şi hainele! Urmărit de ghinion teribil, Czene şi-a pierdut întâi pălăria, apoi haina, sacoul, pantalonii,

conformat de îndată așa cum a dispus ITM. Abia după cel de-al doilea control al ITM și după amenzile aplicate s-au îndeplinit măsurile dispuse de ITM, respectiv în luna noiembrie 2013 au fost încheiate aceste contracte de muncă. D-l inspector general susține în presă că lipsa secretarei a îngreunat procesele administrative fiind în concediu medical. Menționez că în cadrul Liceului Teoretic Pâncota suntem 2 secretare și în luna septembrie am avut 7 zile de concediu medical, nu cum susține inspectorul că aș fi fost în concediu de la începerea anului școlar. Activitatea administrativă a unei unități de învățământ nu poate stagna din cauza îmbolnăvirii unei secretare cu atât mai mult cu cât în școală mai există o secretară. Am încredere deplină că organele în drept vor soluționa cauza. Nu pot face mai multe referiri, cauza fiind in cercetare. (Mona Hadean) maieul, ghetele. Jocul s-a oprit când a rămas doar cu chiloţii şi o pereche de şosete. Fodor a înşfăcat calabalâcul şi a dispărut în noapte. În timpul interogatoriului, poliţiştii i-au dat o pereche de pantaloni şi o haină veche. Dimineaţa, a început ancheta împotriva partenerului său de joc, Fodor Janos, pentru fapta cumplită de a-şi fi lăsat ortacul în chiloţi, în miezul toamnei.


Marţi, 25 februarie 2014

BULEVARD

Pagina 3

Aradul va avea o asociaţie care va coordona campania pentru „Capitală Culturală Europeană 2021” Giuliano Junc ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Aradul pregăteşte strategia pentru obţinerea titlului de „Capitală Culturală Europeană 2021”. Aceasta va fi implementată de o asociaţie special creată pentru acest scop. Modelul este deja folosit de două dintre oraşele din România care s-au înscris în aceeaşi competiţie. Între timp nici societatea civilă arădeană nu stă cu mâinile în sân. Dintre oraşele româneşti intrate în cursă, Timişoara şi Cluj Napoca au creat deja asociaţii care promovează prin diferite activităţi comunităţile înscrise în această cursă. Cele două au şi site-uri oficiale în care sunt prezentate specificul acelor oraşe dar şi diferite evenimente prin care sunt marcate puncte virtuale în această competiţie. Şi la Arad o asemenea formă de organizare se află în lucru. Din informaţiile primite de la pri-

măria municipiului Arad, asociaţia care va prelua organizarea şi punerea în practică a strategiei pentru „Capitală Culturală Europeană 2021” este ca şi constituită, lansarea oficială urmând să aibă loc în câteva săptămâni. Între timp societatea civilă arădeană a pornit şi ea pe cont propriu o asemenea campanie. ONGul „Arhitectură, Responsabilitate, Apartenenţă, Dăruire”, sau prescurtat ARAD, a creat o pagină de facebook şi pregăteşte pentru 11 martie un eveniment la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. „Sub genericul Mândru că-s arădean, Vom vedea Aradul prin ochii unui arhitect, ai unui pictor, ai unui muzician, ai unui istoric, ai unui creator de modă, etc. Vom descoperi sau vom redescoperi patrimoniul și moștenirea unui oraș care de multe ori in istorie era comparat cu Viena. În urma acestei întâlniri vom învăța să ne prețuim istoria tea și nu vom mai asista nepăsători zentantul asociaţiei, Adrian Rotar. sunt înscrise 5 oraşe din Româpentru a putea să ne construim la decăderea și prăbușirea micii VieÎn cursa pentru titlul de Capi- nia: Arad, Cluj Napoca, Timişoaun viitor; ne vom păstra identita- ne de pe Mureș” ne-a declarat repre- tală Culturală Europeană 2021 ra, Craiova şi Iaşi.

Anchetă după ce un bărbat ar fi fost târât de o Mai bine de jumătate maşină şi abandonat pe drum în stare critică dintre şoferii opriţi în trafic, la sfârşit de săptămână, în stare de ebrietate Potrivit anchetatorilor, în noaptea de sâmbătă spre duminică un bărbat de 27 de ani a fost găsit, pe o stradă din localitatea arădeană Şiria,

(SCJU) Arad, având leziuni foarte grave şi fiind în comă. "Pacientul a suferit numeroase leziuni interne şi externe, între care la coloana cervicală, la cap şi traumatisme în zona toracică şi abdominală. Are o bună parte din ţesuturile moi de pe coapse şi fese lipsă, practic aproape nu mai are fese. Lipsa ţesutului a cauzat o infecţie gravă, iar prognosticul este foarte rezervat", a declarat purtătorul de cuvânt al SCJU Arad, Adrian Wiener.

cu leziuni foarte grave, având fesele secţionate şi piele smulsă de pe spate, iar localnicii care au găsit victima au sunat la 112. Trei echipaje de poliţişti au sosit la faţa locului, iar iniţial cazul a fost înregistrat drept accident, crezânduse că bărbatul a fost acroşat şi târât pe şosea de un autoturism al cărui şofer a părăsit locul faptei. Tânărul a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

Conform sursei citate, bărbatul are "urme de legare" la încheieturile mâinilor. Poliţiştii au predat cazul procurorilor Parchetului Tribunalului Arad, considerând că ar putea fi vorba despre o "vătămare corporală cu intenţie". Procurorul de caz Codrin Gavra a spus că nu poate oferi informaţii până când nu va primi un raport medico-legal, însă a afirmat că se are în vedere atât ipoteza unui accident, cât

Poliţiştii şi procurorii arădeni au început o anchetă pentru a clarifica împrejurările în care un bărbat a suferit leziuni foarte grave, după ce a fost târât de o maşină pe o distanţă de câteva sute de metri şi abandonat pe un drum, cercetările vizând şi ipoteza unui "act deliberat de agresiune".

şi a "unui act deliberat de agresiune", dar încadrarea juridică a faptei nu a putut fi însă făcută. Primarul comunei Şiria, Valentin Bot, a declarant că în noaptea de sâmbătă spre duminică i-a însoţit pe poliţişti câteva ore în timpul cercetărilor şi că până la locul în care a fost găsită victima era o "dâră de sânge care s-a întins pe o distanţă de peste 400 de metri"". "Dâra de sânge a pornit pe strada Avram Iancu, într-un loc în care pe jos se afla o sticlă de bere, şi a ajuns pe a doua stradă, perpendiculară, la o distanţă de peste 400 de metri. Iniţial, am crezut că a fost o persoană în stare de ebrietate acroşată de o maşină şi târâtă, dar este posibil să fie vorba de un act criminal la mijloc", a declarat primarul. Edilul a spus că a fost de faţă când ambulanţa a preluat victima, care se afla în mjlocul şoselei, iar aceasta nu era conştientă, ci doar gemea. "Imaginea a fost şocantă, bărbatul era desfigurat. Până la două noaptea am umblat pe toate străzile cu poliţiştii să căutăm o maşină care ar fi putut fi implicată", a afirmat primarul. El a mai spus că bărbatul rănit are 27 de ani, are o situaţie materială precară, nu are familie şi a fost crescut de o fundaţie umanitară, care îl mai ajută şi în prezent. El locuieşte în chirie în casa unor localnici, fiind venit din altă localitate a judeţului. Anchetatorii afirmă că până acum nu au găsit niciun martor care să confirme vreuna dintre ipoteze, astfel că se aşteaptă ca medicul legist să formuleze concluzii privind modul în care s-au produs rănile.

 Mai bine de jumătate dintre şoferii opriţi în trafic la acest sfârşit de săptămână au fost prinşi băuţi! Cu diferite valori ale alcolemiei, şoferii au fost prinşi de oamenii legii răpuşi de aburii lui Bachus, la volan, conducând fără nici cea mai mică problemă prin centrul oraşului. Aproximativ 300 de sanc- au depistat în trafic un bărţiuni contravenţionale au bat din Arad. Bărbatul a fost fost aplicate de către poliţiş- depistat pe Calea Aurel Vlaitii rutieri, în ultimele 48 de cu, în timp ce a condus un ore. ,,În cadrul unei acţiuni autoturism VW Polo, având pentru combaterea acciden- o alcoolemie de 1,17 mg./l telor rutiere produse pe fon- alcool pur în aerul expirat. dul consumului de alcool şi Conform procedurii, în caual vitezei excesive, poliţiştii ză s-a dispus recoltarea proarădeni au aplicat aproxima- belor biologice în vederea tiv 300 de sancţiuni contra- stabilirii cu exactitate a alcovenţionale, în valoare de olemiei. Totodată, în urma verificărilor efectuate poliţiş78.500 lei. Acţiunea s-a desfăşurat, tii au constatat faptul că băratât pe raza municipiului Arad batul nu deţine permis de cât şi pe drumurile naţiona- conducere, iar autoturismul le şi judeţene, fiind verifica- condus de acesta era neînte peste 600 de autovehicu- matriculat şi cu numere falle. Pentru neregulile consta- se de înmatriculare. Pe nutate au fost reţinute 21 de mele celui în cauză au fost permise de conducere şi 18 întocmite acte premergătoacertificate de înmatriculare’’ re sub aspectul săvârşirii ina precizat ag Ovidiu Liber, fracţiunilor de conducere purtător de cuvând în ca- pe drumurile publice a unui autoturism fără permis de drul IPJ Arad. conducere, sub influenţa băBăut, fără permis uturilor alcoolice şi punere şi acte pe maşină în circulaţie a unui autoturism neînmatriculat şi cu În cadrul acestei actiuni, numere false de înmatricupoliţiştii Secţiei nr. 1 Poliţie, lare.


