Page 1

PROFILMAGASIN MAJ 2015

4

Forår, fest og farver 8 Tænk på miljøet 22 Grøn gas i bilerne


Fremtidens energiforsyning - KØB LOKALT OG SKAB LOKALE ARBEJDSPLADSER I disse centraliseringstider vil mange nok opfatte dette som noget af en påstand, fordi ”stort er godt” jo er tidens trend – i hvert fald på ”borgen”, hvor man hele tiden snakker om liberalisering og konsolidering af branchen osv. Derfor vil jeg her prøve at begrunde min påstand, så godt som muligt med nogle eksempler. Når vi producerer varme og el på Måbjergværket og på Skaveanlægget er det på affald, halm og flis fortrinsvist fra lokalområdet. Alternativet hertil kunne jo være kul, olie eller naturgas, og flis fra resten af verden. Gennem køb og anvendelse af lokale ressourcer understøtter vi således de erhverv – landbrug og skovbrug – som leverer råvarerne, og de erhverv som beskæftiger sig med leverancerne. Med Maabjerg BioEnergy producerer vi biogas baseret på slamaffald, gylle og restprodukter fra fødevareindustrien i lokalområdet, her gælder tilsvarende, at vi understøtter de erhverv, som producerer og leverer råvaren.

Udgiver: Vestforsyning A/S Nupark 51, 7500 Holstebro tlf. 9612 7300 vestforsyning@vestforsyning.dk

Med Bioethanolfabrikken tager vi skridtet endnu længere, idet vi her køber endnu mere halm til produktion af transportbrændstof, biogas og lignin, hvor sidstnævnte erstatter det affald, som vi i dag må importere fra udlandet, og hvor biogassen erstatter naturgassen. Mange forsyningsselskaber slår sig sammen med andre for at blive større – givetvis for at udnytte stordriftsfordele og minimere omkostningerne. Vi har i Vestforsyning valgt en anden vej: Vi har etableret en multiforsyning, hvor vi har samlet hele forsyningsområdet i det samme selskab, for på den måde at opnå stordriftsfordele. Alternativet kunne jo have været, at vi på de enkelte forsyningsområder var gået sammen med nogle af de store selskaber, der huserer i resten af landet, f.eks. på el-området. Resultatet heraf havde blot været, at ledelse, administration og specialistopgaverne ville flytte væk fra lokalområdet. Det er bl.a. også derfor, vi har valgt at etablere vores eget el-handelsselskab Sinus EL, så vi lokalt kan

Ansvarshavende: Jørgen Udby Vestforsyning A/S Redaktion Thomas Maxe, MAXEffekt

Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke vil samarbejde med andre, eller at vi ikke har udnyttet de muligheder, der er for at være mere effektive. Det betyder blot, at når vi ser os om efter samarbejdspartnere i forsyningen, tager vi udgangspunkt i lokalområdet – hvor der jo også allerede er et udbredt samarbejde med f.eks. Struer Forsyning med hvem vi ejer Maabjerg BioEnergy, og fjernvarme transmissionsledningerne og samarbejder om bioethanol projektet. Med disse få eksempler har jeg forsøgt at påvise, at min påstand er rigtig: ”ved at handle lokalt skaber vi lokale arbejdspladser”. Derudover er der en række sidegevinster, fordi vi samtidig bevarer indflydelsen på hvordan vi indretter vores forsyning, som vi ønsker skal være klimavenlig, og ikke mindst nærheden til vore kunder. Sidstnævnte kan vi se bliver bakket godt op af de mange nye lokale

Oplag /udgivelser: Profilmagasinet fra Vestforsyning udkommer i ca 26.500 eksemplarer to gange årligt. Der tages forbehold for trykfejl.

Se seneste numre af Vestforsynings profilmagasin på vestforsyning.dk

2

betjene vores kunder med egne medarbejdere, frem for at det sker fra et call-center langt væk herfra.

Design/produktion: no matter - rigtig reklame Foto: Pressefotograf, Jens Bach Ole Mortensen Tryk: Johansen Grafisk


INDHOLD

kunder, som siden starten for et halvt år siden, har tilmeldt sig Sinus EL. Jeg kan derfor kun opfordre til, at endnu flere bakker op om Sinus EL – dermed styrker man lokalområdet.

4

Forår, fest og farver hos Vestforsyning

8

Tænk på miljøet når du går i haven

10

Vestforsyning får et nyt ansigt udadtil

12

Vestforsyning skruer op for :Sinus El

13

Nyt ansigt i kundecentret

14

5 gode grunde til at følge dit forbrug online

15

Gravearbejde i Ulfborg og Vinderup

16

Her bliver teori til praksis

18

Tilskud fik Ulfborgs unge til at slå flikflak

20

Vestforsyning støtter lokale projekter

21

Byt oliefyret til en varmepumpe

22

Grøn gas i bilerne

24

Nyt anlæg reducerer kvælstofudledning

26

kort NYT

28

Politisk opbakning til bioethanol-anlæg

30

Villavej får ny fjernvarmeledning

God læselyst

Jørgen Udby CEO

3


F RÅR, FEST OG FARVER

hos Vestforsyning FLERE END 1000 MENNESKER BESØGTE VESTFORSYNING TIL ÅBENT HUS 11. APRIL Selv vejret var med Vestforsyning, da dørene blev slået op lørdag 11. april til et stort åbent hus-arrangement. Og 1200-1500 gæster lagde vejen forbi for at høre god musik og for at blive lidt klogere på fremtidens energi. ”Næsten alle husstande i Holstebro har et forhold til Vestforsyning. Vi tænker bare ikke så meget over det, når tingene fungerer,” sagde borgmester H. C. Østerby, da han bød velkommen til de mange gæster. Borgmesteren fortalte om de mange nye tiltag, forhandlinger og investeringer, som forbrugere, borgere og virksomheder får glæde af i de kommende årtier. ”For at vi kan få billigere fjernvarme, grønnere strøm og samtidig udlede mindre CO2 er det nødvendigt at gå nye veje, afprøve viden og teste ny teknologi og holde fokus på samfundsansvar. Og vi skal samarbejde på tværs – i Nordvestjylland, i Danmark og i EU. Og det gør Vestforsyning og Holstebro Kommune,” sagde H. C. Østerby, som også glædede sig over Vestforsynings satsning på gas, gylle, brint og sprit – sidstnævnte i relation til den kommende bioethanolfabrik. ”Det er en satsning, som ikke blot

4

giver en grønnere benzin, men også masser af arbejdspladser i Nordvestjylland,” lød det fra borgmesteren. Efter morgenkaffen lagde sidste års vinder af det danske melodi grandprix Basim ud med underholdningen. Og der blev sunget flot – eller i hvert fald højt - med på ”scooby-doop-dab-du-bi-daj”omkvædet til ”Cliché love song”, inden dette års grandprix-vinder Anti Social Media overtog scenen med blandt andet den glade pop-rock-vindersang ”The way you are”. Køen med autograf- og selfiejægere var knap nok afviklet, inden håndboldspillerne Kristina ”Mulle” Kristiansen og Lærke Møller afsluttede eftermiddagens underholdning med at skyde på mål sammen med børn og unge, hvor af flere kunne tyre bolden i mål med pænt over 80 km/t. Det er go’ energi! Mange gæster benyttede lejligheden til at køre en tur med den gas-drevne bybus for at få en rundvisning på enten Maabjerg BioEnergy eller Nibsbjerg Vandcenter. Nåede man ikke at få en plads i den fyldte bus, var der mulighed for et opløftende overblik over Nupark med en tur i giraf-

liften, som til daglig bliver brugt til at servicere gadebelysningen. Indenfor var udstillinger og boder meget velbesøgt, og flere benyttede lejligheden til at tale med de inviterede håndværkere, som var udvalgt blandt Vestforsynings samarbejdspartnere, fordi de har været særligt flittige til at hjælpe kunderne med at udføre energirenovering. Andre besøgende fik bestilt et gratis energitjek hos Vestforsynings miljø- og energirådgivere. Vestforsynings bestyrelsesformand Nils Ulrik Nielsen var meget tilfreds med det store fremmøde. ”Åbent hus-arrangementet er en festdag, men vi håber også, at mange har set det som en mulighed for at lære os bedre at kende. Vestforsyning er en stor lokal arbejdsplads med cirka 130 ansatte, og de fleste i kommunen har en eller anden relation til os, så det er vigtigt, at vi er åbne over for lokalsamfundet,” siger Nils Ulrik Nielsen.

