Page 1

SAMFUNN | KULTUR | NÆRING

WWW.VESTFOLDBLAD.NO

Bli med til Gumserød gård Gumserød gård i Stavern byr på mange opplevelser. Emma Rosenblad (5) fra Larvik synes høner er ålreite dyr og elsker KULTUR SIDE 10-11 å være på bondegårdsbesøk.

Se dagens nyheter på Farmandstredet! AUGUST 2010

UKE 33

ÅRGANG 1

Fakta er ofte langt mindre deprimerende enn antakelser LES UKENS LEDER SIDE 2

A1 SKAPTE FOLKEFEST

KULTUR: Mark Read i A1 fikk 6.000 publikummere til å hoppe i Sandefjord. Møt artistene bak scenen. SIDE 19

OPTIMISME I MARKEDET TETT OG SPRØTT: Vera Michaelsen føler hun er på folkehøyskole igjen, og støttes av Øyvind Mund i at TV-konkurransen er en heftig opplevelse å få med seg. Vestfold Blad fikk bli med under innspilling av TV2-programmet.

Hygge i kulissene Første time gratis! Som ny bedriftskunde tilbyr vi første time gratis. Benytt vår kompetanse for en gjennomgang av IT-strukturen.

Få opptil 25% rabatt ved fjernstyrt support*

* Ordinær pris per 1.6.2010: 780,- eks.mva. per time.

www.limitech.no E-post: post@limitech.no Tlf.: 915 98 801

men sier trivselsfaktoren er høy på Camp Senkveld. Bli med bak kulissene til serien som benker nær 900.000 TV-seere. SIDE 4-5

Gjelder Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus (vest) - uke 33 - Kun til private husholdninger. Vi tar forbehold om eventuelle trykkfeil og at noen varer kan være utsolgt.

- Det er det heftigste jeg har vært med på! Jeg er mer enn et nytt menneske, sier Vera Michaelsen ivrig. Øyvind Mund er forslått,

Spar 31,8%*

SIDE 22–23

sandefjord

BAR · RESTAURANT · ALLE RETTIGHETER

8890

39 90

GOD D GAMMELDAGS GAMMELDA G GAM GA AMMELDA FISKEGRATENG 4 PK

MINI HVETEBAGUETTER

PR 4 PK

NÆRING: Siri Brynildsen i Odins Øye jobber med lederutvikling og rekruttering, og merker en større optimisme nå. Les om at endring kan by på positive muligheter.

Biffburger m/salat, barbequedressing, ost, bacon og pommes frites.

PR PK

Frys, Findus, 4x500 g, Frys, 2,4 kg, 16,63 pr. kg *Pris ved kjøp av en stk kr. 33,- Pris gjelder uke 32-34

Kilen Brygge, Sandefjord Bordbestilling til: 33 46 90 99 sandefjord@bighorn.no Man-tors 16-22 · fre-lør 16-23 Søn og helligdager 14-21

GODE PARKERINGS MULIGHETER


Vestfold Blad

2

august 2010

uke 33

denne gang

Ny høst, nye muligheter sommerferien er over for denne gang. Vi er halvveis i august, sensommerens mørke kvelder senker seg. Vi gyver løs på halvåret som fører oss fram til tidspunktet hvor solen igjen snur mot lysere tider. akkurat nå legges planer for årets resultater, enten det gjelder bedriften som lønner oss, skolen som lærer opp våre barn, eller barnehagene som gir de aller minste en meningsfull hverdag. Fritidsaktiviteter skal planlegges, begrenses og følges opp. Hvilke ettermiddager skal preges av sport, kulturaktiviteter eller hjemmekos? Vil vi få tid til bollebaking og julebakst, eller blir det til neste år at alt skal realiseres? Prioriteringer må til, for verken unger eller voksne klarer en hverdag fylt av alt vi gjerne skulle ha gjort. Fra oppussing til helgenytelser - for oss som ikke ser likheter i disse begrepene. Dersom ledelsen ved bedriften du jobber i attpå til setter i gang en krevende endringsprosess, kan høstmørket senke seg kjapt over din og andres hverdag. Det kan være at det blir økonomien, og ikke tiden du har til rådighet, som setter begrensninger for hva familien kan fylle livet med. Da er det viktig å danne seg en oversikt over hva endringene vil bety for deg, for familien din og kollegene dine. Det kan du lese og lære mer om i reportasjen om Ranveig Rønningen saaghus. Hun driver et foretak der hun både kurser bedriftsledelser i endringsprosesser, og har enkeltsamtaler med medarbeidere. slik hjelper hun til med å sortere alle de forskjellige og ofte forvirrede tanker vi mennesker får når livets dramatiske endringer skjer.

handler om god og redelig kommunikasjon, og rom for å lufte tankene når en ny hverdag presenteres. Ledere må ta ansvaret som følger deres stilling, og de ansatte må være tøffe nok til å spørre hva endringene innebærer for den enkelte. Da kan mulighetene åpne seg og flere trekke i samme retning. selv har jeg tenkt nytt og skiftet beite flere ganger i løpet av karrieren. gullklokka blir nok aldri min, selv om jeg gjerne skulle hatt en. I skrivende stund har skolene i fylket planleggingsdager. Lærerkreftene får et innblikk i hvordan deres arbeidsprogram blir i høst, deres rammer og deres arbeidsrom.

at fakta ofte er langt mindre deprimerende enn antakelser, og at endringer ofte gir uante framtidsmuligheter, er hennes erfaring og positive budskap.

For eget vedkommende takker jeg generasjonen over meg, som med både gullklokker og takketaler har lagt arbeidslivet bak seg. De gjør at minstejenta får en dag hun har gledet seg til lenge. For besteforeldrene tar seg tid. kvalitetstid som ikke har kommet gratis gjennom livet, men som betyr mer enn utallige fritidsaktiviteter for mange i arbeidslivet. For besteforeldres tid gir mange av oss nye muligheter.

Informasjon og åpenhet om både hva bedriftsledelsen vet og ikke vet, er et annet viktig moment hun peker på. Det

marianne Henriksen, redaktør

Imponerte med dans og akrobatikk Det er ikke vanskelig å tro barna på sommerskolen når de sier at uka har vært krevende, men morsom. «Brødets Fest» viste med all tydelighet at øvelsene i løpet av uka har gitt resultater. Som avslutning på sommerskolen og til heder for innhøstingen ble det stor fest i fruktbarhetens tegn. Sommerskole-deltagerne jobbet frem mot dette i fem intense dager, og satte rammen om feiringen med ritualer, danser og sirkuskunster.

KontaKt oss: I hvert nummer av Vestfold Blad gir vi deg:

5 dagers tV-program & 7 dagers Kulturguide redaksjonsmedarbeidere fra nord til sør: Gunnar Grimstad, Ingrid L. Christensen, Liv Gade, Camilla Johansen, Marianne Henriksen, Kjell Arne Bratli, Mathea Skaalvik Pihl, Gro Larsen, Geir Knutsen, Cecilie Bratli og Fanny E. Bettum Lunde. Design: Reagens (www.reagens.no). Trykk: Nordby Grafisk AS. Layout: Vestfold Blad. Vestfold Blad arbeider etter Vær Varsomplakatens og Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom du mener at du er rammet av urettmessig avisomtale. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er klageorganet som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf: 22 40 50 40, telefaks: 22 40 50 55, epost: pfu@np-nr.no.

Du kan gjøre en god handel gjennom våre gratis rubrikkannonser for privatsalg. Registrer din annonse på www.vestfoldblad.no, eller send en mail til rubrikk@vestfoldblad.no Besøk www.vestfoldblad.no og følg med på visninger og kulturarrangementer. Fikk du ingen avis fra Vestfold Blad denne uken, eller vil du stanse avisen i ferien? Da kan du sende en mail til: vblad@norpost.no eller ring 33 46 20 00.

Vestfold Blad

post@vestfoldblad.no

Sverre Aamodt, ansvarlig utgiver/daglig leder sverre@vestfoldblad.no telefon: 932 28 042 Marianne Henriksen, redaktør marianne@vestfoldblad.no telefon: 919 16 029 Mathea Skaalvik Phil, journalist mathea@vestfoldblad.no telefon: 971 57 578 Ingrid Louise Christensen, journalist ingrid@vestfoldblad.no telefon: 952 57 361 Trude Fjeldbo, kontorleder/sentralbord trude@vestfoldblad.no telefon: 33 46 20 00 Per Poulsen, annonsekonsulent/kaM per@vestfoldblad.no telefon: 918 19 210 Halvard Bertelsen, annonsekonsulent/kaM halvard@vestfoldblad.no telefon: 950 00 195 Per-Olav Leth, annonsekonsulent/kaM pol@vestfoldblad.no telefon: 918 16 012

33 46 20 00


VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33

3

SAMFUNN

SOMMER PÅ FOSSNES: Zarah Andersen, Wanja Andersen, Madelen Evensen og Martine Evensen (foran), stortrives på Fossnes Sommerskole.

Landlig glede og hard trening før skolestart Elevene ved sommerskolen på Fossnes melder om en gøyal men aktiv uke før ferieslutt, med finale på «Brødets Fest». SOMMERSKOLE

TEKST OG FOTO: FANNY ELISE BETTUM LUNDE

Hvert år arrangerer Stella Polaris sommerskole for store og små på Fossnes Kunstnerlandsby i Stokke. Søndag ble skolen avrundet med «Brødets Fest», en fest for å hedre innhøstingen, i fruktbarhetens tegn.

Skole før skolestart Martine Evensen (7 år), Made-

len Evensen (12 år), Zarah Andersen (12 år) og Wanja Andersen (14 år) er blant deltakerne på sommerskolen. I løpet av fem intense dager har jentene øvd seg på sanger, danser, akrobatiske og luftakrobatiske kunster, dette under kyndig veiledning fra Stella Polaris’ pedagoger og innleide krefter fra inn og utland.

Øvelse gjør mester Martine og Madelen bor i Stokke, mens kusinene Wanja og Zarah kommer på besøk hvert år

fra Hallingdal for å delta på sommerskolen. – Uken på sommerskolen har vært veldig gøy, men også vel-

hjem støl og måtte ty til varmeflaske etter lange dager på sommerskolen. – Brødets Fest har forskjellig tema hvert år, og i år er temaet takknemlighet, forklarer Zarah. Brødfesten består av marked, åpne verksteder og utstillinger, og jentene deltar på tre forestillinger i løpet av dagen.

Det har vært mange, harde treningsøkter, men innimellom har vi mer rolige leker også Zarah Andersen (12)

dig slitsom! Det har vært mange, harde treningsøkter, men innimellom har vi mer rolige leker også, forteller Zarah, som deltar på sommerskolen for sjette året på rad. Hun er vant til å komme

Finner roen – Det er utrolig fint og stort her på Fossnes og det er bra at vi bruker hele plassen, synes Madelen. Jentene liker spesielt å

sitte ved bekken og slappe av. Alle jentene er enige om hva som er det beste med sommerskolen. – Det morsomste er å treffe igjen folk fra tidligere år, i tillegg til å bli kjent med nye mennesker, sier Zarah, og de andre jentene nikker bifallende. De synes alle det er gøy å være del av en gruppe, og savner venner fra tidligere år, som ikke har dukket opp i år. Jentene har tenkt seg tilbake neste sommer, og anbefaler andre å bli med . – Dette er en super mulighet til å lære nye ting, og få nye venner!

Amfi - Norges største senterfamilie

Inspirerende gode tilbud! Se våre annonser side 25-28 Åpent: 09-20 (18) · Vinmonopolet: man-tor 10-18 · fre 09-18 · lør 09-15


Vestfold Blad    august 2010    uke 33

4

samfunn

I kulissene med Camp

– Nå skal vi straks i gang med opptak. – Nei, vi blir visst en halv time forsinket. Det er mer som må ordnes, sier regissør Anders Bremnes. – Dette må du ikke ta bilde

Det du ikke ser

Tekst: Mathea Skaalvik Pihl Foto: Mathea Skaalvik Pihl/ TV2

– Er alle klare? Da går vi i opptak. En og en halv time senere enn først annonsert er teamet fra Monster Entertainment klare til å sette i gang opptakene til en av episodene til høstens Camp Senkveld. Det er utstemming som står på programmet.

av! Regissør Anders er streng. Han understreker at hvis vi sier eller viser bilder av hvem som stemmes ut, så forsvinner all spenningen før programmet en gang har blitt sendt.

Stort crew Utenom selve deltagerne, de som skal være på tv, er det sjuåtte personer som svirrer rundt på dekket av seilskuta Berntine, som ligger ved kai i Stavern.

– Tilsammen er vi et team på over 20 stykker, forteller Anders. Han ramser opp fem fotogra-

tilbake til Oslo, etter halvannen uke med hektiske opptaksdager. – Det blir lange dager, ja, bekrefter regissøren. Det er mye logistikk som skal på plass, været skal klaffe, tv-laging tar rett og slett lang tid.

- Det er det heftigste jeg har vært med på! Jeg er mer enn et nytt menneske. Vera Michaelsen

fer, fire som jobber med lyd, to regissører, en produksjonsleder, en klipper og fire koordinatorer. – Det blir 17... – Ja, også er det noen flere som er litt til og fra. Og en redaksjon i Oslo. Vi er mange, smiler han. I disse dager reiser tv-teamet

Full av adrenalin – Det er det heftigste jeg har vært med på! Jeg er mer enn et nytt menneske, sier Vera Michaelsen ivrig. Hun er så oppspilt at det er nesten som om hun står og hopper, samtidig er hun så trøtt at flere av ordene drukner i lang-

trukne gjesp. Hun er en av de fem deltagerne på Team Harald, og noen timer før dette intervjuet ble de vekket midt på svarte natta for å prøve seg på karate. Vera har knust tre betongblokker med høyrehånda. - Tvers i gjennom uten å nøle! Det skal ikke gå an, vet du, men så gjør man det. Det var en utrolig selvtillitsboost, jeg anbefaler alle å prøve det.

Ømme kropper Men ta journalisten i hånda med sin høyre, nei det vil hun ikke. Hun påstår det ikke gjorde vondt å slå, men innrømmer at det ble ganske vondt etterpå. Og det er fortsatt litt ømt. Øyvind Mund er på samme lag som


VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33

5

SAMFUNN

p Senkveld STORT TEAM: Det er mange mennesker som skal til for å lage tv. I følge regissør Anders Bremnes er det over 20 som er med på å lage Camp Senkveld, men de jobber til dels på skift.

LAGÅND: Jenny Skavlan og Lisa Stokke har gitt alt for Thomas Numme og Team Thomas. Foto: Runar Blekken/TV2.

CAMP SENKVELD Konkurranseinnslag i TV2’s fredagsshow Senkveld. Harald Rønneberg og Thomas Numme leder hvert sitt lag som konkurrerer mot hverandre i ymse øvelser. Lages for 3. gang nå, i programmets 15. sesong. Høstens tema er det maritime livet. På 10 dager ble det lagd 14 episoder, med 12 konkurranser. Sendingene med Senkveld og Camp Senkveld starter i september, program nr. 200 sendes 17. september. SAMMENSVEISET: Selv om opptaksskjema er tett er det tid til en god latter. Fra venstre Øyvind Rafto, Øyvind Mund, Harald Rønneberg, Lise Karlsnes og Susann Goksør Bjerkreim.

Vera og nikker og er enig. Han har også hatt flere uhell, som gjør at han halter litt og er sår både her og der. - Men det er gøy, da, gliser han, og legger til at han syns det er en veldig fin gjeng å være sammen med. - Ja, vi bor tett sammen i køyer ombord i denne gamle båten. Da blir vi fort kjent og det blir litt sånn folkehøyskolestemning, sier Vera mens hun gjesper litt mer.

Lett å si ja Vera Michaelsen benytter også anledningen til å skryte litt av Stavern. Hun nevner både vakre omgivelser og hyggelige folk. – Dette er byen sin! Jeg tror

nesten den har seilt opp på topp10-lista blant norske byer. Og det flotte gamle militærområdet, da, sier hun entusiastisk. Festningsforvalter Trond H. Bergan blir stolt når han hører slikt. Han representerer eierskapet på Fredrikvern Verft, som drives av Nasjonale Festningsverk, en enhet innen For-

seg ut herfra i 2002 har Fredriksvern Verft blitt Vestfolds best besøkte turistmål. Vi ønsker en miks av aktiviteter her, og da Monster spurte var det ikke vanskelig å si ja, sier han.

Håper på bieffekt Festningsforvalteren forteller at han håper at Camp Senkveld kan bidra til å trekke enda flere til området, både til Fredriksvern, Stavern og Larvik generelt. – Vi er stolte over at verftet og omgivelsene her framgår i en sånn setting, sier han med et stort smil. Det er mye som skal på plass

Vi er stolte over at verftet og omgivelsene her framgår i en sånn setting. Festningsforvalter Trond H. Bergan.

svarsbygg. – Vår overordnede visjon er å skape nytt liv på historisk grunn. Etter at Forsvaret trakk

SJEFEN OMBORD: Nils Jørgen Borgland er skipper ombord på ishavsskuta Berntine, som er hjemmehørende i Tønsberg.

Programmet ble sett av nesten 900.000 seere sist sesong, og har en markedsandel på 49,1 %.

før en slik produksjon som Camp Senkveld er oppe og går. Det er mye logistikk som skal ordnes, og på stedet må det i tillegg til opptaksmulighetene også være produksjonslokaler, overnattings- og bespisningsmuligheter. – Alt dette fikk vi her på Fredriksvern, vi har hatt et veldig godt samarbeid, sier regissør Anders Bremnes.

Vera Michaelsen og Øyvind Mund trives godt på Camp Senkveld


6

VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33


Vestfold Blad

august 2010

uke 33

T R O ST

7

Seilersko Klassisk modell. Brun. Skinn. Str 40-46. Pr par

499

Cycletrack Big Mountain 26” Div. Str. Før tilbud 1990,-

1490

Schwinn Sporterra 28”

1990 Div. Str. Før tilbud 2790,-

Cycletrack Energy 28” Div. Str. Før tilbud 2490,-

1990

Schwinn World S 28”

2199

Div. Str. Før tilbud 2790,-

Schwinn Mini Mesa 20” Før tilbud 1990,-

1390

! r e l k y s g n i m Lagertøm Som medlem i Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler! www.coop.no

Prisene gjelder t.o.m. 21.08.10 Forbehold om utsolgt og trykkfeil.

Sandefjord 9-21 (9-20)

Fokserød 33 42 12 50

Gratis parkering • Kafeteria • Coop Kiosk Kommisjonær for Norsk Tipping og Rikstoto

Larvik Shared and unrestricted 3 for 1 (F) advert 181 x 248:Layout 1 27/07/2010 17:31 Page 1

Vårt beste tilbud noen gang!

3 1 FOR

Nå kan du til og med dele tilbudet med en venn eller slektning!

VELG TRE PAR KOMPLETTE BRILLER OG BETAL FOR BARE ETT PAR

UTEN NOEN R BEGRENSNINGE BEGRENSET PERIODE

3 FOR 1 GJELDER ALLE PROGRESSIVE OG BIFOKALE GLASS

3 FOR 1 GJELDER ALLE FOTOKROMATISKE OG HØYBRYTENDE GLASS

3 FOR 1 GJELDER ALLE MERKEINNFATNINGER

3 FOR 1 GJELDER ALLE BEHANDLINGER

Timberland, Just Cavalli, Replay mm DU BETALER BARE FOR DET PARET SOM ER DYREST • KAN IKKE KOMBINERES MED ANDRE TILBUD ELLER RABATTER MEDLEM AV EN AV EUROPAS LEDENDE OPTIKER KJEDER

Kom inn så forteller vi mer! Mandag-Fredag - 10.00-17.00

Lørdag - Stengt

% 33 12 05 00

NEDRE TORGGATE 1, 3257 LARVIK RENTEFRI AVBETALING • KUN OFFENTLIG GODKJENTE OPTIKERE • MEDLEM AV EN AV EUROPAS LEDENDE OPTIKER KJEDER


Vestfold Blad    august 2010    uke 33

8

Første prioritet for meg vil bli å vise at vi er en viktig utviklingsaktør i fylket.


VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33

9

SAMFUNN Ellen Høstmark Bustø har som jobb å tenke før andre snakker. En profesjonell utøver av kunsten å holde tann for tunge, er likevel ikke så rent lite impulsiv.