AGORA

Pagina 4

Marţi, 25 februarie 2014

Radu Golban: “Decât să fiu dezamăgit de nişte politicieni pe care îi desconsider atunci măcar să mă folosesc de dreptul meu de vot şi să îi fac şomeri” Andrei Ando andreiando@gmail.com Ziarul ARADUL

Andrei Ando: Domnule Golban, v-aţi definit un obiectiv, acela de a candida pentru Parlamentul European. Nu pot să nu vă întreb cât de la îndemână vă este un astfel de demers? Ce înseamnă pentru un cetăţean român care doreşte să se implice, doreşte să se mobilizeze, doreşte dincolo de vorbele pe care le enunţă chiar să fie activ în comunitatea sa şi să schimbe lucrurile? R.G.: În primul rând, ca să poţi candida trebuie să îţi înregistrezi candidature, treci prin mari greutăţi. A-ţi înregistra candidatura înseamnă a strânge o sută de mii de semnături de la susţinători! A.A.: Dacă eşti independent. R.G.: Da, dacă eşti independent, aşa cum doresc eu să candidez. Ca numele meu să poată fi tipărit pe un buletin de vot este nevoie să îmi înregistrez candidatura. Pentru această candidatură este nevoie de o sută de mii de semnături. Dacă participi la alegerile europarlamentare ai nevoie de aproximativ o sută douăzeci şi ceva de mii de voturi ca să câştigi mandatul. Iată că prin această rigoare birocratică abuzivă un candidat independent trebuie să strângă aproape atâtea semnături cât are mai târziu nevoie de voturi. Eu aş accepta să fie numărul la 20% din man-

datele necesare. Sau 10%. Atunci când tu trebuie să strângi aproape atâtea semnături câte voturi, deja tind să cred că este un sistem abuziv conceput încât să îngreuneze exerciţiul electoral. Cred că am şi o explicaţie. Presa vest-europeană în ultima vreme publică din ce

în ce mai des teama de un parlament euro-sceptic care ar îngreuna procesul de integrare europeană şi procesul de salvare a băncilor est-europene. Uniunea Europeană este atât de atentă la tot ce se întâmplă în România încât nu pot să cred decât că este discreţionară atunci când este vorba de statul de drept în privinţa apărării unor interese care o privesc şi este indiferentă atunci când este vor-

În primul rând, ca să poţi candida trebuie să îţi înregistrezi candidature, treci prin mari greutăţi. A-ţi înregistra candidatura înseamnă a strânge o sută de mii de semnături de la susţinători!

ne Europeană discreţionară nu îmi dă decât impresia că este un tovarăş bun de drum al unui sistem corupt cu care fiecare din noi din România ne batem. Dacă U.E., în loc de un „best practice” are un „bad practice”, care ar fi sursa de ba de dreptul electoral, când e vor- inspiraţie pentru guvernanţii noşba de apărarea statului de drept şi tri? de a asigura unui candidat independent şansa de a intra în aceA.A.: Aceasta este o bună astă competiţie a ideilor politice, întrebare. Să o lăsăm retorică. de a intra într-o competiţie corec- În sinea noastră cred că fiecare tă pentru proiecte şi idei politice. dintre noi am formulat răspunsul adecvat mai ales pornind de la relaţia U.E. - statul român în ultimii ani, o relaţie cel puţin tumultoasă, o intervenţie în problemele interne ale României, o intervenţie adesea fără menajamente şi uneori chiar fără logică. Cât este de dificil să strângeţi o sută de mii de semnături? Cât de greu poate fi pentru o persoană cu o oarecare notorietate, cu vreo 30-40 mii de prieteni virtuali pe internet să adune o sută de mii de semnături? R.G.: Fiecare dintre prietenii virtuali dar şi dintre telespectatori ar fi bine să imprime o filă de pe internet, de pe site-ul www.radugolban.ro. Acolo dai un click la secţiunea “semnează” şi ţi se deschide un formular. Acel formular îl printezi şi dacă se poate aduni semnături de la vecini, prieteni, colegi de lucru, rude ca să fie cel puţin o listă cu zece poziţii completate, apoi trebuie expediată pâAici U.E. uită şi de statul de drept, nă cel târziu la 15 martie la o adreaici U.E. deodată nu se mai ames- să indicată pe pagina mea de intecă nici în afacerile României. ternet. Nu vă obligă la absolut niMie îmi place să ştiu că U.E. este mic, nu vă costă nimic. Este doar ceva autentic, care îmi apără drep- o simplă semnătură în care dumturile şi care mă sancţionează neavoastră susţineţi candidatura atunci când eu le încalc. Dar nu mea ca independent. Dumneacând este discreţionară! O Uniu- voastră spuneţi: eu vreau, ca cetă-

ţean, ca Radu Golban să participe prezidenţiale ai nevoie de două sute de mii de semnături, cu toate la alegerile euro -parlamentare. că nu se poate compara poziţia A.A.: Revin la întrebare. preşedintelui statului cu o funcţie Cât este de greu să adunaţi pes- de europarlamentar. Această diste o sută de mii de semnături? proporţie face parte din regulile de joc mai puţin corecte. Ca să adun aceste semnături în 30 de zile înseamnă un exerciţiu logistic Astăzi lucrez doar foarte mare şi foarte dificil. Dacă aş fi avut un an de zile timp să prin facebook, strâng aceste semnături poate ar pentru că nu dispun fi fost mai uşor. Dar guvernul nu a publicat modelul de listă. Cum de mijloace financiare, aşa cum trebuie să arate tabelul care se completează? Dacă aş fi folosit un dispun uzinele model de tabel şi aş fi adunat pâpolitice. Partidele nă în prezent un număr de semtrimit voluntari în nături şi acest tabel, astăzi, nu ar fi arătat exact după modelul propus teritoriu care să de guvern, acele semnături ar fi adune semnăturile fost invalidate. Nu a putut nimeni pentru ele. până în prezent să strângă semnături la ciorap, să le aibă puse la adăpost pentru momentul când va fi publicată forma tabelului.

R.G.: Este foarte greu. Astăzi lucrez doar prin facebook, pentru că nu dispun de mijloace financiare, aşa cum dispun uzinele politice. Partidele trimit voluntari în teritoriu care să adune semnăturile pentru ele. Eu, pe de altă parte, depind de fiecare telespectator, de fiecare susţinător şi simpatizant care este dispus să scoată de pe internet lista de semnături, să o completeze şi să mi-o trimită prin poştă. Mi-aş dori să am mai mulţi voluntari în ţară, care pe bază voluntară să mă ajute să strâng aceste semnături, doar ca să pot să particip la alegeri. O sută de mii de semnături într-un timp scurt, vorbim de 30 de zile, nu sunt la îndemână! Să nu uităm, pentru a-ţi înregistra candidatura la alegerile

A.A.: E o anomalie şi nu este singura, din păcate, în peisajul românesc. O altă ciudăţenie reiese dintr-un calcul pe care dumneavoastră l-aţi realizat şi l-aţi postat pe pagina de facebook pe care o gestionaţi, un calcul care ne arată care este preţul democraţiei în România, cât plăteşte fiecare cetăţean român în viaţa sa pentru a menţine aceste instituţii democratice. Rezultă o cifră neverosimilă pentru oameni care nici nu au dimensiunea unor astfel de sume, nici nu pot concepe că în viaţa lor ar fi putut chivernisi banii respectivi sau că i-au dat mai departe din mâinile lor. E vorba de o sută cincizeci de mii de euro, dacă nu mă înşel, pe


Marţi, 25 februarie 2014 cap de locuitor. Am sau nu am dreptate? R.G.: Aveţi perfectă dreptate! Ce se întâmplă? Fiecare din noi este un contribuabil. Contribuabili sunt şi copiii când îşi fierb ceaiul. Gazul pentru fierberea ceaiului este supus accizelor. Acele accize sunt taxe pe care fiecare din noi le cotizează. Indiferent cât de mult ar fi românul dezamăgit de politică el cotizează la acest sistem. Ar fi uşor să avem această

Indiferent cât de mult ar fi românul dezamăgit de politică el cotizează la acest sistem. Ar fi uşor să avem această senzaţie că am trăi pe o insulă pe care, atunci când nu ne interesează politica, ne putem decupla de politică. Greşit!

senzaţie că am trăi pe o insulă pe care, atunci când nu ne interesează politica, ne putem decupla de politică. Greşit! Fiecare din noi cotizează din greu prin impozite directe dar şi prin impozite indirecte: accize, TVA, taxe, licenţe care sunt cuprinse în toate preţurile. Cu excepţia aerului pe care îl

respirăm, absolut tot este purtător de taxe. Aceste taxe alimentează sistemul politic. Din aceşti bani, pe bună dreptate, sunt plătiţi politicienii. Dar, dacă deja finanţezi acest sistem şi fiecare român finanţează în timpul unei vieţi sistemul cu o sută cincizeci de mii de euro, atunci trebuie să am aşteptări de la acest sistem. Aceasta e o invitaţie, o obligaţie la a mă implica în lumea politică. Decât să fiu dezamăgit de nişte politicieni pe care îi desconsider atunci măcar să mă folosesc de dreptul meu de vot şi

să îi fac şomeri. Atunci măcar să îi trimit acasă. De ce să fiu eu şomer cu o politică economică nefastă a sistemului, a guvernului dacă aş avea posibilitatea să îl fac şomer pe cel care m-a trimis pe mine în şomaj? Şi el ar trebui să fie un simplu jucător pe o piaţă a ideilor, ceea ce nu este! Noi îl finanţăm, frustrarea pe care ne-o produce îi asigură o exclusivitate politică. Dacă privim cifrele la rece, în România merg aproximativ 3,5 până la 4 milioane de români la vot. Este o cifră foarte mică în proporţia întregii populaţii. Dar probabil că este cifra acelor membri fideli şi înregimentaţi în diferitele partide care nu fac decât să se aleagă reciproc. Se aleg între ei. Îşi articulează interesul la vot, îşi împart funcţiile, îşi împart poziţiile. Restul românilor sunt ţinuţi ca în Africa de Sud: albii pe o parte, negrii pe cealaltă. Acel apartheid din Africa de Sud îl trăim şi astăzi în plan electoral. Vă spun: implicaţivă pentru că deja plătiţi bani grei pentru acest sistem. Sistemul vă aparţine! Dumneavoastră trebuie să vă implicaţi, să îl modelaţi, să semnaţi pentru un candidat independent şi să mergeţi la alegeri. Nu vă lăsaţi demotivaţi de toate răutăţile şi meschinăriile politicienilor! Intenţia lor este să nu mergeţi la vot, pentru că doar atunci vor fi aleşi de proprii lor susţinători. Cu cât mai demotivaţi, cu cât mai dezamăgiţi sunt românii, cu atât mai mare este fidelitatea unui număr mic de alegători înregimentaţi care asigură un scor şi asigură puterea în forma pe care o cunoaştem.