Se billeder fra arrangementet pa de naeste sider


ANTI SOCIAL MEDIA

KRISTINA ”MULLE” KRISTIANSEN OG LÆRKE MØLLER

VANDKAMP 5


6

F RÃ…R, FEST OG FARVER hos Vestforsyning


FAKTA: ÅBENT HUS • Vestforsyning anslår, at der var 1200-1500 gæster til åbent hus-arrangementet. Tallet er lidt usikkert, men der blev spist 2.800 pølser og 850 is, og Vestforsyning Vand uddelte 800 drikkedunke. • 214 udfyldte vores konkurrencefolder og svarede på spørgsmål om energibesparelser, Sinus El, Initiativpuljen mv. og havde således mulighed for at vinde en iPad. • 57 gæster benyttede lejligheden til at blive kunde hos Vestforsyning :Sinus El. • 33 kunder aftalte en gratis samtale med en energirådgiver. • 95 børn og unge deltog i konkurrence med de friske TTH-piger. • 16 hold (46 personer) deltog i vores dyst på kondi-cykler om at vinde biografbilletter. Dysten gik ud på at producere mest mulig energi på 2 minutter som hold.

7


Tænk på miljøet

når du går i haven MED RETTIDIG OMHU OG EN HÅNDKULTIVATOR KAN MAN HOLDE SIT FORBRUG AF SPRØJTEMIDLER PÅ ET MINIMUM, FORTÆLLER FORFATTER, FORLÆGGER OG HAVEMAND CLAUS DALBY ”Se, det summer af sol over engen,” lød det begejstret fra en forårskulret Holger Drachmann i 1897. Desværre er det ikke kun de smukke blomster, som strutter af sundhed i haver og enge. Det gør også ukrudtet og skadedyrene, og for mange haveejere kan det være fristende at tage kemikalier til hjælp. Men der er god grund til at holde igen med sprøjtemidlerne, lyder rådet fra den kendte forfatter, forlægger og havemand Claus Dalby: ”Først og fremmest er der det miljømæssige aspekt, men planterne tager faktisk også skade, hvis man bruger sprøjtemidlerne forkert eller bruger for meget. Og så er det jo også spild af penge at overdosere.” For ham er brugen af sprøjtemidler ikke et sort-hvidt valg mellem økologi og fuld gas på sprøjtemidlerne. ”Jeg har dyb respekt for dem, der vælger at dyrke haven økologisk. Men vælger man at sprøjte, er det vigtigt at have in mente, at miljøet i længden er bedst tjent med, at haveejere lærer at bruge produkterne korrekt. Jeg vil ikke stå med en løftet pegefinger og sige, at man bare skal lade helt være,” siger Claus Dalby. Den kendte havemand er blandt andet kendt for at dyrke nogle meget smukke roser, og han lægger ikke skjul på, at han sprøjter dem.

8

pressefoto af Claus Dalby


”Det gælder om at gå i haven hele året rundt”

”Mine roser bliver sprøjtet første gang i starten af maj, og så får de også en dosis tre gange i løbet af sommeren. Der er nogle, som fejlagtigt tror, at man kan give sine roser et ordentligt pulver på én gang, men det vil bare være dårligt for planterne – og skidt for miljøet,” forklarer Claus Dalby og tilføjer, at han er meget pertentlig med doseringen.

to meter og tyve, når de kommer hjem fra ferie, men så tænker jeg, at det jo må have været mindst en meter og tres, da de tog hjemmefra,” siger Claus Dalby og ler.

”Det gælder om at gå i haven hele året rundt. Sørg for at plante tæt og få luget om vinteren, så slipper du for at skulle tugte haven senere,” lyder rådet. Han holder selv meget af at luge, når han har tid til det.

”Det er uhyre vigtigt, at man følger anvisningen på pakningen. Jeg er meget opmærksom på at holde forbruget på et minimum, og jeg bruger bogstaveligt talt målebæger for at være helt sikker på, at jeg doserer korrekt,” fortæller han.

”Det er lidt den samme rare følelse af velbehag, som når du får en nystrøget skjorte på. Når du luger, kommer du helt ned i øjenhøjde med naturen, mens du ligger på knæ med håndkultivatoren. Man føler sig i pagt med naturen, og der er noget meditativt over at kunne følge naturens gang helt fra det tidlige forår, hvor løgene begynder at titte frem. Det er netop en af glæderne ved at bo i et hus med have til,” siger Claus Dalby.

Til gengæld undgår Claus Dalby kemiske hjælpemidler til ukrudtsbekæmpelsen.

Han minder om, at ’ukrudt’ også kan gøre haven smuk og mere alsidig.

”I min have hedder det ikke ukrudt, men uønskede vækster. Jeg kan godt lide at gå og ’nurse’ min have, så for mig ville det virke mærkeligt at sprøjte ukrudtet. Skulle nogen alligevel vælge at bruge for eksempel RoundUp, så bør man i hvert fald nøjes med at pensle,” siger han og minder om, at haven også skal være et sikkert sted for børn og dyr at færdes.

”Jeg kan godt lide det vilde udtryk, så i bedene har jeg også for eksempel vild kørvel og vild gulerod, fordi jeg elsker de smukke skærme. Det gælder bare om at klippe dem ned, før de sætter frø,” siger han.

Claus Dalby har selv to kongepudler, som gerne løber rundt i haven og snuser, og det er da også en af flere gode grunde til at undgå den kemiske ukrudtsbekæmpelse. ”I virkeligheden er den bedste metode vel at udvise rettidig omhu. Jeg hører somme tider nogen klage over, at ukrudtet står i en højde på

Lige nu har Claus Dalby dog allermest travlt som forfatter. Efter den seneste succes med bogen ”Claus Dalbys forår”, udgiver han om en god måneds tid bogen ”Romantiske haver”, så det bliver ikke til helt så meget havearbejde i denne tid. Læs mere om Claus Dalby og hans haveliv på www.clausdalby.dk - en omfattende blog med masser af billeder, videoklip og gode tips til haven.

Hjælp med at beskytte drikkevandet Sidste år måtte 14 danske drikkevandsboringer lukke, efter at der blev målt rester af pesticider i vandprøver. Der er meget skrappe krav til erhvervslivets anvendelse af sprøjtemidler. Til gengæld er der stort set ingen regulering af private haveejeres brug af kemikalier, og det kan være lidt af en udfordring, fordi mange drikkevandsboringer ligger meget tæt på privatboliger, fortæller afdelingsleder Jesper Madsen, Vestforsyning Vand: ”Der er for eksempel regler for, at landbruget ikke må sprøjte inden for en radius af 25 meter fra en drikkevandsboring, men der er ikke rigtigt nogen regler for private haveejere. Derfor kan vi kun appellere til, at havefolket vil tænke på miljøet, når de går i haven – enten ved helt at undgå sprøjtemidler, eller i hvert fald ved at dosere korrekt, så man undgår nedsivning til grundvandet,” siger Jesper Madsen. Grænseværdien for pesticider og pesticidrester i grundvand, der skal bruges til drikkevand, er 0,1 milligram pr. liter. Det svarer til ca. to dråber i et 25 meter svømmebassin.