Gjør tale til gull UKAS VESTFOLDING TEKST OG FOTO: MARIANNE HENRIKSEN

Skal vi tro fylkeskommunens nye kommunikasjonsdirektør på sitt ord, er hun en god sjonglør mellom langsiktig arbeid og impulsive nytelser. Ellen Høstmark Bustø åpner øynene våre for hva Vestfold fylkeskommune gjør for oss, og oversetter gjerne byråkratspråket til noe vi alle forstår. – Vi er lite synlige og kjent. Første prioritet for meg vil bli å synliggjøre tjenestetilbudet, og vise at vi er en viktig utviklingsaktør i fylket, sier Ellen. Det erkjenner hun at vil ta tid, og forteller at hun som konstituert kommunikasjonssjef allerede har jobbet med dette en stund. Nå skal planene realiseres, og det skal 240.000 innbyggere høste godt av. Tross hennes tro på strategisk arbeid, sier hun likevel at impulsiviteten hennes bidrar til gode opplevelser privat.

«Årnær sæ» – I går for eksempel, satt vi og planla hvordan vi skal gjøre det når 40 små og store gjester kommer til oss på overnatting i kveld. Det ble telt i hagen til oss alle, ordnet i går, etter noen telefoner og litt organisering, smiler kommunikasjonsdirektøren. Hun røper at morgenen fredag den 13., da vi møter henne, har gått med til bardunering av et telt som fikk hard medfart i blåst, regn og torden. Slik kan det årlige treffet arrangeres for trettende gang. Ideen med teltet viser at hun heller ikke går av veien for å endre planer, hoppe i ukjent farvann. Som å flytte fra Oslo og tilbake til Nøtterøy, uten jobb å gå til. – Vi tenkte at «det årnær

sæ», og det gjorde det, ler hun, og legger til at både hun og mannen er lette å be, og gjerne takker ja til arrangementer uten de store forberedelsene.

Nøtterøy lokket Ordnet seg har det gjort fra hun som 23-år gammel student i Skottland ble mor for første gang. Helt ekstraordinært i studentkulturen der, ikke noe å løfte på brynene av her i Norge. Takket være fleksiarbeid mellom henne og ektemannen gikk det seg til. Men det ble en god overgang å fortsette studiene ved Universitetet i Oslo, der 12 barnehager sto åpne for studentenes barn. – Du kan trygt si det var et

– Det er deilig med te. Og den skal helst være grønn. Vi er litt mot normalen på den fronten. Mannen min elsker kaffe, og er faktisk ikke interessert i fotball, flirer Ellen. Kontakten med skoleverket har vært på plass selv om hun skiftet jobb, for Ellen er et engasjert medlem av foreldrenes arbeidsutvalg. Der hun kan bidra til at sønnene på 11 og 17 får en bedre hverdag, trår hun gjerne til. I sommer har også sønnens sommerferie som vikingskipsbygger gjort inntrykk.

Alltid en bok – Det ble en opplevelse for hele familien, utrolig spennende å se hvor mye han lærte om hvordan vikingene levde og bygde, sier Ellen. Ellers tyder hennes behov for å lese på at hun liker å lære mer. Om mennesker, kulturer, historier. Knausgård satt langt inne før hun gikk løs på bøkene, men nå opplever hun at bøkene rører ved noe. – Når det blir ubehagelig å lese, er vel det et tegn på god litteratur også? undrer hun. Hun leser gjerne på flere bø-

Vi tenkte at «det årnær sæ», så flyttet vi. litt annet kjønnsrollemønster der, smiler hun. Siden ble det noen år i Oslo, til hun hoppet av hovedfagstudiet i medier og kommunikasjon på Blindern, og satte nesa hjemover. Teiejenta kjente lengselen etter hjembyen, og fant familiens nye hjem på Torød. – Først fikk jeg jobb i Nøtterøyskolen, siden fikk jeg spennende jobber med å bygge opp studieretningen for medier og kommunikasjon på Horten Videregående skole. Det var spennende nybrottsarbeid, der jeg fikk være med på å utrede læreplanene. Siden fikk jeg bli med og bygge opp den samme avdelingen ved Melsom Videregående skole, forteller Ellen.

ker samtidig, og velger helst titler utenfor bestselgerlistene. Som boka Shantaram en sann røverroman fra India, som hun anbefaler sterkt. – Jeg må lese noen sider før jeg legger meg om kvelden, det er jeg helt avhengig av, røper Ellen. – En ting har jeg blitt flinkere til med årene, og det er å legge fra meg dårlige bøker uten å lese hele.

Nære feriemål Etter en lengre utenlandsreise for tre år siden, tar familien fatt på norske reisemål når ferien skal nytes. I sommer ble det en vestlandstur, der kjente og ukjente stavkirker ble besøkt, mer eller mindre tilgjengelige for veifarende. – Det var spennende. Skilt jeg har kjørt forbi i alle år ble målet for stikkturene våre. Ambisjonene våre er å få til en reise i Norge hvert år. Ellers blir det mye England, med familie der og nærheten vår til Torp, sier Ellen. Hun forteller at hun gikk Beseggen, for andre gang på 20 år. – Og jeg føler absolutt ikke noe behov for å ta akkurat den fjellturen en tredje gang, smiler hun.

SMÅTT OM Ellen Høstmark Bustø (40) Bor på Torød på Nøtterøy, med mann og to sønner på 11 og 17 år. Ble i forrige uke ny kommunikasjonsdirektør i Vestfold. Har studert medier og kommunikasjon i Skottland og ved forskjellige høyskoler i Norge. Kobler av med te, en god bok - eller på turer i landskapet hun finner rett utenfor stuedøra.

Te er tingen Hun tar en god slurk av teen sin, der vi sitter på Tollboden Kafe ved brygga i Tønsberg. Ellen er ingen kaffedrikker. Det overlater hun til sin engelske mann.

For alle gode ting er tydeligvis ikke tre for henne. De gode tingene er nemlig innen rekkevidde. Som det seg hør og bør å si, for den som skal åpne øynene våre for de nære kvalitetene fylket vårt byr på.

SOLGTE SOMMEREN: Fra Ski NM og gapahuken som Vestfold fylkeskommune og Vestfoldreis disponerte. Fra venstre Anna Jørgensen vfk, Live Rud vfk og Ellen Høstmark Bustø. Foto: vfk.no

Har foto som hobby og savner det gamle mørkerommet...


Vestfold Blad

10

august 2010

uke 33

kultur

en ukjent perle ved Rett utenfor Stavern ligger Gumserød gård. Den eies av Slottsfjellsmuseet og drives av forpaktere. Her kan du overnatte i gammeldagse omgivelser, delta i gårdsarbeidet, hilse på dyra eller slappe av i solveggen. gårdsferie

tekst og foto: sIlJe elIse MossestAD

Et beskjedent skilt midt i en sving viser vei til Gumserød gård. De sorte og grå sauene som lett kan forveksles med geiter, hilser oss velkommen. Ute på tunet tripper hønene. Den store herskapelige hovedbygningen som i dag fungerer som museum hviler under ruvende trær fulle av ivrige, summende humler. Sigrid Ulstein (27) og

samboeren Mats Mikkel Rummelhoff (27) jobber som forpaktere. De har mer enn nok å henge fingrene i.

det på gården eller bare være her og hilse på dyra og ta inn gårdsatmosfæren, forteller Sigrid Ulstein.

Åpen gård

Historisk sted

I sommer har mange funnet veien til Gumserød gård. Men fortsatt er det en del Vestfoldinger som ikke er klar over at dette idylliske stedet er åpent for publikum hver eneste dag. Det koster heller ingenting. – Vi tar imot barnehager, skoleklasser og andre grupper og lar de få delta aktivt i arbei-

Gumserød gård ble først ryddet på 1100 tallet og har skiftet eiere flere ganger, men ble i 1978 gitt som en testamentarisk gave til Slottsfjellsmuseet. Gumserød strekker seg fra veien og helt ned til sjøen og inkluderer en liten øy. Den ligger i et vakkert kulturlandskap, med dyrka mark, eng og beiter. Restene et-

ter et steinbrudd som var i drift rundt tidlig 1900 tall finnes også her. Bygningene på gården fikk sitt nåværende utseende rundt tidlig 1800-tall med låve, hovedhus, forpakterbolig og stabbur. Etter at Gumserød ble gitt til Slottsfjellsmuseet har gården blitt drevet av forpaktere. Det

Aktiviteter og konserter I sommer har hun arrangert aktivitetsleir for barn, rideleir og sommerkonserter i tillegg til omvisninger i museet. Det entusiastiske paret fra Holmestrand og Hof har mange planer for stedet. Men mye av innsatsen de legger ned er nærmest frivillig. Økonomien strekker ikke alltid til og mye skulle vært gjort. – Jeg skulle gjerne hatt et toalett som folk kunne låne når de kommer på besøk. Det har vi dessverre ikke, sukker Sigrid. Hun håper at enda flere får øynene opp for Gumserød gård. Hun vil så gjerne få det til å gå rundt.

fortsatt er det en del som ikke er klar over at dette idylliske stedet er åpent for publikum hver eneste dag. var ønsket til de forrige eierne at gården skulle bevares i sin helhet og bli et levende museum der det gamle jordbruket skulle holdes i hevd og være til glede for lokalbefolkningen og andre. – Dette er målet vårt også i dag, sier Sigrid.


VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33

11

KULTUR

HØNEKOS: Emma Rosenblad (t.v.) og Mai-Linn Yates sammen syntes det var stas å holde hønene.

STAS MED HEST OG KJERRE: Lisa Sofie Ranheim (t.v.), Mai-Linn Yates , Emma Rosenblad og Henrik Yates koste seg veldig da de var med på aktivitetsleir ved Gumserød gård. Her er de på tur med Sigrid Ulstein (foran t.v), hennes søster Ingrid Ulstein og hesten Embla.

FIKK VÆRE MED Å STELLE: I sommer arrangerte forpakter ved Gumserød gård, Sigrid Ulstein (bak), aktivitetsleir for barn. Lisa Sofie Ranheim var en av dem som blant annet fikk være med å stelle hest.

d kysten OM GÅRDEN Gumserød gård er en rydningsgård fra høymiddelalderen, lokalisert i Stavern. Åpent for publikum hver dag mellom kl 10 og 18. Tilbyr overnatting i Stabbur til 400 kroner natta. Omvisning i museet på forespørsel. Tar i mot skoler, barnehager og andre grupper. Har hester, griser, høner, katter og norsk spælsau. Arrangerer skoleavslutninger, rideturer, kanefart, bursdagsselskaper etc på forespørsel. Vil du vite mer? Følg med i senere utgaver av Vestfold Blad!

BONDEROMANTIKK: Mats Mikkel Rummelhoff fra Holmestrand og Sigrid Ulstein fra Hof er forpaktere på Gumserød gård. Det entusiastiske paret har mange jern i ilden og håper de får det til å gå rundt selv om økonomien er trang.

HERSKAPELIG: Gumserød gård ligger cirka to kilometer utenfor Stavern. Gården er åpen for publikum hver dag. Det idylliske stedet eies av Slottsfjellsmuseet og drives av forpaktere.


12

VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33

aUGUStSaLG aUGUStSaLG DUX!

SoM M e r pr i S e r på du x !

DUX Continental Nordic

DUX QUaDRO NORDIC:

160 x200 cm

kr. 29.900,-

DUX 12:12 Nordic 180x200cm med gavl og kappe i 3 flotte farger. augustpris

Overmadrasser

15% rabatt

DUX 12 : 12 Nordic 180 x200 cm

kr. 25.900,-

kr. 29.900,- (Spar kr. 10.000,-)

augustpriser på overmadrasser og Xleep-puten!

DUXIANA.COM

÷25%

÷25%

En stilren design kombinert med komfort uten sidestykke på markedet, gjør Lagans spesiell. Spesiell gjennom den aktive fjæringen og de førsteklasses materialene. Lagans har stil og karakter.

motorSenger

BODYPRINT, visco-elastisk madrass som reagerer på varme og vekt. Innebygd minne som justerer madrassens grad av hardhet og støtte for å tilpasse seg kroppsvekt og temperatur.

20 varianter utStillt

÷15% – 25%

Bodyprint

SengetøySalget går mot Slutten

opptil

÷50%

Gant Lexington Lanoire DUX Bergen Dun

God søvn er viktig for fysisk og psykisk helse. Velkommen innom for mer informasjon om vårt store madrassutvalg!

åPNINGSTIDER: aLLE DaGER 10-18 (15)

Ollebukta 2, Tønsberg Tlf 33 31 32 09 www.sengemakeriet.no

Georg Jensen Borås m.m

÷25% Sengesett Pynteputer Pledd m.m


Vestfold Blad

august 2010

uke 33

13

Det originale danske langbordet fra Skovby valgfri Skovby stol

Kjøp bordet med 6 stoler - betal kun for bord med 3 stoler Kom og opplev dansk kvalitet på sitt beste!

3 stoler gratis! Spar opp til 28% Stødig, praktisk og elegant uttrekksbord fra 2 til 5 meter for inntil 20 personer (SM24)

100x200 cm

100x356 cm

Skovby-stoler leveres i 40 forskjellige stoffer og huder.

SM66

SM64

100x512 cm

SM51

SM58

EGENES Øvre Langgate 48, 3110 Tønsberg Tlf: 33 31 51 38 Epost: info@egenesmobler.no

SM59


VESTFOLD BLAD

14

AUGUST 2010

UKE 33

KULTUR

Spennende teaterh

SPENSTIG: Dansekompaniet Frikar viser sitt spretne danseshow KRUK! i både Horten og Larvik. De skaper noe helt nytt ved å kombinere dansesprell fra folkemusikk-tradisjonen med mer moderne uttrykk. Foto: Erik Berg/Riksteateret.

Det er mye snadder på kulturhusene i fylket vårt i høst, og i Horten, Nøtterøy, Sandefjord og Larvik kan du kose deg med gode forestillinger fra Riksteateret. TEATER

TEKST: MATHEA SKAALVIK PIHL FOTO: RIKSTEATERET

I høst tar Riksteateret Eugene O’Neills «Lang dags ferd mot natt» fra 1941 ut på veien. Alle de fire kulturhusene i Vestfold som samarbeider med Riksteateret setter opp dette stykket, som regnes som en av de fremste av de amerikanske klassikerne. Det er et stjernespekket team som står på scenen i forestillingen. Foruten Liv Ullmann i rollen som den morfinavhengige moren Mary i tragedien om familien Tyrone, får vi se Bjørn Sundquist, Anders Baasmo Christiansen, Pål Sverre Val-

heim Hagen og Viktoria Winge på scenen. Regien er ved Stein Winge.

Snart utsolgt Informasjonssjef Mette Hægeland Blom forteller at «Lang dags ferd mot natt» er høydepunktet i Riksteaterets satsing i høst, og det nærmer seg utsolgt flere steder. – Vestfoldinger er heldige, de får masse teater i høst, mener Hægeland Blom. Det omreisende teateret har flere andre spennende ting å by på. Her i Vestfold får vi også oppleve teatersjef Ellen Horns regidebut med «Soloppgang i Riga», av Aleksej Arbuzov. – Det er et nydelig stykke om voksen forelskelse, sier Rikstea-

neshowet under Alexander Rybaks Grand Prix-opptreden. I slutten av oktober kommer de til Bakkenteigen i Horten og Bølgen i Larvik. Med forestillingen KRUK! viser de publikum at hallingdans ikke er for pingler. I det energiske danseshowet kombinerer de norsk folkemuMette Hægeland Blom, informasjonssjef i Riksteateret sikktradisjon med halsbrekkende stunts, akrobatikk og break dance. tvigsen. Stykket spilles på Nøtterøy Kulturhus og på Hjertnes Heks til jul i Sandefjord i oktober. Riksteateret har også forestilSpretne dansere linger som appellerer til familiVi husker vel alle de elleville ens yngste. Ingunn Aamodts danserne i dansekompaniet FriPulverheksa er kjent for mange kar, som var en viktig del av scebarnefamilier, og den snille terets informasjonssjef. På scenen møter vi skuespillerne Marit Østbye og Stein Grønli og musiker Kay Har-

Vestfoldinger er heldige, de får masse teater i høst.

heksa i Maj Britt Andersen kan du møte både i Horten, på Nøtterøy og i Sandefjord. Forestillingen heter «Pulverheksa og julenissen» og kommer helt på tampen av november. Familiene bør også la seg friste av den fantastiske forestillingen om «Ali Baba og de førti røverne» fra «1001 natt». Det er et morsomt stykke med masse humor som treffer både små og store. Forestillingen er en fortsettelse av Riksteatrets nye storsatsning på dukketeater, og passer best for barn fra fem år og oppover. Ali Baba møter du i Horten eller Larvik allerede i september.


VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33

15

høst i vente

KULTUR

Sammen for Sagatun

Tusenvis finner årlig veien til Vivestad Høstmarked, og styrker dermed bygdas viktige samlingspunkt. BYGDEMARKED TEKST: M.HENRIKSEN FOTO: PRIVAT

For overskuddet av helgens «Godt Brukt og Pent Nytt»marked på Vivestad betyr mye for de 350 innbyggerne i bygden. Inntektene får 150 frivillige til å yte full innsats, slik at driften av bygdehuset Sagatun kan styrkes.

Verdifullt bygdehus

REGIDEBUT: «Soloppgang i Riga» er et av høydepunktene i Riksteaterets satsing i høst, og Ellen Horns regidebut. Foto: Riksteateret/Guillermo Farias.

Hele bygda vet å sette pris på Sagatun, og alle gjør sitt for at høstmarkedet skal bli en suksess, enten det er ved å bidra til salgbare produkter, eller det er som frivillig arbeidskraft. – Forberedelsene pågår for fullt. Det er allerede påmeldt ca 140 utstillere, så det burde bli noe for enhver smak, sier Odd Roar Sulutvedt, som er en av drivkreftene bak arrangementet. Han forteller at utstillingene vil tilby en blanding av håndverk, antikviteter, samleobjekter og håndarbeid. – Vi vil ha mange salgsboder med bruktgjenstander i alle varianter, samt utsalg for flere bedrifter, både lokale og fra hele østlandsområdet. I

tillegg arrangeres det bokmarked med flere tusen titler å velge mellom, sier Sulutvedt.

Barneaktiviteter Arrangøren sier at markedet også er et yndet reisemål for fylkets smårollinger, takket være et godt spekter av aktiviteter. – For barna blir det både hoppeslott, ponniridning og ansiktsmaling, sier Sulutvedt. Skulle sulten melde seg, blir det både middagsservering, kiosker og pub på området.

Gamle og nye biler For de motor- og maskininteresserte blir det målgang for Reløpet for veteranbiler på søndag, og det blir utstilling av gamle landbruksmaskiner. Ramnes trekkspillklubb underholder begge dager. – Reløpet starter på Elverhøy klokka 11 på søndagen, og vil ha poster og natursti. Der kan alle melde seg på, og de 120 første får bli med på løpet, uavhengig av om de har veteranbil eller ikke, sier Arild Johansen, formann i Re Motorklubb.

RIKSTEATERET Statlig finansiert turneteater, opprettet i 1948. Tilbyr profesjonell scenekunst til publikum over hele landet. Sender hvert år ut 12 til 14 riksdekkende turnéer til alle landets fylker. Har ca 650 forestillinger for opptil 150 000 publikummere årlig. Forestillinger i Vestfold: Lang dags ferd mot natt: Larvik 28.09, Nøtterøy 29.09, Horten 01.10 og Sandefjord 02.10. Soloppgang i Riga: Nøtterøy 17.10 og Sandefjord 18.10. Frikar: Larvik 21.10, Nøtterøy 28.10 og Horten 30.10. MAGISK: Bli med inn i eventyret! Ali Baba og de førti røverne inntar både Larvik og Horten om en måneds tid. Foto: Riksteateret/Guillermo Farias.

VIVESTAD HØSTMARKED Arrangeres i år for femte gang 21. og 22. august. Ca 140 utstillere er allerede påmeldt. Høstmarkedet hadde ca 6.000 besøkende i fjor. Overskuddet går til drift av Sagatun (bildet over).

Pulverheksa og julenissen: Nøtterøy 16. og 17.11, Sandefjord 24. og

Alt gjøres på dugnad, ca 150 frivillige er i sving i markedshelgen.

25.11 og Horten 27. og 28.11.

Overskuddet går til drift av Bygdehuset Sagatun. Vivestad er en Bygd i Re kommune, Vestfold med ca 350 innbyggere.