A.A.: Sunt curios cum vede o persoană cu o experienţă occidentală, doctor în economie şi conferenţiar universitar felul în care statul român susţine industria românească, felul în care industria românească reuşeşte sau nu să devină competitivă şi să ţină pasul în Uniunea Europeană? R.G.: După părerea mea, statul român nu întreprinde absolut nimic ca această ţară să se industrializeze! Auzim din când în când despre nevoia reindustrializării

AGORA

Pagina 5

României. Partea aceasta s-ar reindustrializa în maniera în care am putea apăsa pe un buton. Pentru industrie ai nevoie în primul rând de know-how, de tehnologie. Patentele noastre s-au epuizat, s-au pierdut ori le-am europenizat. Pentru tehnologie nouă trebuie să le importăm. Avem nevoie de capital. Pentru investiţii avem nevoie iar de capital autohton. Atâta timp cât în U.E. dobânzile diferă de la stat la stat şi o investiţie în România este mai costisitoare decât o investiţie în Austria, dacă de tehnologia de care avem nevoie nu mai dispunem, dacă nu mai avem nici forţa de muncă calificată care să lucreze în fabrici şi uzine atunci trebuie să admitem că acele sloganuri ale politicienilor care vorbesc despre o reindustrializare a României sunt doar nişte declaraţii populiste care nu se pot realiza. Am citit zilele trecute un giei, a produselor, a ideilor româdiscurs. Chiar am să caut să îl tra- neşti, a imaginii de ţară în lumea arabă? Să ai un acces cultural la oameni care s-au simţit bine, care îşi câştigă banii la ei acasă prin ceea ce au învăţat în România! Ar M-am gândit din putea chiar să fie mai buni ambastart la toţi sadori ai României decât mulţi alţi români. absolvenţii din

“ ”

lumea arabă care astăzi au poziţii cheie în ţările lor de origine. O resursă umană aproape inimaginabilă!

duc în mare măsură şi să îl adaptez la România: propunerile unui fost preşedinte a Băncii Centrale Germane, care a asigurat finanţarea războiului lui Hitler. A ţinut o conferinţă extrem de interesantă în 1956 despre finanţarea exportului de mâine. Un om care a fost şi ministrul Finanţelor, şi ministrul Economiei şi de două ori a avut mandat de guvernator al Băncii Centrale a Reichului explică cum prin legile concurenţei libere o ţară ca Germania anilor 1956 trebuie să îşi promoveze marfa şi produsele industriale la nivel mondial. Zicea: ”Avem nevoie să avem propriile linii de producţie în lumea a treia unde noi să educăm populaţia din lumea a treia. Atunci când îi vom şcoli după tehnologie germană ei vor rămâne toată viaţa promotorii tehnologiei germane. Trebuie să fidelizăm acele popoare din Africa şi Asia tocmai ca să le trezim interesul pentru tehnologia germană. Dacă le furnizăm doar aparatura în care să producă ei produsele lor, într-o bună zi îi vom pierde ca şi clienţi.” Deci, trebuie să ne gândim care sunt modalităţile de a-i şcoli poate chiar la noi în România cum am avut, de pildă, lumea arabă. M-am gândit din start la toţi absolvenţii din lumea arabă care astăzi au poziţii cheie în ţările lor de origine. O resursă umană aproape inimaginabilă! Cum am putea să ne folosim de ei pentru promovarea României, a tehnolo-

A.A.: Decât unii diplomaţi români de carieră! R.G.: Cred că trebuie să învăţăm. De aceea vreau să adaptez materialul acesta german în România. Ce putem învăţa de la Germania de după război pentru a ne promova imaginea noastră la nivel european sau la nivel mondial? Cum am putea noi, pe acest fundament destul de deficitar, să punem totuşi bazele unei creşteri economice de mâine dacă tot suntem într-o lume globalizată, bucurându-ne deja de assetul pe care îl avem în lumea arabă? Dar acelaşi asset îl avem şi cu studenţi din lumea africană. Eu cred că vechile relaţii comerciale care au dus la acest număr mare de studenţi străini în România le-am putea, într-o anumită formă instituţionalizată, le-am putea reactiva într-un interes naţional. A.A.: Dar nu e suficient pentru industria românească. R.G.: Nu este suficient. Am vorbit de un pas. Al doilea pas şi o problemă pe care eu o văd pentru industria românească sunt standardele impuse de U.E., standardele de producţie. Nu standarde sociale cât standarde ecologice şi standarde de producţie dar şi o supraimpozitare a energiei şi a muncii. Avem o problemă fiscală şi o problemă administrativă. Să începem cu problema fiscală. Dacă într-o economie se supraimpozitează energia, nimeni nu vine să investească în linii de producţie care consumă multă energie pentru că acea energie este scumpă. Dacă o economie supraimpozitează munca, acel sistem trebuie să îl acuzi că nu doreşte să creeze locuri de muncă. Ne interesează un sistem care să fie în stare mereu să absoarbă fonduri. Şi acele fonduri sunt mai degrabă un mit

decât o realitate, să creeze un mediu favorabil, propice pentru creşterea economică dar cu sprijin fiscal, după modelul elveţian, mai degrabă după impozitarea averii decât a muncii şi a energiei, a averii nete. Doi: mă gândesc la un model în care România, activă în U.E., ar trebui să militeze pentru o liberalizare şi o deregularizare a standardelor de producţie. Dacă deja U.E. ne sugerează că ar trebui să identificăm noi pieţe de desfacere în afara U.E. atunci măcar pentru acele pieţe de desfacere să accepte linii de producţie la alte standarde. Ştim din trecut că mereu, oricare acţiune liberală, şi anume cele care au avut de-a face cu deregularizarea standardelor, au creat creştere economică. Noi, pe o parte, avem sub acest impact ordo-liberal, la un nivel macro,

În U.E. comerţul nu e liber, serviciile nu sunt libere şi preţurile nu sunt libere. Este un sistem care, în spatele paravanului acestuia ordo-liberal, este o economie semi-dirijată.

un mesaj care se transmite către un stat care să se retragă din economie dar, pe cealaltă parte, creem nişte entităţi economice după nişte tarife fixate. În U.E. comerţul nu e liber, serviciile nu sunt libere şi preţurile nu sunt libere. Este un sistem care, în spatele paravanului acestuia ordo-liberal, este o economie semi-dirijată. Este, de fapt, o zonă de liber schimb care şi-a păstrat structurile vămilor interne. Nu este o uniune monetară optimă, nu este o uniune vamală optimă ci este un spaţiu economic care funcţionează după anumite compartimente, fiecare cu preţurile ei şi fiecare cu regulile ei de piaţă. (Va urma)


C M Y K

Pagina 6

CORSO

Marţi, 25 februarie 2014

Start la înscrierile pentru clasa pregătitoare! S-a dat startul la înscrierile în simplă, părinţii trebuie să prezinte candidaţilor înmatriculaţi, a nu- clase pregătitoare, va fi organizată învăţământul primar. Încă de la o serie de documente la sediul uni- mărului de locuri rămase libere şi "Ziua porţilor deschise", zi în care primele ore ale dimineţii, părinţii tăţii de învăţământ după o meto- a listei copiilor neînscrişi după pri- părinţii, copiii şi alte persoane inau luat drumul şcolilor pentru a-i înscrie pe cei mici- Chiar dacă legislaţia prevede clar anumite criterii după care cei mici sunt înscrişi la unitatea de învăţământ, părinţii au vrut să fie siguri că şi-au făcut datoria- şi că cei mici au un loc asigurat – incă din prima zi. Peste 4000 de elevii vor păşi în acest an, în clasa pregătitoare. Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare are loc începând de ieri până în data de 14 martie iar listele cu elevii înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014 2015 vor fi publicate în 11 aprilie. Începând de astăzi părinţii se pot adresa şcolilor pentru înscrierea copilului în clasa pregătitoare. Încă de la primele ore ale dimineţii- dologie stabilită de Ministerul părinţii au şi luat drumul şcolilor Educaţiei. pentru a fi siguri că cel mic nu a răÎn perioada 21 - 22 martie, unimas pe dinaafară. Procedura este tăţile de învăţământ vor afişa lista

ma etapă. A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare are loc din 24 martie. În această perioadă, în fiecare unitate de învăţământ cu

teresate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare. În perioada 18 - 20 martie, vor fi procesate cererile părinţilor ca-

re solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pentru locurile rămase libere. Rezultatele în martie! Pe 21 martie are loc repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie. În intervalul 14 - 18 aprilie, vor fi centralizate şi soluţionate de către inspectoratul şcolar cererile părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ. MEN a realizat şi calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 20132014 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I.