9


Vestforsyning får et

nyt ansigt ud DET BLIVER LÆRKE MØLLER, DER KOMMER TIL AT AFLØSE KRISTINA ”MULLE” KRISTIANSEN SOM ANSIGT PÅ VESTFORSYNINGS MARKEDSFØRING Vestforsyning er toppartner i håndboldklubben Team Tvis Holstebro. Med særligt fokus på det succesfulde hold i Dameligaen, og som led i sponsoraftalen har Kristina ”Mulle” Kristiansen været et markant ansigt på Vestforsynings markedsføring for blandt andet Vestforsyning :Sinus El. Det bliver 26-årige Lærke Møller, som til sommer kommer til at overtage den rolle, når ”Mulle” skifter til en ny klub. ”Mulle er en fantastisk håndboldspiller og et dejligt menneske, som hele Holstebro er kommet til at holde meget af. Vi har været meget tilfredse med samarbejdet, og nu glæder vi os rigtig meget til at lære Lærke Møller bedre at kende,” siger bestyrelsesformand i Vestforsyning Nils Ulrik Nielsen. Ud over at bruge sponsoraftalen aktivt i markedsføringen har Vestforsyning også glæde af at kunne invitere medarbejdere til håndboldkampe i Gråkjær Arena. ”Vi er cirka 130 medarbejdere i Vestforsyning, så vi har brug for at kunne tiltrække og fastholde dygtige, veluddannede ansatte. De skulle helst være glade både på jobbet og i fritiden, så de bliver boende her i Nordvestjylland. Derfor bakker vi op om det lokale uddannelsesmiljø og kultur- og idrætsliv,” siger Nils Ulrik Nielsen. Direktør for Team Tvis Holstebro Emil Bjørnø er glad for Vestforsynings aktive rolle i sponsorsamarbejdet. ”Vestforsyning har en stor del af æren for, at vi kan holde liv i både et herre- og et damehold på topplan. Derfor er vi også glade for, at Team Tvis Holstebro kan hjælpe med at brande Vestforsyning. Men det gælder jo også den anden vej: Vestforsyning brander både TTH og Holstebro Kommune udadtil og hjælper på den måde med at bakke op om håndbolden og klubben,” siger Emil Bjørnø. Lærke Møller blev præsenteret for Vestforsynings medarbejdere og kunder ved et stort åbent hus-arrangement hos Vestforsyning 11. april. Læs mere om Lærke Møller og resten af TTH på www.teamtvisholstebro.dk Læs om energi fra Vestforsyning på www.vestforsyning-sinus.dk

10


adtil

11


Vestforsyning skruer op for :Sinus El 33-ÅRIGE LISE BIRK HANSEN BLEV I FORÅRET ANSAT I VESTFORSYNINGS KUNDECENTER. HUN SKAL HJÆLPE MED AT SÆLGE MERE LOKAL STRØM

Vestjyderne har taget rigtig godt imod det nye lokale el-selskab Vestforsyning :Sinus El, som blandt andet sørger for, at Vestforsynings kunder kan få alle forsyningsydelser på én og samme regning. Og nu har Vestforsyning skruet endnu højere op for serviceniveauet med ansættelse af en ny sælger, Lise Birk Hansen. ”Kundetilfredsheden er skyhøj hos Vestforsynings kunder, men det er også dygtige folk ude i marken. Og jeg kan jo også høre, når mine kolleger i Kundeservice taler med kunderne, at de er dygtige til at give god service. Det glæder jeg mig til at være en del af,” siger Lise Birk Hansen, som i skrivende stund er under oplæring i kundecentret. Hun har et godt bud på, hvorfor ni ud af ti kunder erklærer sig ”tilfreds” eller ”meget tilfreds” med Vestforsyning. ”Her kan du køre lige til døren og komme ind for at få hjælp, hvis du har spørgsmål til dine produkter. Det kan man altså ikke hos ret mange andre el-selskaber, og det synes jeg er vildt fedt,” siger Lise Birk Hansen og fremhæver den lokale forankring som selskabets største styrke.

12

”Du ser jo vores biler køre rundt i byen, og de mennesker, som arbejder hos Vestforsyning, bor her i området, og du kan møde dem i gågaden efter fyraften. Så selv om man måske ikke tænker så meget over det, så er man med til at støtte det lokale, når man handler hos Vestforsyning,” forklarer hun. Det nære forhold gælder ikke kun udadtil. Også indadtil på arbejdspladsen mærker man, at Vestforsyning er en lokal virksomhed. ”Her i Vestforsyning har min nærmeste chef flere gange været forbi for at spørge, om jeg er faldet godt til, og vores direktør, Jørgen Udby, kom allerede første dag og gav hånd, og vi fik snakket lidt sammen. Det er rart at føle, at man har respekt og omsorg for hinanden her, og det er med til at give mig en følelse af, at det gør en forskel, om jeg er her eller ej,” fortæller Lise Birk Hansen. Mens det går godt med kollegerne, så skal hun også lige lære at blive venner med Vestforsynings itsystemer. ”Jeg har været vant til, at andre kommer og spørger mig om hjælp, men nu er det pludselig mig, der hele tiden spørger de andre. Sådan

Læs mere om lokal strøm på vestforsyning-sinus.dk er det jo altid, når man starter et nyt sted. Og jeg skal nok lære det,” siger hun med fast overbevisning i stemmen. Lise Birk Hansen har allerede hjulpet de første kunder med adresseændring i forbindelse med flytning. Men ellers bliver hendes primære opgaver at servicere Vestforsyning :Sinus El-kunderne.


Nyt ansigt i kundecentret I april tiltrådte 32-årige Jens Vedel Andersen sit nye job i Vestforsynings kundecenter. Her skal han servicere kunderne og hjælpe med salget af el-aftaler for Vestforsyning :Sinus El. Jens Vedel Andersen er uddannet markedsføringsøkonom på handelsskolen i Holstebro og Købmandskolen i Aarhus. Han har syv års erfaring med salg af fibernet, først hos

MidtVest Bredbånd og siden hos Energi Midt. ”Jeg tror, det bliver en fordel i mit nye job, at jeg er vant til at sælge ’uhåndgribelige’ produkter. Der er jo ikke et fysisk produkt, du kan tage ned fra hylden, når du sælger bredbånd eller strøm. Og så er det naturligvis også en fordel, at jeg har arbejdet for et forsyningsselskab tidligere. Det er spændende at opdage, hvor stort et apparat der skal til for at sikre forsyning til kunderne,” siger Jens Vedel Andersen.

”Vi vil gerne ud for at møde kunderne, f.eks. på lokale messer, basarer og ved byfester. Sig bare til, så skal vi nok komme og være med til at gøre det festligt,” siger den nye sælger med et stort smil. Ud over de spændende arbejdsopgaver glæder Jens Vedel Andersen sig også til, at rejsetiden til arbejde fremover kun bliver en 10 minutters cykeltur. Han bor nemlig i Holstebro sammen med sin kone og parrets to drenge på 3½ og 5 år.

Han glæder sig meget til at møde de nye kunder – også gerne uden for kundecentret.

13


5

gode grunde til at følge dit forbrug online

14

BLIV OPDATERET PÅ DIT FORBRUG

STANDBYFORBRUG OG ADFÆRD

Undgå ubehagelige overraskelser, når årsafregningen kommer. Få evt. justeret din acontobetaling, hvis forbruget viser sig at være højere end ventet.

Måske har du tændte el-apparater, som snurrer hele natten, mens du sover? Bliv bedre til at slukke for Play Station, PC, lys osv., når du ikke skal bruge det. Et lavt standby elforbrug om natten ligger på 150 til 250 W i timen.

OPDAG SPILD Vand skal der ikke være noget forbrug af, når man ikke er hjemme, når man sover eller er på ferie. Er der et konstant forbrug kan det skyldes en rørskade på et vandrør til det kolde eller det varme vand.