VESTFOLD BLAD

16

AUGUST 2010

UKE 33

KULTUR Santa Sofia Amarone Della Valpolicella Classico Superiore Italia, Veneto

PRODUSENT: SANTA SOFIA

2005. Druer: Corvina, Rondinella, Molinara. Mørk rød farge med noe lillatoner. Noe blomster i aromaen, men med mengder av røde bær, sjokolade og kakao. Smak av kirsebær og morell, sjokolade, kakao og litt adelig lær. Avpassede tanniner, sødme og syre. En kraftig vin med utmerket finish. Passer godt til det gode vilt og rødt kjøtt. Kr 335,00 VARENR. 7905

Masi Costasera Amarone Classico Italia / Veneto

PRODUSENT: MASI

Druetyper: Corvina, Rondinella, Molinara. Dyp rød farge, konsentrert duft av tørkede druer og bær. Kirsebær og bjørnebær i smaken. En aromatisk, kraftig og rund Amarone med fin balanse og lang ettersmak. Wine Spectator betegnet denne vinen som «the Gentle Giant». Årgang 2006 er en 5-stjerners årgang. Godt kjøp, en svært behagelig Amarone. Jeg drikker nå, men den kan godt lagres i 20 år. Til alt godt kjøtt. Kr 379,00

Vinmark tilhørende Masi.

Vi som elsker Amarone

VARENR. 57532

Amarone della Valpolicella Classico Capitel della Crosara Italia, Veneto

PRODUSENT: GIACOMO MONTRESOR

Druer: Corvina, Rondinella, Molinara. Dyp rød. Storartet duft av kirsebær og tørket frukter. Tørr og meget godt balansert friskhet. Bløt tanninstruktur, stor fylde. Alkohol: 15,5 %. Druene tørkes i hele klaser før de avstilkes og gjæres i ståltanker i fire måneder. Har hatt tre års lagring tildels på franske barriques og store fat, og kan godt lagre et par tiår. Seks måneder lagring på flaske. Passer til det gode kjøtt, deilig drikke også nå. Kr 389,90 VARENR. 55393

Quintarelli Amarone Valpolicella Classico Italia, Veneto

PRODUSENT: G. QUINTARELLI

Årgang 2000. Druetyper: Corvina, Rondinella, Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina og Sangiovese. Alkohol: 16,0 %. Dyp rød, nesten sort. Dufter av nøtter, tørket fiken, mandler, fioler og hint om mørke bær. Smak av saftige kirsebær, solbær og mørke søte bjørnebær. En fenomenal Amarone for den som unner seg det aller, alle beste. Passer til vilt og rødt kjøtt med mye smak. Mitt råd: Gå sammen og spleis på en flaske, denne bør smakes iallfall en gang i livet! Kan lagres i 20–30 år, men jeg drikker den gjerne nå. Kr 2102,00 VARENR. 41065

Hver sommer blir jeg invitert til et «Amarone»-lag. Egentlig en grillfest med gode hyttevenner, sånn 30–40 i tallet, men i et «hjørne av hjørnet» er det Amarone det går i. Dette ene og alene takket være noen i vennekretsen med smak for kostelige viner – og med en kontantstrøm som tåler det. Venner som med barnlig intensitet og glede setter pris på denne overdådig mørke rikdommen fra Veneto, og som ikke bryr seg altfor mye om at Vinmonopolets drøyt 70 Amaroner har et prisspenn fra 200 kroner for den billigste til 4873 kroner for den dyreste 1,5-literen. Det luktes og smakes, kommenteres lavmælt og smakes igjen. Slurpes, tygges, nytes. Til praktfullt og smørmørt grillkjøtt med fettstruktur. Vikingmat til romervin så å si. Kanskje var det sånn våre forfedre engang i hin tid møttes? I handelsvarene mat og vin?

Fra Torp I dag trenger vi ikke seile i langskip, men kan ta fly rett fra Torp. Både Bologna og Bergamo er på rutenettet, begge steder passelig i nærheten av Veneto. Så i nærheten at 23.-26. september arrangeres det vintur fra Torp med Lasse A. Saga som reiseleder. Han har flere års erfaring fra Veneto-området og han har jobbet med vin hele sitt yrkesaktive liv. Dette er tidspunkt for innhøstingen, og gir mange opplevelser. Du kan kon-

takte reise@torp.no for mer informasjon. En annen vestfolding som er Italia-kjenner og som arrangerer golfturer med gode mat- og vininnslag, er Knud H. Merckoll.

Vakkert Vakre Veneto, rundt Verona, er Romeo og Julies by. Her ligger kjente vinområder som Valpolicella, Soave og Bardolino mens Gardasjøen er ikke langt unna. Amarone er de røde toppmodellene, men generelt har Veneto gjennomgått en formidabel kvalitetsrevolusjon på alle sine viner. Veneto har også maktet å ta vare på sine egne kvalitetsdruer; Corvina, Rondinella, Molinara og Garganega. Sistnevnte er hvitvinsdruen bak de beste Soave-vinene, mens de tre første er røde druer som er hovedingrediens i de beste røde.

Til meditasjon Det er voldsom variasjon av vintyper i Veneto. Av de røde: leskende Valpolicellaer, kontante og fruktige Ripassoer, elegante Bardolinoer – og potente, overdådige Amaroner. Amarone egner seg generelt til det beste viltet, det beste røde kjøttet og til de kraftige ostene. Men de er også

«Vini da meditazione». Altså viner som kan mediteres til, m.a.o. drikke alene uten mat til. Men i små mengder, for Amarone er sterke saker på mellom 15 og 16,5 %. Meditasjonen får med andre ord fort sin naturlige begrensning.

Appassimento Amarone lages etter den såkalte «appassimento-metoden». Utvalgte drueklaser plukkes i slutten av september og legges deretter til tørking i flate trekasser eller bambusmatter i tre-seks måneder. Dermed mister druene væske og skrumper inn til rosiner. Sukkernivået øker, og dette øker alkoholpotensialet. De konsentrerte og innskrumpede druene blir presset forsiktig. Naturlig gjær starter en lang gjæringsprosess, som kan vare opptil 50–60 dager. Gjæringen skjer ofte i store eikefat. Etter gjæring tappes vinen på andre fat, hvor den blir i flere år. Alkoholen er høyere enn normalt – 15–16 volumprosent.

Elsker italiensk I Norge har Italia siden 2006 vært det landet vi drikker mest rødvin fra. Når det gjelder hvitvin er Italia på tredje plass, bak Frankrike og Tyskland.

Italia er verdens nest største vinprodusent og verdens største vineksportør. Det produseres vin i alle landets 20 regioner. Vinproduksjonen kan spores 5000 år tilbake, men det var først ca. 800 f.Kr. at man begynte med mer avansert produksjon i større skala - på Sicilia og i Syd-Italia. Italia er også et fantastisk land å reise til. Vingårdene er små og ligger ofte tett i tett, og vi kan reise fra gård til gård. Italias vinbønder er gjestfrie og tar deg ofte på en gårdsrunde før du får smake på vinen. Lærerikt, hyggelig – og svært vinøst.

Kjell Arne Bratli har vært vinskribent i mer enn 30 år. Han er restifter og æresmedlem av landets eldste soireeog vinklubb; Carljohansværn Vinselskab i Horten.

VINSMAK


VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33

17

Spar 31,8%*

44 90

15,-

89 90

GRANDIOSA 2 PK

FERSK KYLLINGKJØTTDEIG

2x585 g, 38,38 pr. kg

Solvinge, 300 g, 50,00 pr. kg Pris gjelder uke 32-34.

GOD GAMMELDAGS FISKEGRATENG 4 PK

PR PK

PR PK

PR 4 PK

Frys, Findus, 4 x 500 g, 44,95 pr. kg *Pris ved kjøp av en stk 33,00

Gjelder Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus (vest) - uke 33 - Kun til private husholdninger. Vi tar forbehold om eventuelle trykkfeil og at noen varer kan være utsolgt. utsolg gt.

gjelder druer blå/grønne

1000s REMA

er bare lave pris

BLÅ/GRØNNE DR DRUER STENFRIE

gjelder tine yoghurt alltid 4 pk

Bendit, 3 x 500 g, 33,33 pr. kg Ord. pris pr. stk 25,00

00s

på REMA 10

bare lave priser

GJELDER wasa solruta

00s

på REMA 10

bare lave priser

TINE YOGHURT ALLTID 4 PK SKOGSBÆR, MELON, JORDBÆR, BLÅBÆR, APRIKOS, VANILJE, VANILJE, SVISKE

00s

på REMA 10

bare lave priser

WASA SOLRUTA SESAM, QUINOA, SPELT

Tine, 3 x 600 g. 19,56-20,56 pr. kg Ord. pris pr. 4 pk: 17,60-18,50

3 x 265-270 g, 69,14-71,70 pr. kg Ord. pris pr. stk 28,00-28,50

gjelder tine ALLE BIOLA, 1 L

BIOLA SYRNET LETTMELK, BLÅBÆRDRIKK, BRINGEBÆRDRIKK, JORDBÆRDRIKK, APRIKOSDRIKK Tine, 3 x 1 l. 16,33-20,33 pr. l Ord. pris pr. stk: 24,50-30,50

00s

på REMA 10

bare lave priser

Oversikt over alle 3 for 2 finner du i butikken

1/3 av totalprisen trekkes fra i kassen


18

Vestfold Blad

august 2010

uke 33

det skjer i vestfold kultur

bli rik på opplevelser i vestfold i uken som kommer!

musikk

diverse

Frode Alnæs/Arild Andersen

Erotisk matfotoutstilling

stallen, Horten 19.8

Øyvind Mørland

«naked ingredients» andersen barkjøkken, v/ badeparken i sandefjord 18.-24.8

james Clark, sandefjord 20.-21. 22.30 www.jamesclark.no

Åsgårdstrand Galleri

rune rudberg

Bryggequiz

kjærra fossepark, lardal 21.8 19.30 www.kjaerra.no

skotta bryggerestaurant, larvik 19.8 20.00 www.skotta.no

unit Five

Vivestad Høstmarked

kjærra fossepark, lardal 21.8 21.00 www.kjaerra.no

Wig Wam

kjærra fossepark, lardal 21.8 22.30 www.kjaerra.no

roserock

Håndverkeren, Horten 21.8

Horten Blues Band

dramstad, kopperud, lavoll 18.-22.8

bygdehuset sagatun og kjærsmyra idr. anlegg 21.-22.8 10.00 www.vivestad.no

Champagnelunsj

andersens barkjøkken v/badeparken i sandefjord 21.8 13.00

Galleri Ask

rådhuskvartalen, åsgårstrand 21.-22.8

lida rende, deep shit, knut roppestad m. venner, Xerxes Håndverkeren, Horten 21.8

Annette kofoed

Zero Monkey m. fler

kanalsvøm

installasjon/skulptur rådhuskvartalet, åsgårdstrand 21.-25.8

fattigmannsbandet bakgården, sandefjord 21.8 21.00

fyllinga båthavn, Horten 21.8 13.00

Søndagsjam

fiskekonkurranse med kåring av makrellkonge/dronning. Havneområdet, Horten 21.8

saxon king, Horten 22.8 21.30

Jazzkonsert

lillian boutté og magnolia jazzband tønsberg domkirke 22.8 19.00 www.magnoliajazzband.com

Makrellfestivalen

«Bok i uka»

to bibliotekarer snakker om bøker, enkel servering tønsberg og nøtterøy bibliotek, tønsberg 21.8 11.30 www.tnb.no

Fotografiets dag

barn Pappatur med kano (barnas turlag) stølevann, skrim 20.8 18.00 www.tot.no

utstillinger, aktiviteter, foredrag. preus museum, karljohansvern, Horten 22.8 12.00 www.preusmuseum.no

sommeren har gitt mersmak Jørgen Dahl Moe er ikke i tvil: det er artist han vil bli. ung artist

tEkSt oG Foto: MAriAnnE HEnrikSEn

14-åringen gledet seg til å synge fra den store scenen i Sandefjord sist helg, og fjorårets vinner av den norske finalen til Melodi Grand Prix Junior kan fortelle om en fantastisk sommer. – Jeg har fått opptre rundt omkring i Norge, i tillegg til lokalt her i Vestfold, sier Jørgen. Han har hatt late dager midt i uka, mens helgene har bydd på oppdrag over hele landet. – Det lengste jeg har reist er til Anderøya utenfor Harstad. Ellers har jeg sunget i Trondheim, Mo i Rana og Steinkjær, for å nevne noe, sier 14-åringen. Den aktive sommeren har ikke blitt slitsom, men gitt mersmak. Jørgen forteller at det tok litt av etter Grand Prix-finalen, men at det kun har vært positivt for ham. – Det er helt klart artist jeg vil bli, sier han om framtidsdrømmen, som tidligere vekslet mellom en karriere i musikkens eller fotballens verden. Jørgen jobber med tekster til egne sanger, men forteller at det blir mest coverlåter han synger på konsertene han hyres inn til.

– Jeg har skrevet ni egne sanger. Jeg vil jo ha et eget repertoar etter hvert, sier Jørgen. Det neste store oppdraget han har, er å dele ut prisen til de neste vinnerne av MGP Junior. Den ferske niendeklassingen ser ut til å ha det som plommen i egget, der han klimprer på gitaren sin i artistteltet bak scenen. Små og store, kjente og mindre kjente artister kommer og går. Slår av en prat med gutten som begynner i niendeklasse

- Jeg har skrevet ni egne sanger. Jeg vil jo ha et eget repertoar etter hvert. denne uka, og gir ham enda sterkere lyst til å bli en av stemmene vi alle vil høre mer av. Jørgen har med sin aktive sommer bevist at seieren i MGP Junior ikke førte ham inn i glemmeboka. Det er hylene fra publikum og de beundringsfulle blikkene nede fra scenekanten et tydelig bevis på. Postkort er blitt trykket opp i store antall, slik at han kan tilfredsstille en voksende skare av autografjegere.


Vestfold Blad

august 2010

uke 33

19

tok verden til fjordfesten Artistene i A1 mener de fikk sola til Vestfold i helgen, som det første internasjonale bandet på Fjordfesten. Backstage

TeksT og foTo: fanny elise BeTTum lunde

A1 besøkte Sandefjord for første gang i helgen, og skal vi tro Ben Adams og Mark Read så var det de som sørget for det gode været. – Vi har stort sett hatt strålende vær på alle konsertene vi har spilt i sommer, så vi kan trygt si det er vi som har tatt med oss det gode været i dag, det er jo helt perfekt, utbryter Ben Adams. A1 hadde sin storhetstid mellom 1998 og 2002, og ble oppløst da Paul Marazzi forlot bandet. I fjor gjorde A1 comeback uten Paul, og de kom på andreplass bak Didrik Solli-Tangen i årets Grand Prix. De er aktuelle med den nye singelen “In Love and I Hate It”. – Det er ganske nøyaktig 11 år siden vi dro sammen til Norge som band, og det er herlig å være tilbake, sier Mark Read. Det føles godt å være gjenforent, og denne gangen handler det

mer om moro enn alvor, og vi vet hvilke feller å unngå. Vi er eldre og klokere. – Nja, vi er eldre, men ikke nødvendigvis klokere, spøker Ben. Dere er det første internasjonale bandet som spiller på Fjordfesten, hvordan føles det? – Det visste vi faktisk ikke før du fortalte det akkurat nå, men det er jo fantastisk! Noen engelske jenter har fløyet hit kun for å se oss i kveld, og det synes vi er veldig gøy, sier Ben. Bandets tredje medlem, norske Christian Ingebrigtsen, har vært i Sandefjord tidligere, mens Mark og Ben er på sitt første besøk. – Vi har kjørt forbi Sandefjord før, men aldri vært her. Men i dag var vi en tur inne i byen for å kjøpe is, og vi synes det er veldig fint her, forteller Mark. Hva er planene fremover? – Det er fire uker til deadline for det nye albumet vårt, som vi lager med kun norske producere. Etter det blir det enda flere konserter.

Se flere bilder på www.vestfoldblad.no A1: mark Read og Ben adams var i stor stemning, til tross for et angrep av en ilter veps backstage.

Donkeyboy ankom i privatfly Det norske pop-fenomenet Donkeyboy var manges favoritt under årets Fjordfest. Med mindre du har levd under en stein det siste året har du definitivt hørt låtene deres ”Ambitions” og ”Sometimes” på radio.

SjArmerte: Peter michelsen trives i sommerfylket Vestfold, og var imponert over det feststemte folkehavet i sandefjord.

hjem til Drammen og slappe av, men vi kommer gjerne tilbake for å spille flere konserter! Sandefjord er en fantastisk sommerby, og jeg trives veldig godt både her og i Tønsberg i sommerhalvåret. Det er viktig å få frem at Sandefjord har mer å tilby enn Torp, synes Peter. L i n n e a Dahle har lånt bort stemmen sin på tre av bandets låter, men på Fjordfesten er det May Kristin Kaspersen som står for den kvinnelige vokalen. Skal hun erstatte Linnea? – Det har aldri vært snakk om å ”erstatte” Linnea, for hun er kun gjestevokalist, ikke bandmedlem. Men det er selvfølgelig synd at Linnea ikke samarbeider med oss lenger, sier Peter.

Nå skal vi hjem til drammen og slappe av, men kommer gjerne tilbake og spiller flere konserter! – Det var en utrolig gøyal konsert, også så mange mennesker! Utbryter Peter Michelsen mens han ivrig skriver autografer etter endt konsert. Donkeyboys fly ble kansellert, så bandet ble nødt til å sitte timevis på buss i tillegg til privatfly som Fjordfest-arrangørene fikk ordnet i siste liten. Til tross for lang reisevei ga Donkeyboy alt på scenen, og energien var det ingenting å si på. – Vi er utrolig slitne etter den lange reisen, så nå skal vi

SANDEFJORD MANGE SMAKER ER SKAPT FOR Å DELE Kombo Hovedrett (min. 2 pers) Biff, spareribs, kyllingvinger, scampi, og løkringer med barbequesaus, bearnaisesaus, hvitløkdressing, blandet salat og grønnsakstaver. Feire en anledning? Vi har eget selskaps/konferanserom med alle fasiliteter for 30-40 pers. Kilen Brygge, Sandefjord Bordbestilling 33 46 90 99 eller sandefjord@bighorn.no

Man-tors 16-22 · Fre-lør 16-23 · Søn- og helligdager 15-21

PARKERINGS MULIGHETER

registrer Ditt neste arrangement på www.VestfolDblaD.no og bli meD i neste ukes guiDe


VESTFOLD BLAD

20

AUGUST 2010

UKE 33

LARVIK / REKKEVIK

VÆRVEN BRYGGE Sentrum 10 min Strand 5 min Skole 3 min

Nå selges siste byggetrinn!

Blinken 4 min

Oterøya 5 min

Idrettshall 5 min

Værven Brygge Strand 2 min

22 LEILIGHETER PÅ VÆRVEN BRYGGE Unik beliggenhet med havet som nærmeste nabo... • 22 selveier leiligheter, fra kr 2 790 000,• Bra. 81m - 148m • Heis til garasjeplan • Planlagt byggestart i høst

• 500m felles bryggeanlegg • Mulighet for båtplass • Flott sjøutsikt • Kveldsol til den går ned i horisonten

Verdivurdering av deres bolig tilbys uten kostnad

Prisliste Leil. Nr. I-101 I-102 I-103 I-104 I-105 I-106 I-107 I-108 I-201 I-202 I-203 I-204 I-205 I-206 I-207 I-208 I-301 I-302 I-303 I-304 I-305 I-306

Type Ca. Bra. Etasje Balk/terr. Bod Fellesutg. A 82 1 Ja Ja 1230 B 81 1 Ja Ja 1215 B 81 1 Ja Ja 1215 B 81 1 Ja Ja 1215 B 81 1 Ja Ja 1215 B 81 1 Ja Ja 1215 C 96 1 Ja Ja 1440 D 97 1 Ja Ja 1455 A 82 2 Ja Ja 1230 B 81 2 Ja Ja 1215 B 81 2 Ja Ja 1215 B 81 2 Ja Ja 1215 B 81 2 Ja Ja 1215 B 81 2 Ja Ja 1215 C 96 2 Ja Ja 1440 D 97 2 Ja Ja 1455 E 113 3 Ja Ja 1695 F 133 3 Ja Ja 1995 G 81 3 Ja Ja 1215 H 113 3 Ja Ja 1695 I 148 3 Ja Ja 2220 D 97 3 Ja Ja 1455

Pris Garasje plass 2790000 185000 2990000 185000 3090000 185000 3090000 185000 3090000 185000 3090000 185000 4190000 185000 3590000 185000 3190000 185000 3290000 185000 3290000 185000 3290000 185000 3290000 185000 3290000 185000 4490000 185000 3750000 185000 4690000 185000 5270000 185000 3590000 185000 4950000 185000 6490000 185000 4090000 185000

Status Ledig Ledig Reservert Reservert Ledig Ledig Ledig Ledig Ledig Reservert Ledig Ledig Ledig Ledig Reservert Ledig Ledig Ledig Reservert Ledig Reservert Ledig

Kontaktperson: Tor Haraldstad Tlf: 991 52 100 E-post: th@vnm.no

Salgskontor på Fritzøe Brygge, Larvik

Se leilighetene på/last ned salgsoppgave:

Finnkode 23371210


VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33

21

BOLIG

Finn din egen stil

– Våg å være deg selv og ikke kopier alle andre, oppfordrer interiørdesigner Halvor Bakke. Mer fargebruk og færre ting er andre hete høsttips. NYTT FARGEKART

TEKST: ELENI M. STENE/IFI.NO FOTO: FARGERIKE

Halvor Bakke, kjent for de fleste fra Homsepatruljen og Norges styggeste rom på TV3, lanserer i høst sin tredje interiørkolleksjon og er aktuell både med fargekart og snart en egen tapetkolleksjon for Fargerike. Brennende opptatt av interiør og farger har han mange praktiske tips på lager. Å bruke mer farger og å finne sin egen stil, i stedet for å kopiere alle andres er et par av dem.