Preşcolarii arădeni, la ceasul evaluării psiho-somatice “AL TĂU VECHI, CARAGIALE!“, Preşcolarii, cei care împlinesc vâr- rat. ,,Am numărat şi am colorat – şi diferite situaţii, în cadrul testului se sta de 6 ani în perioada 1 septembrie - am spus care sunt anotimpurile’’ a po- observă dezvoltarea psiho-motorie a pe scena teatrului arădean 31 decembrie 2013 au susţiut ieri pri- vestit o fetiţă la ieşirea din sală. În ur- copilului, cum reuşeşte să facă difemul test al vieţii lor. Vorbim despre ma acestui test, pshilogul va decide renţa între diferite obiecte, cum să nuevaluarea psihosomatică, cerută de dacă cel mic este capabil să urmeze mere, cum să deseneze - în general se urmăreşte cum copilul a asimilat curricula din grădiniţă’’ a spus Dana Ita, consilier şcolar în cadrul CJRAE Arad. Pentru ca cei mici să treacă mai bine de această evaluare, şcolile s-au ocupat de organizarea evalurăii astfel încât să nu existe aglomeraţie. ,,Părinţii ai căror copii împlinesc vîrsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2014 inclusiv pot să-i înscrie pe cei mici în învăţământul primar în clasa zero, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Pentru a nu exista aglomeraţie la noi în şcoală evaluarea se desfăşoară după o planificaMinisterul Educaţiei, pentru a decide cursurile clasei pregătitoare sau tre- re prealabilă, zilnic între orele 10 şi 18”, a precizat Sorin Haiduc, director Lidacă cel mic este apt pentru şcoală sau buie să se întoarcă la grădiniţă. ceul Pedagogic Dimitrie Ţichindeal. nu! Testul la care este supus cel mic Cum sunt evaluaţi Potrivit legii, „rezultatul evaluării este unul simplu- copii trebuie doar cei mici? dezvoltării psihosomatice a copilului să deseneze, să comunice cu psiholoeste comunicat, în scris, părintelui care gul şi să-şi exprime cunoştinţele acuEvaluarea se efectuează sub coor- a solicitat evaluarea. Rezultatul evamulate până acum. donarea Centrului Judeţean de Resur- luării nu poate fi contestat”. În baza Cum se stabileşte clasa? se şi Asistenţă Educaţională în proce- acestui document, comisia judeţeană sul de evaluare fiind implicaţi perso- va stabili nivelul de clasă - clasa pregăStabilirea clasei în care va fi înscris nalul de specialitate al CJRAE, perso- titoare, respectiv clasa I - la care vor fi copilul se face în funcţie de vîrsta ce- nal de specialitate din alte instituţii, înscrişi copiii, sau stabileşte înscrierea lui mic, de participarea sau nepartici- ,,urmărim cum reactionează copii la copilului în învăţămîntul preşcolar. parea anterioară a acestuia la educaţia preşcolară, de dezvoltarea psihosomatică a copilului şi de opţiunea părinţilor. Astfel, conform legii, copiii care împlinesc 7 ani pînă la data de 31 august 2014 inclusiv vor fi înscrişi în clasa I, cei care împlinesc 6 ani pînă la aceeaşi dată inclusiv vor fi înscrişi în clasa pregătitoare. Preşcolarii, cei care împlinesc vîrsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2014 au susţinut ieri primul test din viaţa lor. Testul a fost simplu – cei mici au întreprins acţiuni pe care le-au făcut şi la grădiniţă – au desenat, au colorat, au povestit cu psihologul şi au numă-

Vă era dor de Caragiale, de lumea lui? Dacă da, atunci spectacolul actorilor arădeni, din această seară este numai bun pentru a vă astâmpăra dorul: “AL TĂU VECHI, CARAGIALE!”. Începând cu ora 19, în sala mare a teatrului arădean are loc un spectacol realizat de Valentin Voicilă, după I. L. Caragiale, adus în scenă de actorii

fi o bucurie pentru semenii noştri. Spectacolul meu se numeşte „Al tău vechi, Caragiale!) pentru că aşa îşi încheia Caragiale scrisorile către Vlahuţă. Începea adresându-i-se într-un mod dezarmant pentru noi, cei de azi – „Frate Vlahuţă“ – şi încheia aşa cum am arătat puţin mai devreme. Marţi, 25 februarie, ora 19,00, în sala mare a teatrului ară-

Oltea Blaga, Roxana Sabău, Constantin Florea, Doru Nica, Dan Covrig şi Valentin Voicilă. „Ideea acestui spectacol este născută din realitatea vieţii. De multe ori suntem atât de singuri, deşi aparent comunicăm. Teatrul este un refugiu. A fost în perioada adolescenţei mele şi de-a lungul vieţii a reprezentat o oază în pustiul vieţii. Îi invit pe spectatorii noştri să mediteze la propria lor existenţă şi la această soluţie eternă, oferită de Caragiale: zâmbetul în asperităţile vieţii, meditaţia, jocul. Dacă le vom stăpâni ne vom defini şi vom

dean. Din punct de vedere regizoral, scrisorile către Vlahuţă îmi oferă puntea dintre momente, alternanţa între cele patru momente. Din punct de vedere tehnic, ele oferă un moment de respiro, pentru ca spectatorii să poată primi darul momentului următor. Pentru mine, aceste scrisori înseamnă meditaţia asupra condiţiei artistului, asupra prieteniei, asupra dragostei de neam. Aceste scrisori sunt puţin cunoscute pentru că nu au dimensiunea interioară a Momentelor şi pieselor de teatru scrise de Caragiale” - Valentin Voicilă.


C M Y K

FORUM

Marţi, 25 februarie 2014

Pagina 7

Finalizarea autostrăzii la Arad, solicitată Guvernului şi de conducerea Dacia Uzina din Mioveni trebuie să-şi păstreze competitivitatea faţă de alte fabrici Renault, precum cea din Maroc, iar elementele relevante în acest sens sunt atât accesul facil către frontieră, cât şi menţinea costurilor salariale "la un anumit nivel", afirmă directorul general al Dacia, Nicolas Maure. "Este foarte important pentru noi să avem acces cât mai facil către frontiera din Arad şi este o prioritate pe care am comunicat-o Guvernului. Conform calculelor noastre, am economisi 30 de euro pe vehicul dacă ar exista autostradă (de la fabrică la graniţă, n.r.). În acelaşi timp, putem spune că 30 de euro nu sunt nici mult, nici puţin, există şi alte elemente de luat în calcul pentru competitivitatea noastră, iar deocamdată vorbim despre costurile salariale, care trebuie menţinute la un anumit nivel, pentru că altfel uzina din Tanger (Maroc), care este o uzină nouă, devine din ce în ce mai performantă şi poate fi pusă în comparaţie cu cea din Mioveni. Noi ne dorim ca uzina din Mioveni să rămână în faţa celei

din Tanger", a declarat Maure, la o întâlnire cu presa. El a afirmat că grupul francez Renault nu are deocamdată intenţia de a părăsi România, unde este prezent de 15 ani, dar pe de altă parte, în contextul în care fabrica din Maroc devine din ce în ce mai competitivă, este important ca România să-şi păstreze la rândul ei competitivitatea pentru a putea exporta către pieţele din vestul Europei. În prezent, producătorul auto are un flux rutier zilnic de 350 de camioane dinspre Mioveni către graniţă şi invers, a mai spus directorul general pentru Dacia şi Renault România. Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că nefinalizarea Coridorului IV paneuropean de transport va duce la pierderea asamblării de la Piteşti, la uzinele Dacia, care deja extinde uzina din Maroc. Băsescu a spus că România va pierde foarte multe investiţii dacă nu finalizează Coridorul IV, iar Dacia este ceva "sigur".

În replică, premierul Victor Ponta a declarat că afirmaţia preşedintelui reprezintă o "inconştienţă sinistră, o tâmpenie", adăugând că a fost asigurat chiar de şeful grupului Renault de continuarea investiţiilor. Ponta a asigurat că Guvernul lucrează la îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi că are încredere în ce spune preşedintele Re-

PSD nu vrea divorţ de PNL Cel puţin declarativ liderii PSD, atât cei de la nivel naţional cât şi cei de la nivel local continuă să insiste pe miza păstrării unităţii USL. Argumentul invocat este încrederea şi votul populaţiei pentru această construcţie politică iar

de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai 2014” a declarat preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar. Preşedintele social democraţilor arădeni consideră că USL trebuie să rămână unită deoarece ea repre„Reamintesc faptul că zintă fundamentul pentru Uniunea Social Democrată un guvern care are foarte acestea nu trebuie să fie puse în pericol de conjunctura specială a alegerilor europarlamentare unde din raţiuni ce ţin de familie politică liberalii şi social democraţii nu pot candida împreună.

Ulterior, grupul francez a transmis că nu vrea să părăsească România, unde a investit peste 2 miliarde euro, dar evoluţia infrastructurii este determinantă pentru proiectele viitoare.

Guvern certat cu Constituţia

s-a format ca alianţă electorală în urma deciziei comune a PNL, partid reprezentat prin vocile domnilor Crin Antonescu şi Klaus Iohannis, respectiv a celorlalte trei partide care formează Uniunea Social Liberală, PSD, PC si UNPR,

Preşedintele social democraţilor arădeni consideră că USL trebuie să rămână unită deoarece ea reprezintă fundamentul pentru un guvern care are foarte multe lucruri importante pe agendă în perioada următoare.

nault, nu în ce "mai aruncă, într-o chestie strict politică, Băsescu".

multe lucruri importante pe agendă în perioada următoare. Guvernul este al tuturor românilor, nu al PSD sau PNL. Urmând cu consecvenţă programul de guvernare, executivul susţine pachetul de măsuri de relaxare fiscală şi dezvoltare economică, anunţate la începutul acestei luni, care include reducerea CAS şi ne impozitarea profitului reinvestit. Măsurile vor fi

negociate cu reprezentanţii Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, în cadrul vizitei în Romănia care va avea loc în luna aprilie. Guvernul României susţine aplicarea acestor măsuri, cu respectarea tuturor obligaţiilor luate în cadrul Uniunii Europene, precum şi în relaţia cu partenerii internaţionali ai României” a mai afirmat Dorel Căprar.

PDL consideră că este inadmisibil ca în fruntea României să stea un guvern care dovedeşte că nu respectă legea fundamentală a ţării. Ca principal exemplu, PDL oferă modificările la Constituţie propuse de către guvern, modificări dovedite ca fiind neconstituţionale în proporţie de 87%. Drintre cele 26 observaţii de neconstituţionalitate făcute de Curtea Constituţională la documentul propus de guvern, câteva sunt considerate majore de către PDL. Acestea sunt: - chemarea la raport în faţa Parlamentului a persoanelor fizice şi juridice - eliminarea competenţei Înaltei Curţi de Casaţie

- Limitarea puterii Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte amendarea hotărârilor Parlamentului „Revizuirea Constituţiei este un eşec clar al actualei guvernări. Incompetenţa şi iresponsabilitatea celor care au elaborat acest proiect se dovedeşte prin faptul că din cele 128 de puncte de modificare a Constituţiei, 111 au probleme de neconstituţionalitate. Curtea Constituţională a constatat 26 de observaţii majore de neconstituţionalitate, aceasta însemnând că respectiva Comisie de Revizuire nu avea voie să se atingă de acele articole. De asemenea, au fost constatate 85 de observaţii de neconstituţionalitate pe fondul

şi Justiţie pentru judecarea parlamentarilor - Limitarea puterii preşedintelui în ceea ce priveşte nominalizarea premierului - Îngrădirea dreptului cetăţenilor de a fi despăgubiţi în urma unor acte administrative, jurdice şi financiare ale instituţiilor statului - Limitarea competenţei Avocatului Poporului - Afectarea caracterului unitar al statului român

articolelor. Când din 128 de puncte 111 sunt neconstituţionale, într-o proporţie de aproape 87%, singura concluzie este că autorii sunt incompetenţi şi iresponsabili. Constituţia nu trebuie să reflecte interesul de moment al unei guvernări, al unui grup de politicieni, ci o Lege Fundamentală creată pe termen mediu şi lung”, a declarat prim-vicepreşedintele PDL Arad, Adrian Ţolea. (G.J.)