REDUCER DIT VARMEFORBRUG Luk dørene til soveværelset og øvrige rum, som ikke behøver så meget varme. Der bør dog være mindst 16 gr. C i alle boligens rum. Vær opmærksom på, at for hver grad temperaturen hæves, stiger varmeforbruget med ca. 5 %. Det er vigtigt at sørge for god udluftning, for at sikre et godt indeklima

DET ER SÅ NEMT Du skal blot downloade den gratis app VESTFORSYNING til smartphone eller tablet. Ved første login skal du bruge dit kundenummer og et målernummer, som du finder på regningen. Derefter kan du sidde i sofaen og følge dit forbrug, og ikke mindst følge gevinsten på din forbrugsoversigt, når hele familien gør en indsats. Ved en fælles indsats for at forkorte de varme bade, huske at slukke for PlayStation osv., kan der måske blive til en ekstra familietur til sommer.

Energirådgiver René Dalgaard


GRAVEARBEJDE i Ulfborg og Vinderup

RENOVERING AF SPILDEVANDSNETTET VIL GIVE TRAFIKALE GENER I DEN KOMMENDE TID Lige nu er Vestforsyning Spildevand i fuld gang med renovering af spildevandsledningerne i Skave og i Ulfborg. Arbejdet i Ulfborg foregår i området omkring Enghaven, Ove Krarupsvej og Ulfkjærvej. Det er ikke så rart for beboere og trafikanter, mens det står på, men arbejdet er nødvendigt, fortæller projektleder Peter Møllnitz. ”De gamle kloakledninger er typisk mere end 40 år gamle, når vi skifter dem ud. Nogle af dem kan være utætte, hvorved der kan trænge rotter ind i spildevandsnettet. Ellers er den væsentligste årsag til arbejdet, at vi skal have adskilt overfladevand – altså regnvand – fra spildevandet. På den måde kan vi langt bedre forebygge oversvømmede kældre i forbindelse med de kraftige regnskyl, som vi ser flere og flere af i disse år,” forklarer han. Også i den østlige ende af kommunen, nærmere bestemt i Vinderup, venter der et større gravearbejde, som begynder efter sommerferien og varer cirka tre og en halv måned. ”Holstebro Kommune har planlagt en ombygning af krydset Handbjerg­vej – Søndergade, og i den forbindelse udskifter vi hovedspildevandsledningen. Senere fortsætter vi ud ad Handbjergvej, som i perioder vil være lukket. Arbejdet på Vesterlund vil begynde i efteråret, og efter en vinterpause vil det fortsætte fra

foråret 2016, hvor vi slutter med de nordlige stikveje, der vender ud mod Handbjergvej. Det kan ikke undgås, at det vil påvirke trafikken, men vi er nødt til at få det overstået. Og det sker trods alt ikke så tit, for de gamle ledninger er cirka 60 år gamle,” siger Peter Møllnitz, som håber på overbærenhed hos trafikanterne. En af de største trafikale udfordringer venter næste år, når turen kommer til Holmegade i Ulfborg. Her skal hovedspildevandsledningen, der løber hele vejen gennem byens hovedfærdselsåre, udskiftes.

nævnte i Ulfborg og Vinderup, bliver der desuden inviteret til informationsmøde for borgerne, og Vestforsyning vil i den forbindelse så vidt muligt forsøge at inddrage grundejerforeninger og erhvervsorganisationer, så man kan hjælpe hinanden med at afvikle opgaven så smidigt som muligt. Information om planlagte renoveringsopgaver er tilgængelig på www.vestforsyning.dk. Her er der også en aktuel driftsstatus, hvis der er ændringer i forsyningen af el, vand eller fjernvarme.

”Arbejdet kommer til at foregå i perioden fra april til november, i tæt samarbejde med Vejdirektoratet. De har stillet nogle strenge krav og har blandt andet gjort det klart, at hvis vi ikke slår til nu, så kan der gå flere år, inden vi får lov til at grave i Holmegade. Og der er grænser for, hvor længe det kan udskydes,” siger projektlederen. Vestforsyning sørger altid for at infomere de direkte berørte husejere i god tid, inden man begynder at grave. I forbindelse med større projekter som de

15


Her bliver teori til praksis VESTFORSYNING ER PRAKTIKPLADS FOR STUDERENDE PÅ VIDEREGÅENDE UDDANNELSER. DET ER GODT FOR BEGGE PARTER Siden januar har medarbejderstaben hos Vestforsyning været udvidet med to praktikanter: Henriette Høg, der læser til finansøkonom, og Allan Jepsen, der er ved at uddanne sig til el-installatør. De to unge fra Holstebro er begge studerende hos Erhvervsakademi MidtVest, og de er glade for at få chancen for at bruge den viden, de har tilegnet sig, i praksis. ”Det er meget mere spændende at være her end på skolen. Her ser vi, hvordan det foregår ude i virkeligheden, når teori bliver til praksis,” siger Henriette Høg. Hun arbejder med kreditorbogholderi i Vestforsynings økonomiafdeling. ”Det lyder måske ikke så spændende. Det er der i hvert fald mange, som synes,” siger hun beskedent og er tydeligvis uenig, for hun fortæller begejstret om sit arbejde. ”Jeg ser på de regninger, som Vestforsyning modtager. Så skal jeg få dem godkendt hos den, der har bestilt arbejdet, så vi er sikre på, at der står det rigtige på regningen. Og så skal vi også finde ud af, hvilken konto det skal bogføres på,” forklarer Henriette Høg, som altså har en vigtig opgave med at sørge

16

for, at leverandørerne får korrekt betaling for de varer og ydelser, de leverer. Også Allan Jepsen har nydt godt af en pause fra skolebøgerne. Jobbet i el-afdelingen varierer fra planlægning af større renoveringsopgaver til arbejde med at skabe sikker gadebelysning, så lygtepælene ikke giver stød, hvis en forbipasserende rører ved dem. ”Jeg har fået bekræftet, at teorien kan bruges, og det giver en fornemmelse af, at det går op i en højere enhed, når man ser det blive brugt i praksis. Men jeg har også lært, at det ikke er alt, der bliver gjort, lige som vi plejer på skolen. Der brugte vi for eksempel meget tid på detaljerede beregninger, hvor man i praksis har nogle gode tommelfingerregler, der gør, at man ikke altid behøver at regne alt minutiøst igennem,” siger han. Henriette Høg har samme oplevelse fra finansøkonomstudiet. ”Det er selvfølgelig vigtigt, at man kender de bagvedliggende teorier, og man har forståelse for, hvordan man regner sig frem til et facit. Men i det daglige ligger mange beregninger kodet ind i it-systemerne, og så går det helt automatisk – og meget hurtigere,” konstaterer hun.

Begge praktikanter blev udvalgt i forbindelse med en karrieredag på Erhvervsakademi MidtVest, som fik en hel del af de lokale studerende til at søge job hos Vestforsyning. Henriette Høg har et familiemedlem, som allerede arbejder for Vestforsyning, mens Allan Jepsen udelukkende kendte Vestforsyning som kunde. Men allerede efter et par måneder inden for murene er de enige om, at de meget gerne vil anbefale andre at blive praktikant her. ”Jeg synes, vi har en meget alsidig hverdag med nogle spændende opgaver. Og kollegerne er meget hjælpsomme,” siger Henriette Høg. Allan Jepsen nikker bekræftende, og efter lidt betænkningstid tilføjer han med et stort smil: ”Det er altså også en rigtig god kantine, de har herude i Nupark!” Begge praktikanter får glæde af både kolleger og god mad lidt endnu. Henriette har indtil videre fået et deltidsjob i økonomiafdelingen, mens der venter et job som SRO-tekniker til Allan Jepsen, når hovedopgaven er afsluttet til sommer.