Historier på boks For å inspirere andre gjelder det å være inspirert selv. Dufter og reiser er viktige inspirasjons-kilder for interiørdesigneren, og han har notatblokka klar i lomma når

han farter rundt i inn- og utland. Utallige reiseopplevelser og stemninger er også utgangspunktet for det nye fargekartet for Fargerike. Bilder og stemninger fra steder som for eksempel Karibien, Amsterdam og Svalbard har blitt til maling på et spann - etter at Halvor har hengt over blandemaskinene, og malingseksperter har mikset i dagevis.

Fargekart gir reiselyst – Dette er ikke noe vi har funnet på – kartet er basert på virkelige reiseopplevelser der sted, lys, skygge, lukt, temperatur, snø, stein og sol har påvirket sansene, forteller han engasjert, og ser man på kartet får man lyst til både å male og reise, sier Halvor. Hans interørtips kan du lese på www.ifi.no.

Nostalgisk trivsel på kjøkkenet En tur gjennom Eva Flenning-Garners og Ragnar Nordkvelles bolig, viser personlighet og fargeglede. INTERIØR

TEKST OG FOTO: MARIANNE HENRIKSEN

I leiligheten deres på Kaldnes finner vi verken hvit dominans eller kaldt stål, men materialer som gjenspeiler form- og fargesans med et touch av ikke så lite nostalgi. Distinkt plasserte fargesterke gjenstander skaper et innbydende hjem innrammet av kremfargede vegger. Espressomaskinen er glødende rød, telefonen fra 70-tallet likeså. Kjøkkenskap i høyglans er prydet av håndtak i messing. Valmuer folder seg ut bak glass-

veggene over benkeplater i kirsebær. – Vi har flyttet vegger og tegnet inn farger og interiør lenge før leiligheten sto ferdig. Slik har vi fått satt vårt preg her, sier Eva. De forteller at Sigdal-kjøkkenet har blitt lakkert ved et verksted i Sandefjord, mens det fargesprakende serviset er fra et loppemarked. Telefonen er en av to innkjøpt på auksjon. Slik ble leiligheten på Kaldnes en god erstatter for huset på Foynland, og et yndet sted å besøke for barn og barnebarn. – Vi trives veldig godt, det er hyggelig å bo på Kaldnes! sier et samstemt par.

Telefon fra auksjon, og servise fra loppemarked fikk erstatte det som tidligere gikk i blått. I leiligheten sin har Eva og Ragnar fått inn nye farger. Valmuetapeten kan skiftes ut bak glassplatene, og gi kjøkkenet en annen identitet når vi ønsker det.


Vestfold Blad

22

august 2010

uke 33

næring

tydelig ledelse i krisetider – Finanskrisen bidro til at vi rettet blikket mot ledelse og ledergrupper. For tydelig ledelse og kommunikasjon skaper tillit og trygghet, sier Siri Brynildsen.

rekruttering TeksT og foTo: Marianne Henriksen

Det er en av konklusjonene Siri Brynildsen trekker. Hun er daglig leder i Odins Øye, og har jobbet med mennesker og ledelse i 25 år. Odins Øye er et konsulentselskap som jobber med organisasjonsutvikling og rekruttering av ledere og nøkkelpersonell, med base i Tønsberg. – De tidene vi har vært gjennom viser oss enda en gang hvor viktig god kommunikasjon og tydelig lederskap er for å få tillit og aksept for at grep må tas i en virksomhet. Vi har vært gjennom en tid med lite nyrekruttering, sier Brynildsen.

Merker optimisme Hun har erfart at fokuset har vært trimming av kostnader og nedbemanningsprosesser. – Mange har mistet jobbene sine, og det er vanskelig å se at dette kanskje også kan gi muligheter når man står midt oppe i det. Det har derfor vært vår jobb å bistå personer til å se mulighetene og hjelpe de til å finne nye veier å gå, sier hun. Odins Øye har både merket og tilpasset seg svingningene i markedet. – Også for vår bransje har det vært tøffe tider, men nå ser vi klare optimistiske tendenser. Fra å oppleve et næringsliv som ble satt på hold, opplever vi nå mer action enn på lenge, sier hun.

Hyppigere endringer Brynildsen har vært lenge nok i faget til å ha fått med seg både en, to og tre finanskriser, og mener at det nok sikkert ikke blir den siste. Hun ser tydelig forskjeller i måter å håndtere krisene på. Bedriftsrådgiveren flyttet til Tønsberg i 1985, som leder for

Manpowers virksomhet i vestfoldregionen. Siden var hun noen år i Mercuri Urval, før hun stiftet Odins Øye AS i 2004. – I min bransje kommer man tett på ledelsen i bedrifter og organisasjoner både i privat næringsliv og offentlig sektor. Det er høyst forskjellig hvordan ledere håndterer endringer. Endringsledelse og kompetanse innenfor dette område blir mer og mer viktig. For en ting er sikkert, og det er at det vil være et behov for å gjøre endringer både raskere og mer effektivt i tiden som ligger foran oss, sier hun.

Vinner på kommunikasjon Brynildsen mener kravet til effektivitet vil bli, og er, et fokusområde både i privat og offentlig sektor. Dette berører menneskene i en virksomhet, og det betyr at ledere som evner å kommunisere godt med organisasjonen og skape forståelse for at grep må tas, har vunnet.

Brynildsen. Dette er kjernebudskapet hennes, og kommuniseres til lydhøre private og offentlige ledere som kjøper hennes tjenester.

Blikk mot toppen – Gode ledere er definitivt et konkurransefortrinn, hevder Brynildsen. – Derfor blir det mer og mer viktig at man legger stor vekt på rekrutteringsprosessene. Å kople inn profesjonell hjelp i denne sammenhengen kan være en god investering. Mange har nok dessverre erfart hvor dyrt det kan bli hvis man mislykkes med en ansettelse, spesielt på ledernivå. Hun forteller at blikket nå flyttes «oppover» i hierarkiet, for med krisen kom en større forståelse for betydningen av en velfungerende ledelse. Brynildsen arbeider mye i dag med utvikling av ledergrupper. Mange virksomheter ser nå viktigheten av å ha velfungerende og samkjørte team. For å få til det, må hun forstå bedriftens strategi og kjenne deres mål. Like viktig er det å gjøre seg kjent med bedriftens kultur og kommunikasjonsform. Slik kan rådgiverne finne ut hvor risikokapitalen er i de humane ressursene bedriftene besitter. Tillit er essensielt for organisasjonens resultat, og er en hjørnestein for godt lederskap. – Hvis man med grundighet, og en god porsjon ydmykhet går inn i dette, bør det ligge til rette for en god prosess mot forventet resultat, sier bedriftslederen.

det vil være et behov for å gjøre endringer både raskere og mer effektivt i tiden som ligger foran oss. Kommunikasjon er av den grunn et nøkkelord lederen i Odins Øye stadig kommer tilbake til. - Det er en kjensgjerning at hjernen ønsker å prioritere negativ informasjon. Derfor er det viktig at ledelsen er tidlig ute med informasjon og involverer de ansatte i den grad det er riktig og mulig. Det gjelder å skape forståelse for hvorfor man må stramme inn, sier hun. – Ved å takle informasjonsflyten på riktig måte, og ha en god dialog både internt i ledergruppen og ut til alle ansatte, unngås krisemaksimering – du snur skuta raskere, fortsetter

CoaCHing seTT Med odins Øyne Betyr å utfordre og støtte et individ eller et team til å utvikle sin tenke-, være- og læremåte, samt sine gode følelser, for å nå viktige personlige mål og/eller organisasjonsmessige mål. Handler om å bruke dialog og aktiv lytting for å hjelpe mennesker til å lykkes. Handler om å utvikle sitt potensial og bli utfordret til å ta risikoen på å handle, og få positive mestringsopplevelser.

Leder og organisasjonsuTvikLing alle strategiske valg og all måloppnåelse realiseres av mennesker. enten som individuelle prestasjoner eller som et resultat av god samhandling og velfungerende team. grunnlegende momenter: Hvor bevisste er vi vår egen rolle og som deltager i en ledergruppe eller team? Hva preger vår kultur med hensyn til arbeidsdisiplin, struktur og handlekraft? Hvilken evne og vilje vi har til å realisere målene og strategiene vi har samlet oss om? er kulturen preget av åpen kommunikasjon og involvering, eller er den enkelte stort sett overlatt til seg selv? kilde: odins Øye


Vestfold Blad

august 2010

uke 33

23

næring siri Brynildsen (til venstre) har merket at det legges mer vekt på riktig kommunikasjon mellom ledergrupper og ansatte i bedrifter som søker odin Øyes kompetanse. ranveig rønningen saaghus i saagHus kurs & foredrag fant et godt arbeidsfelleskap i lokalene til odins Øye i Tønsberg. saaghus har lang erfaring i å gi råd og kurse bedrifter i endring.

suksesskriTerier for ledelsen forstå at ansatte får ulike reaksjoner og planlegge ut fra det. Være tydelige i kommunikasjonen. sskape aksept for ulikheter. informere jevnlig om det de vet noe om og hva de foreløpig ikke vet noe om.

suksesskriTerier for ansaTTe forstå og sortere egne reaksjoner. se fremover, sortere og kartlegge hva som skal til for å trives og lykkes i ny hverdag. lage egen strategi for å ha det best mulig på jobben under og etter endringen. skille mellom fakta og antagelser. gi lederen relevant informasjon om din situasjon nå og tanker om fremtiden.

endring gir muligheter Skal ledelsen tre en endring nedover hodet på deg, eller er du lederen som må informere om endringer du vet blir upopulære blant de ansatte? Da bør du lese dette. rådgiVning

TeksT og foTo: Marianne Henriksen

Ranveig Rønningen Saaghus har fokus på de ansatte i endringsprosesser. Hun er sertifisert omstillingsrådgiver og karriererådgiver, og driver kurs- og rådgivningsvirksomhet. Saaghus har fokus på hva som skjer med ansatte i endringsprosesser, og har mange enkeltsamtaler bak seg der ansatte har snakket med henne om hvordan endringsprosesser påvirker dem og deres arbeidshverdag. Hun holder også kurs for ledere, der de læres om ansattes reaksjoner ved endringer. Et av henne hovedfokus at ledelsen i tillegg til å gi tydelig informasjon, skal planlegge slik

at lederne og prosessen tar hensyn til og er forberedt på ansattes reaksjoner. – Ledelsen må være bevisst på hvilken informasjon de gir, hvorfor den gis og hvilke reaksjoner den vil skape. For å unngå spekulasjoner, er det også viktig å si hva en ikke vet noe om eller har avklart foreløpig, sier Saaghus.

Påvirk egen hverdag Hun bekrefter Siri Brynildsens oppfatning av at det har blitt mer fokus på informasjon og dialog hos ledere de siste årene. – Alle har blitt mer bevisste på at informasjon er viktig, men er ikke like observante på å tenke igjennom ringvirkninger i arbeidsmiljøet på informasjonen som gis. Folk kan bli sinte, triste, utrygge og føle at de ikke er kompetente. De ansatte kan

lett få et negativt fokus, og trenger hjelp til å sortere reaksjonene sine. I samtalene med ansatte utfordrer jeg de på å skape sin egen strategi for å mestre den nye hverdagen etter endringen og finne en slags arbeidsro og trivsel når fortsatt mye er uavklart, sier Saaghus. Når hun gir rådgivning i individuelle samtaler med ansatte, blir den enkelte mer klar over egne reaksjoner, muligheter og hindringer. – I starten er det ofte avgjørende å forstå egne reaksjoner på endringen. Noen finner ut at de er redde for ikke å strekke til personlig og faglig. Da jobber vi med å finne ut om det faktisk stemmer, noe det ofte ikke gjør. Stemmer det, blir oppgaven å finne frem til hva som skal til for å bygge nødvendig kompetanse, sier rådgiveren.

Mindre tabbekvote Hun møter ofte mye kritikk av ledelsen for selve endringen eller metodene. – Enkelte ganger har de rett i sine anklager. Vil ansatte ha mulighet til å påvirke egen hverdag, er det viktig å bidra

konstruktivt . Som regel er det umulig å hindre endringen, men det er store muligheter til å bidra til at endringen blir mer positiv enn de frykter. Saaghus ser også at bedriftledelsene oftere tar kontakt og søker råd. – Kravene til effektivitet og resultat er tøffere, og det gir mindre tabbekvote enn tidlige-

duell oppfølging av de ansatte.

Antakelse eller fakta? Hun ser de samme trekkene hos ansatte uavhengig av alder og kjønn. – Reaksjoner og tankesett sitter i personen og ikke i alderen. I endringer verserer det ofte mange slags sannheter om fremtiden og prosessene, og det er smart å sjekke ut med ledelsen om dette bygger på fakta eller antakelser. Mistrivsel og mistro bygger ofte på en antakelse, forklarer rådgiveren. Hun har også en klar melding til ledere som får sinte tilbakemeldinger på informasjon om endringer. – Sinne betyr ikke automatisk motstand mot endring, men er et tegn på at folk reagerer og trenger hjelp til å sortere, forklarer Saaghus. Mistrivsel og mistro bygger ofte på en antakelse og ikke fakta.

Mistrivsel og mistro bygger ofte på en antakelse, og ikke fakta. re. Derfor ber de om bistand der de ikke har kunnskap, og konsentrerer seg om feltene de har ekspertise på. Tar de ikke høyde for reaksjoner og hvordan de ansatte reagerer i endringer vil de mislykkes. For reaksjonene kommer, og da har de ansatte behov for å lufte ut, og få hjelp til å sortere tankene sine, forklarer Saaghus. Rådgiveren mener det optimale er når ledergruppen kurses i hva som skjer med folk i endringsprosesser, med indivi-


Vestfold Blad

24

august 2010

uke 33

SKOLESTART HOS EXPERT Det nærmer seg skolestart. Ta turen innom en av våre 4 butikker og se vårt utvalg. Velkommen til våre butikker – fagkunnskap og service med et smil. Bærbar PC 15,6” HP CQ62-A11 • • • • •

AMD Sempron M120 2048 MB minne 500 GB harddisk HDMI og intgrert webkamera Windows 7 Home Premium

5.999,-

3.999,5.499,PC-sekk

Kr 299,(Veil. kr 749,-)

Bærbar PC 15,6” HP G62-A11

• AMD Athlon II Dual Core P320 • 4072 MB minne • 640 GB harddisk • Integrert webkamera og HDMI • Windows 7 Home Premium 64-bits

Bærbar PC 15,6” HP DV6-3000 • • • • •

AMD Athlon Dual Core M320 4096 MB minne og 500 GB harddisk ATI Mobility Radeon HD5650 1GB minne Minnekortleser, HDMI Windows Home 7 Premium 64-bit

MS Office Home and Student Lisensiert for 1 stk PC.

Logitech trådløs mus M305 SORT MØNSTER En behagelig og presis trådløs mus. Den lillle Plug-and-playmottakeren kan stå i PCen hele tiden.

Doite Emus PC-/skole-/reisesekk

• Kvalitetssekk som rommer mye og er behagelig å bære • Egen PC-lomme • Lomme for Discman/ Mp3-spiller med utgang for høretelefoner • Front og sidelommer med myk og

skånsom polstring for PC-tilbehør og annet.

Pris ved kjøp av PC:

999,-

349,Energiklasse A

Point kjøleskap K240A • • • • • • • •

Energiklasse A Energiforbruk: 164kWh/år Nettovolum frys: 240 liter Lydnivå: 39dB(A) 4 flyttbare glasshyller 2 grønnsaksskuffer Vendbare dører Mål: H 143 x B 55 x D 58cm.

Wilfa bordkomfyr EMK218

Hybelkomfyr med grill og 2 kokeplater. Ovnsvolum på 22 liter og effekt på 1150W. Termostat i ovn 50-260°. 5 trinns funksjonsbryter, leveres langpanne og stekerist. 6 effekttrinn pr. plate med effekt på 1000W og 1200W.

Logitech Comfort Lapdesk N500

Beskytt deg mot ubehagelig varme fra den bærbare datamaskinen når du har den på fanget, slik at du kan jobbe og spille komfortabelt. Til både PC og Mac opp til 17 tommer.

Vi tar forbehold om ikke innkommene, utsolgte produkter og trykkfeil.

2.999,-

1.499,-

379,-

LARVIK (i Prinsekvartalet)

SANDEFJORD (Ved Tempokrysset)

TØNSBERG (På Kilen)

HOLMESTRAND (På «fjellet»)

Prinsekvartalet, tlf. 33 12 12 60 Man.-fre. 10 - 18, lør. 10 - 15

Skiringsalssveien 9, tlf. 33 42 36 00 Man.-fre. 10 - 19, lør. 10 - 16

Heimdalsvingen 3, tlf. 33 30 14 40 Man.-fre. 10 - 19, lør. 10 - 16

Hvittingfossvn. 117, tlf. 33 09 93 93 Man.-fre. 10 - 19, lør. 10 - 16


VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33

25

Amfi - Norges største senterfamilie

Bransjeoversikt Mat og Drikke Eksotiske Matvarer Sunkost Vinmonopolet

Skolestart

Servering Bjarne Kafê Kaffebryggeriet Majas Kaffebar Klær, Sko, Reiseefekter B-Young Cmyk Cubus Guidance Kappahl Klara LMC Match Runway Trendsko Ultimo Outdoor Spesialbutikker Bjørklund Elkjøp Express Flora Bryggerikvartalet Gran og Ljosland Notabene Skin Tonic Sveins Zoologiske Telekiosken Vita Vitus

Service og Tjenesteytende Tango Frisør Larvik Postkontor

tt di

ga v e ko r t.n o

Hus og Hjem Black Design Cristiania Glassmagasin Kitch’n Nille

Kan benyttes i over 3000 butikker på 60 kjøpesentre og på 50 hoteller i Norge

di

ttg

no a v e ko r t .

Larviks flotteste kjøpesenter -midt i sentrum amfi.no

Åpent: 09-20 (18) · Vinmonopolet: man-tor 10-18 · fre 09-18 · lør 09-15


VESTFOLD BLAD

26

AUGUST 2010

UKE 33

Amfi - Norges største senterfamilie

1/2 pris på kaffedrikker Baguett & kaffe kr 79,Boboli & kaffe kr 99,-

Ved fremvisning av skolebevis. Gjelder uke 32 og 33

Majas Kaffebar

Kaffebryggeriet

Fluorskyll for tennene 2 for 1

Skolestart begynner hos Notabene

Notabene

kr

Black Design

En mengde høstnyheter til hjemmet!

kr kr

199,-

Høstnytt til skolestart

Mange gode skolestart tilbud!

kr

CMYK

i rabatt på alle barnejeans

Str. 86-170. Kan ikke kombineres med andre rabatter eller tilbud

Kappahl

Lilly termos, div. farger

Skin & Tonic

Gran & Ljosland

Larviks flotteste kjøpesenter -midt i sentrum amfi.no

129,-

50,-

398,-

Barneklokker til skolestart

Bjarne Mat

Ved fremvisning av skolebevis. Gjelder ut august

149,-

Tango kr

Vitus Apotek

Hamburger med brus kr 50,Baguett med brus kr 50,-

Åpent: 09-20 (18) · Vinmonopolet: man-tor 10-18 · fre 09-18 · lør 09-15

Kitch´n


VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33

27

Amfi - Norges største senterfamilie

Vi har PC, mobiltelefon og Mobilt Bredbånd til skolestart!

