Page 1

Max: 16° C Min: 3° C

FOILETON

C M Y K

Mă bucură foarte mult acordarea “meda liei şi diplomei omagiale Facultăţii de

Matricea răului – Birkenau Auschwitz (X)

Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Aurel Vlaicu. Este o conferire oficială pentru că vine din partea Preafericitului Patriarh Daniel. - Prof. univ. dr. Lizica Mihuţ - preşedinte

 PAG. 12

Consiliul Academic UAV Arad

ORGAN DE PRESĂ LOCALĂ

Anul II Nr. 143

12.02.2014

12 pagini preţ: numai 80 bani

Fondat: 1930/serie nouă

Cu o zi înainte de vot, executivul primăriei Arad şi consilierii USL îşi fac „încălzirea”

ziarularadul@yahoo.com 0257-211420

Anchetă internă la primăria din Şeitin după ce pompierii locali ar fi mers la un incendiu fără apă Conducerea Primăriei arădene Şeitin a început o anchetă internă după ce pompierii voluntari din localitate ar fi intervenit la un incendiu fără a avea apă în autospecială, astfel că până la sosirea altor echipaje din localităţi învecinate casa cuprinsă de flăcări a ars aproape în întregime. (Continuare în pag. 3)

Părerile arădenilor sunt împărţite în legătură cu noile sancţiuni prevăzute de noul Cod Penal Noul cod penal vine cu pedepse mai mici pentru cei care săvârşesc infracţiuni. Acum pentru aceleaşi infracţiuni pentru care se făcea închisoare, se poate plăti o simplă amendă penală. (Continuare în pag. 6)

Bugetul Aradului este supus miercuri votului consiliului local, dar puterea şi opoziţia din consiliu au început duelul. Consilierii USL consideră că bugetul  este unul dezechilibrat şi vin cu amendamente.

Încă un pas către o nouă ieşire pe centura Aradului  Cea de-a 10-a ieşire pe centura Aradului prinde tot mai mult contur. Este vorba de o ieşire care face legătura între cartierul Grădişte şi şoseaua de centură a Aradului. Consilierii arădeni vor vota miercuri proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate pentru această investiţie. (Continuare în pagina 9)

EDITORIAL

PAG. 7

Primarul Gyula Salacz - “o personalitate providenţială”  PAG. 8

Marginalii la un buget cu scandal

Astăzi se dezbate în Consiliul Local bugetul municipiului Arad. Spun că se dezbate şi nu neapărat că se şi votează, deşi există premizele ca în ciuda unor controverse bugetul să treacă fără probleme şi să alimenteze capitolele de investiţii de anul acesta. Am înţeles că una dintre obiecţiile consilierilor municipali din opoziţie o reprezintă faptul că aparatul de specialitate al Primăriei nu stă şi la dispoziţia domniilor lor. Ar fi nefiresc şi regretabil să se întâmple aşa (şi nu am niciun motiv să nu cred că exact aşa se şi întâmplă, de vreme ce funcţionarii îl percep ca angajator şi lider pe primar, şi nu pe consilierul local). Însă această precizare mă determină să constat că la fel de nefiresc este faptul că partidele politice funcţionează ca nişte structuri ne-profesionalizate, pe bază de voluntariat, fără departamente tehnice de bună calitate, pricepute, incapabile de un ajutor de specialitate şi de gene-

A doua concluzie ar fi perpetuarea politicii de denunţare a unor iniţiative, în locul promovării în masă a unor proiecte alternative; cu alte cuvinte, mai multă disponibilitate pentru campania negativă decât pentru cea pozitivă.

Andrei Ando andreiando@gmail.com Ziarul ARADUL

rarea unor iniţiative importante susţinute cu argumente puternice, de la cele mediatice la cele legate de oportunitate şi fiabilitate. Asta este prima concluzie legată de disputele pe marginea bugetului.

În ultimele zile am avut discuţii lungi cu liderii opoziţiei şi cei ai administraţiei locale. Am înţeles că primii reproşează lipsa de comunicare şi de colaborare din Consiliul Local, determinată de o majoritate confortabilă a puterii; în acelaşi timp, administraţia susţine că investiţiile de anul acesta sunt programate şi nu mai necesită recomandări, prezentări suplimentare. Fiecare parte este inflexibilă – opoziţia în a denunţa autoritarismul şi mâna largă a puterii, puterea în a denunţa piedicile şi atacurile opoziţiei. (Continuare pagina 3)


CETATE

Pagina 2

Viaţa pe corso!

Nu împlinise încă bine 14 ani, când a fost răpită de acasă de iubitul ei! Cazul se întâmpla la Pecica, în prima duminică a anului 1931, iar protagonişti au fost Rozika Brezdan şi dragostea vieţii sale, Mester Pal. Tânărul, în vârstă de 26 de ani, făcea de mai multă vreme curte fetei şi chiar o ceruse de nevastă, dar părinţii copilei, invocând în primul rând vârsta ei fragedă, au refuzat orice discuţie pe acest subiect. Duminică seara, Rozika se pregătea să meargă la cursurile de dans cu mama sa. În timp ce mama se îmbrăca întruna dintre camere, iubitul fetei s-a strecurat în casă şi a ”răpit-o”, cu consimţământul tinerei. Cei doi au plecat valvârtej cu căruţa, lăsând în urma lor familia perplexă! Presa vremii nota faptul că în perioada respectivă lunar se produceau trei-patru răpiri de fete la Pecica – o modalitate categorică de a aduce la cunoştinţa părinţilor scorţoşi decizia unor tineri de a-şi petrece viaţa împreună! În unele cazuri subterfugiul reuşea şi părinţii îşi dădeau consimţământul; în altele, cum a fost situaţia cuplului PalRozika, scandalul se înteţea şi părinţii deveneau şi mai inflexibili! (ando)

Casetă redacţională

ARADUL

Director general CENTRUL MEDIA WEST:

Editor coord.:

Andrei Ando

Ana Maria Flore

Redactori:

Alexandra Popa Ioan Iercan Emil Chirilă

Dana Mirea - Cultură

Georgiana Ţentea - Eveniment (0733832361)

Giuliano Junc - Administraţie (0733442440)

Daniel Berar - Social (0733442448)

Ovidiu Gancea - Sport (0733833360)

- Publicişti comentatori

Grafică computerizată:

Claudia Ocneanu Publicitate:

Centrul Media West (0257-211420) Difuzare:

Tiberiu Dumitrescu

www.facebook.com/ziarularadul Adresa: Calea VICTORIEI nr. 33-35 3101580 ARAD / Tel.: 0257-211.420 E-mail: ziarularadul@yahoo.com

Miercuri, 12 februarie 2014

Se dă pe brazdă? Klaus Iohannis este un nume pomenit de unii în postură de salvatore della patria. O postură pe care niciun român n-a reuşit-o de la Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazu încoace. Pentru că şi modernizarea României a început practic cu Carol I, românii care erau în preajma lui fiind în plan Ioan Iercan ziarularadul@yahoo.com secund. Ziarul ARADUL

Klaus Iohannis este un neamţ care nu şi-a transferat destinul în Germania nici înainte de '89, nici după. A rămas în România şi se pare că a fost foarte inspirat. În Germania ar fi fost ausländer pentru germani, iar aici, în România, are toate şansele să urce mai sus decât a visat vreodată. Pentru că să fii primar al unui oraş ca Sibiul şi apoi să ajungi ministru şi vicepremier reprezintă un pas mare în viaţa unui om, chiar şi în România, unde găsim în funcţii importante tot felul de nulităţi. Problema cea mare a lui Iohannis este: face politică românească sau politică nemţească? Pentru că politica românească este aproape tot timpul una a compromisului total, iar cea nemţească merge pe seriozitate, rigoare şi responsabilitate. Până în prezent, Klaus Iohannis s-a descurcat destul de bine. Toate apariţiile lui au fost ponderate şi exacte.

Aşa cum te aştepţi de la un neamţ. Unii spun că Iohannis nu trebuia să se amestece în partidele româneşti, ci să rămână în Forumul German. Şi, cum prezidenţiabilii în România sunt adeseori jenanţi, o persoană carismatică precum Iohannis ar fi putut candida la preşedinţie cu mari şanse. Atuurile sale ar fi fost originea, mandatele de primar, slăbiciunea contracandidaţilor dar, mai ales, speranţa românilor că Iohannis ar fi fost un excelent ambasador al României în Germania şi nu numai. Pentru că Germania, ştie toată lumea, este ţara care hotărăşte multe destine în Europa. Aşadar, un pre şedinte german ar fi scos România de pe traiectoria păguboasă pe care se găseşte în prezent. Iată însă că primarul Klaus Iohannis caută un

Tobă (IGPR): Brăţările electronice nu sunt o măsură obligatorie Brăţările electronice pentru cei arestaţi la domiciliu nu reprezintă o măsură obligatorie, persoanele aflate în prezent în această situaţie fiind verificate periodic de poliţişti, pentru a se vedea dacă respectă obligaţiile impuse în instanţă, a declarat, marţi, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a explicat, la prezentarea bilanţului instituţiei pe 2013, că prevederea legată de brăţările electronice era cuprinsă în Codul penal încă din 2006, însă nu a fost niciodată dispusă de instanţă, pentru că nu există un cadru legal care să reglementeze modul de folosire şi condiţiile de utilizare a acestora. În acelaşi context, Tobă a precizat că la nivelul Uniunii Europene "s-a constatat o practică neunitară în ce priveşte folosirea brăţărilor electronice, şi anume în 16 state se folosesc, iar în 11 nu, pentru că în cinci dintre ele nu este precizat în legislaţie, iar în şase state este în lege, însă, în urma derulării unor proiecte pilot, s-a constatat că efortul bugetar este prea ridicat". Şeful IGPR a mai spus că într-un stat UE (Italia - n.r.), în perioada 2003-2010, s-au cheltuit 80 de milioane de euro pentru brăţările electronice, în condiţiile în care au fost monitorizate doar 14 persoane. "În prezent, facem o analiză comună cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, suntem deschişi şi cred că, până la urmă, o să putem beneficia de acest sistem", a adăugat Petre Tobă.

partid mai mare, se înscrie în PNL şi devine primvicepreşedinte al acestui partid. Are astfel şansa de a ajunge ministru de Interne şi vicepremier. Cu condiţia să renunţe la Primăria Sibiului. Desigur, una este să fii primarul unui oraş de categoria a doua şi alta este să fii ministru şi vicepremier într-un guvern, chiar dacă guvernul scârţâie din toate încheieturile. Se cheamă că ocupi o funcţie importantă şi că în viitor poţi ocupa una şi mai importantă. Numai că aspiraţiile lui Klaus Iohannis le ştiu şi Crin Antonescu şi V. Ponta şi mulţi alţii care aspiră la funcţia la care se gândeşte şi Klaus Iohannis: cea de preşedinte al României. Tocmai de aceea, primarului de Sibiu nu-i va fi uşor să circule liniştit şi senin prin meandrele politicii româneşti. O politică plină de surprize şi de evenimente greu de controlat. Şi-i va fi greu pentru că, cel puţin deocamdată, Klaus Iohannis nu are o echipă care să-l susţină. Ponta are camarila lui, Crin încă mai are o echipă care îl susţine, candidatul PDL are un partid în spate, dar Klaus

Iohannis nu are pe nimeni. În politica românească ai nevoie de-o echipă puternică pentru a te putea menţine în luptă. Acea echipă are rolul de a face propaganda necesară pentru ca oamenii să fie convinşi că aleg pe cine trebuie. Iohannis se are doar pe el însuşi şi, deocamdată, nimic mai mult. Tocmai de aceea, prestaţia lui în funcţia de ministru şi de vicepremier poate fi un atuu hotărâtor. Pentru că, oricât ar fi neamţ, este nevoie de demonstraţie, chiar şi în România, unde electoratul poate fi păcălit de poltiicieni.