VESTFORSYNING TAGER MEDANSVAR Det er vigtigt for Vestforsyning at stille praktikpladser til rådighed – for alle parters skyld, fortæller ressourcedirektør Betty B. Andersen: ”Det er ikke alt, man kan læse sig til, så de unge har brug for praktikpladser. Det er ikke bare ’billig arbejdskraft’, for vi bruger også tid på eleverne, men det er godt givet ud, og derfor er det et vigtigt element i Vestforsynings CSRpolitik. Vi får også et godt udbytte, for praktikanterne kommer med den seneste nye viden fra uddannelsesinstitutionerne, og de er på alle måder et friskt pust på arbejdspladsen,” siger hun. På langt sigt handler det også om at tiltrække veluddannet arbejdskraft. ”Vestforsyning er en stor arbejdsplads med cirka 130 medarbejdere, så vi er afhængige af, at dygtige mennesker får øje på os som attraktiv arbejdsplads. Vi har et godt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne, når de holder karrieredage, og gennem blandt andet Initiativpuljen bidrager vi også til at hjælpe lokalsamfundet og gøre det attraktivt for medarbejderne og deres familier at bosætte sig i Nordvestjylland. Det medansvar tager vi gerne på os,” siger Betty B. Andersen.

17


Tilskud fik Ulfborgs unge til at

slå flikflak

GYMNASTIKFORENING FIK TILSKUD TIL NYE REDSKABER FRA VESTFORSYNINGS INITIATIVPULJE Kort før jul uddelte Vestforsynings Initiativpulje for første gang økonomisk støtte til lokale ildsjæle inden for idræt, kultur og uddannelse. En af prismodtagerne var Ulfborg Bys Gymnastikforening (UBG), som fik 10.000 kr. i tilskud til indkøb af en ”air track” - en oppustelig springbane. Pengene fra Vestforsyning dækker lidt over en fjerdedel af udgiften, og det er en rigtig stor hjælp,

18

fortæller UBG-formand Lisbeth Poulsen: ”De unge kommer hjem fra efterskoleophold og efterlyser de nye, spændende redskaber, som de har prøvet i træningen på efterskolen. Men det er sindssygt dyrt at købe gymnastikredskaber, så vi skal være sikre på, at det, vi køber, er noget, som vil blive brugt. Og gerne af så mange som muligt.”

Spring-luftbanen har da også været flittigt brugt hen over vinteren, og den var også med til den store forårsopvisning i Vestjysk Fritidscenter i Ulfborg, hvor mange af UBG’s flere end 300 gymnaster viste, hvad de havde lært. ”Det er et redskab, som kan bruges af alle. Og så er den lavere, end vores gamle model, som trængte til en udskiftning, så nu kan de små børn også bruge den. Desuden er


FAKTA: UBG • Ulfborg Bys Gymnastikforening – eller blot ”UBG” – har 1063 medlemmer. • Foruden gymnastik er UBG ramme for ungdoms- og seniorfodbold, badminton, tennis og svømning. • De yngste medlemmer er kun ét år og deltager i mor-far-barn-gymnastik. De ældste, aktive UBG-medlemmer er over 80 år. • Læs mere på www.ulfborgsport.dk

den knap så tung og mere håndterbar at flytte rundt på. Den skulle endda også kunne bruges i svømmehallen, så det kan også blive en mulighed,” siger Lisbeth Poulsen. Hun fortæller, at UBG blev opmærksom på Vestforsynings Initiativpulje, da foreningen modtog en email, som var sendt ud til alle kommunens foreninger med opfordring til at søge. Og så skulle det da prøves.

”Jeg blev glædeligt overrasket over, at vi fik tilskud fra Vestforsyning. Det er godt, at man også tænker på de mindre foreninger og på udkantsområderne. Herude sætter vi os jo ikke lige ind i bilen og kører ind til Idrætscenter Vest i Holstebro, så det er godt, at vi kan få hjælp til at skabe aktiviteter i lokalområdet,” siger UBG-formanden.

og UBG har flere gode idéer, som man gerne vil føre ud i livet.

Vestforsynings Initiativpulje uddeler tilskud to gange om året,

På Vestforsynings hjemmeside kan du læse mere om Initiativpuljen.

”Vi vil gerne i gang med ’jumping fitness’, hvor deltagerne hopper på mini-trampoliner. De er desværre meget dyre, så vi har ansøgt Vestforsyning om tilskud igen. Det kan jo ikke gå værre, end at vi får et nej,” siger Lisbeth Poulsen med et stort smil.

19


Vestforsyning støtter LOKALE PROJEKTER FØRSTE UDDELING AF MIDLER FRA VESTFORSYNINGS INITIATIVPULJE GAV STØTTE TIL 32 LOKALE PROJEKTER

Et halvt hundrede repræsentanter for projekter i hele Holstebro Kommune var kort før jul inviteret til reception og julehygge med gløgg og æbleskiver hos Vestforsyning, da forsyningsselskabet uddelte de første portioner fra Initiativpuljen. Der blev uddelt mellem 5000 og 25.000 kroner til 32 forskellige projekter, som fik pæne ord med på vejen af Vestforsynings bestyrelsesformand Nils Ulrik Nielsen. ”Vi har fået nogle meget velformulerede projektansøgninger, som dækker bredt geografisk i hele kommunen, og der er en god fordeling inden for formålet, nemlig at understøtte initiativer og talentarbejdet inden for breddeidrætten, kultur og uddannelse,” sagde Nils Ulrik Nielsen. Vestforsyning havde modtaget 62 ansøgninger, som alle sammen er blevet vurderet af en ekstern komité, der har rådgivet Vestforsy-

20

nings ledelse. 32 projekter blev udvalgt til at modtage hel eller delvis støtte til finansiering af projekter, lige fra højskoleophold til indkøb af instrumenter og udstyr til idrætsforeninger. ”Vi glæder os til at høre fra jer, når I har opfyldt jeres projektmål. For eksempel har jeg selv allerede besøgt Vemb Badmintonklub, som med hjælp fra Initiativpuljen har udvidet med en bordtennisafdeling. Det er alle tiders, når vi kan hjælpe hinanden med at sætte gang i nye initiativer,” sagde Nils Ulrik Nielsen. Man kan ansøge om støtte fra Vestforsynings Initiativpulje hele året. To gange om året mødes bedømmelseskomitéen for at vurdere de indkomne projekter, der kan få mellem 5000 og helt op til 50.000 kroner i støtte. Næste ansøgningsfrist er 1. oktober 2015. Forårets uddeling af støtte fandt sted efter, at dette magasin var gået i trykken. Læs mere herom på www. vestforsyning.dk – og ansøg om tilskud til dit eget projekt.