Telekiosken Ny Mac til skolestart?

Elkjøp Express kr

349,95

kr

19,50

3 stk. agenda minimarkør kr

10,Nille

Ass. farger

Guidejacket

Klara

Elvital All Shampoo/balsam før kr 47,50

Vita

Akvarium til høsten?

Replay Jeans – når kun det beste er godt nok!

kr

Chandré Match

139,-

Kan bestilles i over 3000 butikker på 60 kjøpesentre og på 50 hoteller i Norge

Eksotiske matvarer

Sveins Zoologiske

Cappucinosett Face 6 kopper m/ skål. Før kr 279,-

Larviks flotteste kjøpesenter -midt i sentrum amfi.no

Åpent: 09-20 (18) · Vinmonopolet: man-tor 10-18 · fre 09-18 · lør 09-15

Christiania GlasMagasin


VESTFOLD BLAD

28

AUGUST 2010

UKE 33

Amfi - Norges største senterfamilie

20-50% på en mengde varer

Flora

kr

369,-

180 kapsler. Før kr 399,-

Topper, tights, strikk, college, velour og jeans 3 for 2

Utvalgte varer 50%

“Gul” klokke kr 599,-

Langermet genser kr 169,95 Skjerf kr 169,95

(1-14 år)

Cubus

Ultimo Fra kr

499,-

kr

698,-

Mange flotte høstfarger

Sunkost

Ved kjøp av en “Gul” klokke få med kult nøkkelbånd

Bjørklund

Mengder av dame og herre nyheter

Mange flotte høstfarger

kr

B-Young

600,-

50% Guidance

Beckmann skolesekker

Bagorama

LMC

Adidas superstar str. 32-38

Larviks flotteste kjøpesenter -midt i sentrum amfi.no

Åpent: 09-20 (18) · Vinmonopolet: man-tor 10-18 · fre 09-18 · lør 09-15

Trendsko


VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33

29

NÆRING

Interaktive tavler inntar klasserommene

INVESTERTE I TAVLER: Rektor Ingrid-Marie Eidsten ser at tavlene er gode og inspirerende verktøy i undervisningen.

Interaktive tavler er på full fart inn i den norske skolen. Tavlen som husker bedre enn læreren er blitt et must ved mange skoler. Kritt og svamp er snart museumsklare gjenstander. PRODUKTUTVIKLING TEKST: MARIANNE HENRIKSEN FOTO: VESTFOLD BLAD

Mens vi blir mer vant til å bruke IKT i hverdagen, omfavner også skolene nye tekniske løsninger i undervisningshverdagen. Det er Vestfold-skolen Gjennestad videregående et godt eksempel på. De har nylig investert i 4 interaktive tavler fra det globale selskapet Promethean. Kun 26 prosent av norske klasserom har tatt i bruk elektroniske interaktive tavler. Dette er lavt sammenlignet med andre europeiske land (se faktaboks). Men noen skoler har vært tidlig ute, og lærernes erfaringer så langt taler for seg selv: de interaktive tavlene åpner for mange nye pedagogiske muligheter. Interaktive tavler inviterer elevene til økt deltakelse i timen, de er intuitive og man kan blande tradisjonell opplæring med moderne multimedia-presentasjoner.

Engasjerer elevene Et felles mål for alle som jobber med utdanning er å skape et berikende og stimulerende klasse-

romsmiljø som oppmuntrer alle elever til å lære. Elever i det 21. århundret lærer og kommuniserer annerledes enn tidligere, og kravene til lærerne og omgivelsene er i konstant endring. En av veiene å gå for norske skoler er å ta i bruk interaktiv læringsteknologi, som for eksempel interaktive tavler og andre systemer, som engasjerer elevene på en måte tradisjonelle metoder ikke har greid tidligere.

Naturlige verktøy Margaret Allen, tidligere lærer og direktør for europeisk utviklingsstrategi i Promethean, har jobbet med utvikling av interaktive tavler i flere år nå: – Undervisningen må utvikle seg, og sørge for at elever er utrustet med relevant kunnskap for å møte arbeidslivet. Det er ikke kun innholdet i timene, men også undervisningsmetodene som bør tilpasses. Interaktive tavler og programvare anerkjennes raskt av elevene som naturlige verktøy i undervisningen. Ved å utnytte mulighetene i interaktiv teknologi og digitalt innhold i klasserommet, vil lærere kunne engasjere, inkludere, motivere og tilpasse

undervisningen til hvert enkelt individ.

alt man gjør, og det er enkelt å bla tilbake.

Brukes på flere måter

Tiden var inne

Det er både i gruppearbeid, klasseromsundervisning, i individuelle timer og i spesialpedagogiske tiltak at norske skoler vil kunne dra fordel av å benytte

På Gjennestad videregående skole i Stokke Kommune har man nylig investert i 4 ActivBoards. Elevene på Gjennestad videregående skole får derfor stifte bekjentskap med fremtidens undervisningsteknologi ved skolestart. – Vi har vært på messer hvor vi har gjort oss kjent Ingrid-Marie Eidsten, rektor ved Gjennestad Videregående skole. med denne nye undervisningsteknologien, og de interaktive tavlene. ønsket å investere i dette nå. De interaktive tavlene, ActivVår visjon er jo å bygge og utviBoards, som brukes på Gjennekle mennesker, og vi trenger stad videregående skole er utviklet av Promethean og levert av deres norske distributør Scandec Systemer. De interaktive tavlene har uante muligheter. Man kan skrive på den som på en tradisjonell tavle, hente ut innhold fra internett og leke med figurer og tall fra visuelle presentaPromethean, som har utviklet tavlene vi finner på sjoner hentet ut Gjennestad, har en teknologi som bidrar til fra Promethean utdannelsen av mer enn 12 millioner mennesker i Planet. Fordelen mer enn 500 000 klasserom i 100 land er at den husker

Vår visjon er jo å bygge og utvikle mennesker, og vi trenger gode og inspirerende verktøy for å få til dette.

gode og inspirerende verktøy for å få til dette. Interaktive tavler er et av mange kreative verktøy som vi tror vil være med å gjøre undervisningen enda mer aktiv og inspirerende, sier Ingrid-Marie Eidsten, rektor ved Gjennestad Videregående.

TAVLEBRUK Andel klasserom som benytter interaktive tavler: 26 % : Norge. 44 % : Irland. 51 % : Nederland. 52 % : Danmark. 78 % : England.

Kafé i Larvik sentrum selges Helt nytt. Ligger i tilknytning til Amfi senteret. Ring tlf:

928 64 291


VESTFOLD BLAD

30

SALGET ER I GANG!

AUGUST 2010

UKE 33

Alt innen hagearbeid Tlf. 33 32 66 00

www.norskutemiljo.no Nå kun kr

2.995,-

Før kr 5.990,-

“Godt brukt og pent nytt”

www.fedon.no Seks stoler, bord og parasoll. Sort eller sølv aluminium.

Nå kun kr

4500,-

Før kr 5.999,-

Prydbusker, vintergrønt, roser, ute krukker -30%

Ned i vekt! Dr. Fedon Lindbergs

VEKTCOACH Dr. Fedon Lindbergs vektcoach kurs passer for deg som har helseskadelig overvekt med eller uten annen vektrelatert sykdom og som ønsker hjelp til å forbedre din livsstil og helse.

Kurs starter i Tønsberg 26. og 27. august

Staude - 50% Mengder av møbler med reduserte priser inntil 70%

Kun kr

289,Hagebår fra Fiskars Begrenset antall

■ ■

Gassgrill 4 br. fra Beaf Eater Begrenset antall

Djupedalsfaret 10, 3280 Tjodalyng Tlf. 33 13 50 50 www.hemhagesenter.no

Hold deg oppdatert på

7 måneders oppfølgingskurs 4 gruppesamlinger og 3 individuelle konsultasjoner Eurodiet vektreduksjonsmetode Veiledning av spesialutdannet helsepersonell Pris kr. 4700, - ekskl. Eurodiet matvarer Betalingsmåte: Forhåndsfakturering kr. 2350, - to ganger i perioden

www.huset.no /6510

Primus - full pakke

Vivestad Høstmarked Lørdag 21. august og søndag 22. august. Åpningstider: 10-17 begge dager

Vestfolds største marked for bl.a. Samleobjekter – antikk – håndverk – brukt – bøker • Over 140 utstillere • Stort bokmarked • Veteranutstilling av landbruksmaskiner

• Re-løpet for veteranbiler (søndag) • Barneaktiviteter • Kiosker, spiserier og pub

Sted: Bygdehuset Sagatun/Kjærsmyra idrettsanlegg v/RV 312 i Vivestad, Re. Gratis inngang – Parkering kr. 30,Se også www.vivestad.no Arrangør: Bygdehuset Sagatun

Registrer din private rubrikkannonse på www.vestfoldblad.no

For påmelding eller mer informasjon, kontakt Dr. Fedon Lindbergs Vektcoach i Vestfold: Gro Aronsen, mobil 48 89 64 87 www.eurodiet.no

www.vestfoldblad.no - hele døgnet!

Les vår nettbaserte avis Kultur guide for hele fylket Legg inn gratis rubrikk på vårt rubrikkmarked Boligsider med visningskalender

Nettannonse? Ring 334 62 000 for tilbud


VESTFOLD BLAD

AUGUST 2010

UKE 33

31

Annonser

I dag, i morgen - møbler fra Borgen

I dag, i morgen - møbler fra Borgen

YOUNG SOVESOFA

Stol med krakk

3-Seter m/chaiselong på lager i Vela rød og Vela beige.

- i hud eller stoff

Med plass til sengetøy. Sengemål 140x200.

- fritt levert og montert

Str: 230x155 (kan speilvendes).

FRITT LEVERT OG MONTERT

August tilbud kr

2990,-

før kr 5995 spar kr 1105,nå kr

Borgengården, Nansetgt 21, 3256 Larvik Tlf. 33 18 17 62 • Faks: 33 18 50 80 • www.borgen-mobler.no

4890,-

Borgengården, Nansetgt 21, 3256 Larvik Tlf. 33 18 17 62 • Faks: 33 18 50 80 • www.borgen-mobler.no

Selges 1973 “Boble”, lakkert karrosseri + bunnplate. Mangler motor og noen deler. Kr 4000,Alle deler kan kjøpes i butikk. Tlf. 916 29 034 CIPAX KOMPEN Helårs kompostbinge (varmkompost) Volum ca 250 L. Nypris kr 3950,- selges for kr 2000,-. Tlf. 916 11 025 (Nøtterøy) 3D briller, Flere modeller/typer. Fra 33,- pr 2 stk. Tlf. 941 29 512 PIONER 235, Pioner 235 m/ 4hk Yamaha, kr 4000,-. Tlf. 412 41 990

Bildeler og verktøy, Deler til Volvo 850 og 760. Vinkelkutter kr 600,-. Tlf. 33 44 10 95 Campingvogn m/fortelt, Se finn.no på Vestfold- andre annonsen 23304189. Tlf. 986 27 322 Dell printer 922, Brukt : Photo-all-inn-one. Ny fargepatron medfølger. Kr 350. Tlf. 930 07 965

Til leie Havestoler , 4 stk. blå m/lav rygg og puter. Alt nytt kr 50,- pr. stk. Tlf. 468 08 505 Leilighet i Svrerige, Møbl. og utstyrt for fritid og fastboende 87kvm. NOK 200 000,-. Tlf. 920 91 491 Mikrobølgeovn, Samsung ny kr 350,-, Ideline noe brukt kr 150,-. Tlf. 468 08 505

Ford Focus C-max ghia 2,0 Diesel 2004 modell. Tlf. 905 72 850 Renault Laguna, V. frontlykt, kl B+, -96 model. Tlf. 986 45 150 Moped/crosser 50cc Caballero 2009 km 14 600. Selges for kr 15 000,-. Pent brukt. Tlf. 916 29 034

Flytte/garasje salg, Mange fine ting: Møbler, Bøker. Tolvsrød. Tlf. 33 32 63 18

Motorsag, STIGA motorsag elektrisk 2000 W. Tlf. 958 98 138

Grønt lyn på hjul, Audi A4. Godt trimmet 1997 modell, quattro, turbo. EU godkjent. Tlf. 986 19 001 (etter 20.08)

VW “Boble”, 1969, motor gått 80 000 km. Noe sveising i gulv påkrevet. Kr. 4000,Tlf. 916 29 034

Nytt dusjhjørne, Familibadet buet dusjhjørne. Gevinst, uåpnet, billig. Tlf. 986 45 150

Piercingsmykker, godt utvalg av piercingsmykker,også enkeltvis. Tlf. 986 27 322

Lagring-campingvogn, Lagring/camping/bobil/ båter. Blåkors Mjølløst Gård, Sandefjord. Tlf. 908 29 126 Gran Canaria Solrik velutstyrt leilighet med god standard, kan leies ut gjerne til pensjonistpar e.l. Sentral beliggenhet m/tilgang til stort svømmebasseng. Tlf. 464 17 210.

Ønskes leid Leie av bolig , god ref. gjerne i Larvik eller Sandefjord. 3-4 rom, 8-9 tusen. Tlf. 912 45 300

Dyr Undulat ønskes kjøpt, Vi ønsker oss en undulat, gjerne hannkjønn og tam. Tlf. 986 20 512

Annet TV 28’’ gis bort, Widescreen. Stort, men meget god kvalitet. Tlf. 938 22 025

Ønskes kjøpt Lp-singel plater, lp og singel plater samt cd og musikk dvd. Tlf. 412 69 203

Fylkesavisen Vestfold Blad kommer ut hver uke til alle husstander i Vestfold.

Ring 33 46 20 00 for å bestille annonseplass!


Vestfold Blad

32

august 2010

uke 33

20. – 26. AUGUST

Sorg og raseri Den katolske nonnen Helen Prejean havner i et moralsk dilemma når hun tiltrer som rådgiver for en dødsdømt fange. Samtalene med fangen vekker sterke følelser i søster Helen, og snart blir hun en forkjemper mot dødsstraffen. Det er derimot ikke alle som deler synspunktene hennes, deriblant familiene til ofrene, noe som får henne til å stille spørsmål ved sin egen moral og tro. Filmen belyser problematikken rundt dødstraff fra flere sider. Basert på en sann historie. Få med deg den rørende og engasjerende dramafilmen «Dead Man Walking» på Viasat 4 søndag kl. 22.30.

MAN ON WIRE Britisk-amerikansk dokumentar fra 2008. Historien om Philippe Petit, en eksentrisk franskmann som gikk på line mellom Twin Towers i 1974. Da han endelig ble anholdt skrev politimannen ut en bot hvor forbrytelsen tørt ble kalt «man on wire». Regi: James Marsh. NRK2 fredag kl 13.50 MISS POTTER Britisk-amerikansk romantisk drama fra 2006 om den verdensberømte forfatteren Beatrix Potter. I en tid hvor unge kvinner var forventet å bruke sin energi til å finne seg en ektemann, bruker heller Beatrix tiden til å tegne og fortelle små historier om dyr. Det forandrer seg når hun møter den uerfarne forleggeren Norman Wayne. Med: Renée Zellweger, Ewan McGregor, Emily Watson. Regi: Chris Noonan. NRK3 fredag kl 19.55

DOLORES CLAIRBORNE: En kvinne mistenkes for å ha myrdet to personer.

STYRKE 10 FRA NAVARONE Britisk action fra 1978. En gruppe engelske og amerikanske kommandosoldater får i oppdrag å sprenge en bro som er viktig for tyskerne. Oberst Barnsby leder styrke 10 i aksjon bak fiendens linjer, men en forræder forsøker å hindre dem. Med: Robert Shaw, Harrison Ford, Edward Fox. Regi: Guy Hamilton. (15 år) NRK2 fredag kl 22.10

FRIDAY NIGHT LIGHTS: Byens fotballstjerne blir skadet og byen mister håpet.

FRIDAY NIGHT LIGHTS Amerikansk action fra 2004. Odessa er en liten og nedbrutt by i Texas. Likevel er det en ting byen lever og ånder for: Fredag kveld. Da er det nemlig duket for fotballkamp med byens High School-lag, The Permian Panthers. Laget ledes av Mike Winchell og Boobie Miles, men situasjonen for laget er ikke så rosenrød som det ser ut til da Boobie skader seg. Med: Billy Bob Thornton, Lucas Black, Garrett Hedlund. Regi: Peter Berg. TV3 fredag kl 23.20

LØRDAG 21.08 DOLORES CLAIBORNE Amerikansk thrillerdrama fra 1995. Dolores Claiborne er en kvinne fra arbeiderklassen som mistenkes for å ha myrdet to personer – først mannen sin og så arbeidsgiveren, som døde under mystiske omstendigheter. En hevngjerrig politimann som ikke lyktes i å få henne dømt første gangen, er sikker på at hun er skyldig. Med: Kathy Bates, Jennifer Jason Leigh. Regi: Taylor Hackford. (15 år) FEM fredag kl 21.05 BASIC Amerikansk-kanadisk-tysk thriller fra 2003. Sersjant Nathan West leder en elitestyrke i det amerikanske forsvaret, kjent som Army Rangers. På en rutineøvelse i Panama blir laget hans rammet av en orkan. Det fører til at fire av seks menn dør, og West selv er som sunket fra jordens overflate. Med: John Travolta, Connie Nielsen, Samuel L. Jackson. Regi: John McTiernan. (15 år) TV3 fredag kl 21.30 LORD OF WAR Fransk-amerikansk dramathriller fra 2005. Yuri Orlov er en rå og brutal amerikansk våpenhandler. Han har tatt alle knep i bruk for å komme seg til toppen, men da han vil legge dette livet bak seg, oppdager han at det ikke er så enkelt som en skulle tro. Med: Nicolas Cage, Ethan Hawke, Jared Leto. Regi: Andrew Niccol. (15 år) NRK3 fredag kl 21.25

DUM OG DUMMERE Amerikansk komedie fra 1994. Lloyd og Harry er to venner som sliter med det meste her i livet. Lloyd jobber som sjåfør, og en dag kjører han den vakre Mary til flyplassen. Han oppdager at hun har glemt kofferten i bilen, og med Harry på slep gjør han alt han kan for å levere den tilbake. Men et par forbrytere er også ute etter kofferten. Med: Jim Carrey, Jeff Daniels, Lauren Holly. Regi: Peter Farrelly. TV3 lørdag kl 21.30

I SPY Amerikansk actionkomedie fra 2002. Spesialagent Alex Scott og verdensmester i mellomvekt Kelly Robinson føres motvillig sammen for å utføre et farlig oppdrag: å skaffe tilbake Switchblade, USAs nyeste og mest teknologisk sofistikerte overvåkningsfly. Prototypen har havnet i hendene på en uredelig våpenhandler som planlegger å selge til høyeste pris. Med: Eddie Murphy, Owen Wilson, Famke Janssen. Regi: Betty Thomas. (15 år) NRK3 lørdag kl 20.00 BOYZ N THE HOOD Amerikansk drama fra 1991. En dramatisk historie om tre kamerater som vokser opp i «krigssonen» i ghettoen i Los Angeles. Med: Laurence Fishburne, Ice Cube, Cuba Gooding Jr., Nia Long, Morris Chestnut. Regi: John Singleton. (15 år) NRK3 lørdag kl 21.30 ILLUSJONISTEN Amerikansk drama 2006. Magikeren Eisenheim lever i Wien på begynnelsen av 1900-tallet og forelsker seg i en kvinne som ligger langt over ham på den sosiale rangstigen. Da hun forlover seg med kronprinsen av Østerrike, bruker Eisenheim sine evner for å frigjøre henne. Med: Edward Norton, Jessica Biel, Paul Giamatti. Regi: Neil Burger. (11 år) TVNorge lørdag kl 21.30

FINDING NEVERLAND: Kate Winslet og Johnny Depp spiller hovedrollene.