Au furat banii donaţi pentru Crucea Roşie Au furat banii destinaţi persoanelor aflate în situaţii dificile! Doi tineri de 15 respectiv de 20 de ani au fost prinşi de jandarmii arădeni după ce au furat banii dint-o cutie a milei situată într-un mall arădean.

,,După verificările efectuate, a rezultat că două persoane, cu vârsta de 20 respectiv 15 ani, au fost observate, de către angajaţii societăţii de pază, în timp ce deschideau o cutie în care se aflau colectaţi bani pentru ajutora-

rea persoanelor aflate în situaţii dificile. Din cutia care se afla la intrarea în complexul comercial, şi care aparţine Filialei Arad a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, cele două persoane au reuşit să sustragă o sumă de bani iar apoi au încercat să fugă. Persoana în vârstă de 15 ani a fost oprită la ieşire iar cea de a doua a fost identificată şi găsită în scurt timp” a precizat mr. Emilia Fânaţă, purtător de cuvânt IJJ Arad. Jandarmii au întocmit în acest caz actele de sesizare necesare începerii urmăririi penale, cele două persoane fiind susceptibile de săvârşirea infracţiunii de furt. Prejudiciul creat, în valoare de peste 186 lei, a fost recuperat.


FALEZA

Pagina 8

Marţi, 25 februarie 2014

Dinastia familiei Neuman în Arad Vineri, 28 februarie, de la ora 18:30, sunteți așteptați în ambianța arhitecturală deosebită oferită de Sinagoga Neologă, str. Tribunul Dobra nr. 10, pusă la dispoziție de comunitatea evreilor din Arad. Iată câteva repere, care să vă convingă că trebuie să participați la pledoaria istoricilor Aradului, domnul Peter Puskel și domnul Buda Bujor, despre dinastia familiei Neuman în Arad: Baronul Francisc Neuman de Vegvar (1910-1997), este descendent al „Fraților Neuman“, părinții fondatori ai industriei arădene. Frații Neuman: Eduard Neuman (1828–1900 Bad Ischl, Austria), Adolf Neuman (1836–1917 Viena, Austria), Daniel Neuman (1837–1928 Arad) s-au stabilit în Arad la sfârşitul deceniului al patrulea al sec. al XIX-lea din Buzinka, regiunea Košice, Slovacia, câștigându-și traiul ca și comercianți ambulanți de pene de gâscă. După 1848, Frații Neuman au pus bazele unei mici fabrici de spirt în cartierul Gai, fabrica pe care o cunoaștem noi azi fiind construită mai târziu (1851). Extinderea afacerilor cu spirtoase, drojdie, apoi făină (din 1892) s-a datorat și importanţei

pe care au acordat-o pregătirii profesion- Neuman a fost Francisc. Născut în Arad în Înapoiat în țară, a lucrat ca ucenic penale, băieţii familiei Neumann făcându-și 1910, Francisc și-a urmat studiile la Liceul tru o perioadă de câțiva ani, cot la cot cu studiile la Universitatea din Viena. În 1909, Maghiar Romano-Catolic din Arad. Un- cei mai buni meșteri din filatură și țesătorie. Numai după acest stagiu unchiul lui Carol i-a încredințat conducerea fabricii. Fabrica ajunge în scurt timp cea mai renumită uzină de textile în prelucrarea bumbacului. În anul 1945 a înființat asociația sportivă ITA. Un an mai târziu construiește cel mai modern stadion din România, după modelul stadionului lui Arsenal, cu gazon englezesc adus cu avionul personal. Întreaga avere a familiei Neuman este confiscată și naționalizată în 1948, iar Francisc este obligat să părăsească țara. În 1952, după un periplu prin Europa, emigrează în SUA, în New York, apoi în Florida unde a murit în 1997, la vârsta de 86 de ani. A lăsat doi urmași: un fiu, Andrew și o fiică, Mary-Louise. Frații Neuman înființează și devin acționari majoritari ai ITA - fabrica de țesături din bumbac. Cel mai cunoscut membru al familiei

chiul său, Carol (fondatorul ITA), l-a trimis pentru studii în Anglia, la Manchester, pentru a se pregăti ca inginer în industria textilă.

Mai multe și neștiute amănunte despre istoria de mai bine de 100 de ani a familiei Neuman în Arad și despre personalitatea baronului Francisc Neuman de Vegvar, vor fi deslușite vineri, în compania istoricilor.

Eveniment pentru căutătorii Cetatea Voluntarilor Inimă umană formată de arădeni „Ziua internaţională a loarea celor care înving mede inspiraţie – momentul oficializării bolilor rare” va fi marcată şi reu... Norbert Szucs transmite: “Viața trebuie să fie așa cum o imaginăm fiecare, așa cum ne dorim; cu visuri, țeluri și provocări. Totul trebuie îmbrățișat! Viața este o călătorie plină de aventuri iar Chatbox este experiența care te scoate din zona de confort și te face să vrei mai mult, să te îndrepți spre drumul dorit. Și cel mai important, te încurajează să fii tu, așa cum ești”. Subiectele de discuție în această lună vor fi în jurul unei cariere bazate pe pasiune, a dragostei față de Întregul sezon Chatbox muzică dar și a dorinței de se desfășoară în jurul pasi- a da ceva înapoi, de a ajuta În 26 februarie, la ora 19, în librăria Scienta, se va desfășura a 12-a ediție de Chatbox, organizată de Norbert Szucs și Adrian Rotar, alături de invitații speciali: Alexandru Julean și Ricardo Caria. Un eveniment deschis tuturor căutătorilor de inspirație. O experiență unică în rândul evenimentelor Arădene care, cu siguranță merită atenția și timpul celor ce doresc o dezvoltare personală printr-o manieră libertină, interactivă și gratuită.

unii și a importanței sale pentru a avea o viață fericită. Fiecare ediție aduce în fața participanților speakeri Arădeni pentru a povesti despre pasiuni, visuri, frici sau eșecuri. Scopul principal este acela de a arăta celor prezenți că nimic nu e imposibil.

și chiar, de a deschide o organizație în scopul desfășurării diferitelor activități similare grupului Improv Everywhere din Statele Unite. De asemenea, organizatorii din spatele mișcării „Mândru că-s Arădean” vor prezenta viitoarea etapă a proiectului lor.

Un trecut activ şi dens, din toate punctele de vedere, stă în spatele acestui nucleu de tinereţe, energie şi devotament; ziua de marţi, 25 februarie 2014, ora 17, fixează, la Galleria Arad, doar momentul unei

acolo unde şi când este nevoie. Dincolo de toate problemele personale, în Arad vor exista mereu oameni - adulţi, tineri şi copii - care să răspundă ,,Prezent!”, 24 de ore din 24, dacă este nevoie!

oficializări: Aradul a mai câştigat un trofeu (sau o emblemă), de data aceasta la capitolul Voinţă, Suflet şi Seriozitate. Începând cu luna februarie a acestui an, Asociaţia nou lansată Cetatea Voluntarilor îşi propune să îi convingă pe arădeni, prin

Este evident că această ,,Cetate de fapte şi gânduri bune” are o inimă şi o voinţă pe măsură, iar acestea sunt închinate oraşului de pe Mureş, tuturor locuitorilor de pe raza judeţului Arad. De altfel, fie vorbim despre Cetatea Aradului, fie despre cea... a voluntari-

în acest an în Arad. Este vorba de o zi specială, dedicată tuturor acelora care şi-au pierdut viaţa în urma unor boli rare: adulţi sau copii care, practic, n-au avut nicio şansă în faţa destinului. Şi care totuşi, în ciuda loviturilor vieţii, şi-ar fi dorit să trăiască şi să se bucure de toate etapele unei existenţe normale, alături de cei dragi… E adevărat că niciun gest nu poate recupera prezenţa unei fiinţe pierdute prea devreme, dar în memoria celor dispăruţi, cei rămaşi în urmă vor fi prezenţi în data de 28 februarie 2014, la ora 13, pe

Peste 500 de arădeni vor alcătui, cu acest prilej deosebit, o imensă inimă umană, la care sunt invitaţi să participe toţi cei care simt nevoia să aducă un omagiu celor comemoraţi. Acţiunea va fi monitorizată la nivel naţional, Aradul fiind printre puţinele oraşe din ţară unde Ziua bolilor rare va fi celebrată printr-un gest de o asemenea anvergură. Voluntarii şi prietenii lor vor fi sprijiniţi în acest demers de către Galleria Arad, Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară şi de către Inspectoratul Şco-

platoul exterior al Complexu lui Comercial Galleria Arad, unde vor păstra un moment de reculegere şi vor înălţa către cer o minunată ghirlandă formată din 200 de baloane verzi, ştiut fiind faptul că verdele reprezintă dintotdeauna culoarea vieţii, cu-

lar Judeţean Arad, dar lansează o invitaţie de suflet tuturor arădenilor care vor dori să li se alăture în semn de solidaritate. Nu uitaţi că empatia este primul semn al solidarităţii umane, iar fără aceasta o societate se anulează de la sine!

Este evident că această ,,Cetate de fapte şi gânduri bune” are o inimă şi o voinţă pe măsură, iar acestea sunt închinate oraşului de pe Mureş, tuturor locuitorilor de pe raza judeţului Arad. toate actele şi activităţile sale susţinute, că voluntariatul poate fi şi este un mod de viaţă, că el se realizează la standarde înalte în oraşul nostru şi că implică o echipă tânără, flexibilă, capabilă şi doritoare să ajute

lor, e totuna! Timpul va demonstra ceea ce vorbele clamează, dar atunci când generozitatea, determinarea şi inteligenţa se însoţesc, reuşita este aproape! Bravo tinerilor voluntari ai Cetăţii!