Byt oliefyret til en varmepumpe ER DIT HUS UDEN FOR FJERNEVARMENS RÆKKEVIDDE, KAN EN VARMEPUMPE VÆRE EN GOD LØSNING Fjernvarmen er rigtig godt udbygget i Holstebro Kommune, og fjernvarme er nu engang en af de billigste og nemmeste måder at opvarme boligen på. Det er også miljøvenligt, især fordi hovedparten af fjernvarmen bliver fremstillet af biobrændsler. Men hvad gør man, hvis man bor uden for byen eller har et sommerhus uden adgang til fjernvarme? For mange husejere kan en varmepumpe være et interessant alternativ til eksempelvis et oliefyr, fortæller afdelingsleder i Vestforsynings miljø- og energirådgivning Lars Chr. Kongerslev. ”Der har de senere år været meget fokus på solcelleanlæg, fordi det har haft nogle skattefordele. Men faktisk kan det ofte være en endnu bedre investering at bytte oliefyret med en varmepumpe, fordi man kan spare mange penge på udgiften til opvarmning,” forklarer han. Det er meget individuelt, hvilken løsning der er optimal for de forskellige boliger, understreger energirådgiveren. ”Den optimale situation vil være, at man har en bolig, som er godt isoleret og som har gulvvarme og/eller et veldimensioneret radiatoranlæg samt et gammelt oliefyr, som har nogle år på bagen. Her kunne det være meget interessant at se på muligheden ved at udskifte oliefyret med en varmepumpe,” siger Lars Chr. Kongerslev. Her er der to muligheder for

varmepumper. En ”luft til vand” varmepumpe eller en ”væske til vand” varmepumpe, som også kaldes for jordvarme. En klassisk løsning med jordvarme koster op til 150.000 kroner. Til gengæld vil investeringen ofte være tjent hjem på mellem 5-8 år. En jordvarme-løsning kræver, at man har et stort udeareal, for eksempel en stor græsplæne eller en åben mark, hvor der er god plads til nedgravning af jordslanger i ca. 1 meters dybde. Solen opvarmer jorden og derved jordvarmeslangerne. Solenergien løftes i varmepumpen til et højere temperaturniveau, som kan bruges til opvarmning og varmt brugsvand. Dette temperaturløft bruger el og bør være så lavt så mulig. Har man ikke de idéelle forhold til en jordvarme løsning, kan en ”luft til vand” varmepumpe være løsningen. Den kræver ikke så meget plads og koster normalt kun op til 90.000 kroner. ”Det er vigtigt at rådføre sig med fagfolk – og naturligvis også med banken – inden man investerer i et stort varmepumpeanlæg. Er huset ikke idéelt til en varmepumpe, kan man i stedet overveje et træpillefyr. Det er en løsning, der kræver en del arbejde, med påfyldning af træpiller samt rengøring og vedligeholdelse af anlægget. Men hvis man fyrer med bæredygtigt brændsel, kan det være et både billigt og miljømæssigt godt alternativ til oliefyret,” vurderer Lars Chr. Kongerslev.

Til sommerhuset, der normalt har el-radiatorer, bør man overveje en ”luft til luft” varmepumpe, som er en god løsning til at reducere elforbruget til opvarmning. Husk altid at gå efter en energimærket model.

BONUS INFO • Vestforsynings kunder tilbydes gratis energirådgivning - find kontaktoplysninger på Vestforsyning.dk. • Vestforsyning yder tilskud til installering af godkendte varmepumper og træpillefyr, dog ikke hvis huset er opvarmet med fjernvarme.

21


22


GRØN GAS i bilerne OVER DE KOMMENDE ÅR SKAL HELE VESTFORSYNINGS FLÅDE PÅ 50 KØRETØJER SKIFTE FRA DIESEL TIL MILJØVENLIG GAS

Det lugter lidt mindre af diesel i Holstebro, efter at Vestforsyning har skiftet de første otte af forsyningsselskabets køretøjer ud til fordel for gasdrevne biler. I løbet af de kommende otte år vil de øvrige 42 service- og montørbiler også blive konverteret til gasdrift i takt med en løbende udskiftning af bilerne.

samme sted som Vestforsyning driver en brint-tankstation,” fortæller han.

Skiftet fra diesel til grøn gas sker først og fremmest af miljøhensyn, fortæller Vestforsynings bestyrelsesformand Nils Ulrik Nielsen.

”Priserne kan variere, men vores første indkøb af i alt otte gasbiler viste, at det faktisk blev endnu billigere, sådan at driftsomkostningerne kun er 2600 kr. ekstra pr. år. Det er en meget beskeden pris for at gavne arbejdsmiljøet og klimaet, og det er heldigvis også et synligt resultat af, at de grønne teknologier falder i pris i takt med, at de bliver mere udbredt,” siger Søren Holm Pedersen.

”Diesel er fossilt brændstof og dermed en CO2-belastning. Men dieselmotorer udsender også sodpartikler, som lugter og kan være skadelige for både vores medarbejdere og miljøet. Derfor er jeg stolt over, at vi kan gå foran med et godt eksempel. Og jeg er glad for, at det nu også er blevet økonomisk rentabelt at omlægge driften til grøn gas,” siger Nils Ulrik Nielsen. Vestforsyning har længe fulgt markedet, men det har hidtil ikke kunnet betale sig at droppe diesel, fortæller Vestforsynings udviklingschef Søren Holm Pedersen. ”Vores første beregninger skulle tage højde for meget store investeringer til etablering og drift af tankanlæg. Men fordi Holstebro Kommune har omlagt bybusserne til gasdrift, har gasleverandøren påtaget sig en del af omkostningerne til at etablere en tankstation på Bisgårdmark – centralt placeret i Holstebro. Den er allerede åben nu,

De ændrede forudsætninger for investeringen i omlægning til gasdrift betyder, at Vestforsyning kan bytte en dieselbil ud med en gasbil for en meromkostning på cirka 3400 kroner pr. år.

Gasbilerne fra Vestforsyning kører på certificeret grøn gas. Det vil sige, at leverandøren HMN Naturgas garanterer, at man tilfører lige så meget vedvarende energi til naturgasnettet, som Vestforsyning trækker ud af nettet. Det er samme princip, som man kender fra certificeret vindmøllestrøm. Vestforsyning ejer 2/3 af biogasanlægget Maabjerg BioEnergy. Det har endnu ikke faciliteter til at opgradere biogas, som kan sendes ud i naturgasnettet. Det vil formentlig først blive aktuelt i forbindelse med det kommende bioethanolprojekt, hvor restprodukter fra fremstilling af 2. generations bioethanol også vil give en drastisk forøgelse af biogasproduktionen.

23


Nyt anlæg reducerer MAABJERG BIOENERGY HAR TAGET ET NYT ANLÆG I BRUG, SOM GØR SPILDEVANDET LIDT RENERE Biomassen på Maabjerg BioEnergy er opdelt i en ”grøn linje” og en slamlinje. Den grønne linje er gylle fra landbrugsdyr og affald fra fødevareindustrien, mens slamlinjen producerer biogas af affald fra mennesker. Det er langtfra nyt at producere biogas af materialet fra renseanlægget, men ved hjælp af et nyt anlæg er det lykkedes at gøre tørret slam fra renseprocessen lidt renere. Normal praksis er, at spildevand fra husholdningerne bliver renset, og så bliver den tilbageværende slam afvandet – altså tørret – inden slammet bliver spredt ud som gødning i blandt andet skovarealer, og det rensede vand bliver sendt tilbage til naturen. Problemet er, at tørret slam kan være rigt på kvælstof, som kan udgøre en risiko for sårbare vandløb. Derfor bliver der udviklet ihærdigt på nye miljøteknologier. Det blev det hollandske firma Paques, som med sit ”Anammox”system fandt den bedste løsning til Maabjerg BioEnergy. Fidusen er, at bruge en biologisk proces, der isolerer kvælstoffet i slammet, så man kan skille det fra. Det

kan også gøre kemisk, men det er langt mindre energikrævende – og dermed mere bæredygtigt – at gøre det i en biologisk proces, forklarer laborant Margit Laumann: ”Når vi modtager materiale fra renseanlæggene, bliver det udrådnet i rådnetanken – lige som man plejer at gøre på renseanlægget. Det er i denne proces, at biogassen bliver opsamlet. Det nye er, at det kvælstofholdige vand, som er til overs – såkaldt rejectvand – bliver behandlet i Anammox-anlægget, hvor forskellige biologiske processer frigør kvælstoffet, inden vi sender rejectvandet retur til renseanlægget.” Og hvad sker der så med kvælstoffet? ”Det bliver bare lukket ud. Almindelig luft, som vi indånder, består jo i forvejen af cirka 80 procent kvælstof, så det er fuldstændig ufarligt,” siger Margit Laumann. Anammox-anlægget består af en 800 kubikmeter stor buffertank og en 344 kubikmeter stor procestank, hvor kvælstoffet bliver udskilt. René Møgelbjerg, der er smed på Maabjerg BioEnergy, vender tommelfingeren opad, når han skal bedømme det nye anlæg. ”Vi har valgt en totalløsning med ingeniørfirmaet Envidan som rådgiver/tovholder på hele bygge- og kontraktprocessen. Envidan har derefter delt opbygningen op i forskellige moduler, med el-enterprise,