Ar mai fi posibil ca alături de Klaus Iohannis, evalundu-i şansele în competiţia politică, să meargă şi alţi politicieni români, care însă vor încerca să transforme neamţul în român şi să-i inculce în minte apucături şi gesturi miticeşti, mai aproape de gusturile electoratului român. Problema e dacă Iohannis va rămâne neamţ sau se va metamorfoza într-un băştinaş carpato-danubiano-pontic. Aşa că e de urmărit dacă Iohannis se dă pe brazda politică românească sau preferă, cu orice risc, să rămână ce este şi mai mult decât atât.


BULEVARD

Miercuri, 12 februarie 2014

Pagina 3

Anchetă internă la primăria din Şeitin după ce pompierii locali ar fi mers la un incendiu fără apă Conducerea Primăriei arădene Şeitin a început o anchetă internă după ce pompierii voluntari din localitate ar fi intervenit la un incendiu fără a avea apă în autospecială, astfel că până la sosirea altor echipaje din localităţi învecinate casa cuprinsă de flăcări a ars aproape în întregime. Incendiul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la o casă din comuna arădeană Şeitin, proprietarul solicitând sprijin la 112 după ce a vărsat pe jos combustibil folosit la aprinderea focului în sobă, iar flăcările s-au extins. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, la faţa locului a fost trimisă imediat echipa de pompieri voluntari din Şeitin, condusă de un angajat al Primăriei, în paralel fiind trimisă şi o autospecială de la Arad, conform procedurilor, dar care urma să ajungă mult mai târziu din cauza distanţei de aproape 50 de kilometri. "În timp ce echipajul de la Arad se deplasa spre locul incendiului, proprietarul casei a revenit cu un apel la 112, solicitând să ne grăbim pentru că echipa de pompieri voluntari din localitate a ajuns la faţa locului fără apă în autospecială şi nu poate interveni", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleşca.

Potrivit sursei citate, imediat au fost trimise alte două autospeciale de stingere din localităţile Semlac şi Nădlac, iar toate cele trei aflate pe drum au ajuns la faţa locului aproximativ în acelaşi timp, dar la 40 de minute de la

alimentată cu apă, pentru a putea fi pregătită de intervenţie în orice moment. "În acest caz, Primăria Şeitin trebuie să cerceteze ce s-a întâmplat. Autospecialele trebuie să aibă rezervoarele pline cu apă tot

primul apel, când flăcările cuprinseră aproape întreaga casă. Intervenţia pentru stingere a durat două ore, aproape întreaga casă fiind distrusă de flăcări şi devenind nelocuibilă. Referitor la acest incident, George Pleşca a declarat că pompierii locali aveau obligaţia să aibă în permanenţă o autospecială

timpul. Chiar şi după intervenţie, autospeciala trebuie alimentată la primul hidrant sau prima sursă de apă de pe traseu", a declarat Pleşca, care a precizat că ISU nu poate sancţiona echipa locală, pe care din punct de vedere legal doar o coordonează. De asemenea primarul comunei Şeitin, Mircea Totorean,

a declarat că a fost începută o anchetă internă în acest caz. "Din ce mi s-a spus până acum, autospeciala nu a intervenit fără apă, doar că era alimentată undeva la jumătate din capacitatea de 2.500 de litri. Problema a fost că în momentul apelului echipa nu a avut timp să alimenteze suficient, pentru că nu era presiune la hidrant, preferând să plece la intervenţie cât mai repede", a declarat primarul. Edilul a spus că în acest caz nu au putut fi respectate procedurile privind rezerva permanentă de apă în maşina de intervenţie pentru că Primăria nu are un garaj special al pompierilor, iar apa din rezervor ar putea îngheţa pe timpul nopţii, afectând pompele şi celelalte instalaţii. "Garajul pompierilor a fost distrus de un incendiu în urmă cu doi ani, iar de atunci nu am avut bani să amenajăm altul. Noaptea sunt temperaturi negative şi nu se putea păstra apă în autospecială", a afirmat primarul. Edilul a precizat că la nivel local există 23 de pompieri activi, din care 21 sunt voluntari, iar doi sunt angajaţi ai Primăriei, aceştia din urmă riscând să fie sancţionaţi administrativ dacă se constată, în urma anchetei interne, că se fac vinovaţi de nerespectarea procedurilor.

Amenzi de 80 de mii de lei au aplicat poliţiştii Primăvara din februarie a scos arădenii la plimbare locali cerşetorilor găsiţi pe stradă Fenomen „fără leac” în Arad. Amenzi de peste 80 de mii de lei au primit cerşetorii din municipiu în 2013. Asta nu i-a împiedicat însă să revină pe stradă, acolo unde veniturile lor sporesc de

la o zi la alta, din mila trecătorilor. Astfel, fenomenul cerşetoriei rămâne în atenţia Poliţiei Locale din Arad şi în 2014. Cerşetorii îşi fac veacul, aşa cum ne-am obişnuit, mai ales în faţa bisericilor sau în apropierea pieţelor. Numai anul trecut poliţiştii locali au aplicat sute de amenzi celor care apelau la mila publică.

„Ne confruntăm într-adevăr cu un fenomen, acela al cerşetoriei. De fiecare dată am luat sancţiunile prevăzute de lege şi i-am amendat pe cei care au apelat la mila publică. Peste 80 de mii de

lei a fost suma amenzilor numai în 2013”, spune Eugenia Crainic, purtător de cuvânt la Poliţia Locală Arad. Cu toate acestea conducerea Poliţiei Locale spune că acest fenomen nu va dispărea atât timp cât oamenii le vor oferi bani celor care cerşesc. De acest fapt ne-am convins şi noi după ce am stat de vorbă cu câteva per-

soane din apropierea Pieţei Mihai Viteazu. „De ficare dată când vin la piaţă dau câte un leu unui cerşetor. Le dau din milă şi mă bazez pe vorba aia că se vor ruga pentru sănătatea noastră”, a spus un arădean. Şi o doamnă a fost în ton cu acesta: „Sigur că dau bani cerşetorilor. De ce să nu dau? Şi eu sunt oameni şi au nevoie să trăiască”. Puţini ştiu însă că dau bani unor persoane care după aceea îşi cheltuiesc banii pe băutură sau jocuri de noroc. „Notoriu este cazul cerşetorului în cărucior rlant ce-şi face veacul în intersecţia de lângă Consiliul Judeţean. Îl ştie toată lumea şi nu puţini sunt aceia care-i dau bani. Poliţiştii locali l-am prins într-o zi într-un local unde juca la păcănele”, a afirmat Eugenia Crainic, purtător de cuvânt la Poliţia Locală Arad. Cu toate că Poliţia Locală a aplicat numeroase amenzi, aceşti bani nu intră aproape niciodată în visteria publică, la fel ca în cazul prostituţiei.

Vreme de primăvară la Arad. În plină iarnă ieri s-au înregistrat până la 18 grade celsius în vestul ţării. În aceste condiţii nu puţini au fost aceia care au ieşit la plimbare prin parcuri. De vremea frumoasă au profitat şi proprietarii de localuri, care se grăbesc să scoată deja un profit de pe urma teraselor. „Este normal să profităm de orice ocazie. Cum vremea de afară ne permite, normal că am scos mesele şi scaunele pe terase în aşteptarea clienţilor. Eu sper ca iarna să nu mai vină şi vremea să ţină cu noi acei care avem terase”, a spus proprietarul unei terase de pe bulevardul central din municipiu. Vremea călduroasă de ieri a făcut ca parcurile din municipiu să prindă din nou viaţă. Cei mai în vârstă nu îşi mai aduc aminte de când nu au mai întâlnit o astfel de vreme în prima jumătate a lunii februarie. „Credeţi-mă că de foarte multă vreme nu am mai întâlnit aşa temperaturi. Se pare că nu peste mult timp vom avea doar două anotimpuri în România”, a spus un bunic aflat în parc cu nepoţelul său. Altfel, nu puţini au fost aceia care şi-au scos în spaţiile de joacă din parcuri copiii sau nepoţii. Chiar dacă ar fi vrut să se mai bucure de zăpadă, copiii spun că profită şi de vremea călduroasă pentru a se juca în parc. Cum meteorologii anunţă şi în continuare temperaturi ridicate ne aşteptăm ca parcurile să prindă viaţă şi în continuare. Cel mai bun exemplu a fost ieri parcul Pădurice, acolo unde la orele prânzului nu mai era nici un loc liber pe băncuţe.

EDITORIAL

Marginalii la un buget cu scandal Urmare din pag. 1 Bugetul, în aceste condiţii, nu va întruni un consens, dar nici nu se va bloca. Iar asta înseamnă că, de zilele viitoare, motoarele instituţiilor subordonate Consiliului Local se vor tura şi va începe serios activitatea pe anul acesta, pe fundalul unor dispute neelegante şi neprincipiale, eşuate în grave atacuri la persoană. Analizând obiecţiile opoziţiei, am reţinut faptul că principala sa prioritate o reprezintă scăderea costurilor în Arad, în principal a gigacaloriei, şi acordarea de bonificaţii pentru cei care achită în primul trimestru impozitele locale aferente întregului an. Sunt măsuri de natură socială (cu menţiunea că cea de a doua, referitoare la impozite, nu ţine de buget şi nici nu va fi luată în discuţie astăzi). Este vorba de măsuri sociale, pentru care ar fi dispusă să ia din banii pentru întreţinerea spaţiilor verzi, pentru evenimente şi în general din orice înseamnă cheltuială publică, până şi de la pistele pentru biciclişti, dacă e nevoie. De partea cealaltă, administraţia locală nu a ripostat cu contraargumente, ci a prezentat nevoia continuării proiectelor mai vechi şi a unor lucrări de mare amploare, cum ar fi, de pildă, parcările subterane, pistele pentru biciclişti, investiţiile în ştrandul Neptun. Politica adoptată de liderii administraţiei, mai precis de primar, a constat în nealimentarea polemicii prin replici spumoase, ci în etalarea necesarului şi a unui plan de dezvoltare pe anul în curs, cu multiple obiective. Nu a fost, totuşi, o opţiune care să îl scutească de atacuri fără menajament şi de acuzaţii aspre. Din acest ping-pong de idei şi abordări, cetăţeanul Aradului va selecta ce îi convine; cei nemulţumiţi vor fi în continuare critici şi se vor declara lezaţi, ceilalţi îşi vor vedea de treabă. Totuşi, disputele legate de bugetul Aradului nu ar fi bine să se stingă fără consecinţe – dincolo de inutilitatea unui discurs persiflant, măcar concluziile referitoare la nevoia de profesionalizare a structurilor politice, de sporire a disponibilităţii de a face şi de mai bună reprezentare publică a acestei disponibilităţi ar trebui să o deprindă cei din opoziţie, în timp ce puterea, la adăpostul unei majorităţi lejere, ar putea fi mai puţin încrâncenată şi mai deschisă faţă de dialogul fără patimă şi fără ironii. Dacă pentru altceva nu, măcar pentru sănătatea relaţiilor interumane în administraţia locală!