FINDING NEVERLAND Amerikansk drama fra 2004. Vi er i London i 1904, og blir med J.M. Barrie inn i hans kreative verden hvor Peter Pan er i ferd med å bli virkelighet. Med: Johnny Depp, Kate Winslet, Radha Mitchell. Regi: Marc Forster. (7 år) TV 2 lørdag kl 21.40 NABOER Norsk-dansk-svensk psykologisk thriller fra 2005. John har nettopp blitt forlatt av sin samboer Ingrid, men da han møter sine to unge, vakre naboer, Anne og Kim, lar han seg forføre. I møtet med jentene, blir John dratt inn i en mystisk og skremmende verden hvor det blir stadig vanskeligere å skille sannhet fra løgn. Med: Kristoffer Joner, Cecilie A. Mosli, Julia Schacht. Regi: Pål Sletaune. (18 år) NRK3 lørdag kl 23.20 AVSPORING Amerikansk thriller fra 2005. Pendleren og reklamemannen Charles Schine tar bestandig 8.43toget til jobben. En dag kommer han for sent til toget og møter den sjarmerende og forføreriske Lucinda Harris. Møtet forandrer livet deres for alltid. Med: Clive Owen, Jennifer Aniston, Vincent Cassel. Regi: Mikael Håfström. (15 år) NRK1 lørdag kl 23.35 DUFTEN AV KVINNE Amerikansk drama fra 1992. Frank Slade er en blind, hissig pensjonert offiser som er rimelig hard på flaska. Charlie Simms er en ung student som vil tjene noen ekstra kroner ved å se etter denne blinde, eldre herren, siden slektningene hans skal på ferie. Charlie blir bedt om å pakke kofferten for å reise på helgetur til New York. Frank vil lære gutten hva som egentlig betyr noe her i livet. Med: Al Pacino, Chris O'Donnell, Philip S. Hoffman. Regi: Martin Brest. (11 år) TV3 lørdag kl 23.40

SØNDAG 22.08

JUST LIKE HEAVEN: David er overbevist om at Elisabeth er et spøkelse.

JUST LIKE HEAVEN Amerikansk romantisk komedie fra 2005. Når David flytter inn i sin nye leilighet, er selskap det siste han leter etter. Men plutselig dukker Elizabeth opp, og hun insisterer på at leiligheten er hennes – inntil hun forsvinner like mystisk som hun kom. Elizabeth fortsetter å komme og gå som hun vil, og David er overbevist om at hun er et spøkelse. Med: Reese Witherspoon, Mark Ruffalo, Donal Logue. Regi: Mark Waters. (7 år) FEM søndag kl 21.00 RÅTT PARTI Amerikansk action fra 1986. Mark Kaminsky blir kastet ut av FBI etter å ha behandlet en mistenkt på en røff måte. Da sønnen til FBI-sjefen Harry Shannon blir drept av Chicagos største forbryter, Patrovita, lover Shannon at Kaminsky skal få tilbake jobben hvis han lykkes med å infiltrere og tilintetgjøre Patrovitas organisasjon. Med: Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold, Sam Wanamaker. Regi: John Irvin. (18 år) NRK3 søndag kl 21.25 DEAD MAN WALKING Amerikansk drama fra 1995. Med: Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky. Regi: Tim Robbins. Se omtale. Viasat 4 søndag kl 22.30 MANNEN SOM VISSTE FOR MEGET Amerikansk spillefilm fra 1956. Dr. McKenna er på ferie i Marokko sammen med sin kone og sin sønn. De blir kjent med franskmannen Louis Bernard, som plutselig blir myrdet. Men før han dør, får McKenna vite at noen planlegger et attentat i London. Med: Doris Day, James Stewart, Daniel Gélin. Regi: Alfred Hitchcock. (15 år) NRK2 søndag kl 22.40 DJEVELENS ADVOKAT Amerikansk thriller fra 1997. Kevin Lomax er en ambisiøs advokat som blir tilbudt jobb i et mektig advokatfirma. Kevin får raskt smaken på livet som rik og innflytelsesrik advokat i New York. Da hans kone forteller ham om skremmende opplevelser hun ikke kan forklare, hører han ikke på henne. Så dør firmaets daglige eder under grusomme omstendigheter. Med: Al Pacino, Keanu Reeves, Charlize Theron. Regi: Taylor Hackford. FEM søndag kl 22.55

MANDAG 23.08 TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES Amerikansk-tysk-britisk science fiction fra 2003. Det er gått ti år siden John Connor bidro til å forhindre dommedag og redde menneskeheten fra masseødeleggelse. Nå lever han bevisst på siden av det etablerte samfunnet for å unngå at noen kan spore ham opp. Men fra fremtiden kommer den mest avanserte terminatoren noen sinne laget, T-X, og hun er fast bestemt på å fullføre den jobben hennes forgjenger ikke greide. Med: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Kristanna Loken, Claire Danes. Regi: Jonathan Mostow. (15 år) NRK3 mandag kl 21.30

TIRSDAG 24.08

MAD CITY: En gisselsituasjon blir kringkastet på nasjonalt fjernsyn.

MAD CITY Amerikansk thriller fra 1997. Sam mister jobben som museumsvakt, og blir så opprørt at han tar en gruppe besøkende som gisler. Tilfeldigvis befinner journalisten Max seg i bygningen. Det tar ikke lang tid før hele nasjonen følger saken på TV og Max hjelper Sam med hva han skal si. Med: Dustin Hoffman, John Travolta, Alan Alda. Regi: Costa-Gavras. Viasat 4 tirsdag kl 21.35

ONSDAG 25.08 24 TIMAR Amerikansk thriller fra 2002. Will og Karen Jenkins er lykkelig gift og har et flott hjem. Alt forandrer seg da datteren deres blir bortført, og alt de har tatt for gitt blir satt i fare. De tar alle midler i bruk for å redde datterens liv. Med: Charlize Theron, Courtney Love, Stuart Townsend, Kevin Bacon, Dakota Fanning. Regi: Luis Mandoki. (15 år) NRK3 onsdag kl 21.30

TORSDAG 26.08 CLICK Amerikansk dramakomedie fra 2006. Den arbeidsnarkomane arkitekten Michael Newman kjøper en fjernkontroll som kan styre livet hans slik at han kan få mer tid til familien. Det tar ikke lang tid før fjernkontrollen har full styring over ham. Med: Adam Sandler, Kate Beckinsale, Christopher Walken. Regi: Frank Coraci. (11 år) Viasat 4 torsdag kl 21.35

©Universum

FREDAG 20.08


Vestfold Blad

august 2010

uke 33

33

ONSDAG 18. AUGUST

10.00 Distriktsnyheter 13.35 Smakebiter (r) 14.35 Svenske slag (r) 15.05 Yellowstone – historier fra villmarka (r) 15.55 Tømmermenn for møbelgiganten (r)

16.25 Horse Feathers

Am. komedie fra 1932.

08.00 Pakket og klart (r) 08.30 Frilandshagen (r) 09.00 Camilla Plum: Mat som holder 09.30 Delikatesser langs veien (r) 10.20 Par i hjerter (r) 11.10 Doktoren på hjørnet (r) 11.40 Folk (r) 12.10 Dynastiet (r) 13.00 Dynastiet (r) 13.50 Den siste lensgreven (r) 14.20 Uteliv om høsten (r) 14.50 Solens mat (r) 15.20 Ut i naturen (r) 15.45 Smykketyven 17.15 Verdensarven (r) 17.30 Tingenes tilstand (r) 18.00 Oddasat – nyheter på samisk 18.05 Nyheter på tegnspråk

21.40: Brutte løfter 06.30 TV 2 Junior 06.31 Noddy 06.42 Hello Kitty 06.55 God morgen Norge 10.00 QuizShow 10.30 God morgen Norge (r) 11.45 Hotel Cæsar (r) 12.15 Judging Amy (r) 13.05 Kamp i kulissene (r) 13.35 Den syvende himmel (r) 14.30 Home and Away (r) 15.00 Malcolm i midten (r) 15.30 3rd Rock from the Sun (r) 16.00 Home and Away 16.30 Venner for livet (r) 17.00 Dharma & Greg (r) 17.30 That '70s Show (r)

18.10 Tinas mat (r) 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen

18.00 Hotel Cæsar (r) 18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 Vil du bli millionær? – Hot Seat (r)

19.45 Munter mat

19.30 Hotel Cæsar

med sport.

(7) Da. matprogram. Brødrene Price stiller her med et hjemmekomponert nordisk kjøkken.

20.15 Olavsfestdagene

Olavsfestdagene fant sted i Trondheim fra 28. juli til 3. august.

20.45 Vikinglotto 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21

med Norge i dag og sport.

21.30 Klippen

(1) Islandsk krimserie. En ung mann blir alvorlig skadet i en mystisk ulykke.

22.25 The Norwegian Solution 23.00 Kveldsnytt med sport.

23.15 Hva skjedde med Maria? (r) (2) Br. kriminaldrama.

24.00 Höök (r)

(5) Sv. krimserie.

01.00 Höök (r)

(6) Sv. krimserie.

02.00 Svisj gull 03.00-06.30 Dansefot jukeboks u/chat

Solens mat (r) Dagsnytt atten Viten om (r) Trav

V65.

20.00 Kjærlighetens valg (r) 20.30 Tigerens hemmelige liv (r) 21.25 Landeplage (r) 21.55 Keno 22.00 NRK nyheter 22.10 Filmavisen 1960 (r) 22.20 Louis Theroux – farlig rus (r) 23.15 Slanger i paradis (r) 24.00 Danske mord (r) 00.4004.05 Distriktsnyheter

20.30 Färjan 21.30 Lurte døden – overlevde flystyrt 22.30 Special Victims Unit

23.30 Grensevakten (r) 24.00 Cougar Town (r) 00.30 Lykkelig skilt (r) 01.00 The Big Bang Theory (r) 01.25 CSI (r) 02.20 CSI: Miami (r) 03.10 City Homicide (r) 04.00-06.00 Playbox

06.00 Caroline in the City (r) 06.30 According to Jim (r) 07.00 Tvins 2010 08.30 Dr. Phil (r) 09.25 I gode og onde dager (r) 10.15 Oprah (r) 11.10 Dr. Phil (r) 12.05 I gode og onde dager 13.00 Oprah (r) 14.00 How I Met Your Mother (r) 14.30 Top Design (r) 15.30 Two and a Half Men (r) 16.00 Top Chef (r) 17.00 According to Jim (r) 17.30 Alle elsker Raymond (r) 18.00 Two and a Half Men (r) 18.30 Ekstrem oppussing USA (r) 19.30 Two and a Half Men (r) 20.00 Kongen av Queens (r) 20.30 Ekstreme samlere 21.30 Miami Medical

22.30 Paradise Hotel Danmark 23.20 Two and a Half Men (r) 23.50 Kongen av Queens (r) 00.20 NCIS (r) 01.20 Bob Roberts Am./br. komedie fra 1992. 03.05 Robin Hood på nye eventyr (r) 03.50 The Memory Keeper's Daughter Am. drama fra 2008. 05.20 Caroline in the City (r) 05.45-06.00 Viasats verden

(2) Norsk underholdning.

(83) Norsk såpeopera. Hotel Cæsar er i hardt vær etter at Bea tystet til Arbeidstilsynet, og jakten på den som lekket informasjonen er i full gang.

20.00 Thune files

(2) Dokumentarserie. Ble Yngve Elvik kaldblodig henrettet fordi han tystet til politiet, eller ble han drept i et kynisk spill om narkotika og penger?

21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.40 Brutte løfter

(20) Am. dramaserie. Alarmen går av når Peter jager Alicia ut av leiligheten og bryter husarresten sin. Nå må han kanskje i fengsel igjen.

22.35 Brothers & Sisters

(5) Am. dramaserie. HD. Justin og Rebecca får tango-timer fra en uventet ekspert.

23.30 60 Minutes

(25) Am. reportasjemagasin. 00.20 Svindlertriks (r) 00.55 Penn og Teller 01.30 Grey's Anatomy (r) 02.20 Melrose Place (r) 03.10 Sportsnyhetene (r) 03.25 Været (r) 03.35-06.30 Sonen

19.30 Muriwai Beach (r) 19.55 Kjæledyr på lykkepille (r) 20.45 Bangla mekaniske verksted (r) 21.30 High Crimes High Crimes. Am. thriller fra 2002. (15 år) 23.20 Partydronninger (r) (4) Br. dokumentarserie. Denne gangen skal jentene få prøve seg alene en hel helg. De skal ha gjester under sitt opphold på landet. Ting går imidlertidig ikke helt etter planen. Louise drikker seg full og starter en heftig krangel med Frances. 00.05 Tudors (r) 01.00 Skins (r) 01.45 Svisj Norge 04.00 Svisj gull 05.00-06.00 Svisj

06.30 Fantorangen 07.00 Supermorgen 09.30 Diverse sendinger 14.15 H2O (r) 14.40 Helt hekta (r) 15.00 Eva og Adam (r) 15.30 Hjemme hos Derek (r) 15.55 Oggy og kakerlakkene 16.10 Tricky TV (r) 16.35 SvampeBob (r) 16.55 Pat og Stan (r) 17.00 Dennis og Glefser'n 17.10 Haremoen (r) 17.30 Fantorangen 17.31 Musti (r) 17.35 Mio og Mao (r) 17.40 Muldvarpen (r) 17.45 Timmy tid (r) 18.00 Barne-TV 18.01 Rupert Bjørn (r) 18.10 Dyrelek 18.15 Ville Vilde (r) 18.30 Superkviss (r) 18.50 Grusomme grøss (r) 19.00-19.30 Dei bortkomne barna

07.45 Morgensending 10.00 Charmed (r) 10.50 Gilmore Girls (r) 11.45 Legene (r) 12.45 Motejuryen 13.10 The Rachael Ray Show (r) 14.10 Judge Judy (r) 14.40 Judge Judy 15.10 Legene (r) 16.00 En, to, tre – oppussing! (r) 17.00 Tori & Dean i Hollywood (r) 18.00 Gilmore Girls (r) 19.00 Charmed 20.00 Collegeliv 21.00 10 Things I Hate About You (r) 21.30 Bli ny: mor og datter (r) 22.00 Salong Makeover (r) 23.00 Drømmedesign – Bransjens hemmeligheter (r) 23.35 The Closer 00.35 Det spøker! (r) 01.30 Nattsending

06.05 Morgensending 10.40 Frasier (r) 11.05 Frasier (r) 11.30 Wings (r) 12.00 Wings (r) 12.30 M*A*S*H (r) 13.00 M*A*S*H (r) 13.30 Scrubs (r) 14.00 Scrubs (r) 14.30 Malcolm i midten 15.00 MacGyver (r) 16.00 South Park (r) 16.30 South Park (r) 17.00 Baywatch (r) 18.00 Amazing Race (r) 19.00 Melrose Place 20.00 America's Got Talent 21.00 Klovn 21.30 Fengslet (r) 22.30 Pacific Blue (r) 23.25 Wired 00.15 MacGyver: Skatten fra Atlantis 02.00 South Park (r) 02.30 South Park (r) 03.00 M*A*S*H (r) 03.30 Nattsending

06.00 Morgensending 13.00 Drew Carey 13.30 Futurama (r) 14.00 Familien Griffin (r) 14.30 Simpsons (r) 15.00 Simpsons (r) 15.30 Kongen av Queens (r) 16.00 Miami Ink (r) 17.00 NCIS (r) 18.00 Futurama (r) 18.30 Familien Griffin (r) 19.00 Simpsons (r) 19.30 Simpsons (r) 20.00 Cops (r) 20.30 Two and a Half Men (r) 21.00 Two and a Half Men (r) 21.30 Hjelp, vi må på ferie til Las Vegas! Am. komedie fra 1997. 23.15 Cops (r) 23.45 Simpsons (r) 00.15 Simpsons (r) 00.45 Nattsending

©Universum

19.45: Munter mat

17.30 18.00 19.00 19.30

06.00 Playbox 07.05 Planet's Funniest Animals (r) 07.30 Planet's Funniest Animals (r) 07.55 Familietrøbbel (r) 08.20 Gossip Girl (r) 09.10 One Tree Hill (r) 10.00 Megaquiz 11.15 Airline (r) 11.45 Glamour 12.15 Slankekrigen (r) 13.15 Ekstrem rengjøring (r) 13.45 Date My Mom (r) 14.15 Veronica Mars (r) 15.10 One Tree Hill (r) 16.05 Gossip Girl (r) 17.00 Familietrøbbel (r) 17.30 Will & Grace (r) 18.00 Grensevakten (r) 18.30 Airline (r) 19.00 The Big Bang Theory (r) 19.30 Lykkelig skilt (r) 20.00 Cougar Town (r)

TORSDAG 19. AUGUST

Distriktsnyheter Lunsjtrav Viten om (r) Omringet

Norsk drama fra 1960.

19.45: Diamond League fra Zürich

20.00: Allsang på grensen – Høyde...

08.00 Pakket og klart (r) 08.30 Frilandshagen (r) 09.00 Camilla Plum: Mat som holder 09.30 Delikatesser langs veien (r) 10.20 Par i hjerter (r) 11.10 Doktoren på hjørnet (r) 11.40 Folk (r) 12.10 Dynastiet (r) 13.00 Dynastiet (r) 13.50 Den siste lensgreven (r) 14.20 Uteliv om høsten (r) 14.50 Solens mat (r) 15.20 Ut i naturen (r) 15.45 Don Quixote 17.30 Tingenes tilstand (r)

06.30 TV 2 Junior 06.31 Noddy 06.42 Hello Kitty 06.55 God morgen Norge 10.00 QuizShow 10.30 God morgen Norge (r) 11.45 Hotel Cæsar (r) 12.15 Judging Amy (r) 13.05 Kamp i kulissene (r) 13.35 Den syvende himmel (r) 14.30 Home and Away (r) 15.00 Malcolm i midten (r) 15.30 3rd Rock from the Sun (r) 16.00 Home and Away 16.30 Venner for livet (r) 17.00 Dharma & Greg (r) 17.30 That '70s Show (r)

18.00 Oddasat – nyheter på samisk 18.05 Nyheter på tegnspråk 18.10 Tinas mat (r)

18.00 Hotel Cæsar (r) 18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 Vil du bli millionær? – Hot Seat (r) 19.30 Hotel Cæsar 20.00 Allsang på grensen – Høydepunkter 2010

Sv. matserie. Kort og godt med Tina Nordström og Tomas Tengby.

18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.45 Diamond League fra Zürich

Kommentatorer: Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad. Programleder: Line Andersen. Forts NRK2.

20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Blekingegatebanden

Da. dokumentar. I november 1988 fant Danmarks til da største ran sted. En 22 år gammel politimann ble drept, og 14 millioner danske kroner stjålet fra et postkontor i København. Ranet ble begått av den såkalte Blekingegadebanden, en sterkt venstreorientert politisk gruppering. som ranet banker for å finansiere frigjøringskriger i utviklingsland.

23.10 Kveldsnytt 23.25 Vår aktive hjerne (r) (6) Sv. dokumentarserie.

23.55 Klippen (r) 00.45 Munter mat (r) 01.15 Korte grøss: Hjertesvikt 01.40 Blues jukeboks 03.00-06.30 Sport jukeboks

Norsk underholdningsprogram.

21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.40 Criminal Minds

(18) Am. krimserie. Hotch og agentene hans tar saken når flere hjemløse blir funnet drepte i San Francisco.

22.35 Wired

(3) Br. miniserie. Louise har blitt forfremmet i bankjobben og alt ser lyst ut, men en konspirasjon lurer i kulissene.

23.30 Dollhouse

(6) Am. spenningsserie.

00.25 Criminal Minds (r) 01.15 Judging Amy (r) 02.05 Judging Amy (r) 02.55 3rd Rock from the Sun (r) 03.25 3rd Rock from the Sun (r) 03.55 Sportsnyhetene (r) 04.10 Været (r) 04.20-06.30 Sonen

16.25 Den vanskelige kjærligheten (r) 17.30 Solens mat (r) 18.00 Dagsnytt atten 19.00 Kjærlighetens valg (r) 19.30 JFK – presidenten vi aldri gløymer (r) 20.55 Diamond League fra Zürich Fortsetter fra NRK1.

22.00 NRK nyheter 22.10 Keno 22.15 Filmavisen 1960 22.20 Louis Theroux – et sted for pedofile (r) 23.20 Man on Wire (r)

Br./am. dokumentar fra 2008.