SPECIAL

Marţi, 25 februarie 2014

Pagina 9

Reglementări tardive şi inadecvate pe piaţa bancară americană După îndelungi ezitări, banca centrală a SUA (Fed) a decis, recent, noi reglementări financiare pentru băncile străine de pe piaţa americană a creditului. Aceste reglementări, care devin obligatorii începând cu 1 iulie 2016, implică trei condiţii cu mult mai restrictive decât cele actuale. Nicolae Ţăran ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

În primul rând, reglementările Fed afectează doar băncile străine a căror active pe piața bancară a SUA toalizează cel puțin 50 de miliarde de dolari. Apoi, aceste bănci vor fi obligate să-și majoreze ponderea capitalului propriu în totalul activelor până la cel puțin 5%. În sfârșit, fezabilitatea financiară a acestor companii va fi testată anual de către Fed prin așa numitele teste de stres, nepromovarea acestor teste implicând suspendarea plății dividendelor către băncile-mamă sau dezafilierea (1,2,3). În acest context, noile norme bancare adoptate de către Fed sunt în mod evident tardive și inadecvate. Aceste reglementări sunt tardive pentru că au fost adoptate după aproape 6 ani de la colapsul piețelor financiare ame-

economiei americane din ultimul deceniu: oferta exccesivă de monedă. Fără îndoială, sucursalele din SUA ale marilor bănci străine pot „dribla” cu ușurință reglementările autorității monetare americane. Astfel, aceste bănci pot evita foarte simplu consecințele noilor reglementări divizând-se în mai multe bănci autonome cu o valoare a activelor inferioară pragului fixat de Fed. Apoi, aceste bănci pot „sifona” fără probleme piața americană a creditului accesând cu mare ușurință împrumuturi extrem de ieftine și transferând băncilor-mamă lichiditățile aferente. În sfârșit, atât de mediatizatele teste de stres nu mai reprezintă demult o problemă pentru bancherii unși cu toate alifiile de la Credit Suiss Group, Deutsche Bank, Barclays, UBS, Natixis sau Rabobank. Însă, cea mai gravă consecință a reglementărilor bancare pruden-

nedă și nu lăcomia bancherilor americani reprezintă principala cauză a deteriorării fără precedent a eficacității și a eficienței economiei americane în perioada menționată. Să analizăm mai întâi impactul excesului de monedă din eco-

Surse de date: 1. Board of Governors of the Federal Reserve System, Economic Research and Data, Financial accounts of the United States-Z.1,2013-12-09; 2. International Monetary Fund, Economic Outlook Database, October 2013. ricane din 2008 și după aproape un an de la adoptarea unor reglementări similare de către autoritățile de la Bruxelles (4). Pe de altă parte, normele Fed pot fi ușor evitate și sunt total inadecvate în raport cu principala disfuncție a

țiale adoptate în SUA după 2008 o reprezintă, așa cum am menționat, totala lor inadecvare în raport cu efectele dezastruoase ale politicii monetare expansive impusă în mod discreționar de Fed. În aceste condiții, excesul de mo-

nomia americană asupra procesului de creștere economică. Datele prezentate în continuare reflectă o continuă deteriorare în ultimul

economia americană de către Fed prin intermediul guvernului federal și al sistemului bancar a determinat, paradoxal, o diminuare a gradului de ocupare a forței de muncă disponibile. Astfel, dacă în 2003 ponderea forței de muncă în totalul populației SUA era de 50,48%, în 2013 valoarea acestui indicator a scăzut cu 1,33%. În sfârșit, excesul de bani ieftini din ultimul deceniu nu a determinat o creștere a investițiilor de capital din sectorul real al economiei americane. Dimpotrivă, dacă rata investițiilor din sectorul real al economiei americane era în 2013 de 21,6% din PIB, valoarea acestui parametru de stare a atins anul trecut un minim istoric: 14,2% (5,6). Drept consecință, competivitatea companiilor americane pe piețele interne și externe a scăzut catastrofal, astfel încât

conștientiza că excesul de monedă ieftină din ultimii ani reprezintă un experiment macroeconomic extrem de stupid și de periculos, atunci degringolada din sectorul real și din sectorul financiar al economiei americane se va acutiza. Pentru că împrumuturile cu dobândă zero oferite cu „generozitate” de către Fed sunt la fel nocive pentru mediul economic ca și alimentele ieftine și de proastă calitate pe care americanii le consumă cu atâta poftă în ciudatele lor fast food-uri. Bibliografie și surse de date: 1. Peter Eavis, Fed Closes Lophole for Banks Overseas, Dealbook, New York Times, 2014-02-18; 2. Douwe Miedema, Fed adopts tuogh capital rules for foreign banks, Reuters, US Edition, 2014-02-18; 3.Yalman Onaran, Fed Adopts Foreign-Bank Capital Rules as World Finance

ANUNŢ Stanca Adriana II. anunta publicul interesat asupra solicitarii de obtinere a acordului de mediu pentru proiectul “Construire ferma oi” in Nadlac, trup izolat intravilan, CF.303454, jud. Arad. Informatiile privind potentialul impact asupra mediului al proiectului propus pot fi consultate la sediul APM. Arad Splaiul Mures, FN, intre orele 9.00-13.00 si la sediul Stanca Adriana II., din Nadlac Calea Aradului, nr.1, jud. Arad. Observatiile publicului se primesc zilnic la secretariatul Agentiei pentru Protectia Mediului Arad, Splaiul Mures, FN.

Vând tărâţe şi făină. Informaţii telefon: 0744 190 192

Vând casă 4 camere, loc. Cermei. Suprafaţă casă 100 mp, S.T 1439 mp. Preţ: 8500 euro negociabil. Telefon: 0746980905

Surse de date: 1. US Departmentof Labor, US Bureau of Labor Statistics, Economic Releases, Labor Force Statistics from the Current Population Survey; 2. US Census Bureau, Population Estimates, Historical Estimates Data. deficitele comerciale americane din ultimul deceniu au totalizat 6044,4 miliarde de dolari (6). În concluzie, normele prudențiale adoptate recent de către Fed în scopul creșterii stabilității și a fiabilității pieței americane de capital sunt, așa cum am argumentat anterior, tardive și inadecvate. Mai pe românește, aceste norme În al doilea rând, uriașa canti- reprezintă o frecție la un picior de tate de dolari ieftini injectați în lemn. Dacă oficialii Fed nu vor deceniu a raportului dintre totalul datoriilor interne la nivel macroeconomic și valoarea produsului intern brut (PIB), astfel că la sfârșitul anului trecut valoarea acestui parametru de stare (347% din PIB) depășea cu mult nivelul critic reglementat de instituțiile UE (193% PIB).

Angajăm doamne, domnişoare pentru promovare produse cosmetice din Germania. Salarizare actractivă. Tel.: 0748045290

Vând pruni bistriţ la 1,5 lei firul. Telefon: 0257-276764

Fragments, Bloomberg News, 201402-19; 4. L 176/138, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 201306-27, Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului, 2013-06-26; 5. International Monetary Fund, Economic Outlook Database, October 2013; 6. Board of Governors of the Federal Reserve System, Economic Research and Data, Financial Accounts of the United States-Z.1, 2014-12-09.

Pierdut Certificat constatator nr.4451/ 26.07.2010, aparţinând Sc. CDM Company Transport International. Îl declar nul.

Vând apartament 3 camere, semidecomandat, zona Podgoria, et. 4/4. Preţ: 31.000 euro negociabil. Telefon: 0746980905


ARENA

Pagina 10 ŞTIRI DIN SPORT Progresul Pecica în amicale Progresul Pecia a câştigat cu 1 – 0 meciul amical susţinut cu Frontiera Curtici. Golul echipei antrenate de Dinu Maghici a fost înscris de Cosmin Trif. În lotul liderului clasamentului din liga a patra, nu au jucat trei piese importante, Peii, Şiclovan şi Mailat, din motive medicale. Pecica va mai juca în această săptămână cu Semlecana Semlac şi Unirea Sîntana.

Gag vicecampion balcanic Andrei Gag, atletul legitimat la CSM Arad a devenit vicecampioan balcanic de seniori la aruncarea greutăţii. În competiţia organizată la Istambul, sportivul pregătit de Ionel Oprea a aruncat 20,17 metri, nou record personal.

Dănuţ Laţa reales preşedinte AJF Timiş Dănuţ Laţa a fost reales preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Timiş, la alegerile desfăşurate sâmbătă. Noua investitură a fost obţinută în faţa unui singur contracandidat, fostul arbitru Ioan Mureşean. Din 117 reprezentanţi cu drept de voT, Laţa a avut 64 de voturi, iar Mureşan 52. Membrii asociaţi au votat şi trei vicepreşedinţi, din 8 candidaţi. Cele trei posturi au fost ocupate de Adrian Onica, cu 53 de voturi, Marcel Băban 45 şi Ro meo Malac 39, care a avut un singur vot în plus, faţă de Lucian Betea. Ceilalti candidaţi au adunat Nicolae Pleşa 36 de voturi, Ioan Lazăr 26, Emanoil Roşu 21 şi Constantin Nedela 19. Rămas în funcţie, Dănuţ Laţa va reprezenta judeţul Timiş la alegerile Federaţiei Române de Fotbal din 5 martie.

Vând 2 locuri de veci cu grădiniţă, la cimitirul Eternitatea, lângă poarta 2, cu taxe achitate până în 2019. Tel: 0741578309 sau 0257324742

Marţi, 25 februarie 2014

Modelul Marian Iancu la UTA SA Ultimul jucător eliminat din lot este juniorul Kevin Trabalka, care a fost dat afară din cauză că tatăl acestuia nu a semnat contractul Ştiind că sunt pe cale de dispa- prin care să fie definitiv la UTA riţie, din Arad, oficialii echipei cre- SA. ditate de Adrian Marţean încep să-l Trabalka a debutat cu gol la imite pe Marian Iancu în privinţa jucătorilor de perspectivă şi fără UTA în meciul tur, cu Metalul Reşiţa, la 16 ani şi 8 luni, promovat pretenţii la contracte mari. Ca măsură de precauţie, ei în- de antrenorul Eugen Trică. cearcă să obţină controlul acestor În caz că nu îşi găseşte o altă jucători, pe care, în cazul dispariţiei echipei, pot apoi să-i împrumu- echipă, deşi e greu de crezut, jucăte, contra cost, la alte grupări fot- torul va rămâne în fotbal. El face parte din lotul arbitrilor judeţeni. balistice. Ovidiu Gancea

ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Final de turneu în Quatar Jucătoarea arădeană de tenis de masă, Daniela Dodean, a părăsit turneul Qatar Open din cadrul Circuitului ITTF World Tour.