AGORA

Pagina 4

Miercuri, 12 februarie 2014

Arhitectul Gheorghe Seculici: „Nu poţi să fii într-un fel în meserie şi altfel în viaţa de zi cu zi” (II) Andrei Ando andreiando@gmail.com Ziarul ARADUL

A.A.: Din câte ştiu chiar şi dumneavoastră aţi fost un mare biciclist, din câte ştiu aveaţi obiceiul de a merge la serviciu doar cu bicicleta. G.S.: Este adevărat, până a fi director m-am dus în permanenţă la serviciu cu bicicleta. Am practicat mult acest sport. Este

Este regretabil că Aradului, care într-o anumită perioadă avea cel mai mare număr de biciclişti din ţară, i s-a diminuat această calitate pentru că nu au fost create condiţiile necesare pentru dezvoltarea şi proliferarea acestui sport într-un final.

ne problema altfel: mi-am cumpărat un teren, nu contează ce e în dreapta şi ce e în stânga, îmi construiesc un obiectiv care trebuie să arate neapărat aşa şi apoi încep să mă lupt cu administraţia ca să îi conving că eu am dreptate. Atât timp cât nu există un regulament sau o lege stipulată, sau legea nu e aplicată până la capăt, din păcate regretabil că Aradului, care într-o anumită vom mai vedea multe devieri de la ceea ce perioadă avea cel mai mare număr de bici- ar trebui să însemne arhitectura. M-aţi înclişti din ţară, i s-a diminuat această calita- trebat mai devreme dacă erau sau nu mulţi

ta, am văzut că noi suntem înscrişi cu 80 de arhitecţi. Printre aceştia îi avem şi pe cei din administraţie, profesori la facultate sau care prestează alte tipuri de activităţi, nu neapărat cele de proiectare. Dacă îi redu-

“ ”

Atât timp cât nu există un regulament sau o lege stipulată, sau legea nu e aplicată până la capăt, din păcate vom mai vedea multe devieri de la ceea ce ar trebui să însemne arhitectura.

cem pe aceştia din număr, inclusiv pe cei care lucrează în urbanism, găsim faptul că nu suntem mai mulţi de 20 la nivelul Aradului. Vorbesc despre arhitecţi cu experienţă la care să fii convins că nu dau greş atunci când apelezi la ei. Comparativ, în Italia la Verona sunt înregistraţi nu mai puţin de 500 de arhitecţi. Atunci sigur că nu trebuie să ne întrebăm de ce acolo lucrările arată cum arată, de ce lucrările sunt rezolvate cu multă fineţe şi sunt urmărite de arhitecţi până la capăt. te pentru că nu au fost create condiţiile necesare pentru dezvoltarea şi proliferarea acestui sport într-un final. Îmi amintesc un singur lucru pe care îl spunea unul din marii arhitecţi ai României, un profesor la Institutul Ion Mincu: arhitectura este gradul de civilizaţie şi cultură al unei naţiuni într-o anumită perioadă. Asta chiar se vede pentru că vedem, de exemplu, perioada de până la naţionalizarea din 1947. Noi la nivelul administraţiei locale nu am reuşit să votăm şi să reluăm regulamentul de urbanism pe care îl avea Aradul până în 1947. Regulamentul vechi există în primărie, şi se găsesc acolo detalii cu lux de amănunte. Existând acest regulament, dacă erai în situaţia de a cumpăra teren şi a-ţi construi o casă, sau chiar dacă doreai să refaci o casă, ştiai de la bun început în baza acelui regulament ce ai voie şi ce nu ai voie să faci. Acum se pu-

arhitecţi în perioada comunistă. CompaA.A.: Ce a fost mai întâi după 1990 rativ aş vrea să spun de o regiune din Italia, zona Verona, cu o populaţie similară ca nu- în ceea ce vă priveşte? Omul de afaceri măr celei din judeţul Arad. Uitându-mă la sa omul politic? G.S.: Imediat după 1990 a fost omul politic. Pot să spun că după ’90 am început să am foarte multe lucrări interesante, care m-au pasionat foarte mult dar foarte repeEste adevărat, până a de am şi fost desemnat să conduc destinele fi director m-am dus în firmei, respectiv Institutul de Proiectări permanenţă la serviciu cu Arad. Din această postură am fost implicat bicicleta. Am practicat în foarte multe proiecte pentru că era acea perioadă dintre 1990 şi 1992, până la consmult acest sport. tituirea primului Consiliu Local. Au existat atunci nişte comitete improvizate de decizie la nivelul administraţiei şi judeţului nostru şi pentru că Institutul de Proiecevidenţele care sunt acum la Ordinul Ar- tări deţinea într-un fel monopolul acestor hitecţilor, care legitimează toţi arhitecţii decizii legate de toate instituţiile din judeprivind dreptul de semnătură, de a proiec- ţul nostru, rămăseseră foarte mulţi anga-

“ ”

jaţi. După 1990 aveam 300 de angajaţi dintre care 70 erau arhitecţi. Eram foarte mulţi. Într-un birou unde acum lucrează patru persoane pe vremea aceea lucram 10-12. Am participat la aceste întâlniri unde veneau şi primarul, viceprimarul, prefectul, subprefectul, oamenii de decizie din administraţia de atunci. La un moment dat,unul dintre parlamentarii din acea perioadă care era şi angajat la Proiectări, celebrul şi regretatul Nelu Aristide Dragomir, mi-a făcut această propunere a intra într-un fel în politică. Am avut multe rezerve şi de aceea am candidat în 1992 ca independent pe listele Partidului Democrat şi astfel am făcut parte din primul Consiliu Local al Aradului din perioada 1992-1996, pe listele FSN. Atunci am luat contact cu deciziile primului consiliu, cu modul în care s-au administrat toate deciziile legate de investiţii. Erau perioade de transformare administra-

Pot să spun că după ’90 am început să am foarte multe lucrări interesante, care m-au pasionat foarte mult dar foarte repede am şi fost desemnat să conduc destinele firmei, respectiv Institutul de Proiectări Arad. Din această postură am fost implicat în foarte multe proiecte pentru că era acea perioadă dintre 1990 şi 1992, până la constituirea primului Consiliu Local.

tivă a instituţiilor, a tot ceea ce înseamnă administraţie locală. Sigur că este o diferenţă de la cer la pământ între ceea ce însemna atunci Consiliul Local şi ceea ce este acum.


AGORA

Miercuri, 12 februarie 2014 A.A.: Înainte de a trece mai departe, aş vrea să facem o paranteză şi să vă întreb din experienţa dumneavoastră administrativă: ce contează mai mult, viziunea primarului sau a consiliului local în aceeaşi problemă urbanistică? G.S.: Aici, eu am o părere personală. Eu am spus de multe ori şi o repet, primarul trebuie să fie un om foarte deschis propunerilor care i se fac din partea consilierilor, specialiştilor. Primarul nu trebuie să fie neapărat un specialist în toate domeniile. Este sigur recomandat să fie un om cu experienţă într-un domeniu al investiţiilor economice însă dincolo de orice trebuie să fie un om deschis, un om cu iniţiativă care să aibă deschidere vis-a-vis de propunerile care se fac. Consilierii locali la fel nu trebuie să fie oameni de specialitate neapărat, ci oameni cu experienţă care să dezbată şi să pună întrebări. Ceea ce e foarte important şi pentru unii şi pentru alţii este faptul că ar trebui să se înconjoare de oameni de specialitate, pentru fiecare domeniu în parte. De aceea în susţinerea proiectelor, şi din informaţiile mele aşa funcţionează lucrurile în Primăria Arad, când se prezintă o anumită iniţiativă ea este dezbătută de specialişti. Consilierii trebuie să pună între-

Eu am spus de multe ori şi o repet, primarul trebuie să fie un om foarte deschis propunerilor care i se fac din partea consilierilor, specialiştilor. Primarul nu trebuie să fie neapărat un specialist în toate domeniile.

bări, să ştie să pună întrebări pentru că în fond reprezintă şi administrează un buget al municipalităţii. În condiţiile în care sunt prezentate toate avantajele unui proiect, din toate punctele de vedere, investiţia trebuie susţinută şi promovată. Categoric meritul este al celor care ştiu să atragă aceste investiţii şi să le promoveze mai departe. Dar nu trebuie să fie din punctul meu de vedere specialişti. Trebui să te înconjori de foarte mulţi specialişti atunci când trebuie să iei decizii de acest gen.

Pagina 5

A.A.: Revenind la începuturile vieţii dumneavoastră politice - atunci când se discută cel puţin astăzi despre desemnarea unui candidat la preşedinţia unui partid şi susţinerea respectivei per-

Cu atât mai mult cu cât neexistând un departament de specialitate la nivelul administraţiei publice în cadrul Primăriei eram şi preşedintele comisiei de urbanism şi încercam să facem într-un fel faţă presiunilor care se puneau pe noi pentru toate tipurile de investiţii care ştiam că nu fac bine oraşului.

mania. Ei ne-au liniştit şi ne-au spus că este doar un moment pentru că acest fenomen l-au avut şi nemţii la un moment dat, după război. Pentru că, de fapt care era scopul acestor garaje pe care şi le dorea toată lusoane la preşedinţia unui partid, pentru mea la vremea respectivă? Dorinţa de a că trăim în România ne gândim auto- încerca să mai depozitezi ceva atâta timp mat la sforării, la angajamente de culise, la ce se întâmplă în spatele cortinei. Atunci vă întreb domnule Seculici, în aceeaşi logică, cât a fost de dificil să Asta a fost doar o ajungeţi preşedintele PD şi cât a fost de greu să vă impuneţi atunci ca preşedincuriozitate pe care am te al PD? aflat-o în relaţia cu G.S.: Sigur că atunci au fost lucrurile administraţiile, dar diferite şi din acest punct de vedere cred că vreau să vă spun că acest lucru are acum o cu totul abordare faţă de acea perioadă. Ca să fiu sincer, activitatea de atunci atunci aveam o activitate mult mai impliera cu totul alta decât cată în cadrul instituţiei pe care o conduc ce se întâmplă acum şi a Consiliului Local. Cu atât mai mult cu cât neexistând un departament de specialitate la nivelul administraţiei publice în cadrul Primăriei eram şi preşedintele comisiei de urbanism şi încercam să facem într- cât în locuinţa pe care o ai nu mai aveai loc un fel faţă presiunilor care se puneau pe să depozitezi şi pe de altă parte să-ţi protenoi pentru toate tipurile de investiţii care jezi o maşină pentru că era perioada de ştiam că nu fac bine oraşului. Amintiţi-vă imediat de după Revoluţie când fiecare cu că am prins perioada cea mai tristă dintr-un greu a reuşit să-şi cumpere, achiziţioneze o punct de vedere în care toată lumea dorea maşină. Te trezeai cu ea ba spartă, ba furasă-şi construiască un garaj, oriunde s-ar fi tă, ba degradată şi încercai s-o protejezi putut: pe reţelele termice, pe reţelele de într-un garaj. Era de înţeles fenomenul şi gaz, prin grădini, pe oriunde între blocuri exact acesta este lucrul pe care ni l-au spus şi sigur că era o presiune infernală care partenerii nemţi: fenomenul acesta va când era stopată, când era reluată. Până la trece peste câţiva ani şi o să renunţe fiecare un moment dat în care am avut o discuţie la garaje, chiar o să-l deranjeze pentru că cu nişte consilieri de la o primărie din Ger- nu va mai avea unde parca şi va fi obligat