00.50-04.15 Distriktsnyheter

19.30 Muriwai Beach (r) 19.55 En nesten perfekt guide til livet Br. livsstilsserie. 20.20 Verdens største fly (r) Dansk dokumentar. 20.45 Bangla mekaniske verksted (r) Bernie og Leepu jobber på en bil som forhåpentligvis skal være med på billøpet Brighton Speed. 21.30 Dawn Porter – flerkoneri (r) 22.20 Den nye paparazzogenerasjonen Dokumentar. Vi følger en gjeng britiske paparazzoer. 23.15 Singel i L.A. (r) 23.55 Tudors (r) 00.50 Svisj 01.45 Svisj gull 04.00 Svisj 05.00-06.00 Svisj

06.00 Playbox 07.05 Planet's Funniest Animals (r) 07.30 Planet's Funniest Animals (r) 07.55 Familietrøbbel (r) 08.20 Gossip Girl (r) 09.10 One Tree Hill (r) 10.00 Megaquiz 11.15 Airline (r) 11.45 Glamour 12.15 Slankekrigen (r) 13.15 Ekstrem rengjøring (r) 13.45 Date My Mom (r) 14.15 Veronica Mars (r) 15.10 One Tree Hill (r) 16.05 Gossip Girl (r) 17.00 Familietrøbbel (r) 17.30 Will & Grace (r) 18.00 Grensevakten (r) 18.30 Airline (r) 19.00 The Big Bang Theory (r) 19.30 Lykkelig skilt (r) 20.00 Cougar Town (r)

20.30 Byggebransjens cowboyer 21.30 The Apprentice 22.30 48 timer (r)

22.30 Paradise Hotel Danmark 23.20 Two and a Half Men (r)

23.30 Grensevakten (r) 24.00 Cougar Town (r) 00.30 Lykkelig skilt (r) 01.00 The Big Bang Theory (r) 01.25 CSI (r) 02.20 CSI: Miami (r) 03.10 City Homicide (r) 04.00-06.00 Playbox

06.30 Fantorangen 07.00 Supermorgen 09.30 Diverse sendinger 15.00 Eva og Adam (r) 15.30 Hjemme hos Derek (r) 15.55 Oggy og kakerlakkene 16.10 Tricky TV (r) 16.35 SvampeBob (r) 16.55 Pat og Stan (r) 17.00 Dennis og Glefser'n 17.10 Haremoen (r) 17.30 Fantorangen 17.31 Musti (r) 17.35 Mio og Mao (r) 17.40 Muldvarpen (r) 17.45 Timmy tid (r) 18.00 Barne-TV 18.01 Olle, Olivia og Dracula (r) 18.05 Dyrestien 64 18.15 Harry med bøtta full av dinosaurer (r) 18.30 Superkviss (r) 18.50 Grusomme grøss (r) 19.00-19.30 Dei bortkomne barna

07.45 Morgensending 09.00 Diagnose: Mord (r) 10.00 Charmed (r) 10.50 Gilmore Girls (r) 11.45 Legene (r) 12.45 Motejuryen 13.10 The Rachael Ray Show (r) 14.10 Judge Judy (r) 14.40 Judge Judy 15.10 Legene (r) 16.00 En, to, tre – oppussing! (r) 17.00 Tori & Dean i Hollywood (r) 18.00 Gilmore Girls (r) 19.00 Charmed 20.00 The Vampire Diaries 21.00 Paranormal etterforskning (r) 21.30 Den andre siden 22.30 Medium 23.25 The Closer 00.25 Det spøker! (r) 01.30 Ghost Whisperer (r) 02.30-03.25 Diagnose: Mord (r)

06.00 Caroline in the City (r) 06.30 According to Jim (r) 07.00 Tvins 2010 08.30 Dr. Phil (r) 09.25 I gode og onde dager (r) 10.15 Oprah (r) 11.10 Dr. Phil (r) 12.05 I gode og onde dager 13.00 Oprah (r) 14.00 How I Met Your Mother (r) 14.30 Top Design (r) 15.30 Two and a Half Men (r) 16.00 Top Chef (r) 17.00 According to Jim (r) 17.30 Alle elsker Raymond (r) 18.00 Two and a Half Men (r) 18.30 Ekstrem oppussing USA (r) 19.30 Two and a Half Men (r) 20.00 Kongen av Queens (r) 20.30 Supersize vs. Superskinny 21.30 Bones (r)

23.50 Kongen av Queens (r) 00.20 NCIS (r) 01.20 The Librarian Am. actionkomedie fra 2004. 02.55 Saving Grace 03.40 It's Always Sunny in Philadelphia (r) 04.05 Rear Window Am. thriller fra 1998. 05.35-06.00 Caroline in the City (r)

06.15 Morgensending 10.10 Hollyoaks 10.40 Frasier (r) 11.05 Frasier (r) 11.30 Wings (r) 12.00 Wings (r) 12.30 M*A*S*H (r) 13.00 M*A*S*H (r) 13.30 Scrubs (r) 14.00 Scrubs (r) 14.30 Malcolm i midten 15.00 MacGyver (r) 16.00 South Park (r) 16.30 South Park (r) 17.00 Baywatch (r) 18.00 Amazing Race (r) 19.00 Felicity 20.00 Sporløs USA 21.00 Klovn 21.30 Rescue Me 22.30 Pacific Blue (r) 23.25 Wired 00.15 Top Secret 02.00 South Park (r) 02.30 South Park (r) 03.00 M*A*S*H (r) 03.30 Baywatch (r) 04.20 Nattsending

06.00 Morgensending 12.30 Kongen av Queens (r) 13.00 Drew Carey 13.30 Futurama (r) 14.00 Familien Griffin (r) 14.30 Simpsons (r) 15.00 Simpsons (r) 15.30 Kongen av Queens (r) 16.00 Miami Ink (r) 17.00 NCIS (r) 18.00 Futurama (r) 18.30 Familien Griffin (r) 19.00 Simpsons (r) 19.30 Simpsons (r) 20.00 Cops (r) 20.30 Mayday: Flykatastrofer 21.30 Kingdom of Heaven Am. actioneventyr fra 2005. (15 år) 00.10 Cops 00.40 Simpsons (r) 01.10 Simpsons (r) 01.40 Maximum Exposure (r) 02.30 Nattsending

©Universum

09.55 13.30 14.30 15.00


Vestfold Blad

34

august 2010

uke 33

FREDAG 20. AUGUST

10.15 Distriktsnyheter 13.50 Man on Wire

Br./am. dokumentar fra 2008.

15.20 Gategutter

Gategutter.Norsk drama fra 1949.

21.40: Amanda 2010

08.00 Pakket og klart (r) 08.30 Frilandshagen (r) 09.00 Camilla Plum: Mat som holder 09.30 Delikatesser langs veien (r) 10.20 Par i hjerter (r) 11.10 Doktoren på hjørnet (r) 11.40 Folk (r) 12.10 Dynastiet (r) 13.00 Dynastiet (r) 13.50 Uten minne (r) 14.20 Ut i naturen (r) 14.45 Solens mat (r) 15.15 Diamond League fra Zürich (r) Forts NRK2. 16.25 Diamond League fra Zürich (r) 17.30 Tingenes tilstand (r)

06.30 TV 2 Junior 06.31 Noddy 06.42 Hello Kitty 06.55 God morgen Norge 10.00 QuizShow 10.30 God morgen Norge (r) 11.45 Hotel Cæsar (r) 12.15 Judging Amy (r) 13.05 Kamp i kulissene (r) 13.35 Den syvende himmel (r) 14.30 Home and Away (r) 15.00 Malcolm i midten (r) 15.30 3rd Rock from the Sun (r) 16.00 Home and Away 16.30 Venner for livet (r) 17.00 Dharma & Greg (r) 17.30 That '70s Show (r)

18.00 Oddasat – nyheter på samisk 18.05 Nyheter på tegnspråk 18.10 Tinas mat (r)

18.00 Frasier (r) 18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 18.55 Fredag

Sv. matserie.

18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.40 Norge rundt 20.05 Ønske-Fleksnes

Én episode av Fleksnes, stemt frem av seerne, i anledning NRKs 50-årsjubileum.

20.40 Pionertida i NRK Fjernsynet

Norge samles til ett rike. 20. august for 50 år siden var en merkedag for Norge og for NRK: Fjernsynet ble offisielt åpnet. Interessen for fjernsynet eksploderte og endret Norge for alltid. I hittil ukjente intervjuer med noen sentrale pionerer skildrer disse øyenvitnene den fargerike tida da pågangsmot og kreativitet var viktige drivkrefter.

21.40 Med lisens til å glede

(11) Femti år med TV-underholdning gir mye å fryde seg over.

22.40 Ønske-detektimen

Én episode av Detektimen, stemt frem av seerne.

23.15 Kveldsnytt 23.35 Program ikke fastsatt 01.05 Little Britain USA (r) (4) Br. komiserie.

01.35 Country jukeboks m/chat 04.00-06.30 Dansefot jukeboks u/chat

Norsk dokumentar.

22.10 Styrke 10 fra Navarone Force 10 from Navarone. Br. action fra 1978. (15 år)

00.10 Louis Theroux under kniven (r) 01.10-04.35 Distriktsnyheter

19.00 America's Funniest Home Videos (r) 19.30 So You Think You Can Dance 21.30 ATL

Am. drama fra 2006. 23.35 Grensevakten (r) 00.10 Lurte døden – overlevde flystyrt (r) 01.10 Forbannelsen – The Grudge Am. skrekkfilm fra. 03.05 CSI: Miami (r) 03.55-06.00 Playbox

06.00 Caroline in the City (r) 06.30 According to Jim (r) 07.00 Tvins 2010 08.30 Dr. Phil (r) 09.25 I gode og onde dager (r) 10.15 Oprah (r) 11.10 Dr. Phil (r) 12.05 I gode og onde dager 13.00 Oprah (r) 14.00 How I Met Your Mother (r) 14.30 Top Design (r) 15.30 Two and a Half Men (r) 16.00 Top Chef (r) 17.00 According to Jim (r) 17.30 Alle elsker Raymond (r) 18.00 Two and a Half Men (r) 18.30 Ekstrem oppussing USA (r) 19.30 Two and a Half Men (r) 20.00 Kongen av Queens (r) 20.30 Charterfeber – tur-retur Tenerife (r)

21.30 Basic

Am./kan./ty. thriller fra 2003.

23.20 Friday Night Lights

Am. action fra 2004. 01.35 Akutten 02.25 The Shield (r) 03.15 Iron Eagle Kan. actiondrama fra 1986. 05.10 I Pity the Fool (r) 05.35-06.00 Caroline in the City (r)

Sesongpremiere. Norsk talkshow.

19.30 Lurt av Karlsen (r)

(1) Norsk underholdning. Petter Solberg og Mina Hadjian blir lurt av Karlsen.

20.00 Lurt av Karlsen (r)

(2) Norsk underholdning. Kristin Skogheim og Petter Pilgaard bli lurt av Karlsen.

20.30 God kveld Amanda Underholdningsprogram.

21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.40 Amanda 2010

Underholdningsshow. Dennis Storhøi og Ingrid Bolsø Berdal er klare for gallaaften.

23.10 God kveld Amanda – fortsetter 23.40 The Guardian

Am. action fra 2006. I rollene: Kevin Costner, Ashton Kutcher, Sela Ward. Regi: Andrew Davis. (15 år)

02.25 Harper's Island (r) 03.15 Napoleon Dynamite Am. komedie fra 2004.

04.50 Sportsnyhetene (r) 05.05 Været (r) 05.15-06.25 Sonen

19.30 Takk Gud, det er fredag! (r) Am. underholdningsserie. 19.55 Miss Potter Miss Potter. Br./am. romantisk drama fra 2006 om den verdensberømte forfatteren Beatrix Potter. Med Renée Zellweger, Ewan McGregor og Emily Watson. Regi Chris Noonan. 21.25 Lord of War Lord of War. Fr./am. dramathriller fra 2005. (15 år) Med Nicholas Cage, Ethan Hawkes og Jared Leto. Regi: Andrew Niccol. 23.20 Rått og brutalt (r) Br. dokumentarserie. 00.15 Den nye paparazzogenerasjonen (r) 01.05 Svisj 04.00 Svisj gull 05.00-06.00 Svisj

06.30 Morgensending 11.00 Supermorgen 13.30 Haremoen (r) 13.45 Mighty B (r) 14.15 H2O (r) 14.40 Helt hekta (r) 15.00 Eva og Adam (r) 15.30 Hjemme hos Derek (r) 15.55 Oggy og kakerlakkene 16.10 Tricky TV (r) 16.35 SvampeBob (r) 16.55 Pat og Stan (r) 17.00 Dennis og Glefser'n 17.10 Haremoen (r) 17.30 Fantorangen 17.35 Musti (r) 17.40 Pippi, Poppo og Rosemari (r) 17.45 Timmy tid (r) 18.00 Barne-TV 18.01 Sigge 18.10 Dinosaurtoget 18.25 Gazoon (r) 18.30 Superkviss (r) 18.50 Grusomme grøss (r) 19.00-19.30 Fin fredag (r)

07.45 Morgensending 09.00 Diagnose: Mord (r) 10.00 Charmed (r) 10.50 Gilmore Girls (r) 11.45 Legene (r) 12.45 Motejuryen 13.10 The Rachael Ray Show (r) 14.10 Judge Judy (r) 14.40 Judge Judy 15.10 Legene (r) 16.00 En, to, tre – oppussing! (r) 17.00 Tori & Dean i Hollywood (r) 18.00 Gilmore Girls (r) 19.00 Charmed 20.00 Colin & Justin pusser opp (r) 21.05 Dolores Claiborne (r) 23.35 Supernatural 00.35 The Vampire Diaries (r) 01.30 Det spøker! (r) 02.35 Diagnose: Mord (r) 03.30-04.25 True Beauty (r)

06.00 Morgensending 10.40 Frasier (r) 11.05 Frasier (r) 11.30 Wings (r) 12.00 Wings (r) 12.30 M*A*S*H (r) 13.00 M*A*S*H (r) 13.30 Scrubs (r) 14.00 Scrubs (r) 14.30 Malcolm i midten 15.00 MacGyver (r) 16.00 South Park (r) 16.30 South Park (r) 17.00 Baywatch (r) 18.00 Amazing Race (r) 19.00 Felicity 20.00 Rex (r) 21.00 Mean Creek Am. drama fra 2004. 22.40 Penn og Teller 23.15 Monk (r) 00.05 Fox Grønland 01.00 South Park (r) 01.30 South Park (r) 02.00 M*A*S*H (r) 02.30 Baywatch (r) 03.20 Magnum (r) 04.15 Nattsending

06.00 Morgensending 12.30 Kongen av Queens (r) 13.00 Drew Carey 13.30 Futurama (r) 14.00 Familien Griffin (r) 14.30 Simpsons (r) 15.00 Simpsons (r) 15.30 Kongen av Queens (r) 16.00 Miami Ink (r) 17.00 NCIS (r) 18.00 Futurama (r) 18.30 Familien Griffin (r) 19.00 Simpsons (r) 19.30 Simpsons (r) 20.00 Cops (r) 20.30 Verdens villeste politivideoer 21.30 The Fog Kan./am. skrekkthriller fra 2005. (15 år) 23.20 Den eksplosive drømmekvinnen Am. komedie fra 1985. 01.05 Simpsons (r) 01.35 Nattsending

©Universum

20.35: Pionertida i NRK Fjernsynet

16.35 Det kreative Afrika (r) 17.30 Solens mat (r) 18.00 Dagsnytt atten 19.00 Vill kunst – Olly & Suzi (r) 20.00 Fredag i hagen 20.30 Sånn er livet – på tv (r) 20.55 Keno 21.00 NRK nyheter 21.10 Høyt spill – med Leif Ove Andsnes (r)

06.00 Playbox 07.05 Planet's Funniest Animals (r) 07.30 Planet's Funniest Animals (r) 07.55 Familietrøbbel (r) 08.20 Gossip Girl (r) 09.10 One Tree Hill (r) 10.00 Megaquiz 11.15 Airline (r) 11.45 Glamour 12.15 Slankekrigen (r) 13.15 Ekstrem rengjøring (r) 13.45 Date My Mom (r) 14.15 Veronica Mars (r) 15.10 One Tree Hill (r) 16.05 Gossip Girl (r) 17.00 Familietrøbbel (r) 17.30 Will & Grace (r) 18.00 Grensevakten (r) 18.30 Airline (r)

LØRDAG 21. AUGUST

22.35: Verdens eldste siamesiske ... 07.10 Disneytimen 08.05 Kystlandskap i fugleperspektiv (r) 08.15 Landskappleiken på Voss (r) 08.40 Moderne måltider (r) 09.35 Ut i nærturen (r) 09.50 Grønn glede (r) 10.20 Folk: Mykland – vegen videre (r) 10.50 Den vanskelige kjærligheten (r) 11.50 Flukten fra Norge (r) 12.45 Kronprinsparets nye hjem (r) 13.45 Munter mat (r) 14.15 Miss Potter 15.45 Pionertida i NRK Fjernsynet (r) 16.45 4-4-2: TippekampenStrømsgodset – Brann, direkte fra Marienlyst stadion.

19.00 Lørdagsrevyen 19.45 Lotto-trekning 19.55 Hvilket liv!

(6) Br. komiserie. Suzan skal på en kort reise mens Ben later som han er trist.

20.25 Dizzie Tunes – femti år med gla'låter (r)

Det er femti år siden fem gutter fra Porsgrunn og Skien ble til Dizzie Tunes, kjent for sin store musikalitet og folkelige humor!

21.25 Sjukehuset i Aidensfield

(5) Br. dramaserie. På grunn av en administrativ feil om jobbtilbud på sykehuset, er det noen som blir skuffet.

22.10 NM friidrett Fra Sandnes.

22.35 Verdens eldste siamesiske tvillinger (r)

Dokumentar. En unik historie om verdens eldste siamesiske tvillinger, som gir innsyn i en utrolig livshistorie. I dag er tvillingene Ronnie og Donnie 57 år gamle.

23.20 Kveldsnytt 23.35 Avsporing

Derailed. Am. thriller fra 2005. I rollene: Clive Owen, Jennifer Aniston, Vincent Cassel. Regi: Mikael Håfström. (15 år)

01.15 Anne-Kat. ser på TV (r) 01.45 Dansefot jukeboks m/chat 04.00-06.30 Country jukeboks u/chat

21.40: Finding Neverland 06.25 Sonen 07.00 TV 2 Junior 07.01 Lunar Jim 07.11 Bamse Bjørn og vennene hans 07.17 Nouky og venner 07.22 Bakgårdsgjengen 07.46 Milo 07.51 Lille Brunbjørn 07.55 Pim og Pam 08.00 Hanas hjelpetelefon 08.11 Trillingsøstrene 08.18 Manon 08.26 Rosas verden 08.36 Familien Stor 08.48 Bibi Bloksberg 09.14 Horseland 09.36 Loulou fra Montmartre 10.00 Ocean Girl (r) 10.30 Bonanza (r) 11.30 Melrose Place 12.25 Party of Five (r) 13.20 America's Got Talent 14.10 America's Got Talent 15.00 Lurt av Karlsen (r) 15.30 Lurt av Karlsen (r) 16.00 God kveld Amanda (r) 16.30 Amanda 2010 (r)

18.00 God kveld Amanda – fortsetter (r) 18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 LørdagsMagasinet 19.20 Været 19.30 Hos Martin (2) Norsk komiserie.

20.00 Sommerspillet

(8) Underholdningsprogram.

21.00 Nyhetene 21.15 Været 21.20 Sportsnyhetene 21.40 Finding Neverland

Am. drama fra 2004. Vi er i London i 1904, og blir med J.M. Barrie inn i hans kreative verden hvor Peter Pan er i ferd med å bli virkelighet. I rollene: Johnny Depp, Kate Winslet, Radha Mitchell. Regi: Marc Forster.

23.35 Samantha (r) 24.00 Den store Gatsby

The Great Gatsby. Am. romantisk drama fra 1974. I rollene: Robert Redford, Mia Farrow, Sam Waterston. Regi: Jack Clayton. (15 år)

02.45 Sammensvergelsen (r) 03.35 Sportsnyhetene (r) 03.50 Været (r) 04.00-06.25 Sonen

20.45 Billedbrev fra LatinAmerika (r) 20.55 Keno 21.00 NRK nyheter 21.10 Filmskolefilmer: Tuba Atlantic

Norsk kortfilm fra 2010. Regi: Hallvar Witzø.

21.35 Oslonatt

Norsk kortfilm fra 2010.