La dublu, în pereche cu Elizabeta Samara, s-a ajuns până în sferturi, fiind eliminate de o pereche din Hong Kong. Următoarea etapă din La simplu, ea a fost eli- Circuitul mondial este prominată din primul tur, du- gramată la Magdeburg, în pă ce a fost învinsă cu 4 – 1 Germania, între 26-30 marde o sportivă din Taipei. tie.

Simona Halep, oficial pe locul 7 Simona Halep a urcat de pe locul 9 pe locul 7 WTA, cu 4.435 de puncte, egalând cea mai bună clasare a unei jucătoare de tenis din România, performanţă înregistrată de Irina Spîrlea în 1997, conform ierarhiei WTA, care a fost publicată luni.. Sorana Cîrstea, eliminată în sferturile de finală ale turneului de la Dubai, se menţine pe locul 27, cu 1.980 de puncte, iar Monica Niculescu ocupă aceeaşi poziţie ca săptămâna trecută, 53, cu 1.115 puncte. Alexandra Cadanţu se coborât de pe locul 60 pe locul 62, cu 898 de puncte, iar Alexandra Dulgheru a urcat de pe locul 142 pe 141, cu 446 de puncte. Calificată săptămâna trecută în sferturile de finală ale turneului de la Rio de Janeiro, Irina-Camelia Begu a urcat de pe poziţia 145 pe 123, cu 508 puncte. Begu a câştigat proba de dublu de la Rio, iar acest

rezultat i-a adus o ascensiune de 18 locuri în clasament, de pe 84 pe 66, cu 1.274 de puncte. Tot la dublu, Monica Niculescu se menţine pe 43, cu 2.000 de puncte, IoanaRaluca Olaru a urcat de pe 65 pe 62, cu 1.356 de puncte.

Finalele campionatelor judeţene ONSŞ la baschet Echipa Liceului Pedagogic Dimitrie Ţichindeal Arad, pregătită de profesor Gabriel Iazbinski a câştigat ediţia 2013 – 2014 a campionatului judeţean de baschet feminin la licee, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. În finală, Liceul Pedagogic a învins cu scorul de 49 – 25 echipa Colegiului Naţional Moise Nicoară Arad, antrenată de profesor Marius Cirin. Din păcate, doar cele două instituţii şcolare au onorat turneul.

Echipa Liceului Pedagogic va reprezenta Aradul la faza interzonală, care va avea loc în 28 februarie şi 1 martie, la Alba Iulia. După finala fetelor, a urmat cea a băieţilor, unde s-au întâlnit Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul Naţional Ghiba Birta. La turneu s-au prezentat nouă echipe. Echipa câştigătoare la băieţi a fost Colegiul Ghiba Birta, care a câştigat final cu 70 – 67. Câştigătoarea campionatului judeţean va continua să joace în faza zonală, în 7 - 8 martie, la Arad.

Primele zece locuri în ierarhia de simplu sunt ocupate de următoarele jucătoare: 1. Serena Williams (SUA) 12.660 puncte; 2. Na Li (China) 6.795; 3. Agnieszka Radwanska (Polonia) 5.705; 4. Victoria Azarenka (Belarus) 5.681; 5. Maria Şarapova (Rusia) 5.206; 6. Angelique Kerber (Germania) 4.490; 7. Simona Halep (România) 4.435; 8. Jelena Jankovici (Serbia) 4.380; 9. Petra Kvitova (Cehia) 4.365; 10. Sara Errani (Italia) 4.195.

Univ. Goldiş ICIM Arad joacă trei meciuri în cinci zile Conform site-ului oficial al clubului Universitatea Goldiş ICIM Arad, echipa pregătită de Jose Araujo va susţine în această săptămână două meciuri în deplasare, cu CSM Satu Mare, joi, de la ora 17.00 şi cu Nuova Vita Târgu Mureş, vineri de la ora 12.30. Următorul joc pe teren propriu, va fi luni, de la ora 18, cu CSBT Alexandria. Meciurile de campionat devin tot mai dificile pentru echipa arădeană, care se confruntă atât cu programul încărcat şi obositor cât şi cu probleme cauzate de accidentări. Accidentarea jucătoarei Destiny Williams, care va reveni în echipă cel mai

probabil la finalul lunii martie, a produs mari probleme în jocul echipei. Înlocuirea celei mai bune marcatoare a fost cu greu acoperită de colegele sale. “Echipa din Sf. Gheorghe e mai puternică decât în tur, şi era normal să muncim în plus pentru a ne apropia victoria. Sunt fericit că din nou am depăşit momente dificile, fetele au dovedit încă o dată că au caractere puternice, am luptat până la capăt şi am învins. Fetele au fost uimitoare încă o dată. Ne-a lipsit Williams, dar în sport accidentări se mai întâmplă. Va trebui să ne descurcăm fără ea, şi sunt convins că vom putea face acest lucru, nu vom căuta

scuze, nu renunţăm, căutăm soluţii şi ne adaptăm situaţiei”, a declarat antrenorul Jose Araujo, după victoria cu Sepsi Sf. Gheorghe. Cele două echipe se mai pot întâlni în play-off, dacă echipa arădeană încheie pe primul loc campionatul regulat iar Sepsi rămâne pe 4. Ele au prima şansă pentru a trece de prima fază din play-off, când campioana va avea ca adversară echipa de pe locul 8 iar Sepsi pe cea de pe locul 5. Dacă trec mai departe, cele două se întâlnesc în turul doi din play-off, Univ. Goldiş ICIM Arad având un meci în plus pe teren propriu. (O.G.)


Marţi, 25 februarie 2014

ARENA

Pagina 11

Mica Publicitate în ziarul ARADUL este GRATUITĂ pentru persoanele fizice!

România în grupa F din preliminariile EURO 2016 Reprezentativa României va evolua în grupa F în preliminariile Campionatului European din 2016, în compania selecţionatelor Greciei, Ungariei, Finlandei, Irlandei de Nord şi Insulelor Feroe, conform tragerii la sorţi de duminică, de la Nisa. Pentru desemnarea urnelor, UEFA a ţinut cont de rezultatele înregistrate la Cupa Mondială din 2010, Campionatul European din 2012 şi în preliminariile Cupei Mondiale din 2014. Chiar dacă este calificată din postura de ţară organizatoare, reprezentativa Franţei va fi repartizată în grupa de cinci echipe, astfel încât să dispute meciuri amicale contra formaţiilor care stau la fiecare etapă. Preliminariile CE-2016 vor avea loc în intervalul septembrie 2014 - octombrie 2015.

14 octombrie (ora 21.45): Insulele Feroe – Ungaria, Finlanda – România şi Grecia – Irlanda de Nord 14 noiembrie (ora 21.45): Grecia – Insulele Feroe, Ungaria – Finlanda şi România – Irlanda de Nord În 2015 29 martie: Irlanda de Nord – Finlanda, România – Insulele Feroe (ora 19.00) şi Ungaria – Grecia

GRUPELE DE CALIFICARE GRUPA A: Olanda, Cehia, Turcia, Letonia, Islanda, Kazakhstan, GRUPA B: Bosnia, Belgia, Israel, Ţara Galilor, Cipru, Andorra GRUPA C: Spania, Ucraina, Slovacia, Belarus, Macedonia, Luxemburg GRUPA D: Germania, Irlanda, Polonia, Scoţia, Georgia, Gibraltar GRUPA E: Anglia, Elveţia, Slovenia, Estonia, Lituania, San Marino GRUPA F: Grecia, Ungaria, România, Finlanda, Irlanda de Nord, Insulele Feroe GRUPA G: Rusia, Suedia, Austria, Muntenegru, Moldova, Liechtenstein GRUPA H: Italia, Croaţia, Norvegia, Bulgaria, Azerbaijan, Malta GRUPA I: Portugalia, Franţa*, Danemarca, Serbia, Armenia, Albania

13 iunie: Finlanda – Ungaria, Insulele Feroe – Grecia şi Irlanda de Nord – România (ora 21.45) 4 septembrie (ora 21.45): Insulele Feroe – Irlanda de Nord, Grecia – Finlanda şi Ungaria – România 7 septembrie (ora 21.45): Finlanda – Insulele Feroe, Irlanda de Nord – Ungaria şi România – Grecia 8 octombrie (ora 21.45): Ungaria – Meciurile din preliminaiile grupei F: Insulele Feroe, Irlanda de Nord – Grecia şi România – Finlanda În 2014 11 octombrie (ora 19.00): Insulele Fe7 septembrie: Ungaria - Irlanda de Nord, Insulele Feroe – Finlanda şi Grecia roe – România, Finlanda – Irlanda de Nord şi Grecia - Ungaria – România (ora 21.45) 11 octombrie: România – Ungaria Echipe calificate: (ora 19.00), Finlanda – Grecia şi Irlanda Primele două clasate în cele nouă grude Nord – Insulele Feroe pe şi cea mai bună dintre naţionale care va încheia preliminariile pe locul 3 (deci, 19 echipe) se vor califica direct la turneul final, iar celelalte opt reprezentative de pe poziţia a treia vor juca, pe 12/13/14 noiembrie 2015 – turul, respectiv, 15/16/17 noiembrie – returul, play-off, urmând să desemneze ultimele patru calificate la faza finală, una ce va reuni, aşadar, la start 24 de naţionale. Criterii de calificare în cazul egalităţii de puncte Dacă, la încheierea fazei grupelor preliminare, două sau mai multe reprezentative se vor afla la egalitate de puncte, departajarea va fi efectuată în următoarea ordine: 1. Numărul superior de puncte realizate în meciurile dintre echipele în cauză

2. Golaverajul superior înregistrat în jocurile dintre naţionalele respective 3. Numărul superior de goluri înscrise în partidele dintre echipele implicate 4. Numărul mai mare de goluri marcate în meciurile din deplasare dintre naţionalele în cauză 5. Dacă, după aplicarea criteriilor 1-4 în cazul a mai mult de două echipe, egalitatea va persista între două dintre ele, proce-

dura se va repeta. Dacă nici astfel nu se va ajunge la o decizie, vor intra în vigoare criteriile de mai jos 6. Golaverajul general în toate meciurile din grupă 7. Numărul superior de goluri înscrise în toate jocurile din grupă

8. Numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în toate meciurile din grupă 9. Comportamentul fair-play în toate partidele din grupă 10. Locul ocupat în ierarhia coeficienţilor UEFA Departajarea echipelor de pe locul 3 În vederea desemnării celei mai bune naţionale de pe poziţia a treia (deci, cea care va căpăta dreptul de a se califica direct la turneul final), nu vor fi luate în consideraţie rezultatele înregistrate împotriva reprezentativelor care vor încheia parcursul pe locul 6, aplicându-se, în ordine, următoarele criterii: 1. Numărul superior de puncte obţinute în grupă 2. Golaverajul superior 3. Numărul mai mare de goluri marcate 4. Numărul superior de goluri înscrise în deplasare 5. Comportamentul fair-play în toate jocurile din grupă 6. Locul ocupat în clasamentul coeficienţilor UEFA Turneul final din Franţa Tragerea la sorţi a celor şase grupe (fiecare cu câte patru echipe) ale turneului final a fost programată la Paris, în ziua de 12 decembrie 2015. Acest turneu final se va disputa în perioada 10 iunie – 10 iulie 2016, primele două clasate în fiecare grupă şi cele mai bune patru echipe de pe locul 3 urmând să se califice în optimile de finală.