“ ”

să-l demoleze sau să renunţe la el pentru că lucrurile se vor aşeza, se vor linişti, şi nu va mai avea nimeni nevoie de garaj. Şi iată că lucrurile încep să se întâmple exact cum spuneau aceşti consilieri din Germania. A.A.: Bine, nu şi le-au demolat oamenii, le-a demolat Primăria! G.S.: Da, datorită presiunii celorlalţi care nu mai aveau unde parca. Asta a fost doar o curiozitate pe care am aflat-o în relaţia cu administraţiile, dar vreau să vă spun că activitatea de atunci era cu totul alta decât ce se întâmplă acum. Pe de altă parte să nu uităm, gândiţi-vă doar că în 1992, când s-a înfiinţat Consiliul Local, nu vă va veni să credeţi – Primăria Arad avea 60 de angajaţi şi nu aveau instituţii în subordinea Primăriei a căror activitate să o administreze. Este practic, dacă te gândeşti aproape imposibil să conduci o Primărie cu 60 de oameni. De asta au şi fost deciziile acelea la vremea respectivă. O altă anomalie: toţi banii se colectau, se trimiteau la Bucureşti, de acolo veneau la Consiliul Judeţean şi de acolo pe criterii absolut subiec-

Este practic, dacă te gândeşti aproape imposibil să conduci o Primărie cu 60 de oameni. De asta au şi fost deciziile acelea la vremea respectivă. O altă anomalie: toţi banii se colectau, se trimiteau la Bucureşti, de acolo veneau la Consiliul Judeţean şi de acolo pe criterii absolut subiective, discreţionare, se dădeau sau nu bani la Primărie.

tive, discreţionare, se dădeau sau nu bani la Primărie. Au fost foarte multe lucruri care nu au fost corecte şi, sigur, nu puteau rămâne aşa. Din punctul acesta de vedere această autonomie pe care o are administraţia locală în acest moment este una benefică, este una constructivă şi cred că rezultatele se văd. (Va urma)


C M Y K

Pagina 6

CORSO

Miercuri, 12 februarie 2014

Părerile arădenilor sunt împărţite în legătură cu noile sancţiuni prevăzute de noul Cod Penal Se aduc lămuriri şi în ce priveşte momentul prelevării probelor biologice. Acestea urmează a fi făcute cu consimţămîntul şoferului, „în cel mai scurt timp“, de o persoană avizată, medic sau asistent medical. Conducătorii auto care refuză recoltarea de probe pentru stabilirea alcoolemiei vor avea parte de pedepse mai mici, potrivit noului cod, în sensul că s-a redus de la 2 la 7 ani, cât era înainte, la 1 la 5 ani, cât prevede legea, acum. Dacă până la intrarea în vigoare a noilor prevederi persoanele care puneau în circulaţie un autovehicul neînmatriculat riscau închisoarea de la 1 la 3 ani, iar acum, pe lângă pedeapsa precizată, vinovatul poate fi sancţionat şi cu amendă penală. Şoferii care produc accidente cu victime pot fi acuzaţi de vătămare, doar dacă victima a stat peste 90 de zile în spital şi nu 10 zile, ca până acum.

Noul cod penal vine cu pedepse mai mici pentru cei care săvârşesc infracţiuni. Acum pentru aceleaşi infracţiuni pentru care se făcea închisoare, se poate plăti o simplă amendă penală. Noul cod penal a născut foarte multe comentarii şi păreri pro şi contra. Prostituţia de exemplu este privită cu mai multă îngăduinţă. Modificări în codul penal au apărut şi la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Şoferii au şi ei motive de bucurie, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal, care vine cu pedepse mai mici pentru infracţiunile rutiere. Noile prevederi pot înlocui, în unele cazuri, pedeapsa cu închisoarea cu amendă. Astfel, şoferii care au o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge vor putea fi pedepsiţi cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu o amendă penală, în timp ce, în vechiul cod, sancţiunea era doar detenţia de la 1 la 5 ani.

Părerile arădenilor sunt împărţite în fracţiuni pedepsite cu închisoare în trecut face închisoare. Până la urmă tot din banii soare infractorii. Să se stea în închisoare ceea ce privesc pedepsele prevăzute în acum se plăteşte doar o amendă penală”. noştri stau acolo. Cea mai bună pedeapsă doar pentru infracţiuni foarte grave nu 2. Nu-i o treaă bună cu noul Cod pe- pentru cei acre fură este să li se confişte pentru orice găinărie”. noul cod penal: 4. „Din punctul meu de vedere nu e averea”. 3. „Nu sunt de acord ca pentru toate 1. „Nu sunt de acord cu pedepse mici infrcţiunile să se facă îchisoare. Măsura cu pentru infractori. Nu sunt de acord nici cu eliberări înainte de termen din închisoare.

nal. Problema cea mai mare e că statul nu le asigură celor închiş un loc de muncă când ies din puşcărie. De aceea comit alte infracţiuni când ies. De aceea se întâmplă Azi le dai liber iar mâine din nou comit in- atâtea spargeri şi furturi. Cred că e o măsu- amenda penală este una corectă. Că, până fracţiuni. Nu e bine nici că pentru unele in- ră bună că nu pentru toate infracţiunile se la urmă, tot din banii noştri stau în închi-

bine dacă infractorii stau în libertate. Să stea în închisoare dacă au săvârşit infracţiuni. Cu cât stau mai mult în libertate cu atât se gândesc să comită mai multe infracţiuni”.

Au deszăpezit cu 6 milioane de euro Incendiu în centrul Aradului! o autostradă care nu există, la Pecica! Procurorii DNA s-au sesizat după ce Compania de Drumuri şi Autostrăzi a încheiat contracte de deszăpezire pentru autostrada Dumbrava - Pecica, deşi aceasta nu este construită. Primul contract, de trei milioane de euro, ar fi fost semnat în decembrie cu firmele Inteco Holding şi Romprest Service. Ulterior, pen-

tru acelaşi tronson s-au alocat alte şase milioane de euro, după semnarea unui acord de întreţinere pe timp de iarnă, potrivit wowbiz.ro. Recent, oficialii Companiei au anunţat că, pentru acelaşi tronson de şosea, în conturile firmelor respective vor intra încă 6 milioane de euro după semnarea unui acord de întreţinere pe

timp de iarnă, în perioada 2013-2015, conform sursazilei.ro. Scandalul banilor platiti "in vant" de CNADNR vine la doar câteva săptămâni după ce Evenimentul zilei dezvăluia câţi bani se plătesc de la Companie pentru deszăpezire: 100 de milioane de euro pentru întreţinerea autostrăzilor şi soşelelor naţionale.

 O adevărată tragedie ar fi putut avea loc ieri dacă o vecină nu ar fost vigilentă, şi ar fi sunat la 112. O locuinţă de pe strada George Coşbuc din Arad a luat foc. Fumul a fost observat de către o vecină, care a alertat imediat pompierii. Cauza probabilă a fost un scurt circuit electric la hota din bucutărie, intervenţia fiind de scurtă durată. aragazul”, a precizat cpt. nu a fost rănit. Proprietarul Georgiana Ţentea George Pleşca, purtătorul locuinţei s-a ales cu o sperieziarularadul@yahoo.com de cuvânt al Inspectoratului tură când a văzut apartamenZiarul ARADUL pentru Situaţii de Urgenţă tul făcut scrum, încât a avut Pompierii arădeni au din Arad. Din fericire, nimeni nevoie de îngrijiri medicale. intervenit ieri pentru stingerea unui incendiu la o locuinţă în centru oraşului. Fumul a fost observat de către o vecină, care a alertat imediat pompierii. Incendiul se manifesta în bucătăria imobilului cu degajări de fum, dar fără flacără. A intervenit “Detaşamentul de pompieri Arad cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi cu cinci subofiţeri. Incendiul se manifesta în bucătăria imobilului cu degajări de fum, dar fără flacără. Cauza probabilă a fost un scurt circuit electric la hota din bucutărie, intervenţia fiind de scurtă durată. S-au consemnat ca şi pagube hota, un dulap şi


C M Y K

FORUM

Miercuri, 12 februarie 2014

Pagina 7

Cu o zi înainte de vot, executivul primăriei Arad şi consilierii USL îşi fac „încălzirea” Giuliano Junc ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Bugetul Aradului este supus miercuri votului consiliului local, dar puterea şi opoziţia din consiliu au început duelul. Consilierii USL consideră că bugetul este unul dezechilibrat şi vin cu amendamente. Primăria consideră că bugetul este unul orientat către investiţii, exact lucrul de care are nevoie municipiul în această perioadă.

logie pregătiţi de una dintre universităţile arădene” a declarat consilierul USL Arad, Florin Galiş. Un alt amendament al consilierilor USL este creşterea subvenţiei la gigacalorie astfel încât populaţia să plătească doar 237 lei. „Obiectivul nostru este scăderea

mai multe capitole pe care consilierii opoziţiei le consideră supradimensionate. Florin Galiş consideră că nu este normal ca în buget capitolul sănătate să beneficieze de 2,7 milioane de lei iar capitolul cultură, recreere şi religie de 84 de milioane de lei. De aseme-

cheluielilor de întreţinere pentru arădeni. Arădenii suportă unul dintre cele mai mari costuri din ţară. Asociaţiile de locatari au adunat restanţe uriaşe, oamenii plătesc greu” şi-a justificat amendamentul, consilierul USL Marin Lupaş. Banii ar urma să fie luaţi din

nea consilierii USL consideră că investiţii precum mansardarea primăriei nu sunt prioritate în momentul de faţă cu atât mai mult că scot din bugetul primăriei sume cum ar fi cea de 6 milioane de lei pentru investiţia menţionată.