24

smede/varme-enterprise og biologisk proces. Vi har selv arbejdet en del med at installere anlægget. Men det fungerer rigtig godt, at anlægget er kommet i færdige moduler. Og vi får også rigtig god respons fra leverandøren, som virker meget professionel,” siger han. Der har været nogle praktiske udfordringer, som ikke kan bebrejdes mekanikken. ”Ved første opstart blev anlægget tilstoppet af cigaretskodder og plastikstumper, som ender i vores varmeveksler som små stykker plastik-konfetti,” fortæller René Møgelbjerg. Tilstopningen af rørene er løst, men oplevelsen har været tankevækkende for folkene fra Maabjerg BioEnergy. ”Der har den senere tid været en del fokus på miljøproblemerne med plastik, som er vanskeligt nedbrydeligt. Og det er da lidt bekymrende, at plastik kan slippe hele vejen igennem renseanlægget og ende herude,” synes Margit Laumann. Mange miljøproblemer vil kunne løses, hvis alle ville være lidt flinkere til at huske på, at vatpinde, cigaretskodder og lignende ikke blot forsvinder, hvis man skyller dem ud i toilettet eller kaster det i kloakken. Brug affaldsspanden til plastik. Og så skal vi nok lave biogas af resten.


kvĂŚlst ofudledning

25


kort NYT Udstilling i København

Aflæs måleren fra sofaen

Dansk Industris sektion for energi og forsyning, DI Energi, har 10 års jubilæum. I den anledning bidrog bioethanolprojektet Maabjerg Energy Concept til en udstilling i Industriens Hus i København i april og maj måned.

Har du en smartphone eller tablet, kan du gratis downloade og installere app’en VESTFORSYNING.

Maabjerg Energy Concept havde udstillet et par halmballer for at illustrere, at halmen kan bruges til at fremstille bæredygtigt biobrændstof. Den lille halmstak blev forsynet med et banner, og samtidig viste en opstillet iPad en lille film om projektet. Du kan se filmen på www.maabjergenergyconcept.dk, hvor du også kan læse om projektet.

26

Den er tilgængelig i både App Store (til iPhone og iPad) og Google Play (til Android-telefoner og tablets). Med app’en kan du aflæse dine fjernaflæste målere uden at rejse dig fra sofaen. Det eneste du skal bruge for at komme i gang, er dit kundenummer og et fakturanummer eller et målernummer. Oplysningerne finder du på regningen fra Vestforsyning. App’en kan gemme oplysningerne, så du kun behøver at taste dem ind første gang. Du kan finde de samme oplysninger i selvbetjening på Vestforsyning.dk. Der kan du også logge ind med kundenummer og fakturanummer eller målernummer. Hvis du opdaterer dine profiloplysninger og registrerer dit personnummer, kan du desuden fremover bruge NemID til at åbne for selvbetjening.


Følg Vestforsyning pa Facebook & fÅ seneste nyt

For varmt til luftfoto Mens den milde vinter har lunet på varmeregningen, så har den til gengæld givet en praktisk udfordring for Vestforsyning Varme. Det var nemlig meningen, at man, i samarbejde med ingeniørfirmaet COWI, skulle overflyve Holstebro by, for at fotografere fjernvarmenettet fra luften med et varmefølsomt kamera, for at spotte områder med varmetab på ledningsnettet, f.eks. som følge af utætheder. Men den milde vinter har desværre gjort det umuligt at gennemføre projektet, fordi temperaturforskellen mellem den kolde jord og de lune fjernvarmeledninger ikke har været stor nok. Derfor er fotograferingen udskudt til næste vinter.

Mild vinter sparede energi Der blev ikke brug for sneskovlen ret mange gange i den forgangne vinter. Og indendøre har det heller ikke været så svært at holde på varmen. Det afspejler sig også i forbruget af fjernvarme, som har været markant mindre end gennemsnitlige vintre. Den milde vinter 2014/2015 har været en gevinst for både miljøet og privatøkonomien. De tre første måneder i år har Måbjergværket produceret 10 procent mindre fjernvarme end gennemsnittet for ”normale” år. Der bliver ikke brugt ret meget varme og varmt vand midt på året, så traditionelt udgør forbruget i januar, februar og marts cirka en tredjedel af årets samlede forbrug. Vestforsyning Varme anslår, at hele årets varmeregning kan blive cirka 4 procent lavere, hvis vejret sidst på året følger normalen.

27


made in M POLITISK OPBAKNING til bioethanol-anlæg

SF-PARTIFORMAND PIA OLSEN DYHR BESØGTE MAABJERG ENERGY CONCEPT FOR AT HØRE MERE OM, HVORDAN POLITIKERNE KAN HJÆLPE PROJEKTET I GANG I foråret var SF’s partiformand Pia Olsen Dyhr sammen med kollegaen Steen Gade (SF’s klima-, energi- og vækstordfører og formand for Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg) på besøg i Holstebro. De ville gerne besøge biogasanlægget Maabjerg BioEnergy og høre lidt mere om planerne for en kommende bioethanolfabrik. Som optakt til besøget havde SF lanceret et vækstforslag for at ”kickstarte den grønne økonomi”.

28

Helt konkret foreslår partiet at stille krav om, at benzin skal iblandes 2G bioethanol, og at staten skal hjælpe Holstebro og Struer kommuner med at stille garanti for den store investering i Maabjerg Energy Concept. ”Med dette forslag viser vi, at grøn vækst og grønne jobs ikke bare hører skåltalerne til. Ved at gøre tingene smartere kan vi med relativt få midler skabe tusinder af arbejdspladser, gøre Danmark grønnere og samtidig lægge

fundamentet for et nyt dansk eksporteventyr i stil med vindmølleindustrien. Alt sammen ved at genbruge affald, gylle og halm fra landbruget, som dermed også får nye indtjeningsmuligheder. Det er en investering i både nutiden og fremtiden,” sagde Pia Olsen Dyhr i forbindelse med besøget. Hun og Steen Gade spurgte meget interesseret til Maabjerg Energy Concept, og under rundvisningen på biogasanlægget noterede de med


Maabjerg tilfredshed, at de fleste af komponenterne fra de mange pumper til de mere end 100 km elkabler er leveret af danske virksomheder, ligesom bygninger og tekniske anlæg er opført af jyske arkitekter og entreprenører. Og gyllelastbilerne bliver kørt af lokalt ansatte chauffører med styr på overenskomsten. ”SF ønsker, at Maabjerg Energy Concept skal komme i gang så hurtigt som muligt, så vi kan skabe arbejdspladser, mindske CO2udledningen og gøre Danmark til foregangsland,” sagde Pia Olsen Dyhr og fortsatte: ”Den største barriere er, hvis politikerne sætter sig på hænderne. Benzinbilerne vil være her nogle år endnu, så vi kan ikke bare regne med, at elbilerne her og nu vil tage over og løse miljøproblemerne for transporten. Og derfor er det en god løsning at blande bioethanol i benzin – vel at mærke 2G bioethanol, som ikke er baseret på fødevarer, men på restprodukter som for eksempel halm.” Hun mindede om, at den foreslåede stats- og kommunegaranti ikke betyder, at skatteyderne skal have tegnebogen op af lommen. Der er blot tale om en sikkerhedsstillelse, som betyder, at investorerne kan låne til den lavest mulige rente. ”Det er ikke et ukendt fænomen. Vi har for eksempel også stillet statsgaranti for forbindelsen over Femern,” sagde Pia Olsen Dyhr, og partikollegaen Steen Gade tilføjede: ”Vi regner ikke med, at staten reelt skal betale – ligesom vi regner med at kravene om iblanding af