22.00 Memorat

Norsk kortfilm fra 2010.

22.25 Hotell Safari 22.50 Falk 23.15 Et umulig vennskap 23.40-00.50 Ulvekrigen (r)

19.30 I Zlatans fotspor (8) Sv. dokumentarserie. Etter å ha blitt utvalgt som det fremste talentet blant ni unge fotballspillere, reiser nå den 16 år gamle malmögutten Tibor Cica til Barcelona for endelig å møte Zlatan Ibrahimovic. 20.00 I Spy (r) I Spy. Am. actionkomedie fra 2002. (15 år) 21.30 Boyz n the Hood Boyz n the Hood. Am. drama fra 1991. (15 år) 23.20 Naboer Naboer. Norsk-da./sv. psykologisk thriller fra 2005. (18 år) 00.35 Sex med Victor (r) 01.00 Svisj gull 02.00 Svisj 04.00 Svisj gull 05.00-06.00 Svisj

06.00 Playbox 07.30 Eve (r) 07.50 Clueless (r) 08.15 Sister, Sister (r) 08.40 Under samme tak (r) 09.05 Girlfriends (r) 09.30 Girlfriends 10.00 Megaquiz 11.15 Ekstrem rengjøring (r) 11.40 Ekstrem rengjøring (r) 12.15 Nigel Marvens dyreverden (r) 13.15 Smallville (r) 14.10 Friday Night Lights (r) 15.10 The Apprentice (r) 16.10 Mitt hemmelige tenåringsliv 17.05 The Family (r)

18.05 Surviving Suburbia 18.30 Lykkelig skilt (r) 19.00 America's Funniest Home Videos (r) 19.30 So You Think You Can Dance 20.30 Byggebransjens cowboyer (r) 21.30 Illusjonisten

Am. drama 2006. 23.45 48 timer 00.45 Djevelens advokat Am. thriller fra 1997. 03.35 C.S.I. (r) 04.30-06.00 Playbox

06.30 Fantorangen 07.00 Supermorgen 09.45 Tricky TV 10.10 Diverse sendinger 11.00 Dex Hamilton (r) 11.30 Dyrevenn (r) 12.00 Jaguaren 12.20 Romnautene 12.50 Grusomme grøss (r) 13.00 Mighty B (r) 15.00 Laura Trenter (r) 15.30 Stubbefolket (r) 15.55 Dinosapiens (r) 16.15 Ekspedisjon Andes (r) 16.45 Fin fredag (r) 17.15 Vampyrskolen (r) 17.30 Fantorangen 17.35 Musti (r) 17.40 Plipp, Plopp og Plomma (r) 17.45 Frikk (r) 17.48 Timmy tid (r) 18.00 Barne-tv 18.01 Skrimmel Skrammel (r) 18.30 Mille 19.00-19.30 Mille

07.45 Morgensending 10.20 Ryddige hjem (r) 11.20 Trinny & Susannah (r) 12.20 Rett diett (r) 13.20 Colin & Justin pusser opp (r) 14.25 En, to, tre – oppussing! (r) 15.25 Judge Judy (r) 15.50 Judge Judy (r) 16.25 Judge Judy (r) 16.50 Jamie slanker USA (r) 17.50 Hus til salgs – Australia (r) 19.00 Den andre siden (r) 20.00 Landets flotteste hjem (r) 21.00 Cake Am. romantisk komedie fra 2005. 22.55 Paranormal State (r) 23.30 Paranormal etterforskning (r) 23.55 Supernatural (r) 00.55 Medium (r) 01.55 Nattsending

06.00 Caroline in the City (r) 06.30 Nanny (r) 07.00 Tvins 2010 08.30 Lassie (r) 09.05 Er du smartere enn en tiåring? (r) 10.00 Dr. Phil (r) 10.55 Replacing Dad Am. TV-dramakomedie fra 1999. 12.45 Studio 60 (r) 13.45 Chuck (r) 14.40 Masterchef Australia

15.45 Masterchef Australia 16.50 Masterchef Australia 17.45 Er du smartere enn en tiåring? (r) 18.20 Livet går videre Am. romantisk komedie fra 1998.

20.30 Anna Anka søker assistent (r) 21.30 Dum og dummere

Am. komedie fra 1994. 23.40 Duften av kvinne Am. drama fra 1992. 02.45 Den indre kretsen Am./russisk-it. drama fra 1991. 05.10 Tuesday Night Book Club (r) 05.55-06.00 Viasats verden

06.05 Morgensending 13.00 South Park (r) 13.30 South Park (r) 14.00 Motorvision (r) 15.00 På jakt etter sannheten (r) 15.50 Bare for moro skyld 16.00 Kontoret (r) 16.30 Kontoret (r) 17.00 Oppfinnelser fra gamle dager 17.30 Fifth Gear (r) 18.00 Menneskejegeren (r) 19.00 Livets glade gutter (r) 19.30 Entertainment Now 20.00 Storbritannias mest kresne (r) 21.00 Grey's Anatomy 21.55 Criminal Minds 22.50 Numbers (r) 23.45 RAW Wrestling 00.40 Bøllen og blondinen 01.30 South Park (r) 02.00 South Park (r) 02.30 The Wedge (r) 03.00 Nattsending

06.00 Morgensending 12.00 Star Trek: The Next Generation (r) 13.00 How I Met Your Mother (r) 13.30 Coach (r) 14.00 Coach (r) 14.35 Seinfeld (r) 15.05 Seinfeld (r) 15.35 LA Ink 16.30 Fra vrak til glis (r) 17.30 Top Chef Masters 18.30 Chuck (r) 19.30 Community 20.00 Cops (r) 20.30 NCIS 21.30 Saturday Night Live 22.25 A Man Apart Am. action-thriller fra 2003. (15 år) 00.35 European Poker Tour 01.30 Nip/Tuck (r) 02.25 New York Undercover (r) 03.15 Cops (r) 03.40 Nattsending

©Universum

10.05 Distriktsnyheter 13.40 Jazz jukeboks 15.00 Vår aktive hjerne (r) 15.30 Kriseknuserne 16.00 Olavsfestdagene (r) 16.30 Et år i Georgia (r) 17.30 Med apostlenes hester 18.00 Eksistens 18.30 Rundt neste sving (r) 19.00 Trav 19.45 Filmavisen 1960 (r) 19.55 Doris Day – Que Sera, Sera (r)


Vestfold Blad

august 2010

uke 33

35

SØNDAG 22. AUGUST

Fr. film noir fra 1938.

16.05 Doris Day – Que Sera, Sera (r) 17.00 Galopp Norsk Derby på Øvrevoll galoppbane.

21.50: Poirot

19.55: Hovedkampen: Rosenborg – Molde

07.00 Handy Manny (r) 07.25 Dyreklinikken 07.55 Norge rundt (r) 08.20 Mot alle odds – norske misjonærer i Hongkong (r) 09.00 Krøniken (r) 09.55 Hvilket liv! (r) 10.25 Kakekongene (r) 11.50 Jean de Florette – kilden i Provence (r) 13.50 Olavsfestdagene (r) 14.20 Med lisens til å glede (r) 15.20 Fredag i hagen (r) 15.50 4-4-2: 1. div.Mjøndalen – Fredrikstad, direkte fra Nedre Eiker stadion.

18.00 Dyreklinikken (r)

(8) Sv. dokumentarserie.

06.25 Sonen 07.00 TV 2 Junior 07.01 Bakgårdsgjengen 07.25 Thomas Toget og vennene hans 07.35 Gjett hva 07.43 Hello Kitty 07.56 Teletubbiene 08.06 Jeg er Eloise 08.31 Vennebyen 08.42 Toot og Puddle 08.54 Sonic X 09.14 Pokemon 09.36 Bakugan 10.00 Ocean Girl (r) 10.30 Bonanza (r) 11.30 Melrose Place 12.25 Party of Five (r) 13.20 Bare for moro skyld 13.30 Tid for mer ømhet 16.00 Sommerspillet (r) 17.00 Broom Live (r)

19.00 Søndagsrevyen med sport.

19.45 Sportsrevyen 20.00 Norsk attraksjon (r)

(7) Norsk underholdningsserie.

20.30 Den afrikanske pingvinen

Br. dokumentar. Under Afrikas sol bor den lille brillepingvinen. Nær Cape Towns travle gater har den funnet tilholdssted i hager og under parasoller på folksomme strender.

21.00 Millionær i forkledning (6) Br. dokumentarserie.

21.50 Poirot

Br. krimserie.

22.40 NM friidrett

(3) Norsk dokumentarserie i tre deler. På slutten av pilgrimsvandringen får det norske pilgrimsfølget god tid til å reflektere over fremtiden.

18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 FotballXtra 19.30 FotballXtra med hovedkampen 19.55 Hovedkampen: Rosenborg – Molde 1. omgang Direkte fra Lerkendal i Trondheim. HD.

20.50 Hovedkampen: I pausen 21.00 Hovedkampen: Rosenborg – Molde 2. omgang 22.00 Nyhetene og Været 22.15 FotballXtra: Magasinet 23.45 Hack (r)

(16) Am. dramaserie. En stripper glemmer igjen mobilen sin i Mikes taxi, men når han forsøker å returnere den finner han ut at kvinnen har forsvunnet.

Fra Sandnes.

23.05 Kveldsnytt med sport.

23.25 BlackJack (r)

00.40 Pernilles valg

00.55 Armstrong og Miller (r)

01.25 Svindlere (r)

01.25 Blues jukeboks 03.00-06.30 Norsk på norsk jukeboks

02.25 60 Minutes (r) 03.15 Været (r) 03.25-06.25 Sonen

(7) Austr. krimserie. (7) Br. humorserie.

The Man Who Knew Too Much. Am. spillefilm fra 1956. (15 år)

18.00 Kjærlighetens vei (r)

18.30 Åpen himmel

Vinjar Fønnebø er en av få som har viet sitt liv til forskning på alternativ medisin.

18.00 Norge rundt og rundt (r) 18.25 Van Morrison: Live i London (r) 19.25 Historien om (r) 19.35 Tiltale som fortent? 20.05 Mesteren og Margarita 20.55 Keno 21.00 NRK nyheter 21.10 Hovedscenen 22.45-00.40 Mannen som visste for meget

Da. dokumentar.

19.30 Eva og Adam (r) 20.00 Skjønnheitsprinsesser (r) 20.55 Det glade vanvidd Da. dokumentar. 21.25 Rått parti Raw Deal. Am. action fra 1986. (18 år) 23.10 Standup: Live fra Apollo (r) (5) Br. standupshow. Kveldens gjester er Lenny Henry, Andy Parsons og Ed Byrne. 23.55 Chaser's War (r) 00.20 Rebus (r) 01.30 Svisj gull 02.00 Svisj Norge 04.00 Svisj gull 05.00-06.00 Svisj

(1) Br. krimserie.

06.00 Playbox 06.50 Planet's Funniest Animals (r) 07.20 Twins (r) 07.40 Timon og Pumbaa 08.05 Timon og Pumbaa 08.30 Sonnys sjanse 08.50 Magikerne på Waverly Place 09.10 Girlfriends 09.40 Girlfriends 10.05 Megaquiz 11.20 Bolle i ovnen 11.50 Verdens strengeste foreldre (r) 12.55 So You Think You Can Dance (r) 14.50 So You Think You Can Dance (r) 15.55 Tre menn og en liten dame Am. familiekomedie fra 1990.

17.55 Amish (r) 19.00 Ja, vi elsker Hollywood (r) 20.00 America's Funniest Home Videos 20.30 Sporløst forsvunnet 21.30 48 timer (r) 22.30 CSI: NY (r)

23.30 Ylvis møter veggen (r) 00.30 Hvit jeger, sort hjerte Am. drama fra 1990. 02.40 C.S.I. (r) 03.35-06.01 Playbox

06.30 Fantorangen 07.00 Supermorgen 09.45 Tricky TV 10.05 Diverse sendinger 11.55 Wang og dragen (r) 13.00 Mighty B (r) 13.20 Mighty B (r) 13.45 Mighty B (r) 14.10 Mighty B (r) 14.30 Mighty B (r) 15.00 Laura Trenter (r) 15.30 Stubbefolket (r) 15.55 Dinosapiens (r) 16.20 Sprint (r) 16.45 Vera – og flere med henne (r) 17.15 Vampyrskolen (r) 17.30 Fantorangen 17.35 Musti (r) 17.40 Muldvarpen (r) 17.45 En gul en og en grønn en (r) 17.48 Timmy tid (r) 18.00 Barne-TV 18.01 Kalle og Molo (r) 18.20 Spøkelset Casper (r) 18.30 Ville dyr 19.00 Kveldssendinger

08.55 Legene (r) 09.45 Legene (r) 10.40 Rett diett (r) 11.40 Ryddige hjem (r) 12.40 Sonnys sjanse 13.05 Magikerne på Waverly Place 13.35 Jungelboken – Mowglis historie (r) 15.05 Salong Makeover (r) 16.05 Judge Judy (r) 16.30 Judge Judy (r) 16.55 Collegeliv (r) 17.50 Unge Mødre DK (r) 18.25 Bli ny: mor og datter (r) 18.55 På bommen i Beverly Hills Am. komedie fra 1986. (11 år) 21.00 Just Like Heaven Am. romantisk komedie fra 2005. (7 år) 22.55 Djevelens advokat The Devil's Advocate. Am. thriller fra 1997. 01.35 Det spøker! (r) 02.35-03.35 Hjemsøkt

06.00 Caroline in the City (r) 06.30 Nanny (r) 07.00 Tvins 2010 08.30 Lassie (r) 09.05 Er du smartere enn en tiåring? (r) 10.00 Oprah (r) 10.55 Help Me Help You (r) 11.25 Ramsay's Boiling Point (r) 12.00 Robinsonekspedisjonen 2009 (r) 13.20 Du er hva du spiser UK (r) 13.50 Homsepatruljen USA (r) 14.55 Masterchef Australia (r) 16.00 Masterchef Australia (r) 16.30 Masterchef Australia (r) 17.30 'Til Death

18.00 Gordon Ramsay rydder opp (r) 19.00 Bygg & bedrag (r) 20.00 Ekstrem oppussing USA 21.00 Miss Undercover 2 Am. actionkomedie fra 2005.

23.10 Community

24.00 Trauma 00.15 Burn Notice 01.55 Crusoe 02.25 Pronto Am. komedie fra 1997. 04.05 Standoff (r) 04.50 Entourage (r) 05.20 Caroline in the City (r) 05.4506.00 Viasats verden

06.05 Morgensending 11.50 Svindlertriks (r) 12.25 Fifth Gear (r) 13.00 Uløste gåter (r) 13.55 Rockford Files 14.55 Alias Smith and Jones (r) 16.00 The Chris Isaak Show (r) 17.00 Alt om fotball Programmet som gir deg de harde fakta om kveldens fotballrunde. 18.00 FotballXtra Sport. 19.00 Merlin (r) 20.00 Sannhetens sverd 21.00 Mambo Am. romantisk komedie fra 2006. 22.50 Victoria Silvstedt: Mitt perfekte liv (r) 23.20 Kaldt blod 00.40 Hollywood-profiler: Politiske skandaler (r) 01.35 South Park (r) 02.05 Nattsending

06.00 Morgensending 11.55 Star Trek: The Next Generation (r) 12.55 Coach (r) 13.25 Coach (r) 14.05 How I Met Your Mother (r) 14.35 How I Met Your Mother (r) 15.05 Ax Men (r) 16.00 Deadliest Catch (r) 16.55 Fra vrak til glis (r) 18.00 Ice Road Truckers (r) 19.00 Simpsons (r) 19.30 Simpsons (r) 20.00 Two and a Half Men 20.30 NCIS LA 21.30 Most Shocking 22.30 Dead Man Walking Am. drama fra 1995. 00.45 My Name is Earl (r) 01.10 Saturday Night Live (r) 02.05 Verdens villeste politivideoer (r) 03.05 LA Ink (r) 03.55 Nattsending

Gjør et augustkupp nå! Scan 49 Veil. pris 13 990,Nå kr 9 990,-

Scan 58-7 og Scan 58-8 Veil. pris 17 990,Nå kr 13 990,-

For levering og montering i september.

Vi har lang erfaring, og utfører: - Montasje av peis/ovner - Renovering av skorstein

Jøtul F 220 sort lakk Veil. pris 10 590,Nå kr 6 990,-

Scan 62 Veil. pris 9 990,Nå kr 7 990,-

©Universum

12.40 Et år i Georgia (r) 13.40 Miraklene (r) 14.40 Tåkekaien


til slutt: «De gamle tror alt, de middelaldrende tviler på alt, de unge vet alt». Oscar Wilde Sudoku og kryssord leveres av Jan-Tore Stien fra Nøtterøy.

premiekryss BOKORM

SKØYERSTREK GLØDENDE

REBRETT GJERE PÅ ARK LINJER

FOT- GUDSTØYET HUS

ER HESTER HYGGE

KALD SAK

LEDER

BRORS SØNN

INNVEIER BYTTER

...

NORSK BY TREVIRKE

STJERNETEGN MYE NEDBØR

GUIDE GAME

TAUET

VOKSE EUBORGER

VEKST

KAR

SLANGE

HERRER

SINGEL

OPPDRAGER VERKTØY

BOKHYLLE

IRRITERER

VESTFOLDKOMMUNE FLYTTE

KIKKER

TRIANENCELÅPNE GEL LET SLOTT TIDLIMUNNEN SKAPGERE NING

FISK GRILLMAT

KL. 14 SKIPSEIER

BITE SPETAKKEL

I BELGEN TRÅKK RAPPE

SJØDYR UTESTED

LÅGEN ER EN AVLE

lett

9

MORSOM PERSON

LØVTRE

LYSTIGE

HVIS

2

VITTIG GJØKNYBOLIG DUSJET TURNER

MAGE NOE Å DRIKKE

FYLLER VOMMA VARIGHET

FUGL FORSLAG BITE DEN SLAGS

EUROPEER

6

PÅ MOTEN FYR

1 5

INNSENdERS NAVN: ............................................................................ AdRESSE: ............................................................................................. Løsningen sendes til Vestfold Blad, PB 1604, 3206 Sandefjord innen 25. august. Merk konvolutten «Premiekyss». Vinneren får en gavesjekk på kroner 250,-.

B A N E M O I D E

E M I N E N T S A N D E

S I V E R I T E E A S N E E I R I D L E S E V N L T E I N T T S P E

6 2 9 8 3 1 3 1 5

8

DEMPE SMERTE

B L I G N K L Ø Y S

3 6 3

4 2 7

E R L E R

R E I S E N

G R Ø S S E R

G S A M E R

E L K L I S T S Ø K E K E V E L A M D E L V H A R E A K E N K L A S K E R B I L R E K E R R S K A R S T E R A R T I N G N U K E E E K S P

5 3

1 9 4

middels

GALANT HERRE

4

VINNER AV PREMIEKRYSS UKE 31 BLE: Marit Haugen, Våle

7 3 9

..

CAPONE

OVERKLASSE

FISK

TONE

SMERTE

SPORT MORE SEG

GASSE PÅ KYSSE

BEITE

....

SØKTE

KALLES IRLAND SLEKTNING

PART GANGVEI

RETNING KAKER

BORT

2 5 4 6 3 8 9 1 3 5 8 4 1 7 3 5 7 8 1 9 2 1 5 7 6 8 2 3 5 8 2 1 9 6

RETNING

BABA LESESTOFF

BYTTER TØYE DÅRLIGST

KROPP

D F R E O R K A G E R E R G N U K K E E R A R E R O S E R G T E T K R E E R E L I G E U N G E S K E L E I K S L I T S T E K E E L E V E R L O D E R E

3

6 5

9 6 1 2

6 2 4

5 8 2

2 4 6 1

5 7

8 6

8

vanskelig

4 8 9 2 1 5 6 3 7

WWW.vestFOldBlad.nO

3 5 6 7 4 9 8 2 1

1 2 7 3 6 8 5 9 4

9 3 4 1 7 6 2 8 5

2 1 8 4 5 3 7 6 9

7 6 5 9 8 2 4 1 3

5 9 3 8 2 7 1 4 6

8 7 1 6 3 4 9 5 2

6 4 2 5 9 1 3 7 8

Forrige ukes løsning på vanskelig

Markedsfør deg både på papir og nett - helt gratis! Registrer arrangementet ditt på www.vestfoldblad.no.

Vestfold Blad - uke 33  

Den 16. utgaven av Vestfold Blad

Advertisement