Consilierii USL Arad au dezvăluit ieri câteva dintre amendamentele pe care le vor propune miercuri la proiectul de buget al municipiului. Unul dintre acestea prevede alocarea sumelor necesare pentru a întocmi un studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea unui centru de monitorizare şi prevenţie a cancerului. „Toate studiile statistice arată că Aradul este pe un nedorit loc 1 în ceea ce priveşte cazurile de cancer. Un asemenea centru nu este o unitate spitalicească ci una în care să se desfăşoare acţiuni de prevenţie. Acestea ţin de un mod de viaţă corect şi sănătos iar activitatea centrului ar putea să fie susţinută de studenţii sau absolvenţii specialişti pe zona de onco-

Consilierii USL cer ca aceste

Primarul municipiului Arad spune însă că toate oraşele mari au excedent bugetar iar acest lucru nu este un fapt criticabil, ba dimpotrivă. „Faptul că avem excedent bugetar arată că suntem buni gospodari, că facem economie, toate acestea în interesul arădenilor. Conform legii excedentul bugetar nu poate fi folosit decât pentru investiţii şi aţi văzut câte investiţii avem pentru cetăţeni: mansardarea primăriei, reabilitarea sălii de concerte a Palatului Cultural, reabilitarea unităţii militare Gai, parcul copiilor şi altele. De asemenea, rezerva bugetară va fi folosită pentru cofinanţarea la proiectul de reabilitare a blocurilor dar şi pentru acoperirea sumelor necesare pentru demararea proiectului de reparare a faţadelor clădirilor” a declarat primarul Gheorghe Falcă. De asemenea edilul şef al Aradului a mai ţinut să precizeze că mansardarea primăriei este un proiect ce se va desfăşura pe etape iar anul acesta nu vor fi alocaţi decât 1 milion de lei pentru acest ind de 125 de milioane de lei. „Când ai un asemenea exce- obiectiv. dent nu poţi trage decât o conBugetul municipiului Arad va cluzie: aceea că ceri banii arădenilor dar nu eşti în stare să-i chel- fi supus votului consiliului local tui. Nu există nicio explicaţie satis- în şedinţa de miercuri 12 februafăcătoare pentru această situaţie” rie care va avea loc în Sala Ferdia declarat Gheorghe Ghilinţă, la nand din Palatul Administrativ din Arad, cu începere de la ora 14. rândul său consilier USL Arad. amendamente să fie luate în considerare nu ca în anii trecuţi. Atunci, spun aceştia, amendamentele au fost respinse în bloc şi s-a votat un buget dezechilibrat. Ca urmare în fiecare an municipiul Arad are un excedent bugetar foarte mare, cel de anul trecut fi-

Percheziţii la oameni de afaceri din Înfrăţirea Arad – Praga prinde contur Primaria municipiului Arad bănuiţi de evaziune fiscală Arad a primit marţi dimiPoliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Arad şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat astăzi 8 percheziţii, la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale, specializate în evaziune fiscală. În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente contabile, unităţi de stocare de date informatice şi înscrisuri. Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, sub coordonarea D.I.I.C.O.T.– Biroul Teritorial Arad, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Timişoara, au efectuat ieri 8 percheziţii, la locuinţele şi sediile unor societăţi comerciale, aparţinând unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate mai multe documente contabile, unităţi de stocare de date informatice şi înscrisuri şi au fost puse în executare 5 mandate de aducere. În fapt, în toamna anului trecut, doi bărbaţi şi o femeie din Arad ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior ar fi aderat alte trei persoane. Din cercetări a reieşit că cei şase arădeni ar fi înfiinţat direct

neaţă delegaţia oficială a districtului 5 Praga, în cadrul parteneriatului de colaborare iniţiat în anul 2013 între municipiul Arad şi acest sector al capitalei Republicii Cehe. Delegaţia care se află în Arad pentru o vizită de lucru de două zile este formată din consilieri municipali Jiri Vitha preşedinte al Comisiei pentru colaborarea internaţională şi Karel Novotni, preşedinte al Comisiei pentru învăţământ a dis trictului 5 Praga, însoţiţi de preşedintele Asociaţiei Românilor din Cehia, Nicolae Dedulea.

sau prin persoane interpuse, societăţi comerciale ce ar fi furnizat scriptic servicii de consultanţă către societăţi funcţionale, realizatoare de venituri. După ce societăţile respective acumulau datorii fiscale, acestea ar fi fost in-

troduse în insolvenţă şi ulterior radiate de membrii grupării, locul lor fiind luat de alte firme care acţionau după acelaşi mecanism. Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Discuţiile din cadrul întâlnirii cu conducerea Primăriei Arad au vizat domeniile de interes comun şi oportunităţile de colaborare dintre cele două municipalităţi în vederea accesării fondurilor europene destinate proiectelor transnaţio-

nale. Edilii din Arad şi Praga au apreciat că primele proiecte vor fi iniţiate chiar în acest an în cadrul acţiunii “Europa pentru cetăţeni”, lansată de comunitatea europeană în cadrul noului ciclu de finanţare 2014-2020. Districtul 5 Praga are aproximativ 150.000 de locuitori, este reprezentat de 45 de consilieri locali, se învecinează cu districtul 1 care este de altfel centrul istoric al oraşului şi este zona unde este produsă una dintre cele mai cunoscute mărci de bere din Cehia. De asemenea districtul este înfrăţit cu alte sectoare similare din Berlin, Budapesta, Bratislava sau Atena.


SPECIAL

Pagina 8

Miercuri, 12 februarie 2014

Primarul Gyula Salacz - “o personalitate providenţială” mai modernă gospodărie a apelor, alimentare și colectarea celor reziduale, Turnul de Apă și Sistemul Shone de colectarea apelor menajere, premieră europeană. A ordonat spațiile verzi, parcurile. A ferit orașul de inundații, digul de protecție îl datorăm administrației Salacz. A știut, așadar, să imprime o disciplină exemplară în urbanismul arădean, imaginea străzilor, alinierea clădirilor, în cele mai mici amănunte, toate împreună ne dau imaginea unui oraș european. Primarul Salacz a avut charismă, a convins, a impulsionat, a intuit, a construit, a iubit Aradul și arădenii l-au iubit în aceiași măsură. Acesta a fost GYULA SALACZ, personalitate de prim rang, ce ne-a lăsat la tot pasul mărturia geniului său. Închei citându-l pe reputatul istoric arădean, Puskel Peter, care a sintetizat în câteva cuvinte cuAstfel, pe locul I se situează, în vi- tuma ce a funcționat pe toată duziunea sa, Gyula Salacz (1832- rata mandatului -INTERESELE URBEI ÎNAINTE DE TOATE -. 1915).

ținând familiei Goldberger. Trebuie să menționez că „Feri” Neuman, cum îl știau utiștii, începând cu 1935, a ținut fabrica la nivelul –la zi – tehnologic și sortimentar, cu toate fabricile similare din lume. A produs, de la tesăturile simple, populare, până la cele sofisticate, de lux, catifea, prosoape de frotir și lenjerie cu modele Jakard. A fost atât de prevăzător, încât după naționalizare, fabrica a avut coloranții asigurați pentru încă 10 ani, cantități cumpărate înainte de declanșarea războiului. A reușit să convingă oamenii să participe la prosperitatea fabricii. Bunăoară războaiele de țesut se moșteneau în familie, „fata de la mamă”, iar meseria se învăța, firesc, în familie. Era o cointeresare de tip japonez, ceva ce se practica în imperiul german a lui Krupp. Fetelor ce se măritau, le asigura cadoul de nuntă, seturi de lenjerie. Știa să facă reclamă fabricii sale, delegații ce-i reprezentau interesele în țară și pretutindeni, erau controlați să se cazeze la cele mai luxoa-

maternă este nepoata memorandistului Aurel Suciu. A studiat Istoria României, istoria universală și bizantologie la Facultatea de Filozofie și Litere din București, urmând și cursurile Școlii Superioare de Arhivistică și Pașeografie de pe lângă Arhivele Statului. În anul 1941 și-a luat doctoratul în filozofie și litere, cu teza „Moise Nicoară și rolul său în lupta pentru emanciparea național-religioasă a românilor din Banat și Crișana”, devenind în 1969 doctor docent. Între anii 1937 și 1942 a fost bibliotecar la Biblioteca Catedrei de Istorie Universală a Facultății de Filozofie și Litere, între anii 1943-1049 asistent la catedra de Istorie Universală a Universității din București și până în 1975, cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolaie Iorga”. După 1989 a fost profesor asociat la facultatea de Istorie a Universității din București. Ca „visiting profesor” Cornelia Bodea a desfă-

“A fost cel mai longeviv primar al Aradului, ales și reales vreme de 26 ani, fără o concurență semnificativă. A condus orașul din 1875 până în 1901. Apoi a reprezentat Aradul în Parlamentul de la Budapesta. În 1906 se pensionează. A fost cel mai important primar, o personalitate providențială, ce a preluat destinele orașului Arad într-un moment când era necesară ordonarea eforturilor de modernizare și dezvoltare ulterioară. În toate proiectele începute, unele terminate în timpul îndelungatei sale administrații, altele în curs de realizare în anii care au urmat, întotdeauna, a avut în față imaginea orașului modern, european. Iată pentru ce consider că grandioasa sa moștenire, monumentalul Bulevard, de la Gară până în Piața Avram Iancu, se completează perfect cu moștenirea spirituală, -MÂNDRIA DE A FI ARĂDEAN-. S-a pus în slujba arădenilor, și tot ce a gândit și a realizat în domeniul urbanismului, a satisfăcut dorințele majorițății ce au coincis cu cele personale. Interesant este că în 1900, în penultimul an al mandatului său, în Arad a fost construită prima clădire în „STIL 1900” iar toate care au urmat, s-au încadrat perfect, s-au armonizat, cu cele edificate încă din primul an al administrației Salacz. Să nu uităm Palatul Administrativ, Primăria, inaugurată în 1877, un jalon pentru alinierea viitoarelor palate în cea mai importantă piață din Arad. Realizările sale au fost posibile și datorită faptului că a condus orașul înconjurat de o echipă de elită, arhitecți renumiți, medici, finanțiști care au convins populația să-și achite obligațiile, oameni de ordine, meseriași de mâna întâi. Spre exemplu, la sugestia (presiunea) medicilor, de frica epidemiilor, a construit cea

se hoteluri, să circule numai cu taxiul, să etaleze luxul ca salariat la ITA. Nu avea o viziune politică, din acest p.d.v. era un naiv, altfel, cum să se explice faptul că rușii erau în plină ofensivă în răsărit, iar el finanța construcția celui mai modern stadion din România. A lăsat moştenire fabrica, stadionul și echipa de fotbal, marca fabricii ITA ce o avem și astăzi. Păcat că din fabrica lui s-a ales praful, nici o urmă, rămânând stadionul și numele. Iată pentru ce, cu minime argumente din cauza spațiului, îl consider pe „Feri„ Neuman, a doua personalitate arădeană a tuturor timpurilor. A fost un manager de geniu, carismatic, ce a avut parte de un sfârșit nemeritat. Unde era astăzi fabrica ITA sub conducerea lui Feri ori a altui baron ce l-ar fi urmat, închid ochii și visez, iar voi să vă imaginați o uzină model, dotată cu tehnologia la zi, cunoscută pretutindeni în lume”. Locul III este ocupat de academician Cornelia C. Bodea (1916 – 2010) Cornelia Bodea s-a născut în anul 1916, în satul Dud din județul Arad. Fiică de preot, pe linie

șurat o bogată activitate didactică în SUA, susținând cursuri și seminarii în universități americane din Ohio State University, Boston College. În anul 1990 Cornelia Bodea a fost aleasă membru corespondent al Academiei Române și în 1992 membru titular. Ca specialist în istoria modernă a României și istorie universală, în cercetările sale s-a aplecat asupra unor mari momente din istoria noastră națională, activității unor personalități ale culturii noastre, personalităților străine care au avut legături cu trecutul românesc, relațiilor româno-americane, româno-franceze și româno-engleze, precum și rolul femeii în istoria națională. Rezultatele acestor laborioase cercetări s-au concretizat în foarte numeroase lucrări de referință apărute în țară și străinătate. În semn de recunoaștere a valorii operei sale științifice, Cornelia Bodea a fost aleasă ca membru al mai multor societăți științifice din țară și de peste hotare, precum: membru de onoare al Institutului de Istorie „N. Iorga”, membru de onoare al „Society for Romanian Studies” SUA, membru fondator

Militant activ în lupta pentru readucerea în actualitate a valorilor arădene, fie că ţin de patrimoniul construit, fie de personalităţi marcante pentru comunitatea locală şi nu numai, Bujor Buda, preşedinte de onaore al Pro Urbe Arad, a realizat şi el un top în cadrul campaniei ziarului nostrum.