2. generations biobrændstoffer vil blive vedtaget i EU, så dét forslag er udelukkende tænkt som et sikkerhedsnet,” sagde Steen Gade. Bestyrelsesformand i Maabjerg Energy Concept Jørgen Udby tager positivt imod SF’s forslag om bl.a. supplerende statsgaranti for investeringen i Måbjerg. ”Det er et sympatisk krav fra SF’s side, for alternativet er, at borgerne i Holstebro og Struer kommuner skal gå ind og garantere et projekt til 2 mia. Det er ikke helt rimeligt, når man ser på, at der er tale om et nationalt demonstrationsanlæg for bioethanol,” siger Jørgen Udby. Maabjerg Energy Concept venter fortsat på politisk vedtagelse af de nødvendige rammevilkår, inden man kan gå i gang med opførelse af bioethanolfabrikken samt ombygning og udvidelse af Måbjergværket og Maabjerg BioEnergy. Det vigtigste politiske tiltag vil være vedtagelse af et krav om iblanding af en vis mængde 2G bioethanol i benzinen. Der er i dag tilsat lidt over fem procent 1G bioethanol (typisk fremstillet af majs, korn, sukkerroer eller sydamerikanske sukkerrør). EU har besluttet, at der fra 2020 skal tilsættes ti procent bioethanol, og håbet er altså, at en del af denne bioethanol skal være 2. generation – ”made in Måbjerg”.

statsministerens spørgetime i Folketinget. Her varslede Pia Olsen Dyhr, at SF vil foreslå statsgaranti til bioethanolanlægget i forbindelse med et kommende vækstudspil. Statsministeren udtrykte sin glæde over, at Danmark er langt fremme inden for udvikling af grøn teknologi, men hun ville dog ikke på stående fod love en sådan garanti. Konsortiet bag Maabjerg Energy Concept håber på en afklaring til sommer. Følg projektet på www.maabjergenergyconcept.dk

”DEN STØRSTE BARRIERE ER, HVIS POLITIKERNE SÆTTER SIG PÅ HÆNDERNE”

To dage efter besøget blev Maabjerg Energy Concept bragt op i debatten under

29


Villavej får ny fjernvarmeledning 115 HUSSTANDE PÅ ELLEHAMMERSVEJ I HOLSTEBRO FÅR UDSKIFTET DE GAMLE FJERNVARMELEDNINGER Holstebro Kommune er et af de områder i Danmark, hvor fjernvarmenettet er bedst udbygget. Flere end 12.000 kunder hos Vestforsyning Varme får stabil og miljøvenlig varmeforsyning, og sådan har det været i mange år. Faktisk i så lang tid, at de oprindelige varmeledninger i disse år løbende er ved at blive udskiftet.

”I dag bruger vi dobbeltrør med ekstra isolering, som reducerer varmetabet. Samtidig er ledningsnettet redimensioneret til nutidens forbrug. Det betyder typisk, at vi vælger en dimension mindre end de gamle rør, blandt andet fordi de fleste af husene er blevet efterisoleret og moderniseret, så de holder bedre på varmen,” forklarer Erik Andersen.

Siden påske har Vestforsyning Varme arbejdet på Ellehammersvej i Holstebro, hvor der bliver gravet flittigt for at udskifte både hoved- og stikledninger. Det er ikke så rart for vejens 115 husstande, mens det står på, men det sker trods alt ikke så tit, fortæller varmechef Erik Andersen.

Moderniseringen på Ellehammersvej er sidste etape af en større renovering af fjernvarmenettet i området langs Nørre Boulevard. I længden skulle det gerne sikre en fortsat forsyning af billig varme.

”Det eksisterende ledningsnet er 43 år gammelt og har altså ligget i jorden, siden Ellehammersvej blev byggemodnet. Ledningernes alder har da også været et af de væsentlige kriterier, som har fået os til at prioritere netop den vej i investeringsbudgettet,” siger han. De gamle fjernvarmeledninger bliver erstattet af mere moderne og miljøvenlige materialer.

30

”Jo bedre vi udnytter fjernvarmen, og jo mindre varmetab, der er i ledningsnettet – jo bedre økonomi får varmeselskabet. Og det er kunderne, der ejer selskabet, så det gavner os alle sammen i sidste ende,” siger Erik Andersen.

Arbejdet på Ellehammersvej vil fortsætte indtil efteråret. ”Der er naturligvis sendt orienteringsbreve ud til alle berørte husstande, og vi har tilrettelagt arbejdet sådan, at vi tilslutter 5-7 huse pr. uge. For den enkelte husstand vil der blive tale om flere afbrydelser af en dags varighed. Kunderne vil blive orienteret om tidspunktet for afbrydelsen undervejs i forløbet,” siger Erik Andersen, som beklager de gener, som beboerne måtte opleve. ”Kunderne er heldigvis forstående og er gode til at hjælpe os med at få tingene til at glide. Det skal jo gøres, og vi skynder os så meget, vi kan,” lyder det fra varmechefen. Afdelingsleder Allan Christensen, Vestforsyning Varme, er projektleder for opgaven på Ellehammersvej. Han kan kontaktes på mailadressen ac@vestforsyning.dk, hvis man har spørgsmål.


FÅ BESKED OM LEDNINGSARBEJDE På hjemmesiden www.vestforsyning.dk kan du altid se en opdateret liste over de steder, hvor Vestforsyning udfører planlagt ledningsarbejde. Hvis der skulle opstå driftsafbrydelser, f.eks. et ledningsbrud, har Vestforsyning mulighed for at sende besked via sms til de berørte husstande. Bemærk: Hvis du har en arbejdstelefon, vil abonnementet typisk være koblet på din arbejdsadresse. I så fald kan du manuelt tilmelde dit telefonnummer til din egen adresse, så du kan få meddelelser fra Vestforsyning. Tilsvarende kan du tilmelde din telefon til en anden adresse, hvis du gerne vil hjælpe med at holde øje med f.eks. din arbejdsplads eller ældre familiemedlemmer. Læs mere på www.vestforsyning.dk – skriv SMS Service i hjemmesidens søgefelt for at finde tilog framelding.

31


Go’ energi gi’r max power... – Det handler om, at alt skal spille. Der skal være go’ energi i hallen, på holdet og blandt tilskuerne. Det gi’r mig den power, der skal til for at flytte et helt forsvar. – Og i den sammenhæng er Vestforsyning :Sinus El en vigtig lokal spiller. For mig. For holdet. Og for hele vores område. Lærke Møller Team Tvis Holstebro

TÆNK LOKALT

Scan QR-koden og se mere

– Få den go’e energi fra os Nu kan du købe lokal el og få ALT din energi på ÈN regning fra os. – Så bli’r det ik’ lettere! Vestforsyning :Sinus El tilbyder din el som SPOTmåned, der følger prisen på det frie el-marked. Historikken viser, at det er den bedste og billigste løsning i længden. Vestforsyning :Sinus El giver dig den bedste rådgivning, god service og adgang til online-services på vestforsyningsinus.dk Scan QR-koden eller tast vestforsyning-sinus.dk og tilmeld dig. Du kan også sende en SMS med teksten ”el” til 1919, så ringer vi dig op, svarer på eventuelle spørgsmål og hjælper dig på vej.

Nupark 50 · 7500 Holstebro · Telefon 96 12 74 60 mail@vestforsyning-sinus.dk www.vestforsyning-sinus.dk

Profilmagasin maj 2015  

I dette nummer: Forår, fest og farver - Tænk på miljøet - Grøn gas i bilerne

Profilmagasin maj 2015  

I dette nummer: Forår, fest og farver - Tænk på miljøet - Grøn gas i bilerne