S.C. ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI S.A.

Angajează: Sudori electrici (MIG-MAG) Operator END Cerinţe: - studii medii tehnice - constitue avantaj certificare conform EN 473 pe metodele UT, RT(x); PT

 Supraveghetor de sudare: Cerinţe: - una din certificările de: Specialist Sudor European/International sau Inginer Sudor European/International (EWE / IWE) - cunoştinţe teoretice şi practice legate de procesul de sudare - bune abilităţi de comunicare, instruire şi de lucru în echipă.

CV-urile se trimit la numărul de fax 0257/258168 până la data de 28.02.2014 sau personal la sediul societăţii din Arad, str. Petru Rareş, nr. 1-3

Director general CENTRUL MEDIA WEST: Andrei Ando Editor coord.: Ana Maria Flore Redactori: Dana Mirea - Cultură, Georgiana Ţentea - Eveniment (0733832361), Giuliano Junc - Administraţie (0733442440), Daniel Berar - Social (0733442448), Ovidiu Gancea - Sport (0733833360), Alexandra Popa, Ioan Iercan, Emil Chirilă - Publicişti comentatori Grafică computerizată: Claudia Ocneanu Publicitate: Centrul Media West (0257-211420) Difuzare: Tiberiu Dumitrescu Adresa: Calea VICTO-

Telefon: 0257-211.420 Email: ziarularadul@yahoo.com RIEI nr. 33-35, cod poştal: 3101580, ARAD, Tel.: 0257-211.420, Email: ziarularadul@yahoo.com.


C M Y K

FAPT DIVERS

Pagina 12

Marţi, 25 februarie 2014

Matricea răului - Birkenau Auschwitz (XVII) Andrei Ando andreiando@gmail.com Ziarul ARADUL

Auschwitz II Birkenau este numit, simplu, de majoritatea oamenilor, “Auschwitz”. Acesta este locul de detenţie a câtorva sute de mii de oameni şi lagărul de exterminare pentru peste un milion de evrei. Faptul că lagărul de la Birkenau era plasat sub directa autoritate a SS şi că se proiecta aici iniţial realizarea de către prizonierii de război a unui ansamblu capabil să suprime viaţa a peste 525.000 de oameni anual demonstrează politica naziştilor în raport cu prizonierii de război, pe care îi considerau balast şi îi tratau ca atare, pregătind exterminarea lor. De altfel, până în anul 1944 Birkenau era cunoscut în nomenclatorul oficial cu denumirea de lagăr pentru prizonierii de război: Kriegsgefangenenlager. Tratamentul rezervat prizonierilor de război îl demonstrează faptul că 9000 dintre cei 10.000 de prizonieri de război de la Auschwitz, încarceraţi în octombrie 1941, au fost lichidaţi în cinci luni de zile. Eşecul german pe frontul rusesc şi intrarea în război a Statelor Unite, cu resursele sale tehnologice şi umane, a determinat naziştii să îşi reconsidere atitudinea faţă de prizonierii de război şi să înceapă să le foloseas-

Calendar

25

că forţa de muncă, începând cu februarie 1942. Datorită acestei schimbări de strategie, transporturile cu prizonieri nu mai erau dirijate spre Birkenau ci spre taberele de muncă de la Cieszyn. Sub îndrumarea lui Heinrich Himmler, care coordona două ins-

Cele 4 camere de gazare de la Birkenau au fost proiectate să semene cu o baie comună dotată cu duşuri. Fiecăreia îi era arondat un crematoriu pentru arderea cadavrelor. Aici, între aceste crematorii, funcţiona infamul cabinet medical al uneia dintre cele mai

mera de gazare. Oamenii aceştia erau transferaţi la Birkenau care avea o capacitate de exterminare de 20 de mii de persoane pe zi. Culmea ironiei este că gazul Zyklon B fusese dezvoltat de chimistul geman de origine evreiască, laureat al premiului Nobel, Fritz

tituţii naziste de maximă importanţă: Schutzstaffel (SS), respectiv poliţia secretă (Gestapo). Construirea lagărului de la Birkenau (Brzezinka) demarează în octombrie 1941, extizându-se în august 1942 cu închisoarea de femei.

sinistre figuri din istorie, Josef Mengele. Mengele participa alături de ofiţerii SS la selectarea prizonierilor. Deţinuţii sosiţi cu trenuri marfare erau grupaţi în 3: primul grup ajungea în cateva ore în ca-

Haber, cel care a jucat un rol esenţial în primul război mondial în dezvoltarea armelor chimice ale armatei germane. Al doilea grup de deţinuţi era folosit ca sclavi, în întreprinderi ca I.G. Farben ori Krupp. În complexul Auschwitz

TALON DE MICA PUBLICITATE

AZI LA WEST TV

Completează talonul şi noi îţi publicăm anunţul

GRATUIT

FEBRUARIE

NUME: ________________________________________

Este a 56-a zi din calendar. Au mai rămas 309 de zile

PRENUME: ____________________________________

Calendar creştin ortodox: Sfântul Tarasie

ADRESA: _____________________________________

Calendar creştin romano-catolic: Sf. Cezar, medic

CI: SERIA:_______ NR.__________________________ ANUNT: _______________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________ TELEFON: _____________________________________ DATA APARITIEI:______________________________ * Talonul completat poate fi lăsat în urna ziarului ARADUL, la poarta redacţiei West TV, Calea Victoriei, nr. 33-35, zilnic, până la ora 15.

1 13 lei 3 39 lei

lună 10 lei luni 30 lei

6 78 lei

12 156 lei

luni 60 lei

luni

ARADUL

120 lei

erau luaţi în evidenţă, între 19411945, 405.000 muncitori, dintre care 340.000 au murit ca urmare a malnutriţiei, maltratărilor, bolilor Al treilea grup, format din gemeni, pitici, persoane cu anomalii genetice era selectat pentru experimentele medicale ale lui Mendele. În octombrie 1941, la începerea lucrărilor de amenajare a lagărului de la Birkenau se dorea ca aici să fie deţinuţi 125.000 de prizonieri de război. În faza sa finala din 1941 lagărul servea şi ca loc de tranzit pentru prizonierii care urmau să fie transferaţi la muncă în Germania, în adâncul celui de al Treilea Reich. Se estimează că 90% dintre prizonierii de la Auschwitz au murit la Birkenau. Nouă din zece erau evrei. De asemenea majoritatea celor 70.000 de deţinuţi polonezi au fost executaţi la Birkenau. La fel şi aproximativ 20.000 de ţigani şi alţi zeci de mii de prizonieri sovietici de război. Ideea iniţială a înfinţării lagărului de la Birkenau este atribuită vizitei lui Heinrich Himmler la Auschwitz la 1 Martie 1941. Potrivit însemnărilor fostului comandant de la Auschwitz, Rudolf Höss, Heinrich Himmler a elaborat o serie de decrete în ziua respectivă legat de extinderea lagărului existent şi folosirea forţei de muncă a prizonierilor. (Va urma)

07:00 10:00 11:00 12:00 13:30

– MATINAL WEST CAFÉ –AUDIENTA GENERALA ( REL ) – LUMEA SPORTULUI( REL) – ROMANIA LA ZI (REL) – FILM DOCUMENTAR – LUPTATORI DE ONOARE 15:00 - LUMEA SPORTULU ( REL ) 16.00 – FLOARE DE CÂNTEC ŞI JOC (REL) 16:55 – OAMENI DE CULTURA 17.00 – AUDIENTA GENERALA 17:50 – OGLINDA REGIONALA 18:00 – MONITOR 18:55 – ISTORIA PICTURII 19:00 – FLOARE DE CÂNTEC ŞI JOC 19:50 – OGLINDĂ REGIONALĂ 20:00 – ROMANIA LA ZI 21:30 – MONITORUL DE SEARA 22:00 –FAŢĂ ÎN FAŢĂ 23:00 – ROMÂNIA LA ZI 00.30 – MONITOR ( RELUARE 18.00 ) 01:30 –FAŢĂ ÎN FAŢĂ ( REL ) 02:30- LUMEA SPORTULUI (REL ) 03:30– MATINAL WEST CAFFE ( REL ) 06.30 – MONITORUL DE SEARĂ (REL )

Informaţii suplimentare: ziarularadul@yahoo.com Telefon: 0257-211.420

ABONEAZĂ-TE ACUM!

Livrat direct la tine acasă pentru doar

80

Abonamente se pot face: LA REDACTIE: luni- joi, între orele 10.00-18.00 (Calea Victoriei, nr. 33-35) LA TELEFON: 0257-211.420. PRIN E-MAIL: ziarularadul@yahoo.com BLEHUIU MEDIA: Bd-ul Revoluţiei, nr. 81 (biroul de Mica Publicitate)

de bani/ zi!

152 aradul 25 febr m 2014  
152 aradul 25 febr m 2014  
Advertisement