Pe locul II în topul lui Bujor Buda se află baronul Francisc Neuman – Feri (1910-1997) . “Neumanii, s-au stabilit în Arad în jurul anilor 1850, venind din Austria. Oameni întreprinzători, în 1851 își înscriu prima fabrică, devenită în scurt timp o uzină complexă pentru prelucrat produsele agricole „INDAGRARA”, cea mai mare din Imperiu. În 1884, cu ocazia vizitei Împăratului Franz Iosif la Arad, membrilor familiei Neuman li se acordă rangul de baroni, ca urmare a contribuției la prosperitatea urbei. În 1909 baronul Carol Neuman înființează fabrica ITA (Întreprinderea Textilă Arad) iar în 1910 vede lumina zilei Francisc Neuman. Acesta își urmează ani de școală la Arad și din 1930, împreună cu fratele Eduard Neuman conduce fabrica devenită cunoscută în Europa. La 25 ani baronul Francisc Neuman preia conducerea fabricii asumându-și întreaga responsabilitate, era în 1935. Avea un talent înnăscut în a conduce afacerile, oamenii, iar în 1945 ITA a devenit cea mai importantă din Sud-Estul Europei, concurenta fabricii textile budapestane apar-

al Asociației „Fulbridht Alumni Association Romania” și multe altele. A fost Cetățean de Onoare al orașului Boston, iar la împlinirea vârstei de 90 de ani a fost distincă de Președintele României cu Ordinul Național Pentru Merit, în grad de Mare Cruce. A fost Cetățean de Onoare al Municipiului Arad. Este dificil a epuiza o operă publicată în peste 250 de titluri, în limbile română, engleză, germană, italiană și franceză, întinsă pe durata unei vieți îndelungate și consacrate exclusiv istoriei, slujite cu un rar devotament și cu un spirit civic remarcabil, în care am putut descifra însemnele tradiției unor iluștri înaintași la școala cărora s-a format ca om și savant. Numărul impresionant de volume, studii și articole științifice este relevant el însușii pentru efortul omului de știință Cornelia Bodea. Ca o bună credincioasă al Bisericii Ortodoxe, cu frică de Dumnezeu și dragoste pentru cel aflat în suferință, a suportat întreaga cheltuială a strămutării, transportării și restaurării bisericii de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din parohia Groșeni (protopopiatul Ineu) în parcul din din curtea Spitalului Clinic județaean de urgență Arad, târnosită pe noul amplasament în 14 octombrie 2002, devenind ctitorul readucerii la viață a unui monument lăsat în paragină. A făcut o valoroasă donație de carte Bibliotecii “Cornelia Bodea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Bogata activitate a Corneliei Bodea a fost curmată, în 28 aprilie 2010, la frumoasa vârstă de 94 ani, trecând în cele veșnice. Slujba prohodului a fost săvârșită în bisericuța de lemn pe care a ctitorit-o, fiind înmormântată în Cimitirul Pomenirea din Arad. S-a stins o mare personalitate a istoriografiei românești și europene, care, pentru cei care au cunoscut-o a fost un model de viață, dar și de erudiție și acribie științi-

fică. Iî vom rămâne profund recunoscători pentru întreaga activitate, pentru valoroasele lucrări de istoriografie pe care ni le-a pus la îndemână. P.S. Cele scrise despre Cornelia Bodea au fost extrase din biografia existentă la Primăria Municipiului Arad și din evocare personalității ei, apărută în revista ARCA.


Miercuri, 12 februarie 2014

FALEZA

Pagina 9

Mierea de albine se vinde bine în această perioadă în pieţe raturi schimbătoare şi numeroase infecţii respiratorii şi spun că au văzuri foarte bune. „Este adevărat că se vinde bine mierea acum în această perioadă. Asta şi pentru că multe persoane, din cauza vremii schimbătoare, sunt răcite. Altele, preventiv, cumpără spre a consuma miere preventiv să nu nu fie atinse de boală. Se cunoaşte că, pe lângă multele calităţi, mierea este bună şi pentru creşterea imunităţii”, spune Dan Ghirvu, unul dintre Producătorii de miere de albi- cei mai apreciaţi apicultori din june profită în acest sezon cu tempe- deţul Arad. Mai multă miere de albine în pieţe! Mierea de albine, fie că vorbim de cea de tei, floarea soarelui sau tei, a devenit un aliment de bază pentru cei care ţin la sănătate. După plantele de la care albinele au adunat nectarul, mierea este monofloră şi polifloră. Mierea monofloră provine integral ori în cea mai mare parte de la o singura specie de plante şi aşa putem vorbi despre mierea de salcâm, de tei, rapiţă, floarea soarelui.

1: „Eu consum des miere de albine. O consum în special la ceai. Consumul de miere de albine nu ajută în special la creşterea imunităţii dar şi la alte afecţiuni precum la cele respiratorii”.

Cum mierea de albine este recomandată şi în cazul unor afecţiuni, astfel că spe vânzare există o diversitate a acestui aliment. „La mine aici în Piaţa Mihai Viteazu am de toate. De la miere de tei până la ca polifloră toată aceasta are trecere şi este cerută de clienţi”, mai spune apicultorul Dan Ghirvu. Datorită calităţilor sale nutritive şi terapeutice mierea nu trebuie să lipsească din dieta zilnică, indiferent că vorbim de copii sau adulţi. Mierea de albine se vinde în pieţele arădene cu 20 de lei kilogramul. 2: „Mai ales acum când sunt răcit consum mai multă miere de albine. Face bine la răceală mai ales cea de salcăm. Dar nu numai miere de salcâm consum ci şi polifloră. Altfel te simţi după ce consumi miere de albine”.

3: „Tot timpul consum miere de albine nu numai iarna. Cel mai mult îmi place mierea de tei şi cea po lifloră. Ne ajută foarte mult la sistemul imunitar, la răceli şi la multe altele”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat Încă un pas către o diplomă omagială Facultăţii de Teologie o nouă ieşire pe centura Aradului Ortodoxă de la UAV Arad Universitatea Aurel Vlaicu din Arad a primit o diplomă omagială şi o înaltă distincţie, prin facultatea de teologie ortodoxă, de la Preafericitul părinte Patriarh Daniel. Este un gest de recunoaştere a meritelor în păstrarea credinţei strămoşeşti şi promovarea culturii creştine. Diploma omagială venită din partea patriarhului Daniel, intitulată "Părintele Dumitru Stăniloaie 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice" este una extrem de importantă pentru universitatea arădeană de stat. „Mă bucură foarte mult acordarea medaliei şi diplomei omagiale Facultăţii de

Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Aurel Vlaicu, este o conferire oficială pentru că vine din partea Preafericitului Patriarh Daniel, este o recunoaştere a meritelor deosebite pe care Facultatea de Teologie le are în conclavul facultăţilor de teologie din România pentru că medalia şi diploma au fost acordate de Preafericitul Daniel pentru merite deosebite în promovarea credinţei strămoşeşti şi a culturii creştine”, a precizat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ - preşedinte Consiliul Academic UAV Arad. ,,Aceasta diplomă vine ca o încununare a succesu- pe care o are la nivel naţional lui şi a meritelor pe care fa- şi internaţional. Această dicultatea le are şi a aprecierii plomă vine înainte de evaluarea facultăţilor de teologie ortodoxă demonstrând că facultatea noastră este una dintre cele mai bune din partea de vest a României, de aceea şi părintele patriarh Daniel a apreciat aceste merite ale facultăţii”, a completat prof. univ. dr. Ramona Lile - rector UAV Arad. Facultatea de teologia ortodoxă este una dintre cele mai vechi specializări ale universităţii de stat din Arad. “În primul rând această recunoaşere si preţuire este aplicată la cel mai înalt nivel bisericesc adica de însuşi Întâistatatorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul

Cea de-a 10-a ieşire pe centura Aradului prinde tot mai mult contur. Este vorba de o ieşire care face legătura între cartierul Grădişte şi şoseaua de centură a Aradului. Consilierii arădeni vor vota miercuri proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate pentru această investiţie. Primăria municipiului Arad le va prezentat consilierilor documentele care prezintă datele concrete ale unui obiectiv de investiţie anunţat în urmă cu ceva timp: o nouă ieşire pe centura Aradului de pe strada Cometei din cartierul Grădişte. „Odată cu finalizarea acestei investiţii vom avea 10 ieşiri pe centura Aradului, ceea ce este conform cu studiul de trafic care stabileşte priorităţile pentru descongestionarea oraşului. În cazul acesta tot traficul greu din acea zonă a cartierului Grădişte nu va mai fi întâlnit pe strada Ion Budai Deleanu ci va deviată pe această ieşire spre centură” a declarat primarul Gheorghe Falcă. Părinte Patriarh Daniel. În al doilea rând pentru că Preafericirea Sa este un om xtrem de exigent iar faptul că produce o asemenea apreciere la adresa facultăţii noastre ne produce o bucurie şi o mare speranţă. Această apreciere vine şi într-un context în care învăţământul teologic universitar si nu numai din Patriarhia Româna este supus unei analize profunde, riguroase”, a declarat Ioan Tulcan - decan Facultatea de Teologie Ortodoxa - UAV Arad. Facultatea de Teologie Ortodoxă Arad din cadrul Universităţii Aurel Vlaicu se bucură de renume în lumea academică şi cea a învătământului teologic din întreaga ţară.

Investiţia va costa primăria Arad circa 7,5 milioane de lei care vor fi achitaţi în doi ani. Lungimea totală a drumului este de aproximativ 2,5 kilometri şi el se va finaliza cu un sens giratoriu la ieşirea pe centură. Studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic vor fi supuse votului consilierilor locali în şedinţa de consiliu de miercuri. (G.J.)


ARENA

Pagina 10 ŞTIRI DIN SPORT Alex Boştină la Satu Mare Fostul jucător al celor de la ACS Poli, Alexandru Boştină, va juca la Olimpia Satu Mare. Atacantul de 23 de ani, care a susţinut în această iarnă probe la fosta sa echipă din Timişoara, fiind însă respins ală turi de Zaluschi de la UTA, a ajuns în lotul pregătit de Tiberiu Csik pentru un an.

Reşiţa egală cu Orhei

Ultimul joc din retur pentru ProVolei play-off, adică echipa care se va clasa pe locul 5. „Noi suntem siguri de locul 6, în schimb pentru lourile 2, 3, 4 şi ProVolei Arad mai are de jucat chiar 5 va fi luptă aprigă iar Caranun meci din campionatul regulat al sebeşul, care este pe locul 5, va Diviziei A2 – vest de volei mascu- încerca să poată particpa la turneul de promovare în Divizia A1”, a delin. clarat antrenorul Radu Sabău. Întâlnirea nu are pentru arădeni Ultimul joc din retur pentru o importanţă deosebită, decât pentru palmares, ProVolei având asi- ProVolei va avea loc sâmbătă cu gurat locul şase. Ei aşteaptă se în- Vartex Râmnicu Vâlcea. Întâlnirea cheie această fază a competiţiei se va disputa, la Sala Polivalentă pentru a afla cu cine vor juca în din Arad, începând cu ora 9.30. Ovidiu Gancea

ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

Competiţii din cadrul ONSŞ Arad

După jocul cu ucrainienii de la Lvov, Metalul Reşiţa mai jucat un amical cu formaţia Milsami Orhei, din campionatul Republicii Moldova. Rezultatul a fost egal, 1 – 1, iar pentru reşiţeni reuşit să marcheze Breşneni.

CS Caraş-Severin demolată la Suceava CS Caraş Severin şi-a compromis şansele de a evolua în turneul play-off în prima ligă de handbal masculin, după ce a pierdut jocul susţinut în deplasare cu ultima clasată, Bucovina Suceava. Jucătorii antrenaţi de Aihan Omer au fost învinşi cu 19 - 24, după ce conduceau la pauză cu 11 – 10. După acest rezultat, gruparea bănăţeană se află pe locul 10 în clasamentul Ligii Naţionale, cu 13 puncte. Etapa viitoare, CS Caraş-Severin va întâlni sâmbătă, la Sala Polivalentă din Reşiţa formaţia de pe locul 11, CSM Bucureşti.

Înfrângeri în serie CH Poli Timişoara nu a reuşit să câştige nici pe terenul penultimei clasate şi are mici şanse că prindă play-off-ul Ligii Naţionale de handbal masculin. Echipa antrenată de Cosntantin Ştefan a fost învinsă, în deplasare, de CSM Bucureşti cu 32 – 28, după ce era condusă la pauză cu 11 goluri. După acest rezultat, CH Poli ocupă locul 8 în clasametul Ligii Naţionale, cu 25 puncte, la egalitate cu Steaua, care se află pe 9. Timişo renii au slabe şanse să obţină puncte în următorul meci, de pe teren propriu, deoarece vor juca cu echpa campioană HCM Constanţa.

Miercuri, 12 februarie 2014

În următoarea perioadă, vor avea loc mai multe competiţii din cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar în judeţul Arad. Calendarul acestora cuprinde: Astăzi are loc Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar la fotbal băieţi, ciclul primar, faza pe municipiu. Marţi, 18.02.2014, ora 10.30, la Sala Polivalentă

”Victoria” din Arad va avea loc Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar la fotbal fete, gimnaziu - faza judeţeană. În perioada 18.02-6.03, va avea loc faza judeţeană la volei fete şi băieţi, liceu Olimpiada Naţionale a Sportului Şcolar. În perioada 19-25.02, va avea loc faza judeţeană la handbal gimnaziu şi liceu, fete şi băieţi - Olimpi-

ada Naţională a Sportului Şcolar. Şah Club Vados şi Inspectoratul Şcolar al judeţului Arad în continuarea parteneriatului lor de sprijinire a şahului şcolar invită elevii din toate şcolile din judeţul Arad să participe la o nouă competiţie de şah dedicată exclusiv copiilor ce va avea loc sâmbătă, 15.02 şi duminică, 16.02.2014.

ONSŞ fotbal clase primare, faza judeţeană Arad Iată programul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar de handbal, faza judeţeană Arad, băieţi, urban şi rural, la clasele primare. Fete GRUPA A - 12.02, ora 9 Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal” Arad Prof. Bădescu Elena ŞI Prof. Arsa Emil Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal” Arad Şcoala Gimnazială „Caius Iacob” Arad Şcoala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad

Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad GRUPA B - 12.02, ora 9 Şcoala Gimnazială „A. Iancu” Arad - Prof. Radu George şi Prof. Stoica Flavius Şcoala Gimnazială „A. Iancu” Arad Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad Colegiul „Csiky Gergely” Arad Şcoala Gimnazială „A. Cotruş” Arad Se califică la faza judeţeană primele două echipe clasate din cele două grupe.

ONSŞ handbal liceu, faza judeţeană Arad Iată programul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar de handbal, faza judeţeană Arad, fete şi băieţi, urban şi rural, la liceu. Fete Grupa A – se joacă luni, 24.02.2014, ora 9.00, la Liceul cu Program Sportiv Arad (responsabili – prof. Mandache Emilia şi prof. Inoan Adriana). Colegiul Naţional ”Vasile Goldiş” Arad Liceul Tehnologic ”Ion Creangă” Curtici Colegiul Economic Arad Liceul Teoretic ”Jozef Gregor Tajovsky” Nădlac Liceul cu Program Sportiv Arad Se califică la faza judeţeană echipa clasată pe locul I. Grupa B – se joacă joi, 20.02.2014, ora 9.30, la Liceul ”Mihai Viteazul” Ineu (responsabili – prof. Manguci Ciprian şi prof. Gudiu Geta).

Vând apartament cu 4 camere, zona Confecţii, confort 1, etaj 1, decomandat, vedere pe două părţi, 2 băi, 2 balcoane, contorizat, uşă metalică, 117 cmp. Preţ 39000 euro, neg. Telefon: 072879805

Colegiul Particular ”Vasile Goldiş” Arad Se califică la faza judeţeană echipa clasată pe locul I. Grupa B – se joacă luni, 24.02.2014, ora 10.00, la Liceul Tehnologic Sântana (responsabili – prof. Honiges Josef şi prof. Gudiu Geta). Liceul Tehnologic Sântana Liceul Teoretic ”M.Veliciu” Chişineu Criş Liceul Teoretic Sebiş Liceul ”Ioan Buteanu” Gurahonţ Se califică la faza judeţeană echipa clasată pe locul I. Băieţi Echipa câştigătoare a etapei judeţene va Grupa A – se joacă miercuri, 24.02.2014, ora 10.00, la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” participa la faza de zonă ce va avea loc în judeArad (responsabili – prof. Mandache Emilia şi ţul Caraş Severin, în perioada 28-30.03.2014. prof. Moldovan Pompiliu). Finalele fazei judeţene vor avea loc în 25 Colegiul Economic Arad februarie 2014, în Sala Polivalentă ”Victoria” Liceul cu Program Sportiv Arad Arad. Liceul ”Sever Bocu” Lipova Liceul Tehnologic Sântana Liceul Teoretic ”M. Veliciu” Chişineu Criş Liceul ”Mihai Viteazu” Ineu Liceul Teoretic Sebiş Liceul Teoretic Pâncota Liceul ”Ioan Buteanu” Gurahonţ Se vor forma 2 grupe şi se va califica la faza judeţeană câştigătoarea finalei. Echipa câştigătoare a etapei judeţene va participa la faza de zonă ce va avea loc în judeţul Mehedinţi, în perioada 28-30.03.2014.

Vând casă mare, cu patru camere mobilate podite + o casa mai mică - două camere + 1 ha grădină. Preţ 13.000 euro neg. Tel.: 0747822974

Vând apartament, două camere, semidecomandat, et. 1, parchetul foarte frumos aranjat. Preţ la vedere. Tel.: 0747822974

Închiriez posturi de manichiură - pedichiură, coafură – frizerie, cosmetică, masaj, zona UTA. Informaţii la tel: 0741522119

Închiriez salon de înfrumuseţare, zona UTA, str. Cocorilor, suprafaţa 40 mp. Telefon: 0741522119


Miercuri, 12 februarie 2014

ARENA

Pagina 11

Mica Publicitate în ziarul ARADUL este GRATUITĂ pentru persoanele fizice!

Patru jocuri într-o Rezultate Liga Desavoia săptămână pentru Naţional Sebiş Campionatul Ligii Desavoia Arad la minifotbal amatori a continuat cu meciurile din cele trei ligi. Iată care au fost rezultatele: LIGA 1 Etapa 18 Gloria Bujac - Simco Bujac Team - Sistema 5 Colţuri - Royal Caffe Takata Sculărie - Takata Centuri Kripton Team - Ac Metalplast Napoli - Mavros Fire Boys - Hai Sântana Finanţe Arad – Hella Dedeman - Ac Luciano

Ovidiu Gancea

Beuran, Blănaru, Răducă. Au mai intrat: Toader, Şerban, Jude, Susan, Balint, Avădane, Galea, MîndruşNaţional Sebiş a câşti- că, Miron. gat cu 1 – 0 meciul amical susţinut cu formaţia de liga Jucătorii pregătiţi de secundă, FC Bacău. Golul Mihai Petcuţ vor mai evoechipei arădene a fost în- lua, în deplasare, cu ACS scris de Bozian, din penal- Poli, de la ora 15.30. Tot în ty. această săptămână, Naţional Sebiş va juca vineri cu Au jucat pentru Sebiş: CS Caransabeş, pe terenul Şoltez – Mînecan, Mora- Şega din Arad şi sâmbătă, riu, Albert, Neacşu, Bozi- pe teren propriu, cu Oliman, Chindriş, Dobricean, pia Satu Mare. ziarularadul@yahoo.com Ziarul ARADUL

4-8 3-2 4-1 6-1 2-4 2-5 1-1 0-2 2-0 2-5 1-10

ONSŞ handbal gimnaziu, faza judeţeană Liceul Teoretic ”Jozef Gregor Tajovsky” Nădlac Iată programul Olimpiadei Naţionale a Sportului ŞcoSe vor forma 2 grupe (3+4) şi se va califica la faza judelar de handbal, faza judeţeană Arad, fete şi băieţi, la gimţeană câştigătoarea finalei. naziu. Grupa B – se joacă miercuri, 19.02.2014, ora 9.00, la Fete Grupa A – se joacă vineri, 21.02.2014, ora 9.00, la Sala Şcoala Gimnazială ”Ioan Slavici” Şiria (responsabili – de sport a oraşului Chişineu Criş (responsabili – prof. prof. Oniţa Lucian şi prof. Dreghici Adrian). Liceul Teoretic Sebiş Miron Dumitru şi prof. Mocuţa Petru) Şcoala Gimnazială Tauţ Şcoala Gimnazială Ţipari Şcoala Gimnazială Seleuş Liceul Tehnologic ”Ion Creangă” Curtici Liceul Tehnologic Vinga Liceul Tehnologic Sântana Şcoala Gimnazială ”Caius Iacob” Arad Şcoala Gimnazială ”Iustin Marşieu” Socodor Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” Arad Liceul Teoretic ”Mihai Veliciu” Chişineu Criş Şcoala Gimnazială ”Ioan Slavici” Şiria Şcoala Gimnazială Şimand Se vor forma 2 grupe (3+4) şi se va califica la faza judeţeană câştigătoarea finalei. Echipa câştigătoare a etapei judeţene va participa la faza de zonă ce va avea loc în judeţul Hunedoara, în perioada 14-16.03.2014.

S.C. ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI S.A.

Angajează:

4-4 0-5 2-0 3-3 2-11 1-3 2-3 4-0 4-4

LIGA 2 Etapa 12 Supernatural - Fc Marţi San Lorenzo - Blue Stars Elmo - Simco II Old School Fotbal - Flacăra Violetă Fair Play - Dortmund Sporting Şoimoş - Porumbelul Tour Real Maghribian - Black Warriors LIGA 3 Etapa 2 Muresul Arad - Maris Sanleani - Vlar Team Mavros 2 - Italya Laleaua Neagra – RCA

 Sudori electrici (MIG-MAG)  Operator END Cerinţe: - studii medii tehnice - constitue avantaj certificare conform EN 473 pe metodele UT, RT(x); PT

 Supraveghetor de sudare: Cerinţe: - una din certificările de: Specialist Sudor European/International sau Inginer Sudor European/International (EWE / IWE) - cunoştinţe teoretice şi practice legate de procesul de sudare - bune abilităţi de comunicare, instruire şi de lucru în echipă.

CV-urile se trimit la numărul de fax 0257/258168 până la data de 28.02.2014 sau personal la sediul societăţii din Arad, str. Petru Rareş, nr. 1-3

Vând tărâţe şi făină. Informaţii telefon: 0744 190 192

Salonul de infrumusetare Art Studio cauta personal calificat pentru: coafura cosmetica, manichiura-pedichiura. Tel; 0742834966, 0745507903.

Vând autoturism RENAULT, diesel, 2003, ABS, servo, climă. Accept variante (schimb sau închiriere). Telefon: 0734975976

Băieţi Grupa A – se joacă miercuri, 19.02.2014, ora 9.30, la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” Arad (responsabili – prof. Moldovan Pompiliu şi Dreghici Laura). Liceul Tehnologic Sântana Şcoala Gimnazială Socodor Liceul Tehnologic Vinga Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” Arad Se califică la faza judeţeană echipa clasată pe locul I. Grupa B – se joacă vineri, 21.02.2014, ora 9.30, la Şcoala Gimnazială ”Ioan Slavici” Şiria (responsabili – prof. Oniţa Lucian şi prof. Gudiu Geta). Şcoala Gimnazială ”Ioan Slavici” Şiria Şcoala Gimnazială Târnova Liceul Teoretic Sebiş Şcoala Gimnazială Seleuş Se califică la faza judeţeană echipa clasată pe locul I. Echipa câştigătoare a etapei judeţene va participa la faza de zonă ce va avea loc în judeţul Hunedoara, în perioada 7-9.03.2014. Finalele fazei judeţene vor avea loc în 25.02.2014, în Sala Polivalentă ”Victoria” Arad.


C M Y K

FAPT DIVERS

Pagina 12

Miercuri, 12 februarie 2014

Matricea răului – Birkenau Auschwitz (X) găsirii și perfecționării unei metode nezgomotoase, nebătătoare la ochi, pentru suprimarea masivă a prizonierilor. Asta se întâmpla la câteva zile Astăzi, aceasta este unul dintre puținele locuri din lagăr unde după ce tot aici, în subsolul Blofotografierea ori filmarea sunt interzise, în semn de respect față de victime, iar vizitarea celulei de către turiști este interzisă. În ziua de 3 septembrie 1941, Adolf Eichmann, ideologul ”soluției finale”, vizita lagărul Auschwitz. Comandantul lagărului, Rudolf Hoss, lipsea, iar în absența sa adjunctul Karl Fritzsch și-a asumat să instrumenteze prima execuție în masă de la Auschwitz. Eichmann, care la vremea respectivă era comandantul Departamentului IV, B4, în Oficiul Central de Securitate al Reichului, și-a dat acordul pentru acest experiment. De altfel, Departamentul condus de Eichmann era însărcinat cu ”rezolvarea problemei evreiești” în Europa. Celula 27 din Blocul 11 este prevăzută cu o ușă masivă, din lemn, cu un vizor de sticlă. Spațiile dintre cărămizi au fost sigilate cu argilă. La prima execuție, prizonierii au fost conduși în celula cului 11, au fost desăvârșite privastă, un gardian a aruncat înăun- mele teste cu cristale Zyklon B, în tru cristalele de Zyklon B și a trân- luna august 1941, una dintre cetit rapid ușa. Prin vizorul de sticlă lulele-test fiind cea cu numărul 21. naziștii au urmărit efectul primei Aceste experimente au fost realigazări în masă și au contabilizat, zate cu mult înainte de enunțarea cu satisfacție, ceea ce socoteau că “soluției finale a problemei evreeste un mare succes în încercarea iești”, planificată la Conferința de Andrei Ando

andreiando@gmail.com Ziarul ARADUL

Calendar

12 FEBRUARIE Este a 43-a zi din calendar. Au mai rămas 322 de zile Calendar creştin ortodox:  Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei celei Mari;  Sf. Antonie, patriarhul Constantinopolului;  Sf. Mc. Hristea Calendar creştin romano-catolic:  Ss. Martiri din Abitinia

la Wannsee, în 20 ianuarie 1942. Zyklon-B era, la momentul respectiv, utilizat pe scară largă în lagărul de concentrare de la Auschwitz, dar și în multe alte tabere, ca un insecticid împotriva păduchilor

suri de precauție și prevenire a eventualelor epidemii în lagărele de concentrare aglomerate. Testele realizate în zilele precedente au stabilit cantitatea de Zyklon-B necesară pentru a acționa mortal în-

din haine, într-un efort de prevenire a epidemiilor de tifos. Germanii erau în gardă în privința acestor epidemii care decimaseră efectivele armatelor nemțești în primul război mondial, pe frontul de est, în special în Polonia. Naziștii au luat, de această dată, mă-

tr-o cameră plină de oameni. Într-o carte intitulată “Anatomia Lagărului Morții Auschwitz”, editată de către Israel Gutman și Michael Berenbaum, s-a afirmat că uciderea a 600 de prizonieri de răz boi sovietici și aproximativ 250 de prizonieri bolnavi a avut

TALON DE MICA PUBLICITATE

GRATUIT NUME: ________________________________________ PRENUME: ____________________________________ CI: SERIA:_______ NR.__________________________ ADRESA: _____________________________________ ANUNT: _______________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________ TELEFON: _____________________________________ DATA APARITIEI:______________________________ * Talonul completat poate fi lăsat în urna ziarului ARADUL, la poarta redacţiei West TV, Calea Victoriei, nr. 33-35, zilnic, până la ora 15.

lună 10 lei luni 30 lei

6 78 lei

12 156 lei

luni 60 lei

luni

ARADUL

120 lei

(Va urma)

AZI LA WEST TV

Completează talonul şi noi îţi publicăm anunţul

1 13 lei 3 39 lei

loc în Blocul 11 între 3-5 septembrie. Autorii citează, de asemenea, un raport al mișcării de rezistență a prizonierilor de la Auschwitz, potrivit căruia cei 600 de prizonieri sovietici și peste 200 de prizonieri polonezi bolnavi au fost gazați în Blocul 11 în noaptea de 5 spre 6 septembrie. August Kowalczyk, prizonier politic polonez, îşi amintea astfel primul episod al folosirii gazului Zyklon B pentru suprimarea vieţii deţinuţilor: “Atenţia noastră a fost atrasă de faptul că soldaţi SS, în special unul, Gerhard Palitzsch, alergau ca nebunii în jurul nostru cu măşti de gaze. Ferestrele buncărului au fost acoperite cu nisip, în pivniţă au fost conduşi prizonieri de război sovietici. S-a dovedit a doua zi că gazul nu a funcţionat corect şi că mulţi dintre prizonieri erau încă în viaţă. Aşadar au crescut doza, au adăugat mai multe cristale, şi au terminat treaba.” Simptomatică pentru felul cum gândeau naziştii este atitudinea lui Rudolf Höss, comandantul lagărului, care scria mai târziu că experimentul cu Zyklon B had a avut un efect relaxant asupra sa: “Am fost întotdeauna terifiat de execuţiile prin împuşcare. Acum mă liniştea faptul că, de aici înainte, vom evita baia de sânge”.

07:00 – MATINAL WEST CAFÉ(LIVE) 10:00 – AUDIENTA GENERALA ( REL ) 11:00 – FATA IN FATA ( REL) 12:00 – ROMANIA LA ZI (REL) 13:30 - FILM ARTISTIC – STRAINUL PERFECT (R) 15.00 - FATA IN FATA ( REL) 16.00 - FLOARE DE CÂNTEC ŞI JOC (REL) 16:55 - OAMENI DE CULTURA 17.00 – AUDIENTA GENERALA 17:50 - OGLINDA REGIONALA 18:00 - MONITOR (LIVE) 18:55 - ISTORIA PICTURII 19:00 - FLOARE DE CÂNTEC ŞI JOC 19:50 – OGLINDĂ REGIONALĂ 20:00 – ROMANIA LA ZI 21:25 –ROMANI CELEBRI 21:30 – MONITORUL DE SEARA 22:00 –STEM 22:55 – LOCURI SI SITUATII 23:00 – ROMÂNIA LA ZI ( REL ) 00:30 –AUDIENTA GENERALA ( REL ) 01.30 – MONITOR ( RELUARE 18.00 ) 02:30 –STEM (REL) 03:30 – MATINAL WEST CAFFE ( R) 06.30 – MONITORUL DE SEARĂ (REL)

Informaţii suplimentare: ziarularadul@yahoo.com Telefon: 0257-211.420

ABONEAZĂ-TE ACUM!

Livrat direct la tine acasă pentru doar

80

Abonamente se pot face: LA REDACTIE: luni- joi, între orele 10.00-18.00 (Calea Victoriei, nr. 33-35) LA TELEFON: 0257-211.420. PRIN E-MAIL: ziarularadul@yahoo.com BLEHUIU MEDIA: Bd-ul Revoluţiei, nr. 81 (biroul de Mica Publicitate)

de bani/ zi!

143 aradul 12 febr mc 2014  
143 aradul 12 febr mc 2014  
Advertisement